180 huishoudens moeten sociale huurwoning A'dam centrum uit

Woningcorporatie Ymere gaat de komende 5 jaar 180 huishoudens uit hun sociale huurwoning in het centrum van Amsterdam zetten. De huizen en appartementen zullen vervolgens worden gerenoveerd en verkocht, of in de vrije sector verhuurd. De gemiddelde huur zou momenteel 235 euro per maand bedragen.

Ymere wil in totaal 270 woningen in het centrum renoveren. Die verkeren volgens corporatie in slechte staat. Met de opbrengst van de verkoop en vrijesectorverhuur moet de renovatie worden betaald, die rond de ton per woning zou kosten. "Ook omdat fundamenten vernieuwd moeten worden." Er blijven 90 woningen in de sociale sector.

De getroffen huishoudens krijgen wel vervangende woonruimte aangeboden. Naar verwachting zullen ze daarvoor in elk geval veel meer huur neer moeten gaan tellen. Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat zo'n woning heel ergens anders staat dan in het hartje van de stad.

Huurders die minder dan 34.000 euro verdienen krijgen een sociale huurwoning met een 'passende' huur aangeboden. Mensen met een jaarinkomen tot 43.000 euro krijgen ook een woning in de sociale sector, maar dan wel eentje voor de hoofdprijs van 699 euro per maand. Daarboven heeft Ymere nog regelingen om met voorrang een vrije sectorwoning te krijgen.

"Bij een opknapbeurt twee derde van de huurders hun huis uitzetten en ze hun huis ontnemen, is bizar", zegt de Huurdersvereniging Centrum, die een advocaat in de arm heeft genomen. Ymere zegt echter dat huurders desnoods met het juridische argument van dringend eigen gebruik uitgezet kunnen worden.

De corporatie beweert verder weinig keus te hebben. Door de crisis en de verhuurdersheffing zou er geen geld zijn om de renovatie op een andere manier te bekostigen.