Meer aanmeldingen bij universiteiten

Bijna 66.000 aanstaande studenten hebben zich voor de nieuwe deadline van 1 mei aangemeld voor een studie aan een van de universiteiten. Dat is vijf procent meer dan vorig jaar, toen de deadline nog op 1 oktober lag, blijkt dinsdag uit cijfers van de universiteitenvereniging VSNU.

Het is de eerste keer dat aankomende studenten zich voor 1 mei moesten aanmelden. Zij moeten de komende tijd een zogeheten studiekeuzecheck doen om te kijken of ze de juiste opleiding hebben gekozen. Het ministerie van Onderwijs wil zo de hoge uitvalcijfers terugdringen en hoopt dat mensen een bewustere studiekeuze maken.

Deze studenten in spe moeten onder meer een dag 'proefstuderen' en proeftentamens maken om te zien of ze geschikt zijn voor de studie. Als dat niet zo is, kan de instelling de student adviseren een andere richting te kiezen. De instelling kan studenten niet weigeren, tenzij die niet willen meewerken aan de studiekeuzeactiviteiten.

Het ministerie maakte vorige week al bekend dat in totaal tweehonderdduizend aankomende studenten zich hebben aangemeld voor een studie aan een Nederlandse hogeschool of universiteit.