ME begint ontruiming kraakpand Amsterdam

De ME is dinsdagochtend begonnen met de ontruiming van kraakpand De Valreep in Amsterdam. De politie cirkelt met een helikopter boven het voormalige dierenasiel en is met ongeveer tien politiebusjes en agenten te paard te plaatse. De ontruiming trekt veel bekijks. Buurtbewoners, gelokt door het lawaai van de helikopter, bekijken de politiemacht.

De eerste kraker zou inmiddels al zijn gearresteerd. Volgens de Amsterdamse televisiezender AT5 zijn er in het gebouw nog mensen die zich zullen verzetten tegen de ontruiming. De politie doet tussentijds geen mededelingen over de ontruiming.

De krakers bouwden zondag en maandag al barricades om de politie te verhinderen het gebouw te bereiken. Rond het pand is een muur van pallets gebouwd en op een toegangsweg ligt een berg puin.

De rechter bepaalde eind mei dat het gebouw mocht worden ontruimd, nadat het pand al 2,5 jaar wordt gekraakt. De eigenaar van het gebouw wil in het pand een grand café vestigen. Het omliggende ligt al een tijd braak, maar een deel is al ontwikkeld. Er zijn woningen en het nieuwe winkelcentrum Oostpoort verrezen.

Het krakerscollectief kreeg maandag nog een geldprijs van duizend euro voor 'het meest bruisende, open en succesvolle participatieproject van Nederland. Nadat ze in het pand kwamen wonen, maakte de groep er een buurtcentrum van.