FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 mei 2014

Dijsselbloem wil Europese Commissie niet leiden

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ziet zichzelf geen voorzitter van de Europese Commissie worden. Dat heeft hij maandag gezegd bij aankomst op een vergadering van de Eurogroep in Brussel.

De vroegere eurocommissaris en VVD-leider Frits Bolkestein vindt Dijsselbloem de beste kandidaat om de commissie te leiden. In het tv-programma Buitenhof noemde hij Dijsselbloem zondag 'een bekwaam persoon met veel kwaliteiten'. Nederland heeft nog nooit de voorzitter van de Europese Commissie geleverd.

"Een groot compliment", zo reageerde Dijsselbloem, maar hij vindt de lof niet terecht. "Ik doe niet mee aan het grote banenspel. Ik heb al een baan en een bijbaan, dat is al werk genoeg", zei hij, verwijzend naar zijn ministerschap en zijn post als voorzitter van de Eurogroep.

Dijsselbloem denkt evenmin aan een functie als eurocommissaris, ook al zou zijn partij, de PvdA, nu aan de beurt zijn om een kandidaat voor te dragen. Wat ook in zijn voordeel zou spelen is dat hij veel financieel-economische ervaring heeft. "Sinds zeer kort", zo haast hij zich te relativeren.

Na de Europese verkiezingen later deze maand moet ook een nieuwe Europese Commissie worden samengesteld. De politieke fracties in het Europees Parlement hebben hun kandidaten al voorgedragen, maar mogelijk wijzen de regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten zelf een voorzitter aan.

[WK Snooker] Selby verslaat O'Sullivan en is wereldkampioen

Mark Selby is voor de eerste keer in zijn carrière wereldkampioen snooker geworden. Hij won in de finale van Ronnie O'Sullivan met 18-14, nadat Selby eerst nog 3-8 en 5-10 achter stond. Selby stond bij het ingaan van de laatste sessie 12-11 voor. 

O'Sullivan trok in het begin van de avond direct de stand naar 12-12 met een break van 100. Een spannend 25e en 26e frame gingen beiden naar Selby. Een break van 50 in frame 27 zorgt ervoor dat The Jester From Leicester met 15-12 voor kwam te staan tijdens de interval. 

Na de pauze was het O'Sullivan in acht minuten wat terug deed en de achterstand verkleinde tot twee frames. Met een 47-15 voorsprong kon Selby weer in zijn stoel plaats nemen. Selby kon een rode bal niet in het midden van de tafel potten. O'Sullivan nam het over en mede door het een geniaal schot op de gele bal kon hij 15-14 op het bord laten zetten. 

In het dertigste frame kon Selby zijn eerste century van de finale maken. Met een break van 127 werd het 16-14. Het is de vijfde century voor Selby dit WK. O'Sullivan staat op dertien centurybreaks. Een break van 87 was voldoende voor Selby om 17-14 op het bord te zetten. O'Sullivan leek nog een frame te kunnen pakken, hij kwam 56-0 voor. The Rocket faalde echter en Selby maakte het af. 

Selby mag 300.000 Britse ponden bijschrijven, zo'n 365.000 euro. O'Sullivan moet genoegen nemen met 125.000 Britse pond (152.000 euro). The Jester From Leicester heeft zijn carrière Triple Crown binnen. Selby won al drie keer de Masters en in 2012 ook de UK Championship. Hij is nu ook de nieuwe nummer één van de wereld. 

Mark Selby in actie om een zwarte bal te potten. (PRO SHOTS/Action images)

Bijna miljoen bezoekers op bevrijdingsfestivals

Bijna een miljoen mensen hebben maandag de veertien Nederlandse bevrijdingsfestivals bezocht. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De zogenoemde ambassadeurs van de vrijheid Kensington, Gers Pardoel en Douwe Bob vlogen met helikopters naar de festivals waar ze optraden.

Volgens de politie verliep het op alle festivals goed. Wel was het op sommige festivals erg druk. Premier Mark Rutte (VVD) had maandag om 13.00 uur het bevrijdingsvuur ontstoken op het festival in Assen. Hij gaf daarmee de aftrap voor de festivals.

Grafsteen met hakenkruis in Graz afgedekt

Op een Oostenrijks kerkhof is een hakenkruis op een grafsteen toegedekt nadat de eigenaar van het graf gedreigd was met een boete van vierduizend euro. Dat heeft staatszender ORF maandag bekendgemaakt.

Een wet maakte het in 1947 verboden om in Oostenrijk in het openbaar nazisymbolen te tonen. In Graz verzetten gemeenteraadsleden en katholieke geestelijken al jaren tegen het verwijderen of aanpassen van de grafstenen. Volgens hen is de wet niet van toepassing op grafstenen die voor 1947 zijn geplaatst. Critici wijzen erop dat de wet stelt dat bestaande symbolen verwijderd of aan het zicht onttrokken moeten worden.

Graafwerk bij woning motorbaas dinsdag verder

Het graafwerk bij de voormalige woning van motorbaas Lau G. gaat dinsdag verder, meldt L1. Rechercheurs waren sinds maandagochtend bezig met het graafwerk op een bosperceel bij de woning in Arcen. G. zit vast voor betrokkenheid bij de dood van twee Marokkaanse mannen in 2006.

De Marokkaanse mannen van 19 en 23 jaar verdwenen spoorloos na een inbraak in een hennepkwekerij in Venray. Een broer en een vriend gingen op onderzoek uit en vonden in de kwekerij een grote plas bloed. De lichamen van de slachtoffers zijn nooit gevonden.

De 52-jarige G. werd vorige maand opnieuw aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van de mannen. Ook een medeverdachte, Geert G. uit Baarlo, werd weer gearresteerd. In 2007 werden beide mannen nog vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

Moldavië verhoogt paraatheid bij grens

De regering van Moldavië heeft de bewakers van de landsgrenzen in verhoogde staat van paraatheid gebracht. De beslissing lijkt ingegeven door de crisis in Oekraïne en het recente optreden van Rusland.

President Nicolaei Timofti, premier Iurie Leanca en parlementsvoorzitter Igor Coreman kwamen met een gezamenlijke verklaring, waarin ze zeiden dat de ordediensten is opgedragen 'alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de orde in het land te bewaren'. De drie heren traden verder niet in detail.

Kiev stuurt elite-eenheid naar Odessa

De Oekraïense regering heeft maandag een elite-eenheid van de nationale garde naar Odessa gestuurd om de stad weer onder controle te krijgen. In Odessa was het lange tijd rustig, maar vorige week sloeg de vlam in de pan. Meer dan veertig mensen kwamen vrijdag om nadat een overheidsgebouw dat bezet was door pro-Russische separatisten in brand was gestoken.

Het was in Odessa maandag weer relatief rustig. De zwaar bewapende elite-troepen patrouilleerden op straat. Boze bewoners van de stad kwamen samen bij het uitgebrande overheidsgebouw en legden daar kransen neer.

Dode kinderen gevonden in huis Duitsland

In een huis in het Duitse Steinfurt zijn maandag drie dode kinderen gevonden. Dat meldt de Duitse krant Bild. De moeder van de kinderen werd gereanimeerd en ligt op de intensive care.

Steinfurt ligt net over de grens, zo'n veertig kilometer van Enschede. De politie en brandweer kwamen rond 14.30 uur poolshoogte nemen in de woning. Kennissen van het gezin hadden aan de bel getrokken omdat het niet lukte met de mensen in contact te komen.

Vooralsnog lijkt het er op dat de kinderen - die 3, 4 en 11 jaar waren - zijn overleden door koolmonoxidevergiftiging. Het wordt niet uitgesloten dat de moeder haar kinderen heeft vermoord.

[Giro] Poels mee in dienst van Urán

Wout Poels staat vrijdag aan de start van de Giro d'Italia. De renner is opgenomen in de selectie van Omega Pharma-Quick-Step, maakte de ploeg maandag bekend. Absolute kopman is Rigoberto Urán. De Colombiaan werd vorig jaar achter Vincenzo Nibali tweede in het eindklassement, toen nog in dienst van Team Sky.

Alle renners weten volgens ploegleider Davide Bramati wat hen te doen staat. "We verkenden de belangrijkste ritten en de renners die Uran moeten bijstaan reden een uniek programma om hen in topconditie aan de start te krijgen", zegt de Italiaan. "Iedereen weet dat het doel is om goed te presteren met Uran en hem alle ondersteuning te geven."

Voor Poels wordt het zijn debuut in de Ronde van Italië. Vorig jaar reed hij de Tour de France en de Vuelta a España.

Net als Poels moeten ook Serge Pauwels, Gianluca Brambilla, Pieter Serry en Thomas De Gendt Urán bijstaan in de bergen. Iljo Keisse, Julien Vermote en sprinter Alessandro Petacchi zijn geselecteerd voor de vlakke ritten.

Ajax wint opnieuw prijs voor sportiefste club

Ajax heeft net als vorig jaar de Fair Play-prijs gewonnen voor sportiefste club van de Eredivisie. Dat maakte de KNVB maandag bekend. De landskampioen ontvangt als beloning een cheque van tienduizend euro. Dat geld moet worden besteed aan een door de club zelf te kiezen sociaal maatschappelijk project.

De KNVB heeft alle competitiewedstrijden van het seizoen beoordeeld op sportief en respectvol gedrag van de teams. Daarbij is niet alleen gekeken naar het aantal gele en rode kaarten, maar ook naar het getoonde respect richting scheidsrechters en tegenstanders en naar het gedrag van teamofficials.

Frank de Boer is niet verbaasd dat Ajax als winnaar uit de bus komt. "Ajax is nooit een schopploeg geweest en zal dat ook nooit worden", zegt hij op de clubsite. "Wij moeten het ook meer van het balbezit hebben dan van fysieke duels. Wij zijn kampioen geworden en winnende teams hebben doorgaans minder overtredingen nodig."

Favorieten simpel verder in Madrid

De favorieten voor de titel die maandag in actie kwamen op het WTA-toernooi van Madrid hebben eenvoudig de volgende ronde bereikt. Na Li (2) won met 6-1 en 7-6 (7) van Kirsten Flipkens, Agnieszka Radwanska (3) versloeg Eugenie Bouchard met 7-6 (3) en 6-2 en Simona Halep (4) had tegen Julia Görges eveneens maar twee sets nodig: 6-2 en 6-0.

Nummer één van de wereld Serena Williams, de winnares van de afgelopen twee jaar, bereikte zondag al de tweede ronde. Hetzelfde geldt voor Petra Kvitova (5), de winnares van 2010.

In het mannentoernooi vielen ook geen verrassingen te noteren. Kei Nishikori (10) won met 6-4 en 6-4 van Ivan Dodig. Jo-Wilfried Tsonga (11) versloeg Edouard Roger-Vasselin met 6-3, 4-6 en 6-3. De nummers een tot en met acht van de plaatsingslijst stromen pas in de tweede ronde in.

FOK!toen: 75 jaar We'll Meet Again

Voor de FOK!Toen van vandaag gaan we maar liefst 75 jaar terug in de tijd. Het was namelijk in 1939 dat de Britse zangeres Vera Lynn haar meest bekende hit scoorde met het liedje 'We'll Meet Again', een liedje dat ook onlosmakelijk met de Tweede Wereldoorlog verbonden is. Van het liedje verschenen diverse uitvoeringen, waarvan we een aantal in deze FOK!toen onder de loep nemen.

Vera Lynn
In 1939 schreven de Britten Ross Parker en Hughie Charles het liedje 'We'll Meet Again' voor Vera Lynn. Het liedje werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vaak opgedragen aan de soldaten die naar het front vertrokken om te vechten voor hun vaderland. Voor achterblijvende familie en vrienden was het vaak de vraag of ze de vertrekkende mannen en vrouwen ooit terug zouden zien. Met goede hoop zeiden ze dan maar: "We'll Meet Again". Was het niet in dit leven, dan wellicht in het hiernamaals.

Vera Lynn

Het intro van 'We'll Meet Again' doet trouwens wel wat denken aan 'Melody in F' van Anton Rubinstein. Dat nummer werd in 1905 voor het eerst door Hans Kronold op 78 toerenplaat uitgebracht en is hier rechtenvrij te beluisteren.

Uit de Montreal Gazette van 2 juli 1943
Uit de Montreal Gazette van 2 juli 1943

In 1943 speelt Vera Lynn de hoofdrol in de gelijknamige musical van regisseur Philip Brandon. Ook is Lynn te horen in de eindscène van de film Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb.

Uit de Leeuwarder Courant van 7 maart 1977
Uit de Leeuwarder Courant van 7 maart 1977

Guy Lombardo & His Royal Canadians

Guy Lombardo & His Royal Canadians

Gaetano Alberto Lombardo vormde in 1924 met zijn broers Carmen, Lebert en Victor de groep The Royal Canadians. De groep, die haar muziek omschreef als 'The Sweetest Music This Side of Heaven', verkochten wereldwijd tussen de 100 en 300 miljoen platen. In 1941 verscheen zijn uitvoering van 'We'll Meet Again'.

Benny Goodman Orchestra & Peggy Lee

Benny Goodman Orchestra & Peggy Lee
In 1942 neemt het orkest van Benny Goodman een swingende versie op van 'We'll Meet Again' met niemand minder dan Peggy Lee op vocalen. Wat Elvis Presley zou zijn voor de rock-'n-roll was Goodman voor de jazz en swing.


Frank Sinatra

Frank Sinatra

Twintig jaar na Benny Goodman verscheen er een elpee met een aantal van de favoriete Britse liedjes van Frank Sinatra. Ook 'We'll Meet Again' mocht daar niet op ontbreken.


The Byrds

The Byrds
In de film Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb was naast Vera Lynn nog een andere uitvoering van 'We'll Meet Again' te horen en wel die van de Amerikaanse band The Byrds.

De versie van The Byrds is ook als laatste nummer op hun debuutalbum Mr. Tambourine Man terug te vinden. Van de opnamesessies bestaan ook nog opnames die je hieronder terug kunt horen.


Sandy Coast

Sandy Coast
Ook in de nederbeat verschenen meerdere versies van dit bekende nummer. De bekendste uitvoering van 'We'll Meet Again' is wel die van de groep Sandy Coast uit 1966.

Het nummer van de groep rondom Hans Vermeulen is ook te vinden op het verzamelalbum  And Their Name Is... Sandy Coast uit 1968.

Tommy Cooper
Ook de legendarische Britse komiek Tommy Cooper brengt in 1978 een singletje uit, met daarop zijn uitvoering van 'We'll Meet Again'.

'We'll Meet Again' was eveneens de laatste single van de komediant die op 15 april 1984 tijdens een voorstelling zou overlijden aan een hartaanval. De show, die live op tv werd uitgezonden, werd bekeken door miljoenen Britten en velen dachten dat de hartaanval niet echt was, maar een onderdeel van Cooper's show. Helaas hadden deze mensen ongelijk.

Johnny Cash

Johnny Cash
In 2002 verschijnt het album American IV: The Man Comes Around van Johnny Cash, waarop we de zanger met de prachtige stem een aantal van zijn favoriete liedjes horen zingen. Zo horen we Man In Black prachtige uitvoeringen maken van liedjes van Nine Inch Nails ('Hurt'), The Beatles ('In My Life'), Depeche Mode ('Personal Jesus') en natuurlijk Vera Lynn.

Johnny Cash - Unearthed
Johnny Cash - Unearthed

Als afsluiter nog een curieus nieuwsbericht uit 1989, waaruit blijkt dat niet iedereen het liedje kon waarderen.

Uit de Leeuwarder Courant van 24 november 1989
Uit de Leeuwarder Courant van 24 november 1989

Left 4 Dead in een arcadekast

Een van de grootste arcadekastmakers Taito gaat binnenkort in zee met Valve om een Left 4 Dead arcadekast te maken. Dit is bekend geworden na het verschijnen van het Valve en Left 4 Dead logo op hun eerder aangekondigde Project Z website.

Al eerder maakte Taito een arcadekast van een ander spel van Valve, namelijk Half Life 2: Survivor. De kans is echter klein dat deze kast ooit eens naar Europa komt, maar hoop doet leven! Ondertussen mag Valve ook wel eens een begin maken aan Left 4 Dead 3 en Half Life 3.

Project Z Left 4 Dead

 

Within Temptation op Belgisch festival Dour

Within Temptation treedt op tijdens het Belgische Dour Festival. Dat heeft de organisatie maandagavond bekendgemaakt. Ook Cypress Hill, Bonobo en Chromeo maken het affiche van het festival, dat plaatsvindt van 17 tot en met 20 juli, compleet.

In totaal beklimmen 230 acts het podium van de 26e editie in het Waalse dorp Dour. Zo werd eerder al de komst van onder meer Hudson Mohawke, Gentleman, The Hives en Klaxons aangekondigd.

Zeer grote brand in Chinees restaurant Monster

In een Chinees restaurant in het Zuid-Hollandse Monster heeft maandagmiddag een zeer grote brand gewoed. Er was tijdens de brand niemand meer in het restaurant aan de Molenweg aanwezig. Hoe de brand kon ontstaan, is nog niet duidelijk.

Rond 16.00 uur was de brand onder controle en werd het sein brand meester gegeven. "We zijn inmiddels alles aan het nakijken", meldt de zegsman. Niemand raakte gewond.

Toen de brandweer werd gealarmeerd, sloeg het vuur al uit het pand. Daarom werd meteen opgeschaald naar een grote inzet van de brandweer, aldus een woordvoerder. "Daardoor konden we de brand ook vrij snel blussen", meldt de zegsman.

Het is de tweede grote brand die de regio binnen 24 uur treft. Zondag brak ook al een flinke brand uit in een bedrijfspand in het nabijgelegen Poeldijk.

Ministerie: negatief reisadvies voor Nigeria

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt Nederlanders om naar bepaalde gebieden in Nigeria af te reizen als dat niet nodig is. Mensen die toch gaan, wordt geadviseerd om rekening te houden met 'aanhoudende risico's van criminaliteit met inbegrip van berovingen en ontvoeringen'.

Verder krijgen Nederlanders het advies om 'extra waakzaamheid te betrachten' en grote menigtes, demonstraties, samenscholingen, openbare evenementen en drukbezochte locaties te vermijden. Verder doen ze er goed aan de berichtgeving in de media te volgen en zich te informeren over de actuele ontwikkelingen voor vertrek.

Buitenlandse Zaken zegt aanslagen die op westerse doelen gericht kunnen zijn, niet uit te sluiten. "Er zijn berichten over een dreiging tegen Sheraton Hotels in Nigeria, maar er is geen informatie over het tijdstip of methode van een mogelijke aanval", is te lezen in het aangepaste reisadvies.

Het ministerie bevestigde maandag dat drie Nederlanders zondag zijn ontvoerd in Nigeria. Ze zijn gekidnapt door nog onbekende, gewapende mannen. In het noorden van het land zijn bovendien honderden schoolmeisjes ontvoerd. De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft daarvoor de verantwoordelijkheid geëist.

De laatste bomaanslag vond plaats op 1 mei in een buitenwijk van de hoofdstad Abuja. Negentien mensen kwamen daarbij om het leven. Het explosief zat verstopt in een auto en ontplofte vlakbij de plek waar op 14 april 75 mensen omkwamen na een aanslag.

'Nieuwe album Adele heet 25'

Adele lijkt maandag op Twitter de titel van haar nieuwe album te hebben onthuld. De zangeres, die maandag haar 26e verjaardag viert, heeft gehint dat haar derde plaat 25 heet. "Doei 25, zie je later dit jaar weer terug", twitterde de zangeres.

De eerste twee albums van de Britse zangeres kregen ook al als titel de leeftijd die Adele had toen ze de platen opnam. Zo verscheen haar debuut 19 in 2008 en kwam het vervolg 21 twee jaar later uit.

Eerder werd al gefluisterd dat Adele haar derde plaat dit najaar uitbrengt. De zangeres heeft flink de tijd genomen voor het album omdat ze in oktober 2012 beviel van haar eerste kind, zoon Angelo.

Vooroverleg over atoomdeal Iran begint hoopvol

Dinsdag beginnen atoomdeskundigen in New York aan de voorbereidingen voor de volgende ronde van het atoomoverleg tussen Iran en zes grote mogendheden. Nog een groot aantal obstakels staat een definitief akkoord in de weg, maar de opstelling van Iran stemt Rusland en het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) optimistisch.

Iran werkt voorbeeldig mee, geeft antwoord op vragen die het land voorheen uit de weg ging en lijkt oprecht uit te zijn op een akkoord. Die overeenkomst moet de Iraanse economie verlossen van de knellende sancties die Iran zijn opgelegd als straf voor het jarenlang voortzetten van het gewraakte atoomprogramma.

De regering in Teheran maakt dezer dagen opnieuw een goede beurt. Inspecteurs van het IAEA bezoeken deze week een Iraanse uraniummijn en een fabriek waar het radioactieve materiaal wordt verwerkt, maakte Teheran zondag bekend. Met de ontvangst van de inspecteurs lost Iran ook zijn laatste belangrijke belofte aan de IAEA in.

Deskundigen uit Iran en van de zes grote mogendheden die deelnemen aan het atoomoverleg hebben de taak de weg te bereiden voor hun ministers, die op dinsdag 13 mei bijeenkomen in Wenen. Er wacht hun nog een aantal hoofdpijndossiers, zegt Patricia Lewis van het Britse Koninklijk Instituut voor Internationale Zaken.

De experts moeten volgens Lewis bijvoorbeeld overeenstemming zien te bereiken over het aantal verrijkingscentrifuges dat Iran mag houden en hoe snel Iran de rest moet afstaan. Ook wanneer en welke sancties worden verlicht, is een heet hangijzer. De verschillende partijen zijn het ook nog lang niet eens over de toekomst van de onderzoeksreactor en de zwaarwaterreactor die Iran bezit. Maar Irans opstelling heeft 'een enorme verandering' ondergaan, zegt Lewis. Twee jaar geleden was het nog patstelling troef, maar inmiddels 'is er echte vooruitgang'. "Het zijn kleine, maar wel belangrijke stappen. Tot dusver alles naar wens, zou ik zeggen. Ik houd mijn adem in."

Iran bereikte in november een voorlopig akkoord met zes grootmachten. Teheran doet concessies op nucleair gebied, in ruil waarvoor de internationale sancties gedeeltelijk worden opgeheven. Iran moet in juni hebben voldaan aan zijn verplichtingen op grond van de met de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland gesloten overeenkomst. In juli moet een definitief akkoord volgen. Die deadline kan evenwel worden opgeschoven.

Medio april sprak het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zijn tevredenheid uit over de volledige medewerking van Iran. Het Iraanse ministerie liet indertijd weten dat Iran en zijn gespreksgenoten er al voor meer dan vijftig procent uit waren.

De internationale gemeenschap koestert al jaren verdenkingen dat Teheran in het geheim aan een atoomwapen zou werken. Iran beweert alleen vreedzame doelen met zijn nucleaire programma na te streven.

Ontkennen nazimisdaden nu strafbaar in Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een wet ondertekend die het ontkennen van oorlogsmisdaden begaan door de nazi's strafbaar stelt. Ook het verspreiden van onjuiste informatie over het optreden van het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog is voortaan illegaal. Op beide vergrijpen staat een maximale celstraf van vijf jaar.

De overwinningen van het Rode Leger worden al langer door het Kremlin gebruikt om de nationalistische gevoelens van de Russen aan te wakkeren. Diezelfde gevoelens van nationale trots komen naar voren in de Russische berichtgeving over de crisis in Oekraïne. Moskou heeft meermaals gezegd dat de regering in Kiev samenwerkt met fascisten en neonazi's.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken presenteerde maandag een rapport over mensenrechtenschendingen in Oekraïne, begaan door 'ultranationalistische, neonazistische en extremistische' groeperingen.

Vrijdagochtendtraining in F1 mogelijk geschrapt

Het lijkt erop dat om kosten te besparen in de Formule 1 vanaf volgend jaar de vrijdagochtendtraining geschrapt zal gaan worden. Dit meldt het Duitse Bild dat voorts schrijft dat er nog een aantal andere zaken in de pijplijn zitten om de nodige euro's te besparen.

Vorige week vond in het Britse Biggin Hill een vergadering plaats om een alternatief te vinden voor de afgeschoten budgetlimiet. Op aandringen van de vier kleine teams zaten de FIA, Bernie Ecclestone en de grote teams om tafel om maatregelen te bedenken om kosten te reduceren. Een ervan is het schrappen van de vrijdagtraining, maar dat heeft als nadeel dat jonge coureurs minder kans krijgen om ervaring op te doen.

Een andere maatregel is dat parc fermé al na de enige vrijdagtraining in te gaan, terwijl nu tussen alle trainingen door nog flink gesleuteld wordt om de auto voor de kwalificatie en de race klaar te hebben. Een voorstel om het aantal aerodynamische updates te beperken heeft het niet gehaald.

Mogelijke route MH370 nog eens bekeken

Een internationaal panel gaat alle gegevens die in het bijna twee maanden durende onderzoek naar het vermiste Maleisische vliegtuig zijn verzameld nog eens tegen het licht houden. Ze willen zeker weten dat de mensen die in een afgelegen deel van de Indische Oceaan naar brokstukken speuren op de juiste plek zoeken.

Experts en ministers van defensie of verkeer uit Maleisië, Australië en China kwamen maandag in de Australische hoofdstad Canberra bijeen om te bespreken wat de volgende stappen in het onderzoek moeten zijn. Op basis van satelliet- en radargegevens wordt ervan uitgegaan dat vlucht 370 van Malaysia Airlines ten westen van Australië in zee is verdwenen. Tot dusver is 4,6 miljoen vierkante kilometer oceaan afgespeurd, maar is nog niets van de Boeing 777 teruggevonden. Het toestel verdween op 8 maart met 239 mensen aan boord.

"We zijn in een stadium gekomen waarin het erg zinnig is om alle gegevens die verzameld zijn en alle analyses die gemaakt zijn nog eens te bekijken, om te verzekeren dat er niets over het hoofd is gezien, dat de veronderstellingen, deducties en gevolgtrekkingen juist zijn", zei de Australische leider van de zoekactie, Angus Houston.

De speurtocht naar brokstukken op het zeeoppervlak is vorige week afgesloten omdat wat er eventueel dreef nu wel zal zijn gezonken. Het zoeken gaat nu voort op de zeebodem en Houston zegt dat dit wel een jaar kan duren.

De speurders vragen landen en particuliere ondernemingen of zij apparatuur hebben die dieper kan dan de Bluefin 21, een onbemande duikboot die de afgelopen weken tevergeefs de zeebodem heeft afgezocht in een gebied waar begin april signalen van de zwarte doos van een vliegtuig zijn opgevangen. De Bluefin kan echter maar 4,5 kilometer diep duiken. De zee is op sommige plaatsen in het gebied dieper. Een bijkomend probleem is dat de zeebodem in het gebied nog niet echt goed in kaart is gebracht. De Bluefin kan ook geen gegevens real-time doorgeven; de data die de onbemande duikboot heeft verzameld kunnen pas worden uitgelezen als het vaartuig na iedere duik van zestien uur weer naar boven is gehaald.

Het zal waarschijnlijk nog een maand of twee duren voordat andere apparatuur ter plekke in het water kan worden gelaten, zei Houston.

Aantal autodiefstallen blijft stijgen

Het aantal diefstallen van auto's blijft nog altijd stijgen. In de eerste vier maanden van dit jaar werden bijna tien procent meer voertuigen gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) maandag publiceerde. Vorig jaar steeg het aantal autodiefstallen voor het eerst in tien jaar.

Tot april werden in totaal al meer dan tienduizend voertuigen, aanhangers en caravans gestolen. Opvallend is dat het cijfer iedere maand stijgt. Werden in januari nog 2541 diefstallen gepleegd, de afgelopen twee maanden waren dat er respectievelijk 2706 en 2738.

Een woordvoerder van AVc zei maandagochtend in De Telegraaf dat dieven steeds eenvoudiger de elektronische beveiliging van auto's weten uit te schakelen. De stichting vindt dat er altijd volgsystemen in voertuigen moeten worden gebouwd, zodat gestolen auto's makkelijker terug te vinden zijn.

Drentse puber door het lint om gesloten bar

Een Drentse tiener heeft zaterdagnacht een leeftijdgenoot zwaar mishandeld omdat hij geen drank meer kreeg in de plaatselijke jeugdsoos. Het slachtoffer werkte als vrijwilliger achter de bar en weigerde hem nog iets te geven toen de bar dichtging, meldt de politie.

De 16-jarige jongen uit Weiteveen belaagde het slachtoffer, een jongen uit Schoonebeek, meerdere keren nadat ze beiden de soos hadden verlaten. In eerste instantie bleef het bij duw- en trekwerk, maar later vielen er rake klappen. Het slachtoffer liep onder meer een hersenschudding, kneuzingen in het gezicht en gebroken tanden op.

De Weitevener werd zondagmiddag aangehouden nadat het slachtoffer aangifte had gedaan. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Treinverbinding Hengelo-Duitsland stap dichterbij

Reizigers kunnen vanaf december 2017 hoogstwaarschijnlijk weer een stoptrein pakken tussen Hengelo en Duitsland. Op een aanbestedingensite van de Europese Unie is onlangs een opdracht geplaatst voor het treinverkeer tussen de Twentse stad en de Duitse steden Osnabrück en Bielefeld.

De Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen hebben de laatste benodigde 200 duizend euro subsidie toegezegd voor de ov-verbinding. De Regio Twente geeft jaarlijks 400 duizend euro subsidie, meldde de regio-organisatie al eerder. Ook de provincie Overijssel betaalt mee.

De hoop is dat door de uitbreiding van het traject dagelijks 750 mensen de regionale stoptrein pakken, maakte de gemeente Bad Bentheim begin april bekend. De vorige treinverbinding, de zogeheten Grensland Express, werd eind vorig jaar opgeheven omdat er te weinig reizigers waren. Dagelijks pakten zo'n 250 mensen de trein, terwijl er zeshonderd nodig waren om de lijn rendabel te krijgen.

De nieuwe trein zou vanaf december 2017 zeker vijftien jaar moeten rijden. Geïnteresseerde vervoersbedrijven kunnen vanaf september tot begin januari volgend jaar inschrijven op de aanbesteding.

Grensland Express
De in december opgeheven Grensland Express

Weer meer doden door MERS-virus in Saudi-Arabië

In Saudi-Arabië zijn opnieuw drie mensen bezweken aan MERS, het virus dat verwant is aan SARS. Dat heeft het ministerie van volksgezondheid maandag bekendgemaakt. Het dodental komt daarmee vooralsnog uit op 115.

De drie slachtoffers - een 45-jarige man en twee vrouwen van middelbare leeftijd - liepen het virus op in de westelijke stad Jiddah. Daarnaast zijn er nog drie besmettingen vastgesteld: twee in de hoofdstad Riyad en een in Medina. Voor zover bekend hebben nu 414 mensen in Saudi-Arabië MERS opgelopen.

MERS behoort tot dezelfde ziektefamilie als SARS en verkoudheid. In 2003 overleden ongeveer achthonderd mensen aan een mondiale SARS-epidemie. MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onbekend hoe de ziekte zich verspreidt.

Exclusiviteitsdeal DLC van Microsoft ook voor CoD: Advanced Warfare

De exclusiviteitsdeal die Microsoft heeft bij DLC van Call of Duty-games gaat ook gelden voor de pas aangekondigde Call of Duty: Advanced Warfare. Dit blijkt uit een update van Microsoft op de aankondigingspagina van de game.

De exclusiviteitsdeal houdt in dat alle DLC voor Call of Duty: Advanced Warfare een maand eerder beschikbaar komt op Xbox 360 en Xbox One dan op andere platformen. 

Call of Duty: Advanced Warfare komt 4 november uit op Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc.

Eindhovenaren gepakt om ontvoering en mishandeling

Twee mannen en twee vrouwen uit Eindhoven zijn de afgelopen dagen opgepakt omdat ze donderdag een plaatsgenoot zouden hebben mishandeld en ontvoerd. De vier verdachten en het 31-jarige slachtoffer kennen elkaar, meldt de politie maandag. Vermoedelijk was een oud conflict aanleiding voor de mishandeling en ontvoering.

Het slachtoffer zou donderdagavond met de twee vrouwen in een auto zijn meegereden naar een locatie in Eindhoven. Daar zou hij door de twee mannen zijn mishandeld en bestolen van enkele honderden euro's. Vervolgens zou de Eindhovenaar door het duo in hun auto zijn meegenomen.

Op de Van Oldenbarneveltlaan zag de 31-jarige man kans om uit de rijdende wagen te springen. Hij liep daardoor beenletsel op. De politie is een onderzoek begonnen naar het voorval en heeft de twee mannen van 22 en 32 jaar oud en de twee vrouwen van 21 en 22 jaar oud aangehouden. Ze komen allemaal uit Eindhoven.

'Werknemers horeca verdienen een schijntje'

Horecapersoneel krijgt gemiddeld genomen het laagste loon van alle werknemers in Nederland. Dat stelt tenminste vakbond FNV Horeca. De gemiddelde horecamedewerker met diploma toucheert per uur 9,41 euro, zo blijkt uit een inventarisatie van de bond. Voor een ongediplomeerde barman of serveerster is het bruto uurloon zonder fooien 8,57 euro.

Zowel gediplomeerde als ongediplomeerde horecamedewerkers verdienen minder dan bijvoorbeeld iemand die in een tankstation werkt of de vakken vult in een supermarkt. Zij verdienen volgens de bond respectievelijk namelijk gemiddeld 9,70 en 10,17 per uur. De schoonmakers, die momenteel voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden staken, verdienen 10,70 euro per uur.

Per maand komt een schoonmaker daardoor tweehonderd euro hoger uit dan een volwassen horecamedewerker, zo stelt FNV. "Ook al ben je als werknemer in de horeca het visitekaartje van de zaak, je wordt er veelal beloond met het allerlaagste salaris", aldus de bond. FNV pleit daarom voor verandering en hogere lonen.

Wanneer bovendien wordt gekeken naar het uurloon voor onregelmatig werk op zaterdag of in de avond, dan zijn de verschillen nog groter, aldus FNV. Bij overwerk ligt het uurloon voor horecapersoneel soms zelfs vier euro lager dan bij schoonmakers.

The Last of Us 2-teaser is toch geen teaser

Fans van gamestudio Naughty Dog en de game The last of Us dachten even dat er een hoop mooie dingen zaten aan te komen. Nadat een tijdje terug al werd bekendgemaakt dat Uncharted 4 in ontwikkeling is, leek het er heel even op dat ook The Last of Us 2 in de maak is.

Marek Okon, concept artist voor The Last of Us zette namelijk onderstaande afbeelding op Facebook. In eerste instantie heeft het veel weg van een onderhanden tekening van een wat oudere Ellie, een van de hoofdpersonages uit The Last of Us. Het onderschrift "Let me tease you something. It’s coming " leek niets aan het toeval over te laten. Onmiddelijk schreeuwde fans en andere geïnteresseerden dat dit moest betekenen dat Naughty Dog met The Last of Us 2 bezig is.

Uiteindelijk blijkt de tekenaar de grootste troll van het jaar te zijn. Na een tijdje heeft Okon tegen website Kotaku bevestigd dat het geen teaserafbeelding was, maar een stukje fanart. Een goeie grap of een hele nare? Okon heeft in ieder geval een tijdje voor reuring gezorgd.

Generale repetitie Ilse en Waylon is goed ontvangen

Ilse DeLange en Waylon kunnen tevreden terugkijken op de eerste generale repetitie van het Eurovisie Songfestival. De zangeres en zanger, die Nederland vertegenwoordigen als het gelegenheidsduo The Comon Linnets, oefenden maandag in Kopenhagen hun nummer Calm after the Storm. Buitenlandse journalisten zien het duo wel in de finale.

Het duo heeft weinig veranderingen in de act doorgevoerd. Gedurende het nummer bespeelden DeLange en Waylon foutloos hun gitaar en verloren ze elkaar niet uit het oog. De zangeres is gekleed in een witte jurk van Claes Iversen. De zanger draagt een leren broek en een velours jasje, ontworpen door Jan Boelo.

Door een videoprojectie op de vloer lijken beiden op een snelweg te staan. Halverwege het optreden maakt de snelwegprojectie plaats voor artistieke afbeeldingen, voornamelijk in zwart-wit. DeLange lijkt optimaal te genieten van het moment en na afloop pakt Waylon buiten beeld haar hand even vast.

"Je kunt echt zien dat ze elkaar al lang kennen," zegt een Zweedse dagbladjournaliste tegen Novum Nieuws. "Veel acts voelen nep aan, met veel drama en zijn niet om aan te horen. Naar het Nederlandse liedje wil ik in de auto luisteren. Dit is oprecht. Daarnaast is er geen ander countrynummer dit jaar, dus zodoende is er geen specifieke concurrent. Het is een harde competitie, maar een finaleplek moet lukken."

"Ik vind de Nederlandse repetities steeds beter worden," zegt de Belgische journalist André Vermeulen. "Dit is geen typisch songfestivalliedje, maar daar zitten mensen ook niet meer op te wachten." Hij vindt het niet erg dat Calm After the Storm geen grote climax heeft. "De climax zit juist in de stilte halverwege het liedje."

Het zou volgens hem goed zijn voor het Eurovisie Songfestival als dit soort nummers echt gewaardeerd wordt. "Met grote namen als Waylon en Ilse DeLange, die al bewezen hebben dat ze kunnen zingen, speel je op veilig. Dat zelfvertrouwen is zichtbaar tijdens het optreden."

Een journalist van de Azerbeidzjaanse staatsomroep AzTV vraagt zich af of The Common Linnets goed zal presteren onder de echte druk van de halve finale. "Het duo oogt nu nog erg relaxed. Ze houden zich een beetje in om tijdens de televisie-uitzending alles te geven."

Maandagavond moeten DeLange en Waylon de jury overtuigen. Tijdens deze tweede generale repetitie beoordelen juryleden uit alle deelnemende landen het optreden. De stemmen die zij uitbrengen, bepalen voor de helft de einduitslag van dinsdagavond, wanneer de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival plaatsvindt. Armenië, Zweden en Oekraïne worden door de bookmakers die avond als grootste concurrenten gezien van Nederland.

Weer arrestaties na zware mishandeling Gulpen

Drie jongens, twee van 16 en een van 15 jaar oud, hebben zich maandag bij de politie gemeld voor de mishandeling van een 19-jarige man in Gulpen donderdagnacht. Agenten hebben het drietal gearresteerd.

De verdachten komen uit Voerendaal. Zaterdagavond en zondagochtend hadden zich ook al twee verdachten bij de politie gemeld. Het ging om twee 17-jarige jongens uit Wijlre. Een van hen werd zondagavond vrijgelaten, maar blijft wel verdachte.

De toestand van het slachtoffer, een 19-jarige man uit het Limburgse Mechelen, is onveranderd. Hij ligt nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het slachtoffer liep rond 01.30 uur met een vriend door de Dorpsstraat in Gulpen na een discotheekbezoek. In de Looierstraat kwamen ze een groep van acht jongeren tegen die zonder aanleiding op de twee begon in te slaan.

De 19-jarige man kreeg een harde klap waardoor hij ten val kwam. Vermoedelijk raakte hij toen met zijn hoofd een stenen vensterbank. Hij verloor daarbij het bewustzijn. Hij liep een schedelbasisfractuur op.

'CBR deelt onterecht rijbewijzen uit'

Ieder jaar kunnen tientallen mensen die zakken voor hun rijexamen of zelfs helemaal geen examen hebben gedaan toch hun rijbewijs aanvragen. Dat gebeurt door fouten die het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) maakt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

RTL vroeg aan zo'n duizend rijschoolhouders of ze hier voorbeelden van hebben meegemaakt, waarop zo'n 111 scholen 175 gevallen noemden.

Zo zakte een vrouw voor haar rijexamen, maar kreeg ze dezelfde dag nog bericht van het CBR waarin stond dat ze haar rijbewijs op kon halen. Drie kandidaten van een rijschoolhouder uit Markelo haalden hun verkeersexamen voor vrachtwagens (C), maar kregen op het gemeentehuis te zien dat ze ook hun rijbewijs voor aanhangers hadden gehaald (E).

Een rijschoolhouder uit Enschede zei tegen RTL dat één van zijn cursisten voor de motor bericht had gekregen dat hij zijn rijbewijs kon komen ophalen, terwijl de man alleen een tussentijdse toets had afgelegd. Hij hoefde dus geen examen meer te doen.

Het CBR laat aan RTL Nieuws weten dat er jaarlijks zeshonderduizend examens worden afgelegd en dat, omdat het mensenwerk is, daarbij fouten kunnen worden gemaakt.

Van Ginkel geselecteerd voor Jong Oranje

Bondscoach Albert Stuivenberg heeft zijn selectie voor Jong Oranje bekendgemaakt in aanloop naar de EK-kwalificatieduels met Schotland en Luxemburg. Stuivenberg heeft 27 spelers uitgenodigd voor de komende twee trainingsstages en de wedstrijden tegen Schotland (28 mei) en Luxemburg (3 juni). Spelers die op 15 mei geen clubverplichtingen meer hebben melden zich op die dag in Doorwerth.

Na een driedaags trainingskamp keren de spelers op 20 mei terug tot 23 mei voor een tweede trainingskamp. Dan kunnen ook nog afvallers van het Nederlands elftal aansluiten. Stuivenberg zal enkele spelers moeten teleurstellen daar hij uiteindelijk maar 23 spelers mag selecteren.

Voorlopige selectie Jong Oranje

Doel: Jesse Bertrams (PSV), Warner Hahn (FC Dordrecht), Mickey van der Hart (Ajax), Stefan van der Lei (FC Groningen), Sonny Stevens (FC Twente).

Verdediging: Nathan Aké (Chelsea), Joost van Aken (sc Heerenveen), Sven van Beek (Feyenoord), Lucas Bijker (SC Cambuur), Stefano Denswil (Ajax), Hans Hateboer (FC Groningen), Mike van der Hoorn (Ajax), Doke Schmidt (Go Ahead Eagles), Mike te Wierik (Heracles Almelo).

Middenveld: Chris David (Fulham), Jesper Drost (PEC Zwolle), Kyle Ebecilio (FC Twente), Marco van Ginkel (Chelsea), Jorrit Hendrix (PSV), Adam Maher (PSV), Deniz Türüç (Go Ahead Eagles).

Aanval:  Bilal Basaçikoglu (sc Heerenveen), Guus Hupperts (Roda JC Kerkrade), Ola John (Hamburger SV), Lesly de Sa (Ajax), Richairo Zivkovic (FC Groningen), Hakim Ziyech (sc Heerenveen).

Roda JC ontslaat directeur Van den Bunder

Roda JC gaat niet verder met directeur Marcel van den Bunder. Dat heeft de zaterdag gedegradeerde Limburgse club maandag bekendgemaakt. De raad van commissarissen en het bestuur van de stichting Roda JC Kerkrade hadden aangegeven in Van den Bunder niet de man te zien die Roda door het 'aanstaande noodzakelijke proces kan leiden'.

Roda is met Van den Bunder in gesprek over de ontbinding van diens contract. De geboren Noord-Hollander was sinds 2011 algemeen directeur in Kerkrade. Een jaar eerder was hij al als commercieel directeur aan de slag gegaan. Die functie bekleedde hij eerder ook bij PSV.

Van den Bunder liet meerdere malen steken vallen, zo weet Voetbal International. De directeur heeft bijvoorbeeld geen degradatieclausule in de contracten van de spelers opgenomen, waardoor de club volgend seizoen Eredivisie-salarissen mag uitbetalen. Ook wordt Ruud Brood, de in december 2013 ontslagen trainer, nog steeds doorbetaald, terwijl de huidige trainer Jon Dahl Tomasson tot 2017 onder contract staat bij de club uit Kerkrade.

Frank Lammers als Michiel de Ruyter in biopic

Frank Lammers speelt zeeheld Michiel de Ruyter in de film over diens leven. De Nachtrit-acteur vervangt Yorick van Wageningen, die het met de producenten niet eens kon worden over zijn vergoeding.

Ook Barry Atsma en Egbert-Jan Weeber hebben een rol te pakken in de film, schrijft het AD maandag. De volledige cast wordt vrijdag bekendgemaakt. De regie is in handen van Roel Reiné.

De opnamen van de film beginnen nog deze maand. Het budget bedraagt zo'n acht miljoen euro.


Frank Lammers kruipt in huid Michiel de Ruyter (Foto: Novum)

Kerkhove naar tweede ronde in Tunis

Tennisster Lesley Kerkhove heeft maandag de tweede ronde van het ITF-toernooi in Tunis bereikt. De Zierikzeese was op het Tunesische gravel Pemra Özgen uit Turkije de baas: 6-3 en 6-2. In de tweede ronde treft ze Tereza Mrdeza uit Kroatië die met 6-1 en 6-0 van de Braziliaanse Laura Pigossi won.

Kerkhove is een van drie Nederlandse vrouwen die in Tunis in actie komt. Ook Cindy Burger en Bibiane Schoofs spelen in de Tunesische hoofdstad. Burger speelt in de eerste ronde tegen Katarzyna Kawa uit Polen, Schoofs is aan de Servische qualifier Natalija Kostic gekoppeld.

[WK Snooker] Selby neemt voorsprong op O'Sullivan

Mark Selby heeft maandagmiddag in de finale van het wereldkampioenschap snooker een 7-10 achterstand omgezet in een 12-11 voorsprong. De eerste speler die achttien frames wint mag zich wereldkampioen noemen. 

The Jester from Leicester wist redelijk eenvoudig de eerste vier frames van de middag te pakken en wist zo voor het eerst in de partij op voorsprong te komen. O'Sullivan kon 11-11 maken na een lang safetyspel en foutenfestival op geel en groen. Dit spel ging ook verder in het 23e frame. Beide spelers speelden veilig, maar beiden maakten ook veel fouten. 

O'Sullivan kon het frame pakken, maar wist de roze bal niet te potten. Selby potte die bal wel en maakte het daarna af door ook zwart weg te spelen. Selby begint vanavond met een voorsprong van één frame. Vanavond om 20.00 uur gaat de finale verder. Het kan een latertje worden vannacht. 

Vaticaan krijgt een veeg uit de pan van de VN

Het Vaticaan staat er niet echt lekker op bij de Verenigde Naties. Tijdens een bijeenkomst in Geneve heeft de VN de pauselijke staat beschuldigd van het schenden van de VN-conventie tegen Marteling.

Aartsbisschop Tomasi, de ambassadeur van paus Frans in Genève heeft hierop gereageerd door de zwarte piet bij anderen neer te leggen. Volgens hem heeft het Vaticaan alleen jurisdictie binnen de grenzen van het ministaatje. Volgens zijn manier van redeneren ligt de verantwoording bij de landen waarbinnen het misbruik heeft plaatsgevonden.

De leden van de VN waren not amused over de houding van de papen. Zij zijn van mening dat de Heilige Stoel wel degelijk de verantwoording draagt omtrent het misdadige gedrag van haar leden. Verder is de commissie ontstemd over het klimaat van straffeloosheid dat het Vaticaan geschapen heeft. Naar hun idee hebben de Katholieken te weinig gedaan om daders van seksueel misbruik weg te sturen en aan te geven bij justitie.

Paus Frans laat zich over de kwestie inlichten door een internationale commissie. Tot nu toe lijkt het echter bij woorden te blijven en is men niet actief bezig om misdadige elementen binnen de kerk te bestraffen.

Toch nog Nederlandse kanshebber in Cannes

Hoewel er geen Nederlandse films zijn genomineerd voor het filmfestival van Cannes, heeft het Franse festival toch nog een Nederlands tintje. De Kazachse film Ukkili Kamshat van Adilkhan Yerzhanov, internationaal uitgebracht als The Owners, is geselecteerd voor het Special Screenings-programma. De Nederlander Roelof Jan Minneboo schreef mee aan het scenario.

Het drama gaat over twee broers die proberen hun vervallen familiehuis te behouden voor de sloop. Helaas blijken de plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders zich meer bezig te houden met corruptie en vriendjespolitiek. Ondertussen wordt hun moeder langzaam krankzinnig en krijgt hun zusje steeds heftiger ademhalingsproblemen.

Het filmfestival van Cannes wordt dit jaar voor de 67e keer gehouden en vindt plaats van 14 tot en met 25 mei. Dit jaar maken onder meer The Homesman van Tommy Lee Jones, Mr. Turner van Mike Leigh en Jimmy's Hall van Ken Loach kans op de Gouden Palm, de hoofdprijs van het festival.

Rugbyspeler Chabal houdt er mee op

Rugbyspeler en 65-voudig international voor Frankrijk Sébastien Chabal stopt met rugbyen. Dit maakte de 37-jarige jarige maandag bekend op een persconferentie. 

Chabal speelt zondag zijn laatste wedstrijd voor Lyon OU, een club op het tweede rugbyniveau in Frankrijk. "Op zondag, aan het einde van het seizoen, beëindig ik mijn carrière. Dat doe ik met veel plezier nu ik mijn club geholpen heb met de promotie naar het hoogste niveau", aldus Chabal.

Chabal raakte vooral bekend door een harde tackle en een charge tijdens een testwedstrijd tussen Frankrijk en Nieuw-Zeeland in 2007. Chabal, met baard en lange haren vooral bekend als l'Homme des Cavernes (De Holbewoner), groeide uit tot een van de populairste sporters in Frankrijk. Met Les Bleus won hij twee keer de Six Nations en met Sale won hij in 2006 het landskampioenschap in Engeland.

 
 
 
Sébastien Chabal laat zijn zachte kant zien. 

Wietbevrijdingsdag blijft in A'dam

De Cannabis Bevrijdingsdag zal toch in Amsterdam plaatsvinden. Het gaat naar het Flevopark nadat de gemeente het niet meer in het Westerpark wilde hebben. Van een verhuizing naar Eindhoven besloot de organisatie af te zien.

Het gratis festival mocht voor de zesde editie niet meer in het Westerpark neerstrijken omdat de gemeente vond dat er daar al te veel evenementen zijn wat voor overlast zou zorgen. Onder meer D66 en GroenLinks wezen er op dat juist dit festival nooit voor overlast zorgde, maar de gemeente hield voet bij stuk.

Het aanbod om naar het Flevopark te verhuizen werd in eerste instantie afgewezen omdat men het te afgelegen vond. Eindhoven werd vervolgens als alternatief overwogen maar blijkbaar is de organisatie tot de slotsom gekomen dat dit nog meer afgelegen is.

De oude locatie Westerpark lag op zo'n anderhalve kilometer van Amsterdam CS. Het Flevopark ligt tussen de Indische buurt en IJburg, circa een kilometer van station Amsterdam Muiderpoort.

Cannabis Bevrijdingsdag wordt op 15 juni gehouden. Het wordt georganiseerd door het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).

Steeds meer vandalisme Auschwitz

Het voormalige vernietigingskamp Auschwitz heeft steeds meer te maken met vandalisme. Het gaat niet alleen om graffiti op muren en britsen, maar ook om diefstal van historische voorwerpen. Dit heeft het Poolse tv-station TVN24 maandag gemeld.

Gekeken wordt naar de mogelijkheid om beveiligingscamera's op te hangen in het complex van 155 gebouwen. Het ministerie van Cultuur in Warschau is echter tegen, omdat het de "authenticiteit" van het herdenkingscentrum aantast. De nazi's vermoordden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz-Birkenau meer dan 1,1 miljoen mensen, voor het merendeel Joden.

Oekraïense helikopter neergeschoten

Een Oekraïense helikopter is maandag neergeschoten boven de oostelijke stad Slavjansk. Dat meldt het Oekraïense ministerie van defensie. De piloten zijn ongedeerd.

De helikopter werd waarschijnlijk neergehaald door een machinegeweer met een zwaar kaliber. Volgens het ministerie belandde het toestel in een rivier. De piloten zijn door een speciale eenheid van het Oekraïense leger in veiligheid gebracht.

Het leger hervatte maandag zijn 'antiterreuroperatie' in Slovjansk. De stad is in handen van pro-Russische separatisten en is het centrum geworden van de gewapende opstand tegen de regering in Kiev. Volgens de Oekraïense minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov beschikken de opstandeling onder meer over mortieren.

Abbas ontmoet Hamas-leider

De leiders van de tot dusver rivaliserende Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas hebben elkaar maandag gesproken. President en Fatah-voorman Mahmoud Abbas en Hamas-leider Khaled Mashaal spraken af verder te werken aan een akkoord dat beide kampen moet verenigen.

De zeldzame ontmoeting van de kemphanen vond plaats in het Qatarese Doha, het toevluchtsoord van Mashaal. Abbas was in het oliestaatje omdat zijn kleinzoon er afstudeerde.

Sinds Hamas in 2007 de macht greep in de Gazastrook zijn de Palestijnse gebieden feitelijk verdeeld in een Fatah-staatje in de Westelijke Jordaanoever en een Hamas-equivalent in Gaza. Beide partijen kwamen onlangs verzoeningsbesprekingen overeen, maar soortgelijke pogingen liepen eerder al meermalen op niets uit. Beide partijen willen aan het eind van deze maand een regering van nationale eenheid voorstellen, al verlopen de onderhandelingen vooralsnog moeizaam.

Hennis benadrukt belang NAVO

Het NAVO-lidmaatschap is voor Nederland in het verleden de best mogelijke veiligheidsverzekering gebleken en zal dat ook in de toekomst zijn. Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maandag gezegd tijdens een toespraak voor veteranen bij het bevrijdingsdefilé in Wageningen.

De panelen op het wereldtoneel verschuiven volgens de minister in een razend tempo. Onzekerheid is daarin de 'grootste constante'. Hennis breekt daarom een lans voor het 65 jaar oude bondgenootschap.

"Alweer 65 jaar lang is het NAVO-lidmaatschap de best mogelijke veiligheidsverzekering gebleken, met wereldwijde dekking", aldus Hennis. "Maar ik zeg u dit: de NAVO kan nog niet met pensioen. Verre van dat. Het NAVO-lidmaatschap is geen 'nice-to-have' maar noodzaak."

Hennis bracht de toehoorders in herinnering dat er in de Tweede Wereldoorlog militairen vochten voor een ander volk, een ander land. Dat besef zei de minister levend te willen houden. "Door samen te werken, de krachten te bundelen. Met andere woorden: niet naar binnen gekeerd, maar naar buiten - over de dijken heen." Aan de vooravond van de zeventigste herdenking van D-Day noemde ze de Tweede Wereldoorlog nog altijd 'een moreel ijkpunt'. "Een ijkpunt dat, naar ik hoop, ons helpt koers te houden."

De toespraak van de minister was gestoeld op het verhaal van oud-pelotonssergeant Charles Reeves. Als negentienjarige zette hij bijna zeventig jaar geleden voet op Normandische bodem. "Het waren de eerste etappes. De eerste etappes op het pad naar onze vrijheid. Bij zijn oversteek van de Rijn in 1945 was sergeant Reeves van zijn sectie als enige overgebleven", aldus Hennis, die Reeves als aanwezige bedankte. "U vocht voor onze vrijheid. Thank you."

Schäuble verwacht snel deal over transactietaks

Duitsland verwacht binnen korte tijd een overeenkomst te kunnen sluiten over invoering van een belasting op financiële transacties. De belasting zal in eerste instantie wel beperkt zijn, vanwege de hindernissen in de verschillende deelnemende landen. Dat heeft minister van financiën Wolfgang Schäuble maandag in Brussel gezegd.

Schäuble verwacht dat er maandag mogelijk, tijdens een bijeenkomst van de elf landen die de belasting zouden invoeren, een eerste beslissing kan worden genomen. Daardoor zou aan het einde van het jaar een eerste, beperkte belasting op aandelen en enkele derivaten kunnen worden ingevoerd, aldus de Duitse minister.

"We weten dat we maar één stap per keer kunnen nemen, vanwege de vele ondoorzichtigheden in de verschillende deelnemende landen", zei Schäuble. De elf landen komen maandag bijeen in de marge van de bijeenkomst van de Eurogroep. Mogelijk staat de belasting ook morgen tijdens de Ecofin, als ook de ministers van financiën uit niet-eurolanden aanschuiven, op de agenda.

De belasting van 0,1 procent op transacties van aandelen en obligaties had oorspronkelijk al begin dit jaar moeten ingaan. De deelnemers waren het echter nog niet eens over reikwijdte van de heffing. Zo zou Duitsland ook een heffing op valutatransacties willen, terwijl andere landen en de Europese Commissie vrezen dat dat ten koste gaat van het vrije verkeer van geld binnen de EU.

De belasting moet de deelnemende landen 30 tot 35 miljard euro aan inkomsten opleveren. Doel is de Europese markt te versterken en onverantwoordelijke aandelenhandel, zoals flitstransacties, te bemoeilijken. Critici vrezen dat markten minder liquide worden door de belasting en dat die uiteindelijk moet worden opgebracht door de klanten van banken en pensioenfondsen.

Onder meer Nederland en Groot-Brittannië hebben zich tegen de invoering van de belasting gekeerd. De elf deelnemende landen, waaronder naast Duitsland ook Frankrijk, kunnen echter via een versterkte samenwerking de belasting toch invoeren.

Drenkeling gevonden in Eemmeer

Duikers van de brandweer hebben maandagmiddag in het Eemmeer bij Bunschoten/Spakenburg het lichaam van een drenkeling geborgen. Het stoffelijk overschot werd gevonden na een signaal van een sonarboot.

Brandweerduikers waren samen met de reddingsbrigade sinds het begin van de middag op zoek naar de drenkeling. Getuigen hadden gezien dat een man overboord viel en onder water verdween. Zijn zeilboot dobberde leeg op het water.

De Westdijk in Bunschoten stond boordevolramptoeristen die de zoekactie op het water volgden. De hulpdiensten hadden hier last van en riepen de rampdagjestoeristen op om de dijk te verlaten.

Woordenschat rappers kan zich meten met Shakespeare

Shakespeare stond bekend om zijn grote vocabulaire, maar ook rappers blijken over een ruime woordenschat te beschikken. De Amerikaanse rapper Aesop Rock voert de woordenschat van hiphoppers aan in een data-analyse van de Amerikaanse onderzoeker, designer en hiphopliefhebber Matt Daniels.

Daniels keek naar 85 hiphoppers en onderzocht van elk in totaal 35 duizend woorden, meestal zo'n drie of vier albums. Hij telde verschillende vormen van hetzelfde woord apart in zijn analyse. De verschillende spellingen van slang waar hiphoppers graag mee smijten, schoor hij over een kam.

Aesop Rock gebruikte in de telling van Daniels 7392 verschillende woorden. Ook The Roots, Cunninlynguists Wu Tang Clan als groep en individuele leden als GZA (met 6426) en Method Man (met 4951) staan in de top twintig van gebruikers van de meeste woorden.

Shakespeare presteert in dezelfde analyse van 35 duizend woorden uit zijn toneelteksten bovengemiddeld, met 5170 woorden. Herman Melville, bekend Moby Dick, scoort in de analyse van Daniels 6022 woorden.

Rapper DMX bungelt onder aan de lijst met een woordenschat van 3214 verschillende woorden. Ook bekende rappers als Drake, Lil Wayne en Kanye West presteerden onder het gemiddelde.

China ook bij vrouwen wereldkampioen tafeltennis

De Chinese vrouwen zijn, net als de mannen, wereldkampioen tafeltennis voor teams geworden. De vrouwen versloegen in de finale het Japanse team met 3-0. China was vorig jaar ook al de beste. In totaal zijn de vrouwen van China nu negentien keer wereldkampioen geworden.

Ning Ding versloeg in de eerste wedstrijd Yuka Ishigaki met 11-5, 8-11, 11-2 en 11-5. Xiaoxia Li bracht het tweede punt binnen door van Kashumi Ishikawa te winnen met 11-8, 11-7, 11-7. Shiwen Liu maakte het karwei vervolgens af. Het werd tegen Sayaka Hirano 11-4, 11-2 en 11-5.

Eerder op de dag wisten de Chinese mannen al te winnen op het WK in Tokyo. Ze versloegen Duitsland met 3-1. Ook voor de mannen was het de negentiende keer dat ze wereldkampioen zijn geworden.

Britse journalisten vinden Suárez de beste

Luis Suárez is door Britse journalisten tot speler van het jaar in de Premier League verkozen. Dat meldt de Football Writers' Association, die de verkiezing organiseert. De spits van Liverpool kreeg 52 procent van de stemmen en eindigde daarmee voor zijn ploeggenoot Steven Gerrard en Yaya Touré van Manchester City. Vorige week werd Suarez ook al door de spelers van de Engelse competitie als beste bevonden.

Suárez is de opvolger van Gareth Bale, die de prijs vorig jaar won. De Uruguayaan scoorde dit seizoen dertig doelpunten in 31 wedstrijden. Liverpool staat op dit moment tweede in de competitie met evenveel punten als Manchester City. Suárez krijgt de onderscheiding volgende week donderdag op een galadiner in Londen.

'Burgemeesters schieten door tegen motorclubs'

Burgemeesters begeven zich juridisch op glad ijs in hun maatregelen tegen motorclubs. Burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters Bernt Schneiders (PvdA) vindt het begrijpelijk dat motorrijders klagen over criminalisering door politici en bestuurders. Dat zegt Schneiders maandag in NRC Handelsblad.

Schneiders reageert hiermee op de reeks afgelaste motorevenementen en andere maatregelen die burgemeesters de afgelopen weken namen omdat er angst bestond voor een gewelddadige confrontatie tussen clubs als Bandidos en Hells Angels. Vorige week klaagde Veterans MC minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan wegens smaad.

"Ik heb wel enig gevoel voor de kritiek dat allerlei activiteiten van motorclubs op één hoop worden gegooid", zegt Schneiders. "Niet elke motorrijder is een crimineel. Burgemeesters moeten de proportionaliteit in acht blijven nemen, en de regels van de rechtsstaat netjes uitvoeren."

Tilburg is een voorbeeld van een stad die zich 'op juridisch glad ijs' begeeft, zegt Schneiders tegen de krant. Burgemeester Peter Noordanus (PvdA) verbood onlangs het dragen van jacks met insignes van clubs als Satudarah. Ook kondigde hij een samenscholingsverbod af. "De burgemeester kan daar juridische problemen mee krijgen", zegt Schneiders.

Hij waarschuwt voor onduidelijkheid, waarbij in de ene gemeente meer mag dan in de andere. Soms fluit een rechter de burgemeester terug, zoals in Helmond, waar een motorevenement toch mocht doorgaan van de rechter. Bovendien zou Opstelten meer duidelijkheid moeten geven over wat wel en niet kan, vindt Schneiders.

Het ministerie stelt in de krant opnieuw dat Opstelten niets heeft tegen motorrijders in het algemeen, maar dat crimineel gedrag niet wordt getolereerd. In 2012 schreef de bewindsman aan de Tweede Kamer dat de lokale overheid enkele instrumenten heeft om clubs aan te pakken. Een belangrijk punt daarbij zijn wetten om zogeheten vrijplaatsen aan te pakken, waar clubs relatief ongezien hun gang kunnen gaan.

Dijsselbloem vindt voornemen Portugal verstandig

De beslissing van Portugal om financieel weer op eigen benen te gaan staan is verstandig. Dat zei minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandag voor aanvang van een bijeenkomst van de achttien eurolanden.

"Het is verstandig het programma te verlaten, het staat er goed voor", zei Dijsselbloem bij zijn aankomst over Portugal. "De groei is aangetrokken, de werkloosheid daalt - wat je niet van alle eurolanden kunt zeggen - en het heeft veel gedaan aan hervormingen en begrotingscontrole." Volgens de Eurogroep-voorzitter wordt de exit succesvol als de hervormingsagenda wordt doorgezet.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) toonde zich 'positief verrast' door de Portugese stap. "Dit getuigt van zelfvertrouwen en van ambitie", zei hij bij aankomst in Brussel. Hij neemt namens Nederland deel aan de bijeenkomst van ministers van de Eurogroep, omdat Dijsselbloem haar moet voorzitten.

Het besluit over de exit van Portugal uit het hulpprogramma staat maandag op de agenda van de Eurogroep. Zondagavond kondigde de Portugese premier Pedro Passos Coelho het einde van het hulpprogramma voor Portugal aan. De noodsteun voor het land loopt tot halverwege deze maand. In totaal heeft het land onder het programma 78 miljard euro steun gekregen.

Boko Haram dreigt ontvoerde meisjes te verkopen

Boko Haram dreigt de honderden door de terreurgroep ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisjes te verkopen. Leider Abubakar Shekau uitte dat dreigement maandag in een videoboodschap, waarin hij voor het eerst verklaarde dat de bijna driehonderd meisjes in handen van zijn strijders zijn.

"Ik heb jullie meisjes ontvoerd", zei Shekau over de op 15 april verdwenen tieners. "Bij Allah, ik zal ze op de markt verkopen."

Van de meer dan driehonderd ontvoerde meisjes hebben er 53 weten te ontsnappen. Volgens de politie worden er nog 276 vermist.

De Nigeriaanse regering ligt zwaar onder vuur wegens de massaontvoering en haar onvermogen die te verijdelen of op te lossen. Demonstranten wrijven president Goodluck Jonathan aan dat het lot van de meisjes hem koud laat. De president ontkent dat echter in alle toonaarden en beweert dat hij alles in het werk stelt om hen te bevrijden.

Maandag sprong Jonathans vrouw Patience voor hem in de bres. Ze betichtte de leiders van een protestmars ervan zelf tot Boko Haram te behoren. Ook zei ze te twijfelen of de ontvoering wel echt heeft plaatsgevonden en opperde ze dat die is verzonnen om haar echtgenoot zwart te maken.

Doden na gevechten in Slovjansk

In Slovjansk in het oosten van Oekraïne zijn maandag vuurgevechten uitgebroken tussen regeringsmilitairen en pro-Russische strijders. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken zijn hierbij vier militairen om het leven gekomen en dertig gewond geraakt. Ook een woordvoerder van de opstandelingen meldde doden en gewonden.

Het Oekraïense leger is bezig met een 'antiterreuroperatie' in Slovjansk en neemt het hierbij op tegen zo'n achthonderd pro-Russische rebellen. AP-verslaggevers zagen minstens vier ambulances naar het ziekenhuis rijden. Medewerkers van het ziekenhuis verklaarden dat een meisje was overleden, maar gaven verder geen bijzonderheden.

Slovjansk, een stad met 125 duizend inwoners op 160 kilometer van de grens met Rusland, is het centrum geworden van de gewapende opstand tegen de regering in Kiev. Volgens de Oekraïense minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov beschikken de opstandeling over grootkaliberwapens en mortieren.

Ofehe, drukker en auteur ontvoerd

De in Nederland wonende Nigeriaan Sunny Ofehe, drukker Erhard Leffers en auteur Marianne Vos zijn in Nigeria ontvoerd. Een woordvoerder van de drukkerij van Leffers heeft dit maandag bevestigd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan dat er een derde ontvoerde Nederlander is. Wie dat is, wil een woordvoerster niet zeggen. Volgens de NOS gaat het om documentairemaker Jandries Groenendijk.

De drie waren in Nigeria om een blad van Ofehe daar te promoten. Ofehe heeft zijn eigen organisatie die onder meer actievoert tegen de rol van Shell in de Niger Delta. Vos had in het blad geschreven. Leffers had het blad gedrukt. Ze waren in Nigeria op uitnodiging van de lokale gemeenschap, meldt Buitenlandse Zaken.

"We hebben met ontsteltenis kennisgenomen van de ontvoering", zegt de woordvoerster. "Wij leven mee met de familie. Wij zullen er alles aan doen om de Nigeriaanse autoriteiten te bewegen om deze zaak zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen."

Ofehe, drukker en auteur ontvoerd
Ofehe, drukker en auteur ontvoerd (Foto: ANP)

Advocaten vragen Obama om Top Gear te verbieden

Het Amerikaanse advocatenkantoor Equal Justice heeft de Amerikaanse president Barack Obama gevraagd het Britse autoprogramma Top Gear in de Verenigde Staten te verbieden. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety maandag. Presentator Jeremy Clarkson zei naar verluidt in 2013 een rijmpje met het woord 'nigger' tijdens een opname van het programma.

Die opname haalde nooit de uitzending maar werd vorige week toch online geplaatst door de Britse boulevardkrant Daily Mirror. Meteen daarna kreeg Clarkson stevige kritiek te verduren. Hij reageerde dat hij destijds maar wat mompelde en het beruchte 'n-woord' nooit in de mond zou nemen.

Lawrence Davies, directeur van Equal Justice, vindt dat echter lang niet genoeg. "Clarkson zegt dat hij er alles aan heeft gedaan om de opnames niet op tv te laten verschijnen. Maar hij had in de eerste plaats dat rijmpje niet moeten opzeggen, of op z'n minst een ander woord in de opnames moeten gebruiken, zoals 'tiger'. Er was geen enkele reden om herhaaldelijk het n-woord te mompelen."

Davies vindt ook dat de BBC Clarkson moet ontslaan. Volgens hem mag Clarkson blijven omdat de Britse omroep goed verdient aan Top Gear. BBC-directeur Christopher Bland liet vorige week weten dat Clarkson niet hoefde te worden ontslagen. "Wie wel ontslagen zou moeten worden is diegene die de opname aan de Daily Mirror heeft gelekt zodat deze hele zaak weer wordt opgerakeld en veel meer aandacht krijgt dan hij verdient", zei Bland toen.

Equal Justice houdt het met zijn oproep niet bij alleen de Amerikaanse president. Volgens Britse media schrijft de advocatenclub ook elke ambassadeur van de VS aan met de vraag of zij zo'n 'racistisch' programma wel willen laten vertonen in 'hun' land. Top Gear wordt in ruim tweehonderd landen uitgezonden.

Infinity Ward wordt een 'superstudio'

Bekende Call of Duty-maker Infinity Ward en oud Guitar Hero-ontwikkelaar Neversoft gaan fuseren. Beide studio's zijn onderdeel van Activision. De nieuwe 'super-studio' gaat gewoon Infinity Ward heten.

Neversoft heeft geholpen met Call of Duty. Neversoft zal volledig op gaan in Infinity Ward en stopt dus te bestaan. De twee bazen van Neversoft ''nemen het moeilijke besluit om met pensioen te gaan'', na twintig jaar.

Er is nog genoeg tijd om aan elkaar te wennen voor de (nieuwe) werknemers van Infinty Ward, want de eerst volgende Call of Duty-game uit de stal van de ontwikkelaar hoeft pas over ruim twee jaar in de winkelschappen te liggen.

Hockeyer Van der Weerden pusht Oranje in slotfase naar zege

De hockeymannen hebben maandagmiddag gewonnen van Engeland.  Na de 3-3 van afgelopen zaterdag, werd op het veld van HGC 3-2. Vijf minuten voor tijd keek de ploeg van bondscoach Paul van Ass nog tegen een 2-1 achterstand aan. 

Engeland opende na zes minuten al de score, via een treffer van voormalig HGC'er Barry Middleton. Vier minuten later hingen de bordjes alweer in evenwicht, na een treffer van Constantijn Jonker. In het tweede bedrijf namen de Engelsen, geheel tegen de verhoudingen in, wederom de leiding. David Condon verschalkte Jaap Stockmann: 2-1. Vijf minuten voor tijd wist Billy Bakker de stand gelijk te trekken, waarna Mink van der Weerden, vanuit een strafcorner, zijn ploeg de overwinning bezorgde. 

Oranje werkt over tien dagen weer zijn volgende wedstrijd af. Van 15 tot en met 18 mei spelen de hockeymannen een vierlandentoernooi in het Duitse Düsseldorf. Oranje speelt dan tegen gastland Duitsland, Oranje en België. 

Adriaanse gaat trainers opleiden

Co Adriaanse gaat helpen met het opleiden van Nederlandse voetbalcoaches in spe. De KNVB heeft maandag laten weten dat de oud-coach aan de slag gaat als docent van de cursus Coach Betaald Voetbal. Onder anderen Mark van Bommel, Edgar Davids, Ruud van Nistelrooy en Jaap Stam beginnen eind mei aan de opleiding.

"De Nederlandse trainersopleiding staat internationaal hoog aangeschreven", zegt Adriaanse. De 66-jarige Amsterdammer was onder meer hoofdtrainer bij Ajax, AZ, FC Twente en FC Porto en vindt dit een mooie stap in zijn carrière. "Ik kijk er ontzettend naar uit om bij te dragen aan de opleiding van de nieuwe generatie voetbaltrainers."

'Tweede misbruikaanklacht tegen Bryan Singer'

X-Men-regisseur Bryan Singer heeft een tweede aanklacht wegens seksueel misbruik aan zijn broek hangen. Volgens de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast is het slachtoffer een Britse jongen, die minderjarig was toen hij door Singer zou zijn gedwongen tot seksuele handelingen. Hij zou zijn aanklacht maandag wereldkundig maken.

De nu 48-jarige Singer werd enkele weken geleden beticht van misbruik. Hij zou zich in 1999 aan de destijds 17-jarige Michael Egan hebben vergrepen nadat hij hem drugs en alcohol gaf.

De tweede aanklager, die door dezelfde advocaat wordt vertegenwoordigd als Egan, stelt dat hij op 14-jarige leeftijd via social media werd benaderd door Gary Goddard, een producent en vriend van Singer. Hij zou enkele jaren later door beide mannen zijn misbruikt.

Singer zegde vlak na het bekend worden van de eerste aantijgingen een aantal grote media-evenementen af, waaronder strip- en filmbeurs WonderCon. De Amerikaanse regisseur, wiens nieuwe film X-Men: Days of Future Past later deze maand in première gaat, ontkent de beschuldigingen.


'Tweede misbruikaanklacht tegen Bryan Singer' (Foto: Novum)

La Grande Bellezza-regisseur strikt Weisz en Keitel

Rachel Weisz en Harvey Keitel spelen hoofdrollen in La Giovinezza, de nieuwe film van Paolo Sorrentino. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety maandag. De Italiaan won in maart een Oscar voor het drama La Grande Bellezza.

Michael Caine en Paul Dano tekenden al eerder voor de film. Het verhaal, ook van Sorrentino, gaat over twee mannen van in de 80. Fred is een gepensioneerde componist, Mick is een nog altijd actief filmmaker. De twee ontmoeten elkaar tijdens een vakantie in de Alpen en besluiten om samen hun nog resterende jaren aan te gaan.

De twee oude knarren kijken naar de dingen die ze nog willen doen, maar ook naar hun kinderen en kleinkinderen en de andere gasten in hun hotel. En er is iemand die graag nog een laatste compositie van Fred wil horen.

De opnames van La Giovinezza gaan deze maand van start. De film wordt ook aangeboden tijdens de internationale filmmarkt op het filmfestival van Cannes.


La Grande Bellezza-regisseur strikt Weisz en Keitel (Foto: Novum)

'Cheech en Chong weer samen in film'

Cheech Marin en Tommy Chong gaan weer samen een film maken. Dat zei Marin vrijdag toen hij een museum opende in New Mexico, schrijft de krant Las Cruces News. Cheech & Chong waren in de jaren zeventig en tachtig onafscheidelijk als komisch duo en stonden vooral bekend om hun voorliefde voor cannabis en films als Up in Smoke en Nice Dreams.

"Die maken we waarschijnlijk binnen een jaar", zei de 67-jarige Marin over de nieuwe film. "Chong en ik hebben het erover gehad, maar dat hebben we al langer. We toeren alweer een tijdje met onze laatste voorstelling."

Marin houdt nog even een slag om de arm, en met goede reden. Sinds hij in 1985 zijn solocarrière lanceerde, gaan er al geruchten over een film waarin de twee Mexicaans-Amerikaanse komieken weer samen te zien zullen zijn, maar tot nu toe nog zonder resultaat.

De twee werkten wel samen aan uiteenlopende projecten, waaronder als stemacteurs in de South Park-aflevering Cherokee Hair Tampons uit 2000. Sinds 2004 spreken de twee al openlijk over een reüniefilm, met de laatste concrete plannen in 2012 voor een komedie.


'Cheech en Chong weer samen in film' (Foto: Novum)

Diane Keaton gelooft in onschuld Woody Allen

Diane Keaton gelooft niets van de beschuldigingen aan het adres van Woody Allen. Dylan Farrow, de adoptiedochter van de 78-jarige regisseur, beweert op 7-jarige leeftijd door hem te zijn misbruikt. Allen ontkent de aantijging en Keaton is ervan overtuigd dat hij de waarheid spreekt.

"Ik heb daar niets over te zeggen, behalve: ik geloof mijn vriend", is het enige dat de 68-jarige actrice kwijt wil over de kwestie tegenover de Britse krant The Guardian. Keaton en Allen maakten samen meerdere films, waarvan Annie Hall het bekendst is. De actrice won een Oscar voor haar rol.


Diane Keaton gelooft in onschuld Woody Allen (Foto: Novum)

Koch wil geen Nederlandse boekverfilmingen meer

Herman Koch wil geen Nederlandse verfilmingen meer van zijn boeken. De 60-jarige schrijver en acteur was in eerste instantie heel enthousiast over de verfilming van zijn bestseller Het Diner, maar ging later twijfelen. "Nadat ik de film nog een keer had gezien, wist ik het niet meer zo zeker", zegt Koch in AD Magazine.

De auteur is naar eigen zeggen beïnvloedbaar. "Als ik negentig procent van de mensen in mijn omgeving hoor zeggen: ik vind er niet zo veel aan, moet er wel iets van kloppen. Maar ik vind het een beetje onaardig richting de makers om dat achteraf te zeggen, terwijl ik eerder blij was."

Koch heeft daarom besloten dat er geen Nederlandse films meer mogen worden gemaakt van zijn boeken. "Klaar. Dan kost het me maar geld, maar zo wil ik niet denken. Er was belangstelling voor Odessa Star en Zomerhuis. Maar ik denk: laten we voortaan gewoon het hele Nederland overslaan en er een Amerikaanse versie van maken."

Vorig jaar werd aangekondigd dat Het Diner in de Verenigde Staten wordt verfilmd door Cate Blanchett. Koch heeft vertrouwen in de actrice, die met de film haar regiedebuut maakt. "Ik begrijp dat ze een geweldige scenarioschrijver, ik ken hem niet, in de arm heeft genomen. Met haar reputatie zal ze geen gebrek aan goede acteurs hebben. Kortom: alle randvoorwaarden voor het maken van een mooie film zijn aanwezig."


Koch wil geen Nederlandse boekverfilmingen meer (Foto: Novum)

Bound by Flame gaat bijna los

Bound by Flame komt aanstaande vrijdag uit, dus Focus Home Interactive heeft een launchtrailer online gezet van de actie-RPG.

De muziek van de game en dus ook de launchtrailer is door Olivier Derivière gedaan, misschien al bekend bij mensen door zijn werk aan Assassin’s Creed en Remember Me.

Bound by Flame neemt spelers mee in een strijd, waar bondgenoten oog in oog komen te staan met de Ice Lords en hun Deadarmy. Maar je bent zelf niet zo menselijk als gedacht. je hebt dus de keuze om tegen de demon in je te vechten of juist zijn kracht te gebruiken. Tijdens je reis ontmoet je vijf bondgenoten met ieder hun eigen persoonlijkheid. Je kunt zelf de band bepalen tussen jou en je bondgenoten. Als jouw bondgenoten het niet eens zijn met je keuzes loop je kans ze voor eens en altijd te verliezen. Kies slim, want maar één bondgenoot kan je tijdens een gevecht helpen.

Bound by Flame komt uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en pc. Je kunt een exemplaar winnen door mee te doen aan onze prijsvraag.

'Brad Pitt en Angelina Jolie weer samen in film'

Brad Pitt en Angelina Jolie gaan opnieuw samen in een film spelen. Jolie schreef het script voor het nieuwe project, meldt het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter op basis van ingewijden. De twee waren in 2005 ook samen in de film Mr. and Mrs. Smith te zien, hoewel ze toen officieel nog geen relatie hadden.

Waar de film over gaat is onduidelijk. Mogelijk gaat het om een drama over een koppel dat relatieproblemen heeft en op vakantie gaat in een laatste poging de relatie te redden, opperen ingewijden. Wie als regisseur betrokken is bij het project is eveneens onbekend. Het zou ook kunnen dat Jolie de regie op zich neemt.

Van de 50-jarige Pitt en 38-jarige Jolie is bekend dat ze nooit tegelijkertijd aan een film werken, zodat ze genoeg tijd aan hun gezin kunnen besteden.


'Brad Pitt en Angelina Jolie weer samen in film' (Foto: Novum)

Stephen Kings Bad Little Kid wordt verfilmd

Stephen Kings korte verhaal Bad Little Kid wordt waarschijnlijk verfilmd. De Franse Laurent Bouzereau, vooral bekend van documentaires als The Making of Steven Spielberg's Jaws en 12 Years a Slave: A Historical Portrait, wil de film produceren en regisseren. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Bad Little Boy gaat over een man die ontdekt dat een jongen verantwoordelijk is voor allerlei rare sterfgevallen in zijn omgeving. De personen blijken allemaal mensen om wie de jongen veel geeft.

Het verhaal werd in maart alleen in Duitsland en Frankrijk uitgebracht als e-book. King schreef het speciaal voor zijn Europese fans, als dank voor zijn warme onthaal tijdens zijn toer door Europa in november.


Stephen Kings Bad Little Kid wordt verfilmd (Foto: Novum)

Spijt! wint beste Europese jeugdfilm

De Nederlandse jeugdfilm Spijt! heeft zondagavond in Erfurt in Duitsland de European Film Academy Young Audience Award gewonnen. De film van Dave Schram nam het op tegen het Deense The Contest en het Duitse Stormwind. Jongeren tussen de 12 en 14 jaar in zeventien Europese landen konden de drie films op zaterdag zien en daarna hun stem uitbrengen.

Met deze onderscheiding vervolgt Spijt!, naar het gelijknamige boek van Carry Slee, de internationale zegetocht. Vorige maand werd de film ook al op het filmfestival van Toronto uitgeroepen tot beste jeugdfilm.

Het was de derde keer dat een Nederlandse film de Europese filmprijs won. Vorig jaar won Nono het Zigzag Kind van Vincent Bal, in 2012 Kauwboy van Boudewijn Koole.

Spijt! gaat over een dikke jongen die op school enorm wordt gepest. In Nederland trok de film ruim vierhonderdduizend bezoekers, genoeg voor een platina film.


Spijt! wint beste Europese jeugdfilm (Foto: Novum)

EpiCon krijgt twee edities

EpiCon 2014 wordt opgesplitst in twee edities. Wegens grote interesse van verschillende partijen heeft de organisatie besloten om dit jaar twee EpiCon edities te organiseren.

Op 5 en 6 juli aanstaande vindt EpiCon Summer 2014 plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Voor €12,50 kunnen bezoekers van EpiCon Summer games en eSports beleven. In samenwerking met HBO is er ook een gehele setting aan Game of Thrones op het evenement te vinden. En anders is er nog een zombie-survivalbaan.

EpiCon Winter 2014 vindt plaats op 6 en 7 december, waar niet alleen de werelden van gaming en cosplay samen komen, maar ook film, show, optredens en meer. Bezoekers zien vier cosplay cities (sci-fi, fantasy, steampunk en anime), veel games, eSport, spellen, concerten, films en series, stand-up comedy, entertainment en een grote dealerroom. Daarnaast zijn er workshops, presentaties en meet & greets.

Toegangsprijzen, openingstijden en toegangsbeleid:

  • EpiCon Summer 2014 – 5 en 6 juli: € 12,50. Openingstijden van 10:00 -18:00 uur. EpiCon Summer is alleen toegankelijk voor 16 jaar en ouder.
  • EpiCon Winter 2014 – 6 en 7 december: € 19,50. Openingstijden van 10:00 -18:00 uur. EpiCon Winter is toegankelijk voor alle leeftijden (tot en met 12 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene). Kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis naar EpiCon.

Epicon

Ten Dam kopman in Ronde van California

Wielrenploeg Belkin heeft Laurens ten Dam aangewezen als kopman in de Ronde van California. Ten Dam neemt daarmee de rol over van Robert Gesink, die deze ronde als hoofddoel had gemaakt. Vanwege hartproblemen staat Gesink voorlopig langs de kant. 

Ten Dam heeft zijn vizier ook al een tijdje op deze wedstrijd gericht. "Ik heb van deze koers naast de Tour de France een subdoel gemaakt", stelt Ten Dam. "Ik ben al een keer zesde geworden dus dat geeft vertrouwen."

In de sprintetappes zal Moreno Hofland het moeten opnemen tegen Mark Cavendish en Peter Sagan. "Zij zijn de te kloppen mannen", vindt ploegleider Nico Verhoeven. "We willen hen het vuur aan de schenen leggen."

Voor Belkin voelt deze race aan als een thuiswedstrijd. Het hoofdkantoor is namelijk gevestigd in Los Angeles.  "We geven altijd honderd procent, maar misschien nu, voor Belkin, nog net even meer", vertelt Verhoeven. "Dit is de Tour de France van de Verenigde Staten en we willen de sponsor trots maken."

Ten Dam zal na de koers nog even in de Verenigde Staten blijven. "Amerika is mijn land en na de wedstrijd blijf ik ook voor een hoogtestage en wat recreatie. Ik ga heel hard trainen, maar ook vissen en de nationale parken bezoeken."

Brabander rukt bij crematorium

Een 58-jarige man uit Rosmalen wordt blijkbaar heet van brandende lijken. De beste man is gisteren namelijk op heterdaad betrapt toen hij bij het plaatselijke crematorium de hand aan zichzelf sloeg.

Middenop het terrein van de lijkverbrander haalde hij zijn stramme kabouter tevoorschijn en vogelde zichzelf af. Helaas voor hem kwam er net een politieauto voorbij.

Bromsnor heeft de rukker in de boeien geslagen en afgevoerd naar het politiebureau. Met een proces-verbaal op zak mocht de Brabander weer huiswaarts keren.

Vrouwtje geneukt in vliegtuig

Een jonge Britse vrouw is door de Amerikaanse politie stevig aan de tand gevoeld. De twintigster was op heterdaad betrapt terwijl ze zich op de vliegtuig-wc liet uitwonen door een andere passagier.

De jongedame was onlangs met een vliegtuig van Virgin Atlantic onderweg van Londen naar Las Vegas. Terwijl zij braaf naast haar ouders zat, begon de vreemde kerel naast haar haar op te geilen.

Omdat zij zo hitsig werd, ging het tweetal naar het kleine toiletje. Hierna werden de andere reizigers getrakteerd op een hels kabaal. Hierop besloot het personeel de deur in te beuken.

Het geile stel werd op heterdaad betrapt tijdens hun intieme onderonsje. Eenmaal in Las Vegas aangekomen, stonden de autoriteiten de vrouw al op te wachten. Na verhoor en een hevige uitbrander mocht zij haar vakantie in het gokwalhalla voortzetten.

[vid] Ook Kiefer Sutherland kijkt series graag in één ruk

Kiefer Sutherland moet toegeven dat hij tv-series het liefst in één ruk kijkt. De acteur werkte vorig jaar samen met Game of Thrones-acteur Kit Harington aan de rampenspektakelfilm Pompeii en hij had toen de gelegenheid om die serie helemaal te bekijken. "Ik had een paar avonden vrij en heb toen alles van Game of Thrones gezien. Ik heb me geweldig vermaakt", zegt hij tegen het Amerikaanse filmblad Variety.

Tv-series worden door het publiek vaak 'opgespaard', zodat aan het eind van het seizoen de hele serie in een keer kan worden bekeken. De kijker voorkomt zo steeds een week te moeten wachten totdat hij een nieuwe aflevering kan kijken. Online videodiensten als Netflix spelen handig op dit zogenoemde 'binge viewing' in door hun series in één klap in hun geheel aan te bieden.

De 47-jarige Sutherland heeft gemerkt dat het publiek van zijn serie 24 al jaren doet aan binge viewing. "Toen het eerste seizoen beschikbaar werd op dvd in 2002 dachten de producenten dat die vooral bekeken zouden worden door mensen die hier en daar een aflevering hadden gemist", zegt de acteur. "Maar ook toen bleek dat veel mensen wachtten totdat het hele seizoen op dvd uitkwam en het dan in een keer gingen kijken. Daardoor vielen die dvd-verkopen veel hoger uit dan iemand ooit had kunnen dromen."

Sutherland is momenteel in Londen bezig met de opnames van een nieuw seizoen van 24. Goed nieuws voor de fans, die sinds 2008 niets meer van hoofdpersoon Jack Bauer hebben vernomen. Slecht nieuws voor de binge viewers, want het seizoen beslaat ditmaal maar twaalf afleveringen, de helft van de vorige seizoenen.


24: Live Another Day New Promo Hero (HD) (Bron: YouTube - Shirley Timothy)

Metrostaking Londen afgeblazen

Een geplande staking van drie dagen die maandagavond bij de metro van Londen zou beginnen, is na onderhandelingen met de leiding van London Underground afgeblazen. Dat heeft vakbond RMT meegedeeld.

De vakbond wilde staken om plannen voor de sluiting van kaartjesloketten van tafel te krijgen. Volgens de bond heeft de directie vooraf gestelde voorwaarden ingetrokken en kan er nu verder worden gepraat over werkgelegenheid, dienstverlening en veiligheid.

Kinderen vernielen Limburgs mijnmuseum

De vernielingen zaterdag in een mijnmuseum in Kerkrade zijn aangericht door vier jongens van 9 tot 11 jaar. Dat zegt een woordvoerder van de politie maandag. De politie heeft de ouders aangesproken op het gedrag van hun kinderen.

De jochies trokken in het oude mijngebouw Schacht Nulland onder meer oude foto's van de muur, stichtten brand in het schachtgebouw, gooiden ruiten in en smeerden ontlasting op de muren. Hoe groot de schade precies is, is niet bekend. De beheerder sprak zondag tegenover L1 over 'enorme' schade.

De ouders hebben er volgens de politie deels mee ingestemd om de schade te vergoeden en op te ruimen.

WHO luidt de noodklok over polio

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de verspreiding van polio maandag tot internationaal volksgezondheidsnoodgeval gebombardeerd. Volgens de WHO vereist de 'uitzonderlijke' situatie een gecoördineerde internationale aanpak.

Polio zorgt voor verlamming bij kinderen jonger dan vijf jaar. De ziekte verspreidt zich meestal via verontreinigd water. Er bestaat wel een vaccin, maar geen behandeling of genezing. De laatste jaren duikt de ziekte op in landen waar deze voorheen was uitgeroeid, zoals Syrië, Somalië en Irak. Door burgeroorlogen en conflicten kan polio daar zijn herintrede doen. Ook verzetten veel islamitische bewegingen in Afrika en Azië zich tegen vaccinatieprogramma's.

'Racisme en populisme bestrijden voor vrijheid'

Politici moeten meer moreel leiderschap tonen om discriminatie en populisme te bestrijden. Vrijheid is geen gegeven goed, daar moet hard voor worden gewerkt. Dat zei voormalig president van Ierland Mary Robinson maandag tijdens de 5 mei-lezing in Assen.

De voormalige Hoge Commissaris voor de Mensenrechten constateert dat er na het nazisme en het fascisme opnieuw politici zijn die groepen tegen elkaar opzetten. "Opnieuw horen we stemmen die beweren dat de eigen sociale groep verheven is boven andere. Sommige politici, die beter moesten weten, spelen in op angst voor werkloosheid en uitsluiting door bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten."

Robinson benadrukte dat discriminatie en populisme moeten worden bestreden om vrijheid ook in de toekomst te kunnen garanderen. "Eeuwige waakzaamheid is de prijs van de vrijheid", citeerde Robinson de achttiende-eeuwse politicus John Philpot Curran. "Mijn boodschap vandaag is dat vrijheid verantwoordelijkheid met zich meebrengt. We kunnen vrijheid niet voor lief nemen. We moeten aan jonge mensen leren waarderen wat het betekent om een vrij burger te zijn."

Voor dat begrip greep Robinson in haar lezing terug op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Volgens de oud-president danken we daar in Europa al 'zo lang' onze vrijheid. "De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd opgesteld als gedragscode waaraan we ons dienen te houden, willen we de verschrikkingen van een oorlog niet opnieuw meemaken."

Volgens Robinson moet voorop staat dat alle mensen 'vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren' worden. Om dat te onderschrijven citeerde zij Nelson Mandela. "Mensen leren te haten. Maar als ze kunnen leren haten, kan hun ook worden geleerd om lief te hebben."

Flo Rida wil abortus betalen en geen alimentatie

Flo Rida wil de moeder van zijn vermeende ongeboren kind geen alimentatie betalen. Wel heeft de rapper haar geld aangeboden voor een abortus. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ op basis van verkregen juridische documenten.

Natasha Georgette Williams heeft Flo Rida, die eigenlijk Tramar Dillard heet, voor de rechter gesleept om ervoor te zorgen dat hij betaalt voor de kosten voor hun ongeboren kind. De rapper heeft Williams gevraagd om de zwangerschap af te breken, maar dit heeft ze geweigerd.

De 34-jarige Flo Rida, bekend van nummers als Whistle en Right Round, weigert alimentatie te betalen omdat hij eerst bewijs wil dat hij daadwerkelijk de vader is van het kind. Williams wil pas een DNA-test doen als de baby is geboren omdat het volgens dokters anders te riskant is.

Van Gaal begint WK-voorbereiding met twintig man

Bondscoach Louis van Gaal heeft twintig voetballers opgeroepen voor het eerste deel van zijn voorbereiding op het WK. Alleen spelers die bij hun club al klaar zijn trainen vanaf woensdag in drie driedaagse stages in Hoenderloo bij Oranje. In de praktijk betekent dat dat alleen spelers van Ajax, Feyenoord, FC Twente en PSV, de nummers één tot en met vier van de Eredivisie, nu al zijn opgeroepen.

Feyenoord is met zeven spelers hofleverancier in de eerste fase. PSV levert zes spelers en Ajax vijf. Twente heeft met Luc Castaignos en Quincy Promes twee spelers bij Oranje zitten. Opvallend is verder de oproep voor Ajax-reservedoelman Kenneth Vermeer. Hij mocht in de bekerfinale en de laatste competitieronde spelen van Frank de Boer en incasseerde zeven doelpunten in die twee duels.

De spelers die in het buitenland spelen hebben nog clubverplichtingen en zullen pas later aansluiten bij de groep. Bij de twintig nu bekendgemaakte namen zitten spelers die nog speelgerechtigd zijn voor Jong Oranje. Als zij niet bij de dertigkoppige voorselectie zitten die Van Gaal 13 mei bekendmaakt, sluiten ze aan bij Jong Oranje.

Alle spelers in eerste trainingsfase Oranje:

Daley Blind, Jasper Cillessen, Davy Klaassen, Joël Veltman en Kenneth Vermeer (allen Ajax), Jean-Paul Boëtius, Jordy Clasie, Daryl Janmaat, Terence Kongolo, Bruno Martins Indi, Tonny Trindade de Vilhena en Stefan de Vrij (allen Feyenoord), Luc Castaignos en Quincy Promes (beiden FC Twente) en Memphis Depay, Jürgen Locadia, Luciano Narsingh, Karim Rekik, Georginio Wijnaldum en Jeroen Zoet (allen PSV).

Bannister viert zestig jaar sinds historisch record

Op een natte, winderige lentedag zestig jaar geleden zorgde de Engelse atleet Roger Bannister voor een mijlpaal. Op 6 mei 1954 liep hij de mijl, 1600 meter of vier rondjes op de atletiekbaan, in Oxford in een tijd onder de vier minuten. Velen hadden zich hardop afgevraagd of mensen tot die prestatie in staat waren, maar met de hulp van twee hazen liep Bannister de afstand in 3:59,4 minuten.

Bannisters record bleef maar anderhalve maand staan. De Australiër John Landy scherpte het na 46 dagen al aan. Bannister vond dit echter niet erg, want kort daarop versloeg hij Landy in een rechtstreeks gevecht om goud op de Commonwealth Games, een prestatie waar Bannister veel meer trots op was.

Sinds Bannister liepen honderden atleten de mijl onder de vier minuten. Het wereldrecord werd achttien keer verbeterd. De huidige mondiale beste tijd werd in 1999 gelopen door Hicham el Guerrouj uit Marokko: 3.43,13.

De mijl is inmiddels een incourante afstand. De 1500 meter, die al in 1908 in minder dan vier minuten werd afgelegd, heeft 3:26,00 als wereldrecord. Ook die beste tijd is in handen van El Guerrouj.

Bannister, die in 1954 ook Europees kampioen werd op de 1500 meter, ging nog hetzelfde jaar met pensioen. Als arts richtte hij zich vervolgens op de neurologie. Dat noemt hij zelf als zijn grootste prestatie.

Sir Roger Bannister, zoals hij nu door het leven gaat, maakte vorige week bekend al drie jaar aan de ziekte van Parkinson te lijden. "Het is ironisch he? Ik heb al die jaren zoveel mensen met neurologische problemen geholpen dat ik er eigenlijk niet raar van opkijk dat ik het nu ook heb", sprak hij nuchter tegenover BBC Radio Oxford.

De 85-jarige viert het jubileum van zijn record voor het eerst alleen. Zijn hazen Chris Brasher en Chris Chataway zijn overleden. Brasher, die de marathon van Londen opzette, stierf al in 2003. Chataway overleed in januari.

Schaatser Schipper naar Team Beslist.nl

Pim Schipper vertrekt bij Brandloyalty en schaatst volgend seizoen voor Team Beslist.nl. Dat melden de teams maandag. De 25-jarige Schipper was sinds 2010 actief bij het team van coach Jac Orie en mocht daarvoor in 2012 meedoen aan het WK sprint in Calgary. De sprinter is de vijfde aanwinst voor Team Beslist.nl.

Gerben Jorritsma verlengt wel zijn contract bij Brandloyalty. De 20-jarige sprinter tekent een contract voor één seizoen. De ploeg verloor eerder Ronald Mulder al aan Team Beslist.nl maar kreeg Hein Otterspeer ervoor terug. Met Jan Smeekens worden nog gesprekken gevoerd over een contractverlenging. Kjeld Nuis en Stefan Groothuis blijven de ploeg trouw.

Team Beslist.nl van coach Gerard van Velde is nu compleet voor volgend seizoen. Naast Schipper en Mulder blijven Michel Mulder, Jesper Hospes en Thomas Krol bij de ploeg en worden Kai Verbij, Lennart Velema en de Australiër Daniel Greig aangetrokken.

Nageeye en Choukoud gaan voor 10 kilometer op EK

Abdi Nageeye en Khalid Choukoud zullen op de Europese kampioenschappen atletiek, van 12 tot en met 17 augustus is Zürich, niet starten op de marathon. In plaats daarvan richten ze zich beiden op de 10.000 meter.

Beide atleten maakten dit jaar hun marathondebuut, maar toch willen ze gaan voor de 10.000 meter, de langste afstand op de baan. Daarvoor moeten ze nog wel aan de limiet van 28:55 minuten voldoen, wat ze op zaterdag 14 juni tijdens de Golden Spike in Leiden willen doen.

Choukoud liep in 2012 zijn laatste baanwedstrijden en liep daar onder meer 28:26 en 28:32 op de 10 kilometer. Nageeye liep vorig jaar tijdens de Diamond League in Eugene naar een tijd van 28:21 minuten.

"Het feit dat ze beiden een sterk marathondebuut hebben gemaakt verandert niks aan hun plannen om de 10 kilometer te lopen in Zürich. Dit waren ze namelijk al voor het seizoen van plan. Voor het teamresultaat op de marathon is het jammer, maar het is zeker te begrijpen", aldus Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie.

Het team op de marathon bestaat nu uit Koen Raymaekers, Hugo van den Broek, Ronald Schröer, Michel Butter en Olfert Molenhuis. Bij de vrouwen zullen Miranda Boonstra, Andrea Deelstra, Ruth van der Meijden en Stefanie Bouma in actie komen.

[vid] WC-pot wordt man fataal

Een Braziliaan heeft vrijdagavond op uiterst bizarre wijze het loodje gelegd. De beste man is doodgegooid met een wc-pot.

De man in kwestie woonde een voetbalwedstrijd bij in Recife. Nadat deze in een gelijkspel eindigde, braken rellen uit.

Buiten het Arruda stadion trokken hooligans wc's van de muur en begonnen ermee te gooien. Een van de plees kwam vol op de bakkes van de bewuste voetbalsupporter, die direct het leven liet. Omdat iedereen hierna is gevlucht, heeft de politie nog geen spoor van de dader.

Met onduidelijk filmpje van het incident...

Medunjanin in voorselectie Bosnië

Haris Međunjanin zit in de voorlopige Bosnische selectie voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. De oud-speler van AZ speelt momenteel bij het Turkse Gaziantepspor. Ook Edin Dzeko van Manchester City, Vedad Ibisević (VfB Stuttgart) en Miralem Pjanić (AS Roma) behoren tot de 24-koppige voorselectie van bondscoach Safet Susić.

Međunjanin kwam in het verleden uit voor de jeugdteams van Nederland. Zo nam hij met Oranje deel aan het WK onder-20 in 2005. Een jaar later pakte hij met Jong Oranje de Europese titel voor spelers tot 21 jaar. Međunjanin koos er in 2009 voor zich beschikbaar te stellen voor het nationale elftal van Bosnië en Herzegovina.

Debutant Bosnië speelt in de groepsfase van het WK tegen Bosnië tegen Argentinië, Nigeria en Iran. Er zal nog één speler moeten afvallen. Susic mag 23 spelers meenemen naar Brazilië.

Voorselectie Bosnië en Herzegovina

Keepers: Asmir Begović (Stoke City), Jasmin Fejzić (Aalen), Asmir Avdukić (Borac Banja Luka)

Verdedigers: Emir Spahić (Bayer Leverkusen), Sead Kolasinać (Schalke), Ermin Bicakcić (Eintracht Braunschweig), Ognjen Vranjes (Elazigspor), Toni Sunjić (Zorya Lugansk), Avdija Vrsajević (Hajduk Split), Mensur Mujdza (Freiburg), Ervin Zukanović (Gent)

Middenvelders: Zvjezdan Misimović (Guizhou Renhe), Haris Međunjanin (Gaziantepspor), Miralem Pjanić (Roma), Sejad Salihović (Hoffenheim), Senad Lulić (Lazio), Izet Hajrović (Galatasaray), Senijad Ibricić (Erciyesspor), Edin Višća (Istanbul BB), Tino Susić (Hajduk Split), Muhamed Besić (Ferencvaros), Anel Hadzić (Sturm Graz)

Aanvallers: Edin Dzeko (Manchester City), Vedad Ibisević (VfB Stuttgart)

Rutte ontsteekt bevrijdingsvuur in Assen

Premier Mark Rutte (VVD) heeft maandag om 13.00 uur het bevrijdingsvuur ontstoken op het bevrijdingsfestival in Assen. Hij gaf daarmee de aftrap voor in totaal veertien festivals in Nederland.

De vlam werd rond middernacht al ontstoken in Wageningen, waar in 1945 de Duitse capitulatie werd getekend, en daarna door burgemeester Geert van Rumund overgedragen aan de Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar.

Assen is dit jaar de stad waar de nationale viering van Bevrijdingsdag wordt gehouden. De dag begon in het bijzijn van Rutte met de traditionele 5 meilezing in Theater de Nieuwe Kolk. Die werd dit jaar gehouden door Mary Robinson, de eerste vrouwelijke president van Ierland en voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Behalve in Assen zijn er ook bevrijdingsfestivals in onder meer Amsterdam, Groningen, Zwolle, Rotterdam, Den Bosch en Vlissingen. De zogenoemde ambassadeurs van de vrijheid Kensington, Gers Pardoel en Douwe Bob vliegen met helikopters naar de festivals waar ze optreden.

Naast de festivals vinden door het hele land tal van evenementen en activiteiten plaats om te vieren dat het 69 jaar geleden is dat na vijf jaar een eind kwam aan de Duitse bezetting. De festiviteiten wisten vorig jaar een miljoen bezoekers te trekken.

Bevrijdingsdag wordt zoals elk jaar afgesloten met het 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en koning Máxima, prinses Beatrix en premier Rutte zijn daarbij aanwezig.

Ballenweddenschap kost Groninger 350 euro

Een uit de hand gelopen weddenschap heeft een 25-jarige man uit Haren zondagavond 350 euro gekost. Dat was niet de prijs van de weddenschap maar de boete die de Groninger kreeg toen hij zijn ballen liet zien op het terras van een McDonald's in Drachten, meldt de politie.

De man liet zijn zaakje zien nadat hij er met zijn vrienden om had gewed. Toen de show erop zat wilde hij vertrekken, ware het niet dat een aanwezige agent hem eerst op het matje riep. De exhibitionist verklaarde direct spijt te hebben en niet over zijn actie te hebben nagedacht, maar dat weerhield de politieman er niet van een boete uit te schrijven.

Wat de inzet van de weddenschap was, is niet bekend.

'Huwelijk Jeremy Clarkson op de klippen'

Jeremy Clarkson gaat scheiden. De vrouw van de 54-jarige Top Gear-presentator heeft hem laten weten na 21 jaar een einde te willen maken aan het huwelijk, schrijft de Britse krant Daily Mail. Frances zou haar breuk met Clarkson al uitgebreid hebben gevierd op Mallorca.

"Francie heeft een geweldige tijd met veel drank gehad, omdat ze eindelijk gaat scheiden van Jeremy", zegt een bron. "Dat was ze aan het vieren." Al geruime tijd gaat het gerucht dat de presentator er enkele affaires op nahoudt. Hij en Frances wonen al drie jaar niet meer samen, maar deden er vooralsnog alles aan om hun huwelijk te redden.

Clarkson moet diep in de buidel tasten als de handtekeningen definitief onder de scheidingspapieren worden gezet. Frances is niet alleen zijn vrouw en moeder van zijn drie kinderen, maar ook zijn manager. Ze speelde een belangrijke rol bij het opbouwen van zijn fortuin. De presentator is naar verluidt dertig miljoen pond waard.

'Handjevol Groningers misbruikt schaderegeling'

De schadevergoedingen die Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) uitkeert aan slachtoffers van de aardbevingen in Groningen, worden soms helemaal niet gebruikt voor het herstellen van een woning. Dat bevestigt een woordvoerder maandag naar aanleiding van berichtgeving van BNR. "Het gaat om een handjevol mensen", aldus de NAM.

Berichten over Groningers die het schadebedrag gebruiken voor de vakantie vindt de woordvoerder 'zwaar overdreven'. "In verreweg het merendeel van de gevallen wordt de schade die veroorzaakt is door aardbevingen gewoon hersteld. Dat weten wij omdat wij de aannemers rechtstreeks betalen."

In een klein deel van de gevallen keert de NAM het schadebedrag rechtstreeks uit aan de huiseigenaren. "Het is uiteindelijk aan huiseigenaren zelf om te bepalen hoe ze de schade herstellen. In sommige gevallen laten mensen het samenvallen met een verbouwing die al gepland stond."

Dat laat volgens de NAM onverlet dat er streng wordt toegezien op misbruik. "Het gaat ons om herstel van de woningen. Meldt iemand later opnieuw een schade, dan kijken we natuurlijk hoe de schade eerder is hersteld. Het bedrag brengen we dan in mindering op de nieuwe schade."

De NAM heeft sinds 2012 meer dan achttienduizend schademeldingen verwerkt, samen goed voor een bedrag van 250 miljoen euro. Het bedrijf zegt niet te kunnen zeggen hoeveel Groningers het schadebedrag rechtstreeks uitgekeerd hebben gekregen.

BNR Nieuwsradio meldde maandagmorgen op basis van gesprekken met bouwbedrijven dat een deel van de Groningers het geld besteedt aan vakanties of achterstallige rekeningen.

Kuiper nieuwe bondscoach ploegenachtervolging

Geert Kuiper volgt Arie Koops op als bondscoach van de achtervolgingsploegen en de massastart. Dat heeft schaatsbond KNSB maandag bekendgemaakt. Koops, die ook technisch directeur is bij de schaatsbond, won met de achtervolgingsploegen zowel bij de mannen als de vrouwen olympisch goud in Sochi.

Kuiper moet ook een nationale competitie voor de massastart, een soort korte schaatsmarathon, opzetten. Het onderdeel staat komend seizoen voor het eerst op het programma bij het WK afstanden. De nieuwe baan is voor de Fries een stap omhoog. "Ik ben de laatste veertien jaar steeds assistent-trainer geweest. Ook dan is deze baan een prachtige uitdaging."

Koops had al na de Spelen aangegeven zijn taken als bondscoach neer te leggen. Hij was niet onomstreden. Met name zijn beslissing om reserve Jorrit Bergsma niet op te stellen zodat de Fries geen medaille kreeg, oogstte kritiek. Bergsma meldde zich voor de slotdag van het toernooi af.

Tafeltennissers China opnieuw wereldkampioen

De Chinese tafeltennissers zijn maandag voor de negentiende keer wereldkampioen geworden. In de finale van het WK voor teams in Tokyo versloegen de titelverdedigers Duitsland met 3-1. In 2000 werden de Chinezen voor het laatst verslagen bij het teamtoernooi. Toen was Zweden de beste.

Long Ma zette China met een 11-6, 11-9 en 11-9 overwinning op Timo Boll op voorsprong, maar Dimitrij Ovtcharov bracht de Duitsers weer langszij. Hij was Jike Zhang met 13-11, 11-8 en 11-6 de baas. Patrick Franziska kon daarna geen weerwoord bieden aan Xin Xu. De Chinees zegevierde met 11-5, 11-2 en 11-8. Tegen Ma verschoot Ovtcharov vervolgens in de eerste game zijn kruit: 12-10, 11-5 en 11-2.

Alberda in Volleyball Hall of Fame

Joop Alberda wordt opgenomen in de Volleyball Hall of Fame in de Amerikaanse stad Holyoke. Dat meldt de volleybalbond maandag. In oktober treed de oud-volleybalcoach samen met vijf anderen toe tot de Hall of Fame in de geboorteplaats van het volleybal. Alberda werd als coach van het Nederlandse team olympisch kampioen in 1996.

Alberda is de tweede Nederlander in de Hall of Fame, na Peter Blangé in 2012. Naast de olympische titel won het Nederlandse team ook de World League in 1996 onder Alberda. In datzelfde jaar werd de Fries uitgeroepen tot beste coach ter wereld. Na zijn tijd als volleybalcoach was Alberda van 1997 tot 2004 technisch directeur bij NOC*NSF.

Haase in eerste ronde toernooi Madrid onderuit

Voor tennisser Robin Haase is het masterstoernooi in Madrid uitgelopen op een deceptie. De Hagenaar, die twee weken gelden nog de halve finale haalde in Boekarest, boog maandag in de eerste ronde met 3-6 en 2-6 voor Jarkko Nieminen uit Finland. Haase won nog nooit van de nummer 57 van de wereld.

Op het Spaanse gravel kreeg Haase in de derde game de eerste breakpunten. Die benutte hij niet en een game later kwam Nieminen op 0-40. De Fin sloeg wel meteen toe en had aan de ene break voldoende voor de setwinst.

In het tweede bedrijf leek Haase orde op zaken te willen stellen. Dankzij een vroege break kwam hij op 2-0, maar daar hield het op voor de beste Nederlandse tennisser van het moment. Haase won geen game meer en moest na iets meer dan uur Nieminen feliciteren.

Igor Sijsling is de enige andere Nederlander in het hoofdtoernooi in Madrid. De Amsterdammer treft in de eerste ronde Tommy Haas uit Duitsland. De winnaar van dat duel neemt het in de tweede ronde op tegen Nieminen.

Vitesse belegt trainingskamp voor play-offs

Vitesse sluit zich in de voorbereiding op de play-offs voor het laatste Europa League-ticket af van de buitenwereld. Dat meldt de club maandag. Om zich in alle rust te kunnen voorbereiden zit de selectie tot en met zaterdag buiten Arnhem in een besloten trainingskamp. In de play-offs spelen de Arnhemmers woensdag uit bij FC Groningen en zaterdag de returnwedstrijd.

Vitesse wist de laatste zeven wedstrijden in de Eredivisie niet te winnen. Er werden vier wedstrijden verloren en drie gelijkgespeeld. Door de slechte reeks is de ploeg tot de zesde plek op de ranglijst weggezakt en moeten de Arnhemmers zich via de play-offs proberen te plaatsen voor Europees voetbal. Halverwege de competitie bezette Vitesse nog de eerste plaats.

Trip: Sarajevo

Even een nieuwe rubriek proberen. Trips! Submit maar mooie fotoseries van steden, of natuurgebieden, en dan plaatsen we ze op de blog. Als eerste de stad Sarajevo, waar Europeze en Ottomaanse architectuur (en cultuur) samenkomen. Random funfact: dit jaar is het 100 jaar geleden dat Franz Ferdinand dood werd geschoten in de stad, waarmee de vonk oversloeg en de Eerste Wereldoorlog begon.

Sauber weigerde miljoenen van GP2-kampioen Leimer

De Formule 1-teams hebben altijd meer geld nodig, zo ook Sauber. De Zwitsers kregen volgens Blick afgelopen winter de kans om veertien miljoen dollar binnen te harken door GP2-kampioen Fabio Leimer een racezitje te geven, maar hielden voor hun 25-jarige landgenoot de deur dicht.

Volgens Blick-journalist Roger Benoit vond Sauber de veertien miljoen van Leimer, via zijn sponsor Rainer Gantenbein, niet genoeg en vroeg het dubbele, iets minder dan dat Esteban Gutierrez geboden had. De Mexicaan racet dit jaar weer voor Sauber, net als de Duitser Adrian Sutil. Diens positie zou voor 2015 in gevaar zijn.

Reservecoureur Giedo van der Garde zou Sauber namelijk vele miljoenen beloofd hebben als hij volgend jaar zou mogen racen. De Nederlander zou volgens Blick zelfs al een voorlopige overeenkomst voor een zitje op zak hebben. Dit is ook de reden dat hij zo als komend weekend regelmatig vrijdagtrainingen rijdt en volgende week na de race in Spanje ook een testdag voor zijn rekening mag nemen.

Bertens en Rus stabiel op wereldranglijst

Tennissters Kiki Bertens en Arantxa Rus staan net als vorige week respectievelijk 151e en 154e op de wereldranglijst. Ook Richel Hogenkamp, die een plaats zakte naar de 199e positie, bleef redelijk stabiel. Indy de Vroome leverde vier plaatsen in en is nu de nummer 208. Michaëlla Krajicek blijft 214e.

Ook aan de top van de ranglijst gebeurde er weinig. Serena Williams staat nog altijd eerste met een straatlengte voorsprong op Na Li. Agnieszka Radwanska blijft derde, voor Victoria Azarenka en Simona Halep.

De leukste sporttweets van week 18

Tijdens de Olympische Winterspelen en de Paralympische Spelen van Sochi kon je op FOK!sport de leukste tweets van de dag vinden. We kregen er zoveel leuke reacties op dat we nu elke week de leukste sporttweets van de afgelopen week voor jullie op een rijtje zetten.

Ronald de Boer is blij dat broer Frank voor genoeg serviesgoed heeft gezorgd:

Snowboarder Shaun White verraste een van zijn grootste fans door mee te gaan naar haar schoolgala. Gekleed in smoking ging hij mee naar haar 'prom':

De ISU heeft heel wat vernieuwingsplannen voor het schaatsen gepresenteerd. Voor Erben Wennemars komt het net te laat:

Vorige week kon je hier zien hoe het gras op een van de nieuwe banen van Wimbledon al goed groeide. Afgelopen week werd er al voor het eerst gemaaid:

Voetbal International-verslaggever Thijs Slegers trof een wel heel bijzondere scheidsrechter:

Jorien ter Mors is al een bijzondere sportvrouw omdat ze aan de top staat bij zowel het shottrack en het langebaanschaatsen. Afgelopen week trainde zo op weer een andere sportdiscipline:

En dat viel nog niet mee:

Schansspringer Thomas Morgenstern traint dezer dagen op de slalom..... maar niet in de sneeuw:

Voetbalrivaliteit leeft ook onder schaatsers:

Laurent Vidal werd na een hartaanval op 26 april in een kunstmatig coma gebracht, afgelopen week haalden de doktoren hem weer uit dat coma en kwam de triatleet weer bij. Dit deelde hij ook met zijn fans via Twitter:

KSC Lokeren ontving een felicitatiebrief van Manchester City na het winnen van de beker:

Jenson Button dacht lekker een rondje te gaan fietsen:

Sharon van Rouwendaal vraagt ons hoe het met haar kleurtje zit..... maar wij van de sportredactie werden nogal afgeleid....:

Hendriks staat open voor hulp aan Roda JC

Nol Hendriks is bereid opnieuw te investeren in het zaterdag gedegradeerde Roda JC. Dat zei de 85-jarige voormalige suikeroom van de Limburgse club maandag op Radio 1. "Als er een breed draagvlak is, wil ik meewerken. Anders niet. Er zijn behoorlijke bedreigingen vanuit de harde kern die ik toch wel ter harte neem."

De supporters van Roda steigerden op internet vooral over de geruchten dat Hendriks oud-directeur Servé Kuijers en oud-trainer Sef Vergoossen de club weer binnen wil loodsen. De twee mannen waren in het seizoen 2008-2009 voorstander van een fusie tussen Roda en Fortuna Sittard. De fans waren daar fel op tegen.

Ook Hendriks denkt dat een fusie niet zo'n slecht idee was. "Nu komt die er niet meer, maar destijds hadden we er veel mee kunnen voorkomen." De degradatie van zijn Roda doet Hendriks dan ook pijn. "Die pijn zal lang blijven. Ik probeer maar positief vooruit te denken en te hopen dat het maximaal een jaar duurt."

Hendriks benadrukt dat hij niet zomaar geld in de club uit Kerkrade steekt. "Je zult in de eerste plaats met goede mensen moeten werken. Je kunt veel met geld doen, maar de organisatie is toch het belangrijkste." Ook maakte de ondernemer duidelijk dat hij zelf geen zeggenschap wil. "Ik wil geen enkele functie en heb ook geen interesse in vetorecht. Ik wil slechts een adviserende rol."

Roda en Hendriks praten later maandag met elkaar. "Ik wil eerst een overzicht zien van hoe de club er financieel voorstaat."

[Giro] Orica-Greenedge neemt Weening mee

Pieter Weening is door Orica-Greenedge opgenomen in de ploeg voor de Giro d'Italia. De selectie werd maandag bekendgemaakt. Weening won in 2011 een etappe in Italië en droeg vier dagen de roze leiderstrui. Komende ronde mag hij weer voor de aanval gaan en proberen een rit te winnen.

"Weening houdt van de Giro d'Italia", zegt ploegleider Matt White op de website van de ploeg. "Hij is goed in vorm en zal er vanaf de start vol voor gaan." White verwacht dat er in de ronde meerdere ritten zijn die de 33-jarige renner goed liggen. "Hij zal zeker jagen op een etappeoverwinning."

De gehele Greenedge-ploeg is gefocust op ritwinst. Het eerste doel is het winnen van de ploegentijdrit aanstaande vrijdag in het Noord-Ierse Belfast en daar de roze trui pakken. In de drie weken daarna mogen alle rijders jagen op overwinningen.

In de vlakke ritten zal Michael Matthews voor zijn kansen mogen sprinten. De Australiër won in de Vuelta afgelopen jaar twee etappes. Brett Lancaster, Cameron Meyer, Ivan Santaromita, Luke Durbridge, Michael Hepburn, Mitch Docker en Svein Tuft maken het team compleet.

Gadget: Haptime MKBS-N10 bluetooth speaker

Zo af en toe kom je iets tegen waarvan je niet direct weet hoe je het gaat gebruiken maar wat je zeker wilt hebben. Zo ook de Haptime MKBS-N10 bluetooth speaker (link). Dit ding speelt niet alleen via bluetooth, maar ook via een standaard 3,5 mm kabel muziek af, heeft een ingebouwde microSD-lezer en kan dankzij de ingebouwde microfoon ook nog eens als handsfree set dienen voor je telefoon.

[NBA] Brooklyn Nets tegen Miami na nagelbijter

Brooklyn Nets heeft zondag de tweede ronde van de play-offs bereikt in de NBA. De basketballers uit New York wonnen het zevende duel van hun ontmoeting met Toronto Raptors in Canada met 104-103. De Nets leidden de hele wedstrijd, maar de Raptors kwamen sterk terug. Met nog zes seconden op de klok zette de thuisploeg een laatste aanval in, maar Kyle Lowry werd in het zicht van de haven gestuit door Paul Pierce.

In de volgende ronde wacht Brooklyn een ontmoeting met Miami Heat. In het reguliere seizoen verloren de New Yorkers geen enkel duel van de regerend kampioen.

Ook San Antonio Spurs had een zevende duel nodig om zich voor de tweede ronde te plaatsen. In eigen huis werd in een Texaans onderonsje Dallas Mavericks met 119-96 geklopt. Tony Parker was goed voor 32 punten voor de Spurs, die het in de volgende ronde opnemen tegen Portland Trail Blazers.

Amsterdam ArenA ontwikkelt eigen 'tv-zender'

De Amsterdam ArenA werkt aan een eigen zender. Het gaat om een videokanaal voor de smartphone, waardoor bezoekers van voetbalwedstrijden en andere evenementen onder meer de mogelijkheid hebben de gebeurtenissen op het veld vanuit verschillende cameraposities tegelijk te bekijken.

"Dit verhoogt het plezier dat het publiek in het stadion heeft", onderbouwt Amsterdam ArenA-topman Ir. Henk Markerink maandag in de Telegraaf. "Ook willen veel supporters live de wedstrijden van hun concurrenten volgen."

Zaterdag werd tijdens het treffen tussen Ajax tegen N.E.C. al een proef gedraaid. Daarbij kon een groepje bezoekers via zijn telefoon naar gelijktijdig gespeelde wedstrijden kijken. Het kanaal van de Amsterdam ArenA moet bij de start van het nieuwe voetbalseizoen beschikbaar zijn.

Van Uhm: respect voor Syriëgangers

Nederlandse jongens die naar Syrië trekken om daar te vechten verdienen respect. Dat zei voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm zondagavond in een NTR-documentaire op Radio 1. Hoewel hij het niet eens is met hun idealen vindt hij het mooi dat er nog jongelui bereid zijn om hun nek uit te steken.

"Het zijn uiteindelijk wel mensen die op een of andere manier ervaren dat je iets moet doen om de wereld beter te maken", zei Van Uhm. "Die nog verder hun nek uitsteken en die zeggen van: nee, ook op de plekken waar het slechter is op de aarde dan in Nederland, daar wil ik een bijdrage leveren omdat we daar alleen maar beter van worden. Daar heb ik alleen maar respect voor. Dat meen ik uit de grond van mijn hart."

De zoon van Van Uhm kwam in 2008 om in Afghanistan bij een aanslag met een bermbom. Volgens Van Uhm is er enigszins een vergelijking tussen een Syriëganger en zijn zoon. "Ik kan mij voorstellen dat de gedrevenheid van mijn zoon en van zo'n jonge man best te vergelijken is. Wat niet te vergelijken is, is het beeld waar ze voor gaan."

Vorige week werd duidelijk dat twee Nederlandse jihadstrijders zelfmoordaanslagen hebben gepleegd in Syrië en Irak. De AIVD maakt zich zorgen over het risico van uitreizende en terugkerende jihadstrijders.

Van Uhm had tussen april 2008 en juni 2012 de militaire leiding over de strijdkrachten. Een dag nadat hij werd geïnstalleerd kwam zijn 23-jarige zoon in Uruzgan om het leven.

Doden na zinken migrantenboten bij Griekenland

Bij het zinken van twee overvolle boten met migranten in de Egeïsche Zee zijn zeker twee mensen verdronken. Dat heeft de Griekse kustwacht maandag gemeld. Nog zo'n dertig mensen worden vermist.

Het vaartuig leed voor zonsopgang schipbreuk voor het Griekse eiland Samos, vlakbij de kust van Turkije. De Griekse autoriteiten hebben naar eigen zeggen 36 mensen uit het water gered. Naast de kustwacht kammen een cruiseschip, twee vissersboten en twee reddingshelikopters de omgeving uit op zoek naar overlevenden. De afkomst van de vluchtelingen is niet bekend.

Griekenland is een van de populairste toevluchtsoorden voor migranten uit Azië en Afrika die een beter leven zoeken in de Europese Unie. Het komt vaker voor dat de krakkemikkige bootjes verongelukken en vluchtelingen om het leven komen.

'Budgetkorting dreigt voor ziekenhuizen'

Ziekenhuizen worden volgend jaar mogelijk gekort op hun budget van enkele honderden miljoenen euro's omdat ze in 2012 meer hebben uitgegeven dan was afgesproken met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en zorgverzekeraars. Dat meldt De Telegraaf maandag op basis van bronnen in Den Haag.

Over de hoogte van de overschrijding is nog weinig te zeggen, volgens de bronnen. De ziekenhuizen, het ministerie en accountants soebatten nog over de boekhoudregels waaraan de ziekenhuizen zich hadden moeten houden.

Sinds 2011 is het voor minister Edith Schippers (VVD) mogelijk om toekomstige budgetten te korten als ziekenhuizen het afgesproken bedrag overschrijden. In 2012 was het budget vastgesteld op ruim zeventien miljard euro, schrijft de krant.

Het duurt enkele jaren voordat er duidelijkheid komt over de zorgkosten omdat ziekenhuizen hun rekeningen vaak laat indienen bij verzekeraars. In de laatste Miljoenennota werd daarom niets gezegd over de zorgkosten in 2012. In die begroting was al wel tweehonderd miljoen euro extra ingeboekt. Daar komt nog een bedrag van 267 miljoen euro bij als compensatie voor de ziekenhuizen voor het overstappen naar een nieuwe manier van bekostigen, aldus de krant.

Onderzoek naar 'kopie' dossier Van der G.

Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar een mogelijke kopie van een pagina uit het gevangenisdossier van Volkert van der G., die sinds zondag op internet circuleert. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag na berichtgeving hierover in het AD.

In het document is onder meer te lezen dat de moordenaar van Pim Fortuyn, die vrijdag werd vrijgelaten, suïcidaal zou zijn. Ook wordt zijn huisadres genoemd en is een foto van Van der G. te zien. Het is niet bekend of Van der G. onder verscherpt toezicht stond vanwege de vermeende zelfmoordneigingen.

Inhoudelijk wil de woordvoerder nog niet ingaan op het document. "We willen eerst weten of het om een authentiek document gaat", aldus de zegsvrouw. In de krant wil ook de advocaat van Van der G., Stijn Franken, niet inhoudelijk reageren.

Het document verscheen zondag op de site Waar in Holland, die het naar eigen zeggen van een 'trouwe en dankbare bezoeker' ontving. De website lag maandag rond 09.00 uur plat vanwege de hoge bezoekersaantallen.

Volkert van der G. werd vrijdag na twaalf jaar cel vervroegd vrijgelaten. De milieuactivist die in 2002 Fortuyn doodschoot heeft twee derde van zijn straf uitgezeten. Hij moet zich houden aan een stevig pakket voorwaarden. Zo mag hij niet komen in woonplaatsen van nabestaanden van Fortuyn en mag hij niet naar Rotterdam, Hilversum en Den Haag.

Haase levert plaats in op ranglijst

Tennisser Robin Haase is een plaatsje gezakt op de wereldranglijst. De Hagenaar kwam afgelopen week niet in actie en zakte van de 43e naar de 44e positie. Ook Igor Sijsling leverde een positie in. Hij staat nu 59e. Thiemo de Bakker won drie plaatsen en is de nieuwe nummer 129 van de wereld, terwijl Jesse Huta Galung vier plaatsen verloor en 148e staat. Thomas Schoorel zakte van 193 naar 194 en is de vijfde Nederlander.

Haase en Sijsling komen deze week in actie bij het masterstoernooi van Madrid. Haase speelt maandag al in de eerste ronde tegen de Fin Jarkko Nieminen. Sijsling overleefde het kwalificatietoernooi in de Spaanse hoofdstad en werd aan Tommy Haas gekoppeld. Bij winst staan de twee Nederlanders in de tweede ronde tegenover elkaar.

Aan de top van de ranglijst veranderde niets. Rafael Nadal blijft de nummer één voor Novak Djokovic, Stanislas Wawrinka, Roger Federer en David Ferrer. De eerste wijziging komt deze week voor nummer zestien Mikhail Youzhny. Zijn stijging van één plaats ging ten koste van Haas die naar de zeventiende positie zakte.

Man bezwangert 6 tienermeisjes

De politie van Bulawayo heeft een 26-jarige buschauffeur op de korrel. De beste man heeft naar verluidt zeker zes tienermeisjes bezwangerd.

De walgelijke pedofiel zou niemand minder dan ene Gift Siluma zijn. De Zimbabwenees heeft zijn zakgeld ingezet om zes meisjes tussen de 14 en 19 jaar te bevruchten met zijn zaad. Dat terwijl hij al een kind van twintig maanden heeft met een andere vrouw.

Een van de meisjes, Jeena Sibanda, is inmiddels zeven maanden zwanger. Gisteren vertelde de 19-jarige dat zij al twee jaar een relatie heeft met Siluma. Pas toen zij in maart naar het huis van haar vriendje ging, bleken er nog vijf andere tienermeisjes aan te kloppen die zeiden zwanger van de man te zijn.

Siluma wist de jonge meisjes mee te lokken door hen telkens kleine bedragen tussen de 1 en 5 dollar te geven. Ook vertelde hij hen een busonderneming te bezitten en beloofde hij enkele meisjes met hen te zullen trouwen. Sibanda heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de pedo.

Bol.com opent online juwelierswinkel

Bol.com heeft maandag een sieraden- en horlogewinkel geopend. De Ahold-dochter biedt in de gespecialiseerde webwinkel 25 duizend artikelen en dat aantal moet nog worden uitgebreid. Dat heeft een woordvoerder van de webwinkel bevestigd.

Met 25 duizend sieraden en horloges is Bol.com naar eigen zeggen flink groter dan normale juweliers, die niet meer dan duizend artikelen in hun fysieke zaak beschikbaar hebben. Er zijn overigens wel andere webjuweliers die meer dat tienduizend artikelen aanbieden.

Bol.com zegt geen bedreiging te zijn voor de juweliersbranche. Net als bij de andere speciaalzaken van het online warenhuis kunnen namelijk andere aanbieders hun waren verkopen via de site. "Ze kunnen het dus als een kans zien", aldus de woordvoerder. Als voorbeeld haalt zij een dekbeddenleverancier aan, die na aansluiting bij Bol.com honderd dekbedden per maand extra verkoopt.

Bol.com, dat oorspronkelijk begon als boeken- en cd-webwinkel, heeft de afgelopen jaren al meer speciaalzaken geopend. Vorig jaar begon het warenhuis met woon- en vrijetijdsartikelen. Uiteindelijk moet het bedrijf een zo breed mogelijk assortiment krijgen. Concurrent Wehkamp.nl gebruikt dezelfde tactiek. Het voormalige postorderbedrijf uit Overijssel opende bijvoorbeeld een jaar geleden een drogisterij.

Gewonden bij aardbeving Tokyo

De Japanse hoofdstad Tokyo is maandag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6.0. Volgens de Japanse omroep NHK raakten zeventien mensen gewond.

De beving deed zich voor om 05.18 uur (zondagavond 22.18 uur Nederlandse tijd). Het centrum lag 160 kilometer diep onder de zee bij het eiland Izu Oshima. De beving werd in een groot deel van Japan gevoeld, maar het sterkst in Tokyo. Het treinverkeer werd uit voorzorg op sommige plaatsen tijdelijk stilgelegd, terwijl ook op autosnelwegen tijdelijk snelheidsbeperkingen werden opgelegd.

In maart 2011 werd Japan na een aardbeving voor de noordoostkust getroffen door een tsunami. Meer dan 18.500 mensen kwamen om het leven en een kerncentrale werd verwoest. Bij de centrale van Fukushima Dai-Ichi werden na de aardschok van maandag geen schade of andere abnormaliteiten gemeld.

Winkels roepen brandgevaarlijk nachtlampje terug

Kruidvat, Trekpleister en Prijsmepper roepen uit voorzorg een nachtlampje terug dat brand kan veroorzaken in het stopcontact. Daarvoor waarschuwen de winkels maandagochtend in een advertentie in enkele dagbladen.

Het gaat om het Watshome-lampje met sensor, dat sinds half januari werd verkocht. Klanten die het lampje hebben gekocht, kunnen dit terugbrengen in de winkel. Ze krijgen hun geld terug.

Darmkankerpatiënt heeft baat bij inwendige straling

De overlevingskansen van twee groepen darmkankerpatiënten is in de afgelopen decennia flink verbeterd dankzij inwendige straling. In twintig jaar tijd is de genezingskans van nagenoeg nul naar respectievelijk vijftig en zeventig procent gestegen. Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van cijfers van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, dat met deze methode werkt.

Bij Intra Operatieve Radio Therapie (IORT) wordt meteen op de operatiekamer inwendig bestraald als de tumor is verwijderd. Het gaat om patiënten die endeldarmkanker hebben en bij wie de tumor na operaties of bestralingen toch terugkeert en om patiënten die voor het eerst een vorm van endeldarmkanker hebben die als niet-operabel wordt beschouwd.

Het Catharina Ziekenhuis begon twintig jaar geleden als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland met IORT bij deze groep darmkankerpatiënten.

Nederland viert vrijheid met festivals

Nederland viert maandag Bevrijdingsdag. Door het hele land vinden evenementen en activiteiten plaats om te vieren dat het 69 jaar geleden is dat voor Nederland een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Premier Mark Rutte (VVD) geeft 's middags in Assen het startsein voor de veertien gratis toegankelijke bevrijdingsfestivals.

Behalve in de Drentse hoofdstad worden de festivals onder meer gehouden in Groningen, Amsterdam, Haarlem, Wageningen, Utrecht en Zwolle. De zogenoemde ambassadeurs van de vrijheid Kensington, Gers Pardoel en Douwe Bob vliegen met helikopters naar de festivals waar zij zullen optreden.

Het koningspaar Willem-Alexander en Máxima woont 's avonds het 5 meiconcert bij op de Amstel in Amsterdam. Ook prinses Beatrix en premier Rutte zijn hierbij aanwezig. Nederland viert op 5 mei dat iedereen in vrijheid leeft, omdat vrijheid niet overal ter wereld vanzelfsprekend is.

Het weer belooft maandag vrij aardig te worden. Zon en wolken wisselen elkaar af bij een temperatuur van zo'n 16 tot 20 graden. Het blijft droog. Het zuiden van het land kan de meeste zon verwachten.

Geschorste Gay: "Ik doe dit jaar weer mee"

De geschorste sprinter Tyson Gay is van plan om dit jaar weer gewoon mee te doen aan wedstrijden. Zijn schorsing van een jaar loopt eind juni af, waardoor er nog een groot deel van het seizoen overblijft. Dat zegt hij enkele dagen na het accepteren van zijn schorsing, waarmee hij ook het schrappen van al zijn resultaten sinds juli 2012, inclusief een olympische estafettemedaille, accepteerde.

"Ik heb een heleboel te vertellen over deze situatie, maar volgens de regels van USADA mag ik nog niet over de zaak praten. Ze snappen echter wat er is gebeurd en weten dat het een misverstand was. Daarom laten ze mij dit jaar weer lopen", aldus Gay, die daar verder aan toevoegde dat hij na zijn schorsing zijn verhaalt hoopt te kunnen doen.

De sprinter deed zijn uitspraak tijdens de Tyson Gay Invitational, een wedstrijd voor middelbare scholieren in Lafayette, waar Gay zelf op school zat. "Ik ben de school erg dankbaar dat ze deze wedstrijd hebben laten bestaan, ondanks mijn schorsing. De steun die ik krijg is erg mooi, zo ben ik al door veel kinderen benaderd voor een handtekening en een foto."

Gay was ook om een andere reden bij de wedstrijd aanwezig. Zijn dertienjarige dochter Trinity, eveneens een sprintster, deed mee en won de 100, 4x100 en 4x200 meter. "Winnen in een wedstrijd met mijn vaders naam is geweldig. Ik wil namelijk dezelfde kant op gaan als hij en het ook zo goed doen", aldus Trinity.

Hassan loopt EK-limiet 5000 meter

Atlete Sifan Hassan mag deze zomer starten op de 5000 meter bij de Europese kampioenschappen in Zürich. De Arnhemse liep zondag (plaatselijke tijd) ruim onder de limiet in de Amerikaanse plaats Stanford.

Ze won de wedstrijd op de Payton Jordan Cardinal Invitational in 14.59,23. De tijd die vereist is voor uitzending naar de EK is 15.23,00.

Hassan naderde met haar tijd het Nederlands record van Lornah Kiplagat, die in 2003 in Stockholm 14.56,43 liep.

Heitinga denkt nog niet aan terugkeer bij Ajax

Johnny Heitinga verwacht niet dat hij volgend seizoen weer in het shirt van Ajax speelt. De verdediger is onzeker over zijn toekomst.

Heitinga degradeerde zaterdag met Fulham uit de Premier League door een 4-1 nederlaag tegen Stoke City. "Ik heb nu alles meegemaakt in mijn carrière. Champions League, kampioen en degradatie. Dat het laatste is gebeurd, is sneu voor de club", zei Heitinga tegen de NOS.

"Ik ging naar Fulham om mij daar in de kijker te spelen. Ik hoop dat het gelukt is, want ik wil heel graag mee naar Brazilië." De 30-jarige speler vertrok afgelopen winter bij Everton, omdat hij daar amper aan spelen toekwam.

"Of ik nu terugkeer bij Ajax? Ik denk het niet. Een paar jaar geleden zijn ze bij Ajax een andere weg ingeslagen. Ze mikken op de jeugd", weet Heitinga.

"Ik ben een echte Ajacied, zou het wel willen, maar ik kan er nu nog niks over zeggen. Ik moet rustig bekijken wat ik volgend jaar ga doen." De 87-voudig international speelde zeven jaar in het eerste van Ajax. In 2008 vertrok hij naar Atlético Madrid.

Depay: "Hoge pieken en diepe dalen"

Memphis Depay brak dit seizoen definitief door bij PSV. De Nederlandse international heeft Dries Mertens doen vergeten in het Philips Stadion.

Depay ontwikkelde zich het afgelopen seizoen stormachtig in het shirt van PSV. Na een seizoen met twaalf doelpunten en acht assists is hij toch niet helemaal tevreden. "Ik heb dit seizoen hoge pieken en diepe dalen gekend", zegt Depay in gesprek met Sp!ts. "Mijn debuut voor het Nederlands elftal was een heel hoge piek."

"Ik ben zo ontzettend blij dat ik mezelf nu international mag noemen", vervolgt de aanvaller. "Dat is een van mijn hoogtepunten in mijn loopbaan tot nu toe, maar dat komt natuurlijk ook omdat ik nog geen prijzen heb gewonnen. Ik hoop dat het een mooie zomer voor mij wordt, maar eerst maar eens zien of ik er wel bij zit."

Mede dankzij het goede spel van Depay heeft PSV het seizoen kunnen afsluiten als nummer vier. Depay blijft echter kritisch. "Ik ben een belangrijke speler geworden, maar ik had er nog veel meer uit kunnen halen."

"Sommige wedstrijden kon ik beslissen met een doelpunt, maar dat lukte niet altijd. Als je ziet hoeveel kansen ik krijg... Ik had er dertig kunnen maken dit seizoen. In de je jeugd was ik wel altijd efficiënt. Geen idee, waarom dat dit seizoen minder was. Te onrustig? Zou kunnen. Als ik daaraan ga werken, kan het nog heel leuk worden", aldus Depay.

Oud-tennisster Baltacha (30) overleden

De Britse oud-tennisster Elena Baltacha is op 30-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leverkanker. Dat heeft haar familie zondagnacht wereldkundig gemaakt. Bij Baltacha, die eind vorig jaar stopte met tennis, was in januari kanker gevonden. Enkele weken daarvoor was ze getrouwd.

Baltacha werd in Kiev geboren uit Oekraïense ouders, maar kwam in Groot-Brittannië terecht door haar voetballende vader. Ook moeder Baltacha, een meerkampster, was sportief en Baltacha's broer volgde in zijn vaders voetsporen.

Op 19-jarige leeftijd werd bij Baltacha, of Bally zoals ze liefkozend werd genoemd door haar vrienden, een chronische leverziekte vastgesteld. Dat verhinderde haar er niet van om proftennisster te worden en de 49e plaats op de wereldranglijst te bereiken. Drie keer bereikte ze de derde ronde van een grandslamtoernooi.

Meer details Call of Duty: Advanced Warfare

Activision heeft meer details prijsgegeven van Call of Duty: Advanced Warfare. Vooral het exo-suit moet de nieuwe visie om de gameplay tonen.

In Call of Duty: Advanced Warfare word je meegenomen naar de toekomst. In het jaar 2054 heeft een private military corporation (PMC) de macht en de kracht om de mensheid te redden. De wereld is verwoest na een aanval waarbij alle infrastructuur is verdwenen en jij bent de 'advanced soldier'. Bewapend met een uitwendig skelet, hightech gear en andere technische snufjes sluit je je als speler aan bij een getrainde en gespecialiseerde PMC-eenheid om de orde te herstellen. Jonathan Irons, gespeeld door acteur Kevin Spacey, is de baas van een PMC en gaat een grote rol spelen.

"Het was ontzettend leuk om met het team samen te werken bij het tot leven wekken van Jonathan Irons" zegt Academy Award winnaar Kevin Spacey. "De technologie is ronduit opzienbarend, dit project was totaal anders dan alles wat ik ooit eerder heb gedaan. Het is spannend om te zien hoe dit zich ontwikkelt."

Call of Duty: Advanced Warfare wordt speciaal ontwikkeld voor next gen consoles en pc. Het is de eerste uitgave van Activision met een ontwikkelingsperiode van drie jaar, zodat de bij Call of Duty debuterende ontwikkelaar Sledgehammer Games een extra jaar studiotijd had.

"We hebben deze game anders benaderd", zegt Eric Hirshberg, CEO van Activision Publishing. "We hebben een aantal belangrijke besluiten genomen om zo Call of Duty: Advanced Warfare creatief te kunnen laten uitblinken. We hebben gekozen voor een ontwikkelingperiode van drie jaar en het is de eerste keer dat Sledgehammer Games verantwoordelijk is voor het creatieve deel. Ook veranderen we de formule op enkele punten, zo verschuift de kern van de gameplay met de introductie van een pak als een uitwendig skelet (exoskeleton suit). Verder biedt Advanced Warfare een meeslepend verhaal en een personage van iconische proporties, dat wordt gespeeld door een van ‘s werelds beste acteurs, Kevin Spacey. We hebben ontzettend veel plezier bij het maken van deze game, en we denken dat de wereld straks vanaf november nóg meer plezier zal hebben met het spelen ervan."

"Dit is behalve de kans van ons leven ook een grote eer voor Sledgehammer Games", zegt Glen Schofield, medeoprichter en game director bij Sledgehammer Games. "Call of Duty: Advanced Warfare is het meest ambitieuze en creatieve project waar we ooit aan hebben meegewerkt. We zijn er vol ingedoken, van eindeloos research en duizenden productiedesigns tot extreme focus op het sterke verhaal en de waanzinnige aandacht voor details – we’re taking nothing for granted. De fans van Call of Duty verwachten het beste van het beste en wij denken dat te hebben geleverd. Het was erg inspirerend om mee te mogen helpen aan de ontwikkeling van een nieuwe visie voor the next generation."

Call of Duty: Advanced Warfare komt uit op 4 november op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. Uitbreidingen zoals extra mappacks en modi zullen zoals gewoonlijk eerst op Microsoft-platformen worden uitgebracht.

Unreal Tournament komt terug

Mark Rein en Paul Meegan van Epic Games winden er geen doekjes om: Unreal Tournament komt terug. Op 8 mei gaan ze livestreamen op Twitch om te laten zien hoe we tegenwoordig killing spree's kunnen maken.

Dit vijfde deel van Unreal Tournament heeft even op zich laten wachten. In 1999 kwam het origineel uit, daarna volgde Unreal Tournament 2003 en Unreal Tournament 2004 en de laatste, Unreal Tournament 3 zag het digitale levenslicht in 2007. Met Unreal Engine 4, de nieuwe grafische motor van Epic Games, wordt ervan uitgegaan dat de nieuwe game een showcase wordt om de grafische pracht en kracht te laten zien op pc en next-gen. Grappig is dat Tim Sweeney, baas van Epic Games, in maart nog ontkende dat het bedrijf werkte aan een nieuw deel.

Donderdag 8 mei om 20:00 wordt het nieuwe deel getoond via de UnrealEngine-pagina op Twitch.

Unreal EngineUnreal Engine

'Britse politie naar Portugal zaak-McCann'

Britse rechercheurs die onderzoek doen naar het vermiste meisje Madeleine McCann, reizen mogelijk binnenkort af naar Portugal. Ze gaan daar opgravingen en bodemonderzoek doen bij vakantieappartementen in Praia da Luz, waar het meisje 7 jaar geleden verdween.

Een team forensisch onderzoekers zal met radars op zoek gaan naar aanwijzingen onder de grond. Dat meldden Britse media zondag. De Britse politie wilde echter noch bevestigen noch ontkennen dat een nieuw onderzoek op touw wordt gezet, omdat speculatie het onderzoek naar de zaak-McCann in gevaar kan brengen.

De politie blies het onderzoek naar de geruchtmakende vermissingszaak vorig jaar nieuw leven in. De destijds 3-jarige Madeleine McCann is sinds 3 mei 2007 spoorloos.

'Britse politie naar Portugal zaak-McCann'
'Britse politie naar Portugal zaak-McCann' (Foto: ANP)

"Bol.com 'verstoort' Dodenherdenking via app"

Dit jaar was het geen ‘Damschreeuwer’ maar een commercieel bedrijf dat de twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking doorbrak.

Bol.com, van origine een Duits-Nederlands bedrijf, leek even te zijn vergeten dat op de vierde mei om acht uur de slachtoffers van o.a. de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Nadat de eerste minuut van de herdenking in stilte was voltrokken, stuurde de retailer een (telefonisch) pushbericht naar gebruikers van de applicatie van de webwinkel.

Bol.com is niet blij met de slecht getimede aanbieding. Via Twitter laten ze Stashpress weten dat het hoofdkantoor van Bol.com (gevestigd te Utrecht) niet de afzender van het pushbericht is: "Onze app wordt beheerd door een extern bedrijf. Uiteraard gaan wij wel contact opnemen met de eigenaar van de app, zodat dit niet nogmaals gebeurt. Verder biedt Bol.com excuses aan voor de pijnlijke fout.

Update

Bol.com zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de fout. De Zoek & Scan-app is van een ander bedrijf, dat gebruik maakt van de data van Bol.com. "Bol.com is niet de afzender van dit bericht. Wij zullen uiteraard wel contact opnemen met de eigenaar van de app, zodat dit niet nogmaals gebeurt."

[WK Snooker] O'Sullivan leidt halverwege finale

Ronnie O'Sullivan staat halverwege de finale van het wereldkampioenschap op voorsprong tegen Mark Selby. De titelverdediger leidt met 10-7. Maandag heeft O'Sullivan nog acht frames nodig om opnieuw wereldkampioen te worden. 

O'Sullivan pakte direct de leiding in de wedstrijd, met onder andere een break van 102 werd het 3-0. Selby kon aanklampen en pakte de twee frames daarna. Met een break van 64 wist The Rocket de voorsprong weer te vergroten tot twee frames. Selby volgde en kwam terug tot 4-3. The Jester from Leicester verzuimde echter om 4-4 te maken, waardoor O'Sullivan de avondsessie in ging met een 5-3 voorsprong. 

De eerste drie frames in de avond gingen naar O'Sullivan en de twee frames daarna waren voor Selby (8-5). Het veertiende frame leverde voor The Rocket zijn twaalfde century dit WK op. Hij maakte een break van 131. O'Sullivan heeft nog 28 centuries nodig om op gelijke hoogte te komen met het record van Stephen Hendry. O'Sullivan staat op 747 century breaks en Hendry op 775. 

Het werd 10-5 voor O'Sullivan en de finale leek maandag schriftelijk af gedaan kunnen worden. Met breaks van 50 en 65 wist Selby toch nog terug te komen tot 10-7. The Rocket liet zondag zeker niet het beste van zijn spel zien. De finale is zeker nog niet beslist. Maandagmiddag om 15 uur gaat de finale verder. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.