Utrechtse serieverkrachter voor rechter

Redactie

De rechtbank in Utrecht houdt maandagmiddag een eerste openbare zitting in de zaak tegen de 51-jarige Gerard T., volgens justitie de Utrechtse serieverkrachter. T. werd in juli opgepakt, nadat een onverwachte DNA-match hem linkte aan drie zaken die aan de beruchte verkrachter worden toegeschreven.

Die drie zaken (twee uit 1995, een uit 2001) heeft justitie op de voorlopige aanklacht gezet. Mogelijk dat de lijst langer wordt, een aantal verkrachtingen, pogingen daartoe en aanrandingen is nog in onderzoek.

Sinds zijn arrestatie heeft Nieuwegeiner T. er het zwijgen toe gedaan. De rechtbank heeft hem gedwongen maandag ter zitting te verschijnen, op vordering van het Openbaar Ministerie. Het OM wil weten of T. blijft zwijgen of dat hij aan het onderzoek gaat meewerken.

De Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief. De politie kreeg geen verdachte in het vizier, de zaak leidde tot grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. Daarna werd het opnieuw stil. T. moest begin dit jaar DNA afstaan in verband met een veroordeling wegens een fietsendiefstal. Dat leidde uiteindelijk tot de doorbraak in de reeks zedenzaken.