FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 mei 2014

[Serie A] Jarige Mertens leidt Napoli naar zege

Dries Mertens heeft Napoli dinsdag de weg gewezen naar een 3-0 zege op Cagliari. De Belg luisterde zijn 27e verjaardag op met de 1-0 in de 33e minuut. Goran Pandev maakte nog voor rust de 2-0 en in de tweede helft was het Blerim Dzemaili die de eindstand bepaalde.

Eerder op de avond had Fiorentina een pijnlijk 3-4 nederlaag geleden tegen Sassuolo. Domenico Berardi had de tegen degradatie vechtende ploeg in de eerste helft met een loepzuivere hattrick op 3-0 gebracht. Gonzalo Rodriguez zette Fiorentina op 3-1, voordat Nicola Sansone de vierde Sassuolo-treffer liet aantekenen. Giuseppe Rossi en Juan Cuadrado brachten de Florentijnen nog in de buurt, maar in het laatste kwartier hield Sassuolo de drie punten in bezit.

Napoli is nu zeker van de derde plaats in Italië en de daarbijbehorende plaats in de voorronde van de Champions League. Fiorentina blijft vierde en heeft in de laatste twee wedstrijden nog één punt nodig om Europees voetbal veilig te stellen. Cagliari staat vijftiende met 39 punten en is al zeker van lijfsbehoud. Sassuolo klom naar de zestiende stek en staat nu twee punten boven de degradatiestreep.

'Kemkers geen bondscoach Noorwegen'

Gerard Kemkers wordt geen bondscoach van Noorwegen. Dat meldt de Noorse omroep NRK dinsdagavond. De Noorse schaatsbond zou willen dat Kemkers ook de jeugd en trainers zou helpen ontwikkelen, terwijl Kemkers volgens het model van een Nederlandse profploeg aan de slag wilde met de Noorse schaatstop.

Kemkers was in beeld om Jarle Pedersen op te volgen. Diens contract werd aan het einde van het olympische seizoen niet verlengd. Pedersen was in 2009 aangetreden na het ontslag van Peter Mueller.

Kemkers zat zonder baan sinds de TVM-ploeg ophield te bestaan. Jarenlang was hij coach van die formatie en met onder meer Jochem Uytdehaage, Carl Verheijen, Sven Kramer, Ireen Wüst en Paulien van Deutekom vierde hij successen. Kemkers werd na de succesvolle Winterspelen van Sochi tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd.

Nederland doet mee! *O*

Het feest kan weer losbarsten, want wij zijn er weer bij! Nederland heeft zich weten te kwalificeren voor het Eurovisie Songfestival.

Het was even nagelbijten, want wij zijn pas als negende land toegevoegd. Zaterdag hopen wij onze prestatie van vorig jaar te verbeteren.

Zelfs San Marino is door. Knappe prestatie voor zo'n ministaatje, ware het niet dat de zangeres een lekker wijf is.

Geheel terecht is ook Oekraïne door. Deze zangeres had namelijk een wel heel sexy jurk aan...

Meditatie kan het zenuwstelsel beïnvloeden

De Yogi hebben gelijk! Wetenschappelijk onderzoek lijkt te bevestigen dat door middel van meditatie en ademhalingsoefeningen lichaam en geest onder controle te brengen zijn.

De kunsten van Sadhoes (soms ook wel fakirs genoemd) in India, Boeddhistische monniken die op de meest afgelegen en extreme plekken mediteren en andere asceten die een meer dan normale controle over hun lichaam hebben,het heeft er alle schijn van dat de wonderlijke verhalen die de ronde doen over dergelijke figuren niet helemaal op onzin berusten. Onderzoekers van het Radboud UMC hebben goed gekeken en testjes gedaan op de Nederlandse 'Iceman'. De resultaten zijn bemoedigend.

Voor 'Iceman' Wim Hofs is het niet raar om zeventig minuten in een bak vol ijsklontjes te gaan zitten of een halve marathon te rennen bij een temperatuur van -25 graden Celsius. In het verleden heeft Wim wel eens beweerd dat hij in staat zou zijn z'n autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. Die bewering kan hij ook staven.

Zo hebben de onderzoekers bij 240 personen endotoxine toegediend. "Dat is een dood bestanddeel van de celwand van een bacterie, aldus onderzoeker Peter Pickkers. "Eigenlijk hielden we het lichaam van iedere proefpersoon voor de gek. Het immuunsysteem reageerde alsof er een levende bacterie binnendrong en maakte ontstekingseiwitten aan. De proefpersonen kregen door deze immuunrespons kortdurende griepachtige verschijnselen zoals koorts, rillerigheid en hoofdpijn." Bij Wim Hofs gebeurde dit allemaal niet. Dankzij zijn meditatie kreeg hij geen koortsverschijnselen.

Het is de Nederlander ook gelukt om zijn 'kunstje' over te brengen op twaalf andere mannen. Tien dagen trainde hij hen in Polen met meditatie, ademhalingsoefeningen en blootstelling aan hevige koude. Terug in Nederland werden zij aan dezelfde test met endotoxine onderworpen, ook nu bleven de koortskenmerken uit. Onderzoeker Mathijs Kox: " De getrainde mannen maakten door de geleerde technieken meer van het hormoon adrenaline aan". Bij een verhoogde activiteit van het sympathisch zenuwstelsel komt adrenaline vrij. Dit onderdrukt de immuunrespons.

De Nijmegenaren gaan verder onderzoeken of de technieken ook kunnen worden toegepast bij patiënten. Wie weet krijgt dit verhaal dus nog een staartje.

Vijf jaar schorsing Napoli-fan na bekerfinale

Een Napoli-fan mag vijf jaar niet meer naar voetbalwedstrijden komen. Dat heeft de Italiaanse voetbalbond dinsdag bepaald. Leider van de harde kern van Napoli, Gennaro de Tommaso, had zaterdag bij de finale van de Coppa Italia een shirt aan met de tekst 'Speziale Libero'. Daarmee riep hij op tot de vrijlating van een Catania-fan die in 2007 een betonblok gooide en daarmee een politieagent ombracht.

De Tommaso viel op omdat hij met Napoli-aanvoerder Marek Hamsik en de politie onderhandelde. Zo probeerden ze de fans in het Romeinse Stadio Olimpico tot bedaren te brengen. Voor de wedstrijd nam een AS Roma-aanhanger een groep Napoli-fans onder vuur. Drie mensen raakten daarbij gewond. De Napoli-aanhang gooide vervolgens vuurwerk op het veld en maakte spelen onmogelijk.

De wedstrijd, die Napoli uiteindelijk met 3-1 van Fiorentina won, begon met drie kwartier vertraging.

Man beft vrouw bij bruiloft

De politie van Salt Lake City heeft zondag twee belegen personen in de boeien geslagen. Zij hebben een trouwfeestje in de stad in Utah verziekt door een kinky spelletje. Wilson Benally gaf Sandra Kruser namelijk een befbeurt op het gazon van de kerk waar de ceremonie plaatsvond.

Het had zo mooi kunnen zijn. Een trouwfeestje voor een kerk in het mormoonse Utah. Totdat een man van 56 en zijn 60-jarige dinnetje de bruiloft komen verpesten.

Zeker vier tere kinderzieltjes zijn voor het leven getekend door het aanschouwen van het ranzige schouwspel. Een trouwgast kon het niet langer aanzien en sprong voor een politieauto. Hierop stapte Bromsnor uit en kwam tussenbeide.

Hij zag hoe 'Benally zijn vinger en tong in Krusers rimpelige punani' had. Hij haalde het stel uit elkaar en nam ze mee naar het bureau. Het dronken stel blijft voorlopig vastzitten.

Voormalig international Bridge met pensioen

De Engels oud-international Wayne Bridge gaat met pensioen. De back zag zich daartoe gedwongen door aanhoudend blessureleed. Dat heeft Reading, de club van de 33-jarige voetballer, dinsdag bekendgemaakt. Verdediger Bridge speelde onder meer voor Chelsea en Manchester City. Hij kwam 36 keer uit voor de Engelse nationale ploeg.

Bridge speelde slechts een seizoen voor Reading en speelde daarin twaalf wedstrijden. Hij begon zijn loopbaan bij Southampton, de club uit zijn geboorteplaats. Na vijf seizoenen haalde Chelsea hem op en afgezien van een periode waarin hij aan Fulham werd verhuurd bleef hij zes jaar bij de Blues. In die periode won hij de FA Cup, de Premier League en de League Cup.

Na Chelsea speelde Bridge voor Manchester City. De linksback stond vier jaar onder contract bij de Citizens, maar werd na anderhalf jaar verhuurd aan achtereenvolgens West Ham United, Sunderland en Brighton & Hove Albion.

Het privéleven van Bridge kwam in 2009 op straat te liggen. Toen bleek voormalig Chelsea-collega John Terry een affaire te hebben gehad met de vriendin van Bridge. Voor Bridge was dat reden om niet meer met Terry samen in het Engelse team te willen spelen. Toen Manchester City begin 2010 tegen Chelsea speelde, weigerde Bridge Terry de hand te schudden.

[Giro] Astana zonder Iglinskiy en Lutsenko door visumproblemen

Astana heeft noodgedwongen zijn selectie aan moeten passen voor de Giro d'Italia. De Kazakken Maxim Iglinskiy en Alexey Lutsenko kunnen niet starten in het Noord-Ierse Belfast door visumproblemen. Zij worden vervangen door de Slovenen Janez Brajkovic en Borut Bozic.

Doordat de start in Belfast is hebben renners van buiten de EU een visum nodig voor Groot-Brittannië. Iglinskiy en Lutsenko hebben op 17 april hun paspoorten al ingeleverd bij de Britse ambassade in Parijs, maar hebben nog steeds geen reactie op hun visumaanvraag gehad. Doordat ze hun paspoorten ook niet terugkrijgen zitten de renners ook nog eens vast in Nice, waar ze op trainingskamp waren.

Astana zal met Michele Scarponi starten als kopman in de Giro, die vrijdag van start gaat met een ploegentijdrit. Hij krijgt naast Brajkovic en Bozis ook nog Valerio Agnoli, Fabio Aru, Enrico Gasparotto, Mikel Landa, Paolo Tiralongo en Andrey Zeits mee als knechten.

Burgemeester Utrecht zegt sorry tegen lesbienne

Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen heeft zijn excuses aangeboden aan de lesbische politicoloog en columnist Monique Samuel. Van Zanen reageerde maandag op het bevrijdingsfestival met de woorden 'wat zonde, wat zonde' toen hij hoorde dat Samuel op vrouwen valt.

Samuel vindt de woorden van Van Zanen denigrerend, kwetsend en seksistisch. Ze wilde aanvankelijk geen aandacht besteden aan het voorval, maar reageerde er dinsdag op Twitter op omdat anderen het erover hadden. Ook wil ze het 'chronische probleem van mannen die denken grappig te zijn en lesbiennes te kunnen bekeren' aankaarten.

"Het is stom. Ik had het niet moeten zeggen", reageert Van Zanen dinsdag tegenover RTV Utrecht. Volgens Van Zanen was de opmerking aardig bedoeld. Toch vindt hij het wel terecht dat hij 'enorm op zijn nummer is gezet'.

"Frappant net nu RTV Utrecht mij vraagt om reactie kwestie Van Zanen op de radio en ze hem ook hebben gebeld krijg ik excuus-sms", reageert de politicoloog op Twitter.

Vierhonderd asielzoekers naar Veenhuizen

In de voormalige penitentiaire inrichting Bankenbosch in Veenhuizen worden tijdelijk vierhonderd asielzoekers gehuisvest. De gemeente Noordenveld, waar Veenhuizen onder valt, heeft daar op 'uitdrukkelijk verzoek' van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) toestemming voor gegeven.

Het aantal asielaanvragen uit Eritrea is de laatste tijd explosief gestegen, zo liet Teeven vorige week weten. Alleen al in april kwamen er duizend Eritreeërs naar Nederland, terwijl dat er over heel vorig jaar 980 waren. De opvangcapaciteit staat daardoor onder druk.

De gevangenis ging op 1 januari dicht vanwege bezuinigingen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat de komende dagen vierhonderd asielzoekers huisvesten in de Drentse oud-gevangenis.

Inwoners van Veenhuizen krijgen woensdag een brief over de komst van de asielzoekers, laat het COA dinsdag weten. Ze worden daarin ook uitgenodigd voor een informatieavond die donderdag wordt gehouden.

Koolwijk terug bij gehavend N.E.C.

N.E.C. Nijmegen kan tegen Sparta Rotterdam weer beschikken over Ryan Koolwijk. De aanvoerder benadeelde zijn ploeg in de strijd tegen degradatie door een kopstoot uit te delen, waarvoor hij drie wedstrijden schorsing kreeg. Volgens De Stentor begint hij desalniettemin als basisspeler in de eerste play-off om promotie/degradatie tegen Sparta.

Koolwijk deelde een kopstoot uit in de competitiewedstrijd tegen SC Cambuur. N.E.C. kon in het duel met de Frieze stuntploeg nog wel een punt uit het vuur slepen. Naast Koolwijk kreeg ook Rens van Eijden een rode kaart (twee keer geel), maar hij kon de week erna weer opdraven.

Tegenover de terugkeer van de captain staat de afwezigheid van een aantal belangrijke krachten. Zo is de ervaren doelman Dennis Gentenaar niet inzetbaar door een kuitblessure. Kalle Johnsson neemt de plek van de routinier in tegen Sparta.

Naast Gentenaar ontbreken ook Kevin Conboy, Michael Higdon, Geoffrey Castillion en Navarone Foor. De eerste drie spelers kampen met blessures, terwijl Foor de confrontatie met de Rotterdammers moet missen door een schorsing.

N.E.C. en Sparta staan donderdag in de heenwedstrijd van de play-offs tegenover elkaar. Aanstaande zondag is de return in Nijmegen.

Oud-Ajacied Gabri stopt met profvoetbal

De Spaanse middenvelder Gabri neemt aan het einde van dit seizoen afscheid als profvoetballer. De Spaanse middenvelder Gabri neemt aan het einde van dit seizoen afscheid als profvoetballer. Gabri vindt het als 35-jarige welletjes. Hij maakt het seizoen met Lausanne Sport af en zwaait daarna af. Een blessure gooit roet in het eten voor de geroutineerde centrale middenvelder.

Inmiddels is de voetballer al bezig met zijn trainerscursus in Madrid. Hij hoopt in november de benodigde papieren te behalen om als hoofdtrainer bij een voetbalclub aan de slag te gaan.

De drievoudig international van Spanje beleefde zijn hoogtijdagen in het shirt van FC Barcelona. Hij speelde van 1999 tot 2006 voor de Catalanen en maakte onder meer de Nederlanders Henk ten Cate en Frank Rijkaard mee bij de topclub.

Gabri verliet Barça na zeven jaar om zijn geluk te beproeven bij Ajax. Na vier seizoenen in Amsterdam besloot hij een nieuwe uitdaging aan te gaan. Hij kwam achtereenvolgens uit voor Umm-Salal, FC Sion en Lausanne Sport. Bij die laatste club kwam hij dit seizoen tot slechts vier wedstrijden in de hoofdmacht.

De ervaren kracht won in het seizoen 2005/06 de Champions League met Barcelona. Hij won tweemaal de Primera Division, net zoals de KNVB Beker en de nationale Super Cup met Ajax. Met Barcelona wonn hij de nationale Super Cup één keer.

[MotoGP] Pedrosa succesvol geopereerd

MotoGP-coureur Dani Pedrosa is vandaag succesvol geopereerd aan zijn rechter onderarm, zo meldt zijn team Repsol Honda.De 28-jarige Spanjaard kampte met een overbelaste arm, zogenaamde opgepompte arm. Hierdoor kan de rijder minder kracht zetten en is er kans op beschadiging van de zenuwen.

Pedrosa kwam afgelopen zondag nog in actie tijdens de Grand Prix van Spanje. In Jerez werd hij achter teamgenoot Marc Marquez en Yamaha-coureur Valentino Rossi derde. In het kampioenschap bezet hij de tweede positie, 28 punten achter Marquez die tot nu toe alle races gewonnen heeft. Over twee weken staat de Grand Prix van Frankrijk op Le Mans op het programma.

Ocarina of Time in Unreal Engine 4

Een ontwikkelaar, Michael Eurek, is in de weer geweest met Unreal Engine 4 en heeft de Temple of Time uit The Legend of Zelda: Ocarina of Time nagebouwd in de next-gen engine.

Hij heeft de tempel in enkele maanden in elkaar gezet omdat een vriend het wel een uitdaging voor hem leek een omgeving uit een oude game te maken met moderne technieken. Met behulp van de Unreal Engine 4, Maya, Z-brush en Photoshop heeft hij onderstaand resultaat behaald.

Mallya voor de rechter gesleept

Vijay Mallya lijkt in een lastig parket verzeild te zijn verraakt. De mede-eigenaar van het Formule 1-team Force India is in India voor de rechter gesleept vanwege de hoge openstaande schulden. Volgens de Indian Express zou het gaan om een bedrag van 690 miljoen euro.

Mallya heeft bij veel partijen schulden open staan, waaronder vele banken. Zij eisen bij de rechter dat de Indiër over de brug komt met het verlangde geld, evenals een rente. Om aan het bedrag van bijna 700 miljoen euro te komen zou Mallya volgens de schuldeisers een van zijn bedrijven van de hand moeten doen.

Eerder werd al een ander belangrijk persoon binnen Force India opgepakt. De eigenaar van de Sahara Group en mede-teameigenaar van Force India, Subrata Roy, zit in de gevangenis omdat hij nog 600 miljoen euro bij diverse partijen open had staan.

Roda JC Kerkrade gaat in gesprek met spelers

Roda JC Kerkrade gaat een drukke tijd tegemoet. De degradant gaat in de komende periode met alle spelers en hun zaakwaarnemers rond de tafel zitten om te kijken of beide partijen met elkaar verder willen gaan. Dit liet technisch directeur Leon Vlemmings aan het Limburgse L1 weten.

Op dit moment is nog onduidelijk in hoeverre Roda JC Kerkrade duurdere spelers kan behouden, aangezien men de begroting naar verwachting moet terugschroeven. Daarnaast laat Vlemmings weten dat de mogelijkheid bestaat dat doorlopende verbintenissen worden ontbonden.

"Het kan zijn dat spelers niet verder willen in de Jupiler League, het kan ook zijn dat wij niet met bepaalde spelers verder willen. De contracten liggen er en er zijn gevoelens. Daar moeten we samen uitkomen", liet hij in een korte reactie weten.

Mortal Kombat-maker telt af naar E3

Ed Boon, mede-bedenker en -maker van Mortal Kombat, is druk aan het aftellen op Twitter. Einddatum: de E3 in Los Angeles. We moeten dus nog vier weken geduld hebben.

De twee tweets in kwestie zijn hier en hier te lezen. Met de respectievelijke antwoorden 29 en 28 telt meneer 'Finish Him' af naar de E3, waar zijn uitgever Warner Bros. Interactive in ieder geval één onaangekondigde titel gaan tonen. Titel die als eerste door het hoofd schiet is natuurlijk Mortal Kombat 10, maar een nieuwe Injustice: Gods Among Us is ook goed mogelijk.

Acteur Keifer Sutherland heeft zich al versproken door tijdens een Metal Gear Solid V-interview te melden dat hij net klaar was met Mortal Kombat. Er zou een nieuw deel van de game tegelijkertijd uit moeten komen met de film, die in 2015 verwacht wordt.

De maand juni zal het ons leren. Wij hebben ons stoeltje alvast gereserveerd om de game te zien en vragen te stellen.

Mortal Kombat 9

'Nieuw contract voor Messi bij FC Barcelona'

Lionel Messi staat op het punt om zijn doorlopende contract bij FC Barcelona te verlengen. Dit melden verschillende Spaanse media. Het huidige contract van de Argentijn loopt nog tot medio 2018 door. De nieuwe overeenkomst omvat een jaar extra en een fors hoger salaris.

Mocht Messi zijn krabbel inderdaad zetten, dan wordt hij meteen de best verdienende voetballer ter wereld. En de kleine Argentijn boert al niet slecht. Volgens zijn huidige overeenkomst vangt hij per jaar al een bedrag van zestien miljoen euro.

In de afgelopen voetbaljaargang kende Messi in elk geval een dipje. Toch was de aanvaller in 29 competitieduels nog goed voor 28 doelpunten. In de Champions League schoot hij acht keer raak in zeven duels.

Microsoft gaat los op E3

Microsoft zal haar Xbox E3 2014 Media Briefing streamen op maandag 9 juni vanaf 18:00. Tijdens deze persconferentie zal het bedrijf nieuwe IP's en nieuwe vervolgen aankondigen, zo bevestigt Phil Spencer op Twitter.

De kopman geeft ook aan dat ze samenwerkingen met nieuwe studio's zullen aankondigen. Hij heeft eerder ook aangegeven dat er minder managers op het podium gaan staan en er juist meer games te zien zijn in een 90 minuten durende show. Mooi, hoe minder maatpakken met auto-cue hoe meer game-trailers.

Geruchten die door de virtuele wandelgangen gaan over de games op de persconferentie zijn: een Forza Horizon 2, de nieuwe Gears of War, beelden van de multiplayer van Halo 5, eindelijk meer informatie over het vorig jaar aangekondigde Sunset Overdrive en natuurlijk meer Quantum Break.

Xbox One

Durant meest waardevolle speler in NBA

Kevin Durant van Oklahoma City Thunder is uitgeroepen tot waardevolste speler in de NBA. Dat maakte de Amerikaanse basketbalcompetitie dinsdag bekend. De 25-jarige Durant werd ook voor de vierde keer in vijf jaar topscorer met een gemiddelde van 32 punten per wedstrijd.

De afgelopen twee jaar eindigde Durant als tweede in de verkiezing voor Most Valuable Player, achter LeBron James. De speler van Miami Heat werd dit jaar tweede en was er maandag al van overtuigd dat Durant hem terecht zou aflossen. "Veel respect voor hem en hij verdient het", liet de viervoudig MVP weten. "Hij heeft een MVP-waardig seizoen gehad." Blake Griffin van Los Angeles Clippers eindigde derde.

Durant zette tijdens het reguliere seizoen een reeks van 41 wedstrijden neer met ten minste 25 punten. Daarmee passeerde hij Michael Jordan die tot veertig duels met zo'n hoge score was gekomen. In veertien wedstrijden kwam hij tot veertig punten of meer. Gedurende het hele seizoen pakte hij gemiddeld 7,4 rebounds per wedstrijd en gaf hij 5,5 assists.

Alleen Oscar Robertson, die 46 duels op rij meer dan 25 punten aantekende in het seizoen 1963-64, en Wilt Chamberlain hadden een langere reeks. Chamberlain scoorde in alle tachtig wedstrijden van het seizoen 1961-62 25 punten of meer. Robertson en Chamberlain zetten hun prestaties bovendien neer voordat de driepunter in de NBA was ingevoerd.

[pic] Gerard Joling 'zwaar' gewond

Zeer slecht nieuws over de gezondheid van Gerard Joling. De zanger is zwaargewond geraakt tijdens de opnames van de videoclip voor zijn WK-lied in Rio de Janeiro. Hij heeft namelijk zijn teen gebroken.

Geer is momenteel in Brazilië om daar een videoclip op te nemen. Maar dit gaat niet van een leien dakje. Zo was de cameraploeg al vertraagd en was er bagage vermist.

En nu blijkt dus zijn teen te zijn gebroken. Hoe dit is gekomen, is nog onbekend. Wel weet Shownieuws dat het hier gaat om de middelste teen van zijn rechter voet.

Geer doet au

Overspelig stel beloond met verkrachting en stokslagen

Allah houdt van zijn mensen. Mits die mensen zich wel aan de wetjes van de Meest Genadevolle houden natuurlijk. In het noorden van Indonesië zijn een man en vrouw erachter gekomen wat het betekent wanneer je dat niet doet. De twee werden betrapt op overspel. Met alle gevolgen van dien.

Grondpersoneel van de Bezitter van Grootheid, acht stuks in getal, zagen het stel samen haar huis ingaan. Dat was natuurlijk niet helemaal in de haak. De 25-jarige vrouw is immers weduwe en haar 40-jarige vrijer is keurig getrouwd en heeft bovendien vijf nakomelingen op de wereld gezet.

Het achttal ging maar even polshoogte nemen. Eenmaal in het huis van de vrouw, knevelden ze de 40-jarige man en gaven hem een verdiend pak slaag. De weduwe kwam er zelfs nòg ongenadiger vanaf: zij werd herhaaldelijk verkracht door de groep. Nadat de hoeders van het goede zich hadden afgeleefd op het overspelige stel, brachten ze de minachters van God's eigen wetten naar het politiebureau.

Snel werd duidelijk dat de man en vrouw gestraft diende te worden zoals de Barmhartige dat ooit bedacht heeft. De Sharia-wet was hier duidelijk van toepassing. Zowel de heer als de dame krijgen in het openbaar negen stokslagen te verwerken.

Voor de acht verkrachters, waaronder een 13-jarige jongen, was er ook een verrassing. De politie deed een poging om ze te arresteren vanwege hun gedrag eerder op de dag. Drie konden in de kraag worden gevat, de andere vijf zijn nog voortvluchtig. De bende van acht wordt echter niet bestraft volgens de Sharia-wetgeving. Blijkbaar heeft de Alwetende niet aan wetjes voor groepsverkrachting gedacht en de acht moeten zich dan ook verantwoorden voor een burgerrechter.

Het is niet de eerste keer dat op Indonesië een verondersteld overspelige vrouw wordt verkracht. In 2010 heeft zelfs de Sharia-politie zich schuldig gemaakt aan een dergelijke wandaad.

Pool met 30 blikken bier over de A58

Een ladderzatte Pool heeft gisteren op de A58 bij Bergen op Zoom zijn auto total loss gereden. Bij de crash vlogen zeker dertig blikken bier uit de auto.

De beste man verloor bij de Brabantse plaats de macht over het stuur en raakte de vangrail. Hierna vloog de 38-jarige Pool over de kop en kwam enkele meters verderop tot stilstand.

Door de harde klap vlogen de blikken bier in het rond. Bromsnor besloot dan ook een alcoholtest af te nemen. De beste man bleek maar liefst driemaal zoveel te hebben gezopen als toegestaan. Met een prent op de zak mocht de Pool weer huiswaarts keren.

Geert Glas'30 blikken bier in de auto? Da's ja niks!'

Oculus wil een mmo voor een miljard spelers

Dat Oculus VR haar doelstellingen goed hoog legt na de overname door Facebook moge duidelijk zijn. Oculus-baas Brendan Iribe zei namelijk pas op een conferentie dat het bedrijf graag een mmo wil hebben voor de VR-bril voor een miljard gelijktijdige spelers.

Volgens Iribe is hiervoor, komt de grootste open deur ooit, een groter netwerk nodig dan dat er op dit moment op de wereld bestaat. Facebook als eigenaar zou volgens Iribe een goede eerste stap naar dit doel zijn.

Overigens zitten er volgens Oculus nog wel een paar haken en ogen aan deze supermassively multiplayer online-game. Iribe gaf aan dat hij de Oculus Rift zo goed wil hebben doorontwikkeld dat spelers in de game ook werkelijk het idee krijgen dat ze een echt gesprek aan het voeren zijn. Volgens Iribe zou dit de heilige graal van Virtual Reality zijn.

Kortom, Oculus VR heeft grootse doelen, maar het lijkt erop dat de realisatie er van nog wel even op zich laat wachten.

Oculus Rift

'Kraakpand is participatiesamenleving'

Kraakpand Op de Valreep in Amsterdam Oost moet uiterlijk 21 juni leeg zijn, blijkt uit een brief van het OM. Maar het voormalige dierenasiel is volgens de veelal uit buurtbewoners bestaande krakers juist een toonbeeld van de zogeheten participatiesamenleving waar de koning het op Prinsjesdag over had.

Het pand is inmiddels een buurtcentrum geworden met onder meer film- en muziekavonden, cursussen en moestuintjes. Dat is allemaal gratis en subsidieloos en wordt door vrijwilligers gerund. Vorig jaar gaf de gemeente al aan dat er nou eenmaal een overeenkomst met een projectontwikkelaar ligt en dat men daar aan vast zit. De krakers moeten er dan ook onherroepelijk uit, anders zal er worden ontruimd.

Naar verluidt liggen er plannen om van de Valreep een grand café te maken. Krakers en sympathisanten vinden dat zuur, en zien niet hoe 'oma's dan nog een gratis groentetuintje kunnen krijgen' noch hoe er dan anderzins door de buurt 'geparticipeerd' kan worden. Ze hebben naar eigen zeggen allerlei pogingen tot legalisatie gedaan, en hebben daarnaast raadsvergaderingen bezocht en gedemonstreerd, met respectievelijk driehonderd en duizend mensen.

Het pand werd bijna drie jaar geleden gekraakt, na vier jaar leegstand. De krakers gaven toen al aan dat projectontwikkelaars niet nodig zijn omdat ze zelf aan het ontwikkelen zijn. Of er pogingen tot aankoop door de buurt zijn gedaan is onduidelijk, wel lijkt het zeker dat inmenging door de politiek hoe dan ook nodig zal zijn wil men de Valreep behouden. Maar naar verluidt durft de gemeente eigenlijk helemaal niet te ontruimen omdat dit tot grote publieke verontwaardiging zou leiden.

Dinsdagavond gaan krakers en sympathisanten naar de vergadering van de Bestuurscommissie Oost in de hoop de naderende ontruiming af te wenden. Een vergelijkbaar initiatief werd eerder wel gelegaliseerd, namelijk de gekraakte boerderij Ons Genoegen in het Amsterdamse Westerpark.

EA teaset NHL 15

EA Sports teaset de nieuwe NHL 15 in onderstaande video, met natuurlijk nog geen duidelijke gameplaybeelden of hoe de spelers er dit keer uitzien.

EA Sports belooft nog betere graphics en besturing, realistischere spelersmodellen en kleding, betere physics van mens en puck en een nieuwe versie van hun AI-engine, zodat de tegenstander en teamgenoten nog slimmer met hun stok op het ijs bewegen. Maar ook het publiek draagt met meer dan 9000 modellen bij aan een levendige arena. Er is wederom een actie om de coveratleet te kiezen door middel van een website

NHL 15 komt deze herfst uit op Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360 en PlayStation 3.

Hogenkamp overrompelt Wickmayer in Zuid-Frankrijk

Tennisster Richel Hogenkamp heeft dinsdag een fraaie zege geboekt bij het hoog aangeschreven ITF-toernooi van Cagnes-sur-Mer. De Doetinchemse was met 6-3, 6-0 te sterk voor Yanina Wickmayer uit België, de nummer 58 van de wereld. De 140 posities lager geklasseerde Hogenkamp neemt het nu op tegen Kiki Bertens.

Bertens had het in haar eersterondepartij aanzienlijk moeilijker. De 17-jarige Française Fiona Ferro, de nummer 478 van de wereld, knokte voor wat ze waard was. Uiteindelijk ging de Wateringse met 6-2, 6-7 (4), 6-2 met de zege aan de haal.

Bij het ITF-toernooi van Tunis werd Cindy Burger uitgeschakeld in de eerste ronde. De Poolse Katarzyna Kawa was met 6-4, 6-2 te sterk. Bibiane Schoofs komt later dinsdag in actie. Lesley Kerkhove bereikte maandag al de tweede ronde in Tunesië.

Aandeel Twitter zakt naar dieptepunt

Het aandeel Twitter is dinsdag gedaald naar zijn laagste koers op de New Yorkse beurs ooit, nadat een verkoopverbod voor werknemers en vroege investeerders was vervallen. De stukken van Twitter stonden halverwege de handelsdag op een verlies van ruim elf procent bij een prijs van 34,55 dollar (een kleine 25 euro) per aandeel.

Toen het internetbedrijf in november vorig jaar naar de beurs ging, opende het aandeel op een prijs van ruim 45 dollar. Wie voor de beursgang in het concern had geïnvesteerd, of als werknemer aandelen had gekregen, mocht die de eerste zes maanden niet verkopen. Zo'n blokkade moet voorkomen dat eigenaren hun aandelen te duur maken en meteen na beursgang verkopen.

Aan de zogeheten lock-up kwam dinsdag een einde. Investeerders vreesden dat eigenaren, werknemers en vroege investeerders hun aandelen massaal zouden dumpen. Topman Dick Costolo en medeoprichters Jack Dorsey en Evan Williams zeggen echter geen verkoopplannen te hebben nu het verbod niet meer van kracht is.

Het aandeel Twitter is sinds februari aan een duikvlucht bezig, mede omdat beleggers zich zorgen maken over de groei van het bedrijf. Het ledenaantal van het sociale medium groeit namelijk in een steeds zwakker tempo. In december bereikte de koers van Twitter nog een hoogtepunt op bijna 75 dollar.

NL'er werkt tot 21 juni voor de staat

Een Nederlander werkt gemiddeld tot 21 juni voor de staat. Wat hij daarna in de rest van dit jaar verdient, kan hij in eigen zak steken. Nederland staat daarmee op de 19e plaats van alle 28 EU-lidstaten. In 9 landen is de belastingdruk nog hoger.

Dat stelde de Europese stichting New Direction dinsdag in Brussel. De conservatieve denktank, die zich inzet voor Europese hervormingen, wil dat de belastingdruk voor burgers vermindert.

Een Cyprioot betaalt het minst. Hij is theoretisch al klaar met het betalen van belastingen op 21 maart, terwijl een Belg pas vanaf 6 augustus "belastingvrij" werkt.

In 2013 moest de gemiddelde Nederlander nog tot 27 juni voor de Staat werken. België is al vier jaar op rij het land waar de belastingdruk het grootst is, aldus New Direction. Vorig jaar moest de Belgische belastingbetaler zelfs nog twee dagen langer werken.

Nederlander werkt tot 21 juni voor de staat
NL'er werkt tot 21 juni voor staat (Foto: ANP)

Oekraïense bekerfinale niet in Charkov

De Oekraïense bekerfinale wordt als gevolg van onlusten niet in Charkov gespeeld. De lokale autoriteiten kunnen de veiligheid van de fans niet garanderen. "De politie heeft twijfels", liet een woordvoerder van de voetbalbond dinsdag weten. Vorige week maandag werd burgemeester Gennadi Kernes neergeschoten.

De eindstrijd staat gepland voor volgende week donderdag, maar de bond sluit niet uit dat de wedstrijd moet worden uitgesteld. Waar het duel om de beker nu wordt afgewerkt, is nog niet duidelijk. Woensdag zijn de halve finales in Kiev en Tsjerkasy, steden die allebei in het midden van Oekraïne liggen.

Lavrov: pro-Russen bij nieuw overleg

WENEN (ANP/RTR/DPA) - Rusland is alleen tot nieuw overleg over de situatie in Oekraïne bereid als de pro-Russische separatisten een plaats aan de onderhandelingstafel krijgen. Dat zei minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken dinsdag in Wenen na een bespreking van de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Raad van Europa. Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland pleitte maandag voor nieuw overleg over de situatie in het Oost-Europese land.

Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie sloten vorige maand in Genève een akkoord om de spanningen in Oekraïne te verminderen. Dat hield onder meer in dat alle partijen hun invloed zouden aanwenden om illegale gewapende groeperingen hun wapens te laten neerleggen en dat de separatisten de door hen bezette regeringsgebouwen in het oosten van Oekraïne zouden verlaten. Het akkoord had weinig effect.

Lavrovs Oekraïense ambtgenoot Andrej Desjtsytsia wees Lavrovs eis van de hand. "Wij vertegenwoordigen als Oekraïense regering alle regio's in Oekraïne", zei hij. Hij eiste op zijn beurt dat Rusland de presidentsverkiezingen van 25 mei ondersteunt. Het goede verloop daarvan staat volgens de Oekraïense bewindsman nu voorop bij de regering in Kiev.

Stuttgart strikt verdediger Klein van Salzburg

VfB Stuttgart heeft de eerste aanwinst voor het nieuwe seizoen binnen. Florian Klein komt transfervrij over van Red Bull Salzburg, meldt de Duitse club van coach Huub Stevens dinsdag. De 27-jarige Oostenrijks international tekent een contract voor drie seizoenen.

"De Bundesliga is een van de beste competities ter wereld", liet de rechtervleugelverdediger weten. Klein kwam dit seizoen 22 competitieduels in actie voor Salzburg, waarmee hij de landstitel veroverde. In de Europa League-ontmoeting met Ajax speelde hij alleen in de return in eigen huis mee. Hij viel kort voor tijd in.

Het is nog niet duidelijk of Stevens volgend seizoen trainer is van Stuttgart. De Limburger ging in maart aan de slag bij de club die hij voor de Bundesliga wist te behouden.

Cel geëist voor aftuigen DWDD-homo

Tegen de mannen die ervan worden verdacht vorig jaar in Parijs een Nederlandse homoseksueel te hebben mishandeld zijn dinsdag straffen tot twee jaar cel geëist. Dat schrijft De Telegraaf.

Het slachtoffer, Wilfred de Bruijn, werd vorig jaar april zwaar toegetakeld toen hij met zijn vriend door de Franse hoofdstad liep. De volgende dag zette hij een foto van zijn gehavende gezicht op Facebook. Die bracht een stroom van reacties teweeg. De Bruijn verwierf vervolgens bekendheid doordat hij een aantal maal aanschoof bij De Wereld Draait Door.

In september werden vier jonge Fransen aangehouden. De Franse justitie ziet Redouane T. als de hoofddader. Hij zou De Bruijn in zijn gezicht hebben geschopt en hoorde drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Tegen medeverdachte Abdelmalik K. werd tweeënhalf jaar geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Een derde verdachte moet volgens justitie een jaar cel krijgen, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Hij deed niet mee, maar hield zijn vrienden ook niet tegen.

De zaak van de vierde verdachte dient op een ander tijdstip. Hij is nog minderjarig.

Politieke voorkeur bepaalt filmkeus

Politieke voorkeur is een doorslaggevende factor bij het uitkiezen van een film. Stemgedrag is daarmee een goede voorspeller van het succes van de film in een bepaalde regio. Dat stelt Jason Roos op basis van zijn onderzoek voor de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit.

Uiteraard spelen online beoordelingen en recensies ook een rol. Bioscopen bedienen echter niet hele landen, maar bevinden zich in steden en dorpen. Filmvoorkeuren kunnen sterk verschillen per stad. Wat het lokale publiek wil zien, is wat ertoe doet in de plaatselijke bioscopen.

Uit Roos' onderzoek, waarbij hij gedurende vijf jaar bioscopen 25 districten in de Verenigde Staten onderzocht, blijkt dat politieke voorkeur een betere indicator is dan waarden als leeftijd, inkomen en opleidingsniveau. Republikeinse stemmers hebben de voorkeur voor films met een vrouwelijke blanke actrice in de hoofdrol, terwijl Democraten liever films zien met Afrikaans-Amerikaanse mannen in de hoofdrol.

Ook ontdekte Roos dat geijkte termen als 'thriller' of 'komedie' lang niet genoeg vertellen om de filmkeus te bepalen. Het bioscooppubliek wil veel liever weten of de film geschikt is voor het hele gezin en of de film heel intens is of juist 'lekker wegkijkt'.

"Voor deze studie werd de politieke voorkeur gebruikt om te begrijpen wat voor soort films mensen willen zien, maar deze gegevens kunnen ook worden gebruikt om consumentengedrag in alle markten te bestuderen", zegt de gepromoveerde wetenschapper. "Denk aan het verbeteren van het begrip over wat voor soort auto mensen willen rijden, of wat voor soort kleding mensen willen dragen. De mogelijkheden zijn eindeloos."

Paul Verhoeven werkt aan erotische film

Paul Verhoeven werkt aan een erotische boekverfilming. De regisseur die in 1973 doorbrak met het erotisch geladen Turks Fruit, maakt een film van het boek Oh! van de Franse schrijver Philippe Djian. Dat schrijft het Britse filmblad Screen Daily dinsdag.

Oh! gaat over een alleenstaande zakenvrouw met een moeder die weigert oud te worden en een zoon met een getroebleerd liefdesleven. Als ze wordt verkracht door haar stalker, zint ze op wraak. "Het is een heel intelligent scenario", zegt Wild Bunch-topman Vincent Maraval. "Maar het is ook puur Verhoeven: extreem erotisch en pervers", aldus de producent.

In welk stadium de filmplannen van Verhoeven zich bevinden, is niet helemaal duidelijk. De regisseur is momenteel bezig met het casten van acteurs.

Gaslek ontregelt tramverkeer Amsterdam

Het tramverkeer in Amsterdam is dinsdagmiddag ernstig ontregeld door een gaslek op het Damrak. Trams mogen niet via deze route rijden en worden voor zover mogelijk via Amsterdam Centraal omgeleid. "De bovenleiding van trams geven vonken en dat gaat niet goed samen met gas", zegt een woordvoerder van vervoersbedrijf GVB.

Het Damrak is afgezet, er zijn geen panden ontruimd, meldt een woordvoerder van de brandweer. Het lek is ontstaan tijdens werkzaamheden.

Het vervoersbedrijf voorziet wel wat extra oponthoud voor reizigers, maar geen grote problemen. "Wij verwachten dat mensen een stukje verder zullen lopen of gebruikmaken van de metro of bus", aldus de zegsman. "Van grote vertraging zal dus geen sprake zijn."

Netbeheerder Liander is bezig met reparatiewerkzaamheden, aldus de brandweer. Die zijn naar verwachting rond 18.45 uur afgerond.

Wildstar open bèta vanaf donderdag

Aan het eind van het ontwikkelproces ligt voor ontwikkelaars altijd de grote laatste test, de open bèta. Dat moment is nu bij gamestudio NCsoft ook aangebroken voor hun mmorpg Wildstar

Vanaf komende donderdag kun je tot 18 mei aanstaande helemaal losgaan. Het levelcap is voor de open bèta verhoogd naar level 30. Er is echter één maar aan dit verhaal. Je kunt je pas vanaf donderdag aanmelden, dus dag 1 zal druk worden. Vanaf donderdag kun je vanaf de officiële deelnemen aan de open bèta.

Wildstar komt 3 juni uit op pc.

WildStar screenshots
WildStar screenshots

Verdachte mishandeling Gulpen langer in cel

Een 17-jarige verdachte in de zaak van de zwaar mishandelde 19-jarige Belg blijft langer in de cel zitten. De rechter-commissaris heeft dinsdag besloten de jongen, die zich zaterdag bij de politie meldde, vast te houden. Twee andere verdachten worden donderdag voorgeleid, meldt het Openbaar Ministerie.

Voor de mishandeling in Gulpen zijn in totaal vijf jongeren van 15 tot en met 17 jaar oud opgepakt. Twee van van hen zijn verhoord en mochten naar huis. Zij zijn nog wel verdachte in verband met mishandeling die vorige week plaatsvond in de Limburgse plaats.

Het 19-jarige slachtoffer uit Mechelen ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij slachtoffer liep donderdagnacht rond 01.30 uur met een vriend door de Dorpsstraat na het stappen. In de Looierstraat kwamen ze een groep van acht jongeren tegen die zonder aanleiding op hen begon in te slaan.

Het slachtoffer kreeg een harde klap waardoor hij ten val kwam. Vermoedelijk heeft hij toen met zijn hoofd een stenen vensterbank geraakt. Hij verloor daarbij het bewustzijn. Bij hem is een schedelbasisfractuur vastgesteld.

Legale cannabis leidt tot hoofdbrekens in Colorado

Het is nu enkele maanden legaal in de Amerikaanse staat Colorado: het verkopen van wiet voor recreatief gebruik. Dit gaat echter gepaard met een toenemend aantal explosies en verwondingen. Gebruikers proberen in geïmproviseerde thuislaboratoria hasjolie te maken. Dit jaar raakten daarbij tot dusver al tien mensen zwaargewond, terwijl in heel 2013 tien mensen gewond raakten. Niet alleen het maken van hasjolie, ook het eten of drinken van producten waarin hasj of wiet is verwerkt leidt tot problemen.

De autoriteiten weten niet goed hoe op te treden tegen de amateurchemici die in hun schuurtje hasjolie proberen te maken. De vraag is of het procedé illegaal is of niet. Sommigen worden aangeklaagd, terwijl andere openbaar aanklagers wijzen op de nieuwe wet op cannabis, waarin staat dat de productie van hasjolie niet strafbaar is.

"Dit zijn de methlaboratoria van de jaren negentig. We moeten ons denkpatroon aanpassen en opnieuw gaan bekijken waar we precies op letten", aldus Pat Long van de politie in Thornton, een voorstad van Denver, waar in januari de eerste explosie plaatshad toen iemand probeerde hasjolie te maken.

Hasjolie wordt gemaakt door de bladeren en stelen van wietplanten in een buis te verpakken en daar vervolgens het zeer licht ontvlambare butaan overheen te gieten. Het brouwsel wordt vervolgens verhit om er zo de olie aan te onttrekken. Het gehalte thc, de werkzame stof in cannabis, in de olie loopt op tot tachtig procent. Het is vele malen goedkoper om hasjolie zelf te maken, dan het in de winkel te kopen. Maar zonder de juiste ventilatie kunnen butaandampen blijven hangen. Er is dan maar een klein vonkje nodig om de dampen te laten exploderen.

Dit jaar is de brandweer in Colorado al 31 keer uitgerukt voor een butaanbrand. Vorig jaar waren er nog elf branden. In de cijfers zijn alleen de bevestigde gevallen meegenomen. Het is dus niet ondenkbaar dat het werkelijke aantal ongelukken nog veel groter is, aldus Kevin Wong van een speciale narcoticadienst in Colorado. De dienst is begonnen met het opleiden van agenten en brandweerlieden om een brand als gevolg van de productie van hasjolie te kunnen herkennen.

De afgelopen jaren hebben ook in staten waar marihuana om medische redenen wordt verstrekt explosies plaatsgevonden. Onder meer in Washington, Californië en Oregon explodeerde butaan. In Washington maakte men zich zulke grote zorgen over de explosies, dat kwekers met een vergunning verplicht zijn om een duur ventilatiesysteem aan te leggen.

In Colorado mogen wietkwekers hasjolie maken met de butaanmethode, maar onder strikte voorwaarden. Volwassenen van 21 jaar en ouder mogen zes planten thuis hebben en juist zij proberen vaak om hasjolie te maken in hun keuken of garage. Veel explosie hebben dan ook plaats op privéterrein.

Na een ontploffing worden mensen vaak aangeklaagd voor brandstichting of 'het creëren van een onveilige situatie'. Brian Vicente, die heeft geholpen bij de legalisering van cannabis, zegt dat het thuis maken van hasjolie onder de wet niet verboden is. De wet is echter vaag en nu de kwestie steeds nijpender wordt moet de staat ingrijpen en een balans zien te vinden.

Niet alleen het maken van hasjolie levert gevaren op. Steeds vaker wordt hasj of wiet gegeten of gedronken in plaats van gerookt. Het risico bestaat echter dat mensen veel te veel binnenkrijgen. Eind april is een werkgroep bijeengekomen die heeft voorgesteld om producten te voorzien van een label waarop is aangegeven hoeveel geestverruimende middelen erin zijn verwerkt.

Het blijkt echter nog niet zo makkelijk te zijn om te bepalen wat per portie een veilige hoeveelheid is, omdat er nog nauwelijks onderzoek is gedaan naar marihuana in voedsel of dranken. Wietkwekers waarschuwen echter dat te veel regelgeving ertoe kan leiden dat mensen hun toevlucht nemen tot wiet die niet legaal is gekweekt en dus ook niet is gecontroleerd. Met alle gevaren van dien.

'Seksistische' burgemeester wekt toorn lesbienne

Een opmerking die burgemeester van Utrecht Jan van Zanen (VVD) maandag maakte over haar geaardheid is politicoloog en auteur Monique Samuel in het verkeerde keelgat geschoten. Ze eist excuses van de burgemeester vanwege de 'seksistische' uitspraak.

Tijdens een discussie die maandag werd gehouden op het bevrijdingsfestival in Utrecht kwam ter sprake dat Samuel lesbisch is. Van Zanen reageerde daarop met de woorden 'wat zonde, wat zonde'. Denigrerend en kwetsend, vindt Samuel.

Samuel wilde aanvankelijk geen aandacht besteden aan het voorval, maar reageert er nu toch op omdat anderen het erover hebben op sociale media. Ze is er naar eigen zeggen niet op uit om Van Zanen 'een loer te draaien', twittert ze dinsdag. Wel wil Samuel het 'chronische probleem van mannen die denken grappig te zijn en lesbiennes te kunnen bekeren' aankaarten.

Een woordvoerder van Van Zanen kon dinsdagmiddag niet direct op het incident reageren.

Gewonden bij steekpartij op treinstation China

Chinese politieagenten hebben dinsdag een man neergeschoten die in het treinstation van Guangzhou zes mensen had verwond met een mes. De politie zegt niets over zijn motief. Het is de derde keer in ruim twee maanden dat burgers op een treinstation zijn aangevallen.

In eerste instantie bestond er onduidelijkheid over het aantal daders. Oogetuigen spraken van vier aanvallers. Volgens de politie was de steekpartij echter het werk van een eenling, die nadat hij werd neergeschoten is opgenomen in een ziekenhuis.

Vorige week kostte een zelfmoordaanslag op een station in Xinjiang aan drie mensen het leven. In maart kwamen bij een terroristische aanslag met messen in een treinstation in het zuidwesten van China 29 mensen om het leven. Volgens de autoriteiten was die aanslag het werk van separatisten uit het westen van de Volksrepubliek.

Treinstoring treft noordelijke Randstad

Door een storing rijden geen treinen in een deel van Noord-Holland boven Amsterdam. Dat komt volgens een woordvoerder van de NS door een telefoniestoring in Alkmaar. Daardoor is geen treinverkeer mogelijk op de verbindingen van en naar Amsterdam Sloterdijk, Haarlem, Enkhuizen en Den Helder. Treinverkeer rond de rest van Amsterdam kan gewoon rijden.

Volgens een woordvoerder van de NS gaat het verder om de verbindingen van en naar Haarlem, Enkhuizen en Den Helder. Amsterdam en Schiphol zijn niet getroffen.

Door de storing kan niet worden gecommuniceerd tussen personeel en trein. "We kunnen zo niet veilig rijden", zei de zegsvrouw eerder. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. Wanneer de storing is opgelost, is nog niet bekend.

Huta Galung in eerste ronde uitgeschakeld in Rome

Jesse Huta Galung is dinsdag in de eerste ronde van het challengertoernooi van Rome uitgeschakeld. De 28-jarige tennisser ging tegen de Italiaan Marco Cecchinato onderuit met 6-1, 3-6 en 6-1. Huta Galung was de enige Nederlander die meedeed aan het enkelspel in Rome.

Vorige week kwam Huta Galung ook al niet door de eerste ronde van het challengertoernooi in Tunis. De nummer 148 van de wereld moest opgeven in de wedstrijd tegen de Roemeen Adrian Ungur.

Huta Galung bereikte eerder in Tunis wel de finale in het dubbelspel, samen met Stephan Fransen. In Rome deed Huta Galung met de Serviër Goran Tosic mee aan het dubbelspel, maar ook daar werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld.

'Details laatste Last of Us-DLC'

Naughty Dog heeft vandaag details bekendgemaakt voor wat waarschijnlijk de derde en laatste DLC zal zijn voor The Last of Us. De DLC bevat voornamelijk multiplayercontent maar ook iets voor de singleplayergamers.

Er zit namelijk een nieuwe moeilijkheidsgraad bij die 'Grounded Mode' heet. Deze nieuwe modi zal verbeterde AI bevatten en nog moeilijker zijn om te spelen. De DLC is onderdeel van de seizoenspas en gratis voor de mensen met zo'n pas. Zonder pas kun je de DLC ook aanschaffen, de prijs is nog niet bekend.

FOK!nieuws 2002: Fortuyn vermoord

Dat de tijd vliegt merk je weer op een dag als vandaag. Op zes mei 2002 werd Pim Fortuyn vermoord door Volkert van der Graaff.

Weet je nog waar je was, wat je deed en of je op FOK! reageerde? Het is is boeiend om te zien hoe Nederland en dus FOK! reageerde op het nieuws. Van dat het een flauwe grap was tot de hoop dat het een blanke was omdat anders de pleuris zou uitbreken.

Lees het nieuws en de reacties nog maar eens en verbaas je over hoe snel de tijd vliegt en wat er intussen al of niet is veranderd in Nederland.

Pim Fortuyn vermoord (FOK!nieuws)
 


Foto: LostFormat/StefanTetelepta

'Kinderpardon opnieuw bespreken'

Verschillende oppositiepartijen willen met burgemeesters in de Tweede Kamer de gevolgen van het kinderpardon bespreken. Zo'n dertig burgemeesters pleiten voor een versoepeling van de maatregel, omdat er volgens hen nog altijd kinderen onterecht tussen wal en schip vallen.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wil de burgemeesters aan de tand voelen nog voor begin juni de regeling wordt geëvalueerd. Er zijn volgens hem zo'n driehonderd kinderen die onterecht worden uitgezet." Dat zijn stuk voor stuk persoonlijke drama's." Het initiatief van de ChristenUnie wordt gesteund door D66, SP en GroenLinks.

Maandag tekenden zo'n dertig burgemeesters een petitie waarin gepleit wordt voor een uitbreiding van de pardonregeling. Volgens die regeling kunnen alleen kinderen kinderen die onder toezicht van het rijk hebben gestaan een verblijfsvergunning krijgen. Honderden kinderen die onder toezicht van de gemeenten stonden vallen buiten de boot.

"Deze burgemeesters van allerlei politieke kleuren laten zien dat een eerlijk kinderpardon geen kwestie van links of rechts is maar van gewoon humaan gevoel", zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen hoopt dat de hoorzitting duidelijk kan maken dat de regeling alsnog moet worden versoepeld. "Wij zouden graag zien dat ook gemeentelijk of ander substantieel toezicht goed genoeg is."

Voor D66 staat nog niet vast dat het kinderpardon moet worden verruimd. De partij is vooral benieuwd tegen welke problemen burgemeesters aanlopen bij de uitvoering van de huidige regeling.

Het kinderpardon is afkomstig uit het regeerakkoord. De maatregel was aanvankelijk een 'uitruil' tussen coalitiepartijen VVD en PvdA. In ruil voor het pardon kreeg de VVD de strafbaarstelling van illegaliteit. Die laatste maatregel werd op verzoek van de PvdA vorige maand geschrapt. De VVD kreeg daar een half miljard aan lastenverlichtingen voor terug.

Meer aanmeldingen bij universiteiten

Bijna 66.000 aanstaande studenten hebben zich voor de nieuwe deadline van 1 mei aangemeld voor een studie aan een van de universiteiten. Dat is vijf procent meer dan vorig jaar, toen de deadline nog op 1 oktober lag, blijkt dinsdag uit cijfers van de universiteitenvereniging VSNU.

Het is de eerste keer dat aankomende studenten zich voor 1 mei moesten aanmelden. Zij moeten de komende tijd een zogeheten studiekeuzecheck doen om te kijken of ze de juiste opleiding hebben gekozen. Het ministerie van Onderwijs wil zo de hoge uitvalcijfers terugdringen en hoopt dat mensen een bewustere studiekeuze maken.

Deze studenten in spe moeten onder meer een dag 'proefstuderen' en proeftentamens maken om te zien of ze geschikt zijn voor de studie. Als dat niet zo is, kan de instelling de student adviseren een andere richting te kiezen. De instelling kan studenten niet weigeren, tenzij die niet willen meewerken aan de studiekeuzeactiviteiten.

Het ministerie maakte vorige week al bekend dat in totaal tweehonderdduizend aankomende studenten zich hebben aangemeld voor een studie aan een Nederlandse hogeschool of universiteit.

Dijsselbloem: crisis is voorbij

Als het aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ligt, is de economische crisis in Nederland voorbij. "De economie van Nederland groeit weer", zo zei de bewindsman dinsdag in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. "De groeiverwachting voor dit jaar is 1,2 procent en voor volgend jaar 1,4 procent. Het trekt dus aan."

Toch is de crisis lang niet voor elke Nederlander ten einde, zo nuanceerde Dijsselbloem meteen. "Dat zijn de mensen die hun baan hebben verloren", stelde hij. "Het ligt er dus aan hoe je het einde definieert, maar op zich is de crisis voorbij."

De economische groei vertaalt zich voorlopig nog niet in een lagere werkloosheid, zo stelde Dijsselbloem. Hij baseerde zich daarbij op ramingen van het Centraal Planbureau en de Europese Commissie. "Het duurt helaas lang om de werkloosheid omlaag te brengen", aldus de minister. "We hopen dat die kentering dit jaar al inzet, maar anders gebeurt het in ieder geval volgend jaar."

[vid] HD-camera ISS filmt UFO

Het ISS heeft wederom de aandacht weten te trekken van buitenaardse wezens. Ditmaal heeft een HD-camera van het ruimtestation een UFO vastgelegd.

Het ISS is sinds kort uitgerust met HD-camera's, en die filmen soms meer dingen dan de NASA eigenlijk wil prijsgeven. Waar normaal het beeld direct op zwart gaat, ging de stream deze keer gewoon door.

Opeens is daar een wit voorwerp te zien, door Niburu omschreven als een omgekeerde pentagram, een occult symbool. De maker van het filmpje zegt dat logische verklaringen als een stofje op de lens of een planeet inmiddels zijn uitgesloten. Reageerders op het filmpje op YouTube houden het dan ook op een ruimteschip of een engel.

UFO of engel?

Euro sterkt flink aan

De waarde van de euro is dinsdag opgelopen tot de hoogste stand ten opzichte van de dollar in bijna 2 maanden. Gunstige berichten over vooral de Spaanse economie en de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) voorlopig geen actie onderneemt tegen de lage inflatie in de eurozone, ondersteunen de vraag naar de Europese munt.

De euro klom in de middaghandel met ruim 60 dollarcent tot 1,3951 dollar. Dat is de hoogste stand sinds halverwege maart. In die maand werd met 1,3967 dollar de hoogste waarde van dit jaar bereikt.

ECB-president Mario Draghi heeft de laatste tijd herhaaldelijk aangegeven dat de sterke euro de ECB kan aanzetten tot nieuwe maatregelen. De dure euro maakt import goedkoper en heeft daardoor een drukkend effect op de inflatie. Die ligt al geruime tijd ver onder het door de centrale bank nagestreefde peil van iets minder dan 2 procent, waardoor de vrees voor een periode van aanhoudende prijsdalingen (deflatie) toeneemt. Over het algemeen wordt echter verwacht dat de ECB in ieder geval deze maand nog niet in actie komt.

Eerder op de dag waren er opbeurende berichten over de Spaanse en Italiaanse economie, waar de activiteit in de dienstensector stevig aantrok. Dit zorgde voor een verdere daling van de rentes van Zuid-Europese staatsobligaties, waarbij de Italiaanse 10 jaarsrente voor het eerst onder de grens van 3 procent zakte. Ook de Spaanse rente zakte tot 2,99 procent en staat daarmee op het laagste niveau in jaren.

Euro sterkt flink aan
Euro sterkt flink aan (Foto: ANP)

FC Porto haalt Spaanse trainer Lopetegui

De Spanjaard Julen Lopetegui wordt coach van FC Porto. De 47-jarige trainer tekent een contract voor drie jaar, maakte voorzitter Jorge Pinto da Costa dinsdag bekend. Lopetegui was de laatste jaren coach van verschillende Spaanse jeugdelftallen. Hij leidde Spanje onder 19 en onder 21 jaar in respectievelijk 2012 en 2013 naar de Europese titels.

Porto ontsloeg in maart trainer Paulo Fonseca na een reeks slechte wedstrijden. Voor het eerst in meer dan vijf jaar werd een thuisnederlaag geleden. Sinds het ontslag had de trainer van het tweede team, Luis Castro, tijdelijk de leiding. De club staat met nog een wedstrijd te gaan derde in competitie, zestien punten achter Benfica. In de afgelopen tien jaar werd Porto acht keer kampioen.

'Iceman' beïnvloedt immuunsysteem bewust

Mensen zijn in staat om bewust hun autonome zenuwstelsel en daarmee hun immuunsysteem te beïnvloeden. Dat meldt het RadboudUmc dinsdag na onderzoek in samenwerking met 'Iceman' Wim Hof. Tot nu toe werd gedacht dat dat niet mogelijk was.

Met simpele technieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en herhaalde blootstelling aan koude kun je het autonome zenuwstelsel activeren en de reactie van je immuunsysteem remmen. Of de technieken ook effect kunnen hebben bij zieke mensen is nog onduidelijk. Daarvoor is vervolgonderzoek nodig.

Aanleiding voor het onderzoek was de techniek die Hof toepaste bij zijn kouderecords. In 2011 ontdekten onderzoekers al dat hij zelf zijn autonome zenuwstelsel zo wist te beïnvloeden dat hij niet ziek werd. De resultaten waren zo opmerkelijk dat de wetenschappers besloten vervolgonderzoek te doen.

Onder leiding van Hof trainden twaalf gezonde, jonge mannen tien dagen met enkele specifieke technieken. De training vond deels plaats in Polen, waar de vrijwilligers meditatie- en ademhalingsoefeningen leerden en in korte broek door de sneeuw liepen.

Terug in Nederland gaven de wetenschappers de getrainde mannen en twaalf gezonde, niet-getrainde mannen een injectie met endotoxine, een bestanddeel dat zorgt voor een reactie van het afweersysteem. Het immuunsysteem maakt dan ontstekingseiwitten aan. Hierdoor krijgen de proefpersonen griepverschijnselen zoals koorts en hoofdpijn. De getrainde mannen hadden veel minder last van griepverschijnselen omdat ze door de aangeleerde technieken meer adrenaline aanmaakten.

Hof kam de afgelopen jaren meerdere keren in de media met zijn kouderecords. Zo stond hij urenlang in een bak met ijsblokjes en bedwong hij nagenoeg naakt de Kilimanjaro, de hoogste berg in Afrika.

Ontvoerders: 'Waar zijn de blanken?'

De gewapende mannen die zondag drie Nederlanders en twee Nigerianen kidnapten in Nigeria hadden het voorzien op de Nederlanders. Dat heeft de vrijgelaten Nigeriaanse activist Sunny Ofehe dinsdag gezegd tegen de NOS. "Ze riepen: waar zijn de blanken?"

De groep bestond naast Ofehe uit de drie Nederlanders Erhard Leffers, Marianne Vos en Jan Dries Groenendijk en de Nigeriaan Femi Soewu. Ze werden ontvoerd in de plaats Letugbene in de Nigerdelta toen hun boot plotseling werd beschoten vanaf een andere boot.

"Ze hadden het voorzien op de blanken. De drie Nederlanders werden van boord gehaald en in de boot van de militanten gezet", vertelde Ofehe tegen de NOS. Toen hij wilde ingrijpen, werd hij ook gepakt. Samen met Soewu werd hij in een andere boot gezet. De twee hebben de Nederlanders daarna niet meer gezien.

Ofehe en Soewu zijn goed behandeld. Ze kregen eten en drinken. De kidnappers vertelden Ofehe dat ze 'gedwongen' waren tot de ontvoering. "Ze zeiden dat ze het deden omdat ze werkloos zijn, omdat de oliemaatschappijen die in het gebied actief zijn de lokale bevolking niet aannemen."

De twee Nigerianen werden in de nacht van maandag op dinsdag vrijgelaten. "Ze zeiden dat we weg moesten en Nigeria uit moesten. Anders zouden ze ons vinden en doden", aldus Ofehe. Hij heeft nog gevraagd hoe het met zijn Nederlandse reisgenoten is. "De kidnappers zeiden ze in orde zijn er dat er voor ze wordt gezorgd. Meer wilden ze er niet over kwijt."

Klaassen uitgeroepen tot talent van het jaar

Davy Klaassen is verkozen tot talent van het jaar. De middenvelder van Ajax kreeg de meeste stemmen van de jury, bestaande uit Johan Cruijff, Frank de Boer, Wim Jonk, Jan Wouters, Ron Jans, Ronald Koeman, Youri Mulder, Philip Cocu, Willy Dullens en Erwin Koeman, meldt De Telegraaf dinsdag.

"Davy Klaassen is op jonge leeftijd erg sterk teruggekomen van een zware blessure. Dankzij een constant seizoen verdient hij deze prijs", vertelt Cruijff. De 21-jarige Hilversummer krijgt een trofee en mag een Cruyff Court laten aanleggen op een locatie naar keuze. Hij volgt Marco van Ginkel op op de erelijst. Eerder wonnen voetballers als Arjen Robben, Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar de prijs.

Klaassen debuteerde in 2011 in het eerste elftal van Ajax, maar hij beleefde dit seizoen zijn doorbraak. "Het is voor mij een fantastisch seizoen geweest. Ik heb een vaste plek in het team weten te bemachtigen en veel doelpunten gemaakt", laat hij weten. "Morgen mag ik me bij Oranje melden. Nu hoor ik ook nog dat ik deze prijs heb gewonnen."

'Russen willen verkiezingen Oekraïne verstoren'

De onrust in het oosten van Oekraïne is het werk van Rusland dat daarmee probeert de presidentsverkiezingen van 25 mei te verstoren. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague dinsdag gezegd. Hij drong er op een bijeenkomst van het Comité van Ministers van de Raad van Europa in Wenen bij de ministers van buitenlandse zaken op aan hun steun voor de stembusgang uit te spreken.

Hague zei dat 'Rusland duidelijk van plan is deze verkiezingen te voorkomen of te verstoren'. Hij voegde daaraan toe dat landen die Oekraïne steunen bereid zijn tot een diplomatieke oplossing om de spanningen in het voormalig Sovjetland te verminderen. Maar het is dan wel nodig dat 'Rusland meer toewijding toont'.

Bij de bespreking waren ook de Russische en Oekraïense minister van buitenlandse zaken aanwezig.

Zweden blokkeert belastingregels EU

De Europese ministers van financiën zijn het door een Zweedse blokkade dinsdag in Brussel niet eens geworden over maatregelen om het ontduiken van vennootschapsbelasting tussen lidstaten van de Europese Unie te voorkomen. EU-voorzitter Griekenland gaat de plannen herzien en hoopt bij de volgende vergadering in juni alsnog op een akkoord.

De discussie draait om een herziening van de zogeheten moeder-dochterrichtlijn. Die moet dubbele heffingen voorkomen over inkomens van gelieerde venootschappen die in verschillende lidstaten zijn gevestigd, zoals moeder- en dochterondernemingen van eenzelfde bedrijf.

Sommige bedrijven gebruiken echter een lacune in de regels om helemaal geen belasting op winsten te betalen. Dat gebeurt via hybride leningen, een mengvorm van schulden en eigen vermogen, die in lidstaten op verschillende manieren worden belast. Daardoor kan een bedrijf gebruikmaken van uiteenlopende fiscale regimes in elk van de landen waar het bedrijf is gevestigd, en zo alle heffingen ontwijken.

De voorstellen om de hybride leningen te beperken die dinsdag werden besproken werden geblokkeerd door Zweden. Het land vreest dat buitenlandse eigenaren van bedrijven in Zweden dubbel belast zouden worden. Nederland steunt de inzet van de EU om belastingfraude aan te pakken, en hoopt dat de onevenwichtigheden die door hybride leningen worden veroorzaakt kunnen worden weggenomen.

Neill niet met Australië naar WK

Oud-aanvoerder Lucas Neill zal niet uitkomen voor Australië op het WK in Brazilië. Bondscoach Ange Postecoglou bevestigde dinsdag dat de 36-jarige verdediger niet bij de voorselectie van dertig spelers zit. Neill speelde 96 wedstrijden voor het Australische team en in 61 daarvan was hij aanvoerder.

Postecoglou bracht Neill zelf op de hoogte van zijn besluit. "Het was moeilijk. Hij heeft zo hard gewerkt om zichzelf klaar te stomen voor het WK." Volgens de coach heeft Neill te weinig wedstrijden gespeeld om fit te zijn op het WK.

In Brazilië zit Australië met Nederland, Spanje en Chili in de poule. De wedstrijd tegen Oranje wordt woensdag 18 juni om 18.00 uur gespeeld in Porto Alegre.

Kaartverkoop Prince gestaakt om iDeal-storing

De kaartverkoop van het concert van Prince op 25 mei in Ziggo Dome is stilgelegd wegens een storing bij iDeal. Dat heeft concertorganisator Mojo bekendgemaakt. De verkoop begon dinsdag om 12.00 uur. Vijf minuten later ging de online betalingsdienst plat.

Mojo legde daarop de verkoop stil om iedereen dezelfde kans te bieden om het concert bij te kunnen wonen. Voor het concert zijn nog zevenduizend kaarten beschikbaar. De verkoop gaat donderdag om 12.00 uur verder.

Eenmanskampeeractie bij NAM sterft vroege dood

De kampeeractie van het platform Groningers in Opstand is dinsdagochtend voortijdig gesneuveld. Initiatiefnemer en enige deelnemer Bram Reinders was zijn tentstokken vergeten, meldt RTV Noord. Reinders had het voornemen kamp op te slaan bij het hoofdkantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij in Assen.

De actie volgt op het verhaal over aardbevingsslachtoffers die op vakantie zouden gaan van schadevergoedingen die door de NAM worden uitgekeerd. De bewoners zouden beunhazen inschakelen voor de reparatie van aardbevingsschade, zo meldden anonieme bouwbedrijven maandagochtend bij BNR Nieuwsradio.

Volgens Reinders is dat onzin. De NAM liet weten dat het om een handjevol mensen ging en dat berichten over Groningers die het geld zouden gebruiken voor vakantie 'zwaar overdreven' waren.

Die afzwakking is voor Reinders niet genoeg. "Als de NAM zo graag wil dat de Groningers op vakantie gaan, stel ik voor dat iedereen mij van 10.00 tot 16.00 uur met tent of caravan vergezelt bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen", zei Reinders in een verklaring.

'Minder knippen en plakken voor mannen op de pabo'

Mannen moeten op de pabo geen kleuterstage als eerste stage doen, minder knippen en plakken en zich meer bezighouden met onderwijskundige vaardigheden. Nu ligt de nadruk te veel op zorgen. Deze en andere zaken moeten er toe leiden dat meer mannen zich gaan interesseren voor een baan in het basisonderwijs, meldt CNV Onderwijs op basis van de uitkomsten van een enquête.

Volgens de vakbond doen pabo's en onderwijsbesturen op dit moment te weinig om mannen te verleiden tot een baan als leraar. Uit cijfers blijkt dat het aantal mannelijke leraren sinds 2003 is gedaald van 22,8 naar 15,6 procent in 2012.

CNV noemt de cijfers 'verontrustend', omdat divers samengestelde teams beter presteren. Bovendien geven mannelijke leden bij de vakbond 'al langer aan dat er iets moet gebeuren'. CNV liet daarom een enquête rondgaan onder zowel vrouwelijke als mannelijke docenten. De vragenlijst werd door 2706 medewerkers in het primair onderwijs ingevuld.

"Volgens onze leden zijn mannen meer voor het onderwijs te interesseren door een beter salaris en meer carrièremogelijkheden te bieden, maar dat geldt natuurlijk ook voor vrouwen. Een zakelijker cultuur, meer nadruk op techniek en praktische vaardigheden, normale werkdagen, minder lullen en meer poetsen, meer specialisatie en terug naar de primaire taak, het lesgeven, zullen ook helpen om het vak aantrekkelijker te maken voor mannen", zegt voorzitter van CNV Onderwijs Joany Krijt.

Maar ook de pabo kan volgens de vakbond een duit in het zakje doen. "Geen kleuterstage als eerste stage, minder plakken en knippen en minder nadruk op zorgen en juist meer op het didactiek maken de opleiding aantrekkelijker volgens de respondenten", stelt Krijt.

De te nemen maatregelen in het onderwijs gelden volgens CNV alleen voor mannen. "Over het algemeen geven vrouwen aan dat ze het minder erg vinden om te knutselen en hebben ze vaker een voorkeur voor lesgeven in de onderbouw. Daarnaast zijn opleidingen zich onbewust steeds meer gaan richten op vrouwen, doordat er zo veel vrouwelijke studenten zijn", vertelt Krijt.

Wat wel in alle onderzoeken terugkomt als reden om af te haken en zowel voor mannen als vrouwen geldt, zijn de administratieve lasten. Die lopen volgens Krijt de spuigaten uit. " Daardoor gaan veel talentvolle mannen en vrouwen voor het onderwijs verloren."

Uit de vragenlijst van CNV blijkt dat op 4,2 procent van de scholen geen mannen werken als leraar. Op 13 procent van de scholen is slechts één man te vinden. Dat terwijl 86 procent van de respondenten aangeeft te merken dat jongens behoefte hebben aan mannen voor de klas. Meisjes zouden volgens 62 procent van de ondervraagden behoeften hebben aan een mannelijke leraar. Een overgrote meerderheid van 91 procent vindt het dan ook een slechte zaak dat er relatief weinig mannen werken in het primair onderwijs.

Vrouw doodt 3 kids met BBQ

Een vrouw uit het Duitse Steinfurt heeft gistermiddag haar drie kinderen op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Zij had namelijk twee houtskoolbarbecues aangestoken in de slaapkamer.

De broer van de 39-jarige moeder trof gistermiddag zijn driejarige nichtje en zijn twee elfjarige neefjes aan in de ouderslaapkamer. Zijn zus lag bewusteloos bij haar kinderen. De man alarmeerde hierop de alarmdiensten, die weldra ter plaatse waren.

De moeder van de kinderen wist men nog bij kennis te brengen, maar de kinderen zijn allen helaas overleden. Volgens de politie van Münster wilde de vrouw zichzelf en haar kinderen om het leven brengen door de giftige rook van de barbecues in te ademen. De kinderen zijn inderdaad aan koolmonoxidevergiftiging overleden.

De moeder kan nog niet worden verhoord. Ook de vader van het meisje kan niets worden gevraagd. Hij zit namelijk in de gevangenis.

Gebroken en gezonken schip lekt olie in Maas

Het schip dat dinsdagochtend bij het Limburgse Lomm doormidden brak en daarna zonk, lekt olie uit de brandstoftank. De politie meldt dat maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de olie zich kan verspreiden. Hoeveel olie is weggelekt is niet duidelijk. In de brandstoftank kan maximaal zevenduizend liter worden opgeslagen.

"We weten niet of de tank volledig was gevuld", zegt een woordvoerder van de politie. Hij vertelt dat wordt geprobeerd om de olie in te dammen. Een gespecialiseerde firma ruimt de brandstof die op het water drijft op. Dat gebeurt volgens de zegsman met een soort stofzuiger die de olielaag van het watervlak opzuigt. "Als dan nog een dunne laag achterblijft, worden absorptiedoeken gebruikt."

Het is nog niet bekend hoelang de berging van het schip gaat duren. Rijkswaterstaat en de brandweer hebben die klus op zich genomen en laten een berger komen om het vaartuig uit het water te takelen. Hoe het schip heeft kunnen zinken, is nog niet duidelijk.

Het vaartuig vervoerde zand en kwam dinsdag rond 11.00 uur in de problemen in een zijtak van de Maas. Vier opvarenden wisten zichzelf in veiligheid te brengen door van boord te springen en op een nabij gelegen baggerschip te klimmen. Niemand is gewond geraakt. Ook een hond bleef ongedeerd.

Het scheepvaartverkeer op de Maas heeft geen hinder ondervonden van het incident.

Helikopter bij voormalige woning motorbaas

Justitie heeft dinsdag een helikopter ingezet om het gebied rond de voormalige woning van motorbaas Lau G. in kaart te brengen. Maandag werd er al graafwerk verricht op een bosperceel in Arcen bij het huis. G. zit vast voor betrokkenheid bij de dood van twee Marokkaanse mannen in 2006.

Rechercheurs zijn sinds maandag bezig met graaf- en zoekwerk op het perceel in het buitengebied van Arcen. Ze zijn op zoek naar sporen van de twee verdwenen Marokkanen uit Venray. Die verdwenen spoorloos na een inbraak in een hennepkwekerij in Venray. Eerder werd gedacht dat hun lichamen wellicht in zoutzuur waren opgelost.

De 52-jarige G. werd vorige maand opnieuw aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van de mannen. Ook een medeverdachte, Geert G. uit Baarlo, werd weer gearresteerd. In 2007 werden beide mannen nog vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

Pensioenfondsen mordicus tegen transactietaks

Pensioenfondsen blijven fel gekant tegen de invoering van de financiële-transactietaks (ftt), ook als de elf deelnemende landen de werking ervan beperken. De fondsen vrezen dat hun deelnemers uiteindelijk voor de kosten opdraaien. Dat heeft de Europese brancheorganisatie Pensions Europe dinsdag laten weten naar aanleiding van het akkoord om de belasting per 2016 in te voeren.

Volgens de voorzitter van de belangengroep, waar de Pensioenfederatie deel van uitmaakt, worden pensioenfondsen ernstig de dupe van de belasting. "De alsmaar toenemende stijging van de kosten zal uiteindelijk worden betaald door de pensioendeelnemers via hogere bijdragen en lagere uitkeringen", verklaart Matti Leppälä. "Er is geen reden om Europese pensioendeelnemers te laten betalen voor de crisis. Zij hebben deze niet veroorzaakt, maar er juist veel last van gehad."

Over de invoering van de ftt wordt sinds de kredietcrisis gesproken. Doel van de heffing van 0,1 procent op onder meer aandelentransacties is om 'onverantwoordelijke' aandelenhandel aan te pakken, zoals flitstransacties. Ook zou de financiële sector via de belasting, die ongeveer dertig miljard euro moet opleveren, meebetalen aan de oplossing van de crisis.

De pensioenfondsen hekelen dat voor hen geen uitzondering is gemaakt. Dat was ook voor Nederland de reden om niet aan de ftt mee te doen. "Maar zelfs als we uiteindelijk wel een uitzondering krijgen, worden de transacties van pensioenfondsen op de financiële markten beïnvloed door de belasting." De fondsen vrezen dat de kosten van de taks uiteindelijk aan hen worden doorberekend.

De elf deelnemende landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, bereikten maandagavond een akkoord op hoofdlijnen over de invoering. De belasting stond ook op de agenda van de ecofin, de vergadering van ministers van financiën van de EU-lidstaten. De niet-deelnemende landen hebben daarbij hevige kritiek geuit over het gebrek aan transparantie over de voorstellen.

Oud-BBC-presentator Stuart Hall bekent misbruik

Stuart Hall heeft dinsdag in de rechtbank bekend een meisje van nog geen 16 jaar oud te hebben aangerand. Andere aanklachten van verkrachting en aanranding ontkent de voormalige BBC-presentator, schrijft de BBC dinsdag. Hall staat terecht voor het misbruik van twee andere meisjes tussen 1976 en 1981.

De 84-jarige Hall zou zich volgens de Engelse justitie in totaal vijftien keer schuldig hebben gemaakt aan verkrachting van zijn twee slachtoffers. Ook zou hij ze in totaal vijf keer hebben aangerand. Een van de verkrachtingen zou hebben plaatsgevonden toen het slachtoffer nog geen 13 jaar oud was. Hall ontkent de beschuldigingen.

Hall, die voor de BBC onder meer het spelprogramma It's a Knockout presenteerde, ontkende lange tijd dat hij zich schuldig had gemaakt aan misbruik. Vorig jaar bekende hij ook al veertien misdaden. Hij werd toen veroordeeld tot een celstraf van tweeënhalf jaar.

Torenhoge boetes voor City en PSG

Manchester City en Paris Saint-Germain (PSG) hebben een schikkingsvoorstel gekregen voor het schenden van de Financial Fair Play-regels. De clubs moeten naar verluidt een boete van rond de zestig miljoen euro betalen. Dat melden de Britse krant The Guardian en de Franse sportkrant L'Équipe vandaag.

Het blijft niet bij een miljoenenboete alleen voor Manchester City en PSG. De clubs zouden volgend seizoen maar 21 in plaats van 25 spelers mogen inschrijven voor de Champions League. Ook de salarisuitgaven mogen komend seizoen niet stijgen.

De UEFA wil de sancties tegenover de kranten niet bevestigen. De Europese voetbalbond zou nog in overleg zijn met de clubs over de strafmaatregelen. Vorige week werd al bekend dat negen clubs worden verdacht van het schenden van de financiële afspraken. De UEFA twijfelt eraan of de sponsordeals van Manchester City en PSG marktconform zijn.

Federer niet in Madrid vanwege zwangerschap vrouw

Roger Federer heeft zich op het laatste moment afgemeld voor het masterstoernooi in Madrid. De Zwitser schrijft op zijn Facebook-pagina dat hij liever bij zijn hoogzwangere vrouw blijft. "Het zijn spannende weken voor onze familie." De voormalig nummer een van de wereldranglijst won het toernooi van Madrid in 2006, 2009 en 2012.

"Mijn excuses voor de fans en ik hoop er volgend jaar weer te staan", schrijft de 32-jarige Federer, die al twee dochters van 4 jaar heeft. De huidige nummer vier van de wereld is niet de eerste topspeler die zich afmeldt. Nummer twee van de ranglijst Novak Djokovic doet niet mee vanwege een polsblessure.

Het toernooi in Madrid is maandag begonnen. In de eerste ronde had Federer een bye waardoor hij nog niet in actie hoefde te komen. In de tweede ronde zou hij de Fransman Gilles Simon treffen.

FNV praat nog deze week met schoonmaakbranche

Schoonmaakbazen praten vrijdag in een verkennend gesprek met vakbond FNV Schoonmaak over de hervatting van de cao-gesprekken. Dan komt ook het inzetten van een derde gesprekspartner als onpartijdige bemiddelaar ter sprake. Dat heeft een woordvoerder van branchevereniging (OSB) dinsdag gemeld.

FNV Schoonmaak wil liever nog voor vrijdag aan tafel met OSB, meldt vakbondsbestuurder Ron Meyer dinsdag. Volgens hem hebben de bazen al toegezegd dat er een bemiddelaar komt om 'te voorkomen dat de gesprekken op de oude voet verdergaan'.

Dit voorjaar klapten de onderhandelingen op onenigheid over loon en ziekteverzuim. Meyer ziet het voorgesprek als bewijs dat de acties die volgden hebben geholpen. "Het eerste stapje is gezet", zei hij over de toenadering van OSB.

Vorige week had de NS, een van de grootste opdrachtgevers van de schoonmaakbranche, gezegd te willen helpen zoeken naar een bemiddelaar. Dat aanbod sloeg de OSB toen af. Maandag deden de bazen echter een handreiking naar de bonden. "Wij willen graag in alle openheid met de bonden spreken om oplossingen te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat een nieuwe cao voor het grijpen ligt", liet OSB-voorzitter Hans Simons maandag weten.

Schoonmakers voeren al weken actie bij meerdere opdrachtgevers voor een loonsverhoging en doorbetaling bij ziekte. Onder meer in het openbaar vervoer, in kantoren van de Belastingdienst, op Schiphol en in ziekenhuizen en hogescholen werd uit protest niet schoongemaakt. De acties stoppen pas als er een akkoord ligt, liet Meyer maandag al weten.

Derde aanhouding voor chaletmoord Ermelo

De politie heeft dinsdag een 29-jarige vrouw uit Kampen aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een Amersfoortse man. De man werd in maart gevonden in een uitgebrande chalet in Ermelo.

Eerder werden al een 28-jarige vrouw uit Kampen en een 30-jarige man uit Bergen op Zoom gearresteerd. Zij zitten nog vast. De derde aanhouding werd dinsdagochtend verricht. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

Het slachtoffer, de 58-jarige Ton Kuijf, werd als vermist opgegeven toen hij na een etentje niet thuiskwam. Zijn lichaam werd teruggevonden bij het blussen van een brand in een chalet. Na onderzoek bleek dat sprake is van een misdrijf.

Veldboete FC Groningen gehalveerd

De boete voor FC Groningen voor het niet speelklaar hebben van het veld tegen FC Twente eind januari is gehalveerd. De Groningse eredivisionist moet van de beroepscommissie vijfduizend euro betalen, meldt de KNVB dinsdag. De tuchtcommissie legde Groningen eerder een boete van tienduizend euro op.

De straf valt lager uit omdat de commissie van beroep de inspanningen van de club om de grasmat speelklaar te krijgen zwaarder laat meewegen. Door sneeuw en vorst was het veld in de Euroborg op 26 januari onbespeelbaar. De KNVB zou daar niet op tijd van op de hoogte zijn gebracht, maar Groningen bestrijdt dat. Algemeen directeur Hans Nijland sprak eerder van 'onvoorziene omstandigheden en overmacht'.

Groningen en Twente stonden ruim twee weken later alsnog tegenover elkaar. Het duel eindigde in 1-1.

Arts niet vervolgd voor dood huishoudelijke hulp

Een huisarts uit Nuenen wordt niet vervolgd voor de dood van zijn Filipijnse huishoudelijke hulp. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald. De vader van het slachtoffer had een procedure aangespannen om vervolging af te dwingen. Hij vermoedt dat de vrouw geen natuurlijke dood is gestorven.

Onderzoek na de vondst van het lichaam in 2002 in de woning van de man leverde geen aanwijzingen voor een misdrijf op. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vond ook geen sporen van geweld. Een duidelijke doodsoorzaak kwam echter nooit naar voren. Ook nu is dat niet het geval. Navraag bij het NFI leverde geen nieuwe aanknopingspunten op.

De Brabantse huisarts kwam eerder in aanraking met justitie toen hij als verdachte van de dood van zijn Filipijnse vrouw in beeld kwam. De vader van de huishoudelijke hulp vond het verdacht dat zijn dochter een jaar later plots overleed.

De man werd overigens vrijgesproken van de dood van zijn vrouw. Hij kreeg wel straf voor het verbergen van het lijk. Haar lichaam werd in 2005 gevonden onder het beton in de woning van de tweelingbroer van de man.

Tilburg zwakt verbod kleding motorclubs af

Leden van motorclubs mogen zich voortaan overdag gewoon in vol ornaat tonen in het centrum van Tilburg. Alleen van 22.00 uur tot 06.00 uur en tijdens evenementen zijn de bikers niet welkom in zogeheten full colours. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de gemeente en leiders van motorclubs Satudarah en No Surrender dat dinsdag plaatsvond.

Oorspronkelijk gold het verbod op verschijnen in motorkleding met daarop insignes van de clubs altijd. Dat is nu toegespitst, meldt een woordvoerder van de gemeente, om de maatregel effectiever te laten zijn. In september vindt er opnieuw een gesprek plaats ter evaluatie.

Naast het verzwakken van de tijdstippen waarop de leden in motorkleding in de binnenstad aanwezig mogen zijn, blijft wel een samenscholingsverbod van kracht op donderdag, vrijdag en zaterdag van 22.00 uur tot 06.00 uur. De politie blijft hard optreden tegen leden die zich hufterig gedragen.

Daarnaast hebben de presidenten van beide clubs aangegeven hun verantwoordelijkheid te willen nemen, laat de woordvoerder weten. "Wij hebben ze op onze beurt duidelijk gemaakt dat Tilburg een gezellige binnenstad moet houden. Het feit dat we hard optreden tegen leden heeft te maken met verschillende geweldsincidenten. Die moeten ophouden."

Zo pakte de Tilburgse politie woensdag een 27-jarig lid van Satudarah op wegens de mishandeling van een man en een vrouw op het Piusplein. De twee moesten met hoofdletsel naar een ziekenhuis worden gebracht.

Eind april kondigde burgemeester Peter Noordanus het verbod aan. De gemeente verzocht de ongeveer honderd eigenaren van horecagelegenheden in het centrum van de stad verzocht mee te werken, door direct de politie te bellen als ze de motorrijders signaleren en door een camerasysteem te installeren.

De spanningen tussen motorclubs in Nederland zijn de afgelopen maanden sterk toegenomen. Dat heeft onder meer te maken met de oprichting van No Surrender vorig jaar en de komst van de Amerikaanse club Bandidos. De laatste staat bekend als tegenhanger van de Hells Angels.

Parlement Oekraïne wijst referendum af

De inwoners van Oekraïne kiezen op 25 mei een nieuwe president, maar kunnen zich niet in een referendum uitspreken over grote autonomie voor de regio's in het land. Dat heeft het parlement dinsdag bepaald. De pro-Russische activisten in het oosten van het land hebben zo'n referendum geëist.

De Partij van de Regio's van de vroegere president Viktor Janoekovitsj en de communisten steunden een motie voor het houden van het referendum, maar de andere partijen wezen die af.

Oekraïense regering ontslaat gouverneur Odessa

De Oekraïense regering heeft dinsdag de waarnemend gouverneur van de stad Odessa ontslagen. Een reden werd in een verklaring op de website van de regering niet gegeven, maar aangenomen wordt dat Kiev de teugels in Odessa wil aantrekken na het geweld dat vorige week aan veertig mensen het leven kostte.

Eerder werd al het hoofd van de politie in Odessa de laan uitgestuurd. Hem werd verweten dat hij zaken uit de hand heeft laten lopen. De regering stuurde maandag een elite-eenheid van de nationale garde naar Odessa omdat de politie geen hoofd kon bieden aan een menigte die arrestanten bevrijdde uit het politiebureau.

Q-koorts verspreidde zich grotendeels door mest

Het uitrijden van besmette mest heeft een belangrijke rol gespeeld in de verspreiding van de Q-koortsepidemie. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Wageningen en Maastricht in samenwerking met de GGD in Zuid-Limburg.

Tot nu toe werd aangenomen dat de besmetting rechtstreeks van geitenboerderijen kwam, en dat dus vooral omwonenden van het geitenbedrijf ziek werden. Na onderzoek bleek echter dat het aantal zieken in de buurt van agrarische percelen met besmette mest procentueel groter was dan het aandeel zieken in de buurt van besmette geitenhouderijen.

De onderzoekers vinden dat de beleidsmaatregelen die zijn genomen om de verspreiding van Q-koorts te voorkomen nog eens onder de loep moeten worden genomen. Zo is voorlichting over de gevolgen van het uitrijden van mest aan boeren nodig, evenals effectieve controle.

De Q-koortsepidemie ontstond in 2007 in het Brabantse Herpen. De epidemie kostte landelijk 25 mensen het leven. Vierduizend mensen werden ziek. Uiteindelijk werden duizenden dieren geruimd om de epidemie te bestrijden.

'Toets handelen geheime diensten ook vooraf'

Het handelen van de Nederlandse veiligheidsdiensten zou niet alleen achteraf, maar ook vooraf moeten worden getoetst. Daarvoor heeft Harm Brouwer, voorzitter van de commissie die het toezicht op de diensten uitoefent, dinsdag gepleit in de Eerste Kamer. Door de huidige toetsing achteraf staat het toezicht volgens hem op een 'hellend vlak'.

De veiligheidsdienst AIVD en zijn militaire evenknie MIVD worden achteraf gecontroleerd. Vooral het niet-bindende karakter van de conclusies van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) vindt Brouwer daarbij een beperking.

"Het toezicht staat op een hellend vlak", aldus Brouwer. "Daarbij moet bedacht worden dat het rechterlijk toezicht in het algemeen marginaal is." Hij wees erop dat burgers doorgaans niet op de hoogte zijn van het handelen van deze diensten. Daardoor kunnen ze lastig aantonen dat een dienst fout zit.

Brouwer noemde ook voorbeelden van hoe het anders kan. "België kent toetsing vooraf van de zwaarste bijzondere bevoegdheden, zoals telefoon- en internettaps." Als wordt geconcludeerd dat een tap niet mag, wordt die volgens Brouwer niet geplaatst. De CTIVD-voorzitter vindt dat het Nederlandse parlement aan zet is om het toezicht te verbeteren.

Ronald Prins, directeur van internetbeveiligingsbedrijf Fox-IT, pleitte voor verruiming van de bevoegdheden van de geheime diensten. "Geen enkel bedrijf in Nederland is ertoe in staat om te zien of ze worden afgeluisterd. Daarin zou ik graag zien dat de V van de AIVD naar voren komt."

Diensten mogen nu alleen internetverkeer dat via de satelliet loopt onderscheppen. Prins vindt juist dat diensten ook het kabelverkeer moeten kunnen onderscheppen. "Alleen op de grote knooppunten kom je te weten of er aanvallen plaatsvinden." Volgens de beveiligingsexpert zijn diensten uit Rusland, China, Iran en de VS in Europa actief op het digitale net in Europa.

De Eerste Kamer spreekt dinsdag met deskundigen over spionage en het vergaren van zogeheten metadata naar aanleidingen van onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Die onthulde vorig jaar onder meer dat de Amerikaanse geheime dienst NSA op grote schaal telefoon- en dataverbindingen aftapt.

Cyprus krijgt trojka weer op bezoek

Cyprus krijgt komende week bezoek van zijn internationale geldschieters, die willen controleren of het land zich aan de hervormingsplannen houdt. De controleurs van de trojka zijn dinsdag geland in Nicosia en kijken tot maandag of Cyprus voldoet aan de eisen die gepaard gaan met de noodsteun die het land in maart vorig jaar kreeg.

De regering van Cyprus moet de inspecteurs van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank er onder meer van overtuigen dat de zwakke bankensector in het land hard werkt aan een betere financiële gezondheid. Ook willen de controleurs weten in hoeverre Cyprus de belastingontwijking aanpakt.

Cyprus moest in 2013 worden gered worden toen het land dreigde om te vallen vanwege de zwakke bankensector. Het Zuid-Europese land kreeg een lening van in totaal tien miljard euro. Het is de vierde keer dat vertegenwoordigers van de trojka komen kijken of de geëiste hervormingen volgens plan verlopen.

Flatbewoners Zwijndrecht niet voor juni naar huis

Bewoners van achttien appartementen boven het winkelcentrum in Zwijndrecht waar afgelopen weekend een grote brand woedde, kunnen de komende maand nog niet naar huis. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente dinsdag.

Het herstel van de woningen gaat nog weken duren. Daarom heeft de gemeente in ieder geval voor de maand mei opvang geregeld voor een deel van de bewoners. "We hopen binnen twee weken met meer informatie te komen over hoelang het precies gaat duren. Dat is op dit moment nog niet bekend."

De zegsvrouw geeft aan dat de gemeente contact heeft met alle bewoners, waar ze ook verblijven. Voor sommigen heeft de gemeente niets hoeven doen, zij zitten bij familie of vrienden. Voor anderen is opvang geregeld.

In Winkelcentrum Noord brak in de nacht van zaterdag op zondag brand uit. Bewoners van tientallen huizen moesten worden geëvacueerd. Een deel van hen mocht maandag weer naar huis. De andere woningen zijn zo ernstig beschadigd door rook, roet en water dat het herstel langer duurt.

De brand is vermoedelijk aangestoken, zei burgemeester Dominic Schrijer zondagochtend.

Zwembad Center Parcs ontruimd vanwege brand

Het zwembad van vakantiepark Het Meerdal in het Limburgse America is dinsdagochtend ontruimd geweest vanwege een brandmelding. Volgens de brandweer is uiteindelijk echter geen sprake geweest van brand, maar alleen van rookontwikkeling in het afzuigingssysteem.

De brandweer arriveerde even voor 11.00 uur bij het zwembad van Center Parcs. De mensen die in het zwembad aanwezig waren, stonden toen al buiten. De brandweer spreekt van een 'ordentelijk' verlopen ontruiming. Niemand is gewond geraakt.

Na onderzoek bleek een kapotte V-snaar in de machinekamer de oorzaak van de rookontwikkeling. Toen dat was vastgesteld konden alle aanwezigen rond 11.40 uur weer het zwembad in.

Operagebouw Damascus zucht onder aanslagen

Op het moment dat Leen Arbid de poort van het operagebouw in Damascus binnenliep, een krachtig symbool van de Assad-dynastie die al tientallen jaren Syrië bestuurt, hoorde ze een oorverdovende knal. Vervolgens werd alles zwart.

De studente drama was op weg naar haar les toen een mortiergranaat, afgeschoten vanaf de rand van Damascus, neerkwam in de tuin van het operagebouw. Vlak naast de artiesteningang. "Plotseling sloeg om 08.15 uur een granaat in, vijf meter naast me", aldus de 24-jarige Leen. "Ik was gewond en viel bewusteloos en bloedend op de grond. Ik voelde geen pijn." Granaatscherven vlogen in het rond en doorboorden haar rechterbeen. Naast Leen raakten ook vijf andere studenten gewond. Twee medestudenten vonden de dood.

Mortierbeschietingen komen dagelijks voor in Damascus, de hoofdstad van Syrië met zo'n twee miljoen inwoners. De aanval op het operagebouw was echter meer dan een gewone mortierbeschieting: het was een directe aanval op een symbool van de familie Assad.

Hafez Assad, de vader van president Bashar Assad die Syrië drie decennia met ijzeren vuist regeerde, was slechts een paar jaar aan de macht toen hij in 1970 de eerste steen legde voor het Huis van Assad voor Kunst en Cultuur. Moeilijke economische tijden en de uitbraak van de Jom Kipoeroorlog vertraagden de bouw. Uiteindelijk was de planning dat het gebouw in 1999 open zou gaan, maar de opening liep opnieuw vertraging op toen er brand uitbrak.

Na de dood van Hafez in 2000 kwam het aan op zijn zoon Bashar om het werk af te maken. In 2004 was het eindelijk zover en werd het operagebouw geopend. Het enorme complex omvat een grote zaal, twee kleinere theaters en diverse zang- en balletscholen. Er worden klassieke stukken opgevoerd en werk van Arabische toneelschrijvers. Het gebouw is een mix van westerse en Arabische architectuur en is vooral bedoeld om te laten zien dat de familie Assad Damascus ziet als de Arabische hoofdstad van cultuur en politiek. De inspanningen van de familie betaalden zich uit; in 2008 werd Damascus gekozen als culturele hoofdstad van de Arabische wereld.

Na de uitbraak van de opstand in 2011 veranderde alles. Internationale kunstenaars wilden niet langer naar Damascus komen en veel musici en acteurs vluchtten net als 2,5 miljoen andere Syriërs het land uit. Anderen konden door de gevechten niet langer naar Damascus komen om op te treden. Ook sneuvelden sommigen in de strijd.

Sinds Assad zich kandidaat heeft gesteld voor de presidentsverkiezingen van juni lijkt het aantal mortieraanvallen op de hoofdstad weer toegenomen. De oppositie, die al heeft gezegd de verkiezingen te boycotten, meent dat de verkiezingen er alleen maar op gericht zijn de greep van Assad op de macht te consolideren.

De mortieraanvallen op Damascus zijn niet gericht en granaten komen neer in woonwijken, op scholen, bedrijven en ziekenhuizen. Hoewel de schade en het aantal slachtoffers een stuk kleiner zijn dan in andere steden, is het leven in de stad ernstig verstoord. Desondanks worden er in het operagebouw nog altijd concerten gehouden en toneelstukken opgevoerd.

"Het is niet makkelijk om op te treden als je elke dag hoort dat mensen omkomen, kinderen sterven en bommen het operagebouw treffen", aldus dirigent Missak Baghboudarian. "Maar muziek is leven, het brengt mensen samen."

Het operacomplex is al meermaals getroffen, maar de aanvallen lijken vooral gericht tegen de machtscentra van Assad, zoals het hoofdkwartier van de geheime politie en het ministerie van defensie, die beide in de buurt van het operagebouw staan. "Daardoor zijn mensen bang om te komen", aldus operaregisseur Lama Sallouh. "Maar gelukkig duurt het nooit lang. Misschien komen ze een week of twee niet, maar daarna komen ze weer terug. We voelen weer dat we leven en het herinnert ons aan het ons land voor de crisis."

Assad en zijn vrouw komen steeds minder vaak. "Voor de crisis kwamen ze twee, drie keer per maand. Soms was het vantevoren afgesproken, soms was het een plotseling bezoek."

Vorig jaar januari hield Assad een vier uur durende toespraak in het operagebouw. Hij zei toen niet te zullen aftreden, een voorwaarde van de oppositie voor vredesoverleg. Hij wees bovendien buitenlandse inmenging af en hij maakte bekend dat er verkiezingen zouden worden gehouden. "We willen niet dat iemand naar Syrië komt en ons vertelt wat we in een politiek proces moeten doen", zei Assad. "Een land dat duizenden jaren oud is, weet prima hoe het zijn zaakjes moet regelen."

Eerder deze week vermengden in het operagebouw de doffe knallen van het geschut zich met de stem van een tenor die een aria uit Verdi's La Traviata oefende. "Liefde is de hartslag van het universum, mysterieus en heerlijk. Pijn en vreugde voor het hart", zong hij.

Sandra Reemer werkt aan rentree

Sandra Reemer gaat weer zingen. De 63-jarige Dutch Diva zegt in het RTL-programma Koffietijd de draad weer op te willen pakken. "Na twee jaar later kruipt het bloed waar het niet gaan kan."

Reemer wil graag de kant van de blues en jazz op. "Daar ligt mijn hart en ik ga dat nu doen. Ik ben nu bezig het vorm te geven, we zijn een cd aan het voorbereiden." De zangeres is ook van plan weer op te gaan treden.

De Nederlandse zangeres begon haar carrière op jonge leeftijd in de jaren zestig. Ze nam maar liefst drie keer deel aan het Eurovisie Songfestival. Ze vormde later met Marga Bult en Sjoukje Smit The Dutch Divas en stortte zich de laatste jaren op haar werk als 'spiritueel inspirator'.

Nederlanders bovengemiddeld handig met internet

Nederlanders zijn behendiger met internet dan inwoners van de meeste andere Europese landen. In Nederland heeft 93 procent weinig, gemiddeld of veel internetvaardigheid. Gemiddeld in de Europese Unie is dat 77 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt.

In de Scandinavische landen en in Luxemburg ligt het percentage internetvaardigheid ook boven de negentig procent. Hekkensluiters zijn de Roemenen en Bulgaren, waar minder dan zestig procent van de bewoners wel eens een zoekmachine heeft gebruikt, een e-mail heeft verstuurd of via internet heeft gebeld. Ook Italië, Griekenland en Polen scoren vrij laag. Volgens het statistiekbureau komt dat waarschijnlijk doordat veel huishoudens daar helemaal geen internet hebben.

Tussen 2010 en 2013 is de internetvaardigheid in Nederland toegenomen, meldt het CBS verder. De meest wijdverbreide vaardigheid is het gebruiken van een zoekmachine. De vaardigheid daarin steeg van 89 tot 92 procent. De grootste stijging vond plaats bij het bellen via internet. Had in 2010 31 procent van de Nederlanders dat wel eens gedaan, in 2013 was dat 46 procent.

De sterkste stijging in internetvaardigheid vond plaats onder 65-plussers. Zo nam het percentage dat wel eens een zoekmachine heeft gebruikt toe van 55 tot 72 procent. Dat kwam gedeeltelijk doordat meer jongere ouderen 65 werden, maar de belangrijkste reden was dat ouderen meer zijn gaan internetten.

Waterschap hoeft niet te betalen voor dijkdoorbraak

De dijkdoorbraak in Wilnis in 2003 is niet de schuld van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. Het gerechtshof in Den Haag vindt dat de zorg van de betreffende kade op orde was. Het waterschap kan daarom niet aansprakelijk worden gesteld en draait niet op voor de schade.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde in juni 2009 nog dat het hoogheemraadschap wel voor de kosten van de dijkverschuiving moet opdraaien. Die uitspraak sneuvelde in december 2010 echter bij de Hoge Raad.

De dijk bij Wilnis brak in augustus 2003 door vanwege extreme droogte. Volgens een deskundige was de kade onder natte omstandigheden wel stabiel genoeg. Het risico van een mogelijke dijkdoorbraak bij langdurige droogte was destijds nog niet in beeld gebracht bij het hoogheemraadschap en vergelijkbare overheidslichamen. Volgens het hof werd tot dan toe alleen gekeken naar gevaar bij zeer natte omstandigheden.

Van het hoogheemraadschap mag niet worden verlangd alle mogelijke wetenschappelijke inzichten te bezitten en in te zetten om elk risico te voorkomen, stelt het hof. Daarbij speelt ook een rol dat de financiële middelen van het hoogheemraadschap beperkt zijn.

Door de dijkdoorbraak kwamen enkele woonwijken van Wilnis onder water te staan en liepen woonboten schade op. De gemeente Ronde Venen, waar Wilnis onder valt, en het hoogheemraadschap steggelen sindsdien over wie aansprakelijk is en wie daarom voor de schade moet opdraaien.

Schip met zand breekt en zinkt op Maas

Een schip met zand is dinsdag rond 11.00 uur op de Maas bij het Limburgse Lomm doormidden gebroken en gezonken. Er zijn volgens de politie geen gewonden gevallen. Ook zijn er geen vermisten.

Het scheepvaartverkeer op een zijtak van de rivier, waar het schip is gezonken, is voorlopig gestremd. "Het reguliere verkeer op de Maas kan gewoon doorgang vinden", meldt een woordvoerder van de politie. Rijkswaterstaat en de brandweer gaan het schip, dat volledig is gezonken, proberen te bergen.

Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van het incident. "Dat gaan we nu achterhalen", aldus de zegsman. Ook wordt gekeken naar een mogelijke lekkage waardoor olie in het water komt. "We weten niet precies waar dat vandaan komt. In ieder geval niet uit de lading, want die bestond uit zand. Mogelijk lekt de motor."

Over de bemanning van het schip kan de woordvoerder niet veel vertellen, behalve dat ze allemaal veilig zijn. "Ze zijn van boord gesprongen en op een baggerschip geklommen dat in de buurt lag."

Handvol mensen bij herdenkingstocht Pim Fortuyn

Zo'n acht mensen zijn dinsdagochtend op de bus gestapt om de moord op Pim Fortuyn te herdenken. De busreis voert de hele dinsdag langs verschillende plekken en begon bij het voormalige huis van de vermoorde politicus aan het G.W. Burgerplein in Rotterdam.

De fortuynisten brengen om 14.45 uur een bezoek aan begraafplaats Westerveld in Driehuis en het Media Park in Hilversum, waar Fortuyn op 6 mei 2002 werd doodgeschoten door Volkert van der G. Daar houdt onder anderen PVV-Kamerlid Fleur Agema een toespraak.

Rond 17.15 uur lopen de deelnemers een stille tocht vanaf het voormalige huis van Fortuyn in Rotterdam, om vervolgens te eindigen op de Pim Fortuynplaats. Daar wordt een minuut stilte gehouden. Na verschillende toespraken zullen de Fortuynisten bloemen leggen.

Bij een demonstratie tegen de strafkorting van Volkert van der G., die vrijdag onder voorwaarden op vrije voeten kwam, waren veel meer mensen aanwezig. Enkele honderden protesteerden toen tegen de vrijlating van de milieuactivist.

'Terroriserende' bejaarden voorwaardelijk de cel in

De Belgische rechter heeft een bejaard echtpaar veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf omdat ze jarenlang de buurt het leven onmogelijk hebben gemaakt. Het stel van in de tachtig werd door acht gezinnen voor de rechter gesleept, meldt de Belgische krant De Standaard.

Het echtpaar heeft een hekel aan kinderen, zeggen de buren. Als ze in de buurt komen worden ze verjaagd. "Meneer achtervolgde er al eens een paar met zijn riek. En mevrouw probeert ze te verjagen door met een vuilblik op een emmer te slaan", aldus Barbara. Haar kinderen zouden soms bibberend van angst thuiskomen. Buurman Jurgen Van Buggenhout zegt dat ze de straat al tien jaar 'terroriseren'. Het is volgens de buurt 'een waslijst van pesterijen'.

De rechter gaf de klagende buren gelijk. Volgens de rechter verhinderde het koppel de buren een normaal leven te leiden. Naast de voorwaardelijke celstraf kregen de boze bejaarden een voorwaardelijke boete van 600 euro. Ook moeten ze alle klagers 250 euro per persoon betalen.

NAVO-generaal: geen Russische invasie in Oekraïne

Een Russische invasie van Oost-Oekraïne is niet waarschijnlijk; wel zal Moskou ongebruikelijke methodes gebruiken om het conflict op te stoken. Dat verwacht de hoogste NAVO-militair in Europa, meldt de Canadese omroep CBC.

Generaal Philip Breedlove van de Amerikaanse luchtmacht noemt het een totaal verkeerde weergave van feiten dat in Oekraïne alleen Oekraïners demonstreren. In het oosten van het land zouden ook Russische elitetroepen aan het werk zijn. Die zouden de separatistische beweging voeden, net zoals gebeurd is op de Krim.

"Onthoud dat (Vladimir) Poetin hun aanwezigheid ontkende en dat hij nu hun aanwezigheid op de Krim heeft toegegeven", zei Breedlove op een bijeenkomst in Canada. "Wat we op de Krim zagen gebeuren zien we nu exact herhaald worden in Oost-Oekraïne."

Breedlove zei tot vorige week vooral rekening te houden met een militaire actie. "Vandaag zal ik u zeggen dat ik dat niet de meest waarschijnlijke gang van zaken vind (...) Ik denk dat Poetin zijn doelen in Oost-Oekraïne kan bereiken zonder met troepen de grens over te hoeven", aldus de generaal. "Op dit moment vind het meest waarschijnlijke scenario dat hij verder gaat met wat hij aan het doen is: de regering in diskrediet brengen, onrust veroorzaken, een voedingsbodem creëren voor een afscheidingsbeweging."

Volgens Breedlove is Poetin in Oekraïne bezig met een 'slow motion invasie'. Hij zegt daar 'diep verontrust' over te zijn.

Pauw & Witteman al twee weken niet meer live

Het programma Pauw & Witteman wordt al twee weken niet meer live uitgezonden. Een woordvoerder van de VARA bevestigt dat naar aanleiding van berichtgeving van nu.nl. Het programma is de afgelopen weken tussen 22.00 en 23.00 uur opgenomen en daarna direct uitgezonden.

"Mocht de actualiteit erom vragen dan wordt de uitzending wel gewoon live gedaan", zegt de woordvoerder tegen de website. In overleg is besloten om het programma voortaan op te nemen.

Dat zou vooral te maken hebben met Paul Witteman. Die had bij de aankondiging van het stoppen van het programma aangegeven dat het nachtbraken hem niet in de koude kleren ging zitten.

De omroep heeft ervoor gekozen om niet 'uitvoerig' te communiceren over de wijziging. Volgens de woordvoerder was dat ook niet nodig. "Onze gasten weten het en het publiek weet het. Voor de kijkers is het niet interessant om dit naar buiten te brengen."

Pauw & Witteman stopt na dit seizoen. Jeroen Pauw en Paul Witteman gaan allebei een eigen programma presenteren. De laatste aflevering van de show, die sinds 2006 wordt uitgezonden, is op 23 mei te zien op Nederland 1.

Preview: Godzilla (2014)

Dit jaar keert een van meest gebruikte monsters in de filmgeschiedenis terug: Godzilla. De meesten zullen wel bekend zijn met de Amerikaanse versie uit 1998, maar het grote gevaarte werd in Azië in tientallen films gebruikt. Warner Bros zorgde ervoor dat we de versie uit 1998 misschien kunnen vergeten met een blockbuster-Godzilla die waarschijnlijk de hele wereld gaat veroveren. FOK! mocht alvast tien minuten uit de film zien.

Sijsling naar tweede ronde in Madrid

Igor Sijsling heeft de tweede ronde van het masterstoernooi in Madrid bereikt. De Nederlandse tennisser was dinsdag de Duitse routinier Tommy Haas de baas met 3-6, 6-1 en 6-4. Zijn volgende tegenstander is Jarkko Nieminen. De Fin stak maandag al een stokje voor een mogelijk Nederlands onderonsje door Robin Haase te verslaan.

Sijsling, die zich op het Spaanse gravel door de kwalificaties sloeg, bleef zijn laatste vier toernooien in de eerste ronde steken. Die negatieve reeks leek hij aanvankelijk niet te doorbreken. In het eerste bedrijf maakte Haas, de nummer veertien van de plaatsingslijst, de dienst uit. De Duitser benutte een van zes breakpunten.

In het tweede bedrijf vond Sijsling zijn draai. Het eersteservicepercentage van de 26-jarige Amsterdammer ging omhoog, hij maakte minder fouten en wist Haas onder druk te zetten. Door twee snelle breaks trok hij de stand gelijk.

Ook in de beslissende set had Sijsling de overhand. Haas deed bij een 4-1 achterstand nog wel iets terug, maar hij kon niet voorkomen dat de nummer 59 van de wereld op 5-4 zijn tweede wedstrijdpunt benutte.

Fietsendiefstal: who cares!

De oorlog is nu echt begonnen! Op vijf mei is verdomme mijn derde fiets van dit jaar gestolen. Ik ben zelfs te boos om Duitsergrappen te maken. De eerste is voor het huis gejat, waarna ik mijn fiets niet meer onbeheerd liet zonder het driedubbel vast te binden met ingewikkelde sloten om alles wat verankerd zat om de grond. Nummer twee (Hema-slot) en nummer drie (één fucking keer dat extra kettingslot vergeten) zijn gejat op het station. Het houdt maar niet op. En waarom zou het ook: de politie doet er toch niets aan.

Atleet Okken maakt na 3 jaar rentree

Atleet Arnoud Okken zal na drie jaar blessureleed zijn rentree in wedstrijd verband maken. De 32-jarige specialist op de 800 meter zal op 10 mei in Lisse bij de Ter Specke Bokaal een 1000 meter afleggen. Zijn laatste wedstrijd was in 2011, waarna een slepende kuitblessure hem lang aan de kant hield.

Okken, die in 2007 op de 800 meter wereldkampioen indoor werd, sprak met Losse Veter over zijn rentree. "Mijn focus ligt op de 800 meter en het doel is om deze zomer op de EK in Zürich een goede prestatie neer te zetten. Ik heb het gevoel dat ik nog goede tijden in de benen heb en vind het onacceptabel om nu al te stoppen. Ik wil doorgaan tot 2016 en alles eruit halen wat erin zit."

[NBA] Indiana Pacers begint met verlies aan tweede ronde

Indiana Pacers heeft de eerste wedstrijd in de tweede ronde van de play-offs van de NBA verloren. De beste ploeg van het reguliere seizoen ging thuis met 102-96 onderuit tegen Washington Wizards. Voor de Wizards was het de eerste zege in de tweede ronde van de play-offs sinds 1982.

In de vorige ronde begon Indiana Pacers ook al met een nederlaag. Toen werd pas in het beslissende zevende duel Atlanta Hawks aan de kant gezet. Tegen Washington Wizards scoorde geen enkele speler meer dan twintig punten. Paul George en George Hill maakten allebei achttien punten. Bij de Wizards was Bradley Beal de topscorer met 25 punten.

In de Western Conference won Los Angeles Clippers uit bij Oklahoma City Thunder. De ploeg was met 122-105 te sterk. Grote man bij de Clippers was Chris Paul. Hij scoorde 32 punten, waarvan acht driepunters.

Voor de verliezend finalist van 2012 is het de grootste thuisnederlaag sinds het team in 2008 van Seattle naar Oklahoma verhuisde. De ploeg van sterspeler Kevin Durant won in de vorige ronde met 4-3 van Memphis Grizzlies. De tweede wedstrijd in de halve finale van de Western Conference staat woensdag op het programma.

[vid] Man trekt mes op Bevrijdingsfestival Almere

Een filmpje, geschoten tijdens het Bevrijdingsfestival in Almere, gaat vandaag als een malle over het internet. Hierin is te zien hoe een festivalganger plotseling een mes trekt.

Tijdens de feestelijkheden krijgen ineens twee figuren ruzie met elkaar. Vervolgens haalt een van hen plotseling een enorm slagersmes tevoorschijn.

Het is onbekend of er ook is gestoken met het mes, of slechts gedreigd. Ook over arrestaties is nog niets bekendgemaakt.

NAC nog in gesprek met De Kamps en Ajax

NAC Breda is dicht bij het vastleggen van Joeri de Kamps. De Brabantse club is in onderhandeling met de 22-jarige middenvelder en zijn club Ajax. NAC maakte dat dinsdag bekend naar aanleiding van berichtgeving van sc Heerenveen, dat de speler momenteel huurt. Volgens de Friezen was de overgang al rond.

De Kamps speelt sinds januari voor Heerenveen, waar hij echter geen basisplaats kon veroveren. Hij kwam tot twaalf competitieduels voor de ploeg van coach Marco van Basten, maar begon slechts vier keer in de basis. De verdedigende middenvelder speelde ook nog vijf wedstrijden voor Jong Ajax in de Jupiler League.

In Amsterdam heeft De Kamps nog een contract tot medio 2016. Hij zou transfervrij mogen vertrekken. NAC meldt dat de speler door meerdere teams wordt begeerd.

De Kamps is met Heerenveen nog in de race voor een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League. In de halve finale van de play-offs is AZ de tegenstander.

Mercedes ziet niets in megafoonuitlaat

Het Formule 1-team Mercedes zit niet te wachten op een soort megafoon die het uitlaatgeluid van de Formule 1-bolides moet versterken. De sport is dit jaar overgeschakeld op een 1,6 liter V6-motor en die maakt veel minder lawaai dan haar voorganger, de V8.

Enkele kopstukken uit de Formule 1, waaronder Bernie Ecclestone vinden dat er iets aan het lawaai gedaan moet worden. Daarom werken de FIA en de motorenfabrikanten Mercedes, Ferrari en Renault samen met de teams aan oplossingen. Volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff zullen er volgende week tijdens de tweedaagse test in Barcelona verschillende oplossingen uitgeprobeerd worden, variërend van een soort van megafoon tot het op de schop nemen van de hele uitlaatconfiguratie.

Wolff sprak hierover met Motorsport-Total. "We zullen dan wel zien wat werkt en wat niet en welke oplossing we het beste vinden." Een soort van megafoon plaatsen ziet hij echter niet zitten. "Er zitten nogal wat haken en ogen aan en ik weet ook niet of zo'n soort oplossing wel bij de Formule 1 past, maar wij van Mercedes zullen hoe dan ook met onze eigen ideeën naar Spanje komen."

Ergens wel lullig van Giel Beelen

Ergens is het wel lullig van Giel Beelen en lullig voor de belg Lennart Creël. De afgelopen week maakte hij 190 uur nonstop radio en verbrak het wereldrecord van 188 uur. Maar hij kan er niet lang van genieten.

Vanochtend belde Giel Beelen hem met het nieuws dat hij het record alweer gaat verbreken. Lennart Creël die nog niet is bijgekomen van zijn geslaagde recordpoging kan er dus een week, hooguit twee weken van genieten, als Giel het haalt natuurlijk. Hiermee zal Creël ook niet in een nieuwe editie van het boek worden opgenomen. Uiteraard kan hij over vier weken gewoon 200 uur radiomaken.

FOK!fotowedstrijd: Win canvasafdrukken!

Kriebelt de foto-inspiratie voor 2014 alweer? Doe mee met de FOK!fotowedstrijd. Elke 2 maanden is er een wedstrijd met een nieuw onderwerp, een nieuwe uitdaging en hopelijk een nieuwe inspiratie om mee aan de slag te gaan. In samenwerking met Herinneringen Op Linnen mogen wij canvas-afdrukken weggeven voor de top drie!

Deze ronde is het thema: Goud.
We zijn benieuwd wat voor creatieve foto's jullie gaan maken! Je kunt je bijdrage inzenden van 1 mei tot en met 15 juni 23.59. Ben je net te laat met inzenden? Geen paniek, want in april beginnen we gewoon weer met een nieuwe wedstrijd!

Honduras met twee Premier League-spelers naar WK

Honduras heeft maandag als eerste land zijn selectie voor het WK in Brazilië bekendgemaakt. Bondscoach Luis Fernando Suárez doet met Hull City-verdediger Maynor Figueroa en Wilson Palacios van Stoke City een beroep op twee spelers uit de Premier League. Nationaal kampioen Olimpia is hofleverancier met vier spelers.

Linksback Emilio Izaguirre speelde eerder dit seizoen met Celtic nog tegen Ajax in de Champions League. Zowel in Glasgow als Amsterdam maakte hij de negentig minuten vol. Met Anderlecht-middenvelder Andy Najar beschikt Suarez ook over een speler uit de Belgische competitie.

Honduras, dat eerder in 1982 en 2010 meedeed aan het WK, is in Brazilië ingedeeld in groep E met Frankrijk, Ecuador en Zwitserland. Op 15 juni zijn de Fransen in Porto Alegre de eerste tegenstander.

De volledige selectie:

Keepers: Noel Valladares (Olimpia), Donis Escober (Olimpia) en Luis López (Real España).

Verdedigers: Brayan Beckeles (Olimpia), Emilio Izaguirre (Celtic), Juan Carlos García (Wigan Athletic), Maynor Figueroa (Hull City), Víctor Bernárdez (San Jose Earthquakes), Osman Chávez (Qingdao Janoon) en Juan Pablo Montes (Motagua).

Middenvelders: Arnold Peralta (Rangers FC), Luis Garrido (Olimpia), Roger Espinoza (Wigan Athletic), Jorge Claros (Motagua), Wilson Palacios (Stoke City), Boniek García (Houston Dynamo), Andy Najar (Anderlecht), Mario Martínez (Real España) en Marvin Chavez (Colorado Rapids).

Aanvallers: Jerry Bengtson (New England Revolution), Jerry Palacios (Alajuelense), Carlo Costly (Real España) en Rony Martínez (Real Sociedad de Tocoa).

Blokhuijsen twee jaar langer bij Team Corendon

Jan Blokhuijsen schaatst ook de komende seizoenen voor Team Corendon. De 25-jarige Noord-Hollander heeft zijn contract met twee jaar verlengd tot de winter van 2016, meldt zijn ploeg dinsdag. Blokhuijsen kwam vorig jaar over van TVM. In februari won hij olympisch goud op de ploegenachtervolging en zilver op de 5000 meter. Bovendien was hij in januari de beste op het EK allround in Hamar.

"Vorig jaar lag de focus vooral op de Olympische Spelen. Nu die achter de rug zijn, kan ik mij weer richten op mijn specialiteit: het allrounden. Het is namelijk nog steeds een grote wens en ambitie van mij om wereldkampioen allround te worden", zegt Blokhuijsen op de website van Team Corendon.

De ploeg van coach Jan van Veen verlengde eerder al de contracten van Renz Rotteveel en Maurice Vriend. Sjoerd de Vries maakte de overstap van Team Beslist.nl. De formatie begint op 12 mei met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Op die dag vertrekt Team Corendon naar Toscane voor het eerste trainingskamp.

Schaars zet door knieblessure streep door WK

Stijn Schaars maakt komende zomer op het WK in Brazilië geen deel uit van de selectie van het Nederlands elftal. De middenvelder van PSV heeft al enkele weken last van zijn knie en werd maandag niet opgeroepen voor de trainingsstage van eredivisiespelers in Hoenderloo. Hij sluit uit dat hij in een later stadium nog aansluit bij Oranje.

"Ik denk aan de lange termijn. Het belangrijkste is nu fit worden", vertelt Schaars dinsdag in De Telegraaf. "Natuurlijk had ik graag een WK meegemaakt, maar je kunt hoog of laag springen, als je lichaam je in de steek laat, dan houdt het op. In samenspraak met de dokter van Oranje en de clubarts van PSV zijn we tot deze beslissing gekomen."

De 30-jarige Schaars behoorde op het WK 2010 en het EK 2012 wel tot de selectie van het Nederlands elftal, maar hij kreeg destijds geen speelminuten. Hij hoopt op 25 juni fit aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen met PSV te beginnen. Zijn knie moet door rust en behandeling herstellen, al wordt een operatie nog niet uitgesloten.

Schaars, een 23-voudig international, is de tweede middenvelder die afhaakt voor het WK. In maart scheurde Kevin Strootman zijn kruisband af in een duel van zijn club AS Roma.

Moedersterfte in Nederland met helft gedaald

De kans dat in Nederland vrouwen sterven tijdens een zwangerschap of in het kraambed is in de afgelopen veertien jaar met de helft gedaald. In 2000 stierf nog een op de 4400 moeders, nu is dat een op de 10.500. Dat staat in een rapport van hulporganisatie Save the Children.

Nederland presteert daarmee bijzonder goed, zegt Save the Children. Het is het enige land dat een grote verbetering laat zien in de afgelopen decennia. Waardoor dat komt, weet de organisatie niet.

Wereldwijd staat Nederland op een vijfde plaats als het gaat om de veiligste landen voor moeders. Bovenaan de lijst staat Finland. De top wordt verder aangevuld door onder meer Noorwegen, Zweden en IJsland.

Helemaal onderaan staat Somalië, waar een op de zestien moeders het niet haalt. Ook Congo, Niger en Mali zijn statistisch gezien slechte landen voor moeders.

Volgens Save the Children kan sterfte van moeders en kinderen in situaties van rampen of oorlog drastisch worden teruggebracht als er meer aandacht komt voor specifieke behoeften. Het noemt als voorbeeld Afghanistan, dat jarenlang slecht presteerde maar inmiddels door verschillende maatregelen de kindersterfte met twee derde heeft teruggebracht.

Otter terug in de Gelderse Vallei

De otter is weer gesignaleerd in de Gelderse Vallei. Rondom Wageningen en Rhenen zijn uitwerpselen van het dier gevonden, meldt de zoogdiervereniging dinsdag.

Tot nu toe waren de dichtstbijzijnde bekende otterlocaties de Ooijpolder bij Nijmegen en de Rijnstrangen bij Zevenaar. In de provincie Gelderland zijn nog niet eerder otteruitwerpselen gevonden. Mogelijk is deze otter dus vanuit Zevenaar of Nijmegen naar Wageningen gekomen.

Otters stierven zo'n 25 jaar geleden uit in Nederland, maar werden vanaf 2002 in verschillende regio's weer uitgezet. Sindsdien laten ze zich op steeds meer plekken zien. Zo werden ze in januari al gespot in het Groene Hart, het natuurgebied in de Randstad.

Banken en pensioenfondsen weg uit Rusland, Oekräine

Nederlandse banken en pensioenfondsen zijn hun belangen in Oekraïne en Rusland aan het afbouwen. Dat concludeert het AD dinsdag op basis van een rondgang langs de drie grote banken en twee grootste pensioenuitvoerders.

ING zegt tegen de krant dat het 'niet naar de uitgang rent', maar wel kijkt waar de belangen in de twee ruziënde landen kan worden afgebouwd. De bank heeft 7,5 miljard euro in de landen uitstaan.

Rabobank heeft de portefeuille van 674 miljoen euro al wat afgebouwd. "We kijken kritisch naar onze portefeuille en zijn erg voorzichtig met nieuwe leningen", laat de coöperatieve bank weten. ABN AMRO zegt amper belangen in de twee landen te hebben.

Pensioenuitvoerder APG had eind volgend jaar anderhalf miljard euro uitstaan. "Dat hebben we deels afgebouwd", zegt een woordvoerder tegen het AD. "Er we zijn nu erg terughoudend met nieuwe beleggingen." Ook PGGM heeft anderhalf miljard euro belegd in Rusland en Oekraïne. Volgens de uitvoerder van pensioenfonds Zorg en Welzijn is dat echter een gering belang en daardoor 'geen probleem'.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama hebben eind vorige week gedreigd Rusland hardere sancties op te leggen als het land de Oekraïense presidentsverkiezingen van 25 mei verstoort. Die sancties zouden meerdere sectoren in de Russische economie moeten treffen. Verschillende lidstaten van de Europese Unie willen echter dat zij geen economische schade lijden door de sancties. Dat is een flinke uitdaging, aangezien de EU de grootste handelspartner van Rusland is.

Ofehe vrijgelaten na ontvoering Nigeria

De Nigeriaanse activist Sunny Ofehe, die zondag samen met drie Nederlanders werd ontvoerd in Nigeria, is vrijgelaten. Dat meldt hij dinsdagochtend op Twitter. "Ik ben de afgelopen nacht vrijgelaten in de Nigerdelta door gewapende mannen! De drie anderen zijn nog niet vrij", schrijft hij.

Ofehe is woonachtig in Rotterdam. Hij en de drie Nederlanders werden zondag gekidnapt door nog onbekende, gewapende mannen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde de ontvoering maandag, maar kon niets zeggen over de identiteit van de ontvoerden.

Het zou gaan om Erhard Leffers en Marianne Vos uit Dedemsvaart en Jan Dries Groenendijk. Het viertal was in Nigeria om het actiemagazine Inside Niger Delta te promoten. Het blad wordt uitgegeven door drukkerij Gerrits & Leffers waar Leffers de eigenaar van is. Vos was mee als assistent. Groenendijk is documentairemaker.

Inside Niger Delta Magazine, wordt in Nederland gemaakt door de stichting Hope for Niger Delta Campaign (HNDC). Ofehe is de drijvende kracht achter deze organisatie, die naar eigen zeggen tot doel heeft om de levensomstandigheden van de bevolking van de Nigerdelta te verbeteren.

De vier werden gekidnapt in de plaats Letugbene. Ze waren op bezoek bij een lokale koning. Ze werden in een boot overvallen door de militanten die met kalasjnikovs kwamen aanvaren.

Giel Beelen 8 dagen nonstop op 3FM

Giel Beelen gaat het wereldrecord nonstop live radiomaken verbreken. Dat maakte de 3FM-jock dinsdagochtend bekend.

Het wereldrecord staat op naam van een Belg die 190 uur radio maakte. Beelen doet een poging dit te verbreken. Aanstaande maandag bestaat zijn programma tien jaar en dus is Beelen acht dagen lang nonstop op 3FM te horen. Hij mag af en toe uitrusten door tijd op te sparen maar hij zal niet meer dan 1 uur gemiddeld per dag slapen. 

 

Aantal jeugdbendes gehalveerd

Het aantal actieve jeugdbendes in Nederland is enorm gedaald. In de afgelopen vier jaar nam het aantal groepen af van 1760 naar 764, een daling van 56 procent. Dat schrijft Trouw dinsdag op basis van cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De probleemgroepen komen in drie verschillende vormen voor: hinderlijk, overlastgevend en crimineel. De drie categorieën zijn sinds 2009 stuk voor stuk kleiner geworden. Volgens het ministerie gaat het niet om zomaar groepjes hangjongeren. De bendes houden veelal straten, buurten of hele wijken in hun greep.

Ondanks de sterke afname is samenwerking tussen politie, gemeenten en justitie hard nodig. Wat betreft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wordt de aanpak verder verbreed. Zo moet bijvoorbeeld structureel overleg worden gevoerd met de onderwijssector om risicojongeren sneller in het vizier te krijgen.

AZ doet onderzoek naar overlast fans Feyenoord

Voetbalclub AZ uit Alkmaar stelt een onderzoek in naar een groep Feyenoord-fans die na afloop van de wedstrijd zaterdag voor overlast heeft gezorgd. Zo zouden de fans uit Rotterdam vernielingen hebben aangericht in de toiletten. Ook hebben ze volgens de club uit Alkmaar in en rond het bezoekersvak huisgehouden.

"AZ streeft ernaar om haar bezoekers een leuke en onbezorgde voetbalmiddag of -avond te bieden. Daarom betreuren we het dat deze misdragingen tijdens AZ - Feyenoord voor overlast hebben gezorgd", staat te lezen in een verklaring.

De club wil gepaste maatregelen nemen om overlast in de toekomst te voorkomen. AZ sloot het reguliere seizoen zaterdag af tegen Feyenoord met een 1-1 gelijkspel. De club komt nog wel in actie in de play-offs.

Transactietaks in 2016 van start

De financiëletransactietaks (ftt) die elf landen willen gaan heffen, komt er pas in 2016. Dat heeft de Franse minister van financiën Michel Sapin maandagavond gezegd na afloop van de Eurogroep-bijeenkomst, schrijft persbureau Bloomberg. De details van de belasting worden eind dit jaar duidelijk.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de belasting op financiële transacties begin dit jaar zou worden ingevoerd. De elf deelnemende landen, waaronder naast Frankrijk ook Duitsland, Italië en Spanje, konden het echter moeilijk eens worden over of de taks ook op derivaten zou moeten worden geheven. Ook was er geen overeenstemming welk land de opbrengst zou krijgen: het land waar het handelende bedrijf vandaan komt, of daar waar de beurs is gevestigd.

Volgens Sapin hebben de landen nu besloten om op de handel in een aantal soorten derivaten de belasting te heffen. "Welke precies moeten we nu gaan bepalen", zei Sapin volgens Bloomberg. In die discussie worden ook de lidstaten van de Europese Unie betrokken die de ftt niet willen invoeren, zoals Nederland, Groot-Brittannië en Malta. "Net als de landen die voor zijn, hebben wij dezelfe zorgen: we hopen beide dat de bedrijvigheid niet ergens anders naartoe gaat", zei de Maltese minister Edward Scicluna. Onder meer Duitsland heeft steeds als voorbehoud aan deelname gesteld dat de belasting geen vlucht van bedrijven mag veroorzaken.

De belasting van 0,1 procent op aandelentransacties moet de deelnemende landen dertig tot 35 miljard euro aan inkomsten opleveren. Doel is de Europese markt te versterken en onverantwoordelijke aandelenhandel, zoals flitstransacties, te bemoeilijken. Critici vrezen dat markten minder liquide worden door de belasting en dat de taks uiteindelijk moet worden opgebracht door de klanten van banken en pensioenfondsen.

[Serie A] Juventus viert titel met nipte thuiszege

Juventus heeft een dag na het winnen van de dertigste landstitel nog maar eens aangetoond de beste club van Italië te zijn. De Oude Dame was maandag met 1-0 te sterk voor Atalanta en zette daarmee ook de achttiende thuiswedstrijd van het seizoen om in winst. Zondag kreeg Juventus de titel plots in de schoot geworpen door een 4-1 nederlaag van concurrent AS Roma bij laagvlieger Catania.

Spektakel kreeg het publiek dat de kersverse kampioen was komen toejuichen niet te zien. Simone Padoin maakte in de 72e minuut het winnende doelpunt tegen zijn oude club. Als Juventus over twee weken ook van Cagliari weet te winnen, is het de eerste club in de historie van de Serie A die in een seizoen geen enkel punt verspeelt in een thuisduel.

Middenmoters Lazio en Hellas Verona scoorden er maandag wel lustig op los. Het duel in Rome eindigde in 3-3. Lazio staat negende, Hellas tiende.

[PL] Titel ver weg voor Liverpool na bizar puntenverlies

Liverpool lijkt de kans om voor het eerst sinds 1990 weer eens kampioen van Engeland te worden te hebben verspeeld. De ploeg van trainer Brendan Rodgers gaf maandag in de uitwedstrijd tegen Crystal Palace in het laatste kwartier een 3-0 voorsprong uit handen: 3-3. Manchester City heeft nu in de laatste twee wedstrijden aan vier punten genoeg om de titel te pakken.

Bijna de hele avond zag het ernaar uit dat Liverpool de druk op Manchester City juist zou opvoeren. Joe Allen zette de bezoekers in de achttiende minuut op voorsprong, waarna Daniel Sturridge en Luis Suarez de voorsprong tussen de vijftigste en zestigste minuut verder uitbreidden.

Pas in de 79e minuut was de thuisploeg dankzij Damien Delaney voor het eerst trefzeker. Toen Dwight Gayle er twee minuten later zelfs 2-3 van maakte, sloop bij Liverpool de onzekerheid in de ploeg. Gayle profiteerde daarvan door in de 88e minuut de gelijkmaker te scoren.

Met 81 punten uit 37 wedstrijden staat Liverpool nog wel bovenaan in de Premier League, maar Manchester City heeft veel betere papieren. Met een beter doelsaldo en thuiswedstrijden tegen West Ham United en Aston Villa voor de boeg ligt de titel voor het grijpen. Liverpool sluit het seizoen volgende week af met een thuiswedstrijd tegen Newcastle United.

Opnieuw PVV-Statenlid weg

Bart Brands vertrekt als Statenlid van de PVV in Zuid-Holland. Dat liet hij dinsdag weten. Niet alleen de Marokkanen-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn voor Brands aanleiding om te vertrekken. Brands is ook boos omdat hij meent dat Wilders zijn uitspraken bewust heeft gedaan om er zo voor te zorgen dat zijn partij niet in het college zou belanden in Den Haag.

Brands zegt dat hij na de speech een gesprek heeft opgevangen tussen Wilders en de Haagse PVV-leider Léon de Jong. "Als je nou nog uitgenodigd wordt, denk ik dat je niet eens koffie aangeboden krijgt”, zou Wilders hebben gezegd.

Statenlid Brands is ervan overtuigd dat het gesprek over de coalitievorming in Den Haag ging. Hij erkent dat het een tijd heeft geduurd voor hij opstapte, maar hij wilde "niet over één nacht ijs gaan" en er "goed over nadenken." Het voormalige gemeenteraadslid in Den Haag is Statenlid sinds 2011. Hij gaat verder als eenmansfractie.

Op 23 april vertrok Stephan Jansen al als Zuid-Hollands PVV-Statenlid vanwege de Marokkanen-uitspraken van Wilders.

D-Day voor Ilse en Waylon

llse DeLange en Waylon moeten er dinsdag aan geloven. Met hun gelegenheidsband The Common Linnets vertegenwoordigen ze ons land in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen. Het duo staat dinsdagavond als 14e van de 16 kandidaten op het podium van de B&W Hallerne met het lied Calm After The Storm.

Ze nemen het onder meer op tegen Armenië, Zweden, Hongarije, België en Oekraïne. Nederland steeg de laatste dagen flink in de voorspelling van wedkantoor Unibet, dat vaak dichtbij de echte uitslag zit. Zoals het er nu naar uitziet, halen The Common Linnets de finale aanstaande zaterdag. Armenië maakt op dit moment de meeste kans de 59e editie van het Eurovisiesongfestival te winnen.

DeLange en Waylon zijn al sinds vorige week in de Deense hoofdstad en hebben al een paar keer gerepeteerd met hun drie bandleden. De zangeres draagt dinsdag een witte jurk van de van oorsprong Deense ontwerper Claes Iversen. Waylon draagt een zwarte outfit van de hand van Jan Boelo.

Het liedjesfestijn is rechtstreeks te zien vanaf 21.00 uur op Nederland 1.

D-Day voor Ilse en Waylon
D-Day voor Ilse en Waylon (Foto: ANP)

Rehwinkel kreeg baan niet na ontslag

Peter Rehwinkel had burgemeester van Groningen moeten blijven om aan de slag te mogen gaan voor de Europese organisatie voor gemeenten UCLG. Omdat hij zijn ontslag had ingediend om daar aan het werk te gaan, ging zijn nieuwe functie in Barcelona niet door. Dat zegt Rehwinkel dinsdag in een interview met de Volkskrant.

Rehwinkel had zijn vertrek uit Groningen niet besproken binnen UCLG. "Het was mijn inschatting dat die functie niet te combineren was met het burgemeesterschap van Groningen." In november bleek dat de beoogde functie alleen vervuld kon worden door iemand die burgemeester is. "Het ging toen door me heen: het zit me niet mee de laatste tijd", aldus Rehwinkel. Hij zegt overigens nog altijd geen officieel bericht te hebben gehad dat zijn functie niet doorgaat.

Rehwinkel krijgt nu wachtgeld en is op zoek naar een andere baan. Spijt heeft hij niet. "Hoe zuur het voor mijzelf ook is, ik vind nog steeds dat ik het correct gedaan heb. Ik meen echt dat mijn nieuwe functie niet te combineren was met het burgemeesterschap van een grote stad."

Na het opstappen van Rehwinkel ontstonden twijfels over de echtheid van zijn nieuwe baan. Ook ontstond er ophef omdat hij een beroep wilde doen op wachtgeld. In de eerste drie maanden heeft hij daar vervolgens van afgezien. Maandag werd duidelijk dat Rehwinkel nooit aan de slag is gegaan voor UCLG.

Eerste trailer voor Gotham

Tijdens de première van het negende seizoen van 24, of het eerste seizoen van 24: Live Another Day, gisteravond op het Amerikaanse tv-netwerk FOX, was de eerste teaser trailer te zien van de nieuwe DC-serie Gotham.

De serie is een prequel-serie over de personages in de uit de Batmanverhalen bekende stad, voordat Bruce Wayne zijn pak aantrok en criminelen ging bestrijden. Zoals in de trailer te zien is, zijn diverse bekende figuren uit de wereld van Batman te zien als jonge personen, zoals Penguin, Poison Ivy, Catwoman, Riddler en natuurlijk Bruce Wayne zelf. De serie begint met de moord op zijn ouders en focust zich op de nieuwe detective James Gordon, die op de moorzaak wordt gezet.

Gotham begint met uitzendingen in de herfst op FOX (VS). Het eerste seizoen telt sowieso dertien afleveringen, met een mogelijkheid tot verlenging. Een Nederlandse omroep is nog niet bekend.

FOK! wat een weer... Enkele buien

Bevrijdingsdag verliep op veel plaatsen met prachtig weer, zeker in het zuiden, midden en westen. In het oosten en noorden waren er eerst nog meer wolken aanwezig en zag het er iets minder mooi uit. Uiteindelijk werd het overal zonnig. Het bleef droog en de temperaturen stegen in het zuiden tot boven de 20 graden. Elders was het met 15 tot 19 graden ook best aangenaam. Dit fraaie weerbeeld raken we vanaf vandaag weer even kwijt.

De afgelopen nacht trok er een eerste frontje het land binnen en vanochtend kan uit de bijbehorende wolken ook wat lichte regen vallen. Vervolgens klaart het weer op, maar dan komt er een tweede front op de koffie en dit systeem neemt wat gezelschap met zich mee in de vorm van een aantal buien. In de loop van de dag kan daar ook onweer bij voorkomen. Dat kunnen best stevige buen worden en de zwaarste vallen denk ik in de warmste gebieden in het oosten en zuiden. Daar kan het kwik nog tot 20 graden oplopen, terwijl het westen het met 16 graden zal moeten doen. De wind draait naar het zuidwesten en neemt toe naar matig tot vrij krachtig.

Dit is de aanzet tot een wisselvallige periode waarin storingen worden afgewisseld met enkele opklaringen. Groeizaam weer dus.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Grutto
Een Grutto in de opkomende zon. KlapMongeaul maakte deze prachtige foto's.

Zwanen
Ook zag hij een prachtige Zwarte Zwaan. 

Vogel2
En als klap op de vuurpijl deze schattige Graspieper.

Duiker komt om bij wrak Sewol

De zoektocht naar slachtoffers van de ramp met de Koreaanse veerboot Sewol, is een duiker dinsdag fataal geworden. Dat meldt CNN. Volgens de autoriteiten verloren collega-duikers het contact met de man. Toen ze hem vonden, was hij bewusteloos.

De duiker werd nog wel naar een ziekenhuis gebracht, maar werd daar doodverklaard. Een woordvoerder van de reddingsdienst in Zuid-Korea zei dat de 53-jarige man net begonnen was met zoeken toen het misging. Hij zou zo'n 5 minuten eerder het water in zijn gegaan.

Harmonix wil Amplitude upgraden

Harmonix wil graag via een Kickstarter-project nieuw leven blazen in Amplitude, een ritmespel uit 2003. De bedoeling is de game uit te brengen op PlayStation 3 en PlayStation 4.

We mogen HD-graphics verwachten, en natuurlijk nieuwe muziek. Mijlpalen bij dit Kickstarterproject zijn bijvoorbeeld een exemplaar van de game, kiezen wat er in de soundtrack mag zitten en een dagje op bezoek bij Harmonix, maar dan moet je wel al in Amerika zijn. Dat geldt ook voor dat etentje met Tim Schafer, die ook nog het restaurant mag uitzoeken.

Een uitleg over Amplitude en de ambitie van Harmonix staan in onderstaande video.

Praten over Destiny in dagboek

Ontwikkelaar Bungie heeft een videodagboek online gezet over hun kindje: Destiny. In deze video praten ze over het lootsysteem, wapens en de aanpassingen die je aan je pak en je wapens kunt doen.

Er zijn drie wapencategorieën, primary, special en heavy, waarin weer subcategorieën te vinden zijn. Deze zijn dan weer allemaal te gebruiken en aan te passen naar wens. Tenminste, als je spullen vindt, via het lootsysteem. Elke vijand laat items en/of munitie valen dat alleen voor jou is. Geen gevecht om dat ene wapen, of geen vloeken dat iemand net dat beetje munitie dat je zo hard nodig had voor je neus wegpikt: het ligt er alleen voor jou.

Destiny komt 9 september uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Meer plaatjes van Call of Duty: Advanced WarFare

Er zijn screenshots opgedoken van Call of Duty: Advanced Warfare waarin we enkele hightech snufjes en al aardig veel verschillende pakken zien. Eye-catcher is het exosuit, dat je tijdens het spelen kunt upgraden.

Het spel loopt op een nieuwe engine. Een nieuwe co-opmodus is bevestigd, maar voor de rest is daar nog geen informatie over gegeven. De soundtrack wordt door Harry Gregson-Williams gemaakt, bekend van Metal Gear Solid. Sledgehammer Studios heeft de hulp van ex-Visceral-medewerker Don Veca die werkt aan de audio. Hij heeft onder andere gewerkt aan de eerste Dead Space.

Call of Duty: Advanced Warfare komt uit op 4 november op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Call of Duty: Advanced Warfare

Call of Duty: Advanced Warfare

Call of Duty: Advanced Warfare

Call of Duty: Advanced Warfare

Call of Duty: Advanced Warfare

Call of Duty: Advanced Warfare

Call of Duty: Advanced Warfare

Call of Duty: Advanced Warfare

Pokkén Fighters misschien toch in de maak

De ontwikkelaar van Pokémon, The Pokémon Company, heeft handelsmerken vast laten leggen voor Pokkén Fighters en Pokkén Tournament. Misschien dat de concepttrailer van vorig jaar toch nog werkelijkheid wordt.

Screenshots van de formulieren zijn hier en hier te vinden. The Pokémon Company heeft het aangevraagd en het is gedaan via een bekende advocatenbureau, dus op het eerste gezicht lijken ze echt.

Pokkén Fighters is een fightinggame met Pokémon, maar het bedrijf heeft na een conceptrailer en Amerikaanse handelsmerkaanvragen aangegeven dat er niets in ontwikkeling is. Het kan natuurlijk zijn dat ze hun concept willen beschermen en alsnog de aanvraag door hebben laten gaan, maar wie weet laat het bedrijf ons verrassen tijdens de aankomende E3.

Prince wil niet meer vloeken in nummers

Prince vindt het niet kunnen om in zijn nieuwe nummers te vloeken. "Heb je Muhammad Ali ooit horen vloeken? Zou jij vloeken in het bijzijn van je kinderen of tegen je moeder?", zegt de zanger in het Amerikaanse tijdschrift Essence.

De 55-jarige Prince, die op oude nummers geregeld scheldwoorden gebruikte, wil ook niet vloeken in het bijzijn van verschillende zangeressen waar hij mee samenwerkt. "Marsha Ambrosius, Lianne La Havas en Janelle Monae zijn stuk voor stuk zussen van me", somt de zanger op. "We moeten niet tegen ze vloeken. We moeten hen, en alle mensen, koninklijk behandelen."

Prince heeft op zijn nieuwe album Plectrum Electrum, dat binnenkort moet verschijnen, dan ook geen beledigende kreten staan. De zanger gaat ook toeren voor zijn nieuwe plaat. Op 25 mei doet Prince, samen met zijn band 3rd Eye Girl, de Amsterdamse Ziggo Dome aan.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.