Tweede Kamer tegen terugbrengen gaswinning

De Tweede Kamer wil niet dat de gaswinning in Groningen nu al wordt teruggeschroefd. Een motie daartoe van de SP werd donderdagavond verworpen. Alleen de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de SP stemde voor de motie.

Eerder op de dag liet ook minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) al weten dat hij er weinig voor voelt om de gaswinning in Groningen nu al te verminderen. De gevolgen daarvan zullen direct merkbaar zijn voor de zeven miljoen huishoudens, waarschuwde hij tijdens een debat over de kwestie.

De bewindsman wil eerst een aantal onderzoeken afwachten over de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gaswinning, voordat het kabinet een besluit neemt. Die onderzoeken worden in december verwacht.

De Tweede Kamer stemde wel in met een motie van de regeringspartijen PvdA en VVD om nu al voorbereidende maatregelen te nemen, mocht worden besloten om alsnog minder gas te winnen. Kamp liet eerder al weten dat hij daartoe bereid is.

De Kamer wil verder dat de informatievoorziening over de gaswinning verbetert. Ook moet de regering met een visie komen hoe het gas uit Groningen bijdraagt aan de duurzame energiedoelstellingen van het kabinet.