Jordaanse prins nieuwe mensenrechtencommissaris VN

De Jordaanse prins Zeid al Hussein is maandag door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties unaniem gekozen tot nieuwe Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. Hij volgt de Zuid-Afrikaanse Navi Pillay op, wier termijn eind augustus afloopt.

Zeid is de eerste mensenrechtencommissaris van de VN die afkomstig is uit de islamitische en Arabische wereld. Hij is een door de wol geverfde diplomaat en een fervent aanhanger van het Internationaal Strafhof. Hij was ook een kandidaat voor de post van secretaris-generaal van de VN toen de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon in die functie werd gekozen.

Zeid werd voor vier jaar gekozen. Hij prees zijn voorgangster Pillay 'voor haar dappere ondernemingen' en beloofde voort te bouwen op hetgeen zij tot stand heeft gebracht.

"Ik word de eerste hoge commissaris uit Azië en de islamitische en Arabische werelden", zei de prins. "Dit is een afspiegeling van de toewijding van de internationale gemeenschap aan dit belangrijke dossier en haar intentie om dit in dit werelddeel en in andere delen van de wereld naar voren te brengen."