'Vogeldodend' middel voorlopig niet verboden

Het gaat staatssecretaris van Economische Zaken (PvdA) Sharon Dijksma op dit moment niet lukken het bestrijdingsmiddel imidacloprid te verbieden. Er is geen causaal verband gevonden tussen hoge concentraties van het middel in oppervlaktewater en de afname van vogelpopulaties in die gebieden en daarom is er geen rechtsgrond om middelen op basis van imidacloprid te verbieden.

Dijksma had het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctg) een artikel van het wetenschappelijke tijdschrijft Nature over de kwestie tegen het licht laten houden. Nederlandse onderzoekers concludeerden daarin dat in landbouwgebieden waar hogere concentraties van het gif in het slootwater zijn aangetroffen, de vogelstand veel sneller blijkt af te nemen dan in andere gebieden. De staatssecretaris liet daarop weten zich grote zorgen te maken.

In een brief aan de Tweede Kamer laat Dijksma echter weten dat de Ctg oordeelt dat in de publicatie slechts een correlatie wordt aangetoond, maar geen causaal verband. Dijksma wil nu snel meer informatie over maatregelen die zijn genomen om het overschrijden van de norm voor imidacloprid in het oppervlaktewater terug te dringen. Op basis van nieuwe meetgegevens wil de staatssecretaris bekijken of ze niet alsnog kan ingrijpen.

Dijksma geeft verder aan dat gewasbeschermingsmiddelen de komende jaren groener moeten worden. Om Nederlandse tuinders en boeren daarbij niet te veel te benadelen, wil ze dit in Europees verband gaan oppakken. "Samen met gelijkgezinde landen wil ik in Europees verband komen tot een actieprogramma om over te schakelen op een pakket van gewasbeschermingsmiddelen met minder risico's voor mens, dier en milieu."