FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 juli 2013

Coureurs dreigen met boycot in bandenkwestie

De autocoureurs zullen zondag bij de Grote Prijs van Duitsland de strijd staken als er opnieuw banden ontploffen. De belangenorganisatie van rijders in de Formule 1 (GPDA) heeft dit donderdag gezegd. "De problemen met de banden brengen het leven van de coureurs, het personeel op de baan en de fans in gevaar", aldus de GPDA in een verklaring.

Afgelopen zondag bij de Grote Prijs van Groot-Brittannië klapten diverse banden. Volgens leverancier Pirelli kwam dit doordat de banden er verkeerd om waren gelegd. Ook was de bandendruk te laag.

Voor de wedstrijd in Duitsland levert de Italiaanse fabrikant achterbanden met een riem van kevlar in plaats van staal. Deze banden zijn onlangs al getest in de trainingen voor de Grand Prix van Canada.

Coureurs dreigen met boycot in bandenkwestie
Coureurs dreigen met boycot in bandenkwestie (Foto: ANP)

Politiek reces met flinke achterstand

De Tweede Kamer gaat het zomerreces in met een flinke achterstand aan debatten die nog niet gevoerd zijn. Het gaat om 47 debatten, waarvan er vijf al meer dan een jaar op behandeling wachten.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg meldde dat donderdag in haar laatste woord voor het begin van het reces. Ze moedigde het debat over de werkwijze van de Kamer aan. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra stelde eerder deze week dat de Kamer zijn eigen machtspositie uitholt door het grote aantal moties en debatten.

Deen verzamelt ruim 100 kilo explosieven

De Deense politie heeft eerder deze week ruim honderd kilo explosieven aangetroffen in het noordoosten van het land. Een 58-jarige man is aangehouden. Dat meldden Deense media donderdag.

De 102,8 kilo springstof werd dinsdagavond gevonden in de stad Holbaek, meldt onder meer het Deense TV2. Ook vonden de agenten 160 ontstekingsmechanismen.

Waar de verdachte de explosieven vandaan heeft gehaald is nog onduidelijk. De politie sluit verdere aanhoudingen niet uit.

Kamer tegen subsidie voor stierenvechten

De Europese Unie mag geen landbouwsubsidies meer verstrekken die verband houden met stierenvechten. De voltallige Tweede Kamer heeft zich donderdagavond geschaard achter een pleidooi van de Partij voor de Dieren hiervoor.

Nu krijgt Spanje nog Europese subsidie voor onder meer het fokken van vechtstieren, tot afgrijzen van de Partij voor de Dieren. "Subsidies horen niet naar dieronvriendelijk leedvermaak te gaan", stelt fractievoorzitter Marianne Thieme.

Het kabinet moet zich nu in Brussel gaan inspannen om een einde aan te maken aan de subsidies.

Kamer wil geen marktconsultatie Fyra

De NS krijgt de kans om met een plan te komen voor een alternatief voor de Fyra. In de Tweede Kamer is geen meerderheid die wil dat het kabinet ook met andere partijen dan de NS gaat praten, bleek donderdagavond.

CDA en D66 hadden voorgesteld dat staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) een zogeheten marktconsultatie zou doen. Mansveld zelf wilde daar niet aan, omdat het juridische problemen zou geven, maar verschillende experts betoogden deze week in de Tweede Kamer dat er wel degelijk mogelijkheden waren.

Een meerderheid van de Tweede Kamer volgt echter de lijn van Mansveld. Ook coalitiepartij PvdA, die aanvankelijk wel oren had naar de mogelijkheid om ook andere partijen dan de NS te betrekken bij het zoeken naar een oplossing, stemde tegen het voorstel van CDA en D66.

De NS heeft tot 1 oktober de tijd om met een voorstel te komen. Pas als blijkt dat dat onder de maat is, wil Mansveld andere partijen gaan raadplegen.

[EL] Uitslagen eerste voorronde (04/07/2013)

Vandaag begon voor 66 clubs hun avontuur in de UEFA Europa League. Tien clubs kwamen dinsdag en woensdag al in actie. Hierbij de uitslagen van alle heenwedstrijden in de eerste ronde. FC Utrecht zal in de tweede ronde spelen tegen KF Laçi of Differdange 03. 

Club Club Uitslag
Víkingur Gøta (Far) Inter Turku (Fin) 1-1 
Algiris Vilnius (Lit) St. Patrick's Athletic (Ier) 2-2 
Airbus UK Broughton (Wal) FK Ventspils (Let) 1-1 
JK Narva Trans (Est) Gefle IF (Zwe) 0-3 
KR (IJs) Glentoran (N-I) 0-0 
FC Chikhura Sachkhere (Geo) FC Vaduz (Lie) 0-0 
FC Milsami Orhei (Mol) F91 Dudelange (Lux) 1-0 
Metalurg Skopje (Mac) FK Qarabağ (Aze) 0-1 
Videoton (Hon) FK Mladost Podgorica (Mon) 2-1 
Flora Tallinn (Est) FK Kukësi (Alb) 1-1 
FK Teteks (Mac) Pyunik FK (Arm) 1-1 
Teuta Durrës (Alb) Dacia Chişinău (Mol) 3-1 
FK Sarajevo (Bos) A.C. Libertas (San) 1-0 
Sliema Wanderers (Mal) FK Khazar Lankaran (Aze) 1-1 
Levski Sofia (Bul) FC Irtysh Pavlodar (Kaz) 0-0 
Hibernians (Mal) FK Vojvodina (Ser) 1-4 
FC Astana (Kaz) PFC Botev Plovdiv (Bul) 0-1 
UE Santa Coloma (And) HSK Zrinjski Mostar (Bos) 1-3 
NK Domzale (Slv) Astra Giurgiu (Roe) 0-1 
Rudar Pljevlja (Mon) FC Mika (Arm) 1-0 
Breiðablik (IJs) FC Santa Coloma (And) 4-0 
Drogheda United (Ier) Malmö FF (Zwe) 0-0 
Inter Baku (Aze) IFK Mariehamn (Fin) 1-1 
ÍF (Far) Linfield FC (N-I) 0-2 
Prestatyn Town (Wal) FK Liepājas Metalurgs (Let) 1-2 
Tromsø IL (Nor) NK Celje (Slov) 1-2 
FC Tiraspol (Mol) Skonto FC (Let) 0-1 
Crusaders FC (N-I) Rosenborg (Nor) 1-2 
ÍBV (IJs) Havnar Bóltfelag (Far) 1-1 
Jeunesse Esch (Lex) Turun Palloseura (Fin) 2-0 
Bala Town (Wales) Levadia Tallinn (Est) 1-0 
Kruoja Pakruojis (Lit) Dinamo Minsk (WRu) 0-3
La Fiorita (San) Valletta (Mal) 0-3 
KF Laçi (Alb) Differdange 03 (Lux) 0-1 
Gandzasar (Arm) FC Aktobe (Kaz) 1-2 
Čelik Nikšić (Mon) Budapest Honvéd FC (Hon) 1-4 
Torpedo Kutaisi (Geo) MŠK Zilina (Slw) 0-3 
Sūduva Marijampolė (Lit) FK Turnovo (Mac) 2-2 

[WBD] Rojer naar halve finale gemengd dubbel

Jean-Julien Rojer heeft op Wimbledon de halve finale bereikt in het gemengd dubbel. De Nederlander was aan de zijde van de Russische Vera Dushevina in drie sets te sterk voor de Indiër Rohan Bopanna en de Chinese Jie Zheng: 6-3, 3-6 en 6-3.

In de halve finale zijn Rojer en Dushevina gekoppeld aan Bruno Soares en Lisa Raymond. Het Braziliaans/Amerikaanse koppel is in Londen als eerste geplaatst.

Rojer had op Wimbledon vooral zijn zinnen gezet op het heren dubbel. Samen met Aisam-ul-Haq Qureshi uit Pakistan sneuvelde hij deze week al in de achtste finales. De eindstrijd gaat tussen de Amerikanen Bob en Mike Bryan en het Kroatisch/Braziliaanse duo Ivan Dodig/Marcelo Melo.

De broers Bryan zijn in Londen op jacht naar hun vierde grandslamtitel op rij en de vijftiende in totaal. Daarmee zijn ze de succesvolste dubbelpartners in de tennishistorie.

Martina wint 200 meter bij Diamond League

Churandy Martina heeft bij de Diamond League in het Zwitserse Lausanne de 200 meter gewonnen. De Nederlandse atleet zette met een tijd van 20,01 seconden bovendien zijn beste jaarprestatie neer. De Jamaicaan Jason Young (20,20) en de Noor Jaysuma Saidy Ndure (20,40) werden op gepaste afstand tweede en derde.

Martina kwam eerder op de dag ook in actie op de 100 meter, waar hij een tijd van 10.03 seconden klokte. De Amerikaan Tyson Gay won de finale in 9,79 seconden en liet daarmee zien in vorm te zijn voor het WK atletiek van volgende maand in Moskou.

Ook de Nederlandse estafettevrouwen waren succesvol in Lausanne. Op de 4x100 meter plaatsten ze zich met een tijd van 43,84 seconden voor het WK. Alleen het Zwitserse team was sneller.

Dafne Schippers, lid van de Nederlandse estafetteploeg, was ook individueel goed op dreef. Op de 100 meter bleef ze met een eindtijd van 11,09 seconden maar één honderdste boven het Nederlands record van Nelli Cooman.

Keizer en Van Iersel naar achtste finales WK

Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben op het WK beachvolleybal in het Poolse Stare Jablonki de achtste finales bereikt. Het als negende geplaatste koppel was met 2-1 (15-21, 21-17, 15-13) te sterk voor Holtwick/Semmler (5) uit Duitsland. Madelein Meppelink/Sophie van Gestel en Laura Bloem/Rebekka Kadijk werden uitgeschakeld.

Meppelink en Van Gestel eindigden woensdag als eerste in hun poule, maar waren toch niet opgewassen tegen Ukolova en Khomyakova (7) uit Rusland: 1-2 (25-23, 17-21, 11-15). Bloem en Kadijk hadden tegen het als eerste geplaatste Poolse koppel Kolosinska/Brzostek weinig in te brengen: 0-2 (18-21, 13-21).

Bij de mannen werden woensdag pas de laatste groepswedstrijden afgewerkt. Reinder Nummerdor en Richard Schuil bereikten de achtste finales en zijn daarin gekoppeld aan landgenoten Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen.

Daan Spijkers en Christiaan Varenhorst haalden als laatste Nederlandse koppel de laatste zestien. Ze zijn gekoppeld aan de Russen Semenov en Koshkarev.

Oh, Japan!: De zomerhit van Japan

In Tokyo is het voor een lange periode ruim 35°C en dus écht zomer. Net als de Nederlandse zomers, zijn onze zomerhits best opmerkelijk te noemen. De ingrediënten voor een Japanse zomerhit zijn: een meidengroep, een videoclip (opgenomen op een strand), meiden in bikini en een catchy dans. Het filmpje hieronder, NMB48, staat momenteel op #1 in de Oricon top 30 (een nationale lijst) en kan dus de zomerhit worden. Uiteraard zijn er ook andere groepen (AKB48 en Super Girls) met een potentiële zomerhit. Zie hiervoor de 'lees verder' link.

Bekende Afghaanse politievrouw doodgeschoten

Een Afghaanse politiecommandante die werd gezien als een belangrijk vrouwelijk rolmodel is donderdag doodgeschoten. Onbekende schutters namen Islam Bibi (37) onder vuur toen ze op een motor op weg was naar haar werk.

Bibi was commandant van een eenheid politievrouwen in de zuidelijke provincie Helmand. Ze had een strijd gevoerd om buiten de deur te kunnen werken in het door mannen gedomineerde Afghanistan.

"Mijn broer, vader en zussen waren allemaal tegen me", zei Bibi dit jaar in een interview. "Mijn broer heeft me drie keer geprobeerd te vermoorden".

Het is niet bekend wie achter de aanslag zitten, maar de autoriteiten verdenken de Taliban. Bibi's schoonzoon, die ook op de motor zat, overleefde de aanslag.

Bekende Afghaanse politievrouw doodgeschoten
Bekende Afghaanse politievrouw doodgeschoten (Foto: ANP)

EU begint onderzoek naar afluisterpraktijken NSA

Het Europees Parlement heeft donderdag in Straatsburg besloten tot een onderzoek naar het mogelijk afluisteren van kantoren van de Europese Unie. Daarnaast riep het Parlement op tot betere bescherming van klokkenluiders.

Woensdag stemden de lidstaten van de EU ermee in dat onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten moeten samenvallen met gesprekken over de wijze waarop de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zijn informatie vergaart.

De verbolgenheid in Europa over de afluisterpraktijken is groot. De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls veegde de Amerikanen donderdag de mantel uit op een bijeenkomst in de Amerikaanse ambassade in Parijs ter gelegenheid van de viering aldaar van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. In een toespraak tot de honderden aanwezigen veroordeelde Valls, als eregast uitgenodigd, de Amerikaanse 'spionage' in Frankrijk en andere landen en zei hij dat 'dergelijke praktijken, indien bewezen, geen plek hebben tussen bondgenoten en partners'.

Frankrijk wijst asielverzoek Snowden af

De Franse regering heeft het asielverzoek van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden afgewezen. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls donderdag in een verklaring bekendgemaakt.

Valls zei dat het verzoek, dat was ingediend bij de Franse ambassade in Moskou, is afgewezen nadat was gekeken naar 'een wettelijke analyse en de situatie' van Snowden. Hij trad niet verder in detail.

Sabia dolblij met naam op voetbalschoen Rafael

Sabia vindt het geweldig dat haar vriend Rafael van der Vaart haar naam op zijn voetbalschoen heeft laten zetten. "Een leuke verrassing", reageerde de voetbalvrouw in RTL Boulevard.

De schoenen zijn lichtblauw en in gele letters is de naam Sabia op de schoen gezet. "Ik ben heel trots, heel mooi zijn ze", aldus Sabia. "Blauw is mijn lievelingskleur."

Rafael zag begin dit jaar zijn relatie met Sylvie stranden. Even later liet hij zijn oog vallen op Sabia, die goed bevriend was met Sylvie.

Wietplantage ontdekt in vrachtwagenopleggers

Twee geparkeerde vrachtwagenopleggers in Apeldoorn blijken dienst te hebben gedaan als wietplantage. In de opleggers stonden ruim duizend hennepplanten, meldt de politie donderdag.

In totaal stonden vier opleggers aan de Oude Apeldoornseweg. De aangetroffen planten en apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. Ook de opleggers zijn in beslag genomen. Wie er achter de wietplantage zit is nog onduidelijk.

50 Cent ontkent mishandeling ex-vriendin

50 Cent ontkent dat hij zijn ex-vriendin heeft aangevallen. De rapper is aangeklaagd wegens huiselijk geweld en vandalisme. Zijn advocaat benadrukt dat er geen arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen zijn cliënt.

De 37-jarige 50 Cent, die eigenlijk Curtis Jackson heet, zou twee weken geleden het huis van zijn ex kort en klein hebben geslagen. De vrouw, met wie hij een kind heeft, sloot zich op in een kamer maar 50 Cent trapte de deur in en gaf haar een schop, zegt zijn ex.

Als 50 Cent schuldig wordt bevonden kan hij voor vijf jaar achter de tralies verdwijnen. Ook kan hij tienduizenden euro's aan boetes opgelegd krijgen. De rapper moet 22 juli voor de rechter verschijnen.

FIFA schorst voetbalbond Kameroen

De Kameroense voetbalbond Fecafoot is door de FIFA geschorst vanwege overheidsinmenging, Dat maakte de wereldvoetbalbond donderdag bekend. Voorzitter Mohammed Iya van Fecafoot wordt verdacht van onbehoorlijk bestuur van het staatskatoenbedrijf.

Iya werd op 10 juni gearresteerd, maar negen dagen later toch herkozen als voorzitter van Fecafoot. De ethische commissie van Fecafoot sprak zich tegen die herverkiezing uit, maar de overheid voorkwam dat er voorstanders van Iya in het federatiekantoor kwamen.

De FIFA stelt een interim-bestuur aan dat nieuwe verkiezingen moet organiseren voor 31 maart. Als dat interim-bestuur ongehinderd zijn werk kan doen, wordt de schorsing opgeheven.

Het is voor Kameroen belangrijk dat de schorsing voor 6 september wordt opgeheven. Dan speelt het land in de Afrikaanse WK-kwalificatie tegen Libië. Kameroen heeft aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de WK-play-off.

Die gunstige positie heeft Kameroen te danken aan Togo, dat eerder donderdag een zege kwijtraakte in de kwalificaties. De Togolezen hadden tegen Kameroen een geschorste speler opgesteld en raakten hun 2-0 overwinning kwijt. Kameroen wipte door de toegekende 3-0 zege uit dat duel over Togo heen.

Coureurs dreigen met boycot in bandenkwestie

De formule 1-coureurs dreigen komende zondag in de Grand Prix van Duitsland de strijd te staken als er wederom banden ontploffen. Dit heeft de belangenorganisatie van rijders in de Formule 1 (GPDA) vandaag gezegd.

"De problemen met de banden brengen het leven van de coureurs, het personeel op de baan en de fans in gevaar", aldus de GPDA in een verklaring. Afgelopen zondag waren er tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië diverse klapbanden. Volgens leverancier Pirelli kwam dit dit doordat de banden er verkeerd om waren gelegd. Ook was de bandendruk te laag. Voor de race in Duitsland zijn de banden nu aangepast. Ze hebben nu een riem van kevlar in plaats van staal. Deze banden zijn onlangs al getest in de trainingen voor de Grand Prix van Canada.

De GPDA voelde zich na de incidenten op het circuit van Silverstone gedwongen om een statement te maken. "We willen onze ernstige zorg uitspreken over wat er in Groot-Brittannië is gebeurd. We hebben er vertrouwen in dat de banden zijn verbeterd en dat dit in Duitsland niet meer zal gebeuren. In elke race zijn wij als rijders bereid tot het uiterste te gaan. Dat wordt ook verwacht van ons door onze teams. Maar een herhaling van wat er op Silverstone is gebeurd, kunnen we niet accepteren."

Britse kindermoordenaar weer op vrije voeten

De man die op 10-jarige leeftijd de 2-jarige Britse peuter James Bulger vermoordde, komt op vrije voeten. De inmiddels 30-jarige Jon Venables werd in 2001 al vrijgelaten, maar moest in 2010 terug naar de gevangenis wegens bezit en verspreiding van kinderporno. Nu komt hij opnieuw voorwaardelijk vrij, meldde de BBC donderdag.

Venables pleegde de gruwelmoord in 1993, samen met zijn leeftijdsgenoot Robert Thompson. Ze sloegen de peuter dood met stenen en ijzeren staven. Hun misdaad schokte de Britse bevolking.

[Tour] Astana raakt ook Brajkovic kwijt

Janez Brajkovic moet de Tour de France noodgedwongen verlaten. De Sloveen, die vorig jaar als negende eindigde, heeft aan een val in de slotfase van de zesde etappe een diepe wond in zijn linkerknie overgehouden. Brajkovic is na Andrey Kashechkin en Fredrik Kessiakoff al de derde renner van Astana die afhaakt.

Brajkovic smakte met nog tien kilometer te gaan tegen het asfalt en kwam op grote achterstand aan in Montpellier. Zijn knie werd direct na de finish gehecht. Volgens de ploeg is het echter niet verantwoord om Brajkovic vrijdag weer op zijn fiets te laten stappen.

Kessiakoff kneep donderdag op weg naar Montpellier in de remmen, Kashechkin viel maandag uit. Astana moet verder met slechts zes renners.

Pony's ponypletvideo weg bij eigenaar

Een van de verdachten in de zaak rond het zogenoemde ponypletfilmpje heeft afstand gedaan van drie pony's. De dieren zijn in beslag genomen en worden elders in het land verzorgd. Als het onderzoek is afgerond, zoekt de politie een onderkomen voor de pony's, meldt de politie donderdagavond.

De eigenaar is een 57-jarige man uit Alkmaar, die woensdag werd aangehouden. Hij zou verantwoordelijk zijn voor een website waarop meer soortgelijke filmpjes staan. Donderdag werden in de zaak een 57-jarige man en een 58-jarige vrouw uit Lochem opgepakt.

Op het internetfilmpje is te zien dat een corpulente vrouw op een kleine shetlandpony zit. De pony zakt uiteindelijk door de hoeven. Vermoedelijk is sprake van een curieuze seksuele fetisj.

Tales of Symphonia krijgt dual audio

Goed nieuws voor alle liefhebbers van games in hun originele taal! De HD-remakes van Tales of Symphonia en Tales of Symphonia Dawn of the New World kan zowel in het Engels als in het Japans gespeeld worden. Beide games verschijnen als Tales of Symphonia Chronicles in Europa.

Tales of Symphonia is één van de favoriete delen van veel fans van de Tales-serie. Het vervolg werd iets minder goed ontvangen, maar in een 'twee voor de prijs van één'-bundel zul je niemand horen klagen. Chronicles wordt ergens in 2014 verwacht, waarschijnlijk in de zomer.

Pakistan hervat executies

Een moratorium op terechtstellingen dat in Pakistan van kracht was, wordt niet verlengd. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken donderdag gezegd. Het verbod liep 30 juni af.

Elke zaak waar mogelijk de doodstraf op staat, zal individueel behandeld worden, aldus de woordvoerder. Terroristen en mensen die voor moord worden veroordeeld zal echter geen genade worden getoond. Oudere mensen en vrouwen worden wel anders behandeld, maar op welke manier zei de woordvoerder niet.

In Pakistan zitten volgens Amnesty International meer dan achtduizend ter dood veroordeelden achter de tralies.

'Einde Mandela nadert'

Nelson Mandela wordt in leven gehouden door een beademingsmachine en zijn dood is nabij. Dat blijkt uit documenten die bij de rechtbank zijn ingediend in verband met de zaak van de herbegraving van zijn kinderen.

Mandela's gezondheidssituatie is 'hachelijk', staat in de papieren. "De verwachting van zijn aanstaande dood is gebaseerd op wezenlijke informatie."

De rechtszaak waarvoor de documenten werden overlegd draaide om de laatste rustplaats van drie overleden kinderen van Mandela. De lichamen werden donderdag herbegraven op hun oorspronkelijke begraafplaats in het dorp Qunu, waar ook Mandela begraven wil worden.

[Tour] Dumoulin: "Treintje Argos te vroeg op kop"

Het treintje van Argos kwam donderdag te vroeg op kop om sprinter Marcel Kittel naar een tweede ritzege in deze Tour de France te loodsen. Dat constateerde Tom Dumoulin na afloop bij de NOS. "We hadden eigenlijk iets langer moeten wachten. Ach ja, soms zit het mee en soms zit het tegen."

Dumoulin, een van de beste tempomakers in het treintje, zag in de laatste kilometer de Lotto-renners van André Greipel in hoog tempo voorbij snellen. "Toen wist ik dat het lastig zou worden, al weet je het maar nooit met Marcel." Kittel strandde achter Greipel en Peter Sagan uiteindelijk op de derde plaats.

[Tour] Uitslagen en standen na zesde etappe

Vandaag werd de zesde etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag zesde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 André Greipel LOT BEL 3.59:02
2 Peter Sagan CAN SLW z.t.
3 Marcel Kittel ARG DUI z.t.
4 Mark Cavendish OME GBR z.t.
5 Juan José Lobato del Valle EUS SPA z.t.
6 Alexander Kristoff KAT NOO z.t.
7 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.
8 Danny van Poppel VAC NED z.t.
9 Roberto Ferrari LAM ITA z.t.
10 Samuel Dumoulin AG2 FRA z.t.
47 Tom Veelers ARG NED + 0,05
49 Lars Boom BEL NED z.t.
55 Wout Poels VAC NED z.t.
59 Bauke Mollema BEL NED z.t.
69 Laurens ten Dam BEL NED z.t.
83 Tom Dumoulin ARG NED z.t.
87 Bram Gesink BEL NED z.t.
104 Roy Curvers ARG NED z.t.
119 Robert Gesink BEL NED z.t.
135 Koen de Kort ARG NED + 0,46
141 Albert Timmer ARG NED + 1,03
148 Niki Terpstra OME NED + 3,54
168 Boy van Poppel VAC NED + 5,18
179 Lieuwe Westra VAC NED z.t.
180 Tom Leezer BEL NED z.t.
187 Johnny Hoogerland VAC NED + 7,10

Algemeen klassement na zesde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Daryl Impey ORI ZAF 22.18,17
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO + 0,03
3 Simon Gerrans ORI AUS + 0,05
4 Michael Albasini ORI ZWI z.t.
5 Michal Kwiatkowski OME POL + 0,06
6 Sylvain Chavanel OME FRA z.t.
7 Christopher Froome SKY GBR + 0,08
8 Richie Porte SKY AUS z.t.
9 Nicolas Roche SAX IER + 0,14
10 Roman Kreuziger SAX TSJ z.t.
37 Wout Poels VAC NED + 0,38
38 Bauke Mollema BEL NED + 0,42
39 Laurens ten Dam BEL NED z.t.
41 Bram Tankink BEL NED + 0,47
82 Robert Gesink BEL NED + 9,08
99 Tom Dumoulin ARG NED +14,52
123 Lars Boom BEL NED +21,56
134 Boy van Poppel VAC NED +24,31
145 Roy Curvers ARG NED +27,52
147 Danny van Poppel VAC NED +28,05
154 Niki Terpstra OME NED +30,44
159 Tom Leezer BEL NED +33,13
161 Johnny Hoogerland VAC NED +34,34
176 Koen de Kort ARG NED +39,30
178 Albert Timmer ARG NED +39,47
182 Lieuwe Westra VAC NED +42,19
191 Tom Veelers ARG NED +46,18

Klassement groene trui na zesde etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 159
2 André Greipel LOT DUI 130
3 Mark Cavendish OME GBR 119
4 Alexander Kristiff KAT NOO 111
5 Marcel Kittel ARG DUI 87


Klassement witte trui na zesde etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Michal Kwiatkowski OME POL 22.18,23
2 Andrew Talansky GAR VS +0.16
3 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 0,19
4 Tejay van Garderen BMC VS +0,25
5 Peter Sagan CAN SLW + 0,28


Klassement bolletjestrui na zesde etappe

# naam ploeg land Punten
1 Pierre Rolland EUR FRA 10
2 Simon Clarke ORI AUS 5
3 Blel Kadri AG2 FRA 5
4 Thomas de Gendt VAC BEL 4
5 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA 3


Ploegenklassement na zesde etappe

# ploeg land Tijd
1 Orica Greenedge AUS 66.03,04
2 Team Sky GB + 0,08
3 Saxo-Tinkoff Den + 0,19
4 Movistar VS + 0,25
5 Garmin SPA + 0,27


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN VS 4
21 Jurgen van den Broeck LOT BEL 6 DNS
83 Maxime Bouet AG2 FRA 6 DNS
67 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 6
73 Nacer Bouhanni FDJ FRA 6

Gijs Staverman maakt overstap naar Radio 2

Gijs Staverman gaat vanaf 2 januari presenteren voor Radio 2. Dat maakte de radiozender donderdag bekend. De dj krijgt bij de KRO een nieuw lunchprogramma op het tijdstip waar nu nog Frits Spits te horen is. De titel van de show van Staverman, die na jaren weer terugkeert bij de publieke omroep, is nog niet bekend.

"Ik heb veel zin in deze nieuwe uitdaging", laat de 47 jaar oude Staverman weten in een verklaring. "De KRO biedt mij de kans om mijn horizon te verbreden. Ik ga een lekker lunchprogramma maken waarin ik veel prettige muziek draai en mensen bijpraat over wat er in de wereld gebeurt. Een heel leuke nieuwe stap. Ik ga me ongetwijfeld snel thuis voelen op Radio 2."

De 65-jarige Spits kondigde eerder al aan eind dit jaar te willen stoppen met zijn werkzaamheden voor Radio 2. Hij presenteerde het programma Tijd voor Twee sinds 1995. Spits gaat een nieuw wekelijks programma maken op Radio 1.

Staverman begon zijn radiocarrière in 1991 bij Veronica, toen nog een publieke omroep. Hij presenteerde daar onder meer de Nederlandse Top 40 en Staverman op Stelten. Sinds 2006 is de dj te horen bij Q Music, waar hij momenteel iedere dag tussen 10.00 en 13.00 uur presenteert.

Familie maker ponyfilmpje ondergedoken

De familie van de maker van het zogenoemde ponypletfilmpje is ondergedoken. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie donderdag. Het Alkmaarse gezin is ernstig bedreigd. Zo is onder meer ingebroken in de woning en zijn er spullen vernield.

Meerdere mensen die niets met het filmpje te maken hebben zijn sinds woensdag beledigd en bedreigd, aldus de politie. De familie heeft RTV Noord-Holland laten weten afstand te nemen van het filmpje.

De 57-jarige vader van het gezin werd woensdag aangehouden, hij zou verantwoordelijk zijn voor een website waarop meer soortgelijke filmpjes staan. Donderdag werden twee andere verdachten uit Lochem aangehouden. Op het internetfilmpje zit een enorme vetklep corpulente vrouw op een kleine shetlandpony. Het lijkt te gaan om een curieuze seksuele fetisj.

'Ook Frankrijk begluurt Facebookers'

De Franse geheime dienst heeft net als de Amerikaanse NSA een geheim programma om communicatie van burgers in de gaten te houden. De inlichtingendienst DGSE verzamelt systematisch gegevens over telefoon- en internetverkeer. Dat meldt de Franse krant Le Monde.

Informatie over bijvoorbeeld Twitter- en Facebookberichten wordt volgens de krant jarenlang illegaal bewaard. Behalve de binnenlandse veiligheidsdienst hebben ook andere diensten toegang tot de gegevens, waaronder de douane.

De Franse geheime dienst zou niet de inhoud van de berichten analyseren, maar wel wie met wie spreekt, waar en wanneer.

[Tour] Greipel: "Doel van ploeg is bereikt"

André Greipel won donderdag de zesde etappe van de Tour de France. De Duitse sprinter voldeed daarmee aan de doelstelling van zijn ploeg Lotto-Belisol, zei hij afloop. "Ons doel was een etappeoverwinning. Alles wat we hierna nog halen is bonus."

Het peloton was op weg naar Montpellier nerveus vertelde Greipel. "Ik had de jongens verteld dat ze zo lang mogelijk moesten wachten en we kwamen pas op twee kilometer voor de streep op kop." Dat bleek de winnende tactiek en zo kon de Lotto-Belisol-equipe toch juichen ondanks het afhaken van klassementsrenner Jurgen Van den Broeck.

Ambities voor de groene trui heeft Greipel nog niet direct. "Ik sprint gewoon mee", bleef de 'Gorilla' nuchter. "Je weet nooit wat er kan gebeuren in de Tour."

[Video] Dokter stompt patient na hartoperatie

 Een Russische arts, Andrey Votyakov, is momenteel onderwerp van een onderzoek naar aanleiding van een video waarop te zien is hoe hij een patient, die kort ervoor een hartoperatie onderging, mishandelt. De man overleed korte tijd later. Of de aanval en zijn overlijden gerelateerd zijn is nog niet zeker. Dat meldt Huffingtonpost.

Op de video is te zien hoe de man, vastgebonden aan handen en voeten, eerst in het gezicht wordt gestompt. Vervolgens slaat de dokter met gebalde vuist op de borst van het onfortuinlijke slachtoffer, vlak naast de wond.

De arts in kwestie verdedigde zichzelf door te stellen dat hij 36 uur achtereen had gewerkt en zijn geduld verloor toen de patiënt hem beledigde. "Zodra medisch personeel en ikzelf de pati:ent benaderden begon hij me te beledigen met afschuwelijke woorden. En toen sloegen mijn stoppen door. We hadden heel lang aan deze lastige patiënt gewerkt en kregen stank voor dank!"

Votyakov, hoofd anastesie en intensive care, werd na het ontdekken van de beelden ontslagen. Nadat de video op youtube verscheen stelde de politie een onderzoek in.


De video...

'Raak vossenpoep niet aan'

Bewoners van Zuid-Limburg en vakantiegangers in die regio kunnen beter uit de buurt blijven van vossenholen. Ook worden ze afgeraden vossenpoep en vossenkadavers aan te raken. Veel vossen in Zuid-Limburg zijn namelijk besmet met de voor mensen gevaarlijke vossenlintworm. Dat heeft het RIVM donderdag gemeld.

Het RIVM onderzocht vossen in de buitengebieden van Maastricht en constateerde dat de helft is besmet met de vossenlintworm. Zeven jaar geleden was dat nog een op de tien, zegt het instituut.

De kans dat mensen besmet worden met de eitjes en ziek worden is volgens het RIVM klein, maar de ziekte is ernstig.

Zorgen om lawaai JSF

Omwonenden van de vliegbases in Volkel en Leeuwarden eisen van het kabinet de keiharde en duurzame toezegging dat bij een keuze voor de lawaaiige JSF de huidige geluidszones gelijk blijven. Ze waarschuwen dat er veel minder gevlogen kan worden en huizen nog beter moeten worden geïsoleerd.

Vertegenwoordigers van omwonenden kwamen donderdag bij elkaar in de Brabantse plaats Uden. Ze zijn geschrokken over nieuwe berichten, geluiden en cijfers over het geluid van de JSF. Ze vinden dat het lawaai moet worden meegewogen bij de keuze voor de opvolger van de F-16, schrijven ze in een advies dat binnenkort naar de Tweede Kamer gaat.

Petitie om prinses Zelda speelbaar te maken

Fans van The Legend of Zelda vragen Nintendo om de prinses van de serie een sterkere en meer invloedrijke personage te maken. Dit naar aanleiding  van Eiji Aonuma, de ontwerper van de serie, die zei dat hij een speelbare Zelda zou overwegen als fans hetz ouden vragen.

De fans hebben dus besloten om dit te gaan vragen. De campagne op Facebook heeft momenteel bijna 3500 leden, terwijl het nog weinig aandacht heeft gehad in de media.

"De personage van de Legend of Zelda-serie is vernoemd naar de heerser van een land met de kracht van wijsheid en de Goden tot haar beschikking, maar ze is vaak weergegeven als een jonkvrouw in nood", schrijft de groep. "Terwijl ze grote momenten voor personages zoals Sheik en Tetra hebben, voelt zij vaker wel dan niet als een achtergrondpersonage, overschaduwd door de twee andere Triforce-dragers, Link en Ganon.

Wil je de petitie ondertekenen, dan kan dat hier.

Zelda en Sheik

FOK!filmtips van de dag: Dumb & Dumber

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De musical Grease is vooral bekend geworden om zijn tijdloze muziek. Nummers als Grease Lightning en Hopelessly devoted to you werden wereldhits en zijn nog steeds veel te horen in het uitgaansleven. De film maakte wereldsterren van Olivia Newton-John en John Travolta, die juist was doorgebroken met het rauwere Saturday Night Fever. Het duo kwam er echter snel achter hoe vergankelijk roem is. Olivia Newton-John speelde na Grease nooit meer een grote rol. En John Travolta raakte tijdens de jaren tachtig langzaam in de vergetelheid totdat hij in 1994 een grootse comeback vierde met Pulp Fiction. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Lloyd is dom, maar zijn vriend Harry waar hij mee samenwoont is wellicht nog dommer. Vlak voordat Lloyd wederom wordt ontslagen ontmoet hij de vrouw van zijn leven in zijn taxi. Hij ziet hoe ze een koffer achterlaat, waarin losgeld zit voor haar ontvoerde man. Omdat hun leven zo goed als zinloos is pakken ze hun spullen en gaan haar achterna, richting Aspen, achtervolgd door de criminelen. Dumb & Dumber is te zien om 20.30 uur op Veronica.

Jos is een ervaren politicus van een extreem politiek correcte partij die er slecht voor staat. Als zijn dochter Zoë een relatie krijgt met Sjef, een jonge marechaussee, komt Jos in aanraking met de volkse logica van zijn nieuwe schoonfamilie. Sjef's vader Nico, Jordanees, is autohandelaar en haat politici. Hij heeft een groot hart, maar ook zijn eigen gevoel voor rechtvaardigheid en logica. Als hij al stemt, is het op één van de mopperpartijen. Jos begint de standpunten van de schoonfamilie te gebruiken in zijn politieke optreden, wat hem snel doet stijgen in de peilingen. Jos weet niet waar volks ophoudt en rechts begint.

'Vox populi', wat letterlijk 'de stem van het volk' betekent - is na Simon en Sextet het derde deel in de trilogie die regisseur Eddy Terstall maakte over de eigentijdse Nederlandse samenleving. Te zien om 22.20 uur op Nederland 3.

The Last Song en Tremors 4: The Legend Begins zijn vanavond ook te zien op de televisie.

Anelka duikt op bij West Bromwich Albion

Nicolas Anelka verbindt zich voor twee seizoenen aan West Bromwich Albion. De spits heeft met succes de medische keuring doorlopen.

Het is voor Anelka de zesde club waarmee hij in Engeland een dienstverband aangaat. De Fransman speelde voor het laatst in de Premier League bij Chelsea. Daarna liepen avonturen bij Shanghai Xenhua en Juventus op niets uit.

West Brom was op zoek naar een spits die voor de komende seizoenen het doelpuntenaantal van de ploeg flink kan opschroeven. Bovendien is Anelka een welkome versterking met het oog op het vertrek van Romelu Lukaku, die terugkeerde naar Chelsea.

Anelka speelde in Engeland al voor Arsenal, Liverpool, Bolton Wanderers, Manchester City en Chelsea. Verder stond hij ook onder contract bij onder meer Real Madrid en Paris Saint-Germain.

[Tour] Impey eerste Afrikaan in het geel

Daryl Impey zorgde donderdag voor een unieke prestatie in de Tour de France. De Zuid-Afrikaan van Orica-Greenedge loste zijn collega Simon Gerrans af als geletruidrager en is de eerste Afrikaan die de leiderstrui in de Tour draagt. In totaal droegen nu 23 nationaliteiten het geel.

Frankrijk gaat nog altijd ruimschoots aan de leiding wat het aantal dagen geel betreft. De teller voor het gastland staat op 708. België had 423 dagen het geel en Italië 189. Nederland staat met 72 gele truien zevende achter Spanje (135), Luxemburg (96) en Zwitserland (73).

[WBD] Lisicki via thriller naar finale

Sabine Lisicki heeft zich donderdag geplaatst voor de finale van Wimbledon. De Duitse tennisster sloeg zich in drie sets langs de verliezend finaliste van vorig jaar, Agnieszka Radwanska: 6-4, 2-6, 9-7. Voor Lisicki, die eerder Serena Williams uitschakelde, is het haar eerste grandslamfinale. Ze treft daarin Marion Bartoli.

Lisicki leek feller aan de partij te beginnen en de Duitse plaatste in de zevende game de eerste break. Dat was voldoende om de eerste set met 6-4 voor zich op te eisen.

Ook in de tweede set was de eerste break, ditmaal in de openingsgame, voor Lisicki. Radwanska counterde echter een game later en halverwege de set herhaalde dat verhaaltje zich. Een derde break voor Radwanska bleek beslissend en de Poolse trok de stand gelijk.

De winst in het tweede bedrijf gaf Radwanska vervolgens vleugels in de derde set. De Poolse sloeg in de tweede game toe met een servicebreak en liep uit naar 3-0. Lisicki rechtte de rug echter en kwam weer langszij.

Via een break nam de Duitse vervolgens een 5-4 voorsprong, maar Radwanska weigerde nu op te geven. Ze kreeg drie breakpunten die door Lisicki werden weggeserveerd. Een vierde breakkans was echter wel aan Radwanska besteed.

De volgende games waren nerveus van beide speelsters. Uiteindelijk lukte het Lisicki om naar 8-7 te breken en de 23-jarige Duitse serveerde de partij nu wel uit.

Vrouwenhater neukt geit

Een Keniaanse man die genoeg heeft van vrouwen, besloot onlangs zijn kwakje in iets anders te lozen. Omdat hij geen homo wilde zijn, besloot hij een geit alle hoeken van het weiland te laten zien. Vandaag is hij tot zeven jaar cel veroordeeld, zo meldt de gezaghebbende nieuwssite The Zim Diaspora.

Francis Makonda werd afgelopen zondag op heterdaad betrapt. De beste man nam het dier snoeihard van achteren. Dit met zijn zwarte, doch paarsgepunte lans. Of de geit erover heeft gemekkerd, is helaas niet bekend.

Vandaag moest Makonda voor de rechter verschijnen. Hij had echter een bijzondere reden voor zijn geslachtsdaad. Hij heeft vele relaties met vrouwen zien stuklopen. Hierdoor is hij zo teleurgesteld en is hij het vertrouwen in hen kwijt, dat hij zich dus heeft vergrepen aan een geit.

De rechter is van mening dat hier slechts een zware straf gepast is: zeven jaar op water en brood. Dit omdat de Kenianees een echte gezinsvader is en om anderen met dezelfde ideeën af te schrikken. Makonda heeft twee weken de tijd om tegen het vonnis in beroep te gaan.

'Madeleine McCann leeft mogelijk nog'

De Britse politie denkt dat het in 2007 verdwenen meisje Madeleine McCann wellicht nog leeft. Scotland Yard liet donderdag weten over 'nieuw bewijs en nieuwe getuigenverklaringen' te beschikken.

Madeleine verdween op 3 mei 2007 vlak voor haar 4e verjaardag in de Portugese Algarve. Ze was daar op vakantie met haar ouders. De politie heeft 38 mensen in het vizier bij het nieuwe onderzoek. Twaalf van deze mensen zijn Britten die in Portugal waren toen Madeleine verdween. De rest komt uit andere Europese landen.

"We geloven nog steeds dat er een kans is dat Madeleine nog in leven is", zei Scotland Yard in een verklaring.

Voortbestaan Ibn Ghaldoun blijft onzeker

Het is nog niet zeker of de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun kan blijven bestaan. Dat hangt af van de uitkomsten van het strafrechtelijk onderzoek naar de examendiefstal en van het onderzoek dat de onderwijsinspectie doet naar het bestuur, meldt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) donderdag.

Dekker reageert in een brief aan de Tweede Kamer op de plannen van een christelijke scholenorganisatie, de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in Rotterdam (CVO), om de omstreden islamitische school voor vier tot vijf jaar onder haar hoede te nemen.

Dekker wil dat er snel meer duidelijkheid komt over de plannen. Tegelijkertijd wijst hij erop dat de onderzoeken van justitie en de inspectie nog in volle gang zijn. "Op basis van de uitkomsten van die onderzoeken trek ik mijn conclusies voor de toekomst van de school", schrijft Dekker.

De inspectie onderzoekt of het bestuur van de school fouten heeft gemaakt en of de school in staat is 'duurzaam goed onderwijs te bieden'. De uitkomsten van het onderzoek en de eventuele consequenties die Dekker eraan verbindt, worden na de zomer bekend.

X-Files reünie op Comic-Con

Sciencefictionserie The X-Files krijgt een officiële reünie van cast en crew tijdens San Diego Comic-Con. Dat bevestigen bronnen bij de organisatie van de jaarlijkse pop culture conventie. De reünie wordt georganiseerd door het Amerikaanse TV Guide.

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat de door Chris Carter ontwikkelde tv-serie van start ging. In The X-Files onderzochten FBI-agenten Dana Scully (Gillian Anderson) en Fox Mulder (David Duchovny) zaken van bovennatuurlijke aard. De serie liep van 1993 t/m 2002, had 202 afleveringen, twee speelfilms en twee spin-offseries.

De reünie vindt plaats op donderdag 18 juli, in de vorm van een panel in één van de grootste zalen van het San Diego Convention Center. Namen die bevestigd zijn voor het panel zijn Carter, Anderson en Duchovny, naast andere schrijvers en producers van de serie. Tijdens het panel hebben fans de gelegenheid vragen te stellen aan de panelleden.

Het is niet de eerste keer dat een panel op Comic-Con wordt gebruikt voor een reünie in plaats van de promotie voor een nieuwe serie of film. Vorig jaar genoot een vergelijkbaar panel voor de kortdurende maar bij fans zeer populaire serie Firefly veel populariteit.

Icedome houdt dwangsom achter de hand

De Almeerse ijsbaan Icedome wacht de uitspraak van het kort geding tegen de KNSB af voordat het een dwangsom gaat eisen. Dat zei advocaat Harro Knijff vandaag na het kort geding in Utrecht. Hij deed geen uitspraken over de hoogte van de dwangsom. Eerst wil Icedome de uitspraak op 19 juli afwachten.

Aanleiding voor het kort geding is het herhaalde uitstel door de KNSB van het besluit over de nieuwe schaatstempel van Nederland. Als de beslissing negatief uitvalt voor de Almeerders eisen zij een dwangsom. Volgens Icedome heeft de KNSB namelijk al een toezegging voor de begeerde A-licentie gedaan.

"Het bedrag van die dwangsom weet ik niet uit mijn hoofd, maar die zouden sportbonden als KNSB en NOCNSF kunnen betalen", aldus Knijff, die namens Icedome eiste dat er door de sportbonden snel een beslissing wordt genomen.

De advocaat van de KNSB en NOCNSF wilde na afloop van het kort geding geen commentaar geven.

PES 14 krijgt een hart

PES 14 krijgt het systeem genaamd 'Heart', dat is gericht op het besturen van de emotie van de spelers op het veld. Kei Masuda van Konami legt het allemaal uit in een nieuw videodagboek.

Het Heart-systeem simuleert motivatie en emotie van spelers in het veld. Thuiswedstrijden geven je spelers bijvoorbeeld een extra boost, terwijl uitwedstrijden zorgen dat ze sneller geintimideerd raken.

PES 14 komt 20 september uit op pc, PlayStation Portable, PlayStation 3 en Xbox 360.

Oranje blijft vijfde op wereldranglijst FIFA

Het Nederlands elftal staat voor de tweede maand op rij vijfde op de wereldranglijst van de FIFA. Dat werd duidelijk uit de donderdag gepubliceerde lijst. Oranje won in juni op een oefentrip in Azië van Indonesië (3-0) en China (2-0).

Spanje blijft ondanks de verloren finale van de Confederations Cup aan kop. De regerend Europees - en wereldkampioen wordt net als vorige maand gevolgd door Duitsland. Colombia is na een stijging van vier plekken de verrassende nummer drie. Argentinië staat vierde.

Terug in de top tien is Brazilië. De Goddelijke Kanaries wonnen zondag in eigen land de Confederations Cup en zagen dat beloond worden met een stijging van dertien plaatsen. Brazilië, dat vorige maand naar een historisch lage 22e plek zakte, staat nu negende.

De verliezend halvefinalisten op de Confederations Cup stegen ook. Italië ging van acht naar zes, terwijl Uruguay van negentien naar twaalf sprong.

Oude bekenden in Lightning Returns

Square Enix heeft de 'The Divine Task'-trailer uitgebracht waarin er meer over het verhaal, actie en personages van Lightning Returns: Final Fantasy XIII onthuld wordt.

In deze trailer zien we Hope, die Lightning van belangrijke informatie zal voorzien tijdens haar queeste. Vreemd genoeg is Hope niet langer een volwassen man maar is weer de jongen die hij was toen Lightning hem voor het eerst ontmoette. In de video zien we ook de onthulling van de nieuwe locatie 'The Ark'. Hope begeleidt Lightning op haar avonturen vanuit deze ruimte waar de tijd stil is komen te staan.

Naast Hope zien we nog een oude bekende, Fang is weer terug! Ze is de leider van een mysterieuze bende die in de 'Dead Dunes' wonen. Of FInal Fantasy-chick Vanille ook weer terug komt is nog even afwachten.

Lightning Returns: Final Fantasy XIII komt 14 februari uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Frank wint weer in Oostenrijk

Wielrenner Mathias Frank heeft ook de vijfde etappe van de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De Zwitser van BMC, die gisteren ook al mocht juichen, hield op het slotklimmetje naar Sonntagberg vijf seconden over op Rafal Majka (Saxo Bank). Nicolas Edet (Cofidis) gaf nog een tel toe.

Kevin Seeldraeyers werd negende. De Belgische Astana-renner behoudt de leiding in het algemeen klassement. Riccardo Zoidl (Gourmetfein-Simplon) pakte zeven seconden terug. De Oostenrijker staat nu tweede op 52 tellen van Seeldraeyers.

Final Fantasy X en X-2 krijgt nieuw einde

De opgepoetste compilatie van Final Fantasy X en Final Fantasy X-2 krijgt een compleet nieuw einde. Volgens het Japanse tijdschrift Shonen Jump gaat het om een nieuw animatiefilmpje van dertig minuten van scriptschrijver Kazushige Nojima en met nieuw ingesproken stemmen. Uitgever Square Enix weigert te reageren op het bericht.

Final Fantasy X en Final Fantasy X-2 werden in 2001 en 2003 uitgegeven voor PlayStation 2. Beide spellen worden dit najaar tezamen opgepoetst in de winkel gelegd voor PlayStation 3. De twee spellen worden ook los verkocht voor PlayStation Vita.

Mocht de remake goed verkopen, dan heeft Square Enix al nieuwe plannen. Ontwikkelaar Yoshinori Kitase zou Final Fantasy XII, dat in 2006 verscheen voor PlayStation 2, graag willen oppoetsen, zo zei hij vorige maand in een interview met de website RPG Site. Square Enix heeft daarvoor echter nog geen toestemming gegeven.

Square Enix heeft er de laatste tijd een handje van zijn oudere games op te poetsen. De eerste Final Fantasy uit 1987 is inmiddels ook te spelen op iPhone. Het derde deel is opgepoetst met een 3D-spelwereld en is verkrijgbaar voor Ouya en Nintendo DS. Ook latere spellen in de reeks zijn opnieuw uitgegeven voor Gameboy Advance, pc of voor tablets en smartphones.

PvdA trapt op rem inzet particuliere beveiligers

Regeringspartij PvdA is nog niet toe aan de inzet van private beveiligers om koopvaardijschepen tegen piraten te beschermen. Dat bleek donderdag tijdens een debat met minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) over de kwestie. Volgens Sultan Günal-Gezer (PvdA) loopt het kabinet veel te hard van stapel.

"Daarmee worden belangrijke stappen overgeslagen", zei Günal-Gezer over het plan om onder voorwaarden huurlingen toe te staan op de schepen. "Voor mijn fractie gaat zorgvuldigheid boven snelheid." Dat het geweldsmonopolie bij de overheid ligt, noemde zij een 'zeer belangrijk principe' dat niet al te makkelijk uit handen moet worden gegeven.

De PvdA'er is er nog niet van overtuigd dat de inzet van militaire beveiligingsteams zijn grenzen heeft bereikt. Alleen als dat het geval is, wil zij praten over alternatieven. Ook het CDA was kritisch. Raymond Knops (CDA) vroeg zich af of het kabinet niet als een 'blind paard' richting particuliere beveiliging galoppeert. De CDA'er gaat daarom nog niet akkoord met de inzet van private beveiligers.

Ook D66 en de SP kunnen nog niet instemmen met de inzet van gewapende beveiligers. De VVD en PVV steunen de bewindsvrouw wel onomwonden. Zowel Ronald Vuijk (VVD) als Raymond de Roon (PVV) drong erop aan snel met regelgeving te komen.

Voor Hennis zijn de grenzen van de inzet van militaire beveiligers wel bereikt. Ze benadrukte dat het uitgangspunt is dat de schepen worden beveiligd door militaire teams; particuliere beveiligers blijven de uitzondering. Er is geen sprake van een koerswijziging, stelde zij. Bovendien krijgt de Kamer alle gelegenheid om zich te bemoeien met de voorwaarden waaronder de gewapende huurlingen kunnen worden ingezet.

Het kabinet besloot in april om gewapende particuliere beveiligers toe te staan om koopvaardijschepen voor de kust van Somalië te beschermen tegen piraten. Tot nu toe kan dat niet, omdat het geweldsmonopolie bij de overheid ligt. Daarop klonk veel kritiek, met name van de reders. De inzet van militaire beveiligers zou niet in alle gevallen een oplossing bieden.

[Tour] Greipel blijft Sagan en Kittel voor

André Greipel heeft de zesde etappe in de Tour de France, van Aix-en-Provence naar Montpellier (176,5 km), op zijn naam geschreven. De Duitser was de snelste in de massasprint. Daryl Impey nam het geel over van zijn ploegmaat Simon Gerrans.

De Spanjaard Luis Angel Maté ging aan het begin van de etappe alleen op avontuur. Hij kreeg een maximale voorsprong van ruim vijf minuten, maar daarna liep het snel terug en werd hij teruggepakt door het peloton.

De Wit-Rus Sivtsov (Sky) wa als eerste boven op de enige beklimming van de dag en kreeg één bergpunt. In het vervolg van de rit bleef het rustig in het peloton. Pas zo'n vijftig kilometer voor de meet ging het tempo omhoog.

Sprinter Mark Cavendish kwam zo'n veertig kilometer voor de streep ten val. Hij kon zijn weg vervolgen, maar moest wel het gat met het peloton dichten. Hij slaagde daar uiteindelijk ook in. Elf kilometer voor de streep was er wederom een valpartij in het peloton waarbij onder meer Brajkovic was betrokken. Ondanks dat hij gehavend was, vervolgde hij zijn weg.

De rit eindigde, net als gisteren in een massasprint. Daarin was het André Greipel die Peter Sagan en Marcel Kittel voorbleef.

Uitslag zesde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 André Greipel LOT BEL 3.59:02
2 Peter Sagan CAN SLW z.t.
3 Marcel Kittel ARG DUI z.t.
4 Mark Cavendish OME GBR z.t.
5 Juan José Lobato del Valle EUS SPA z.t.
6 Alexander Kristoff KAT NOO z.t.
7 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.
8 Danny van Poppel VAC NED z.t.
9 Roberto Ferrari LAM ITA z.t.
10 Samuel Dumoulin AG2 FRA z.t.

Blizzard test verkoop in Warcraft

Blizzard Entertainment gaat het mogelijk maken voor gamers om in de online spelwereld van World of Warcraft virtuele voorwerpen te kopen. De optie wordt op dit moment door het bedrijf getest en zal alleen in bepaalde landen gebruikt worden. Dat laat een woordvoerder van het Amerikaanse gamebedrijf donderdag weten.

Het is niet bekend om welke landen het zou moeten gaan. Vermoedelijk gaat het om de Aziatische markt. Blizzard maakt al onderscheid tussen abonnementsvormen in verschillende landen. Zo betalen spelers in Azië voor de tijd die zij in World of Warcraft doorbrengen, terwijl gamers in Europa en de Verenigde Staten een maandabonnement afsluiten.

Helemaal nieuw is het kopen van virtuele voorwerpen voor World of Warcraft niet. Via Blizzards eigen webshop kunnen spelers beesten kopen die als huisdier of vervoersmiddel gebruikt kunnen worden. Deze voorwerpen kunnen, in tegenstelling tot datgene wat nu door het bedrijf getest wordt, niet in de virtuele wereld gekocht worden.

Oranje oefent begin maart tegen Frankrijk

Het Nederlands elftal speelt op 5 maart een oefeninterland in en tegen Frankrijk. Dat maakte de KNVB woensdag bekend. De speellocatie en het tijdstip worden later door de Franse voetbalbond bepaald.

Het oefenduel staat voor Nederland vrijwel zeker in het teken van de voorbereiding op het WK, waarvoor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal zo goed als geplaatst is. Met nog vier wedstrijden te gaan verdedigt Nederland in groep D een voorsprong van zeven punten op nummer twee Hongarije. Frankrijk staat in poule I tweede achter Spanje.

Nederland en Frankrijk troffen elkaar voor het laatst op het EK 2008. Oranje was destijds in de groepsfase met 4-1 te sterk.

Ex Shakira krijgt geen toegang tot bankrekening

Shakira heeft een succesje geboekt tegen haar ex-vriend. Antonio de la Rua probeerde via de Zwitserse rechter toegang tot een van haar bankrekeningen af te dwingen, maar heeft bot gevangen. Volgens hem staat op de rekening geld uit hun zakelijke relatie.

De la Rua, die voor de breuk met Shakira in 2011 actief was als haar adviseur, beweert dat de twee daarna mondeling overeenkwamen om hun relatie als zakelijke partners wel voort te zetten. Volgens de rechter in Genève is daar echter niet genoeg bewijs voor en is Shakira de enige eigenaar van de rekening, blijkt uit nu opgedoken documenten.

De ex van de zangeres trekt al enige tijd flink ten strijde tegen haar. De la Rúa stelt dat hij een groot aandeel heeft gehad in Shakira's succes op financieel gebied en eist honderd miljoen dollar van haar. Hij spande ook een rechtszaak tegen haar aan in New York en Los Angeles.

Rusland bespioneert Nederlandse gemeenten

Nederlandse gemeenten zijn het mikpunt van buitenlandse inlichtingendiensten. Vooral Rusland, gevolgd door China en Iran proberen door spionage vertrouwelijke informatie in handen te krijgen. Dat zegt plaatsvervangend hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) Marc Kuipers in het blad Binnenlands Bestuur.

De buitenlandse spionnen zijn vooral geïnteresseerd in informatie over energievoorziening en EU-zaken. Maar ook de gemeentelijke basisadministratie is doelwit, bijvoorbeeld om een valse identiteit voor Russische spionnen te creëren, net als politiegegevens of vreemdelingendossiers. "We hebben informatie over de manier waarop Rusland bezig is mensen te rekruteren om aan geboorte- en overlijdensaktes te komen", aldus Kuipers.

De geheime diensten hebben het vooral voorzien op ambtenaren met de beste informatiepositie en zoeken naar mensen die kwetsbaar en eventueel benaderbaar zijn. Het gaat daarbij niet per se om burgemeesters, wethouders of topambtenaren. Ook secretaresses of systeembeheerders hebben vaak toegang tot het hele systeem.

Kuipers stelt dat gemeenteambtenaren zich vaak onvoldoende realiseren dat ze interessante informatie in huis kunnen hebben voor buitenlandse geheime diensten. "Ze vinden het onvoorstelbaar. Dat is toch iets van de Koude Oorlog, of: dat doen toch alleen de grote landen bij elkaar? En ten slotte: dat slaat toch alleen op de rijksoverheid?"

Debat ceremonieel koningschap in België

Parlementariërs in België grijpen de woensdag aangekondigde abdicatie van koning Albert II aan om de discussie aan te slingeren over verdere inperking van de macht van de vorst en de eventuele overstap naar een puur ceremoniële monarchie. "Nu is het momentum om de monarchie aan te passen aan de 21e eeuw", zegt Jan Jambon van de nationalistische Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA).

Hoewel zijn rol al grotendeels ceremonieel is, kan de Belgische monarch zich in het formatieproces mengen. Daarnaast is het zijn taak door het parlement aangenomen wetten met zijn koninklijke handtekening te bekrachtigen en beschikt hij over de mogelijkheid om veroordeelde criminelen amnestie te verlenen.

De monarchie is geliefder in Wallonië dan in Vlaanderen. "De monarchie heeft niet echt meer een plek in moderne democratieën, maar geniet nog brede steun in België. De vraag is: hoe kan de monarchie haar rol vervullen in het nieuwe België", zegt Wouter Beke, leider van de christendemocratische CD&V.

Premier Elio Di Rupo had woensdag vooral lovende woorden over voor de scheidende vorst Albert, die door zijn zoon kroonprins Filip wordt opgevolgd. "Nu we een nieuwe koning krijgen, kunnen we de toekomst rustig, met vertrouwen en optimistisch tegemoet zien", zei Di Rupo. Prins Filip zei zich bewust te zijn van de 'verantwoordelijkheid' die het koningschap met zich meebrengt.

Japanse reuzenspinkrab Alexander dood

De Japanse reuzenspinkrab Alexander is overleden. De megakrab kwam woensdagochtend aan in Sea Life in Scheveningen, maar is donderdagochtend dood gevonden door zijn verzorgers. Dat bevestigt een woordvoerder van het onderwaterattractiepark.

Het is nog onbekend waaraan de krab, die met uitgestrekte scharen 3,5 meter groot is, is overleden. "Het kan een combinatie zijn van dingen. Het kan aan het voer hebben gelegen of stress die hij heeft ondervonden tijdens de reis, maar dat is allemaal suggestief", aldus een woordvoerder.

Onderzoek moet uitwijzen waaraan de 40-jarige krab, die volgroeid 4,5 meter groot kan worden, is overleden. Een stukje van het weefsel is opgestuurd naar het laboratorium. Voorlopig komt er geen nieuwe krab naar de badplaats. Volgens de woordvoerder beschikt Sea Life niet over nog een krab van een dergelijke grootte.

69 nieuwe gevallen van mazelen

De afgelopen week zijn 69 nieuwe gevallen van mazelen opgedoken. Sinds begin mei is de ziekte nu bij 230 mensen vastgesteld, vooral bij kinderen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vermoedt op basis van signalen uit GGD-regio's dat het totaal aantal ziektegevallen waarschijnlijk veel groter is.

Afgelopen week kwamen twee mensen met mazelen in het ziekenhuis terecht. Vorige week waren vijf mensen opgenomen.

Sinds eind vorige mei kampt de biblebelt, een strook van Zeeland tot de Veluwe, met een uitbraak van mazelen. Vorige week besloot het RIVM al dat kinderen in het gebied een extra vaccinatie kunnen krijgen tegen de ziekte.

In 95 procent van de gevallen zijn de zieken niet gevaccineerd. Twee derde van de mensen die mazelelen hebben zijn tussen de 4 en 12 jaar.

Benno L. overweegt kort geding om woonplaats

De voor misbruik veroordeelde zwemleraar Benno L. overweegt juridische stappen tegen drie gemeenten. Onder meer de gemeente Kerkrade kan een kort geding verwachten. Dat meldt voorzitter Pieter Vleeming van de Bond van Wetsovertreders, die opkomt voor (ex-)gedetineerden en de zaak namens L. aanspant.

Benno L. woont momenteel in een aanleunwoning van tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray, maar wil zo snel mogelijk op zichzelf wonen. L. kwam officieel begin vorige maand op vrije voeten nadat hij twee derde van zijn straf uit had gezeten.

De drie gemeenten waartegen L. het kort geding overweegt hebben zich alle drie kritisch uitgelaten over zijn komst. De zwemleraar hoopt met de juridische stappen af te dwingen om zich zo snel mogelijk in een van de gemeenten te vestigen.

Ook het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich bezighoudt met de voorwaardelijke invrijheidstelling, de Centrale Voorziening Voorwaardelijke Invrijheidsstelling, wil Benno L. een kort geding aanspannen. Dit onderdeel zou er volgens L. onterecht voor zorgen dat hij langer in de tbs-kliniek moet blijven, terwijl daar wettelijk geen grondslag voor is, legt Vleeming uit.

L. werd in 2009 gearresteerd voor het jarenlang misbruiken van tientallen jonge en vaak verstandelijk gehandicapte meisjes. De zwemleraar werd in mei 2011 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar cel.

Kinderen Mandela terug in oude graf

De drie overleden kinderen van Nelson Mandela zijn donderdag in hun oude graven opnieuw ter aarde besteld. Een rechter had daar een dag eerder opdracht toe gegeven. De begrafenisceremonie in Qunu werd onder anderen bijgewoond door familieleden van Mandela.

Mandla Mandela, kleinzoon van de ex-president van Zuid-Afrika, had de stoffelijke overschotten van de kinderen in 2011 over laten brengen naar een begraafplaats in Mvezo, de geboorteplaats van Mandela. Verontwaardigde familieleden stapten eerder deze week naar de rechter en eisten dat de lichamen werden teruggebracht naar hun oude graven.

Mandela ligt al weken in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij ligt aan de beademingsapparatuur. Volgens zijn echtgenote Graca Machel lijdt hij echter zelden pijn.

Schippers geeft startschot Vierdaagse

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) geeft dit jaar het startschot voor de Nijmeegse Vierdaagse. Dat maakte de organisatie donderdag bekend. Op dinsdag 16 juli om 04.00 uur start de 97e editie van de Vierdaagse.

"Mensen doen mee omdat ze lekker willen lopen, omdat ze het gezellig willen hebben, omdat ze dat kruisje willen halen. Daar trainen ze hard voor. En daarmee verbeteren ze ook hun conditie, vallen ze af, of zitten ze lekkerder in hun vel. Dat is de mooiste beloning", zegt Schippers. "En het feit dat mensen goed voor hun eigen gezondheid zorgen, daar kan een minister van Volksgezondheid alleen maar blij mee zijn."

Er hebben zich 46.000 mensen ingeschreven voor het jaarlijkse wandelevenement.

Leider Moslimbroederschap Egypte opgepakt

De leider van de Egyptische Moslimbroederschap, Mohammed Badie, is donderdag gearresteerd. Dat meldt persbureau AP op basis van bronnen in Egypte.

Badie werd woensdagavond gearresteerd in Marsa Matrouh, een resort aan de kust in het westen van Egypte. Hij zat in een villa van een zakenman die banden heeft met de Broederschap. Na zijn arrestatie is hij in een legerhelikopter naar Caïro gebracht.

De bronnen bedongen anonimiteit omdat ze geen toestemming hadden over de arrestatie te praten.

'Hoofd Windows-afdeling nieuwe Xbox-baas'

Julie Larson-Green is favoriet om Don Mattrick op te volgen als topman van Xbox Interactive Entertainment. Dat schrijft de financiële nieuwsdienst Bloomberg op basis van ingewijden. Larson-Green is op dit moment nog het hoofd van de Windows-afdeling van Microsoft. Vorige week presenteerde zij nog de aanpassingen die dit najaar worden doorgevoerd in Windows 8.

Microsofts topman Steve Ballmer zou volgende week zijn management willen vernieuwen. Hierbij zou Larson-Green de zeggenschap krijgen over alles wat met de Xbox-spelcomputer en de Surface-tablets te maken heeft. Bloomberg benadrukt dat de herstructurering van het management van de softwaregigant nog niet vastligt.

Maandag werd bekend dat Don Mattrick, na zes jaar voor Microsoft gewerkt te hebben, het bedrijf verlaat. Hij wordt algemeen-directeur bij gamebedrijf Zynga.


'Hoofd Windows-afdeling nieuwe Xbox-baas' (Foto: Novum)

'Corona op weg naar Grolsch Veste'

Nacer Chadli is nog niet verkocht, maar FC Twente heeft wel al zijn vervanger op het oog. De twintigjarige Mexicaan Manuel Corona moet volgens Voetbal International de Belgische aanvaller opvolgen in Enschede.

Volgens VI was de zaakwaarnemer van Corona afgelopen weekend in De Grolsch Veste voor een gesprek met voorzitter Joop Munsterman en commissaris Aldo van der Laan. Momenteel staat de Mexicaan in eigen land nog onder contract bij CF Monterrey, waarmee hij vorig jaar deelnam aan het WK voor clubs.

Behalve FC Twente zou ook Borussia Dortmund interesse hebben in Corona, die op dit moment met Mexico actief is op het WK-20 in Turkije.

Mendes da Silva vindt onderdak bij Panathinakos

David Mendes da Silva vervolgt zijn voetbalcarrière in Griekenland. De 30-jarige Rotterdammer heeft voor drie jaar getekend bij Panathinakos, meldt hij donderdag op Twitter. Mendes da Silva zat al een tijdje zonder club, nadat zijn contract bij het Oostenrijkse Red Bull Salzburg in februari was ontbonden.

"We gaan een nieuw avontuur aan, ik heb er heel veel zin in", stelde Mendes da Silva, die eerder in eigen land voor AZ, NAC en Sparta speelde. Hij kwam bovendien zeven keer voor het Nederlands elftal uit.

Mendes da Silva moet het bij zijn nieuwe werkgever zonder Europees voetbal doen. Panathinaikos werd door de UEFA uitgesloten van de Europa League omdat het niet aan de voorwaarden van Financial Fair Play voldeed.

Trainer bij Panathinaikos is overigens oud-Ajacied Yannis Anastasiou.

Foto Klein-reclame op pand failliete Block

Opmerkelijke posters in Leiden. Op de ruiiten van het pand van het failliete Block stonden posters die verwezen naar Foto Klein 100 meter verderop.

Op de poster stond: "Voor een dichte deur? Bij Foto Klein helpen wij u graag verder."  En daaronder het adres in de winkelstraat. De posters waren aan de buitenkant geplakt. In de loop van de middag waren de posters verwijderd. Block ging een paar weken geleden failliet. Of de reclame effect heeft gehad is niet bekend. Hieronder de foto.


Foto: Bjorn Wetsels

Laatste trailer Pacific Rim

Warner Bros. geeft Pacific Rim nog een extra boost met een laatste trailer. Waar eerder de nadruk lag op de gigantische robots en bijbehorende actiescènes, gaat de nieuwe trailer meer over het menselijke aspect.

Dat betekent niet dat de actie geheel ontbreekt, zoals je hieronder kunt zien.

Pacific Rim, van regisseur Guillermo del Toro en met Charlie Hunnam en Idris Elba in de hoofdrollen, is vanaf 18 juli in de Nederlandse bioscopen te zien.

[Upd][Tour] Bouhanni, Kessiakoff stappen af

Nacer Bouhanni is in de zesde etappe van de Tour de France afgestapt. De Fransman kwam gisteren in de slotkilometer hard ten val, en in de rit van vandaag reed hij al snel op achterstand. Zo'n 91 kilometer voor de finish besloot hij in de remmen te knijpen.

Update 15:52 uur

Ook Fredrik Kessiakoff is zojuist afgestapt. De Zweed van Astana was gisteren ook betrokken bij de massale valpartij. Tijdens de Tour van 2012 droeg Kessiakoff nog geruime tijd de bolletjestrui.

Rosberg beschouwt Mercedes nu als favoriet

Nico Rosberg beschouwt Mercedes als een van de grote favorieten voor de zeges in de Formule 1. De Duitse renstal pakte dit seizoen al vijfmaal de poleposition en boekte met Rosberg al twee zeges. Daar moet dit weekend in Duitsland weer eentje bij komen.

Mercedes kende enkele moeilijke jaren met veel bandenproblemen, maar deze zijn nu opgelost. Rosberg: "Langzaam maar zeker schuiven we in een favorietenrol. We hebben drie moeilijke jaren gekend, waarin we veel hebben geleerd. Nu lijkt alles op zijn plaats te vallen. Het team is versterkt met geweldige mensen en tezamen hebben ze een zeer goede auto ontwikkeld. Daar komt bij dat we dit jaar meer in staat zijn om bij te blijven in de ontwikkelingsstrijd."

Teamgenoot Lewis Hamilton houdt nog een slag om de arm. "Wat mij betreft zijn we nog niet in staat om Red Bull consequent partij te geven, laat staan om ze te verslaan. Ze leiden beide kampioenschappen en alleen daarom al zijn ze nog de favoriet. We komen echter wel steeds dichterbij."

Nieuwe acteurs horrorfilm De Poel bekend

Jamie Grant, Alex Hendrickx, Chris Peters en Bart Klever zijn te zien in de Nederlandse thriller De Poel. Dat maakten de producenten donderdag bekend. De acteurs voegen zich bij hoofdrolspelers Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen en Katja Herbers.

In De Poel, het regiedebuut van Chris W. Mitchell, gaan twee gezinnen wildkamperen aan de oevers van een idyllisch bosmeertje, ver weg van de alledaagse drukte. Al snel blijkt dat een mysterieuze kracht die in het meertje huist het gezelschap niet meer wil laten gaan. Rotting en bederf slaan toe, en vervolgens ook waanzin en moord.

Het scenario van De Poel is geschreven door Mitchell en Scholten van Aschat. De productie ligt in handen van Jan Doense en Herman Slagter van House of Nederhorror en San Fu Maltha van Fu Works. Het project wordt deels gefinancierd via crowdfunding.

De opnames vinden deze en volgende maand plaats in Overijssel. De film gaat begin volgend jaar in première.

[WBD] Bartoli na zes jaar weer in finale

Marion Bartoli staat voor het eerst in zes jaar weer in de finale van Wimbledon. De Française maakte in de halve eindstrijd van het Engelse grandslamtoernooi korte metten met Kirsten Flipkens uit België: 6-1 en 6-2. Flipkens werd in de tweede set aan haar knie behandeld. In de finale wacht Agnieszka Radwanska of Sabine Lisicki.

Flipkens had in de vorige ronde nog grote indruk gemaakt door de manier waarop ze Petra Kvitova terugverwees. De als twintigste geplaatste Vlaamse kon die vorm echter niet weer tentoonspreiden. Ze liep meteen tegen een break aan en kwam die niet meer te boven.

Ook in het tweede bedrijf was Bartoli oppermachtig. De Française (15) pakte een dubbele break voorsprong voordat Flipkens zich aan haar knie liet behandelen. Met het gewricht nog iets verder ingepakt brak Flipkens eenmaal terug, maar Bartoli gaf haar opponente geen kans om terug te komen.

Voor Bartoli betekent de zege haar tweede finale bij een grandslamtoernooi. In 2007 verloor ze de eindstrijd op Wimbledon van Venus Williams. Sindsdien is haar beste resultaat een halvefinaleplaats in 2011 op Roland Garros.

Zoon Wendy van Dijk debuteert in Sinterklaasfilm

Sem van Dijk maakt zijn speelfilmdebuut in De Club van Sinterklaas & De Pietenschool. De 10-jarige zoon van Wendy van Dijk en Xander de Buisonjé zal te zien zijn naast de bekendste pieten van de Club van Sinterklaas. Sem is dolenthousiast over zijn hoofdrol, laat de producent donderdag weten. "Ik heb altijd al willen acteren", zegt hij. " Toen ik hoorde dat de keuze op mij was gevallen, was ik super blij!"

Van Dijk speelt de rol van Lucas, die na het vinden van de felbegeerde Gouden Pepernoot als enige kind een bezoek mag brengen aan de Pietenschool in Spanje. Dan blijkt er echter nog een tweede Gouden Pepernoot te zijn gevonden.

De opnames van De Club van Sinterklaas & De Pietenschool gaan in juli van start. De film verschijnt in oktober in de Nederlandse en Belgische bioscopen.

Lindsay Lohan laakt eigen stripperthriller

Lindsay Lohan heeft geen hoge pet op van haar film I Know Who Killed Me uit 2007. De actrice reageerde op Twitter op een enthousiaste fan, die vertelde de film twee keer achter elkaar te hebben gekeken. "Dat is twee keer te veel", reageerde de 27-jarige actrice. In de thriller speelt Lohan een stripper die na een verdwijning beweert iemand anders te zijn.

De actrice zit momenteel in een afkickkliniek. Ze liet zich in mei opnemen, om een celstraf te ontlopen. Lohan was dinsdag jarig, maar kreeg geen toestemming de kliniek te verlaten.

Lohan mocht wel een paar uur op internet en verstuurde talloze Tweets. "Ik lees jullie felicitatietweets. Ze zijn geweldig! Dank jullie wel, jongens."


Lindsay Lohan laakt eigen stripperthriller (Foto: Novum)

Milf te sexy voor zwembad

Madelyn Sheaffer uit Independence, in de Amerikaanse staat Missouri, klaagt het plaatselijke waterpretpark aan wegens discriminatie. De 43-jarige milf werd daar twee dagen geleden naar buiten geschopt. Volgens de nog immer strakke blondine omdat ze te sexy zou zijn.

Sheaffer bezocht dinsdagmiddag het lokale Adventure Oasis Water Park. Net toen ze met haar neefje en nichtje het water ingleed, kwamen er twee medewerkers van het park op haar af. Of ze even een broekje aan wilde trekken. Mensen namen nogal aanstoot aan haar minuscule string.

Ze vroeg of ze een leidinggevende mocht spreken. Hier ving ze echter bot. "Aankleden of oprotten", zei de beste man haar.

"Het voelde voor mij of juist ik als enige eruit werd gepikt", vertelt Sheaffer. "Het was gewoon leeftijds- en lichaamsdiscrimantie. Ik zag minstens vijf andere meisjes, nog niet half zo oud als ik, die dezelfde zwemkleding droegen. En zij mochten gewoon blijven."

De milf vroeg of de manager voor haar de politie wilde bellen, opdat ze aangifte kon doen. De koddebeiers waren snel ter plaatse, echter alleen om haar eruit te bonjouren. De rondborstige dame gaat het park nu aanklagen wegens discriminatie.

Te lekkere milf of ouwe taart?

Extra controles op warme stallen

De overheid moet in de zomer zorgen voor meer controles op de temperatuur van veestallen. De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met een voorstel van de Partij voor de Dieren dat hierom vraagt.

Behalve de temperatuur moet in de zomermaanden ook de luchtkwaliteit extra worden gecontroleerd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet hiervoor gaan zorgen, zegt de Tweede Kamer.

Volgens de Partij voor de Dieren komt het geregeld voor dat dieren doodgaan in bloedhete stallen doordat de ventilatoren in stallen het begeven.

Apothekers waarschuwen voor medicijngebruik ramadan

Moslims die medicijnen slikken en vanaf volgende week meedoen aan de ramadan moeten oppassen voor hun gezondheid. Die waarschuwing geeft apothekerskoepel KNMP donderdag af. Patiënten die tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten of drinken zijn mogelijk beter af met andere medicijnen of met een aangepaste dosering.

Sommige moslims nemen tijdens de vastenmaand geen medicijnen in. Anderen slikken hun medicijnen wel, maar doen dat in één keer na zonsondergang. Dat leidt er volgens de KNMP toe dat onder anderen diabetespatiënten, mensen met chronische pijnklachten of psychiatrische aandoeningen tijdens de ramadan vaker in het ziekenhuis belanden.

De apothekers adviseren moslims om contact op te nemen met hun huisarts. Die kan een andere dosering voorschrijven of andere geneesmiddelen voorschrijven die langer werken.

Overigens wijst de KNMP erop dat niet alle moslims hoeven mee te doen met de ramadan, die dinsdag begint en tot 7 augustus duurt. Onder anderen zieken, ouderen en zwangere vrouwen zouden volgens de koran niet verplicht hoeven vasten.

'Geen gevaarlijke situatie goederentrein Stroe'

Er is geen gevaarlijke situatie bij de goederentrein die donderdagmiddag werd stilgezet bij het Gelderse Stroe vanwege een mogelijk lek. Dat heeft een brandweerwoordvoerder laten weten, meldt Omroep Gelderland.

De brandweer meldde rond 14.00 uur op Twitter dat een kleine hoeveelheid milieubelastende vloeistof is vrijgekomen. Een leiding van de goederenwagon zou kapot zijn gegaan. Die wordt gerepareerd. Prorail laat weten te assisteren bij de hulpverlening.

De trein was onderweg van Apeldoorn naar Amersfoort. Er zou volgens de regionale omroep even voor het middaguur een melding van NS-medewerkers zijn binnengekomen over witte rook, wat zou duiden op een lek.

Door het incident rijden er tussen Amersfoort en Apeldoorn geen treinen maar bussen. Reizigers moeten volgens spoorbeheerder Prorail rekening houden met een vertraging van dertig tot zestig minuten. Naar verwachting duren de beperkingen tot 16.00 uur.

[KNVB beker] Ajax loot Volendam, Heerenveen tegen Twente

Zojuist heeft de loting plaatsgevonden voor de eerste en tweede ronde van de KNVB beker. In de eerste ronde treffen de zaterdag- en zondagamateurs elkaar. In de tweede ronde stromen de ploegen uit het betaalde voetbal in. Hieronder het overzicht.

Loting eerste ronde (27, 28, 29 augustus)

Thuis Uit  
FC Lisse TEC A
OJC Rosmalen HSV Hoek B
SVL EHC Heuts C
De Zouaven Ter Leede D
SHO AFC E
sv DFS SWZ/Boso Sneek F
Scheveningen VVSB G
RVVH JOS Watersgraafsmeer H
Harkemase Boys Rohda Raalte I
VV Noordwijk WKE J
rksv Volkel Rijnsburgse Boys K
Capelle FC Chabab L
HHC Hardenberg JVC Cuijck M
DVS'33 HVV Hollandia N
Ijsselmeervogels FC Lienden O
vv OWIOS EVV Echt P
SC Genemuiden sv Deurne Q
Kozakken Boys Be Quick 1887 R


Loting tweede ronde (24, 25, 26 september)

Thuis Uit
AZ Sparta Rotterdam
Winnaar H Vitesse
Ajax FC Volendam
FC Utrecht FC Den Bosch
Feyenoord FC Dordrecht
PSV Telstar
De Graafschap Excelsior
Excelsior '31 Willem II
Winnaar Q Helmond Sport
FC Oss VVV-Venlo
Winnaar R Winnaar G
Winnaar B HBS
Katwijk vv Cambuur
Achilles'29 HSC'21
Winnaar N Go Ahead Eagles
Smitshoek NAC Breda
Winnaar K Roda JC
Winnaar Q FC Emmen
RKC Waalwijk Heracles Almelo
Winnaar L Almere City FC
Wilhelmina'08 Winnaar F
SC Heerenveen FC Twente
FC Eindhoven Winnaar C
Winnaar E FC Groningen
Barendrecht Winnaar M
GVVV ADO Den Haag
PEC Zwolle Fortuna Sittard
Winnaar D Winnaar J
Winnaar I N.E.C. Nijmegen
De Treffers Winnaar P
ASWH ADO'20
Winnaar A MVV Maastricht


Van Toorenburg leidt officieel Fyra-commissie

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is donderdag officieel gekozen als voorzitter van de voorbereidende commissie voor de parlementaire enquête naar het debacle met hogesnelheidstrein Fyra. Ze kreeg vijf stemmen voor,één commissielid stemde blanco.

In de commissie zitten verder Ard van der Steur (VVD), Mei Li Vos (PvdA), Vera Bergkamp (D66), Machiel de Graaf (PVV) en Henk van Gerven (SP). Van Toorenburg sprak van "een prachtig team".

Van Toorenburg leidt officieel Fyra-commissie
Van Toorenburg leidt officieel Fyra-commissie (Foto: ANP)

George Lucas krijgt Amerikaanse kunstprijs

George Lucas ontvangt woensdag uit handen van de Amerikaanse president Barack Obama de National Medal of Arts and Humanities. De 69-jarige filmmaker, vooral bekend als bedenker van Star Wars, wordt door het Witte Huis geprezen vanwege zijn 'combineren van vertellen met oeverloos enthousiasme en de nieuwste technieken'. Dat valt te lezen op de website van het Witte Huis.

"Meneer Lucas heeft ons naar andere werelden gevoerd en sommige van de bekendste en meest geliefde films aller tijden gemaakt", voegt het Witte Huis er aan toe.

De ceremonie vindt plaats in het Witte Huis, waar nog elf anderen geëerd worden met de prestigieuze kunstprijs. Zo worden ook film- en theatermaker Tony Kushner, platenbaas Herb Alpert en landschapsarchitect Laurie Olin geëerd.


George Lucas krijgt Amerikaanse kunstprijs (Foto: Novum)

[Tour] Van den Broeck zit er doorheen

Jurgen van den Broeck ging vandaag niet meer van start in de zesde etappe van de Tour de France. Hij kwam gisteren in de vijfde rit zwaar ten val en blesseerde zijn knie.

Dat hij de Tour moet verlaten is als een mokerslag bij de Belgische klassementsrenner aangekomen. "Dit is de zwaarste teleurstelling uit mijn carrière. Gisteren leek alles nog goed, maar deze nacht heb ik geen minuut geslapen van de pijn", zo zei de renner van Lotto.

Duw komt Leonardo in beroep zwaarder te staan

Technisch directeur van Paris Saint-Germain Leonardo is donderdag in hoger beroep voor twaalf maanden geschorst voor het duwen van een scheidsrechter. Dat is vier maanden langer dan de Braziliaan in eerste instantie kreeg. Leonardo mag nu tot 30 juni volgend jaar geen officiële functie bekleden, meldt de Franse voetbalbond.

Aanleiding voor de straf is een incident begin mei na een wedstrijd tegen Valenciennes (1-1). Leonardo wachtte scheidsrechter Alexandre Castro op in de catacomben en gaf hem vervolgens een flinke duw. In eerste instantie werd Leonardo voor negen maanden geschorst. De Franse landskampioen vond die straf 'extreem zwaar' en ging in beroep.

De commissie van beroep van de Franse voetbalbond besloot verder de drie punten in mindering, die PSG ook kreeg als gevolg van Leonardo's misdragingen, los te koppelen van de zaak en terug te geven aan de tuchtcommissie van de bond.

Realtime gevechten in Pokemon Generations

De bedenkers van de game Pokemon Generations zullen ongetwijfeld gedacht hebben 'Als Nintendo het niet doet, dan doen we het toch lekker zelf'. Het resultaat is een 3D Pokémon-game met realtime gevechten die nog ook nog eens gratis is.

Pokemon Generations lijkt op de Nintendo handheld-titels, maar met het verschil dat het volledig in 3D is en je realtime kunt vechten in plaats van de turnbased-gevechten in de Nintendo-versies. 

In het filmpje hieronder kun je zien hoe een Pokemon-trainer zijn Charmander oproept en het gevecht aangaat met een Bulbasaur. Hoewel het gevecht niet ontploft van de actie geeft het wel een goed beeld van wat de onwikkelaars met deze game hebben willen bereiken.

De game is te downloaden via site van indidb.

Van Rijn tegen werklozen in thuiszorg

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) ziet geen heil in het plan om werklozen of vrijwilligers in te zetten in de thuiszorg. Mensen die zorg nodig hebben moeten volgens hem kunnen blijven rekenen op goede ondersteuning. Dat schrijft Van Rijn donderdag aan de Tweede Kamer. Daarmee neemt hij afstand van uitspraken van de Deventerse wethouder Margriet de Jager.

"Het door de wethouder geschetste beeld is nadrukkelijk niet in overeenstemming met mijn visie die ik heb neergelegd in de brief over de hervorming van de langdurige zorg", schrijft Van Rijn.

Persoonlijke verzorging moet, ook wanneer de gemeenten in 2015 verantwoordelijk worden voor een deel van de zorg, in handen blijven van professionals. Het werk laten uitvoeren door werklozen past daar niet bij, vindt Van Rijn.

De Jager deed haar uitspraken dinsdag in Nieuwsuur. Die leidden tot veel ophef. Ze nam haar uitspraken terug en bood excuses aan. De wethouder van lokale partij Deventer Belang overleefde woensdag in de gemeenteraad een motie van wantrouwen.

Bekendmaking cast Shades-film laat op zich wachten

De casting van de boekverfilming Fifty Shades of Grey wordt nog niet bekendgemaakt. Schrijfster E.L. James ontkent dat de acteurs worden onthuld op de aanstaande stripboek- en filmbeurs Comic Con. "Ik weet niet waar dat gerucht vandaan komt", twittert de Britse schrijfster. "Maar dat is het, een gerucht." De vijfdaagse beurs gaat op 17 juli van start in San Diego.

Vorige maand werd bekend dat de Britse regisseuse Sam Taylor-Johnson de film gaat regisseren. De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien. Over de casting van de film wordt lustig gespeculeerd. Zo zou Robert Pattinson in beeld zijn als miljonair Christian Grey. Voor die rol worden ook The Lone Ranger-acteur Armie Hammer en The Vampire Diaries-acteur Ian Somerhalder genoemd.

Voor de vrouwelijke hoofdrol worden actrices als Mila Kunis, Emma Watson en Lucy Hale getipt. De rolverdeling blijft voorlopig nog speculatie, want geen enkele acteur is nog officieel in onderhandeling voor een rol.


Bekendmaking cast Shades-film laat op zich wachten (Foto: Novum)

Giggs krijgt dubbelfunctie bij Manchester United

Ryan Giggs' takenpakket bij Manchester United wordt uitgebreid. De 39-jarige Welshman wordt speler/coach bij de Engelse landskampioen, meldt United vandaag. In de praktijk zal Giggs naast zijn actieve carrière de nieuwe trainer David Moyes assisteren.

"Ik ben blij dat Ryan het aanbod om speler/coach te worden heeft geaccepteerd", reageert Moyes. "Zijn carrière is een voorbeeld voor elke jonge speler en ik ben ervan overtuigd dat zowel hij als de spelers zullen profiteren van zijn nieuwe rol. "

Giggs, die de voorbije jaren al trainersdiploma's haalde, spreekt van een 'groot voorrecht'. "Ik zie dit als de eerste stap in mijn toekomstige carrière. Ik kijk ernaar uit om naast David en het team te werken."

De afgelopen maanden veranderde er veel op trainersgebied bij United. Moyes verving de illustere Sir Alex Ferguson en gaf bij zijn aanstelling meteen te kennen zijn eigen staf samen te willen stellen. Onder meer de Nederlandse veldtrainer René Meulensteen verliet Old Trafford.

Giggs geldt als een echt United-icoon. Hij debuteerde op zijn zeventiende en speelde intussen al 660 competitieduels. Komende zomer begint hij aan zijn 24e seizoen bij de Red Devils.

Dodental aardbeving Atjeh op dertig

Het dodental als gevolg van de aardbeving die zich dinsdag voor de kust van de Indonesische provincie Atjeh voltrok is tot dertig gestegen. Zeker 275 mensen zijn gewond geraakt. Reddingswerkers zoeken in de puinhopen nog altijd naar slachtoffers. Twaalf mensen worden nog vermist, zeiden de Indonesische autoriteiten donderdag.

De beving had volgens de Amerikaanse geologische dienst een kracht van 6,1 en deed zich voor op een diepte van ongeveer tien kilometer, 55 kilometer ten westen van de stad Bireun.

Het zwaarst getroffen werden de districten Bener Meriah en Centraal-Atjeh. De beving veroorzaakte aardverschuivingen. Ruim 4300 huizen zijn beschadigd geraakt of grotendeels ingestort of bedolven.

In 2004 veroorzaakte een aardbeving bij Atjeh een vloedgolf die in verschillende landen in Azië aan 230 duizend mensen het leven kostte. Een tsunami bleef deze keer uit.

Warenhuis Action groeit sterk in supermarktsegment

Het aantal klanten dat bij winkelketen Action traditionele supermarktproducten koopt is fors toegenomen. De omzet van de levensmiddelen bij het warenhuis is sinds 2011 verdubbeld naar 275 miljoen euro, stelt onderzoeksbureau Gfk donderdag.

Op jaarbasis komt 45 procent van de Nederlandse gezinnen gemiddeld zeven keer bij de Action. Aan de levensmiddelen wordt door deze klanten gemiddeld 11,19 euro uitgeven. In 2011 ging nog dertig procent van de Nederlanders naar Action. De gemiddelde besteding aan het supermarktassortiment was toen 9,42 euro.

De Action trekt vooral huishoudens met een beperkt inkomen, waaronder veel gepensioneerden en gezinnen. De omzetgroei vindt in geheel Nederland plaats, alleen de Randstad blijft relatief achter. Action richt zich op het onderste prijssegment en is traditioneel gevestigd op goedkopere locaties.

Abdicatie België al jaar in de maak

Het besluit dat de Belgische koning Albert II afstand doet van zijn troon is al ruim een jaar geleden genomen. Dat vertelt de Vlaamse verslaggever Barend Leyts, die behoorde tot het selecte groepje journalisten dat de koning en zijn vrouw woensdag persoonlijk sprak. Kort ervoor had Albert zijn afscheid bekendgemaakt.

"Het was al heel lang gepland. Suggereren dat het nu plots ineen geflanst is, is pure quatsch", vertelde Leyts donderdagochtend op radio 1. "De koningin heeft ons toevertrouwd dat het moment waarop men beslist heeft om die troonsafstand te volbrengen al ruim een jaar geleden is beslist. Dus allang voor koningin Beatrix."

Koning Albert II van België treedt op 21 juli af, waarna zijn oudste zoon Filip hem opvolgt. Veel Belgen hebben hun twijfels over Filip, zei hoofdredacteur Yves Desmet van de Belgische krant De Morgen op de zender. "Filip is een man die misschien een beetje te lang is voorbereid op het koningschap en dat maakt dat hij een enorme angst uitstraalt om fouten te maken."

260 schademeldingen na aardbeving Groningen

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft donderdag tot het eind van de ochtend zo'n 260 schademeldingen ontvangen naar aanleiding van de aardbeving in Garrelsweer dinsdagnacht. Dat meldt een woordvoerder.

De zegsman verwacht dat het aantal meldingen de komende tijd nog flink zal oplopen. "Mensen zijn misschien nog aan het werk, of zijn er nog niet aan toegekomen." Groningers kunnen hun schade doorgeven via de website van de NAM of via een speciaal loket in het gemeentehuis van Loppersum.

De meeste binnengekomen meldingen betreffen scheuren in muren en loszittend pleisterwerk. "Dat is ook de schade die je verwacht bij een dergelijke aardbeving." De beving was met een kracht van 3.0 een van de zwaardere bevingen tot nu toe in het gebied.

Over de totale omvang van de schade wordt niets bekendgemaakt, aldus de woordvoerder.

Gleeson in film Ron Howard

Brendan Gleeson heeft zich aangesloten bij de cast van In The Heart Of The Sea, het nieuwste project van regisseur Ron Howard.

De film is gebaseerd op het in 1820 door Nathan Philbrick geschreven gelijknamige boek. Hierin is een uiteenzetting te lezen van de ondergang van de Essex, een Amerikaanse walvisvaarder. Een aanvaring met een potvis werd het schip noodlottig maar een deel van de bemanning wist te ontkomen, met alle gevolgen van dien.

In Howard's verfilming zijn naast Gleeson ook o.a. Chris Hemsworth en Cillian Murphy te zien. De opnames beginnen in september in Londen, en met onderwerpen als kannibalisme lijkt dit een zeer interessante film te worden.

Brendan Gleeson in nieuwste film Howard
Brendan Gleeson in nieuwste film Howard

'Goederentrein stil bij Stroe om lek chemische stof'

Een goederentrein is donderdagmiddag bij het Gelderse Stroe stilgezet omdat er mogelijk een chemische stof lekt uit een ketelwagon. Dat meldt Omroep Gelderland.

De trein was onderweg van Apeldoorn naar Amersfoort. Het is niet duidelijk of het om een gevaarlijke stof gaat. De brandweer is ter plaatse.

Door het incident rijden er tussen Amersfoort en Apeldoorn geen treinen. Reizigers moeten volgens spoorbeheerder Prorail rekening houden met een vertraging van dertig tot zestig minuten.

Privacywaakhond berispt telecomaanbieders

Telecomaanbieders hebben bijgehouden wat voor applicaties consumenten gebruikten en welke websites zij bezochten. Hier werd bovendien niet altijd helder over gecommuniceerd. Dat stelt het College bescherming persoonsgegevens (CBP) op basis van een onderzoek naar analyse van het mobiele dataverkeer door KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone.

Een deel van de overtredingen is inmiddels, naar aanleiding van het onderzoek, beëindigd. T-Mobile en Vodafone overtreden de regels nog altijd. Zo bewaart T-Mobile volgens het CBP nog altijd mailadressen. Bovendien communiceert het bedrijf niet duidelijk hoelang het gegevens bewaart. Ook Vodafone bewaart gegevens te lang. De telecomaanbieder benadrukt in een verklaring echter dat het niet meeleest met zijn klanten. De CBP erkent dit.

Tele2 overtreedt nog altijd de wet door gegevens over websitebezoek en appgebruik niet anoniem op te slaan. Het bedrijf versleutelt de gegevens, die het bovendien een jaar bewaart. Daarnaast worden de verzamelde gegevens gebruikt voor marktonderzoek. Tele2 heeft aangegeven tegenover het CBP zijn privacyverklaring aan te passen.

Ook speelt het bedrijf persoonsgegevens door naar een bedrijf buiten de Europese Unie. Het telecombedrijf heeft aangekondigd deze laatste overtreding te beëindigen. Het is niet duidelijk of het hierbij de samenwerking met het buitenlandse bedrijf stopzet of bepaalde gegevens niet langer doorspeelt.

KPN heeft het meest adequaat gehandeld naar aanleiding van het onderzoek van CBP. Het bedrijf verzamelde informatie over het surfgedrag van zijn klanten. Deze informatie mag volgens de Telecommunicatiewet niet op persoonsniveau bewaard worden. Dit probleem is inmiddels verholpen.

De privacywaakhond blijft de telecomaanbieders in de gaten houden. Als het nodig is kan het CBP dwangsommen opleggen.

Nieuwe arrestaties om 'ponypletfilmpje'

Een man en een vrouw uit het Gelderse Lochem zijn donderdag aangehouden in verband met het zogenoemde ponypletfilmpje. Ze hebben zichzelf gemeld bij de politie. Woensdag werd al een 57-jarige man uit Alkmaar aangehouden, hij zou verantwoordelijk zijn voor een website waarop meer soortgelijke filmpjes staan.

Op het internetfilmpje is te zien dat een corpulente vrouw op een kleine shetlandpony zit. Het lijkt te gaan om een curieuze seksuele fetisj.

Donderdagochtend werden de 57-jarige man en de 58-jarige vrouw uit Lochem aangehouden. De dierenpolitie onderzoekt de betrokkenheid van de drie aangehouden verdachten bij de video.

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over het filmpje. Marianne Thieme eist dat het kabinet het toezicht op deze vorm van dierenmishandeling verscherpt.

Geen vega-barbecue voor Tweede Kamerleden

Er komt dit jaar geen vegetarische barbecue voor Tweede Kamerleden in Den Haag. Organisator Milieudefensie kiest dit jaar voor een andere campagne.

De vleesloze barbecue op het Plein voor de Tweede Kamer was de tegenhanger van de jaarlijkse braai met vlees voor Tweede Kamerleden die werd georganiseerd door de Productschappen Vee, Vlees & Eieren in perscentrum Nieuwspoort.

Milieudefensie heeft dit jaar andere prioriteiten. De campagne van de duurzame organisatie richt zich dit jaar op zuivelproducten zoals het ijs van Unilever. Volgens Milieudefensie worden die ijsjes gemaakt met melk van koeien die sojavoer eten uit Zuid-Amerikaanse landen. Voor dat voer worden volgens Milieudefensie bomen uit het oerwoud gekapt. 'Door producten te promoten die gemaakt zijn met Europees voer halen we de druk van het oerwoud in Zuid-Amerika', aldus een woordvoerder.

Een combinatie van de zuivelcampagne met een vegetarische barbecue gaat niet op, omdat de zuivelactie volgens Milieudefensie 'minder op de politiek is gericht'. Het is niet uitgesloten dat Milieudefensie volgend jaar wel weer een vleesloze barbecue verzorgt.

Snelheidsduivel rijdt 100 kilometer per uur te hard

Een man uit Gameren is woensdagavond zijn rijbewijs kwijtgeraakt nadat hij 100 kilometer per uur te hard reed over de A2 in de richting van Den Bosch. Dat meldt de politie.

De 41-jarige man reed met 170 kilometer per uur bij Nieuwegein terwijl op verkeersborden stond aangegeven dat hij daar maar 70 kilometer per uur mocht rijden. Hij werd aan de kant gezet door de politie, waarna de hardrijder een proces-verbaal kreeg en zijn rijbewijs direct moest inleveren.

Spoorbrug Rotterdam mogelijk verplaatst

Het kabinet onderzoekt hoe de Calandspoorbrug in de Rotterdamse haven het beste kan worden vernieuwd. Mogelijk wordt de brug en een deel van de havenspoorlijn verlegd, laat staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) donderdag weten. Zij heeft 157 miljoen euro gereserveerd voor de renovatie; het Havenbedrijf Rotterdam wil maximaal tachtig miljoen euro bijdragen.

De stalen hefbrug uit 1969 over het Calandkanaal in het Rotterdamse havengebied is onderdeel van de Betuweroute. De brug moet regelmatig open voor het scheepvaartverkeer. Door de verwachte toename van zowel het aantal schepen als treinen moet het spoorverkeer in de toekomst wachten waardoor capaciteitsprobelemen kunnen ontstaan.

Bovendien is de brug in 2020 aan het eind van zijn levensduur. Mansveld bekijkt nu meedere alternatieven, waaronder renovatie van de bestaande brug maar ook het verleggen van de spoorbrug en een deel van de Havenspoorlijn, waardoor de scheepvaart en het treinverkeer elkaar niet langer kruisen. Daarbij zijn zowel het Havenbedrijf als de spoorbeheerders ProRail en Keyrail betrokken.

"De Calandspoorbrug is van groot belang voor de aan- en afvoer van goederen van en naar de Maasvlakte", stelt Mansveld. "Goede doorstroom van het spoorverkeer is belangrijk voor de economische ontwikkeling en dus voor de werkgelegenheid in de Rotterdamse haven."

Het Havenbedrijf is bereid in de buidel te tasten voor de variant die voor de ontwikkeling van de haven het meest gunstig is en die in 2019 gereed is. Mansveld wil in 2015 een voorkeursalternatief hebben gekozen, zodat in dat jaar de kan worden begonnen met de werkzaamheden.

'Verbied levensgevaarlijke shots energiedrankjes'

Miniflesjes energiedrank met zeer hoge concentraties cafeïne en taurine moeten verboden worden. Dat stelt consumentenorganisatie Foodwatch donderdag. Deze zogenoemde 'energy shots' van Red Bull zouden hartritmestoornissen, krampaanvallen, nierfalen en zelfs de dood kunnen veroorzaken. Het gevaar van overdosering is groot, waarschuwt Foodwatch.

Een energy shot van zestig milliliter bevat dezelfde ingrediënten als een normaal blikje energiedrank, maar dan in vier keer zo sterke concentratie. "Wetenschappers waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen, vooral als de shot wordt gedronken tijdens het sporten of in combinatie met alcohol", meldt Meike Rijksen van Foodwatch in een verklaring. De organisatie vindt dat de shots uit voorzorg verboden moeten worden. "Ze horen zeker niet thuis in een supermarkt", aldus Rijksen.

In de Warenwet zijn maximumconcentraties voor cafeïne in frisdrank vastgesteld, maar die weet Red Bull te ontduiken door de shots niet als frisdrank maar als voedingssupplement aan de bieden, aldus Foodwatch. Voor taurine zijn geen maximale concentraties vastgelegd.

Foodwatch wil verder dat op de verpakking van gewone energiedrankjes duidelijke waarschuwingen komen te staan. Ook eist de organisatie dat ze alleen nog worden verkocht aan mensen van 18 jaar en ouder. Op de website van Foodwatch kunnen consumenten een e-mailactie aan minister Schippers ondertekenen om de eis te ondersteunen.

Volgens de European Food Safety Authority consumeert een op de drie volwassenen en ruim twee derde van de jongeren energiedrankjes, meldt Foodwatch. Van de jongeren drinkt twaalf procent het drankje minstens vier keer per week en twaalf procent krijgt meer dan een liter per keer binnen.

Smartphone met Firefox gelanceerd

De verkoop van een smartphone met het nieuwe Firefox-besturingssysteem is in Spanje gestart. Het bedrijf hoopt een niche in de smartphonemarkt te vinden naast de dominante duopolie van Apple en Google met respectievelijk iOS en Android.

De ZTE Open heeft een 3,5-inch scherm, 265 MB RAM, een 3.2 megapixel camera en wordt geleverd met een 4 gigabyte microSD-geheugenkaart. Het heeft messaging, e-mail, agenda, FM-radio, camera, Nokia mapping en de Firefox-browser.

De nieuwe telefoon, ZTE Open geheten, ging dinsdag in de verkoop voor 69 euro en draait op een Firefox-systeem. Het besturingssysteem is ontwikkeld door de Mozilla Foundation, die campagne voert voor een open ontwikkeling van de online wereld. Mozillaeen non-profit community van ontwikkelaars en gebruikers, mengt zich daarmee in een markt gedomineerd door de machtige duopolie van Apple en Google die samen90 procent van smartphone-markt beheerst.

Mozilla werkt met Telefonica Spanje en ZTE samen om de nieuwe mobiel, die het internet gebruikt als platform voor al zijn functies en toepassingen. "Wij geloven dat smartphones meer open moeten en dat het web het platform is om dit mogelijk te maken", zegt Telefonica Espana-topman Luis Miguel Gilperez. Hij zei ook dat het bedrijf van plan is om de Firefox OS-apparaten in de komende weken te verkopen in andere markten, waaronder Colombia en Venezuela.

Het besturingssysteem wordt in de toekomst ook ondersteund door Deutsche Telekom, Telecom Italia, Telenor, América Móvil en China Unicom. Fabrikanten die een toestel met daarop FireFox OS maken zijn ZTE, LG, Sony en Huawei.

FireFox OS

'Mister Ajax' Swart genoot van galawedstrijd

Het publiek, de aanwezige vedettes, een publiekswissel, een ereronde, een feest. Sjaak Swart genoot ervan. Maar minstens zo belangrijk voor hem was de wedstrijd zelf.

Op zijn 75ste verjaardag staat Swart tijdens zijn galawedstrijd op een middenveld met Rafael van der Vaart (30) en Wesley Sneijder (29). Daarnaast helpt ook Cruijff als valse spits een handje. De bal één keer raken is het devies bij Team Swart. Dat lukt soms aardig, getuige een fraaie combinatie tussen Cruijff, Sneijder en Van der Vaart die bijna tot een doelpunt leidt. Ook aan de andere kant loopt echter voldoende kwaliteit, met onder anderen Ronald de Boer (43) en Richard Witschge (43).

"Het was een droom om met Van der Vaart en Sneijder te spelen", aldus Swart na afloop tegen Goal. "Eigenlijk had ik in mijn jonge jaren met die twee moeten spelen. Dan waren we nog beter geweest. We speelde één keer raken en dat is voor de meeste spelers heel moeilijk. Ik ben dan wel op leeftijd, maar ik zie wel wie er vrij loopt. We moeten niet vergeten dat onze gemiddelde leeftijd hoger was dan die van de tegenpartij. Als ik zo oud was als Ronald de Boer of Richard Witschge had ik er wel een paar gemaakt."

"Tijd Johan!"
Het is net een echte wedstrijd. "Tijd Johan", zegt Wim Jonk tegen Cruijff als die de bal krijgt aangespeeld. "Rust!", roept Ronald de Boer naar Sunday Oliseh als die de lange bal hanteert. "Godverdomme!!", schreeuwt Rob Witschge als hij de bal zomaar inlevert. Voor Sneijder en Van der Vaart is het allemaal wel te belopen met al die veteranen om hen heen. Hoewel? In de rust laat Van der Vaart zijn kuiten masseren en komt Sneijder op adem in de dug-out.

Het team van Swart en Cruijff wint de wedstrijd met 6-1. Na de openingstreffer van John Bosman vinden Van der Vaart (3x), Shota Arveladze, Wesley Sneijder en kleinzoon Justin Swart het net.  Aan de basis van de derde goal van Arveladze gaat een actie van Swart vooraf en daar wil Mister Ajax na afloop graag nog even over vertellen. "Ik legde de bal in een keer bij Wamberto", zegt Swart. "Dat was mijn mooiste actie van de wedstrijd. Ik had ook nog een wippertje, waaruit ook een goal had moeten vallen. Van der Vaart en Sneijder zeiden steeds dat ik een keer diep moest gaan, maar dat doe ik niet meer. Ik kom niet meer voor de goal. OK, ik had misschien een keer van afstand moeten schieten, maar ik heb genoeg gescoord in mijn leven. Maar zo lang ik de bal nog lekker kan raken, ga ik door."

[Upd] [Tour] Van den Broeck geeft op

Jurgen van den Broeck heeft zich bij zijn val in de slotfase van de vijfde etappe in de Tour de France lelijk bezeerd. "De pijn situeert zich vooral aan mijn knie die serieus geraakt is", vertelt de Belgische renner van Lotto-Belisol. "Voor de rest valt de schade mee; enkele minimale schaafwonden, maar dat geneest snel."

Van den Broeck kan moeilijk inschatten hoe groot de schade is. "Ik ben benieuwd hoe ik morgen zal opstaan. Na drie dagen Corsica ben je blij dat je heelhuids aan de rest van de Tour kan beginnen, maar zoals ik al vaak gezegd heb kan hier elke dag iets gebeuren." Van den Broeck werd twee keer vierde in de Tour.

Ploegdokter Jan Mathieu constateerde een serieuze zwelling en bloeduitstorting aan de rechterknie van de kopman. "Gelukkig voor Jurgen en de ploeg heeft hij niks gebroken. Na verdere behandeling en een avond en een nacht herstel zal morgenochtend blijken hoe het met hem is gesteld. We gaan ervan uit dat hij morgen start."

Update 11.03 uur

Jurgen Van Den Broeck gaat donderdag niet meer van start in de zesde etappe van de Tour de France. De Belgische klassementsrenner van Lotto-Belisol ondervindt te veel hinder van de knieblessure die hij woensdag in een valpartij opliep. Dat heeft de Belgische krant Het Nieuwsblad gemeld. Van Den Broeck eindigde vorig jaar als vierde in de Tour.

RKC wil Marsman en praat met Junker

Nick Marsman is bij RKC Waalwijk in beeld als opvolger van Jeroen Zoet. Ook Go Ahead Eagles aast op de doelman. Afgelopen seizoen stond Marsman als huurling van FC Twente onder de lat bij de Eagles.

De promovendus wil ook volgend jaar tot zijn beschikking hebben, maar dreigt naast hem te grijpen. RKC Waalwijk heeft de beste papieren en is al in een vergevorderd stadium met Marsman.

Trainer Erwin Koeman van RKC is ook nog op zoek naar een spits. Geoffrey Castillion, Rick ten Voorde en Frank Demouge gingen al niet in op de interesse van de club, terwijl Danny Hoesen nog niet mag vertrekken bij Ajax.

RKC is nog wel in gesprek met Mads Junker en hoopt ook Romeo Castelen vast te leggen, meldt Voetbal International.

Uitvinder van de computermuis overleden

Douglas Engelbart, een van de grote pioniers van de informatica, is overleden in zijn huis in Atherton, Californië. Hij is 88 jaar oud geworden.

Engelbart heeft geholpen met een aantal fundamentele computer-innovaties, maar het meest bekend is hij van de muis. Deze toonde hij tijdens onderstaande demo waarin ook een online systeem, windows, hyperlinks en tekstverwerking gedemonstreerd werden. Dit was in 1968, twaalf jaar voordat het niet meer weg te denken inputapparaat het grote publiek zou vinden.

[Tour] Punaises ontdekt in banden Team Sky

Twee renners van Team Sky reden gisteren, tijdens de vijfde etappe van de Tour de France, zo'n zestig kilometer voor de eindstreep lek. Na afloop van de rit werden de fietsen gecontroleerd en werden in het materiaal punaises aangetroffen.

Dit liet ploegleider Nicolas Portal op de website van de Britse wielerformatie weten. "Richie Porte en Geraint Thomas reden allebei tegelijk lek. Toen we de fietsen na de race onderzochten, vonden we de punaises. Andere teams hebben hetzelfde ervaren. Dit is iets waar we ons zorgen over moeten maken. Gelukkig is er niemand gewond geraakt", aldus Portal.

Bij Team Sky is Christopher Froome de kopman. De Brit wordt gezien als dé kanshebber voor de eindzege tijdens deze Tour de France. Vorig jaar pakte Bradley Wiggins, eveneens rijdend voor Team Sky, de eindzege. Hij doet dit jaar echter niet mee.

Keeper De Vries naar Nottingham Forest

Dorus de Vries zet zijn carrière voort bij Nottingham Forest. De 32-jarige keeper wordt transfervrij overgenomen van Wolverhampton Wanderers. De Vries tekent bij Nottingham, dat uitkomt op het tweede niveau in Engeland, een contract voor twee seizoenen.

De oud-keeper van Telstar en ADO Den Haag maakte op de Britse velden vooral indruk als keeper van Swansea City. Uitgerekend op het moment dat Swansea in 2011 naar de Premier League promoveerde, vertrok De Vries naar Wolverhampton. Daar kwam de doelman amper aan spelen toe en degradeerde hij in twee opeenvolgende seizoenen.

Cassano verruilt Inter voor Parma

Antonio Cassano vertrekt al na een jaar bij Internazionale. De 30-jarige aanvaller is aangetrokken door Parma, waar hij zal gaan spelen met rugnummer 99. Dat maakte de club uit de Serie A op de website bekend. Donderdagavond wordt de speler officieel voorgesteld aan pers en publiek.

Cassano scoorde afgelopen seizoen bij Inter zeven keer in 28 duels. De flamboyante speler kwam echter niet voor in de plannen van de nieuwe trainer Walter Mazzarri. Cassano voetbalde eerder voor AC Milan, Sampdoria, Real Madrid, AS Roma en Bari.

Akkoord Vitesse en Chelsea over Van Ginkel

Chelsea en Vitesse hebben een akkoord bereikt over de transfer van Marco van Ginkel. Dat melden beide clubs donderdag op hun websites. Van Ginkel moet nog wel persoonlijk tot overeenstemming komen met Chelsea en medisch gekeurd worden.

Van Ginkel wordt na de Duitser André Schürrle de tweede aankoop van de nieuwe coach José Mourinho. Het is de eerste keer dat een speler van Vitesse aan Chelsea wordt verkocht. Als gevolg van het samenwerkingsverband dat beide clubs onderhouden, bewandelden wel al diverse spelers de omgekeerde weg op huurbasis.

De eenmalig A-international liet onlangs nog weten een voorkeur voor een langer verblijf in Nederland te hebben. Ook landskampioen Ajax was geïnteresseerd in zijn diensten.

Middenvelder Van Ginkel, die in april 2010 tegen RKC debuteerde, is sinds twee seizoenen een vaste waarde in de hoofdmacht van Vitesse. Hij heeft 86 competitieduels en zestien doelpunten achter zijn naam staan. De Amersfoorter was vorige maand met Jong Oranje actief op het jeugd-EK in Israël. De halve finale was daar het eindstation.

Brad Stevens nieuwe coach Boston Celtics

Boston Celtics heeft Brad Stevens aangesteld als nieuwe hoofdcoach. De 36-jarige Amerikaan komt over van Butler University, waar hij de afgelopen zes jaar in dienst was. Stevens is bij de Celtics de vervanger van de naar Los Angeles Clippers vertrokken Glenn Rivers.

Algemeen directeur Danny Ainge verwacht niet dat de leeftijd van Stevens een probleem wordt. "Ondanks dat hij jong is, zie ik Brad als een groot leider met een onverstoorbaar karakter en een grote werklust."

Boston pakte in 2008 voor het laatst de titel in de NBA. Afgelopen seizoen sneuvelde de ploeg al in de eerste ronde van de play-offs tegen New York Knicks.

Newell's dicht bij finale Copa Libertadores

Newell's Old Boys heeft goede papieren voor het bereiken van de finale van de Copa Libertadores. De Argentijnse club won woensdag plaatselijke tijd de heenwedstrijd van de halve finale thuis met 2-0 van Atletico Mineiro uit Brazilië. De Copa Libertadores is de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League.

Oud-Liverpool-speler Maxi Rodriguez en Scocco tekenden in de tweede helft voor de goals. Over precies een week is de return in Belo Horizonte.

In de andere halve finale heeft het Paraguayaanse Olimpia de beste uitgangspositie. Die ploeg won dinsdag het eerste duel eveneens met 2-0 in eigen stadion. Tegenstander Santa Fe moet in Colombia proberen de opgelopen schade te repareren.

'Hartafwijking ontdekt bij Bruma'

De transfer van Jeffrey Bruma van Chelsea naar PSV laat nog altijd op zich wachten. Gisteren berichtte de Eindhovense ploeg al dat er een extra medische test aan de pas moest komen.

Waar het extra onderzoek zich precies op richt, wilde een woordvoerder van PSV gisteren niet zeggen. De Telegraaf meldt vandaag achter dat er met extra aandacht wordt gekeken naar het hart van de verdediger. Tijdens de eerste tests zouden namelijk hier problemen aan het licht zijn gekomen.

Mocht Bruma de tests alsnog positief doorstaan, dan zal hij een vierjarig contract ondertekenen bij PSV.

Ajax wil Hoesen niet verhuren

Danny Hoesen kan volgens het Algemeen Dagblad op de interesse rekenen van FC Utrecht, Roda JC en RKC Waalwijk. De clubs zouden erop hopen de aanvaller komend seizoen te kunnen huren van de Amsterdammers.

Hoesen, die afgelopen maand nog in de selectie zat van Jong Oranje tijdens het EK-21, moet komend seizoen met Kolbeinn Sigthórsson de strijd aangaan voor een plekje in de punt van de aanval. Ajax wil hem echter niet laten gaan.

Hoesen kwam vorig seizoen over van Fulham en vocht zich direct tot de A-selectie van trainer Frank de Boer. Hij moest het vooral doen met invalbeurten. Hij speelde afgelopen seizoen 25 duels in de hoofdmacht van Ajax en kwam daarin tot zeven treffers.

Drie vrouwenteams verder op WK beachvolleybal

Drie van de vijf Nederlandse vrouwenteams die deelnemen aan het WK beachvolleybal hebben de poulefase overleefd. Madelein Meppelink en Sophie van Gestel eindigden met drie overwinningen zelfs als eerste in hun poule. De duo's Sanne Keizer/Marleen van Iersel en Laura Bloem/Rebekka Kadijk slikten woensdag een nederlaag, maar mogen als beste nummers drie toch verder.

Jolien Sinnema/Michelle Stiekema en Jantine van der Vlist/Marloes Wesselink redden het niet. Beide teams sloten in het Poolse Stare Jablonki af met een overwinning, maar hoorden niet bij de acht beste nummers drie.

Het vrouwentoernooi gaat donderdag verder met de eerste knock-outfase. Bloem en Kadijk moeten het opnemen tegen het als eerste geplaatste Poolse koppel Kolosinska/Brzostek. Keizer en Van Iersel spelen tegen Holtwick en Semmler (5) uit Duitsland. Meppelink en Van Gestel zijn gekoppeld aan het Russische duo Ukolova en Khomyakova (7).

Ecuador vindt microfoon in ambassade Londen

Ecuador heeft afluisterapparatuur gevonden in zijn ambassade in Londen, waar Wikileaks-oprichter Julian Assange verblijft. Minister van buitenlandse zaken Ricardo Patino zei woensdag dat een microfoon was verstopt in een stopcontact in het bureau van de ambassadeur.

De microfoon was waarschijnlijk bedoeld om gesprekken van ambassadeur Ana Alban af te luisteren, zei Patino. Assange verblijft en werkt in een andere kamer in de ambassade. De microfoon, die was voorzien van een sim-kaart en kon worden ingeschakeld via een 06-nummer, zou zijn geplaatst door een particulier bewakingsbedrijf. Patino zei dat Ecuador de Britse regering om medewerking zal vragen om het afluisteren te onderzoeken.

Assange kreeg vorig jaar asiel van Ecuador. Hij zocht toevlucht in de ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Hij is in Zweden beschuldigd van aanranding van twee vrouwen, maar Assange zegt dat dit een opzetje is om hem aan de Verenigde Staten te kunnen uitleveren. Groot-Brittannië heeft laten weten dat Assange zal worden opgepakt zodra hij de ambassade verlaat.

Nurlaila onthult misbruik aan dochtertje

Nurlaila Karim heeft onder meer aan haar dochtertje onthuld dat ze het slachtoffer van misbruik is geweest. De 38-jarige musicalster vertelde onlangs tussen vijf- en twaalfjarige leeftijd te zijn misbruikt door haar oom. Ze moet er niet aan denken dat haar dochter ook zoiets overkomt.

"Mijn jongste dochtertje is 3. Dan weet je nog niet wat goed en kwaad is", zegt ze donderdag in De Telegraaf. "Het gaat spelenderwijs steeds verder. Een kusje op de mond en dan almaar intiemer. Ik vertel dit ook voor haar."

"Ik moet er niet aan denken dat haar zoiets zou gebeuren en dat ze er niet met mij over zou praten", aldus Karim. "Ik heb een missie nu: het niet praten over incest doorbreken." Ze is ambassadeur van de stichting Project Speak Now, die op jonge leeftijd misbruikte mensen aanmoedigt met elkaar in gesprek te gaan.

Single Somogyi is 'lichtelijk aan het rondkijken'

Ferri Somogyi is niet volop aan het daten. De 40-jarige Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur brak onlangs na anderhalf jaar met voormalig Miss Overijssel Petra Smits. Hij geeft wel toe dat hij 'lichtelijk aan het rondkijken' is.

"We konden elkaar niet gelukkig maken. Toen dat besef groeide, wisten we dat we moesten stoppen", vertelt Somogyi donderdag in het AD. "Een pijnlijke constatering, want we hielden zielsveel van elkaar en woonden zelfs al samen."

"Ik ben echt vrijgezel, maar wel een die alweer lichtelijk aan het rondkijken is", vervolgt hij. "Met daten doe ik het rustig aan, want ik heb op dit moment geen zin in privédrama's of moeilijke toestanden."

Inflatie gestegen naar 2,9 procent

De inflatie is in juni licht gestegen ten opzichte van een maand eerder. De geldontwaarding kwam op jaarbasis uit op 2,9 procent, tegen 2,8 procent in mei. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. Voornaamste oorzaak voor de stijging zijn de hogere benzineprijzen.

Gemiddeld gezien kwam een liter euro95 in juni uit op een prijs van 1,73 euro. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had daarentegen een verlagend effect op de inflatie. Voeding was in juni weliswaar drie procent duurder dan een jaar eerder, maar in mei lag die prijsstijging nog hoger.

De Nederlandse inflatie volgens de Europese meetmethode HICP kwam in juni uit op 3,2 procent, tegen 3,1 procent in maart. Dat is nog steeds ruim boven de gemiddelde inflatie in de eurozone, die in april uitkwam op 1,4 procent. Nederland behoort sinds de btw-verhoging op 1 oktober al tot de eurolanden met het hoogste inflatiecijfer. De inflatie in Nederland ligt nu 1,7 procentpunt boven die in de eurozone. Dit is het grootste verschil sinds juli 2002.

Doden bij conflicten na afzetting Morsi

Bij botsingen na de afzetting van de Egyptische president Mohammed Morsi door het leger zijn in provinciesteden in Egypte zeker negen mensen om het leven gekomen, melden veiligheidsfunctionarissen. Morsi en twaalf van diens medewerkers zijn volgens een woordvoerder van de Moslim Broederschap onder huisarrest geplaatst.

Militairen en pantserwagens namen in Caïro en andere steden posities in om aanhangers en tegenstanders van Morsi uit elkaar te houden. In Marsa Matrouh schoot de politie zes islamisten dood die het plaatselijke hoofdbureau van de politie onder vuur namen. In de zuidelijke stad Minya sloeg de politie een poging van Morsi-aanhangers om een politiebureau te bestormen af, waarbij drie aanvallers werden gedood. In het nabijgelegen Deir Mawas gebruikte de politie traangas om groepen islamisten te verspreiden die auto's en winkels in brand staken en een kerk met stenen bekogelden. De politie leverde ook slag met gewapende aanhangers van Morsi in Assiut.

Sinds zondag kwamen bij botsingen tussen aanhangers en tegenstanders van Morsi al bijna vijftig mensen om.

Morsi is volgens Broederschap-woordvoerder Gehad el-Haddad onder huisarrest geplaatst in een gebouw van de presidentiële garde, waar hij al enige tijd verbleef. Volgens El-Haddad is er een lijst opgesteld van honderden aanhangers van de Broederschap die moeten worden opgepakt, onder wie hij zelf. "Wij weten geen details. Het leger geeft die niet. Dit is een volledige staatsgreep die bovendien bloedig wordt. Ze pakken iedereen op", zei El-Haddad.

De leider van de Moslim Broederschap, Mohammed Badie, en zijn machtige plaatsvervanger Khairat el-Shater hebben een reisverbod gekregen. Badie werd volgens veiligheidsfunctionarissen omsingeld in een toeristencomplex in de kustplaats Marsa Matrouh, bij de grens met Libië. Een bron bij de veiligheidsdiensten zei dat Saad el-Katatni, de leider van de politieke arm van de Broederschap, de Vrijheid- en Gerechtigheidspartij, donderdagochtend werd opgepakt, evenals Rashad Bayoumi, een van diens plaatsvervangers.

Na de bekendmaking van het leger ging de televisiezender van de Broederschap op zwart, evenals andere islamistische zenders die werden beschuldigd van opruiing. Verscheidene presentatoren werden opgepakt.

Veiligheidstroepen bezetten ook de studio van Al-Jazeera Misr Mubasher, een tak van het Qatarese Al-Jazeera die over het algemeen een pro Morsi-koers voerde.

Skimfraude met tachtig procent gedaald

De maatregelen die Nederlandse banken hebben genomen om skimmen tegen te gaan, zijn een groot succes. Dat meldt RTL Nieuws donderdag. De vier grote banken besloten het afgelopen jaar betaalpassen te blokkeren voor transacties buiten Europa. Sindsdien is de skimfraude met ongeveer tachtig procent afgenomen.

Rabobank, die de blokkades vorig jaar als eerste invoerde, meldt met een krimp van 85 procent de sterkste afname. ABN Amro en SNS Reaal zagen de schade met zo'n tachtig procent teruglopen. ING noemt geen exacte cijfers, maar spreekt van een 'significante afname'.

Bij skimmen maken criminelen een kopie van de magneetstrip op een pinpas. Tegelijkertijd filmen ze het intoetsen van de pincode, waarna ze een rekening leeghalen. Om skimmen tegen te gaan, kan binnen Europa sinds begin vorig jaar alleen nog met een moeilijk te kraken EMV-chip worden betaald.

Buiten Europa is het pinnen met de magneetstrip in veel gevallen echter nog wel mogelijk. Daarom sturen veel skimmers de gestolen kaartgegevens naar het buitenland. Door de betaalpassen standaard buiten Europa te blokkeren, loopt ook hier de skimfraude terug.

Obama wil burgerregering Egypte

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het leger in Egypte opgeroepen de macht onmiddellijk over te dragen aan een burgerregering. Zonder de afzetting van de gekozen president Mohammed Morsi een staatsgreep te noemen liet hij woensdag weten 'diep bezorgd' te zijn over het afzetten van Morsi's regering en het buiten werking stellen van de grondwet. Hij kondigde aan de regering te laten onderzoeken wat het optreden van het leger voor gevolgen zal hebben voor de Amerikaanse hulp aan Egypte.

De Amerikaanse regering is bij wet verplicht buitenlandse hulp op te schorten als een gekozen leider in een land wordt afgezet met een staatsgreep. De Verenigde Staten verstrekken Egypte 1,5 miljard dollar per jaar aan militaire en economische hulp. Obama benadrukte dat de VS geen partij kiezen in het conflict en hechten aan democratie en rechtsorde.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft 'niet-essentiële' Amerikaanse diplomaten en gezinsleden van al het Amerikaanse ambassadepersoneel opgedragen het land te verlaten.

Eerste vergadering Fyra-commissie

De voorzitter van de voorbereidende commissie voor de parlementaire enquête naar het debacle met hogesnelheidstrein Fyra wordt donderdagmiddag officieel benoemd. Zeer waarschijnlijk wordt het CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

De benoeming vindt plaats tijdens een zogeheten constituerende vergadering - een oprichtingsvergadering. Dan worden ook officieel de andere leden benoemd. Voor de VVD is dat Ard van der Steur, de PvdA vaardigt Mei Li Vos af. Namens D66 neemt Vera Bergkamp plaats in de commissie en Machiel de Graaf wordt lid voor de PVV. De SP vaardigt Henk van Gerven af.

De voorbereidende commissie moet zich de komende tijd richten op drie zaken: het opstellen van de onderzoeksopdracht, de begroting en een tijdpad. Als dat klaar is, gaat de parlementaire enquête van start waarbij mensen onder ede gehoord kunnen worden. Het is de verwachting dat de leden van de voorbereidende commissie ook plaatsnemen in de uiteindelijke enquêtecommissie, maar dat hoeft niet per se zo te zijn.

De parlementaire enquête is nodig omdat de Fyra V250 in december na enkele dagen op het spoor uitviel wegens grootschalige technische mankementen. Daarop bliezen de NS en de Belgische vervoerder NMBS het hogesnelheidsproject af. De enquête moet opheldering gaan geven over het aanbestedingstraject, dat eindigde met de gunning aan het Italiaanse AnsaldoBreda. Ook kijkt de commissie naar het verstrekken van vergunningen voor de treinstellen.

Eerste vergadering Fyra-commissie
Eerste vergadering Fyra-commissie (Foto: ANP)

Komende maand zo'n 200.000 tekenbeten

In juli worden vermoedelijk zo'n 200.000 mensen in Nederland gebeten door een teek. Dat stellen het RIVM en de Universiteit van Wageningen op Natuurbericht.nl. Dat betekent ook dat mogelijk duizenden mensen de ziekte van Lyme oplopen.

De onderzoekers maakten op basis van gegevens van voorgaande jaren een schatting van het aantal beten in de zomermaand juli, waarin veel mensen naar de natuur in gaan of in de tuin vertoeven. Zo'n 3 procent van alle mensen die door een teek worden gebeten, wordt daadwerkelijk ziek. Uit een enquête van de universiteit blijkt ook dat slechts de helft van alle mensen zich regelmatig controleert op teken na een buitenactiviteit.

'Bonus voor melden fouten ziekenhuisrekening'

Patiënten die een fout ontdekken in hun ziekenhuisrekening moeten daarvoor een bonus van hun zorgverzekeraar krijgen of korting op het eigen risico. Dat gaat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vragen aan verzekeraars, meldt De Telegraaf donderdag.

Schippers zou dit doen op aandringen van SGP-leider Kees van der Staaij, die wil dat de bonus wettelijk vast komt te liggen. Een Kamermeerderheid van VVD en PvdA zou het plan steunen.

Het plan voor de bonus komt uit kringen van streng gereformeerden die gemoedsbezwaren hebben tegen verzekeren en hun eigen ziektekosten betalen. Zij gaan hun declaraties veel nauwkeuriger na op fouten. Als iedereen dit zou doen, worden veel onnodige kosten opgespoord, denkt Van der Staaij en wordt de verspilling in de zorg tegengegaan.

50 Cent mogelijk vijf jaar cel in

50 Cent is aangeklaagd wegens huiselijk geweld en vandalisme. De 37-jarige rapper zou zijn ex-vriendin, met wie hij een zoontje heeft, hebben mishandeld en haar woning in Los Angeles hebben vernield. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij vijf jaar de bak in gaan.

Het incident zou twee weken geleden zijn voorgevallen. 50 Cent kreeg naar verluidt ruzie met zijn ex en sloeg vervolgens de woning kort en klein. De vrouw sloot zich op in de badkamer, maar de rapper trapte de deur in en verkocht haar een schop.

50 Cent was al gevlogen toen de politie arriveerde. Hij moet op 22 juli voor de rechter verschijnen vanwege de aantijgingen.

Rock Werchter vandaag van start

Rock Werchter gaat vandaag weer van start. Het grootste festival van België, dat tot en met zondag duurt, verwelkomt dit jaar artiesten als The Script, Sigur Rós, Thirty Seconds to Mars en Depeche Mode.

De mannen van Balthazar, een van de weinige Belgische acts die op het affiche prijken, lieten eerder weten minder nerveus te zijn dan twee jaar geleden bij hun eerste optreden op het festival. "Inmiddels hebben we een tweede plaat gemaakt, waar we ook al veel mee getoerd hebben", zei Maarten Devoldere tegen het Belgische magazine Focus Knack. "We zullen ontspannener zijn, het is tenslotte een thuismatch, en backstage kom je veel bevriende muzikanten en vrienden tegen."

Rock Werchter, dat volledig is uitverkocht, vindt zoals de naam al doet vermoeden plaats in Werchter. Vorig jaar kwamen zo'n 140 duizend unieke bezoekers naar het festival. Editors verzorgt zondag de afsluiting.

RIVM: nader onderzoek shisha-pen

Het is onduidelijk of langdurig gebruik van de zogeheten shisha-pen schadelijk is voor de gezondheid. Daarom moet er meer onderzoek komen naar hoe consumenten de elektronische waterpijp, in de vorm van een pen, precies gebruiken. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

In het voorjaar ontstond ophef over de pen, verkrijgbaar in allerlei kleuren en smaken, omdat veel jonge kinderen de pen zouden gebruiken als 'oefensigaret'. Door de pen zou de drempel om te gaan roken worden verlaagd, volgens critici.

Het RIVM concludeert op basis van onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid dat bij gebruik van de pen de stoffen propyleenglycol en glycerol worden geïnhaleerd. Een trekje zou voldoende zijn om de luchtwegen te irriteren en kan een droge keel en hoesten veroorzaken.

Bij ratten zorgde blootstelling aan de stof propyleenglycol voor verdikking van de luchtwegen en een grotere slijmproductie. Of dat bij mensen ook het geval is, kan het RIVM niet inschatten.

In mei liet het Trimbos Instituut weten het gebruik van shisha-pennen af te raden totdat duidelijkheid bestaat over de mogelijke gezondheidsrisico's ervan. Ook GGD Nederland uitte eerder bezorgdheid over het gebruik van de pen.

'Ibn Ghaldoun overgenomen door Christelijk onderwijs'

De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam gaat niet zelfstandig verder. De omstreden school wordt overgenomen door de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in Rotterdam (CVO), meldt de NOS donderdag.

De middelbare school sluit niet, maar gaat waarschijnlijk onder een andere naam verder. Leerlingen blijven wel lessen volgen in hetzelfde schoolgebouw. De CVO gaat beslissen over hoe het verder moet met het islamitisch onderwijs in Rotterdam.

De school is in opspraak omdat er 27 examens werden gestolen. In het verleden werd de kwaliteit van het onderwijs door de inspectie beoordeeld als zeer zwak en verder staat de school miljoenen in het rood. Na de examendiefstal gingen er stemmen op om de school te sluiten.

[Tour] Sprinters rekenen op nieuwe kans in Montpellier

De zesde etappe in de Tour de France lijkt er opnieuw eentje te worden voor de sprinters. De 176 kilometer lange rit van Aix-en-Provence naar Montpellier is zo goed als vlak. De Col de la Vayède is de enige hindernis van de dag. De klim van vierde categorie wacht de renners al na 68 kilometer.

Net voor de klim mogen de sprinters al voor een eerste keer hun kunsten tonen. De streep voor de supersprint is getrokken na 63 kilometer. Daarna is het nog circa 2,5 uur rijden richting finish. Onderweg ligt door de stevige wind mogelijk het gevaar voor waaiervorming op de loer.

Mark Cavendish zal een gooi willen doen naar zijn tweede ritzege op rij en zijn 25e in totaal in de Tour. De Brit zal goede herinneringen bewaren aan Montpellier. De laatste keer dat de stad aankomstplaats was, in 2011, kwam de Britse sprinter er als eerste over de streep.

Simon Gerrans rijdt donderdag voor de tweede dag in de gele trui. De Australiër van Orica-Greenedge krijgt vooral concurrentie uit eigen gelederen. Daryl Impey moet acht plaatsen voor zijn ploeggenoot finishen om de eerste Zuid-Afrikaan ooit te worden in de gele trui. Uitgerekend in Montpellier zorgde Robert Hunter zeven jaar geleden voor een primeur door als eerste Zuid-Afrikaan een etappe te winnen in de Tour de France.

FOK! wat een weer...Lange tijd droog

Goedemorgen! De voorlopig laatste storing die over ons land trok bracht zeker in het zuidwesten nog behoorlijk veel regen en hier en daar viel er zelfs twintig millimeter. Verder bleef het gisteren nog lang bewolkt en druppelde het hier en daar nog wat na. Vanaf vandaag zal het langere tijd droog blijven en wordt het zelfs een aantal dagen vrij zonnig.

Vandaag zijn er nog vrij veel wolkenvelden, maar later op de dag breekt vanuit het westen de zon langzaam door. De temperaturen liggen tussen de 19 en 23 graden en dat lijkt mij dus zeer aangenaam. De zuidwestenwind neemt iets toe en kan aan de kust vrij krachtig worden. 

Zoals jullie gemerkt hebben is er gisteren een weerbericht komen te vervallen en het is mogelijk dat dit in de toekomst iets vaker gaat gebeuren. Ik heb het inmiddels bijzonder druk met een nieuwe baan en soms lukt het dan gewoon even niet om aandacht aan het weer te geven. Nogmaals, dit zal niet zo heel vaak gaan gebeuren, maar het kan incidenteel dus gaan voorkomen. Eergisteren heb ik dit helaas niet aangekondigd waar ik bij dezen mijn excuses voor wil aanbieden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Ballon1
Vlakbij qltel arriveerde deze luchtballon. Qltel reed er even achteraan.

 Ballon2
Een prachtig gezicht...

 Ballon3
Dit is toch een mooie manier van reclame maken!

 

 

Verheyen haalt uit naar vertrokken Donk

Gert Verheyen begrijpt weinig van Ryan Donk. De oud-international vond de verdediger overdreven positief bij zijn afscheid bij Club Brugge.

Donk verruilde Brugge onlangs voor het Turkse Kasimpasa. "Hij zegt dat hij vier fantastische seizoenen gehad heeft. Tja, dan houdt het op hé", aldus Verheyen in Sport/Voetbal Magazine. "Waar het om gaat is of je tevreden bent met die tweede of derde plaats."

"Ryan Donk zegt bij zijn vertrek dat hij vier fantastische seizoenen gehad heeft. Dan denk ik: hoezo vier fantastische seizoenen? Je hebt toch niks gewonnen", luidt het commentaar van de voormalige Belgisch international.

Donk tekende onlangs samen met Ryan Babel bij Kasimpasa.

Nintendo's regio-lock niet uit winstbejag

Nintendo heeft niet alleen regio-vergrendeling op hun platformen om de extra winst en het ongemakkelijk voor gebruikers te maken, heeft Nintendo-baas Satoru Iwata gezegd, hoewel de werkelijke redenen een beetje vaag blijven.

"Voor sommige mensen zou het als een soort beperking kunnen lijken. Toch hopen we dat mensen het feit dat we onze producten wereldwijd verkopen kunnen waarderen", vertelt Iwata. "Er zijn vele verschillende regio's in de wereld, en elke regio heeft zijn eigen culturele acceptatie en wettelijke beperkingen, evenals verschillende leeftijdsclassificaties. Er zijn altijd dingen die we moeten doen in elke andere regio, die kunnen indruisen tegen het idee dat spelers over de hele wereld de vrijheid willen om te spelen wat ze maar willen."

De consoles van Sony en Microsoft zijn ondertussen regio-vrij, al kunnen uitgevers nog kiezen om hun spel te locken in regio's. Iwata geeft aan dat ze niet de enige zijn met een soort van regiolock. "Ik hoop dat gamefanaten kunnen begrijpen dat de industrie dit niet alleen doen uit zakelijke ego. Er zitten redenen achter."

Een actie om door middel van een petitie Nintendo over te halen om de regio-beveiliging op hun spelsystemen te herzien heeft tot nu toe 16.000 handtekeningen ontvangen.

3DS uit andere regio

Feyenoord houdt Lamprou in Rotterdam

Kostas Lamprou is ook komend seizoen de reservedoelman van Feyenoord. De club stond vorig seizoen een aantal keren op het punt om de Griek te verhuren.

Door een blessure van Erwin Mulder was Lamprou afgelopen seizoen een aantal wedstrijden eerste doelman van Feyenoord. Over het algemeen moest de Griek echter genoegen nemen met een reserverol, waardoor de technische staf een aantal keren heeft overwogen de doelman tijdelijk onder te brengen bij een andere club.

"Op een gegeven moment kan ik me voorstellen dat zo'n jongen zegt dat hij wil gaan keepen, maar voorlopig stort hij zich weer met volle overgave op zijn rol als tweede keeper", toont trainer Ronald Koeman in Voetbal International zijn bewondering voor Lamprou.

De 21-jarige Lamprou werd in het seizoen 2010/11 wel verhuurd. Destijds stond de Griek een tijdje onder contract bij Excelsior. Lamprou keepte in dat seizoen echter geen enkele wedstrijd voor de Kralingers.

Cruijff tegengesproken door Pique

Gerald Piqué respecteert de mening van Johan Cruijff, maar vindt niet dat Lionel Messi FC Barcelona zou moeten verlaten door de komst van Neymar. Cruijff sprak vorige week zijn onbegrip uit over de keuze van Barcelona om Neymar naar Catalonië te halen.

Volgens de legendarische nummer veertien kan de komst van de Braziliaan het spel van Messi wel eens ten slechte zou kunnen komen, waardoor Barcelona haar sterspeler beter zou kunnen verkopen.

Piqué is het hier niet mee eens. "We luisteren altijd naar wat Johan te zeggen heeft, want hij heeft als coach en speler heel veel voor de club gedaan. Hij brengt altijd iets positiefs naar deze club, maar in dit geval lijkt het me duidelijk dat Messi onaantastbaar is", aldus de verdediger tegenover Sport.

"Dit team moet om hem heen gebouwd worden, zoals de laatste jaren is gebeurd", vervolgt Piqué. "We weten allemaal hoe belangrijk hij is en het zou dom zijn om hem niet te gebruiken. Het zou nergens op slaan om onze beste speler te verkopen."

Cuba neemt revanche op Nederland op WPT

De Nederlandse honkballers zijn er op het World Port Tournament niet in geslaagd voor een tweede keer in een week tijd van Cuba te winnen. In Rotterdam ging Oranje met 4-0 onderuit. Maandag was de eerste onderlinge ontmoeting nog geëindigd in een eenvoudige 7-0 overwinning voor Nederland.

Cuba sloeg toe in de laatste twee innings. Vadiel Hernandez, Jose Fernandez, Yasmani Tomas en Andy Ibanez kwamen over de thuisplaat. Voor Nederland is het de tweede nederlaag op rij. Dinsdag werd met 3-2 verloren van Curaçao.

[Tour] Bouet geeft op met armbreuk na val

Maxime Bouet gaat donderdag in de zesde etappe van de Tour de France niet meer van start. De Franse renner van AG2R heeft woensdag bij een massale valpartij in de laatste kilometer zijn onderarm gebroken. Hij is na Andrey Kashechkin, Yohann Bagot en Ted King de vierde uitvaller in deze Tour.

Bouet stond na vijf ritten op de 54e plaats, ruim een minuut achter leider Simon Gerrans. De 26-jarige Fransman was bezig aan zijn vijfde Tour.

The Crew

Racen is hip. De Fast & Furious-films doen het al jaren goed en er is een film gebaseerd op de Need for Speed-spellen in de maak. Alleen op de afgelopen E3-beurs werden er al vier verschillende racegames getoond. Forza en Gran Turismo krijgen een nieuw deel en er werden twee nieuwe IP’s getoond in de vorm van DriveClub en The Crew. Deze laatste heb ik mogen uitproberen en zie hier het resultaat.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.