Trein ontspoort en explodeert in Canada

Een goederentrein met ruwe olie is zaterdag bij een kleine stad in de Canadese provincie Quebec ontspoord, waarop enkele tanks explodeerden. De explosies vernietigden 30 omliggende gebouwen en veroorzaakten vlammen van honderden meters hoog.

Of er slachtoffers zijn gevallen kon de politie nog niet zeggen. Ongeveer 1000 van de 6000 inwoners van de stad Lac-Mégantic, bij de grens met de Verenigde Staten, zijn uit hun huizen geëvacueerd.

Volgens de omroep Canadian Broadcasting Corp. zijn er vier opslagtanks ontploft. De trein had 73 wagons en ontspoorde net na 1 uur 's nachts lokale tijd. De brandweer heeft de hulp van Amerikaanse collega's ingeroepen om het vuur te blussen.

Update 20.55 uur
De trein stond geparkeerd en was per ongeluk uit zichzelf gaan rijden. Dat verklaarde de spoorwegmaatschappij Montreal, Maine and Atlantic Railway.

Er was geen personeel aanwezig op de trein ten tijde van het ongeluk. "We weten niet precies wat er gebeurd is, de machinist deed alles volgens het boekje", verklaarde vicepresident Joseph McGonigle van de spoormaatschappij.

Verscheidene mensen worden vermist, er zou een onbekend aantal mensen gewond zijn geraakt. 

Trein ontspoort en explodeert in Canada
Trein ontspoort en explodeert in Canada (Foto: ANP)