FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 juli 2013

Mahut wint ook titel in Newport

Nicolas Mahut heeft zijn tweede ATP-titel in een maand tijd gewonnen. Nadat de grasspecialist het toernooi van 's Hertogenbosch op zijn naam schreef, won hij vandaag de titel op het gras van Newport. De Fransman moest ver gaan voor de winst en won in drie sets van Lleyton Hewitt; 5-7, 7-5 en 6-3.

De halve finales werden eerder op de dag gespeeld vanwege de aanhoudende regenval gisteren. Mahut won zijn halve finale eenvoudig met tweemaal 6-2 van Michael Russell. Hewitt had drie sets nodig tegen John Isner, en won in een wedstrijd die grossierde in fouten met 5-7, 6-2 en 6-4.

Enkele uren later stonden de spelers alweer klaar voor de finale. Hoewel Hewitt na de winst van de eerste set ook een break voorsprong kreeg in de tweede, kreeg hij ogenschijnlijk last van de zenuwen bij het uitserveren op 5-4, waarna Mahut kon breken. Ook de daaropvolgende servicebeurt verliep desastreus voor de Australiër, die met een aantal dubbele fouten Mahut terug in de wedstrijd bracht.

In de derde set voltrok zich een soortgelijk scenario. Hewitt kwam een break voor, maar gunde de Fransman twee games na twee dramatisch verlopen servicebeurten. Op 5-3 serveerde Mahut met drie aces en een mooie volley de wedstrijd uit.

Nicolas Mahut is door zijn twee titels teruggekomen in de top honderd van de wereldranglijst. De Fransman speelde hiervoor vooral Futures en was afgegleden naar een plek in de top driehonderd. In 's Hertogenbosch pakte hij pas zijn eerste titel van zijn carrière. Mahut heeft nu twaalf overwinningen op gras geboekt dit seizoen, net zoveel als Andy Murray. Hij verloor slechts tweemaal; van diezelfde Murray op Queens en op Wimbledon van Tommy Robredo.

Soldaten: vaker zelfmoord dan oorlogsslachtoffer

Terwijl volgens het ministerie van Defensie van het Verenigd Koninkrijk er in 2012 44 soldaten stierven in Afghanistan, vielen er in dat jaar 50 doden te betreuren door zelfmoord.

Dat meldt de BBC. Cijfers van de overheid hadden het over zeven zelfmoorden met nog eens 14 sterfgevallen die 'wezen in de richting van zelfmoord.' De BBC heeft toen alle lijkschouwers in het land aangeschreven en kwam op minstens 50 zelfmoorden van soldaten. Dat betekent dat minstens 29 zelfmoorden door het ministerie niet eens worden erkend als zelfdoding.

BBC 1 zendt morgen om tien uur 's avonds Nederlandse tijd de documentaire 'Broken by Battle' uit, over moeders en zussen die proberen te achterhalen waarom hun zoon of broer zelfmoord pleegde. Ook is er aandacht voor het gebrek aan hulp vanuit de overheid voor getraumatiseerde veteranen.

[EK Vrouwen] Duitse vrouwen dicht bij plek in kwartfinale

De Duitse voetbalsters zijn dicht bij een plek in de kwartfinale van het EK. De titelhouder was zondag in zijn tweede groepsduel in Zweden met 3-0 te sterk voor IJsland. Duitsland was het toernooi nog begonnen met een doelpuntloos gelijkspel tegen Nederland.

De Duitsers namen voor rust de leiding door een treffer van Lena Lotzen. Na de pauze groeide Célia Okoyino da Mbabi uit tot de matchwinner met twee goals. Duitsland neemt de leiding in poule B over van Noorwegen. De Noren hebben eveneens vier punten, maar hun doelsaldo is minder.

Nederland ging eerder op de avond met 1-0 onderuit tegen Noorwegen en bleef daardoor, net als IJsland, op een punt staan. Woensdag is IJsland de laatste tegenstander van Oranje in de groep. De nummers één en twee van de drie groepen gaan door naar de kwartfinale, net als de twee beste nummers drie.

Suri Cruise uitgescholden door fotograaf

Toen het zevenjarige dochtertje van Katie Holmes en Tom Cruise, Suri, dinsdag van school gehaald werd is het meisje uitgescholden door een vervelende paparazzo. Op videobeelden roept het meisje naar de fotograaf: "We proberen naar de auto te lopen! Ga aan de kant! Stop daarmee!” 

De fotograaf reageert als 't meiske de auto instapt: "Dág Suri, klein nest!" Vervolgens probeert een omstander hem tot de orde te roepen door te stellen dat hij zich anders zou gedragen als hij zelf vader was. 'Dat kan me niets schelen', reageert de fotograaf. "Het is een bitch. Een klein verwend nest!"

Joie de vivre, hel op aarde

Was ik vorige zondag nog helemaal tevreden en blij en vrolijk met mijn kampeeravontuur, kom ik daar nu toch helemaal van terug. Eerlijk toegegeven, zondag zat ik heerlijk in de zon, met aan het einde van de avond een lege fles rosé naast mij. Dus wellicht was mijn beeld wat vertekend. Als je mij nu vertelt dat ik ooit nog eens ga kamperen in Nederland, lach ik je gewoon weer vierkant in je gezicht uit. Ik doe het namelijk nooit meer!

Kanye West valt cameraman aan

Kanye West, zojuist vader geworden van een dochtertje dat North West heet, heeft een cameraman van TMZ geslagen, volgens TMZ 'omdat hij een egomaniac is die denkt dat hij groter is dan de Grondwet.' West noemt zichzelf tegenwoordig Yeezus, hetgeen stomtoevallig ook de reactie van velen bij dit nieuws zal zijn.

De cameraman, die naar eigen zeggen wilde aangeven hoezeer hij Wests muziek waardeerde, kon zijn mond niet opentrekken voor West de camera opzij duwde en 'als een fascistische dictator eisen begon te stellen.'

Het voorval begon met Kanye. 'Don't talk to me,' zou hij hebben geschreeuwd zodra hij de cameraman zag. "Ik wil de paparazzi niet horen praten tegen mij of tegen mijn kennissen. Vertel iedereen nooit meer te praten tegen wie men ook kent. Niet tegen zichzelf te praten. Praat nóóit meer! Don't burst my privacy bubble or I'll fuck you up!" De cameraman trok hierna zijn mond open en zei hoe benieuwd hij was naar een mogelijke opvolger van zijn Jay-Z/Kanye-album, waarna Kanye agressief werd.

TMZ heeft enkele vragen gesteld aan haar lezers. Van de 80.000 mensen die op de poll van TMZ stemden, vindt 79 procent West een fascist. 63 procent vindt hem anti-Amerikaanser dan Snowden. Ook denkt 91 procent dat Kim Kardashian meer van de camera dan van hem houdt. Een even grote groep van 91 procent mag Kanye door dit nieuws nóg minder. 

Israël blijft wapens onderscheppen

Israël zal niet toestaan dat geavanceerde wapens in handen komen van de Libanese militante beweging Hezbollah. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd. De uitlatingen van Netanyahu volgen op berichten dat Israël onlangs een luchtaanval uitvoerde op een wapenkonvooi in het noorden van Syrië.

De luchtaanval in de Syrische kuststad Latakia was naar verluidt gericht tegen een partij Russische Yakhont-raketten die tegen schepen kunnen worden ingezet. Het zou de vierde Israëlische luchtaanval in Syrië dit jaar zijn geweest.

Netanyahu werd bij het Amerikaanse nieuwsprogramma Face the Nation gevraagd te reageren op de berichten over de aanval in Latakia, maar hij wilde bevestigen noch ontkennen dat Israël de aanval heeft uitgevoerd. "Het is ons beleid om te voorkomen dat gevaarlijke wapens bij Hezbollah in Libanon of bij andere terreurgroepen belanden. En we houden vast aan dat beleid", aldus Netanyahu.

Halep pakt derde eindzege in Boedapest

Tennisster Simona Halep heeft zondag haar derde eindzege van het jaar gepakt in Boedapest. De Roemeense was in de finale met 6-3, 6-7 (7) en 6-1 te sterk voor de Oostenrijkse Yvonne Meusburger. Eerder dit jaar won de mondiale nummer dertig al de toernooien in Den Bosch en Nürnberg.

De in topvorm verkerende Halep won drie van haar laatste vier toernooien. Alleen Wimbledon, waar ze snel werd uitgeschakeld door Na Li, wist ze niet te winnen. Ze steeg dit jaar al zeventien plekken op de wereldranglijst.

Bayern betaalt Barcelona 25 miljoen voor Thiago

Bayern München heeft Thiago Alcantara binnen. De 22-jarige middenvelder komt voor 25 miljoen euro over van FC Barcelona en tekent een vierjarig contract. Dat meldt de regerend Champions Leaguewinnaar zondag.

Thiago moet nog wel de medische keuring doorstaan voordat hij zijn handtekening zet. Bayern en Barça zijn ook overeengekomen een vriendschappelijk duel te spelen.

Bij Barcelona kreeg Thiago door concurrentie van onder anderen Xavi weinig speeltijd. In Duitsland wordt de Spanjaard herenigd met zijn oude coach Pep Guardiola.

"Thiago was een grote wens van Guardiola", zegt voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. "We zijn blij dat we erin geslaagd zijn hem te halen. Thiago is net tot beste speler van het EK onder 21 verkozen. Hij is een fantastische speler met veel potentieel."

Thiago maakte in 2009 onder Guardiola zijn debuut bij Barça. Hij kwam tot bijna zeventig duels in het eerste elftal. Afgelopen maand won hij met Jong Spanje het EK.

Powell: "Ik ben geen valsspeler"

Asafa Powell heeft zondagavond ontkend dat hij met opzet prestatie bevorderende middelen heeft genomen. "Ik wil duidelijk maken tegenover mijn familie, vrienden en al mijn fans dat ik nooit met opzet verboden middelen heb gebruikt. Ik ben geen valsspeler", laat de Jamaicaanse sprinter in een verklaring weten.

De manager van Powell bevestigde zondag dat de voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter tijdens de Jamaicaanse trials voor het WK positief had getest op oxilofrine. "Mijn team is een intern onderzoek begonnen en we werken samen met de betrokken partijen om te ontdekken hoe dit middel in mijn lichaam is gekomen", stelt Powell.

"Ik beloof dat we er achter komen hoe dit middel aan onze eigen onderzoeken heeft kunnen ontsnappen, zodat het nooit meer zal gebeuren." De 30-jarige Powell sluit zo goed als uit dat hij volgende maand meedoet aan het WK in Moskou. "De persoonlijke prijs is echter veel hoger. Mijn familie en vrienden zullen teleurgesteld zijn."

"Ik weet zeker dat ik hier sterker uit zal komen. Mijn fout is niet dat ik heb vals gespeeld, maar dat ik niet waakzaam genoeg ben geweest. Dopinggebruik is geen deel van wie ik ben of waar ik in geloof", besluit de topatleet.

Powell veroverde in 2008 met de Jamaicaanse sprintploeg goud op de 4x100 meter tijdens de Olympische Spelen van Beijing. Eerder op de dag werd al bekend dat zijn rivaal Tyson Gay betrapt was tijdens een dopingtest in mei.

Paris Hilton draagt te kort rokje

De inmiddels ook alweer 33-jarige hotelerfgename en professionele aandachtshoer Paris Hilton komt gaandeweg steeds minder in het nieuws - de eerste keer dat ze op FOK! werd genoemd is bijna 10 jaar geleden.

Om de tanende roem te bestrijden rommelde ze deze week met een íets te kort rokje in de kofferbak van haar auto, om daarmee haar ietwat verouderde achterwerk fotografisch te laten vereeuwigen

Wat Paris in de kofferbak zocht en hoe ze, op haar aanstaande kledinglijn na, de volgende keer in de media zal komen, is onbekend. Er wordt echter al driftiger gespeculeerd dan op 5 december.

Moeder Bieber: 'Zoon niet perfect'

In de Amerikaanse talkshow Watch What Happens Live gaf de moeder van Justin Bieber aan dat haar zoon niet perfect is. Ze zei heus niet 'zo naïef' te zijn. 

De getergde vrouw, Pattie Mallette, stelt dat "hij weet waarmee ik het niet eens ben. (...) En hij weet ook op welke dingen ik wél trots ben. Daar praten mensen dan weer niet over, over die geweldige dingen die hij elke dag weer doet."

Mevrouw Bieber zag de kans schoon om een aantal voorbeelden van het voorbeeldige gedrag van haar zoon te geven. Ze vertelde dat hij zieke kinderen bezoekt.

Ook zou hij zich inzetten voor het goede doel. Hoe Henk Westbroek en Henk Temming daar tegenaan kijken is niet bekend.

Vinci pakt titel in Palermo

Roberta Vinci heeft de titel van het WTA-toernooi in Palermo op haar naam geschreven. In haar woonplaats won de Italiaanse van haar dubbelpartner en landgenote Sara Errani, die in Sicilië haar titel verdedigde. Vinci won de finale in drie sets; 6-3, 3-6 en 6-3.

Het is voor het eerst in tijden dat Vinci weer van Errani weet te winnen. In de afgelopen vijf onderlinge ontmoetingen pakte ze nog geen set. De twee ontmoetingen daarvoor, in 2010, won ze beide nipt in drie sets. Vinci pakte in Palermo haar tweede titel van dit jaar; eerder al won ze op het gravel van Katowice.

Limburgse politie druk met toerende motorclub

De Limburgse politie heeft zondag veel aandacht besteed aan een rondrijdende motorclub. In overleg met gemeente en justitie waren maatregelen getroffen om te voorkomen dat zich ongeregeldheden zouden voordoen. Het bleef rustig op de plekken waar de leden kwamen.

De politie had informatie dat motorclubleden in Sittard op de Markt samen zouden komen. In de middag verzamelden zich enkele motorrijders in Sittard, die wat later naar Nieuwstadt vertrokken. Daar verzamelden zich volgens de politie ongeveer negentig mensen, de meeste met motor.

De groep toog vervolgens naar Klimmen en daarna naar Retersbeek. De motorrijders gingen uiteindelijk met een bus naar Valkenburg. Ook daar hield de politie extra toezicht.

De overheid heeft gezien diverse incidenten in het land bijzondere aandacht voor bepaalde motorclubs en hun leden, meldt de Limburgse politie zondagavond. In Geleen is een zogenoemd chapter van Satudarah gevestigd.

Bekentenis en arrestatie rond branden IJhorst

De 23-jarige man uit Coevorden die zaterdagochtend werd aangehouden voor betrokkenheid bij een reeks branden in IJhorst heeft bekend. Bovendien werd zondagmiddag een 22-jarige man uit Meppel opgepakt, die de branden samen met de Coevordenaar zou hebben gesticht.

De verdachte uit Coevorden bekende tijdens zijn verhoor in Zwolle betrokkenheid bij de acht recente brandstichtingen in IJhorst, een dorp dat onder Staphorst valt. Wat zijn motief is geweest moet nader onderzoek uitwijzen.

De afgelopen maanden werd brand gesticht in vakantiehuisjes en donderdag in een woonboerderij. Dit veroorzaakte veel onrust en emoties. De gemeente Staphorst, de politie en het Openbaar Ministerie zijn blij met de aanhoudingen en de bekentenis en hopen dat het gevoel van veiligheid enigszins terugkeert.

De Coevordenaar trok de aandacht omdat hij te hard reed in de buurt van IJhorst. Zijn kleding bleek doorweekt en er werden wapens gevonden. De 23-jarige pyromaan wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek naar de branden wordt voortgezet.

Massagraven gevonden in noordoosten Nigeria

Nigeriaanse militairen hebben vorige week bij acties tegen islamitische extremisten in de stad Maiduguri een aantal massagraven aangetroffen. Ook vonden de militairen een tunnelnetwerk en begraven wapenvoorraden. Dat heeft het leger zondag bekendgemaakt. Bij de acties werden tientallen extremisten gedood.

Volgens een woordvoerder van het leger werden ook tientallen ontvoerde vrouwen en meisjes gered. De onthullingen van zondag spreken eerdere beweringen van het leger tegen. De krijgsmacht zei eerder dat de militanten waren verdreven uit de grote steden in het noordoosten van Nigeria.

De extremisten zijn vermoedelijk lid van de radicaalislamitische sekte Boko Haram. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor honderden doden. De afgelopen maanden vielen leden onder meer scholen aan. Tientallen leerlingen en docenten vonden daarbij de dood.

Peter Winnen, meer dan zomaar een wielrenner

Dat wielrennen een zware sport is is ontegenzeggelijk waar. Maar Peter Winnen was niet zomaar een renner, hij was een zeer getalenteerde renner. Bij zijn debuut in de Ronde van Frankrijk vestigde hij meteen zijn naam. Winnen won de koninginnen etappe naar l’Alpe d’Huez, behaald een vijfde plek in het eindklassement en mocht de witte trui voor beste jongere mee naar huis nemen.

Ook Powell betrapt op doping

De Jamaicaanse topsprinter Asafa Powell is betrapt op doping. Dit heeft zijn manager Paul Doyle vandaag bekendgemaakt.

"We bekijken nu met het wereldwijde anti-dopingagentschap WADA hoe het stimulerende middel in zijn lichaam terecht is gekomen," aldus Doyle. Powell liep in 2007 met een tijd van 9,74 nog een wereldrecord op de 100 meter. Met een persoonlijk record van 9,72 staat hij nu vierde op de wereldranglijst aller tijden.

Eerder vandaag werd ook bekend dat de Amerikaan Tyson Gay positief had getest, hij liep met 9,69 de tweede tijd ooit op het koningsnummer.

Herlings evenaart record met 12de zege op rij

Motorcrosser Jeffrey Herlings blijft dit seizoen oppermachtig in de MX2 klasse. Hij boekte vandaag met de Grote Prijs van Finland op het circuit van Hyvinkää zijn twaalfde GP zege op rij, een evenaring van het record van oud-kampioen Stefan Everts.

Herlings won vandaag beide manches met meer dan vijftig seconden voorsprong.  De Nederlander Glenn Coldenhoff eindigde in de eerste manche als tweede, in de tweede reeks viel hij echter uit waardoor Coldenhoff pas negende werd in de daguitslag. De Australiër Dean Ferris werd daarin tweede, voor de Fransman Jordi Tixier.

In het algemeen klassement breide Herlings zijn voorsprong op Tixier uit naar 151 punten (592 om 441). Coldenhoff staat vijfde met 326 punten.

Politie Jamaica vindt negenhonderd kilo wiet

De Jamaicaanse politie heeft ruim negenhonderd kilo wiet en zestien kilo hasj in beslag genomen tijdens een routinecontrole in een zuidelijk kuststadje. De politie meldde zondag geen arrestaties te hebben verricht.

De zeepolitie vond de in plastic verpakte softdrugs in een bootje dat verstopt lag in de mangrovebossen in het plaatsje Old Harbor.

Jamaica is de grootste producent en exporteur van marihuana in het Caribisch gebied. De cannabisplanten groeien vooral op berg- en heuvelflanken of verstopt tussen andere gewassen.

Een jaar geleden ging op Jamaica een kleine zevenduizend kilo marihuana in rook op. Het leeuwendeel was in 2012 in beslag genomen. Wietkwekers en -transporteurs hebben sinds 2010 te maken met invallen.

Doden door drones in Pakistan

Zeker 19 vermeende terroristen zijn in Pakistan omgekomen door een aanval met een Amerikaanse drone (onbemand vliegtuigje) en een actie door het Pakistaanse leger. Dat hebben functionarissen in Peshawar zondag bekendgemaakt.

De drone doodde in de provincie Waziristan zaterdag zeker twee terroristen, die vermoedelijk uit een Arabisch land of Turkmenistan komen. De Pakistaanse luchtmacht bombardeerde zondag in het berggebied in het noordoosten van het land enkele posities van de Taliban, waarbij zeker 17 mensen omkwamen, aldus de zegslieden.

Doden door drones in Pakistan
Doden door drones in Pakistan (Foto: ANP)

[EK vrouwen] Oranje verliest van Noorwegen

De Nederlandse voetbalsters hebben hun tweede duel op het EK zondag verloren. Noorwegen bleek in het Zweedse Kalmar met 1-0 te sterk. Een plek in de kwartfinales is na het eerdere gelijkspel tegen Duitsland echter nog niet uitgesloten voor Oranje.

De Noren begonnen beter aan het duel. Nadat keepster Loes Geurts al een keer handelend had moeten optreden, redde Sherida Spitse de bal even later van de lijn. Dyanne Bito kreeg na ruim een halfuur de eerste serieuze kans voor Oranje. De Telstar-verdediger stuitte echter op de Noorse doelvrouw.

Nederland werd kort na rust overrompeld. Een Noorse viel in de 48e minuut in het zestienmetergebied over het been van Daphne Koster, maar de scheidsrechter zag er geen strafschop in. Hoogendijk kopte even later een Noorse hoekschop op de paal.

Een paar minuten later kwam Noorwegen verdiend op voorsprong. Na slecht uitverdedigen werd Solveig Gulbrandsen nauwelijks aangepakt in het strafschopgebied. De Noorse zette vervolgens knap de 1-0 op het bord.

Oranje moest daarna even bijkomen van de Noorse storm. In het laatste halfuur kwam de ploeg beter in zijn spel. Renée Slegers, Kirsten van de Ven en Hoogendijk kwamen met aardige doelpogingen dicht in de buurt van de gelijkmaker, maar het mocht niet baten.

Het verlies betekent voor de Oranjeleeuwinnen niet dat het derde duel tegen IJsland er niet meer toe doet. De twee beste nummers drie van de drie poules verdienen namelijk ook een plek in de kwartfinales. Nederland, dat zelfs nog een kleine kans heeft om bij de eerste twee te eindigen in de groep, speelde zijn eerste duel verrassend gelijk tegen Duitsland, dat later op de avond IJsland treft.

[Tour] Uitslagen en standen na vijftiende etappe

Vandaag werd de vijftiende etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag vijftiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Chris Froome GBr Sky 5:48.45
2 Nairo Quintana Col Movistar +0.29
3 Mikel Nieve Spa Euskatel +1.23
4 Joaquim Rodriguez Spa Katusha z.t.
5 Roman Kreuziger Tsj Saxo-Tinkoff +1.40
6 Alberto Contador Spa Saxo-Tinkoff z.t.
7 Jakob Fuglsang Den Astana +1.43
8 Bauke Mollema NED Belkin +1.46
9 Laurens ten Dam NED Belkin +1.53
10 Jean-Christophe Péraud Fra AG2r +2.08
17 Robert Gesink BEL NED + 3,11
50 Bram Tankink BEL NED +13,28
58 Johnny Hoogerland VAC NED +17,14
59 Tom Dumoulin ARG NED z.t.
67 Wout Poels VAC NED + 18,25
71 Lieuwe Westra VAC NED +19,20
92 Lars Boom BEL NED +24,54
102 Koen de Kort ARG NED +27,36
103 Roy Curvers ARG NED z.t.
105 Danny van Poppel VAC NED z.t.
128 Niki Terpstra OME NED +28,05
135 Albert Timmer ARG NED +28,39
138 Tom Leezer BEL NED +29,48
153 Boy van Poppel VAC NED +32,36
163 Tom Veelers ARG NED z.t.

Algemeen klassement na vijftiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Christopher Froome SKY GBR 61:11,43
2 Bauke Mollema BEL NED + 4,14
3 Alberto Contador SAX SPA + 4,25
4 Roman Kreuziger SAX TSJ + 4,28
5 Laurens ten Dam BEL NED + 4,54
6 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 5,47
7 Jakob Fuglsang AST DEN + 6,22
8 Joaquin Rodriguez Oliver KAT SPA + 7,11
9 Jean Christophe Peraud AG2 FRA + 7,47
10 Michal Kwiatkowski OME POL + 7,58
28 Robert Gesink BEL NED +33,28
32 Wout Poels VAC NED +40,19
42 Bram Tankink BEL NED +54,52
62 Tom Dumoulin ARG NED +1:12,11
121 Lars Boom BEL NED +2:02,07
126 Johnny Hoogerland VAC NED +2:06,08
135 Niki Terpstra OME NED +2:13,27
144 Roy Curvers ARG NED +2:19,51
145 Danny van Poppel VAC NED +2:20,39
152 Boy van Poppel VAC NED +2:25,30
153 Koen de Kort ARG NED +2:25,32
161 Tom Leezer BEL NED +2:28,40
163 Lieuwe Westra VAC NED +2:29,12
172 Albert Timmer ARG NED +2:35,13
176 Tom Veelers ARG NED +2:44,11

Klassement groene trui na vijftiende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 377
2 Mark Cavendish OME GBR 278
3 André Greipel LOT DUI 223
4 Marcel Kittel ARG DUI 177
5 Alexander Kristoff KAT NOO 157


Klassement witte trui na veertiende etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 61:17,30
2 Michal Kwiatkowski OME POL + 2,11
3 Andrew Talansky GAR VS + 6,45
4 Romain Bardet AG2 FRA +18,03
5 Arthur Vichot FDJ FRA +49,18


Klassement bolletjestrui na vijftiende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Christopher Froome SKY GBR 83
2 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 66
3 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA 53
4 Pierre Rolland EUR FRA 51
5 Roman Kreuziger SAX TSJ 28


Ploegenklassement na vijftiende etappe

# ploeg land Tijd
1 Team Saxo-Tinkoff DEN 183:01,46
2 Belkin Pro Cycling NED + 3,36
3 AG2R La Mondiale FRA + 8,03
4 Movistar Team SPA +12,15
5 RadioShack Leopard LUX +16,19


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN USA 4
21 Jurgen van den Broeck LOT BEL 6 DNS
83 Maxime Bouet AG2 FRA 6 DNS
67 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 6
73 Nacer Bouhanni FDJ FRA 6
61 Janez Brajkovic AST SLO 7 DNS
179 Christian vande Velde GAR USA 7
146 Adriano Malori LAM ITA 7
142 Matteo Bono LAM ITA 8
38 Michael Schär Oos BMC 9 DNS
174 Rohan Dennis GAR AUS 9 DNS
126 José Ivan Gutierrez MOV SPA 9
95 Benjamin Noval Gonzalez SAX SPA 9
4 Vasili Kiryienka SKY WRU 9 te laat
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO 13 DNS

Egypte bevriest tegoeden Moslimbroeders

Justitie in Egypte heeft bevolen dat de tegoeden van 14 vooraanstaande islamisten, vooral leiders uit de Moslimbroederschap, worden bevroren.

Bronnen bij justitie in Caïro hebben zondag gezegd dat onder de beoogde figuren zijn: de leider van de organisatie, Mohamed Badie, diens plaatsvervanger zakenmagnaat Khairat al-Shater en Essam al-Erian, de vicevoorzitter van de politieke tak van het broederschap, de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid (FJP).

Egypte bevriest tegoeden Moslimbroeders
Egypte bevriest tegoeden Moslimbroeders (Foto: ANP)

Koe valt door dak, man dood

Een 45-jarige Braziliaan is woensdag in zijn slaap geplet door een koe die door het dak viel en op hem terechtkwam. Dat meldt de politie van de stad Caratinga. 

De koe was op een heuvel boven het huis aan het grazen, toen het beest op de dakplaat van het huis van de man stapte. Daarbij stortte de hele constructie in en kwam het 700 kilo wegende beest bovenop de man terecht.

João Maria de Souza is volgens de Braziliaanse autoriteiten niet de eerste om een koe door het dak te zien vallen. In de afgelopen jaren vielen twee andere koeien op dezelfde manier door gebouwen heen, waaronder een keer bijna op een klein kind en een baby.

Obama wil nieuwe auto

De Amerikaanse regering is op zoek naar een nieuw 'Beast'. Zo noemen medewerkers van de Secret Service de gepantserde auto van Obama, die ook wel bekend staat als de 'Cadillac One' en in 2009 is gekocht. (Deze afbeelding is door de geheime dienst vrijgegeven.)

Inmiddels is het vehikel aan vervanging toe en mogen ontwerpers hun design opsturen naar de regering. Die kiest op 29 september de winnaar. De auto zal in 2015 pas opgeleverd worden, hetgeen betekent dat Obama er waarschijnlijk niet meer in zal rijden en dat de auto door de nieuwe president in januari 2017 in gebruik wordt genomen.

Het ontwerp wordt gebruikelijk geheim gehouden, zoals ook bij de huidige Car Force One het geval is. Wel is bekend dat de auto is gebouwd op het onderstel van een vrachtauto, de Chevrolet-Kodiak. Ook weet men dat de auto minstens 400 pk dient te hebben, bescherming biedt tegen kogels, bommen en biologische wapens, en bloed met de bloedgroep van de president koud kan houden. 

Ook wordt er in de presidentiële voiture technologie aangebracht waardoor de president onafgeluisterd (hij wel, red.) met de hele wereld kan communiceren. De kosten van de door Rutte zo begeerde economische injectie bedragen minstens een kwart miljoen euro. 

[Tour] Zware dag voor aanvaller Poels

Wout Poels had zondag nooit het idee dat er iets te halen viel in de vijftiende etappe van de Tour de France. De Vacansoleil-renner zat mee in de kopgroep, maar die was aan de voet van de Mont Ventoux al bijna ingelopen. "Het was al heel zwaar om weg te komen. Ze lieten ons zeven minuten pakken, maar hielden het daarna kort", stelt Poels.

"We moesten volle bak koersen en dan moet je nog de Mont Ventoux op. Als je een rustiger tempo kan rijden, begin je toch frisser aan de klim. Het is mooi om voorop te rijden, maar je wilt liever resultaat", zei Poels tegen de NOS.

Volgens de Limburger had de kopgroep beter kunnen wachten op Europcar-renner Pierre Rolland, de drager van de bolletjestrui. "Nu reed Europcar daar achter door. Als Rolland meezit is het bergop wel een heel sterke. Maar je kan hem er beter bij laten komen. Dan kan je zelf nog voor de overige ereplaatsen rijden", redeneerde Poels.

Op de Mont Ventoux had de nummer 32 van het klassement het vervolgens niet makkelijk. "Het eerste stuk ging nog wel goed, maar de laatste vijftien kilometer waren zwaar. Gelukkig kwamen Lieuwe (Westra, red.) en Thomas (De Gendt, red.) er nog bij. Daar heb ik nog wel iets aan gehad."

Eerste titel voor Fognini in Stuttgart

Fabio Fognini heeft zondag in Stuttgart zijn eerste ATP-titel veroverd. De als vijfde geplaatste Italiaan versloeg in de eindstrijd thuisfavoriet Philipp Kohlschreiber (2) met 5-7, 6-4 en 6-4. Hij speelde zijn derde finale.

De 26-jarige Fognini ging in de twee eerdere ontmoetingen met de Duitser nog onderuit. Op de wereldranglijst staat hij zes plaatsen lager dan Kohlschreiber, 25 om 31. De Italiaan had in de kwartfinale al Tommy Haas, de nummer één van de plaatsingslijst, de voet dwars gezet.

In Newport gaat de finale tussen de Australiër Lleyton Hewitt en de Fransman Nicolas Mahut. De als vierde geplaatste Hewitt rekende met 5-7, 6-2, 6-4 af met John Isner (2), die de laatste twee edities de beste was voor eigen publiek. Mahut versloeg de Amerikaan Michael Russell met tweemaal 6-2.

De eindstrijd in de Amerikaanse staat Rhode Island wordt later op de dag gespeeld.

Hoogspringer Amels pakt goud op EK onder 23

Hoogspringer Douwe Amels heeft zondag verrassend goud gepakt op het EK voor atleten onder 23 jaar. De Fries verbeterde op weg naar de Europese titel zijn persoonlijk record van 2,24 meter naar 2,28 meter. Daniil Tsyplakov uit Rusland pakte het zilver, Adonios Mastoras uit Griekenland werd derde.

Ook Dafne Schippers pakte eremetaal. De sprintster en meerkampster verbeterde bij het verspringen twee keer haar persoonlijke record. De laatste sprong van 6,59 meter was goed voor brons. De Duitse Lena Malkus was met 6,76 meter de winnares. Krystyna Hryshutyna uit Oekarïne was met 6,61 meter ook net beter dan Schippers.

Op de 4x100 meter lukte het Schippers niet om nog een medaille te veroveren. Samen met Loreanne Kuhrima, Madiea Ghafoor en Jamile Samuel zette Schippers een tijd van 44,18 seconden neer en daarmee werden de Oranjevrouwen vierde achter Duitsland, Groot-Brittannië en Italië.

VS: 'Geen invasie Egypte gepland'

Nadat Egyptische media berichtten dat de aanwezigheid van Amerikaanse marineschepen in de Rode Zee zou kunnen betekenen dat er een V.S.-invasie aan zit te komen, is dit door het Amerikaanse ministerie van Defensie ontkend. 

Hoewel er zich volgens het Pentagon begin deze week twee marineschepen in het noorden van de Rode Zee bevonden, is het volgens de woordvoerder van het Pentagon 'absoluut onjuist' dat een invasie ophanden is. 

Ook de Amerikaanse ambassade in Egypte heeft een bericht uit doen gaan dat stelt dat er geregeld wordt geoefend in het Midden-Oosten. Daarom varen ze vaak door het Suezkanaal van de Middellandse Zee naar de Indische Oceaan of andersom.

Engeland wint eerste testwedstrijd om Ashes

Engeland heeft de eerste testwedstrijd om de Ashes tegen Australië weten te winnen. Na vier dagen spelen moest Australië 137 runs maken, maar ze hadden al zes van de tien wickets verloren. Op papier een lastige opgave en uiteindelijk bleek het ook te lastig, Engeland won uiteindelijk met veertien runs. 

De eerste drie wickets van Australië vielen op deze slotdag snel. Het slotduo Brad Haddin en James Pattinson moest samen tachtig runs weten te maken. Dit ging goed mede door zes vieren en een zes. Bij de lunch had het duo al zestig runs gemaakt. Het duo strandde uiteindelijk op 65 runs. Bowler James Anderson gooide de bal en werd gevangen door de wicketkeeper nadat Haddin de bal heel lichtjes aanraakte. 

De scheidsrechter wilde de wicket eerst niet geven, maar na bestudering van de videobeelden was het alsnog gedaan met Haddin en kon Engeland hun feestje vieren. Donderdag staat de tweede wedstrijd op het programma. De tweede wedstrijd zal gespeeld worden op Lords Cricket Ground in Londen. 

Adam Sandler verzuipt Pacific Rim

Adam Sandler heeft reden om te lachen. Zijn vervolg Grown Ups 2 heeft de blockbuster Pacific Rim achter zich gelaten. In het openingsweekend verdiende Sandler 42 miljoen dollar in de bioscoop.

Pacific Rim deed het slechter dan verwacht, slechts 38 miljoen haalde de film over robots tegen monsters op. Despicable Me 2 was net als vorige week de best bezochte film van Amerika. Lone Ranger flopte in de tweede week naar plekje nummer vijf, de film kostte inclusief marketing 400 miloen dollar en haalde wereldwijd 120 miljoen op tot nu toe. Grown Ups 2, dat slechts 7 procent haalde op Rotten Tomatoes, wat betekent dat van alle recensies slechts zeven procent positief is, zal Adam Sandlers zoveelste hit worden die meer dan 100 miljoen dollar gaat verdienen. Deel 1 haalde in de Amerikaanse bios 160 miljoen op. 

Marine gaat op piratenjacht

Het transportschip Zr. Ms. Johan de Witt is zondag vanuit Den Helder vertrokken om de komende vier maanden piraterij bij de Hoorn van Afrika te bestrijden. Het marineschip doet als stafschip mee aan de EU-missie Atalanta en krijgt een internationale staf aan boord onder leiding van commandeur Peter Lenselink, laat het ministerie van Defensie weten.

Onder de vlag van de Europese Unie worden kwetsbare vaartuigen en schepen die varen voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties geëcorteerd. Nederland levert sinds 2009 een bijdrage aan piraterijbestrijding voor de kust van Somalië, zowel in EU- als in NAVO-verband. Het fregat Zr. Ms. Van Speijk vaart momenteel onder NAVO-vlag in het missiegebied.

De Johan de Witt heeft twee Cougar-transporthelikopters en een onbemand vliegtuigje, de zogenoemde ScanEagle, aan boord. Daarnaast beschikt het schip over een mariniersteam dat is gespecialiseerd in het enteren van verdachte schepen. Verder vaart een beveiligingsteam mee dat op kwetsbare schepen kan overstappen.

'Snowden kan VS kapotmaken'

Klokkenluider Edward Snowden bezit volgens The Guardian-journalist Glenn Greenwald 'nog veel meer explosief materiaal, dan hij tot op heden prijsgegeven heeft.' Snowden zou deze informatie achterhouden 'als levensverzekering'. 

In een interview met een Argentijnse krant vertelt Greenwald dat Snowden 'genoeg informatie heeft om binnen een minuut de V.S. meer schade toe te brengen dan welk ander persoon in de geschiedenis van dat land ooit gedaan heeft.'

Greenwald onderhoudt nauwe betrekkingen met Snowden sinds hij vorige maand de klokkenluider interviewde, waarmee het NSA-afluisterschandaal daarmee ter perse kwam. De journalist stelt dat het 'geenszins Snowdens bedoeling is om de V.S. schade toe te brengen,' maar dat hij 'als doel heeft het spionageprogramma openbaar te maken.'

Snowden bezit volgens Greenwald ettelijke duizenden documenten. Hij heeft back-ups daarvan op verschillende locaties ondergebracht en zo 'zekergesteld dat meerdere personen wereldwijd zijn complete archief bezitten.' Mocht hem wat gebeuren, 'dan worden deze documenten vrijgegeven.'

Greenwald heeft gisteren een wat nuancerende reactie gegeven op de Associated Press-samenvatting van zijn interview aan de Argentijnse krant. Hij benadrukt dat het niet de bedoeling is om te suggereren dat Snowden deze documenten wil publiceren en dat hij juist 'journalistieke integriteit' tentoonspreidde door zorgvuldig te bepalen welke documenten wel of niet vrijgegeven kunnen worden. 

[Tour] Mollema kon niet harder

Bauke Mollema kwam in de etappe naar de Mont Ventoux als achtste over de finish. De renner van Belkin behield zijn tweede plaats in het algemeen klassement.

Mollema zei na afloop van de etappe dat hij veel te danken had vandaag aan ploegmaat Laurens ten Dam. "Ik kon echt niet harder, maar Lau was heel goed vandaag. Hij heeft een heel stuk op kop gereden."

"Het was echt heel zwaar de laatste tien kilometer", vervolgde Mollema tegenover de NOS. "Toen Richie Porte op kop ging, ging het heel hard. De één na de ander moest passen ik ook. Ik moest volle bak geven om in het wiel te blijven. Het moest van ver komen, maar als je eenmaal zo goed staat in het klassment, wil je dat zo houden. Ik ben blij dat ik tweede blijf."

[Tour] Froome neemt op Ventoux voorschot op eindzege

Chris Froome heeft wederom een voorschot genomen op de eindzege van de Tour de France. De Brit van Sky liet op de mytische Mont Ventoux al zijn concurrenten ruim achter. Bauke Mollema behield zijn tweede plaats in het klassement door als achtste te finishten, net na Alberto Contador.

Een kopgroep van tien zocht al snel de aanval in de 242 kilometer lange etappe. De groep, met daarin onder andere Wout Poels, Sylvain Chavanel en Peter Sagan, kreeg bijna zeven minuten voorsprong, maar zag deze door het harde werk van eerst Europcar en later Movistar krimpen tot drie en een halve minuut.

Vlak voor de voet van de Mont Ventoux, toen Sky het heft in handen nam in het peloton, ging de Fransman Chavanel er vooraan op de Franse nationale feestdag alleen vandoor. Hij kwam echter niet ver en werd eerst gepasseerd door Mikel Nieve. Niet veel later besloot Nairo Quintana om op de pedalen te gaan staan en ging achter de Euskatel-renner aan. Op tien kilometer van de top had hij hem al te pakken.

Uit het peloton waren onder andere Igor Anton, Andy Schleck en Cadel Evans al vroeg gelost. De Sky-trein gaf Quintana niet teveel ruimte, aangezien het verschil ruim binnen de minuut bleef. Door het tempo van Richie Porte moesten ook Laurens ten Dam en Bauke Mollema lossen en wist alleen Alberto Contador in het wiel te blijven van Porte en Chris Froome.

Op zeven kilometer van de streep ging Froome los en loste in no-time Contador en reed vervolgens samen met Quintana een halve minuut weg van de Spanjaard. De groep van Mollema en Ten Dam volgde op vijf kilometer van de aankomst al op een dikke minuut.

Froome en Quintana hielden het tempo hoog en reden Contador verder op achterstand. Op een ruimte kilometer van de top reed Froome Quintana uit het wiel en reed zo op zijn tweede ritzege af. Quintana finishte als tweede op een halve minuut. Contador moest Nieve laten gaan en werd zelfs nog gepasseerd door Joaquim Rodriguez. Mollema kwam tien seconden na Contador binnen en behield zijn tweede plaats nipt.

Uitslag vijftiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Chris Froome GBr Sky 5:48.45
2 Nairo Quintana Col Movistar +0.29
3 Mikel Nieve Spa Euskatel +1.23
4 Joaquim Rodriguez Spa Katusha z.t.
5 Roman Kreuziger Tsj Saxo-Tinkoff +1.40
6 Alberto Contador Spa Saxo-Tinkoff z.t.
7 Jakob Fuglsang Den Astana +1.43
8 Bauke Mollema NED Belkin +1.46
9 Laurens ten Dam NED Belkin +1.53
10 Jean-Christophe Péraud Fra AG2r +2.08

'Zwarte minister is orang-oetan'

Gekleurde mensen uitmaken voor apen is van zodanig laag niveau, dat het zelfs op FOK! afgekeurd wordt. Men stond dan ook verbijsterd toen een senator een gekleurde minister uitmaakte voor orang-oetan. Gelukkig speelde dit zich af in Italië, waar het volk al gewend is aan politieke schertsvertoningen.

Italiaans minister van immigratie Cécile Kyenge komt uit Congo, en heeft dan ook de bijpassende huidskleur. Die roept bij senator Roberto Calderoli bepaalde beelden op: "Zoals u weet, houd ik van alle dieren, beren en wolven, maar als ik het uiterlijk van Kyenge zie, kan ik aan niets anders denken dan aan de gelijkenis met een orang-oetan."

Calderoli deed de uitspraak op een bijeenkomst van de politieke partij Lega Nord. Al snel kwam hij met 'excuses': "Ik sprak op een bijeenkomst, ik maakte een grapje, misschien een ongelukkig grapje, maar op de bijeenkomst was het direct iedereen duidelijk."

Hij gaat verder: "Ik heb de minister niet willen beledigen en als zij zich beledigd voelt, bied ik mijn excuses aan. Maar mijn grapje vond plaats in een zeer goed geformuleerde en een politieke kritiek op de minister en de politiek die ze voert."

Kyenge kwam al snel met een antwoord: "Ik zie de woorden van Calderoli niet als een persoonlijke aanval, maar ik huiver voor het beeld van Italië dat we geven. Ik denk dat de gehele politiek eens goed moet nadenken over de manier waarop we communiceren."

Andere politici waren een stuk explicieter in hun afkeur. Premier Letta noemt de uitspraken 'voorbij alle grenzen'. Senaatsvoorzitter Grasso zei: "Er is geen mogelijke rechtvaardiging voor de beledigingen die vice-president der senaat Calderoli heeft gericht aan minister Kyenge."

Calderoli wordt gezien als de vertegenwoordiger van de rechtse tak binnen de Lega Nord. Hij kwam al eerder in opspraak, bijvoorbeeld toen hij zei dat hij het jammer vindt dat Frankrijk haar identiteit had opgeofferd door tijdens de finale van het WK van 2006 'negers, moslims en communisten' op te stellen.

ElBaradei beëdigd als interim-vicepresident

De Egyptische oppositieleider Mohamed ElBaradei is zondag beëdigd als interim-vicepresident. ElBaradei was afgelopen jaar een van de meest uitgesproken criticasters van president Mohammed Morsi. Het leger zette Morsi begin juli af.

De 71-jarige ElBaradei, die in het verleden de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, stond het afgelopen jaar aan het hoofd van het Nationaal Reddingsfront (NSF), een verbond van coalitiepartijen. Het NSF maakte zondag bekend dat ElBaradei, nu hij vicepresident is, terugtreedt als oppositieleider. "Hij is nu een vicepresident voor alle Egyptenaren", aldus een woordvoerder.

ElBaradei werd beëdigd door interim-president Adly Mansour.

Frankrijk: ontvoerde journalisten Syrië leven nog

Twee Franse journalisten die vorige maand werden ontvoerd in Syrië leven nog. Dat heeft de Franse minister van defensie Jean-Yves Le Drian zondag gezegd op de Franse radio.

Didier François, een verslaggever van de Franse radiozender Europe 1, en freelance fotograaf Edouard Elias verdwenen vorige maand in Syrië. Ze waren voor het laatst gezien bij de noordelijke stad Aleppo. De Franse president François Hollande zei zondag op de Franse televisie 'dat alles in het werk wordt gesteld om te bepalen waar ze zitten, en om de motieven van de ontvoerders te achterhalen'.

Slachtoffer Den Bosch met geweld omgebracht

De 48-jarige man uit Den Bosch die zaterdagochtend dood werd aangetroffen in zijn woning, is door geweld om het leven gekomen. Dat heeft sectie uitgewezen. De politie laat zondag weten uit te gaan van een misdrijf en het onderzoek voort te zetten.

De politie was niet zeker van een natuurlijke dood en onderzocht de woning aan Het Klokkediep na de vondst op sporen. De 41-jarige huisgenoot die de vondst had gemeld, werd aangehouden en verhoord. Omdat een schouw van het lichaam niet genoeg duidelijk verschafte, werd sectie verricht.

De huisgenoot werd zaterdagmiddag in een cel gezet en blijft vastzitten. Over de toedracht en de precieze doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt.

Berlocq verovert eerste ATP-titel in Båstad

Carlos Berlocq heeft het ATP-toernooi in Båstad gewonnen. De Argentijn was op het Zweedse gravel in de finale met 7-5 en 6-1 te sterk voor de als achtste geplaatste Spanjaard Fernando Verdasco. Voor de 30-jarige Berlocq is het zijn eerste titel op het hoogste tennisniveau.

De nummer 74 van de wereld had in de halve finale al afgerekend met Thiemo de Bakker. De Nederlander had een ronde eerder nog Tomas Berdych, de nummer zes van de wereld, verslagen, maar kon dat tegen Berlocq geen vervolg geven.

Protesten na vrijspraak burgerwacht

In verscheidene steden in de Verenigde Staten zijn zondag demonstraties gehouden tegen de vrijspraak van een buurtwachter die een negerjongen heeft doodgeschoten in Florida. De meeste betogingen waren in Californië en vreedzaam, meldden de plaatselijke autoriteiten. In het Californische Oakland kwam het zondag echter tot ongeregeldheden.

De 29-jarige aangeklaagde, George Zimmerman, werd zaterdag vrijgesproken van doodslag. De aanklagers hadden betoogd dat hij in februari vorig jaar de ongewapende Afrikaanse-Amerikaanse Trayvon Martin moedwillig doodschoot.

De rechtszaak deed veel stof opwaaien in de VS, onder meer vanwege de suggestie dat huidskleur een rol speelde. De halfblanke latino Zimmerman heeft verklaard dat de zwarte jongen er verdacht uitzag toen die snacks ging kopen.

Volgens Zimmerman zou de jongen hem hebben aangevallen toen hij hem aansprak. De aanklagers stelden dat de jongen niets verkeerd deed en dat de buurtwacht 'voor agent speelde', de tiener volgde en beschoot.

Vrouw (68) dood na botsing met wielrenner

Een 68-jarige fietsster uit Veenendaal is zondag overleden nadat ze in Putten was aangereden door een wielrenner. De vrouw overleed ter plekke, meldt de politie. De wielrenner is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht met een ambulance.

De vrouw fietste op het fietspad van de Voorthuizenstraat richting Putten en botste rond het middaguur op de wielrenner. Twee andere wielrenners bleven ongedeerd. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Mensaangedreven heli uitgevonden

Er wordt al sinds Da Vinci over gedroomd: een mensaangedreven vliegmachine. Er is sinds 1980 zelfs een prijs uitgeloofd van 250.000 dollar voor degene die een werkende 'Human Powered Helicopter' (HPH) uitvindt. Die prijs is 110 jaar na de eerste gemotoriseerde vlucht eindelijk geïnd, en wel door studenten van de Universiteit van Toronto.

Het team, AeroVelo geheten, ontwierp een HPH van 55 kilo, die maximaal 1,5 PK levert en een diameter heeft van 20,4 meter. Op 13 juni vlogen de studenten om 17 minuten voor één 's middags, 64 seconden lang met de 'AeroVelo Atlas' met een maximale hoogte van 3,3 meter. Ze voldeden daarmee aan de eisen van de Igor I. Sigorsky-prijs en kregen deze donderdag dan ook officieel uitgereikt. 

De studenten waren in een race om de prijs verwikkeld met een team studenten van de Universiteit van Maryland, die helaas net niet konden voldoen aan de eisen (een minuut op minstens tijdelijk drie meter hoogte vliegen, binnen een vak van tien bij tien meter). Welke al eeuwen geambieerde projecten de mensheid nu zal gaan nastreven, is nog niet bekend. Wel bestaan er voor allerlei toekomstige uitvindingen soortgelijke prijzen.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Duitsland

Marc Marquez heeft zondag de MotoGP van Duitsland gewonnen. De Spaanse motorcoureur was van poleposition vertrokken en leidde van start tot finish. Achter Honda-coureur Marquez reden ook Yamaha-rijders Cal Crutchlow en Valentino Rossi naar het podium.

Marquez is nu ook de nieuwe leider in de strijd om het wereldkampioenschap. De Spanjaard profiteerde van de afwezigheid van Dani Pedrosa en Jorge Lorenzo. Marquez staat nu op 138 punten, twee punten meer dan Pedrosa. Lorenzo blijft op 127 staan.

PSV-aanwinst Arias: "Een grote club"

Santiago Arias zag gisteren een transfer naar PSV beklonken worden. De Colombiaanse verdediger is zeer tevreden met zijn overstap van Sporting Lissabon naar Eindhoven. "PSV is een grote en mooie club", vertelt de rechtsback aan PSV TV.

"Ik ken PSV van naam en weet dat het een hele grote club is in Nederland", aldus de Colombiaan. Bij PSV verwacht hij voor de prijzen te gaan spelen. Ook het kampioenschap acht hij realistisch. "Ik vind dat PSV daar altijd voor moet gaan. Ik wil hard werken en vechten voor het kampioenschap", besluit Arias, die zaterdag zijn handtekening onder een vierjarig contract zette. Hij komt samen met middenvelder Stijn Schaars over vanuit Portugal.

PSV contracteerde zaterdag ook eindelijk Jeffrey Bruma. Na diverse medische testen werd hij in staat geacht om topsport te kunnen beoefenen. Hij zou problemen aan het hart hebben gehad. Daar bleek geen sprake van, waardoor een transfer plaats kon vinden.

Kerkhove en Hogenkamp dicht bij kwalificatie Båstad

Lesley Kerkhove en Richel Hogenkamp staan in de laatste kwalificatieronde van het WTA-toernooi in Båstad. Op het Zweedse gravel won de als negende geplaatste Kerkhove met 6-3, 0-6 en 6-3 van Sara Sorribes Tormo uit Spanje. Hogenkamp (5) won eerder vandaag met 6-4 en 6-1 van Irina Buryachok uit Oekraïne.

In de laatste kwalificatieronde treft Kerkhove de winnares van het duel tussen de Zweedse Cornelia Lister en Marina Melnikova (8) uit Rusland. Hogenkamp krijgt de Italiaanse Alberta Brianti (3) of Justine Ozga uit Duitsland als tegenstandster.

Steijn verwacht aanblijven Van Duinen

ADO Den Haag-trainer Maurice Steijn gaat ervan uit dat aanvaller Mike van Duinen komend seizoen bij de club speelt. FC Utrecht en Eintracht Braunschweig zouden interesse hebben, maar Steijn verwacht dat Van Duinen aanblijft in de Residentie.

Wel blijft de oefenmeester realistisch tegenover een flinke transfersom. "Tegen extreme bedragen kunnen wij geen nee zeggen, maar zoals het er nu voor staat blijft Van Duinen gewoon bij ADO", zei Steijn tegen FOX Sports.

"Wij hebben vier, vijf spelers die niet te koop zijn en daar is Mike er één van." FC Utrecht zou onlangs een poging hebben gedaan om Van Duinen los te weken bij ADO, maar de club hield naar verluidt voet bij stuk en stemde voorlopig niet in met een transfer.

Van Duinen zelf ziet een langer verblijf bij de club zitten. "Ik heb altijd gezegd dat ik het hier erg naar mijn zin heb. Je weet nooit wat er nog gaat gebeuren, het blijft wat dat betreft lastig. Maar als Steijn zegt dat ik blijf, dan zal dat wel zo zijn."

MILF stopt met vechten

De Filipijnse regering heeft een vredesakkoord gesloten met de grootste moslimrebellengroep van het land, het Moro Islamic Liberation Front (MILF). De overeenkomst voorziet in het delen van de welvaart in een door de moslims beheerste autonome regio.

Het akkoord werd zaterdagavond na dagen van onderhandelingen bereikt. De moslims vormen een minderheid in het katholieke land. Ze streven al sinds de jaren zeventig naar autonomie in het zuiden van de Filipijnen. Bij conflicten met de autoriteiten zijn al zo'n 120 duizend doden gevallen.

De regering en het front gaan nu verder praten over een verdeling van de macht, het ontwapenen van de strijders van het front en hun opname in een regionaal politiekorps.

De vreugde over het akkoord werd overschaduwd door een aanslag van islamitische terroristen op een vrachtwagen vol soldaten. Daarbij kwamen twee militairen om. De groep, Bangsamoro, wil niets weten van vredesonderhandelingen met de regering.

Laudrup: "Bony geeft ons iets extra's"

Wilfried Bony is de grote aankoop van Swansea City. Trainer Michael Laudrup is in zin nopjes met de komst van de Ivoriaan die de club 'iets extra's' geeft. De club uit Wales betaalde bijna veertien miljoen euro voor de aanvaller van Vitesse.

De Ivoriaan maakte vorig seizoen 31 doelpunten in de Eredivisie en had daar dertig wedstrijden voor nodig. Hij tekende vervolgens een vierjarig contract bij Swansea. Laudrup benadrukt tegenover de BBC het belang van zijn aanwinst: "Hij is een echte doelpuntenmaker, je kunt zien hoe sterk hij is. Hij is ook goed in de lucht en dat geeft ons iets extra’s. Wie weet kunnen we wat doelpunten maken uit standaardsituaties."

"Er staat nog een aantal oefenwedstrijden op het programma, zodat hij de tijd heeft om aan zijn teamgenoten te wennen. En zij aan hem. Na tien dagen training staat het team er al goed voor. We moeten nog verbeteren, maar op dit moment ben ik tevreden", besluit de Deen.

Meisje overleden na eten rauw vlees

Een Belgisch meisje van 9 jaar dat besmet was geraakt met de e-colibacterie is overleden. Dat melden diverse Belgische media. Het kind liep de bacterie op door het eten van barbecuevlees dat nog niet doorbakken was. Ze kreeg eerst maagproblemen, later diarree. Daarna hielden haar nieren op te functioneren. Donderdag kreeg ze een hartaanval.

Het meisje, afkomstig uit Balen, lag al een week in het academisch ziekenhuis van Leuven. Zaterdagavond is ze uiteindelijk overleden. Wie de leverancier van het besmette vlees was, is onbekend.

Robot haalt vermiste Nederlander uit Oostzee

Het lichaam van de Nederlander die vermoedelijk donderdag is verdronken in de Oostzee is zondag gevonden. De vermiste man werd opgespoord met behulp van een onderwaterrobot, laat een woordvoerder van de Zweedse kustwacht weten. Het slachtoffer werd gevonden op een diepte van 55 meter.

De Nederlander had meegedaan aan een zeilrace met het Nederlandse schip Wylde Swan en hielp donderdag mee bij een reddingsactie van een Noors vaartuig dat water maakte. Toen het schip, de Wyvern, dreigde te zinken, werden de redders opgeroepen het schip te verlaten. Vermoedelijk was de Nederlander verstrikt geraakt, waarna hij verdronk. Hij werd gevonden bij het gezonken schip.

De Zweedse kustwacht gaf vrijdag aan dit weekend met een onderwaterrobot te gaan zoeken, op verzoek van de politie. De duikers die waren meegevaren waren niet nodig. Het lichaam is rond het middaguur met behulp van de robot aan boord van het kustwachtschip getrokken, aldus de zegsman.

Het stoffelijk overschot wordt aan land gebracht en overgedragen aan de Zweedse politie.

Brandweer redt katten

Een heuse stortvloed aan katten in het nauw zijn deze week bevrijd door dappere brandweermannen. Vooral de brandweer van Ohio lijkt niet veel anders meer te doen.

In Rosemount, Ohio redde de brandweer dinsdag een kat uit een boom na bezorgde telefoontjes van omwonenden. Een buur stelt dat 'de kat wel tien of vijftien meter hoog [zat], helemaal bovenin de boom.' Het beestje was flink vermagerd en zat er vermoedelijk al een langere tijd vast. De afgelopen dagen regende het veel en hoorden buren de kat 'als een baby' huilen. 'Het was vreselijk,' stelt buurman Scott Fleenor. De arme kat wordt momenteel gevoederd en kan worden geadopteerd.

In Lorain, opnieuw Ohio, haalde een brandweerman donderdag een 'soort pootjesval' van het pootje van een kat. De kat maakte plots rare sprongen door de spuitgast aan te vliegen, waarna hij naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd. Brandweerman en kat zullen het avontuur hoogstwaarschijnlijk overleven.

In het stadje Willoughby, ook al in Ohio, werd woensdag een kat door de brandweer uit een brandend appartement gehaald. Opvallend aan het verhaal is dat de kat juist op dat moment bezig was met de bevalling van twee kittens. De kat, kittens en bewoners van het pand hebben tijdelijk onderdak van het Rode Kruis gekregen.

In het Canadese Calgary werd een dagenlang vermiste kat door brandweermannen teruggevonden onder de stoep. Het beestje was vast komen te zitten onder een betonnen stoepplaat, die in Noord-Amerika heel gebruikelijk zijn. De eigenaar van het beestje hoorde gemiauw vanonder de stoep komen en belde direct 911.

Helaas kwamen de spuitgasten niet altijd op tijd om in het nauw gedreven poesjes te redden. Donderdag kwamen bij een brand in Lower Allen, Pennsylvania vier katten om het leven. De brandweer probeerde de beestjes nog te redden, maar kwam te laat. Of de volgende keer de expertise van de brandweer in Ohio zal worden geraadpleegd, is niet bekend.

Agenten gewond bij bomaanslag Bahrein

Bij een bomaanslag in Janabiyah, een door sjiieten gedomineerd gebied ten noordwesten van Manama, de hoofdstad van Bahrein, zijn zondag vier politiemensen gewond geraakt. Volgens de autoriteiten ging het om een zelfgemaakt explosief.

Het is al meer dan twee haar onrustig in Bahrein, waar de sjiitische meerderheid zich onderdrukt voelt door de soennitische minderheid. Daarbij zijn al meer dan zestig doden gevallen.

Vorige week ontploften er ook enkele bommen in het koninkrijk. Daarbij vielen een dode en drie gewonden. De oppositie plant voor 14 augustus massaprotesten in een poging het regime omver te werpen. De regering heeft al laten weten de demonstraties niet te zullen toestaan.

'Mandela snel naar huis'

Nelson Mandela mag binnenkort het ziekenhuis verlaten en weer naar huis gaan. Dat heeft voormalig president van Zuid-Afrika Thabo Mbeki gezegd.

Mbeki werd geciteerd door het Zuid-Afrikaanse Eyewitness News. Waar Mbeki zijn optimisme, zaterdag uitgesproken bij een begrafenis, op baseerde werd niet gemeld.

Mandela ligt al meer dan vijf weken in een ziekenhuis. Hij werd opgenomen wegens een longinfectie. Hij zweefde lange tijd op het randje van de dood. Eind vorige weke werd bekend dat Mandela op de medicatie reageerde doch dat zijn toestand kritiek bleef.

Mandela wordt donderdag 95. Hij zat onder het apartheidsbewind 27 jaar gevangen. Personen die Mandela in het ziekenhuis hebben bezocht beweren dat hij alleen dankzij de hulp van ademhalingsapparaten nog in leven is.

Amerikanen destilleren komkommerwodka

Waar FOK! eerder al schreef over het nieuwe Canadese komkommerbier, kunnen liefhebbers van sterke drank nu ook hun hart ophalen aan een nieuw komkommerbrouwsel van dit keer Amerikaanse makelij. Het goedje wordt in Minnesota gedestilleerd.

De Phillips-distilleerderij in Minneapolis kondigde deze week aan dat zij wodka met komkommersmaak heeft toegevoegd aan haar bestaande assortiment van 'Prairie Origin'-wodka's.

In 2008 ging Phillips een samenwerkingsverband aan met meer dan 900 Minnesotaanse boeren, die allemaal aandeelhouder in het project zijn.

De 'Prairie Origin'-lijn is het resultaat van deze samenwerking. Phillips-directeur en CEO Pedro Caceres geeft aan: "Het idee erachter is om middels een duurzaam productieproces drank van hoge kwaliteit te destilleren en tegelijkertijd de Minnesotaanse boeren te steunen.

Komkommerwodka is niet de eerste vreemde smaak waar de distilleerderij mee komt. Eerder introduceerden zij al een 'candy bar-flavored' wodka. Sinds eind vorig jaar kunnen ook Europeanen van de Phillips-wodka genieten: het bedrijf heeft haar verkoopactiviteiten naar Spanje uitgebreid.

Ziekenhuispersoneel weg na bevalling Kardashian

Het ziekenhuis waar Kim Kardashian vorige maand beviel van dochter North heeft zes mensen ontslagen. Het Cedars-Sinai Medical Center stuurde vijf personeelsleden en een student de laan uit nadat dossiers van patiënten 'op ongepaste wijze waren ingezien', schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

De 31-jarige Kardashian beviel op 15 juni van haar eerste kind. Tussen 18 en 24 juni werden de patiëntendossiers van veertien mensen, van wie de namen niet bekend zijn gemaakt, doorzocht. Vijf van de ontslagen werkers keken naar het dossier van één iemand, de andere persoon zag veertien dossiers in.

Het is niet voor het eerst dat een ziekenhuis in Los Angeles last heeft van nieuwsgierige medewerkers. In 2009 werd de zaak tegen Lawanda Jackson, die voor UCLA Medical Center werkte, geseponeerd nadat ze was gestorven aan kanker. Jackson had informatie over verschillende beroemde patiënten, onder wie Britney Spears en Farrah Fawcett, verkocht aan The National Enquirer.

Rutte naar Antillen

Premier Mark Rutte is aangekomen op Aruba voor een achtdaags werkbezoek aan de Antilliaanse eilanden. Hij wordt vergezeld door een handelsdelegatie van het Nederlandse bedrijfsleven. Die staat onder leiding van Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB Nederland. Op Aruba spreekt de premier met zijn ambtsgenoot Mike Eman. Op de agenda staat het aanstaande bezoek van de koninklijke familie, de aanstaande koninkrijksconferentie en de plannen van Aruba om een handelsknooppunt te worden tussen Nederland en Latijns-Amerika.

Ook zal er overleg zijn over de overheidsfinanciën van Aruba. Het eiland heeft een schuld van 1,3 miljard euro, iets meer dan zeventig procent van het Bruto Nationaal Product. Rutte bezoekt ook de inmiddels gesloten Valero-raffinaderij. Daarna gaat hij naar de post van de Kustwacht op de marinierskazerne te Savaneta.

Maandagochtend maakt premier Rutte kennis met de ministerraad van Aruba en de leden van het parlement. Na een persconferentie, maandagmiddag vliegen Rutte en de handelsdelegatie naar Curaçao.

Nieuwe aanslagen bij Mosul

In en rond de Iraakse stad Mosul zijn zondag bij drie verschillende aanslagen zes mensen omgekomen: twee soldaten, twee politiemensen en een gemeenteraadslid met zijn zoon. Dat hebben de autoriteiten bekend gemaakt. De soldaten en politiemensen kwamen om door geweervuur, het gemeenteraadslid en zijn zoon door een bermbom. De aanslagen zijn niet opgeëist.

Bij twee bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zaterdagavond minstens 21 doden en vijftig gewonden gevallen. De bommen ontploften buiten bij twee moskeeën in door soennieten bevolkte delen van de stad. De eerste bom ging af in de zuidelijke wijk Dora. De tweede korte tijd later in de westelijke wijk Hay al-Jami'a.

Bij een begrafenis in Baqouba blies een man zichzelf op. Daardoor vielen drie doden en tien gewonden. De politie in Kirkuk heeft ondertussen alle café's in de stad laten sluiten als reactie op een bomaanslag, eerder op de dag, waarbij 39 doden vielen. De politie zegt de veiligheid van de gasten in de tientallen thee- en koffiehuizen niet te kunnen garanderen.

Irak kent al enige tijd een heropleving van de strijd tussen sjiieten en soennieten. Sinds de start van de vastenmaand, ramadan, is het geweld nog extra toegenomen.

Binnenkort meer info Far Cry 4

Tony Key, Ubisofts senior vicepresident van marketing en sales, heeft in een interview met GameSpot aangegeven dat er binnenkort nieuws zal komen op het vervolg van Far Cry 3.

"We're totally psyched from [Far Cry 3]. It's a great brand, and now it's got the recognition it deserves, so we're clearly going to make another one: more on that soon."

Far Cry 3 kwam eind 2012 uit en kreeg in het algemeen goede recensies. De game verkocht  grofweg zes miljoen exemplaren, dit was ver boven de verwachting van Ubisoft. Ook de DLC-uitbreiding Far Cry 3: Blood Dragon is een groot succes. Ubisoft gaf aan dat dit de best verkochte DLC ooit voor het bedrijf is.

Zodra er meer informatie over Far Cry 4 beschikbaar komt, dan houden we jullie uiteraard op de hoogte!



Zeven gewonden bij nieuwe rellen Belfast

Bij rellen tussen protestantse jongeren en de politie in Belfast, zaterdagavond, zijn zeven politiemensen gewond geraakt. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De agenten werden aangevallen met stenen, flessen, meubels en andere projectielen. De aanvallers droegen veelal capuchons of hadden hun gezicht verborgen achter Britse vlaggen.

De politie zette waterkanonnen in en schoot met rubber kogels om de aanvallers te verdrijven. Er werden elf jongeren aangehouden.

Ook vrijdagnacht kwam het al tot rellen. Toen raakten 32 agenten gewond. Er konden toen 22 jongeren opgepakt worden. De onlusten begonnen nadat het protestanten verboden was een zogenoemde Oranjemars te houden door een katholieke wijk in Belfast.

De Noord-Ierse politie heeft inmiddels versterking gekregen van 1000 agenten uit Engeland, Wales en Schotland. Dat is nog nooit eerder gebeurd, zelfs niet onder de 'Troubles'; de periode van voortdurende strijd tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland tussen eind jaren zestig en het vredesakkoord van Pasen 1998.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Duitsland

Jordi Torres heeft zijn eerste zege in de Moto2 te pakken. De Spanjaard greep na negentien ronden de leiding en stond deze niet meer af. Simone Corsi pakte de tweede plaats, voor Pol Espargo. Kampioenschapsleider Scott Redding werd slechts zevende.

Xavier Simeon greep de poleposition, maar zou in de race niet in het stuk voorkomen. De Belg zou uiteindelijk tiende worden. Vooraan greep Espargo de leiding, een positie die hij na negentien ronden aan Torres af moest staan. Waar Torres weg kon lopen was het Espargo die het lastig kreeg met Corsi en in de laatste ronde greep de Italiaan de tweede stek dan ook nog.

In het klassement leidt Redding met 143 punten. Hij zag Espargo vandaag naderen tot op 23 punten. Esteve Rabat bezet met 88 punten de derde positie.

Brands aast nog op aanvallende versterking

PSV is deze zomer zeer actief op de transfermarkt. Bruma, Jozefzoon, Rekik, Schaars, Maher en Arias kwamen al. Toch is het nog niet klaar. Technisch directeur Marcel Brands zag veel basisspelers vertrekken; Mertens, Lens, Van Bommel, Pieters, Bouma en Hutchinson. Daar kwamen goede spelers voor terug, maar dat wil nog niet zeggen dat PSV is uitgewinkeld.

"Daar waar iets kan, zullen we het zeker doen", geeft Brands aan tegenover PSV TV. "Wellicht moeten we nog anticiperen op dingen die gaan gebeuren." Zo moest PSV een bod van Newcastle United op Jeroen Zoet afwijzen. De jonge doelman werd niet voor niets twee jaar bij RKC Waalwijk gerijpt en krijgt dit seizoen een kans onder de lat in Eindhoven.

Brands aast mogelijk nog op aanvallende versterking. "We zijn nog wel aan het kijken. Aanvallend wellicht nog, aangezien Luciano (Narsingh, red.) nog revalideert. Dat is jammer dat je hem er niet meteen bij hebt." De directeur beseft dat het nog vroeg is. "Het is nog maar 13 juli waar we nu staan. Dat betekent dat we nog zo'n zes weken te gaan hebben in de window. We weten ook nog niet precies wat er allemaal kan gebeuren."

'Liverpool wil Eriksen en Alderweireld'

Toby Alderweireld vervolgt zijn carrière mogelijk toch in Engeland. De verdediger wees Norwich City af, maar Liverpool zou nu voor hem in de markt zijn; net als voor Eriksen. The Daily Mirror schrijft dat Liverpool-manager Brendan Rodgers in zijn zoektocht naar versterkingen is uitgekomen bij het Ajax-duo. Eriksen en Alderweireld hebben allebei nog een contract voor één seizoen bij Ajax en moeten bijtekenen of worden verkocht.

Volgens de Engelse tabloid wil Liverpool in totaal ongeveer 25,5 miljoen euro overmaken naar Ajax om komend seizoen te kunnen beschikken over de twee vaste krachten van de Amsterdamse club. Recent kon Alderweireld bij Norwich City tekenen, maar wilde hij dat niet.

Liverpool is deze zomer bezig de selectie van extra kwaliteit te voorzien. Kolo Touré kwam over van Arsenal, doelman Simon Mignolet van Sunderland en ook Iago Aspas (Celta de Vigo) en Luis Alberto (Sevilla) kwamen de geleden versterken.

'Guidetti krijgt kans bij City'

John Guidetti mag zich bewijzen bij Manchester City. Manuel Pellegrini heeft aangegeven dat de oud-Feyenoorder een kans krijgt zich te laten zien bij de Engelse grootmacht. Pellegrini had Guidetti vorig seizoen op huurbasis naar Málaga willen halen. Een blessure gooide toen echter roet in het eten. Bij zijn nieuwe werkgever heeft de Chileense oefenmeester wél de beschikking over de spits die twee jaar geleden het Feyenoord-publiek verwende.

Binnen twee maanden hoopt Guidetti speelklaar te zijn. Zijn laatst officiële duel was op 14 april 2012, met Feyenoord tegen Excelsior. Lang stond hij buitenspel met een virusinfectie. Pellegrini biedt hem nu de garantie zich terug te knokken.

Bij City is nog altijd veel vertrouwen in de kwaliteiten van Guidetti. De spits werd als zestienjarige overgenomen van Brommapojkarna en was in zijn eerste seizoen bij Manchester City Onder-18 goed voor dertien doelpunten in evenzoveel wedstrijden. Bij Feyenoord scoorde hij 20 keer in de Eredivisie.

Canadezen brouwen komkommerbier

De Village Brewery in het Canadese Calgary heeft de smaak te pakken. Deze week lanceerden komkommertelers Rick Wagenaar en Vincent van Dam een nieuw biertje met, jawel, komkommersmaak. 

Volgens de zich om het komkommerbier bekommerende heren komt het recept uit België, waar het ook wel 'saison' heet en vroeger in de winter van overtollige komkommers werd gebrouwen om in de zomer te kunnen worden genuttigd.

Jim Button, eigenaar van de Village Brewery (alsmede een geinig bedachte tekenfilmserie) stelt: "Het was vooral de vraag hoeveel komkommer we zouden gebruiken." Na een paar probeersels kwam men uit op 200 komkommers per brouw; de komkommers worden geschild, gepureerd en aan het bier-in-wording toegevoegd.

Het resultaat is volgens Button 'een boel komkommer in de neus, maar niet te veel op de tong.' Hoewel hij wel gek zou zijn om zijn eigen product af te kraken, lijkt ook de Canadese blogger die ons wereldkundig maakt van dit historische feit positief: 

"Er is wel een komkommersmaak, maar niet te overheersend. Het bier is fris en [de smaak] blijft niet in je gehemelte hangen. Ik heb van dit bier genoten en ben blij het geprobeerd te hebben. Maar met zo ontzettend veel lokaal gebrouwen seizoensbiertjes, inclusief traditionele 'saisons', weet ik niet zeker of ik nog een keer naar dit komkommerbier zal grijpen."

Halo 4 Champions Bundle DLC details

Halo 4 krijgt op 20 augustus de Champions Bundle DLC. De nieuwe content bestaat uit twee delen: het bullseye-pakket en het infinity armor-pakket.
 
In het bullseye-pakket zitten twee nieuwe maps (Vertigo en een remake van The Pit uit Halo 3, die nu Pitfall gaat heten), plus een Spartan-armor met een sportthema. Ook bevat de DLC een nieuwe competetieve gravball-modus genaamd Ricochet. Hierin is het de bedoeling dat je het doel van je team bescherming biedt, maar ondertussen ook bij het doel van de vijand probeert te komen door een bal te gooien of ermee in de goal te rennen. Voor een rennend doelpunt krijg je vijftig punten, voor een doelpunt vanuit een worp twintig punten.
 
Met het Infinity armor-pakket krijgt je spartan nieuwe armor sets, waaronder de Halo: Combat Evolved Mark V-armor en de uitrusting van een ODST trooper. Wil je je wapens een steampunk-tintje geven, dan kan dat met de Steel Skin-pack. Ook is er een nieuwe armor-mod genaamd Survivor. Deze mod zorgt ervoor dat je, wanneer een voertuig waar je in zit explodeert, uit het voertuig wordt gelanceerd en je armor shields meteen zullen rechargen.

De Halo 4 Champions Bundle zal voor 800 Microsoft points verkrijgbaar zijn via de Xbox marketplace.

Halo 4




Zaak foto's Amalia binnenkort onder rechter

De bodemprocedure die de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft aangespannen tegen Nieuwe Revu wordt op korte termijn behandeld. Dat heeft een woordvoerder desgevraagd laten weten. De RVD wil niets zeggen over de precieze datum en waar de zaak wordt behandeld.

De procedure werd eind april aangekondigd toen de Nieuwe Revu de mediacode van het Koninklijk Huis had geschonden. Het tijdschrift publiceerde onder meer foto's van kroonprinses Amalia op het hockeyveld. In de mediacode uit 2005 staat dat de persoonlijke levenssfeer van de leden van het Koninklijk Huis moet worden gerespecteerd. Foto's maken tijdens privémomenten is daarom niet gewenst.

Nieuwe Revu liet zich echter kritisch uit over de manier waarop de RVD en het Koninklijk Huis media onder druk zetten door 'onwelgevallige verhalen en foto's die niet tijdens een persmoment zijn gemaakt, tot privéaangelegenheid te bestempelen'.

Na de korte ophef rondom de foto's bleef het stil aan de kant van de RVD. Hoofdredacteur van Nieuwe Revu Erik Noomen heeft, behalve de aankondiging van de bodemprocedure, nog altijd niets gehoord. "Ons hart klopt nog altijd vol verwachting", laat hij weten.

In 2009 spande het Koninklijk Huis al een zaak aan tegen Associated Press. Het Amerikaanse persbureau had vier foto's aangeboden van Willem-Alexander, Máxima en Amalia tijdens een vakantie in Argentinië. Die zaak werd destijds gewonnen door de RVD.

Tienduizenden Congolezen op de vlucht

Zo'n zestigduizend Congolezen zijn de afgelopen dagen naar Oeganda gevlucht. Dat heeft het Rode Kruis daar bekend gemaakt.

De Congolezen namen de benen nadat een rebellengroep 'Verenigde Democratische Krachten' donderdag een aanval uitvoerde op de stad Kamango in het oosten van het land. Daarbij zouden doden zijn gevallen.

De rebellen zaten al jaren verscholen in de jungle. Het gaat van oorsprong om Oegandese moslims die de islamitische wetgeving sharia zouden willen invoeren.

Honderden gewonden in Zuid-Soedan

Bij gevechten tussen etnische groepen in Zuid-Soedan zijn minstens 200 gewonden gevallen. Dat heeft de regionale VN-coördinator Tony Lanzer bekend gemaakt.

Lanzer baseerde zich op het aantal gewonden dat in Manyabol is geteld. Het feitelijke aantal zal hoger zijn. Over doden is niets bekend. Lanzer riep de leiders van de etnische groeperingen op de gevechten en het geweld te staken.

De gevechten begonnen een week geleden toen groepen van honderden, zo niet duizenden Lou Nuer-leden uit de noordelijke regio Jonglei optrokken naar Pibor, het gebied beheerst door hun rivalen, de Murle.

Zuid-Soedan, sinds juni 2011 onafhankelijk, is straatarm. Na tientallen jaren van burgeroorlog zijn er wapens genoeg in het land. De Amerikaanse regering liet vorige wek weten zich grote zorgen te maken over de ontwikkelingen in het land.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Duitsland

Alex Rins heeft de Moto3-race in Duitsland op zijn naam geschreven. De Spanjaard bleef op de Sachsenring zijn landgenoten Luis Salom en Maverick Viñales nipt voor. Jasper Iwema moest genoegen nemen met een veertiende plaats, nadat hij tijdenlang als elfde rondgereden had.

Polesitter Rins nam aanvankelijk de leiding, maar Viñales liet het er niet bij zitten en vocht een stevig duel met zijn landgenoot uit. Salom bekeek het duel van een afstandje en sloeg in de 24e ronde in de Sachsen Kurve toe door beiden in te halen. Ook Rins passeerde Viñales om uiteindelijk in de laatste ronde in de voorlaatste bocht de zege voor zich op te eisen.

In het kampioenschap leidt Salom met 172 punten, waarmee hij er veertien meer dan Viñales heeft. Rins staat met 142 punten derde. Iwema klom dankzij zijn twee punten een plekje in de titelstrijd en staat nu 20e met acht punten.

Komkommers 300% duurder in Saoedi-Arabië

De gemiddelde Saoedi leest Djeez' nieuwsberichten trouw. Dat blijkt wel uit nieuws dat vandaag uit de grochten van Djedda sijpelde. Hoewel er in de zomer altijd een tekort is aan komkommers en daardoor de prijs omhoog schiet, is in Saoedi-Arabië dit jaar een komkommer tot 300% duurder dan normaal.

In Djedda kost een kilo aan komkommers tien Riyal (twee euro), Riyad meldt acht Riyal (€1,75), Dammam negen. Een komkommer weegt ongeveer een halve kilo. Waar de Arabieren normaal een gifgroene genotsknots kunnen aanschaffen voor 33 eurocent, betalen ze nu dus een euro per stuk.

De Arabieren hebben de komkommeroogst flink opgeschroefd om de gestegen vraag aan te kunnen. Een Pakistaanse huisvrouw in Djedda, Bushra Bajwa genaamd, reageert desgevraagd, dat 'we vroeger komkommers kochten zonder erover na te denken, maar nu met die idiote prijzen denk je wel twee keer na voor je zelfs de normaalse boodschappen koopt.'

Behalve cosmetische, seksuele en hittegerelateerde komkommerverkoop is er sinds woensdag sprake van een religieuze verkoopstijging: opnieuw is niet bekend hoeveel Djeez' nieuws ermee te maken heeft gehad, maar sinds de Ramadan begon werden er driemaal zoveel komkommers verkocht.

Amerika ziet League of Legends als sport

De Amerikaanse overheid heeft de populaire MOBA-game League of Legends toegekend als een professionele sport. Dit nadat de game al geruime tijd een grote speler op de eSports-markt is. Gemiddelden spelen er twaalf miljoen gamers per dag.

In het derde seizoen van de League of Legends-wereldkampioenschapen zal er in totaal acht miljoen dollar worden uitgereikt aan spelers. Het is belangrijk voor League of Legends om als officiële sport te worden erkend, omdat professionele spelers nu via die weg een Amerikaans visum kunnen krijgen.

Het derde seizoen van de League of Legends-wereldkampioenschapen zal op 16 september van start gaan in Los Angeles. De winnaar van het toernooi krijgt één miljoen dollar.

League of Legends

Anti-Europapartij haalt kiesdrempel niet

De Duitse anti-Europapartij Alternatief voor Duitsland (AfD haalt bij de aanstaande verkiezingen waarschijnlijk de kiesdrempel niet eens. Nog geen twee procent van de stemgerechtigde Duitsers zou volgens peilingen van plan zijn om op de partij te gaan stemmen. Eerder werd verwacht dat de AfD een serieuze bedreiging zou vormen voor Angela Merkels CDU.

De partij heeft aan belangstelling geen enkel gebrek gehad, maar de Duitsers hebben zich er niet door laten vertuigen. De verkiezingen vinden plaats in september.

Britten in de hitte

Hoewel de woorden 'regenachtig' en 'Verenigd Koninkrijk' normaal gesproken vrijwel synoniemen zijn, zullen zonaanbidders er komende week goed aan doen naar het Britse eiland af te reizen. Zaterdag was de heetste dag in zeven jaar; de temperatuur piekte op 31,9 graden in Southampton.

Het warme weer zal volgens Britse meteorologen tot volgend weekend aanhouden. Voor vandaag en woensdag staan temperaturen van 30 graden en hoger op de kaart. De rest van de week zullen de Britten in grote delen van het land kunnen genieten van een aangename 25 tot 30 graden.

Supermarktketen Asda's verkoop van barbecues is in de afgelopen twee weken met 204% gestegen, houtskool met 176 procent. Alleen afgelopen weekend werden er in Asda-filialen drie miljoen worstjes en 1,4 miljoen hamburgers verkocht. Ook zwembadjes (446 procent) en tuinmeubilair (44 procent) verkochten aanzienlijk beter dan normaal.

Britse autoriteiten hebben een hitte-alarm afgegeven. Verschillende risicogroepen hebben dos en don'ts  gekregen omtrent het warme weer.

NAVO-eenheid doodt taliban

Bij een NAVO-luchtaanval op een groep taliban in het oosten van Afghanistan zijn minstens vijf van de moslimextremisten, mogelijk twaalf, omgekomen. De taliban waren met een auto en drie motoren onderweg in de provincie Paktia.

De actie vond zaterdagavond plaats. Volgens een zegsman van de internationale troepenmacht, kapitein Luca Carniel, ging het om een precisieaanval waarbij vijf taliban zijn gedood. De regionale politiebaas sprak echter over twaalf doden waaronder een langgezochte talibanleider.

Houtribdijk dicht na ongeluk

De Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad is zondagochtend in beide richtingen afgesloten na een frontale aanrijding tussen twee auto's. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst.

De auto's zouden halverwege de dijk met elkaar in botsing zijn gekomen. Hoe de inzittenden er aan toe zijn, is niet duidelijk. Er is een traumahelikopter ingezet.

Hoelang de afsluiting nog duurt, is niet bekend. Automobilisten kunnen omrijden via Amsterdam.

Man in been geschoten in kroeg Amsterdam

Een 38-jarige Amsterdammer is zondagochtend in zijn been geschoten in een uitgaansgelegenheid in Amsterdam. Het slachtoffer zou ruzie hebben gehad met zijn belager, meldt de politie.

De man werd na het incident door een bekende naar een ziekenhuis gebracht. Daar is hij aan zijn schotwond behandeld. De bestuurder is aangehouden. Het is niet duidelijk of de automobilist iets te maken heeft met de schietpartij.

Artiesten oneens met vrijspraak burgerwacht

Verschillende sterren hebben verbolgen gereageerd op de vrijspraak van burgerwacht Zimmerman. Hij stond terecht voor het neerschieten van een zwarte tiener.  "Dit is het meest verdrietige nieuws aller tijden", twitterde Rihanna. "Ik voel me verschrikkelijk", schreef Miley Cyrus. "Geen gerechtigheid, geen vrede." Ook John Legend kon het nieuws niet geloven. "Verdomme. Mijn hart doet pijn."

Beyoncé heeft zaterdagavond even stilgestaan bij de dood van de zwarte tiener Trayvon Martin. De zangeres eerde Martin tijdens haar optreden in Nashville, dat enkele uren plaatsvond nadat George Zimmerman was vrijgesproken door een jury. Zimmerman schoot Martin vorig jaar dood, waarna veel consternatie onstond.

De 31-jarige Beyoncé vroeg haar fans even te stil te zijn, waarna ze het refrein van I Will Always Love You inzette. Vervolgens ging ze verder met het nummer Halo.

Skullgirls op 22 augustus naar pc

Lab Zero Games heeft via hun officiële Facebook-pagina aangekondigd dat hun cell-shaded fighting game Skullgirls op 22 augustus een release op pc zal krijgen via Steam. Pre-orders voor de game kunnen vanaf 1 augustus geplaatst worden. 

Skullgirls kwam oorspronkelijk uit op PlayStation 3 en Xbox 360 waar het goede recensies heeft ontvangen. Hierna heeft Lab Zero Games nog een Kickstarter-campagne gehouden om DLC-personages uit te brengen. Ze haalden uiteindelijk $828,768 op.

De officiële trailer van Skullgirls voor de consoles:

Merendeel Franse treindoden viel op perron

Van de zes doden bij het treinongeluk in het Franse Brétigny-sur-Orge zijn er vier op het perron gevallen. De overige twee kwamen om in de ontspoorde trein zelf.

Dat heeft Michel Fuzeau, de prefect van de regio waarin de plaats ligt, bekendgemaakt. Het totaal aantal doden, zes, is definitief. Ze zijn tussenn de 19 en 82 jaar oud. Van de zestien gewonden die nog in ziekenhuizen liggen, zijn er negen ernstig aan toe.

De Franse spoorwegen zijn zaterdagavond begonnen met het optillen van de vier ontspoorde wagons. Dat gebeurt met een speciale kraan die zevenhonderd ton kan tillen. Getracht wordt dat werk zondag nog af te ronden. Het gaat echter nog dagen duren voordat de ravage is opgeruimd.

Er lopen inmiddels drie onderzoeken naar het treinongeval dat zich vrijdag even na 17.00 uur 's middags voltrok: door de Franse spoorwegen, het ministerie van verkeer en justitie.

Vermoed wordt dat de trein ontspoorde omdat een wisselklem was losgekomen. De Franse spoorwegen gaan nu alle wissels met dat soort voorzieningen controleren. Er wordt al langer geklaagd over het slechte onderhoud van het 'normale' Franse spoorwegnet. Al het geld zou gaan naar de aanleg met hogesnelheidslijnen.

Terminaal

Maar zonder gekheid, ik wist eergisteren nog niet dat ik vandaag vaste columnist op FOK! zou zijn. Ik ben erin gerold en ben erg benieuwd hoe het mij (en jullie) gaat bevallen. Ik weet nog niet waar ik het in de toekomst allemaal over ga hebben, maar verwacht van mij in elk geval veel gekanker met her en der een sprankje hoop op iets beters. Of het inhoudelijk ook nog wat is, dat laat ik aan jullie over. Dat sprankje hoop hoeven jullie trouwens vandaag niet te verwachten. Vandaag zijn we, "Terminaal". Enjoy.

Calorierijke voeding gelinkt aan darmkanker

Eten en drinken dat veel calorieën bevat, is voor het eerst in verband gebracht met darmkanker. Schotse onderzoekers vergeleken de voeding van 2000 darmkankerpatiënten met die van 2000 gezonde mensen. De wetenschappers uit Edinburgh en Aberdeen vonden een statistisch verband tussen calorierijke snacks en met suiker gezoete dranken, meldt de krant Scotsman zondag.

Onder de snacks vallen allerlei soorten voeding met een hoog suiker- en vetgehalte, zoals chips, koekjes, taarten, chocola, nootjes en snoepjes.

Calorierijke voeding gelinkt aan darmkanker
Calorierijke voeding gelinkt aan darmkanker (Foto: ANP)

Turks leger raakt alibi voor coup kwijt

Het Turkse leger is een alibi om in actie te komen tegen beleid van de Turkse regering, ontnomen. Het Turkse parlement heeft regelgeving waarin stond dat het leger moest waken over de Turkse republiek, en die ook moest beschermen, gewijzigd.

In de nieuwe regels staat dat het Turkse leger het land moet beschermen tegen externe gevaren en bedreigingen. Daarnaast moet het leger een geloofwaardige afschrikking voor buitenlandse vijanden overeind houden.

Tussen 1960 en 1997 greep het Turkse leger tot vier maal toe in en stuurde het de regering naar huis. In 2007 waarschuwde de legertop premier Recep Erdogan nog omdat zijn beleid de militairen niet zinde.

Met de nieuwe regels is de legertop een juridisch argument om een burgerregering naar huis te sturen, ontnomen, aldus experts. Om het leger nog verder onder controle te krijgen zal de krijgsmacht onder de verantwoordelijkheid van de minister van defensie gebracht moeten worden en zal het defensiebudget openbaar moeten zijn.

Erdogan heeft al eerder de macht van de nationale veiligheidsraad beperkt. Justitie begon bovendien processen tegen honderden hoge militairen wegens samenzweringen om de regering omver te werpen.

Meer slachtoffers treinramp Canada geborgen

De Canadese autoriteiten hebben zaterdag opnieuw een aantal doden geborgen na de treinramp in Lac-Mégantic. Een week na het ongeluk staat het dodental nu op 33 slachtoffers. Zeventien anderen worden nog vermist. Zij hebben de ramp vermoedelijk niet overleefd.

Tot zaterdag werd pas één van de geborgen lichamen geïdentificeerd. De politie verwacht op korte termijn de identiteit van acht andere slachtoffers vrij te kunnen geven.

Een olietrein denderde vorige week met hoge snelheid van een berg en verongelukte in het centrum van het kleine Canadese stadje. Van de 73 wagons explodeerden er vijf. Verschillende huizen en bedrijven gingen in vlammen op.

Hingis opgenomen in Hall of Fame

Oud-tennisster Martina Hingis is in het Amerikaanse Newport opgenomen in de International Tennis Hall of Fame. De inmiddels 32-jarige Zwitserse weet zich in goed gezelschap, want ook Steffi Graf, John McEnroe, André Agassi, Boris Becker, Monica Seles en Pete Sampras hebben er een plaatsje gekregen.

Hingis wist in haar carrière in totaal 43 WTA-titels in het enkelspel te veroveren. De Zwitserse zegevierde in de Grand Slams driemaal op de Australian Open en won Wimbledon en de US Open eenmaal. Op Roland Garros bereikte ze tweemaal de finale. In het dubbelspel won ze wel alle Grand Slams. De voormalig nummer een van de wereld stopte in 2003 voor de eerste maal met tennis vanwege aanhoudend blessureleed. Ze keerde daarna terug, maar stopte in 2007 wederom nadat ze betrapt was op het gebruik van cocaïne.

Hingis is vereerd met de erkenning die ze gekregen heeft. "Dank je tennis, je gaf me alles. Ik heb geen woorden om uit te leggen wat ik voel. Je gaf me een plek voor de eeuwigheid. Om toegelaten te worden tot de International Hall of Fame is een geweldige eer. Het is absoluut een voorrecht om toe te treden een dergelijk select gezelschap van tennisiconen."

Vuurwerkbom uit limousine gegooid

De politie in Rotterdam heeft zaterdagnacht acht mensen aangehouden voor het gooien van een vuurwerkbom uit een limousine. Ze staken het vuurwerk ondanks gevaar voor omstanders af op de Coolsingel. Niemand raakte gewond.

De klap was volgens de politie in de wijde omtrek te horen. De acht worden verdacht van het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk. Vijf mortiergranaten zijn in beslag genomen.

Acht arrestaties na eerste Vierdaagsenacht

De eerste avond van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen is 'gezellig druk' verlopen. Wel zijn er acht arrestaties verricht voor enkele vechtpartijtjes, winkeldiefstal en openbare dronkenschap. Dat meldt de politie zondag.

De vechtpartijtjes vonden plaats op de Grote Markt en op het Stationsplein. Voor zover bekend zijn daarbij geen gewonden gevallen. De politie heeft feestgangers vanwege de grote drukte korte tijd verzocht om naar andere locaties in de stad te gaan.

Ruim 2600 automobilisten werden verder langs de kant gezet voor een alcoholcontrole. Van vier bestuurders is het rijbewijs afgepakt. Een van hen had drie keer meer alcohol in zijn bloed dan toegestaan.

[MotoGP] Pedrosa mist race in Duitsland

Dani Pedrosa gaat zondag niet van start in de MotoGP van Duitsland. De Spaanse Honda-coureur heeft een te lage bloeddruk. De leider in de strijd om het wereldkampioenschap reed zondagochtend ook al niet in de warming-up op de Sachsenring omdat hij zich niet goed voelde.

Pedrosa was zaterdag onderuit gegaan en liep daarbij een breukje in zijn sleutelbeen op. Artsen hadden hem het groene licht gegeven om zondag te starten, maar nadat hij klaagde dat hij zich niet goed voelde werd hij nader onderzocht. Maandag wordt hij in thuisstad Barcelona verder onderzocht en dan wordt ook duidelijk of Pedrosa volgend weekeinde in het Amerikaanse Laguna Seca kan starten.

Naast Pedrosa is ook de nummer twee in de WK-stand Jorge Lorenzo niet van de partij. Marc Marquez staat derde in de tussenstand. De 20-jarige vertrekt van poleposition en is bij winst ook de nieuwe leider in de strijd om de wereldtitel.

Zomerhittip

We zijn al een tijdje op zoek naar dè zomerhit van 2013. Zend jouw keuze in via de submit (niet eerder dan 1 juni dit jaar uitgebracht) en hij wordt geplaatst.

Submitter Beach vindt deze Koreaanse zomerhit niet supergoed maar wel vrolijk en is wel gecharmeerd van het Koreaanse schoon dat in de clip voorbij komt. Wij kunnen het daar alleen maar mee eens zijn. Dus even genieten van BIKINY met Take On Me.

Beveiliging op vindplaats dode man Veghel

De politie bewaakt nog steeds de woning in Veghel waar zaterdagochtend een dode man werd aangetroffen in een auto. De straat is wel vrijgegeven, laat de politie zondag weten. De auto is weggetakeld voor sporenonderzoek.

Het slachtoffer is overgebracht naar een mortuarium. Het gaat vermoedelijk om Volkan Düzgün, een kickbokser die betrokken was bij de schietpartij op een kickboksgala in Zijtaart eind vorig jaar. De politie heeft dat nog niet bevestigd.

De dode man zou zijn gevonden in zijn auto op de oprit van zijn woning aan de Scheifelaar in de Brabantse plaats. Hij zou zijn doodgeschoten.

VS en Costa Rica naar kwartfinale Gold Cup

De Verenigde Staten en Costa Rica hebben de kwartfinale bereikt van het toernooi om de Gold Cup. De VS wonnen met 4-1 van Cuba, Costa Rica behaalde een krappe 1-0 zege op Belize.

De VS kwamen in Utah in de 36e minuut op achterstand tegen Cuba toen oud-Twente-verdediger Oguchi Onyewu geklopt werd door Jose Ciprian Alfonso. Die passte de bal naar Ariel Martinez die de treffer maakte. Landon Donovan benutte vervolgens een strafschop om zo gelijk te maken.

In de tweede helft liep Team USA vervolgens uit naar de ruime zege. Joe Corona maakte de 2-1, Chris Wondolowski tekende voor de laatste twee doelpunten.

Costa Rica had een eigen doelpunt van Belize nodig voor de zege. Dalton Leily was in de 49e minuut de ongelukkige.

Dinsdag spelen Costa Rica en de VS tegen elkaar om de poulewinst in groep C.

Brandweer rukt uit om zonsopgang

De brandweer in Limburg is zondagochtend tevergeefs uitgerukt voor een grote brand in Weert. Het vuur zou zijn uitgebroken in een loods gevuld met pallets, maar bij aankomst van de spuitgasten bleek er niets aan de hand. Het bleek te gaan om een luchtspiegeling, aldus de brandweer.

Door de laag opkomende zon in combinatie met mist leek het alsof het bedrijf in lichterlaaie stond. De gealarmeerde brandweereenheden konden daarop rechtsomkeert maken.

Wilders: islam groter probleem dan crisis

PVV-leider Geert Wilders ziet ondanks de aanhoudende economische crisis de islam als het grootste probleem van Nederland. Dat probleem wordt alleen maar groter, zegt hij zondag in een interview met nu.nl. "Natuurlijk is het nu de economische crisis waar mensen zich zorgen om maken. Maar de islam, vergist u niet, is het grootste probleem van ons land."

Wilders maakt zich bijvoorbeeld zorgen over jihadisten die naar Syrië vertrekken en bij terugkeer mogelijk een aanslag willen plegen in Nederland. Volgens hem zijn ze 'als ze terugkomen tot op het bot gemotiveerd'. "We zullen er voor blijven knokken dat we een Nederland krijgen zonder islam."

Volgens de PVV-leider is het nooit verkeerd om de waarheid te vertellen. "Veel politici hebben het daar liever niet over. Maar de gewone Nederlander ziet iedere dag dat de aanwezigheid van Marokkaanse jeugd tot ellende en geweld leidt, tot diefstal en in elkaar slaan. De problemen onder het tapijt schuiven, zo hebben we geleerd, werkt niet", aldus Wilders.

In het interview hekelt Wilders nogmaals het tweede kabinet Rutte. Hij typeert de eerste maanden van het kabinet als 'een regelrechte ramp'. "Rutte heeft Nederland kapotgemaakt. Dat neem ik hem ook echt kwalijk, ik ben daar oprecht boos over."

Israël achter explosies Syrië

De mysterieuze explosies die op 5 juli te horen waren in de Syrische havenstad Latakia waren het resultaat van een Israëlische luchtaanval. Dat schrijft de New York Times, zich beroepend op anonieme bronnen.

Israël zou een aantal Russische kruisraketten bedoeld om schepen uit te schakelen, hebben vernietigd. Rusland is een voornaam wapenleverancier van het bewind van president Bashar Assad.

Israël houdt zich formeel buiten de burgeroorlog in Syrië. Het houdt zich echter het recht voor wapentransporten aan te vallen als het de indruk heeft dat het wapentuig tegen Israël gebruikt zou kunnen worden.

Dit jaar voerde Israël al vier keer een luchtaanval uit op wapentransporten in Syrië, de aanval in Latakia meegerekend.

[Tour] Revelatie Mollema debuteert op Mont Ventoux

Voor Bauke Mollema breekt vandaag een spannende dag aan in de Tour de France. De kopman van Belkin moet zijn tweede plaats in het klassement verdedigen en debuteert bovendien op de roemruchte Mont Ventoux, de slotklim van de vijftiende etappe. "Ik ben hem nog nooit opgereden", vertelt hij gisteren tegen de NOS. "Ik ben erg benieuwd."

Mollema heeft zich nauwelijks verdiept in de mythische col. "Ik weet er niet heel veel van, alleen dat het een heel lange klim is." De Groninger voelt zich wel lekker bij een onbevangen strijdplan. "Op een berg heb je niet zoveel parcourskennis nodig. In de Pyreneeën kende ik de bergen ook niet, maar dat ging ook prima."

De etappe met aankomst op de Mont Ventoux is het begin van een loodzware slotweek. Mollema verwacht er veel van. "Morgen moet het gebeuren. Ik hoop met de besten omhoog te gaan en deze positie vast te houden." De Nederlander heeft een achterstand van een kleine tweeënhalve minuut op leider Chris Froome.

[Tour] Hoogerland baalt van gemiste kans in Tour

Johnny Hoogerland baalt van het verloop van de veertiende rit van de Tour de France. De Nederlands kampioen op de weg had zijn zinnen gezet op een ontsnapping, maar miste de slag. "Ik maak geen verwijten, maar baal hier wel erg van", stelde hij tegen de NOS. "Dit was een van de grote kansen."

Hoogerland was de eerste aanvaller van de dag, maar kwam niet weg. Even later kreeg een kopgroep van achttien wel de ruimte, waarop de renner van Vacansoleil de achtervolging inzette. Hij kwam dichtbij, tot op een kleine vijftig seconden, maar wist het gat uiteindelijk niet te dichten.

"Ik zag ze op de klim de hele tijd rijden", vertelt Hoogerland. "Ik wist dat niet de beste klimmers voorin zaten en liep heel snel in. Maar in de afdaling kwam ik tussen de auto's te zitten." De Zeeuw werd samen met Damiano Cunego op tien kilometer van de meet ingelopen door het peloton. Matteo Trentin won uiteindelijk de sprint van de koplopers.

Met de beklimming van de Mont Ventoux vandaag in het vooruitzicht lag in de lijn der verwachting dat aanvallers de kans zouden krijgen. Voor het eerst hield een lange vlucht stand in deze Tour. Om die reden baalde Hoogerland extra. "De Tour loopt nooit zoals je wilt. Het is niet eenvoudig om mee te zitten", verzuchtte hij.

[Tour] Dag van de waarheid op Mont Ventoux

De vijftiende etappe van de Tour de France is voor de klassementsrenners een dag van de waarheid. De finish van de langste etappe van deze Tour (242,5 kilometer) ligt bovenop de mythische col Mont Ventoux. Vanuit Nederlands oogpunt is de grote vraag of Bauke Mollema en Laurens ten Dam hun topklasseringen in het algemeen klassement kunnen behouden.

Absolute scherprechter van de rit is de Mont Ventoux, maar toch mag ook de aanloop naar de roemruchte berg niet onderschat worden. Met drie colletjes van de vierde categorie en een van de derde is de weg geen moment vlak. Op ruim twintig kilometer van de meet wordt de voet bereikt van de Mont Ventoux, die een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5 procent telt.

De Mont Ventoux is na Ax-3 Domaines de tweede aankomst bergop. Op de col in de Pyreneeën was geletruidrager Chris Froome de sterkste. Grote vraag is hoe Froome en met name zijn ploeg Team Sky zich gaat houden. In de waaieretappe van vrijdag naar Saint-Amand-Montrond raakte Froome totaal geïsoleerd en verloor hij meer dan een minuut op onder meer Mollema, Ten Dam en Alberto Contador.

De op voorhand toch al interessante etappe krijgt nog een extra dimensie vanwege Quatorze Juillet. Op deze Franse nationale feestdag kiezen de Franse coureurs traditiegetrouw de aanval. Dat de Fransen deze Tour nog zonder ritzege zijn zal hun aanvalsdrang alleen maar versterken.

De laatste keer dat de Tour de Mont Ventoux aandeed was in 2009. Destijds redde Juan Manuel Garate een desastreus verlopen Tour voor de voormalige Rabobankploeg. Hoe anders is de situatie nu voor de inmiddels tot Belkin omgedoopte wielerploeg.

De Nederlandse formatie heeft twee renners in de top vijf van het klassement. Nummer twee Mollema heeft een kleine tweeënhalve minuut achterstand op Froome, nummer vijf Ten Dam iets meer dan drie minuten. Tussen Mollema en Ten Dam staan Saxocoureurs Contador en Roman Kreuziger.

De Ventoux kent ook zijn keerzijde. Bij het grote publiek zal de berg vooral herinneringen oproepen aan de dood van Tommy Simpson. De Brit viel in 1967 tot tweemaal toe van zijn fiets en liet op weg naar het ziekenhuis het leven.

Vliegtuigbom IJssel tot ontploffing gebracht

Een vliegtuigbom in de IJssel bij Westervoort is zondagmorgen iets voor 7.30 uur tot ontploffing gebracht. Dat meldde de gemeente.

Het explosief uit de Tweede Wereldoorlog werd een paar maanden geleden gevonden op de bodem van de rivier tijdens een duikoefening van de Arnhemse brandweer. Om de bom veilig te laten ontploffen, is de scheepvaart zondagmorgen enkele uren stilgelegd. Ook auto's en treinen in de buurt mogen tijdelijk niet passeren.

De bewoners van twee huizen vlakbij de oever moesten hun woning tijdelijk verlaten. Nog eens 4000 omwonenden in een straal van 1300 meter rondom de plek van de bom moesten binnenblijven en hun ramen sluiten.

Britse kindersterfte twee keer hoger

Door een gebrek aan specialisten en huisartsen die zich hebben verdiept in kindergeneeskunde, sterven dagelijks vijf Britse kinderen die wel degelijk geholpen hadden kunnen worden. De kindersterfte is in Groot-Brittannië daarmee twee keer hoger dan in andere Westerse landen, schrijft The Observer zondag.

De kinderen overlijden door aandoeningen als astma, hersenvliesontsteking of longontsteking, omdat de nationale gezondheidszorg voor kinderen slecht is georganiseerd, zegt de voorzitter van het Koninklijke College voor Kindergeneeskunde, Hilary Cass.

Hoofdrolspeler Glee dood gevonden in hotel

De hoofdrolspeler van de musicalserie Glee, Cory Monteith, is zaterdag dood aangetroffen in een hotel in de Canadese stad Vancouver.

Volgens de politie is het niet duidelijk wat de doodsoorzaak is, maar zijn er geen aanwijzingen dat de 31-jarige acteur door geweld om het leven is gekomen. De serie Glee wordt in Nederland sinds 2010 uitgezonden door RTL5.

Hoofdrolspeler Glee dood gevonden in hotel
Hoofdrolspeler Glee ( rechts) dood gevonden in hotel (Foto: ANP)

JK Rowling schreef stiekem detective

Een detectiveroman van de volkomen onbekende 'Robert Galbraith' die in april verscheen, blijkt in werkelijkheid te zijn geschreven door Harry Potter-auteur JK Rowling. De roman werd in het voorjaar toegejuicht door de recensenten, die dachten dat de schrijver een voormalige militair was. Dat heet de Britse krant Sunday Times ontdekt.

The Cuckoo's Calling gaat over een oorlogsveteraan die detective is geworden, Cormoran Strike. Het kreeg lof als "sprankelend debuut" en werd vergeleken met het werk van Ruth Rendell en PD James.

Rowling zei tegen de krant dat ze het jammer vindt dat ze zich niet meer achter het pseudoniem kan verschuilen. "Het was zo'n bevrijdende ervaring om Robert Galbraith te zijn. Het was heerlijk om te publiceren zonder hype en zonder verwachtingen en puur genot om reacties te krijgen onder een andere naam."

JK Rowling schreef stiekem detective
JK Rowling schreef stiekem detective (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Geregeld zon

Goedemorgen! In het noordelijk kustgebied bleven de wolken gisteren nog wat treuzelen, maar elders in het land is het een zonnige zaterdagmiddag geworden. In de afgelopen nacht ontstonden er in de heldere gebieden enkele mistbanken.

We beginnen de dag vandaag met wat meer bewolking en heel lokaal is een spatje regen of motregen niet volledig uitgesloten. In de middag klaart het dan weer breed op. De maxima liggen vanmiddag tussen de 18 en 24 graden en er staat maar een zwakke wind.

De komende dagen lopen de temperaturen op tot richting de 25 graden, om vervolgens aan het einde van de week weer te gaan dalen. Er is behoorlijk wat zon en ook deze week blijft het droog.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Ooievaar
Een ooievaar staat klaar voor vertrek. Fraai plaatje van Klap.

 

 

 

 

 

Buurtwachter Zimmerman vrijgesproken

De Amerikaanse buurtwachter George Zimmerman is vrijgesproken van alle aanklachten. Zimmerman stond terecht nadat hij de zeventienjarige Trayvon Martin doodschoot. Het proces deed veel stof opwaaien, doordat direct het vermoeden van racisme werd geuit.

Zimmerman werd moord zonder voorbedachten rade ten laste gelegd, wat door de jury nog afgezwakt kon worden tot dood door schuld. De zeskoppige jury, allen vrouwen, besliste na zo'n vijftien uur delibereren echter om Zimmerman volledig vrij te spreken. Dankzij de vrijspraak ontloopt Zimmerman een straf van 30 jaar tot levenslang.

De familieleden van Martin riepen luid 'nee, nee' bij het horen van de juryuitspraak. De NAACP, een belangenorganisatie voor gekleurden, liet weten teleurgesteld te zijn: "Vandaag heeft het recht Trayvon Martin en zijn familie in de steek gelaten." "We zijn woedend en kapot door dit oordeel", verklaarde de directeur van de NAACP.

Zimmerman, een blanke met Mexicaanse wortels, schoot de zwarte Martin naar eigen zeggen dood uit zelfverdediging. Dankzij de zogenaamde stand your ground-wetten die in Florida gelden, is de definitie van zelfverdediging en de hoeveelheid geweld die daarbij gebruikt mag worden erg rekkelijk.

Hoewel ze de discussie over de stand your ground-wetten deed oplaaien, werd de zaak vooral bekend door beschuldigingen van racisme. Volgens sommigen was Zimmermans daad het gevolg van racistische overwegingen.

Wielrenner (17) overleden na aanrijding auto

Een 17-jarige jongen uit Eersel, die zaterdagmiddag op zijn racefiets in botsing kwam met een auto in het Brabantse Hoogeloon, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie van Oost-Brabant op Twitter.

De jongen stak rond 15.00 uur de weg over en werd aangereden door een automobilist. Hulpdiensten en een traumahelikopter kwamen ter plaatse om het slachtoffer te helpen. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar bezweek zaterdagavond aan zijn verwondingen. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Weer aanslag op moskee

Bij een zelfmoordaanslag vlakbij een soennitische moskee in Bagdad zijn zaterdag zeker 16 mensen om het leven gekomen. Dit is van de politie en medische bronnen in de Iraakse hoofdstad vernomen.

Er was een menigte mensen samengekomen in Doura, in het zuiden van Bagdad, om te bidden na het breken van het vasten van de ramadan.

Na enkele jaren van afname is het veelal sektarische geweld in Irak de afgelopen maanden weer fors toegenomen. Sinds mei zijn volgens de Verenigde Naties al 1000 mensen omgekomen. Dit jaar zijn in Irak al meer dan 2500 mensen gedood.

Twaalf keer sepot om landsbelang

In 2012 zijn twaalf strafzaken geseponeerd in het landsbelang. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) desgevraagd weten.

Het OM kan besluiten om niet tot vervolging in een strafzaak over te gaan, omdat bijvoorbeeld de staatsveiligheid of buitenlandse betrekkingen in het geding zouden komen. Of het OM denkt met een zogenoemd sepot in het landsbelang maatschappelijke onrust te voorkomen. Dat wil niet zeggen dat de verdachte geen strafbaar feit heeft begaan, de verdachte wordt alleen niet vervolgd.

Het OM wil niet ingaan om welke zaken het ging in 2012 en wil ook geen voorbeelden geven van zaken die geseponeerd kunnen worden in het landsbelang. Omdat het om zo weinig zaken gaat, zou door een voorbeeld direct duidelijk zijn om welke zaken het specifiek gaat, verklaart het OM. "Het komt zelden voor, zowel bij kanton- als rechtbankzaken: in beide gevallen minder dan 3 per 10.000 zaken. Uitsplitsingen naar type zaken zijn met deze aantallen niet zinnig", laat een woordvoerder weten.

Mede daarom gaat het OM ook niet in op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit blijkt dat voor 2008 er vrijwel zelden van een zaak werd afgezien in het landsbelang, maar sinds dat jaar vaker: zo’n 5 tot 10 keer per jaar. "De absolute aantallen zijn zodanig gering dat er geen enkele trend uit de cijfers valt af te leiden. Beleidsmatig kunnen we alleen concluderen dat deze sepotgrond zeer zelden wordt toegepast", stelt het OM.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.