Ludiek protest tegen de burka in Australië

Drie mannen die zichzelf 'Faceless' noemen, hebben een ware bazenactie ondernomen bij het Australische parlement. De drie probeerden het gebouw binnen te komen respectievelijk verkleed als lid van de Ku-Klux klan, motorrijder en eentje had zich als niqaab-dragende dame uitgedost.

Dit alles uit protest tegen de vrouwonderdrukkende islamitische kledij die het hele lichaam, behalve de ogen bedekt. Een week eerder had het parlement het plan afgeschoten om vrouwen die om relikneuterige redenen hun gezicht niet laten zien, achter glas te laten plaatsnemen in het gebouw. Normaal is deze ruimte gereserveerd voor schoolkinderen. Dit ging dus niet door en dus besloten Sergio Redegalli, Nick Folkes en Victor Waterson er maar een ludieke zwaai aan te geven.

Het resultaat liet zich raden: de als Ku Klux Clanlid verklede man moest de karakteristieke punthoed afzetten, de motormuis werd verplicht zijn helm af te nemen en de in niqaab gehulde man … Mocht meelopen voor een persoonlijke identificatie in een bewakingshokje.

De mannen werden niet binnengelaten en voelen zich dan ook gediscrimineerd. "Dit komt omdat we mannen zijn", fulmineert Redegalli. "Het lijkt erop dat moslima's het alleenrecht hebben om bedekt en anoniem in het pand rond te lopen. Anderen hebben dat privilege niet."