Van Persie schrijft Oranje-record op zijn naam

Robin van Persie is sinds vrijdag de eerste Oranje-international die op vijf grote eindtoernooien heeft gescoord. Door zijn twee doelpunten tegen Spanje staat de teller van Van Persie nu op zeven goals in negentien duels op WK's en EK's.

De ster van Manchester United scoorde voor het eerst op een eindtoernooi in 2006, in de WK-poulewedstrijd tegen Ivoorkust. Twee jaar later was hij op het EK in Oostenrijk en Zwitserland trefzeker in de groepsduels met Frankrijk en Roemenië.

Tijdens het succesvolle WK van 2010 scoorde Van Persie tegen Kameroen en twee jaar geleden zorgde hij voor de enige treffer in een 2-1 nederlaag tegen Duitsland. Alleen Johnny Rep en Patrick Kluivert (allebei acht) maakten meer goals op een groot toernooi, weet Voetbal International. Het lijstje wordt aangevoerd door Dennis Bergkamp (tien doelpunten).

Voor aanvang van dit WK moest Van Persie het record nog delen met Dennis Bergkamp, die tijdens vier van zijn vijf eindrondes wist te scoren. Overigens was ook Arjen Robben al op vier WK's of EK's trefzeker. Sinds het WK van 2006 maakte hij alleen tijdens het EK van 2012 geen Oranje-doelpunt.

Van Persie krijgt woensdag de kans om dichter in de buurt van de tien goals van Bergkamp te komen. Het Nederlands elftal speelt dan in Porto Alegre tegen Australië. De laatste poulewedstrijd, tegen Chili, is aanstaande maandag.