Nieuwe Egyptische ministers beëdigd

President Abdel-Fattah el-Sissi heeft dinsdag het nieuwe Egyptische kabinet geïnstalleerd. Dat gebeurde in het presidentiële paleis in de hoofdstad Caïro en werd live uitgezonden op de staatstelevisie.

Het kabinet telt 34 ministers, onder wie vier vrouwen. Ibrahim Mahlab is de premier, hij was de afgelopen vijf maanden al interim-premier. Dertien kabinetsleden zijn nieuw.

Het is het eerste kabinet van El-Sissi, die eerder deze maand werd beëdigd als president, nadat hij vorige maand een overweldigende overwinning behaalde tijdens de verkiezingen. De voormalige legerleider en minister van defensie zette bijna een jaar geleden Mohammed Morsi af, na grootschalige protesten tegen diens islamistische bewind en de Moslimbroederschap.

In het Egyptische kabinet zit voor het eerst geen minister van informatie, die toezicht hield op de staatsmedia. Het is de bedoeling dat er een 'onafhankelijk instituut' komt dat de controle overneemt. De Nationale Informatieraad wordt vormgegeven door het nieuwe Egyptische parlement, dat de komende maanden verkozen moet worden. Ook het ministerie voor bestuurlijke ontwikkeling komt te vervallen.

De kwakkelende economie en de veiligheidssituatie in Egypte zijn speerpunten van El-Sissi en zijn kabinet. De regering wil verder het aantal verkeersdoden drastisch terugbrengen. Het afgelopen jaar kwamen maar liefst 6700 mensen om bij verkeersongelukken.

Ook heeft de president beloofd de politieke situatie te stabiliseren na de jarenlange chaos die ontstond na het afzetten van de oude president Hosni Mubarak, drie jaar geleden. El-Sissi zei een zerotolerancebeleid te handhaven tegenover mensen die de wapens opnemen tegen de regering en de bevolking. De president doelt hiermee op aanhangers van de Moslimbroederschap, die sinds het verdrijven van Morsi bijna dagelijks demonstraties organiseren. Bij het neerslaan van de protesten zijn honderden mensen omgekomen en duizenden gearresteerd.