FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 juni 2014

Einde WK voor Portugees Coentrão

Voor Fábio Coentrão zit het WK in Brazilië er na 65 minuten op. De linksback van Portugal liep in het desastreus verlopen duel met Duitsland een spierblessure aan zijn bovenbeen op. Coentrão vliegt woensdag terug naar Lissabon en zal zich voor zijn herstel melden bij de medische staf van zijn club Real Madrid.

In het duel van maandag ging ook spits Hugo Almeida geblesseerd van het veld. Hij werd in de 28e minuut vervangen door Eder. Het is nog onzeker of Almeida tijdens het WK nog in actie kan komen, maar hij blijft voorlopig wel bij het team.

De Portugezen kwamen tegen Duitsland totaal niet in het stuk voor en verloren kansloos met 0-4.

Drugsgebruiker in verkeer wordt aangepakt

Automobilisten, motorrijders en bromfietsers die drugs hebben gebruikt en daardoor een gevaar vormen op de weg, worden voortaan aangepakt. Dat geldt met name voor mensen die onder invloed zijn van meerdere drugs of drugs samen met alcohol hebben ingenomen.

In de Tweede Kamer is ruime steun voor een wetsvoorstel hiertoe van de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Schultz van Haegen (Infrastructuur), zo bleek dinsdagavond tijdens een debat. Uitgangspunt is de verkeersveiligheid. Overtreders riskeren een boete of kunnen hun rijbevoegdheid kwijtraken.

De politie kan het drugsgebruik opsporen via een speekseltest, waarna een bloedtest wordt afgenomen en voor justitie het echte bewijsmiddel wordt. Opstelten streeft naar invoering van de nieuwe wet per 1 juli 2015.

Koolmonoxide velt crèchekinderen Canada

Een tiental medewerkers en 71 kinderen van een kinderdagverblijf in het Canadese Saint-Eustache zijn dinsdag met verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. Vijf kinderen van de crèche De Kleine Ontdekkers moesten overgeven en klaagden over zware hoofdpijn.

Het personeel en de kinderen zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, liet deelstaatminister van gezinszaken Francine Charbonneau weten. De brandweer van Saint-Eustache, dat in de deelstaat Quebec ligt, zoekt nog naar de bron van de koolmonoxide.

Koolmonoxide is een kleur- en reukloos gas dat in hoge concentraties dodelijk is. Het komt soms vrij uit gebrekkig werkende gaskachels of verwarmingsketels.

'Bieber en Gomez zijn weer een setje'

Justin Bieber en Selena Gomez lijken elkaar niet te kunnen loslaten. De 20-jarige zanger en 21-jarige zangeres, die al jaren een knipperlichtrelatie onderhouden, waren maandag samen op een verjaardagsfeestje van een gezamenlijke vriend. De afgelopen tijd werden ze al vaker samen gespot.

Een ingewijde, die zijn verhaal deed tegenover entertainmentzender E!, hoorde Bieber en Gomez tegen andere mensen zeggen dat ze weer een setje vormen. De twee hielden elkaars hand vast en gingen samen naar huis. Woordvoerders van beide artiesten willen geen commentaar geven.

Vorige week zette Bieber nog een foto op Instagram van hem en Gomez, met daarbij de tekst 'onze liefde is onvoorwaardelijk'. Later verwijderde hij het bericht.

De Bakker zonder te spelen naar kwartfinale in Rosmalen

Thiemo de Bakker staat zonder te spelen in de kwartfinale van de Topshelf Open. De Westlander zou woensdag in de tweede ronde aantreden tegen tegen Dmitry Tursunov, maar de Rus heeft zich teruggetrokken. De als vijfde geplaatste Tursunov meldde zich af vanwege een blessure aan zijn voet.

De Bakker, die in de eerste ronde landgenoot Igor Sijsling versloeg, kwam op het gras van Rosmalen nog nooit verder dan de tweede ronde. Het was al bijna een jaar geleden dat De Bakker bij een ATP-toernooi zich bij de laatste acht schaarde.

De mondiale nummer 143 zal in de kwartfinale uitkomen tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de Portugees João Sousa en de qualifier Mate Pavic uit Kroatië. Woensdag zal Jesse Huta Galung wel in actie komen. Hij speelt tegen Fernando Verdasco. In het vrouwentoernooi zal Michaella Krajicek aantreden tegen Yaroslava Shvedova. 

Mansveld verdedigt spitstariefplan voor NS

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) verdedigt de plannen voor de invoering van een spitstarief voor de NS. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over het spoor. Wel gaat de bewindsvrouw nog eens goed kijken naar de percentages waarmee de tarieven mogelijk worden verhoogd.

In de nieuwe vervoersafspraken die de NS met Mansveld heeft gemaakt staat dat het spoorbedrijf onderzoekt wat de effecten van een spitstarief zijn. Treinreizigers zouden daardoor straks in de spits tot tien procent meer voor hun kaartje betalen. In de daluren moeten de kaartjes juist twaalf procent goedkoper worden. De zogenoemde tariefdifferentiatie moet zorgen dat de treinen in de spits vaak minder overvol zijn.

Op het plan kwam kwam veel kritiek, zowel van regeringspartij VVD als de oppositiepartijen. Die laatste roerden zich ook dinsdagavond. Volgens Stientje van Veldhoven (D66) 'jaagt' de NS met een hoger spitstarief reizigers de trein uit. En de reizigers die blijven moeten zelf gaan betalen voor een grotere kans op een zitplaats. Eric Smaling (SP) wees erop dat veel reizigers niet de keuze hebben om buiten de spits te gaan reizen, omdat ze bijvoorbeeld op tijd op hun werk moeten zijn. Hij riep Mansveld op om de plannen te herzien.

Mansveld antwoordde dat in de afspraken alleen de mogelijkheid wordt geschept voor de invoering van een spitstarief. Maar daarvoor is eerst nader onderzoek nodig. En hoewel de eerste onderzoeken positief zijn, kan het ook zijn dat de onderzoeken aanleiding geven om de prijzen tijdens de spits niet te verhogen. "Het kan goed zijn dat het onderzoek leidt tot een nee."

De bewindsvrouw benadrukte verder dat een spitstarief geen doel is maar een middel om te komen tot een betere benutting van het spoor, iets waar de Kamer zelf om heeft gevraagd. Het maakt deel uit van een breder pakket aan maatregelen om 'maximaal comfort' aan de reiziger te bieden.

Niettemin zegde Mansveld toe dat ze nog eens goed naar de randvoorwaarden en de tarieven gaat kijken. "Ik heb u goed gehoord."

[Groep A] Uitslag Brazilië - Mexico

De WK-wedstrijd tussen Brazilië en Mexico is in 0-0 geëindigd. Anders dan de uitslag doet vermoeden was het een spannende wedstrijd met snel voetbal, waarin vooral de doelman van Mexico ervoor zorgde dat het 0-0 bleef. Beide ploegen komen hierdoor op vier punten.

De wedstrijd begon vooral hard. In het eerste kwartier had scheidsrechter Çakir al  verscheidene keren geel kunnen trekken voor beide teams. Brazilië leek het sterkst in aanvallend opzicht, maar tot grote kansen kwam het niet. Mexico kwam daarna iets meer uit de schulp en vuurde een afstandsschot af op doelman Julio Cesár. Even later kreeg Neymar een enorme kopkans, maar de Mexicaanse doelman pareerde knap op de inzet. Tot aan de rust was de wedstrijd in evenwicht, met nog één grote kans voor de Brazilianen, maar de Mexicaanse doelman Guillermo Ochoa lag opnieuw in de weg.

Brazilië kwam met Bernard voor Ramires uit de kleedkamer om meer grip te krijgen op de wedstrijd, en via Bernard kregen ze net na de rust ook meteen een grote kans. Mexico kreeg snel het meeste grip op de wedstrijd en zij kregen ook de kansjes aan het begin van de tweede helft na dat ene moment van Brazilië. Het bleef Brazilië dat de grotere kansen kreeg, maar ook in de tweede helft bleek Ochoa een moeilijk te kloppen doelman. Ook Jô kreeg een grote kans, maar deze bleek toch te moeilijk voor de Braziliaan die naast schoot.

Tegen het eind van de wedstrijd maakte Thiago Silva een harde overtreding die rood waard was, maar hij ontsnapte met geel. Even later was Ochoa nogmaals de held voor het Mexicaanse team door de reddende engel te zijn na geklungel bij een vrije trap. De laatste kans was voor Mexico, want Jiménez kreeg een vrije schietkans, maar Julio César voorkwam een nog erger scenario voor de Brazilianen.

Brazilië

0 - 0

Mexico

 
 Gele kaart: Ramires, Thiago Silva (Brazilië), Aguilar, Vasquez (Mexico)
 

Arbiter: Çakir (TUR)
 
Opstelling:   Opstelling:
Julio César
Dani Alves
Thiago Silva
David Luiz
Marcelo
Paulinho
Oscar (84' Willian)
Luiz Gustavo
Ramires (46' Bernard)
Fred (68' Jô)
Neymar
  Ochoa
Vázquez
Rodríguez
Márquez
Moreno
Layún
Herrera (76' Fabian)
Aguilar
Guardado
Dos Santos (84' Jiménez)
Peralta (74' Hernandez)

Mollema slaat NK over

Bauke Mollema zal eind deze maand niet deelnemen aan het Nederlands kampioenschap. De Belkin-renner vind de wedstrijd niet in zijn voorbereiding op de Tour de France passen.

"Ik denk dat het overslaan van het NK een betere voorbereiding is'', aldus Mollema, die momenteel de Ronde van Zwitserland rijdt als voorbereiding. Het kampioenschap is een week voor de Tour in Ootmarsum, Johnny Hoogerland zal er zijn titel verdedigen.

Pro-ISIS demonstratie Den Haag gaat door

De vrijdag in Den Haag geplande haatdemonstratie van sympathisanten van de extremistische moslimrebellenbeweging ISIS mag doorgaan. Er zijn geen wettelijke gronden om deze demonstratie op voorhand te verbieden, schrijft burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) in een reactie.

De gemeente gaat wel scherpe voorwaarden aan de demonstranten stellen, waarschuwt de burgemeester. Zo wordt gecontroleerd of er geen strafbare uitingen worden gedaan, zoals oproepen tot geweld. Hier zijn afspraken over gemaakt met politie en justitie. "Daar zullen zij ook op handhaven. Democratie is sterker dan dit soort lieden."

De ChristenUnie en het CDA pleitten dinsdag voor een verbod van de haatdemonstratie, die moet plaatsvinden bij de Iraakse ambassade. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wees er echter al op dat de vrijheid van meningsuiting 'heel ruim' is. Hij liet de afweging verder aan Van Aartsen.

De terroristen van ISIS, dat berucht is om zijn massale executies, mensonterende repressie en andere gruweldaden, heeft in korte tijd een fors deel van Irak veroverd. 

Van Gaal rekent op aanvallend Australië

Louis van Gaal denkt dat Australië woensdag tegen het Nederlands elftal aanvallend gaat spelen. Dat zei de bondscoach op de persconferentie daags voor de wedstrijd in Porto Alegre. "Ze hebben een goede coach, die uitgaat van zijn eigen mogelijkheden. Ik denk dat ze aanvallender gaan spelen dan iedereen hier in de zaal verwacht."

Volgens Van Gaal heeft Australië er geen baat bij om zich tegen Oranje volledig in te graven. "Dan kun je Tim Cahill beter niet opstellen en dat is nu juist hun wapen", wijst hij op de enige doelpuntenmaker van Australië in de met 3-1 verloren wedstrijd tegen Chili.

Van Gaal heeft geen last van blessuregevallen, al greep Ron Vlaar op de afsluitende training af en toe naar zijn hamstring. "Al mijn 23 spelers zijn fit", benadrukte de bondscoach, die niet wilde zeggen of hij met een 5-3-2 of met een 4-3-3-formatie start. Afgaande op de laatste training vervangt aanvaller Jeremain Lens verdediger Vlaar.

Wesley Sneijder, die naast Van Gaal aanschoof bij de persconferentie, denkt dat Nederland absoluut niet op een eenvoudige avond hoeft te rekenen. "We hebben drie keer tegen Australië gespeeld en nog nooit gewonnen. Dat zegt denk ik genoeg", waarschuwde de middenvelder. "Het wordt echt geen makkelijke wedstrijd."

Als een van de oudere spelers in de selectie probeert Sneijder ervoor te zorgen dat de jongere jongens na de 5-1 zege op Spanje niet gaan zweven. "Maar zo moeilijk is dat niet. Iedereen dacht direct na Spanje al aan de volgende wedstrijd. We hebben ook pas drie punten. Morgen willen we er zes hebben."

'Dagenlang gesleuteld aan trouwfoto Kim en Kanye'

Kim Kardashian en Kanye West hebben dagenlang moeten morrelen aan hun inmiddels wereldberoemde trouwfoto. De 37-jarige rapper verzuchtte volgens entertainmentwebsite TMZ dat hij en de realityster vier dagen hebben moeten photoshoppen voordat de foto perfect was.

Vooral de bloemenmuur die Kim en Kanye speciaal voor hun grote dag bij het Italiaanse Fort Belvedere lieten plaatsen, zou het pasgetrouwde stel tijdens hun huwelijksreis tot waanzin hebben gedreven. Volgens West vloekten de bloemen bij het bruidspaar.

De bekende fotografe Annie Leibovitz zou volgens TMZ de trouwfoto's van Kardashian en West maken, maar haakte op het laatste moment af. Gevolg daarvan was dat de 33-jarige realityster en rapper een groot deel van hun huwelijksreis in Ierland en Tsjechië doorbrachten achter de computer. "Kim was doodop omdat we zo lang met de foto bezig zijn geweest."

Al het werk van Kim en Kanye was niet voor niets. Toen de twee de foto van hun eerste kus als man en vrouw met de wereld deelden, brak die een record op Instagram. Het kiekje verzamelde in een paar dagen tijd bijna twee miljoen likes.

De bloemenmuur, een idee van West, zorgde ook voor de huwelijksvoltrekking van 24 mei al voor problemen. De gardenia's, pioenrozen en rozen die in de volle zon op het bruidspaar moesten wachten, bezweken bijna in de Italiaanse hitte.

Marokkaans verband: verstandig besluit

Het is 'heel verstandig besluit" dat Guido van Woerkom toch geen Nationale ombudsman wordt. Dat zegt het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) dinsdag. De organisatie klaagde eind mei over de voordracht van Van Woerkom, omdat hij in 2010 had gezegd dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat er 'nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten'.

Volgens SMN-bestuurslid Aissa Zanzen heeft een ombudsman vertrouwen en gezag nodig. "Wij geloofden dat Van Woerkom dat gezag en vertrouwen heeft verspeeld door zijn uitspraken. Een groot onderdeel van de samenleving had geen vertrouwen in hem. Daarom hebben wij ons geroerd. Natuurlijk heeft hij spijt betuigd, maar het gaat erom dat hij niet genoeg gezag heeft om sommige situaties te beoordelen."

Geboeide verdachte ontsnapt uit politiewagen

Een geboeide verdachte is er dinsdagavond in Groningen in geslaagd uit een afgesloten politiewagen te ontsnappen. De politie vraagt naar hem uit te kijken.

De 25-jarige man reed in een huurauto en was voor een controle aan de kant gezet op de Froukemaheerd. Toen bleek dat hij nog zeven dagen moest uitzitten omdat hij boetes had openstaan. De agenten boeiden hem en zetten hem achterin een afgesloten politiewagen.

In de huurauto was ook een kindje van de man aanwezig. Terwijl de agenten opvang voor het kind regelden, wist de verdachte te ontsnappen. "Het lijkt erop dat hij op de voorste stoel heeft weten te komen en van daaruit de deur heeft geopend", zegt een woordvoerder. De politie heeft de omgeving nog doorzocht, maar slaagde er niet in de man te vinden.

Genocideverdachte mag aan Rwanda uitgeleverd worden

Nederland mag een 38-jarige Rwandees die wordt verdacht van betrokkenheid bij de genocide in 1994 uitleveren aan Rwanda. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Het is de eerste keer dat de Hoge Raad zich uitspreekt over uitlevering van een genocideverdachte aan Rwanda.

De zaak draait om Jean-Claude I. uit Voorburg. Hij had aangevoerd dat zijn recht op een eerlijk proces en een menselijke behandeling wordt geschonden als hij wordt uitgeleverd.

In december oordeelde de rechtbank in Den Haag al dat I. kan worden uitgeleverd. De verdachte ging in cassatie, maar de Hoge Raad heeft zijn beroep verworpen.

Rwanda vroeg Nederland vorig jaar om de uitlevering van I. Hij wordt verdacht van genocide en poging daartoe. Als leider van een doodseskader zou hij in 1994 hebben deelgenomen aan aanvallen op Tutsi's. Ze werden opgejaagd, uit hun huizen gehaald en weggevoerd naar plekken waar zij vervolgens massaal werden gedood. Het kwam voor dat slachtoffers levend werden begraven. Bij een van de aanvallen, op een technische school in de hoofdstad Kigali, vielen duizenden doden.

Het Landelijk Parket vindt dat vervolging van internationale misdrijven zo veel mogelijk moet plaatsvinden in het land waar de misdrijven zijn gepleegd. Daar bevindt zich immers het bewijs en zijn de achtergronden beter bekend. Ook bevinden de slachtoffers en nabestaanden zich daar.

Onder meer Noorwegen, Zweden en Denemarken hebben eerder genocideverdachten aan Rwanda uitgeleverd. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2011 dat uitlevering aan Rwanda niet in strijd is met het recht op een eerlijk proces en menselijke behandeling.

Game of Thrones - The Children

Het ging weer in sneltreinvaart. Zo zitten we ons nog te verkneukelen op trailers en gebeurtenissen die nog komen gaan en zo zit het er alweer op. Tien afleveringen Game of Thrones hielden ons de laatste maanden weer in de greep. Er is veel gezegd en geroepen. Dit was het seizoen waarop meer mensen afstemden dan ooit tevoren, maar ook het seizoen dat er meer kritiek kwam. Dit seizoen had diepte-, maar voornamelijk hoogtepunten. Laten we eens de aflevering bespreken die dit vierde seizoen tot een conclusie moest brengen. Ik neem hierbij aan dat je pas op deze link hebt geklikt ná het zien van de aflevering, want je-weet-wel... spoilers!

Vlaams-nationalisten mogen bij liberale fractie EP

De Vlaams-nationalistische partij N-VA is welkom in de liberale fractie van het Europees Parlement. Dat is dinsdagavond vernomen in kringen van de liberale ALDE-groep.

Bij een stemming waren alle partijen die deel uitmaken van de ALDE vóór de komst van de N-VA van Bart De Wever, behalve de Franstalige Belgische MR. Hun voorman in het Europees Parlement, oud-eurocommissaris Louis Michel, heeft eerder zelfs gedreigd de ALDE te verlaten als de N-VA erbij zou komen.

Pikant is dat De Wever als informateur probeert een centrum-rechtse regering in België te vormen met diezelfde MR. Verscheidene Franstalige politici in België wantrouwen de N-VA, die ze verdenken van separatisme. Koning Filip gaf De Wever dinsdag een extra week voor zijn informatieopdracht.

De N-VA zal overigens woensdag pas beslissen bij wie ze zich in het Europees Parlement zal aansluiten. De Vlaams-nationalisten zitten nu nog bij een coalitie van regionale partijen die aan de Groenen is verbonden. Ze twijfelen nog tussen de ALDE en de conservatieve groep rond de Britse Tory-partij van premier David Cameron.

De ALDE verwelkomde dinsdag vier nieuwe partijen in haar rangen, uit Duitsland, Tsjechië, Portugal en Catalonië. Met de N-VA erbij zouden de liberalen met 71 van de 751 afgevaardigden de op twee na grootste fractie in het Europarlement blijven. De Belg Guy Verhofstadt werd herkozen als fractieleider.

Britten enthousiaster over EU

De Britten waren de laatste jaren nog nooit zo enthousiast over het EU-lidmaatschap van hun land als nu. Dat is opvallend, aangezien de eurosceptische partij UKIP een paar weken geleden de Europese verkiezingen won.

Uit de peiling van YouGov blijkt dat 44 procent van de Britten wil dat hun land lid blijft van de Europese Unie. 36 procent keert de EU liever de rug toe en 15 procent heeft geen mening. Het percentage voorstanders was sinds de start van de terugkerende peiling in september 2010 nog nooit zo hoog.

De Britse premier David Cameron heeft beloofd volgend jaar opnieuw te onderhandelen over het EU-lidmaatschap als hij wordt herkozen en er in 2017 een referendum over te organiseren.

Een potentiële kink in de kabel is evenwel de onenigheid tussen Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel over wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie moet worden. Merkels fractie in het Europese parlement staat achter de ex-premier van Luxemburg, Jean-Claude Junker.

Cameron is echter bang dat hij de EU onder een federalist straks niet aan het Britse volk kan verkopen en wil een hervormer. Merkel heeft daar begrip voor en probeert de beslissing over de aanstelling dan ook voorlopig uit te stellen.

Britten nog nooit zo enthousiast over EU
Britten enthousiaster over EU (Foto: ANP)

Verdasco tegenstander Huta Galung in Rosmalen

Jesse Huta Galung moet het woensdag op de Topshelf Open in Rosmalen opnemen tegen Fernando Verdasco. De Spanjaard (2) sloeg zich dinsdag in drie sets langs de Fransman Paul-Henri Mathieu: 2-6, 6-4 en 6-4. Huta Galung had zondag al zijn openingspartij gewonnen na een opgave van zijn tegenstander Oleksandr Nedovjesov.

Verdasco is weliswaar als tweede geplaatst, maar door het geblesseerd afhaken van zijn landgenoot David Ferrer heeft hij van alle deelnemers de hoogste ranking. Op de wereldranglijst bezet Verdasco de 23e plaats.

De titelverdedigers in Rosmalen plaatsten zich voor de volgende ronde. Simona Halep (1) won met 7-5 en 6-2 van qualifier Olga Govortsova. Nicolas Mahut (7) zette de jonge Belg Kimmer Coppejans met 6-3, 3-6 en 6-3 aan de kant.

Bondscoach Australië: "Grote uitdaging"

Australië gaat het duel met Nederland in als underdog. Bondscoach Ange Postecoglou wil dat zijn ploeg uit gaat van eigen kracht. Australië verloor de eerste groepswedstrijd met 3-1 van Chili. "We staan voor een grote uitdaging", zei Postecoglou dinsdag op de persconferentie. "Voor beide ploegen staat er veel op het spel. Nederland kan zich kwalificeren voor de volgende ronde en als wij verliezen kunnen we naar huis."

Waar Australië tegen Chili nog te maken het met hoge temperaturen, is het weer in Porto Alegre een stuk aangenamer. "Ik denk dat dit ons wel gaat helpen. We speelden onder extreme omstandigheden tegen Chili. De spelers hebben veel tijd nodig gehad om te herstellen. Nu zullen ze in staat zijn om meer te rennen. Beide ploegen houden ervan om in een hoog tempo te spelen. Ik denk dat het ritme hoger zal zijn dan in onze vorige wedstrijd."

Na de ruime zege van Oranje op La Roja, gaat de ploeg van bondscoach Louis van Gaal als favoriet de wedstrijd tegen Australië in. "We hebben ons goed voorbereid op deze wedstrijd", aldus Postecoglou. "Verdedigend zullen we veel sterker moeten zijn. Iedereen heeft gezien welke schade de aanval van Nederland heeft aangericht bij Spanje. Wat dat betreft wordt het een enorme uitdaging voor ons", aldus de bondscoach van de Soccerroos, die zijn ploeg niet alleen wil laten verdedigen. "Aanvallend willen we ons ook laten zien."

"Chili en Nederland zijn twee verschillende teams, welke we allebei op een andere manier moeten benaderen. Maar we moeten in ieder geval proberen om de fouten die we tegen Chili maakten niet meer te maken."

De bondscoach van Australië benadrukt dat het Nederlands elftal niet uit slechts drie sterspelers bestaat. "We weten op voorhand dat het lastig gaat worden tegen spelers als Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder. Maar we gaan ons niet focussen op de individuele aspecten van hun team. Dan loop je het risico dat je andere spelers vergeet. We moeten deze wedstrijd op een collectieve manier benaderen. Als Spanje de kansen had afgemaakt dan was de eerste wedstrijd heel anders gelopen. Dat moeten we onthouden."

Verstegen en Hassan onder EK-limiet

In Ostrava bij de World Challengewedstrijden hebben zowel Sanne Verstegen als Sifan Hassan onder de EK-limiet gelopen op de 800 meter. Hassan werd met 1.59,95 vijfde en Verstegen werd met 2.00,70 zevende. 

Hassan wist zich al eerder te kwalificeren voor het EK op de 1500 en 5000 meter. De wedstrijd werd gewonnen door Winnie Nanyondo uit Uganda. In 1.59,27 eindigde zij als eerste. Caster Semenya, de wereldkampioene van 2009, eindigde op de teleurstellende laatste plaats. 

Wilmots: "Spelers waren zenuwachtig"

Voor het eerst in twaalf jaar zijn De Rode Duivels er in geslaagd om de eerste groepswedstrijd op het WK voetbal te winnen. Eerder vandaag won België met 2-1 van Algerije, dat in de eerste helft via een penalty op voorsprong kwam.

In het tweede bedrijf keerden Marouane Fellaini en Dries Mertens het tij voor de Belgen. "We hebben heel goed gespeeld", liet bondscoach Marc Wilmots na afloop aan Sporza weten. "Ik noem die penalty niet eens een kans, dat was gewoon een fout van onszelf."

"Het was voor deze spelers lastig, omdat ze erg zenuwachtig waren. Dit was voor bijna iedereen de eerste WK-wedstrijd dus er zat veel spanning op. Maar we zijn geduldig gebleven en dat heeft zich uitbetaald", vervolgde Wilmots.

Mertens was logischerwijs met zijn hoofd in de wolken. "Ik ben erg blij dat ik kon invallen en het team kon helpen. Dat je dan zo'n belangrijke goal maakt en het hele land blij maakt... dat is fantastisch", jubelde de voormalig speler van PSV.

Azarenka verliest bij rentree na voetblessure

Victoria Azarenka heeft haar rentree op de tennisbaan niet kunnen opluisteren met een overwinning. De voormalig nummer één van de wereld werd op het gras van Eastbourne in de openingsronde verslagen door Camila Giorgi. Azarenka (4) ging nog wel goed van start, maar moest uiteindelijk in drie sets buigen voor de Italiaanse: 6-4, 3-6 en 5-7.

Azarenka stond 3,5 maand aan de kant met een blessure aan haar linkervoet. Ze zakte in die periode naar de achtste plaats op wereldranglijst. Ondanks de nederlaag keek de Wit-Russische met een goed gevoel terug op haar eerste optreden sinds lange tijd. "Het resultaat valt misschien tegen, maar er zijn veel positieve dingen die ik mee kan nemen uit de wedstrijd van vandaag."

Ook andere geplaatste speelsters moesten in Eastbourne al vroeg hun koffers pakken. Jelena Jankovic (3) verloor met 3-6 en 3-6 van Madison Keys, Agnieszka Radwanska (1) werd maandag al uitgeschakeld. Petra Kvitova kwam met de schrik vrij. De als tweede geplaatste Tsjechische won in drie sets van Lucie Safarova: 6-1, 5-7 en 7-6 (4).

Update voor GTA Online uitgekomen

'I'm not a hipster', zo luidt de update die Rockstar vandaag uitbracht voor GTA Online. De update voorziet in nieuwe voertuigen, kledingstukken, wapens, haarstijlen, tatoeages, maskers en nieuwe jobs.

In de categorie voertuigen maakt een aantal oude bekenden uit de GTA-serie zijn herintrede; de Glendale, de Warrener, de Blade en de Rhapsody. Verder is er de Panto, een heuse microcar die veel weg heeft van een smart, en als klap op de vuurpijl de Dubsta, een enorme drieasser met zes wielen en plaats om vijf van je gangbangende matties te herbergen.

Naast de nieuwe voertuigen is ook een tiental wagens uit de singleplayer beschikbaar gemaakt, waaronder de redneck-mobiel van Trevor. Behalve nieuwe voertuigen zijn ook de pimp-mogelijkheden uitgebreid met nieuwe paint jobs en modificaties, zoals pure-black window tint, nieuw claxonlawaai en geborsteld goud als paintjob voor je wagen.

Bij Ammu-Nation kan je na de update terecht voor de Vintage Pistol en de Antique Cavalry Dagger, welke je kan uitproberen in één van de twaalf nieuwe jobs. Dit betreffen onder andere zes nieuwe races, een deathmatch, nieuwe captures en een aantal gang attacks.

Behalve materialistische zaken is er ook gesleuteld aan de gameplay en zijn een aantal fixes doorgevoerd. Zo word je niet meer genaaid door de fiscus als een ander je auto sloopt, kan je jobs bookmarken in de playlist vanuit het pauzemenu en is de moeilijkheidsgraad zichtbaar tijdens de missie door op d-pad down te drukken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de waslijst van tweaks, bekijk ze allemaal in de support-sectie van rockstargames.com.

Voor de pc-gamers die met smart op hun beurt zitten te wachten; wees niet bevreesd, Rockstar heeft gezegd dat alle aanvullingen die via GTA Online uitkomen direct in de nieuwe versie beschikbaar zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor de next-gen consoles.

Van Gaal neigt naar 4-3-3 tegen Australië

Het heeft er alle schijn van dat bondscoach Louis van Gaal in de tweede groepswedstrijd op het WK voetbal in Brazilië een andere opstelling uit zijn hoge hoed zal toveren. Dat meldt Ons Oranje vanavond op het officiële Twitter-account.

Tijdens de klinkende 5-1 zege op Spanje speelde Oranje nog in een 5-3-2 opstelling. Afgaande op de laatste training lijkt het er echter op dat Van Gaal voor het 4-3-3-systeem gaat kiezen. Voor Jeremain Lens lijkt in dat geval een basisplaats weggelegd te zijn. Dit zou dan ten koste gaan van Ron Vlaar, die tijdens de afsluitende partijvorm bij de reserves werd ingedeeld.

Oranje speelt morgenavond om 18.00 uur Nederlandse tijd zijn tweede groepsduel tegen de Socceroos. Bij een eventuele zege zet het Nederlands elftal een grote stap richting de knockout-fase van het WK voetbal.


De afsluitende training in Porto Alegre (PRO SHOTS / Jasper Ruhe)

[Groep H] Uitslag België - Algerije

België heeft met veel moeite zijn eerste duel op het WK voetbal gewonnen. In Belo Horizonte werd Algerije met 2-1 verslagen door goals van Fellaini en Mertens. Het was voor de Belgen hun eerste optreden sinds 2002 op een mondiaal eindtoernooi.

De verwachtingen voor de Belgen waren voor het toernooi hooggespannen. Bij de bookmakers stond de ploeg zelfs op de vijfde plaats, maar aan die verwachtingen konden de Belgen in de eerste helft niet voldoen. De Belgen waren vrij passief en wisten buiten een schot van Witsel geen gaatje in de Algerijnse muur te slechten.

Sterker nog; de Afrikanen kwamen halverwege de eerste helft zelfs op voorsprong. Een domme overtreding van Vertonghen in de eigen zestien werd terecht bestraft met een penalty, welke door Feghouli werd binnengeschoten.

Vertonghen (r) veroorzaakte de penalty waaruit Feghouli (l) scoorde. (PRO SHOTS/Action Images)

Ook na de pauze duurde het lang voordat de Belgen druk konden zetten naar het Algerijnse doel. Het tempo bleek lang te traag, maar na twintig minuten in de tweede helft leek er eindelijk een offensiefje te komen. Eerst werd invaller Origi weggestuurd, maar hij strandde op de Algerijnse doelman. Een paar minuten later was het wel raak door een andere invaller. Fellainni kopte een voorzet van De Bruyne knap via de lat binnen en zette de Belgen op 1-1.

De Belgen leken het daarna door te hebben en wisten amper tien minuten later via een succesvolle counter de 2-1 te maken. Dries Mertens, ook ingevallen in het duel, werd door Origi aangespeeld en werkte de bal snoeihard achter M'Bohli. Fellaini was daarna dichtbij zijn tweede goal, maar een nieuwe kopbal werd dit keer overgetikt door de doelman. De Belgen kwamen vervolgens niet meer in de problemen en boekten daardoor hun eerste zege. 

  Invaller Fellaini scoorde de 1-1. (PRO SHOTS/Action Images)  


België

2 - 1

Algerije

 70' Fellaini
 80' Mertens
   25' Feghouli (pen) 
 
 Gele kaart: Vertonghen (België), Bentaleb (Algerije)
 
Stadion: Estadio Mineirao, Belo Horizonte
Toeschouwers: 56.800
Arbiter: Rodriguez (Mex)
 
Opstelling:   Opstelling:
Courtois
Alderweireld
Van Buyten
Kompany
Vertonghen
Witsel
Chadli (Mertens/46)
Dembéle (Fellaini/65)
De ruyne
Lukaku (Origi/58)
Hazard
  M'Bolhi
Mostefa
Bougherra
Halliche
Ghoulam
Taïder
Medjani (Ghilas/84)
Bentaleb
Feghouli
Soudani (Slimani/66)
Mahrez (Lacen/71)

Van Persie schrijft Oranje-record op zijn naam

Robin van Persie is sinds vrijdag de eerste Oranje-international die op vijf grote eindtoernooien heeft gescoord. Door zijn twee doelpunten tegen Spanje staat de teller van Van Persie nu op zeven goals in negentien duels op WK's en EK's.

De ster van Manchester United scoorde voor het eerst op een eindtoernooi in 2006, in de WK-poulewedstrijd tegen Ivoorkust. Twee jaar later was hij op het EK in Oostenrijk en Zwitserland trefzeker in de groepsduels met Frankrijk en Roemenië.

Tijdens het succesvolle WK van 2010 scoorde Van Persie tegen Kameroen en twee jaar geleden zorgde hij voor de enige treffer in een 2-1 nederlaag tegen Duitsland. Alleen Johnny Rep en Patrick Kluivert (allebei acht) maakten meer goals op een groot toernooi, weet Voetbal International. Het lijstje wordt aangevoerd door Dennis Bergkamp (tien doelpunten).

Voor aanvang van dit WK moest Van Persie het record nog delen met Dennis Bergkamp, die tijdens vier van zijn vijf eindrondes wist te scoren. Overigens was ook Arjen Robben al op vier WK's of EK's trefzeker. Sinds het WK van 2006 maakte hij alleen tijdens het EK van 2012 geen Oranje-doelpunt.

Van Persie krijgt woensdag de kans om dichter in de buurt van de tien goals van Bergkamp te komen. Het Nederlands elftal speelt dan in Porto Alegre tegen Australië. De laatste poulewedstrijd, tegen Chili, is aanstaande maandag.

[vid] Buena Vista Social Club neemt afscheid

Het Orquesta Buena Vista Social Club begint volgende week in Praag met zijn afscheidstoer. De laatste tournee van de Cubaanse groep, die er na bijna twintig jaar mee ophoudt, eindigt in april in Birmingham.

De muzikanten doen onder meer de Verenigde Staten, Europa, Zuid-Amerika en Azië aan. Nederland wordt niet overgeslagen: de groep geeft op 11 juli een optreden in Rotterdam tijdens North Sea Jazz.

Het Orquesta Buena Vista Social Club werd gevormd toen Ry Cooder in 1996 Cuba bezocht en een album opnam met een aantal oude, bijna vergeten muzikanten uit de gelijknamige club in Havana. Dat album won een Grammy Award.

PewDiePie rolt in geld

Iedereen heeft wel eens gehoord van PewDiePie. De man die eigenlijk Felix Kljellberg heet heeft in een interview met Wall Street Journal aangegeven zo'n vier miljoen dollar per jaar te verdienen.

Het grote bedrag komt volgens de Zweed allemaal uit reclame-inkomsten. Voor wie PewDiePie niet kent hij maakt gameplayfilmpjes van games en geeft daar op humoristische wijze commentaar op. Hij doet allemaal met wat hulp van zijn vriendin en weigert ook mensen in dienst te nemen om de 'kwaliteit' te verbeteren.

Dat de man populair is kun je wel zeggen want zijn kanaal heeft de meeste abonnees op youtube, zo'n 27 miljoen, en de dagelijkse video's die hij online zet worden gemiddeld vier-vijf miljoen keer bekeken. Dus ook voor ons zolderkamergamers van FOK! is nog kans om in het geld te zwemmen.

Torres: "Spanje is beter dan in 2010"

Regerend wereldkampioen Spanje moet woensdag van Chili winnen om uitzicht te houden op de volgende rond. Fernando Torres ziet nog genoeg perspectief voor La Roja.

Spanje werd vrijdagavond in Salvador vernederd door het Nederlands elftal. De wereldkampioen van 2010 ging in Arena Fonte Nova met liefs 1-5 onderuit tegen Oranje. Torres (30) kwam in de tweede helft binnen de lijnen voor Diego Costa. De aanvaller van Chelsea vindt niet dat de Spanjaarden aan kwaliteit hebben ingeleverd in de afgelopen tijd.

"Ik vind het team echt niet veel slechter geworden. We zijn juist beter geworden", zegt Torres tegen FIFA.com. "We zijn mentaal sterk genoeg om hier uit te komen. Deze groep heeft veel mooie momenten meegemaakt, maar ook tegenvallende momenten. We weten waartoe we in staat zijn."

Spanje leed tegen Nederland de grootste nederlaag sinds het 6-2 verlies in 1963 tegen Schotland. Chili is woensdag de opponent in Rio de Janeiro. "We hebben team met veel ervaring. Er is geen reden voor ons om het speelsysteem te wijzigen. Ook in Zuid-Afrika verloren we de eerste groepswedstrijd. Toen werden uiteindelijk wereldkampioen."

"Dit team heeft nog steeds veel voetballend vermogen. We kunnen weer iets moois neerzetten. Veel mensen geloven nog in ons. Het zijn dezelfde mensen die ons altijd hebben gesteund", besluit de 106-voudig international. Nederland kan zich woensdag bij een zege op Australië plaatsen voor de volgende ronde.

Ontruiming kraakpand A'dam bijna klaar

De ontruiming van kraakpand De Valreep in Amsterdam-Oost is 'zo goed als afgerond'. Aan het begin van de avond waren nog twee mensen in het voormalige dierenasiel aanwezig die met hun armen in een vat met beton vastzitten.

In totaal zijn zestien mensen aangehouden, inclusief de twee die nog in het gebouw vastzitten. "Alles is rustig verlopen, er is geen actief verzet gepleegd", zegt algemeen commandant Leen Schaap dinsdag in een verklaring. "Wel hadden meerdere personen zich op en in het pand vastgeketend."

De ME was sinds 07.00 uur met de ontruiming van het gekraakte pand bezig. Daarbij werden ongeveer tien politiebusjes, agenten te paard en een helikopter ingezet. De ontruiming trok veel bekijks.

De rechter bepaalde eind mei dat het gebouw, dat al tweeënhalf jaar wordt gekraakt, mocht worden ontruimd. De eigenaar wil in het pand een grandcafé vestigen. Het omliggende terrein ligt al een tijd braak, maar een deel is al ontwikkeld. Er zijn woningen en het nieuwe winkelcentrum Oostpoort verrezen.

Koeman: "Eerst het klooster in"

Ronald Koeman is dolblij met zijn baan als manager bij Southampton. De nieuweling wil nog wel aan zijn Engels werken. In zijn eerste interview op het officiële YouTube-kanaal van Southampton ging Koeman een aantal keren in de fout.

Twee keer zei de oud-coach van Feyenoord 'wrote' (schreef), terwijl hij 'read' (gelezen) bedoelde. "Ik ga na mijn vakantie eerst het klooster in. Mijn Engels is niet perfect, ik wil het gaan verbeteren", aldus Koeman.

Met het klooster bedoelt de oud-speler het Taleninstituut Regina Coeli, beter bekend als De Nonnen van Vught. Koeman werd maandag in het St. Mary's Stadium gepresenteerd, net als zijn broer Erwin, die assistent-coach wordt. "Dit is een fantastisch gevoel. Ik was vanaf de eerste gesprekken onder de indruk van de filosofie van deze club."

Die filosofie is volgens Koeman wel te vergelijken met het beleid van Nederlandse clubs. "Southampton geeft jonge spelers een kans in het eerste elftal, dat is heel belangrijk voor deze club. Ik heb ooit tegen mezelf gezegd dat ik in Engeland zou willen coachen als ik die kans zou krijgen."

"Je kan je carrière niet van tevoren plannen. Soms krijg je een kans en soms ook niet. Toen ik de mogelijkheid kreeg om naar Southampton te gaan, zag ik dat als een mooie stap vooruit." Woensdagochtend wordt duidelijk tegen welke club Koeman zijn debuut in de Premier League zal maken, want dan wordt het speelschema naar buiten gebracht.

Messi: "Nederlands elftal heeft me verrast"

Lionel Messi wil Argentinië naar de wereldtitel leiden in Brazilië. De Argentijn beseft dat de concurrentie groot is. Messi raakte onder de indruk van Oranje.

De druk op de schouders van Messi (26) is groot deze zomer. Argentinië hoopt dat de grote ster het Zuid-Amerikaanse land de wereldtitel schenkt in buurland Brazilië. De viervoudig Wereldvoetballer van het Jaar maakte tegen Bosnië-Herzegovina (2-1 zege) het tweede doelpunt voor de Argentijnen.

Met de moeizame overwinning in Macarana zette Argentinië een goede stap naar de achtste finales. De ploeg van bondscoach Alejandro Sabella speelt nog tegen Iran (21 juni) en Nigeria (25 juni). De Albicelestes lieten geen overtuigende indruk achter in Rio de Janeiro, wist ook Messi. De sterspeler vond zijn team zenuwachtig starten.

Messi zag twee andere landen wel overtuigen in de eerste wedstrijden van het WK in Brazilië. "In de eerste wedstrijden van dit toernooi waren Nederland en Duitsland wat mij betreft beste teams", zei de aanvaller tegen NDTV. Messi vindt dat men niet te snel moet oordelen over de vorm van de kanshebbers voor de titel.

"Er zijn nog teams die in de eerste wedstrijd niet hebben kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben. Bovendien is het lastig om conclusies te trekken na één wedstrijd", besluit Messi. Duitsland won maandag met ruime cijfers van Portugal (4-0) en Oranje wist regerend wereldkampioen Spanje opzij te zetten (1-5).

WK Vandaag - dinsdag 17 juni

Dag zes van het WK van 2014 in Brazilië is aangebroken. Vandaag komen de teams van Groep H in actie, waaronder België dat tegen Algerije speelt. Thuisland Brazilië speelt alweer zijn tweede duel; het ontvangt Mexico in speelstad Fortaleza. 

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 H België Algerije Belo Horizonte
21.00 A Brazilië Mexico Fortaleza
24.00 H Rusland Zuid-Korea Cuiaba

België - Algerije

België komt vandaag voor het eerst sinds het WK van 2002 weer in actie op een eindronde. De Belgen, die door velen als een gevaarlijke outsider worden gezien, komen in actie tegen Algerije dat ze in het verleden twee keer eerder troffen. In beide gevallen ging het om een oefenduel en die eindigden in 0-0 en een 3-1 zege voor de Belgen, die ook nu de favoriet zijn voor de zege. Voor de Belgen wordt het hun twaalfde WK-deelname, waarbij de vierde plaats in 1986 hun beste prestatie was. Algerije staat aan de start voor hun vierde WK voetbal. In de vorige drie keren dat de Afrikanen meededen was telkens de eerste ronde het eindpunt en werd bij de laatste twee edities geen overwinning geboekt. 

Eden Hazard, één van de sterkhouders van België, in actie tegen Zweden. (PRO SHOTS/Bildbryan)

Brazilië - Mexico

Het tweede duel voor beide landen op dit toernooi. Brazilië was in het openingsduel met 3-1 te sterk voor Kroatië, maar overtuigde geenzins. Mexico was ook de beste in hun duel en boekte een 1-0 zege op Kameroen, al had die score hoger uit moeten vallen na twee onterechte afgekeurde goals. Al met al zeker geen gelopen race voor de Goddelijke Kanaries, die in het verleden liefst 38 keer uitkwamen tegen Mexico. Daarvan werden 22 duels gewonnen en 10 verloren. De laatste ontmoeting was vorig jaar op de Confederations Cup, toen ze elkaar ook in de groepsfase troffen. Toen werd het 2-0 door goals van Neymar en Jo. Van de 12 ontmoetingen daarvoor werden er echter maar 3 gewonnen en liefst 7 verloren door de Brazilianen. 

Rusland - Zuid-Korea

Rusland en Zuid-Korea zijn de laatste twee ploegen die voor het eerst in actie komen op dit WK. Voor Rusland is het, net als voor België, hun eerste deelname sinds 2002 en hun derde deelname in totaal. Wat de Russen in ieder geval zeker weten is dat ze in 2018 weer meedoen, omdat ze als gastland daarvoor al geplaatst zijn. De Russen willen nu echter al presteren en zeker voor het eerst de tweede ronde halen op het WK. Zuid-Korea is al toe aan hun negende WK-deelname en wist in 2002 onder leiding van Guus Hiddink vierde te worden. Daarna is het echter niet meer zover gekomen in het toernooi. Ook nu wordt er niet veel van de selectie verwacht, dat vorig jaar nog met 2-1 verloor van Rusland in een vriendschappelijk duel.

Opmerkelijk

Mexico is het land met de meeste deelnames op het WK (14) zonder ooit de halve finale te bereiken. Daarnaast is het het land met de meeste verliespartijen ooit op WK's, 24. Hun speler Rafael Márquez is bezig aan zijn vierde WK als aanvoerder van zijn land, wat een record is.

Algerije heeft al vijf WK-wedstrijden op rij niet gescoord (2 in '86, 3 in 2010). Als ze tegen België niet scoren nemen ze het record alleen in handen, dat ze nu moeten delen met Bolivia.

Hogenkamp door in kwalificaties, De Vroome strandt

Richel Hogenkamp is als enige Nederlandse tennisster nog in de race om het hoofdtoernooi op Wimbledon te halen. De Doetinchemse was met 6-4 en 6-2 te sterk voor de Canadese Heidi El Tabakh. Indy de Vroome redde het niet. De Japanse Risa Ozaki bleek taai en trok de gelijkopgaande partij over de streep: 6-2, 3-6 en 6-8. Eerder op de dag sneuvelden Arantxa Rus en Kiki Bertens al.

Hogenkamp neemt het na haar eenvoudige zege in de tweede ronde op tegen de Amerikaanse Irina Falconi. Zij schakelde Olivia Rogowska in drie sets uit: 2-6, 6-1 en 7-5. De Australische Rogowska was als achttiende geplaatst in het kwalificatietoernooi.

De Vroome walste in de eerste set over Ozaki heen en nam ook in de tweede set twee keer een break voorsprong. De Japanse was nu echter beter bij de les en liep uit naar de zege in de tweede set. In de derde set nam Ozaki twee keer een break voorsprong, maar beide keren kwam De Vroome terug. Een nieuwe break in de dertiende game was de Brabantse echter te veel.

Cavendish sprint naar zege in Zwitserland

Mark Cavendish heeft de vierde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Brit van Omega Pharma-Quick-Step versloeg in de massasprint de Spanjaard Juan Jose Lobato en Peter Sagan uit Slowakije. De Nederlander Danny van Poppel kwam als zesde over de streep in Ossingen.

De etappe ging over 160 kilometer van Heiden naar Ossingen. De Belg Laurens de Vreese en de Eritreeër Daniel Teklehaimanot vormden de kopgroep van de dag. Op twaalf kilometer van de finish werd het duo teruggehaald waarna de sprintersploegen niemand meer lieten ontsnappen.

In het algemeen klassement veranderde niets. De Duitser Tony Martin behoudt de leiderstrui. De top vijf telt drie Nederlanders. Tom Dumoulin staat tweede, Bauke Mollema vierde en Tom-Jelte Slagter vijfde. Sagan is de nummer drie in het klassement.

Formule 1 vanaf 2015 elk jaar op Nürburgring

De Formule 1 Grand Prix van Duitsland wordt vanaf 2015 ieder jaar op de Nürburgring verreden. Dat meldt het Duitse persbureau dpa dinsdag. De afgelopen jaren was het zo dat de race een keer in de twee jaar het circuit aandeed, afgewisseld met het circuit van Hockenheim.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone en de eigenaar van de Nurbürgring Roberto Wild hebben een overeenstemming bereikt voor de komende vijf jaar. Wat er met de geplande races van Hockenheim in 2016 en 2018 gebeurt is nog onduidelijk. Directeur Georg Seiler gaat er nog van uit dat de races in Hockenheim worden verreden. Volgens hem is dat contractueel vastgelegd. Mocht het toch anders lopen, dan is de race van 20 juli voorlopig de laatste op Hockenheim.

Van Woerkom toch geen Ombudsman

Vertrekkend ANWB-directeur Guido van Woerkom wordt toch geen Nationale Ombudsman. Dat schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD).

In de brief wijst Van Woerkom erop dat hij in korte tijd twee keer onderwerp van publiek debat is geworden. Een keer vanwege een misplaatste uitspraak over Marokkaanse taxichauffeurs en een keer vanwege de vertrekpremie die hij bij de ANWB kreeg.

"Naar mijn mening dient de Nationale Ombudsman in zijn handelen boven elke twijfel verheven te zijn", schrijft Van Woerkom. "Ik kan niet anders dan concluderen dat dit thans niet het geval is en dat het risico bestaat dat de werkzaamheden van de Nationale Ombudsman hierdoor negatief beïnvloed worden. Dit acht ik niet wenselijk daar ik dan niet adequaat kan toekomen aan de taak die ik mezelf gesteld heb bij de invulling van dit mooie en zware ambt."

Vermiste man blijkt aangehouden in Duitsland

Een Nederlander die vorige week als vermist werd opgegeven blijkt te zijn aangehouden in Duitsland. Hij wordt verdacht van het smokkelen van drugs, meldt Omroep West op basis van de Duitse douane.

De 23-jarige man uit Wassenaar was naar Curaçao gevlogen, maar keerde niet terug in Nederland. Hij belde zijn vriendin vorige week huilend op om te vertellen dat hij niet naar huis kon komen, waarna de verbinding werd verbroken. Hierna werd niets meer van hem vernomen.

De familie verkeerde in grote onzekerheid en meldde zich bij de politie. Die nam contact op met Interpol om te vragen of hij ergens was aangehouden, maar daar werd aangegeven dat dit niet het geval was. De moeder had tegen de omroep gezegd dat ze vermoedde dat het met het criminele circuit te maken heeft. "Mijn gevoel zegt dat mijn zoon is vermoord, maar mijn hart zegt dat hij misschien nog wel ergens is."

Nu blijkt dus dat de man toch wel is aangehouden. De familie wist daar niet van en moest dat dinsdag van Omroep West vernemen.

180 huishoudens moeten sociale huurwoning A'dam centrum uit

Woningcorporatie Ymere gaat de komende 5 jaar 180 huishoudens uit hun sociale huurwoning in het centrum van Amsterdam zetten. De huizen en appartementen zullen vervolgens worden gerenoveerd en verkocht, of in de vrije sector verhuurd. De gemiddelde huur zou momenteel 235 euro per maand bedragen.

Ymere wil in totaal 270 woningen in het centrum renoveren. Die verkeren volgens corporatie in slechte staat. Met de opbrengst van de verkoop en vrijesectorverhuur moet de renovatie worden betaald, die rond de ton per woning zou kosten. "Ook omdat fundamenten vernieuwd moeten worden." Er blijven 90 woningen in de sociale sector.

De getroffen huishoudens krijgen wel vervangende woonruimte aangeboden. Naar verwachting zullen ze daarvoor in elk geval veel meer huur neer moeten gaan tellen. Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat zo'n woning heel ergens anders staat dan in het hartje van de stad.

Huurders die minder dan 34.000 euro verdienen krijgen een sociale huurwoning met een 'passende' huur aangeboden. Mensen met een jaarinkomen tot 43.000 euro krijgen ook een woning in de sociale sector, maar dan wel eentje voor de hoofdprijs van 699 euro per maand. Daarboven heeft Ymere nog regelingen om met voorrang een vrije sectorwoning te krijgen.

"Bij een opknapbeurt twee derde van de huurders hun huis uitzetten en ze hun huis ontnemen, is bizar", zegt de Huurdersvereniging Centrum, die een advocaat in de arm heeft genomen. Ymere zegt echter dat huurders desnoods met het juridische argument van dringend eigen gebruik uitgezet kunnen worden.

De corporatie beweert verder weinig keus te hebben. Door de crisis en de verhuurdersheffing zou er geen geld zijn om de renovatie op een andere manier te bekostigen.

Timmermans na ramadan naar Saudi-Arabië

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken reist waarschijnlijk pas na de ramadan naar Saudi-Arabië. Dat land boycot het Nederlandse bedrijfsleven vanwege een stickeractie van PVV-fractieleider Geert Wilders.

Volgens de bewindsman dinsdag wordt het "lastig" om nog voor het begin van de islamitische vastenmaand naar Riyad af te reizen. De ramadan begint dit jaar op 28 juni. De gesprekken met Saudiërs verlopen "constructief", aldus de PvdA-minister.

Op de omstreden sticker staat de Saudische vlag met de tekst: 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif'. Het kabinet heeft er afstand van genomen. Een topambtenaar van Timmermans is al wel in Saudi-Arabië geweest om 'voorwerk' te verrichten.

Drie jaar cel voor doden eigen baby

Een 25-jarige moeder uit Leeuwarden moet drie jaar de cel in voor het doden van haar baby van acht maanden oud. Ze kreeg ook tbs met voorwaarden opgelegd. Volgens de rechtbank in Leeuwarden staat vast dat Angelique G. haar zoontje zo hard heen en weer schudde dat hij zwaar hersenletsel opliep en nog dezelfde dag overleed.

Tijdens het door elkaar schudden van haar zoontje was de vrouw onder invloed van drugs, medicijnen en alcohol. Het Pieter Baan Centrum concludeerde na een onderzoek dat zij vanwege een persoonlijkheidsstoornis verminderd toerekeningsvatbaar is. De straf die de vrouw kreeg komt overeen met de eis van justitie.

Dijsselbloem wil geen taboes bij lastenverlichting

Het kabinet wil nergens vooraf taboes op leggen bij de verlaging van de lasten op arbeid. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd in een interview met RTL Z.

Dijsselbloem sluit niet uit dat het kabinet gaat bezuinigen om de belastingverlaging mogelijk te maken, maar ook niet dat meer belasting op vermogen wordt geheven. "De wens wordt breed gedeeld om de belastingdruk op arbeid omlaag te brengen. Daar moeten we van te voren niet te veel taboes op plakken", zei Dijsselbloem.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra maakte zaterdag duidelijk dat hij niet wil dat de belasting op vermogens wordt verhoogd. De PvdA wil dat juist wel. Dijsselbloem vindt het geen probleem dat fractievoorzitters 'uitgesproken opvattingen' ventileren, omdat zij 'een eigen rol te spelen' hebben.

Het kabinet wil na de zomer plannen presenteren om de belastingdruk op arbeid terug te brengen. Dat moet leiden tot meer werkgelegenheid.

Leraar Leids gymnasium geschorst om omgang leerling

Een leraar van het Stedelijk Gymnasium in Leiden is geschorst omdat hij afspraken over de omgang tussen docent en leerling heeft geschonden. Dat bevestigt de school na een bericht hierover van Omroep West.

Alle ouders en verzorgers van de ruim 1800 leerlingen hebben maandagavond een mail over de zaak ontvangen. Ook is de politie ingelicht.

De school gaat in het belang van het slachtoffer niet in op wat er precies tussen de leraar en de leerling uit de bovenbouw is voorgevallen. Ook wordt benadrukt dat het vooralsnog om een verdenking gaat. De schoolleiding schrijft wel geschokt te zijn door deze 'nare en precaire kwestie'.

De school heeft vestigingen aan de Fruinlaan en de Nieuwe Marnixstraat. Bij welke de zaak speelt is onduidelijk.

'GCHQ luistert massaal internetters af'

De Britse inlichtingendienst GCHQ luistert routinematig Britten af die gebruikmaken van Amerikaanse internetdiensten als Facebook, Twitter en Google. Dat staat in een getuigenverklaring van Charles Farr van het Office for Security and Counterterrorism die dinsdag werd gepubliceerd door rechtengroepen. Het afluisteren is toegestaan omdat de gegevens die via deze diensten worden verstuurd worden gezien als 'externe communicatie' en niet als 'interne communicatie', omdat de betreffende diensten in het buitenland zijn gevestigd.

Het Britse ministerie van binnenlandse zaken heeft bevestigd dat de getuigenverklaring echt is. De verklaring is opgesteld als antwoord op een rechtszaak die rechtengroepen hadden aangespannen om het afluisteren van internetters aan banden te leggen.

GCHQ heeft ruime bevoegdheden om buitenlandse communicatie te onderscheppen, maar om Britten in de gaten te kunnen houden moet een speciaal verzoek worden ingediend en moet het doelwit verdacht worden van een misdaad. In zijn getuigenverklaring zegt Farr dat sommige interne communicatie wordt onderschept op basis van de regels voor externe communicatie. De informatie die dan wordt verzameld mag volgens Farr echter alleen in bepaalde, strikte omstandigheden worden bekeken. Hij noemde dat een 'significant verschil'.

Burgerrechtenorganisaties noemen de regels te vaag en menen dat massasurveillance er door in de hand wordt gewerkt. "De veiligheidsdiensten menen dat ze recht hebben op het lezen, afluisteren en analyseren van al onze communicatie op Facebook, Google en andere Amerikaanse diensten", aldus James Welch, directeur van Liberty. "Als er ook maar enige twijfel was over de noodzaak onze afluisterwetten radicaal te hervormen, dan is die nu verdwenen."

Noorse imam neergestoken

Bij een aanval in de Noorse hoofdstad Oslo is de imam van de grootste moskee van het land neergestoken. Dat heeft de Noorse politie dinsdag gemeld. De islamitische geestelijke is gewond, maar verkeert niet in levensgevaar.

Imam Nehmat Ali Shah werd maandag buiten zijn huis aangevallen met een metalen voorwerp door een gemaskerde man. Hij liep verwondingen aan zijn handen en gezicht op. De aanvaller is nog voortvluchtig. Het is niet bekend of de misdaad racistisch of anti-islamitisch gemotiveerd is.

Shah wordt bewaakt door lijfwachten sinds een knokpartij die in 2006 plaatsvond. Toen gingen twee rivaliserende islamitische groepen met elkaar op de vuist vanwege onenigheid over wie de moskee mocht leiden. De machtsstrijd binnen de moskee zou nog altijd sluimeren onder de oppervlakte.

Shah staat bekend als een tegenstander van religieus extremisme en bezocht in 2006 de synagoge van Oslo nadat deze was beschoten. Desondanks raakte hij vorig jaar in opspraak omdat hij beweerde dat de Noorse media worden bestuurd door de joden.

Bijna alle olie uit Baltic Ace gepompt

De bereikbare olietanks in het gezonken vrachtschip Baltic Ace zijn leeggepompt. Ruim 460.000 liter is uit het schip gehaald. Dat meldt Rijkswaterstaat dinsdag. Het risico op milieuverontreiniging is daardoor verkleind.

In totaal zat er zo'n 540.000 liter olie in het schip. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is nu niet mogelijk om de overige tachtigduizend liter uit het schip te halen. "Dan zouden we duikers moeten inzetten en dat is gevaarlijk. Daarom halen we de resterende olie volgend jaar in een keer naar boven."

Volgens Rijkswaterstaat was de olie in het schip gestold. De olie is daarop verwarmd tot 80 graden, voordat het uit de tanks werd gepompt. Aan land wordt de olie door een gespecialiseerd bedrijf verder bewerkt.

Met het oppompen van de olie is de eerste fase van de bergingswerkzaamheden sneller dan verwacht voltooid, aldus Rijkswaterstaat. Het weer is nog te slecht om aan de tweede fase van de bergingswerkzaamheden te beginnen. "De golfslag beïnvloedt de situatie op zee zodanig dat we moeten afwachten", aldus de woordvoerder.

Zodra het weer verbetert gaat Rijkswaterstaat hijspunten op het wrak aanbrengen. Het schip wordt volgend jaar zomer in zes stukken gezaagd en in delen geborgen.

Door het wrak volledig op te ruimen verbetert de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven en de veiligheid voor de scheepvaart, aldus Rijkswaterstaat. De berging kost 67,5 miljoen euro en wordt grotendeels door de staat betaald.

Het vrachtschip Baltic Ace, dat voer onder de vlag van de Bahama's, was in december twee jaar geleden met veertienhonderd auto's op weg naar Finland, toen het op 65 kilometer voor de kust van Zuid-Holland in botsing kwam met een containerschip. De boot zonk en ligt op 35 meter diepte. Elf mensen overleefden de scheepsramp niet.

Dr. Dre geeft fooi van vijfduizend dollar

Dr. Dre doet niet moeilijk over het geven van een fikse fooi. Na een feestje in een hotel in Hollywood, waar de rapper verschillende shotjes tequila achteroversloeg, gaf hij een serveerster vijfduizend dollar als extraatje.

"Ze was met stomheid geslagen", zegt een ingewijde tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. Volgens de bron was de 49-jarige Dr. Dre tijdens zijn avondje uit ook niet te beroerd om op de foto te gaan met fans en even een praatje te maken met de dj.

Medelijden hoeven we niet te hebben. Sinds Apple de koptelefoonfabriek 'beats by Dr. Dre' overnam voor een paar miljard is Dre de eerste rapper die meer dan een miljard dollar op zijn rekening heeft staan.

Vlaams parlementslid beëdigd in shirt Rode Duivels

Een nieuwgekozen lid van het Vlaamse parlement heeft dinsdag zijn beëdiging aangegrepen om het Belgisch voetbalelftal een hart onder de riem te steken. Groen-parlementariër Imade Annouri droeg onder zijn nette pak het shirt van de Rode Duivels.

België speelt dinsdag om 18.00 uur Nederlandse (en Belgische) tijd tegen Algerije zijn eerste groepswedstrijd op het wereldkampioenschap voetbal. De jonge, talentvolle Belgische ploeg geldt als outsider voor de wereldtitel en is in eigen land in korte tijd ongekend populair geworden.

De wedstrijd tegen Algerije trekt mogelijk een recordaantal Belgische kijkers. De partijtop van de Vlaams-nationalistische N-VA hoort daar waarschijnlijk niet toe. De partij van informateur Bart De Wever is verwikkeld in een moeizame kabinetsformatie en heeft voor dinsdagavond een vergadering belegd.

[upd] Storing bij landelijk politienummer

Het landelijke servicenummer van de politie 0900-8844 is dinsdagmiddag niet bereikbaar. De telefooncentrale kampt met een storing. De politie meldt dat hard wordt gewerkt aan een oplossing.

Het 0900-nummer is bedoeld voor niet-spoedeisende vragen of problemen. Voor spoedgevallen kan gebeld worden naar 112, dat wel bereikbaar is.

Update 16:45 uur:
De storing bij het landelijk servicenummer van de politie 0900-8844 in Midden-Nederland is voorbij. Dat meldde de politie even voor 15.30 uur. De oorzaak is nog onduidelijk.

Voor inwoners van de regio's Utrecht, Flevoland en de Gooi en Vechtstreek was het nummer niet bereikbaar. Het 0900-nummer is alleen voor niet-spoedeisende vragen. Het nummer voor noodgevallen, 112, was tijdens de storing wel bereikbaar.

 

Tientallen jihadisten verliezen uitkering

Van enkele tientallen Nederlandse jihadreizigers is de uitkering stopgezet. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laten weten in antwoord op Kamervragen van voormalig PVV'er Joram van Klaveren.

Het is voor het eerst dat het kabinet een indicatie geeft van het aantal jihadreizigers van wie de uitkering is gestopt. Opstelten gaat verder in op jihadstrijders met studiefinanciering. Die is in alle bekende gevallen stopgezet, meldt hij.

Hoeveel Nederlanders zijn afgereisd naar het Midden-Oosten om daar mee te vechten is niet precies bekend. Wel is duidelijk dat een relatief groot deel zich heeft aangesloten bij de rebellenbeweging ISIS, meldde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag.

Politie onderzoekt vergiftiging vossen in Twente

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijke vergiftiging van jonge vosjes in een natuurgebied in Twente. De zeven vosjes werden maandag gevonden door een boswachter, meldt de politie dinsdag.

De vosjes zijn voor toxicologisch onderzoek overgebracht naar Lelystad. In voorgaande jaren zijn in het gebied Engbertsdijksvenen bij Kloosterhaar dieren vergiftigd en de politie vermoedt dat dit nu ook het geval is.

De politie raadt aan honden die in het gebied worden uitgelaten aangelijnd te houden. Ook moeten wandelaars kleine kinderen niets op laten rapen.

Tweede Kamer stemt in met leenstelsel

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met de invoering van een leenstelsel voor studenten. Een meerderheid verwierp een motie van de SP om af te zien van het leenstelsel. Evenmin was er een meerderheid voor het voorstel van het CDA om onderzoek te doen naar de gevolgen van de invoering van het leenstelsel.

Dat de invoering van het leenstelsel op een meerderheid kon rekenen, was al duidelijk. De coalitiepartijen VVD en PvdA sloten daarover eerder een akkoord met D66 en GroenLinks. Hiermee verzekerde minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zich ook van een meerderheid voor het plan in de Eerste Kamer.

Er was daarom geen animo voor het voorstel van Jasper van Dijk (SP) om het hele plan in te trekken, zodat studenten een basisbeurs blijven behouden. CDA'er Michel Rog pleitte vorige week nog voor een nieuw onderzoek naar de gevolgen van de invoering van het leenstelsel voor de hoogte van de studieschulden. Onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) daarover is volgens hem niet betrouwbaar.

Bussemaker liet toen al weten dat zij dit niet van plan is. Wel zegde zij toe de gevolgen van de invoering van het leenstelsel nauwlettend in de gaten te houden.

Sloof niet langer trainer van Kromowidjojo

Christaan Sloof is per direct niet langer de coach van Ranomi Kromowidjojo. De coach ziet zichzelf niet als de trainer die Ranomi naar Olympisch succes in Rio 2016 kan begeleiden. Dit heeft hij besloten na een evaluatie van de afgelopen periode als trainer in Eindhoven.  

"Na de wedstrijden van Sette Colli in Rome heb ik voor mezelf de afgelopen periode geëvalueerd. Ik ben daarbij tot de conclusie gekomen, dat ik niet de coach ben die de Olympische missie van Ranomi moet gaan begeleiden. Ik heb op dit moment nog niet voldoende kennis en ervaring om deze missie tot een goed eind te brengen. Ik wil Ranomi en het team die kans niet ontnemen", aldus Sloof. 

Kromowidjojo vindt het een teleurstelling dat Christiaan ermee stopt. Ze  respecteert zijn beslissing wel. "Ik vind het een moedig besluit. De afgelopen periode heb ik goed met Christiaan gewerkt. Mijn ervaring is dat Christiaan veel potentie heeft als zwemcoach. Wel heb ik gemerkt dat hij nog bepaalde ervaring als coach mist, dat is ook niet vreemd omdat hij pas aan het begin van zijn carrière als coach staat. Graag wil ik hem bedanken voor zijn inspanningen de afgelopen periode. In onderling overleg met de KNZB wordt er gezocht naar een coach die bij mij richting de Olympische Spelen van 2016 het beste naar boven kan halen."

Technisch directeur van de zwembond Joop Alberda heeft begrip voor de beslissing. "Ik heb respect voor de analyse van Christiaan en de moed die hij toont om ruimte te geven aan de groep met Ranomi om verder te gaan op jacht naar zwemsucces. Wij zullen Christiaan steunen bij het vinden van passend werk." Voorlopig zal Patrick Pearson aan de rand van het bad staan om de trainingen waar te nemen.

Bovenberg terug bij Excelsior

Daan Bovenberg keert na drie jaar terug bij Excelsior. De verdediger tekent een contract voor een seizoen, meldt de Rotterdamse club. Bovenberg komt over van N.E.C. Nijmegen, waar zijn contract werd ontbonden omdat hij overbodig was. De Rotterdammer speelde zijn hele jeugd bij Excelsior en heeft al 59 competitiewedstrijden gespeeld voor de club.

Bovenberg heeft altijd een goede band gehouden met Excelsior. "Nadat mijn contract bij N.E.C. was ontbonden, ben ik goed gaan nadenken over wat ik wil", zegt de 25-jarige speler op de clubsite. "Ik wist al snel dat het gevoel dat ik wil terugvinden, voor mij alleen bij Excelsior te vinden is."

Bij N.E.C. speelde Bovenberg het laatste jaar slechts drie wedstrijden in de Eredivisie. De Nijmegenaren degradeerden naar de Jupiler League. Excelsior maakte juist de omgekeerde stap en promoveerde naar de Eredivisie.

Inmarsat vrij zeker over locatie MH370

Het Britse satellietbedrijf Inmarsat heeft naar alle waarschijnlijkheid de plek gevonden waar vlucht MH370 is neergestort. Dat heeft Inmarsat dinsdag gezegd tegen de Britse omroep BBC.

Vooralsnog zijn er nog geen onderzoekers in het gebied geweest. De zoektocht naar het wrak van het vliegtuig is voorlopig even opgeschort. Schepen, onder andere van het Nederlandse bedrijf Fugro, zijn bezig bepaalde delen van de Indische Oceaan in kaart te brengen. Als dat klaar is en de zoektocht wordt hervat, gaat de aandacht vooral uit naar de plek waar volgens Inmarsat het toestel is neergekomen.

Traangas afgevuurd op Franse spoorstakers

De Franse oproerpolitie heeft traangas afgevuurd bij een demonstratie van honderden stakende treinmedewerkers. De demonstranten gooiden met flessen en hielden het verkeer tegen uit woede over een wetsvoorstel om de spoorwegen te hervormen. Dinsdag debatteert het lagerhuis over de wet.

De betogers zwaaiden bij het Assemblée Nationale met rode vlaggen van de vakbond. Toen ze naar het parlementsgebouw probeerden op te trekken, werd traangas ingezet. Ook werden enkele demonstranten door agenten tegen de grond gewerkt. Later op de dag liepen betogers over het spoor bij het drukke Montparnasse-station, dat Parijs met verschillende steden in het westen en zuidwesten van Frankrijk verbindt.

De demonstratie maakt onderdeel uit van een staking die al sinds woensdag bezig is. Hoewel slechts een minderheid van het spoorwegpersoneel aan de actie deelneemt, heeft de staking het treinverkeer op verschillende plekken in het land ontregeld. Op dinsdag viel een derde van de treinen in het hele land uit. Internationale treinen ondervinden geen hinder van de staking.

De Franse regering overweegt het spoorwegnet, dat in staatshanden is, ook toegankelijk te maken voor concurrerende bedrijven. Spoormedewerkers vrezen dat dit tot ontslagen en veiligheidsproblemen kan leiden. Premier Manuel Valls noemde de staking 'zinloos en onverantwoordelijk'.

Alle dopingcontroles in aanloop WK negatief

Geen enkele speler van het WK is voorafgaand aan het toernooi betrapt op doping. In totaal zijn achthonderd spelers getest. Dat meldt de FIFA dinsdag. Tijdens het WK worden na elke wedstrijd nog twee spelers per team gecontroleerd op doping.

Het was een grote operatie voor de FIFA om alle spelers op bloed en urine te controleren. "Ondanks de goede resultaten blijft de strijd tegen doping erg belangrijk voor de FIFA", laat voorzitter van de medische commissie van de FIFA, Michel D'Hooghe, weten. "We zijn blij en trots dat, voor het eerst in de historie, alle spelers zullen worden gecontroleerd."

Van elke voetballer is een biologisch paspoort gemaakt. De resultaten van de tests worden vergeleken met de tests van vorige toernooien, zodat afwijkingen als gevolg van prestatiebevorderende middelen kunnen worden gepakt. Onder meer de resultaten van het vorige EK, de Champions League en de Confederations Cup worden daarbij gebruikt.

Corporatiemedewerker geschorst na Vestia-verhoor

Woningcorporatie Havensteder heeft maandag direct een medewerker op non-actief gezet na het verhoor van voormalig Vestia-kasbeheerder Marcel de Vries bij de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties. Hij stelde dat de kasbeheerder van wat voorheen de corporatie PWS was geld van banken heeft aangenomen voor de aankoop van derivaten.

"Wij nemen deze uitspraak gedaan onder ede zeer serieus", meldde Havensteder maandag op zijn eigen website. Daarom starten wij per direct een integriteitsonderzoek." Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijk bureau.

De Vries noemde de kasbeheerder van PWS tijdens zijn verhoor door de enquêtecommissie die de misstanden in de corporatiesector onderzoekt. De voormalige kasbeheerder van Vestia wordt ervan verdacht smeergeld te hebben aangenomen bij de handel in risicovolle financiële producten. Hij zei dat hij niet de enige was die geld toucheerde.

Havensteder is een Rotterdamse corporatie die is ontstaan na een fusie van PWS en Com.Wonen.

Samtambrogio bekent schuld

Wielrenner Mauro Santambrogio heeft ruim een jaar na zijn positieve dopingplas in de Giro d'Italia in 2013 eindelijk schuld erkend. De Italiaan bekende zijn dopegebruik tegenover de recent opgerichte onafhankelijke hervormingscommissie van de internationale wielerunie UCI, meldt de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport.

Santambrogio testte vorig jaar in mei positief op epo tijdens de laatste week van de Giro, waarin hij een rit won. Volgens de 'Gazzetta' krijgt de 29-jarige Santambrogio, die lang volhield onschuldig te zijn, een schorsing van 18 maanden.

In oktober zorgde de Italiaan nog voor paniek bij zijn vrienden en volgers op Twitter door "Addio Mondo" (vaarwel wereld) te posten. Het leek op een afscheidstweet, maar vele bemoedigende reacties brachten hem op andere gedachten.

Colombia zonder Bacca tegen Ivoorkust

Colombia kan in zijn tweede poulewedstrijd op het WK geen beroep doen op Carlos Bacca. De aanvaller moet de confrontatie met Ivoorkust missen vanwege een heupblessure. Dat heeft de Colombiaanse voetbalbond dinsdag naar buiten gebracht. Bacca, die onlangs met Sevilla de Europa League won, moet zeven tot tien dagen herstellen.

Ook het laatste groepsduel met Japan (24 juni) moet Bacca wellicht dus aan zich voorbij laten gaan. Colombia begon het WK met een 3-0 zege op Griekenland. De 27-jarige spits kwam toen niet in actie.

Donderdag kan Colombia dus een grote stap naar de volgende ronde zetten, want ook Ivoorkust wist zijn eerste wedstrijd in Brazilië te winnen. De Afrikanen kwamen terug van een achterstand tegen Japan: 1-2.

Carlos Bacca speelde vorig seizoen nog voor Club Brugge. Met 25 goals in 35 duels werd hij topscorer van de Belgische competitie. De spits is echter geen vaste waarde bij Colombia, want sinds zijn debuut in 2010 speelde hij slechts elf interlands.

Neymar: "Tik tegen Modric niet bewust"

Neymar kwam donderdag goed weg toen hij slechts met een gele kaart werd bestraft in de openingswedstrijd van Brazilië tegen Kroatië. De aanvaller van FC Barcelona leek tegenstander Luka Modric een elleboogstoot te geven. Scheidsrechter Yuichi Nishimura trok een gele kaart, terwijl sommige arbiters wellicht rood zouden geven.

Neymar mocht dus blijven staan en hij scoorde vervolgens twee keer, waardoor Brazilië het eerste duel met 3-1 won. Volgens de Braziliaan had hij geen kwade bedoelingen. "Ik had niet de intentie om hem te raken. De scheidsrechter stond er bovenop. Als hij enig kwaad in mijn actie had gezien, had hij wel een zwaardere straf gegeven", sprak Neymar tegen The Times of India.

Bij een volgende gele kaart moet Neymar een wedstrijd aan zich voorbij laten gaan wegens een schorsing. "Daar maak ik me geen zorgen over. Ik blijf mijn normale spel spelen. Tijdens een wedstrijd kan van alles gebeuren en we moeten het maar gewoon op ons af laten komen."

"Mijn hart bonkte even in mijn keel", zegt Neymar over zijn strafschop, die maar net binnen viel. "Ik was wel opgelucht. We moesten een voorsprong nemen en dit was een perfecte kans daarvoor." Na de 2-1 van elf meter zorgde Oscar voor de laatste treffer. Dinsdagavond speelt het gastland tegen Mexico.

Week extra voor informateur De Wever

De Belgische informateur Bart De Wever heeft opnieuw een week extra gekregen om te kijken of hij een federale regering kan vormen. Hij bracht dinsdag verslag uit bij koning Filip over zijn vorderingen, maakte het koninklijk huis op Twitter bekend.

Voorman van de N-VA De Wever moet nu op 25 juni opnieuw bij de koning verschijnen om toe te lichten hoe de formatie vordert. Het is de derde keer dat De Wever meer tijd krijgt. Volgens de Belgische krant De Standaard heeft De Wever de afgelopen week maar weinig vooruitgang geboekt.

De Wever lijkt aan te sturen op een centrumrechtse federale regering. Namens Vlaanderen moeten daar de N-VA en het christendemocratische CD&V in plaatsnemen. De Wever hoopt het CDH en de MR (Hervormingsbeweging) ervan te overtuigen namens Wallonië deel te nemen. De beide Franstalige partijen willen echter niet met elkaar samenwerken. Vooral bij de MR is het wantrouwen groot; de partij werd buiten de regeringsvorming in Wallonië gehouden.

IGZ wil betere samenwerking rond geboorte

Zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg van moeder en kind rond zwangerschap en geboorte moeten beter gaan samenwerken. Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een dinsdag gepubliceerd onderzoek. "Er is nog geen sprake van werkelijk geïntegreerde zorg", aldus de zorgwaakhond.

Zorg waarbij alle betrokkenen naadloos op elkaar aansluiten is volgens de inspectie in grote delen van het land nog 'een stip op de horizon' is. De verloskundige samenwerkingsverbanden in alle regio's zijn echter al wel een verbetering. Daarmee is volgens de IGZ een fundament gelegd voor meer geïntegreerde zorg.

Daar staat tegenover dat kraamzorg en verloskundig actieve huisartsen nog niet overal zijn aangesloten. En ook op het gebied van preventie en maatzorg voor vrouwen in achterstandssituaties laten de zorgverleners nog kansen liggen. "Juist hiermee is nog veel gezondheidswinst te behalen voor moeder en kind", schrijft de zorgwaakhond.

De inspectie beschouwt het als een 'gemiste kans' dat de mogelijkheden op het gebied van preventie nog onvoldoende worden benut. "Met preventie is grote winst te behalen voor moeder en kind. Tachtig procent van de babysterfte wordt bepaald door vroeggeboorte, onvoldoende groei van het kind tijdens de zwangerschap of door aangeboren afwijkingen."

Ook is er volgens de IGZ nog onvoldoende aandacht voor evaluatiemomenten. "Evaluatie biedt handvatten om risico's te verminderen en de zorg te verbeteren. Ook ervaringen van vrouwen zijn een belangrijk referentiepunt voor de kwaliteit van de zorg en zouden meer moeten worden meegenomen", klinkt het.

De IGZ bracht in 2010 een advies uit om de geboortezorg in Nederland te verbeteren. Dit naar aanleiding van de verontrustende cijfers over de relatief hoge sterfte van baby's tijdens de zwangerschap of rond de geboorte. In de jaren 2011 tot 2014 werd onderzoek gedaan naar wat de zorgverleners met de aanbevelingen uit het advies hebben gedaan.

De conclusies zijn overigens niet alleen maar negatief. De zorg die moeder en kind rond zwangerschap en geboorte krijgen is al beter en veiliger dan voorheen, maar kan dus nog beter. "Zorgverleners werken nauwer samen en de zorg bij bevallingen is de afgelopen drie jaar duidelijk vooruitgegaan", meldt de inspectie.

Een voorbeeld daarvan is de acute zorg. "Spoedsituaties worden regelmatig getraind en in alle regio's zijn afspraken gemaakt dat in geval van een acute situatie in het ziekenhuis, of bij de zwangere thuis, 'met één druk op de knop' alle benodigde zorg in het ziekenhuis direct in gang wordt gezet", besluit de IGZ.

Batman: Arkham Knight komt in januari

In een interview met Groovey.tv zegt de stem van Batman, Kevin Conroy, dat Arkham Knight in januari uitkomt. Of dit een bewuste primeur is, of een verspreking van de acteur is niet bekend. Kevin Conroy spreekt al 22 jaar de stem van Batman in.

Tussen alle namedropping, achtergrond hoe hij de rol kreeg en zijn toekomstige projecten vermeldt hij na 5:01 de info over Batman: Arkham Knight.

Senaat akkoord met exportverbod kinderbijslag

De Eerste Kamer is akkoord met een wet die een einde moet maken aan de export van kinderbijslag naar landen buiten de Europese Unie. Een meerderheid van VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP stemde dinsdag voor het wetsvoorstel van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

De linkse partijen, inclusief Asschers eigen PvdA, zijn tegen de wet, omdat ze denken dat die in strijd is met internationale verdragen. Asscher heeft vooral het belang van de wet benadrukt voor zijn onderhandelingen met Marokko over verlaging van uitkeringen die naar Marokko gaan.

De Eerste Kamer zou dinsdag ook stemmen over Asschers plannen om de zogeheten kindregelingen te vereenvoudigen, maar dat is met een week uitgesteld.

Kabinet belooft duidelijkheid over ontslagen zorg

Het kabinet stuurt voor de zomer een brief naar de Tweede Kamer met daarin een inschatting hoeveel ontslagen in de zorg zullen vallen. Dat zegde minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag toe tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Reden is de onduidelijkheid over het aantal ontslagen dat de bezuinigingen in de zorg veroorzaakt. Werkgeversorganisatie Actiz ging dit weekeinde uit van 55 duizend ontslagen als gevolg van de hervorming van de langdurige zorg. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) liet daarop weten dat Actiz van verouderde cijfers uitgaat. Van Rijn verwacht zelf zestienduizend ontslagen.

"Het zou goed zijn om daar wat meer helderheid over te krijgen", zei GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik. Asscher schaarde zich achter Van Rijn, maar zegde toe om voor de zomer een brief te sturen met daarin de inschatting van het cijfers van dat moment.

Het is zaak dat mensen die hun baan dreigen kwijt te raken goed worden geholpen. Asscher verwacht in dat opzicht veel van het sectorplan voor de zorg. Er is in totaal tweehonderd miljoen euro beschikbaar om mensen die hun baan verliezen te begeleiden naar een nieuwe baan.

Het antwoord was niet besteed aan SP-leider Emile Roemer. Hij snapt niet dat de opgestapte bestuurders van de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) voorlopig krijgen doorbetaald. "Is dit de bescherming die het kabinet voor ogen heeft? Falende topbestuurders krijgen een jaar doorbetaald, tienduizenden mensen in de zorg die elke dag hard werken krijgen ordinair ontslag."

Wat de SP'er betreft krijgen ook de werknemers in de zorg die worden ontslagen een jaar doorbetaald. Asscher antwoordde dat het kabinet 'zeer gemotiveerd' is om mensen wier baan op te tocht staat zo goed mogelijk te begeleiden.

Brussel: Russisch gas via EU naar Oekraïne

Er is geen enkele belemmering voor de levering van Russisch gas vanuit de Europese Unie aan Oekraïne. Dat meldde de Europese Commissie dinsdag. Daarmee kan Brussel helpen de Russische gasblokkade tegen Oekraïne te omzeilen.

"De levering van gas door EU-lidstaten aan Oekraïne is juridisch waterdicht", zei een commissiewoordvoerder. Slowakije is bereid acht miljard kubieke meter gas naar Oekraïne te pompen via een zogenoemde reverse flow, waarbij Russisch gas voor de EU naar Oekraïne wordt geleid. Polen en Hongarije leveren ook al gas aan Kiev langs deze weg.

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom kondigde maandag aan dat geen gas meer aan Oekraïne te leveren als het niet vooraf betaald krijgt. Moskou eist miljarden euro's aan achterstallige betalingen, maar Kiev klaagt dat Gazprom de gasprijs eenzijdig heeft verhoogd.

Gazprom-baas Aleksej Miller dreigde maandag met strafmaatregelen tegen Europese gasbedrijven die Oekra?ne van Russisch gas voorzien. Maar volgens de commissie is er geen basis voor zo'n actie.

Door het Russische besluit kan ook de toevoer van Russisch gas via Oekraïne naar de EU gevaar lopen. De commissie zei te verwachten dat Rusland als leverancier en Oekraïne als transitland hun verplichtingen zullen nakomen.

De commissie heeft maandag vijfhonderd miljoen euro aan financiële steun aan Oekraïne overgemaakt. Dit maakt deel uit van een EU-steunpakket van 1,6 miljard euro. Kiev moet dan wel hervormingen doorvoeren in de financiële, fiscale en energiesector en corruptie aanpakken.

De EU-regeringsleiders sluiten op hun top van 27 juni een associatieverdrag met Oekraïne. De weigering eind vorig jaar van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj om dat akkoord te tekenen leidde tot een volksprotest en uiteindelijk tot zijn val. Daarop annexeerde Rusland de Krim en ontbrandde een separatistische opstand in Oost-Oekraïne.

Ook Bertens verliest snel op Wimbledon

Tennisster Kiki Bertens doet dit jaar niet mee aan Wimbledon. De Wateringse, als eerste geplaatst bij het kwalificatietoernooi, verloor de eerste voorronde. Eriko Hozumi uit Japan bleek met 4-6, 6-4 en 4-6 te sterk voor de beste Nederlandse op de wereldranglijst. Eerder dinsdag verloor ook Arantxa Rus al in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi.

Na een aantal vroege breaks gingen Bertens en Hozumi in de eerste set gelijk op. De Japanse brak echter in de negende game opnieuw en serveerde de set vervolgens uit. Ook in de tweede set was het weer spannend, maar nu maakte Bertens de late break en trok de stand gelijk.

In de derde en beslissende set nam Hozumi weer het voortouw. De Japanse brak al vroeg in de set en kwam daarna niet meer in de problemen. Ze treft in de tweede voorronde de Française Irena Pavlovic die eerder Rus de baas was.

Richel Hogenkamp en Indy de Vroome doen ook mee aan het kwalificatietoernooi voor Wimbledon. Zij spelen later dinsdag nog in de eerste kwalificatieronde.

'PSV trekt Montenegrijn Cmiljanic aan'

PSV heeft de 18-jarige Boris Cmiljanic voor drie jaar vastgelegd. Dat meldt het Brabants Dagblad dinsdag. De aanvaller uit Montenegro komt over van Buducnost Podgorica. Cmiljanic stond al langer op de radar van PSV. In 2012 liep hij stage in Eindhoven. PSV heeft de komst nog niet bevestigd.

Cmiljanic is Montenegrijns jeugdinternational. Voor zijn club kwam hij in twee seizoenen tot twee goals in 28 competitiewedstrijden. Volgend seizoen zal Cmiljanic aansluiten bij Jong PSV.

Seedorf heeft vertrouwen in Van Gaal bij Man U

Clarence Seedorf denkt dat Louis van Gaal een frisse wind zal laten waaien bij Manchester United. "Hij zal het gevoel terugbrengen dat nodig is om Manchester terug te brengen naar waar het hoort", zei de oud-middenvelder bij de BBC. Van Gaal gaat na het WK aan de slag bij de Engelse club.

Seedorf speelde aan het begin van zijn loopbaan onder Van Gaal bij Ajax. "Hij is een geweldige trainer, dat heeft hij in zijn hele carrière laten zien." Wel denkt Seedorf, die tijdens het WK analist is bij de Britse omroep, dat het wennen wordt voor Van Gaal. "Manchester United is een nieuwe uitdaging met een nieuwe cultuur. Het is altijd lastig om naar zo'n grote club te gaan."

Naast Van Gaal maakt ook Ronald Koeman de overstap naar de Premier League. De voormalig trainer van Feyenoord tekent een contract bij Southampton. Of Koeman zal slagen bij de club weet Seedorf niet. "Succes hangt van veel verschillende dingen af." Wel vindt Seedorf hem een getalenteerde coach. "Hij heeft al veel ervaring met goede teams en deed het goed met Feyenoord."

FC Utrecht huurt aanvallers Boymans en Verbeek

FC Utrecht heeft zich voor komend seizoen versterkt met Ruud Boymans en Danny Verbeek. Dat meldt de club dinsdag. Boymans komt over van AZ, dat hem afgelopen seizoen uitleende aan Willem II. De 25-jarige spits tekent een contract voor vier jaar. Verbeek wordt een seizoen gehuurd van Standard Luik. De aanvaller werd afgelopen anderhalf jaar verhuurd aan NAC Breda.

Boymans stond sinds 2011 onder contract bij AZ, maar speelde slechts elf competitiewedstrijden voor de Alkmaarders. Afgelopen seizoen werd de spits kampioen met Willem II in de Jupiler League. Ook werd hij verkozen tot beste speler van de competitie. In 36 wedstrijden scoorde hij 27 keer voor de Tilburgers.

Verbeek speelde nog geen wedstrijden voor Standard Luik. Bij NAC Breda kwam de aanvaller in 53 competitiewedstrijden tot negen doelpunten. Voor zijn periode bij Standard speelde de 23-jarige Verbeek vier seizoenen voor FC Den Bosch.

Shvedova verrast Cibulkova in Rosmalen

Yaroslava Shvedova heeft het tennistoernooi in Rosmalen dinsdag van de nummer twee van de plaatsingslijst bij de vrouwen beroofd. De Kazachse versloeg Dominika Cibulkova, de verliezend finalist van de Australian Open, in drie sets: 6-2, 3-6 en 6-3. Shvedova neemt het in de tweede ronde op tegen Michaëlla Krajicek die maandag al haar eersterondepartij won.

Carla Suárez Navarro (4) bereikte ook de tweede ronde. De Spaanse won met 6-4 en 6-2 van Barbora Zahlavova-Strycova uit Tsjechië. In het mannentoernooi was de Oostenrijker Jürgen Melzer, de nummer acht van de plaatsingslijst, Alejandro Falla de baas. De Colombiaan was afgelopen week nog verliezend finalist op het grastoernooi in het Duitse Halle.

Aziatische zakenmannen veroordeeld voor matchfixing

De rechtbank in Birmingham heeft twee zakenmannen uit Singapore veroordeeld voor het maken van plannen om voetbalwedstrijden te fixen. De 33-jarige Chann Sankaran en de 44-jarige Krishna Ganeshan waren volgens de jury centrale figuren bij pogingen tot omkoping in de League Two en de Conference South, het zesde niveau in Engeland. De strafmaat is nog niet bepaald.

Voetballer Hakeem Adelakun van Whitehawk uit Brighton werd vrijgesproken van betrokkenheid bij het omkopingsschandaal dat de krant Daily Telegraph aan het licht bracht. Twee van Adelakuns collega's, Moses Swaibu en Michael Boateng, staan ook terecht. De jury beraadt zich nog over hun zaak.

Arantxa Rus sneuvelt in kwalificatie Wimbledon

Arantxa Rus is dinsdag in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi van Wimbledon uitgeschakeld. De tennisster uit Monster boog op het heilige gras in Londen voor Irena Pavlovic uit Frankrijk: 2-6 en 3-6. Pavlovic treft in de tweede kwalificatieronde Kiki Bertens of Eriko Hozumi uit Japan.

Naast Rus en Bertens doen ook Indy de Vroome en Richel Hogenkamp nog mee aan de kwalificaties voor Wimbledon. Bij de mannen is er geen Nederlandse inbreng in de kwalificaties. Robin Haase en Igor Sijsling zijn als enigen direct toegelaten tot het hoofdschema van het derde grandslamtoernooi van het tennisseizoen.

SCP ziet obstakels voor participatiesamenleving

De overgang van de Nederlandse verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving wordt een moeizame. De verwachting dat burgers voor elkaar gaan zorgen is niet realistisch. Dat zegt directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters in een essay dat hij dinsdag presenteert en waar NRC Handelsblad over schrijft.

Volgens Putters heeft niet iedereen zin, tijd of de vaardigheden om andere mensen te verzorgen of te verplegen. Hij wil daarom een debat op gang brengen over de weg naar de participatiesamenleving. De SCP-directeur stelt dat burgers tijd nodig hebben om te beseffen dat ze niet automatisch meer recht hebben op een bepaald aantal uren zorg. Ook het bewustzijn dat ze zorg zelf moeten gaan regelen komt langzaam.

De meeste gemeenten zijn volgens Putters ook nog niet klaar voor hun nieuwe taak. Zij moeten gaan bepalen en vastleggen welke minimale professionele zorg zij willen bieden. Daardoor zullen verschillen ontstaan tussen gemeenten. "Dat is een lastige taak die lang niet iedereen goed zal kunnen vervullen", stelt Putters.

Hij verwacht dan ook dat de participatiesamenleving niet 'binnen een paar jaar' is gerealiseerd. De rijksoverheid moet zich volgens Putters daarom met het proces bemoeien en zich niet volledig terugtrekken. "Het komt niet vanzelf wel goed."

Achttien accountantskantoren voor tuchtrechter

Achttien accountantskantoren voldeden vorig jaar niet aan de kwaliteitseisen, en zijn daarom naar de speciale accountantstuchtrechter gestuurd. Dat heeft de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) dinsdag bekendgemaakt. "De oorzaak lijkt naast kennis en vaardigheden voor een niet onbelangrijk deel een kwestie van attitude te zijn", concludeert de NBA.

De beroepsorganisatie toetste vorig jaar 231 van de in totaal ruim negenhonderd kleinere accountantskantoren. 114 daarvan voldeden in één keer aan de eisen. Vier kantoren voldeden niet en werden direct naar de tuchtrechter gestuurd. 81 accountantskantoren haalden onvoldoendes op belangrijke onderdelen maar kreeg nog wel een tweede kans. Na de hertoetsing bleken echter nog altijd veertien kantoren geen voldoende te halen.

De gezakte accountantskantoren zijn volgens de NBA onvoldoende bijgebleven met nieuwe regels. Kantoren beginnen volgens het toezichtsorgaan 'nog steeds' te laat met een goede interne kwaliteitscontrole. Dat ligt deels aan een verkeerde inschatting van het tijdspad. De organisatie kan zich echter 'niet aan de indruk onttrekken' dat wellicht ook financiële of commerciële overwegingen een rol kunnen spelen.

Anders dan in voorgaande jaren heeft de NBA dit jaar vooraf een analyse gemaakt welke kantoren mogelijk niet zouden voldoen aan de regels. De toetsing werd vervolgens op die kantoren gericht. De resultaten kunnen dan ook niet 'één op één als maatstaf gelden voor de kwaliteit van het totale bestand', benadrukt de NBA.

De organisatie streeft ernaar volgend jaar wel alle kantoren te toetsen. Dit jaar worden de kantoren extra bekeken die bij een eerder onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een onvoldoende kregen. Dat onderzoek vond plaats vanwege de overdracht van het toezicht aan de NBA.

De grootste accountantskantoren, zoals KPMG, Ernst & Young en BDO, vallen overigens niet onder de toetsing door de NBA. Deze kantoren mogen zogeheten organisaties van openbaar belang toetsen, zoals beursfondsen, banken en verzekeraars. De controle op het functioneren wordt daarom ook in de toekomst uitgevoerd door de AFM.

China en Turkije grote spelers op wapenmarkt

China, Turkije en Tsjechië zijn uitgegroeid tot belangrijke exporteurs van handvuurwapens. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De lijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten. Nederland wordt door de VN gezien als grote wapenimporteur.

Volgens het Small Arms Survey, een onafhankelijk onderzoeksproject van het Graduate Institute of International and Development Studies in Genève, is de wereldwijde handel in lichte en handvuurwapens fors gestegen. In 2001 werd nog voor 2,38 miljard dollar (1,75 miljard euro) verhandeld. In 2011 was dat al toegenomen tot 4,63 miljard dollar (3,42 miljard euro). Vooral de export en import van munitie floreerde, gevolgd door de handel in pistolen en revolvers en die in jachtgeweren.

In 2011 is het aantal landen dat voor meer dan 74 miljoen euro aan wapens heeft geëxporteerd toegenomen tot veertien. In 2010 waren dat er nog twaalf. De lijst van grootste exporteurs wordt aangevoerd door de VS, gevolgd door Italië, Duitsland, Brazilië, Oostenrijk, Zwitserland, Israël, Rusland, Zuid-Korea, België, China, Turkijë, Spanje en Tsjechië. Nederland komt niet voor op de lijst met grootste wapenexporteurs.

De VS importeren de meeste vuurwapens, maar ook Italië voert grote hoeveelheden wapens in. In totaal zijn er acht landen die voor dan 74 miljoen euro aan wapens importeerden. Naast de VS en Italië zijn dat Canada, Duitsland, Australië,Thailand, Groot-Brittannië en Frankrijk. Nederland importeerde in 2011 voor bijna vijftig miljoen euro. Dat geld werd vooral besteed aan munitie, militaire vuurwapens, onderdelen en wapens voor de plezierjacht.

Aantal bloeddonoren daalt door afgenomen vraag

Ziekenhuizen hebben dankzij verbeterde behandelmethoden steeds minder bloed nodig om patiënten te helpen. Hierdoor worden minder bloeddonoren opgeroepen en leidt de daling van het aantal geregistreerde donoren niet tot problemen. Dat zegt bloedbank Sanquin dinsdag. Toch is de daling volgens de organisatie onwenselijk.

In totaal zijn zo'n 370.000 mensen geregistreerd als bloeddonor. In 2000 konden ongeveer 625.000 mensen worden opgeroepen, in 2010 was dat teruggelopen naar zo'n vierhonderdduizend. Hoewel de dalende trend volgens de bloedbank 'onwenselijk is', blijft het aantal geregistreerde donoren hoger dan het aantal ingeschreven donoren die daadwerkelijk bloed geven.

Sanquin stuurde volgens het laatste jaarverslag in 2012 zo'n 47.000 eenheden bloed minder naar ziekenhuizen dan een jaar eerder. Dat is een daling van ongeveer zeven procent. Hoewel in 2011 nog een lichte stijging werd gemeten, is de daling de afgelopen jaren steeds sterker zichtbaar, aldus een woordvoerder van de organisatie. "We nemen bloed af op basis van de vraag van ziekenhuizen. Met minder vraag is er ook minder bloed dat moet worden gegeven."

Volgens Sanquin zijn ziekenhuizen zuiniger geworden in hun behandelingen. "Bloed dat tijdens de operatie bij de patiënt vrijkomt, wordt gezuiverd en opnieuw gebruikt", aldus de woordvoerder. "Ook wordt minder bloed verspild doordat de operatiemethoden verbeterd zijn." Bovendien zijn ziekenhuizen terughoudender geworden. "Een tweede bloedzak wordt niet altijd meer gegeven", aldus de woordvoerder.

De organisatie gaat dit jaar weer werven voor nieuwe donoren. "We werken toekomstgericht. Bloed van mensen die nu doneren is niet meteen morgen inzetbaar. Daarom gaan we wel weer actie voeren voor de toekomst. We willen zeker niet minder donoren", aldus de woordvoerder.

Rampchauffeurs vertrekken naar RTL 5

Het programma De Allerslechtste Chauffeur van Nederland wordt vanaf volgend seizoen uitgezonden bij RTL 5. Het programma over de meest roekeloze rijders was voorheen te zien bij BNN en verschijnt dit najaar onder de nieuwe titel De Slechtste Chauffeur van Nederland op de buis. Dat laat RTL 5 dinsdag weten.

"We zijn erg blij dat we bij RTL 5 dit spectaculaire programma gaan uitzenden", zegt programmadirecteur Paul Cormont in een verklaring. "We hebben er altijd met enige jaloezie naar gekeken."

In De Slechtste Chauffeur van Nederland wordt uit acht dramatisch slechte chauffeurs de grootste brokkenpiloot gekozen. In een bootcamp worden de kandidaten getest op hun rijvaardigheid en verkeersinzicht. Daarnaast worden de chauffeurs en de kijkers bewust gemaakt van de gevaren op de weg.

Wie het programma gaat presenteren en wie er in de jury plaatsnemen is nog onbekend. De presentatie is niet geheel zonder risico. Ruben Nicolai, die het programma voor BNN presenteerde, raakte in 2011 ernstig gewond toen hij door een van de onbekwame bestuurders werd geschept.

Discriminatie: voor alle Nederlanders

Terwijl Guido van Woerkom met de billen bloot moest om Nationale Ombudsman te kunnen worden na een opmerking over Marokkanen in 2010, werd er deze week weer flink op los gediscrimineerd op tv. Maar daar horen we niemand over. Waarom? Omdat mannenhaatster Laurien Koster van het College voor de Rechten van de Mens (voorheen Commissie Gelijke Behandeling) een zelfvoldane grijns opzette terwijl ze glashard beweerde dat dat mannen in het onderwijs onder geen enkel beding een voorkeurspositie mogen krijgen bij de sollicitatie. “De wet is alleen voor vrouwen, gehandicapten en mensen met een etnische minderheid”, grijnsde ze vals, terwijl er in het basisonderwijs een groot tekort is aan mannelijke leerkrachten. Het docententeam op basisscholen is beslist geen afspiegeling meer van de maatschappij, maar dat feministische wijf vindt dat fantastisch. Ik wilde haar slaan.

Imago Bitcoin in geding door centralisatie

Steeds meer computers die bitcoins produceren komen in handen van een enkele partij. Het Britse GHash heeft inmiddels bijna de helft van de computers achter Bitcoin in handen. Het bedrijf achter GHash, Cex.io, zegt echter geen meerderheid van de computers te willen hebben omdat het betaalsysteem anders zijn betrouwbaarheid verliest. Toch kwam het aandeel van GHash deze week kortstondig boven de vijftig procent uit.

GHash is een zogeheten mining pool, voor meer dan de helft bestaande uit onafhankelijke personen die bitcoins 'delven' via hun computer. Door de computers via GHash te bundelen moet dat sneller gaan: een enkele computer doet er jaren over om een paar bitcoins te produceren. Het delven van bitcoins gebeurt als miners de blockchain, waar alle transacties in worden opgeslagen, controleren en onderhouden. Ghash is de grootste mining pool die er bestaat.

Als GHash echter meer dan de helft van de computerkracht in handen krijgt, kan dat er in theorie toe leiden dat de miners controle over de digitale geldstromen krijgen, bijvoorbeeld door het manipuleren van bitcointransacties door betalingen te blokkeren of bitcoins twee keer uit te geven. Ook zouden mensen uit het bitcoinnetwerk kunnen worden geweerd. Maar een te groot aandeel kan vooral het vertrouwen in de digitale munt ondermijnen. Toen GHash deze week over de grens van vijftig procent ging, daalde de waarde van bitcoins met zes procent.

Cex.io liet maandag weten dat het niet de bedoeling heeft om 51 procent van de computerkracht in handen te krijgen, omdat het zelf belang heeft bij een betrouwbaar imago van bitcoins als betaalmiddel. Imagoschade zou 'schadelijk zijn voor de bitcoingemeenschap, waar wij deel van uitmaken', aldus het bedrijf, dat nu maatregelen neemt om te voorkomen dat die grens opnieuw wordt bereikt.

Nieuwe Egyptische ministers beëdigd

President Abdel-Fattah el-Sissi heeft dinsdag het nieuwe Egyptische kabinet geïnstalleerd. Dat gebeurde in het presidentiële paleis in de hoofdstad Caïro en werd live uitgezonden op de staatstelevisie.

Het kabinet telt 34 ministers, onder wie vier vrouwen. Ibrahim Mahlab is de premier, hij was de afgelopen vijf maanden al interim-premier. Dertien kabinetsleden zijn nieuw.

Het is het eerste kabinet van El-Sissi, die eerder deze maand werd beëdigd als president, nadat hij vorige maand een overweldigende overwinning behaalde tijdens de verkiezingen. De voormalige legerleider en minister van defensie zette bijna een jaar geleden Mohammed Morsi af, na grootschalige protesten tegen diens islamistische bewind en de Moslimbroederschap.

In het Egyptische kabinet zit voor het eerst geen minister van informatie, die toezicht hield op de staatsmedia. Het is de bedoeling dat er een 'onafhankelijk instituut' komt dat de controle overneemt. De Nationale Informatieraad wordt vormgegeven door het nieuwe Egyptische parlement, dat de komende maanden verkozen moet worden. Ook het ministerie voor bestuurlijke ontwikkeling komt te vervallen.

De kwakkelende economie en de veiligheidssituatie in Egypte zijn speerpunten van El-Sissi en zijn kabinet. De regering wil verder het aantal verkeersdoden drastisch terugbrengen. Het afgelopen jaar kwamen maar liefst 6700 mensen om bij verkeersongelukken.

Ook heeft de president beloofd de politieke situatie te stabiliseren na de jarenlange chaos die ontstond na het afzetten van de oude president Hosni Mubarak, drie jaar geleden. El-Sissi zei een zerotolerancebeleid te handhaven tegenover mensen die de wapens opnemen tegen de regering en de bevolking. De president doelt hiermee op aanhangers van de Moslimbroederschap, die sinds het verdrijven van Morsi bijna dagelijks demonstraties organiseren. Bij het neerslaan van de protesten zijn honderden mensen omgekomen en duizenden gearresteerd.

BP sluit energiedeal voor twintig jaar met China

BP gaat de komende twintig jaar vloeibaar aardgas leveren aan China. Dat heeft de bestuursvoorzitter van de Britse oliemaatschappij Bob Dudley dinsdag laten weten aan persbureau AFP tijdens een oliecongres in Moskou. De deal, die dinsdag wordt getekend, is omgerekend bijna 14,8 miljard euro waard.

De overeenkomst wordt gesloten met het oliestaatsbedrijf CNOOC, de derde oliemaatschappij van China. Volgens Britse media zou ook het Brits-Nederlandse Shell op het punt staan een deal met CNOOC te tekenen. Beide deals zouden dinsdag nog worden beklonken onder toeziend oog van de Chinese premier Li Keqiang en de Britse premier David Cameron. De Chinese premier is op bezoek in Groot-Brittannië.

Shell sloot eind mei al een deal met het Japanse elektriciteitsbedrijf Chubu Electric Power, de derde energieleverancier van Japan. Financiële details over die deal werden niet bekendgemaakt.

Jordaanse prins nieuwe mensenrechtencommissaris VN

De Jordaanse prins Zeid al Hussein is maandag door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties unaniem gekozen tot nieuwe Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. Hij volgt de Zuid-Afrikaanse Navi Pillay op, wier termijn eind augustus afloopt.

Zeid is de eerste mensenrechtencommissaris van de VN die afkomstig is uit de islamitische en Arabische wereld. Hij is een door de wol geverfde diplomaat en een fervent aanhanger van het Internationaal Strafhof. Hij was ook een kandidaat voor de post van secretaris-generaal van de VN toen de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon in die functie werd gekozen.

Zeid werd voor vier jaar gekozen. Hij prees zijn voorgangster Pillay 'voor haar dappere ondernemingen' en beloofde voort te bouwen op hetgeen zij tot stand heeft gebracht.

"Ik word de eerste hoge commissaris uit Azië en de islamitische en Arabische werelden", zei de prins. "Dit is een afspiegeling van de toewijding van de internationale gemeenschap aan dit belangrijke dossier en haar intentie om dit in dit werelddeel en in andere delen van de wereld naar voren te brengen."

Dragon Age: Inquisition niet echt 40 eindes

Laatst meldde Cameron Lee dat Dragon Age: Inquisition 40 eindes zal hebben. Dat is niet geheel waar zegt Mark Darrah, executive producer van de Dragon Age-serie. Volgens hem zal het spel een paar unieke eindes hebben en grote variaties afhankelijk van de keuzes die je maakt.

Patiënten krijgen goedkoper medicijn in ziekenhuis

Patiënten krijgen van het ziekenhuis niet altijd het medicijn dat door hun arts wordt voorgeschreven. Uit kostenoverwegingen kiezen ziekenhuizen soms voor minder of goedkopere medicijnen, terwijl een duurdere variant beter is. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Eerlijke Geneesmiddelenverdeling (EGV), dat in opdracht van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) is uitgevoerd. De inkoop van medicijnen door ziekenhuizen wordt voorlopig opgeschort.

Schippers zegt aanwijzingen te hebben dat patiënten om niet-medische redenen een ander medicijn krijgen. Sinds 1 januari vorig jaar worden sommige medicijnen niet langer door apotheken maar door ziekenhuizen verstrekt. Het gaat om enkele kankermedicijnen, groeihormonen en ontstekingsremmers. Hiervoor krijgen zij een bedrag dat ze met de zorgverzekeraar hebben afgesproken. "Het is voor ziekenhuizen soms lastig deze budgetten op de juiste manier intern te verdelen", aldus Schippers. Mede hierdoor kiezen ziekenhuizen voor goedkopere medicijnen.

Volgens de minister heeft een patiënt recht op verantwoorde zorg. Het verstrekken van medicijnen omdat ze goedkoper zijn mag niet gebeuren. "Een voorschrijver dient altijd conform de stand van de wetenschap en de praktijk geneesmiddelen te kunnen voorschrijven", aldus Schippers. "Duur waar het moet, goedkoop waar het kan."

De komende maanden gaat Schippers de situatie evalueren. Uit die evaluatie zal blijken of vanaf 1 januari ook andere medicijnen door ziekenhuizen kunnen worden ingekocht. Tot die tijd maakt ze 'een pas op de plaats' en verstrekken de apotheken die geneesmiddelen.

Top Nederlandse Zorgautoriteit treedt terug

De leden van de raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) treden per direct terug. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Voorzitter Theo Langejan en Eitel Homan hebben het besluit genomen vanwege de ophef die is ontstaan over kosten van dienstreizen die het bestuur van de NZa maakt. Die ontstond dit weekeinde na berichtgeving door NRC Handelsblad.

Schippers zegt het besluit van Langejan en Homan te respecteren en ontheft hen beiden uit hun functie. De minister wil zo snel mogelijk een interim-voorzitter benoemen.

Schippers meldt verder dat een externe accountant de bestuurskosten van de NZa onder de loep neemt. Deze controle is een aanvulling op het al lopende onderzoek van een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap. Dit onderzoek richt zich onder meer op de werksfeer, ict-veiligheid en de vertrouwelijkheid van dossiers bij de NZa.

In april bleek dat vertrouwelijke dossiers bij NZa niet goed werden beveiligd. De zorgautoriteit kreeg een dossier van zeshonderd pagina's plus een cd-rom van een medewerker die in januari zelfmoord pleegde. Het stond vol voorbeelden van gevoelige informatie die door jan en alleman binnen de organisatie konden worden ingezien.

Uit documenten van dezelfde klokkenluider bleek tevens dat de NZa informatie achterhield over ziekenhuizen die zonder hulp verlies zouden lijden. De overheidsinstantie schrapte uit een rapport dat vier op de tien ziekenhuizen in 2012 in de rode cijfers zouden zijn gekomen als ze geen tijdelijke compensatie hadden gekregen.

Nederland weer in het blauw tegen Australië

Het Nederlands elftal speelt woensdag tegen Australië weer in het donkerblauwe tenue. Dat meldt Ons Oranje. Australië speelt met een geel shirt, gele broek en witte sokken. Meestal spelen de Socceroos met een groene broek maar van de FIFA moet de broek lichtgekleurd zijn.

Ook tegen Spanje trad Nederland aan in het blauw. Volgens de FIFA is het voor de kijkers duidelijker als het ene team met lichte kleuren speelt en het andere in donkere kleding. Dat was ook de reden dat tijdens Nederland - Spanje beide teams in het uittenue speelden.

Contract 23 Belkin-renners loopt na seizoen af

Van de dertig renners die bij Belkin onder contract staan, zijn er 23 met een aflopend contract. Onder meer kopmannen Bauke Mollema en Robert Gesink en talenten als Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk liggen nog niet vast. Laurens ten Dam heeft wel al een contract voor 2015. Elektronicabedrijf Belkin maakte dinsdag bekend eind dit jaar te stoppen als sponsor.

Naast Ten Dam hebben Tom Leezer, Barry Markus, Nick van der Lijke en de Duitser Paul Martens een contract voor volgend seizoen. De talentvolle sprinter Moreno Hofland en de Belgische klassiekerspecialist Sep Vanmarcke liggen tot 2016 vast.

Voor Belkin is het van belang snel een nieuwe sponsor te vinden om de grote namen te behouden. De transferperiode in het wielrennen begint op 1 augustus, maar al tijdens de Tour de France wordt doorgaans aan renners getrokken.

Overwinning zitvolleybalvrouwen- en mannen op WK

De Nederlandse zitvolleybalteams hebben maandag op de tweede dag van het WK in Elblag uitstekende zaken gedaan. Zowel de mannen als de vrouwen wisten in Polen een overwinning bij te schrijven. Voor de mannen was het de eerste overwinning, nadat ze eerder van wereldtopper Duitsland verloren.

Maandag stond de wedstrijd tegen Marokko op het programma, een relatief onbekende naam in het zitvolleybal. De Marokkanen hadden eerder kansloos van Rusland verloren en ook tegen Nederland bleek dat ze niet het niveau hebben om mee te draaien op een WK. 

In elke set ging het in het begin gelijk op, maar vanaf 8-7 was het Marokkaanse verzet steeds weer gebroken. De eerste set werd met 25-16 gewonnen, waarna de tweede en derde set met 25-13 eveneens weinig problemen opleverden. Dinsdag om 15.00 uur staat de wedstrijd tegen Rusland op het programma. De Russen zijn de nummers drie van de wereld en staan acht plekken hoger dan Nederland. 

De Nederlandse vrouwen boekten hun tweede overwinning in twee wedstrijden. Na de zege op Brazilië moest dit keer Duitsland eraan geloven, de nummers acht van de wereld. Nederland staat zelf op de zesde plek. Het was echter niet te zien dat Nederland slechts twee plaatsen hoger staat, want al vanaf het begin was Oranje veel beter. 

Met 25-15, 25-12 en 25-11 was het snel gedaan met de Duitse dames. De topwedstrijd in de groep van Nederland ging tussen wereldranglijstaanvoerders China en nummers drie Oekraïne. De Aziaten wonnen het duel, waardoor Nederland in de stand nu voor Oekraïne op de tweede plek staat.

Een plek bij de beste twee is nodig voor plaatsing voor de halve finales, maar met duels tegen China en Oekraïne te gaan lijkt dat geen makkelijke opgave te worden. Dinsdag volgt om 17.30 uur eerst nog Japan, het op papier zwakste land van de groep.

Alle wedstrijden zijn live te kijken op de officiële site van het WK.

Ontwikkelaar geband bij Steam na aantonen bug

De ontwikkelaar van Euro Truck Simulator, Tomáš Duda, gaf maanden geleden door dat er een bug zit in het tagsysteem van Steam. Daar gebeurde niets mee. Toen maakte hij misbruik van de bug om het probleem kenbaar te maken. Hij heeft een ban van een jaar gekregen.

Met de bug kun je een gebruiker naar een andere website sturen. Dit zou dus een phishing site kunnen zijn waar persoonlijke informatie wordt buitgemaakt. De gebruiker zou namelijk denken nog steeds op Steam te zitten. Duda meldde dit, maar kreeg geen reactie.

Om aandacht voor het probleem te krijgen heeft Duda mensen naar de Harlem Shake-video doorgestuurd via de bug. Vervolgens kreeg Duda een ban van 52 weken op zijn developer- en Steamworks Partneraccount. Opmerkelijk genoeg is de bug nog steeds niet verholpen.

Er is een actie opgezet om Duda terug te krijgen op Steam. Op deze site kun je zien of de ban nog steeds geldt. 

steam tag ban

Tankink: "Dit is even schrikken, maar geen paniek"

Bram Tankink is teleurgesteld door de beslissing van Belkin om na aan het eind van seizoen te stoppen met de sponsoring van de Nederlandse wielerploeg. "Dit is wel klotenieuws en een grote verrassing voor ons", aldus De Tank, die net als de buitenwereld pas dinsdagmorgen op de hoogte werd gesteld. 

"Het is even afwachten hoe het nu verder gaat, maar we moeten nooit in paniek raken. We hebben het met Rabobank al een keer eerder meegemaakt en toen kwam het ook goed." Volgens Tankink is er van woede geen sprake onder de renners. Het Amerikaanse bedrijf was de afgelopen tijd zeer positief over het team, maar zegt toch tussentijds de samenwerking op.

"Nee, er is geen woede en het nieuws is ook nog te vers. We voelden dit natuurlijk niet aankomen en het is wel schrikken, maar ik heb er vertrouwen in dat we straks een nieuwe sponsor vinden."

'Nicole Kidman liet borsten vergroten'

Nicole Kidman heeft volgens kenners haar borsten laten opvullen. De 46-jarige actrice stond altijd bekend om haar frêle verschijning maar werd donderdag in Melbourne op de rode loper gesignaleerd met een opvallend vollere voorgevel. Dat duidt op een operatie, zeggen twee artsen tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

"Het lijkt erop alsof ze flinke borstimplantaten heeft laten inbrengen", zegt plastisch chirurg Anthony Youn, die Kidman nooit zelf onder het mes heeft gehad. "Zo te zien is ze van een cup B naar een volle C gegaan."

De Australische Kidman heeft er nooit een geheim van gemaakt haar gelaat te hebben laten bijwerken. Over de rest van haar lichaam heeft ze nooit uitspraken gedaan, maar desgevraagd ontving Radar Online het antwoord 'geen commentaar'.

Fred Pescatore, schrijver van The Hamptons Diet, denkt eveneens dat iets aan haar borsten heeft laten doen. "Ze is niet veel ouder of zwaarder geworden", zegt hij over Kidman, die al regelmatig vrijwel naakt in beeld kwam in haar films. "Het lijkt er dus op dat ze twee mooie implantaatjes heeft genomen."

Youn vindt de operatie op zich best geslaagd, al plaatst hij wel een kanttekening. "Ze zien er mooi uit, hoewel misschien een beetje te groot", zegt hij over de buste. Volgens de arts heeft de actrice mogelijk te maken heeft met zwellingen van vlak na de operatie.

Honderd wikkels coke in Delftse brievenbus

Agenten hebben maandag in een brievenbus in Delft honderd wikkels cocaïne gevonden. Ze deden de vondst na een melding van iemand die een aantal wikkels op straat had zien liggen, laat de politie dinsdag weten.

Agenten vonden rond 19.30 uur in de bosjes bij de Diepenbrockstraat vijf zogenoemde ponypacks. Onderzoek leidde vervolgens naar de brievenbus van een woning in een flatgebouw, waar nog eens ruim honderd verpakkingen lagen.

De coke is in beslag genomen. De politie weet nog niet van wie de drugs zijn.

'Kans op vlees zieke dieren in supermarkt'

Het risico dat vlees van zieke dieren ongemerkt de supermarkt bereikt, is toegenomen door nieuwe Europese regelgeving voor controles. Daarvoor waarschuwen Britse inspecteurs, meldde de BBC dinsdag.

Slachters mogen door de nieuwe regels varkenskarkassen niet meer opensnijden om het vlees te controleren op onder meer gezwellen of bedorven stukken. Dat moet de verspreiding van schadelijke bacteriën voorkomen.

De Europese werkgemeenschap voor voedselinspecteurs en consumentenbescherming (EWFC) zegt dat de kans daardoor groot is dat bijvoorbeeld gezwellen in de rompen niet worden gezien en dus ook niet weggesneden.

'Kans op vlees zieke dieren in supermarkt'
'Kans op vlees zieke dieren in supermarkt' (Foto: ANP)

Nederlander geëvacueerd uit Iraaks rebellengebied

Een Nederlander is zondag gered uit een gebied in Noord-Irak dat in handen is van de extremistische rebellenbeweging ISIS. De man werkt bij het Duitse bedrijf Siemens en was met collega's bezig met het moderniseren van een elektriciteitscentrale bij de stad Baiji, meldt de NOS.

De groep technici bestond uit ongeveer vijftig Duitsers en andere buitenlanders. Ze zijn uit het gebied gehaald met een helikopter van het Iraakse leger en een vliegtuig dat was gecharterd door Siemens.

De medewerkers werden volgens het Duitse blad Der Spiegel vorige week verrast door het offensief van de rebellen. Ze konden niet meer op tijd wegkomen en hielden zich daarom schuil op het terrein van de centrale.

De Nederlander zit nu in Erbil.

Ilse DeLange en Miss Montreal in Top 2000

De eerste twee sterren die te horen zijn in Top 2000 in Concert zijn bekend. Ilse DeLange en Miss Montreal beklimmen op 16 december het podium bij het jaarlijkse radio-evenement in Ahoy in Rotterdam. Dat liet dj Sander de Heer dinsdag weten in zijn programma bij Radio 2.

Op de feestelijke avond zingen alle artiesten een Top 2000-hit en een eigen nummer. Na het concert draaien Radio 2-dj's op de afterparty. Top 2000 In Concert is rond middernacht op oudejaarsavond te zien bij de NTR op Nederland 3 en te horen op Radio 2. De kaartverkoop voor Top 2000 in Concert is inmiddels begonnen.

De Top 2000 is een van de grootste radio- en muziekevenementen van Nederland. De lijst van tweeduizend nummers wordt jaarlijks samengesteld door het publiek en uitgezonden van eerste kerstdag tot en met oudejaarsavond op Radio 2. De Top 2000 trekt jaarlijks elf miljoen mensen via radio, televisie en internet.

'Groot onderzoek naar fiscale fraude'

Het Openbaar Ministerie doet onderzoekt naar honderden transacties waarbij via Nederland voor tientallen miljoenen euro's aan belasting is ontdoken. In dat onderzoek worden elf personen en vijftien bedrijven verdacht van belastingontduiking. Dat staat in vertrouwelijke strafdossiers, die in handen zijn van Het Financieele Dagblad.

De verdachten zouden gebruik hebben gemaakt van zogenoemde doorstroomvennootschappen. Via die constructies zouden ze voor ruim 120 miljoen euro hebben witgewassen met behulp van fictieve transacties. Doorstroomvennootschappen zijn sinds medio 2012 alleen nog toegestaan met een trustvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB).

Hoofdverdachte in de strafzaak 'Trust EU' is volgens het OM de 54-jarige Nederlander Erwin de Ruiter, die in Dubai woont. Hij zou leiding hebben gegeven aan het Amsterdamse trustbedrijf waardoor de vermeende fictieve transacties zijn gelopen. De Ruiter ontkent in de zakenkrant alle beschuldigingen in de strafdossiers.

'Rechten duizenden kinderen nog steeds geschonden'

In Nederland zijn nog altijd tienduizenden kinderen het slachtoffer van kinderrechtenschendingen. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde Jaarbericht Kinderrechten van Unicef en Defence for Children. Onder meer het aantal minderjarige slachtoffers van uitbuiting nam vorig jaar toe.

Het aantal meldingen over kinderporno steeg vorig jaar naar 10.587. In 2010 ging het nog om 1260 meldingen. Volgens de organisaties staat Nederland in de top drie van landen waar de meeste kinderpornografie op servers staat.

Het aantal minderjarige slachtoffers van uitbuiting nam met zeventien procent toe naar 260. Het gaat vooral om seksuele uitbuiting. De organisaties vinden het bovendien zorgelijk dat het aantal minderjarigen dat terechtkomt in een dna-databank voor strafzaken elk jaar 'substantieel' stijgt.

De organisaties spreken van 'verontrustende cijfers'. Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen. Zo is het aantal kinderen dat in aanraking komt met de politie gedaald en stonden er vorig jaar ook minder kinderen op een wachtlijst van Bureau Jeugdzorg.

In het jaarbericht meten Unicef en Defence for Children de 'stand van zaken' op het gebied van kindermishandeling, uitbuiting, jeugdzorg, migratie en jeugdstrafrecht. De cijfers moeten de overheid helpen beleid te toetsen aan het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.

Het is de zevende keer dat de organisaties het rapport uitbrengen. Het rapport wordt dinsdagmiddag aangeboden aan de vaste Kamercommissie van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer.

Kleine groep Amerikaanse militairen terug naar Irak

De Verenigde Staten posteren een kleine driehonderd militairen in of bij Irak. Zij moeten Amerikaanse diplomaten en de ambassade ondersteunen en beveiligen, liet president Barack Obama maandag aan het Congres weten.

Honderdzeventig van de militairen zijn al in Irak. Ze zijn toegerust om te vechten, hoewel ze volgens Obama zich niet direct in de strijd zullen mengen. Nog eens honderd Amerikaanse militairen zijn stand-by, vermoedelijk in Koeweit, en kunnen worden ingezet voor het runnen van een vliegveld, bewaking en logistieke ondersteuning.

Obama besprak maandagavond met leden van zijn veiligheidsteam de mogelijkheden om de opmars van de extremistische beweging ISIS (Islamitische Staat van Irak en de Levant) te stuiten. Volgens regeringskringen heeft de president nog geen definitieve besluiten over een eventuele inzet genomen. Wel blijft het Witte Huis benadrukken dat alles afhangt van de wil van de regering in Bagdad om politieke hervormingen door te voeren.

Los hiervan overweegt de regering een contingent speciale eenheden, rond de honderd militairen, naar Irak te sturen. Zij zouden zich moeten richten op het trainen en adviseren van het Iraakse leger. Veel soldaten van dit leger hebben in het noorden en westen van Irak de benen genomen toen de rebellen oprukten. De opmars van de opstandelingen vormt de grootste bedreiging voor Irak sinds de VS hun militairen in 2011 terugtrokken.

Sony laat exclusieve content Destiny zien

Op de E3 werd al bekendgemaakt dat op de PlayStation 3 en PlayStation 4 exclusieve content zou komen voor Destiny. Vandaag heeft Sony ook aangekondigd wat dit precies zal zijn.

Er komt een unieke co-op map genaamd Strike. Deze map speelt zich af op de planeet mars. Naast deze map komt er ook nog een multiplayer map die The Exodus Blue map heet. Ook komen er drie sets armor, twee wapens en drie voertuigen beschikbaar. Dit alles is dus alleen beschikbaar op de consoles van Sony.

 

ME begint ontruiming kraakpand Amsterdam

De ME is dinsdagochtend begonnen met de ontruiming van kraakpand De Valreep in Amsterdam. De politie cirkelt met een helikopter boven het voormalige dierenasiel en is met ongeveer tien politiebusjes en agenten te paard te plaatse. De ontruiming trekt veel bekijks. Buurtbewoners, gelokt door het lawaai van de helikopter, bekijken de politiemacht.

De eerste kraker zou inmiddels al zijn gearresteerd. Volgens de Amsterdamse televisiezender AT5 zijn er in het gebouw nog mensen die zich zullen verzetten tegen de ontruiming. De politie doet tussentijds geen mededelingen over de ontruiming.

De krakers bouwden zondag en maandag al barricades om de politie te verhinderen het gebouw te bereiken. Rond het pand is een muur van pallets gebouwd en op een toegangsweg ligt een berg puin.

De rechter bepaalde eind mei dat het gebouw mocht worden ontruimd, nadat het pand al 2,5 jaar wordt gekraakt. De eigenaar van het gebouw wil in het pand een grand café vestigen. Het omliggende ligt al een tijd braak, maar een deel is al ontwikkeld. Er zijn woningen en het nieuwe winkelcentrum Oostpoort verrezen.

Het krakerscollectief kreeg maandag nog een geldprijs van duizend euro voor 'het meest bruisende, open en succesvolle participatieproject van Nederland. Nadat ze in het pand kwamen wonen, maakte de groep er een buurtcentrum van.

1,1 miljard voor verbetering spoor

Voor verbeteringen van het spoor op Amsterdam Centraal en in Noord-Brabant en Gelderland trekken het kabinet en de provincies 1,1 miljard euro uit. Dat heeft staatsecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag bekendgemaakt. Voor het spoor in Amsterdam wordt 431 miljoen euro uitgetrokken. Ruim 703 miljoen euro is gereserveerd voor het spoor in de twee provincies.

Op Amsterdam Centraal moeten de maatregelen de kwaliteit en de capaciteit van het station en het spoor vergroten. Zo worden de perrons verbreed en worden de oude spoorbruggen aan beide zijden van het station vervangen. Hierdoor wordt het mogelijk meer treinen naar Eindhoven en Utrecht, alsmede naar Schiphol en Lelystad te laten rijden.

In Noord-Brabant worden maatregelen genomen om overlast voor omwonenden te beperken. In Vught wordt het spoor verdiept en komt er een spoorverbinding via een boog bij Meteren. Hierdoor rijden goederentreinen meer over de Betuweroute en niet over de Brabantroute. Deze spoorlijn kan dan worden gebruikt om meer reizigers vanuit Brabant naar de Randstad te vervoeren.

Voor een goederenroute naar Oost-Nederland is gekozen voor een variant waarbij goederentreinen keren op een emplacement in Deventer. Dit project wordt door de staatssecretaris stilgelegd tot 2020, omdat de groei van het goederenvervoer minder groot is dan verwacht.

Opnieuw dodelijke aanval in Keniaans dorp

Bij de Keniaanse plaats Mpeketoni is opnieuw een dodelijke aanslag gepleegd. Negen mensen kwamen om het leven. Dat meldt de politie dinsdag.

Militanten van Al-Shabab vielen in de nacht van maandag op dinsdag het dorp Majembeni aan. Dat ligt, net als Mpeketoni, in een gebied ten zuiden van grens met Somalië.

Een dag eerder vielen in Mpektoni 48 doden. Mannen met machinegeweren trokken moordend door de straten terwijl veel dorpelingen het wereldkampioenschap voetbal zaten te kijken. Ook werd een politiebureau aangevallen en gingen twee hotels in vlammen op. Al-Shabab zei dat die aanslag vergelding was voor de doden die in Somalië zijn gevallen door toedoen van Keniaanse militairen.

De rebellen onderwierpen de Kenianen aan taal- en religietoetsen. Personen die geen Somalisch spraken of niet moslim waren, werden volgens inwoners gedood. De verantwoordelijkheid voor de aanval is opgeëist door de islamitische terreurbeweging Al-Shabab. De afgelopen maanden hebben meer aanvallen en bomaanslagen plaatsgevonden in Kenia.

De regio Lamu was eens een populair oord voor buitenlanders, maar het toerisme heeft onder het geweld te lijden. Al-Shabab heeft buitenlanders gewaarschuwd uit Kenia weg te blijven.

Tracy Morgan buiten levensgevaar

Komiek Tracy Morgan sterkt behoorlijk aan. Zijn toestand is verbeterd van kritiek naar redelijk, laat zijn zegsman dinsdag weten. Ook de toestand van Morgans assistent Jeffrey Milea wordt redelijk genoemd. De toestand van komiek Ardie Fuqua is nog wel kritiek. De drie waren op 7 juni betrokken bij een zwaar auto-ongeluk waarbij komiek James McNair omkwam.

"Ook Morgans persoonlijkheid komt terug", laat de zegsman weten. De 45-jarige Morgan, vooral bekend van de tv-programma's Saturday Night Live, 30 Rock, en komedies als Cop Out, ligt nog wel op de intensive care.

De vrachtwagenbestuurder die het ongeluk veroorzaakte zou ruim 24 uur voorafgaand aan het ongeluk niet hebben geslapen. De man ramde de luxe bus waarin Morgan met nog zes anderen zat. Hij houdt tegen de rechter vol onschuldig te zijn en slechts langzaam verkeer te hebben willen ontwijken.

Ruim honderd aanhoudingen bij grens rond NSS

Extra grenscontroles voor en tijdens de nucleaire top in maart in Den Haag hebben tot ruim honderd aanhoudingen geleid. De arrestaties hadden te maken met 'migratiecriminaliteit' zoals mensensmokkel, mensenhandel en valse documenten. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) aan de Tweede Kamer.

Tussen 14 en 28 maart zijn zo'n 1250 ambtenaren ingezet om de grenzen met België en Duitsland, de luchthavens en belangrijke waterwegen te controleren. Aan ruim 180 vreemdelingen die niet de juiste papieren hadden is de toegang tot Nederland geweigerd. Dertig mensen vroegen in de periode asiel aan.

De bewindsman vindt dat de tijdelijke grenscontroles hebben bijgedragen aan een goed verloop van de Nuclear Security Summit. "Daarnaast heeft deze maatregel bijgedragen aan de versterking van de informatiepositie van de Nederlandse autoriteiten over de secundaire migratiestromen naar Nederland", schrijft Teeven.

Kleuter omgekomen bij dubbele tornado in de VS

Bij een zware storm in het noordoosten van de Amerikaanse staat Nebraska is maandag een 5-jarig kind om het leven gekomen. Zeker negentien mensen raakten gewond.

Het kleine dorpje Pilger werd getroffen door twee tornado's op zo'n anderhalve kilometer afstand van elkaar, meldt de nationale weerdienst. Meer dan de helft van het dorp met 350 inwoners ligt in puin. Ooggetuigen zeggen dat vrijwel geen enkel huis er ongeschonden vanaf is gekomen.

Gouverneur Dave Heineman van Nebraska heeft de noodtoestand afgekondigd. De National Guard wordt ingezet om de hulpverleners te helpen bij het opruimen.

Rotterdamse 'medicijnman' aangehouden

De politie heeft een 60-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van handel in zware medicijnen. Hij leverde wekelijks middelen die alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn, zoals oxazepam en diazepam, aan plaatsgenoten.

De man werd al een tijdje in de gaten gehouden omdat de politie al vermoedde dat hij apothekertje speelde. Vrijdag werd hij in Rotterdam-Zuid gearresteerd toen hij een tas met medicijnen verkocht aan een 47-jarige plaatsgenoot. Tegen de klant is proces-verbaal opgemaakt.

Bij de doorzoeking van de woning van de man werden 115 verpakkingen van veertien verschillende soorten medicijnen gevonden. De middelen kwamen uit Nederland. De politie zoekt samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg uit hoe de man eraan kwam.

"30 fps is een mislukking"

In een interview heeft Palmer Luckey, mede-oprichter van Oculus Rift zijn visie gegeven op de toekomst van VR. Daar vielen wat harde woorden over frame rates en optimistische geluiden over de toekomst.

Voor virtual reality heb je een veel hogere frame rate nodig dan op een doorsnee scherm. 60 fps is zeker genoeg. Er zijn grote verbeteringen zichtbaar tot 90 Hz en zelfs voorbij 120 Hz kun je kleine verbeteringen zien. VR zal een veel hogere frame rate nodig hebben dan consoles.” Hiermee wordt duidelijk dat VR, of in ieder geval Oculus Rift, niet lekker zal draaien op een console.
Later in het interview zegt Luckey dat de wet van de dalende meeropbrengsten van toepassing is op nog hogere frame rates en Hz. Hier wordt mee bedoeld dat het eindresultaat niet zoveel beter wordt om de extra kosten en moeite voor nog hogere prestaties te rechtvaardigen. In de nabije toekomst zal VR dus tussen de 90 en 120 Hz blijven zitten.

Although even for consoles or traditional PC games I don’t think 30 fps is smart. It’s not a good artistic decision—it’s a failure” zegt Luckey. Dit is onder andere een discussiepunt bij The Order: 1886  dat op 30 fps draait.

or vr

Over haptische toepassingen en motion tracking zei Luckey dat het mooiste nog in de pijplijn zit en nog niet eens is aangekondigd.

Het verschil tussen de Android- en de pc-versie van de Oculus Rift wordt ook aangestipt. De Android-versie zal worden ingezet voor panoramische foto’s, virtuele bioscopen, communicatie en gaming. De pc-versie heeft “cranked-up graphics” voor games als Alien: Isolation.

De vroege bestellingen van de Oculus Rift DK2 komen nog steeds in juli. Bestelde je na augustus 2013, dan komt je DK2 in augustus naar je toe.

Angry Birds Transformers aangekondigd

Rovio is nog niet klaar met Angry Birds. De maker van de beroemde vogeltjes komt namelijk met Angry Birds Transformers. Hierin vlieg je als verschillende soorten Autobirds.

Na de Rio en Star Wars serie komt er nu dus een Angry Birds variant waarin de Autobirds het opnemen tegen de Deceptihogs. Officieel is het nog niet maar we kunnen er wel vanuit gaan dat de game op iOS en Android zal gaan verschijnen. Ook zal er in deze versie weer gebruik van telepods gemaakt gaan worden. Deze kleine figuurtjes kun je door middel van een code scannen om vervolgens in de game te gebruiken. 

Angry Birds Transformers

Belkin stopt eind 2014 sponsoring wielerploeg

De Nederlandse wielerploeg Belkin raakt aan het eind van dit jaar zijn titelsponsor kwijt. Dat meldde het team van wielrenners als Bauke Mollema, Robert Gesink en Laurens ten Dam dinsdag. De leiding van de Nederlandse wielerploeg is verrast door het besluit van het Amerikaanse bedrijf.

Belkin diende zich vorig jaar juni aan als hoofdsponsor en liet toen weten zich voor 2,5 jaar te verbinden aan de ploeg. Het wielerteam reed tot dan onder de naam Blanco, nadat Rabobank wegens het dopingverleden was gestopt. "Wij zijn erg teleurgesteld dat deze prille samenwerking niet verder reikt", aldus manager Richard Plugge.

Belkin stopt eind 2014 sponsoring wielerploeg
Belkin stopt eind 2014 sponsoring wielerploeg (Foto: ANP)

Dempsey: "Met ons hart gespeeld"

Team USA boekte maandagnacht een zwaarbevochten zege op Ghana. Aanvoerder Clint Dempsey kwam niet ongeschonden uit de strijd in Curitiba. Dempsey (31) opende na 29 seconden de score, waarmee hij in de top vijf komt van snelste doelpunten op een WK.

De captain van de Verenigde Staten zag Ghana in de slotfase terugkomen dankzij André Ayew. De Ghanezen gingen vervolgens toch onderuit. Verdediger John Brooks kopte de Amerikanen naar een overwinning. "We hadden in de tweede helft moeite om de bal nog in de ploeg te houden. We gaven de bal te gemakkelijk aan de Ghanezen", aldus sterspeler Dempsey na de 2-1 zege tegen Amerikaanse media. "We gingen teveel met de bal lopen. Maar we hebben karakter getoond en daardoor een mooi resultaat behaald."

De 106-voudig international zag teamgenoot Jozy Altidore (ex-AZ) uitvallen met een spierblessure. "Onze gedachten gaan uit naar Jozy. Hij heeft hard gewerkt om hier te komen en was zo scherp en fit. Het is heel triest voor hem. Jozy is een belangrijke speler binnen onze selectie. Ik hoop dat hij snel herstelt. Aron (Johannsson, red.) kwam erin en deed het ook goed."

"Het was een zware wedstrijd. Vooral vanwege de hoge luchtvochtigheidsgraad. Daar heb je vooral last van als je achter de bal aan moet rennen. Ik heb volgens mij mijn neus gebroken, dus ik kon niet eens door mijn neus ademen. Dat zorgde wel voor vermoeidheid. We hebben met ons hart gespeeld en veel moed getoond. We hebben hard gewerkt en aangetoond dat we fit zijn", aldus de Amerikaan, die de voet van Ghana-verdediger John Boye tegen zijn neus kreeg.

Dempsey en de VS nemen het zondag in Manaus (Amazone) op tegen Portugal. "We moeten richting de wedstrijd tegen Portugal beter worden in balbezit. Zeker in het laatste deel van de wedstrijd. We waren nog wel gevaarlijk uit dode spelmomenten. Deze zege geeft ons veel vertrouwen. Het is een mooie boost richting de volgende wedstrijd."

Xbox 360-controller op Internet Explorer

Microsoft heeft gisteren de Internet Explorer Developer Channel gelanceerd. Hier kunnen ontwikkelaars stoeien met de features die nog geïmplementeerd worden. Opmerkelijk is, dat de gamepad-api ondersteund wordt, waardoor de ontwikkelaars een Xbox 360-controller kunnen gebruiken in IEDC.

De Internet Explorer Developer Channel is een browser, die naast IE11 kan draaien. Hier kunnen ontwikkelaars hun programma’s testen. Eén van de innovaties is de uitbreiding van de F12-functionaliteit. (Druk maar even op je F12-toets, dan begrijp je wat er wordt bedoeld. Nogmaals indrukken om de code weg te halen.)

Dankzij de gamepad-api kun je Javascript gebruiken om webgames aan te sturen met je Xbox 360-controller. Microsoft heeft al een aantal games voorbereid op de controller, zoals Escape from XP en een hoop Atari games.
Wij kunnen dus spoedig meer games verwachten, die werken met de Xbox 360-controller (en hun klonen).

De Internet Explorer Developer Channel is te downloaden voor Windows 8.1 en Windows 7 met SP1.

Xbox

VS sturen militairen naar Irak

De Verenigde Staten sturen militairen naar Irak om daar Amerikaanse burgers en bezittingen te beschermen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag verklaard tegenover het Congres. Het gaat om maximaal 275 militairen.

De militairen hebben ook gevechtsuitrusting bij zich, aldus Obama. De eenheden worden ingezet om onder meer de ambassade van de VS in Bagdad te beschermen tegen moslimextremisten. De militante groepering ISIS heeft in het noorden van Irak gebieden ingenomen en is bezig met een opmars richting Bagdad.

VS sturen militairen naar Irak
VS sturen militairen naar Irak (Foto: ANP)

'Foto's Van der G. gerechtvaardigd'

De zaak van Volkert van der G. is zo uitzonderlijk, dat het gerechtvaardigd is om foto's van hem in de krant te zetten. Dat stelt de hoofdredactie van De Telegraaf in een commentaar. De krant plaatste dinsdag diverse foto's van de moordenaar van Pim Fortuyn, onder meer paginabreed op de voorpagina.

"Het recht dat Van der G. heeft op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer is niet groter dan het recht op vrijheid van meningsuiting van De Telegraaf", aldus het commentaar. Dat is onder meer zo vanwege de "'brandende publieke belangstelling', vindt de krant.

Op de foto's wandelt Van der G. over de Prinsengracht in Amsterdam na een bezoek aan zijn advocaat. Hij zou geen bezwaar hebben gemaakt tegen de foto's. Vragen wilde hij niet beantwoorden. Dat mag hij ook niet van de rechter.

Telegraaf: foto's Van der G. gerechtvaardigd
Telegraaf: foto's Van der G. gerechtvaardigd (Foto: ANP)

Coentrão: "Mijn WK zit erop"

Fábio Coentrão raakte maandag geblesseerd tijdens Duitsland - Portugal (4-0). De Portugese international denkt dat zijn WK erop zit. De linksback van Real Madrid raakte geblesseerd in de tweede helft en verliet het veld per brancard.

Hij werd direct onderzocht door de medische staf en zij kwamen tot de conclusie dat hij in ieder geval de groepsfase niet meer in actie komt. Coentrao houdt rekening met het ergste.

"Eerlijk gezegd denk ik dat het WK voorbij is voor mij", zei de Portugese international in gesprek met AS. "Ik weet zeker dat het een serieuze blessure is, al hoop ik dat ik ernaast zit. Jammer genoeg hoort ook dit bij het voetbal."

Coentrão zal niet graag terugdenken aan het duel met Duitsland. Onze oosterburen waren met 4-0 te sterk voor Portugal. Na 45 minuten stond de ploeg van Paulo Bento al met 3-0 achter en moest het na 37 minuten verder met tien man na een rode kaart voor Pepe. "Het is een trieste dag. Misschien wel de meest dramatische uit mijn leven. Maar ondanks het resultaat hebben we nog steeds kans op de volgende ronde."

Ook aanvaller Hugo Almeida haalde het einde van de wedstrijd niet. Hij verliet het veld al in de eerste helft. Henrique Jones van de medische staf van Portugal bevestigde dat beide spelers er tussen de tien dagen en drie weken uit liggen.

James Franco regisseert eerste toneelstuk

James Franco maakt volgende maand zijn debuut als toneelregisseur. De acteur gaat het stuk The Long Shrift regisseren. Dat heeft het Rattlestick Playwrights Theater in New York, waar de voorstelling van 7 juli tot en met 23 augustus te zien is, maandag bekendgemaakt.

The Long Shrift, dat is geschreven door Robert Boswell, vertelt het verhaal van tiener Richard Singer. De jongen moet de gevangenis in omdat hij wordt beschuldigd van verkrachting. In het toneelstuk is te zien hoe Singer jaren later vrijkomt en oog in oog komt te staan met de persoon die hem daarvan beschuldigde.

De 36-jarige Franco maakte eerder dit jaar nog zijn debuut op Broadway in het toneelstuk Of Mice and Men. Naast dat hij acteert en regisseert, schreef de acteur onder meer een roman en is hij kunstenaar.

Clint Eastwood was geen fan van The Four Seasons

Clint Eastwood hield niet van de muziek van The Four Seasons voor hij een film over de groep maakte. "Ik was te veel een jazz-gek om naar die muziek te luisteren en rock was ook niet mij favoriete genre", zegt de acteur en regisseur, die de film Jersey Boys over de groep regisseerde, in de Britse krant Daily Telegraph.

"Ik was geen fan van de muziek die uitkwam in de jaren zestig, maar ik vind dat The Four Seasons een paar geweldige dingen hebben gemaakt", legt de 84-jarige Eastwood uit. "Can't Take My Eyes off You is een van de meest klassieke nummers die de jaren vijftig en zestig hebben voortgebracht."

De film Jersey Boys, die vrijdag in première gaat, is gebaseerd op de gelijknamige musical die het verhaal vertelt van de groep. De musical was in 2005 voor het eerst te zien op Broadway. De Nederlandse versie is tot en met 27 juli te zien.

Rapfilm Straight Outta Compton heeft cast compleet

De rapfilm Straight Outta Compton over de opkomst van de legendarische hiphopformatie N.W.A heeft eindelijk de drie hoofdrolspelers gecast. Na vijf jaar bakkeleien en vier opgestapte scenaristen gaat O'Shea Jackson de rol spelen van zijn vader Ice Cube. Toneelacteur Marcus Callender speelt Dr. Dre.

De nog totaal onbekende Jason Mitchell, naar verluidt zonder enige acteerervaring en momenteel werkzaam in een keuken, speelt Eazy-E. Zijn auditie was zo goed dat makers meteen besloten hem in te huren, schrijft muzieksite Billboard.

De immens lange aanlooptijd heeft vooral te maken met de originele leden van N.W.A, Niggaz Wit Attitudes, die talloze potentiële hoofdrolspelers afwezen. Cube probeert al jaren zijn zoon naar voren te schuiven, wat hem nu dus is gelukt. Ook Tomica Wright, de weduwe van Easy-E, heeft eindelijk haar zegen gegeven aan een vertolker van haar wijlen man.

Het project staat momenteel onder regie van F. Gary Gray, die vooral bekend is van The Italian Job en Law Abiding Citizen. Hij regisseerde al meerdere videoclips voor en documentaires over muziekartiesten, onder wie Ice Cube, R. Kelly en Cypress Hill. Wanneer Straight Outta Compton in de première moet gaan, is nog onbekend.

Podolski: "Winst is voor Schumacher"

Het voorspoedige herstel van Michael Schumacher werkte als een enorme boost voor de spelersgroep van Duitsland. Die Nationalelf waren met 4-0 te sterk voor Portugal. Voor Lukas Podolski was het een koud kunstje om naar de reden achter de monsterscore op het WK te zoeken.

"Schumacher is een goede vriend van mij. Het was voor ons allemaal geweldig nieuws, toen we hoorden dat hij het ziekenhuis mocht verlaten. Het gaat steeds beter met hem. Echt heel goed nieuws", zegt Podolski tegen de Duitse pers.

Voor de Arsenal-aanvaller zelf speelde het herstel van de voormalige autocoureur mee tijdens het voetballen. "Natuurlijk, want zo gaat dat bij vriendschap. Ik was enorm blij toen ik het goede nieuws hoorde. Uiteindelijk is deze overwinning speciaal voor hem. Ook als we het WK winnen."

Podolski hoopt dat het niet voor niets is geweest. "Misschien heeft Michael wel naar ons gekeken. Hij is een goede gozer. Ik weet dat hij gek is van voetbal. Het zal hem waarschijnlijk wel benieuwen hoe de Duitse ploeg het heeft gedaan."

De 45-jarige Schumacher belandt nu op de langetermijnfase van zijn herstel. Hij is overgeplaatst naar een speciaal hospitaal in Zwitserland.

VS vrezen voor zware blessure Altidore

Het WK zit er voor Jozy Altidore mogelijk na 21 minuten al op. De Amerikaanse spits raakte geblesseerd tijdens het duel met Ghana. Altidore moest na ruim twintig minuten voetballen het veld geblesseerd verlaten.

Na een dieptepass van Michael Bradley ging de voormalige spits van AZ het sprintduel aan met John Boyen en greep plots naar zijn hamstring. Altidore ging gelijk naar de grond en kwam niet meer omhoog. Hij verliet het veld per brancard en werd vervangen door Aron Johansson.

Bondscoach Jürgen Klinsmann hoopt op een spoedig herstel van zijn eerste spits, maar naar alle waarschijnlijkheid zal hij dit WK niet meer over de spits van Sunderland kunnen beschikken. Altidore is een vaste waarde in Team USA en scoorde onlangs nog twee keer voor de nationale ploeg van de Verenigde Staten in de oefeninterland tegen Nigeria.

[Groep G] Uitslag Ghana - VS

Amerika gaat samen met Duitsland aan de leiding in Groep G na een 2-1 zege op Ghana. Na een vroege goal maakte Ghana gelijk en leek Amerika op, maar Brooks maakte de winnende treffer.

Het duurde in Natal slechts 29 seconden voordat de score werd geopend. Clint Dempsey tekende in de eerste minuut van de wedstrijd voor de 0-1. De aanvoerder van de Amerikanen trok vanaf de linkerkant van het veld naar binnen, kapte zijn tegenstander uit en schoot met links raak. Het was de op vier na snelste goal op een WK.

Na ruim twintig minuten kreeg Amerika een tegenvaller te verwerken toen Jozy Altidore in een sprint naar zijn hamstring greep. De spits moest worden gewisseld en werd vervangen door Aron Jóhannsson, zijn opvolger bij AZ. Daarna kon Amerika niet het verzorgde spel spelen wat bondscoach Klinsmann graag zou zien. Ghana kwam steeds beter in de wedstrijd maar het lukte ook de Afrikanen niet om doelrijke kansen tecreëren.

Op slag van rust was Ayew het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn inzet was te zwak. Wat opviel bij de Ghanezen was vaak het gebrek aan een goede eindpass. Veel voorzetten, van ondere andere Vitesse-speler Atsu waren onnauwkeurig.

Ghana probeerde in de tweede helft steeds meer naar voren te voetballen. Bondscoach Appiah bracht sterspelers Kevin-Prince Boateng en Michael Essien in, die tegen de verwachting in op de bank waren begonnen. De druk van de Afrikanen leverde in de 82e minuut resultaat op.

André Ayew trok evenals Dempsey in de eerste minuut vanaf links het strafschopgebied van Amerika binnen om vervolgens met zijn punt de gelijkmaker achter Tim Howard te schieten. Lang kon Ghana niet genieten van de gedachte aan een punt. De invallers deden het voor Amerika. Brooks kopte een corner van Zusi binnen, wat Amerika weer de voorsprong opleverde, die de mannen van Klinsmann niet meer weggaven, 1-2.

Ghana

1 - 2

Verenigde Staten

 82' A. Ayew    1' Dempsey 
 86' Brooks 
 
 Gele kaart: Rabiu, Muntari (Ghana)
 
Stadion: Arena das Dunas, Natal
Toeschouwers: 39.760
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kwarasey
Opare
Boye
Mensah
Asamoah
Atsu (Adomah/78)
Rabiu (Essien/71)
Muntari
A. Ayew
Gyan
J. Ayew (K. Boateng/59)
  Howard
Johnson
Cameron
Besler (Brooks/46)
Beasley
Bedoya (Zusi/77)
Beckerman
Bradley
Jones
Altidore (A. Jóhannsson/23)
Dempsey

Goal Dempsey een van snelste ooit op WK

Het doelpunt dat Clint Dempsey maandag scoorde in de groepswedstrijd tegen Ghana blijkt een van de snelste ooit op een WK. De Amerikaan had slechts 29 seconden nodig om het doel te vinden en verdient daarmee een plaats op de eeuwige ranglijst. Slechts vier keer wist een speler tijdens een WK-wedstrijd nog vroeger te scoren.

Het record van Hakan Sükür kwam niet in gevaar. De Turk scoorde in 2002 in de troostfinale tegen Zuid-Korea al na elf seconden. Ook Vaclev Masek (1962, zestien seconden), Ernst Lehner (1934, 25 seconden) en Bryan Robson (1982, 27 seconden) hadden minder dan een halve minuut nodig om het net te vinden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.