VS heffen quarantaine verpleegkundige op

Een Amerikaanse verpleegkundige, die na haar terugkeer uit ebolagebied naar eigen zeggen aan een 'onmenselijk' quarantaineregime werd onderworpen, hoeft niet langer in quarantaine te blijven. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in de Amerikaanse staat New Jersey maandag gezegd.

Volgens de gezondheidsautoriteiten is Kaci Hickox al 24 uur symptoomvrij en derhalve is er geen reden haar langer in quarantaine te houden. Ze is met een privévliegtuig overgebracht naar de staat Maine.

Het gewraakte strenge quarantaineregime dat Hickox in New Jersey ondervond maakt de laatste dagen school. Ook de staten New York en Illinois voerden strenge regels in voor reizigers uit door ebola getroffen landen. Gouverneurs Chris Christie, Andrew Cuomo en Rick Scott vinden de voorschriften van de regering in Washington ontoereikend en dwingen arrivés uit Sierra Leone, Liberia en Guinee onder meer 21 dagen van strikte quarantaine in acht te nemen.

Die aanpak stuit echter op steeds meer weerstand van artsen, verpleegkundigen en wetenschappers. Directeur Anthony Fauci van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten verscheen zondag in alle mogelijke politieke talkshows om het op te nemen tegen overdreven afzonderingsregels voor mensen uit West-Afrika. Hij noemde de strenge aanpak van de gouverneurs onnodig en sprak de vrees uit dat die vrijwilligers zal afschrikken naar West-Afrika te reizen om deel te nemen aan de strijd tegen ebola.

Cuomo zei zondagavond de verspreiding van ebola een stap voor te willen blijven. "We doen al het mogelijke. Sommige mensen vinden ons te voorzichtig. Die kritiek neem ik voor lief."