Rust keert weer in Libanese stad Tripoli

Redactie

Na vier dagen van gevechten tussen het Libanese leger en soennitische militanten is de rust in de Noord-Libanese stad Tripoli maandag weergekeerd. Regeringsmilitairen gingen de militantenwijk Bab Tabbaneh binnen en namen verscheidene strijders gevangen. Anderen namen de benen.

Bij de gevechten die vrijdag uitbraken kwamen twaalf militairen en tien burgers om het leven en raakten 92 militairen en 63 burgers gewond, melden medewerkers van Libanese veiligheidsdiensten. Cijfers over verliezen aan de kant van de militanten waren niet voorhanden.

Het geweld in Noord-Libanon komt voort uit opgelopen spanningen in verband met de burgeroorlog in het buurland Syrië. Libanon is sterk verdeeld over die oorlog; soennieten steunen de opstandelingen terwijl sjiieten partij kiezen voor het regime van president Bashar Assad. De sjiitische Hezbollah-militie heeft zelfs meegevochten aan de kant van het regime. Soennitische militanten in Libanon hebben als reactie aanvallen uitgevoerd op sjiieten en op Libanese veiligheidstroepen, die volgens hen door Hezbollah worden gedomineerd.