FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 juli 2013

Cameron: Hollywood gebruikt 3D verkeerd

Hij is zelf niet vies van wat 3D. Toch vindt James Cameron dat de techniek vaak verkeerd wordt ingezet. De filmmaker, bekend van het driedimensionale Avatar, neemt geen blad voor de mond tijdens een tweespraak met collega-regisseur Alfonso Cuarón.

Zo moeten Man Of Steel en Iron Man het ontgelden: 3D is volgens Cameron veel te vaak overbodig in een film. "Bij een budget van 150 miljoen dollar voor visuele effecten zal de film sowieso al spectaculair zijn."

Een wezenlijk verschil is echter of een film in 3D wordt geschoten, of dat de techniek naderhand wordt toegepast. Eerdergenoemde films behoren tot de tweede categorie, een grote fout wat betreft Cameron. Dit zou echter wel de ware intentie van het trucje laten zien, namelijk het binnenhalen van meer geld. 3D is dan dus vooral ten gunste van de filmstudio en niet zozeer voor de filmmaker.

Dat een film in 3D in de bioscoop verschijnt lijkt de laatste tijd meer regel dan uitzondering. Grote namen als Christopher Nolan hebben het format echter geweigerd, wat ze bepaald geen windeieren heeft gelegd. Omdat niet iedere regisseur in de positie verkeert om dit te doen lijkt echter de overdaad aan films-met-een-brilletje helaas nog niet ten einde.

Honkballers nu wel langs Curaçao

De Nederlandse honkballers hebben vrijdag hun vijfde duel tijdens het World Port Tournament gewonnen. Curaçao, dat eerder deze week Oranje nog verraste, verloor nu met 5-4 van de Nederlandse ploeg. Eerder vrijdag had Taiwan met 2-1 van Cuba gewonnen.

Nederland, Cuba en Taiwan staan na vijf duels in Rotterdam ieder op drie overwinningen en twee nederlagen. Nederland moet dus zaterdag van Taiwan winnen om de finale te bereiken. Cuba lijkt met alleen nog een duel tegen Curaçao te gaan ook zeker van de eindstrijd op zondag.

Altidore keert terug naar Premier League

AZ lijkt Jozy Altidore kwijt te raken aan Sunderland. De bekerwinnaar en de club uit de Engelse Premier League zouden een akkoord hebben bereikt over de Amerikaan. Dat meldt de spits vrijdag op zijn eigen website. De hoogte van de transfersom is niet bekend.

De overgang wordt maandag rondgemaakt. Dan ondergaat de 23-jarige Altidore een medische keuring bij de Black Cats. De Amerikaan had nog een contract voor twee seizoenen bij AZ.

Voor Altidore is de overstap naar Sunderland een terugkeer naar de Premier League. In het seizoen 2009-2010 speelde hij bij Hull City waar hij een keer scoorde in achttien duels. Daarna verhuisde hij naar Bursaspor in Turkije voor hij naar AZ kwam.

In Alkmaar scoorde hij 51 doelpunten in 93 duels. 31 van die treffers scoorde hij in het afgelopen seizoen waarin hij veertig wedstrijden speelde. Hij scoorde de winnende treffer in de bekerfinale tegen PSV.

School Almere blijft bezet

De bezetting van de International School in Almere gaat vrijdagavond toch door. Scholieren en ouders zijn van plan er de nacht door te brengen. Dat bevestigt schoolhoofd Rynette de Villiers vrijdagavond. Zij liet eerder nog weten dat de bezetting ten einde was.

De ouders en leerlingen protesteren sinds vrijdagochtend tegen de plotselinge sluiting van de school. De school moet dicht vanwege problemen met de onderwijslicentie. Voor een nieuwe licentie zijn aanpassingen nodig binnen de school maar het financiële risico is te groot om die door te voeren.

Een woordvoerder van de school laat weten dat het schoolhoofd niet blij is met de bezetting. "Maar het is mogelijk dat ze voor een nachtje toestemt", aldus de zegsman. De Villiers was voor overig commentaar niet bereikbaar. Volgens Omroep Flevoland zijn tientallen leerlingen van plan in het gebouw te overnachten.

Eerder overleg tussen de school, de gemeente en een ambtenaar van het ministerie van Onderwijs vrijdag leverde niets op. Begin komende week volgt een nieuw gesprek.

Neymar en Alba geopereerd aan amandelen

Barcelona kan zo'n tien dagen niet over nieuwe aanwinst Neymar beschikken. De Braziliaan is geopereerd aan zijn amandelen om een chronische ontsteking op te lossen. Verdediger Jordi Alba is aan hetzelfde probleem geholpen. Hij werd echter in Spanje geopereerd terwijl Neymar in Rio de Janeiro onder het mes ging.

Neymar, de ster van de Confederations Cup, kan zijn debuut voor Barça nog altijd op 17 juli maken. Dan speelt de Catalaanse club zijn eerste oefenwedstrijd in Polen. Op 2 augustus speelt de Spaanse kampioen in Camp Nou tegen Neymars oude club Santos.

[WBD] Murray verslaat verrassende Pool Janowicz

Andy Murray staat zondag net als vorig jaar in de finale van Wimbledon. De Schot (2) rekende vrijdag in de halve eindstrijd af met Jerzy Janowicz (24). De verrassende Pool won alleen de eerste set: 6-7 (2), 6-4, 6-4, 6-3. Na drie sets lag de partij enige tijd stil omdat het dak werd gesloten.

Janowicz leunde op zijn keiharde opslag en kreeg Murray ook met een hard doorkomende forehand aan het lopen. Als hij de Schot achter de baseline had strooide hij vervolgens met dropshots om de punten binnen te halen.

Die tactiek was lange tijd succesvol. In de eerste set waren er geen breaks, maar was Janowicz ruim beter in de tiebreak. Direct daarna leverde Janowicz echter zijn opslag in en die break was voor Murray voldoende om de stand gelijk te trekken.

Gaandeweg de wedstrijd begon de service van Janowicz echter steeds vaker te haperen. Er kwamen meer rally's en in de derde set gaf de Pool een break voorsprong uit handen om met 6-4 te verliezen.

Na afloop van de derde set besloot de hoofdscheidsrechter dat het dak dicht moest vanwege de invallende duisternis. Murray was het daar niet mee eens, terwijl Janowicz al de hele derde set had gevraagd om het dak dicht te doen.

Uiteindelijk hielpen de veranderende omstandigheden de vermoeide Janowicz niet. In de derde game van de partij brak Murray en toen Janowicz op 5-3 achter serveerde om in de wedstrijd te blijven leverde de Pool zijn opslag andermaal in.

Winnaar X Factor bekend

Haris heeft vrijdagavond het vijfde seizoen van X Factor gewonnen. De 18-jarige zanger liet in de finale Adriaan achter zich.

Met 64 procent van de stemmen wist Haris te winnen van Adriaan. Met zijn winst sleept Haris een platencontract in de wacht. Zijn eerste single Playing With Fire bracht hij in de finale voor het eerst ten gehore. Naast een platencontract won hij een auto. De zanger heeft echter nog geen rijbewijs.

Na één nummer moest B-Brave het veld al ruimen. De jongensgroep kreeg tijdens een tussentijdse stemming de minste stemmen. Coach Gordon reageerde hierop boos en tientallen bakvissen barstten hierop in huilen uit. De nieuwe Nederlandse boyband werd op voorhand getipt als winnaar.

De finale werd na het optreden van Haris opgeschrikt door een brandalarm. De uitzending werd hierop onderbroken met een reclame. Na de onderbreking bleek het om een vals alarm te gaan.

Het is voor de tweede keer dat een kandidaat uit het team van Angela Groothuizen won. Het derde seizoen coachte ze Jaap Reesema, die tegenwoordig vooral bekend is vanwege zijn relatie met Kim Kötter. Andere winnaars van het programma waren Sharon Kips, Lisa Hordijk en Rochelle Perts.

Opnames Geordie Shore uitgesteld na arrestaties

De opnames van Geordie Shore zijn tijdelijk stilgelegd nadat twee realitysterren in de boeien werden geslagen. Vicky Pattison en Holly Hagan werden woensdagochtend vroeg aangehouden nadat ze in een bar in Newcastle een meisje zouden hebben mishandeld, schrijft de Britse zender BBC.

Een 18-jarige meisje dat zou zijn aangevallen is in een ziekenhuis behandeld. Het incident vond plaats tijdens opnames voor een zevende seizoen van Geordie Shore. Een woordvoerder laat weten dat 'bepaalde castleden' tijdelijk uit het productieproces zijn gehaald.

Inmiddels zijn vijf seizoenen van de MTV-serie, de Britse versie van Jersey Shore, op tv uitgezonden. Regelmatig worden de realitysterren tijdelijk uit de serie gehaald wegens wangedrag.

Brandalarm tijdens finale X Factor

De finale van X Factor werd vrijdagavond opgeschrikt door het brandalarm.

Na het optreden van kandidaat Haris ging plots het brandalarm in studio 22 af. De uitzending werd hierop onderbroken door de regie van het programma.

Na de reclameonderbreking gaf presentator Martijn Krabbé aan dat er geen brand was uitgebroken. Een van de pyro's, die dienden voor de special effects tijdens de act, de oorzaak was.

Internazionale haalt Algerijn Belfodil

Internazionale heeft zich vrijdag versterkt met de Algerijn Ishak Belfodil. De aanvaller, die ook de Franse nationaliteit heeft, wordt overgenomen van Parma en tekent een contract dat hem tot 2018 in Milaan houdt. De transfersom is niet bekendgemaakt.

De 21-jarige Belfodil speelde in Frankrijk tweeënhalf seizoen bij Olympique Lyon waar hij voornamelijk in het tweede team speelde voordat hij naar Bologna verkaste. Na een half seizoen verruilde hij die club voor Parma waar hij afgelopen jaargang in 34 duels acht keer doel trof.

Belfodil noemde Inter in een eerste reactie 'een grote club'. "Ik ben werkelijk gelukkig en hoop het hier goed te doen."

'Grote toeloop bij crisisopvang'

Er is een grote toeloop bij de crisisopvang. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van een rondgang langs opvanglocaties. Die blijken overvol te zitten. Ook zouden wachtlijsten steeds langer worden.

Volgens RTL komt dit door de economische crisis. Steeds meer mensen zouden hun baan kwijtraken, failliet gaan of hun vaste lasten niet meer kunnen betalen.

Het aantal mensen dat niet meer in de opvang terecht kan is de afgelopen jaren opgelopen. In 2010 ging het om zes gezinnen waar geen plek voor was, een jaar later waren dit er 35 en vorig jaar ging dit om 154 gezinnen, zegt voorzitter van de Vereniging Federatie Opvang Jan Laurier tegen RTL. Sommigen komen vervolgens op straat terecht, laat hij weten.

IRA zware klap toegebracht

Bij een politieoperatie in Dublin zijn vrijdagavond acht mensen opgepakt op verdenking van lidmaatschap van de belangrijkste factie van de IRA. Ook werden kneedbare explosieven en pijpbommen in beslag genomen. Met de operatie is de verboden 'New IRA' in Dublin een grote klap toegebracht, aldus een bron bij de politie.

Alle acht worden vrijdag nog voorgeleid voor de anti-terreurrechtbank van Ierland. Dit speciale hof behandelt aan de IRA gerelateerde zaken.

Zeven verdachten werden aangehouden op een bijeenkomst van IRA-leden, de achtste werd gearresteerd in de buurt van een opslagplaats voor wapens.

Emma Watson wilde Spice Girl zijn

Emma Watson wilde als kind dolgraag een Spice Girl zijn. "Toen ik 7 of 8 was. Ik wilde Emma Bunton zijn", vertelt de actrice aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Ze was zo, zo leuk."

"Ik had een vriendin die Ellie heette en we kregen ruzie omdat zij blond haar had", aldus Watson. "Dus ze vond dat zij Emma moest zijn, en ik zei dan dat mijn naam Emma was. Dit ging maanden zo door."

De 23-jarige Watson werd op jonge leeftijd bekend door de Harry Potter-films. Ook was ze te zien in onder meer My Week With Marilyn en The Perks of Being A Wallflower.

Jannes treedt op met mongool

Jannes heeft een verstandelijk gehandicapte jongen de avond van zijn leven bezorgd. Tijdens een optreden bij 'TROS Muziekfeest op het plein' kwam de knul bij de volkszanger op het podium meezingen.

De Koning der Piraten stond voor de TROS in Uden. Halverwege het nummer 'Ik heb te veel van jou gehouden' beklom de verstandelijk beperkte jongen het podium om met de sympathieke Drent mee te zingen met de smartlap.

Een mooi gebaar van Jannes. Of het gastoptreden een vervolg zal krijgen, is helaas onbekend.

Benieuwd naar het gastoptreden? Het fragment is hier te bekijken

Bezetting Almeerse school ten einde

De groep leerlingen en ouders die de International School in Almere vrijdag bezetten verlaten het gebouw vrijdagavond. Dat heeft het schoolhoofd gezegd. Overleg over de toekomst van de school heeft vrijdag nog niets opgeleverd, maar begin volgende week wordt verder gepraat.

"Misschien komt er een konijn uit de hoge hoed, we hopen op een oplossing", zegt een woordvoerder van de school. "Dit kan niet wachten tot het einde van de zomer."

De International School Almere sloot plotseling de deuren vanwege problemen met de onderwijslicentie. Voor een nieuwe licentie zijn aanpassingen nodig, maar het financiële risico is te groot. De leerlingen en ouders vroegen vervolgens om garanties dat de school na de zomervakantie openblijft en zetten dat kracht bij door de school te bezetten.

Bij het overleg van vrijdagmiddag waren de gemeente en de twee partijen achter de International School - onderwijsstichting Het Baken Almere en Verenigde Scholen J.A. Alberdingk Thijm - betrokken. Een hoge ambtenaar van het ministerie van Onderwijs Ministerie had telefonische inbreng bij het overleg

De gemeente is in principe geen partij, maar vindt internationaal onderwijs in Almere belangrijk, zegt een gemeentewoordvoerder. "En nu hebben 150 kinderen opeens geen school, dus hebben we ons er toch in gemengd. We willen de partijen verleiden om met elkaar voor een oplossing te zorgen."

Die oplossing was er niet opeens, maar iedereen heeft toegezegd zich te blijven inzetten. Begin komende week volgt een nieuw gesprek. "Het doel is openblijven, maar het is een heel ingewikkelde zaak", aldus de woordvoerder van de gemeente.

Tbs'ers overtreden 56 keer regels verlof

Tbs'ers die met verlof mochten hebben zich vorig jaar 56 keer niet aan de regels van het verlof gehouden. Dat is een stijging in vergelijking met een jaar eerder toen het om 37 keer ging. Het gaat onder meer om tbs'ers die niet op tijd terug zijn. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vier keer werden regels overtreden bij begeleid verlof, bij onbegeleid verlof was dat twintig keer het geval. In 2011 ging dat nog om respectievelijk zeven en tien keer.

Bij zogeheten transmuraal verlof, waarbij nog wel toezicht is van de kliniek, werden de regels 26 keer overtreden. Bij proefverlof ging dit om vijf keer. Een keer werd verlof verleend terwijl er geen machtiging was afgegeven.

Alle tbs'ers werden wel weer aangehouden. In 43 gevallen gebeurde dat binnen een etmaal, schrijft Teeven. Jaarlijks vinden zo'n zeventig duizend verloven van tbs'ers plaats.

De stijging komt volgens Teeven door een scherpere registratie. De gegevens uit verlofaanvragen zouden onder meer strenger zijn gecontroleerd.

Dirk Taat is weer vrijgezel

Dirk Taat gaat weer als vrijgezel door het leven. De 28-jarige acteur heeft aan RTL Boulevard laten weten dat het 'gewoon op' was tussen hem en zijn ex-vriendin Mo.

Taat speelde onder meer in de series Single en Onderweg naar Morgen. Drie jaar geleden won hij het realityprogramma De Pelgrimscode. Vorig jaar eindigde hij als tweede in Sterren Springen, waarin bekende Nederlanders hun kunsten als schoonspringers lieten zien.

Burgemeester Waalre discrimineerde niet

Burgemeester Henri de Wijkerslooth van Waalre heeft zich met uitlatingen in de media niet schuldig gemaakt aan discriminatie van kampbewoners. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam bepaald. Bewoners van het woonwagenkamp in Waalre deden in het najaar aangifte tegen de burgemeester wegens belediging.

De Wijkserslooth liet in oktober aan De Telegraaf weten dat wat hem betreft woonwagenkampen, die hij 'vrijplaatsen noemde', strenger moeten worden aangepakt. Ook zei hij voor het langzaam uitsterven van de woonwagenkampen te zijn.

Het OM oordeelde echter dat geen sprake is van discriminatie omdat woonwagenbewoners niet vallen onder een ras of geloofsovertuiging. Daarnaast was de inhoud van de uitspraken van de burgemeester evenmin discriminerend, aldus het OM, dat het oordeel al in april velde.

De relatie tussen De Wijkerslooth en de woonwagenbewoners verloopt al langer stroef. Na de aanslag op het gemeentehuis van Waalre een jaar geleden wezen inwoners en media naar bewoners van het kamp omdat de burgemeester kort daarvoor een aanvaring met hen zou hebben gehad over de plannen van de gemeente met het kamp. De burgemeester keurde de verwijzingen naar het kamp echter af.

Rabat stelt uitgekleed emancipatiebeleid voor

De Marokkaanse regering heeft vrijdag een reeks maatregelen voorgesteld om de positie van vrouwen te verbeteren. Het islamistische kabinet heeft de legalisering van abortus en steun voor alleenstaande moeders uit het door de vorige regering samengestelde pakket geschrapt. Desalniettemin steunt de Europese Unie de plannen met een subsidie van 45 miljoen euro.

Het pakket telt liefst honderdvijftig maatregelen, liet minister van vrouwen- en gezinszaken Bassima Hakkaoui weten. Die moeten een eind maken aan de achterstelling van vrouwen in de gezondheidszorg, het onderwijs en de werving van ambtenaren.

Volgens Hakkaoui's voorganger Nouzha Skalli bevatte het pakket, dat zij tijdens haar bewind voorbereidde, oorspronkelijk de gedeeltelijke legalisatie van abortus. De strengislamitische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling bestreed dat plan indertijd vanuit de oppositiebanken. Toen de islamisten eind 2011 de verkiezingen wonnen en Skalli plaatsmaakte voor Hakkaoui grepen zij hun kans en zetten het emancipatieplan naar hun hand. De EU is volgens Hakkaoui op de hoogte, maar maakte geen bezwaar.

De Marokkaanse politiek telde al nooit veel vrouwen, maar op het ogenblik is Hakkaoui zelfs de enige vrouw in het kabinet. Van de 245 kandidaten voor een ministerspost waren er maar 27 vrouw, verontschuldigde Hakkaoui zich.

Enkelband in eindfase detentie

Gevangenen krijgen voortaan een enkelband als zij buiten de gevangenis komen. De zogeheten detentiefasering, waarbij gevangenen nu worden voorbereid op de terugkeer in de samenleving, wordt geschrapt. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Alleen het incidenteel verlof, waarbij het gedetineerden wordt toegestaan om bijvoorbeeld naar een begrafenis te gaan, blijft bestaan. "Het kabinet wil af van de vrijblijvendheid die de tenuitvoerlegging van vrijheidsstraffen nu gedeeltelijk aankleeft", schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven vrijdag.

Teeven wil dat gevangenen ook zelf meewerken aan hun terugkeer in de maatschappij. Bij goed gedrag kunnen zij het laatste deel van hun straf thuis uitzitten, maar dan krijgen ze wel een enkelband om. Ze mogen hun huis niet verlaten, alleen voor werk en voor artsenbezoek. Alcohol en drugs zijn niet toegestaan.

De elektronische detentie mag maximaal een jaar duren.

Duizenden Nederlanders gaan fijnstof meten

Duizenden Nederlanders gaan maandag fijnstof in de lucht meten. Ze doen dat door een speciaal opzetstukje op de camera van hun smartphone te zetten. De meting gebeurt in het kader van het zogeheten iSpex-project waaraan onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het KNMI en de Technische Universiteit Delft meewerken.

Voor het experiment zijn eerder tienduizend opzetstukjes verspreid aan vrijwillige deelnemers. In combinatie met een speciale app worden zo gegevens van fijnstof in heel Nederland naar het RIVM verstuurd, die het vervolgens analyseert. Doel van het experiment is meer te weten te komen over de concentratie van verschillende typen fijnstof. Ook wil de organisatie de kennis van burgers over fijnstof vergroten.

Het iSpex-project heeft enige tijd op mooi weer moeten wachten. De meting moet plaatsvinden bij een vrijwel onbewolkte lucht, die voor maandag is voorspeld.

Van Ginkel voor vijf jaar naar Chelsea

Marco van Ginkel speelt de komende vijf jaar bij Chelsea. De 20-jarige middenvelder zette vrijdag zijn handtekening onder een contract bij de Londense club. Donderdag waren zijn oude club Vitesse en Chelsea al tot een akkoord over een transfer gekomen. Wat Van Ginkel Vitesse oplevert is niet bekendgemaakt.

Van Ginkel, die sinds twee seizoenen een vaste waarde was bij Vitesse, deed afgelopen maand met Jong Oranje mee aan het EK in Israël. De halve finale was daar het eindstation. In november speelde hij tot nu toe zijn enige A-interland tegen Duitsland (0-0).

De jonge Amersfoorter verwacht veel van zijn tijd bij Chelsea. "Ik ben erg blij. Het stadion ziet er goed uit en de trainingsfaciliteiten zijn geweldig. Ik ken alle spelers en leer ze maandag kennen."

UEFA behandelt beroep Fenerbahçe woensdag

Het beroep van Fenerbahçe tegen de Europese uitsluiting dient woensdag. Dat maakte de UEFA vrijdag bekend. De Turkse topclub werd uitgesloten van Europees voetbal vanwege beschuldigingen van matchfixing in 2011. Fenerbahçe ontkent alle betrokkenheid.

De club uit Istanbul werd afgelopen seizoen tweede in de Turkse Süperlig. De ploeg zou daardoor in de derde kwalificatieronde van de Champions League in mogen stromen. Daarvoor wordt op 19 juli geloot. De heenwedstrijden staan op 30 en 31 juli op de planning.

Als Fenerbahçe het beroep bij de UEFA verliest is er nog de mogelijkheid om naar het CAS te stappen. Bij het sportarbitragehof kan dan een spoedzitting worden aangevraagd.

Door de uitsluiting van Fenerbahce zou nummer drie Besiktas de Champions League ingaan, maar die club werd om dezelfde reden als Fenerbahçe uitgesloten. Het beroep van Besiktas dient donderdag. Als zowel Fenerbahçe als Besiktas verbannen blijft uit Europa gaat Bursaspor, de nummer vier van afgelopen seizoen, de Champions League in.

[WL] Volleyballers winnen ook van Finland

De Nederlandse volleyballers blijven het goed doen in de World league. In het Finse Tampere werd Finland vrijdag met 3-1 verslagen: 23-25, 25-23, 25-23 en 25-23. Voor de Nederlanders is het de zevende zege in negen duels. De Oranjemannen blijven dan ook koploper in poule C.

Zaterdag staat in Tampere een tweede uitduel tegen Finland op het programma. Rivaal Canada speelt ondertussen zaterdag en zondag uit bij Japan. De voorsprong van Nederland op Canada in de poulestand is door de zege op Finland gegroeid tot vier punten. Nederland is bij een 3-0 of 3-1 zege zeker van de finaleronde in Argentinië. 

[Tour] Uitslagen en standen na zevende etappe

Vandaag werd de zevende etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag zevende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Peter Sagan CAN SLW 4.54:12
2 John Degenkolb ARG DUI z.t.
3 Daniele Bennati SAX ITA z.t.
4 Michal Kwiatkowski OME POL z.t.
5 Edvald Boasson Hagen SKT NOO z.t.
6 Francesco Gavazzi AST ITA z.t.
7 Yony Gallopin RSH FRA z.t.
8 Arthur Vichot FDJ FRA z.t.
9 Manuele Mori LAM ITA z.t.
10 Sylvain Chavanel OME FRA z.t.
16 Bram Tankink BEL NED z.t.
18 Wout Poels VAC NED z.t.
34 Tom Dumoulin ARG NED z.t.
47 Laurens ten Dam BEL NED z.t.
52 Bauke Mollema BEL NED z.t.
63 Robert Gesink BEL NED z.t.
107 Tom Veelers ARG NED +14,53
115 Koen de Kort ARG NED z.t.
120 Roy Curvers ARG NED z.t.
127 Danny van Poppel VAC NED z.t.
129 Albert Timmer ARG NED z.t.
137 Lieuwe Westra VAC NED z.t.
138 Boy van Poppel VAC NED z.t.
139 Johnny Hoogerland VAC NED z.t.
147 Niki Terpstra OME NED z.t.
163 Lars Boom BEL NED z.t.
166 Tom Leezer BEL NED z.t.

Algemeen klassement na zevende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Daryl Impey ORI ZAF 27.12,29
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO + 0,03
3 Simon Gerrans ORI AUS + 0,05
4 Michael Albasini ORI ZWI z.t.
5 Michal Kwiatkowski OME POL + 0,06
6 Sylvain Chavanel OME FRA z.t.
7 Christopher Froome SKY GBR + 0,08
8 Richie Porte SKY AUS z.t.
9 Nicolas Roche SAX IER + 0,14
10 Roman Kreuziger SAX TSJ z.t.
36 Wout Poels VAC NED + 0,38
37 Bauke Mollema BEL NED + 0,42
38 Bram Tankink BEL NED z.t.
39 Laurens ten Dam BEL NED + 0,42
72 Robert Gesink BEL NED + 9,08
78 Tom Dumoulin ARG NED +14,52
131 Lars Boom BEL NED +36,49
138 Boy van Poppel VAC NED +39,34
148 Roy Curvers ARG NED +42,45
150 Danny van Poppel VAC NED +42,58
156 Niki Terpstra OME NED +45,37
159 Tom Leezer BEL NED +48,06
161 Johnny Hoogerland VAC NED +49,27
175 Koen de Kort ARG NED +54,23
177 Albert Timmer ARG NED +54,24
180 Lieuwe Westra VAC NED +57,12
188 Tom Veelers ARG NED +1:01,11

Klassement groene trui na zevende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 224
2 André Greipel LOT DUI 130
3 Mark Cavendish OME GBR 119
4 Alexander Kristiff KAT NOO 111
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO 88


Klassement witte trui na zevende etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Michal Kwiatkowski OME POL 27.12,35
2 Andrew Talansky GAR VS + 0.16
3 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 0,19
4 Tejay van Garderen BMC VS + 0,25
5 Peter Sagan CAN SLW + 0,28


Klassement bolletjestrui na zevende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Blel Kadri AG2 FRA 12
2 Pierre Rolland EUR FRA 11
3 Simon Clarke ORI AUS 5
4 Thomas de Gendt VAC BEL 4
5 Jens Voigt RSH DUI 4


Ploegenklassement na zevende etappe

# ploeg land Tijd
1 Orica Greenedge AUS 80.45,40
2 Team Sky GB + 0,08
3 Saxo-Tinkoff Den + 0,19
4 Movistar VS + 0,25
5 Garmin SPA + 0,27


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN USA 4
21 Jurgen van den Broeck LOT BEL 6 DNS
83 Maxime Bouet AG2 FRA 6 DNS
67 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 6
73 Nacer Bouhanni FDJ FRA 6
61 Janez Brajkovic AST SLO 7 DNS
179 Christian vande Velde GAR USA 7
146 Adriano Malori LAM ITA 7

[WBD] Rojer loopt finale gemengd dubbel mis

Jean-Julien Rojer is in de halve finale van het gemengd dubbelspel op Wimbledon uitgeschakeld. Samen met de Russin Vera Dushevina was de Antilliaanse Nederlander niet opgewassen tegen het als eerste geplaatse duo Bruno Soares en Lisa Raymond. De Braziliaan en de Amerikaanse wonnen met tweemaal 6-4.

Jiske Griffioen en Aniek van Koot bereikten de finale van het vrouwenrolstoeldubbelspel. De als eerste geplaatste Nederlandse vrouwen versloegen het Nederlands-Duitse duo Sabine Ellerbrock en Sharon Walraven met 6-3, 6-2.

Marjolein Buis en de Britse Lucy Shuker lieten zich in de andere halve finale verrassen. Het als tweede geplaatste duo ging hard onderuit tegen de Japanse Yui Kamiji en de Britse Jordanne Whiley: 1-6, 2-6.

[WBD] Djokovic in vijf sets voorbij Del Potro

Novak Djokovic heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de finale van Wimbledon bereikt. De Servische nummer een van de wereld sloeg zich in vijf sets langs de Argentijn Juan Martin del Potro (8): 7-5, 4-6, 7-6 (2), 6-7 (6), 6-3. Djokovic won in 2011 zijn eerste finale in Londen.

Beide mannen hadden tot nu toe geen set verloren op Wimbledon. De laatste keer dat ze elkaar troffen, in de troostfinale van de Olympische Spelen, was de Argentijn de beste. Vrijdag was het na een gelijkopgaande eerste set echter Djokovic die de eerste set naar zich toetrok.

Del Potro liet zich aan het begin van het tweede bedrijf behandelen aan de knie die hij in de vorige ronde tegen David Ferrer blesseerde. Desondanks trok hij in die tweede set aan het langste einde. In de derde set waren er geen breaks en liep Djokovic na een sterke tiebreak uit naar een 7-2 voorsprong.

In de vierde set leek de Serviër naar de zege uit te lopen toen hij in de zevende game een break plaatste, maar Del Potro kwam meteen weer terug. In de tiebreak maakte de Argentijn vervolgens twee matchpunten van Djokovic ongedaan en trok de stand weer gelijk.

Zowel Djokovic als Del Potro kreeg halverwege de vijfde set breakkansen, maar de beide mannen lieten ze onbenut. Op 4-3 sloeg Djokovic dan toch toe. Toen hij voor de wedstrijd serveerde moest hij eerst een breakkans van Del Potro onschadelijk maken voordat hij zijn derde matchpunt kon benutten.

Met 4:43 uur is de halve finale tussen Djokovic en Del Potro de langste in de geschiedenis van Wimbledon. Ivan Lendl, nu de coach van Andy Murray die in de andere halve finale tegen Jerzy Janowicz speelt, en Boris Becker waren in 1989 42 minuten eerder klaar.

De Zeeuw nog een jaar bij Anderlecht

Demy de Zeeuw speelt ook volgend seizoen voor Anderlecht. De Belgische club huurt de 30-jarige middenvelder nog een jaar van Spartak Moskou, meldt Anderlecht vrijdag. De 27-voudig international, die volgend jaar zomer transfervrij is, komt sinds januari op huurbasis uit voor de ploeg uit Brussel.

"Ik ben zeer gelukkig dat Anderlecht en Spartak Moskou een overeenkomst hebben gevonden want ik wil heel graag bij Anderlecht blijven", laat De Zeeuw weten op de website van Anderlecht. Toen ik hier aankwam bij de club had ik een conditionele achterstand, maar deze is nu volledig weggewerkt."

De Zeeuw hoopt met Anderlecht de Belgische titel te prolongeren."Ik ga vechten voor mijn plaats volgend seizoen en hoop met paars-wit opnieuw kampioen te worden. Ook een ronde verder geraken in de Champions League is dit jaar een doel."

De Zeeuw verruilde Ajax na het behalen van de dertigste landstitel in 2011 voor Spartak Moskou, maar in Rusland raakte hij al snel uit beeld. Eerder stond hij onder contract bij Go Ahead Eagles en AZ, waarmee hij in 2009 kampioen werd.

Bij Anderlecht speelt ook Bram Nuytinck, John van den Brom is trainer.

Swerts en Poepon stappen over naar NAC

NAC Breda heeft zich verzekerd van de diensten van Gill Swerts en Rydell Poepon. Rechtsback Swerts tekent voor twee jaar bij de eredivisionist en aanvaller Poepon wordt voor een jaar gehuurd van ADO Den Haag. De Belg Swerts, die afgelopen seizoen voor het Deense SønderjyskE speelde, trainde de afgelopen weken al mee in Breda.

"Het aantrekken van Gill en huren van Rydell past precies in het plaatje wat we met NAC hebben dit seizoen", reageert technisch directeur Jeffrey van As op de clubsite. De 30-jarige Swerts stond voor zijn vertrek naar Denemarken onder contract bij AZ, Vitesse en Feyenoord. Poepon werd vorig jaar door ADO gekocht van De Graafschap. De spits trof afgelopen seizoen drie keer doel in 27 duels.

NAC trok eerder de clubloze Jeffrey Sarpong, Henrico Drost (RKC Waalwijk), Joey Suk (Beerschot AC) en oude bekende Gábor Babos (NEC) aan. NAC is ook nog in gesprek met de Hongaar Boldizsár Bodor, die momenteel op proef is. Ook Matthew Amoah en Daniël de Ridder zijn in beeld voor een contract.

Abbott weer beste bergop in Giro Rosa

De Amerikaanse Mara Abbott heeft vrijdag haar tweede ritzege op rij geboekt in de Giro Rosa. Ze kwam na 121 kilometer als eerste boven in San Domenico. Claudia Häussler uit Duitsland werd tweede op 24 tellen van de rozetruidraagster, de Italiaanse Francesca Cauz werd op 34 seconden derde.

Marianne Vos verloor voor de tweede dag op rij tijd op een beklimming. De kopvrouw van Rabobank-Liv-Giant werd vrijdag zevende op 1.39 minuten van Abbott. Ook in het algemeen klassement staat ze zevende en geeft ze inmiddels 5.09 minuten toe op de Amerikaanse. Vos won de Giro Rosa de afgelopen twee jaar.

Beledigde Thaise koning verleent webdesigner gratie

De Thaise koning heeft gratie verleend aan een voor majesteitsschennis veroordeelde webdesigner. Tanyawut Taweewarodomkul kwam vrijdag, na slechts drie van zijn dertien jaar gevangenisstraf te hebben uitgediend, op vrije voeten.

Tanyawut ontwierp een website voor de 'roodhemden', een oppositiebeweging die drie jaar geleden massale protesten tegen de regering op touw zette. De veertiger werd schuldig bevonden aan het plaatsen van twee voor de koning beledigende berichten en het toelaten van een derde. De rechter legde hem dertien jaar gevangenisstraf op.

De protesten van de roodhemden, aanhangers van oud-premier Thaksin Shinawatra, in 2010 werden op brute wijze neergeslagen door het leger. Daarbij kwamen minstens negentig mensen om het leven. De verkiezingen van 2011 brachten Thaksins zus Yingluck aan de macht.

Geen land ter wereld treedt zo streng op tegen majesteitsschennis als Thailand.

FOK!filmtips van de dag: Cast Away

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Chuck Noland, een rol van Tom Hanks, werkt bij het koeriersbedrijf FedEx en laat zijn leven leiden door de klok. Hij en zijn vriendin Kelly, gespeeld door Helen Hunt, moeten hun agenda's dusdanig op elkaar afstemmen willen zij elkaar zo nu en dan ook nog in levende lijven zien. Wanneer Chuck tot grote ontsteltenis betrokken raakt bij een vliegtuigongeluk komt aan zijn hectische leefpatroon abrupt een einde. Hij spoelt aan op een onbewoond eiland en moet het vanaf dat moment zien te redden zonder de gemakken van de moderne wereld. Dit vergt de nodige inspanning en inventiviteit en een nieuwe levensvisie kan dan ook niet uitblijven.

Na het succesvolle Forrest Gump zijn regisseur Robert Zemeckis en acteur Tom Hanks elkaar ondanks alle nieuwe projecten niet uit het oog verloren. Tijdens opnames van Apollo 13 ontwikkelde Hanks samen met scenarist William Broyles jr. het scenario voor Cast Away en werd ook Zemeckis bij het project betrokken. Besloten werd dat de film in twee etappes opgenomen diende te worden. Tom Hanks, die de hoofdrol voor zijn rekening zou nemen, moest namelijk de kans krijgen voor zijn rol flink wat gewicht te verliezen. Vijf maanden kreeg hij de tijd af te vallen. Zemeckis gebruikte deze tijd voor opnames van What Lies Beneath; een film die voor hem een snel, maar zeer succesvol tussendoortje werd. Te zien om 20.30 uur op RTL5.

Matty is een net alleen gelaten huisvrouw. Johnny is vrachtwagenchauffeur. Zij is 41. Hij is 29. Ze hebben een aanrijding op het parkeerterrein van een supermarkt en er volgt een vlammende ruzie over wie er nu eigenlijk fout zit. Het blijft echter niet bij deze confrontatie. De aanrijding tussen Matty en Johnny is het begin van een romantisch verhaal vol drama en rauwe humor.

De filmtitel Aanrijding in Moscou doet misschien vermoeden dat het om een verkeersongeluk op het Rode Plein draait, maar met Moscou wordt een buitenwijk van de Belgische stad Gent bedoeld. Dit uit het leven gegrepen komische drama is de debuutfilm van regisseur Christophe van Rompaey, die onder meer ervaring opdeed bij de tv-serie Team Spirit, de Vlaamse versie van de Nederlandse voetbalkomedie All Stars. Te zien om 23.30 uur op Nederland 2.

Interview with the Vampire vertelt het levensverhaal van Louis de Pointe du Lac. In 1791 heeft hij na het verliezen van zijn vrouw geen zin meer om te leven. Hij wordt door de vampier Lestat gebeten en deze geeft hem de keuze om als vampier verder te leven of een langzame dood te sterven. Louis kiest ervoor om een vampier te worden en leert van Lestat hoe het is om als vampier te leven. De jaren gaan voorbij en Louis kiest ervoor om van het bloed van dieren te leven omdat hij geen onschuldigen wil vermoorden. Ook het gezelschap van Lestat bevalt hem steeds minder. In Parijs ontmoet hij een groep vampieren die heel anders leven en Louis vindt een manier om alles anders te laten worden. Te zien om 00.30 uur op SBS6.

Rush Hour 2, Last Holiday, Who Am I?, An Ideal Husband, Doodslag, Bottle Shock, Vertical Limit, Alien Siege en Old School zijn vanavond ook te zien op de televisie.

[Tour] Sagan tevreden over tactiek Cannondale

Peter Sagan steekt de loftrompet uit voor de Cannondale-ploeg. De Slowaak wist vandaag in de zevende etappe van de Tour de France eindelijk zijn ritzege veilig te stellen, nadat hij van de zes voorgaande etappes drie keer tweede werd. "Door mijn ploeggenoten heb ik mijn eerste tourzege dit jaar kunnen behalen. Ik wil mijn team bedanken", zei de 23-jarige sprinter na afloop.

De Slowaak zag zijn ploeg na de tweede beklimming van de dag flink doortrekken toen concurrenten Marcel Kittel (Argos-Shimano), Mark Cavendish (Omega Pharma) en André Greipel (Lotto-Belisol) achterop raakten. Sagan kon vrij gemakkelijk de tussensprint winnen, waardoor zijn voorsprong in het klassement om de groene trui op Greipel nu 96 punten bedraagt.

Sagan, die vorig jaar drie tourritten won, viel in de eerste etappe en is verheugd dat hij zich steeds beter voelt. "Ik ben blij met de ritwinst en over hoe het gegaan is. Ik kwam in de eerste tourdagen ten val en voelde me slecht, maar ik heb vertrouwen in mezelf gehouden. Ik voel me steeds sterker."

'Wolf gevonden in Noordoostpolder'

In de Noordoostpolder is donderdagochtend mogelijk een wilde Europese wolf aangetroffen. Een doodgereden beest met sterke kenmerken van een wolf lag in de berm aan de Uiterdijkenweg in Luttelgeest. Mocht het inderdaad gaan om een wolf, dan is het de eerste die in anderhalve eeuw tijd in Nederland is aangetroffen.

Leo Linnartz, ecoloog bij ARK Natuurontwikkeling, denkt dat het gaat om een wolf van Duitse afkomst. "Duitse experts verifiëren mijn vermoeden. We moeten echter nog een slag om de arm houden." Dna van het dier is opgestuurd naar een bureau in Duitsland. De uitslag van dat onderzoek moet worden afgewacht.

Het zou volgens Linnartz namelijk ook om een kruising tussen een wolf en een hond kunnen gaan. "Wolfshonden kunnen wat uiterlijke kenmerken betreft verdacht veel lijken op wolven." Waar het gevonden beest nu is wil Linnartz niet zeggen.

De wilde Europese wolf is al ruim anderhalve eeuw niet in Nederland aangetroffen. Wel wordt de kans steeds groter dat hij wordt aangetroffen, omdat Duitse en Poolse roedels steeds verder oprukken naar de Nederlandse grens. In april zou nog een wolf gefotografeerd zijn bij Meppen, vijftien kilometer over de Duitse grens.

Acht ton studieschuld geïncasseerd bij 2600 man

Zo'n 2600 naar het buitenland verhuisde oud-studenten zijn dit jaar opgespoord vanwege een onbetaalde studieschuld. In totaal werd achthonderdduizend euro aan openstaande schulden bij hen geïncasseerd. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tegen de opgespoorde schuldenaren die nog niets hebben betaald, wordt actie ondernomen, aldus de minister. Daarbij moeten de verwachte opbrengsten overigens wel opwegen tegen de kosten. Een jaar eerder wist de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) slechts vierhonderd oud-studenten met een schuld terug te vinden.

Het hogere aantal opgespoorde oud-studenten met een studieschuld is het gevolg van diverse maatregelen van het ministerie. Zo beschikt DUO tegenwoordig over een tienkoppig team, dat is gespecialiseerd in het opsporen en tot betaling aanzetten van de debiteuren.

In totaal zijn er volgens Bussemaker ongeveer zeshonderdduizend mensen met een gezamenlijke studieschuld van 83 miljoen euro. Van 36 duizend van hen is de verblijfplaats onduidelijk. Ongeveer tachtig procent van deze 'onvindbare' oud-studenten heeft de Nederlandse nationaliteit. Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat veel van hen zich in omringende landen bevinden, zoals België, Duitsland en Groot-Brittannië.

Sophia Loren maakt comeback in film zoon

Sophia Loren gaat voor het eerst in bijna tien jaar weer een hoofdrol spelen. De 78-jarige Italiaanse actrice heeft getekend voor La Voce Umana, die wordt geregisseerd door haar 40-jarige zoon Edoardo Ponti. Dat schrijven diverse Italiaanse media vrijdag. Lorens laatste hoofdrol was in de Canadese miniserie Lives of the Saints uit 2004.

Het is niet voor het eerst dat Loren zich laat regisseren door haar zoon. In 2002 maakten de twee al Cuori Estrani, internationaal uitgebracht als Between Strangers. Die film vormde het speelfilmregiedebuut van Ponti.

La Voca Umana werd in 1930 uitgebracht als La Voix Humaine door de Franse schrijver en dichter Jean Cocteau. De opera is een eenakter die door één zangeres wordt gespeeld. Het verhaal gaat over een vrouw die via de telefoon met haar, voor het publiek onzichtbare, vriend spreekt die haar verlaat om met een andere vrouw te trouwen.

De acteurs in Ponti's versie spreken in het Napolitaanse dialect. Later deze maand vangen de opnames, die zo'n drie weken in beslag nemen, aan in Napels, Rome en de havenstad Ostia.


Sophia Loren maakt comeback in film zoon (Foto: Novum)

[Tour] Kijkoperatie voor Van den Broeck

Jurgen van den Broeck ondergaat volgende week woensdag een kijkoperatie aan zijn gehavende knie. Volgens de eerste diagnose heeft de Belg zijn achterste kruisband en de mediale band van zijn rechterknie ingescheurd. Ook zou hij kraakbeenletsel hebben opgelopen bij zijn val in de vijfde etappe van de Tour de France.

De 30-jarige kopman van Lotto-Belisol ging woensdag kort voor de finish in Marseille onderuit bij een massale valpartij. Een dag later gaf hij er de brui aan. Van den Broeck eindigde vorig jaar als vierde in het tourklassement.

"De kijkoperatie kan nog niet deze week plaatsvinden omdat Jurgen verschillende open wonden aan zijn knie heeft", liet zijn manager Jef van den Bosch vandaag weten aan Het Laatste Nieuws. "Hierdoor is het risico op infecties te groot. Hij kan nog niet stappen. Verder kunnen we nog niet inschatten hoe lang hij out zal zijn."

Sparta contracteert Sinouh

Khalid Sinouh staat de komende twee jaar onder contract bij Sparta Rotterdam. Dat meldt de club uit de Jupiler League. De 38-jarige doelman zat zonder club nadat zijn contract bij N.E.C. Nijmegen was afgelopen. Sinouh moet het vertrek van Nico Pellatz opvangen, die naar Dynamo Dresden vertrok.

"We hebben veel jonge talentvolle keepers bij Sparta en met de komst van Khalid kiezen we voor een brok aan ervaring gekoppeld aan een sterke persoonlijkheid", zegt algemeen- en technisch directeur Wiljan Vloet over het aantrekken van de geboren Amsterdammer met Marokkaanse roots.

Sinouh was eerder onder meer doelman bij RKC, AZ, Omonia Nicosia uit Cyprus en het Turkse Kasimpasa. De laatste jaren was hij reservekeeper bij achtereenvolgens FC Utrecht, PSV en N.E.C.

Ciolek sprint naar zege in Ronde van Oostenrijk

Gerald Ciolek heeft de zesde etappe van de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De 26-jarige Duitser van het kleine MTN-Qhubeka sprintte in Poysdorf naar de ritzege. Hij bleef in de massasprint de Italiaan Simone Ponzi van Astana en de Australiër Jonathan Cantwell van Saxo Bank voor.

Kevin Seeldraeyers was betrokken bij een grote valpartij in de laatste kilometers, maar hield alleen enkele schrammen over aan zijn val. De Belg van Astana verloor geen tijd op de concurrentie en behoudt de leiding in het algemeen klassement. De Oostenrijker Riccardo Zoidl (Gourmetfein-Simplon) volgt op 52 seconden.

Voor de renners staat er morgen een vlakke individuele tijdrit van 24 kilometer op het programma. De finish en aankomst is in Podersdorf am See.

ING gaat Fyra-miljoenen uitkeren

ING keert de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS vrijdag 37 miljoen euro uit voor de Fyra. De bank stond garant voor twaalf voorschotten die NMBS opzij had gezet voor AnsaldoBreda, de leverancier van Fyra. Een rechter in Milaan heeft het eerdere betalingsverbod vrijdag opgeheven, meldt een woordvoerster van ING desgevraagd.

NMBS heeft de leverantie van de Fyra-treinen stopgezet en wil de aanbetaling terug van AnsaldoBreda. Het geld daarvoor was echter gestort op een derdenrekening van ING. Een Italiaanse rechter verbood terugbetaling begin juni nog.

De rechtbank in Utrecht bepaalde woensdag dat ING de miljoenen moet betalen. Volgens de rechter deed het verbod van zijn Italiaanse evenknie niet ter zake. ING stond samen met zeven andere banken garant voor de 37 miljoen euro.

Iraanse filmmaker Panahi wordt lid Academy

De Iraanse filmmaker Jafar Panahi heeft de uitnodiging van de Amerikaanse Academy of Motion Picture Arts and Sciences geaccepteerd. Hij wordt hiermee lid van de organisatie die mag stemmen over de Oscars. Het werd Panahi onlangs door de Iraanse autoriteiten verboden om de komende twintig jaar films te maken of Iran te verlaten. Hij was een van de 276 filmmakers die dit jaar werden uitgenodigd lid te worden van de Academy.

Panahi's films werden door de Iraanse overheid bestempeld als propaganda tegen het regime en zijn handelen zou de nationale veiligheid in het geding hebben gebracht. De 52-jarige filmmaker is vooral bekend van The White Balloon en The Circle.

De Amerikaanse filmmaker en polemist Michael Moore publiceerde de reactie van Panahi op zijn website. Daarin schrijft de Iraniër zeer vereerd te zijn met de uitnodiging en deze met grote trots te accepteren. "Als ik de komende twintig jaar zelf geen films meer kan maken, ben ik in iedere geval in de gelegenheid mijn liefde voor films maken te delen", schreef Panahi.

Ondanks alles weet Panahi zijn films toch aan het internationale publiek te tonen. Zo wist hij in 2011 zijn film This Is Not a Film naar het filmfestival van Cannes te smokkelen via een flashdisc in een cake. Vorig jaar wist hij zijn film Closed Curtain heimelijk Berlijn binnen te krijgen, waar het tijdens de Berlinale de prijs voor beste scenario won. "Wij denken dat de organisatoren van het Berlijnse festival hun gedrag moeten aanpassen", liet de Iraanse overheid toen weten.

Arnie en Sly werken weer samen

Zet 17 oktober in je agenda! Vanaf die datum zijn actiehelden pur sang Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone weer samen in de bioscoop te bewonderen. We hebben het hier natuurlijk over Escape Plan, een project van regisseur Mikael Hafstrom.

Dat ze al op leeftijd zijn doet er niet toe: wanneer Ray Breslin (Stallone) erin wordt geluisd en ten onrechte in de gevangenis terecht komt, zet hij alles op alles om te ontsnappen en erachter te komen wie hem verraden heeft. Met hulp van celgenoot Swan Rottmayer (Schwarzenegger) natuurlijk.

In Escape Plan werken onze twee vrienden voor het eerst sinds The Expendables 2 weer samen en de cast wordt ditmaal aangevuld met onder andere Vincent D'Onofrio, Jim Caviezel en Vinnie Jones.

Papieren bon verdwijnt

De papieren bon verdwijnt en agenten krijgen een smartphone waarmee ze verdachten sneller kunnen identificeren. Dat is een van de maatregelen waarmee het kabinet de strafrechtketen beter wil laten functioneren, schrijven minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil dat vanaf 2016 alle processtukken tussen politie, het Openbaar Ministerie, de rechtspraak en de reclassering digitaal worden uitgewisseld. Ook burgers en advocaten kunnen vanaf dat jaar digitaal communiceren met het OM en de rechtspraak. Dat moet ervoor zorgen dat strafzaken beter en sneller worden afgehandeld en tot een daling van de administratieve lasten.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de strafrechtketen over enkele jaren beter gaat functioneren: dat meer strafzaken succesvol worden afgehandeld, veroordeelde personen daadwerkelijk hun straf uitzitten en dat daders effectiever worden gestraft. Zo willen Opstelten en Teeven dat in 2016 minimaal 92 procent van de opgelegde celstraffen binnen twee jaar wordt uitgevoerd, nu is dat nog 87 procent.

De doorlooptijden van strafzaken moet ook fors worden verkort en slachtoffers meer aandacht krijgen. Burgers moeten een beter op de hoogte worden gehouden over wat met hun aangifte gebeurt, is de wens van de bewindslieden. Volgend jaar krijgen alle slachtoffers van overvallen, straatroof en geweld binnen twee weken een telefoontje van de politie, beloven zij.

[Tour] Sagan heer en meester

De zevende etappe in de Tour de France, van Montpellier naar Albi over 205,5 kilometer, is gewonnen door Peter Sagan. De Slowaak was de snelste in de massasprint. Blel Kadri is de nieuwe drager van de bolletjestrui.

Voigt en Kadri gingen op avontuur en kregen de zegen van het peloton. Ze bouwden een maximale voorsprong van een kleine zeven minuten op. Daarna begon het verschil terug te lopen. Na 80 kilometer koersen kwam de eerste col van de dag, de Col des 13 Vents van de derde categorie. Kadri kwam daar als eerste boven.

Niet lang na de afdaling volgde alweer de volgende berg,  de Col de la Croix de Mounis, de klim van de 2de categorie. Voigt en Kadri hadden aan de voet nog een voorsprong van iets meer dan drie minuten. Bij de beklimming viel het peloton uiteen mede door het werk van Cannondale, de ploeg van Sagan. Kadri was wederom als eerste boven voor Voigt. Het peloton volgde op twee minuten. Zo'n 96 kilometer voor de streep werden Voigt en Kadri door het peloton teruggepakt.

Zo'n 65 kilometer voor de meet waren het Bakelants, Oroz en Gautier die uit het peloton demarreerden. Ze kregen echter niet meer dan een minuut. Achter het peloton was er nog een groep met onder meer Cavendish en Greipel die op ruim zes minuten van het peloton reed. Zij slaagden er niet meer in om zich bij het peloton te voegen. De drie koplopers hielden lang stand, maar een kleine drie kilometer voor de finish was het einde oefening.

De sprinters werden vervolgens door hun ploegen in stelling gebracht. In de eindsprint was het Sagan die Degenkolb voorbleef.

Uitslag zevende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Peter Sagan CAN SLW 4.54:12
2 John Degenkolb ARG DUI z.t.
3 Daniele Bennati SAX ITA z.t.
4 Michal Kwiatkowski OME POL z.t.
5 Edvald Boasson Hagen SKT NOO z.t.
6 Francesco Gavazzi AST ITA z.t.
7 Yony Gallopin RSH FRA z.t.
8 Arthur Vichot FDJ FRA z.t.
9 Manuele Mori LAM ITA z.t.
10 Sylvain Chavanel OME FRA z.t.

Criminele infiltrant is gewoon nodig

Politie en justitie mogen mogelijk onder zeer strikte voorwaarden weer criminele burgerinfiltranten gaan inzetten bij de opsporing. Minister Ivo Opstelten zei vrijdagmiddag na de ministerraad dat deze door hem voorgestelde uitbreiding van het 'instrumentarium' tegen de georganiseerde criminaliteit 'gewoon nodig' is.

Sinds de IRT- affaire begin jaren 90 is het gebruik van criminele burgerinfiltranten verboden. Infiltranten voerden toen onder de ogen van politie drugs door. De zaak leidde tot het aftreden van twee ministers en een parlementaire enquête. Opstelten zei dat politie en justitie sindsdien flink geprofessionaliseerd zijn. Ook is er meer sturing mogelijk, doordat er nu nog maar één korps is.

Het middel mag alleen worden ingezet als de zaak het waard is. De beslissing om dat te doen zal uiteindelijk ook bij de minister zelf liggen. Ook het college van procureurs-generaal en een speciale rechter-commissaris gaan eraan te pas komen. "Het moet allemaal ontzettend precies zijn", aldus de minister. Een infiltrant moet ook alleen doen waarvoor hij op dat moment wordt ingezet, hij mag niet met een zaak 'meegroeien'.

De burgerinfiltrant kan als een kroongetuige helpen bij het opsporen van criminele activiteiten en zorgen voor aanvullend bewijs. Er wordt nu ook gekeken naar verruiming van de mogelijkheden tot strafvermindering voor zo iemand en het kan ook zijn dat hij financieel wordt geholpen als de omstandigheden zich daarvoor lenen. Maar er wordt geen informatie gekocht, aldus Opstelten.

Premier Mark Rutte noemde het later "allemaal niet ideaal, maar als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar als het gaat." Het is nu eenmaal 'noodzakelijk' om toegang te krijgen tot de 'zeer gesloten bolwerken' in de georganiseerde criminaliteit.

Nintendo waarschuwt leden voor kraak

Nintendo roept leden van de Club Nintendo-website op hun wachtwoord te veranderen. Het bedrijf heeft een hoog aantal illegale inlogpogingen geconstateerd op zijn Japanse website. Sinds begin juni is het krakers 24 duizend keer gelukt toegang te krijgen tot accounts van leden. Hierbij zijn mogelijk persoonsgegevens buitgemaakt.

De persoonsgegevens waartoe de dieven toegang kregen zijn namen, adressen, mailadressen en telefoonnummers. Betaalgegevens worden op de website niet gebruikt. Volgens het gamebedrijf zijn er vijftien miljoen pogingen geweest om accounts te kraken.

Club Nintendo is een website waarop gamers punten kunnen sparen. Bij elke aankoop van Nintendo-producten krijgen spelers punten die op de site geregistreerd kunnen worden. Deze punten kunnen worden ingeruild voor kleine cadeaus. Het is niet bekend of de krakers spaarpunten hebben gestolen.

Uitslag tweede vrije training Duitsland

Sebastian Vettel heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Duitsland de snelste tijd gereden. De Duitser snelde op de Nürburgring met zijn Red Bull naar een tijd van 1.30,416 waarmee hij de Mercedes van Nico Rosberg en de Red Bull van Mark Webber voorbleef.

In de tweede vrije training bleek dat veel coureurs moeite hadden om hun rempunt voor de eerste bocht te bepalen. Vele rijders misten hun rempunt of liepen vlakke plaatsen op hun banden op. Force India-coureur Adrian Sutil kende nog even een momentje bij het oprijden van het rechte stuk en ging in zijn snelste ronde door de grindbak. Marussia-rijder Jules Bianchi is ziek en kwam hierdoor tot slechts tien ronden. Rodolfo Gonzalez staat stand-by om in te vallen mocht het nodig zijn.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:30.416 - 39
2 Nico Rosberg Mercedes 1:30.651 +0:00.235 38
3 Mark Webber Red Bull 1:30.683 +0:00.267 41
4 Romain Grosjean Lotus 1:30.843 +0:00.427 32
5 Kimi Räikkönen Lotus 1:30.848 +0:00.432 27
6 Fernando Alonso Ferrari 1:31.056 +0:00.640 39
7 Felipe Massa Ferrari 1:31.059 +0:00.643 41
8 Lewis Hamilton Mercedes 1:31.304 +0:00.888 35
9 Jenson Button McLaren 1:31.568 +0:01.152 37
10 Paul di Resta Force India 1:31.797 +0:01.381 40
11 Adrian Sutil Force India 1:31.824 +0:01.408 34
12 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:31.855 +0:01.439 42
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:32.055 +0:01.639 39
14 Sergio Perez McLaren 1:32.086 +0:01.670 36
15 Nico Hulkenberg Sauber 1:32.495 +0:02.079 39
16 Esteban Gutierrez Sauber 1:32.762 +0:02.346 44
17 Valtteri Bottas Williams 1:32.879 +0:02.463 35
18 Pastor Maldonado Williams 1:32.880 +0:02.464 36
19 Charles Pic Caterham 1:33.695 +0:03.279 38
20 Giedo van der Garde Caterham 1:33.804 +0:03.388 40
21 Jules Bianchi Marussia 1:34.017 +0:03.601 10
22 Max Chilton Marussia 1:34.667 +0:04.251 39

Adolf Hitler symbool kipsnackbar in Thailand

Wie naar Thailand op vakantie gaat en lekkere chicken wings wil eten, loopt de kans een ouwe bekende tegen het lijf te lopen. Niemand minder dan Adolf Hitler is het symbool van een kipsnackbar in Bangkok.

Hitler Fried Chicken is vorige maand geopend in de Thaise hoofdstad. Vele toeristen nemen een kijkje bij het restaurant om foto's te maken van de dictator, compleet met vlinderdasje en keukenschort.

Het omstreden symbool doet overigens niets af aan de kwaliteit van de kippetjes. "Het smaakt zeer goed", vertelt een 43-jarige inwoner van de metropool. "Toen ik aan een medewerker vroeg waarom Hitler de naamgever is van het restaurant, haalde hij zijn schouders op en vertelde dat hij het een mooi symbool vond."

Hitler is overigens zeer populair in Thailand. Zo is er al een Ronald McDonald-pop met een borstelsnor gesignaleerd, evenals T-shirts met Hitler en zelfs een Teletubbie-pop met het hoofd van de Führer erop.

Alle pics zijn te vinden in het bronartikel

Andy Schleck bijt op tong over ontslag broer

Andy Schleck durft niet te zeggen wat hij vindt van de beslissing van Radioshack om zijn broer Fränk Schleck aan de dijk te zetten. "Ik ben verdrietig en teleurgesteld. Als ik eerlijk zeg wat ik denk, dat gebruikt Radioshack misschien tegen mij", zei hij vrijdag voor de start van de zevende etappe in de Tour.

Radioshack liet Fränk Schleck donderdag weten dat hij na zijn dopingschorsing, die 14 juli afloopt, niet hoeft terug te keren bij de ploeg. De 28-jarige Andy, in de Tour kopman van Radioshack, is nog in onderhandeling met de wielerploeg over een nieuw contract.

De 33-jarige Fränk liet eerder op de dag weten dat hij in 2014 terugkeert, met Andy aan zijn zijde. Fränk werd vorig jaar tijdens de Ronde van Frankrijk betrapt op het gebruik van xipamide, een vochtafdrijvend middel.

Brouwer en Meeuwsen verrassen op WK beachvolleybal

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben vrijdag in de tweede ronde van het WK beachvolleybal voor een verrassing gezorgd. In het Poolse Stare Jablonki won het Nederlandse duo met 2-0 (21-19 en 21-18) van landgenoten Reinder Nummerdor en Richard Schuil (7).

Brouwer en Meeuwsen waren als dertiende geplaatst. De routiniers Nummerdor en Schuil werden vorig jaar vierde op de Olympische Spelen in Londen.

Door de zege in het Nederlands onderonsje bereiken Brouwer en Meeuwsen de achtste finales. Daan Spijkers en Christiaan Varenhorst spelen vrijdagmiddag tegen het Russische duo Konstantin Semenov en Yaroslav Koshkarev. Bij de vrouwen strandden Sanne Keizer en Marleen van Iersel in de achtste finales.

Borussia Dortmund haalt Aubameyang binnen

Borussia Dortmund heeft Pierre-Emerick Aubameyang aangetrokken. De 24-jarige aanvaller komt over van het Franse Saint-Étienne en tekent voor vijf jaar, zo meldt de Duitse club vrijdag. Aubameyang had bij Saint-Étienne nog een contract tot medio 2016. Dortmund wil het transferbedrag van de international van Gabon niet bekendmaken.

Aubameyang was in de Franse competitie aardig op dreef. Hij maakte afgelopen seizoen negentien goals in 37 wedstrijden. Aubameyang speelde twee jaar voor Saint-Étienne.

Dortmund, dat smaakmaker Mario Götze naar Bayern München zag vertrekken, wil met Aubameyang de aanvallende opties uitbreiden. Het aanblijven van clubtopscorer Robert Lewandowski is ook nog onzeker. Manchester United en Bayern München zouden oren hebben naar de Pool. De club van Jürgen Klopp trok eerder de verdediger Sokratis Papastathopoulos aan.

Robert Moszkowicz ontkent uitlekken naaktfoto's

Robert Moszkowicz ontkent dat er naaktfoto's van hem op straat liggen. "Het zijn hooguit foto's waarop een stuk van mijn ontblote bovenlijf te zien is", legt hij uit aan Shownieuws. De Telegraaf schreef vrijdag dat er door een fout van KPN privégegevens van de jurist zijn uitgelekt, waaronder pikante foto's.

Ook vertelt de broer van Bram Moszkowicz dat er geen vertrouwelijke zakelijke informatie openbaar is geworden. Roberts telefoon, die hij had ingeruild voor een nieuw exemplaar, is met zijn gegevens er nog op doorverkocht aan een andere klant. "Het valt allemaal reuze mee", reageert Moszkowicz.

De 60-jarige jurist is niet van plan om stappen te ondernemen tegen het telecombedrijf of de medewerker die zijn persoonlijke gegevens heeft gelekt. De nieuwe eigenaar van de telefoon beweert dat Moszkowicz een 'serieus probleem met de FIOD' heeft als de informatie op de telefoon openbaar wordt.

Nieuwe aanhoudingen voor ponymishandeling

De politie heeft vrijdag twee vrouwen uit Lelystad aangehouden voor betrokkenheid bij het zogenoemde ponypletfilmpje dat op internet circuleert. De vrouwen van 42 en 33 jaar worden verdacht van dierenmishandeling, meldt de politie. Ze worden ook verdacht van betrokkenheid bij het maken van meer video's met shetlandpony's.

Twee mannen en een vrouw uit Alkmaar en Lochem werden de afgelopen dagen al opgepakt. Het filmpje waarin is te zien dat een corpulente vrouw op een kleine shetlandpony zit, dook woensdag op. De pony in het filmpje zakt uiteindelijk door zijn hoeven.

De politie ging er al van uit dat er meerdere video's waren. Ook in deze filmpjes wordt een pony mishandeld. De video's zijn vermoedelijk afkomstig van hetzelfde productiebedrijf. Donderdag deed een van de verdachten al afstand van drie pony's. De dieren zijn in beslag genomen en op een andere plaats ondergebracht.

'Vakantiebaan nodig om rond te komen'

Meer dan een derde van de jongeren met een vakantiebaan heeft het verdiende geld hard nodig om rond te kunnen komen. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van Eenvandaag onder ruim 2200 jongeren, van wie er dertienhonderd een vakantiebaan hebben. Ook zegt een kwart van alle ondervraagden nog steeds op zoek te zijn naar een vakantiebaan.

De vakantiewerkers zijn volgens het onderzoek in de regel tevreden met het uurloon dat ze krijgen, hoewel ongeveer een kwart van hen liefst meer uren zou werken dan hun baas ze kan bieden. Gemiddeld verwachten de ondervraagde jongeren 26 uur per week te kunnen werken. Hoeveel de jongeren met een vakantiebaan per uur verdienen, meldt Eenvandaag niet.

Wel schatten de ondervraagde jongeren dat ze deze zomer gemiddeld iets meer dan negenhonderd euro verdienen. Bijna de helft van hen werkt tussen de vier en zes weken. Meest gekozen vakantiewerk is met dertig procent een baantje in de supermarkt, gevolgd door werk in de horeca.

Doek valt voor Geldmuseum

Het Geldmuseum heeft zijn laatste hoop op voortbestaan opgegeven. Dat meldde een woordvoerder van het Utrechtse museum vrijdag. Donderdag verwierp de Tweede Kamer twee moties die voor het openblijven van het museum pleitten. Het museum krijgt vanaf 2014 geen subsidie meer en moet de deuren dus sluiten, vertelde de zegsvrouw.

De moties van CDA en D66 waren de laatste hoop voor het Geldmuseum. "Het museum zoals het publiek het kent, verdwijnt", meldde de zegsvrouw. Het Geldmuseum is momenteel hard op zoek naar alternatieve manieren om door te kunnen gaan. Waar het museum naar kijkt, kon de woordvoerder niet zeggen.

De stemming in het museum is heel verdrietig en strijdlustig, vertelde de zegsvrouw. "Mensen begrijpen niet dat een goedlopend museum dicht moet. We gaan de tent met kabaal dichtgooien."

Het Geldmuseum werd in 2004 opgericht als fusie van het Koninklijk Penningkabinet in Leiden, het Nederlands Muntmuseum in Utrecht en de muntkundige afdeling van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Het museum is gevestigd in het historische pand van de Nederlandse Munt aan de Leidseweg in Utrecht.

Rolling Stones zetten bomen op podium

The Rolling Stones hebben in aanloop naar hun optredens in Londen een paar enorme nepbomen op het podium in Hyde Park laten zetten. Volgens een ingewijde willen de bandleden daarmee de sfeer van hun optreden uit 1969 terughalen.

"Toen Mick en de andere bandleden daar in de jaren zestig optraden, zagen ze alleen mensen en bomen vanaf het podium", zegt een bron tegen de Britse boulevardkrant The Sun. "Veel bomen zijn in de tussentijd weggehaald of ergens anders geplant. Op deze manier willen ze het bos namaken." De eikenbomen zijn ruim twintig meter hoog en tellen zo'n tienduizend takken.

The Rolling Stones geven zaterdag en volgende week zaterdag een optreden in Hyde Park. De Britse band stond, die vorig jaar vijftig jaar bestond, gaf vorige week voor het eerst in de geschiedenis acte de présence op Glastonbury.

Groen licht voor verbreden A28

Rijkswaterstaat kan beginnen met de aanleg van extra rijstroken op een deel van de A28 tussen Utrecht en Amersfoort. Buurtbewoners en bedrijven hadden bezwaar ingediend tegen de plannen maar de Raad van State heeft de bezwaren vrijdag afgewezen.

De meeste bezwaarmakers vreesden geluidsoverlast, verslechtering van de luchtkwaliteit en onveilige situaties. Tevens waren er klachten over de vormgeving van een nieuw geluidsscherm bij Amersfoort en de tijdelijke afsluiting van de afrit Hoevelaken op de A1.

Door de uitspraak van de Raad van State kan de aanleg van een derde rijstrook in beide richtingen tussen Utrecht en Leusden-Zuid beginnen. Vanaf Leusden-Zuid tot Hoevelaken worden plus- en weefstroken aangelegd. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil zo de doorstroming op de A28 verbeteren.

[Upd] [Tour] Vande Velde, Malori stappen af

Christian Vande Velde is in de zevende etappe van de Tour de France afgestapt. De Amerikaan kwam na elf kilometer koersen ten val en kon niet verder. De renner van Garmin-Sharp liep eerder deze Tour al een hersenschudding op.

Door het afstappen van Vande Velde zijn er nu nog 189 renners in koers. 

Update 15:22 uur

Adriano Malori is zojuist afgestapt. De renner van Lampre reed al geruime tijd in de achterse regionen van de etappe.

'Vervolg op Prometheus wordt stripverhaal'

Het lijkt erop dat de fans van de sciencefictionfilm Prometheus hun hart binnenkort kunnen ophalen. Uitgeverij Dark Horse Entertainment maakt een stripverhaal gebaseerd op de film. "We werken aan iets wat de fans van Ridley Scotts film geweldig zullen vinden", zegt oprichter Mike Richardson mysterieus tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De stripstudio belooft binnenkort met een officieel persbericht te komen. Het lijkt waarschijnlijk dat de strip verdergaat waar Prometheus ophield. Veel bezoekers vonden het eind van de film erg abrupt of zelfs onbevredigend en vroegen zich af wat er daarna met de personages gebeurt.

Dark Horse publiceert al sinds 1988 strips over Alien, de film uit 1979 waar de vorig jaar verschenen Prometheus een prequel van is. Het hele idee van Alien vs. Predator, waarin de buitenaardse wezens uit de beide films het tegen elkaar opnemen, komt zelfs uit hun koker. In 2004 en 2007 verschenen bioscoopfilms gebaseerd op die stripreeks.

Het is de vraag of een vervolg op Prometheus in stripvorm invloed heeft op het verschijnen van de eerder officieus aangekondigde vervolgfilm. Hoe dan ook is de 75-jarige Scott de komende jaren nog druk met andere projecten, waaronder een tv-film over het Vaticaan.


'Vervolg op Prometheus wordt stripverhaal' (Foto: Novum)

Waarschuwing voor krachtige zaterdagzon

Veel Nederlanders lopen zaterdag een goede kans te verbranden als ze onbeschermd in de zon gaan zitten. De zonkracht loopt op naar 7, de op een na hoogste waarde. "Een halfuurtje is genoeg voor een rode huid", zegt een woordvoerder van weeronline.nl vrijdag.

Komende weekend en de dagen daarna wordt veel zon en weinig regen verwacht. Omdat Nederland nog niet veel zonovergoten dagen heeft gehad, hebben veel mensen nog een tamelijk bleke huid die weinig zon is gewend. "Alleen als je net terugkomt van twee weken Griekenland is je huid op flink wat zon voorbereid", zegt de woordvoerder.

Dat de hoogste waarde niet wordt bereikt, komt doordat de lucht niet schoon genoeg is. "Maar verder zit alles voor de zon mee. We zitten vlak na de langste dag van het jaar, waardoor de zon erg hoog komt te staan." Tussen 11.00 en 15.00 uur is de zon op zijn sterkst.

Veel seks maakt vrouw 7 jaar jonger

Het is uit met smoesjes als 'Schatje nu niet, ik heb hoofdpijn...'. Voortaan staat iedere vrouw te springen om een warme worst. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel seks vrouwen (en vooruit, ook mannen) tot zeven jaar jonger maakt.

Dit concludeert ene dokter Dr David Weeks. Hij stelt dat mannen en vrouwen op leeftijd die er een actief seksleven op nahouden, vijf tot zeven jaar jonger lijken dan hun minder fortuinlijke leeftijdsgenoten. Sterker nog, volgens de voormalige psycholoog aan het Royal Edinburgh Ziekenhuis halveert regelmatig met elkaar dammen de kans op een voortijdige dood.

Weeks heeft voor zijn onderzoek de laatste jaren duizenden stellen het hemd van het lijf gevraagd. Zij die er jonger uitzagen, beweerden de helft meer te neuken dan gemiddeld. Drie keer per week in plaats van slechts twee keer in de week.

Volgens de 59-jarige arts is seks 'van cruciaal belang' als je jong wilt blijven. Je valt eerder in slaap na een vrijpartij, het is goed voor het hart en het helpt rimpels voorkomen. "Mijn boodschap is dat neuken goed is", aldus Weeks. Verder is hij blij dat steeds meer bejaarden genieten van een actief seksleven. Ja, zij wel...

GGD heeft antroposofen in vizier

De GGD overweegt ook leerlingen op scholen met een antroposofische inslag op te roepen voor een mazelenvaccinatie. Het gaat om antroposofische scholen in de regio Midden-Nederland. Dat heeft een woordvoerster van de GGD vrijdag gezegd.

Mogelijk zitten op die scholen kinderen die als baby niet gevaccineerd zijn tegen de ziekte. Volgens het RIVM staan antroposofen kritisch tegenover vaccinatie en adviseren zij niet te vaccineren tegen 'minder gevaarlijke' ziekten, zoals de bof en mazelen. Dit advies geldt niet voor 'gevaarlijke ziekten' zoals difterie, kinkhoest en polio.

Eva Longoria dankt nieuwe vlam aan roddelpers

Eva Longoria dankt haar nieuwe liefde aan de roddelpers. Meerdere media schreven enkele maanden geleden dat de actrice aan het daten was met Ernesto Arguello, toen dat nog niet het geval was. Inmiddels zijn de twee wél een setje.

"Ik geloof dat we de pers moeten bedanken", grapte Longoria tegenover het Amerikaanse blad People. "Zij hebben ons iets laten inzien wat we zelf nog niet zagen." Volgens de 38-jarige Longoria, die eerder getrouwd was met basketballer Tony Parker, zijn de twee begonnen als vrienden. "Dat maakt onze relatie zo speciaal."

De actrice leerde haar 34-jarige vlam vorig jaar kennen bij het datingprogramma Ready for Love, dat zij produceert en waaraan hij meedeed. Hoewel Arguello een voormalige Miss USA uitkoos als zijn droomvrouw, strandde de relatie tussen die twee vorig jaar.

'Computerchaos bij Erasmus MC'

Door automatiseringsproblemen verkeert het Erasmus Medisch Centrum in onzekerheid over honderden miljoenen euro's. Het ziekenhuis weet niet hoeveel mensen er werken, wat ze verdienen, hoeveel geld binnenkomt en of facturen correct zijn betaald. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van interne documenten.

Door de computerproblemen zou ook het financiële overzicht ontbreken op de nieuwbouw die het ziekenhuis laat bouwen. In delen daarvan zouden de kostenoverschrijdingen volgens de documenten oplopen tot vijftig procent. Aannemers gebruiken de informatieachterstand van het Erasmus MC om het ziekenhuis geld afhandig te maken, schrijft het FD. De nieuwbouw kost 1,2 miljard euro, gelijk aan de jaaromzet van het ziekenhuis.

De problemen begonnen met een nieuw computersysteem begin 2010 en zijn nog steeds niet opgelost. Ernst & Young waarschuwde het ziekenhuis een jaar geleden voor een verhoogd frauderisico. De accountants riepen het Erasmus MC op om personele banden tussen werknemers en aannemers te onderzoeken.

Het Erasmus MC stelt in een persverklaring dat 'de belangrijkste zaken' weer onder controle zijn. Een nieuwe bouwdirectie houdt inmiddels streng toezicht op de nieuwbouw, schrijft het Rotterdamse ziekenhuis. Een nieuwe versie van het ict-systeem heeft de aanloopproblemen opgelost.

In totaal twaalf verdachten matpartij Alphense Boys

Voor de vechtpartij na de wedstrijd tussen Alphense Boys en Haaglandia, begin vorige maand, zijn in totaal twaalf verdachten aangehouden. De laatste verdachte, een 17-jarige Alphenaar, meldde zich dinsdag op een politiebureau, meldt de politie. Het onderzoek is volgens de politie nagenoeg afgerond.

De 17-jarige jongen is inmiddels vrijgelaten, maar wordt nog wel verdacht. Van alle verdachten zit er nog één vast: een 21-jarige man zonder vaste verblijfplaats. Hij is donderdag voorgeleid en in bewaring gesteld. De andere verdachten komen uit Rijswijk, Alphen aan den Rijn, Den Haag, Nieuwkoop en Rotterdam.

De knokpartij ontstond vlak na het laatste fluitsignaal bij de wedstrijd in Alphen aan den Rijn. Tien tot vijftien supporters en voetballers raakten slaags. Er vielen twee gewonden. Als straf voor de vechtpartij werd Alphense Boys vorige maand teruggezet naar de eerste klasse.

GroenLinkser sjoemelde met fractievergoeding

Een voormalig fractievoorzitter van GroenLinks in Emmen heeft de fractievergoeding die de partij kreeg besteed aan verkiezingsactiviteiten en andere zaken waar de vergoeding niet voor is bedoeld. Dat blijkt uit een controle, meldt de gemeente vrijdag. Bij elkaar gaat het om ongeveer elfduizend euro, die de politicus moet terugbetalen.

De accountant van de gemeente concludeerde uit een onderzoek dat de partij tussen 2010 en februari vorig jaar onrechtmatige uitgaven heeft gedaan. Zo ontbreken bij sommige uitgaven bewijsstukken en verklaringen, zijn uitgaven niet onderbouwd en is geld besteed aan verkiezingen.

De uitgaven vallen onder de verantwoording van de toenmalige fractievoorzitter, Jan Dijkgraaf. Dijkgraaf heeft volgens de gemeente aangegeven bereid te zijn het geld terug te betalen.

Het is niet de eerste keer dat Dijkgraaf in verband wordt gebracht met onrechtmatige uitgaven. In februari vorig jaar trad Dijkgraaf af als fractievoorzitter wegens 'persoonlijke omstandigheden'. Een maand later schreef het Dagblad van het Noorden dat hij wordt verdacht van fraude in zijn functie als penningmeester van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden. In de zomer van 2011 beëindigde hij die functie. De vereniging miste daarna een aanzienlijk bedrag en deed aangifte.

Drones doorn in oog piloten

Piloten geven aan nog steeds last te hebben van drones. Dat meldt een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vrijdag na berichtgeving van het NRC Handelsblad. Voor zover bekend heeft zich tot nu toe een gevaarlijke situatie voorgedaan.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid meldt dat onderzoek wordt gedaan naar een bijna-botsing tussen een vliegtuig en een drone op 15 mei, bij Harderwijk. Ze passeerden elkaar 'op kleine afstand' op dezelfde hoogte.

Incidenten met onbemande toestellen worden sinds 2011 geregistreerd, aldus de zegsvrouw. In dat jaar kwamen drie meldingen binnen. Een jaar later waren dat er acht en dit jaar zijn tot nu toe vier incidenten gemeld. Het gaat niet alleen om drones. "Daar kunnen bijvoorbeeld ook weerballonnen of hobbyraketten bijzitten."

De toename is volgens de woordvoerder te verklaren doordat vaker gebruik wordt gemaakt van onbemande vliegtuigen. Zo zet het leger ze in voor politie en justitie, maar ook bedrijven zetten de toestellen in, bijvoorbeeld om luchtfoto's te maken.

Voor het beroepsmatig vliegen met een drone is een ontheffing nodig. Recreatieve gebruikers en defensie hoeven die niet te hebben. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) kondigde onlangs aan met wetgeving te komen om privacyschending door drones met camera's tegen te gaan.

Nieuwe Pokémon in Frankrijk

Junichi Masuda, directeur van GAME FREAK heeft vandaag een speciale videoboodschap over Pokémon X & Y uitgebracht tijdens de Japan Expo in Parijs.

Er is een nieuwe Pokémon, Honedge, gepresenteerd en de heer Masuda heeft verteld waar zijn inspiratie voor Pokémon X & Y vandaan komt: Frankrijk. Het is nu bekend dat Honedge tot leven komt wanneer de geest van een overledene in een zwaard huist dat ooit van mensen is geweest. Hij kan de blauwe lap aan het handvat hanteren alsof het zijn eigen arm is. Pokémon Trainers die zo onvoorzichtig zijn de kling vast te pakken worden door de blauwe lap omwikkeld en voelen hun energie wegvloeien.

Honedge kan de aanval Swords Dance van het type Normal leren. Swords Dance is een dans die de vechtlust versterkt en de Attack-statistiek van de gebruiker enorm verhoogt. Het effect kan nog vergroot worden door deze aanval meerdere keren achter elkaar te gebruiken.

Parijs was als locatie voor deze bekendmaking uitgekozen omdat de videoboodschap van de heer Masuda ook ingaat op Frankrijk als zijn inspiratiebron voor de setting van de spellen. Hij legt uit dat het team van GAME FREAK in 2011 talrijke locaties in Frankrijk heeft bezocht en dat de daar verzamelde informatie van invloed is geweest op het ontwerp van de onlangs ontdekte regio Kalos. Tijdens hun bezoek aan Parijs hebben ze ideeën opgedaan voor Lumiose, de indrukwekkende metropool in Pokémon X en Pokémon Y.

Pokémon X & Y komen op 12 oktober 2013 uit voor Nintendo 3DS.

Keizer en Van Iersel stranden op WK beachvolleybal

Sanne Keizer en Marleen van Iersel zijn vrijdag uitgeschakeld in de achtste finale van het WK beachvolleybal in het Poolse Stare Jablonki. Het als negende geplaatste duo verloor met 2-1 (21-14, 18-21 en 15-12) van het Braziliaanse koppel Liliane Lili en Barbara Seixas (13). Door de verliespartij van Keizer en Van Iersel zijn er geen Nederlandse dames meer actief op het WK.

In het mannentoernooi komen vrijdagmiddag drie Nederlandse koppels in actie. Reinder Nummerdor en Richard Schuil, die als zevende geplaatst zijn, nemen het in de achtste finale op tegen landgenoten Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen (13). Daan Spijkers en Christiaan Varenhorst spelen tegen het Russische duo Konstantin Semenov en Yaroslav Koshkarev.

Van der Hoorn van Utrecht naar Ajax

Ajax heeft in hoofdlijnen een akkoord bereikt met FC Utrecht over de transfer van Mike van der Hoorn. De 20-jarige verdediger tekent een contract voor vier seizoenen bij de Amsterdamse club. Dat maakte Ajax vrijdag bekend. Van der Hoorn moet nog wel medisch worden gekeurd en er moet nog aan een aantal administratieve voorwaarden worden voldaan.

Van der Hoorn doorliep de jeugdopleiding van Utrecht en beleefde afgelopen seizoen zijn doorbraak. Met de domstedelingen eindigde hij verdienstelijk als vijfde in de Eredivisie. In totaal kwam hij tot 44 competitieduels voor de club. De in Almere geboren mandekker nam vorige maand met Jong Oranje deel aan het EK in Israël.

"Ik besef dat ik alles dat ik tot op dit moment als voetballer heb mogen meemaken, te danken heb aan FC Utrecht", laat Van der Hoorn weten. "Ik heb hier mogen debuteren en een geweldig mooi seizoen mogen meemaken. Ajax is voor mij een nieuwe uitdaging en een nieuwe ervaring. Ik heb veel zin om bij Ajax aan de slag te gaan, maar ik zal mijn tijd in Utrecht nooit vergeten."

Ajax ziet in Van der Hoorn de opvolger van Toby Alderweireld, die waarschijnlijk naar het buitenland vertrekt. 

Er is leven na de dood

Mijn ouders waren er van overtuigd dat ze na de dood in de hemel zouden komen. Ze geloofden in de Bijbel en stelden geen moeilijke vragen. Het lijkt me heerlijk om zo te kunnen leven. Je hebt je hele leven de zekerheid dat het na je dood allemaal veel beter wordt, want dan kom je in de hemel. Dat er ook een hel is, vergeet je dan maar even. Daar komen alleen slechte mensen en dat ben jij niet.

Zwaarlijvige Thaise politieagenten op bootcamp

Gigantische verkeersopstoppingen en moddervette politieagenten die de chaos proberen te beteugelen. Dat zijn beelden die bij de Thaise hoofdstad Bangkok zijn gaan horen. Aan de verkeersinfarcten is niet veel te doen, maar aan de zwaarlijvigheid van de politieagenten wel, zo hebben de Thaise autoriteiten besloten. Deze week is voor de allervetsten van hen een bootcamp van start gegaan. Rond de zestig superdikke agenten worden twaalf dagen lang fysiek afgebeuld en onderwezen in een gezondere levensstijl.

Gehuld in T-shirts met de slogan 'Weg met die buik', starten ze de dag met joggen. Daarna volgen onder meer yogales, aerobics, een tai chi-les en onderricht van diëtisten en trainers. Degene die aan het eind van de twaalf dagen het meeste gewicht heeft verloren, krijgt een geldprijs van omgerekend 125 euro, een flink bedrag voor het doorgaans onderbetaalde politiekorps van Thailand.

"De schoolkinderen noemen me altijd Oom Dikzak, maar dat vind ik niet erg. Waar ik me wel zorgen over maak is mijn gezondheid, omdat ik suiker heb", aldus een 49-jarige, 133 kilo wegende verkeersagent. "Dat bootcamp is een ware marteling voor me, maar ik moet het doen, voor mijn eigen bestwil."

Duitse motorclub 'onder toezicht' Satudarah

De Nederlandse motorclub Satudarah houdt "streng toezicht" op een verwante club in Duisburg. Dit meent de politie in de West-Duitse stad volgens meldingen vrijdag van plaatselijke media.

"Clown Town wordt streng in de gaten gehouden door de Nederlandse moederorganisatie", zei Thomas Jungbluth van de recherche van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) over de Duisburgse Satudarah.

"De Hollanders geven Duisburg nooit op", aldus Jungbluth, die een toename ziet van het provocerend geweld tussen rivaliserende motorbendes. De politie in NRW vreest een escalatie van geweld tussen de clubs die onder meer geld halen uit de prostitutie en drugs- en wapenhandel. De chef van Clown Town, Ali Osman, zit momenteel in voorarrest.

Duitse motorclub'onder toezicht' Satudarah
Duitse motorclub'onder toezicht' Satudarah (Foto: ANP)

Schleck voelt zich gedumpt door Radioshack

Fränk Schleck vindt het onbegrijpelijk dat er voor hem geen plaats meer is bij Radioshack. De 33-jarige Luxemburger kreeg gisteren te horen dat hij na zijn dopingschorsing niet terug hoeft te keren. "Ik begrijp het met de beste wil van de wereld niet. Maar ik moet het accepteren", zei hij tegen de Luxemburgse krant Wort.

Schleck werd vorig jaar tijdens de Tour de France betrapt op het gebruik van xipamide, een vochtafdrijvend middel. Hij mag op 14 juli weer koersen. "Hoe valt het uit te leggen dat ik elf maanden geschorst ben en tien dagen voordat ik weer mag fietsen geen deel meer uitmaak van het team?", vraagt hij zich af.

In het kielzog van Fränk lijkt ook jongere broer Andy, momenteel kopman in de Ronde van Frankrijk, te vertrekken bij Radioshack. "In 2014 keer ik terug, met Andy aan mijn zijde", verklaart de oudste Schleck. "Ik was erg gemotiveerd om terug te keren in het peloton en ben niet van plan mijn carrière te beëindigen."

De winnaar van de Amstel Gold Race van 2006 heeft altijd beweerd dat het verboden middel niet met opzet in zijn lichaam is gekomen.

Mensenrechtenchef VN niet bezorgd over coup

De mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Navi Pillay, heeft vrijdag het woord staatsgreep niet in de mond genomen ten aanzien van de machtswisseling woensdag in Egypte. Ze is naar eigen zeggen wel bezorgd over de arrestatie van leidende figuren uit de Moslim Broederschap (MB). De woensdag afgezette en verdwenen president Mohamed Mursi kwam voort uit de MB.

De broederschap behaalde met haar partij FJP overweldigende verkiezingsoverwinningen in 2011 en 2012. Eind juni vorig jaar werd Mursi van de FJP de eerste democratisch gekozen president sinds de vestiging van militaire regimes in 1952. De militairen zetten Mursi woensdag af na massale protesten tegen zijn falende beleid.

Naruto pakt flink uit in vernieuwde versie

Vandaag is bekendgemaakt dat er een uitgebreide versie van Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 naar pc, PlayStation 3 en Xbox 360 komt. De game wordt in het vierde kwartaal dit jaar verwacht en het is overigens de eerste keer dat de Naruto-franchise naar pc komt. 

De vernieuwde editie van de game, genaamd Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 Full Burst, brengt een hoop nieuwe content met zich mee. Voor gamers die de game al hebben aangeschafd is er een Full Burst DLC beschikbaar. Het volledige lijstje aan extra's is hieronder te bekijken.

  • Een extra hoofdstuk.
  • Een nieuwe speelbaar personage, namelijk Kabuto.
  • Director's Cut Edition met o.a. vernieuwde cinematics.
  • 100 nieuwe missies en 38 extra kostuums.

FIA legt teams nieuwe bandenregels op

Autosportfederatie FIA wil er alles aan doen om de problemen die de Formule 1-coureurs op Silverstone tegenkwamen uit te bannen. Vorige week klapten in Engeland bij diverse coureurs de linker achterband. Om dit te voorkomen zijn dit weekend op de Nürburgring extra veiligheidsmaatregelen van kracht.

Zo mogen de teams de achterbanden niet meer omwisselen. Door de linker band rechts te plaatsen en de rechter band links werd een klein prestatievoordeel behaald, maar op Silverstone bleek dat het risico's met zich meebracht. De banden zijn namelijk asymmetrisch ontworpen, waardoor deze als ze andersom gebruikt worden de krachten mogelijk niet aan kunnen.

Daarnaast heeft de FIA een minimale bandendruk opgelegd. Zo moet de begindruk voor zowel de voor- als achterbanden minimaal zestien pound-force per square inch (1,10 bar) zijn. Gedurende een run loopt dit voor de voorbanden op naar twintig psi (1,38 bar) en voor de achterbanden naar negentien psi (1,31 bar). Verder mogen de voorbanden maar tot vier graden schuin gezet worden en de achterbanden tot 2,5 graden.

[Tour] Froome kijkt uit naar de Pyreneeën

Chris Froome kijkt uit naar de Pyreneeën. "Het was een stressvolle maar goede eerste week. Ik denk dat we er als team goed doorheen zijn gekomen en dat we in een goede positie zitten nu de Pyreneeën er aankomen", zei de Britse favoriet voor de tourzege donderdagavond tegen de website cyclingnews.com.

Froome vond het de afgelopen dagen niet altijd prettig in het peloton. "Het gaat er behoorlijk nerveus aan toe in die vlakke etappes omdat het klassement ook zo dicht bij elkaar zit. Iedereen vecht voor een goede positie. Hopelijk zal alles wat rustiger worden nu de beklimmingen eraan komen. Ik denk dat we goed voorstaan. Ik kijk er naar uit om de Pyreneeën in te gaan", aldus de renner van Team Sky.

Brandweer rukt uit voor hamster in wc

De brandweer in Ede is in de nacht van donderdag op vrijdag met een aantal mensen uitgerukt voor een hamster. Het diertje zat vast onder een wc-pot en is bevrijd, meldde een woordvoerder vrijdag.

De hamster zat klem onder de wc-pot in de badkamer. Het toilet werd gedemonteerd waardoor het knagertje uiteindelijk uit zijn benarde positie kon worden bevrijd.

Brandweer rukt uit voor hamster in wc
Brandweer rukt uit voor hamster in wc (Foto: ANP)

Gereformeerde kinderen krijgen 'stiekem' inenting

GGD's in de biblebelt bieden gereformeerde ouders aan hun kinderen na schooltijd thuis in te enten tegen mazelen. Tientallen kinderen zijn inmiddels op deze manier alsnog ingeënt, bevestigt een woordvoerder van de GGD Midden-Nederland vrijdag na een bericht hierover in het AD.

Van een kentering is nog geen sprake. Het gaat voorlopig nog maar om een paar procent van de reformatorische gemeenschap.

De brieven zijn verstuurd naar ouders met kinderen op gereformeerde scholen en ouders met kinderen op scholen waar mazelen is geconstateerd. Bij het huisbezoek biedt de GGD meteen ook een DKTP-prik aan, waarmee een deel ook instemt. De aanpak is nieuw, bij eerdere uitbraken van mazelen gebeurde dit volgens de woordvoerder niet.

De GGD overweegt vanuit de gedachte 'elke gevaccineerde is er een' ouders van kinderen op vrije scholen met antroposofisch onderwijs aan te schrijven. "We bekijken eerst hoe het gaat met de ouders die we de afgelopen drie weken hebben aangeschreven", zegt de woordvoerder. Het doormaken van kinderziekten geldt bij een antroposofische opvoeding als een essentiële stap in de ontwikkeling van een kind.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde donderdag dat de afgelopen week 69 nieuwe gevallen van mazelen zijn opgedoken. Sinds begin mei is de ziekte bij 230 mensen vastgesteld, vooral bij kinderen. Het daadwerkelijke aantal ziektegevallen is vermoedelijk veel hoger omdat veel mensen zich niet melden.

Sinds eind mei kampt de biblebelt, een strook van Zeeland tot de Veluwe, met een uitbraak van mazelen. Vorige week besloot het RIVM al dat kinderen in het gebied een extra vaccinatie kunnen krijgen tegen de ziekte.

Dorst van Esther Gerritsen verfilmd

De roman Dorst van Esther Gerritsen wordt verfilmd. Saskia Diesing schrijft het scenario van de film en tekent voor de regie. Dat heeft uitgeverij De Geus donderdag bekendgemaakt. Diesing maakte eerder tv-films als Taxi 656 en Nieuwe Schoenen.

Producent Keyfilm heeft de filmrechten van het boek gekocht. Dorst gaat over de relatie tussen een moeder en dochter. Als de twee elkaar bij toeval tegenkomen, vertelt de moeder dat ze niet lang meer te leven heeft. Haar dochter wil haar verzorgen en trekt bij haar in, maar raakt al snel weer aan de drank.

Waneer de film in productie gaat, is nog niet bekend.

Man van 810 kilo kan huis niet uit

Een Saoedische man wacht al vijf maanden tot het moment dat hij kan worden opgehaald om naar het ziekenhuis te gaan. Dat gaat namelijk niet zo vlug. De beste man weegt namelijk maar liefst 810 kilo.

Khaled Mohsen Shaeri is wegens gezondheidsproblemen de laatste twee jaar in sneltreinvaart aangekomen. Hij moet hoognodig naar het ziekenhuis, want zijn gezondheidstoestand wordt met de dag slechter.

Gezondheidsambtenaren zeggen een kraan en een speciaal bed uit de VS te hebben laten aanrukken om Shaeri uit huis te krijgen. Alleen de kraan is nog maar gearriveerd, voor het bed moet hij nog even geduld hebben. De autoriteiten moeten er nu op aandringen om Khaled te helpen, anders legt hij voor tijd het loodje.

Vlaming De Kuyper wint essayprijs

De Vlaamse regisseur en schrijver Eric de Kuyper (70) heeft de essayprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) gewonnen. De jury van de prijs roemt de "meanderende, zeer persoonlijke en soms poëtische stijl" waarin De Kuyper zijn visie geeft op films, theater, opera, dans en literatuur.

De regisseur van Pink Ulysses (1990) krijgt de prijs voor zijn essaybundel Applaus. Voor de onderscheiding waren ook drie Nederlanders genomineerd: Rob Wijnberg, Carel Peeters en Bas Heijne.

De KANTL is een instelling van de Vlaamse overheid die in het leven is geroepen om het Nederlands te bestuderen en Nederlandstalige literatuur te bevorderen. Het instituut reikt de prijs iedere 5 jaar uit. Dit jaar gebeurt dat op 16 oktober in Gent.

Over week ook trajectcontrole A2 richting Amsterdam

De langverwachte trajectcontrole op de A2 richting Amsterdam treedt over ruim een week in werking. Borden langs de snelweg waarschuwen hier vanaf vrijdag voor, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De trajectcontrole op de A2 van Utrecht naar Amsterdam is vanaf maandag 15 juli actief. Met een serie camera's wordt in drie secties tussen Maarssen en Holendrecht gemeten hoelang een voertuig erover doet om die sectie af te leggen. Zo wordt berekend wat zijn snelheid is. De controle werkt 24 uur per dag.

De trajectcontrole in de andere richting is sinds 23 juli vorig jaar actief. In enkele maanden tijd, tot 20 september, werden daar ruim 190 duizend hardrijders betrapt, wat goed was voor een boetebedrag van ruim 13,5 miljoen euro. Later werd besloten de maximumsnelheid tussen Maarssen en Vinkeveen tussen 19.00 uur en 06.00 uur te verhogen van 100 naar 130 kilometer per uur.

Uitslag eerste vrije training Duitsland

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Duitsland. De Brit was twee tienden sneller dan zijn Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg. Mark Webber reed de derde tijd. Fernando Alonso zette door motorproblemen geen tijd neer op de Nürburgring.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:31.754   25
2 N. Rosberg Mercedes 1:31.973 +0:00.219 25
3 M. Webber Red Bull 1:32.789 +0:01.035 22
4 A. Sutil Force India 1:32.822 +0:01.068 16
5 K. Räikkönen Lotus 1:32.956 +0:01.202 22
6 F. Massa Ferrari 1:33.065 +0:01.311 18
7 J. Button McLaren 1:33.139 +0:01.385 24
8 S. Vettel Red Bull 1:33.213 +0:01.459 20
9 R. Grosjean Lotus 1:33.260 +0:01.506 27
10 S. Perez McLaren 1:33.456 +0:01.702 18
11 P. di Resta Force India 1:33.493 +0:01.739 18
12 N. Hülkenberg Sauber 1:33.810 +0:02.056 20
13 D. Ricciardo Toro Rosso 1:33.901 +0:02.147 23
14 J. Vergne Toro Rosso 1:33.976 +0:02.222 26
15 P. Maldonado Williams 1:34.025 +0:02.271 20
16 V. Bottas Williams 1:34.200 +0:02.446 22
17 E. Gutierrez Sauber 1:34.437 +0:02.683 24
18 C. Pic Caterham 1:35.674 +0:03.920 23
19 M. Chilton Marussia 1:35.987 +0:04.233 19
20 G. van der Garde Caterham 1:36.078 +0:04.324 23
21 R. Gonzalez Marussia 1:37.459 +0:05.705 21
22 F. Alonso Ferrari -:--.--- -:--.--- 2

Swansea wil duidelijkheid van Vitesse

Swansea City-voorzitter Huw Jenkins wil snel duidelijkheid van Vitesse over de mogelijke transfer van Wilfried Bony. De onderhandelingen tussen beide clubs verlopen moeizaam. "Het gaat heel moeizaam en langzamerhand raken wij gefrustreerd", zegt Jenkins vrijdag in De Telegraaf. "Als het niet lukt met Bony moeten we naar plan B kunnen gaan."

Bony meldde zich na zijn vakantie donderdag weer op de training van Vitesse. De 24-jarige Ivoriaan, afgelopen seizoen topscorer van de Eredivisie, wilde zelf niets zeggen over zijn toekomst. Hij aast al langer op een vertrek uit Arnhem.

Met de komst van Marko Vejinovic van Heracles Almelo speelde Vitesse reeds in op een vertrek van de sterspeler. Ook Kelvin Leerdam (Feyenoord) werd al transfervrij overgenomen.

Swansea ziet voorlopig af van de komst van Nacer Chadli. De aanvaller van FC Twente wil wachten op andere aanbiedingen. "De speler wil wachten, daarom hebben wij de interesse verlegd naar anderen", verklaart Jenkins.

Fiorentina legt Ambrosini vast

Massimo Ambrosini voetbalt volgend seizoen voor Fiorentina. De middenvelder zette bij de club uit de Serie A zijn handtekening onder een eenjarig contract. De 36-jarige Ambrosini kreeg vorige maand te horen dat hij na zeventien seizoenen moest vertrekken bij AC Milan.

Ambrosini verruilde in de zomer van 1995 Cesena voor AC Milan. Met de rossoneri won hij onder meer vier landstitels en tweemaal de Champions League. Direct na zijn vertrek bij Milan kondigde de 35-voudig Italiaans international al aan waarschijnlijk bij Fiorentina aan de slag te gaan.

'Ajax heeft beste papieren voor Krkic'

Ajax trekt mogelijk toch aan het langste eind in de strijd om Barcelona-aanvaller Bojan Krkic. Directeur voetbalzaken Marc Overmars probeert de huurdeal op korte termijn af te ronden, schrijft De Telegraaf vrijdag. De 22-jarige Spanjaard staat ook in de nadrukkelijke belangstelling van PSV en Feyenoord.

De Eindhovenaren zouden op hoofdlijnen zelfs een akkoord met Barcelona hebben bereikt. Vanwege de zekerheid van Champions Leaguedeelname geeft Krkic echter de voorkeur aan de Amsterdamse club, al is PSV door een goed verhaal van coach Phillip Cocu zeker niet kansloos.

Real Betis lag volgens Spaanse media woensdag nog in poleposition voor Krkic. Het voormalige toptalent van de Catalanen werd de afgelopen twee seizoenen verhuurd aan AS Roma en AC Milan.

Oliver Stone prijst Edward Snowden, laakt VS

Regisseur Oliver Stone neemt zijn petje af voor Edward Snowden. De filmmaker noemde de klokkenluider een 'held'. "Het is een schande dat Obama zich drukker maakt om het oppakken van Snowden dan om deze George Bush-achtige afluistertechnieken", aldus de filmmaker tijdens het Karlovy Vary International Film Festival in Tsjechië. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

"Voor mij is Snowden een held, omdat hij geheimen heeft onthuld die we allemaal zouden moeten weten", gaat 66-jarige Stone verder. "Hij zou asiel moeten krijgen, maar kan zich nauwelijks schuil houden, omdat ieder land geïntimideerd is door de Verenigde Staten." Snowden lekte vorige maand over spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. "We hebben landen nodig die 'nee' zeggen tegen de VS", vindt Stone. "De wereld is bang voor onze tirannie."

De voormalig CIA-medewerker heeft in een reeks landen asiel aangevraagd. Nederland heeft het verzoek afgewezen, omdat de 30-jarige Amerikaan het verzoek niet in Nederland indiende. Snowden heeft nog geen schuilplaats gevonden en zit voor zover bekend nog steeds in de transitzone op de luchthaven van Moskou.

Stone won een Oscar voor zijn oorlogsdrama Born on the Fourth of July. Hij is in Tsjechië om zijn politieke tv-serie The Untold History of the United States te vertonen.


Oliver Stone prijst Edward Snowden, laakt VS (Foto: Novum)

Meer deurwaarders onder verscherpt toezicht

Het aantal gerechtsdeurwaarders dat onder verscherpt financieel toezicht is vorig jaar gestegen. De gevolgen van de economische crisis worden merkbaar, schrijft het Bureau Financieel Toezicht in zijn jaarverslag over 2012. Het BFT hield vorig jaar negen procent van de deurwaarders extra in de gaten tegenover 7,3 procent in 2011. Ook notarissen kregen vaker te maken met verscherpt toezicht.

Deurwaarders zijn meer tijd kwijt aan het sluiten van dossiers en schulden worden steeds minder vaak geheel of gedeeltelijk afgelost. De helft van de deurwaarders loopt een verhoogd risico vanwege voorbetalingen aan opdrachtgevers. De klanten willen vaak de vorderingen al betaald krijgen voordat de deurwaarders deze daadwerkelijk verhalen bij de debiteuren.

Behalve het aantal deurwaarders is ook het aantal notarissen dat onder verscherpt toezicht stond gestegen, van 4,9 procent in 2011 naar 5,2 procent vorig jaar. Notarissen hebben last van de crisis op de huizen- en kantorenmarkt. Het lage aantal transacties brengt de financiële positie van notariskantoren in gevaar. Het aantal notarissen liep terug van 1455 begin 2011 naar 1374 aan het einde van 2012.

4000 katten gestolen en verkocht als snack

De politie heeft in Vietnam zes leden van een bende van kattendieven gearresteerd. De mannen zouden de afgelopen 2 jaar zo'n 4000 huiskatten hebben gestolen. Het vlees van de dieren verkochten ze ter consumptie, zo meldde de politie van de stad Vinh.

Met aas lokten de mannen tussen de 4 en 6 katten per nacht in de val. Ze verkochten het vlees voor 3 dollar per kilo en gebruikten het geld om online computerspellen te spelen. Inwoners hadden de politie gealarmeerd die de mannen vrijdag op heterdaad betrapte. Katten zijn in Vietnam op menige plaats een populaire snack. Ze worden gegrild en met rijstwijn geserveerd.

'Helft corporaties negeert afspraken isolatie'

Woningcorporaties stellen energiebesparende investeringen massaal uit of zelfs af, waardoor de helft zich niet aan afspraken dreigt te houden. Dat concludeert de Woonbond uit een inventarisatie. Voor huurders betekent dit dat ze geen energiezuinige woning en hogere woonlasten krijgen, waarschuwt de Woonbond vrijdag.

Met de woningcorporaties was afgesproken dat de huurwoningen in 2020 gemiddeld energielabel B hebben. Dat ze niet meer investeren, komt volgens de Woonbond door de verhuurdersheffing die het kabinet jaarlijks 1,7 miljard euro moet opleveren.

Slechts veertien van de 52 ondervraagde corporaties verwachten de doelstelling te halen. Veertig procent verwacht dat het niet lukt om gemiddeld op energielabel B uit te komen. De rest durft dit nog niet te zeggen. Omgerekend in woningaantallen een meerderheid van 54 procent niet op energielabel B uitkomen.

De Woonbond en de koepel van woningcorporaties Aedes vinden dat de verhuurdersheffing moet worden vervangen door een investeringsplicht in onder meer energiebesparing.

"Woningcorporaties investeren graag in energiebesparing", schrijft Aedes-voorzitter Marc Calon in een verklaring. "Maar ze kunnen niet anders dan er in hun planning rekening mee houden dat ze de verhuurdersheffing moeten betalen." Calon wijst erop dat minister voor Wonen Stef Blok (VVD) 'ondanks alle consequenties' vasthoudt aan zijn plannen.

Agent meters meegesleurd op A7

Een politieagent is donderdagavond op de A7 bij Wijdewormer enkele meters meegesleurd door een automobilist die staande werd gehouden. De bestuurder reed plotseling weg toen de agent zijn deur opendeed. Hij is even later alsnog aangehouden. Dat meldt de politie.

De politie kreeg de 45-jarige automobilist uit Heemskerk in het vizier toen hij met opzet probeerde te voorkomen dat een andere weggebruiker kon invoegen. De tweede automobilist wilde de man rechts inhalen op de invoegstrook, waarop de Heemskerker naar rechts stuurde.

De man werd even later aan de kant gehaald door agenten. Hij reageerde volgens de politie niet direct op de stopsignalen tot hij plots abrupt op de snelweg tot stilstand kwam. Toen de agent zijn deur opende, gaf hij opnieuw gas. De agent probeerde nog aan zijn handrem te trekken maar dat lukte niet. De automobilist zit nog vast. Zijn rijbewijs is ingenomen.

'Mandela nog lang niet dood'

De artsen van Nelson Mandela spreken berichten tegen dat de vroegere antiapartheidsleider in een 'vegetatieve staat' verkeert. Dat heeft het bureau van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma in een verklaring laten weten.

Volgens het bureau van Zuma blijft de toestand van Mandela, die sinds 8 juni in een ziekenhuis in Pretoria verblijft, kritiek maar stabiel.

Mandela wordt in leven gehouden door een beademingsmachine, blijkt uit documenten die bij de rechtbank zijn ingediend in verband met de zaak van de herbegraving van zijn kinderen. Zijn gezondheidssituatie is 'hachelijk', staat in de papieren. "De verwachting van zijn aanstaande dood is gebaseerd op wezenlijke informatie."

De rechtszaak waarvoor de documenten werden overlegd draaide om de laatste rustplaats van drie overleden kinderen van Mandela. De lichamen werden donderdag herbegraven op hun oorspronkelijke begraafplaats in het dorp Qunu, waar ook Mandela begraven wil worden. Volgens Mlawu Tyatyeka, een kenner van de Xhosa-cultuur van de familie-Mandela, moest over de kwestie snel worden beslist omdat de familie beseft dat Mandela nog maar kort te leven heeft.

"Het is niet zo dat wij wensen dat hij sterft. Het gaat er om dat als hij sterft, zijn laatste wens kan worden vervuld. Wij geloven dat je onheil over jezelf afroept als je een stervenswens negeert."

Mandela's kleinzoon Mandla had de lichamen in 2011 naar Mandela's geboorteplaats Mvezo overgebracht, waar hij een hotel heeft laten bouwen, in de kennelijke verwachting dat er veel mensen naar toe zouden komen. De familieruzie is uitgelopen op een partij vuilspuiterij over en weer. Oud-aartsbisschop Desmond Tutu heeft de familie daar op aangesproken.

"Alsjeblieft, laten wij niet alleen aan onszelf denken. Het is bijna alsof je Mandela in zijn gezicht spuugt", zei Tutu. "Jullie leed is nu het leed van de natie en van de wereld. Wij willen jullie omhelzen, ondersteunen, en onze liefde voor Madiba via jullie laten blijken. Laten wij zijn naam niet besmeuren, alsjeblieft."

Mandela's vrouw Graca Machel zei dat de ex-president zich soms minder prettig voelt, maar zelden pijn heeft. Zij zei dit op bijeenkomst waar fondsen werden geworven voor de bouw van een kinderziekenhuis dat naar Mandela zal worden vernoemd.

Omzet Action groeit met 22 procent

De omzet van warenhuis Action is vorig jaar met 22 procent gestegen naar 873 miljoen euro. Het operationele resultaat steeg met vijftien procent naar 99 miljoen euro. Dat heeft de onderneming vrijdag bekendgemaakt. De omzet groeide vooral door de opening van 52 nieuwe winkels.

Action versnelde de groei van het bedrijf in het buitenland. Behalve in Nederland is de keten ook actief in België en Duitsland. In Frankrijk opende vorig jaar ook een eerste Action zijn deuren. Door de uitbreiding van het aantal winkels valt de winst wel lager uit. De investeringen stegen met 62 procent naar 21 miljoen euro.

Onderzoeksbureau GfK meldde donderdag dat Action klanten weghaalt bij supermarkten. Vooral huishoudens met een beperkt inkomen, waaronder gepensioneerden en gezinnen, doen vaker boodschappen bij Action. De winkelketen richt zich op het onderste prijssegment en verkoopt onder meer etenswaren, textiel, speelgoed en doe-het-zelfproducten.

Europese VVD tegen sancties VS om afluisteren

De Europese Unie schiet in haar eigen voet als ze de Verenigde Staten sancties oplegt vanwege de afluisterkwestie. Dat schrijft Europarlementariër Hans van Baalen vrijdag in een verklaring.

Het Europees Parlement vroeg de Europese Commissie donderdag te stoppen met het uitwisselen van vlieg- en belastinggegevens. Onder anderen de Franse president François Hollande suggereerde dat de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst moeten worden gestopt.

Van Baalen vindt dat de Europese Commissie en de EU-lidstaten die verzoeken moeten negeren. "De gezamenlijke strijd tegen terrorisme, georganiseerde misdaad en economische samenwerking mag niet lijden onder meningsverschillen over spionage", schrijft hij.

Eerder zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) al het 'volstrekt oneens' te zijn met de suggestie van Hollande. Hij stelde dat het geen verrassing mag heten dat inlichtingendiensten hun best doen om zo veel mogelijk te weten te komen over andere landen.

De kwestie waarbij bleek dat de VS via het afluisterprogramma PRISM ook het internetverkeer van Europese burgers aftapt moet volgens Van Baalen wel uit de wereld worden geholpen. "Bondgenoten dienen elkaar niet te bespioneren", schrijft hij. De Europarlementariër was vrijdagochtend niet bereikbaar voor een nadere toelichting.

'Naaktfoto's Robert Moszkowicz op straat'

Door een fout van KPN liggen privégegevens van advocaat Robert Moszkowicz op straat. Dat heeft een woordvoerder van het telecombedrijf aan Moszkowicz bevestigd, schrijft De Telegraaf. Het gaat onder meer om naaktfoto's, contactgegevens en vertrouwelijke informatie over rechtszaken.

De 60-jarige Robert, een broer van Bram Moszkowicz, kocht onlangs een nieuwe mobiele telefoon. Omdat het toestel hem niet beviel, ruilde hij het later in voor een nieuw exemplaar. "Ik heb de verkoper nog uitdrukkelijk verzocht om alle gegevens te wissen. Blijkbaar is dat niet gebeurd", zegt de jurist.

De telefoon werd later opnieuw verkocht door KPN, met alle gevoelige informatie er nog op. "Meneer Moszkowicz heeft een serieus probleem met de FIOD als deze informatie bekend raakt", aldus de nieuwe eigenaar. Hij heeft het toestel in een kluis bij de notaris laten leggen. Volgens De Telegraaf heeft KPN de verkoop van omgeruilde telefoons stopgezet in afwachting van de uitkomst naar een onderzoek in de zaak.

Henkjan Smits voelt zich goed

Het gaat naar omstandigheden prima met Henkjan Smits. "Ik voel me goed als je bedenkt dat ik dinsdagmiddag geopereerd werd", twittert de tv-persoonlijkheid, die onder het mes ging wegens prostaatkanker.

De 51-jarige Smits werd donderdag ontslagen uit het ziekenhuis. Hij twittert alweer volop. "De eerste nacht thuis ging top", laat hij zijn volgers weten. "Goed geslapen." Smits moet de komende maanden rustig aan doen en hoopt in september weer aan het werk te kunnen gaan.

Oliver Stone prijst Edward Snowden, laakt VS

Regisseur Oliver Stone neemt zijn petje af voor Edward Snowden. De filmmaker noemde de klokkenluider een 'held'. "Het is een schande dat Obama zich drukker maakt om het oppakken van Snowden dan om deze George Bush-achtige afluistertechnieken", aldus de filmmaker tijdens het Karlovy Vary International Film Festival in Tsjechië. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

"Voor mij is Snowden een held, omdat hij geheimen heeft onthuld die we allemaal zouden moeten weten", gaat 66-jarige Stone verder. "Hij zou asiel moeten krijgen, maar kan zich nauwelijks schuil houden, omdat ieder land geïntimideerd is door de Verenigde Staten." Snowden lekte vorige maand over spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. "We hebben landen nodig die 'nee' zeggen tegen de VS", vindt Stone. "De wereld is bang voor onze tirannie."

De voormalig CIA-medewerker heeft in een reeks landen asiel aangevraagd. Nederland heeft het verzoek afgewezen, omdat de 30-jarige Amerikaan het verzoek niet in Nederland indiende. Snowden heeft nog geen schuilplaats gevonden en zit voor zover bekend nog steeds in de transitzone op de luchthaven van Moskou.

Stone won een Oscar voor zijn oorlogsdrama Born on the Fourth of July. Hij is in Tsjechië om zijn politieke tv-serie The Untold History of the United States te vertonen.

Lindsay Lohan trekt na kliniek bij familie in

Als Lindsay Lohan uitbehandeld is in de afkickkliniek gaat ze weer bij haar moeder in New York wonen. "Ze gaat niet in Los Angeles wonen", zei haar moeder Dina tegen New York Daily News. "Ze begint hier thuis opnieuw met ons allemaal." Eerder ging het gerucht dat Lindsay weg zou blijven uit de grote stad om paparazzi te vermijden.

Lindsay, die dinsdag haar 27e verjaardag vierde in kliniek Cliffside, krijgt volgens Dina eerst een verlaat verjaardagspartijtje op Long Island en gaat dan plannen maken voor het vervolg van haar carrière. "Ze had een hele rustige verjaardag. Wij mochten niet langskomen omdat het niet in het weekend was, maar we hebben haar kaarten en cadeautjes gestuurd. Eerst gaan we haar nog een keer bezoeken en daarna gaan we haar poolparty plannen."

Volgens Dina is Lindsay, die voor de zesde keer in een afkickkliniek zit, deze keer echt van plan haar leven te beteren. "Ze heeft het moeilijk gehad, maar het komt goed." De actrice werd begin mei opgenomen met goedkeuring van justitie. Ze kwam voor de zoveelste keer in de problemen toen ze vorig jaar na een aanrijding loog tegen de politie. Waarschijnlijk mag ze de kliniek begin augustus verlaten.

Groep asielzoekers opgepakt bij stadhuis Amsterdam

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die de nacht wilde doorbrengen voor het stadhuis in Amsterdam is donderdagnacht opgepakt en afgevoerd door de politie. In totaal zijn 31 arrestaties verricht, laat een woordvoerder van de politie weten.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) wilde niet dat de mensen net als woensdagnacht op de stoep zouden slapen. Na een uitvoerig gesprek met de politie kregen ze de keuze om te vertrekken of gearresteerd te worden. De meesten mensen bleven daarop zitten en kozen daarmee voor dat laatste.

Van de 31 aangehouden vluchtelingen zitten er vrijdagochtend nog 25 vast. De rest mocht eerder al vertrekken. De politie beslist later wat er met de overgebleven asielzoekers gebeurt.

Naar verluidt gaat het om vluchtelingen die eerder in de zogenoemde Vluchtflat en -kerk zaten. De woordvoerder kon dat niet bevestigen, maar volgens haar 'ligt dat wel voor de hand'.

De groep bivakkeerde eerder deze week ook bij het monument op de Dam. Ze waren ontevreden over de flat en wilden niet terug. Donderdag werd met de gemeente nog een akkoord gesloten dat de groep van ruim 150 vluchtelingen in ieder geval tot 1 oktober mogen blijven en dat de nodige voorzieningen voor hen worden geregeld.

Gewonden bij vuurwerkongeluk VS

Bij een ongeluk met vuurwerk tijdens de viering van de Amerikaanse nationale feestdag in Simi Valley ten noordwesten van Los Angeles zijn donderdagavond 28 mensen gewond geraakt. Acht konden ter plaatse worden behandeld, twintig moesten door naar een ziekenhuis. Geen van hen had ernstig letsel, zei de politie.

Er waren enkele duizenden toeschouwers.

Het is nog niet bekend wat er precies is misgegaan. Op videobeelden waren twee of drie explosies op of dicht bij de grond te zien, waarna het vuurwerk nog bijna een minuut doorging alvorens te stoppen.

Explosievenexperts hebben het overgebleven vuurwerk onschadelijk gemaakt.

Verwachte recordwinst Samsung valt tegen

Samsung verwacht van april tot en met juni 6,4 miljard euro winst te hebben gemaakt. Dat is 47 procent meer dan een jaar eerder. Ondanks de recordwinst vallen de cijfers analisten tegen. Die hadden verwacht dat de verkoop van de Samsung Galaxy S4 een winst van 6,8 miljard euro zou opleveren. De koers van het Zuid-Koreaanse bedrijf daalde vrijdag met bijna vier procent.

De Galaxy S4 ging in mei tien miljoen keer over de toonbank. Desondanks valt juist de verkoop van de telefoon volgens analisten van verschillende investeringsmaatschappijen tegen. De westerse markt zou verzadigd raken op het gebied van smartphones waardoor er veel meer geld in marketing moest worden gestoken.

Enkele analisten vinden het zorgwekkend dat zeventig procent van de inkomsten uit mobiele telefoons komt. Samsung wordt sinds enige tijd in verband gebracht met draagbare apparaten. Net als Sony en Apple zou ook het Koreaanse bedrijf bezig zijn met een horloge verbinding kan maken met een smartphone.

De officiële kwartaalcijfers van Samsung worden eind deze maand gepresenteerd.

Huizenbezitters doen huilie huilie

Huiseigenaren die kampen met een hypotheekachterstand zijn ontevreden over de manier waarop hun bank de problemen aanpakt. Bankmedewerkers zouden slecht luisteren en zich onvoldoende verplaatsen in de situatie van de klant. Ook denken de banken nauwelijks mee over oplossingen. Dat schrijft de Vereniging Eigen Huis vrijdag op basis van eigen onderzoek.

De helft van de woningbezitters vindt de bank waar ze hun hypotheek hebben zeer slecht. Een kwart houdt het bij de beoordeling slecht. Vijftien procent is wel tevreden over de opstelling van de bank. Eigen Huis ondervroeg driehonderd huiseigenaren, aangesloten zijn bij 27 geldverstrekkers.

Eigen Huis concludeert dat er bij betalingsproblemen een groot verschil is tussen wat banken zeggen en wat klanten ervaren. Klanten die vrezen voor betalingsproblemen kunnen daarover niet in gesprek, zegt de vereniging. Ook zouden banken enkel dreigen met deurwaarders of gedwongen verkoop. De belangenbehartiger gaat de problemen met de betreffende banken bespreken.

Politie rolt Zutphense bende op

De politie denkt met de aanhouding van vijftien personen een bende te hebben opgerold die sinds oktober Zutphen zou hebben geteisterd met inbraken en diefstallen. Bij enkele inbraken en diefstallen zou geweld zijn gebruikt. De zaak kwam aan het rollen toen een aantal verdachten werd betrapt toen ze inbraken bij een voetbalclub.

Een medewerker van de club die de inbrekers in november betrapte zou zijn bedreigd met een mes. De bende zou ook geweld hebben gebruikt bij een diefstal bij een drogist. Een medewerker zou zijn geslagen. Ook werd voor twintigduizend euro schade aangericht in een huurwoning. Toen de huisbaas de huur opzegde, werd de woning kort en klein geslagen.

De leden van de bende zijn tussen de 16 en 43 jaar en komen vooral uit Zutphen. Ze zouden volgens de politie in wisselende samenstelling hebben ingebroken in woningen en bij bedrijven. Ook zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan winkeldiefstal en het stelen van koper en lood.

De eerste verdachten werden in maart opgepakt. Bij doorzoekingen nam de politie een auto in beslag en werden gestolen accu's en een videocamera teruggevonden. De twee verdachten die nog vastzitten zijn een 19-jarige Deventenaar en een 21-jarige man uit Zutphen. Hoeveel strafbare feiten er zijn gepleegd meldt de politie niet.

Leerlingen bezetten gesloten school Almere

Een groep leerlingen en hun ouders houden het schoolgebouw van de International School in Almere bezet. Ze protesteren daarmee tegen de plotselinge sluiting van de school. Dat meldt Omroep Flevoland vrijdag. De leerlingen zouden eisen dat de gemeente Almere zich garant stelt voor de exploitatie van het gebouw.

Een woordvoerder van de school kan de bezetting niet direct bevestigen. Hij laat weten dat hij zich de actie 'vanuit de emotie' wel kan voorstellen. De leerlingen zouden garanties vragen dat de school na de zomervakantie openblijft.

De International School Almere moet de deuren sluiten vanwege problemen met de onderwijslicentie. Voor een nieuwe licentie zijn aanpassingen nodig binnen de school maar het financiële risico is te groot om die door te voeren, aldus de school.

Voor de circa tweehonderd leerlingen die door de sluiting worden getroffen wordt een oplossing gezocht. Ze worden ondergebracht bij andere scholen in de regio. De 23 personeelsleden moeten op zoek naar een andere baan.

'Mandela niet in vegetatieve toestand'

President Jacob Zuma van Zuid-Afrika heeft een verklaring over de gezondheidstoestand van Nelson Mandela uitgegeven om een einde te maken aan verwarrende berichten in de media. Zuma sprak daarin tegen dat Mandela in een "vegetatieve" toestand verkeert.

Volgens Zuma is de toestand van Mandela nog steeds "kritiek maar stabiel" zoals dat ook werd gesteld in eerdere verklaringen. De 94-jarige Mandela ligt sinds 8 juni in het ziekenhuis in Pretoria vanwege een longaandoening.

'Mandela niet in vegetatieve toestand'
'Mandela niet in vegetatieve toestand' (Foto: ANP)

Heleen Mees op borgtocht vrij

Heleen Mees is alsnog op borgtocht vrijgelaten. Ze kwam donderdag op vrije voeten, blijkt uit een overzicht van het NYC Department of Correction, dat verantwoordelijk is voor de gevangenissen in New York.

Donderdag meldde The New York Daily News nog dat de Nederlandse econome de borgsom niet heeft betaald en daarom in het gevangeniscomplex Rikers Island blijft tot ze vrijdag voor de rechter moet komen. Daarop meldden zich meerdere gegadigden om de borgsom te betalen.

Een entertainmentwebsite wilde de borgsom van vijfduizend dollar te betalen in ruil voor haar exclusieve verhaal. Cabaretier Sanne Wallis de Vries twitterde ook over het opzetten van een inzamelingsactie, maar krabbelde later terug. Het is niet bekend wie uiteindelijk de borg heeft betaald.

Mees zat vast omdat ze de hoofdeconoom van Citigroup Willem Buiter twee jaar lang zou hebben gestalkt. Ze zou hem meer dan duizend e-mails hebben gestuurd van dreigende of seksuele aard. Ook zou ze de vrouw en kinderen van Buiter hebben lastiggevallen.

Mees is een vooraanstaand econome en feministe, die vaak opzien baarde door haar gepeperde uitspraken over de positie van vrouwen.

Inline-skaters ook op de weg sterk

De Nederlandse inline-skaters hebben ook op de weg van zich doen laten gelden op het Europees kampioenschap in Almere. Zowel Ronald Mulder als Manon Kamminga hebben weer een titel aan hun palmares toe kunnen voegen.

Mulder was de sterkste op de 200 meter tijdrit, waarbij hij de Spanjaard Ioseba Fernandez nipt te snel af was. De Fransman Darren de Souza werd derde, voor Michel Mulder. Jan Blokhuijsen deed mee aan de afvalkoers en moest zich tevreden stellen met een vijfde positie. Gary Hekman werd tiende.

Bij de afvalkoers voor de vrouwen was Kamminga oppermachtig. Dit onderstreepte ze door halverwege al een ronde voorsprong te pakken en in de slotfase nogmaals weg te rijden. Elma de Vries werd op dit onderdeel negende, Bianca Roosenboom dertiende. Op de 200 meter tijdrit kwamen de Nederlandses er niet aan te pas. Roosenboom was met de negende positie de beste.

Reizigers Schiphol beroofd door beveiliging

Op Schiphol zijn drie beveiligingsmedewerkers aangehouden die maandenlang reizigers hebben bestolen. Dat meldde de Koninklijke Marechaussee vrijdag.

De verdachten komen uit Amsterdam, Alkmaar en Alphen aan den Rijn. Smartphones, iPads en andere dure spullen werden door de verdachten van de lopende band gehaald tijdens de security check op de luchthaven. Na diverse aangiften werd in februari een onderzoek gestart.

"De integriteit van de luchthaven was in het geding dus we wilden snel weten wie de diefstallen pleegden", aldus een woordvoerder van de marechaussee vrijdag. "Na uitgebreid onderzoek, onder meer met verdekt opgestelde camera's, hebben we de drie medewerkers kunnen oppakken."

Ferrari bezorgd over brandstofbesparing in F1

Ferrari is bang dat de brandstoflimiet van 100 kilogram die voor het Formule 1-seizoen 2014 geldt voor saaiere races kan gaan zorgen. Het komt volgens de Italianen de show niet ten goede.

Volgend jaar wordt de 2,4 liter V8-krachtbron ingeruild voor een 1,6 liter V6-turbomotor. Luca Marmorini, baas van de motorenafdeling van Ferrari, denkt dat de overgang gepaard zal gaan met allerlei problemen. Zo moeten door de turbo veroorzaakte problemen van 1.000 graden Celcius opgevangen worden en moet tegelijkertijd de motor betrouwbaarder worden. Zo mogen er in 2014 maar vijf krachtbronnen per coureur gebruikt worden ten opzichte van acht nu. Hierdoor verwachten de Italianen betrouwbaarheidsproblemen.

Marmorini beschouwt de limiet van 100 kilogram brandstof per race als grootste limiterende factor. Het is bedoeld om de sport te vergroenen, maar kan volgens de Italianen gevechten verstoren omdat een van de coureurs brandstof moet besparen, waardoor hij een groot deel van de race niet voluit kan gaan.

Motie belastingvoordeel filmindustrie aangenomen

De motie van D66 en PvdA voor een onderzoek naar belastingvoordelen voor de filmsector is donderdag aangenomen. Initiatiefneemster Vera Bergkamp (D66) liet woensdag al weten te verwachten met GroenLinks en SP een Kamermeerderheid voor haar motie te hebben.

Het onderzoek naar de zogenoemde tax shelter en andere vormen van belastingvoordeel wordt uitgevoerd door een interdepartementale werkgroep. Het onderzoek moet voor 15 september klaar zijn, zodat de resultaten kunnen worden meegenomen in de tweede filmtop die minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) heeft aangekondigd.

De filmindustrie pleit al een tijd voor een tax shelter, waardoor het maken van films in Nederland financieel aantrekkelijk moet worden. Nu wijken veel filmmakers uit naar het buitenland, waar dergelijke constructies al van kracht zijn.

Leven Hannelore Kohl wordt tv-film

Het leven van Hannelore Kohl wordt in Duitsland verfilmd. De echtgenote van bondskanselier Helmut Kohl pleegde na een bewogen leven in 2001 zelfmoord met een overdosis medicijnen. De film wordt in 2015 door de Duitse NDR uitgezonden, maakte de zender donderdag bekend.

Helmut Kohl regeerde van 1982 tot 1998. Ook toen al gingen geruchten dat zijn vrouw gebukt ging onder zijn politieke carrière, een beeld dat in diverse biografieën wordt bevestigd. Ook zou zij hebben geleden aan hevige pijnen. Hannelore Kohl werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door Sovjetsoldaten verkracht en uit een raam gegooid.

Tijdens haar laatste jaren was Hannelore Kohl steeds minder in de media te zien. Later bleek dat ze leed aan een lichtallergie waardoor ze binnenshuis wenste te blijven.

Het is Comic Sans MS dag

Het is de eerste vrijdag van juli, en dat betekent dat het weer Comic Sans MS dag is. In 2009 besloten 3FM-dj's Coen en Sander het veelbesproken lettertype voor het eerst in het zonnetje te zetten, en sindsdien is deze dag uitgegroeid tot een jaarlijks event.

Om het tweetal, de Comic en Sans van 3FM, te citeren: "Het is de Pipo de Clown onder de lettertypes, valt bijna niet serieus te nemen en tóch schrijft de halve wereld verslagen / scripties / e-mails met Comic Sans als lettertype." Reden genoeg om de eerste vrijdag van juli uit te roepen tot Comic Sans MS dag.

Diverse sites,waaronder die van 3FM, zijn speciaal voor deze dag in Comic Sans MS gezet en er wordt opgeroepen dit voorbeeld te volgen. FOK! is uiteraard niet de beroerdste, dus speciaal voor deze dag lees je dit artikel volledig in Comic Sans MS.

Het beruchte lettertype is in 1994 ontworpen door Vincent Connare en heeft sindsdien een enorme schare van fans opgebouwd. Over het ontstaan van het roemruchte font wordt verteld in deze video. Echter is er sindsdien ook een enorme schare van haters opgebouwd, die het lettertype maar walgelijk vinden. We raden hen aan vandaag het internet zoveel mogelijk te mijden en zich vooral naar bancomicsans.com te spoeden.

[Tour] Belkin baalt van val Mollema

Bauke Mollema heeft wat schaafwonden overgehouden aan zijn val gisteren in de zesde etappe van de Tour de France. De kopman van Team Belkin ging onderuit toen hij Mark Cavendish plots voor zich zag wegglijden. "De ploeg heeft Bauke constant goed van voren gehouden", zegt ploegleider Nico Verhoeven. "Het is balen dat hij door een lulligheidje nog valt."

Mollema maakt zich vooralsnog niet al te veel zorgen. "Eigenlijk is mijn val het enige minpuntje. Tot dat moment ging het perfect." De Groninger ging met nog dertig kilometer te gaan onderuit op een rotonde. "Gelukkig is de schade niet groot. Ik heb alleen wat schaafwonden, al is dat niet echt prettig."

Ondanks de val kwam Mollema keurig in het peloton over de streep. Hij bezet op 42 seconden van leider Daryl Impey de 38e plaats in het klassement.

Fränk Schleck niet meer welkom bij Radioshack

Fränk Schleck moet op zoek naar een nieuwe ploeg. De 33-jarige Luxemburger heeft te horen gekregen dat er na zijn dopingschorsing geen plaats meer voor hem is bij Radioshack. Schleck werd tijdens de Tour de France van vorig jaar betrapt op het gebruik van xipamide, een vochtafdrijvend middel. Hij mag op 14 juli weer koersen.

In 2011 ging Schleck rijden voor Team Leopard, dat later fuseerde met Radioshack. Zijn jongere broer Andy staat er nog steeds onder contract. Eerder reden de twee jaren samen bij Saxo Bank van Bjarne Riis.

Schleck heeft altijd beweerd dat het verboden middel niet met opzet in zijn lichaam is gekomen. De nummer drie uit de Tour de France van 2011 deed zelfs aangifte bij de politie omdat hij vergiftigd zou zijn. In zijn bloedpaspoort werd nooit iets verdachts gesignaleerd.

Opnieuw zege Cuba op World Port Tournament

Cuba heeft op het World Port Tournament de derde overwinning in vier wedstrijden geboekt. Taiwan werd in Rotterdam met 3-1 verslagen. Cuba ging alleen in een van de twee ontmoetingen met Nederland onderuit.

Met zes punten uit vier duels staat Cuba alleen bovenaan in de poule. Taiwan en Nederland volgen op twee punten, Curaçao op vier. De beste twee landen plaatsen zich voor de finale van zondag.

[Tour] Renners naderen Pyreneeën

De 191 overgebleven renners in de Tour de France worden vandaag over een heuvelachtig parcours geleid. De 205,5 kilometer lange zevende etappe van Montpellier naar Albi is zowel voor sprinters als aanvallers voorlopig de laatste kans op succes. Dit weekeinde trekt het peloton de Pyreneeën in en is het woord aan de klassementsrenners.

Op weg naar Albi moeten vier cols worden bedwongen, één van tweede, twee van derde en één van vierde categorie. De zwaarste klim van de dag, de Col de la Croix de Mounis, doemt op na amper negentig kilometer. Na de laatste klim, de Côte de Teillet, is het nog ruim dertig kilometer tot aan de finish.

Het peloton moet vandaag ook zien af te rekenen met de hitte. Onderweg worden temperaturen tegen de dertig graden verwacht. Bovendien ligt door de af en toe smalle en bochtige wegen opnieuw het gevaar voor valpartijen op de loer.

Voor Daryl Impey wordt het sowieso een dag om nooit te vergeten. Als eerste Afrikaan in de Tourhistorie mag hij vrijdag in de gele trui rijden. Zijn ploeg Orica-Greenedge zal er alles aan doen om het tricot nog minimaal één dag met man en macht te verdedigen.

FOK! wat een weer...Steeds meer zon

Een goede vrijdagmorgen! Dat gaat hard werken worden de komende dagen! Ik zal toch met een praatje moeten komen, ondanks dat het geruime tijd meer van hetzelfde gaat zijn. Ach, met een grapje en een paar wetenswaardigheden kom ik er wel weer uit!

In de ochtend komen er overal nog wel wat wolkenvelden voor, maar in de kustprovincies lossen alle wolken grotendeels op en zal het vrij zonnig gaan worden. In het binnenland ontstaan er nog wel een paar stapelwolken. Het woord 'droog' durf ik al haast niet meer in de mond te nemen. Aan zee loopt het kwik op tot 18 graden, maar elders zal het een graad of 22 worden. Er staat maar een zwakke tot matige noordelijke wind.

In Spanje is het inmiddels weer vertrouwd heet met kwikstanden van 35 tot 40 graden. En dat na ' zo weinig' regen...

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Hol1
Hollandser kan het haast niet....

 Hol2
KlapMongeaul wist het weer prachtig vast te leggen!

 

 

 

Fez wordt eindelijk gepatched

Naar aanleiding van de policy-verandering van Microsoft heeft Phil Fish, maker van Fez, getweet dat hij het spel gaat patchen nu het geen geld meer kost. Het gaat nog wel enkele maanden duren.

Vorige week heeft Microsoft de kosten die voor het patchen worden gerekend geheel herzien, waardoor het weer interessant wordt voor indie-ontwikkelaars om hun uitgebrachte spellen te patchen of te updaten. Fez was gepatched, maar savegames raakte corrupt waardoor de patch weer werd teruggedraaid. De maker wilde niet nog eens tienduizenden dollars betalen om een update uit te rollen, dus sindsdien is er niets meer gebeurd aan de game.

Ondertussen is ook Fez 2 is in de maak, maar niet voor Xbox 360 of Xbox One.


'Kanye West weigert luiers te verschonen'

Kanye West is niet van plan om zijn pasgeboren dochter te verschonen. "Hij verschoont geen luiers", vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Ondanks dat de rapper zijn dochter North niet van een schone luier voorziet, neemt hij het vaderschap zeer serieus. "Hij is niet langer dan een uur weg van North", aldus de bron. Een andere ingewijde verklapt dat West zijn dochter constant in zijn armen houdt.

Kanye's vriendin Kim Kardashian beviel vorige maand van dochter North. Ze is het eerste kindje voor de 32-jarige realityster en haar 36-jarige vriend.

Seniorenkeuring autorijbewijs niet afgeschaft

De seniorenkeuring voor het autorijbewijs wordt toch niet afgeschaft. De keuring heeft een positief effect op de verkeersveiligheid. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) volgt hiermee een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldt haar ministerie donderdag.

Vorig jaar gaf de minister nog aan te laten onderzoeken wat de effecten zijn om de seniorenkeuring helemaal af te schaffen. De keuring zorgt er echter voor dat ouderen langer veilig de weg op kunnen gaan, bijvoorbeeld omdat uit de test blijkt dat ze een andere bril nodig hebben of omdat ze met een automaat moeten gaan rijden, aldus het ministerie donderdag.

Schultz van Haegen wil wel dat de seniorenkeuring eenvoudiger wordt en minder rompslomp oplevert. De minister heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de mogelijkheden daarvoor. De Gezondheidsraad moet ook met voorstellen komen om de procedure te verbeteren. Senioren zouden bepaalde vragen bij de keuring onduidelijk vinden.

Verder wil Schultz van Haegen dat rijbewijshouders zelf verantwoordelijkheid nemen voor rijden met gezondheidsklachten. Daarom moet er extra aandacht komen voor informatievoorziening hierover, bijvoorbeeld via websites en brochures.

De minister besloot eerder al de keuringsleeftijd te verhogen van zeventig naar 75 jaar. Deze maatregel gaat naar verwachting 1 januari in.

De seniorenkeuring voor het klein vaarbewijs wordt wel afgeschaft. De minister volgt daarmee het advies van de verantwoordelijke exameninstantie VAMEX en andere instanties uit de watersportwereld. De keuring heeft nauwelijks effect op de veiligheid op het water, waardoor het niet nodig zou zijn deze in stand te houden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.