'Kinderpardon opnieuw bespreken'

Verschillende oppositiepartijen willen met burgemeesters in de Tweede Kamer de gevolgen van het kinderpardon bespreken. Zo'n dertig burgemeesters pleiten voor een versoepeling van de maatregel, omdat er volgens hen nog altijd kinderen onterecht tussen wal en schip vallen.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wil de burgemeesters aan de tand voelen nog voor begin juni de regeling wordt geëvalueerd. Er zijn volgens hem zo'n driehonderd kinderen die onterecht worden uitgezet." Dat zijn stuk voor stuk persoonlijke drama's." Het initiatief van de ChristenUnie wordt gesteund door D66, SP en GroenLinks.

Maandag tekenden zo'n dertig burgemeesters een petitie waarin gepleit wordt voor een uitbreiding van de pardonregeling. Volgens die regeling kunnen alleen kinderen kinderen die onder toezicht van het rijk hebben gestaan een verblijfsvergunning krijgen. Honderden kinderen die onder toezicht van de gemeenten stonden vallen buiten de boot.

"Deze burgemeesters van allerlei politieke kleuren laten zien dat een eerlijk kinderpardon geen kwestie van links of rechts is maar van gewoon humaan gevoel", zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen hoopt dat de hoorzitting duidelijk kan maken dat de regeling alsnog moet worden versoepeld. "Wij zouden graag zien dat ook gemeentelijk of ander substantieel toezicht goed genoeg is."

Voor D66 staat nog niet vast dat het kinderpardon moet worden verruimd. De partij is vooral benieuwd tegen welke problemen burgemeesters aanlopen bij de uitvoering van de huidige regeling.

Het kinderpardon is afkomstig uit het regeerakkoord. De maatregel was aanvankelijk een 'uitruil' tussen coalitiepartijen VVD en PvdA. In ruil voor het pardon kreeg de VVD de strafbaarstelling van illegaliteit. Die laatste maatregel werd op verzoek van de PvdA vorige maand geschrapt. De VVD kreeg daar een half miljard aan lastenverlichtingen voor terug.