Q-koorts verspreidde zich grotendeels door mest

Het uitrijden van besmette mest heeft een belangrijke rol gespeeld in de verspreiding van de Q-koortsepidemie. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Wageningen en Maastricht in samenwerking met de GGD in Zuid-Limburg.

Tot nu toe werd aangenomen dat de besmetting rechtstreeks van geitenboerderijen kwam, en dat dus vooral omwonenden van het geitenbedrijf ziek werden. Na onderzoek bleek echter dat het aantal zieken in de buurt van agrarische percelen met besmette mest procentueel groter was dan het aandeel zieken in de buurt van besmette geitenhouderijen.

De onderzoekers vinden dat de beleidsmaatregelen die zijn genomen om de verspreiding van Q-koorts te voorkomen nog eens onder de loep moeten worden genomen. Zo is voorlichting over de gevolgen van het uitrijden van mest aan boeren nodig, evenals effectieve controle.

De Q-koortsepidemie ontstond in 2007 in het Brabantse Herpen. De epidemie kostte landelijk 25 mensen het leven. Vierduizend mensen werden ziek. Uiteindelijk werden duizenden dieren geruimd om de epidemie te bestrijden.