[Tour] Klassementsrenners aan zet

Olga Kroeders

Tijdens de achtste etappe van de Tour de France is het aan de klassementsrenners om zich te laten zien. De 195 kilometer lange rit is de eerste met finish bergop. In de slotfase van de etappe moet het peloton eerst de Col de Pailhères van de buitencategorie over voordat het de slotklim naar Ax-3-Domaines voor de kiezen krijgt.

Het venijn van de etappe zit hem volledig in de staart. De eerste 120 kilometer na het vertrek uit Castres zijn vrijwel vlak al staat er na 26,5 kilometer al wel een klimmetje van de vierde categorie op het programma.

Pas op 150 kilometer begint de ruim 15 kilometer lange klim naar de Col de Pailhères, met een gemiddeld stijgingspercentage van acht procent. De top van de berg ligt op 2001 meter en daarmee is de Pyreneeënreus het dak van de Tour. De eerste die er bovenkomt krijgt dan ook het Souvenir Henri Desgrange.

Na een 18,5 kilometer lange afdaling staat de slotklim naar Ax-3-Domaines voor de deur. De renners moeten dan nog 7,8 kilometer omhoog met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2 procent.

Door de lastige aankomst is er wellicht een mogelijkheid voor aanvallers om voor de dagzege en zelfs de bolletjestrui te gaan. De sprintersploegen zouden daar evenwel een stokje voor kunnen steken. Na 119,5 kilometer is er nog een tussensprint ingepland.

Daryl Impey vertrekt zaterdag voor de tweede dag in de gele trui, maar de Zuid-Afrikaan van Orica-Greenedge weet dat hij het kleinood aan het einde van de rit moet afstaan. Zijn voorsprong op Chris Froome van Sky, de best geklasseerde titelfavoriet, is slechts acht seconden.

Alberto Contador (Saxo Bank) staat op veertien tellen vlak achter Froome. Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) heeft 22 seconden achterstand op Impey en BMC-renners Cadel Evans en Tejay van Garderen gaven 31 seconden toe. Wout Poels (Vacansoleil) is de beste Nederlander op 38 seconden van Impey, Bauke Mollema staat op 42 tellen.