Durant meest waardevolle speler in NBA

Maarten (rubbereend)

Kevin Durant van Oklahoma City Thunder is uitgeroepen tot waardevolste speler in de NBA. Dat maakte de Amerikaanse basketbalcompetitie dinsdag bekend. De 25-jarige Durant werd ook voor de vierde keer in vijf jaar topscorer met een gemiddelde van 32 punten per wedstrijd.

De afgelopen twee jaar eindigde Durant als tweede in de verkiezing voor Most Valuable Player, achter LeBron James. De speler van Miami Heat werd dit jaar tweede en was er maandag al van overtuigd dat Durant hem terecht zou aflossen. "Veel respect voor hem en hij verdient het", liet de viervoudig MVP weten. "Hij heeft een MVP-waardig seizoen gehad." Blake Griffin van Los Angeles Clippers eindigde derde.

Durant zette tijdens het reguliere seizoen een reeks van 41 wedstrijden neer met ten minste 25 punten. Daarmee passeerde hij Michael Jordan die tot veertig duels met zo'n hoge score was gekomen. In veertien wedstrijden kwam hij tot veertig punten of meer. Gedurende het hele seizoen pakte hij gemiddeld 7,4 rebounds per wedstrijd en gaf hij 5,5 assists.

Alleen Oscar Robertson, die 46 duels op rij meer dan 25 punten aantekende in het seizoen 1963-64, en Wilt Chamberlain hadden een langere reeks. Chamberlain scoorde in alle tachtig wedstrijden van het seizoen 1961-62 25 punten of meer. Robertson en Chamberlain zetten hun prestaties bovendien neer voordat de driepunter in de NBA was ingevoerd.