'Iceman' beïnvloedt immuunsysteem bewust

Mensen zijn in staat om bewust hun autonome zenuwstelsel en daarmee hun immuunsysteem te beïnvloeden. Dat meldt het RadboudUmc dinsdag na onderzoek in samenwerking met 'Iceman' Wim Hof. Tot nu toe werd gedacht dat dat niet mogelijk was.

Met simpele technieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en herhaalde blootstelling aan koude kun je het autonome zenuwstelsel activeren en de reactie van je immuunsysteem remmen. Of de technieken ook effect kunnen hebben bij zieke mensen is nog onduidelijk. Daarvoor is vervolgonderzoek nodig.

Aanleiding voor het onderzoek was de techniek die Hof toepaste bij zijn kouderecords. In 2011 ontdekten onderzoekers al dat hij zelf zijn autonome zenuwstelsel zo wist te beïnvloeden dat hij niet ziek werd. De resultaten waren zo opmerkelijk dat de wetenschappers besloten vervolgonderzoek te doen.

Onder leiding van Hof trainden twaalf gezonde, jonge mannen tien dagen met enkele specifieke technieken. De training vond deels plaats in Polen, waar de vrijwilligers meditatie- en ademhalingsoefeningen leerden en in korte broek door de sneeuw liepen.

Terug in Nederland gaven de wetenschappers de getrainde mannen en twaalf gezonde, niet-getrainde mannen een injectie met endotoxine, een bestanddeel dat zorgt voor een reactie van het afweersysteem. Het immuunsysteem maakt dan ontstekingseiwitten aan. Hierdoor krijgen de proefpersonen griepverschijnselen zoals koorts en hoofdpijn. De getrainde mannen hadden veel minder last van griepverschijnselen omdat ze door de aangeleerde technieken meer adrenaline aanmaakten.

Hof kam de afgelopen jaren meerdere keren in de media met zijn kouderecords. Zo stond hij urenlang in een bak met ijsblokjes en bedwong hij nagenoeg naakt de Kilimanjaro, de hoogste berg in Afrika.