Utrechtse serieverkrachter zwijgt ook voor rechter

Redactie

Ook voor de rechter heeft de man die ervan wordt verdacht de Utrechtse serieverkrachter te zijn zijn kaken stijf op elkaar gehouden. De 51-jarige man was door de rechtbank in Utrecht te kennen gegeven dat hij op de zitting moest verschijnen. Hoewel hij dat inderdaad deed, beriep hij zich ook voor de rechter op zijn zwijgrecht.

De rechtbank bepaalde eerder dat de man aanwezig moest zijn op verzoek van het Openbaar Ministerie. Die wilde graag dat de man in levenden lijve in de rechtbank zou verschijnen, omdat hij tot nu toe niets heeft willen verklaren. "Wij willen graag dat de rechter hem hoort, met name over zijn proceshouding. Maandag gaan we kijken hoe hij zich dan opstelt", zei een woordvoerder van het OM vorige week.

De Utrechtse serieverkrachter zou in zeven jaar tijd zeker zes vrouwen hebben verkracht en meer dan tien pogingen daartoe hebben gedaan. De 51-jarige man is op dit moment drie verkrachtingen ten laste gelegd, een in Bunnik op 15 september 1995, een op 26 september in Utrecht en een op 24 oktober 2001 in Bilthoven. Het dna-profiel in deze drie zaken komt overeen met het dna van de verdachte.

De man moest in juni dna afstaan na een veroordeling in maart voor diefstal van twee fietsen. In juli hoorde het OM vervolgens van de dna-match. De dag daarop werd de man opgepakt.

Het OM laat weten dat het onderzoek naar de drie verkrachtingen en de andere zaken die destijds werden toegeschreven aan de Utrechtse serieverkrachter tijd vergt, 'onder meer omdat het sporen betreft van bijna twintig jaar oud'. Ook wil het OM dat de verdachte een persoonlijksheidsonderzoek ondergaat als het onderzoek is afgerond.