Cocu wil herkenbaar voetbal zien

PSV werd de voorbije jaren regelmatig verweten een te weinig herkenbare speelwijze te hanteren. Phillip Cocu wil daar nu een einde aan maken.

De nieuwbakken oefenmeester van de Eindhovenaren wil alle neuzen dezelfde richting in laten wijzen. "Eén lijn van spelen ontwikkelen door de hele club heen", zo bespreekt hij zijn plan tegenover het Algemeen Dagblad. "Herkenbaar voetbal is voor mij dat je ziet dat er gewerkt is aan patronen. Dat je duidelijke looplijnen ziet van achter naar voor. Spelers die elkaar aanvullen. En dan mag er ook een vleugje opportunisme bij zitten."

Dat betekent overigens niet dat Cocu zijn spelers eigen initiatief wil ontnemen. "Bij het trainen op al die zaken vind ik het belangrijk dat ik spelers ook zelf laat zoeken naar oplossingen", legt hij uit. "Als ze alleen maar opdrachten uitvoeren op de automatische piloot, is dat niet goed. Ik hou niet van 'zomaar wat doen'."

De selectie die de oud-speler van onder andere FC Barcelona tot zijn beschikking heeft, maakt momenteel een metamorfose door. Cocu heeft er vrede mee, zo verklaarde hij tegenover NUsport. "Het kan fijn zijn voor een trainer als een groep grotendeels intact blijft. Maar soms zijn jongens nou eenmaal toe aan een nieuwe uitdaging of komt er een club langs waar een speler geen 'nee' tegen kan zeggen. Daar heb je in Nederland altijd mee te maken. Lens, Pieters en Mertens kwamen als jonge talenten naar PSV en zijn doorgegroeid. Dat is nu weer de bedoeling."