Cel voor weghalen lijk uit drugslab

Redactie

Drie mannen zijn maandag veroordeeld tot celstraffen voor het weghalen van een lijk uit een drugslaboratorium in Montfoort. Ze waren bang dat hij was overleden door werkzaamheden in het lab en wilden dat verhullen. Daarom dumpten ze zijn lichaam vorig jaar op een parkeerplaats in de gemeente Bodegraven.

Twee van de drie mannen kregen een celstraf van vijf jaar. Zij werden niet alleen veroordeeld voor het verplaatsen van een stoffelijk overschot, maar ook voor betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs. De mannen hadden ook een drugslab in 's-Gravenzande. Op beide plekken heeft de politie chemicaliën aangetroffen voor het maken van amfetamine.

In de zaak stonden negen verdachten terecht, maar de rechtbank in Den Haag sprak er twee vrij. Zij verhuurden de ruimtes waar de drugslaboratoria in zaten, maar het kan niet bewezen worden dat ze daarvan afwisten. De rest kreeg lagere straffen voor een kleiner aandeel bij de productie van drugs.

De man wiens lichaam de drugsproducenten in november vorig jaar op de parkeerplaats achterlieten was in het laboratorium in de Utrechtse plaats in elkaar gezakt. Zijn 'collega's' wilden zijn doodsoorzaak verhullen en besloten het lichaam daarom te verplaatsen. De doodsoorzaak van de Zoetermeerder werd nooit achterhaald. Het laboratorium werd in januari opgerold.