Ruzie politici en onderzoekers VS over aanpak ebola

Beslissingen over de bestrijding van het ebolavirus moeten niet aan politici worden overgelaten. Dat vindt de Amerikaanse verpleegkundige Kaci Hickox, die na haar terugkeer uit ebolagebied naar eigen zeggen aan een 'onmenselijk' quarantaineregime werd onderworpen. Politici en wetenschappers in de Verenigde Staten blijken heel verschillend te denken over de aanpak van de ebola-epidemie en die kloof zou hoe langer hoe groter worden.

Het gewraakte strenge quarantaineregime dat Hickox in New Jersey ondervond maakt de laatste dagen school. Ook de staten New York en Illinois voerden strenge regels in voor reizigers uit door ebola getroffen landen. Gouverneurs Chris Christie, Andrew Cuomo en Rick Scott vinden de voorschriften van de regering in Washington ontoereikend en dwingen arrivés uit Sierra Leone, Liberia en Guinee onder meer 21 dagen van strikte quarantaine in acht te nemen.

Die aanpak stuit echter op steeds meer weerstand van artsen, verpleegkundigen en wetenschappers. Directeur Anthony Fauci van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten verscheen zondag in alle mogelijke politieke talkshows om het op te nemen tegen overdreven afzonderingsregels voor mensen uit West-Afrika. Hij noemde de strenge aanpak van de gouverneurs onnodig en sprak de vrees uit dat die vrijwilligers zal afschrikken naar West-Afrika te reizen om deel te nemen aan de strijd tegen ebola.

Fauci vindt de verplichte quarantaine maar kortzichtig. "De beste manier om ons te beschermen is om de epidemie in Afrika een halt toe te roepen. En we hebben dat medisch personeel nodig, dus we willen het hun niet te ongemakkelijk maken om nota bene vrijwillig af te reizen."

De regering van president Barack Obama wees erop dat de maatregelen van de gouverneurs 'geen grond vinden in de wetenschap'. Het Witte Huis heeft Christie en Cuomo op de hoogte gebracht van zijn zorgen over hun ebolabeleid.