[Tour] Mollema blij dat goede vorm zich uitbetaalt

Bauke Mollema was uitermate content over het verloop van de eerste bergrit in de Tour de France. De kopman van Belkin kwam zaterdag als vierde over de meet en neemt die positie nu ook in het algemeen klassement. "Het was een heel zware dag, voor iedereen", zei Mollema. "Ik voelde me de afgelopen week al heel goed en ben superblij dat het er nu meteen uitkomt."

Mollema leek in een lastig pakket verwikkeld te raken toen hij aan de voet van de slotklim naar Ax-3-Domaines moest lossen. "Ik ben mijn eigen tempo blijven rijden. En dat pakte goed uit, want in de laatste vijf kilometer raapte ik de ene na de andere renner op. Ik denk dat veel renners zich opbliezen omdat zij aan het begin van de klim het tempo van Sky wilden volgen."

De Groninger had Ten Dam aangemoedigd om voor eigen kans te rijden. "Hij zei op de voorlaatste klim al dat hij zich goed voelde. Ik heb hem toen gezegd dat hij zelf volle bak moest rijden, want op een slotklim kun je toch niet zoveel voor elkaar betekenen. In de laatste kilometer, die vlak was, kwam ik bij hem en hebben we nog kop over kop tempo gereden."

Mollema toonde zich onder de indruk van Sky, dat een dubbelslag sloeg met Chris Froome. Achter de Brit eindigde ploeggenoot Richie Porte als tweede. "Heel sterk", reageerde hij. "Als je een en twee wordt, zegt dat wel wat natuurlijk."

Maar ook zijn eigen prestatie stemde hem tevreden. "Daar ben ik heel blij mee."