Id-kaartfraude voor tv-programma ontdekt

Een baliemedewerker van de gemeente Amsterdam heeft vorige week een vrouw betrapt die met een foto van een ander een identiteitskaart probeerde aan te vragen. Na aangifte bleek dat de vrouw de fraude pleegde als onderwerp voor een televisieprogramma, meldt de gemeente Amsterdam donderdag.

De vrouw wilde met de frauduleus verkregen identiteitskaart proberen een huwelijk aan te vragen. De baliemedewerkster merkte echter op dat zij niet haar eigen pasfoto had meegebracht.

Toen de fraude was ontdekt besloot de gemeente de werkwijze van de vrouw te onderzoeken. Vervolgens kwamen meer acties van identiteitsfraude door hetzelfde programma aan het licht. Om welk programma het gaat wil een woordvoerder van de gemeente niet zeggen.

Een persoon bleek erin te zijn geslaagd een id-kaart aan te vragen met de pasfoto van een andere programmamaker. Toen dat lukte, ging de man met de valse identiteitskaart in ondertrouw met een vrouwelijke programmamedewerker. Ook de datum voor het huwelijk was al aangevraagd. De gemeente ontdekte de fraude nog op tijd om de ondertrouw en het huwelijk in te trekken.

De afgegeven id-kaart met de verkeerde foto is inmiddels onbruikbaar gemaakt. Ook heeft de gemeente aangifte gedaan tegen alle betrokkenen.