Complete familie wordt zombie na eten vis

Aan het eind van het jaar hebben wij er ineens elf genomineerden bij voor de Darwin Award. Bijna een gehele Braziliaanse familie is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Zij hadden namelijk een kogelvis gegeten.

De familie Souza kwam afgelopen week bijeen voor een familiefeest. Om eens iets anders te eten dan bitterballen en patat, besloot men fugu te serveren. De onwetende kok frituurde de kogelvis en schotelde het zijn familieleden voor.

Dat dat geen slim idee was, kwam men al snel achter. Kogelvis bevat namelijk tetrodotoxine, een gif 1200 maal dodelijker dan kaliumcyanide. Het gif wordt ook wel 'zombiegif' genoemd, omdat je je helemaal niet meer kunt bewegen terwijl je wel gewoon volledig bij bewustzijn bent. En uiteindelijk sterf je een gruwelijke dood.

Al snel kotsten vele familieleden, waaronder vier peuters, het gif uit. Elf personen werden echter zo ziek, dat ze met spoed naar het ziekenhuis moesten worden vervoerd. "Zij liggen allen in kritieke toestand", zo laat de familie weten. "We bidden voor een wonder."

Fugu is overigens in Japan een ware delicatesse. Het is zo giftig, dat koks de vis alleen mogen bereiden na een driejarige opleiding. Het is daarnaast de gewoonte dat de beste man dit aan tafel voor de gasten voorproeft. Er bestaat dan ook geen tegengif voor tetrodotoxine.

Wie dit durft te eten, is een baas!