Transactietaks in 2016 van start

De financiëletransactietaks (ftt) die elf landen willen gaan heffen, komt er pas in 2016. Dat heeft de Franse minister van financiën Michel Sapin maandagavond gezegd na afloop van de Eurogroep-bijeenkomst, schrijft persbureau Bloomberg. De details van de belasting worden eind dit jaar duidelijk.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de belasting op financiële transacties begin dit jaar zou worden ingevoerd. De elf deelnemende landen, waaronder naast Frankrijk ook Duitsland, Italië en Spanje, konden het echter moeilijk eens worden over of de taks ook op derivaten zou moeten worden geheven. Ook was er geen overeenstemming welk land de opbrengst zou krijgen: het land waar het handelende bedrijf vandaan komt, of daar waar de beurs is gevestigd.

Volgens Sapin hebben de landen nu besloten om op de handel in een aantal soorten derivaten de belasting te heffen. "Welke precies moeten we nu gaan bepalen", zei Sapin volgens Bloomberg. In die discussie worden ook de lidstaten van de Europese Unie betrokken die de ftt niet willen invoeren, zoals Nederland, Groot-Brittannië en Malta. "Net als de landen die voor zijn, hebben wij dezelfe zorgen: we hopen beide dat de bedrijvigheid niet ergens anders naartoe gaat", zei de Maltese minister Edward Scicluna. Onder meer Duitsland heeft steeds als voorbehoud aan deelname gesteld dat de belasting geen vlucht van bedrijven mag veroorzaken.

De belasting van 0,1 procent op aandelentransacties moet de deelnemende landen dertig tot 35 miljard euro aan inkomsten opleveren. Doel is de Europese markt te versterken en onverantwoordelijke aandelenhandel, zoals flitstransacties, te bemoeilijken. Critici vrezen dat markten minder liquide worden door de belasting en dat de taks uiteindelijk moet worden opgebracht door de klanten van banken en pensioenfondsen.