Waterschap hoeft niet te betalen voor dijkdoorbraak

Harry

De dijkdoorbraak in Wilnis in 2003 is niet de schuld van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. Het gerechtshof in Den Haag vindt dat de zorg van de betreffende kade op orde was. Het waterschap kan daarom niet aansprakelijk worden gesteld en draait niet op voor de schade.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde in juni 2009 nog dat het hoogheemraadschap wel voor de kosten van de dijkverschuiving moet opdraaien. Die uitspraak sneuvelde in december 2010 echter bij de Hoge Raad.

De dijk bij Wilnis brak in augustus 2003 door vanwege extreme droogte. Volgens een deskundige was de kade onder natte omstandigheden wel stabiel genoeg. Het risico van een mogelijke dijkdoorbraak bij langdurige droogte was destijds nog niet in beeld gebracht bij het hoogheemraadschap en vergelijkbare overheidslichamen. Volgens het hof werd tot dan toe alleen gekeken naar gevaar bij zeer natte omstandigheden.

Van het hoogheemraadschap mag niet worden verlangd alle mogelijke wetenschappelijke inzichten te bezitten en in te zetten om elk risico te voorkomen, stelt het hof. Daarbij speelt ook een rol dat de financiële middelen van het hoogheemraadschap beperkt zijn.

Door de dijkdoorbraak kwamen enkele woonwijken van Wilnis onder water te staan en liepen woonboten schade op. De gemeente Ronde Venen, waar Wilnis onder valt, en het hoogheemraadschap steggelen sindsdien over wie aansprakelijk is en wie daarom voor de schade moet opdraaien.