FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 juli 2013

Versierde man rijdt in bureaustoel op straat

Donderdagnacht keken mensen raar op in Seattle, Washington toen ze een 29-jarige man over straat zagen rijden in een bureaustoel. 

Hij droeg daarbij een motorbril, hield in één hand drumsticks vast en had een velg aan zijn andere arm vastgebonden. Ook had hij zichzelf versierd met allerlei sjaals en handtassen.

Rond half drie troffen agenten hem aan nabij Lakeview Boulevard. De man gaf aan 'laat voor een optreden te zijn', gaf een valse naam op en vroeg gehandboeid te worden.

De agenten wilden dit doen door de man terug in zijn stoel te zetten en richting de stoep te rijden. De man reed echter zelf weer de straat op, viel van zijn stoel, spoog naar de agenten en miste. Hij noemde zijn rochel een 'waarschuwingsschot.'

Bij het fouilleren vond de politie een 30 centimeter lang breekijzer, een gesp en een halsketting. De man is naar het Harborview Medical Center overgebracht om zijn bovenkamer na te laten kijken.

Nederland stort zeer weinig afval

Waar Nederland er prima in slaagt om vrijwel geen afval meer op een vuilnisbelt te storten, lukt dat Europa maar mondjesmaat. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, de database van de Europese Unie (EU). Een EU-doelstelling om in 2020 in de hele Unie vrijwel geen afval meer op een vuilnisbelt te storten, lijkt dan ook buiten bereik.

In Nederland belandde in 2002 nog 815.000 ton afval op de vuilnisbelt. In 2011 was dat nog maar 70.000 ton, oftewel 4 kilo per hoofd van de bevolking. De rest werd bijvoorbeeld verbrand en gebruikt om energie op te wekken, of hergebruikt.

De EU als geheel kan niet zulke positieve cijfers overleggen. In 2011 werd er nog altijd 90 miljoen ton afval gestort, tegen 131 miljoen ton in 2002.

Nobelprijswinnaar wil hulp voor ontvoerd stel Jemen

De Jemenitische Nobelprijswinnaar Tawakkol Karman heeft de autoriteiten in Jemen opgeroepen zich in te zetten voor de bevrijding van het Nederlandse stel Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen. Dat deed Karman, net als Spiegel journaliste, op haar Facebook-pagina.

Karman vraagt in het bericht om de persoonlijke aandacht voor de kwestie van de Jementische president. Spiegel en Berendsen noemt zij 'vrienden van Jemen'.

Maandag dook een filmpje op waarin Spiegel en Berendsen een emotionele oproep doen aan de Nederlandse regering om in actie te komen voor hun vrijlating. Het stel werd vorige maand ontvoerd in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Wie de Nederlanders heeft ontvoerd, is niet bekend.

Jay Z en Beyoncé protesteren om Trayvon

Beyoncé en Jay Z liepen samen met de moeder van Trayvon Martin mee in de protestmars die zaterdag plaatsvond in New York (en 100 andere steden door heel de VS). Een foto is in het bronartikel te vinden.

Op Instagram werden een aantal foto's geüpload waarop de twee te zien waren bij de demonstratie. De Amerikaanse muzikanten wilden niets zeggen tegen de media en lieten op de uitgelekte kiekjes na geen foto's van zich maken.

Dat Beyoncé crazy right now is om Trayvons lot is duidelijk. Volgens TMZ tagde ze vorige week al een foto met de tekst 'JusticeForTrayvon'. Ook gebruikt ze hashtags op Twitter die naar de zaak verwijzen.

Vrijdagavond droegen Justin Timberlake en Jay Z ook al een nummer op aan Trayvon. Dat deden op het eerste concert van hun nieuwe tour.

'Gevangenis eigenlijk best relaxed'

Eddy Brace Rashid MacDonald, beter bekend als Brace, werd onlangs in hoger beroep veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf vanwege een ontvoering. De zanger had zijn straf al uitgezeten.

Dus Brace is weer op vrij voeten na zijn celstraf. Sinds twee maanden runt hij in Hilversum een kledingzaak met zijn zwangere vriendin.

Naar eigen zeggen was de R&B-zanger (die vroeger hits had met rappers als Ali B en Lange Frans) op de verkeerde plek, op het het verkeerde tijdstip, met de verkeerde mensen. Hij heeft er wel van geleerd en zo nu en dan was het helemaal niet zo heel erg in de gevangenis.

Meer Russen vragen asiel aan in Nederland

Het aantal Russen dat in Nederland asiel aanvraagt is de afgelopen jaren flink gestegen. Vorig jaar ging het om 810 asielaanvragen, een jaar eerder waren dat er nog 495. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2010 vroegen 230 Russen asiel aan, in 2009 ging het om 170 aanvragen. Het merendeel van de aanvragen wordt jaarlijks afgewezen.

In januari pleegde de Rus Aleksandr Dolmatov zelfmoord nadat zijn asielaanvraag in Nederland was afgewezen. Hij hing zich op in zijn cel in een detentiecentrum in Rotterdam.

[WM Darts] Barney voorbij Suljovic

Raymond van Barneveld heeft in de eerste ronde van de World Matchplay gewonnen. In een snikhete Winter Gardens schoof Barney The Gentle Mensur Suljovic opzij.

Leek het treffen met de Oostenrijker in het begin nog spannend te gaan worden, bij een gelijke 2-2 stand pakte de Hagenaar vijf legs op rij. Op de automatische piloot kon Barney nog drie legs pakken: 10-4.

Zometeen komen twee oud wereldkampioenen in actie. John Part komt uit tegen James Wade en afsluitend gooit Jelle Klaasen zijn pijlen tegen Simon Whitock. 

Feyenoord speelt gelijk tegen Dordrecht

Feyenoord is in een oefenduel tegen FC Dordrecht niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. De Rotterdammers kwamen al na acht minuten op voorsprong. Graziano Pellè benutte een strafschop nadat Bruno Martins Indi onderuit werd gehaald.

In de rest van de eerste helft kreeg Feyenoord verschillende mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden, maar Lex Immers en Pellè lieten dat na. In de tweede helft was Dordrecht, mede door de vele wissels bij Feyenoord, de betere ploeg. Josimar Lima zorgde in de slotfase voor de gelijkmaker.

"We konden de vrije man niet vinden", aldus aanvoerder Stefan de Vrij van Feyenoord na afloop bij Foxsports. "Ook werden sommige afspraken niet nagekomen. Zeker toen Dordrecht druk ging zetten, konden we de bal niet meer in de ploeg houden."

Llorente: "Word beter bij Juventus"

Fernando Llorente wist afgelopen winter al dat Juventus vanaf de zomer zijn nieuwe werkgever zou zijn. De aanvaller tekende een vijfjarig contract bij de Oude Dame. "Ik koos voor Juventus omdat ik denk dat dit een geweldig team is en ik hier beter kan worden. Dit team is niet slechter dan Barcelona en Real Madrid", stelt hij zaterdag in de Italiaanse media.

"En wat mij betreft is de Serie A gelijkwaardig aan La Liga en de Premier League." Bij Juve speelt de Spanjaard samen met Carlos Tévez die deze zomer overkwam van Manchester City.

"Ik ben blij dat ik ga samenspelen met Tévez, maar ook met die andere aanvallers (Mirko Vucinic, Fabio Quagliarella en Sebastian Giovinco, red.). Ons belangrijkste doel voor komend seizoen is om de derde Scudetto op rij te pakken", aldus de goalgetter, die overkwam van Athletic de Bilbao.

Cabral blijft toch in beeld bij ADO

ADO Den Haag had de komst van Jerson Cabral twee weken eigenlijk al opgegeven, maar nu lijkt een transfer alsnog aanstaande. Trainer Maurice Steijn mag alsnog hopen dat Cabral zijn selectie komt versterken. "We hebben ons idee van voetballen met hem gedeeld en we hebben ons bij Twente gemeld om te kijken of het haalbaar is om hem een jaar te huren", vertelt Steijn tegen Omroep West.

"We moeten op de centen letten, maar wanneer Tjaronn Chery blijft is Cabral nog steeds een interessante speler voor ADO", weet de oefenmeester. Chery lijkt op weg naar FC Groningen. Afgelopen maandag leek die transfer nog van de baan, maar ook daar is een opening in de onderhandelingen gevonden. De 25-jarige Chery moet circa 900.000 euro kosten.

Vilanova neemt afscheid met open brief

Tito Vilanova nam vrijdagavond afscheid als trainer van FC Barcelona. Bij de trainer is wederom speekselklierkanker geconstateerd en richt zich volledig op een goed herstel. Vorig seizoen miste Vilanova al enkele maanden bij Barcelona, omdat hij in New York werd behandeld aan een tumor.

Hij keerde terug, maakte Barça kampioen en kreeg onlangs te horen dat er wederom kanker is geconstateerd. Vrijdagavond maakte de club zijn afscheid bekend. Een dag later nam hij middels een open brief op de clubwebsite afscheid van de club.

Vilanova is niet in staat om zijn werkzaamheden als oefenmeester te blijven verrichten. "Na vijf prachtige jaren is het tijd voor verandering in mijn professionele leven, zodat ik me helemaal kan richten op mijn herstel. Ik moet stoppen als hoofdtrainer, maar ik blijf in de buurt van de club en ik zal ook voor de club blijven werken, in een andere rol", schrijft hij.

"Ik dank de fans met heel mijn hart voor de steun en liefde die ik heb gekregen. Niet alleen nu, maar ook gedurende de laatste maanden. Ik kan jullie vertellen dat ik er verder rustig onder ben, me sterk voel en met volle vertrouwen mijn herstel inga. Ik reken erop dat ik er weer bovenop kom. Ik wens de nieuwe trainer heel veel succes bij 's werelds beste club." 

Argos neemt drie stagiaires op proef

Argos-Shimano geeft drie stagiaires de kans zich te bewijzen. De Zweed Michael Olsson, de Duitser Nikodemus Holler en Quentin Jauregui uit Frankrijk maken de rest van het seizoen deel uit van de Nederlandse formatie. Vanaf augustus zullen ze diverse wedstrijden gaan rijden, meldt Argos zaterdag.

De 27-jarige Olsson kroonde zich vorige maand tot Zweeds kampioen bij de elite. Eerder won hij onder meer de proloog van de Ronde van Normandië in 2012. De 22-jarige Holler reed zijn koersen tot dusver bij de beloften, terwijl de 19-jarige Jauregui een verleden in het veldrijden heeft.

'Joden bouwen rustig verder'

Israël zal niet instemmen met een bouwstop van de joodse nederzettingen in bezet gebied als voorwaarde voor hervatting van de onderhandelingen met de Palestijnen. Dit heeft minister Yuval Steinitz van Strategische Zaken zaterdag gezegd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, toonde zich vrijdag optimistisch over een hervatting van het vredesproces in het Midden-Oosten. De Palestijnen eisen al jaren een bouwstop als voorwaarde voor nieuwe onderhandelingen. De nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht. Ook vrezen veel Palestijnen dat Israël probeert voldongen feiten te creëren.

Westwood leidt nipt voor Woods bij Open

Golfer Lee Westwood gaat als leider de slotdag in van The Open. De Engelsman liep de derde ronde van het Britse major zaterdag in zeventig slagen, een onder het baangemiddelde en staat daardoor op -3. De Amerikanen Hunter Mahan en Tiger Woods staan na 54 holes twee slagen achter Westwood.

De 40-jarige Westwood, de nummer twaalf van de wereld, jaagt in Schotland op zijn eerste zege op een van de vier majortoernooien. Miguel Angel Jimenez lijkt geen bedreiging meer voor hem te vormen. De Spanjaard verspeelde de koppositie en zakte naar de gedeeld elfde plaats met +3.

[WK] Eerste goud voor Chinese schoonspringsters

Het eerste goud voor China tijdens het WK schoonspringen in Barcelona is binnen. Viervoudig olympisch kampioen Wu Minxia en Shi Tingmao vormden het beste synchroonduo op de driemeterplank. De vijf sprongen leverde in de finale 338,4 punten op. Voor Wu is het haar zesde wereldtitel op dit onderdeel, dit is de eerste titel samen met Shi. 

Het Italiaanse duo Tania Cagnotto en Francesca Dallape werd met 307,8 punten op een flinke afstand tweede. Het brons was voor het Canadese tweetal Jennifer Abel/Pamela Ware (292,08). Het Nederlandse koppel Celine van Duijn en Inge Jansen haalden de finale net niet. Tijdens de kwalificatie werden ze veertiende, waar de beste twaalf duo's door gingen. 

'Nieuwe techniek te snel gebruikt'

Ziekenhuizen zijn soms te snel met het introduceren van allerlei nieuwe medische technologieën. Daarvoor waarschuwt inspecteur-generaal Ronnie van Diemen-Steenvoorde van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ), meldt RTL Nieuws zaterdag.

Eerst moet worden nagegaan of de apparatuur ook echt een meerwaarde heeft voor de patiënt en moeten artsen en verpleegkundigen voldoende bekwaam zijn om met de apparaten te werken, aldus de IGZ. Het gaat bijvoorbeeld over robots die helpen bij een operatie of intensive care-afdelingen die zijn uitgerust met nieuwe medische snufjes.

De Inspectie wil dat artsen betere normen opstellen. Onder meer moet worden vastgelegd hoeveel 'vlieguren' artsen moeten maken om verantwoord met nieuwe medische technologieën om te kunnen gaan. De IGZ gaat dit jaar bij alle ziekenhuizen langs om te kijken hoe de nieuwe technologieën worden toegepast.

Een woordvoerder van de IGZ was zaterdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Speedboot in beslag na achtervolging

De politie heeft vrijdagavond na een achtervolging met hoge snelheid op het Friese Prinses Margrietkanaal een speedboot in beslaggenomen. De 45-jarige bestuurder uit de gemeente Smallingerland had gedronken, meldt de politie zaterdag.

Op het kanaal zag de waterpolitie een speedboot tegemoet komen met grote snelheid. Bij het zien van de politieboot draaide de bestuurder om en ging er vandoor. Ondanks de maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur van de politieboot, verloor de politie het zicht op de man.

Uiteindelijk werd de boot alsnog aangetroffen en klem gevaren. De bestuurder werd aangehouden en bleek alcohol op te hebben. De boot werd in beslaggenomen omdat de man al eerder was betrapt op het varen met hoge snelheden. Zijn vaarbewijs moest de man eveneens inleveren.

Emmen hoopt op komst R. Bergkamp

FC Emmen-trainer Joop Gall ziet graag dat aanvaller Roland Bergkamp zijn selectie komt versterken. De oefenmeester verwacht echter dat een akkoord uitblijft. "Tussen vraag en aanbod zit een groot gat", vertelde Gall aan het Dagblad van het Noorden.

Bergkamp deed onlangs nog met Emmen mee in een oefenwedstrijd tegen Heracles Almelo (1-0 verlies, red.). De voormalig aanvaller van Excelsior en VVV-Venlo maakte een dusdanig goede indruk op Gall, dat de club een poging doet om hem vast te leggen. Dat lijkt echter een utopie te zijn geworden.

Naast transferperikelen spelen er ook zaken binnen de selectie. Verdediger Antoine van der Linden (37) is woest op trainer Gall. Nadat beide heren een conflict hadden is de verdediger uit de selectie gezet door de trainer. Van der Linden zou maandag een gesprek met voorzitter Wim Beekmans aangaan, maar dat gaat voorlopig niet door omdat Gall over het conflict had gesproken in de media.

"Wij hadden afgesproken niks te zullen zeggen, maar de beste man houdt zich daar niet aan. Hij heeft dingen gesuggereerd die tot woede bij mij hebben geleid."

Britse komiek Mel Smith (60) overleden

De Britse komiek Mel Smith is vrijdag op 60-jarige leeftijd overleden. Hij stierf aan een hartaanval in zijn huis in Londen, maakte zijn zaakwaarnemer bekend.

Smith was onder meer te zien in de komische televisieserie 'Not the nine o'clock news', die ook op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. Die show deed hij samen met komiek Griff Rhys Jones.

Smith was ook schrijver, producent en regisseur. Als producer maakte hij onder meer Sacha Baron Cohen's show 'Ali G' en comedyshow 'I'm Alan Partridge'.

Strootman: "Keuze voor Roma eenvoudig"

Kevin Strootman tekende deze week een vijfjarig contract bij AS Roma en gaat spelen met rugnummer 6. De middenvelder vertelt waarom hij andere ploegen afsloeg. Strootman kwam voor 16,5 miljoen euro over van PSV en wordt gezien als de grote aankoop.

Hij krijgt rugnummer 6, een nummer dat Roma-legende Aldair in het verleden droeg. "Het klopt dat ik andere aanbiedingen heb gehad", vertelde Strootman zaterdag tijdens zijn presentatie. "Maar ik heb voor Roma gekozen omdat dit wereldwijd gezien een grote club is."

Trainer
"Ik heb met trainer Rudi Garcia gesproken en hij is erg belangrik voor mij. Ik nam alles in me op en vervolgens was mijn keuze makkelijk. Ik kan overal op het middenveld uit de voeten", vertelde de Oranje-international. "Ik kan zowel aanvallend als verdedigend spelen. Ik houd ervan om het team te helpen waar dat nodig is."

Bij Roma komt Strootman Daniele de Rossi tegen. "Ik heb hem nog niet gesproken, maar het is een eer voor mij om naast deze grote kampioen te spelen. Ik hoop dat hij bij Roma blijft, zodat we samen kunnen spelen. Mijn doel is om hier te winnen. Dat is een belangrijke uitdaging omdat Roma twee moeilijke jaren heeft gekend. Ik zal honderd procent geven."

"Ik ben me ervan bewust dat Roma veel geld voor mij heeft betaald, maar dat mag niet van invloed zijn op mijn prestaties", reageerde hij op een vraag over de druk bij een topclub. "Ik zal snel Italiaans leren spreken en ik hoop aan de verwachtingen te voldoen. Ik kan met druk omgaan. Ik ben hier om te winnen en ik weet dat de Serie A een moeilijke competitie is. Maar de nieuwe trainer brengt veel enthousiasme met zich mee."

Steek
Maarten Stekelenburg stond de laatste jaren onder contract bij Roma. De voormalig doelman van Ajax vertrok naar het Londense Fulham. Strootman vroeg Stekelenburg over de situatie bij de club. "De stap van de Nederlandse competitie naar de Serie A is spannend. Ik sprak met Maarten via de telefoon en hij vertelde mij dat Roma een grote club is met gepassioneerde fans. Er is veel druk, maar ik denk juist dat spelers daardoor beter gaan spelen."

"In Nederland zijn we het niet gewend dat honderden fans een speler opwachten op het vliegveld. Ik had zo'n warm welkom niet verwacht. Ik kan de fans beloven dat ik honderd procent ga geven voor deze club, maar ik hou ervan om mijn ding te doen op het veld."

[EK<19] Oranje trapt af met zege op gastland

Het Nederlands elftal voor spelers onder negentien jaar is het EK met een kleine overwinning begonnen. De ploeg van bondscoach Wim van Zwam was in Kaunas met 3-2 te sterk voor gastland Litouwen. PSV-speler Rai Vloet bezorgde Oranje diep in blessuretijd drie punten.

Dankzij twee goals van Feyenoord-aanvaller Anass Achahbar stond Nederland na een halfuur op een riante voorsprong. Nog voor rust maakte Litouwen echter de aansluitingstreffer. De gastheer leek zeven minuten voor tijd zelfs een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar daar stak Vloet een stokje voor.

Oranje speelt dinsdag zijn tweede groepsduel tegen Portugal. Titelverdediger Spanje is het vierde land in de poule, waarvan de beste twee zich kwalificeren voor de halve finale.

Details dood journalist VS verzwegen

Michael Hastings (33) was een belangrijke kritische journalist die schreef voor de Amerikaanse blog BuzzFeed en het blad Rolling Stone. Was, omdat hij op 18 juni jongstleden onder verdachte omstandigheden overleed. Het nieuws werd aanvankelijk niet door FOK! of andere Nederlandse media opgepikt, maar groeide naarmate feiten rondom de dood zich opstapelden.

Hastings heeft de woede van de autoriteiten veelvuldig over zich heen gekregen, onder meer toen de baas van de Amerikaanse troepen in Afghanistan in 2010 moest aftreden door een artikel in Rolling Stone. Hastings bleef kritisch schrijven en ontving daar diverse belangrijke journalistieke prijzen voor.

Enkele weken voor zijn dood vertelde hij in een interview dat de regering-Obama 'een oorlog tegen journalisten heeft ontketend'. Op 17 juni mailde hij zijn collega's rond het middaguur een 'zeer onkarakteristieke' en buitengewone tekst. "Dit is geen typische e-mail. Er moet iets aan de hand zijn geweest, dat voelde ik en het zat me behoorlijk dwars", vertelt een collega. Hastings zou zijn vrouw expres niets hebben verteld om haar niet in gevaar te brengen, geeft zij desgevraagd aan.

"Lieve [uitgewist], de FBI ondervraagt momenteel mijn 'goede vrienden en kennissen.' Als de autoriteiten op ons kantoor langskomen moeten jullie ze direct naar onze advocaten verwijzen voor jullie welke gesprekken dan ook over onze nieuwsverzamelmethodes of journalistiek aangaan. Ik ben een heel groot verhaal op het spoor en zal tijdelijk van de radar moeten verdwijnen. Het beste." 15 uur later, rond vier uur 's nachts, reed Hastings zich dood tegen een boom. 

Naar verluidt hoorden omstanders vóór de auto in brand vloog en crashte een harde ontploffing. Wikileaks heeft na de dood van Hastings geschokt aangegeven dat de journalist hen juist de dag voor zijn dood had gewaarschuwd. Hij belde Wikileaks-advocaat Jennifer Robinson om haar te laten weten dat de FBI achter hem aan zat.

Gespeculeerd wordt dat Hastings bezig was over een verhaal over drone-spionage in de VS, maar welk enorm en ontluisterend wereldnieuws hij op de hielen zat, zal altijd onbekend blijven. De FBI ontkent Hastings te hebben onderzocht. Collega's gaven aan 'geschokt' te zijn, 'maar niet bepaald verrast.'

Een filmpje van het brandende wrak van Hastings' auto is hieronder te vinden. Hier vind je een recente reportage die een paar weken na de dood van Hastings is gemaakt. Een journalist vertelt onder andere dat tot nu toe niemand het politierapport heeft mogen inzien. Ook werden verschillende agenten en woordvoerders 'van bovenaf verteld niets over de zaak te zeggen.'

Deze week werd ook bekend dat Hastings' lichaam is gecremeerd door de autoriteiten, zonder dat de familie daar toestemming voor had gegeven. De familie wilde het lichaam graag terug en daarna begraven. De journaliste die vragen stelt geeft aan zelf inmiddels ook bedreigd te worden.

'Ook Twente wil Pasveer vastleggen'

Ajax heeft een luxeprobleem als het gaat om doelmannen. Jasper Cillessen fungeerde de afgelopen twee seizoenen als tweede keeper en is niet van plan om dat nog een seizoen te zijn. Ajax heeft met Kenneth Vermeer een eerste doelman en ziet Cillessen daarachter als ideale tweede goalie. De jonge Mickey van der Hart is de derde doelman.

Cillessen ziet het echter niet zitten om nog een seizoen op de bank plaats te nemen en denkt aan een (tijdelijk) vertrek. In dat geval komt Heracles Almelo-doelman Remco Pasveer in beeld om naar Amsterdam te komen. Volgens RTV Oost krijgt Ajax echter concurrentie in de strijd om Pasveer.

FC Twente zou namelijk ook interesse hebben getoond in Pasveer, omdat doelman Nikolay Mihaylov mogelijk vertrekt. Sonny Stevens is daarnaast geblesseerd en de jonge Nick Marsman wordt mogelijk alsnog verhuurd. Daardoor lijkt de 29-jarige Pasveer in beeld te komen om het doel te verdedigen.

Een maand geleden gaf Pasveer aan dat hij een overstap naar Ajax wel ziet zitten. "Het is wachten totdat er ergens een keeper wordt verkocht, dan komt de carrousel op gang. Ik weet dat ik bij enkele clubs op het lijstje sta en een serieuze optie ben als er een plaats vrijkomt", zei hij toen.

'Zimmerman moet vervolgd worden!'

In minstens 101 Amerikaanse steden zijn zaterdag demonstranten de straat opgegaan om de vervolging van buurtwachter George Zimmerman te eisen. Zimmerman werd een week geleden vrijgesproken van doodslag op een ongewapende negerjongen in Florida. Burgerrechtenactivist Al Sharpton en zijn medestanders hopen justitie nu te bewegen de buurtwachter aan te klagen voor discriminatie.

Het Nationale Actienetwerk (NAN) van de baptistische voorganger Sharpton heeft demonstraties en herdenkingen georganiseerd bij overheidsgebouwen in heel de Verenigde Staten. Van New York tot Los Angeles en van Wichita tot Birmingham verzamelden zich zaterdag tal van mensen onder de leus 'Gerechtigheid voor Trayvon'.

De 17-jarige Trayvon Martin liep in februari 2012 met een capuchon over zijn hoofd door de wijk in Sanford waar Zimmerman vrijwillig wachtliep. Die vond dat verdacht en volgde hem. Toen het uitliep op een handgemeen waarin de 29-jarige buurtwacht het dreigde af te leggen, trok hij een vuurwapen en schoot hij de tiener dood.

Sharpton drong zaterdag op een demonstratie in New York aan op het terugdringen van het in zijn ogen veel te ruime recht op zelfverdediging in staten als Florida. Hij en zijn medestanders willen dat de federale aanklager Zimmerman vervolgt wegens schending van Martins burgerrechten. Martins ouders en veel anderen zijn ervan overtuigd dat de latino Zimmerman zijn slachtoffer op de korrel nam vanwege diens zwarte huidskleur.

Het ministerie van justitie onderzoekt nog of een aanklacht wegens discriminatie mogelijk is. Federale aanklagers hebben in het verleden vaker geprobeerd vrijgesproken verdachten zo alsnog veroordeeld te krijgen. Maar het wordt volgens juristen moeilijk te bewijzen dat Zimmerman op grond van racistische motieven handelde.

[Tour] Froome: "Dit is geweldig"

Chris Froome kwam zaterdag met een grote glimlach op zijn gezicht over de finish in Annecy-Semnoz. De Brit kwam in de voorlaatste etappe van de Tour de France niet in de problemen en brengt zondag de gele trui naar Parijs. "Dit is geweldig. Ik heb bereikt wat ik wilde", laat hij weten op de website van Team Sky.

"Met drie kilometer te gaan besefte ik dat mijn missie was geslaagd. Ik hoefde alleen nog maar te volgen en werd overweldigd door het gevoel dat ik veilig was. Dit is fantastisch en geeft me een speciaal gevoel. Ik heb er verder nog geen woorden voor."

Froome liet in de slotkilometer Nairo Quintana en Joaquin Rodriguez gaan en kwam als derde over de streep in Annecy-Semnoz.

[Tour] Uitslagen en standen na twintigste etappe

Vandaag werd de twintigste etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag twintigste etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV 3.39:04
2 Joaquin Rodriguez Oliver SPA KAT + 0:18
3 Christopher Froome GB SKY + 0:29
4 Alejandro Valverde SPA MOV + 1:42
5 Richie Porte AUS SKY + 2:17
6 Andrew Talansky VS GAR + 2:27
7 Alberto Contador SPA SAX + 2:28
8 John Gadret FRA AG2 + 2:48
9 Jesus Hernandez Blazquez SPA SAX + 2:55
10 Roman Kreuziger TSJ SAX z.t.
16 Bauke Mollema NED BEL + 3:56
23 Wout Poels NED VAC + 5:33
29 Laurens ten Dam NED BEL + 6:42
51 Tom Dumoulin NED ARG +11:59
72 Johnny Hoogerland NED VAC +18:26
75 Koen de Kort NED ARG z.t.
76 Lars Boom NED BEL z.t.
78 Robert Gesink NED BEL z.t.
107 Bram Tankink NED BEL +19:38
124 Tom Leezer NED BEL +23:39
135 Boy van Poppel NED VAC +25:04
136 Roy Curvers NED ARG z.t.
138 Lieuwe Westra NED VAC z.t.
156 Niki Terpstra NED OME +26:28
157 Albert Timmer NED ARG z.t.

Algemeen klassement na twintigste etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Christopher Froome GBR SKY 80.49:33
2 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV + 5:03
3 Joaquin Rodriguez Oliver SPA KAT + 5:47
4 Alberto Contador SPA SAX + 7:10
5 Roman Kreuziger TSJ SAX + 8:10
6 Bauke Mollema NED BEL +12:25
7 Jakob Fuglsang DEN AST +13:00
8 Alejandro Valverde SPA MOV +16:09
9 Daniel Navarro SPA COF +16:35
10 Andrew Talansky VS GAR +18:22
13 Laurens ten Dam NED BEL +22:22
26 Robert Gesink NED BEL +55:08
28 Wout Poels NED VAC +56:30
42 Tom Dumoulin NED ARG +1.35:13
64 Bram Tankink NED BEL +2.10:09
101 Johnny Hoogerland NED VAC +2.57:56
105 Lars Boom NED BEL +3.03:35
138 Koen de Kort NED ARG +3.41:44
145 Boy van Poppel NED VAC +3.49:04
146 Lieuwe Westra NED VAC +3.49:05
147 Roy Curvers NED ARG +3.49:13
149 Niki Terpstra NED OME +3.51:07
151 Tom Leezer NED BEL +3.53:43
165 Albert Timmer NED ARG +4.06:58

Klassement groene trui na twintigste etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 383
2 Mark Cavendish OME GBR 282
3 André Greipel LOT DUI 232
4 Marcel Kittel ARG DUI 177
5 Alexander Kristoff KAT NOO 157


Klassement witte trui na twintigste etappe

# naam Land Ploeg Tijd
1 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV 80.54:36
2 Andrew Talansky VS GAR +13:19
3 Michal Kwiatkowski POL OME +14:39
4 Romain Bardet FRA AG2 +22:22
5 Tom Dumoulin NED ARG +1.30:10


Klassement bolletjestrui na twintigste etappe

# naam ploeg land Punten
1 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 147
2 Christopher Froome SKY GBR 136
3 Pierre Rolland EUR FRA 119
4 Joaquin Rodriguez Oliver KAT SPA 99
5 Christophe Riblon AG2 FRA 98


Ploegenklassement na twintigste etappe

# ploeg land Tijd
1 Team Saxo-Tinkoff DEN 241.52:05
2 AG2R La Mondiale FRA + 8:30
3 RadioShack Leopard LUX + 8:52
4 Movistar Team SPA +22:45
5 Belkin Pro Cycling NED +38:26


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN USA 4
21 Jurgen van den Broeck LOT BEL 6 DNS
83 Maxime Bouet AG2 FRA 6 DNS
67 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 6
73 Nacer Bouhanni FDJ FRA 6
61 Janez Brajkovic AST SLO 7 DNS
179 Christian vande Velde GAR USA 7
146 Adriano Malori LAM ITA 7
142 Matteo Bono LAM ITA 8
38 Michael Schär Oos BMC 9 DNS
174 Rohan Dennis GAR AUS 9 DNS
126 José Ivan Gutierrez MOV SPA 9
95 Benjamin Noval Gonzalez SAX SPA 9
4 Vasili Kiryienka SKY WRU 9 te laat
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO 13 DNS
208 Danny van Poppel VAC NED 16 DNS
71 Thibaut Pinot FDJ FRA 16 DNS
113 Gorka Izaguirre Insausti EUS SPA 17 DNS
81 Jean-Christophe Péraud AG2 FRA 17
72 William Bonnet FDJ FRA 18
68 Alexey Lutsenko AST KAZ 18
172 Jack Bauer GAR NZL 19
199 Tom Veelers ARG NED 19
28 Marcel Sieberg LOT DUI 19
135 Christophe Le Mevel COF FRA 19
202 Kris Boeckmans VAC BEL 19

Iniesta: "Wij staan achter Tito"

Andrés Iniesta is ervan overtuigd dat Tito Vilanova opnieuw kan genezen van speekselklierkanker. FC Barcelona maakte vrijdag bekend dat Vilanova vanwege de teruggekeerde ziekte taken als coach neerlegt. "Tito gaat ook nu de verschikkelijke strijd die hem te wachten staat winnen", sprak Iniesta in de Spaanse krant AS.

Volgende week hoopt Barça een vervangende coach te presenteren. "Namens alle spelers wens ik hem heel veel sterkte. Uiteindelijk gaat het nu om een persoon en niet om een voetbalcoach." Eric Abidal, die Barcelona verruild heeft voor Monaco en zelf ook kanker had, steekt Vilanova ook een hart onder de riem. "Je bent een groot mens. Heel veel sterkte."

Door het treurige nieuws rondom Vilanova heeft Barcelona het voorbereidingsprogramma voor het komende seizoen moeten aanpassen. Een oefenwedstrijd tegen Lechia Gdansk is afgelast.

[Tour] Ten Dam snakt naar het einde

Laurens ten Dam is blij dat het einde van de jubileumeditie van de Tour de France in zicht is. De Belkin-renner kwam zaterdag in Annecy-Semnoz als 29e over de streep, op bijna zeven minuten van ritwinnaar Nairo Quintana. Hij zakte daardoor naar de dertiende plaats in het klassement. "Ik ben op", zei hij tegen de NOS.

"De teleurstelling overheerst nu en dat is jammer als je de eerste twee weken in ogenschouw neemt. Toen hoorde ik bij de beste klimmers van de wereld en nu even niet meer", laat Ten Dam weten. "De benen waren super tot en met de Mont Ventoux. Ik rij ook een supertijdrit. En dan val ik. Sindsdien heb ik ze niet meer teruggevonden."

Zijn tactiek voor de laatste bergrit was simpel. "Het plan was zo hard mogelijk omhoog rijden en dat heb ik gedaan. Toch wist ik al dat het hem niet ging worden vandaag." Ten Dam zag zijn kansen op een plaats in de top tien daarmee in rook opgaan.

Blatter prijst niveau van Bundesliga

Sepp Blatter vindt dat veel Europese topclubs een voorbeeld kunnen nemen aan Bayern München en andere clubs uit Duitsland. "Wat Bayern München afgelopen jaar heeft gepresteerd, is verbazingwekkend. Ze waren niet alleen succesvol, maar ze speelden ook heel mooi voetbal", aldus de 77-jarige FIFA-voorzitter tegen TZ.

Blatter is sowieso fan van het Duitse voetbal. "De clubs zijn financieel absoluut gezond. Er spelen veel grote spelers in Duitsland en de clubs zijn ook succesvol in Europa. De Bundesliga vormt een rolmodel voor andere competities in Europa."

Afgelopen seizoen wist Bayern München de landstitel, DFB Pokal en Champions League te winnen. Voor het eerst stonden twee Duitse clubs (naast Bayern ook Borussia Dortmund, red.) in de finale van het kampioenenbal.

[Video] Duwende Hiddink riskeert schorsing

Guus Hiddink hangt volgens Russische media een schorsing van zes wedstrijden boven het hoofd. Hij gaf tijdens de wedstrijd tegen Dinamo Moskou de vierde man een duw. Anzhi Makhachkala kreeg ver in blessuretijd een strafschop tegen. Hiddink was het niet eens met de beslissing van scheidsrechter Sergei Karasev, hij ging verhaal halen bij de vierde official en gaf hem vervolgens een duwtje.

De Nederlandse coach heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Doordat Andrei Voronin de strafschop benutte, verloor Anzhi het duel met 2-1. De ploeg van Hiddink speelde lang met tien man, want na ruim een half uur kreeg Ewerton al een rode kaart. Ook met die beslissing was Hiddink het niet eens.

Ondanks de excuses riskeert de coach een schorsing van maximaal zes duels. De wedstrijd tegen Dinamo Moskou was voor Anzhi de tweede van dit seizoen. Op de eerste speeldag kwam het elftal van Hiddink niet verder dan 2-2 tegen Lokomotiv Moskou.


Beelden van een duwende Guus Hiddink. (Bron: YouTube)

Jol positief over nieuwe eigenaar Fulham

Martin Jol is goed te spreken over Shahid Khan, de nieuwe eigenaar van Fulham. Vorige week werd bekend dat Mohamed Al Fayed de club heeft verkocht. De rijke Egyptenaar was zestien jaar eigenaar van Fulham. "Hij was een fantastische man en ik wil hem bedanken voor alles wat hij voor de club heeft betekend", sprak Jol op de officiële website van The Cottagers.

De club is nu dus in handen van Shahid Khan. "Ik ben blij dat meneer Khan zo'n passie voor voetbal heeft. Hij heeft grote ambities", aldus Jol over zijn nieuwe collega. De twee hebben elkaar echter nog niet ontmoet.

"Jammer dat ik vorige week Londen moest verlaten zonder dat ik Martin en aanvoerder Brede Hangeland kon spreken", zei Khan. "Hierbij wil ik ze het allerbeste wensen in het dertiende jaar van Fulham in de Premier League."

[Tour] Mollema keek alleen naar Fuglsang

Bauke Mollema heeft zaterdag met succes zijn zesde plaats verdedigd in het klassement van de Tour de France. Op de slotklim naar Annecy-Semnoz moest de Groninger de top vijf al snel laten gaan, maar bleef hij wel in het spoor van zijn grootste concurrent. "Jakob Fuglsang was de enige naar wie ik moest kijken."

De Deense nummer zeven van het klassement wist de kopman van Belkin niet meer kwijt te spelen. "Het is niet echt mijn stijl om een hele klim alleen maar te volgen, maar het was wel verstandig", zei Mollema, die de laatste ritten grieperig was, tegen de NOS. "Het was de afgelopen dagen iets minder. Dit was nu het maximaal haalbare."

"De zesde plaats heb ik veiliggesteld. Daar ben ik heel blij mee", vervolgde de 26-jarige Mollema, die ook alvast vooruit keek naar volgend jaar. "Het waren drie hele mooie weken. Ik heb geroken aan het podium en sta er graag nog een keertje op."

Van Persie: "Cesc is een geweldige speler"

Robin van Persie ziet een hereniging met Cesc Fàbregas wel zitten. Manchester United probeert de Spaanse middenvelder over te nemen van FC Barcelona. Een eerste bod werd vorige week geweigerd, maar volgens Sky Sports hebben de Engelsen een verhoogd bod van 35 miljoen euro plus eventuele bonussen geplaatst.

Van Persie speelde zeven jaar met Fàbregas samen bij Arsenal. De Rotterdammer nam de aanvoerdersband over toen Fàbregas in 2011 terugkeerde in Catalonië. Toen hem werd gevraagd of hij Cesc zou verwelkomen op Old Trafford, zei Van Persie: "Natuurlijk. Hij is een geweldige speler."

De twee hebben echter niet met elkaar over een transfer gesproken, benadrukt de Oranje-international. Barcelona lijkt Fàbregas niet te willen verkopen. De Spaanse kampioen raakte deze zomer namelijk ook al Thiago Alcantara kwijt (Bayern München).

Milan greep naast te dure Strootman

Naast AS Roma heeft ook AC Milan een poging gedaan om Kevin Strootman naar Italië te halen. Strootman ondertekende deze week een vijfjarig contract bij Roma, dat PSV 16,5 miljoen euro betaalt. Dat bedrag kan nog oplopen tot twintig miljoen euro. "Wij hebben Strootman ook gevolgd", bracht vice-voorzitter Adriano Galliani van Milan naar buiten bij Sky Italia.

"We konden helaas geen twintig miljoen euro betalen. Kevin is een speler van het hoogste niveau, dus Roma heeft een geweldige deal gesloten." Milan zoekt ondertussen nog altijd verder naar een versterking voor de verdediging en het middenveld. "Nieuwe aanvallers hebben we niet nodig."

Milan heeft zich deze zomer nog amper laten zien op de transfermarkt. Galliani benadrukt dat de rossoneri eerst spelers moeten verkopen, voordat er aanwinsten worden gepresenteerd. Robinho en Kevin-Prince Boateng mogen daarom vertrekken.

Kolobnev wint ouverture in Wallonië

Alexandr Kolobnev heeft zaterdag de eerste etappe in de Ronde van Wallonië gewonnen. De Rus van Katusha was in Eupen de snelste van een kopgroepje van vijf. Hij bleef de Fransen Anthony Geslin en Julien Bérard na 183,5 kilometer voor. De 32-jarige Kolobnev is ook de eerste leider in de Belgische rittenkoers.

Kolobnev, Geslin en Bérard waren in de laatste twintig kilometer samen met Belgisch kampioen Stijn Devolder en de Duitser Björn Thurau weggesprongen uit een eerste peloton, dat even daarvoor de vroege vlucht had bijgehaald. Achter het vijftal kwam de Duitser Paul Martens van Belkin als zesde over de streep.

De Ronde van Wallonië duurt tot en met woensdag. Zondag staat een rit van Verviers naar Engis op het programma.

Borgman beste film in Servië

De Nederlandse film Borgman van regisseur Alex van Warmerdam heeft de Golden Tower Award gewonnen op het Europees Film Festival in Servië. Uit de selectie van 13 Europese films, kwam Borgman als eerste binnen.

De achtste film van Alex van Warmerdam doet het goed in het buitenland. Eerder dit jaar werd de film gekozen voor de competitie in Cannes, de eerste Nederlandse film in bijna 40 jaar. Hoewel Borgman niet in de prijzen viel, werd de film alom geprezen en werd van Warmerdam vergeleken met regisseurs Michael Haneke en David Lynch vanwege zijn mystieke karakter.

Inmiddels is Borgman verkocht aan tientallen lande, waaronder de Verenigde Staten. We kunnen de film eind augustus in de bioscoop zien.

BorgmanBorgman

Hevig zoenende vrouwen in clip Robbie Williams

Robbie Williams is van plan een heftige videoclip op te nemen voor zijn nieuwe single. Uit een advertentie blijkt dat voor een clip van de 39-jarige zanger wordt gezocht naar twee vrouwen die met elkaar voor de camera willen zoenen. Dat schrijft de Britse boulevardkrant The Sun.

Williams gaat een video opnemen voor een nieuw nummer waarvoor hij samenwerkte met rapper Jake Emlyn. De vrouwen die in de clip mogen spelen verdienen elk vijftig pond. Ze moeten wel tussen de 18 en 30 jaar zijn en lang haar hebben.

De Britse zanger maakte eerder al opvallende videoclips. Zo trekt hij in de video van Rock Dj zijn eigen huid van zijn lichaam en in de clip van Candy is te zien dat hij een bejaarde slaat.

Zilver judoka Van Emden in Moskou

Judoka Anicka van Emden heeft zaterdag bij het grandslamtoernooi in Moskou de finale verloren in de categorie tot 63 kilogram. De 26-jarige Rotterdamse verloor in de finale op een straf van de Israëlische Yarden Gerbi. Eerder won ze wel van de Italiaanse Edwige Gwend, de Russin Pari Soerakatova en de Oostenrijkse Hilde Drexler.

In de klasse tot 57 kilogram verloor Juul Franssen in de strijd om het brons van de Oostenrijkse Sabrina Filzmoser. Ook Mikos Salminen greep in de categorie tot 60 kilogram net naast het brons. Hij verloor van de Armeniër Hovhannes Davtijan op waza-ari en werd vijfde.

Birgit Ente en Miranda Wolfslag moesten in de klasse tot 52 kilogram genoegen nemen met een gedeelde zevende plaats. Beiden gingen in de herkansing onderuit. Zondag komen de zwaargewichten in actie. 

Te zware caravans bij vakantiecheck ANWB

Mensen die met de caravan op vakantie gaan, beladen deze al snel te zwaar. Dat bleek zaterdag het meest voorkomende probleem bij de door de ANWB georganiseerde vakantiechecks, laat een woordvoerder van de toeristenbond weten.

"Mensen gaan uit van het gewicht van een lege caravan, maar als daar nog een zware airconditioner of ander apparaat in staat, raakt deze al gauw overbeladen", legt een ANWB-woordvoerder uit. De vakantiegangers werd geadviseerd de bagage over te laden naar de auto.

De controles vonden zaterdagochtend plaats op parkeerplaats Hazeldonk langs de A16 bij Breda en parkeerplaats Knuvelkes langs de A2 bij Maastricht. Naast overbeladen caravans troffen de ANWB-deskundigen ook auto's en caravans aan met kapotte verlichting en banden met weinig profiel of een te lage spanning. Zo'n vijftig mensen maakten gebruik van de gratis controle.

Helen Thomas (92) overleden

De legendarische Witte Huis-journalist Helen Thomas is zaterdag na een langdurig ziekbed overleden. Ze deed al vanaf 1960 verslag en werd uiteindelijk in 2010 gedwongen te stoppen door controversiële uitspraken over Israël. 

Dat meldt de NOS. Ze maakte de presidenten Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush I, Clinton, Bush II én Obama mee. Toen ze begon was ze één van de weinige vrouwelijke journalisten in Washington. Thomas kwam langzaam maar zeker bekend te staan als een keiharde journalist die ook moeilijke en controversiële vragen stelde, doorvroeg als ze onzinantwoorden kreeg en altijd afsloot met de woorden 'thank you, mister President.'

De laatste jaren van haar carrière verliepen weinig voorspoedig. Ze werd niet bepaald geliefd door Bush Jr., die Irak en Afghanistan binnenviel, burgerrechten afschafte, burgers liet bespioneren en gevangenen liet martelen. Ze stelde hem elke keer weer netelige vragen en noemde hem in januari 2003 'de slechtste president die Amerika ooit heeft gehad.'

In 2010 zei ze over Israël dat 'ze moeten opdonderen uit Palestina.' "Laat ze terug naar huis gaan, naar Polen of Duitsland of de VS." Haar uitspraken werden door het Witte Huis 'beledigend en verwerpelijk' genoemd, ongeacht het feit dat ze zelf joods is, waarna ze een week later excuses aanbood en ontslag nam na een staat van dienst van 50 jaar.

Werkgevers die haar alsnog banen aanboden werden door de media zwartgemaakt en een studiebeurs voor aspirantjournalisten die naar haar was vernoemd, werd door de Amerikaanse Society of Professional Journalists stopgezet.

Ze deed mee aan een afscheidsfilmpje van Clinton en was een graag geziene gast bij The Daily Show en Colbert Report. Zo deed ze mee aan een filmpje voor Colberts historische speech op het White House Correspondent's Dinner van 2006, waarin de talkshowhost de president harder afzeek dan ooit daarvoor of daarna. Al zeven jaar geleden sprak hij in die speech de profetische woorden: "Oh, mocht iemand overigens iets nodig hebben, spreek dan duidelijk en langzaam je wens in je tafelnummer. Een NSA-medewerker zal je cocktail meteen komen brengen." 


Thomas
maakt gehakt van Bush

Honderd schademeldingen Nederlanders in Spanje

Bij de ANWB zijn zo'n honderd schademeldingen binnengekomen van Nederlandse campinggasten in Spanje die vrijdag werden overvallen door noodweer. Voor een tiental gezinnen wordt vervangend vervoer geregeld, meldt een woordvoerder van de ANWB zaterdag.

Het noodweer, waarbij het onweerde en hagelstenen 'zo groot als pingpongballen' naar beneden kwamen, brak vrijdagmiddag los in de provincie Gerona. Enkele caravans werden door de bliksem getroffen en door de hoosbui trad een rivier buiten zijn oevers. Veel gezinnen zijn flink geschrokken. "Het is een wonder dat niemand gewond is geraakt", aldus de woordvoerder.

De schademeldingen zijn afkomstig van Nederlanders op twee campings in Pals en L'Estartit. Vooral auto's en caravans raakten beschadigd. Motoren van auto's werken niet meer door modder en autoruiten sneuvelden door hagelstenen. Voor de gezinnen die niet verder of terug naar huis kunnen is een auto met trekhaak geregeld.

Levenslang voor verkrachters fietstoeriste India

De zes verdachten van de groepsverkrachting van een Zwitserse fietstoeriste in India zijn zaterdag tot een levenslange celstraf veroordeeld. De rechter achtte bewezen dat het zestal de 39-jarige vrouw en haar man in maart in de deelstaat Madhya Pradesh overviel en zich aan haar vergreep, schrijft de krant Times of India.

Het stel kampeerde in een bos na een bezoek aan de tempelstad Orchha. 's Nachts werden ze overvallen, mishandeld en bestolen. De aanvallers overmeesterden de man, die vervolgens moest toekijken hoe zijn vrouw werd verkracht.

De politie kwam de verdachten, vijf twintigers en een dertiger, snel op het spoor. Zij legden vrijwel onmiddellijk een bekentenis af.

Syrische opstandelingen afgeslacht met 'tonbommen'

Syrische troepen hebben zaterdag, voor de derde dag achtereen, het opstandige stadje Saraqeb gebombardeerd. Luchtaanvallen op de strategisch gelegen plaats kostten ten minste vijf mensen het leven, onder wie drie kinderen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat met hulp van correspondenten ter plaatse de burgeroorlog verslaat, zit het er dik in dat het dodental nog verder oploopt. Veel mensen liggen bedolven onder het puin van platgebombardeerde gebouwen.

De Syrische luchtmacht wierp volgens het Observatorium zaterdag zeker vijftien zogenoemde 'tonbommen' af. Die met honderden kilo's springstof volgepropte olievaten hebben een vernietigende kracht.

Saraqeb, dat aan een belangrijke kruising van hoofdwegen ligt, is de tweede stad van de noordelijke provincie Idlib. De rebellen hebben Saraqeb al een jaar in handen, en beheersen zo de weg tussenen Aleppo en provinciehoofdstad Idlib en die tussen Aleppo en Latakia. Het Observatorium sluit niet uit dat de belegering van Saraqeb de opmaat is voor een grootscheepse aanval op Aleppo.

De troepen van president Bashar Assad hebben sinds een paar maanden de overhand en dringen de rebellen steeds verder terug. Op het platteland van Idlib zijn de opstandelingen nog wel heer en meester.

S. Williams via Zakopalová naar finale in Båstad

Serena Williams heeft de finale van het WTA-toernooi in het Zweedse Båstad bereikt. De als eerste geplaatste Amerikaanse rekende zaterdag eenvoudig af met Klára Zakopalová (3) uit Tsjechië. Het werd 6-0 en 6-4 voor Williams, die haar zevende titel van dit jaar kan veroveren. Eerder deze maand won ze Wimbledon.

In de eindstrijd is Johanna Larsson de tegenstander van Williams. De als achtste geplaatste thuisspeelster was de Italiaanse Flavia Pennetta de baas met 2-6, 6-3 en 6-4. Larsson stond twee jaar geleden al eens in de finale van het graveltoernooi. Ze verloor toen van Polona Hercog, die de laatste twee edities op haar naam schreef.

Hlavackova en Meusburger strijden om titel Bad Gastein

De finale van het WTA-toernooi in Bad Gastein gaat zondag tussen de Tsjechische Andrea Hlavackova en thuisspeelster Yvonne Meusburger. Hlavackova was in de halve eindstrijd met 7-5, 6-7 (1) en 6-4 te sterk voor Elina Svitolina uit Oekraïne, Meusburger versloeg zaterdag de Italiaanse Karin Knapp (8) met 6-4 en 6-3.

Meusburger greep vorige week nog net naast de titel in Boedapest. De nummer 86 van de wereld, in de kwartfinale te sterk voor Arantxa Rus, stond in 2007 al eens in de finale van het Oostenrijkse graveltoernooi. Toen verloor ze van Francesca Schiavone.

Zowel Meusburger als Hlavackova, 108e op de wereldranglijst, wacht nog op haar eerste eindzege op de WTA-tour.

Qualifier Delbonis houdt Federer uit finale Hamburg

Federico Delbonis heeft Roger Federer zaterdag verrassend uit de finale van het tennistoernooi in Hamburg gehouden. De Argentijnse qualifier elimineerde de als eerste geplaatste Zwitser met twee gewonnen tiebreaks: 7-6 (7) en 7-6 (4). Delbonis debuteert zondag in een ATP-finale. In de eindstrijd stuit hij op de Italiaan Fabio Fognini, die vorige week in Stuttgart zijn eerste titel veroverde.

Fognini (12) was in de halve eindstrijd met 6-4 en 7-6 (1) te sterk voor de als derde gerangschikte Nicolas Almagro. Delbonis en Fognini stonden nog nooit tegen over elkaar op het hoogste niveau. De Italiaanse mondiale nummer 25 is favoriet vanwege het verschil van 89 plaatsen op de wereldranglijst in zijn voordeel.

[Tour] Sagan prolongeert groene trui

Peter Sagan heeft zich verzekerd van de groene trui in de Tour de France. De 23-jarige Slowaak van Cannondale sprokkelde in de voorlaatste rit naar Annecy-Semnoz wat punten op de dertiende plaats in de tussensprint en valt daardoor voor de concurrentie niet meer te achterhalen. Sagan dient alleen nog op zijn fiets te blijven zitten om zich morgen in Parijs voor het tweede jaar op rij als beste sprinter te laten huldigen.

Sagan heeft nu 383 punten, 101 meer dan naaste belager Mark Cavendish. Sagan boekte deze Tour een ritzege, terwijl Cavendish tweemaal de handen in de lucht mocht steken. Marcel Kittel was met drie ritzeges de succesvolste sprinter, maar de Duitser van Argos-Shimano staat slechts vierde in de strijd om de groene trui.

Morgen mogen de sprinters nog een laatste keer de degens kruisen. De slotrit naar de Champs-Élysées eindigt doorgaans in een massasprint.

[WK] Nederland naar finale synchroonzwemmen teams

Nederland heeft zich zaterdag in Barcelona geplaatst voor de finale bij de wereldkampioenschappen synchroonzwemmen voor teams op het onderdeel technische routine. Het team kwam in de kwalificatie tot een score van 81,800 punten. Dit is goed voor de twaalfde plaats. 

De beste twaalf landen plaatsten zich voor de finale. Rusland was in de voorronde het beste met 96,500 punten. Spanje (94,700) en Oekraïne (93,200) waren tweede en derde. Oranje hield nummer dertien Kazachstan (81,600) net onder zich.

De nationale ploeg bestond uit Margot de Graaf, Kim Deiman, Nienke Grun, Anouk Horrevorts, Rynske Keur, Christina Maat, Elisabeth Sneeuw en Nadine Struijk. De Graaf plaatste zich eerder op de dag voor de solofinale van de technische routine. 

G20 geven economische groei en banen voorrang

Het aanjagen van de economische groei en het scheppen van banen is het belangrijkste dat de G20 te doen staat. Dat hebben de ministers van financiën van twintig van de belangrijkste economieën ter wereld zaterdag verklaard na afloop van hun vergadering in Moskou.

De Amerikaanse en Japanse economie lijken aan te trekken, maar elders is het leed volgens de twintig ministers nog niet geleden. De eurozone is de recessie nog niet te boven, en de opkomende markten groeien betrekkelijk traag.

De G20 'waken voor de gevaren en onbedoelde bijwerkingen van lange perioden van verruiming van de geldvoorraad'. De ministers noemden de Amerikaanse Federal Reserve, die al jarenlang geld bijdrukt om de economie van de VS te stimuleren, niet met name. De Amerikaanse centrale bank laat de laatste tijd doorschemeren dat het binnenkort de geldpers stopt.

[Tour] Ritzege Quintana, Contador van het podium

De twintigste etappe van de Tour de France, van Annecy naar Semnoz over 125 kilometer, is gewonnen door Nairo Quintana. De Colombiaan demarreerde op een kilometer van de meet en kwam solo over de meet. Alberto Contador verloor zijn podiumplek aan Quintana en Rodriguez. Bauke Mollema behield zijn zesde plek in het algemeen klassement.

Het was Rolland die gelijk vanuit de start uit het peloton demarreerde. Voigt was de volgende die wegreed uit het peloton en hij sloot bij de Fransman aan, net als Flecha en Burghardt. Meer renners probeerden weg te rijden. Achter de kopgroep vormde zich een tweede groep met daarin Gautier, Astarloza, Broett, Riblon en Clarke. Niet veel later sloot ook Anton zich aan bij de achtervolgende groep.

De eerste berg van de dag was de cote de Puget, eentje van de tweede categorie. Rolland was daar als eerste boven voor Flecha. De achtervolgende groep volgde op een halve minuut, het peloton op anderhalve minuut van de kopgroep. De afdaling was maar kort voordat men begon aan de berg van de derde categorie, de Col de Leschaux. De achtervolgende groep wist zich bij de kopgroep te voegen waardoor er nu tien koplopers waren. In het peloton werd het werk gedaan door Movistar en zij lieten de voorsprong niet boven de anderhalve minuut komen.

Onderaan de Mont Revard, van de eerste categorie, was het verschil nog maar 41 seconden. Voigt demarreerde. Hij kreeg Gautier, Clarke en Broett mee. Rolland en Antón moesten passen. Voigt reed flink door zodat niemand meer kon volgen. Uit het peloton reden Van Garderen en Gilbert weg. De voorsprong van Voigt op het peloton was inmiddels ruim twee minuten. Gilbert moest lossen uit de groep Van Garderen, terwijl Anton nog tussen Voigt en de groep reed.

Voigt kwam als eerste boven, Anton volgde op 40 tellen. Daarachter reed de groep Van Garderen terwijl het peloton op drie minuten volgde. Op 25 kilometer van de meet werd Anton bijgehaald door de groep Van Garderen die op bijna twee minuten van Voigt zat.

De laatste berg van de dag, en van deze Tour, was de Annecy-Semnoz, van de buitencategorie. De voorsprong van Voigt liep langzaam terug. In het peloton was het Sky dat het roer overnam van Movistar. Door het tempo van Sky moesten veel renners lossen onder wie Ten Dam, Evans, Talansky, Kwiatkowski en Daniel Martin. De voorsprong van Voigt liep terug en de groep gele trui pakte de groep Van Garderen terug. Mollema moest ook afhaken net als Fuglsang.

Zeven kilometer voor de meet werd Voigt ingerekend door de groep gele trui, waarin Kreuziger inmiddels een gaatje moest laten. Mollema zat in een groepje daarachter met onder meer Fuglsang. Rodriquez en Quintana vielen vervolgens aan, Froome reageerde, Contador moest passen. De voorsprong van Froome, Quintana en Rodriguez op Contador zes kilometer voor de meet was 40 seconden. De groep met Mollema zat op anderhalve minuut. Valverde zat nog tussen de groep gele trui en Contador. Op drie kilometer van de streep had Contador al anderhalve minuut verloren op Froome en consorten.

Op iets meer dan een kilometer van de streep ging Quintana in de aanval. Froome en ook Rodiguez volgden niet. De Colombiaan kwam solo over de meet.

Uitslag twintigste etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV 3.39:04
2 Joaquin Rodriguez Oliver SPA KAT + 0,18
3 Christopher Froome GB SKY + 0,29
4 Alejandro Valverde SPA MOV + 1,42
5 Richie Porte AUS SKY + 2,17
6 Andrew Talansky VS GAR + 2,27
7 Alberto Contador SPA SAX + 2,28
8 John Gadret FRA AG2 + 2,48
9 Jesus Hernandez Blazquez SPA SAX + 2,55
10 Roman Kreuziger TSJ SAX z.t.

FOK!filmtips van de dag: Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vandaag is een goeie dag als je van films houdt. In deze tip vermelden we maar liefst acht films die vandaag op TV komen en het kijken waard zijn. We beginnen natuurlijk met de film die wij als beste achten.

De eerste en beste film is zonder twijfel Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark. Deze avonturenfilm van Steven Spielberg uit 1981 wist destijds 4 Oscars in de wacht te slepen en wordt gezien als een van zijn beste werken. In deze eerste film uit de serie zien we Indiana Jones die op zoek gaat naar de Ark van het Verbond. Er wordt beweerd dat degene die deze Ark in zijn bezit heeft, over een onverslaanbaar leger kan beschikken. Indiana wil de Ark in een museum zien, daar waar het thuishoort. Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark is vanavond om 19:30 uur te zien op BBC One.

De volgende tip is de dramafilm Into the Wild met Emile Hirsch. Christopher McCandless (Hirsch) laat het leven wat hij kent achter zich en vertrekt naar de wildernis van Alaska. Zijn kaart van het gebied gooit hij weg en zijn voedselvoorraad lijkt bij lange na niet voldoende te zijn. Deze film, die geregisseerd is door Sean Penn, was ook genomineerd voor twee Oscars. Daarnaast zien we ook optredens van Vince Vaughn en Kirsten Stewart voorbij komen in de film. Into the Wild begint om 20:00 uur op Nederland 3.

De derde tip voor vanavond is X-Men. De eerste film in een serie die regisseur Bryan Singer glansrijk in stand weet te houden, is een aanrader voor liefhebbers van actiefilms. De film dateert uit 2000 en kent tal van sterren zoals Hugh Jackman, Ian McKellen, Femke Janssen, Patrick Steward, Rebecca Romijn, James Marsden, Anna Paquin en Halle Berry. Het moge voor zich spreken dat een samenwerking van dit formaat een garantie is voor succes en als je om 22:30 uur afstemt op RTL5 word je absoluut niet teleurgesteld.

Naast deze films is er nog een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan andere films.

Om 20:00 uur kun je op RTL5 kijken naar Iron Man 2. 

Om 22:00 uur kun je op Veronica kijken naar Resident Evil: Apocalypse.

Om 22:00 uur kun je op Net5 kijken naar 1408, de verfilming van het gelijknamige boek van Stephen King (aanrader).

Om 23:30 uur kun je op Nederland 2 kijken naar biografische documentaire van Bob Dylan, genaamd I'm Not There.

Om 23:50 uur kun je op BBC One kijken naar Face/Off.


Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Duitser Sieberg geopereerd aan gebroken sleutelbeen

Marcel Sieberg is vanmiddag in Herenthals succesvol geopereerd aan zijn gebroken linkersleutelbeen. Dat maakte werkgever Lotto-Belisol bekend. De ingreep was noodzakelijk nadat Sieberg gisteren in de afdaling van de Col de la Madeleine hard ten val kwam en daardoor de Tour de France moest verlaten.

Al te lang zal Sieberg niet uit de roulatie zijn. Lotto-Belisol verwacht dat de 31-jarige Duitser binnen 'een kleine week' de training kan hervatten. Sieberg haalde in 2007, 2011 en 2012 wel de eindstreep in Parijs.

Homo's worden veel te heet op Roze Maandag

De gemeente Tilburg gaat vanwege de voorspelde warmte extra maatregelen nemen voor Roze Maandag, de terugkerende homo-emancipatiedag van de Tilburgse Kermis. Er wordt extra personeel ingezet op EHBO-posten, er zijn meer watertappunten en is er nauw overleg met de twee ziekenhuizen in de Brabantse stad. Mogelijk wordt het maandag 33 graden in Tilburg.

"De gemeente heeft een hitteprotocol dat nu in werking treedt", aldus een woordvoerder van de gemeente. Zo is er onder meer extra water aanwezig op de EHBO-posten en worden daar extra krachten geposteerd. Drie jaar geleden werd het protocol eveneens ingezet. Toen steeg het kwik tot bijna dertig graden.

Verder wordt bezoekers aangeraden goed voor zichzelf te zorgen. "Wij adviseren veel water mee te nemen en voldoende te drinken, het hoofd te bedekken en zich goed in te smeren", aldus de zegsman.

Roze Maandag trekt traditioneel veel bezoekers. Naar verwachting komen er maandag zo'n driehonderdduizend mensen.

Pechtold: uitspraken Rutte ongepast

D66-leider Alexander Pechtold vindt het niet gepast dat premier Mark Rutte openlijk praat over het opgeven van de eilanden van Caribisch Nederland. Hoewel Rutte staatsrechtelijk gelijk heeft, noemt Pechtold het 'weinig diplomatiek'.

"Je zou hopen dat het ondoordacht is, maar ik ken de premier met al zijn populistische trekjes en hij doet dit soort uitspraken omdat mensen dit graag horen", zo zei Pechtold, voormalig minister van Koninkrijksrelaties, zaterdag in een reactie op Radio 1. "Voor de historicus Rutte vind ik dat ongepast. En voor een premier weinig diplomatiek."

Pechtold vindt dat Rutte veel zorgvuldiger moet formuleren met het oog op de geschiedenis die Nederland en de eilanden delen. "Als hij hetzelfde had gezegd over Limburg, waar we al kijkend naar koninkrijk en republiek misschien nog wel een lossere relatie mee hebben dan met deze eilanden, dan was het land te klein geweest."

Rutte stelde zaterdagochtend tegenover verslaggevers van NRC Handelsblad en De Telegraaf dat de Antillen de banden met Nederland altijd mogen doorsnijden. "Ik zei: als u eruit wilt, en een meerderheid van uw bevolking steunt dat, dan is dat mogelijk. Dan belt u even en dan regelen we dat", aldus de minister-president.

[WK] Synchroonzwemster De Graaf naar finale

Margot de Graaf heeft zich als dertiende geplaatst voor de finale van het WK Synchroonzwemmen op het onderdeel technische routine. De Amsterdamse kwam tot een score van 83,400, dit is een persoonlijk record.

Om kans te maken op een medaille moet de negentien jarige synchroomstemster haar score met minimaal tien punten opvoeren. De Russin Svetlana Romashina zette in de voorronde met 96,200 punten de beste score neer. De Chinese Xuehen Huang werd tweede (95,100) voor de Spaanse Ona Carbonell (94,200). De finale is zaterdagavond.

BMW wil auto's online verkopen

De Duitse autofabrikant BMW wil zijn auto's via internet gaan verkopen. Het bedrijf wil de klant een "thuisservice" aanbieden. Tegelijkertijd kan het geld besparen, omdat het meerdere filialen kan sluiten. Dat meldde weekblad Wirtschaftswoche zaterdag.

BMW was al van plan het nieuwe model i3 via internet te verkopen, maar wil in de toekomst alle modellen online beschikbaar maken. Commercieel Directeur Roland Krüger van BMW Duitsland zei dat er een team is aangesteld die de internetverkopen moet gaan leiden.

De Duitse Vereniging van BMW-dealers is ontzet en ziet de nieuwe strategie van BMW als oneerlijke concurrentie.

BMW wil auto's via internet verkopen
BMW wil auto's via internet verkopen (Foto: ANP)

Apple en Samsung onderhandelen over patenten

De technologiebedrijven Apple en Samsung proberen een einde te maken aan hun slepende patentenoorlog. De bedrijven onderhandelen volgens The Wall Street Journal in een poging het twee jaar oude conflict te beslechten.

De gesprekken begonnen vorig jaar zomer, toen Apple een van de vele rechtszaken over de patenten had gewonnen, constateert de krant uit juridische documenten en gesprekken met betrokkenen. In februari zou bijna een schikking zijn bereikt, maar daarna bekoelden de gesprekken weer. Toch zou nog altijd sprake zijn van onderhandelingen, hoewel een deal nog ver weg lijkt.

Apple en Samsung onderhandelen over patenten
Apple en Samsung onderhandelen over patenten (Foto: ANP)

[WK] Geen finale voor Nederlands schoonspringduo

Celine van Duijn en Inge Jansen zijn er op de openingsdag van de wereldkampioenschappen schoonspringen in Barcelona niet in geslaagd de finale te bereiken. Op het onderdeel synchroonspringen van de driemeterplank kwam het Nederlandse duo kwam na vijf sprongen tot een score van 250,50 punten en werd daarmee veertiende.

De beste twaalf koppels kwalificeerden zich voor de eindstrijd. Het Chineze duo Wu Minxia en Shi Tingmao waren de beste in de kwalificatie. De finale staat voor vanavond gepland. 

[WK] Olympisch kampioen Mellouli pakt titel op 5000 meter

Lange afstandzwemmer Oussama Mellouli heeft zaterdag bij de wereldkampioenschappen open water in Barcelona goud gewonnen de vijf kilometer. De olympisch kampioen op de tien kilometer was de Canadees Eric Hedlin en de Duitser Thomas Lurz af. Er deden aan deze adstand geen Nederlanders mee.

De Tunesiër Mellouli werd vorig jaar Londen de opvolger van Maarten van der Weijden als olympisch kampioen. "Het is geweldig om op de vijf kilometer nu ook de beste van de wereld te zijn", zei de winnaar na afloop. "Ik ga deze titel zeker vieren en ga me niet al te druk maken over de 10 kilometer. Dit goud heb ik in ieder geval binnen."

Bij de vrouwen ging de titel eerder op de dag naar de Amerikaanse Haley Anderson. Maandag staat de tien kilometer voor de heren op het programma. Namens Nederland zal Ferry Weertman in actie komen. De dames zwemmen dinsdag hun tien kilometer. 

Explosie op vliegveld Beijing

In de aankomsthal van het vliegveld van Beijing is zaterdag een explosief ontploft. Volgens ooggetuigen is bij de explosie één persoon gewond geraakt. Dat meldt de Chinese staatspers.

Volgens staatszender CCTV ontstak een 34-jarige man uit de provincie Shandong een zelfgemaakte vuurwerkbom. Hij zou alleen zichzelf hebben verwond. Wat de man tot zijn daad dreef liet CCTV in het midden.

De Chinese South China Morning Post schrijft op gezag van ooggetuigen dat een man in een rolstoel bij de krachtige ontploffing was betrokken. Op veel van de foto's die spoedig na het incident op Weibo, de Chinese evenknie van Twitter, verschenen, is de rolstoel te zien.

Limburgse bende autodieven opgerold

De politie heeft de afgelopen maanden twaalf mannen aangehouden die worden verdacht van een reeks autodiefstallen in Limburg en Duitsland. Het merendeel van de verdachten is afkomstig uit Heerlen en Brunssum. Twee van de twaalf mannen zitten nog vast, meldt de politie zaterdag.

De politie kwam de bende op het spoor in een onderzoek naar enkele ram- en plofkraken in Limburg eind vorig jaar. Tijdens het onderzoek kwamen 25 autodiefstallen, zes diefstallen van kentekenplaten en zes inbraken aan het licht. Die vonden de afgelopen vijf jaar plaats. De waarde van de gestolen auto's bedraagt tot ruim een miljoen euro.

Een 21-jarige man uit Brunssum werd in april als eerste aangehouden in verband met een autodiefstal in zijn woonplaats. Vervolgens werd de hoofdverdachte, een 21-jarige man uit Heerlen gehoord. Hij zat al vast in een andere zaak. Als laatste werd afgelopen woensdag een 52-jarige man uit het Duitse Tüddern aangehouden. De andere negen aanhoudingen vonden in de tussenliggende tijd plaats.

De autodiefstallen werden voor een deel in Limburg en voor een deel in het Duitse Noordrijn-Westfalen gepleegd. Bij een doorzoeking in een garage in Brunssum vond de politie begin april twee gestolen BMW's en een bestelbus.

Alleen de 21-jarige hoofdverdachte en een 42-jarige man uit Brunssum zitten momenteel nog vast. De andere zijn eerder met een proces-verbaal op vrije voeten gesteld. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

'Internet kan veel groener'

De gemiddelde internetgebruiker zal niet vaak stilstaan bij de vervuiling die het internet veroorzaakt. De draadloze verbinding tast de ozonlaag niet aan, datakabels bevatten geen uranium, en er komt (als het goed is) geen rookpluim uit je computer. Toch is er veel onzichtbare vervuiling. Veel meer dan nodig, zo zegt het Amerikaanse ministerie van energie.

De vervuiling wordt vooral veroorzaakt in de datacentra en serverfarms die het grootste deel van de informatie op het internet opslaan. Drie dingen bepalen hoe groen zo'n serverfarm is: hoe efficiënt rekenkracht wordt gebruikt, hoe energiezuinig de apparatuur is, en welke energiebronnen gebruikt worden.

"Van deze drie factoren is de eerste met afstand de belangrijkste", zegt Jonathan Koomey van Stanford University in de VS. De meeste processoren in servers gebruiken namelijk slechts drie tot vijf procent van hun vermogen. Door optimalisatie kan dat opgekrikt worden tot gemiddeld 30 procent, met uitschieters tot 80 procent.

Slechts enkele grote bedrijven, vooral degene zich bezighouden met cloud computing, hebben zo'n optimalisatie doorgevoerd. Bijvoorbeeld Google, Facebook en Apple hebben hun datacentra veel goedkoper en groener gemaakt door hun rekenkracht te optimaliseren.

Maar helaas blijven onder meer overheden, universiteiten en mediabedrijven achter, stelt Eric Masanet van Northwestern University: "Vrijwel iedere organisatie wiens hoofdtaak niet in de IT ligt, faalt qua efficiëntie." Masanet stelt dat zulke organisaties hun rekenkracht niet centraliseren, omdat veel managers de controle over hun stukje niet af willen geven.

Koomey noemt een ander probleem op: apparatuur die niet of nauwelijks energiezuinig is. Dat komt vooral doordat verschillende afdelingen niet dezelfde prioriteiten hebben: "De IT'ers interesseren zich niet voor het plaatsen van een efficiënte server, omdat ze de elektriciteitsrekening niet betalen."

Het is volgens hem slechts een kwestie van mensen ervan bewust te maken, want 'de benodigde apparatuur ligt gewoon in de winkelrekken en de energiemanagementtechnieken zijn reeds alom bekend'. Met die maatregel hoeft tot 80 procent minder energie gestoken te worden in het draaiend houden van de servers.

Er valt volgens Arman Shehabi van het Nationale Laboratorium nog zo'n acht procent te besparen op het hittemanagement van serverfarms. Grote datacentra hebben al getoond hoe eenvoudig dat kan: "Ze zetten hun serverfarms op koudere plaatsen zoals Noordwest-Amerika, Zweden en IJsland. Ze kopen processors die minder gevoelig zijn voor hitte."

Prioriteit geven aan het gebruik van groene stroom is volgens de onderzoekers echter niet slim. Groene stroom brengt de uitstoot slechts met zo'n 10 procent terug, terwijl het stroomlijnen van de serverfarms al snel zo'n 88 procent minder uitstoot kan betekenen. Daarnaast verbruiken ze groene stroom die anders uitstoot van andere gebruikers had kunnen tegengaan.

De maatregelen moeten echter niet gezien worden als dé oplossing tegen milieuproblemen, zo waarschuwt Koomey. Datacentra zijn verantwoordelijk voor 'slechts' 1,5 procent van het mondiale energieverbruik, en 0,5 procent van de globale uitstoot van broeikasgassen.

Daarnaast wijst hij erop dat het internet reeds een deuk in de uitstoot slaat. Dankzij het internet kunnen fysieke goederen worden vervangen door digitale goederen, die geen grondstoffen verbruiken bij productie en die niet getransporteerd hoeven te worden.

Toch zou de maatregelen een goede investering zijn. Door zowel de computationele efficiëntie, als de energie-efficiëntie, als het gebruik van groene stroom toe te passen, kan de uitstoot van datacentra met zo'n 98% afnemen. Dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee van de organisatie.

Arsenal-back Santos aan de slag bij Flamengo

Voetballer André Santos keert definitief terug naar zijn geboorteland Brazilië. De 30-jarige linksback heeft een contract voor twee seizoenen getekend bij Flamengo. Santos werd in 2011 door Arsenal overgenomen van Fenerbahçe, maar was niet echt succesvol in Londen. Sinds februari kwam hij op huurbasis uit voor Grêmio.

De 22-voudig Braziliaans international speelde eerder al bij Flamengo in het seizoen 2005-2006. Hij kwam verder in Brazilië ook uit voor Figueirense, Atlético Mineiro en Corinthians.

Aandeelhouders 'Feijenoord' willen uitleg

Een groep aandeelhouders van Stadion Feijenoord eist verantwoording van Kuip-directeur Jan van Merwijk en de raad van commissarissen over het mislukken van de stadionplannen.

De aandeelhouders vinden dat er 'grote procedurele en inhoudelijke fouten' zijn gemaakt. Dat schrijft het AD Rotterdams Dagblad. In een brief aan de stadiondirecteur en de commissarissen schrijven ze dat het uitblijven van een nieuwe Kuip grote financiële gevolgen heeft.

"Stadion Feijenoord NV heeft hierdoor grote financiële en reputatie schade opgelopen, alleen al vanwege de grote kosten die met de planontwikkeling zijn gemoeid", aldus de Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord (VASF), goed voor 43 procent van de aandeelhouders. De groep wil weten wat de personele gevolgen zijn van het mislukken van de plannen.

De VASF wil ook een overzicht van de verplichtingen die het stadion is aangegaan, en van de kosten die al waren gemaakt. Eerder werden die kosten geschat op twee tot 2,5 miljoen euro. Van Merwijk zegt in een reactie dat er na de zomer een vergadering van aandeelhouders komt. "En dan zal er op de vragen antwoord worden gegeven."

Contador verdedigt titel in Vuelta niet

Alberto Contador gaat zijn vorig jaar veroverde titel in de Ronde van Spanje niet verdedigen. De Spaanse wielrenner van Saxo-Tinkoff wil zich zo snel mogelijk al gaan richten op de Tour van volgend jaar.

"Dit jaar is eréén renner, Chris Froome, beter dan ik. Als de Tour voorbij is, ga ik me meteen zo goed mogelijk voorbereiden op volgend jaar, zodat ik dan weer op het niveau ben waarop ik wil zijn", zei Contador in het Belgische tv-programma Vive le Velo.

De Spaanse klimmer won vorig jaar, nadat zijn dopingschorsing was afgelopen, meteen de Vuelta. Contador had deze zomer zijn zinnen gezet op het winnen van de Ronde van Frankrijk, maar wat hij ook probeerde, hij kreeg Froome niet uit het geel gereden.

De Belgische wielerheld Tom Boonen heeft ook laten weten de Vuelta over te slaan. De Spaanse ronde begint op 24 augustus, de finish is op 15 september in Madrid.

Contador verdedigt titel in Vuelta niet
Contador verdedigt titel in Vuelta niet (Foto: ANP)

Wigan Athletic ziet af van Mulenga

Wigan Athletic wordt niet de nieuwe club van Jacob Mulenga. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De Engelse bekerwinnaar had interesse in de spits van FC Utrecht, maar nu ziet de club toch af van een transfer. Wigan degradeerde afgelopen jaargang uit de Premier League. Komend seizoen hopen The Latics meteen weer terug te keren op het hoogste niveau.

Ondanks de degradatie mag Wigan komend seizoen wel Europees voetbal winnen, omdat het zoals gezegd de FA Cup veroverde. Mulenga had echter niet voor Wigan mogen uitkomen in de Europa League, aangezien hij donderdag met FC Utrecht meespeelde tegen Differdange. De spits scoorde al na twee minuten, maar Utrecht verloor met 2-1.

In het DW Stadium had Mulenga de opvolger kunnen worden van oud-PSV'er Arouna Koné, die net als manager Roberto Martinez naar Everton is vertrokken. Bij Utrecht heeft Mulenga nog een contract tot medio 2014.

Notarissen onteigenden joods vastgoed

Uit promotieonderzoek dat historicus Raymund Schütz aan de VU deed blijkt dat een groot deel van Nederlandse notarissen tijdens de Tweede Wereldoorlog meehielp met het onteigenen van joodse panden. Dat schrijft het NRC zaterdag.

Van bijvoorbeeld de 50 notarissen die in Rotterdam en omstreken actief waren was er welgeteld één die niet wilde meewerken. Er zijn tijdens de oorlog ongeveer 20.000 panden van joden afgepakt met een totale waarde van destijds 150 miljoen gulden.

Na de oorlog werden de praktisch allemaal collaborerende notarissen gepardonneerd door het ministerie van Justitie. De notarissen werden gevraagd om 60 procent van het geld dat ze met het juridisch onteigenen van joodse panden hadden verdiend, terug te geven.

Vrijwel alle notarissen kochten hun geweten af met dit aanbod. Er werd uiteindelijk 456.563,33 gulden terugbetaald. Helaas blijkt uit Schütz' onderzoek dat dat veel minder is dan er eigenlijk had moeten worden betaald.

Desgevraagd zegt Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie: "Wij hebben er geen belang bij om dingen onder het tapijt te vegen. Het handelen van sommige notarissen destijds verdient niet de schoonheidsprijs."

Moslima krijgt boete, rellen in Parijs

Enkele honderden medestanders van een overtreder van het Franse verbod op gezichtssluiers zijn vrijdagavond in de Parijse voorstad Trappes op de vuist gegaan met de politie. Vier agenten en een tienerjongen zijn daarbij gewond geraakt. De politie heeft zes personen aangehouden.

Een ruime tweehonderd betogers trokken vrijdagavond op naar een politiebureau in Trappes, dat een kilometer of dertig ten zuidwesten van Parijs ligt. Ze koelden daar hun woede over de arrestatie van de echtgenoot van een donderdag vanwege haar gezichtssluier beboete moslima. Die pikte de bestraffing van zijn eega niet en was de politieman die haar beboette volgens justitie naar de keel gevlogen.

De demonstranten bekogelden de politie vrijdagavond met wat hun maar voor handen kwam. De agenten zetten traangas in om hun belagers bij het politiebureau te verjagen. Een stel vuilnisbakken ging in vlammen op en een bushokje is aan diggelen. Volgens het openbaar ministerie werd een 14-jarige jongen geraakt door een onbekend projectiel. Hij liep een ernstige oogwond op.

In Frankrijk is sinds 2011 een wet van kracht die gezichtsbedekkende sluiers verbiedt.

Tom Daley meest sexy volgens homo's

Tom Daley is door de lezers van het homoblad Attitude Magazine uitgeroepen tot de meest sexy man. De 19-jarige Britse schoonspringer heeft onder meer David Beckham en prins Harry verslagen.

"Gefeliciteerd Tom Daley", liet het blad weten via Twitter. "Onze lezers hebben jou gekozen tot meest sexy man van de wereld in onze eerste Attitude 100 lijst!"

David Beckham bezet de tweede plaats en Superman-acteur Henry Cavill staat op plek drie. Prins Harry heeft genoeg stemmen gekregen voor een vierde positie en de top vijf wordt gesloten door One Direction-zanger Zayn Malik. De volledige lijst wordt aankomende week gepubliceerd door Attitude Magazine.

Immers: "Ik kan zeker een leider zijn"

Lex Immers hoopt na een succesvol eerste seizoen bij Feyenoord de goede lijn door te zetten in Rotterdam. De middenvelder geldt komend seizoen als een van de meest ervaren spelers binnen de groep van trainer Ronald Koeman en zal de jonge spelers dan ook meer bij de hand moeten nemen. Immers heeft echter vertrouwen in zichzelf.

"Ik kan zeker een leider zijn. Ik hoop dat ik dat dit jaar lekker ga oppakken en me daar ook mee ga bemoeien. Dat type kan ik zijn, ook bij Feyenoord", aldus de oud-speler van ADO Den Haag tegenover NUsport.

Immers was bij ADO eerder ook al aanvoerder, maar zag de band na verloop van tijd worden afgenomen door trainer Maurice Steijn. "Ik regelde alles voor het team en was de rechterhand van de trainer. Doordat die band werd afgenomen, was ik op dat gebied een beetje terughoudender. Maar hier kan ik ook heel dominant zijn."

Hoelang zijn we van Joran af?

Afgelopen vrijdag werd Joran van der Sloot ook in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar. Maar ook Peru kent vaak strafvermindering toe bij goed gedrag, dus het zou heel goed kunnen dat Van der Sloot veel eerder vrijkomt dan in 2038, dat meldt RTL nieuws. Wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden?

Volgens de advocaat van Van der Sloot gedraagt hij zich voorbeeldig in de gevangenis. Zo zou Van der Sloot studeren en werken en nooit bij problemen betrokken zijn. Dat zou betekenen dat Van der Sloot in principe in aanmerking kan komen voor maximale strafvermindering. Als dat het geval is, dan kan hij over zes jaar al vrijkomen.

Maar ook in de Verenigde Staten hangt hem nog een celstraf boven het hoofd. Van der Sloot heeft namelijk de moeder van Natalee Holloway geprobeerd af te persen en in de staat Alabama, waar moeder Holloway woont, staat daar een maximale celstraf van 25 jaar op. De kans dat Peru Van der Sloot uitlevert aan de VS wordt groot geacht.

Mocht Van der Sloot niet in aanmerking komen voor strafvermindering en daarna nog uitgeleverd worden aan de VS en hij krijgt daar de maximale straf, dan komt Van der Sloot dus pas over 50 jaar weer vrij. Strafvermindering wegens goed gedrag bestaat in de VS niet.

De kans op strafvermindering in Peru en een redelijke straf in de VS ligt het meest voor de hand. Dat zou inhouden dat Van der Sloot waarschijnlijk over een jaar of 25 tot 30 weer een vrij man is. Hij is dan halverwege de vijftig.

Multinationals VS sturen NSA brief

Tientallen Amerikaanse multinationals en instellingen hebben aan president Obama, de directeur van de NSA en de procureur-generaal van de VS een brief gestuurd.

Er wordt gevraagd om meer openheid vanuit de overheid over de verzoeken aan de bedrijven om gegevens van klanten te delen met veiligheidsdiensten. Ook willen de bedrijven toestemming om richting hun klanten duidelijker te zijn over wat wel en niet bespioneerd wordt.

Apple, Google, Facebook, Microsoft, Twitter, Yahoo!, LinkedIn 'en vele anderen' ondertekenden de brief, alsmede 'vele dozijnen' aan mensenrechtenorganisaties, vakbonden en investeringsmaatschappijen, waaronder Human Rights Watch, de American Civil Liberties Union en FreedomWorks.

Generaal Keith Alexander, directeur van de NSA, stelt dat de dienst het verzoek zal overwegen, maar 'zeker wil weten dat we geen impact hebben op lopende zaken van de FBI. Dat lijkt me een redelijke aanpak.'

Alexander voegt toe: "Vanuit mijn perspectief willen ze de rest van de wereld laten weten dat [de NSA] niet alle mails leest en daar cijfers over vrijgeven. Ik denk dat daar wel enige logica achter schuilt."

'Interessante strategieën door nieuwe banden'

De motorsportbaas van Pirelli, Paul Hembrey, verwacht dat de nieuwe banden van zijn bedrijf voor veel nieuwe en interessante strategieën gaan zorgen. Pirelli kwam met de nieuwe banden nadat verschillende coureurs hadden geklaagd over ploffende banden.

"We denken dat iedereen zijn doelen heeft gehaald in deze test. Wij hebben ons best gedaan zoveel mogelijk informatie te verzamelen, waarmee we de Formule 1-teams in de toekomst van dienst kunnen zijn”, zei Hembrey. “Simulaties zijn tegenwoordig erg geavanceerd, maar sommige dingen kan je alleen met een representatieve auto op de baan ontdekken. We willen de teams dan ook bedanken voor hun samenwerking.”

“De banden waren erg betrouwbaar in deze drie dagen. De combinatie van de structuur van de banden van 2012 en de snelheid van de huidige banden zullen in de komende races interessante strategieën kunnen opleveren.”

Kans hittegolf klein ondanks tropische hitte

De kans dat komende week voor het eerst in zeven jaar weer van een landelijke hittegolf kan worden gesproken, wordt steeds kleiner. Meteorologen van weeronline.nl verwachten dat het lastig gaat worden omdat de temperatuur zaterdag naar verwachting niet boven de 25 graden uitkomt. Wel kan Nederland zich vanaf zondag opmaken voor drie tropische dagen.

Zowel zondag, maandag als dinsdag stijgt het kwik in grote delen van het land tot boven de 30 graden. Op enkele plaatsen gaat de temperatuur naar verwachting richting de 35 graden. "Het mag dan misschien wel geen hittegolf worden, maar zo gaat het wel voelen", aldus een woordvoerder. "Misschien moeten we eens aan de definitie twijfelen."

Voor een landelijke hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van boven de 25 graden nodig, gemeten in De Bilt. Drie daarvan moeten bovendien tropisch zijn met temperaturen boven de 30 graden. Aangezien het kwik donderdag weer naar beneden gaat en ook zaterdag de 25 graden niet gehaald worden, komen we net te kort voor een hittegolf.

Ook voor het breken van het ultieme hitterecord is het nog te vroeg, denkt Weeronline. Dat staat al meer dan een halve eeuw op 38,6 graden, gemeten in Warnsveld in augustus 1944. Wel zit er mogelijk een dagrecord in. Voor dinsdag staat het record in De Bilt op 32,5 graden, een temperatuur die mogelijk bereikt wordt.

Na de hitte volgen vanaf woensdag mogelijk buien met onweer. Hoe heftig dat precies gaat worden, is nog niet duidelijk.

Israël laat Palestijnse gevangenen vrij

Israël laat een aantal Palestijnse gevangenen vrij. Zo wil Israël de hervatting van het vredesoverleg met de Palestijnen volgens minister Yuval Steinitz kracht bij zetten. Volgens Steinitz gaat het om 'zware jongens'.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry wist de twee partijen vrijdag, na dagenlang overleg, te bewegen de vredesonderhandelingen te hervatten. Ze schuiven volgende week in Washington aan voor een eerste gesprek.

De Palestijnen dringen al jaren aan op de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Volgens Steinitz willigt Israël, alvorens het vredesoverleg te hervatten, geen andere Palestijnse eisen in. De Palestijnen maakten de afgelopen dagen vooral een punt van hun wens dat Israël de grenzen van voor 1967 als uitgangspunt voor de besprekingen accepteert.

De minister van inlichtingenwerk en strategische aangelegenheden is de eerste Israëlische bewindsman die zich over de door Kerry bewerkte diplomatieke doorbraak heeft uitgelaten.

Westerhof verder in kwalificatie Umag

Boy Westerhof heeft zaterdagochtend de eerste kwalificatieronde van het ATP-toernooi in Umag overleefd. De 27-jarige Assenaar profiteerde op het Kroatische gravel van een opgave van tegenstander Tilen Zitnik in de tweede set. De Sloveen won het eerste bedrijf met 6-4, maar keek in de tweede set tegen een 5-1 achterstand aan.

De als vijfde geplaatste Westerhof treedt in de tweede ronde aan tegen de Sloveen Tom Kocevar-Desman of de Zwitser Jens Hauser. In totaal moeten drie wedstrijden gewonnen worden om toegang te krijgen tot het hoofdschema.

NSA-spionage flink uitgebreid

Een maand geleden al berichtte The Guardian dat de bijna 150 miljoen klanten van het Amerikaanse telecombedrijf Verizon werden afgeluisterd door de NSA. Vrijdag bleek echter het afluisteren flink opgeschaald te zijn.

Het Office of the Director of National Intelligence (ODNI) geeft niet alleen voor het eerst publiekelijk toe dat Verizonklanten bespioneerd worden, maar vertelt ook dat de spionage zeer recentelijk nog is uitgebreid.

Dit is gebeurd middels geheime rechtspraak, zoals ook regelmatig controversiële Guantanamo-beslissingen 'gelegaliseerd' worden.

Het door middel van geheime uitspraken uitbreiden van de afluisterpraktijken wordt toegegeven in de hoop 'bij het publiek een vollediger en evenwichtiger beeld van het programma te creëren.'

Volgens het ODNI 'is de regering zorgvuldig en voorzichtig aan het nakijken of informatie gedeclassificeerd kan worden, alsook welke informatie.'

Het afluistersysteem bestaat al ruim zes jaar en wordt volgens de Democratische senator Dianne Feinstein ook toegepast op andere grote telecomaanbieders.

Ploegen: "L'Alpe d'Huez te link"

Een dag nadat het peloton de l'Alpe d'Huez heeft beklommen hebben verschillende ploegen zich bij de organisatie gemeld vanwege de veiligheid tijdens de beklimming. Tijdens de rit was de situatie dusdanig agressief dat het risico voor sommige renners te groot werd.

De leiders van de koers ondervonden de meeste problemen. Christophe Riblon, die uiteindelijk de rit op zijn naam schreef, moest een man van zich af slaan. Chris Froome werd gericht met een vlaggenstok geslagen en ploeggenoot Richie Port werd bijna van zijn fiets af geslagen met een vlaggenmast. Ook de Nederlander Robert Gesink constateerde na de rit dat hij blauwe plekken had overgehouden aan het publiek.

Volgens Vacansoleil ploegleider Hilaire Vanderschueren deden de meeste problemen zich voor bij de zevende bocht, de welbekende 'Nederlandse bocht'. "Sommigen probeerden daar gewoon de spiegel van de wagen te slaan. Als we de deuren niet op slot hadden gedaan, dan hadden ze ons gewoon uit de auto getrokken. Zodra we stil stonden, probeerden ze zelfs de wagen te schudden.”

De kwestie rondom de veiligheid op de berg zal worden besproken tijdens de jaarlijkse evaluatie van de Tour de France.

Vive le Vélo over Bocht 7

[WK] Anderson pakt eerste gouden medaille in Barcelona

Haley Anderson heeft de eerste gouden plak van het WK zwemmen in Barcelona veroverd. De Amerikaanse won na een sterke eindsprint de vijf kilometer open water. Anderson kwam binnen na 56.34,02 minuten en bleef daarmee Poliana Okimoto uit Brazilië twee honderdsten seconden voor. Een andere Braziliaanse, Ana Marcela Cunha, eindigde als derde.

De wedstrijd werd gezwommen onder ideale omstandigheden. Het water was 24 graden, terwijl de luchttemperatuur schommelde tussen de 28 en 29 graden.

De mannen komen later vandaag in actie op de vijf kilometer open water. Het WK duurt tot en met 4 augustus.

NSA wil nieuwe Snowden voorkomen

De Amerikaanse wereldkampioen afluisteren NSA probeert met allerlei maatregelen 'een nieuwe Snowden' te voorkomen. Dat schrijft de Volkskrant.

De geheime dienst is niet gelukkig met alle media-aandacht sinds Snowden uit de school klapte over de wereldwijde spionage van NSA, FBI en andere alfabetsoeporganisaties.

Daarom kondigde onderminister van Defensie Ashton Carter donderdag op een veiligheidscongres aan dat er in de toekomst geen grote hoeveelheden gegevens meer kunnen worden weggesluisd door individuele medewerkers.

De minister: "Je had een individu met vergaande toestemming om informatie op te vragen en te verplaatsen. We gaan die twee zaken omkeren." Er zal in de toekomst goedkeuring moeten worden gegeven door een tweede persoon.

Er wordt tevens minder info per afzonderlijke locatie opgeslagen. Carter: "Er was een enorme hoeveelheid informatie geconcentreerd op een plaats. Dat was een fout. Alles op één server zetten creëert een veiligheidsrisico."

Tussen de 600.000 en 1 miljoen medewerkers hebben inzage in PRISM, de database die bestaat uit gegevens als telefoongesprekken, bankafschriften en de internetgeschiedenis van praktisch elke grote website op aarde.

Met de nieuwe regels zullen NSA-klokkenluiders dus voortaan met z'n tweeën tegelijk wereldwijd worden vervolgd voor het verklappen van geheimen die de toch al niet bepaald geweldige reputatie van de VS nog verder beschadigen.

Bitchfight om kermismuntjes

Een Tilburgse vrouw is vrijdagavond op de kermis in Tilburg met een vrouwelijke kermisexploitant op de vuist gegaan na een ruzie over muntjes. Beide vrouwen sloegen en krabden elkaar. Ook zou er pepperspray zijn gebruikt, meldt de politie.

Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. De 34-jarige Tilburgse is aangehouden door de politie. Ze is later vrijdagavond weer vrijgelaten. Beide vrouwen willen aangifte doen.

De Boer: "Ik wil Cillessen behouden"

Frank de Boer gaat komende week praten met Jasper Cillessen. De oefenmeester van Ajax wil de doelman graag behouden voor de Amsterdamse club.

Hoewel De Boer tevreden is over Cillessen, moet de Groesbeker net als vorig seizoen genoegen nemen met een rol op het tweede plan. De Boer heeft de doelman te kennen gegeven dat hij de voorkeur blijft geven aan Kenneth Vermeer.

"Jasper was niet blij toen ik het hem vertelde en dat begrijp ik", liet de oefenmeester donderdag weten aan diverse aanwezige media. "Aan de andere kant zie ik geen reden om van eerste doelman te wisselen. We geven Jasper de tijd om na te denken en praten dan volgende week verder."

Een verhuur behoort tot de mogelijkheden, maar geniet niet de voorkeur van De Boer. "Het liefst hou ik de keeperspositie dubbelbezet en wil ik graag met Jasper door."

Thuisspeler Falla langs Tipsarevic in Bogota

Thuisspeler Alejandro Falla is in zijn woonplaats Bogota verrassend doorgedrongen tot de halve finale van het ATP-toernooi. De 29-jarige Colombiaan elimineerde bij de laatste acht de als eerste geplaatste Janko Tipsarevic uit Servië: 3-6, 6-2 en 6-3. Falla's zege was opvallend aangezien zijn opponent meer dan honderd plekken hoger staat op de wereldranglijst, zestien om 122.

In de halve finale stuit Falla, die jaagt op zijn eerste ATP-titel, op Vasek Pospisil. De Canadees versloeg de Italiaan Matteo Viola in drie sets: 3-6, 6-3 en 6-2.

Door Tipsarevic' uitschakeling is Kevin Anderson nu de hoogst ingeschaalde speler in het toernooi. De als tweede geplaatste Zuid-Afrikaan verslikte zich niet in een andere publiekslieveling, Santiago Giraldo (6), die met tweemaal 6-3 een kopje kleiner werd gemaakt.

Anderson treft nu de Kroaat Ivo Karlovic, die met twee gewonnen tiebreaks de Fransman Adrian Mannarino (5) naar huis stuurde: 7-6 (5) en 7-6 (3).

Koeman baalt van stomme Manu

Een schorsing staat de competitiestart van Feyenoorder Elvis Manu in de weg. Trainer Ronald Koeman is niet blij met de jongeling.

Manu speelde afgelopen seizoen op huurbasis voor Excelsior en ontving in zijn tijd op Kralingen liefst drie rode kaarten. Daardoor is de jongeling de eerste vier wedstrijden van het nieuwe seizoen geschorst, tot ergenis van Koeman.

"Ik kan niet ontkennen dat hij op dit moment een kans had gehad op de basis", aldus de oefenmeester in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik heb hem ook een compliment gemaakt, want ik vind dat hij in aanvallend opzicht juist heel goed bezig is."

"Maar pijnlijk voor hem is dat hij niet kan spelen", vervolgt Koeman. "Dus hij gaat trainen, want aan twintig minuten invallen heb je weinig. Dan kan hij nog eens goed nadenken over hoe stom hij is geweest."

VS boos: 'Overleg Rusland schrappen'

Nu Rusland klokkenluider en luis in de Amerikaanse pels Edward Snowden mogelijk asiel zal verlenen staat een in september gepland topoverleg tussen de VS en Rusland op losse schroeven. Dat meldt de Volkskrant.

Het Witte Huis is volgens ingewijden pissig door de Russische houding ten opzichte van Snowden en zou daarnaast niet gelukkig zijn met de Russische steun aan president Assad van Syrië. Daarom wordt overwogen om de ontmoeting tussen Obama en Poetin te schrappen.

Wel zal Obama volgens zijn perschef aanwezig zijn bij de G20-top in Sint-Petersburg. De top zal plaatsvinden in de zelfde week, te weten op 5 en 6 september.

Nederlands Koningslied inspireert België

Het Belgische Koningslied is geïnspireerd op het Nederlandse Koningslied. Het lied ter ere van de Belgische troonswisseling is zaterdagochtend in première gegaan op Radio 2. Onder meer de zin 'de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier' uit het Nederlandse nummer is ook in het Belgische Koningslied verwerkt.

Het Vlaamse zangduo Mathieu & Guillaume componeerde op verzoek van Radio 2-programma Cappuccino een lied voor de aanstaande troonswisseling. Zondag staat koning Albert II zijn troon af aan zijn zoon Filip. Het lied van de Belgen begint net als het Nederlandse nummer met 'daar sta je dan'.

Waar in het Nederlandse Koningslied de rap 'de W van Willem' te horen was, hebben de Belgen 'de P van Philip' verwerkt in het lied. Ook rapt het duo over de 'F van friet' patat. Verder zingen Mathieu & Guillaume onder meer dat de nieuwe koning er klaar voor is. "Koning worden is plezant", luidt de tekst.

Het lied werd opgevoerd in het bijzijn van Frank Geerkens, de ambassadeur van België. "Ik vind het lied interessant en heel Belgisch. Ik zal zorgen dat het bij de juiste oren terechtkomt", reageerde de ambassadeur.

Guillaume liet eerder al weten dat er gelachen mag worden om het lied. "Er mag gerust wat ironie inzitten, een beetje sarcasme", zei hij tegen Novum Nieuws. "Een liedje vol gatlikkerij, ik denk dat niemand daar op zit te wachten."

In Nederland ontstond veel ophef na de onthulling van het Koningslied, dat voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander werd gecomponeerd door John Ewbank. Met name de tekst kon op behoorlijk wat kritiek rekenen en was het mikpunt van spot, waarop Ewbank het lied terugtrok. Even later werd besloten het Koningslied toch op te voeren op de dag van de troonswisseling.

Weer aardbevingen in Groningen

In Groningen hebben zich zaterdagochtend opnieuw enkele aardschokken voorgedaan. De bevingen hadden een kracht van 2,4 en 1,9 op de Schaal van Richter. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI. Beide schokken werden geregistreerd in de buurt van Loppersum bij Oosterwijtwerd en Eenum en deden zich respectievelijk om 05.30 en 07.05 uur voor.

Het noorden van Groningen heeft al langer last van bevingen door gaswinning. Begin juli werd bij Loppersum een van de zwaarste aardschokken tot nu toe gemeten. De beving had een kracht van 3,6. Naar aanleiding van die beving kreeg de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) honderden schadeclaims binnen.

Geen gedwongen zorg voor mantelzorger

Mantelzorgers en vrijwilligers mogen niet verplicht worden ingezet voor lijfsgebonden zorg. Het wassen van mensen of helpen bij toiletbezoek moet in handen blijven van professionals. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Gemeenten wilden dat familie en vrienden verplicht een deel van de zorg van naasten op zich nemen, maar volgens Van Rijn moet je juist zorgvuldig met mantelzorgers en vrijwilligers omgaan. Hij wil dat er meer waardering voor komt. "Vanwege de aard ervan kun je het niet verplichten", zegt hij. "Dat ga ik dus ook niet doen." Gemeenten moeten mantelzorgers juist verplicht 'een blijk van waardering' geven.

De staatssecretaris wil wel zorgen voor een betere rugdekking voor mantelzorgers. "Mantelzorgers moeten erop kunnen vertrouwen dat als het nodig is ze tijdig een beroep kunnen doen op ondersteuning voor henzelf en op zorg van hun naasten", zegt hij daarover. Gemeenten kunnen daar volgens Van Rijn bij helpen. Ook de zorgsector moet zorgen voor goede informatie.

Van Rijn wil voorkomen dat mantelzorgers overvraagd en overbelast raken. Er moet daarom lokaal een goede ondersteuningsstructuur aanwezig zijn die de belasting van informele zorgverleners kan verlichten", schrijft hij.

Tientallen blikseminslagen in vliegtuigen

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft in anderhalf jaar tijd 140 meldingen binnengekregen van blikseminslagen in een vliegtuig tijdens de vlucht. Bij acht vliegtuigen die in Nederland landden, is daadwerkelijk schade gerapporteerd. Dat bevestigt een woordvoerder van de inspectie na berichtgeving hierover in het Dagblad van het Noorden zaterdag.

De inspectie benadrukt dat het om lichte schade gaat zoals kapotte klinknagels of brandsporen. Als ook andere toestellen worden meegeteld die buiten Nederland zijn geland, zijn in totaal achttien schademeldingen bekend. De woordvoerder kon geen antwoord geven op de vraag of het aantal van 140 meer of minder is dan in voorgaande jaren.

Afgelopen donderdag werd nog een Boeing 737 van Ryanair geraakt door bliksem. Het toestel was op weg van het Spaanse Gerona naar Groingen Airport Eelde. Niemand raakte gewond.

[WM Darts] Voorbeschouwing World Matchplay

Vanavond rond de klok van acht wordt het startsein voor de World Matchplay 2013 gegeven. Het presitieuze dartstoernooi, traditioneel gehouden in de Winter Garderns van het Engelse Blackpool, werd liefst dertien maal gewonnen door Phil Taylor. Dit jaar zullen zijn concurrenten alles op alles moeten zetten om te voorkomen dat de wereldkampioen opnieuw met ₤60.000 naar huis gaat.

Raymond van Barneveld zal in de tweede wedstrijd aan de oche komen tegen debutant Mensur Suljovic. De Oostenrijker is een relatief onbekende voor de Hagenaar maar Barney is in elk geval klaar voor Blackpool.

"Ik hou echt van de Winter Gardens en het is waarschijnlijk de mooiste arena waar wij spelen. Het is lastig om in je ritme te komen als je tegen Mensur speelt, hij is traag en weloverwogen. Mensur heeft het de laatste maanden goed gedaan, ik onderschat hem dus niet. Ik heb veel getraind, ook een paar keer met Kim Huybrechts en ben er klaar voor."

John Part, drievoudig wereldkampioen, zal een gevaarlijke tegenstander vormen voor nummer vier van de wereld James Wade. The Machine voelt zich in ieder geval thuis op dit podium. Hij wist liefst vijf keer tot de finale te schoppen, in 2007 ging hij er met de hoofdprijs vandoor.

James Wade, vijfvoudig finalist in de Winter Gardens (Foto:Proshots)

James Wade, vijfvoudig finalist in de Winter Gardens (Foto:Proshots)
  

Jelle Klaasen sluit de dartsavond af tegen Simon Whitlock. De Alphenaar verkeert momenteel in uitstekende vorm. Naast de vloertoernooien komt El Matador ook op de tv toernooien sterk voor de dag. Op UK Open bereikte hij de laatste 16, op de European Championship kwam hij tot de kwartfinale.

"De snelle Nederlander speelt momenteel uitzonderlijk goed", geeft Whitlock aan. "Hij is een uitdaging. Maar met het huidig niveau en een deelnemersveld met de beste 32 spelers, zal elke partij zwaar zijn. Je zal goed in vorm moeten zijn en daar zal ik mij op concentreren." Als beide mannen wederom in bloedvorm zijn, wordt de eerste avond van de Matchplay 2013 prachtig afgesloten.

De Matchplay duurt t/m 28 juli. De eerste ronde wordt maandag afgesloten. Zondag komen onder andere Michael van Gerwen en Kim Huybrechts in actie. Mighty Mike treft Jaws Colin Lloyd, The Hurricane ontmoet Snakebite Peter Wright. RTL7 doet vanavond vanaf 22:00 uur verslag van het toernooi. De liefhebbers kunnen vanaf 20:00 uur al terecht op de livestream van RTL7darts.nl.

Speelschema zaterdag 20 juli (20:00-0:00) - Eerste ronde

Terry Jenkins (Eng) v Andy Smith (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) v Mensur Suljovic (Oos)
James Wade (Eng) v John Part (Can)
Simon Whitlock (Aus) v Jelle Klaasen (Ned)

'Eerherstel voor Alan Turing'

Eén van de grootste helden van de twintigste eeuw, Alan Turing, kwam in 1954 vroegtijdig en ongelukkig aan zijn einde.

Na effectief de basis voor moderne computerwetenschap te hebben gelegd en tijdens de Tweede Wereldoorlog geholpen te hebben met het kraken van de Duitse Enigma-code, werd Alan Turing daarvoor niet bepaald beloond door de Britse autoriteiten.

Hij werd namelijk in plaats van bedankt of geprezen, veroordeeld voor homoseksualiteit en chemisch gecastreerd. Vanwege de vernedering pleegde hij op 41-jarige leeftijd zelfmoord.

In het Britse parlement ligt nu een wetsvoorstel dat de veroordeling van Turing voor homoseksualiteit terug zou draaien. Daarmee wenst men één van de bekendste wetenschappers van het land eindelijk eerherstel te geven. Dat schrijft The Guardian.

De wet maakt een grote kans om aangenomen te worden. Vorig jaar nog werd een vergelijkbaar wetsvoorstel afgeketst. Het voorstel zou alle 49.000 mannen die onder de anti-homowet uit 1885 werden vervolgd, waaronder ook Oscar Wilde, postuum amnestie verlenen.

'Slagter verruilt Belkin voor Garmin'

Wielrenner Tom-Jelte Slagter vertrekt volgend seizoen naar Garmin-Sharp. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Slagter staat nu nog onder contract bij Belkin, waar hij in 2010 onder voorloper Rabobank belandde. De 24-jarige Groninger baarde begin van dit kalenderjaar opzien door de Tour Down Under te winnen.

Slagter is momenteel niet actief in de Tour de France, terwijl hem wel een toezegging was gedaan. Naar verluidt was dat een reden om zijn heil elders te zoeken. Bij de Amerikaanse wielerformatie treft hij landgenoten Thomas Dekker, Martijn Maaskant en de gebroeders Raymond en Michel Kreder.

[Tour] Slotetappe wellicht ingekort

Er is een kans aanwezig dat de directie van de Tour de France de slotrit van morgen, met finish op de Champs-Élysées, met een paar rondes gaat inkorten. Men wil namelijk per se bij daglicht finishen.

"Als de duisternis vroeger mocht dreigen in te vallen omdat het slecht weer is, dan zullen we een aantal rondjes minder rijden", zo zou directeur Christian Prudhomme volgens Het Nieuwsblad hebben gezegd.

De finish van de laatste etappe morgen is omstreeks 21:45 uur.

Man doet triatlon bij ontvluchten politie

De 23-jarige Adam Kriss was woensdagochtend Ocean City nog niet binnengereden, of hij ramde zijn auto al tegen twee andere voertuigen. Daarbij schepte hij ook een voetganger, om tot stilstand te komen tegen een telefoonpaal.

De man nam de benen toen de Maryland State Police ter tonele verscheen. Adam rende de straten van de lange kuststad door en kon de agenten maar niet afschudden. In het stadscentrum jatte hij daarom een fiets.

De agenten volgden de man met onder andere honden en een heli. Toen Kriss crosste door het winkelcentrum sprong hij van de fiets af om enkele agenten aan te vallen. Hij zette het daarna opnieuw op een lopen en sprong uiteindelijk in de nabijgelegen baai.

Kross strandde op een zandbank en werd beschoten met rubberen kogels, getaserd en vervolgens uit het water gevist. Hij bleek voor een waslijst aan zaken gezocht te worden in onder andere Maryland, Delaware en zijn thuisstaat Illinois.

Hoofd door voorruit bij auto-ongeluk

In de zuid-Chinese stad Guizhou heeft een vrouw tegen alle verwachtingen in een auto-ongeluk overleefd, nadat ze met haar hoofd door de ruit vloog.

The Mirror schrijft dat de auto tegen de achterkant van een vrachtwagen aanreed. De vrouw zat in de bijrijdersstoel en omdat ze geen gordel droeg schoot ze bij het ongeluk naar voren, om met haar hoofd dwars door de voorruit te klappen.

Zo troffen hulpverleners haar dan ook aan (foto's in bronartikel). Men heeft eerst de bewusteloze automobilist bevrijd, voor het gat in de ruit werd vergroot om het hoofd van de vrouw eruit te krijgen.

De vrouw en de automobilist liggen momenteel in het ziekenhuis en zijn buiten levensgevaar.

[Tour] Gesink: : "Gereden voor wat ik waard was"

Robert Gesink kwam gisteren als zevende over de streep in de negentiende etappe in de Tour de France. De Belkinrenner was het grootste gedeelte van de dag in de aanval, maar moest uiteindelijk toch lossen. "Op die laatste klim vielen ze aan. Ik stond direct en bloc", zei hij voor de NOS-camera. "Ik heb gereden voor wat ik waard was. Dit was het voor vandaag, daar moet ik het mee doen."

Gesinks enigszins zieke ploeggenoot Bauke Mollema verdedigde zijn zesde plek in het algemeen klassement met succes. "Blij dat ik gisteren niet voor niets m'n ballen voor hem afgedraaid heb", zei Gesink, die Mollema op de Alpe d'Huez naar de eindstreep leidde. "Ik ben er wel heel erg blij mee."

Transport Tycoon wordt geen free-to-play

Chris Sawyer, bedenker van Transport Tycoon heeft in een interview aangegeven dat het spel voor mobieltjes niet gratis gaat worden. Begin deze week werd er al bekendgemaakt dat Transport Tycoon naar de smartphones en tablets gaat en nu zijn er meer screenshots vrijgegeven.

Transport Tycoon komt ergens dit jaar uit voor Android en iOS. We kunnen dus binnenkort in de bus, trein of vliegtuig deze transportsimulator spelen.

Transport Tycoon

Transport Tycoon

Transport Tycoon

Siem de Jong wil niet weg bij Ajax

Siem de Jong heeft een transfer naar het buitenland uit zijn hoofd gezet. De aanvaller wil zich volledig op Ajax richten, zei hij gisteren na het met 3-2 gewonnen oefenduel tegen Werder Bremen. "Een transfer is voor mij niet aan de orde, het speelt niet. Het zou mooi zijn als deze groep bij elkaar blijft."

"Ik heb de hele voorbereiding al een goed gevoel over de groep en over de staf. Ik heb het hier naar mijn zin", verklaart de 24-jarige De Jong zijn keuze. "Ik zie niet in waarom ik nu weg zou moeten gaan. Ik heb gisteren tegen de trainer gezegd dat ze op me kunnen rekenen."

Behalve met zijn trainer praatte De Jong ook met zijn collega's. Ook Christian Eriksen en Toby Alderweireld worden met andere clubs in verband gebracht. "Het gaat alleen maar over Christian, Toby en Siem. Of we blijven of niet. Ik wil een signaal afgeven."

Trainer Frank de Boer is tevreden met dat signaal van De Jong. "Hij weet waar we mee bezig zijn en daar staat hij volledig achter. We hebben een fantastische groep. Wij willen graag dat hij blijft."

Vrouw valt uit achtbaan in Verenigde Staten

Een vrouw is vrijdag (lokale tijd) uit een achtbaan geslingerd in het Amerikaanse Arlington. Het slachtoffer overleefde de val niet, meldde het lokale Dallas News zaterdag. Volgens een getuige zat de jonge zoon van het slachtoffer met zijn moeder in de attractie.

Het slachtoffer verongelukte in attractiepark Six Flags. Volgens getuige Carmen Brown, die achter haar in de rij stond, zat de veiligheidsbeugel van de vrouw los. Het slachtoffer zou voor de rit hebben geklaagd dat de beugel niet goed was dichtgeklikt. "De man die haar hielp was vrij nonchalant. Hij zei: Als je het hoort klikken, zit je goed", vertelde de vrouw.

'Te weinig spaargeld bij bijna helft gezinnen'

Nederlandse gezinnen hebben door de economische crisis weinig geld achter de hand op hun spaarrekening. Vorig jaar had bijna de helft van alle huishoudens, zo'n 45 procent, een te lage financiële buffer. Dat schrijft het Nederlands Dagblad zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Op verzoek van de krant analyseerde een econoom van de Vrije Universiteit in Amsterdam de financiële situatie van Nederlandse gezinnen. Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hanteert als minimale buffer 3550 euro per huishouden, maar in geval van een eigen woning, kinderen of een auto moet die buffer hoger zijn.

Door de crisis moeten huishoudens hun potje steeds vaker aanspreken. In 2011 had nog ruim veertig procent minder dan de 3550 euro buffer op de eigen spaarrekening. De econoom verwacht dat het percentage nog verder stijgt. Volgens hem heeft een kwart van de huishoudens helemaal geen spaargeld.

De roep van het kabinet om meer geld uit te geven heeft daarom geen zin, zo vindt de econoom. "Met zo veel onzekerheid is het niet aannemelijk dat het vrije vermogen wordt aangesproken, zeker niet door de minder rijke helft van Nederland."

'Jongeren vaker in geldproblemen'

Steeds meer jongeren hebben flinke schulden. In de leeftijdsgroep 18 tot en met 25 jaar liep het aantal mensen dat in het rood staat in een jaar op met zeventien procent tot tachtigduizend. Vorig jaar zaten nog zo'n 68 duizend jongeren in geldnood. Dat schrijft het AD zaterdag op basis van gegevens van incassobureaus. Gemiddeld staan ze ruim duizend euro in het rood.

"Soms gaat het zelfs om schulden van vijftienduizend tot tachtigduizend euro, met uitschieters tot anderhalve ton", zegt een woordvoerder van incassobureau Mercuur in de krant. Van alle jongeren met betalingsproblemen zit elf procent in een lang schuldsaneringstraject.

De grote boosdoener is volgens Schuldhulpverlening het mobieltje. Ook huur en ziektekosten zijn voor veel jongeren nauwelijks op te brengen.

Antillen mogen 'oprutte' als zij willen

Caribische eilanden die de band met Nederland willen verbreken, mogen wat premier Mark Rutte betreft onmiddellijk vertrekken. De premier heeft dat tijdens zijn bezoek aan de eilanden gezegd, liet hij verslaggevers van De Telegraaf en NRC Handelsblad weten.

,,Als u mij morgen belt dat u eruit wilt, dan gaan we dat onmiddellijk regelen’’, zei de premier tegen vertegenwoordigers van de eilanden. Volgens Rutte keken ze hem ,,verbaasd’’ aan.

[Tour] Laatste kans voor concurrenten Froome

De concurrenten van geletruidrager Chris Froome krijgen vandaag nog een kans de Brit te onttronen. In de twintigste etappe van slechts 125 kilometer staan zes beklimmingen op het programma waarbij het venijn in de staart zit.

De laatste twee bergen zijn de Mont Revard van de eerste categorie en de klim naar skioord Annecy-Semnoz van de buitencategorie. Die twee bergen beslaan de tweede helft van de etappe. In de eerste zestig kilometer staan een klimmetje van de tweede categorie en drie heuvels van de derde categorie in het routeboek.

Omdat de voorsprong van Froome te groot lijkt om nog te overbruggen - naaste belager Alberto Contador staat al 5.11 minuten achter - kunnen aanvallers opnieuw scoren. De afgelopen twee dagen in de Alpen lukte dat ook al.

Als Froome de twintigste etappe in het geel overleeft rest hem nog een etappe. Morgen kan hij dan de leiderstrui in een avondetappe van Versailles naar Parijs brengen.

FOK! wat een weer... Tijdelijk meer bewolking

Goedemorgen! Er is vandaag wat meer bewolking dan de afgelopen dagen en daarbij is het even wat koeler. Vanaf morgen barst de zomer weer volop los.

We moeten het vanmiddag doen met maxima die tussen de 18 en 25 graden liggen, dus eigenlijk koelt het in het zuiden maar een heel klein beetje af. In de loop van de dag breekt ook de zon weer vaker door en dat is de opmaat voor een zonnige en warme periode. Vanaf woensdag lijkt de kans op een regen- of onweersbui toe te gaan nemen, maar dit heeft ook als gevolg dat het dan vochtiger en veel benauwder zal gaan aanvoelen. Over het algemeen liggen de temperaturen dan tussen de 25 en 31 graden.

We hadden twee dagen uitstel, maar gisteren kreeg het Tourpeloton dan toch echt te maken met een paar stevige donderbuien. En ik beken eerlijk: zat ik daar maar. Er is niks mooiers dan een geweldige onweersbui in de bergen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Sega
Dit is Sega, de hond van djkoelkast. Ze vond nog net een plekje in de schaduw. In de schaduw was het 25 graden, maar in de zon ruim 31. djkoelkast maakte de foto in de Noordkop.

 

 

 

 

Sieneke finisht Nijmeegse Vierdaagse met moeite

Sieneke heeft met pijn en moeite de Nijmeegse Vierdaagse uitgelopen. "Het gaat heel slecht, ik heb zo veel blaren", vertelde de zangeres aan RTL Boulevard. Sieneke verwachtte het wandelevenement zonder veel moeite uit te lopen, zei ze voor aanvang nog.

"Gisteren had ik zoiets van: ik stop ermee, ik kan morgenvroeg niet starten", aldus Sieneke. "Ik ben nog een keer naar de EHBO-post gegaan en daar hebben ze mijn blaren doorgeprikt, dat deed zo veel pijn. Ze hebben het allemaal ingetapet en uiteindelijk heb ik 'm uitgelopen, maar ik ben letterlijk over de finish gedragen." De 21-jarige kreeg hulp van haar vriend en de oom van een vriendin.

De Nijmeegse Vierdaagse werd dit jaar voor de 97e keer gehouden. De Brit Simon Brownlee kwam vrijdag als eerste over de finish.

Omzet Zalando stijgt explosief

De inkomsten van webwinkel Zalando zijn in het eerste kwartaal van 2013 geëxplodeerd, ondanks het slechte weer van begin dit jaar. De online schoenen- en kledingwinkel behaalde een omzet van 372 miljoen euro. Dat is 74 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo meldde Zalando vrijdag bij het bekendmaken van de kwartaalcijfers.

Over het gehele vorige jaar kwam Zalando uit op een omzet van 1,15 miljard euro. De Duitse webwinkel die ook in Nederland actief is betrad in 2012 zeven nieuwe markten, waaronder de Belgische. Het bedrijf richt zich nu op veertien landen.

Nieuwe recordhouder finisht 66e Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse heeft nu twee mensen die de wandeltocht het vaakst hebben voltooid. De 80-jarige Bert van der Lans liep vrijdag zijn 66e Vierdaagse uit en evenaarde daarmee het record van Annie Berkhout.

Van der Lans kwam vrijdag rond 15.00 uur over de eindstreep, liet een woordvoerder van de Vierdaagse weten. Hij liep de afgelopen dagen de etappes van veertig kilometer.

Lookalikes Kate en William zorgen voor opschudding

Bij het Londense St Mary's Hospital hebben twee lookalikes van Kate en William vrijdagmiddag voor opschudding gezorgd. Het bleek te gaan om een grap van de Britse boulevardkrant The Sun, zo wordt duidelijk op verschillende foto's.

Volgens journalist David Brown, die voor The Times werkt, is de bevalling mogelijk echt zo ver. Er arriveerden volgens hem vrijdagmiddag extra politieagenten bij het ziekenhuis. "Er is speculatie dat de hertogin bij de Cambridge-ingang verschijnt, waar Diana ook te zien was toen William werd geboren."

Wanneer Kate precies is uitgerekend, is niet bekend. Volgens sommigen had ze al moeten bevallen, anderen beweren dat de hertogin op een van de komende dagen is uitgerekend.

39.396 wandelaars lopen Vierdaagse uit

De 97e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is door 39.396 wandelaars uitgelopen. Daarmee zijn de laatste dag 359 deelnemers uitgevallen, iets meer dan de 326 van vorig jaar. De Brit Simon Brownlee kwam net als vorig jaar als eerste over de eindstreep.

Donderdag haalden 39.755 wandelaars nog de eindstreep. Die dag bleek ook de zwaarste te zijn, toen vielen 964 deelnemers uit. Aanvankelijk waren er 42.493 mensen die hun startbewijs hadden opgehaald. Het totaal aantal uitvallers bedraagt daarmee 3097.

Vergeleken met vorig jaar vielen slechts iets meer mensen uit. Vorig jaar regende het echter veelal tijdens de Vierdaagse. Dit jaar kregen de deelnemers te maken met zonnig zomerweer.

Vrijdag kregen deelnemers nog een kwartier extra tijd om te finishen. Eigenlijk hadden wandelaars tot 18.00 uur de tijd om de eindstreep te bereiken, maar dat werd 18.15 uur, waarmee de wandelaars die er bijna waren nog konden finishen. "We kijken altijd of dat nodig is. Zo hoef je mensen die er bijna zijn niet teleur te stellen."

Vrijdag werden de wandelaars bij de laatste kilometers op de Sint Annastraat, die voor de gelegenheid werd omgedoopt tot Via Gladiola, traditiegetrouw door het publiek overspoeld met gladiolen. De intocht van de Vierdaagse kan jaarlijks rekenen op duizenden toeschouwers. Op de Via Gladiola was het vrijdag dan ook erg druk.

Eerste trailer voor vierde seizoen van The Walking Dead

Gisteren mochten bezoekers van de Comic-Con in San Diego kennismaken met de trailer voor het aanstaande seizoen van de succesvolle tv-serie The Walking Dead. In het voorproefje, dat ook onder dit bericht te vinden is, kregen de duizenden toegestroomde nieuwsgierigen maar liefst vier minuten lang veelbelovende nieuwe beelden uit het vierde seizoen van de populaire AMC-serie te zien.

The Walking Dead is gebaseerd op de beroemde stripverhalen van Robert Kirkman en vertelt het verhaal van een groep mensen die probeert te overleven in een wereld, waar het overgrote deel van de mensheid is veranderd in ronddolende ondoden met een ontembare lust voor menselijke ingewanden en hersenen. De serie, met onder meer Andrew Lincoln, David Morrissey, Steven Yeun, Norman Reedus, Danai Gurira, Chandler Riggs, Lauren Cohan, Scott Wilson, Melissa McBride, Chad Coleman, Sonequa Martin-Green en Emily Kinney in de belangrijkste rollen, keert op 13 oktober aanstaande terug op de Amerikaanse buis en is een dag later op de voor liefhebbers welbekende plekken op het wereldwijde web te vinden zal vanaf volgend jaar wel eens ergens op de Nederlandse televisie te zien zijn.

Nabestaanden Flores blij met straf voor Joran

De familie van de Peruaanse Stephany Flores is blij met de straf voor haar moordenaar Joran van der Sloot. "Het is een voorbeeldige beslissing die moet worden toegejuicht. We hopen dat hij zijn volledige straf van 28 jaar uitzit", zei hun advocaat Edward Alvarez tegen Peruaanse media.

Het Peruaanse hooggerechtshof veroordeelde Van der Sloot vrijdag in hoger beroep tot 28 jaar cel. Een lagere rechtbank had hem vorig jaar dezelfde straf gegeven.

Van der Sloot vermoordde Flores op 30 mei 2010 in een hotelkamer in de Peruaanse hoofdstad Lima. Hij verklaarde dat hij kwaad werd toen hij ontdekte dat ze artikelen las over de vermiste Natalee Holloway. Van der Sloot werd met die verdwijning in verband gebracht, maar is er nooit voor vervolgd.

Nabestaanden Flores blij met straf voor Joran
Nabestaanden Flores blij met straf voor Joran (Foto: ANP)

Katherine Jackson wil waarheid over dood Michael

Katherine Jackson wil de waarheid rond de dood van Michael Jackson boven water krijgen. Dat zei de moeder van de in 2009 overleden King of Pop vrijdag voor de rechtbank in de zaak die ze aanspande tegen concertpromotor AEG.

De 83-jarige Katherine heeft het naar eigen zeggen moeilijk tijdens de behandeling van de zaak, die eind april van start ging. "Veel dingen die zijn gezegd, kloppen niet. Hij is niet hier om zelf zijn verhaal te doen", sprak ze over haar zoon. De matriarch van de familie Jackson is van mening dat AEG nalatig is geweest bij het in dienst nemen en controleren van Conrad Murray, de arts die de King of Pop behandelde.

Katherine heeft de afgelopen weken op de eerste rij gezeten in de rechtbank toen anderen hun verhaal deden, maar was vrijdag zelf aan de beurt om te getuigen. Ze zei dat een e-mail van Paul Gongaware, een topman van AEG, haar vooral veel pijn had gedaan. Gongaware schreef onder meer dat de King of Pop lui was. "Mijn zoon was niet lui. Je wordt niet de grootste door lui te zijn".

Naar verwachting duurt de behandeling van de rechtszaak ten minste tot in augustus.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.