FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 december 2012

[Serie A] Inter passeert Napoli na nipte zege

Internazionale is ten koste van Napoli gestegen naar de tweede plaats in de Serie A. De ploeg uit Milaan trok zondagavond in een onderling duel met 2-1 aan het langste eind. Fredy Guarin en Diego Milito scoorden voor Inter, Edinson Cavani deed iets terug. Wesley Sneijder was bij de thuisploeg opnieuw buiten de selectie gelaten.

Inter komt door de zege na zestien wedstrijden op 34 punten, één meer dan Napoli. Juventus blijft koploper met 38 punten. De regerend landskampioen van Italië boekte een nipte 1-0 uitzege bij Palermo. Verdediger Stephan Lichtsteiner maakte in de vijftigste minuut het winnende doelpunt.

Protest tegen Nobel-vredesprijs EU

Honderden mensen hebben zondagavond in de straten rond het parlementsgebouw in de Noorse hoofdstad Oslo deelgenomen aan een fakkeloptocht tegen de toekenning van de Nobel-vredesprijs aan de Europese Unie. "Dit gaat volledig in tegen het idee van Alfred Nobel die voor ontwapening was", zei Tomas Magnusson van het Internationale Vredesbureau, dat de prijs in 1910 won.

Dimitris Kodelas, parlementslid van de linkse Griekse oppositiepartij Syriza, zei dat hij eerst dacht dat het een grap was toen hij hoorde dat de prijs was toegekend aan de EU. Hij zei dat er een humanitaire crisis heerst in zijn land en dat het beleid van de EU grote spanningen veroorzaakt in Europa. "Het tart onze logica en het is ook beledigend", zei hij.

Kritiek op de toekenning is ook geuit door de vroegere prijswinnaars Desmond Tutu, Mairead Maguire en Adolfo Perez Esquivel. De EU staat haaks op de waarden waarmee de prijs in verband wordt gebracht, omdat zij op militaire kracht vertrouwt om veiligheid te verzekeren, zeggen zij.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso erkent dat de EU niet bij machte was de Balkan-oorlogen te voorkomen. Het ontbreken van zulk gezag is volgens hem 'een van de krachtigste argumenten voor een sterkere Europese Unie'. Voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad toonde zich optimistisch dat de EU sterker uit de crisis zal komen. "Wij willen dat Europa weer een symbool van hoop wordt", zei hij. De EU wil het geld dat aan de prijs is verbonden, 930 duizend euro, verdubbelen en aan projecten schenken om kinderen in conflictzones te helpen.

Barroso is samen met Van Rompuy en de voorzitter van het Europese Parlement Martin Schulz in Oslo om de prijs maandag in ontvangst te nemen. Een twintigtal regeringsleiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Britse vicepremier Nick Clegg, is eveneens van de partij.


Protest tegen Nobel-vredesprijs EU (Foto: Novum)

[Premier League] Everton in blessuretijd langs Spurs

Everton heeft zondag op spectaculaire wijze de competitiewedstrijd tegen Tottenham Hotspur gewonnen. Op Goodison Park in Liverpool boog de thuisploeg in de absolute slotfase een 1-0 achterstand om in een 2-1 zege. Nikica Jelavic maakte twee minuten in blessuretijd de winnende goal.

De Spurs, met Jan Vertonghen en Moussa Dembélé in de basis, kwamen een kwartier voor tijd door een doelpunt van Clint Dempsey op voorsprong. Nadat Steven Pienaar vlak voor het einde de stand gelijk had getrokken, maakte Jelavic de winnende voor de Toffees. Oranje-international Johnny Heitinga kwam in de 94e minuut voor matchwinnaar Jelavic in het veld.

Door de overwinning stijgt Everton naar de vierde plaats in de Premier League en passeert daarmee Tottenham Hotspur. Beide ploegen hebben nu 26 punten, maar de ploeg uit Liverpool kan bogen op een beter doelsaldo.

Een andere Londense ploeg verloor zondag ook van een club uit Liverpool. West Ham United ging thuis met 3-2 onderuit tegen Liverpool FC. Ondanks de vroege voorsprong van de bezoekers door een doelpunt van Glen Johnson waren het de Hammers die, dankzij een benutte strafschop van Mark Noble en een eigen doelpunt van Steven Gerrard, met een 2-1 voorspong gingen rusten. Joe Cole en James Collins bezorgden de Reds in het laatste kwartier alsnog de overwinning.

Liverpool klimt twee plaatsten en staat tiende in de Premier League. Dat is een plaats hoger dan West Ham United.

Kassameisje

Dan moet er afgerekend worden: “Hebt u nog een flessen-bon? Niet? Dan wordt het totaal € 32,25”. Geld wordt in haar handen gedrukt en de klant vraagt: “Zal ik er vijfentwintig cent bij doen meisje, of nee laat maar, dat wordt te moeilijk zeker?”  Van binnen wordt het kassameisje kwaad, maar ze laat zich niet kennen “Nee doe maar niet, dan begrijp ik het niet zo goed meer.” Ze pakt het wisselgeld voor de klant, telt het netjes terug en pakt vervolgens de bon. “Kijkt u het maar goed na meneer, u weet maar nooit?!”

Wielerploeg Euskaltel in zwaar weer

De wielerploeg Euskaltel-Euskadi verkeert in financieel zwaar weer, zo meldt Biciciclismo. Volgens de site kan de Baskische formatie de salarissen over november niet uitbetalen en om aan geld te komen moeten de teambussen worden verkocht.

In totaal moet over november en december 857.000 euro aan salarissen aan de leden van de wielerploeg uitgekeerd worden. De bussen zijn getaxeerd over 918.000 euro, waardoor dit gat gedicht kan worden. Manager Miguel Madariaga is in ieder geval niet hoopvol gestemd over de toekomst. "De lucht ziet er pikzwart uit voor ons. Ik zie dit als de enige oplossing."

Doden bij schietpartij indianenreservaat VS

Een man heeft zaterdag drie mensen doodgeschoten en een vierde verwond in een indianenreservaat in de Amerikaanse staat Californië. Hij raakte enkele uren later zelf gewond in een schietpartij terwijl hij in een auto probeerde te vluchten. De 31-jarige schutter verwondde ook zijn dochters van 5 en 8 jaar, die bij hem in de auto zaten.

Het motief van de man is nog onduidelijk. De politie werd zaterdag gealarmeerd nadat in een stacaravan in het indianenreservaat Tule de lijken van een man en een vrouw waren gevonden en in de buurt daarvan het lijk van nog een man. Ook werd er een gewonde jongen aangetroffen.

De politie wist de gevluchte dader op te sporen door zijn mobiele telefoon te volgen. Op 32 kilometer van het reservaat werd hij klemgereden, waarna de schietpartij ontstond. De man stond bij de politie te boek als een drugsgebruiker.

Janmaat baalt van rode kaart: "Heel dom"

Daryl Janmaat speelde zondag een negatieve hoofdrol voor Feyenoord in het duel met NAC Breda. Bij een voorsprong kreeg de verdediger rood, waarna NAC terugkwam (2-2).

Feyenoord kende nog een goede start in Breda. Graziano Pelle bracht de Rotterdammers aan de leiding. Tot de rode kaart van Janmaat leek er niet veel aan de hand voor de ploeg van Ronald Koeman. Binnen een minuut tijd kreeg de rechtsback twee gele kaarten. Daarna kwam NAC beter in de wedstrijd en wist een punt te pakken.

Janmaat beging een overtreding op Elson Hooi in een sprintduel. De Oranje-international beaamt dat hij niet slim handelde. "Ik schatte de bal verkeerd in en reageerde in een impuls door mijn arm uit te steken", zegt hij tegen NUsport. "Heel dom van me om zoiets op zo’n moment te doen. Ik had de bal uit moeten laten gaan."

"Nu ging hij natuurlijk liggen en benadeelde ik mijn team. Heel vervelend", aldus Janmaat, die door de rode kaart de wedstrijd mist tegen zijn oude club ADO Den Haag. Feyenoord ontvangt de Hagenaren volgende week in De Kuip. De verdediger moet het duel vanaf de kant bekijken. "Dat maakt die rode kaart voor mij extra zuur."

Kevin Smith wil Clerks III als zwanenzang

Kevin Smith zegt al een hele tijd dat de hockeyfilm Hit Somebody zijn laatste film wordt. Hij wil zijn aandacht meer richten op zijn alsmaar uitbreidende SModcast imperium en TV carrière. Er is echter het een en ander veranderd de laatste tijd. Het ziet ernaar uit dat Hit Somebody een miniserie wordt en Clerks III zijn zwanenzang.

"Aangezien Hit Somebody een miniserie wordt, komt er ruimte voor een alternatieve laatste film", aldus Smith. En het past ook allemaal beter; de laatste toejuiching aan het witte doek zal eindigen waar het ooit begon. Of, zoals Kevin het zegt, "Ik stop zoals ik ben begonnen, verstoken van talent en kleur! #FullCircleSon!". Het is duidelijk dat Kevin Smith hiermee zinspeelt op de mogelijkheid van Clerks III.

Smith is ook van plan om een tekenfilm uit te brengen, een Jay and Silent Bob-cartoon wel te verstaan.

[Primera División] Falcao scoort vijf keer tegen Deportivo

Radamel Falcao heeft andermaal bewezen een topspits te zijn. De Colombiaanse spits van Atlético Madrid scoorde maar liefst vijf doelpunten in de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Deportiva La Coruña.

Na rust maakte Falcao in een tijdsbestek van zeven minuten een hattrick. De openingstreffer kwam op naam van Diego Costa. Falcao passeerde met zijn vijf doelpunten Cristiano Ronaldo op de tospscorerslijst, maar moet Lionel Messi nog wel voor laten gaan.

Door de overwinning blijft Atlético nummer twee in de Spaanse competitie.

Steeds vaker zelfdoding op het spoor

In de afgelopen 8 jaar is het aantal zelfdodingen op het spoor met 31 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

In 2011 wierpen zich 215 mensen voor de trein. Bovendien raakten 26 mensen in 2011 gewond bij een mislukte poging om zelfmoord te plegen. Daarvan belandden 21 mensen zwaargewond in het ziekenhuis.

Het aantal zelfmoorden op het spoor steeg de afgelopen jaren gestaag. In 2004 pleegden nog 165 mensen zelfmoord door zich voor de trein te werpen, in 2011 dus 215. Slechts eenmaal daalde het aantal tussendoor: in 2008 pleegden 'slechts’ 160 mensen zelfmoord op het spoor.

Messi verbetert wereldrecord Müller

Lionel Messi heeft zondagavond slechts 25 minuten nodig gehad om het wereldrecord van Gerd Müller uit de boeken te schieten. In het uitduel met Real Betis trof de Argentijn twee keer doel en kwam op 86 doelpunten in het kalenderjaar 2012. Müller kwam veertig jaar geleden in 1972 voor het Duitse nationale elftal en Bayern München in totaal tot 85 doelpunten.

Messi zette met een tegendraads schot de Catalaanse grootmacht in Sevilla na een kwartier op een 0-1 voorsprong. Tien minuten later hoefde hij het wereldrecord niet meer te delen. Hij verzorgde de 0-2 en is officieel de speler met de meeste goals in een kalenderjaar ooit.

Door zijn twee doelpunten staat Messi in de Spaanse competitie inmiddels op liefst 23 goals in vijftien duels. Messi heeft naast het restant van het duel in Sevilla bovendien nog drie duels om zijn doelpuntentotaal te vergroten.  Barcelona speelt nog dit jaar in de competitie tegen Atlético Madrid en Real Valladolid en in de beker wordt nog het heenduel met Córdoba afgewerkt. 

Dit was het 67ste officiële duel van Messi in 2012, hierin maakte hij 74 doelpunten voor Barcelona en twaalf voor de Argentijnse nationale ploeg. Müller had destijds wel minder wedstrijden nodig. De Duitser kwam in precies zestig wedstrijden tot zijn aantal van 85.

Vrachtschip in problemen bij Zandvoort

Voor de kust van Zandvoort is zondagavond een vrachtschip in de problemen gekomen. De Ocean Victory heeft een ketting in de schroef gekregen en drijft richting de kust, zo heeft de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gemeld.

Een reddingsboot uit IJmuiden en enkele sleepboten zijn onderweg naar het schip. Nadere bijzonderheden ontbreken nog.

Een woordvoerder van de Kustwacht kon nog weinig over het incident zeggen, behalve dat er volgens hem inmiddels een sleepboot bij het schip is gearriveerd.

Schip gestrand bij Zandvoort
Schip gestrand bij Zandvoort (Foto's: Martin van Dam)

Roemeense regeringspartijen winnen verkiezingen

De centrumlinkse regering van Roemenië stevent volgens exit polls af op een duidelijke overwinning in de parlementsverkiezingen. De coalitie van premier Victor Ponta heeft volgens de peiling voor de nationale televisiezender TVR ongeveer 57 procent van de stemmen gekregen, terwijl de centrumrechtse groep die verbonden is aan president Traian Basescu iets meer dan achttien procent heeft.

Tussen Ponta en Basescu bestaat grote persoonlijke rivaliteit, na een mislukte poging van de regering om de president in juli afgezet te krijgen. Basescu heeft aangegeven dat hij Ponta, die hij een 'dwangmatige leugenaar' en plagiaatpleger heeft genoemd, niet opnieuw tot formateur wil benoemen.

Jonge vrouw ontvoerd in Gelderland

Twee 22-jarige mannen zijn zondagmiddag aangehouden op verdenking van ontvoering van een 18-jarige vrouw. Een passant zag om 17.20 uur dat de jonge vrouw onder dwang in een auto was geduwd bij een tankstation in het Gelderse Wilp. De politie sloeg groot alarm.

Agenten zagen de auto op de A1 bij Hoenderloo rijden en sloten het voertuig bij Barneveld in. De mannen uit Winterswijk en Hof van Twente en de vrouw die in de auto zaten zijn naar het politiebureau overgebracht. De politie onderzoekt de zaak.

Abbas vraagt financiële steun Arabische landen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft Arabische landen zondag om financiële steun gevraagd. De Palestijnse Autoriteit komt maandelijks honderd miljoen dollar tekort doordat Israël voor de Palestijnen ingehouden belastingen niet meer afdraagt. Israël nam de stap nadat de Palestijnen bij de Verenigde Naties een verhoogde status hadden aangevraagd en gekregen.

"Wij zijn in een staat van instorting. Wij kunnen onze salarissen niet meer betalen. Daarom moet u een vangnet bieden. Bent u het daarmee eens, bent u onze zaak toegedaan en hoeveel zegt u toe?" vroeg Abbas aan een vergadering van de Arabische Liga in Qatar. "Wij moeten uw standpunt gauw weten." Abbas staat extra onder druk, omdat de rivaliserende Hamas-regering in Gaza in oktober van de emir van Qatar hulp toegezegd heeft gekregen.

Abbas' premier Salam Fayyad deed vorige week een beroep op rijke Arabische landen om zijn regering met 240 miljoen dollar per maand overeind te houden. De Palestijnse Autoriteit kampt al sinds de oprichting in 1994 met geldgebrek, door beperkingen die Israël oplegt maar ook door eigen incompetentie en corruptie. Israël zegt de honderd miljoen dollar weg te schrappen tegen Palestijnse schulden, vooral bij het Israëlische elektriciteitsbedrijf.

Op de bijeenkomst in Doha kregen de Palestijnen in het openbaar geen concrete financiële steun toegezegd. Wel zijn er plannen om een speciale commissie op te richten die toekomstige onderhandelingen met Israël moet begeleiden. De Arabische Liga lijkt daarmee het falen te willen onderstrepen van het zogenoemde Kwartet - de Verenigde Staten, Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland - om het vredesproces aan de praat te krijgen en de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in het oosten van Jeruzalem in te tomen.

"Dit is een nieuwe dag. Dit vereist een nieuw Arabisch plan", zei de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat.

Morsi geeft leger opdracht orde te handhaven

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft zondag het leger opdracht gegeven de orde te handhaven en staatsinstellingen te beschermen tot na de bekendmaking van de uitslag van het referendum over de omstreden nieuwe grondwet. Volgens de maatregel, die maandag ingaat, mag het leger bij het uitvoeren van die taken burgers arresteren.

De maatregel geeft aan hoe huiverig de regering is voor het referendum dat voor komende zaterdag gepland staat. De seculiere oppositie blijft protesteren tegen de grondwet, die er door de islamistische medestanders van de president is doorgejast.

Enkele honderden betogers trokken zondagavond op naar het paleis van Morsi in Caïro om te protesteren. De demonstratie was duidelijk kleiner dan voorgaande betogingen. De tegenstanders van Morsi lijken in verwarring te zijn gebracht door diens gedeeltelijke concessie om de decreten die hem vrijwel onbeperkte macht gaven weer in te trekken.

De oppositie noemt het intrekken van de decreten een loos gebaar, omdat ze hun voornaamste doel - de goedkeuring van de ontwerpgrondwet - al hebben bereikt. De decreten verboden de rechters om de grondwetgevende vergadering te ontbinden en beperkten de rechterlijke macht nog verder door Morsi aan hun toetsing te onttrekken.

Morsi kondigde ook een nieuw decreet af, waarbij hij zichzelf de bevoegdheid geeft om bij afwijzing van de grondwet binnen drie maanden verkiezingen voor een nieuwe grondwetgevende vergadering uit te schrijven. Dit honderd leden tellende panel zou dan zes maanden de tijd krijgen om een nieuwe grondwet op te stellen.

De oppositie moet nu beslissen of zij campagne wil voeren om bij het referendum 'nee' te stemmen, of het hele referendum wil boycotten.


Morsi geeft leger opdracht orde te handhaven (Foto: Novum)

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 16

Afgelopen weekend stond de zestiende speelronde in de Eredivisie op het programma. Met PSV-FC Twente kende deze speelronde weer een prachtig affiche. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgende week.

PSV verslaat Twente, Vitesse profiteert niet

PSV is na dit weekend weer koploper in de Eredivisie. De Eindhovenaren zagen eerder deze middag Vitesse verliezen (3-1 van VVV-Venlo) en konden zich daardoor met winst op directe concurrent FC Twente terug aan kop nestelen. De Eindhovenaren wonnen in eigen huis met 3-0.

Nadat Leroy Fer namens FC Twente oog-in-oog met PSV-goalie Boy Waterman een grote kans om zeep hielp, was het aan de andere kant wel raak. Via Stanislav Manolev en Luciano Narsingh kwam de bal bij Georginio Wijnaldum, die van dichtbij raak schoot. Ook in de tweede helft was PSV beter, maar wist het de vele kansen niet om te zetten in treffers. Edson Braafheid was in het tweede bedrijf plots dichtbij de 2-1 namens Twente, maar de verdediger zag zijn harde schot niet achter Waterman verdwijnen. In de slotfase liep PSV via doelpunten van Tim Matavz en Luciano Narsingh uit naar 3-0.

Vitesse had eerder vanmiddag de koppositie kunnen grijpen, maar ging op bezoek bij VVV-Venlo pijnlijk ten onder. De Arnhemse ploeg, dat de laatste zeven duels had gewonnen, had een groot overwicht en kwam via Marco van Ginkel verdiend op 1-0. Renato Ibarra was dichtbij 2-0, maar hij raakte de lat. Via Yuki Otsu kwam VVV voor rust vanuit het niets op gelijke hoogte. Na de pauze sloeg de Limburgse ploeg via Bryan Linssen en Robbert Cullen genadeloos toe; 3-1.

Dit voetbalweekend stond geheel in het teken van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen (Foto: Pro Shots)

Ajax kruipt dichterbij top-drie, puntverlies voor Feyenoord

Ajax profiteerde optimaal van het puntverlies van FC Twente en Vitesse door met 2-0 van FC Groningen te winnen. De Amsterdammers hadden totaal geen moeite met de ploeg van trainer Robert Maaskant. Nadat Siem de Jong een strafschop had gemist, was Derk Boerrigter kort voor rust wel trefzeker.

Na de pauze kwam Ajax op 2-0 door een penalty van Lasse Schöne. De score had nog hoger kunnen oplopen. Zo raakten Jody Lukoki en Ricardo van Rhijn de lat, terwijl debutant Lukas Andersen de paal raakte. Na zestien speelrondes leidt PSV met 36 punten, gevolgd door Vitesse en FC Twente (34 punten). Ajax staat vierde op 33 punten. Feyenoord, dat vandaag met 2-2 gelijkspeelde bij NAC Breda, staat vijfde met 31 punten.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Heracles Almelo FC Utrecht 1-1
RKC Waalwijk NEC 2-0
ADO Den Haag PEC Zwolle 1-1
AZ Willem II 0-0
Ajax FC Groningen 2-0
SC Heerenveen Roda JC Kerkrade 4-4
NAC Breda Feyenoord 2-2
VVV Venlo Vitesse 3-1
PSV FC Twente 3-0


Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 16 12 0 4 36 53-16
2 Vitesse 16 10 4 2 34 31-14
3 FC Twente 16 10 4 2 34 29-12
4 Ajax 16 9 6 1 33 38-18
5 Feyenoord 16 9 4 3 31 32-20
6 FC Utrecht 16 7 5 4 26 21-18
7 NEC 16 6 5 5 23 23-27
8 RKC Waalwijk 16 5 5 6 20 22-20
9 ADO Den Haag 16 4 8 4 20 26-26
10 Heracles Almelo 16 4 7 5 19 32-31
11 FC Groningen 16 5 4 7 19 17-26
12 AZ 16 3 6 7 15 21-28
13 SC Heerenveen 16 3 6 7 15 24-34
14 PEC Zwolle 16 3 5 8 14 15-26
15 VVV Venlo 16 3 5 8 14 20-34
16 NAC Breda 16 3 4 9 13 14-31
17 Roda JC Kerkrade 16 2 5 9 11 18-35
18 Willem II 16 2 5 9 11 14-34


Topscorers:

# Naam Club Doelpunten
1. Bony Vitesse 15
2. Finnbogason sc Heerenveen 12
3. Pellè Feyenoord 11
4. Altidore AZ 9
= Immers Feyenoord 9


Programma:

Datum Thuis Uit
vr 14 dec, 20:00 FC Twente Heracles Almelo
za 15 dec, 18:45 PEC Zwolle AZ
za 15 dec, 19:45 FC Groningen VVV Venlo
za 15 dec, 19:45 Roda JC Kerkrade NAC Breda
za 15 dec, 20:45 NEC PSV
zo 16 dec, 12:30 FC Utrecht SC Heerenveen
zo 16 dec, 14:30 Vitesse RKC Waalwijk
zo 16 dec, 14:30 Feyenoord ADO Den Haag
zo 16 dec, 16:30 Willem II Ajax

[Bundesliga] Leverkusen verliest van Hannover

Bayer Leverkusen heeft zondag verrassend verloren van Hannover 96. De nummer twee van de Bundesliga ging in de AWD-Arena met 3-2 onderuit. Leverkusen blijft ondanks het verlies tweede. Wel is de achterstand op koploper Bayern München inmiddels opgelopen tot elf punten.

Leverkusen kwam al na twee minuten op voorsprong door een goal van Gonzalo Castro. Szabolcs Huszti scoorde twee keer uit een penalty en werd uiteindelijk, nadat Stefan Kiessling de bezoekers in de tweede helft nog langszij had gebracht, matchwinnaar. Mame Biram Diouf was de andere doelpuntenmaker voor de thuisploeg.

Borussia Mönchengladbach heeft zondag thuis FSV Mainz met 2-0 verslagen. Mike Hanke en Juan Arango maakten halverwege de tweede helft in een tijdsbestek van vijf minuten de doelpunten. Bij de thuisploeg zat Roel Brouwers op de bank en was Luuk de Jong buiten de wedstrijdselectie gelaten.

Door de winst klimt Gladbach met 24 punten naar de achtste plaats in de Bundesliga. Mainz heeft een punt minder en staat elfde. Hannover is de nummer tien.

'Nelson Mandela praat niet meer'

Oud-president Nelson Mandela (94) van Zuid-Afrika die zaterdag in het ziekenhuis is opgenomen "voor onderzoek", praat niet meer. Dit heeft de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times zondag gemeld op gezag van bronnen in de buurt van de familie.

"Hij ziet er niet goed uit. Het is duidelijk dat hij ergens bezorgd over is", aldus de anonieme bron. Na de ziekenhuisopname zaterdag had de Zuid-Afrikaanse regering nog laten weten dat er "geen reden voor bezorgdheid" is. Over de reden van de ziekenhuisopname zijn geen nadere mededelingen gedaan.

Mandela was van 1994 tot 1999 de eerste zwarte president van het land.

Doden door hevige sneeuwval Balkan

Lage temperaturen en zware sneeuwval hebben in de Balkan aan zeker vijf mensen het leven gekost. Ook veroorzaakte het winterse weer veel chaos op de weg. Dat hebben de autoriteiten zondag gezegd.

In Kroatië kwamen vier mensen om en in Servië één als gevolg van sneeuwstormen. In het zuidwesten van Europa waren in het weekeinde veel vliegvelden en wegen tijdelijk dicht vanwege het slechte weer.

Op de belangrijkste Servische autosnelweg zaten mensen vier uur vast in hun auto totdat reddingsteams hen konden bevrijden. Er viel in enkele uren tijd vijftig centimeter sneeuw.

Ook Slovenië en Bosnië kregen met sneeuwstormen te maken.


Doden door hevige sneeuwval Balkan (Foto: Novum)

Oppositie Ghana klaagt over verkiezingsfraude

De partij van oppositiekandidaat Nana Akufo-Addo heeft zondag geklaagd over fraude bij de presidentsverkiezingen in Ghana. Officiële uitslagen zijn nog niet bekendgemaakt, maar Ghanese media melden dat president John Dramani Mahama de verkiezingen heeft gewonnen. De Nieuwe Patriottische Partij zegt dat haar eigen tellingen Akufo-Addo als winnaar aanwijzen.

De Ghanese kiescommissie liet weten nog geen formele klacht van de oppositie te hebben ontvangen. Waarnemers van het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten Ecowas berichtten zaterdag dat de verkiezingen ondanks enkele haperingen over het algemeen eerlijk en vrij waren verlopen. Bij veel stembureaus was er vrijdag oponthoud doordat stemmateriaal te laat arriveerde en machines om de biometrische gegevens van kiezers te registreren kapot gingen. Op sommige plaatsen werden de verkiezingen daarom tot zaterdag verlengd.

Mahama promoveerde in juli van vicepresident tot president toen president John Atta Mills plotseling overleed. Akufo-Addo nam ook deel aan de vorige verkiezingen in 2008. Hij verloor toen met minder dan een procent van de stemmen verschil van Mills.


Oppositie Ghana klaagt over verkiezingsfraude (Foto: Novum)

Vier militanten Al-Qaida in Jemen gedood

Jemenitische regeringsstrijdkrachten hebben zondag bij lucht- en artillerieaanvallen in de provincie Marib vier leden van Al-Qaida gedood. Door een verdwaalde raket kwam ook een burger om en raakten vijf anderen gewond. Dat hebben tribale vertegenwoordigers meegedeeld.

Zaterdag waren in een hinderlaag acht Jemenitische militairen omgekomen. Het ministerie van defensie sprak van een 'terroristische' aanval en bevestigde dat onder de doden de commandant voor de centrale militaire regio was.

'Hulpdiensten onvoldoende voorbereid op ramp'

Hulpdiensten zijn onvoldoende voorbereid op grote rampen. Hulpverleners zijn soms niet goed op de hoogte van waar de slachtoffers zijn en gewonden worden naar verkeerde ziekenhuizen gebracht. Dat concluderen de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport dat in handen is van de NOS.

Onder meer het treinongeluk dat in april in Amsterdam plaatsvond werd onderzocht. Daarbij viel een dode en raakten ruim honderd mensen gewond. De registratie van slachtoffers verliep chaotisch, stellen de inspecties. Ook bij de vuurwerkramp in 2000 in Enschede en de Nieuwjaarsbrand in 2001 in Volendam was dit het geval.

Ondanks de strakke protocollen die werden opgesteld ging het bij de vliegtuigcrash in 2009 weer niet goed. Gewonden waren tijdelijk onvindbaar en hulpdiensten werkten onvoldoende gecoördineerd. De inspecties dringen in het rapport aan op verbeteringen, zo meldt de NOS.

Zware blessure voor N. de Jong

AC Milan kan dit seizoen geen beroep meer doen op Nigel de Jong. Onze landgenoot verliet vandaag al na 21 minuten het veld met een gescheurde achillespees. De Nederlandse middenvelder staat zo'n zes maanden buitenspel met de kwetsuur.

De Jong gaat dinsdag met de medische staf van Milan naar de Finse specialist Sakari Orava om het revalidatietraject te bespreken. Orava opereerde eerder onder anderen David Beckham aan de achillespees. De Engelsman kon vervolgens zijn loopbaan probleemloos vervolgen.

"Het gaat niet goed met Nigel", zei Urby Emanuelson na de wedstrijd tegen Torino, die Milan met 2-4 won. "Dit is echt balen en zonde voor het team. Hij is heel belangrijk voor ons en we hopen dan ook dat hij snel terug is."

Vice-voorzitter Adriano Galliani spreekt van een 'groot veries voor het team'. "Het werpt een schaduw over de zege." Ook trainer Massimiliano Allegri reageerde op de blessure: "We balen erg van de blessure van De Jong. Hij speelde erg goed. We zullen wel zien of we nog iets op de transfermarkt kunnen doen."

Darter Bunting wint Zuiderduin Masters

Stephen Bunting heeft op de Zuiderduin Masters in Egmond aan Zee op zijn naam gebracht. Het is de derde major van de dartbond BDO. De Engelse darter versloeg in de finale zijn landgenoot Alan Norris met 5-0 in sets. 

De Zuiderduin Masters kreeg een finale tussen de nummers een en twee van de plaatsingslijst. De Nederlanders speelden geen rol deze editie. Rick Hofstra, Jeffrey de Graaf en Remco van Eijden werden in de kwartfinale uitgeschakeld. Het publiek kreeg in Egmonda aan Zee een eenzijdige finale voorgeschoteld waarin Bunting, de nummer twee van de plaatsingslijst, veel te sterk bleek voor Norris. In slechts 50 minuten denderde Bunting naar een 5-0 overwinning.

Vrijdag begint het wereldkampioenschap darts bij de PDC. Het BDO-WK staat voor begin januari gepland in het Engelse Frimley Green. 

[Premier League] Van Persie bezorgt United zege in derby

Manchester United heeft zondag zijn koppositie in de Premier League verstevigd. Op bezoek bij stadsgenoot Manchester City won United met 3-2. Robin van Persie werd matchwinnaar door in de blessuretijd bij een 2-2 stand uit een vrije trap raak te schieten. De bezoekers hadden eerder een 2-0 voorsprong uit handen gegeven.

United, waar de Nederlander Alexander Büttner niet bij de wedstrijdselectie zat, kende een goede start in het Etihad Stadium. Binnen een halfuur stond de ploeg van manager Alex Ferguson door twee doelpunten van Wayne Rooney op een comfortabele 2-0 voorsprong. Met een prachtige actie was Van Persie halverwege de tweede helft dicht bij de 3-0, maar het schot van de Nederlander belandde op de paal.

In de daaropvolgende aanval van City maakt Yaya Touré de aansluitingstreffer voor de thuisploeg. Vlak voor het einde leek de Argentijn Pablo Zabaleta een punt voor de ploeg van Roberto Mancini te redden. Van Persie bezorgde United in de slotfase de drie punten door nu wel te scoren.

Manchester United heeft door de overwinning de koppositie in de Premier League verstevigd en leidt met 39 punten. Manchester City blijft ondanks het verlies tweede in de competitie en heeft zes punten minder dan de stadsgenoot.


Van Persie bezorgt United zege in derby (Foto: Novum)

Geen dopinggeval bij olympisch zwemmen

De FINA heeft bekendgemaakt dat alle 518 tijdens de Olympische Spelen in Londen uitgevoerde dopingtests negatief waren. De internationale zwemfederatie liet dit vanuit Istanbul weten waar woensdag de wereldkampioenschappen kortebaan beginnen.

In totaal zijn er 433 urine- en 85 bloedtesten uitgevoerd bij de zwemonderdelen langebaanzwemmen, schoonspringen, synchroonzwemmen en waterpolo. Geen enkele atleet viel door de mand.

[Upd] Arrestaties bij herdenking Rishi

Ongeveer 25 jongeren hebben zich zondagmiddag verzameld op station Den Haag Hollands Spoor om de eind november door de politie doodgeschoten Rishi (17) te herdenken. Dat meldde de spoorwegpolitie.

Vrienden van Rishi hadden aangekondigd dat ze opnieuw kaarsjes, bloemen en brieven neer wilden leggen op spoor 4, waar de jongen om het leven kwam. Ze krijgen daar de ruimte voor van de autoriteiten.

Update 18.53
Bij de herdenking op station Hollands Spoor zijn zondag achttien personen aangehouden. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten.

Bij de herdenking van Rishi op Hollands Spoor in Den Haag waren zo'n 25 mensen aanwezig.

Vier doden bij gevechten soennieten en alawieten Libanon

Bij gevechten tussen aanhangers van de verschillende kampen in de Syrische burgeroorlog in de noordelijke Libanese havenstad Tripoli zijn zondag vier mensen om het leven gekomen. Ook vielen er twaalf gewonden, meldt het Libanese nationale persbureau.

De gevechten woedden tussen soennieten en alawieten, een tak van de sjiitische islam waar de Syrische president Bashar Assad en een groot deel van diens regime toe behoren. Het Libanese leger heeft vorige week versterkingen naar Tripoli gestuurd. De spanningen waren opgelopen na berichten dat in Syrië zeventien Libanezen waren gedood die zich wilden aansluiten bij de overwegend soennitische opstandelingen in dat land.

Zuma bezoekt Nelson Mandela in ziekenhuis

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft zondagochtend een bezoek gebracht aan Nelson Mandela. Mandela werd zaterdag voor onderzoek in een ziekenhuis in Pretoria opgenomen.

Zuma liet in een verklaring weten dat hij Mandela 'op zijn gemak en in goede handen' aantrof. Er werd niets gezegd over de reden waarom de 94-jarige Mandela onderzoeken moest ondergaan.

Het Zuid-Afrikaanse leger heeft sinds Mandela in 2011 een infectie aan zijn luchtwegen opliep de leiding over de gezondheidszorg voor de oud-president. Mandela heeft een broze gezondheid en is al enkele jaren niet meer in het openbaar verschenen.


Zuma bezoekt Nelson Mandela in ziekenhuis (Foto: Novum)

Komediant Katt Williams wederom gearresteerd

Katt Williams is dit weekeinde weer gearresteerd. De komediant en rapper, die vorige week ook al in de boeien werd geslagen, werd vrijdagavond in de kraag gevat in het Californische Sacramento. Williams werd aangehouden omdat hij in november vluchtte voor de politie, schrijft de lokale krant The Sacramento Bee.

Donderdag werd een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de 39-jarige Williams. De komediant reed vorige maand met een gemotoriseerd voertuig over de stoep in zijn vlucht voor de politie. Tijdens zijn ontsnappingspoging zou Williams vijf voetgangers op een haar na hebben geraakt.

Williams werd vorige week zondag gearresteerd in Seattle. Daar zou hij betrokken zijn geweest bij een vechtpartij in een bar. De week daarvoor ging de komediant uit z'n dak in een supermarktketen. Op beelden van een bewakingscamera is te zien dat Williams uithaalt naar een medewerker van de winkel.

Jorritsma: dit is een probleem van ons allemaal

"Dit is een probleem van ons allemaal." Dat zei burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma bij de stille tocht ter nagedachtenis van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Volgens haar ligt de oorzaak van zinloos geweld niet in de etnische achtergrond van daders, en geldt het probleem niet alleen voor voetbal. Jorritsma noemt het een maatschappelijk probleem dat ons allemaal aangaat.

"Kennelijk is in de maatschappij geslopen dat het normaal is om geweld te gebruiken als het even niet meer naar jouw zin gaat", zei Jorritsma. "Dit gaat niet alleen om geweld op en om het voetbalveld en ook niet om een Marokkaans, Antilliaans of Nederlands probleem. Daarmee doe je het veel te gemakkelijk af."

De oplossing ligt volgens haar in de opvoeding, waarbij niet alleen de ouders verantwoordelijkheid hebben. "Een Afrikaans speekwoord luidt: it takes a village to raise a child. Laten we samen de kracht hebben om ons blijvend in te zetten tegen zinloos geweld."

KNVB-voorzitter Michael van Praag sprak van een 'zwarte bladzijde'. "Ongelooflijk dat dit op een voetbalveld kan gebeuren", zei hij. "Vandaag zijn we stil en denken we hier over na." Hij memoreerde Nieuwenhuizen als 'het type vrijwilliger dat iedere club nodig heeft'. "Dit mag nooit meer gebeuren."

Uitslag PSV - FC Twente

PSV heeft in de Eredivisie de koppositie heroverd. De Eindhovenaren wonnen in eigen huis de topper tegen FC Twente met 3-0. De goals werden gemaakt door Wijnaldum, Matavz en Narsingh. Eerder op de dag had VVV-Venlo al nummer twee Vitesse met 3-1 klop gegeven.

PSV had wat goed te maken na de verloren topper vorige week tegen Ajax. Daarom gaven de Eindhovenaren in de beginfase vol gas, wat resulteerde in een goede kans voor Wijnaldum. Ook Twente liet zich, na aanvankelijk sterk teruggedrongen te zijn, gelden en had via Fer op voorsprong moeten komen. Hij kon alleen op PSV-goalie Waterman afgaan, maar besloot het tevergeefs via een lob te proberen.

Er ontstond een open wedstrijd waarbij kansen aan beide zijden waren. Het was uiteindelijk PSV dat tien minuten voor rust op voorsprong kwam door Wijnaldum die goed werk van Manolev en Narsingh afmaakte.

Na rust was de eerste kans voor Tadic, maar PSV had het overwicht. Zo kon Lens aflopen op Boschker, maar net als vorige week wist hij de bal niet in het doel te prikken. Dit gaf Twente hoop en de Tukkers waren dichtbij de gelijkmaker door een hard schot van invaller Braafheid.

Tien minuten voor tijd was het duel beslist toen de opgeleefde Matavz op aangeven van Strootman de 2-0 tegen de touwen werkte. Amper twee minuten later konden de Eindhovenaren voor de derde maal juichen doordat Narsingh na een combinatie met Matavz de bal tegen de touwen werkte.

PSV

3 - 0

FC Twente

 38' Wijnaldum
 80' Matavz
 82' Narsingh
   
 
 Gele kaart: Manolev (PSV), Douglas, Tadic (FC Twente)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Manolev
Derijck
Marcelo
Bouma
Hutchinson
Wijnaldum
Strootman
Narsingh
Matavz
Lens
  Boschker
Rosales
Douglas
Bengtsson
Schilder (Braafheid/54)
Janssen (Gyasi/67)
Brama (Castaignos/81)
Fer
Tadic
Bulykin
Chadli

Familie grensrechter: dit mag nooit meer gebeuren

"In Nederland heeft zinloos geweld nooit het laatste woord." Dat zei Alain Nieuwenhuizen bij de bijeenkomst voorafgaand aan de stille tocht ter nagedachtenis van zijn vader Richard. "Zoiets mag nooit meer gebeuren", zei Marquerita Bouch, de schoonzus van de overleden grensrechter.

Duizenden mensen waren in de stromende regen bijeengekomen bij voetbalclub Almere City FC. Om 17.00 uur kreeg Alain het woord. Hij memoreerde hoe zijn vader genoot van de sport. "Een ding was je tegen, en dat was een grote mond op het veld", voegde hij daaraan toe. "We zullen je missen Papa, rust zacht."

Bouch bedankte iedereen voor het medeleven dat de familie de afgelopen week ontving. "Dat geeft ons de kracht om met alles om te kunnen gaan."

De 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed maandag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen nadat spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten hem tot tweemaal toe hadden geslagen en geschopt na een wedstrijd tegen Buitenboys in Almere.

Italië wacht marktreactie af op vertrek van Monti

De Italiaanse president Giorgio Napolitano wacht af hoe de internationale financiële markten reageren op het besluit van premier Mario Monti om af te treden. Monti liet de president zaterdag weten dat hij zijn functie wil neerleggen als het parlement zijn begroting heeft goedgekeurd, wat over een week of twee wordt verwacht.

Monti kondigde zijn vertrek aan nadat hij in het parlement cruciale steun was kwijtgeraakt voor bezuinigingsmaatregelen die het vertrouwen hadden hersteld dat Italië de schuldencrisis in de eurozone zou doorstaan.

Napolitano stelde de econoom Monti vorig jaar aan als vervanger van Silvio Berlusconi, wiens verzet tegen bezuinigingen voor grote onrust had gezorgd op de financiële markten. "Wij zullen afwachten wat de markten doen", antwoordde de president zondag op de vraag van journalisten of hij zich zorgen maakte.

Er wordt druk gespeculeerd dat Monti als kandidaat-premier wil meedoen aan de verkiezingen, die mogelijk al in februari worden gehouden. Op een vraag daarover van de Corriere della Sera ging Monti zondag niet in.

Lady Gaga 'kijkt nooit in de spiegel'

Lady Gaga heeft geen idee hoe ze eruit ziet. De excentrieke zangeres beweert dat ze nooit in de spiegel kijkt. "Ik weet niet hoe ik eruit zie", twitterde Gaga zondag.

Fans van de zangeres vroegen zich af waarom Gaga er altijd zo bijzonder uit ziet. "Ik denk dat het komt doordat ik mezelf nog nooit in de spiegel heb gezien", antwoordt de 26-jarige, die onder meer in een vleesjurk en robe van knuffels in het openbaar verscheen.

Gaga is momenteel in Rusland, waar ze de twee laatste concerten van haar Europese tournee verzorgt. Vanaf volgend jaar trekt de zangeres door Canada en de Verenigde Staten. Gaga deed ook Nederland aan met haar Born This Way Ball, in september trad ze op in Amsterdam.

Syrische rechters overgelopen naar oppositie

AMMAN - Negen rechters en aanklagers zijn overgelopen naar de oppositie. Dat heeft het in Groot-Brittannië gevestigde Observatorium voor de Mensenrechten zondag gezegd. De rechters en aanklagers zijn afkomstig uit de noordelijke stad Idlib, aldus de activisten.

In een videoverklaring noemen de rechters hun namen en roepen ze anderen op ook met president Bashar Assad te breken. Sinds de opstand in maart 2011 begon, zijn veel regeringsfunctionarissen en legerofficieren overgelopen. Oud-premier Riad Hijab is tot nog toe de hoogstgeplaatste Syrische functionaris die het regime van Assad de rug heeft toegekeerd.

Leger verjaagt Al-Shabab uit Somalische stad Jowhar

Somalische militairen en militairen van de Afrikaanse Unie (AU) hebben zondag een bolwerk van opstandelingen ten noorden van de Somalische hoofdstad Mogadishu ingenomen. Het is een zoveelste tegenslag voor de extremisten van Al-Shabab die tot 2011 Mogadishu nog in handen hadden.

Volgens ooggetuigen omsingelden de militairen de stad Jowhar voordat ze in een kort vuurgevecht met de rebellen verwikkeld raakten. Tientallen gezinnen sloegen als gevolg van het geweld op de vlucht. Zondag rond het middaguur verlieten de rebellen de stad.

Somalische en AU-militairen verdreven de rebellen in augustus 2011 uit Mogadishu. Sindsdien hebben ze veel meer steden die in handen waren van Al-Shabab ingenomen.

Duizenden trotseren regen voor stille tocht Almere

Duizenden mensen zijn in Almere bijeen voor de stille tocht ter nagedachtenis aan Richard Nieuwenhuizen. Om 17.00 uur startte de bijeenkomst bij voetbalclub Almere City FC. De regen weerhield mensen er niet van om naar het sportcomplex te komen. Velen van hen dragen shirts van S.C. Buitenboys en een band om de arm met een lieveheersbeestje, het symbool tegen zinloos geweld.

Rond 17.30 uur start stille tocht van ruim 2,5 km van Almere City FC naar S.C.Buitenboys. Daar worden 4200 rode rozen neergelegd. Er worden zo'n twintigduizend mensen verwacht.

Onder anderen burgemeester van Almere Annemarie Joritsma en KNVB-voorzitter Michael van Praag spreken voorafgaand aan de stille tocht. De schoonzus van Nieuwenhuizen spreekt namens de familie. Ook minister van Sport Edith Schippers (VVD) en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan zijn aanwezig.

De 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed maandag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen nadat spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten hem tot tweemaal toe hadden geslagen en geschopt na een wedstrijd tegen Buitenboys in Almere.

Nederland geen voorzitter van eurogroep

Nederland is geen kandidaat om voorzitter te worden van de eurogroep, het overleg tussen de 17 ministers van Financiën van de eurolanden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zondag laten weten nadat in Duitse media premier Mark Rutte werd genoemd om de huidige voorzitter, Jean-Claude Juncker, op te volgen.

Juncker maakte onlangs bekend eind dit jaar of begin volgend jaar terug te treden. Over wie het voorzitterschap gaat vervullen, werd dit weekeinde druk gespeculeerd door Duitse media. Sommige media meldden op basis van diplomatieke bronnen dat er een voorkeur is voor een Fin of een Nederlander, waarbij Rutte en de Finse premier Jyrki Katainen specifiek werden genoemd.

Junckers termijn liep in juli dit jaar af. Lange tijd werd verwacht dat hij op dat moment zou worden opgevolgd door de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Zijn benoeming stuitte echter op verzet van vooral Frankrijk, omdat Duitsland op die manier een te dominante positie in de eurogroep zou krijgen. Daarop werd de termijn van de Luxemburgse premier verlengd.

Schäuble wilde zichzelf zondag tegenover Bild am Sonntag niet uitsluiten als potentieel kandidaat. Hij zei dat "de nieuwe persoon in ieder geval de Europese integratie verder moet brengen".

"De Duitse regering wil dat de kandidaat komt van de kring van ministers van Financiën en we hebben gezien dat het zeer de moeite waard is als de voorzitter het midden kan houden tussen de verschillende posities", zei de Duitse minister.

Vrijdag zei de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici geen kandidaat te zijn om de Luxemburger op te volgen.

Nederland geen voorzitter van eurogroep
Nederland geen voorzitter van eurogroep (Foto: ANP)

'Sneijder in winterstop naar PSG'

Volgens de grote Italiaanse sportsite SportMediaset zal Wesley Sneijder binnenkort in Parijs te bewonderen zijn. Er wordt geen melding gedaan van een transfersom.

Sportsite SportMediaset meldt zondag dat Wesley Sneijder op het punt staat een contract te tekenen bij Paris Saint-Germain. Sneijder mag zijn huidige club Internazionale verlaten, omdat zijn salaris te zwaar op de begroting drukt.

De transfer zou een einde maken aan een vervelende periode geruchten rondom de middenvelder. Sneijder wordt al weken buiten de wedstrijdselectie gehouden, omdat hij niet een verlaagd contract wil tekenen. Ook zondag maakt hij geen deel uit van de selectie die tegen concurrent Napoli. Een vertrek lijkt daarom een logische volgende stap.

"Hoe kan ik in deze positie, waarin ik niet speel en sterker nog, niet eens bij de selectie zit een nieuw verslechterd contract accepteren?", liet Sneijder weten op de website van zijn management.

Bij Paris Saint-Germain zou Sneijder heel wat bekende gezichten tegenkomen. Zo zou hij worden herenigd met Maxwell en Zlatan Ibrahimovic. Ook Gregory van der Wiel maakt deel uit van de het sterrenteam in Parijs. 

De Jong onder indruk van stilte in Arena

Ajax-aanvoerder Siem de Jong vond de minuut stilte ter gedachtenis aan de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen erg indrukwekkend.

De minuut stilte maakte een diepe indruk op de captain van de Amsterdammers. "Voor mijn gevoel wat het echt heel stil. Ik denk dat iedereen ook wel wist waarover het ging", sprak de aanvoerder van Ajax tegen Novum Nieuws. "Normaal weet ook niet iedereen waar die minuut stilte voor is. Nu denk ik dat dit wel zo is." 

De Jong miste gisteren een makkelijk gegeven penalty in het 2-0 gewonnen duel. "Normaal gesproken neem ik een penalty laag en strak over de grond. Deze was op de hoogte van de keeper", verklaart de 23-jarige middenvelder. "Dat was heel slecht", voegt hij toe.

Doelpuntenmakers voor de Amsterdammers waren Derk Boerrigter en Lasse Schöne, die wel een strafschop wist te benutten. Voor Ajax betekende het de vijfde overwinning op rij in de Eredivisie.

Nederland wordt steeds dommer

Volgens de LOI wordt Nederland steeds slimmer. De lopende reclamecampagne van het thuisstudiebedrijf stelt dat dat te danken is aan de cursussen die de LOI aanbiedt. Nu blijkt dat de LOI ook zijn steentje wil bijdragen aan het dommer maken van Nederland. Het bedrijf biedt sinds kort drie kwakzalversopleidingen aan. Dat meldt de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Het gaat om de opleidingen Basisopleiding Natuurlijke Geneeswijzen, een cursus Natuurlijk Genezen en een cursus Parapsychologie. Deze opleidingen berusten alle drie uitsluitend op flauwekul.

De LOI is niet de eerste thuisonderwijsinstelling die zich inlaat met kwakzalverspraktijken. Instituut Scheidegger werd in 2012 genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs wegens het aanbieden van de cursussen Homeopathie en Natuurlijke Geneeskunde. De Meester Kackadorisprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan personen of instellingen die zich volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij het ernstigst schuldig hebben gemaakt aan pseudogeneeskundige oplichterij.

Van de genoemde cursussen spant de cursus Parapsychologie de kroon. Voor een bedrag van 42,50 euro per maand wordt de cursist onderwezen in zaken als telepathie, helderziendheid en psychokinese.

Lavrov: weer gesprekken met VS en VN-gezant Syrië

Russische en Amerikaanse diplomaten gaan opnieuw gesprekken voeren met de VN-vredesgezant voor Syrië Lakhdar Brahimi over de Syrische burgeroorlog. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zondag gezegd.

Volgens Lavrov hebben de Amerikanen het bij het verkeerde eind door te denken dat Rusland zijn standpunt over Syrië versoepelt. Rusland heeft ingestemd met deelname aan de gesprekken op voorwaarde dat niet zal worden geëist dat de Syrische president Bashar Assad opstapt, zei Lavrov. "Wij nemen geen deel aan welke onderhandelingen dan ook over het lot van Assad", zei Lavrov. Hij zei dat de gesprekken zondag in Genève van start gaan.

Lavrov sprak vorige week met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton en Brahimi. Clinton zei toen dat ze bereid waren nogmaals te proberen om de beide partijen in het Syrische conflict zover te krijgen over een politieke transitie te praten.


Lavrov: weer gesprekken met VS en VN-gezant Syrië (Foto: Novum)

Spaans protest tegen snijden in gezondheidssector

Werknemers in de gezondheidssector en inwoners van Madrid zijn zondag de straat op gegaan om te demonstreren tegen bezuinigingen en plannen om delen van de sector te privatiseren.

Volgens de politie hebben zich zondag meer dan vijfduizend mensen op het centrale Puerta del Sol verzameld. De organisatoren spreken van 75 duizend demonstranten. Veel betogers zijn in hun wit met blauwe uniformen gekleed.

De privatiseringsplannen zijn volgens Fatima Branas, woordvoerster van de organisatoren, kortzichtig omdat niet is meegenomen dat er geld kan worden bespaard zonder te privatiseren. "Wat hun plannen daadwerkelijk betekenen, is een totale omgooi van ons gezondheidszorgmodel en een ontmanteling van het systeem dat we nu gebruiken", aldus Branas.

Volgens de regering zijn de plannen noodzakelijk om tijdens een recessie gezondheidszorg te kunnen blijven garanderen.


Spaans protest tegen snijden in gezondheidssector (Foto: Novum)

Zeehond in de Biesbosch gezien

In de Biesbosch hebben boswachters een zeehond gesignaleerd. Het is voor het eerst in tien jaar dat er een phoca vitulina, zoals het dier officieel heet, gezien wordt in de Biesbosch. Dat meldt Staatsbosbeheer.

De zeehond werd zaterdag door recreanten die een vaartocht maakten gesignaleerd bij het uitstroomgat van polder Maltha. Een gewaarschuwde boswachter wist vervolgens een foto van de zeehond te nemen.

Het is onduidelijk hoe de zeehond in de Biesbosch verzeild is geraakt. Mogelijk is het dier door de Haringvlietsluizen of via de Nieuwe Waterweg naar binnen gezwommen.

Voor de afsluiting van het Haringvliet in 1970 was de kans op zeehonden in het rivierengebied groter. Het was toen niet ongewoon om bijvoorbeeld op de Sassenplaat in het Hollands Diep zeehonden te zien liggen. De laatste keer dat een gewone zeehond in de Biesbosch werd gezien was in maart 2002. De bewuste zeehond bleef daar toen bijna zes weken hangen.


Zeehond in de Biesbosch gezien (Foto: Novum)

Britse astronoom Patrick Moore (89) overleden

De populaire Britse astronoom en televisiepresentator Patrick Moore is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat hebben zijn vrienden zondag in een verklaring gezegd. Het is niet bekendgemaakt waaraan Moore is overleden, maar hij kampte al langer met hartproblemen.

Moore was bekend vanwege zijn BBC-televisieprogramma The Sky at Night, dat astronomie populair maakte bij generaties Britten. Hij presenteerde het programma meer dan een halve eeuw.

In de verklaring stond dat Moore vorige week kort werd opgenomen in het ziekenhuis. Toen werd vastgesteld dat er niets meer voor hem kon worden gedaan, werd aan zijn wens om zijn laatste dagen thuis door te brengen tegemoetgekomen.


Britse astronoom Patrick Moore (89) overleden (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie (9/12/2012)

Vanmiddag stonden in de Eredivisie om 14.30 uur twee duels op het programma. NAC Breda haalde in eigen huis een punt door Feyenoord op een 2-2 gelijkspel te houden. VVV-Venlo stuntte tegen Vitesse door de Arnhemmers na zeven zeges op rij op een 3-1 nederlaag te trakteren.

NAC Breda

2 - 2

Feyenoord

 23' Luijckx
 76' Gudelj
   5' Pellè
 74' Immers (pen)
 
 Gele kaart: Van der Weg (NAC Breda)
 Rode kaart: Botteghin (76/2xg) (NAC Breda), Janmaat (29/2xg) (Feyenoord)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.400
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Looms
Botteghin
Luijckx
Van der Weg (Seuntjens/46)
Buijs
Gilissen (Schalk/68)
Gudelj
Verbeek
Lurling
Hooi (Leugers/81)
  Lamprou
Janmaat
De Vrij
Martins Indi
Nelom
Clasie (Cissé/79)
Immers
Vilhena
Schaken
Pellè
Verhoek (Elabdallaoui/33)

VVV-Venlo

3 - 1

Vitesse

 40' Otsu
 55' Linssen
 80' Cullen
   10' Van Ginkel
 
 Gele kaart: Kakuta (Vitesse)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Joppen
Röseler
Seip
Fleuren
Maguire
Radosavljevic
Van Haaren
Türk (Otsu/35)
Linssen (Ammi/77)
Cullen
  Velthuizen
Kalas
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Van Ginkel
Bony
Janssen
Ibarra (Havenaar/58)
Reis
Kakuta

Rick Ross haalt streep door gehele tournee

Rick Ross treedt dit jaar helemaal niet meer op. De rapper, die donderdag twee shows schrapte na doodsbedreigingen, heeft zijn hele Amerikaanse tournee afgelast. Woordvoerders van Ross gaan niet in op de bedreigingen en wijzen met een beschuldigende vinger naar de concertpromotor.

"Vanwege het gebrek aan organisatie en communicatie van de kant van de tourpromotor zijn de overige data officieel geschrapt", zegt een woordvoerder van Rick Ross tegen de Amerikaanse site Allhiphop. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan al mijn fans voor wie ik nu niet op kan treden", voegt Ross zelf toe. "Ik wil jullie laten weten dat ik terug kom."

Ross schrapte donderdag twee optredens na bedreigingen van de Gangster Disciples, met wie de 36-jarige rapper in een vete is verwikkeld. Via Youtube bedreigde de straatbende Ross met de dood. De rapper zou ook volgende week nog een aantal optredens verzorgen.

'Adele riskeert boete over aangifte zoontje'

Er hangt Adele mogelijk een boete van duizend pond boven het hoofd, omdat ze haar zoon nog steeds niet heeft aangegeven. De zangeres beviel op 19 oktober jongstleden van haar eerste kind. 

Een ingewijde verwacht echter niet dat Adele en haar geliefde Simon Konecki direct in de problemen komen. "De politie zal morgen niet bij ze op de stoep staan", voorspelt een bron in de Britse boulevardkrant The Sun.

Adele en haar man hadden een termijn van 42 dagen om hun zoon aan te geven. De zangeres heeft deze termijn inmiddels overschreden: ze is 51 dagen geleden bevallen. "De meeste ouders geven hun kind binnen een paar weken aan omdat het leuk is om te doen", gaat de ingewijde verder. "En omdat er een boete van maximaal duizend pond op staat als ze het niet doen. Maar er zijn tal van redenen waarom ouders te laat zijn en miljoenen koppels wachten heel lang."

Adele heeft zich nog niet uitgelaten over de geboorte van haar nakomeling: het is nog onbekend hoe het kereltje heet en of de bevalling gunstig is verlopen. 

Minister Schippers loopt mee in stille tocht

Minister Edith Schippers (Sport) loopt zondag in Almere mee in de stille tocht om de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen te herdenken. Dat maakte een woordvoerder van de minister bekend.

Daarmee geeft ze - ook namens het kabinet - uiting aan haar betrokkenheid en medeleven met de familie en andere betrokkenen. De bijeenkomst begint om 17.00 uur bij voetbalclub Almere City FC. De tocht voert naar voetbalclub Buitenboys waaraan Nieuwenhuizen was verbonden.

De grensrechter overleed maandag nadat hij in het weekeinde door jongens van een bezoekende voetbalteam was mishandeld.

[Primera División] Ruime thuiszege Levante op Mallorca

Levante heeft zondag een sprongetje gemaakt op de ranglijst van de Primera Division. De ploeg van Juan Ignacio Martínez won in eigen huis met 4-0 van Real Mallorca en steeg daardoor van de tiende naar de zesde plek. Levante verzamelde uit vijftien wedstrijden 24 punten, elf meer dan nummer zeventien Mallorca.

Ondanks de ruime zege duurde het lang voordat de thuisploeg afstand nam. Pas vlak voor rust opende de Nigeriaanse spits Obafemi Martins de score. Levante, onlangs nog tegenstander van FC Twente in de groepsfase van de Europa League, was vervolgens niet meer te stoppen. Binnen een kwartier in de tweede helft was de 4-0 eindstand bereikt. David Navarro, Ruben Garcia Santos en Vicente Iborra toonden zich doeltreffend.

Arrestant overleden in cel

Een 40-jarige man is zondagochtend in een cellencomplex in Houten overleden. Dat meldt de politie.

De man uit Iran werd rond 09.00 uur gearresteerd op het Zandpad in Utrecht. Hij was onwel geworden maar gedroeg zich ook zeer agressief tegen ambulancepersoneel. Hij werd overgebracht naar het arrestantencomplex in Houten. Daar werd hij opnieuw onwel.

De rijksrecherche onderzoekt het incident.

Almere maakt zich op voor stille tocht

Almere bereid zich voor op de stille tocht van vanmiddag voor grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De gemeente verwacht dat er circa 15.000 mensen op de stille tocht af zullen komen.

Ondanks dat de burgemeester van Almere heeft benadrukt dat de tocht 'alleen voor Almeerders, genodigden en betrokkenen is', wordt verwacht dat tientallen sportclubs zich bij de stoet aan zullen sluiten. Om de verwachte drukte op te vangen worden extra bussen ingezet. De directe omgeving wordt tijdens de tocht voor al het verkeer afgesloten.

De tocht start vanmiddag om 17:00 uur op het terrein van Almere City FC met toespraken van Jorritsma, KNVB-voorzitter Michael van Praag en een vertegenwordiger van de familie Nieuwenhuizen. Een half uur later zal de 2,5 kilometer lange tocht richting de voetbalvelden van S.C. Buitenboys starten. Deelnemers van de tocht zijn uitgenodigd om met lichtjes en zaklantaarns mee te lopen.

De 41-jarige Nieuwenhuizen werd na afloop van de wedstrijd mishandeld door spelers van voetbalclub Nieuw Sloten. Afgelopen maandag, een dag na de wedstrijd, overleed de grensrechter aan zijn verwondingen.Verwacht wordt dat de tocht niet wordt vertegenwoordigd door spelers of gediende van de club, om zo de rust te kunnen bewaren. Jorritsma geeft dan ook aan niet bang te zijn voor 'het onverwachte', zoals oproepen via social media.

Aankomende maandag zal de uitvaart van Nieuwenhuizen plaatsvinden. Nieuwenhuizen zal hierbij door spelers van Buitenboys in een erehaag worden geëerd. Ondanks dat de plechtigheid in besloten kring plaats zal vinden wordt er op pers en nieuwsgierigen gerekend. Omdat er maar beperkte plaats is voor bezoekers zal de politie in de gaten houden of het niet te druk zal worden.


Route van de stille tocht

Pauselijke gezant Ivoorkust gedood bij auto-ongeluk

De pauselijke gezant in Ivoorkust is omgekomen bij een auto-ongeluk. Dat heeft de Ivoriaanse president Alassane Ouattara zondag bekendgemaakt.

Ouattara sprak in een verklaring die op televisie werd voorgelezen zijn 'diepste leedwezen' uit over de dood van de Indiase aartsbisschop Ambrose Madtha. Madtha, die in 2008 in functie trad, had een dienst in de noordwestelijke stad Odienné bijgewoond en was onderweg naar de westelijke stad Man toen zijn auto in botsing kwam met een andere auto.

De pauselijke gezant speelde achter de schermen een rol bij het vinden van een oplossing voor het conflict tussen voormalig president Laurent Gbagbo en de huidige president Alassane Ouattara na de verkiezingen van november 2010. Gbagbo's weigering plaats te maken voor Ouattara toen die de verkiezingen won, leidde tot vijf maanden van hevig geweld waarbij zeker drieduizend mensen om het leven kwamen.

Anti-Chinaprotesten in Vietnam opgebroken

De Vietnamese politie heeft zondag in twee steden protesten die waren gericht tegen China opgebroken. Zeker twintig mensen werden gearresteerd.

De spanningen tussen Vietnam en China zijn de laatste tijd opgelopen. Hanoi en Beijing steggelen al tijden over de eigendomsrechten van delen van de Zuid-Chinese Zee, die rijk aan olie en gas zijn.

De Vietnamese politie stond zondag in eerste instantie toe dat zo'n tweehonderd demonstranten een mars door Hanoi hielden, maar al na dertig minuten werd de menigte uiteengedreven. Toen sommigen niet wilden wijken, werden zo'n twintig van hen in een bus geduwd en afgevoerd.

Ook in Ho Chi Minhstad vond een protest plaats. De politie gaf demonstranten opdracht te vertrekken, maar zo'n honderd mensen wisten tien minuten te demonstreren voor de politie het protest opbrak.

Noord-Korea stelt lancering raket mogelijk uit

Noord-Korea stelt de controversiële lancering van een langeafstandsraket mogelijk uit. Dat hebben Noord-Koreaanse staatsmedia zondag gezegd. Pyongyang staat onder grote internationale druk om de lancering, die als provocatie wordt beschouwd, af te blazen.

Wetenschappers hebben zich beziggehouden met de laatste voorbereidingen voor de lancering - die mogelijk al voor maandag stond gepland -, maar overwegen om het moment van de lancering 'aan te passen', zei een woordvoerder van de Koreaanse Commissie voor Ruimtetechnologie.

Het is onduidelijk of het uitstel wordt veroorzaakt door diplomatieke interventie of technische problemen. Hevige sneeuwval kan ook tot het uitstel van de lancering hebben geleid.

Hoge Al-Qaidaleider gedood in Pakistan

Bij een raketaanval met een Amerikaanse drone in Pakistan is een hoge leider van Al-Qaida gedood. Dat hebben bronnen bij de Pakistaanse veiligheidsdiensten zondag gezegd.

Sheikh Khalid bin Abdel Rehman al-Hussainan, ook bekend als Abu Zaid al-Kuwaiti, kwam donderdag om het leven toen het huis in Mir Ali waar hij zich bevond, werd getroffen door raketten. Al-Kuwaiti's vrouw en dochter raakten gewond. Zijn vrouw overleed vrijdag in het ziekenhuis van Miran Shah, aldus de bronnen.

Al-Kuwaiti verving Abu Yahya al-Libi, de tweede leider van Al-Qaida die in juni in Noord-Waziristan bij een raketaanval met een Amerikaanse drone om het leven kwam.

Man sterft aan verwondingen in Den Haag

In Den Haag is zaterdagnacht een zwaargewonde man omgekomen. Getuigen zeiden dat hij was neergeschoten, maar uit uitvoerig sporenonderzoek blijkt dat niet het geval te zijn, meldt de politie op haar website.

Het 41-jarige slachtoffer uit Den Haag werd rond 01.30 gevonden in een portiek aan de Burgemeester Patijnlaan. Hij overleed ter plaatse. De politie onderzoekt wat er is gebeurd. Het zou nog niet vaststaan of de man is omgekomen door een misdrijf.

Politie schiet op inbreker in Heerlen

Agenten hebben zaterdagnacht enkele schoten gelost op een inbreker in Heerlen. De 35-jarige man reed meerdere malen op voertuigen in toen hij probeerde te vluchten. Hij is gearresteerd, meldt de politie.

Na een melding van inbraak zagen agenten de auto van de verdachte op de Cambriumstraat staan. Toen zij achter het voertuig parkeerden en uitstapten, reed de man uit Heerlen plotseling hard achteruit. De agenten konden voorkomen dat ze werden geraakt en losten meerdere schoten.

De 35-jarige verdachte wist aanvankelijk te ontkomen, maar een tweede politieauto zette de achtervolging in. De man botste tegen een auto die geparkeerd stond, stapte uit en rende weg. Nadat agenten waarschuwingsschoten hadden gelost werd hij ingerekend.

Naar een tweede verdachte van de inbraak in een winkel aan de Ganzeweide wordt nog gezocht.

Tekenen voor politiek motief aanslagen Corsica

De Franse autoriteiten wilden zondag niet naar nationalistische groepen wijzen als schuldigen achter de bomaanslagen die vrijdag op Corsica werden gepleegd, maar er zijn tekenen die erop wijzen dat er een politiek motief voor de daden is. De verantwoordelijkheid voor explosies bij 26 vakantiehuisjes is nog niet opgeëist.

Hoewel Corsica in de achttiende eeuw Frans grondgebied werd, geniet het eiland een aanzienlijke mate van autonomie en heeft het een eigen taal en cultuur. Nationalisten dringen al lange tijd aan op autonomie en hekelen de toestroom van 'continentalen' van het Franse vasteland die elke zomer het mediterrane eiland overspoelen.

De huisjes waarbij de explosies plaatsvonden waren voornamelijk tweede huizen, vaak eigendom van Fransen van het vasteland. Op een van de muren van de huisjes was de naam van een separatistische groep gekalkt. De openbaar aanklager uit Parijs, die de zaak onderzoekt, zei echter dat het nog te vroeg is om dat als het opeisen van de verantwoordelijkheid te beschouwen.

De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls bekritiseerde Corsicaanse politici, omdat die de bomaanslagen in zijn ogen niet voldoende hebben veroordeeld, waarmee hij suggereerde dat ze wellicht wat sympathie voor de daders voelen. Hij benadrukte dat Corsica niet anders moet worden gezien dan als volledig deel van Frankrijk. "We kunnen niet accepteren dat in een rechtsstaat, in een democratie - of dat nu op Corsica is of elders - mensen bommen voor hun politieke uitingen gebruiken."

Er zijn echter ook veel criminele bendes op Corsica en Valls wilde niet uitsluiten dat zij erbij betrokken zijn. Hij zei dat er banden bestaan tussen de criminelen op het eiland en de nationalisten.

Hennepplantage ontdekt bij brand in Oisterwijk

Bij het blussen van een brand in een bedrijfspand in Oisterwijk is een hennepkwekerij ontdekt. Het vuur ontstond zondag rond 11.15 uur in een antiekloods aan de Lindeparklaan. Een 44-jarige man uit Oisterwijk is gearresteerd, meldt de politie.

De loods, die achter een woning was gesitueerd, brandde volledig af. De arrestant moest eerst naar het ziekenhuis omdat hij rook had ingeademd. Daarna is hij vastgezet op het politiebureau.

Het nablussen nam enige uren in beslag. Onduidelijk is hoe groot de wietkwekerij was.


Hennepplantage ontdekt bij brand in Oisterwijk (Foto: Novum)

Oppositie Egypte roept op tot protest

De liberale Egyptische oppositie heeft opgeroepen tot meer protesten op zondag, omdat president Mohammed Morsi weigert een grondwetsontwerp te herroepen waarover aanstaande zaterdag een referendum plaatsvindt.

Morsi kwam aan een van de eisen van de oppositie tegemoet door een decreet te herroepen dat hem vrijwel absolute macht gaf. Hij weigerde echter het referendum over een grondwetsontwerp dat de islamitische wetgeving in de grondwet verankert af te blazen.


Oppositie Egypte roept op tot protest (Foto: Novum)

Bont toch welkom op Amsterdam Fashion Week

Volgend jaar is er mogelijk toch bont te zien op de Amsterdam International Fashion Week. In mei riepen ruim honderd BN'ers, ontwerpers, stylisten modebladen en fotografen de organisatie op de modeweek bontvrij te houden. De directie van de Fashion Week laat die keuze aan de ontwerpers zelf.

Wel komt er een speciaal programma waarin de nadruk ligt op bewustwording, duurzaamheid en innovatie. Dat maakte Bont voor Dieren, dat een van de initiatiefnemers van de open brief was, zondag bekend. "Het is ontzettend bijzonder dat een anti-bont organisatie deel uitmaakt van de Amsterdam Fashion Week", vindt de directeur van de dierenbeschermingsorganisatie.

Ook de directie van Amsterdam Fashion Week heeft vertrouwen in het programma. "Wij kijken er naar uit om met Bont voor Dieren informatie over materiaalgebruik voor ontwerpers te ontsluiten en streven ernaar dat zij daarmee verantwoordelijke keuzes maken", zegt de manager van de Fashion Week.

Onder meer Bridget Maasland en Georgina Verbaan tekenden in mei een open brief voor een bontvrije Amsterdamse modeweek. Het initiatief van de Bont voor Dieren werd eveneens gesteund door onder anderen de hoofdredacties van Elle, Grazia en Marie Claire. Ook ontwerpers als Bas Kosters en Hans Ubbink tekenden.

[WK clubs] Al-Ahly ten koste van Hiroshima naar laatste vier

Al-Ahly heeft zondag de vierde halvefinaleplaats op het WK voor clubteams opgeëist. De Saudische club rekende in Japan af met het thuisspelende Sanfrecce Hiroshima. Al-Ahly zegevierde met 2-1 en volgde zo het voorbeeld van Monterrey, dat zich eerder zondag al schaarde bij de laatste vier. Chelsea en Corinthians, die waren vrijgeloot, zijn de andere halvefinalisten.

De start was goed voor Al-Ahly, want na een kwartier tekende Al-Sayed Hamdy voor de openingstreffer. Hisato Sato zorgde na ruim een halfuur spelen voor evenwicht, waarna de ingevallen Egyptische spits Mohamed Aboutrika na rust de winnende maakte voor de Afrikaans kampioen.

Al-Ahly mag nu woensdag in de halve finale de degens kruisen met Corinthians. Chelsea en Monterrey strijden een dag later om de andere finaleplaats.

Pestmarokkanen zeggen sorry tegen lesbo's

De meeste mannen vinden lesbo's geil, maar om de een of andere reden heeft een stel cultuurverrijkers ook met deze bevolkingsgroep problemen. Een groep van hen heeft namelijk twee jonge lesbiënnes in Amsterdam het leven flink zuur gemaakt.

Katinka (24) en Maxime (23) leefden een onbezorgd leven in Bos en Lommer, totdat een groep van vijf Turkse en Marokkaanse jongens hen lastig begon te vallen. De jongens zijn tussen de 12 en 15 jaar oud, een leeftijd waarop ze flink worstelen met hun eigen seksualiteit. Wellicht dat ze hun onzekerheid uitkuurden op de onschuldige dames.

Want een half jaar lang werden de dames beledigd, achterna gezeten, kregen ze brandende lucifers door de brievenbus, en werden ze zelfs fysiek aangevallen: Katinka werd op een dag ingesloten en met proppen bekogeld, en op een andere dag reed een jongeman op haar in met zijn fiets. "Als ik de straat in liep en die groep zag staan, kreeg ik al buikpijn", zei Maxime tegen Het Parool.

Maar deze lesbiënnes besloten hun ballen te tonen en de jongens aan te pakken. Buurtregisseur Mustapha Rahali hielp ze daarbij, door de jochies mee te slepen naar een COC-debat. Dit heeft kennelijk hun ogen geopend, want vervolgens boden zij hun excuses aan aan de slachtoffers. Maxime: "Ik wilde hen ontmoeten en heb ze stuk voor stuk in de ogen gekeken."

Verkiezing: 1e Ronde sporter van het jaar 2012

Het jaar 2012 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 64 sporters genomineerd. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2012'

Links naar vorige rondes:
Nominaties

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
[b]Roger Federer[/b] - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De 1e ronde sluit op maandag 10 december 2012 om 20:00.

De 1e ronde:

Marc Evers - Marit Bouwmeester
Peter Hellenbrand - Robin Frijns
Joeri Verlinden - Arjen Robben
Marc Houtzager - Lobke Berkhout
Jeremain Lens - Churandy Martina
Kelly van Zon - Jordy Clasie
Teun Mulder - Henk Grol
Marlou van Rhijn - Mirjam de Koning-Peper
Jetro Willems - Ranomi Kromowidjojo
Maikel van der Vleuten - Lars Boom
Michael van Gerwen - Erik Pieters
Anky van Grunsven - Memphis Depay
Edward Gal - Bruno Martins Indi
Gerco Schröder - Lisa Westerhof
Naomi van As - Boy Waterman
Raymond van Barneveld - Ireen Wüst
Marrit Leenstra - Jorrit Bergsma
Igor Sijsling - Jur Vrieling
Michel Mulder - Tonny Vilhena
Stefan De Vrij - Epke Zonderland
Edith Bosch - Marianne Vos
Sven Kramer - Kevin Strootman
Ron Vlaar - Adelinde Cornelissen
Sebastiaan Verschuren - Kiki Bertens
Laura Smulders - Mark van Bommel
Luciano Narsingh - Esther Vergeer
Jeffrey Herlings - Robin van Persie
Rick van de Ven - Dafne Schippers
Marleen Veldhuis - Stefan Groothuis
Jean-Julien Rojer - Bob de Jong
Niki Terpstra - Tim Visser
Yvonne van Vlerken - Dorian van Rijselberge

Prins William snapt term ochtendmisselijkheid niet

De Britse prins William snapt niet waarom misselijkheid tijdens een zwangerschap ochtendmisselijkheid wordt genoemd. "Ze zouden het 'de hele dag en nachtmisselijkheid' moeten noemen", grapte de prins tijdens een liefdadigheidsbijeenkomst.

Kate, Williams zwangere echtgenote, belandde afgelopen week in het ziekenhuis vanwege acute ochtendmisselijkheid. De 30-jarige hertogin werd opgenomen met uitdrogingsverschijnselen. Kate mocht donderdag, na drie nachten in het hospitaal, weer naar huis.

Daar sterkt ze verder aan, vertelde William zaterdagavond. "Het is een lang proces, maar ze komt er wel", tekende de Britse krant The Telegraph op uit Williams mond. "Ze heeft het gevoel dat het eindeloos duurt."

Negenhonderd vermisten op Filipijnen

Het aantal vermisten op de Filipijnen na tyfoon Bopha is zondag in één klap opgelopen naar bijna negenhonderd. Dat gebeurde toen families en vissersorganisaties driehonderd vissers die enkele dagen voor Bopha aan land kwam waren uitgevaren als vermist opgaven.

Al meer dan een week is er geen contact meer met de vissers geweest. "We hebben hen als vermist opgegeven", zei Benito Ramos, chef van de Filipijnse burgerbescherming. "Misschien zijn ze nog in leven." Mogelijk hebben ze beschutting gezocht op een van de talloze kleine eilandjes, aldus Ramos. De kustwacht, marine en vissersboten zijn een zoekactie gestart.

Bopha kostte het leven aan al meer dan zeshonderd mensen. Nog altijd wordt er ook op land naar overlevenden gezocht. Bijna vierhonderdduizend mensen hebben hun huizen verloren en wonen in opvangcentra of bij familie.

Rutte genoemd als opvolger Juncker

Premier Mark Rutte (VVD) is een mogelijke opvolger voor de vertrekkende voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker. Dat zegt de leider van de Sociaaldemocraten in het Europees Parlement Hannes Swoboda in het Duitse nieuwsblad Focus, melden Duitse media.

Juncker, minister-president in Luxemburg, heeft aangekondigd met de jaarwisseling terug te treden als voorzitter van het overleg van de zeventien ministers van financiën van de eurolanden. De opvolger moet volgens de Duitse Eurocommissaris Günther Oettinger uit een klein land komen. In Focus noemt hij een opvolger uit Nederland of Finland 'denkbaar'.

Een kansrijke kandidaat is volgens Focus de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen. Zij zou goed in de smaak vallen bij de Duitsers en andere voorstanders van een streng beleid. De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zou nog niet genoeg in het vak zitten om nu al voorzitter van de Eurogroep te kunnen worden. Daarom wordt aan Rutte gedacht.

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zegt in reactie op de berichten dat Nederland geen kandidaat stelt voor de opvolging van de vertrekkende voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker. Of Nederland definitief geen kandidaat stelt, wil de woordvoerder niet zeggen. "De geruchten gaan alle kanten op en het is onmogelijk daar uitgebreid op te reageren."

Brons Herzog bij EK veldlopen

Adriënne Herzog heeft vandaag bij de Europese kampioenschappen veldlopen in het Hongaarse Boedapest een bronzen medaille gewonnen. Ze evenaarde daarmee haar prestatie uit 2009, toen ze ook derde werd op het EK.

Op de bevroren en besneeuwde ondergrond liep Herzog de gehele wedstrijd voorin mee. In de slotfase leek ze even de aansluiting te verliezen maar uiteindelijk knokte ze zich nog naar een derde plek. De titel ging naar de Ierse Fionnuala Britton, het zilver was voor Ana Dulce Felix uit Portugal.

Grootste partij EU kritisch op aanpak zaak Demmink

De grootste partij van de Raad van Europa is uiterst kritisch op de manier waarop Nederland de beschuldiging van kindermisbruik door topambtenaar Joris Demmink onderzoekt. "Ondanks een overweldigend aantal getuigen, hebben de beweringen van twee Turkse slachtoffers nooit tot een strafrechtelijk onderzoek geleid", schrijft de Italiaanse voorzitter van de Europese Volkspartij Luca Volonté in vragen aan de 47 Europese ministers van buitenlandse zaken.

In die partij is onder meer het CDA vertegenwoordigd. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die eerder Kamervragen over de zaak stelde, wijst erop dat de vragen van Volonté een stuk zwaarder wegen dan Kamervragen. "Kamervragen worden hier regelmatig gesteld, maar vragen voor alle ministers van buitenlandse zaken worden ongeveer tien keer per jaar gesteld."

Doorgaans gaan die vragen volgens hem over wanpraktijken in landen als Rusland. "In dat rijtje wil je in ieder geval niet thuishoren."

Naar Demmink, de inmiddels gepensioneerde secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie, is alleen een oriënterend feitenonderzoek uitgevoerd. Bij zo'n onderzoek worden alleen getuigen gehoord. Volonté is kritisch omdat Demmink tijdens het onderzoek in functie bleef en zo in een positie zat waarin hij 'gemakkelijk het onderzoek kon beïnvloeden'.

Naar Demmink is volgens Volonté meerdere keren onderzoek gedaan. In 1998 werd een onderzoek naar meerdere invloedrijke Nederlanders afgebroken. Dat gebeurde volgens Volonté zodra Demmink als verdachte in beeld kwam. Hij zegt zich te baseren op een van de onderzoeksleiders.

In 2003 beweerde iemand anders volgens Volonté te zijn misbruikt, maar hij trok zijn verklaring later in en werd veroordeeld voor het doen van een valse beschuldiging. Hij houdt volgens Volonté echter vol te zijn misbruikt.

Volonté wijst erop dat Nederland het Verdrag van Lanzarote heeft ondertekend waarin is afgesproken dat beschuldigingen van kindermisbruik serieus en met voorrang worden onderzocht, zelfs als het slachtoffer zijn verklaring intrekt. Nederland zou dat verdrag ernstig hebben geschonden omdat nog geen serieus onderzoek is ingesteld.

Volonté noemt dat 'schandalig, vooral vanwege de invloedrijke positie van de beschuldigde persoon'. Volgens hem moet er een onpartijdig onderzoek komen, uitgevoerd door internationale experts. Nederland zou moeten worden gevraagd zo'n onderzoek op te zetten.

Het verdrag van Lanzarote werd eerder aangehaald door Advocaat Adèle van der Plas, die de Turkse vermeende slachtoffers van Demmink bijstaat. Justitie zou geen onderzoek doen naar de aangifte van een van hen omdat hij weigert naar Nederland te reizen om zijn aangifte toe te lichten. Van der Plas wees erop dat vervolging van misbruik volgens het verdrag nooit afhankelijk mag zijn van het feit of er aangifte is gedaan of niet.

In oktober werd bekend dat de Turken via het gerechtshof in Den Haag proberen alsnog vervolging van de topambtenaar af te dwingen. Justitie heeft eerder gezegd dat de aangiften over Demmink niet betrouwbaar zijn. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei dat er 'geen begin van juistheid' is aan de beschuldigingen.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zei zondag bekend te zijn met de vragen van Volonté, maar verwijst naar de Kamerbrieven waarin Opstelten zegt dat er geen bewijs is gevonden. "Ons standpunt is niet gewijzigd."

Uitslag sc Heerenveen - Roda JC

In de Eredivisie stond om 12.30 uur het duel tussen sc Heerenveen en Roda JC op het programma. In een doelpuntrijk duel leek Heerenveen op de zege af te stevenen, maar na 90 minuten prijkte er een 4-4 eindstand op de borden. Beide ploegen schieten met deze uitslag weinig op en blijven onderin bivakkeren.

sc Heerenveen

4 - 4

Roda JC

 26' Djuricic
 40' Van la Parra
 54' Finnbogason
 81' Van la Parra
   36' Malki
 77' Biemans
 83' Malki
 90' Hupperts
 
 Gele kaart: Kum, Marecek (sc Heerenveen), Biemans (Roda JC)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.250
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Van Anholt
Zomer
Kum
Kruiswijk
De Roon
Marecek
Kums
Van La Parra
Finnbogason
Djuricic
  Kurto
Monteyne
Danilo
Biemans
Hempte
Delorge (Hupperts/64)
Donald
Fledderus (Affane/73)
Ramzi
Malki
Németh (Lebedynski/89)

[NBA] San Antonio Spurs blijven imponeren

San Antonio Spurs heeft zich in de NBA op indrukwekkende wijze weer alleen aan kop genesteld van de Western Conference. Met niet misverstane cijfers (132-102) werd Charlotte Bobcats op de zevende opeenvolgende nederlaag getrakteerd. De ruime overwinning kwam deels tot stand door de negentien driepunters die de Spurs produceerden.

Danny Green was met 23 punten de productiefste speler, op een punt gevolgd door ploeggenoot Tony Parker. De Spurs kunnen nu het beste gemiddelde van de NBA overleggen met zeventien overwinningen uit 21 duels. Oklahoma City Thunder volgt op de tweede plaats met een zege minder, maar heeft nog wel een wedstrijd tegoed.

Miami Heat ontdeed zich eenvoudig van New Orleans Hornets. Het werd 106-90 voor de titelhouder. Dwyane Wade en LeBron James hadden met respectievelijk 26 en 24 punten een belangrijk aandeel in de zege. Miami, de nummer twee van het oosten, haalde met 58 procent het hoogste schotgemiddelde van het seizoen.

Houston Rockets kon de terugkeer van coach Kevin McHale op de bank niet opluisteren met een overwinning. De trainer was ruim een maand afwezig om zijn zieke dochter bij te staan. Die overleed uiteindelijk twee weken geleden.

Dallas Mavericks vertrok met een 116-109 zege uit Houston. Dallas-guard O.J. Mayo had het met veertig punten op zijn heupen. James Harden stond halverwege al op dertig, maar kon in het tweede deel van de wedstrijd nog maar negen punten bijschrijven.

Overige uitslagen
Los Angeles Clippers - Phoenix Suns 117-99
Washington Wizards - Golden State Warriors 97-101
Boston Celtics - Philadelphia 76ers 92-79
Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 97-104
Chicago Bulls - New York Knicks 93-85
Memphis Grizzlies - Atlanta Hawks 83-93
Portland Trail Blazers - Sacramento Kings 80-99


San Antonio Spurs blijven imponeren in NBA (Foto: Novum)

NS kan niet garanderen dat het goed blijft gaan

De NS kan niet garanderen dat de treinen bij stevige sneeuwbuien ook volgens schema blijven rijden. Dat zei president-directeur Bert Meerstadt zondag in Buitenhof.

De afgelopen dagen had het treinverkeer weinig te lijden onder het winterweer, maar het spoor blijft volgens hem een 'kwetsbaar product'. "Het bemoedigt me wel dat het op dit moment goed is gegaan", zei hij.

In de Randstad reden de treinen volgens een aangepast schema. Dat was volgens Meerstadt hard nodig om problemen op te vangen. "Er is altijd wel een trein die ergens blijft staan of een wissel die het niet doet." Dan is er volgens hem ruimte nodig om het probleem op te lossen.

"Er was genoeg sneeuw en het waaide hard genoeg om echt op je hoede te moeten zijn. Het is verstandig dat wij voor een aangepaste dienstregeling hebben gekozen." Als hier niet voor was gekozen was het volgens hem mis gegaan.


NS kan niet garanderen dat het goed blijft gaan (Foto: Novum)

Street Fighter X Mega Man aangekondigd

In teken van het 25 jarig bestaan, van Street Fighter en Mega Man, gaat uitgever Capcom een door fan gemaakte game uitbrengen. Het gaat hier om de crossover game Street Fighter X Mega Man. 

Street Fighter X Mega Man is een project die bedacht en gemaakt is door Seuw Zong Hui. Capcom is het project van Seuw Zong Hui gaan ondersteunen om zo de ontwikkeling van Street Fighter X Mega Man af te maken. Capcom ziet dit als een mooi cadeau voor de fans om het 25 jarig bestaan te vieren.  

“This game symbolizes the passion and dedication of our fans and with the 25th Anniversary of Mega Man coming up, we felt it was our duty to bring this wonderful experience to everyone who has shared the last 25 years with us and both of these celebrated franchises”, aldus gamebedrijf Capcom.

Street Fighter X Mega Man is vanaf 17 december via Capcom Unity gratis te downloaden voor pc.

Mega Man tegen Blanka in Street Fighter X Mega ManMega Man tegen Blanka in Street Fighter X Mega Man

Politie zegt sorry tegen familie Notorious B.I.G.

De politie van Los Angeles is door het stof gegaan voor de nabestaanden van rapper Notorious B.I.G. Eerder deze week werd zonder medeweten van de familie vijftien jaar na de dood van de rapper het autopsierapport openbaar gemaakt. De familie van B.I.G. had op de hoogte moeten worden gesteld, geeft de politie achteraf toe.

"Onze rechercheurs hebben vrijdagavond gesproken met de familie Wallace", verklaart een politiecommandant. "Ze hebben excuses aangeboden omdat de nabestaanden niet voor het verschijnen van het rapport een seintje hebben gekregen." Volgens de politie van Los Angeles lekte het autopsierapport uit vanwege een 'administratieve fout'.

Notorious B.I.G., die werd geboren als Christopher Wallace, werd in maart 1997 doodgeschoten in Los Angeles. Uit het autopsierapport, dat vanwege het onderzoek geheim bleef, blijkt onder meer dat de rapper is geraakt door vier kogels. Eén kogel was fataal, die doorboorde B.I.G.'s hart, linkerlong en darm.

Wie Notorious B.I.G. doodschoot, is nog steeds een raadsel. De 24-jarige rapper stierf een paar maanden na 2Pac. 2Pac kwam om bij een schietpartij in Las Vegas, ook zijn moord is nooit opgelost. Beide moorden zouden te maken hebben met de strijd in de hiphopwereld tussen de East Coast, rond B.I.G., en de West Coast, rond 2Pac.

[WK clubs] Monterrey treft door zege Chelsea

Monterrey heeft zondag de halve finale van het WK voor clubteams bereikt. De Mexicanen waren in het Japanse Toyota met 3-1 te sterk voor Ulsan Hyundai uit Zuid-Korea. Monterrey mag het daardoor donderdag bij de laatste vier opnemen tegen Chelsea, dat de Europese vertegenwoordiging voor zijn rekening neemt. De winnaar van de Champions League stroomt net als Corinthians pas in de halve finale in.

Geen moment kwam de zege van Monterrey in gevaar. Vleugelaanvaller Jesús Corona opende al na negen minuten de score. Tussen de 77e en 84e minuut voerde de Argentijnse spits Cesar Delgado de marge eigenhandig op naar drie. Vlak voor tijd redde Keun-ho Lee de eer voor de Aziatisch kampioen.

Monterrey-coach Victor Vucetich ziet wel mogelijkheden om de finale te bereiken. "Als we spelen zoals vandaag, hebben we zeker een kans tegen Chelsea. Vorig jaar verloren we in de kwartfinale omdat we geen tijd hadden om ons voor te bereiden. Dat hadden we dit jaar voldoende."

Theater: Schudden - We Vieren Het Maar

Emiel de Jong en Noël van Santen vormen samen het cabaretduo Schudden. Helaas nog niet erg bekend bij het grote publiek, maar dat betekent niet dat het per definitie niet goed is. Sterker nog, sinds 2007 is elke voorstelling van hen genomineerd voor de Poelifinario: de meest belangrijke prijs in de cabaretwereld. Dit keer treden Emiel en Noël op met de voorstelling 'We Vieren Het Maar' en gaan de heren gewoon weer voor de vierde Poelifinario-nominatie op rij.

The Old Republic-update volgende week beschikbaar

Bioware heeft een nieuwe update voor Star Wars: The Old Republic aangekondigd, namelijk Ancient HypergateAncient Hypergate is vanaf volgende week beschikbaar voor SWTOR


In deze update wordt de Ancient Hypergate Warzone geïntroduceerd waar spelers in teams tegen elkaar strijden om controle te krijgen over krachtige energy pylons. Tevens zijn er zes nieuwe Heroic Space Missions verkrijgbaar voor iedere faction. 

De servers in SWTOR zullen tegen die tijd offline worden gehaald om de update te implementeren die 11 december van start gaat. 

swtor

PVV in peiling groter dan VVD en PvdA

De PVV heeft de VVD en de PvdA in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond ingehaald. De partij zit al enkele weken in de lift, terwijl de coalitiepartijen flinke klappen hebben gehad. De PVV is nu in de peiling de grootste partij.

De VVD blijft op 22 zetels staan en de PvdA zakt een zetel om uit te komen op 23. De PVV stijgt van 22 naar 24. De laatste keer dat de partij van Geert Wilders zo hoog stond was in mei. Toen deed de partij het goed vanwege problemen in Europa.

Het is overigens de vraag of de zetelverdeling bij daadwerkelijke verkiezingen zo uitvalt. Bij de laatste verkiezingen waren er vlak voor de verkiezingen grote verschuivingen omdat kiezers besloten strategisch te stemmen. Omdat ze in een peiling sneller de partij van hun werkelijke voorkeur aankruisen is het logisch dat de PvdA en de VVD terug zjin gevallen.

Wilders krijgt van zijn eigen aanhang weer een rapportcijfer dat hoger is dan een 8. Sinds de val van het vorige kabinet was dat niet meer het geval geweest.

Het aandeel dat hoopt dat het kabinet blijft zitten tot 2017 is in een maand tijd gedaald van de helft naar 44 procent. Ook dacht een maand geleden 35 procent dat het kabinet de rit uitzit. Nu is dat nog maar 28 procent.

Nicolas Winding Refn in onderhandeling voor The Equalizer

Nicolas Winding Refn is in onderhandeling met Columbia Pictures om The Equalizer regisseren. Denzel Washington zal de hoofdrol op zich nemen in de film, die geïnspireerd is op de gelijknamige jaren 80-serie. 

Robert McCall is een privé-detective die schijnbaar onoplosbare zaken aanneemt. In de originele serie werd de rol gespeeld door Edward Woodward. 

Refns is vooral bekend van de veelgeprezen film Drive. Zijn volgende film, Only God Forgives, heeft nog geen releasedatum. The Equalizer al wel: deze moet 11 april 2014 uitkomen. 

Edward Woodward, de originele equalizer
Edward Woodward, de originele equalizer

Ontvoerde Amerikaanse arts in Afghanistan bevrijd

Een Amerikaanse arts die vijf dagen geleden werd ontvoerd door de Taliban is zondag in het oosten van Afghanistan bevrijd. Dat heeft de militaire coalitie bekendgemaakt.

Dilip Joseph werd woensdag door Talibanstrijders vlak buiten de Afghaanse hoofdstad Kabul ontvoerd. Uit inlichtingen was gebleken dat Joseph in direct gevaar was.

"Dit was een gezamenlijke actie van Amerikaanse en Afghaanse militairen ", zei eerste luitenant Joseph Alonso, woordvoerder voor de Amerikaanse troepen in Afghanistan. "Er zijn via meerdere bronnen inlichtingen verzameld, die de Afghaanse en coalitietroepen in staat hebben gesteld de locatie van Joseph en de criminelen die hem ontvoerden vast te stellen."

'Wedstrijden betaald voetbal ook schrappen'

Na de fatale mishandeling van een grensrechter hadden de wedstrijden in het betaald voetbal ook moeten worden geschrapt. Dat vindt 61 procent van de Nederlanders, concludeert Maurice de Hond uit een peiling.

Vanwege de fatale mishandeling van een grensrechter van Buitenboys vorig weekeinde in Almere riep de KNVB verenigingen op dit weekend met leden stil te staan bij wat er is gebeurd en te praten over hoe geweld in de toekomst voorkomen kan worden.

Bij het amateurvoetbal werden geen wedstrijden gespeeld, maar in het betaald voetbal wel. Daar dragen spelers en arbiters zwarte rouwbanden. Een meerderheid vindt volgens De Hond dus dat dit niet ver genoeg gaat.

Overigens denken weinig mensen dat de maatregelen een blijvende indruk zullen achterlaten. Van de ondervraagden denkt 87 procent dat over een aantal maanden 'niets is veranderd'.

[Primera División] Valencia in linkerrijtje na zege op Osasuna

Valencia heeft zich zaterdag in het linkerrijtje van de Primera Division geschaard. De club uit de sinaasappelstad won op bezoek bij laagvlieger Osasuna met 1-0. In Pamplona scoorde Roberto Soldado de enige treffer van de wedstrijd. De spits scoorde tien minuten na rust en gunde interim-trainer Ernesto Valverde direct zijn eerste zege.

Valencia staat dankzij de zaterdag verdiende drie punten negende in de Spaanse competitie. Nummer zeven Real Valladolid, nummer acht Real Sociedad en nummer tien Levante hebben ook 21 punten. Osasuna staat met dertien punten zestiende. Dat is twee plaatsen boven de degradatiezone.

[Serie A] AS Roma wint topper van Fiorentina

AS Roma heeft zaterdag in eigen stadion met 4-2 van Fiorentina gewonnen. Voor de Romeinen scoorde Francesco Totti twee keer. Ook Leandro Castan en Pablo Daniel Osvaldo vonden het net. Facundo Sebastian Roncaglia zorgde namens Fiorentina voor de 1-1. Invaller Mounir el Hamdaoui kopte vlak na rust de 3-2 binnen.

Roma, waar Maarten Stekelenburg weer bij de wedstrijdselectie zat maar nog op de bank bleef, komt door de zege op gelijke hoogte met Fiorentina in de Serie A. beide ploegen hebben 29 punten, zes minder dan koploper Juventus. De ploeg uit Turijn komt zondag nog in actie.

Atalanta Bergamo won met 2-1 van Parma. German Gustavo Denis opende al na vier minuten de score voor Atalanta en Federico Peluso verdubbelde vervolgens de marge. Amauri bepaalde op slag van rust de eindstand. Atalanta staat dankzij de zege achtste, een plaats boven Parma.

Van Bommel trekt boetekleed aan

Afgelopen week ging het na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen veel over respect in het voetbal. De aanvoerder van PSV Mark van Bommel steekt tegenover de NOS de hand ook in eigen boezem omdat hij zichzelf soms te veel laat gelden.

Van Bommel hekelt het geweld en het hebben van een tekort lontje. "Het is ongelooflijk dat het gebeurt. Nu is het op het voetbalveld, maar het gebeurt ook op het station en in het uitgaansleven. Ik denk dat dat een heel groot maatschappelijk probleem is. We hebben als profvoetballers een voorbeeldfunctie. Maar ik denk niet dat het een probleem van het voetbal is."

"Ik ben zelf ook heel fanatiek op het veld en emotioneel. Als ik vind dat ons op het veld onrecht wordt aangedaan, dan zeg ik dat. Soms is de manier van uitdrukken verkeerd, te hard, te emotioneel, maar na de wedstrijd is het over. Dan heb je weer het normale respect voor elkaar. De normen en waarden die eigenlijk iedereen zou moeten hebben. Het is een heel groot probleem en dat heeft zeker ook met opvoeden te maken."

[WB] Otterspeer wint 1000m in Nagano

Hein Otterspeer heeft in het Japanse Nagano de eerste wereldbekerzege uit zijn carrière geboekt. De 24-jarige sprinter uit Gouda won de 1.000 meter in de snelste tijd van het weekend: 1.09,20.

Otterspeer werd in november in Thialf vijfde in de eerste WB-wedstrijd over 1.000 meter en kwam zaterdag vlak na de start ten val. Een dag later verwees hij de Canadees Denny Morrison (1.09,64) naar het zilver en Kjeld Nuis (1.09,72) naar het brons. In maart van dit jaar was Otterspeer al eens tweede in een WB-race over 500 meter.

Pekka Koskela, zaterdag nog winnaar van de 500 én de 1.000 meter, meldde zich nu af voor de dubbele afstand. Eerder op de dag gaf hij het al na het eerste rechte stuk op de 500 meter op.

# naam ladnd Tijd verschil
1 Hein Otterspeer Ned 1.09,20  
2 Denny Morrison Can 1.09,64 0,44
3 Kjeld Nuis Ned 1.09,72 0,52
4 Shani Davis VS 1.09,81 0,61
5 Aleksey Yesin Rus 1.09,99 0,79
7 Michel Mulder Ned 1.10,38 1,19
15 Pim Schipper Ned 1.10,81 1,61

 Klassement

# naam ladnd Punten
1 Denny Morrison Can 225
2 Kjeld Nuis Ned 190
3 Pekka Koskela Fin 180
4 Hein Otterspeer Ned 160
5 Kyou-Hyuk Lee ZKo 151
9 Pim Schipper Ned 98
11 Michel Mulder Ned 65
22 Sjoerd de Vries Ned 32
34 Rhian Ket Ned 10

Stille tocht voor overleden grensrechter

Voetbalverenigingen uit Almere en een aantal genodigden lopen zondag een stille tocht om de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen te herdenken. Onder anderen voorzitter Michael van Praag van de voetbalbond KNVB loopt mee, evenals Bernhard Fransen en Anton Binnenmars, de voorzitter en de directeur van het amateurvoetbal van de KNVB.

Burgemeester Annemarie Jorritsma en Van Praag houden een toespraak bij het beginpunt van de tocht. De bijeenkomst begint om 17 uur bij voetbalclub Almere City FC, waar de tocht om 17.30 vertrekt, die voert naar voetbalclub Buitenboys, 2,5 kilometer verder. Daar kunnen mensen bloemen neerleggen.

De grensrechter was verbonden aan de Almeerse amateurclub Buitenboys. Hij overleed maandag nadat hij vorige week zondag bij een wedstrijd van de B-junioren door een aantal jongens van 15 en 16 jaar was gemolesteerd. Drie zitten er al een week vast. Afgelopen vrijdag werd een vierde verdachte opgepakt door de politie, een 16-jarige Amsterdammer uit hetzelfde elftal als de andere verdachten.

Onder anderen minister Edith Schippers (Sport) en Joseph Blatter, de voorzitter van de mondiale bond FIFA, brachten afgelopen week hun medeleven over aan de nabestaanden van Nieuwenhuizen. Maandag wordt het slachtoffer gecremeerd.

Spong: Bouterse zal altijd vrezen voor vervolging

Desi Bouterse zal zijn leven lang vrezen dat het Surinaamse volk hem zijn presidentschap ontneemt en de amnestiewet terugdraait. Hij kan dan alsnog worden vervolgd voor de Decembermoorden die dertig jaar geleden zijn gepleegd. Dat zei advocaat Gerard Spong zaterdag bij de herdenking van de moorden in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam, schrijft het Surinaamse dagblad De Ware Tijd.

Spong wees er volgens de krant op dat voormalige juntaleden in Argentinië ook amnestie kregen, maar alsnog berecht worden voor mensenrechtenschendingen. Voorlopig is het presidentschap voor Bouterse volgens Spong een ontsnappingsroute. Uiteindelijk zou het Surinaamse volk het heft in eigen hand moeten nemen om af te rekenen met de moordenaars.

Het proces rond de moorden, dat in 2007 van start ging, wordt geplaagd door vertragingen. In april werd de zogenoemde amnestiewet aangenomen door het Surinaamse parlement. Hierdoor kan Bouterse vrijuit gaan. De diplomatieke relatie met Nederland is na het aannemen van de amnestiewetwet bekoeld.

De militaire rechtbank liet destijds weten zich niet bevoegd te achten een uitspraak te doen over de invloed van de amnestiewetwet op de voortgang van het proces. Het OM kreeg de opdracht uit te zoeken of de amnestiewet in strijd is met de grondwet. Er zou een constitutioneel hof moeten worden opgericht om de amnestiewet te toetsen. Hier zou inmiddels een concept voor klaarliggen.

Net als ieder jaar zijn de moorden zowel in Suriname als in Nederland herdacht. In Suriname gebeurde dat met een dienst bij Fort Zeelandia in Paramaribo, waar de moorden op 8 december 1982 werden gepleegd.

Dode en verder vooral blikschade door ijzel

Een dodelijk ongeluk op de A32 in Friesland is waarschijnlijk te wijten aan gladheid. Verder heeft de ijzel die zaterdag het land binnentrok vooral blikschade veroorzaakt.

Het omgekomen slachtoffer, een 45-jarige man uit Kampen, reed over de A32 richting Grou. De weg was op dat moment glad door ijzel. Kort na 23.00 uur raakte de man volgens de politie tussen de afslag Reduzum en de afslag Grou van de weg. Zijn auto sloeg enkele keren over de kop en kwam ondersteboven in een sloot te liggen.

Dat maakte het voor de hulpdiensten moeilijk hem uit de auto te krijgen. De snelweg was vanwege de berging enige tijd afgesloten. De man overleed uiteindelijk in een ziekenhuis aan zijn verwondingen, meldt de politie op haar website.

Op de A32 en andere snelwegen in de buurt van Leeuwarden kwam het volgens de ANWB door de gladheid tot meerdere botsingen, maar daar vielen voor zover bekend geen gewonden bij.

Het KNMI had vanwege de ijzel code oranje afgekondigd in alle provincies, behalve Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland. In de loop van de nacht werd de waarschuwing voor extreem weer voor Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe ingetrokken. In de ochtend volgden de overige provincies.

[WB] Revanche Nesbitt op 1000m, brons Van Beek

Bij de weereldbekerwedstrijden in Nagano heeft Christine Nesbitt zondag op de tweede 1.000 meter revanche genomen voor haar twee eerdere nederlagen tegen Heather Richardson. De 27-jarige Canadese bleef de vier jaar jongere Amerikaanse net voor in een rechtstreeks duel: 1.15,13 om 1.15,26.

Richardson had zaterdag met 1.15,24 het baanrecord van Anni Friesinger uit de boeken gereden. Nesbitt, in november in Heerenveen slechts tiende in de door Richardson gewonnen 1.000 meter, nam het record een dag later over. Lotte van Beek wist zich op haar 21ste verjaardag voor de derde keer op rij naar brons te knokken: 1.15,87. Marrit Leenstra werd net als zaterdag vijfde.

# naam   land tijd verschil
1 Christine Nesbitt   Can 1.15,13  
2 Heather Richardson   VS 1.15,26 0,13
3 Lotte van Beek   Ned 1.15,87 0,74
4 Brittany Bowe   VS 1.15,93 0,80
5 Marrit Leenstra   Ned 1.16,09 0,96
8 Margot Boer   Ned 1.16,71 1,58
9 Laurine van Riessen   Ned 1.16,74 1,61
20 Anice das   Ned 1.19,59 4,46

 Klassement

# naam ladnd Punten
1 Heather Richardson VS 280
2 Lotte van Beek Ned 210
3 Christine Nesbitt Can 208
4 Marrit Leenstra Ned 160
5 Brittany Bowe VS 150
7 Laurine van Riessen Ned 118
13 Margot Boer Ned 54
27 Anice Das Ned 25
30 Diane Valkenburg Ned 10

[CT] Australië verslaat Nederland na verlenging

De Nederlandse hockeymannen hebben de finale van de Champions Trophy verloren. De ploeg van bondscoach Paul van Ass moest in een spannende finale pas na een golden goal in de verlenging buigen voor het gastland: 2-1.

Nederland en Australië – die eerder dit toernooi al doelpuntloos gelijkspeelden – hielden elkaar ook in de openingsfase van de finale in evenwicht. Het gastland had wel wat meer cirkelpenetraties, zoals dat zo mooi heet, maar was daarom niet gevaarlijker dan Oranje.

Het was Nederland dat na twintig minuten de eerste strafcorner van de wedstrijd kreeg. Jeroen Hertzberger stond op dat moment niet in het veld en daarom nam Sander Baart plaats op de kop van de cirkel. En met succes. De Belgische Nederlander pushte de bal hoog en onhoudbaar voor de keeper in het doel: 0-1.

De Australiërs – die al vier duels geen tegentreffer hadden geïncasseerd – leken niet onder de indruk en gingen meteen op zoek naar de gelijkmaker. Jamie Dwyer vond echter doelman Jaap Stockmann op zijn weg en de eerste Australische corner leverde ook niets op.

Maar toen de Kookaburra’s vlak voor rust hun tweede strafcorner mochten nemen was het wel raak. Russel Ford was het eindstation van een geslaagde variant: 1-1. De Aussies duwden door en kregen op slag van rust zelf een strafbal toen lijnstopper Klaas Vermeulen de derde Australische corner met zijn lichaam uit het doel werkte.

Dwyer nam plaats achter de bal om zijn ploeg naar de 2-1 te duwen, maar Stockmann – die al het hele toernooi een hoog niveau haalt - hield zijn voormalige teamgenoot bij Bloemendaal van het scoren af.

Na de pauze stond Nederland lange tijd onder grote druk, maar de kansen die Australië in die periode kreeg werden keurig door uitblinker Stockmann gered. Pas halverwege het tweede bedrijf wist Oranje de vijandelijke cirkel ook weer een paar keer te bereiken en dat leidde een leuke slotfase in.

Australië was elf minuten voor tijd dichtbij een voorsprong toen het zijn vijfde corner mocht nemen, maar weer lag Stockmann dwars. Meteen daarna had Oranje bijna een voorsprong te pakken, maar de mooie pass van Floris van der Linden werd door Hertzberger gemist en Baart kreeg er zijn stick vervolgens ook niet meer goed achter. Nog geen minuut later moest Stockmann weer redding brengen op een snoeihard schot van Mark Knowles.

En zo golfde het spel op en neer, maar waren de beste kansen in de laatste acht minuten zowaar voor de Oranjemannen. Uitgerekend in die fase kreeg het gastland weer een corner, maar Stockmann gaf ook nu geen duimbreed toe en redde fraai.

Daardoor stond er na zeventig minuten nog steeds 1-1 op het scorebord en moest er worden verlengd. In de paar minuten die de verlenging duurde was Australië weer de betere en dat resulteerde uiteindelijk in de golden goal van Kieran Govers, die de bal snoeihard in het Nederlandse doel ramde, waardoor de Trophy voor de vijfde keer op rij naar de Aussies gaat.

[CT] Pakistan verslaat India en wint brons

Pakistan heeft voor het eerst sinds 2004 weer een medaille overgehouden aan de Champions Trophy. De voormalige hockeygrootmacht versloeg in de strijd om het brons aartsrivaal India met 3-1.

De clash tussen de twee roemruchte en in het verleden zeer succesvolle hockeylanden werd niet zo spectaculair als gehoopt, maar was gelukkig wel lang spannend. India kwam vroeg op voorsprong en Pakistan kwam nog voor rust op gelijke hoogte om kort na rust de leiding te nemen: 2-1.

Die stand stond lang op het scorebord, waardoor India mocht blijven hopen op een medaille. Tot Muhammed Ateeq het duel enkele minuten voor tijd in Pakistaans voordeel besliste: 3-1. De laatste keer dat de Pakistani op het podium van de Champions Trophy stonden was in 2004 in eigen land. Ook toen werd brons veroverd.

[WB] Smeekens pakt brons en neemt leiding in klassement

Jan Smeekens heeft in Nagano na de vierde wereldbekerwedstrijd over 500 meter de leiding genomen in het klassement. De 25-jarige Sallander eindigde als derde en nam de koppositie over van de Fin Pekka Koskela, die als laatste eindigde.

Koskela won zaterdag zowel de 500 als de 1.000 meter, maar hield het zondag na een zwakke eerste 100 meter voor gezien en reed naar 39,35. Waar Smeekens (35,18) al voor de derde keer dit seizoen een medaille pakte, stonden Keiichiro Nagashima (35,14) en Gilmore Junio (35,16) voor het eerst op het podium. Voor de Canadees, die daarmee tweede werd, was dat zelfs voor het eerst in zijn carrière. Michel Mulder (zaterdag nog tweede) werd vierde in 35,23.

# naam ladnd tijd verschil
1 Keiichiro Nagashima Zko 35,14  
2 Gilmore Junio VS 35,16 0,02
3 Jan Smeekens Dui 35,18 0,04
4 Michel Mulder Jap 35,23 0,09
5 Tae-Bum Mo Rus 35,23 0,09
11 Ronald Mulder Ned 35,32 0,18
15 Hein Otterspeer Ned 35,45 0,31

 Klassement

# naam ladnd tijd
1 Jan Smeekens Ned 260
2 Tae-Bum Mo ZKo 230
3 Joji Kato Jap 216
4 Pekka Koskela Fin 204
5 Artur Was Pol 198
7 Michel Mulder Ned 196
11 Hein Otterspeer Ned 104
17 Ronald Mulder Ned 70
19 Kjeld Nuis Ned 50
36 Jasper Hospes Ned 12

[WB] Weer nieuw baanrecord Lee op 500 meter in Nagano

Sang-hwa Lee heeft zondag in Nagano ook de vierde wereldbekerwedstrijd over 500 meter gewonnen. De Zuid-Koreaanse deed dat net als zaterdag in een nieuw baanrecord. Lee verbeterde zich in 37,60 seconden met drie honderdsten ten opzichte van een dag eerder. De Duitse Jenny Wolf (37,90) werd op drie tienden tweede, terwijl Nao Kodaira (38,09) voor eigen publiek de derde tijd noteerde.

Margot Boer was op de vijfde plaats de beste Nederlandse in 38,35. Thijsje Oenema werd in 38,55 tiende, nog voor Marrit Leenstra (veertiende in 38,68), Laurine van Riessen (zeventiende in 38,91) en Anice Das (laatste in 39,47).

Lee, die eerder in Heerenveen beide 500 meters op haar naam schreef, gaat riant aan de leiding in de stand om de wereldbeker. De regerend olympisch kampioene heeft een voorsprong van maar liefst 25 punten op Heather Richardson.

# naam ladnd tijd verschil
1 Sang-Hwa Lee ZKo 37,60  
2 Jenny Wolf Dui 37,91 0,31
3 Nao Kodaira Jap 38,09 0,49
4 Beixing Wang Chi 38,18 0,58
5 Margot Boer Ned 38,35 0,75
10 Thijsje Oenema Ned 38,55 0,95
14 Marrit Leenstra Ned 38,68 1,08
17 Laurine van Riessen Ned 38,91 1,31
21 Anice Das Ned 39,47 1,87

 Klassement

# naam ladnd punten
1 Sang-Hwa Lee Zko 400
2 Heather Richardson VS 275
3 Jenny Wolf Dui 260
4 Nao Kodaira Jap 256
5 Olga Fatkulina Rus 148
7 Margot Boer Ned 141
11 Thijsje Oenema Ned 107
16 Marrit Leenstra Ned 67
16 Laurine van Riessen Ned 60
20 Anice Das Ned 45

FOK! wat een weer...Tijdelijk zachter

Goedemorgen! Gisteravond kwam het vooral in het binnenland nog tot winterse neerslag en op veel plaatsen was er sprake van ijzelvorming. De komende 2 dagen verwacht ik geen problemen meer voor wat de gladheid betreft. Ná morgen zullen de temperaturen weer duidelijk gaan zakken en gaat het in de nachten weer vriezen.

De afgelopen nacht liepen de temperaturen in het hele land op tot boven het vriespunt. Ook in het oosten zal het vanochtend al rond de 2 of 3 graden zijn. Een groot deel van de dag is er veel bewolking aanwezig en valt er af en toe regen of motregen. Later op de dag klaart het vooral in het noorden wat op. De zachte lucht zal vooral aan de kust goed merkbaar zijn, want daar kan het zelfs 7 tot 8 graden gaan worden. Ook de wind uit een westelijke richting neemt flink toe en aan zee kan deze aantrekken tot stormachtig waarbij er ook kans is op flinke windstoten.

Na morgen gaat het dus weer kouder worden en kunnen bruggen en viaducten in de nacht en vroege ochtend weer glad gaan worden. Het zal overwegend droog blijven, maar een enkele winterse bui is niet uitgesloten. Overdag is het ongeveer 4 graden aan de kust en rond het vriespunt in het binnenland.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Hond in de sneeuwDe eerste sneeuw voor Golden Retriever Sam. Valek maakte deze schattige foto.

Boswandeling
TechXP maakte een boswandeling in een zeer winters landschap. Met name de zon gaf hier nog een prachtig effect aan.


Grote Prijs voor Über-Ich en Flow&CO

In de Amsterdamse poptempels de Melkweg en Paradiso zijn zaterdagavond de winnaars van de Grote Prijs van Nederland bekendgemaakt. Über-Ich won in de Melkweg in de categorie bands. Op het hiphoppodium maakten de vier mannen van Flow&CO de meeste indruk op de jury.

Eerder op de avond won zanger Rogier Pelgrim al met zijn melancholieke en tegelijkertijd pakkende popliedjes in de categorie singer/songwriter. 'Hij krijgt de zaal met zijn van God gegeven stem muisstil en zweept het publiek net zo makkelijk weer op’, was het jury-oordeel.

Grote Prijs voorÜber-Ich en Flow&CO
Grote Prijs voorÜber-Ich en Flow&CO (Foto: ANP)

[Upd] Omstreden referendum Egypte gaat door

De Egyptische president Mohamed Morsi heeft zaterdagavond het omstreden decreet ingetrokken waarmee hij vorige maand zijn macht vergrootte. Dit is van officiële bron vernomen. Kort daarna werd bekendgemaakt dat de volksraadpleging over de grondwet doorgaat.

Eerder zaterdagavond repte premier Hisham Qandil over een op handen zijnde wijziging van het decreet. Met het decreet stelde Morsi zich op 22 november boven de rechterlijke macht. Qandil gaf geen bijzonderheden over de geplande wijzigingen.

Update 01.23 uur
Het omstreden referendum over een nieuwe grondwet van Egypte gaat door. Dit is na politiek overleg in Caïro zaterdagavond meegedeeld.

Volgens critici hadden islamisten te veel invloed op de inhoud van de nieuwe constitutie. President Morsi geeft critici de mogelijkheid voor de volksstemming wijzigingsvoorstellen in te dienen. Het referendum zou dan zoals eerder was gepland op 15 december plaatshebben.

Mursi trekt omstreden decreet in
Mursi trekt omstreden decreet in (Foto: ANP)

Dit artikel is door FOK! geredigeerd
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.