Tekenen voor politiek motief aanslagen Corsica

De Franse autoriteiten wilden zondag niet naar nationalistische groepen wijzen als schuldigen achter de bomaanslagen die vrijdag op Corsica werden gepleegd, maar er zijn tekenen die erop wijzen dat er een politiek motief voor de daden is. De verantwoordelijkheid voor explosies bij 26 vakantiehuisjes is nog niet opgeëist.

Hoewel Corsica in de achttiende eeuw Frans grondgebied werd, geniet het eiland een aanzienlijke mate van autonomie en heeft het een eigen taal en cultuur. Nationalisten dringen al lange tijd aan op autonomie en hekelen de toestroom van 'continentalen' van het Franse vasteland die elke zomer het mediterrane eiland overspoelen.

De huisjes waarbij de explosies plaatsvonden waren voornamelijk tweede huizen, vaak eigendom van Fransen van het vasteland. Op een van de muren van de huisjes was de naam van een separatistische groep gekalkt. De openbaar aanklager uit Parijs, die de zaak onderzoekt, zei echter dat het nog te vroeg is om dat als het opeisen van de verantwoordelijkheid te beschouwen.

De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls bekritiseerde Corsicaanse politici, omdat die de bomaanslagen in zijn ogen niet voldoende hebben veroordeeld, waarmee hij suggereerde dat ze wellicht wat sympathie voor de daders voelen. Hij benadrukte dat Corsica niet anders moet worden gezien dan als volledig deel van Frankrijk. "We kunnen niet accepteren dat in een rechtsstaat, in een democratie - of dat nu op Corsica is of elders - mensen bommen voor hun politieke uitingen gebruiken."

Er zijn echter ook veel criminele bendes op Corsica en Valls wilde niet uitsluiten dat zij erbij betrokken zijn. Hij zei dat er banden bestaan tussen de criminelen op het eiland en de nationalisten.