IGZ wil betere samenwerking rond geboorte
Zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg van moeder en kind rond zwangerschap en geboorte moeten beter gaan samenwerken. Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een dinsdag gepubliceerd onderzoek. "Er is nog geen sprake van werkelijk geïntegreerde zorg", aldus de zorgwaakhond.
Zorg waarbij alle betrokkenen naadloos op elkaar aansluiten is volgens de inspectie in grote delen van het land nog 'een stip op de horizon' is. De verloskundige samenwerkingsverbanden in alle regio's zijn echter al wel een verbetering. Daarmee is volgens de IGZ een fundament gelegd voor meer geïntegreerde zorg.
Daar staat tegenover dat kraamzorg en verloskundig actieve huisartsen nog niet overal zijn aangesloten. En ook op het gebied van preventie en maatzorg voor vrouwen in achterstandssituaties laten de zorgverleners nog kansen liggen. "Juist hiermee is nog veel gezondheidswinst te behalen voor moeder en kind", schrijft de zorgwaakhond.
De inspectie beschouwt het als een 'gemiste kans' dat de mogelijkheden op het gebied van preventie nog onvoldoende worden benut. "Met preventie is grote winst te behalen voor moeder en kind. Tachtig procent van de babysterfte wordt bepaald door vroeggeboorte, onvoldoende groei van het kind tijdens de zwangerschap of door aangeboren afwijkingen."
Ook is er volgens de IGZ nog onvoldoende aandacht voor evaluatiemomenten. "Evaluatie biedt handvatten om risico's te verminderen en de zorg te verbeteren. Ook ervaringen van vrouwen zijn een belangrijk referentiepunt voor de kwaliteit van de zorg en zouden meer moeten worden meegenomen", klinkt het.
De IGZ bracht in 2010 een advies uit om de geboortezorg in Nederland te verbeteren. Dit naar aanleiding van de verontrustende cijfers over de relatief hoge sterfte van baby's tijdens de zwangerschap of rond de geboorte. In de jaren 2011 tot 2014 werd onderzoek gedaan naar wat de zorgverleners met de aanbevelingen uit het advies hebben gedaan.
De conclusies zijn overigens niet alleen maar negatief. De zorg die moeder en kind rond zwangerschap en geboorte krijgen is al beter en veiliger dan voorheen, maar kan dus nog beter. "Zorgverleners werken nauwer samen en de zorg bij bevallingen is de afgelopen drie jaar duidelijk vooruitgegaan", meldt de inspectie.
Een voorbeeld daarvan is de acute zorg. "Spoedsituaties worden regelmatig getraind en in alle regio's zijn afspraken gemaakt dat in geval van een acute situatie in het ziekenhuis, of bij de zwangere thuis, 'met één druk op de knop' alle benodigde zorg in het ziekenhuis direct in gang wordt gezet", besluit de IGZ.