FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 juli 2013

[EC Darts] Taylor, Barney, Wade eruit

Verrassingen op het EK darts vanavond. Grootheden Phil Taylor, Raymond van Barneveld en James Wade gingen allen onderuit waardoor de weg naar de titel voor de outsiders nog meer vrij komt. Barney, nog altijd twijfelend over zijn materiaal, speelde vandaag met nieuwe flights.

Tegen de aan zijn linker schouder geblesseerde Robert Thornton maakte hij het behoorlijk spannend. Vanaf een 6-6 stand dreigde Barney de wedstrijd uit zijn vingers te laten glippen. The Thorn liep uit naar 9-6 en kreeg een legio matchdarts. De Hagenaar leek het tij nog te kunnen keren (9-9), maar in de sudden-death leg zag de Schot zijn pijl uiteindelijk in de gewilde dubbel vijf vallen.

De grootste verrassing van de avond kwam op het conto van zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor. Tegen de nummer 44 van de wereld Ronny Huybrechts kwam de grootmeester geen moment in zijn spel. De Belg profiteerde, gooide sterk en liet zich niet gek maken. Een 104-finish bezegelde het lot voor The Power: 10-5.

Morgen gaat het toernooi verder vanaf de kwarfinales, in de avond zullen we weten wie Simon Whitlock opvolgt als Europees kampioen.

Avondsessie vanaf 8 uur:    
Adrian Lewis (Eng) 10-4 Kevin Painter (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) 9-10 Robert Thornton (Sch)
Phil Taylor (Eng) 5-10 Ronny Huybrechts (Bel)
Michael van Gerwen (Ned) 10-3 Mervyn King (Eng)

[WBD] Hsieh en Peng winnen dubbelspel

Tennissters Su-Wei Hsieh en Shuai Peng hebben het dubbelspel op Wimbledon gewonnen. De Taiwanese en Chinese versloegen de Australische speelsters Ashleigh Barty en Casey Dellacqua in de finale met 7-6 (1) en 6-1. Hsieh en Peng waren in Londen als achtste geplaatst, Barty en Dellacqua als twaalfde.

Voor zowel Hsieh als Peng is het de eerste grandslamtitel. In het enkelspel sneuvelden beide speelsters dit jaar op Wimbledon al in de tweede ronde.

Bolt snelste van het jaar op 200 meter

Usain Bolt lijkt op tijd in vorm voor het WK atletiek van volgende maand in Moskou. De Jamaicaan won zaterdag bij de Diamond League in Parijs de 200 meter in de snelste tijd dit seizoen gelopen: 19,73 seconden. Zijn landgenoot Warren Weir (19,92) werd tweede, de Fransman Christophe Lemaitre (20,07) derde.

Bolt dook precies een honderdste van een seconde onder de tijd die Tyson Gay vorige maand neerzette bij Amerikaanse kwalificatiewedstrijden. Gay was in Parijs niet van de partij. Hij schreef vrijdag in het Zwitserse Lausanne wel de 100 meter op zijn naam.

In het laatste weekeinde van juli komt Bolt bij een atletiekwedstrijd in Londen nog in actie op de 100 en 4x100 meter. Dat is zijn laatste test voor het WK in Moskou. Dat toernooi wordt gehouden van 10 tot en met 18 augustus.

Rolstoelbasketbalsters Europees kampioen

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters zijn in Duitsland Europees Kampioen geworden. De ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden versloeg in Frankfurt de Duitse nationale ploeg in een zinderende finale met 57-56.

Inge Huitzing was de topscorer namens Oranje met 24 punten. Nederland leidde de hele wedstrijd, maar het gastland liet het verschil nooit hoger oplopen dan drie punten. In de slotfase waren de vrije worpen van Cher Korver (18 punten) en Roos Oosterbaan van grote waarde.

Nederland werd in 1997 voor het laatst Europees kampioen. Daarna waren de Duitsers zes keer te sterk in de finale. Aan die reeks kwam nota bene in eigen land een einde. Sinds 1989 gaat de finale iedere keer tussen Nederland en Duitsland. 

Vermisten na ontploffing trein Canada

Een onbekend aantal mensen is vermist nadat zaterdag een goederentrein in Canada met ruwe olie was ontspoord, ontploft en een vuurzee had veroorzaakt in een kleine stad. Zeker één iemand is om het leven gekomen. Canadese media maken melding van "enkele" tot tientallen vermisten. Volgens de autoriteiten is het moeilijk om het daadwerkelijke aantal vast te stellen.

Het ongeluk gebeurde in de stad Lac-Mégantic in de provincie Québec, bij de grens met de Verenigde Staten. Na de ontsporing explodeerden enkele tankwagons. De daaropvolgende vlammenzee was tot op grote afstand te zien. De explosies en vuurzee veroorzaakten een grote ravage. Meerdere gebouwen zouden zijn vernietigd. Volgens de autoriteiten zijn zeker 30 panden beschadigd.

Ongeveer 1000 inwoners van Lac-Mégantic zijn geëvacueerd. De politie heeft een veiligheidszone van een kilometer ingesteld. Lac-Mégantic heeft ongeveer 60000 inwoners.

De trein had 73 wagons en ontspoorde net na 1 uur 's nachts lokale tijd. Volgens spoorwegmaatschappij Montreal, Maine and Atlantic Railway stond de trein geparkeerd en was het gevaarte uit zichzelf gaan rijden.

We weten niet precies wat er gebeurd is, de machinist deed alles volgens het boekje'', verklaarde vicepresident Joseph McGonigle van de spoormaatschappij.

Uren na de ramp waren nog dikke zwarte wolken te zien boven de brandende trein. De vrees dat andere tanks ook zouden ontploffen bemoeilijkte het blussen. De politie meldde dat de inhoud van sommige opslagtanks weglekte in de rivier die door de stad loopt.

Premier Stephen Harper van Canada heeft via Twitter laten weten dat hij met de slachtoffers meeleeft: "Gedachten en gebeden zijn met diegene die zijn getroffen in Lac-Mégantic. Vreselijk nieuws."

Vermisten na ontploffing trein Canada
Vermisten na ontploffing trein Canada (Foto: ANP)

Honkballers naar finale WPT

De Nederlandse honkballers hebben zich geplaatst voor de finale van het World Port Tournament. In Rotterdam werd in de laatste en beslissende groepswedstrijd met 3-0 gewonnen van Taiwan. In de finale is zondagmiddag om 14.00 uur Cuba de tegenstander.

Nederland en Taiwan hadden uit de eerste vijf groepswedstrijden zes punten gepakt en moesten in een onderling duel uitmaken wie zich de laatste finalist mocht noemen. Oranje opende de score in de vijfde inning en maakte er vervolgens in de achtste inning 2-0 en 3-0 van. Shaldimar Daantji, Michael Duursma en Roeland Henrique maakten de punten.

Scheidsrechter gesloopt bij voetbalwedstrijd

Een potje voetbal in het dorpje Centro do Meio in het noordoosten van Brazilië is uitgelopen op een vrij extreme slachtpartij.

De scheidsrechter die de wedstrijd in goede banen had moeten leiden, bleek een mes bij zich te hebben en dat gebruikte hij op een gegeven moment dan ook toen een speler  na een rode kaart het veld niet verliet, maar in plaats daarvan de scheidsrechter bedreigde. De scheidsrechter pikte dat niet en stak de speler dood.

De reactie van het publiek was nog heftiger. Zij lynchten de scheidsrechter. Hij werd eerst zo ernstig geslagen en geschopt dat hij aan zijn verwondingen overleed en daarna werd zijn lichaam aan stukken gesneden en werd zijn hoofd op een houten stok gespietst.

Brazilië organiseert in 2014 het wereldkampioenschap voetbal. Daarbij wordt een aanzienlijk minder bloederig spektakel verwacht.

Ecclestone: "Plaats Spaanse GP 2014 nog onbekend"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zegt nog niet te weten waar de Grand Prix van Spanje in 2014 gehouden zal gaan worden. Zowel Barcelona als Valencia zijn in de running om komend seizoen het F1-circus te gaan ontvangen.

Door financiële problemen ontbreekt dit seizoen Valencia op de kalender en de verwachting was dat de baan een contract met Ecclestone af zou sluiten om de race in de even jaren te gaan organiseren. De oneven jaren zouden dan voor Barcelona bestemd zijn.

Barcelona wil hier voorlopig niets van weten en was tot verbazing van Valencia de kaartverkoop voor 2014 al gestart. Ecclestone houdt zich in ieder geval op de vlakte over de locatie van de 2014-race. "We weten het nog niet. We moeten afwachten en zien wat er zal gaan gebeuren."

[Tour] Gesink: supersterk van die mannen

Robert Gesink was na de achtste etappe van de Tour de France blij met het optreden van Bauke Mollema en Laurens ten Dam. "Het is supersterk van die mannen. Het zijn strakke uitslagen waar je mee thuis kunt komen", zei de Belkin-renner tegen de NOS. Gesink zag zijn ploeggenoten als vierde en vijfde eindigen in de bergrit naar Ax-3-Domaines.

"Het belooft veel moois voor de rest van deze ronde", vervolgt de Varssevelder, die zich lijkt te schikken in een rol als knecht. "Met een ondersteunende rol van mij daarbij, ziet het er goed voor ons uit. Ik ben blij dat ik wat voor ze kan betekenen deze Tour."

Ook over zijn eigen optreden was Gesink te spreken. "Ik zou proberen vroeg te gaan en een voorsprong te pakken. Dat ging even goed. Maar toen Quintana kwam, zag ik het nut van mijn aanval niet echt meer. Ik heb mijn tempo gereden. Ik probeerde nog even aan te pikken bij de groep, maar het beste was er wel vanaf."

Gesink is te spreken over de vooruitgang die hij boekt. "Op Corsica had ik al moeite om de eerste negentig renners te volgen. Als ik deze lijn zo doortrek, heb ik er vertrouwen in."

Veel minder kinderen naar kinderopvang

In het tweede kwartaal van dit jaar kwamen veertigduizend kinderen minder of helemaal niet meer naar de kinderopvang. De dalende vraag naar kinderopvang zet zich hiermee onverminderd voort, meldt brancheorganisatie Kinderopvang zaterdag.

Eerder in de week meldde de brancheorganisatie al dat het aantal werknemers in de kinderopvang dit jaar met bijna twintig procent daalt ten opzichte van 2012. Tot dusver daalde het aantal werknemers in de sector dit jaar al met achtduizend, zo'n acht procent minder dan vorig jaar. Oorzaak voor de daling is het krimpende aantal huishoudens dat gebruikmaakt van de steeds duurdere kinderopvang.

Brancheorganisatie Kinderopvang meldt zaterdag bezorgd te zijn over de startpositie van 4-jarigen in groep één. Sinds 2008 bezochten aanvankelijk steeds meer kinderen tussen 0 en 4 jaar kinderopvang. "Leerkrachten in het basisonderwijs merken dat kinderen daardoor steeds beter voorbereid in groep één starten", aldus de brancheorganisatie.

Met name op het gebied van taalontwikkeling en sociale vaardigheden presteren kinderen die naar de opvang zijn geweest beter, aldus Kinderopvang. "Een voordeel waar de kinderen de rest van hun basisschooltijd van profiteren. Deze goede startpositie wordt steeds meer kinderen door de bezuinigingen ontnomen. Nederland dreigt daarmee achterop te raken bij de ons omringende landen, waar juist ondanks de crisis extra in de kinderopvang wordt geïnvesteerd."

[Upd] Trein ontspoort en explodeert in Canada

Een goederentrein met ruwe olie is zaterdag bij een kleine stad in de Canadese provincie Quebec ontspoord, waarop enkele tanks explodeerden. De explosies vernietigden 30 omliggende gebouwen en veroorzaakten vlammen van honderden meters hoog.

Of er slachtoffers zijn gevallen kon de politie nog niet zeggen. Ongeveer 1000 van de 6000 inwoners van de stad Lac-Mégantic, bij de grens met de Verenigde Staten, zijn uit hun huizen geëvacueerd.

Volgens de omroep Canadian Broadcasting Corp. zijn er vier opslagtanks ontploft. De trein had 73 wagons en ontspoorde net na 1 uur 's nachts lokale tijd. De brandweer heeft de hulp van Amerikaanse collega's ingeroepen om het vuur te blussen.

Update 20.55 uur
De trein stond geparkeerd en was per ongeluk uit zichzelf gaan rijden. Dat verklaarde de spoorwegmaatschappij Montreal, Maine and Atlantic Railway.

Er was geen personeel aanwezig op de trein ten tijde van het ongeluk. "We weten niet precies wat er gebeurd is, de machinist deed alles volgens het boekje", verklaarde vicepresident Joseph McGonigle van de spoormaatschappij.

Verscheidene mensen worden vermist, er zou een onbekend aantal mensen gewond zijn geraakt. 

Trein ontspoort en explodeert in Canada
Trein ontspoort en explodeert in Canada (Foto: ANP)

ADO neemt Gouriye over van Heracles

ADO Den Haag heeft zich versterkt met Ninos Gouriye. De 22-jarige aanvaller wordt overgenomen van Heracles Almelo. Gouriye tekent bij ADO een contract voor twee jaar met een optie voor nog een extra seizoen. In Almelo liep zijn contract nog door tot medio volgend jaar.

Gouriye werd in de winterstop van het seizoen 2011-2012 door Heracles overgenomen van FC Twente. Hij speelde in totaal 38 competitieduels en maakte dertien goals.

[WL] Dure nederlaag volleyballers tegen Finland

De Nederlandse volleyballers lijken een plaats in de finaleronde van de World League mis te lopen. De ploeg van bondscoach Edwin Benne ging zaterdag met 3-1 (19-25, 24-26, 25-20, 20-25) onderuit tegen Finland. Alleen bij een dikke nederlaag van concurrent Canada tegen Japan gaat Nederland alsnog verder.

Nederland toonde zich vrijdag in Tampere in een eerste krachtmeting met 3-1 te sterk voor Finland. Bij een tweede 3-0 of 3-1 overwinning zou Oranje zeker zijn geweest van de eerste plaats in de poule en het daaraan gekoppelde ticket voor de finaleronde in Argentinië. Het pakte echter anders uit. Alleen in de derde set haalde Nederland een acceptabel niveau.

Om zich alsnog voor de finaleronde te plaatsen, heeft Nederland een klein wonder nodig. Alleen een 3-0 of 3-1 nederlaag zondag van Canada bij het laaggeklasseerde Japan kan nog uitkomst bieden. Het mislopen van de eindronde zou betekenen dat de Nederlandse volleybalmannen voorlopig kunnen fluiten naar de A-status van NOCNSF.

Geen grote problemen Schiphol door werkzaamheden NS

Mensen die zaterdag met de trein naar luchthaven Schiphol wilden reizen, lijken goed geïnformeerd op pad te zijn gegaan. Het merendeel lijkt eerder te zijn vertrokken vanwege de aangekondigde werkzaamheden aan het spoor. Het lijkt er niet op dat mensen massaal hun vlucht missen, meldt een zegsvrouw van Schiphol.

Rond Schiphol rijden het hele weekeinde vrijwel geen treinen vanwege de werkzaamheden. Veel mensen maken gebruik van de bussen die de NS inzet. Een woordvoerder van de NS stelt dat het her en der druk is bij de bussen. "Maar het is beheersbaar." Toch zou nu en dan iemand de vlucht missen, bijvoorbeeld doordat het die persoon was ontgaan dat sprake was van werkzaamheden.

Op een aantal plekken heeft de NS water uitgedeeld. "Dat was als extra service, niet omdat mensen flauwvielen van bijvoorbeeld de warmte." Van de kruiers die de NS heeft ingezet op Sloterdijk en de luchthaven wordt gretig gebruikgemaakt. "De kruierservice wordt door mensen gewaardeerd", aldus de NS-woordvoerder.

'Vrienden Gomez willen dat ze Bieber loslaat'

De vrienden van Selena Gomez hebben er genoeg van dat ze maar blijft aanpappen met Justin Bieber. In mei werd bekend dat de twee uit elkaar zijn, maar ze bouwden deze week toch weer een feestje met elkaar. De zanger zette op Instagram een foto waarop is te zien dat ze donderdag, tijdens de viering van Onafhankelijkheidsdag, samen waren.

"Selena's vrienden hebben haar door dik en dun gesteund, maar ze worden erg moe van de hele knipperlichtrelatie met Bieber", vertelt een bron aan de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online. Ze vinden het 'gewoon geen gezonde relatie'.

"Ze weet dat het niet goed voor haar is, maar ze kan hem niet loslaten", aldus de bron. Het is onduidelijk of de 19-jarige Bieber en de één jaar oudere Gomez weer een relatie hebben.

Bredase wegpiraat is rijbewijs kwijt

Een 21-jarige man uit Breda die vrijdag al spookrijdend en met hoge snelheid langs spelende kinderen in zijn woonplaats scheurde, is zijn rijbewijs kwijt. Dat meldt de politie zaterdag.

Agenten zagen de man rond 16.30 uur op de Heuvelbrink een rood verkeerslicht negeren en al spookrijdend de Dr. Struyckenstraat in rijden. Vervolgens reed de man met hoge snelheid een zone in waar maximaal dertig kilometer per uur mocht worden gereden. De auto stuiterde over drempels. De automobilist gaf tijdens het ritje ook geen richting aan en sloeg volgens de politie geen acht op spelende kinderen.

Op de Nieuwe Heilaarstraat gaven de agenten de man een stopteken, waarna ze het rijbewijs van de beginnende bestuurder innamen. Ook wordt zijn rijgedrag gemeld bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen voor het opleggen van een leerstraf.

[Tour] Ten Dam had vooraf getekend voor topklassering

Voor Laurens ten Dam verliep de achtste etappe van de Tour de France zaterdag boven verwachting. De 32-jarige coureur van Belkin kon in de eerste bergrit met de besten mee en kwam achter ploeggenoot Bauke Mollema als vijfde over de meet in Ax-3-Domaines. "Als je vanochtend tegen mij had gezegd dat ik vijfde zou worden, had ik daar natuurlijk voor getekend."

De Brit Chris Froome toonde zich een klasse apart. Ten Dam baalde van zijn onfortuinlijke positie in het uitgedunde peloton toen de Sky-renner zijn demarrage inzette. "Op het moment dat ik moest lossen, zat Joaquim Rodriguez voor me en die stopte gewoon bijna", sprak Ten Dam tegen de NOS.

Ten Dam wist echter vrij snel weer in zijn ritme te komen. "Contador zat voor me en daar ben ik heel steady naartoe gereden", zegt hij. "Daarna ging ik op jacht naar Valverde, maar die kreeg ik net niet te pakken. Vervolgens hoorde ik dat Bauke eraan kwam en heb ik op hem gewacht. In de laatste kilometer heb ik er nog even een snok aan gegeven."

Opvallend was dat Ten Dam in eerste instantie niet wachtte op Mollema, die een moeizaam begin van de slotklim kende. "Er was wat verwarring. Nico Verhoeven (ploegleider, red.) riep continu dat ik door moest rijden. Misschien was het beter geweest als ik meteen had gewacht. Maar ik voelde me heel goed vandaag."

Met zijn huidige vijfde plaats in het algemeen klassement is Ten Dam plots een man om rekening mee te houden. Toch weigert hij zichzelf al rijk te rekenen. "Parijs is nog ver. Vooral de derde week is loodzwaar. We hebben pas een bergrit gehad, er komen er nog een stuk of zeven."

[WBD] Broers Bryan zegevieren ook op Wimbledon

De broers Mike en Bob Bryan hebben zaterdag het dubbelspel op Wimbledon gewonnen. De als eerste geplaatste Amerikanen waren in de finale in vier sets te sterk voor de Braziliaans-Kroatische tandem Marcelo Melo/Ivan Dodig (12): 3-6, 6-3, 6-4 en 6-4. Door de zege hebben de broers Bryan momenteel alle grandslamtitels in handen.

Voor het Amerikaanse koppel was het de derde zege op het Londense gras en hun vijftiende grandslamtitel in totaal. De tweelingbroers voeren al geruime tijd de wereldranglijst aan.

[Tour] Uitslagen en standen na achtste etappe

Vandaag werd de achtste etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag achtste etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Christopher Froome SKY GBR 5.03:18
2 Richie Porte SKY AUS + 0,51
3 Alejandro Valverde MOV SPA + 1,08
4 Bauke Mollema BEL NED + 1,10
5 Laurens ten Dam BEL NED + 1,16
6 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA + 1,34
7 Roman Kreuziger SAX TSJ + 1,45
8 Alberto Contador SAX SPA z.t.
9 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL z.t.
10 Igor Anton EUS SPA z.t.
37 Robert Gesink BEL NED + 7,50
48 Wout Poels VAC NED + 9,15
61 Bram Tankink BEL NED +17,47
65 Johnny Hoogerland VAC NED z.t.
72 Tom Dumoulin ARG NED +18,37
106 Lars Boom BEL NED +29,02
108 Lieuwe Westra VAC NED z.t.
128 Roy Curvers ARG NED +29,12
129 Albert Timmer ARG NED z.t.
142 Tom Leezer BEL NED z.t.
153 Koen de Kort ARG NED +31,15
155 Danny van Poppel VAC NED z.t.
156 Boy van Poppel VAC NED z.t.
167 Tom Veelers ARG NED z.t.

Algemeen klassement na achtste etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Christopher Froome SKY GBR 32.15,55
2 Richie Porte SKY AUS + 0,51
3 Alejandro Valverde MOV SPA + 1,25
4 Bauke Mollema BEL NED + 1,44
5 Laurens ten Dam BEL NED + 1,50
6 Roman Kreuziger SAX TSJ + 1,51
7 Alberto Contador SAX SPA z.t.
8 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 2,02
9 Joaquin Rodriguez Oliver KAT SPA + 2,31
10 Michael Rogers SAX AUS + 2,40
41 Wout Poels VAC NED + 9,45
49 Robert Gesink BEL NED +16,50
52 Bram Tankink BEL NED +18,21
77 Tom Dumoulin ARG NED +33,21
134 Lars Boom BEL NED +1:05,43
135 Johnny Hoogerland VAC NED +1:07,06
141 Boy van Poppel VAC NED +1:10,31
145 Roy Curvers ARG NED +1:11,49
152 Danny van Poppel VAC NED +1:14,05
156 Niki Terpstra OME NED +1:16,44
159 Tom Leezer BEL NED +1:17,10
172 Albert Timmer ARG NED +1:23,44
175 Koen de Kort ARG NED +1:25,30
178 Lieuwe Westra VAC NED +1:26,06
187 Tom Veelers ARG NED +1:32,18

Klassement groene trui na achtste etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 234
2 André Greipel LOT DUI 141
3 Mark Cavendish OME GBR 128
4 Alexander Kristiff KAT NOO 111
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO 88


Klassement witte trui na achtste etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 32.17,57
2 Andrew Talansky GAR VS + 0,46
3 Michal Kwiatkowski OME POL + 1,23
4 Romain Bardet AG2 FRA + 1,33
5 Thibaut Pinot FDJ FRA + 4,37


Klassement bolletjestrui na achtste etappe

# naam ploeg land Punten
1 Christopher Froome SKY GBR 31
2 Pierre Rolland EUR FRA 31
3 Richie Porte SKY AUS 28
4 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 25
5 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA 21


Ploegenklassement na achtste etappe

# ploeg land Tijd
1 Movistar SPA 96.01,20
2 Team Saxo-Tinkoff DEN + 0,37
3 AG2R La Mondiale FRA + 4,33
4 Belkin NED + 5,17
5 Team Sky GBR + 6,22


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN USA 4
21 Jurgen van den Broeck LOT BEL 6 DNS
83 Maxime Bouet AG2 FRA 6 DNS
67 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 6
73 Nacer Bouhanni FDJ FRA 6
61 Janez Brajkovic AST SLO 7 DNS
179 Christian vande Velde GAR USA 7
146 Adriano Malori LAM ITA 7
142 Matteo Bono LAM ITA 8

Colombia pakt maffiabaas

De Colombiaanse politie heeft een voortvluchtige Italiaanse maffiabaas opgepakt die de grootste cocaïne-importeur ter wereld zou zijn. Roberto Pannunzi liep donderdag tegen de lamp in een winkelcentrum in Bogota.

De 67-jarige Pannunzi is 'op dit moment de belangrijkste speler in de cocaïnesmokkel van Latijns-Amerika naar Europa', zei de commandant van de Italiaanse drugsbestrijdingsdienst GdF. Hij draaide volgens GdF-chef Andrea De Gennaro zijn hand niet om voor 'de smokkel van tonnen cocaïne'. ''Van elke tien drugstransporten gingen er acht door zijn handen.''

Pannunzi, een kopstuk van de Calabrische `ndrangheta, zat al tweemaal eerder in een Italiaanse cel maar wist even zo vaak te ontsnappen. Zodra Colombia hem heeft uitgeleverd is het aan de Italiaanse politie om een derde vlucht te voorkomen.

Swings pakt marathontitel op EK inlineskaten

Bart Swings heeft bij de Europese kampioenschappen inlineskaten in Almere die titel veroverd op de marathon. De Belg was de sterkste in een massasprint.

Tijdens de wedstrijd waren er veel ontsnappingspogingen, onder meer van Jan Blokhuijsen en IngmarBerga, maar niemand slaagde erin vooruit te blijven. In de sprint klopte Swings uiteindelijk Alexis Contin die als tweede finishte. De Italiaan Fabio Francolini werd derde.Beste Nederlander was GaryHekman op de vijfde plaats.

Bij de vrouwen ging de titel eerder op de middag naar Elma de Vries. Het brons was voor Manon Kamminga.

Ook Bolivia biedt Snowden asiel aan

Na Venezuela en Nicaragua heet ook Bolivia de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden welkom. President Evo Morales bood Snowden, die de afluister- en spiekpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten onthulde, zaterdag asiel aan.

Morales' gebaar komt voort uit ongenoegen over het optreden van de Amerikaanse regering en enkele van haar Europese bondgenoten. Die zouden hem afgelopen week de toegang tot hun luchtruim hebben ontzegd, omdat Snowden als passagier van het presidentiële vliegtuig uit Moskou zou meevliegen naar Latijns-Amerika.

Snowden vroeg tot nu toe in meer dan twintig staten, waaronder veel Europese landen, asiel aan. Vrijdag maakte klokkenluiderswebsite Wikileaks bekend dat hij in nog eens zes landen asiel heeft aangevraagd. Om welke landen het gaat is niet bekendgemaakt. Snowden, die voortvluchtig is sinds hij de afluister- en aftappraktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten naar buiten bracht, zou nog altijd op de luchthaven in Moskou verblijven.

Hond bevrijd uit snikhete auto

Agenten in Roermond hebben zaterdag een ruit van een auto ingeslagen om een hond die op sterven na dood was uit de snikhete wagen te bevrijden. Het dier bleek al een aantal uren in de auto te zitten, meldt de politie.

De auto stond op de parkeerplaats van het Outlet Roermond. Een bezorgde voorbijganger waarschuwde de politie.

De politie waarschuwt dieren met het warme weer niet alleen achter te laten in auto's. Wat er overigens met de eigenaar van de auto en de hond is gebeurd, is niet bekendgemaakt.

Vliegtuig moet terugkeren om technische problemen

Een vliegtuig van Ryanair met 190 passagiers aan boord heeft zaterdag na het opstijgen moeten terugkeren naar Maastricht Aachen Airport vanwege technische problemen. Het toestel is veilig geland, de passagiers wachten in de terminal totdat ze wederom mogen vertrekken, meldt een woordvoerder van het vliegveld.

Het voorval vond rond zaterdagmiddag plaats. Het toestel zou naar het Spaanse Girona vliegen. Berichten dat er problemen waren met de cabinedruk, kon de zegsman niet bevestigen.

Technici zijn bezig de problemen aan het vliegtuig te verhelpen. De verwachting is dat de passagiers zaterdag nog wel vertrekken naar Girona.

[Tour] Mollema blij dat goede vorm zich uitbetaalt

Bauke Mollema was uitermate content over het verloop van de eerste bergrit in de Tour de France. De kopman van Belkin kwam zaterdag als vierde over de meet en neemt die positie nu ook in het algemeen klassement. "Het was een heel zware dag, voor iedereen", zei Mollema. "Ik voelde me de afgelopen week al heel goed en ben superblij dat het er nu meteen uitkomt."

Mollema leek in een lastig pakket verwikkeld te raken toen hij aan de voet van de slotklim naar Ax-3-Domaines moest lossen. "Ik ben mijn eigen tempo blijven rijden. En dat pakte goed uit, want in de laatste vijf kilometer raapte ik de ene na de andere renner op. Ik denk dat veel renners zich opbliezen omdat zij aan het begin van de klim het tempo van Sky wilden volgen."

De Groninger had Ten Dam aangemoedigd om voor eigen kans te rijden. "Hij zei op de voorlaatste klim al dat hij zich goed voelde. Ik heb hem toen gezegd dat hij zelf volle bak moest rijden, want op een slotklim kun je toch niet zoveel voor elkaar betekenen. In de laatste kilometer, die vlak was, kwam ik bij hem en hebben we nog kop over kop tempo gereden."

Mollema toonde zich onder de indruk van Sky, dat een dubbelslag sloeg met Chris Froome. Achter de Brit eindigde ploeggenoot Richie Porte als tweede. "Heel sterk", reageerde hij. "Als je een en twee wordt, zegt dat wel wat natuurlijk."

Maar ook zijn eigen prestatie stemde hem tevreden. "Daar ben ik heel blij mee."

Brouwer en Meeuwsen naar halve finale

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn doorgedrongen tot de halve finale van het WK in het Poolse Stare Jablonki. Het Nederlandse duo, als dertiende geplaatst, versloeg zaterdag in de kwartfinale de Brazilianen Pedro Solberg en Bruno Oscar Schmidt (5). Het werd 2-1 voor Brouwer en Meeuwsen: 21-17, 19-21 en 21-19.

De Nederlanders bereikten eerder op de dag de laatste acht door een zege op de Oostenrijkers Clemens Doppler en Alexander Horst. Vrijdag hadden ze al Reinder Nummerdor en Richard Schuil uitgeschakeld. In de halve finale nemen Brouwer en Meeuwsen het op tegen Jonathan Erdmann en Kay Matysik (8) uit Duitsland.

Cancellara wint tijdrit in Ronde van Oostenrijk

Fabian Cancellara heeft zaterdag de zevende etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De Zwitser toonde zich de sterkste in een tijdrit over 24 kilometer. Cancellara kwam in Podersdorf am See na 27.56 minuten binnen en had daarmee 22 seconden voorsprong op de Italiaan Marco Pinotti en 46 op de Belg Kristof Vandewalle.

Thuisrijder Riccardo Zoidl eindigde als vijftiende, voldoende om de leiding in het algemeen klassement van de Belg Kevin Seeldraeyers over te nemen. De renner van Gourmetfein-Simplon verdedigt zondag in de afsluitende etappe naar Wenen 33 seconden op Alexsandr Dyachenko.

Turkse politie verdrijft demonstranten

De politie in Istanbul heeft zaterdag met traangas en waterkanonnen demonstranten verdreven van het Taksimplein. Enkele duizenden betogers hadden zich daar verzameld om van daaruit het door de politie gesloten Gezipark binnen te trekken.

De gouverneur van de miljoenenstad had demonstraties verboden en betogers in spe gewaarschuwd dat de politie klaarstond om die op te breken. De actievoerders zetten toch door, naar eigen zeggen om de autoriteiten te herinneren aan de uitspraak van de rechter over de heikele kwestie van de herinrichting van het Gezipark. De rechter verwees de plannen van het stadsbestuur onlangs naar de prullenbak.

Het Gezipark is afgegrendeld sinds de politie op 15 juni er de actievoerders verjoeg die het park uit protest hadden bezet.

Situatie Egypte zeer gespannen

De spanning in Egypte is zaterdag te snijden, maar nieuwe gewelddadige onlusten zijn vooralsnog uitgebleven. Uit voorzorg zijn rond het belangrijkste trefpunt van de aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi extra ordetroepen geposteerd. De moord op een koptische geestelijke in de Sinaï kan de spanningen doen oplaaien.

Caïro lag er zaterdag onheilspellend verlaten bij. Omdat veel hoofdstedelingen uit angst voor nieuwe rellen liever thuis bleven was van het normaal zo drukke verkeer weinig te merken.

Rond de Rabaa al-Adawiya-moskee in de wijk Nasr City, een bolwerk van de Moslimbroederschap, betrokken extra veiligheidstroepen de wacht. Daar klopt het hart van de protestcampagne van de Moslimbroeders.

In de noordelijke Sinaï schoten aanhangers van de Moslimbroederschap zaterdag een koptische priester dood. De moord vond op klaarlichte dag plaats op een markt, waar de geestelijke boodschappen deed.

Sinds de afzetting van president Morsi moet de christelijke minderheid in Egypte het geregeld ontgelden. Veel aanhangers van de president betichten de kopten ervan de val van de president op touw te hebben gezet. Tijdens de regeerperiode van Morsi werd er op de Arabische website van de Moslimbroederschap al veelvuldig gesteld dat de christenen achter veel van de problemen zaten waarmee het land te maken had.

Man gepakt om boete van half miljoen euro

Een 35-jarige Rotterdammer is zaterdag opgepakt omdat hij een boete van 450.000 euro nog moet betalen. Die straf is opgelegd door een rechter, maar het is niet bekend wanneer en waarvoor. "Het zijn in elk geval geen parkeerboetes", aldus een politiewoordvoerster.

Een wijkagent had de man gezien tijdens een patrouille in het Oude Westen van Rotterdam. Toen de voortvluchtige dat doorkreeg, sloeg hij op de vlucht. Hij rende over de daken van schuurtjes, met de agent achter zich aan. Na een korte achtervolging probeerde de man zich op de Van Speykstraat te verstoppen in de bosjes. Hij kon echter worden gearresteerd.

Als de man de boete niet betaalt, moet hij een celstraf van ruim 500 dagen uitzitten. "Maar ook daarna moet hij de boete nog steeds betalen", benadrukt de woordvoerster.

Man gepakt om boete van half miljoen euro
Man gepakt om boete van half miljoen euro (Foto: ANP)

Pensioen, eerste week

Mensen, dit was een heel rare week. Ik kon voor het eerst in lange tijd buiten de vakanties mijn dag plannen zoals ik dat wilde. Overlegje met mijn gade: zullen we gaan koffiedrinken in de kersenboomgaard in Cothen? Wie weet tref ik de eigenaar en kan ik weer gaan kersenplukken. O ja, even de Buienradar bekijken, want ik wil veel motorrijden maar de carburateurs van de motorfiets moeten ook worden gereinigd.

[Tour] Froome: dit was perfecte scenario

Chris Froome heeft bijna geen woorden voor de manier waarop hij zaterdag met zijn ploeg Sky de macht heeft gegrepen in de Tour de France. "Het is een droom die uitkomt. Meer had ik niet kunnen wensen", zei de ritwinnaar en de nieuwe drager van de gele trui, die bovendien zijn ploeggenoot Richie Porte als tweede zag eindigen.

Froome leefde enorm toe naar de eerste bergrit. "Het was een hele zenuwslopende eerste week, maar gelukkig zijn we die goed doorgekomen", zegt de Brit. "Mijn ploeg heeft geweldig werk geleverd. Om dat te kunnen terugbetalen met een ritzege is geweldig. Dat Richie dan ook nog tweede wordt, is echt het perfecte scenario."

De machtsgreep van Sky betekent volgens Froome niet dat de Tour al beslist is. "We zitten pas in de eerste week dus we hebben nog veel zwaar werk voor de boeg. Maar nu we de gele trui in ons bezit hebben, zullen we deze zeker gaan verdedigen."

Tales of Xillia 2 in 2014 naar Europa

Tijdens de Japan Expo in Parijs is bekendgemaakt dat Tales of Xillia 2 in 2014 in Europa zal verschijnen. Het eerste deel verschijnt volgende maand in Europa. Beide games zijn in Japan al tijden uit, maar Namco lijkt de lokalisatie te hebben versneld.

Beide Tales of Xillia-delen zijn geliefde games bij de Japanse-gamers. Een Engelse trailer schijnt vrij snel vrijgegeven te worden, maar daar moeten we nog even op wachten.

Oppositie Syrië kiest nieuwe leider

De voormalige politieke gevangene Ahmad al-Jarba is de nieuwe leider van het belangrijkste oppositieblok in Syrië. De Syrische Nationale Coalitie, die de steun van het Westen geniet, koos Al-Jarba zaterdag in Istanbul tot voorzitter.

Hij volgt oudgediende George Sabra op die, sinds voorzitter Mouaz al-Khatib in april aftrad, de lopende zaken behartigde. Al-Jarba wordt gesteund door drie vice-presidenten. De prominente Moslimbroeder Mohammed Farouk Taifour is één van hen.

Al-Jarba's voorganger Mouaz al-Khatib gooide eerder dit jaar de handdoek in de ring uit frustratie over het uitblijven van steun van de internationale gemeenschap en het eigen gebrek aan eendracht en daadkracht.

Politie schiet man in been

De politie heeft vrijdagnacht in het Drentse Koekange een man in zijn been geschoten die agenten met een vuurwapen had bedreigd. De man was zwaar beschonken. Dat meldt de politie zaterdag.

Een vrouw uit Koekange belde rond 00.30 uur de hulpdiensten omdat haar man door het lint ging en haar bedreigde met een vuurwapen. Agenten troffen de vrouw buiten haar woning aan. Haar 41-jarige echtgenoot was nog binnen.

Toen hij de agenten in het vizier kreeg, richtte de man een revolver op de politiemensen. Hij weigerde zijn wapen te laten zakken, waarop de politie een waarschuwingsschot loste. De man vluchtte daarop te voet en bedreigde nog een paar keer agenten met zijn wapen. De politie loste nog meer waarschuwingsschoten, maar dat had geen effect.

De man reed weg in zijn auto, gevolgd door de politie. Uiteindelijk stopte de verdachte op de Oshaarseweg bij Echten, waar de man de bosjes inkroop. Toen de man bleef weigeren zijn vuurwapen weg te leggen, werd hij in zijn been geschoten. Daarna kon hij worden aangehouden. De man is in een ziekenhuis behandeld en vervolgens op een politiebureau in een cel gezet. Het vuurwapen is in beslag genomen.

Ook Koningslied voor Belgen

Helaas voor onze zuiderburen krijgt ook België te maken met een Koningslied. Het Vlaamse zangduo Mathieu & Guillaume maakt op verzoek van Radio 2-programma Cappuccino een lied voor de aanstaande troonswisseling. Koning Albert II treedt op 21 juli af, waarna zijn oudste zoon Filip hem opvolgt.

"Wij voelen ons vereerd om een lied te maken", laat Mathieu weten. "Het gaat niet gemakkelijk zijn om te tippen aan het Nederlandse Koningslied, maar we gaan het proberen!" Het resultaat is de dag voor de troonswisseling voor het eerst te horen in Cappuccino.

De zinsnede 'de dag die je wist dat zou komen' wordt naar verluidt verwerkt in het Belgische Koningslied, als knipoog naar de Nederlandse versie van eerder dit jaar. Die regel was voor velen al voldoende reden voor hoongelach, terwijl de rest van de tekst eigenlijk niet gek veel minder belachelijk was.

[WBD] Bartoli eenvoudig langs Lisicki

Marion Bartoli heeft voor het eerst in haar carrière een grandslamtoernooi gewonnen. De Française was in de finale van Wimbledon overtuigend te sterk voor Sabine Lisicki uit Duitsland: 6-1 en 6-4. Bartoli stond in 2007 al eens in de finale op het Londense gras. Toen verloor ze van Venus Williams.

Lisicki debuteerde in een grandslamfinale en had duidelijk last van plankenkoorts. Ze brak weliswaar meteen in de openingsgame, maar moest verstijfd door de zenuwen vervolgens het initiatief volledig aan Bartoli laten.

Bartoli was ontketend en sleepte binnen een halfuur met 6-1 het eerste bedrijf binnen. Het grote aantal onnodige fouten van Lisicki gaf de doorslag. Ze sloeg er liefst veertien, tien meer dan Bartoli.

In de tweede akte raasde Bartoli als een wervelwind door en liep ze binnen mum van tijd uit naar 5-1. Met de rug tegen de muur gaf Lisicki nog een laatste stuiptrekking. Ze werkte drie matchpoints weg en kwam terug tot 5-4.

Verder liet Bartoli het niet komen. Op 40-0 besloot ze de wedstrijd in stijl met een ace.

Op voorhand hadden weinigen rekening gehouden met een finale tussen Bartoli en Lisicki, respectievelijk de nummers vijftien en 23 van de plaatsingslijst. De favorieten sneuvelden echter een voor een, waardoor Bartoli en Lisicki hun kans schoon zagen.

Derde ritzege Vos in Giro Rosa

Marianne Vos heeft haar derde etappezege in de Giro Rosa geboekt. De Brabantse was in de zevende rit met start en finish in Corbetta de sterkste in de sprint. Ze bleef na 120 kilometer de Italiaanse Giorgia Bronzini en de Amerikaanse Shelley Olds voor.

Naast haar drie overwinningen eindigde Vos twee keer als tweede in de Italiaanse ronde. In het klassement speelt de olympisch en wereldkampioene echter geen rol van betekenis. In de twee bergetappes verloor ze veel tijd op rozetruidrager Mara Abbott uit de Verenigde Staten. Vos heeft een achterstand van meer dan vijf minuten.

Vos, die wel in het bezit is van de puntentrui, had de koers de afgelopen twee jaar nog gewonnen. Abbott was in 2010 al eens de beste. Ze verdedigt in het klassement een voorsprong van 2.25 minuten op Fabiana Luperini uit Italië. De Giro Rosa eindigt zondag met een individuele tijdrit in Cremona over zestien kilometer.

[Tour] Froome grijpt de macht

De achtste etappe in de Tour de France, met de eerste serieuze bergen, van Castres naar Ax 3 Domaines,  is gewonnen door Christopher Froome. De Brit kwam, door sterk teamwerk, alleen aan en pakte ook de gele trui. Bauke Mollema en Laurens ten Dam hielden stand door als vierde en vijfde te finishen

Er ontstond een kopgroep van vier man met daarin Johnny Hoogerland, Christophe Riblon, Rudy Molard en Jean-Marc Marino. Ze wisten een maximale voorsprong op te bouwen van tien minuten. Daarna liep het langzaam terug.

Met een voorsprong van een kleine vijf minuten begonnen de vier koplopers aan de lange klim, de Col de Pailhères, eentje van de buitencategorie. Zo'n 48 ilometer voor de streep, met nog maar een kleine twee minuten voorsprong, probeerde Hoogerland te demarreren uit de kopgroep. Zijn drie medevluchters wisten echter weer aan te haken.

Niet lang daarna was het Riblon die weg probeerde te rijden uit de kopgroep en hij kreeg wel een gaatje. Hoogerland en Marino reden daarachter terwijl Molard terugzakte in het peloton. Uit het peloton demarreerde Robert Gesink. Hij haalde Hoogerland en Marino al snel bij en achter zich. Voeckler was de volgende die uit het peloton wegsprong.

Gesink kwam langzaam dichter bij Riblon, terwijl Voeckler geparkeerd raakte en ook Quintana moest laten gaan. die uit de grote groep was weggereden. Quintana wist Gesink bij te halen en hem ook achter zich te laten. Terwijl Quintana Riblon wist bij te halen werd Gesink door het peloton teruggehaald. Riblon kon het tempo van de Colombiaan ook niet bij houden en moest hem laten gaan. De voorsprong op de grote groep was zo'n veertig seconden. Rolland was de volgende die wegreed uit de grote groep. Hij sloot zich aan bij Riblon maar die laatste kon het tempo van Rolland niet bijhouden en moest hem laten gaan.

Quintana was als eerste boven, op een halve minuut gevolgd door Rolland. De groep zat een minuut achter de Colombiaan. In de afdaling liep het peloton, door het werk van Team Sky, in op zowel Quintana als Rolland. Z'm veertien kilometer voor de meet was het verschil tussen Quintana en het peloton nog 37 tellen. Rolland wist zich niet veel later bij Quintana te voegen maat het peloton zat daar niet ver achter. Niet veel later begon de slotklim en daar moest Rolland Quintana weer laten gaan. De Fransman werd niet veel later ingerekend door het peloton.

Evans en Andy Schleck moesten door het beulswerk van Sky lossen uit het peloton. Ten Dam zat nog wel bij de groep, terwijl ook Mollema moest lossen. Vervolgens bleven van het peloton enkel  Porte, Froome, Contador, Valverde en Kreuziger over. Zij haalden Quintana bij. Froome versnelde en liet de rest achter. Zijn ploegmaar Richie Porte zat een halve minuut achter hem. Ten Dam had inmiddels Contador en Kreuziger bijgehaald en ging hem voorbij. Contador zat helemaal stuk want ook Mollema ging de Spanjaard voorbij.

Froome was ontketend en kwam als eerste boven. Het feest voor Sky was compleet nadat Porte als tweede over de meet kwam op een halve minuut van Froome. Mollema, die een erg sterk laatste stuk reed, kwam als vierde over de meet, net voor Ten Dam.

Uitslag achtste etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Christopher Froome SKY GBR 5.03:18
2 Richie Porte SKY AUS + 0,51
3 Alejandro Valverde MOV SPA + 1,08
4 Bauke Mollema BEL NED + 1,10
5 Laurens ten Dam BEL NED + 1,16
6 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA + 1,34
7 Roman Kreuziger SAX TSJ + 1,45
8 Alberto Contador SAX SPA z.t.
9 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL z.t.
10 Igor Anton EUS SPA z.t.

Interim-president Egypte wil einde geweld

De nieuwbakken interim-president van Egypte heeft zaterdag vergaderd met legerleider Abdel-Fattah el-Sissi en minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim. Het drietal zoekt een manier om het geweld te bezweren dat vrijdag ten minste 36 mensen het leven heeft gekost.

Niets wijst erop dat de rust na de gewelddadige botsingen van vrijdag tussen aanhangers van de verdreven president Mohammed Morsi, zijn tegenstanders en de veiligheidstroepen in Egypte terugkeert. De medestanders van Morsi hebben gezworen door te zetten tot hun voorman weer in zijn ambt is hersteld. Daardoor gaan ook diens tegenstanders, die vrezen dat hun zwaarbevochten overwinning in gevaar is, weer de straat op. En de tientallen doden en honderden gewonden die inmiddels zijn gevallen hebben de kloof tussen de 'twee Egyptes' nog eens verdiept.

Interim-president Adly Mansour sprak zaterdag niet alleen met de chefs van de strijdkrachten en de politie. Hij ontving in het presidentieel paleis ook enkele voormannen van de jeugdbeweging Tamrod ('Rebel'), de drijvende kracht achter de massademonstraties tegen Moslimbroeder Morsi. Die trokken zoveel volk dat het leger woensdag hun zijde koos, Morsi afzette en onder huisarrest plaatste.

Waar Morsi sindsdien verblijft is onduidelijk. Vrijdag werd zijn kompaan Kairat el-Shater, de tweede man van de Egyptische Moslimbroederschap, opgepakt. Eerder werd de opperste leider van de Moslimbroeders, Mohammed Badie, al gearresteerd. Hij kwam vrijdag weer vrij en verscheen onmiddellijk op de massabetoging die zijn beweging in de hoofdstad hield. Daar wees hij militairen op hun woord van eer aan de president - volgens sommigen een verdekte oproep de legerleiding niet langer te gehoorzamen.

Prinses Madeleine is Tiësto dankbaar

De Zweedse prinses Madeleine is Tiësto enorm dankbaar. De Nederlandse dj en producer heeft een remix gemaakt voor de nieuwe campagne van goededoelenorganisatie Childhood, waar de dochter van koning Carl Gustaf en koningin Silvia voor werkt.

"Tiësto maakt een prachtig gebaar en heeft ermee ingestemd dat de gehele opbrengst van het nummer naar Childhood gaat", heeft Madeleine laten weten via Facebook. Love Is the Answer - Tiësto Remix hoort bij de campagne Thank You, die eind deze zomer wordt gelanceerd.

[F1] Uitslag kwalficatie GP van Duitsland

Lewis Hamilton vertrekt zondag van poleposition bij de Grand Prix van Duitsland. De Brit klokte zaterdag tijdens de kwalificatie op de Nürburgring de snelste tijd.

Hamilton stuurde zijn Mercedes na 1.29,398 minuten over de meet en was daarmee iets meer dan een tiende sneller dan publiekslieveling Sebastian Vetttel van Red Bull. Voor Hamilton was het de tweede pole op rij en de derde van dit seizoen.

Mark Webber voert de tweede startrij aan, gevolgd door Kimi Räikkönen van Lotus. Romain Grosjean en Daniel Ricciardo verrasten met respectievelijk de vijfde en zesde plaats.

Voor Mercedes was het niet louter pais en vree. Nico Rosberg, de winnaar van vorige week in Groot-Brittannië, liep de derde kwalificatieronde mis en moest genoegen nemen met slechts de elfde plaats. Nederlander Giedo van der Garde eindigde als 21e.

De GP van Duitsland werd vorig jaar gewonnen door Fernando Alonso. In 2011 zegevierde Hamilton.

# Naam Team Q1 Q2 Q3 rondes
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:31.131 1:30.152 1:29.398 14
2 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 1:31.269 1:29.992 1:29.501 14
3 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 1:31.428 1:30.217 1:29.608 14
4 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 1:30.676 1:29.852 1:29.892 15
5 Romain Grosjean Lotus-Renault 1:31.242 1:30.005 1:29.959 16
6 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 1:31.081 1:30.223 1:30.528 16
7 Felipe Massa Ferrari 1:30.547 1:29.825 1:31.126 17
8 Fernando Alonso Ferrari 1:30.709 1:29.962 1:31.209 15
9 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:31.181 1:30.269   16
10 Nico Hulkenberg Sauber-Ferrari 1:31.132 1:30.231   13
11 Nico Rosberg Mercedes 1:31.322 1:30.326   10
12 Paul di Resta Force India-Mercedes 1:31.322 1:30.697   18
13 Sergio Perez McLaren-Mercedes 1:31.498 1:30.933   16
14 Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 1:31.681 1:31.010   17
15 Adrian Sutil Force India-Mercedes 1:31.320 1:31.010   15
16 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 1:31.629 1:31.104   12
17 Valtteri Bottas Williams-Renault 1:31.693     8
18 Pastor Maldonado Williams-Renault 1:31.707     6
19 Charles Pic Caterham-Renault 1:32.937     8
20 Jules Bianchi Marussia-Cosworth 1:33.063     9
21 Giedo van der Garde Caterham-Renault 1:33.734     8
22 Max Chilton Marussia-Cosworth 1:34.098     9

Brug afsluitdijk sluit niet meer

Een brug in de Afsluitdijk die zaterdag niet meer dicht wilde, blijft zeker tot maandag open staan. Dat meldden de hulpdiensten in Noord-Nederland. De stremming van de brug over de Lorentzsluizen zorgt voor vertraging en filevorming in beide richtingen.

De draaibrug bij Kornwerderzand, op de A7 van Noord-Holland naar Friesland, wil door de warmte niet meer dicht. Dat gebeurde vorige week ook al. Het verkeer wordt voorlopig over een rijstrook aan de andere kant geleid. Daardoor heeft het verkeer richting Noord-Holland, waar geen stremming is, een rijstrook minder tot zijn beschikking.

Door de stremming is richting Friesland een file van ongeveer 5 kilometer ontstaan. De politie in Noord-Nederland waarschuwt automobilisten die vaststaan, aan hun eigen kant van de weg te blijven en niet over te steken. Het verkeer in de tegengestelde rijrichting rijdt daar 130 kilometer per uur.

Een van de onfortuinlijke mensen in de file is RTL-journalist Frits Wester. Hij zou om 13.30 een prijs uitreiken in Harlingen, laat hij weten via Twitter.

Brug in Afsluitdijk tot maandag gestremd
Brug in Afsluitdijk tot maandag gestremd (Foto: ANP)

Moslimbroederschap opent jacht op christenen

Aanhangers van de Moslimbroederschap hebben in Egypte een koptische priester doodgeschoten. Er wordt verwacht dat dit het begin is van langdurig religieus geweld, waarbij moslims voornamelijk onder de christelijke bevolking veel slachtoffers zullen maken.

De koptische kerk heeft zich in het recente verleden meermaals negatief uitgelaten over een van de voormannen van de Moslimbroederschap. De koptische paus gaf bijvoorbeeld zijn zegen voor het afzetten van president Morsi.

Veel huilers in zeehondencrèche

De zeehondencrèche in Pieterburen wordt momenteel overspoeld met zeehondenpuppy's die worden gevonden langs de Nederlandse kust. De afgelopen weken werden meer dan 140 huilers gered. De dieren komen nu op adem in Zeehondencrèche Lenie 't Hart, meldt de crèche.

Dat de crèche wordt overspoeld met zeehondenpuppy's komt doordat het geboorteseizoen van de gewone zeehond is losgebarsten terwijl het buiten wel herfst leek. "Door het slechte weer zijn de pasgeboren zeehondenbaby's hun moeder kwijtgeraakt", aldus de zeehondencrèche.

Bijna alle gevonden huilers groeien volgens de organisatie op tot kerngezonde zeehonden. Eenmaal gezond en sterk genoeg, worden ze vrijgelaten in zee.

[EC Darts] Klaasen naar kwartfinale

Jelle Klaasen heeft als eerste Nederlander de kwartfinale van het EK darts gehaald. In Mulheim versloeg El Matador de traag gooiende Justin Pipe met 10-6.

Net als gisteren dankte Klaasen zijn zege aan zeer sterk finishen. Bij een evenwicht van 5-5 in legs had de Alphenaar al 121- en 110-checkouts aangetekend. Een beslissende break kwam in de dertiende leg toen Klaasen 167 uitgooide voor 7-6. Een 106-finish in de daaropvolgende leg betekende voortijdig het einde voor The Force.

De titelverdediger Simon Whitlock komt zometeen in actie, hij speelt tegen Colin Lloyd. Vanavond verschijnen Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen aan de oche, de laatstgenoemde neemt het op tegen Mervyn King. Winst voor Van Gerwen brengt hem in de kwartfinale tegen Klaasen.

Middagsessie vanaf 2 uur:    
Jelle Klaasen (Ned) 10-6 Justin Pipe (Eng)
Andy Hamilton (Eng) 10-8 Paul Nicholson (Aus)
Simon Whitlock (Aus) 10-6 Colin Lloyd (Eng)
James Wade (Eng) 2-10 Jamie Caven (Eng)

 

Klaasen op EK voorbij Pipe
Klaasen op EK voorbij Pipe (foto: ProShots)

Wolftest duurt zeker nog een week

Het duurt nog zeker een week voordat duidelijk is of het dode dier dat donderdagochtend in de Noordoostpolder werd aangetroffen een wolf is. Genetisch onderzoek moet uitwijzen of het gaat om een volbloed wolf of bijvoorbeeld een hybride, meldt een woordvoerder van de Wageningen Universiteit zaterdag.

Op het lichaam van het dier is een autopsie verricht. Berichten dat daarbij een bever in de maag van het dier is aangetroffen, kon de zegsman niet bevestigen.

Verschillende laboratoria gaan helpen bij het onderzoek, waaronder een Duits laboratorium. Diens hulp is ingeschakeld omdat in Duitsland wel wolven voorkomen.

Het doodgereden beest met sterke kenmerken van een wolf werd donderdagochtend gevonden in de berm van de Uiterdijkenweg in Luttelgeest. Mocht het inderdaad gaan om een wolf, dan is het de eerste die in anderhalve eeuw tijd in Nederland is aangetroffen.

Boek: John Ajvide Lindqvist - Wolfskinderen

Een hulpeloze baby wordt gevonden in het bos. De man die haar vindt, neemt haar mee naar huis. Het kind krijgt de naam Theres, hoofdpersoon in het boek Wolfskinderen. Samen met zijn vrouw besluit de man Theres te laten opgroeien in de kelder van zijn huis, uit angst voor ontdekking. Elders in Zweden wordt Teresa geboren. Zij groeit op tot een vrij normaal ogende tiener met wat overgewicht. Vanbinnen voert Teresa echter een innerlijke strijd. Als Theres en Teresa elkaar ontmoeten, ontstaat er een merkwaardige chemie tussen de twee, een chemie die uiteindelijk extreem gewelddadige gevolgen heeft...

Bayern geeft Götze en Gomez boete

Bayern München heeft Mario Götze, Mario Gomez en Jan Kirchhoff een boete opgelegd. Het drietal wordt bestraft voor het dragen van eigen sponsorkleding tijdens officiële optredens. Sponsor Adidas had zich daar bij de Duitse kampioen over beklaagd.

De winnaar van de Champions League maakte de hoogte van de boetes niet bekend. Volgens Bild gaat het om minstens tienduizend euro per speler en gaat het bedrag naar de slachtoffers van de overstromingen die Duitsland recentelijk teisterden.

Aanwinsten Götze en Kirchhoff verschenen op hun officiële presentatie in een t-shirt van hun persoonlijke geldschieter. Gomez droeg tijdens een trainingskamp kleding van een concurrent.

Cocu wil herkenbaar voetbal zien

PSV werd de voorbije jaren regelmatig verweten een te weinig herkenbare speelwijze te hanteren. Phillip Cocu wil daar nu een einde aan maken.

De nieuwbakken oefenmeester van de Eindhovenaren wil alle neuzen dezelfde richting in laten wijzen. "Eén lijn van spelen ontwikkelen door de hele club heen", zo bespreekt hij zijn plan tegenover het Algemeen Dagblad. "Herkenbaar voetbal is voor mij dat je ziet dat er gewerkt is aan patronen. Dat je duidelijke looplijnen ziet van achter naar voor. Spelers die elkaar aanvullen. En dan mag er ook een vleugje opportunisme bij zitten."

Dat betekent overigens niet dat Cocu zijn spelers eigen initiatief wil ontnemen. "Bij het trainen op al die zaken vind ik het belangrijk dat ik spelers ook zelf laat zoeken naar oplossingen", legt hij uit. "Als ze alleen maar opdrachten uitvoeren op de automatische piloot, is dat niet goed. Ik hou niet van 'zomaar wat doen'."

De selectie die de oud-speler van onder andere FC Barcelona tot zijn beschikking heeft, maakt momenteel een metamorfose door. Cocu heeft er vrede mee, zo verklaarde hij tegenover NUsport. "Het kan fijn zijn voor een trainer als een groep grotendeels intact blijft. Maar soms zijn jongens nou eenmaal toe aan een nieuwe uitdaging of komt er een club langs waar een speler geen 'nee' tegen kan zeggen. Daar heb je in Nederland altijd mee te maken. Lens, Pieters en Mertens kwamen als jonge talenten naar PSV en zijn doorgegroeid. Dat is nu weer de bedoeling."

Deel Urk in het water beland

Een deel van Urk is in het water beland. Een deel van het Flevolandse dorp ligt volgens Google Maps namelijk tegenwoordig in het water.

Wie Google Maps gebruikt zal een groot deel van Urk in het water zien liggen. Mocht je vandaag van plan zijn via de Domineesweg naar het dorp te gaan, dan zul je volgens de kaartendienst een stuk moeten zwemmen. Volgens Maps ligt namelijk ook de N-weg in het water.

Naast het vissersdorp zijn ook een deel van het Friese Lemmer en Makkum in het water beland. Waarom Google de dorpen in het water heeft geduwd is niet bekend.

3 jaar geleden gaf de zoekgigant het Duitse Marl aan Nederland. Een paar dagen later werd de stad weer op zijn plaats teruggezet.

Slopers bedolven door instortend gebouw

In de Indiase hoofdstad New Delhi is zaterdagochtend vroeg een dode gevallen toen een gebouw van vier verdiepingen instortte. Zeker twaalf mensen raakten gewond.

Arbeiders waren op het fatale moment bezig het nog maar pas opgeleverde pand te slopen, omdat het scheuren vertoonde. De autoriteiten hadden volgens Indiase media de sloop van het gebouw bevolen, maar de eigenaar stond erop die zelf uit te voeren.

Boerrigter moet werken voor nieuw contract

Derk Boerrigter heeft een langer dienstverband bij Ajax zelf in de hand. De aanvaller moet zich komend seizoen bewijzen van trainer Frank de Boer.

De buitenspeler slaagde er in het afgelopen seizoen amper in om te overtuigen. Aan het einde van het komende seizoen loopt zijn contract af, maar zelf zou hij graag in Amsterdam blijven. "Derk had geen goed seizoen. Hij zal zich dit seizoen gewoon moeten bewijzen", zegt De Boer tegen Algemeen Dagblad.

Boerrigter maakte gedurende het voorbije seizoen nog bekend dat hij twijfelde over zijn toekomst bij Ajax. Destijds haalde directeur voetbalzaken Marc Overmars hem over.

Bij Ajax is het een normale zaak geworden dat spelers met een aflopend contract in het tweede elftal komen te spelen, als zij weigeren over verlenging te praten. Voor Boerrigter gaat die vlieger niet op. Hij mag van De Boer in de hoofdmacht zijn waarde bewijzen.

In zijn eerste contractjaar lukte het hem om het publiek van de banken te krijgen, maar daarna belandde hij in een dip. De Boer zette hem in het afgelopen seizoen regelmatig op de bank bij Ajax.

Uitslag derde vrije training Duitsland

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Duitsland. De Duitser was ruim zes tienden sneller dan Mercedes-rivaal Nico Rosberg. Mark Webber reed de derde tijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:29.517   19
2 N. Rosberg Mercedes 1:30.193 +0:00.676 19
3 M. Webber Red Bull 1:30.211 +0:00.694 18
4 F. Alonso Ferrari 1:30.621 +0:01.104 16
5 F. Massa Ferrari 1:30.639 +0:01.122 17
6 K. Räikkönen Lotus 1:30.671 +0:01.154 19
7 L. Hamilton Mercedes 1:30.744 +0:01.227 20
8 R. Grosjean Lotus 1:30.781 +0:01.264 18
9 N. Hülkenberg Sauber 1:30.966 +0:01.449 20
10 A. Sutil Force India 1:31.009 +0:01.492 18
11 J. Button McLaren 1:31.326 +0:01.809 22
12 E. Gutierrez Sauber 1:31.405 +0:01.888 20
13 P. di Resta Force India 1:31.733 +0:02.216 21
14 J. Vergne Toro Rosso 1:31.855 +0:02.338 18
15 S. Perez McLaren 1:31.855 +0:02.338 23
16 D. Ricciardo Toro Rosso 1:31.989 +0:02.381 19
17 P. Maldonado Williams 1:31.969 +0:02.452 20
18 V. Bottas Williams 1:32.036 +0:02.519 23
19 C. Pic Caterham 1:33.230 +0:03.713 19
20 J. Bianchi Marussia 1:33.470 +0:03.953 22
21 G. van der Garde Caterham 1:33.964 +0:04.447 21
22 M. Chilton Marussia 1:34.683 +0:05.166 20

Vitesse wekt woede van kamp-Bony

Wilfried Bony en zijn zaakwaarnemers zijn klaar met Vitesse. Zeker nu eigenaar Merab Jordania onbereikbaar lijkt te zijn.

"Het is ongelofelijk. Meneer Jordania beantwoordt geen telefoontjes. Zelfs van Swansea en van Bony niet", verklaart zaakwaarnemer Francis Kacou aan Algemeen Dagblad. "De ene keer zegt hij in Londen te zitten en de andere keer in Moskou. Ik snap er niks van."

"Een halfjaar geleden hebben we de afspraak gemaakt dat Vitesse hem zou laten gaan bij een bod van twaalf miljoen euro. Ongeacht het aantal doelpunten dat Bony nog zou gaan maken. Swansea was bereid om dat te betalen en nu dus zelfs meer. Waarom kan er dan nog steeds geen deal worden gesloten? Speelt meneer Jordania een spelletje met ons? Wat is het probleem?"

Vitesse ontkent de onbereikbaarheid van de club. "Wij zijn gewoon in gesprek met de belangenbehartiger van Bony", aldus een woordvoerder. "En ook voor Swansea zijn we bereikbaar. Maar er zijn meer gegadigden. Uiteraard beslist Merab Jordania mee over Bony, zoals hij dat ook deed rond de transfer van Marco van Ginkel naar Chelsea."

'Transfer Alcantara één dezer dagen rond'

Thiago Alcantara staat op het punt om zijn toekomst te verbinden aan Manchester United. De middenvelder zou komende week nog van FC Barcelona over moeten komen.

United heeft besloten vol voor de komst van het Spaanse talent te gaan. De transfersom van 22 miljoen euro lijkt daardoor geen probleem. Volgens het Spaanse blad Sport is het een kwestie van een paar dagen voordat de transfer van de jeugdinternational is afgerond.

Alcantara viel op door in de finale van het jeugd-EK van deze zomer drie keer te scoren. Kort daarna laaiden de geruchten op dat United hem naar Manchester zou willen halen. Alcantara maakte daarop kenbaar dat hij het wel ziet zitten om naar de Premier League te verkassen.

De 22-jarige speler heeft moeite met het veroveren van een basisplaats bij Barcelona, dankzij de gigantische concurrentiestrijd bij de Spaanse grootmacht. Sinds zijn doorbraak in het eerste elftal, vijf seizoenen geleden, speelde hij 68 competitiewedstrijden voor Barça.

Dode vrouw berecht in Rusland

Een rechtbank in Moskou heeft vrijdag een dode vrouw schuldig bevonden aan het veroorzaken van een auto-ongeluk dat haar fataal werd. Dat meldde persbureau Ria Novosti zaterdag. Het is voor het eerst dat in Rusland een persoon postuum wordt veroordeeld.

De kleine auto van de vrouw botste in 2010 frontaal met de Mercedes van de vicepresident van het oliebedrijf LUKoil Aleksandr Barkov. Bij het ongeluk kwamen de vrouw en haar schoonmoeder om het leven. De zaak was aanvankelijk opgeschort, maar werd op aandringen van de familie door een gerechtshof heropend.

Het ongeluk is omstreden, omdat getuigen verklaarden dat de chauffeur van Barkov het ongeluk veroorzaakte tijdens een inhaalmanoeuvre. Barkov en zijn chauffeur liepen lichte verwondingen op.

In Rusland loopt ook een omstreden zaak tegen de overleden mensenrechtenadvocaat Sergej Magnitski. Het Openbaar Ministerie heeft gevraagd de zaak te staken.

Duizenden kippen omgekomen bij brand in stal

Een grote brand heeft zaterdagochtend een kippenstal in het Limburgse Kelpen-Oler in de as gelegd. Zo'n tien- tot twaalfduizend kippen overleefden het inferno niet. Er raakten geen personen gewond, meldt de brandweer.

Het vuur brak rond 11.30 uur uit in de stal aan de Grathemerweg. De brandweer wist twee naastgelegen stallen te behouden. Het nablussen duurt naar verwachting nog uren. Over de oorzak van de brand is nog niets bekend. Bij de brand is asbest vrijgekomen, maar dat heeft zich volgens de brandweer niet verder verspreid dan het bedrijfsterrein.

Rechtbank Egypte stelt strafzaak Mubarak uit

De Egyptische rechter heeft zaterdag besloten de herberechting van de voormalige president Hosni Mubarak aan te houden tot 17 augustus. Mubarak moet terechtstaan voor corruptie en zijn aandeel in de moord op honderden betogers tijdens de volksopstand die hem twee jaar geleden ten val bracht.

De verdreven autocraat werd vorig jaar schuldig bevonden en tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, maar dat vonnis is in januari in hoger beroep ongedaan gemaakt. Er zou geen concreet bewijs zijn geleverd voor Mubaraks schuld, noch was aangetoond dat de bijna negenhonderd demonstranten waren omgekomen door toedoen van de politie. De strafzaak moest daarom over.

De 85-jarige Mubarak verscheen zaterdag samen met zijn zoons Alaa en Gamal, die ook zijn aangeklaagd voor corruptie, in de rechtszaal. De zitting was van korte duur, omdat de rechter de rechtszaak opnieuw verdaagde.

'PvdA en VVD moeten onderlinge problemen oplossen'

Het kabinet moet eerst de problemen in eigen gelederen oplossen voordat het op zoek gaat naar hulp bij andere partijen. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Volgens hem mag het tempo ook wel wat hoger en moeten VVD en PvdA eens een heldere keuze maken wat betreft de koers van het kabinet.

"Het grote probleem is dat er binnen het kabinet onderling veel verschillen zijn. De PvdA en de VVD kunnen het onderling niet met elkaar eens worden. Kijk dan ook niet naar derden", aldus Pechtold. Hij wil dat het kabinet in de toekomst ook wat meer de daad bij het woord voegt. "Ze moeten niet steeds terugkoppelen maar zich aan de afspraken houden."

SP-leider Emile Roemer had in de uitzending geen goed woord over voor het kabinet. Zo zei hij onder meer dat het 'geen enkel bestaansrecht' heeft en dat het kabinet tot nu toe aan een 'zinloze exercitie' bezig is zonder oplossingen. In tegenstelling tot Pechtold ziet hij het liefst dat zoveel mogelijk partijen zich verzetten.

Eerste Kamerlid Guusje ter Horst (PvdA) deed juist een oproep aan de oppositie om het kabinet te helpen. "Het kabinet heeft de oppositie nodig", zei ze. Dat de constructie van dit kabinet nauwelijks werkbaar zou zijn, sprak ze tegen. "Dit kabinet is er nou eenmaal maar dat vergt wel veel overleg."

Moslims doden scholieren Nigeria

Nigeriaanse moslimextremisten hebben zaterdagochtend vroeg een kostschool overvallen en 29 scholieren en een leraar omgebracht. Tal van anderen liepen brand- en schotwonden op.

Volgens overlevenden van de aanval op de Openbare Middelbare School in de noordelijke stad Mamudo zijn verscheidene leerlingen levend verbrand.

Akkerbouwer Malam Abdullahi, die in het bloedbad twee zonen verloor, zwoer zaterdag dat hij zijn drie elders studerende zonen van school haalt. Hij klaagde dat scholieren, zelfs onder bescherming van de duizenden in Noord-Nigeria gelegerde troepen, hun leven niet zeker zijn.

Sinds 2010 zijn al tientallen scholen in brand gestoken en talloze leerlingen vermoord. De regering riep half mei de noodtoestand uit en stuurde militairen naar onder meer de deelstaat Yobe, maar zij slagen er maar niet in het geweld te bedwingen.

Twitch voortaan aan Steam te koppelen

Het is voortaan mogelijk voor eigenaren van Twitch-accounts om deze te koppelen aan hun Steamaccounts. De reden hiervoor ligt bij Valve's nieuwste spel, Dota 2. Hoewel je voorheen via beide platforms streams kon kijken, was het echter alleen via Steam mogelijk om 'drops' te krijgen.

Het zit als volgt: wie Dota 2-games kijkt via Dota 2 zelf, heeft de mogelijkheid om promotionele items te krijgen als die gedropt worden in de desbetreffende game, al dient de kijker wel over de juiste tickets te beschikken. Dit was echter niet het geval wanneer men via Twitch keek, en aangezien een groot aantal fans Dota 2-games via Twitch bekijkt, hebben Valve en Twitch de handen ineengeslagen om het mogelijk te maken om ook via Twitch deze items te kunnen krijgen.

Het koppelen van je Twitch- en Steamaccounts kun je doen op de Connections-pagina van je Twitch accountinstellingen.

Justin Bieber en Selena Gomez weer samen

Kindsterretje Justin Bieber is blijkbaar weer terug bij zijn ex-vriendin Selena Gomez, dat valt op te maken uit een foto die Bieber op Instagram heeft gezet.

Op de foto is te zien hoe Justin Bieber, compleet met dikke zilveren ketting, pet achterstevoren en onverzorgd gebit, samen met Selena Gomez in een auto zit. Bij de foto heeft Justin Bieber als omschrijving '#heartbreaker'. Vorige maand nog waren de 19-jarige Justin Bieber en de 20-jarige Selena Gomez uit elkaar gegaan.

PvdA vroeg niet om terugtrekking Ter Horst

PvdA-Eerste Kamerlid Guusje ter Horst is nooit gevraagd om zich terug te trekken als kandidaat voor de verkiezing tot Eerste Kamervoorzitter. Haar partij zou dat hebben gedaan om de kansen van haar PvdA-collega Marijke Linthorst te vergroten, maar volgens Ter Horst klopt dat niet. Dat zei ze zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

De kansen op een PvdA-voorzitter in de Eerste Kamer waren niet kleiner door haar kandidaatstelling, vond ze zelf. Volgens haar kan een partij ook prima twee kandidaten leveren. "Er was sprake van een open kandidaatstelling. Iedereen mocht meedoen", zei Ter Horst daarover. De PvdA'er had naar eigen zeggen ook geen negatieve geluiden gehoord vanuit de fractie.

Dinsdagavond werd uiteindelijk de VVD'er Ankie Broekers-Knol gekozen tot de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. Ter Horst was daar niet rouwig om. "Helaas pindakaas, ik ben het niet geworden. We hebben nu een hele goede."

De verkiezing van Broekers betekent dat de VVD opnieuw drie sleutelposities in de Haagse politiek in handen heeft: die van premier, Tweede Kamervoorzitter en Eerste Kamervoorzitter. Ter Horst verwacht niet dat dat problemen oplevert. "Broekers is buitengewoon onafhankelijk."

D66-leider Alexander Pechtold zei in de uitzending wel enigszins bezorgd te zijn dat de VVD zoveel belangrijke posten in handen heeft. Hij is verbaasd dat de Eerste Kamer niet voor bijvoorbeeld CDA'er Hans Franken koos, die op Broekers na de meeste stemmen kreeg.

Gooier kokend water aangehouden

De 21-jarige man uit Apeldoorn die ervan wordt ervan verdacht dat hij vrijdag op de kermis in Moergestel kokend water heeft gegooid over twee bezoekers van een attractie is zaterdag aangehouden op verdenking van mishandeling. Dat heeft de politie gemeld.

De slachtoffers zijn een 24-jarige Dongenaar en een 24-jarige man uit Moergestel. De man uit Dongen is naar het ziekenhuis gebracht met tweedegraads brandwonden. De ander was er minder erg aan toe en is opgehaald door zijn moeder.

Aan het incident ging een vechtpartij vooraf. Die was ontstaan omdat het duo zich onder invloed van alcohol zou hebben misdragen in de botsauto's. De Apeldoorner was een medewerker van de attractie.

Rebels publiek bij The Who

Dat de beroemde rockopera Quadrophenia van The Who dit jaar zijn veertigste verjaardag viert was voor de Britse rockband een mooi excuus om de koffers weer eens in te laden en samen op tour te gaan. Althans, voor de twee nog overgebleven leden. Vrijdagavond deden zij de Amsterdamse Ziggo Dome aan.

Voor het eerst sinds 2007, toen in Ahoy, treden zanger Roger Daltrey en gitarist Pete Townshend weer eens samen op in ons land. De in 1978 overleden drummer Keith Moon en de in 2002 overleden bassist John Entwistle worden tijdens deze tour vervangen door respectievelijk Scott Devours, die op zijn beurt Ringo Starrs zoon Zak Starkey heeft afgelost achter de drums, en inmiddels oudgediende Pino Palladino. Daarnaast staan nog eens zeven andere muzikanten op het podium.

Wie ook staan zijn de fans op de vloer. Ondanks dat daar stoeltjes zijn geplaatst lijkt het publiek geenszins van plan te gaan zitten. Herhaaldelijk verzoek dit wél te doen blijkt tegen dovemansoren gericht. De fans, tussen de voornamelijk oudere mannen zijn ook wat jonge koppies waarneembaar, zien hoe de Britse band de rockopera Quadrophenia integraal speelt, vergezeld met indrukwekkende visuals en oude beelden van Moon en Entwistle. Zo zingt de oorspronkelijke drummer vanaf het scherm het nummer Bell Boy, terwijl Entwistle hitsingle 5.15 van vocalen voorziet.

Ondanks hun leeftijd, Daltrey en Townshend zijn toch alweer 69 en 68, rocken de twee Britten nog als vanouds. De gitarist slingert karakteristiek met zijn arm alsof het weer 1973 is, het eerste jaar dat Quadrophenia werd uitgevoerd. Daltrey is nog prima bij stem, al zit hij er wel een paar keer duidelijk naast. Ook Devours en Palladino slagen er niet helemaal in het gemis van Moon en Entwistle te verhullen.

"Bedankt dat jullie zijn komen kijken, we hebben vanavond voor het eerst deze tour gefilmd", zegt Townshend na Love, Reign o'er Me. "Daar komt hopelijk ook een dvd van met daarop dan ook wat Amsterdamse sfeer", vervolgt de rocker voordat hij de rest van de band introduceert en de ruim twee uur durende show wordt afgesloten met een handjevol greatest hits van The Who.

Natuurlijk zitten daarbij de drie nummers die werden gebruikt in de populaire tv-serie C.S.I., die ervoor zorgden dat The Who werd geïntroduceerd bij een heel nieuw publiek. Bij Who Are You krijgt het enorme scherm de kleuren van de Nederlandse vlag, met de tekst Rock On, Amsterdam! Ook Baba O'Riley, Won't Get Fooled Again, Pinball Wizard en You Better You Bet komen voorbij voordat The Who afscheid neemt met het akoestische Tea & Theatre.

Leger Syrië wint terrein

Het Syrische leger rukt op in enkele opstandige wijken van de stad Homs. Regeringstroepen hebben enkele gebouwen in de wijk Khaldiyeh in handen, meldde de plaatselijke activist Tarik Badrakhan zaterdag. Het leger bestookt de stellingen van de rebellen onophoudelijk met granaten en raketten.

Het leger zette vrijdagavond de aanval in, dreef de rebellen terug en doodde meerdere van hun strijders, bericht de staatspers. De opstandelingen waren een jaar lang heer en meester in Khaldiyeh.

Homs, de derde stad van Syrië, is strategisch gelegen tussen de hoofdstad Damascus en de regeringsgezinde kuststreek.

Zomerhittip

Sinds gisteren zijn we op de weblog op zoek naar de zomerhit van 2013. Als je er zelf een vindt (niet ouder dan een paar weken) submit die dan, dan wordt jouw track opgenomen in onze zoektocht.

De plaat van gisteren wat een complete flop, submitter Dj_Ziggy heeft deze plaat ingestuurd en zegt daarbij: "Ik kwam deze 2 weken geleden ergens tegen op een forum. Best een zomers en vrolijk nummert!". Het is aan jullie om te beoordelen of dit hem wordt of niet.

Brand bij Williams F1

Door een probleem met de KERS-installatie in de wagen van de Venezolaanse autocoureur Pastor Maldonado ontstond er zaterdagochtend rookontwikkeling in de pitbox van Williams bij de Grote Prijs van Duitsland. Het team laat in een verklaring weten dat er niemand gewond is geraakt bij het incident en dat de brandweer snel heeft ingegrepen.

Vorig jaar ontstond er bij de GP van Spanje brand in de box van Williams. Toen moesten zeven mensen naar het ziekenhuis worden gebracht. Het team stelt een onderzoek in naar wat er zaterdag misging.

Howard van Lakers naar Rockets

Dwight Howard verruilt Los Angeles Lakers voor Houston Rockets. Dat maakte de 27-jarige basketballer gisteravond bekend. "Ik heb besloten lid te worden van Houston Rockets", zei hij op Twitter. Naar verwachting wordt de overgang op 10 juli afgerond, als de transferperiode in de NBA officieel opent.

"Dit voelt als de beste plek voor mij. Ik kijk ernaar uit voor de Rockets uit te komen en hoop op een geweldig seizoen", stelde de Amerikaan. Howard speelde sinds augustus vorig jaar voor de Lakers. Eerder stond hij acht jaar onder contract bij Orlando Magic.

BBC stopt met uitzenden in 3D

De BBC heeft aangekondigd zijn experimenten met het uitzenden van televisieprogramma's in 3D voorlopig te staken. Dit komt doordat er weinig vraag is naar televisie in 3D.

Volgens Kim Shillinglaw van de BBC zijn er nu anderhalf miljoen huishoudens met een 3D-tv in het Verenigd Koninkrijk. Maar het aantal kijkers dat daadwerkelijk in 3D kijkt is minimaal. "Om in 3D te kijken is een hoop gedoe. Je moet eerst je bril vinden voordat je de TV aan zet. Ik denk dat als mensen TV kijken zich op een andere manier concentreren. Wanneer mensen naar de bioscoop gaan, dan zijn ze eraan gewend. Dat is denk één van de redenen dat 3D-televisie nog zo teleurstellend is."

"We kijken wat er gaat gebeuren zodra de recessie voorbij is", werd er nog aan toegevoegd. In 2016 gaat de BBC kijken of het experiment weer hervat zou kunnen worden. Het laatste programma dat in 3D zal worden uitgezonden is de Doctor Who special. 

Drukte op wegen naar kust valt mee

Zonaanbidders spenderen hun vrije zaterdag nog niet massaal op het strand. Op de wegen naar de kust is het zaterdagochtend nog rustig. De echte drukte wordt pas zondag verwacht, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

Door ongelukken en werkzaamheden is het op andere plekken in het land wel druk. Op de A12 tussen Den Haag en Utrecht stond het verkeer even voor 11.00 uur over twaalf kilometer vast vanwege werkzaamheden bij Harmelen. Weggebruikers kunnen het beste omrijden via Amsterdam of Dordrecht.

Op de A9 richting Alkmaar zijn bij Aalsmeer een aantal auto's op elkaar gebotst. Het verkeer kon lange tijd alleen via de vluchtstrook passeren wat zorgde voor een kilometers lange file.

Bezetting school Almere voorbij

De scholieren en ouders die de International School in Almere bezetten, houden het zaterdagmiddag voor gezien. De bezetting wordt voorlopig opgeheven nu de Almeerse wethouder van Onderwijs René Peeters (D66) heeft toegezegd een bemiddelingspoging te willen wagen. Dat meldt RTL Nieuws.

Tientallen leerlingen en ouders brachten de nacht door in de school. Ze zijn het oneens met de plotselinge sluiting van de school, die dicht moet vanwege problemen met de onderwijslicentie. De ouders besloten daarna dat 'er iets moest gebeuren' om de sluiting tegen te gaan. Ze willen dat de school ook na de zomervakantie openblijft.

Een woordvoerder van de school kon zaterdag niet direct bevestigen dat de bezetting voorbij is. De schooldirecteur was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens RTL Nieuws gaan de actievoerders om 14.00 uur weg. Wel willen ze opnieuw tot bezetting overgaan als daar aanleiding voor is.

Burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD) liet zaterdagochtend via Twitter weten dat ze vrijdagavond contact heeft gehad met de bezetters. Maandag praat wethouder van Onderwijs René Peeters (D66) verder met alle partijen en het ministerie over een mogelijke oplossing. Vrijdag leverde overleg nog niets op.

[EC Darts] Een weekend topdarts in Mulheim

De dartswereld staat dit weekend in het teken van het Europees kampioenschap, vier Nederlanders doen een gooi naar de prijzen. In Mulheim te Duitsland werd de afgelopen twee dagen de eerste ronde afgewerkt. Gisterenavond rekenden Jelle Klaasen en Michael van Gerwen af met respectievelijk Wes Newton en Kurt van de Rijck (6-4 en 6-1).

Vooral de zege van El Matador was knap te noemen. Tegen Newton, nummer zeven van de wereld, wist Klaasen op de beslissende momenten hoog te finishen. Met een 112-checkout gooide de Alpenaar de partij in het slot. De Belgische Kurt van de Rijck kon Van Gerwen weinig tegenstand bieden. De Nederlander won de partij vrij eenvoudig zonder zich al te veel te hoeven inspannen.

In zijn eerste-ronde-partij tegen tegen thuisfavoriet Tomas Seyler kende Raymond van Barneveld geen enkele problemen (6-1). Eveneens op donderdag, zette Phil Taylor eenvoudig Vincent van der Voort opzij. De titelhouder, Simon Whitlock, bereikte de tweede ronde door de Belg Kim Huybrechts te verslaan. Vanmiddag gaat het EK darts verder met de tweede ronde. Alle wedstrijden kunnen gevolgd worden via de livestream van RTL7darts.nl.

Eerste ronde:    
Jani Haavisto (Fin) 3-6 Justin Pipe (Eng)
Max Hopp (Dui) 4-6 Paul Nicholson (Aus)
Andy Hamilton (Eng) 6-5 Terry Jenkins (Eng)
Ronnie Baxter (Eng) 5-6 Mervyn King (Eng)
Wes Newton (Eng) 4-6 Jelle Klaasen (Ned)
Michael van Gerwen (Ned) 6-1 Kurt van de Rijck (Bel)
Adrian Lewis (Eng) 6-4 Mensur Suljovic (Oos)
Kevin Painter (Eng) 6-4 John Part (Can)
Stuart Kellett (Eng) 3-6 Ronny Huybrechts (Bel)
Jamie Caven (Eng) 6-0 Dave Chisnall (Eng)
Colin Lloyd (Eng) 6-4 Peter Wright (Eng)
Robert Thornton (Sch) 6-2 Brendan Dolan (N-I)
Simon Whitlock (Aus) 6-4 Kim Huybrechts (Bel)
Phil Taylor (Eng) 6-3 Vincent van der Voort (Ned)
Raymond van Barneveld (Ned) 6-1 Tomas Seyler (Dui)
James Wade (Eng) 6-2 Mark Webster (Wal)

  

Middagsessie vanaf 2 uur:    
Jelle Klaasen (Ned) v Justin Pipe (Eng)
Andy Hamilton (Eng) v Paul Nicholson (Aus)
Simon Whitlock (Aus) v Colin Lloyd (Eng)
James Wade (Eng) v Jamie Caven (Eng)

  

Avondsessie vanaf 8 uur:    
Adrian Lewis (Eng) v Kevin Painter (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) v Robert Thornton (Sch)
Phil Taylor (Eng) v Ronny Huybrechts (Bel)
Michael van Gerwen (Ned) v Mervyn King (Eng)

Lastige jongens overgoten met kokend water

Twee jongens zijn vrijdagavond op een kermis in Moergestel overgoten met kokend water omdat ze zich vervelend zouden hebben gedragen. Ze stonden volgens een kermismedewerker al een hele tijd lastig te doen bij de botsauto's.

Deze medewerker ergerde zich er zo aan dat hij op een gegeven moment kokend water haalde en over de jongens heen gooide. De slachtoffers werden opgevangen in een café waar ze onder een koude douche zijn gezet. Bij de botsauto's ontstond intussen een grote vechtpartij.

Een andere medewerker meldde aan Omroep Brabant: "Dat had nooit mogen gebeuren. Zo ken ik mijn collega niet, maar op zo'n moment halen ze het bloed onder jouw nagels vandaan. Ik praat het zeker niet goed, want zo had het niet moeten worden opgelost." Het is niet bekend of de watergooier is aangehouden.

Demouge tekent voor twee jaar bij Roda

Roda JC heeft Frank Demouge vastgelegd. De 31-jarige aanvaller liet gisteren zijn contract ontbinden bij het Engelse Bournemouth, waardoor niets een langer verblijf in Kerkrade nog in de weg stond. Het afgelopen halfjaar speelde Demouge al op huurbasis voor de Limburgers. Hij heeft een contract voor twee jaar getekend.

De geboren Nijmegenaar had met twee doelpunten in de play-offs een belangrijk aandeel in de handhaving van Roda in de Eredivisie. "Frank heeft het afgelopen halfjaar al aangetoond dat zijn mentaliteit en manier van spelen erg goed passen binnen onze club", laat algemeen directeur Marcel van den Bunder weten.

Demouge begon zijn loopbaan bij N.E.C. Nijmegen. Daarna speelde hij voor FC Eindhoven, FC Den Bosch, Willem II en FC Utrecht. Voor Bournemouth kwam hij afgelopen seizoen slechts twee keer in actie.

Demouge is de zesde aanwinst van Roda deze zomer. Eerder werden Anouar Kali, Guy Ramos, Ard van Peppen, Marc Höcher en Henk Dijkhuizen vastgelegd. Daartegenover staat het vertrek van onder meer spits Sanharib Malki.

1,2 miljoen mensen keken naar finale X-Factor

Ruim 1,2 miljoen mensen hebben vrijdagavond naar de finale van X Factor gekeken. De eindstrijd van de RTL 4-talentenjacht staat daarmee op de derde plaats in de lijst van best bekeken uitzendingen van de dag.

Het vijfde seizoen van X Factor werd gewonnen door Haris Alagic, een pupil van coach Angela Groothuizen. Robin Thicke verzorgde een gastoptreden met zijn hit Blurred Lines.

De best bekeken uitzending van de dag was Goede Tijden, Slechte Tijden blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Vrijdag was de cliffhanger voor de zomerstop van de RTL 4-soap te zien. Ruim 1,8 miljoen mensen schakelden in op de aflevering.

De top drie wordt gecompleteerd door het achtuurjournaal. De uitzending op Nederland 1 trok 1,3 miljoen kijkers.

Dodental Egypte opgelopen tot dertig

Bij de gewelddadige confrontaties in Egypte tussen aanhangers en tegenstanders van de verdreven president Mohammed Morsi en de veiligheidstroepen zijn vrijdag ten minste dertig doden gevallen. Zeker 210 mensen raakten gewond.

In Egypte was het vrijdag de hele dag onrustig. In onder meer Caïro en in steden in het zuiden van het land, langs het Suezkanaal en in de Nijldelta kwam het tot rellen. Op veel plaatsen raakten mensen slaags met elkaar, werden stenen gegooid of werd geschoten.

In Caïro werd Kairat el-Shater, de tweede man van de Egyptische Moslimbroederschap, opgepakt. Tegen hem was donderdag een arrestatiebevel uitgevaardigd. Eerder werd de leider Mohammed Badie al gepakt. Vrijdag werd hij vrijgelaten.

'Spel der verleiding' in Arena

De Amsterdam Arena staat zaterdagavond in het teken van de jacht. De nieuwe Sensation-show Into the Wild gaat in Amsterdam van start, waarna de voorstelling internationaal gaat toeren. In totaal worden meer dan twintig landen bezocht.

"Het spel der verleiding begint in de prille avond en eindigt in het diepst van de nacht, wanneer dierlijk instinct de overhand neemt", aldus de organisatie. Fedde Le Grand, Sunnery James en Ryan Marciano zijn enkele van de dj's die zaterdag acte de présence geven. Ook Nicky Romero en Mark Knight zijn van de partij.

Alle veertigduizend kaarten voor het dansfeest gingen binnen een dag over de toonbank. Zoals gewoonlijk vraagt Sensation zijn bezoekers in het wit gekleed te gaan.

Ajax huurt Bojan van Barcelona

Bojan Krkic speelt komend seizoen op huurbasis voor Ajax. De 22-jarige aanvaller komt over van FC Barcelona. In de verbintenis is een optie voor nog een jaar opgenomen. Dat heeft de Catalaanse club zaterdag bevestigd.

Bojan kan op alle posities in de aanval uit de voeten. Trainer Frank Rijkaard liet hem in 2007 op 16-jarige leeftijd debuteren in het eerste elftal van Barcelona. Toch wist hij in Camp Nou niet uit te groeien tot een vaste waarde. In vier seizoenen kwam de zoon van een Servische vader en een Spaanse moeder tot 104 competitieduels, waarin hij 26 keer scoorde.

Afgelopen seizoen speelde Bojan op huurbasis voor AC Milan, waar hij voornamelijk als invaller werd ingezet. De eenvoudig Spaans international werd door Barcelona eerder al uitgeleend aan AS Roma.

Ajax troeft onder meer PSV en Feyenoord af, die volgens de zaakwaarnemer van Bojan ook belangstelling hadden. Bojan is de tweede grote zomeraanwinst van de Amsterdammers. Vrijdag werd al een akkoord bereikt met Mike van der Hoorn, die overkomt van FC Utrecht.

Moyes: Rooney blijft bij United

Wayne Rooney blijft bij Manchester United. De club verkoopt de aanvaller niet. Dat zegt trainer David Moyes van de Engelse kampioen. Rooney had eind vorig seizoen, voordat Sir Alex Ferguson zijn pensioen aankondigde, aangegeven na negen jaar weg te willen bij United. Hij had geen basisplaats meer.

Op de vraag of de 27-jarige Rooney zelf ook niet meer weg wil antwoordde Moyes niet. Wel wilde hij kwijt dat de Engels international 'goed traint'.

"We hebben een aantal keer gesproken. Wat er voorheen tussen mij en Wayne is gebeurd is over en we werken samen." voor zijn transfer in 2004 speelde Rooney onder Moyes bij Everton. In een in 2008 uitgegeven boek deed Rooney echter beweringen over Moyes waarvoor de trainer via de rechter schadevergoeding kreeg toegezegd.

Pedo Benno L. wil in Parkstad wonen

Pedofiel Benno L. wil zich in de Limburgse regio Parkstad gaan vestigen. Hij zal dat desnoods via de rechter afdwingen. Dat heeft de Bond van Wetsovertreders laten weten. Die bond vertegenwoordigt de belangen van de kindermisbruiker. Benno L. werd enkele jaren geleden veroordeeld tot een paar jaar cel wegens het seksueel misbruiken van tientallen zwakbegaafde kinderen.

Momenteel verblijft Benno L. in een zogenoemde resocialisatiewoning in Venray. Het blijkt voor instanties erg lastig om voor hem een woning te vinden, aangezien de meeste mensen het welzijn van hun kinderen belangrijker vinden dan een tweede kans voor een pedofiel. Daarom volgt er op geruchten dat Benno L. ergens zal komen te wonen altijd een golf van protest.

De pedofiel heeft zich inmiddels ingeschreven bij meerdere woningcorporaties om op die manier een woning in de regio Parkstad te bemachtigen. De voorzitter van de Bond van Wetsovertreders zegt de reden voor die sterke voorkeur niet te kennen.

3D-koken met Cooking Mama 5

Ontwikkelaar Cooking Mama Limited is bezig met, je raadt het nooit, Cooking Mama 5. Het spel is in ontwikkeling voor Nintendo 3DS en komt in de winter uit in Japan.

Mocht je Cooking Mama 5 al eerder willen spelen dan moet je naar Shogakukan’s Ciao Summer Festival op 28 juli in Japan, waar het voor het eerst te te zien en te spelen is. Gardening Mama: Mama and the Forest Friends zijn ook speelbaar. Geen van beide titels zijn nog aangekondigd voor Europa, maar Majesco, de uitgever, heeft tot nu toe alle Mama-fans nog niet teleurgesteld.

Cooking Mama

Nintendo gaat niemand ontslaan

Het ontslaan van personeel in moeilijke tijden is niet gezonde op lange termijn en schaadt het moreel van werknemers, zegt Nintendo president Satoru Iwata.

"Het is waar dat ons bedrijf zijn ups en downs om de paar jaar heeft, en natuurlijk, onze ideale situatie is om winst te maken, zelfs in de slechte periodes, om deze winsten aan beleggers terug te geven en een hoge koers van het aandeel te handhaven", zei Iwata tijdens een recente investeerders Q & A. "Ik denk dat we moeten blijven werken aan dit ideaal."

Maar hij tegen het ontslaan van personeel voor korte-termijn winsten. "Als we het aantal werknemers verminderen voor een betere financiële resultaten op korte termijn zal het echter moreel van de werknemers afnemen, en ik betwijfel of werknemers die bang zijn dat ze kunnen worden ontslagen softwaretitels kunnen ontwikklen die mensen over de hele wereld imponeren", zei Iwata.

Volgens hem kunnen ze weer erboven op komen door de huidige bedrijfsstructuur, een gunstige wisselkoers en het weer populair krijgen van hun platformen. Ze moeten natuurlijk onnodige kosten mijden en zich blijven richten op een efficiënte bedrijfsvoering. Bij Nintendo leveren medewerkers een waardevolle bijdrage in hun vakgebied, dus hij denkt niet dat het ontslaan van een groep werknemers zal helpen om Nintendo's activiteiten te versterken op de lange termijn.

De Wii U heeft nogal een slechte start gemaakt, vooral door het gebrek aan populaire games bij de release. Iwata is ervan overtuigd dat gametitels niet te snel op de markt moeten worden en dat kwaliteit op de lange termijn de matige start van Wii U gaat goedmaken. Met titels als Mario Kart 8, Super Mario World 3DPikmin 3, Super Smash Bros., Bayonetta 2 en meer ziet de toekomst voor Wii U er in ieder geval een stuk beter uit.

Wii U

Snowden kan naar Venezuela of Nicaragua

Venezuela en Nicaragua bieden klokkenluider Edward Snowden asiel aan. Dat hebben presidenten Nicolas Maduro en Daniel Ortega vrijdag bekendgemaakt. Snowden, die wordt gezocht door de Verenigde Staten, vroeg eerder in beide landen asiel aan.

De Venezolaanse president Maduro zei vrijdag in een toespraak dat 'de jonge Amerikaan Snowden in het vaderland van Simon Bolivar en Hugo Chavez kan leven zonder gevaar voor vervolging'. Ortega zei dat hij bereid was hetzelfde aanbod te doen 'als de omstandigheden dat toelaten'. Om wat voor omstandigheden dat ging, zei hij niet.

Snowden vroeg tot nu toe in meer dan twintig landen, waaronder veel Europese landen, asiel aan. Vrijdag maakte Wikileaks bekend dat hij in zes nieuwe landen asiel heeft aangevraagd. Om welke landen het gaat, is niet bekendgemaakt. Snowden, die het Amerikaanse spionageschandaal naar buiten bracht, zou nog altijd op de luchthaven in Moskou verblijven.

Pikmin 3 in actie

Omdat deze maand Pikmin 3 uitkomt voor Wii U is er nog een korte gameplaytrailer uitgebracht. De schattigheid straalt er weer van af.

In Pikmin 3 bestuur je een leger kleine wezentjes, Pikmin geheten. De kapiteinen van een ruimteschip komen ze tegen als ze op een buitenaardse planeet zijn geland. Vervolgens moeten zij met behulp van de wezentjes een veilige leefomgeving opbouwen en voedsel verzamelen. Echter, de planeet zit vol gevaren en obstakels, en door middel van Pikmin moet je deze overwinnen.

Pikmin 3 is vanaf 26 juli verkrijgbaar in Europa voor Nintendo Wii U. 

Legionella bij honderden vakantieadressen

Zeker 753 Europese vakantieverblijven kampten tussen 1990 en 2011 met periodieke, soms jaarlijkse legionellabesmettingen. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek. In totaal staan twaalfduizend adressen op de lijst die ooit eens in verband zijn gebracht met legionella, een bacterie die de dodelijke veteranenziekte kan veroorzaken.

Uit gegevens van Europese gezondheidsorganisaties blijkt dat er bij zeker 753 hotels, campings en appartementen gasten meerdere jaren de veteranenziekte opliepen. De namen van de accommodaties staan in een niet-publieke databank van de Europese gezondheidsorganisatie ECDC, onderdeel van de Europese Commissie.

Vanuit Nederland is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) betrokken bij de registratie van reisgerelateerde legionella. Het instituut pleit in de krant voor meer openheid en een 'goed toegankelijke site waarop iedereen kan zien of er in een accommodatie meerdere besmettingen zijn geweest'. Ook moet er een keurmerk komen met jaarlijkse controle.

Bij de accommodaties waar legionella vaak voorkomt is Italië koploper met 247 locaties. De bacterie zorgt onder toeristen in Europa jaarlijks voor tientallen doden en honderden zieken.

Canadezen hacken met de Watch Dogs-app

Watch Dogs Live is een Canada-only mobiele app dat je telefoon in een digitaal wapen verandert, net zoals in het nog uit te komen spel Watch Dogs. Het vraagt spelers taken te voltooien om goodies te unlocken.

Ubisoft heeft de eerste missie van Watch Dogs Live een trailer gegeven. Deze missie gaat zorgen dat een echte pinautomaat geld gaat uitgeven, dus dat is nogal een leuke goodie te noemen.

Watch Dogs komt 22 november uit op PlayStation 3, Wii U en Xbox 360. De versie voor PlayStation 4 en Xbox One zal in het vierde kwartaal uitkomen, als de next-gen consoles uitkomen.

[WBD] Lisicki en Bartoli op jacht naar primeur

De Duitse Sabine Lisicki (23) en de Française Marion Bartoli (28) kunnen vandaag beiden voor het eerst in hun tennisloopbaan een grandslamtoernooi winnen. De twee speelsters treffen elkaar in de finale van het verrassend verlopen vrouwentoernooi op Wimbledon.

De als 15e geplaatste Bartoli stond in 2007 ook al eens in de eindstrijd op het gras in Londen. Ze was toen echter niet opgewassen tegen de Amerikaanse Venus Williams. Ze kan de eerste Française sinds Amélie Mauresmo in 2006 worden die de hoofdprijs pakt. Mauresmo is sinds enige tijd de coach van Bartoli.

De als 23e gerangschikte Lisicki is de eerste Duitse sinds de legendarische Steffi Graf die op Wimbledon om de hoofdprijs speelt. Graf won het toernooi tijdens haar loopbaan in totaal zeven keer.

Lisicki en Bartoli op jacht naar primeur
Lisicki en Bartoli op jacht naar primeur (Foto: ANP)

Earthworm Jim steekt zijn kop weer op

Earthworm Jim zou een vierde avontuur kunnen krijgen, volgens de officiële Earthworm Jim-Facebookpagina. Deze is onlangs bijgewerkt met een paar regels over hoe de originele maker van de serie een vierde deel in de franchise zou moeten noemen.

De ontwikkelaar Doug TenNapel schrijft: "Iedereen houdt van Earthworm Jim 1 en 2, en ik wil over het algemeen Earthworm Jim 3 niet erkennen als een echt deel uit het Jim-universum. Dus als ik een andere Jim-spel aan het maken was, zou het te verwarrend zijn om het Jim 3 noemen? Of zou het Jim 4 moeten zijn? Hoe zit het met 'Earthworm Jim 4 de fans'"?

Hoe zit het met jou? Wil je zien de meest vage aardworm terug zien in een nieuw avontuur?

Teeven: kabinet kan niet nog kleiner

Het kabinet kan echt niet met minder bewindslieden toe, vindt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). "Ik zou niet weten waar je nog een bewindspersoon zou kunnen schrappen", aldus Teeven zaterdag in een interview met De Persdienst van de Wegener-dagbladen.

Het kabinet telt nu behalve premier Mark Rutte twaalf ministers en zeven staatssecretarissen. Volgens Teeven is dat het 'absolute minimum'. Teeven (VVD) heeft een flinke berg werk op zijn bureau: deed hij eerst vooral veiligheids- en justitiezaken, "Nu doe ik ook nog het hele vreemdelingenbeleid erbij".

Teeven krijgt bijval van partijgenoot en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes. Er kan geen sprake van zijn dat een volgend kabinet het met bijvoorbeeld vijf bewindslieden minder moet doen, vindt hij. "Dan krijg je je werk niet goed gedaan."

Ook oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) vindt dat het kabinet niet kleiner moet worden. "Het is een gigantische bult werk. Als je dat neerlegt bij een steeds kleinere club dan verschuift het werk te veel naar de ambtelijke top. En dat hoort niet."

Meer Nederlanders betrokken bij megabankroof

Bij de grote bankroof in verschillende Duitse steden zijn vermoedelijk meer Nederlanders betrokken. Volgens justitie in Düsseldorf gaat het om zo'n twaalf tot 24 verdachten, schrijft De Telegraaf zaterdag. Eerder werden al twee Nederlanders aangehouden.

De aangehouden Nederlanders, een 35-jarige man en een vrouw van 56 jaar, worden verdacht van het pinnen van 170 duizend euro met creditcards van de Omaanse Muscat Bank. Ze werden op 19 februari opgepakt. In totaal werd grofweg 1,85 miljoen euro opgenomen in zeven Duitse steden.

Ook in andere landen werd veel geld buit gemaakt. In zeker 27 landen werd bij elkaar 39 miljoen dollar gepind. De criminelen wisten met een hack betaalpassen te skimmen. De gegevens die daarop stonden werden op magneetstrips gezet, die op andere passen werden gekopieerd. Naast de twee Nederlanders werden in de Verenigde Staten nog zeven verdachten gearresteerd.

[Tour] Klassementsrenners aan zet

Tijdens de achtste etappe van de Tour de France is het aan de klassementsrenners om zich te laten zien. De 195 kilometer lange rit is de eerste met finish bergop. In de slotfase van de etappe moet het peloton eerst de Col de Pailhères van de buitencategorie over voordat het de slotklim naar Ax-3-Domaines voor de kiezen krijgt.

Het venijn van de etappe zit hem volledig in de staart. De eerste 120 kilometer na het vertrek uit Castres zijn vrijwel vlak al staat er na 26,5 kilometer al wel een klimmetje van de vierde categorie op het programma.

Pas op 150 kilometer begint de ruim 15 kilometer lange klim naar de Col de Pailhères, met een gemiddeld stijgingspercentage van acht procent. De top van de berg ligt op 2001 meter en daarmee is de Pyreneeënreus het dak van de Tour. De eerste die er bovenkomt krijgt dan ook het Souvenir Henri Desgrange.

Na een 18,5 kilometer lange afdaling staat de slotklim naar Ax-3-Domaines voor de deur. De renners moeten dan nog 7,8 kilometer omhoog met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2 procent.

Door de lastige aankomst is er wellicht een mogelijkheid voor aanvallers om voor de dagzege en zelfs de bolletjestrui te gaan. De sprintersploegen zouden daar evenwel een stokje voor kunnen steken. Na 119,5 kilometer is er nog een tussensprint ingepland.

Daryl Impey vertrekt zaterdag voor de tweede dag in de gele trui, maar de Zuid-Afrikaan van Orica-Greenedge weet dat hij het kleinood aan het einde van de rit moet afstaan. Zijn voorsprong op Chris Froome van Sky, de best geklasseerde titelfavoriet, is slechts acht seconden.

Alberto Contador (Saxo Bank) staat op veertien tellen vlak achter Froome. Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) heeft 22 seconden achterstand op Impey en BMC-renners Cadel Evans en Tejay van Garderen gaven 31 seconden toe. Wout Poels (Vacansoleil) is de beste Nederlander op 38 seconden van Impey, Bauke Mollema staat op 42 tellen.

Veel minder zorgfraude ontdekt

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar veel minder fraudezaken ontdekt. In totaal werd voor 3,7 miljoen euro aan fraude gemeld, tegen 7,7 miljoen een jaar eerder. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van voorlopige cijfers van Zorgverzekeraars Nederland.

Het gemiddelde bedrag van de fraude stond vorig jaar op 25 duizend euro, vijfduizend meer dan in het jaar ervoor. In tachtig procent van de gevallen gaat het om misbruik van het persoongebonden budget (pgb) of fraude in de ggz-zorg zoals psychosociale hulpverlening en verslaafdenzorg.

Volgens de krant worden verzekeraars steeds vaker geconfronteerd met ingewikkelder fraudezaken. Wel komen zaken meer dan voorheen aan het licht bij de eerste signalen, nog voor dit zich kan ontwikkelen tot een fraudezaak.

Verzekeraars spreken alleen van fraude als kan worden bewezen dat iemand bewust een regel heeft overtreden om er financieel beter van te worden. Daarnaast vorderen verzekeraars ook geld terug zonder dat opzet bewezen kan worden zoals bij onterechte declaraties. In 2011 werd voor 167 miljoen aan dergelijke zaken teruggehaald.

'Nederland luistert geen bondgenoten af'

De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten luisteren geen bevriende landen af. Dat zegt voormalig directeur van de Militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD) Pieter Cobelens zaterdag in een opiniestuk in Trouw. Na de onthullingen van het Amerikaanse spionageschandaal werd gesuggereerd dat ook Nederland bondgenoten afluistert, maar dat berust volgens Cobelens op speculatie.

"Als het juist is dat 'bevriende' landen zijn afgeluisterd, kan ik mij geen vergelijkbaar dossier voorstellen in de Nederlandse context", aldus Cobelens. "In ons land zou je daar eerst ministeriële toestemming voor moeten hebben. Die zal je in de Nederlandse context waarschijnlijk nooit krijgen voor bevriende landen."

Cobelens, tot 2011 directeur van de MIVD, stelt dat Nederlandse inlichtingendiensten zich verre van het bespioneren van bevriende landen houdt. De AIVD en de MIVD opereren onder supervisie van de Commissie toezicht inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zegde eerder deze week nog op aandrang van de Kamer toe om te onderzoeken welke rol de AIVD en de MIVD hebben gespeeld in de spionagezaak.

FOK! wat een weer... Vrij zonnig

Goedemorgen! Er staan ons een aantal zeer zonnige en aangename dagen te wachten. Dat begon gisteren al in het westen en noorden, maar elders in het land was er nog behoorlijk wat bewolking. In de zon liep het kwik al op tot 22 graden en alleen pal op het strand was het wat koeler.

De zon schijnt vandaag overal volop en er ontstaan maar een paar kleine stapelwolkjes. Er staat maar weinig wind en de temperaturen liggen tussen de 19 graden in het noordwesten tot ruim 25 graden in het zuidoosten.

Dit bericht kan ik in feite de komende drie tot vijf dagen opnieuw plaatsen. Het is even zoeken naar wat inspiratie voor een leuk weerbericht, maar goed, ik denk dat ik met zonnig weer al veel mensen een groot plezier doe. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Konijn1
In de prachtige omgeving van Eemnes wemelt het van de konijnen. Klap wist ze op het juiste tijdstip te vinden.

 Konijn2
Ik ben benieuwd of Klap ook nog een roofdier weet te vinden dat graag een konijntje lust.

 

 

 

Kabinet wil aanpak overvallen op maaltijdbezorgers

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten wil het aantal overvallen op maaltijdbezorgers terugdringen. Maandag geeft hij samen met de directeuren van Domino's Pizza, New York Pizza, Spare Rib Express en de Bezorgbeer de aftrap voor een actie gericht op het bestrijden van deze vorm van criminaliteit.

Een intentieverklaring wordt maandagmiddag door maaltijdbezorgers op hun scooters afgeleverd op het Plein in Den Haag. De vier ketens van maaltijdbezorgers, Koninklijke Horeca Nederland en de overheid hebben de handen ineengeslagen om het aantal overvallen verder te reduceren.

In 2011 werden honderd maaltijdbezorgers overvallen, vorig jaar gebeurde dat 68 keer. Door middel van overvaltrainingen, het uitvoeren van een veiligheidsscan en het uitrusten van de maaltijdbezorgers met mobiele pinapparatuur moet dit aantal nog verder omlaag.

CKV blijft verplicht vak op middelbare school

Het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) blijft een verplicht examenvak op havo en vwo. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

Dat het besluit van het vorige kabinet om het vak af te schaffen zou worden teruggedraaid was al langer bekend. Afschaffing van CKV leidt volgens Dekker echter niet tot beter onderwijs en betere prestaties van de leerlingen op de vakken Nederlands, Engels en wiskunde, zoals het vorige kabinet verwachtte.

Bovendien vindt het huidige kabinet het van belang voor leerlingen dat zij goed kunst- en cultuuronderwijs krijgen. De lat moet wel omhoog. Op verzoek van het kabinet onderzoekt de Stichting Leerplanontwikkeling hoe scholen het vak aantrekkelijker en waardevoller kunnen maken voor hun leerlingen.

Zes nieuwe asielverzoeken klokkenluider Snowden

Klokkenluider Edward Snowden heeft zes nieuwe landen om asiel verzocht. Dat heeft klokkenluiderswebsite WikiLeaks vrijdag meegedeeld. Om welke landen het gaat wordt 'vanwege Amerikaanse bemoeienis' niet bekendgemaakt, aldus WikiLeaks op Twitter.

Snowden zou zich momenteel op een luchthaven in Moskou bevinden en heeft al asielverzoeken naar meer dan twintig landen doen uitgaan, waaronder Venezuela en Ecuador. Veel landen hebben zijn verzoek inmiddels afgewezen.

Stierenrennen in Pamplona weer van start

De stierenrennen door de straten van het Spaanse Pamplona gaan zaterdag weer van start. De gevaarlijke stierenloop is onderdeel van het jaarlijkse San Fermín-festival en trekt altijd duizenden nieuwsgierigen, onder wie veel toeristen.

Honderden waaghalzen rennen een keer per dag, acht dagen achtereen, door de smalle straten van het stadje op de voet gevolgd door zes stieren. De waaghalzen hebben witte kleding aan met een rode sjaal.

Vorig jaar raakten 38 mensen gewond door de opgehitste stieren. Sinds 1924 zijn er 15 mensen overleden aan de verwondingen die zij opliepen doordat zij onder de voet werden gelopen of op de horens werden genomen door de beesten.

Na de stierenloop worden de dieren naar een arena geleid, waar mannen op paarden net zolang met messen op de dieren insteken totdat ze dood neervallen. Dierenbeschermingsorganisaties protesteren al jaren tegen de "wrede stierenrennen in de stad en de stierengevechten die daarop volgen". Dit keer hadden de actievoerders in het stadje 48 doodskisten neergezet, verwijzend naar het aantal stieren dat elk jaar in Pamplona omgebracht wordt tijdens de feestelijkheden.

Het festival is een eerbetoon aan de beschermheilige van de stad en werd voor het eerst in 1591 gehouden. Het trekt elk jaar honderdduizenden mensen die naast de stierenloop ook komen voor concerten, vuurwerk, volksdansen en religieuze processies.

Stierenrennen in Pamplona weer van start
Stierenrennen in Pamplona weer van start (Foto: ANP)

Witte dwerg werpt licht op variabele constante

In dit leven zijn slechts twee zekerheden, zo luidt het: de dood en belastingen. Een groep onderzoekers heeft dat nu onderzocht. Aan de hand van de extreme omstandigheden rond een witte dwerg probeerden ze de veranderlijkheid van een astronomische constante vast te stellen.

Voordat je denkt dat de onderzoekers Tyrion Lannister of Mini-Me hebben bestudeerd: een witte dwerg is een ster die in de laatste fase van z'n bestaan zit. Zo'n 97% van de sterren in het heelal is niet groot genoeg om te eindigen met een explosie - een supernova - en eindigt daarom als witte dwerg: een klont van voornamelijk zuurstof en koolstof met een extreem hoge dichtheid.

De constante die bestudeerd werd, is de fijnstructuurconstante ofte alfa, waarmee men de elektromagnetische kracht kan berekenen. Maar de theorie is dat die constante op sommige locaties afwijkt. "Dit idee [..] is een enorme bewering, die ondersteund moet worden door duidelijk bewijs", zegt Julian Berengut van de universiteit van New South Wales in Australië.

Berengut en zijn team keken daarom naar de witte dwergen. Door hun hoge dichtheid hebben witte dwergen ook een extreme zwaartekracht, wat zogenaamde scalaire energievelden veroorzaakt. Deze scalaire energievelden hebben invloed op de fijnstructuurconstante.

De onderzoekers bekeken het licht dat de ijzer- en nikkel-ionen in de atmosfeer van een witte dwerg met de weinig poëtische naam G191-B2B absorberen. Die ionen worden door de extreme straling naar het oppervlakte van de witte dwerg gedrukt, ondanks de enorme zwaartekracht. Ze vergeleken die alfa-waarde met de alfa-waarde van het laboratorium.

Hun conclusie? "We ontdekten dat ieder verschil tussen de alfa-waarde in het sterke zwaartekrachtveld van de witte dwerg en de waarde op aarde kleiner is dan 0,1 procent", zegt Berengut: "Dit betekent dat de scalaire velden in de atmosfeer van de ster slechts weinig invloed hebben op de elektromagnetische kracht."

Toch is hij niet volledig tevreden. Hij wil de sterren gaan onderzoeken met nog nauwkeurigere apparatuur en methoden. Dan kan hij alfa tot op zes cijfers achter de komma berekenen: "Dat zou helpen om te bepalen of alfa werkelijk een constante der natuur is, of niet."

Politie lost schoten bij dollemansrit

Een politieagent is in de nacht van vrijdag op zaterdag gewond geraakt toen hij bij een achtervolging over de voet werd gereden. De politie loste schoten om de auto te stoppen en arresteerde twee mannen, zo heeft een politiewoordvoerder laten weten.

De mannen zouden in Franeker iemand hebben bedreigd. Even later kreeg de politie een melding dat dezelfde mannen bij een tankstation ervandoor gingen zonder te betalen.

Politieagenten gaven de auto een stopteken maar de mannen gaven daaraan geen gehoor. Tijdens de achtervolging ramde het duo meerdere politieauto's. Ook reden de mannen over de voet van een politieagent.

Agenten schoten op de auto om hem tot stoppen te brengen. Dat lukte ze uiteindelijk op de E10, even buiten Leeuwarden. De mannen zijn opgepakt.

Politie lost schoten bij dollemansrit
Politie lost schoten bij dollemansrit (Foto: ANP)

Producent Monty Python wint zaak om royalty's

Een producent van de film Monty Python and the Holy Grail heeft een rechtszaak om royalty's gewonnen. Mark Forstater beweerde dat het komediegezelschap van Monty Python hem niet het afgesproken bedrag aan royalty's heeft gegeven voor de musical die later van de film is gemaakt en de rechter heeft hem vrijdag gelijk gegeven.

Spamalot, de musicalversie van de film van uit 1975, ging acht jaar geleden in première. Forstater zou naar eigen zeggen bij spin-offs evenveel royalty's opstrijken als de Monty Python-leden, waaronder John Cleese.

De 69-jarige Forstater is blij met de uitspraak en schat dat hij nog ongeveer tweehonderdduizend pond krijgt. Het bedrag dat de producent nog aan royalty's krijgt wordt later bepaald.

De musical ging in 2005 in première op Broadway, waar het stuk vier jaar te zien was. Momenteel is de voorstelling nog op het Londense West End te zien. Onder anderen Paul Groot en Owen Schumacher speelden twee jaar geleden een rol in de Nederlandse versie.

Venezuela biedt Snowden asiel aan

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft besloten de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden asiel te verlenen. Dat maakte de president van het Zuid-Amerikaanse land in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend.

Maduro had eerder al aangegeven Snowden op te willen vangen, maar had toen nog geen asielverzoek van de Amerikaan ontvangen. Eerder vrijdag werd bekend dat Snowden in nog 6 landen asiel had aangevraagd. Snowden zit nog steeds vast in de transitzone van een vliegveld in Moskou.

Venezuela biedt Snowden asiel aan
Venezuela biedt Snowden asiel aan (Foto: ANP)

Weer succes voor inline-skaters op EK

De Nederlandse inline-skaters blijven tijdens het Europees kampioenschap in Almere de gouden medailles aaneen rijgen. Ditmaal won onder meer Elma de Vries een individuele gouden medaille op de puntenkoers. Ze had al een titel op de aflossing op de baan behaald.

Voor De Vries was de gouden plak op de puntenkoers gemakkelijk verdiend. Ze ontsnapte samen met de Italiaanse Federica di Natale uit het peloton, terwijl de andere Nederlandses de koers neutraliseerden. Di Natale kon geen vuist maken en moest achter de ontketende De Vries genoegen nemen met het zilver. Irene Schouten pakte de bronzen plak. Later op de avond was De Vries samen met Manon Kamminga en Bianca Roosenboom ook nog de beste op de aflossing op de weg. Op de 500 meter was Roosenboom beste Nederlandse met een zesde plaats.

Bij de mannen pakte Chrispijn Ariëns de gouden medaille op de puntenkoers, voor Jan Blokhuijsen. Op de aflossing waren Ronald en Michel Mulder samen met Lars Scheenstra de beste. Op de 500 meter werd Ronald Mulder tweede, achter de Spanjaard Ioseba Fernandez. Regerend wereldkampioen op deze afstand Michel Mulder werd in de halve finale verrassend uitgeschakeld en werd vijfde.

Vierhonderd schademeldingen bij NAM na beving

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft deze week zo'n vierhonderd schademeldingen binnengekregen na de aardbeving in het Groningse Garrelsweer van dinsdagnacht. Dat meldt de NAM vrijdag op haar website.

Groningers kunnen hun schade doorgeven via de website van de NAM of via een speciaal loket in het gemeentehuis van Loppersum. Er wordt vooral melding gemaakt van scheuren in muren en loszittend pleisterwerk.

De aardbeving was met een kracht van 3.0 relatief zwaar voor het gebied. In Groningen vinden geregeld aardbevingen plaats als gevolg van gaswinning door de NAM.

Hele weekend nauwelijks treinen rond Schiphol

Rond Schiphol rijden het hele weekeinde vrijwel geen treinen. De stremming duurt tot maandagochtend en wordt veroorzaakt door geplande werkzaamheden. De luchthaven adviseert reizigers om extra reistijd in te calculeren, meldde een woordvoerder vrijdag.

Tussen Schiphol en verschillende stations in Amsterdam rijden geen treinen. Er worden bussen ingezet. Ook de nachttreinen en de Thalys stoppen niet op Schiphol. Alleen tussen Schiphol en Leiden rijden nog treinen.

De vertraging kan oplopen tot een uur. Op Sloterdijk en de luchthaven worden kruiers ingezet om reizigers te helpen met het dragen van hun bagage.

De werkzaamheden zorgen ook voor overlast op de weg. Op de A4 van Amsterdam naar Schiphol worden de rijstroken versmald en wordt de maximumsnelheid verlaagd. Een woordvoerder van de ANWB verwacht hier geen files, maar adviseert reizigers wel op tijd te vertrekken. "Mogelijk sta je op het terrein van Schiphol zelf wel stil."

Prorail werkt aan het spoor om de verbinding tussen de luchthaven en Lelystad te verbeteren. Dit weekend worden veertien betonnen steunpunten voor nieuwe viaducten geplaatst, direct naast het spoor en in de middenberm van de A4. Ook in de weekenden van 7 en 8 september en 7 en 8 december is Schiphol per trein daardoor lastig bereikbaar.

De planning van de werkzaamheden is volgens Prorail afgestemd met Schiphol. Toch noemde een woordvoerder van de luchthaven het 'niet handig' dat in een druk weekend aan het spoor wordt gewerkt. Na de zomer wil Schiphol dan ook in overleg hierover.

Brandweerman aanslagen WTC geïdentificeerd

Meer dan 11 jaar na de aanslag op het World Trade Center in New York hebben de Amerikaanse autoriteiten nog een stoffelijk overschot geïdentificeerd. Het gaat om een brandweerman die bij het instorten van de torens op 11 september 2001 om het leven kwam. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.

Het zou gaan om 37-jarige Jeffrey Walz. Zijn resten zijn al voor mei 2002 gevonden, maar werden recentelijk pas geïdentificeerd. Hij kwam om in de noordelijke toren van het WTC.

Bijna 3000 mensen overleden door de terroristische aanslagen. Walz brengt het aantal geïdentificeerde slachtoffers op 1637.

Vitality Sensor was niet nauwkeurig genoeg

Tijdens de E3 van 2009 werd de Vitality Sensor voor Wii aangekondigd. Dit apparaat zou onder andere je hartslag kunnen meten en met die gegevens de gameplay aanpassen. Spannender, of juist minder spannend, en per persoon afgestemd.

Sindsdien was het echter stil rondom het accessoire voor Wii. Nintendo heeft nu echter aangegeven dat ze de techniek (voorlopig?) laten rusten. De testresultaten zijn niet bevredigend genoeg; slechts bij 90% van de testpersonen werkte de Vitality Sensor. Nintendo wil enkel accessoires die door vrijwel iedereen gebruikt kunnen worden.

Zodra ze 99,9% halen komt de Vitality Sensor weer in beeld. Voor nu kunnen we het dus wel even vergeten.

Wii Vitality Sensor

Company of Heroes 2

Met het faillissement van THQ was het een tijdje onzeker of deel twee van de Company of Heroes-serie wel uit zou gaan komen, en indien het uit zou komen, wanneer. Maar de oude rots in de branding SEGA besloot de game uit te geven en met een klein beetje uitstel ligt Company of Heroes 2 nu in de winkels. Is het weer net zo genieten als met Company of Heroes 1, welke voor mij persoonlijk de beste RTS-game ooit is, of is het een matig vervolg dat beter niet uitgegeven had kunnen worden?

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.