FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 december 2012

[Copa] Messi scherpt doelpuntenrecord verder aan

Lionel Messi heeft woensdagavond het record voor de meeste doelpunten in een kalenderjaar verder aangescherpt. De Argentijnse balvirtuoos scoorde beide goals in de 2-0 zege van Barcelona bij Cordoba, in de heenwedstrijd van de achtste finales van de Copa del Rey.

Messi verbrak zondag het stokoude record uit 1972 van Gerd Müller, die veertig jaar geleden tot 85 goals kwam. Messi staat inmiddels op 88 goals in 2012. Het was aan Mikel Saizar te danken dat de Argentijn zijn duizelingwekkende gemiddelde niet verder opvoerde. De doelman van Cordoba redde meermaals uitstekend toen Messi in kansrijke positie voor hem verscheen. Over een kleine maand is de return in Camp Nou.

Sevilla kan de kwartfinale net als Barcelona nauwelijks meer ontgaan. De Andalusiërs wonnen met liefst bij 5-0 bij competitiegenoot Real Mallorca. Alvaro Negredo scoorde de eerste twee treffers, waarna Gary Medel, Alberto Botia en Antonio Luna de marge uitbouwden. Valencia bewerkstelligde met een 2-0 overwinning bij Osasuna ook een prima uitgangspositie voor het bereiken van de volgende ronde.


Messi scherpt doelpuntenrecord verder aan (Foto: Novum)

Ervaringen CIA-gevangenissen blijven geheim

De ervaringen van vijf verdachten van de 9/11-aanslagen in CIA-gevangenissen moeten geheim blijven tijdens hun proces. Dat heeft een Amerikaanse militaire rechter besloten, is woensdag bekendgemaakt.

Rechter James Pohl heeft beslist dat "observaties en ervaringen", bijvoorbeeld marteling en hun gevangenneming, niet publiek gemaakt mogen worden. Pohl staat aan het hoofd van de Amerikaanse tribunalen op Guantanamo Bay, waar terreurverdachten terechtstaan.

Onder de verdachten is het vermeende brein achter de vliegtuigkapingen, Khalid Sheikh Mohammed. Ze zijn allen vastgehouden in geheime CIA-gevangenissen, totdat ze in 2006 naar Guantanamo Bay werden overgebracht.

Ervaringen CIA-gevangenissen blijven geheim
Ervaringen CIA-gevangenissen blijven geheim (Foto: ANP)

Man zwaargewond en paard overleden bij ongeluk

Bij een verkeersongeluk in het Brabantse Dongen is woensdag een man zwaargewond geraakt en een paard overleden. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Het ongeluk gebeurde om 18.50 uur op de Eindsestraat. De man stak met het paard aan de hand de weg over en werd aangereden door een automobilist. Het paard brak twee benen en is later op de avond afgemaakt door een dierenarts. De voetganger ligt in een ziekenhuis.

De automobilist is ongedeerd gebleven.

Ex-agent voor rechter om moord Politkovskaja

Een rechter in Moskou heeft besloten dat een gepensioneerd agent die wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op journaliste Anna Politkovskaja in 2006 een proces achter gesloten deuren krijgt. De agent, Dmitri Pavljoetsjenkov, heeft een deal gesloten met de Onderzoekscommissie, het hoogste onderzoeksorgaan in Rusland. Hij krijgt in ruil voor zijn medewerking een lagere celstraf.

Nabestaanden van Politkovskaja waren het niet eens met de deal, omdat die er volgens hen niet toe zal leiden dat het brein achter de aanslag wordt gevonden. De rechter wees hun bezwaren echter van de hand.

Pavljoetsjenkov zou de bewegingen van Politkovskaja, een fel critica van het Kremlin, in kaart hebben gebracht om zo de vermoedelijke moordenaars van de journaliste te helpen. Ze werd in de lift van haar appartementencomplex doodgeschoten.


Ex-agent voor rechter om moord Politkovskaja (Foto: Novum)

PvdA-senator Noten verlaat Eerste Kamer

Han Noten stapt uit de Eerste Kamer. De PvdA'er zat bijna tien jaar in de senaat en was daar tussen 2003 en 2011 fractievoorzitter namens de sociaaldemocraten. In Nieuwsuur zei Noten woensdag dat hij de Eerste Kamer te politiek vindt opereren.

"De Eerste Kamer had ooit een beschouwende rol", zei Noten. "Nu dreigt dat we het werk van de Tweede Kamer over gaan doen." Noten vindt dat de senaat daarmee een 'verstorende rol' speelt.

De 54-jarige Noten is ook burgemeester van het Overijsselse Dalfsen.

Vierde verdachte van overval op geldloper vast

Een 29-jarige man uit Amsterdam is dinsdag opgepakt in verband met betrokkenheid bij een overval op een geldloper in Bergen op Zoom. Daar werd 28 november op het Zonneplein een vrouwelijke geldloper van een geldkoffer beroofd.

De politie arresteerde een dag na de overval al drie verdachten. Op de A6 hielden de agenten twee mannen van 22 jaar uit Purmerend en een 21-jarige man uit Amsterdam aan. Bij de arrestatie loste de politie waarschuwingschoten. Ook werd een spijkermat gebruikt om de auto waarin ze zaten tot stoppen te dwingen.

Bosnisch-Servische bevelhebber schuldig aan genocide

Het Joegoslaviëtribunaal heeft woensdag een voormalige bevelhebber van het Bosnisch-Servische leger schuldig bevonden aan genocide. Generaal Zdravko Tolimir speelde een belangrijke rol bij het bloedbad in Srebrenica in 1995.

Volgens de rechters van het Joegoslaviëtribunaal was Tolimir (64) de rechterhand van de Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic, die wordt gezien als het brein achter de moord op achtduizend moslimmannen en -jongens in juli 1995 in Srebrenica.

Het proces tegen Mladic en zijn politieke baas Radovan Karadzic loopt nog steeds.


Bosnisch-Servische bevelhebber schuldig aan genocide (Foto: Novum)

Belgen willen uitleg over problemen met Fyra

De top van de NS en NS Hispeed moet vrijdag naar België komen om tekst en uitleg te geven over de technische problemen van de Fyra. Marc Descheemaecker, topman van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS heeft de directie van de twee bedrijven ontboden, melden Belgische media.

De nieuwe hogesnelheidslijn Fyra kampt al sinds zondag met problemen. Toen werd de samenwerking tussen Nederland en België gestart. Volgens de NMBS ligt de verantwoordelijkheid voor de technische mankementen bij de NS en NS Hispeed.

Ook van andere kanten klinkt kritiek. De Maatschappij voor Beter OV eist een forse tariefsdaling voor de Fyra. "De beschamende kwaliteit die de Fyra nu biedt staat in geen verhouding tot de hoge tarieven die NS Hispeed nu vraagt", zegt de organisatie.

De Belgische reizigersorganisatie TreinTramBus noemt de Fyra smalend een 'hogesnelheidstrein van de Aldi'. De organisatie wijt de problemen aan de keuze voor de goedkoopste trein die aangeboden werd. Woensdag bereikte amper één op de vier Fyra's na vertrek uit Amsterdam het eindstation Brussel-Zuid. De reizigersorganisatie wil dat de afgeschafte Beneluxtreinen terugkeren totdat de problemen met de Fyra verholpen zijn.

Belgen willen uitleg over falende Fyra
Belgen willen uitleg over falende Fyra (Foto: Novum)

Vlaming wint Groot Dictee

De Vlaming Edward Vanhove (34) is dit jaar de winnaar van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij maakte slechts drie fouten in de dicteetekst 'Zijn waar wij niet zijn’ van Adriaan van Dis. Het dictee is nu 13 maal gewonnen door een Vlaming en 11 keer door een Nederlander.

Gemiddeld maakten de 59 deelnemers in de Eerste Kamer 29 fouten, maakte juryvoorzitter en advocate Inez Weski woensdagavond in de NTR-uitzending bekend. "Ik vind dat het aantal gemaakte fouten wel meevalt, zeker gezien het abstractieniveau van dit dictee", zei Weski.

De bekende Nederlanders maakten gemiddeld 36 fouten. Presentator Herman van der Zandt van het NOS Journaal scoorde met 17 fouten het best onder de prominenten. De bekende Vlamingen gingen gemiddeld 37 keer de mist in. Rik Coolsaet, hoogleraar internationale politiek, deelde met journalist Ad van Liempt een tweede plaats onder de prominenten. Beiden maakten ze 20 fouten.

Veelgemaakte fouten die jurylid Ludo Permentier tijdens het corrigeren tegenkwam, zaten in de constructies die niet aan elkaar moesten worden geschreven. Voorbeelden daarvan zijn never nooit, te goed te doen aan, patatje met en coûte que coûte. Andere instinkers waren de woorden met koppeltekens, zoals de twee-onder-een-kapwoningwijk, spring-in-'t-veldleeuweriken, no-goarea, scheepsarts-dichter en ge-sms'te.

Verder had Van Dis typische dicteewoorden in zijn tekst verstopt, waaronder monniken, nouveaux riches, gekalligrafeerd, stante pede en jeremieerde. Daarnaast waren het de dieren kasuarissen en orang-oetans die menigeen spelfouten opleverden.

Van Dis had vooraf verwacht dat het gemiddelde aantal fouten hoger lag dan 29. "Ik had achter de schermen gegokt dat de deelnemers gemiddeld 35 fouten hadden", zei de auteur na afloop. Hij gaf zelf ook toe dat het een 'krankzinnige' tekst was. "Als ik de tekst zo lees, denk ik: heeft de deur van het gesticht soms opengestaan?"

Vlaming wint Groot Dictee
Vlaming wint Groot Dictee (Foto: ANP)

Clijsters wint van V. Williams in afscheidswedstrijd

Kim Clijsters heeft woensdag haar carrière stijlvol beëindigd. De 29-jarige Belgische won haar afscheidswedstrijd met tweemaal 6-3 van Venus Williams. Clijsters had haar loopbaan na de US Open al beëindigd, maar nam in het volgepakte Sportpaleis in Antwerpen afscheid van haar fans. Onder de dertienduizend aanwezigen bevonden zich ook prins Filip en prinses Mathilde.

Clijsters kan terugkijken op een glansrijke loopbaan, die haar in totaal vier grandslamtitels opleverde. De Belgische verloor ook evenzoveel keer een eindstrijd van een Grand Slam. De voormalig nummer een van de wereld stopte in 2007 al eens, maar keerde twee jaar later terug.

Clijsters speelt later woensdag haar allerlaatste wedstrijd. Samen met Amélie Mauresmo wacht nog een dubbelspel met Venus Williams en Kirsten Flipkens.


Clijsters wint in afscheidswedstrijd van Williams (Foto: Novum)

'Toestand president Chßvez zorgelijk'

De Venezolaanse president Hugo Chávez gaat een "complex en moeilijk" herstel tegemoet na zijn kankeroperatie in Cuba. De heeft vicepresident Nicolas Maduro woensdag laten weten.

Hij riep het volk van Venezuela op te bidden voor de 58-jarige president. Volgens Maduro was de 6 uur durende operatie van dinsdag "ingewikkeld, moeilijk en delicaat", wat er volgens hem op duidt dat het herstel dat ook zal zijn.

Maduro zei verder dat de president heeft laten weten dat het land "voorbereid moet zijn op een harde en moeilijke situatie", zonder daar verder over uit te wijden.

Het is nog niet duidelijk wanneer de socialistische president terugkeert naar Venezuela. Chávez onderging sinds de eerste diagnose in 2011 vier operaties in Cuba. Dit jaar won hij de presidentsverkiezingen in Venezuela nog met overmacht.

'Toestand president Chávez zorgelijk'
'Toestand president Chávez zorgelijk' (Foto: ANP)

Critici branden Spice Girls-musical af

Recensenten hebben de musical Viva Forever met de grond gelijk gemaakt. De musical, waarin liedjes van de Spice Girls centraal staan, ging dinsdag in Londen in première.

Charles Spencer schreef in de Daily Telegraph dat hij alleen maar wilde dat de 'vreselijke show' zou stoppen. Hij noemt de musical goedkoop en lui.

The Independent geeft het stuk twee van de vijf sterren. Recensenten waren over het algemeen wel enthousiast over de cast, met onder anderen Sally Ann Triplett en Sally Dexter. Maar naast enkele hits als Wannabe en Stop zou muziek van de Spice Girls niet tweeënhalf uur het publiek kunnen vermaken.

De Spice Girls zelf waren echter wel enthousiast. "Het was geweldig", zei Melanie Brown. Ze bracht samen met Victoria Beckham, Geri Halliwell, Emma Bunton en Melanie Chisholm een bezoek aan de première.

[Video] Pistorius sneller dan renpaard

Oscar Pistorius, beter bekend als bladerunner, heeft vandaag door een stunt gezorgd door een Arabisch volbloedpaard te verslaan. De Zuid-Afrikaan nam het in Doha op tegen Maserati en won met een zeer ruime voorsprong.

Pistorius kreeg een voorsprong van vijftien meter op Maserati die een belabberde start kende. De Zuid-Afrikaanse atleet profiteerde hier optimaal van door op zijn blades een ruime voorsprong op te bouwen en deze niet meer af te staan. Het evenement werd georganiseerd onder de naam Run Like The Wind en werd georganiseerd als start van de campagne definitely able. Hierin wordt aandacht gevraagd voor de rol die mensen met een beperking in de samenleving kunnen hebben.

De race van Pistorius tegen een renpaard is niet de eerste wedstrijd tussen mens en dier. In 1936 nam sprintlegende Jesse Owens het al op tegen een paard, terwijl Linford Christie met maar liefst vier viervoeters af moest rekenen. Over het algemeen bleken de paarden sneller te zijn. In 2007 liep de Zuid-Afrikaanse rugby-speler Bryan Habana tegen een jachtluipaard en verloor ruim.

Mulder: "Valt wat te halen tegen Ajax"

Willem II-aanvoerder Hans Mulder acht zijn ploeg zeker niet kansloos tegen Ajax, dat zondag op bezoek komt in Tilburg.

Rode lantaarndrager Willem II is de laatste weken bezig aan een goede reeks en kijkt daarom met vertrouwen vooruit naar de wedstrijd tegen landskampioen Ajax. Aanvoerder Mulder gelooft in een daverende verrassing.

"Iedereen verheugt zich enorm op de wedstrijd tegen Ajax", laat de middenvelder weten tegenover Omroep Brabant. "Als je ziet hoe we de laatste weken spelen, zijn we natuurlijk niet kansloos. Ook bij PSV kamen we gewoon met 2-0 voor. Er is dus zeker wat te halen tegen Ajax."

Willem II bleef de laatste drie competitiewedstrijden ongeslagen. De ploeg van trainer Jürgen Streppel pakte een punt tegen Heracles Almelo (2-2), versloeg sc Heerenveen (3-1) en sleepte er afgelopen weekend een gelijkspel uit tegen AZ (0-0).

Elite: Dangerous gameplaybeelden

De ontwikkelaars van kickstarter project Elite: Dangerous hebben nieuwe gameplaybeelden online gezet. Elite: Dangerous wordt gemaakt door ontwikkelaar Frontier Developments die onder meer bekend is van Rollercoaster Tycoon 2. 

Op de video zijn er een hoop gevechtsschepen te zien die een convoy aanvallen. De beelden worden geleverd met commentaar van het team die de game live aan het spelen zijn. 

Overigens is 5 januari 2013 de deadline van het kickstarter project. Lijkt de game je wat en wil je nog wat geld doneren aan deze jongens? Dan kun je dat hier doen. 

Nieuwe WW-maatregelen alleen voor nieuwe gevallen

De maatregelen die het kabinet neemt ten aanzien van de WW zijn niet van toepassing voor mensen die voor 1 juli 2014 werkloos worden. Zij houden recht op de bestaande uitkering. Dat schrijven minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris van Sociale Zaken Jette Klijnsma (PvdA) in een brief aan de Kamer.

In het regeerakkoord is vastgelegd dat de duur van de WW wordt teruggebracht van 38 maanden naar 24 maanden. De laatste twaalf maanden krijgen werklozen een uitkering die even hoog is als de bijstand.

"Huidige WW'ers houden, wanneer ze aan de voorwaarde blijven voldoen, recht op hun bestaande uitkering", schrijven de bewindspersonen. "Al is het uiteraard te hopen dat deze mensen snel een baan vinden en niet lang beroep op de WW hoeven te doen. Werk biedt immers de beste inkomenszekerheid."

Dit artikel is door FOK! geredigeerd

Vrachtschip vastgelopen in haven IJmuiden

Een vrachtschip is woensdag tegen het Forteiland in de haven van IJmuiden gevaren. Daarbij raakte het roer beschadigd, waardoor het schip, dat onderweg was naar Amsterdam, vast kwam te zitten. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Het incident vond rond 16.45 uur door nog onbekende oorzaak plaats. Sleepboten slaagden er een uur na de aanvaring in de ruim honderd meter lange clipper Falcon, varend onder de vlag van de Bahama's, los te trekken.

Veiligheidsraad veroordeelt raketlancering N-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag de succesvolle raketlancering van Noord-Korea veroordeeld. Volgens de raad was het een schending van een resolutie uit 2009, die 'elke lancering met gebruik van ballistische rakettechnologie' verbiedt. In een verklaring, die werd uitgevaardigd na een kort overleg achter gesloten deuren, zei de Veiligheidsraad dat het 'een gepast antwoord' overweegt.

De Verenigde Staten en Europa drongen voorafgaand aan de bespreking aan op stevige sancties. Of China, een van de belangrijkste bondgenoten van Noord-Korea, instemt met sancties is niet duidelijk. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken liet bij monde van een woordvoerder weten dat de reactie van de raad 'voorzichtig en gematigd moet zijn en gericht moet zijn op het bewaren van de stabiliteit en het voorkomen van escalatie van de situatie'.

De Veiligheidsraad heeft in 2006 en 2009 vanwege nucleaire testen sancties opgelegd aan Noord-Korea.

Duizenden huiden van nertsen gestolen bij inbraak

Bij een inbraak in een nertsenfokkerij in het Limburgse Meijel zijn dinsdagnacht duizenden huiden van nertsen gestolen. Dat meldt de politie woensdag. De dieven wisten een wand van de loods aan de Langstraat te forceren.

De politie is op zoek naar getuigen. Het is onbekend of de inbraak iets te maken heeft met het verbod op nertsenfokkerij. Daar stemde de Eerste Kamer dinsdagavond mee in.

Lindsay Lohan nog in onzekerheid over celstraf

Lindsay Lohan weet nog niet of ze de bak in moet of niet. Woensdag vond een hoorzitting plaats, waarin de voorwaardelijke vrijlating van Lindsay Lohan werd ingetrokken. Lohan heeft drie aanklachten aan haar broek hangen naar aanleiding van een auto-ongeluk van een halfjaar geleden.

Op 15 januari wordt besloten of Lindsay de cel in moet of niet. Lohan zou hebben gelogen tegen de politie en werd ook aangeklaagd vanwege roekeloos rijgedrag en het belemmeren van een agent bij het doen van zijn werk. Ze was niet bij de hoorzitting aanwezig.

De 26-jarige Lohan heeft nog te maken met voorwaarden uit haar proeftijd omdat ze vorig jaar een ketting heeft gestolen. De actrice werd twee weken geleden nog opgepakt na een gevecht in een nachtclub.

Mogelijk wereldwijd alarmnummer in toekomst

Onderhandelaars op een VN-conferentie over telecommunicatie willen wereldwijd één enkel alarmnummer instellen. Dat hebben de deelnemers aan de conferentie van de International Telecommunications Union woensdag gezegd. Afgevaardigden van 193 landen zullen kiezen tussen 911 en 112 als het wereldwijde alarmnummer voor toekomstige generaties mobiele telefoons en andere communicatiemiddelen.

De aankondiging is een van de weinige punten waarop overeenstemming is bereikt. Op de conferentie wordt ook over de invloed van regeringen op het internet gesproken. Een groep landen, aangevoerd door de Verenigde Staten, vrezen dat sommige landen het internet aan banden willen leggen.

De conferentie duurt nog tot vrijdag.

De Bakker geeft op bij Masters in Rotterdam

Thiemo de Bakker heeft woensdagavond de strijd moeten staken bij de KNLTB Tennis Masters in Rotterdam. De 24-jarige Westlander kreeg in zijn kwartfinalepartij tegen Antal van der Duim last van zijn rug en gaf bij een achterstand van 5-7 en 0-1 op. Van der Duim verzekerde zich daardoor als eerste speler van een ticket voor de halve finales.

De Bakker was in Rotterdam als derde geplaatst. Door het afhaken van de mondiale nummer 124 lijkt de weg open voor een droomfinale tussen Robin Haase en Igor Sijsling, de nummers een en twee van de plaatsingslijst.

'Vervolg Tintin in 2015'

Vanaf volgend jaar wordt er gewerkt aan een vervolg op de animatiefilm The Adventures of Tintin. De film zal The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun gaan heten en moet in 2015 op het witte doek verschijnen.

Regisseur Peter Jackson heeft dit bekendgemaakt tijdens de promotietour voor zijn nieuwe film The Hobbit: An Unexpected Journey.

Het script voor The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun zou geschreven zijn door Anthony Horowitz, bekend van de kinderboekenreeks Alex Rider. In het nieuwe avontuur onderzoeken Tintin en Kapitein Haddock een mysterieuze ziekte die zeven ontdekkingsreizigers hebben opgelopen nadat zij stuitten op een oude graftombe van de Inca's. Ze reizen hiervoor af naar Peru.

Eerder dit jaar werd al bekend dat Steven Spielberg het regiestoeltje voor het vervolg aan Peter Jackson heeft overgedragen. Wie er verder ook terugkomen voor de nieuwe film, is nog niet bekend.

Inmiddels 81 mensen gehoord door commissie-Cohen

Voor het onderzoek naar de rellen in Haren als gevolg van het Project X-feest zijn inmiddels 81 mensen gehoord. De commissie, onder leiding van oud-PvdA-leider Job Cohen, ondervroeg medewerkers van de gemeenten Haren en Groningen, politiemensen en medewerkers van het Openbaar Ministerie. Dat maakte de onderzoekscommissie woensdag bekend.

Om in beeld te brengen wat er precies gebeurde in Haren en wat de rol van de overheid was, wordt in totaal bijna een ton uitgetrokken. Naast de interviews met politie, justitie en gemeenten, vindt ook een uitgebreide analyse plaats van overheidsdocumenten die voorafgaand aan de rellen werden opgesteld.

Nog eens ruim een ton wordt besteed aan een analyse van de rol van sociale media en 'traditionele media'. Inmiddels hebben er analyses plaatsgevonden van in totaal 34 omroepen en dagbladen over de berichtgeving rondom Project X.

Het overige deel van de bijna vier ton die het onderzoek gaat kosten, wordt gebruikt voor onder meer het afnemen van interviews met burgers en bedrijven in Haren, de inzet van hoogleraren en onderzoekers en de inzet van externe onderzoeksbureaus.

De commissie verwacht tot maart nodig te hebben om alle relevante aspecten van de rellen te onderzoeken. Het Project X-feest ontstond eind september toen een meisje uit de Groningse plaats op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Ze vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging, waardoor duizenden ongenode gasten naar Haren kwamen. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond.

'SyriŰ zet Scud-raketten in tegen rebellen'

Syrische regeringstroepen hebben de afgelopen dagen Scud-raketten afgevuurd op strijders van de oppositie. Dat heeft een bron bij de Amerikaanse autoriteiten woensdag gezegd.

De bron schatte dat er zeker vijf of zes Scud-raketten zijn afgevuurd. Er zijn volgens de bron geen aanwijzingen dat de raketten waren uitgerust met een chemische lading. De afgelopen weken is de angst toegenomen dat het Syrische regime de opmars van de rebellen wellicht wil tegenhouden door chemische wapens in te zetten.

Aangenomen wordt dat Syrië over honderden, zo niet duizenden tonnen chemische wapens beschikt. Onder meer mosterdgas en de zenuwgassen sarin en VX zouden deel uitmaken van het Syrische arsenaal.

Guatemala stuurt McAfee naar VS

De Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee wordt door Guatemala uitgezet naar de Verenigde Staten. Dat hebben de autoriteiten van het Centraal-Amerikaanse land bekendgemaakt.

McAfee had eerder te horen gekregen dat hij zou worden uitgeleverd aan Belize voor ondervraging in een moordzaak. De antivirusontwikkelaar woonde daar, maar vluchtte naar Guatemala, omdat hij vreest dat de politie hem wil vermoorden in plaats van ondervragen. McAfee ging Guatemala echter illegaal binnen en werd daarom opgepakt.

Tentenkamp Den Haag moet weg

Het tentenkamp in Den Haag waar uitgeprocedeerde asielzoekers demonstreren moet worden opgedoekt. Dat heeft de Haagse rechtbank woensdag bepaald.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen bepaalde vorige week dat de asielzoekers moeten vertrekken uit het park bij het Centraal Station. De asielzoekers waren het hier niet mee eens en spanden een kort geding aan.

De advocaat van de asielzoekers betoogde dat er geen gevaar was voor de gezondheid van de demonstranten, maar de rechter keek daar anders tegenaan. De GGD heeft vastgesteld dat de beperkte sanitaire voorzieningen in het tentenkamp een risico vormen voor de asielzoekers. Ook zijn de tenten sterk vervuild en hebben de bewoners van het tentenkamp steeds meer last van de kou.

De asielzoekers mogen wel blijven demonstreren op de plek waar het tentenkamp nu is, maar tussen 22.00 uur en 06.00 uur moeten ze er weg zijn. Van Aartsen kondigde vorige week al aan het kamp te laten ontruimen als er donderdag nog wordt overnacht.


Tentenkamp Den Haag moet weg (Foto: Novum)

Barbie wil nog grotere tieten

Barbie is van plan haar borsten voor de tweede keer te laten vergroten. Samantha de Jong, zoals Barbie eigenlijk heet, gaat echter voorlopig nog niet onder het mes.

"Met een borstvergroting moet je de eerste tien dagen rusten en ze heeft natuurlijk wel een baby. De opvoeding van Angelina gaat uiteraard voor", vertelt haar manager aan De Telegraaf. Ook de opnames van een nieuwe realitysoap gooien roet in het eten. "Na de opnames van de derde realityserie gaan we een afspraak plannen bij Robert Schoemacher."

Barbie liet vorig jaar in september haar borsten vergroten. Een paar maanden later maakte de Oh Oh Cherso-ster bekend in verwachting te zijn van haar eerste kind. Ze beviel in augustus van haar dochter Angelina.

'Explosief in Bonn was zeer gevaarlijk'

Het zelfgemaakte explosief dat maandag werd aangetroffen op het station van de Duitse stad Bonn had tot veel schade kunnen leiden als hij was ontploft. Dat hebben de Duitse autoriteiten gezegd. De politie zoekt naar twee mensen die mogelijk betrokken zijn bij de zaak.

Het explosief werd maandag aangetroffen in een tas en onschadelijk gemaakt. Volgens de politie bestond het uit vier gastankjes, een metalen pijp met ammoniumnitraatpoeder, drie batterijen en een wekker. Een ontsteking werd echter niet aangetroffen.

Rechercheur Norbert Wagner zei dat de autoriteiten op zoek zijn naar een man die, zoals op videobeelden is te zien, met een tas de stationsrestauratie verliet en een man die volgens een aantal kinderen de tas met de bom op het perron had achtergelaten.

De politie heeft dinsdag twee mannen opgepakt, maar liet die al snel weer vrij wegens gebrek aan bewijs.

Dead or Alive 5 Plus in maart naar Europa

Uitgever Tecmo Koei heeft bekendgemaakt dat de PlayStation Vita-fighter Dead or Alive 5 Plus in Engeland uitkomt op 22 maart 2013.
 

De PlayStation Vita-versie van Dead or Alive 5 was eerst alleen aangekondigd voor Japan. Het spel krijgt een nieuwe first-person vechtmodus en touchscreen-besturing waardoor spelers met taps, swipes en knijpbewegingen allerlei bewegingen en combo's uit de PlayStation Vita kunnen toveren. Team Ninja, de ontwikkelaar, wil dat deze versie op de consoleversie lijkt en mikt op hetzelfde grafische niveau en een framerate van 60fps.

"Het spel is nog in de ontwikkelfase", vertelde de producer Yosuke Hayashi aan Famitsu. "Maar op dit moment draait de huidige versie bijna op 60 frames per seconde. "We willen niet dat de Vita-port door spelers wordt gezien als inferieur ten opzichte van de consoles, dus willen we de hoge grafische kwaliteit behouden en zorgen dat het vlot loopt."

Wat er nog meer in de Plus-versie zit, bijvoorbeeld alle eerder uitgekomen DLC voor de consoleversie, is nog niet bekend. Daar komen we binnen drie maanden achter.

Dead or Alive 5 Plus

.

Bits of Freedom heeft donateurs nodig

Bits of Freedom komt op voor onze vrijheid en privacy op internet. Deze grondrechten zijn onmisbaar voor onze ontplooiing, technologische innovatie en de rechtsstaat. Maar die vrijheid is niet vanzelfsprekend. Onze gegevens worden opgeslagen en geanalyseerd. Het internetverkeer wordt afgeknepen en geblokkeerd. Bits of Freedom zorgt ervoor dat ons internet onze zaak blijft.

Bits of Freedom is een invloedrijke burgerrechtenbeweging die er voor zorgt dat de overheid en bedrijfsleven slecht beleid terugdraaien en goed beleid invoeren. Om dat te bereiken werken ze intensief samen met een achterban. De kracht van Bits of Freedom is de expertise, een constructieve lobby waar mogelijk en scherpe actie waar nodig.

Big Brother Awards
Waar je 'BoF' vooral van zal kennen zijn de Big Brother Awards die jaarlijks uitgereikt worden aan de grofste privacy schenders. In 2011 waren de grote 'winnaars' Facebook, toenmalig minister Edith Schippers en het KLPD. Naast deze schandpaal voor privacyschenders voerde BoF campagne voor de 'netneutraliteit', het principe dat internetgebruikers zelf kunnen blijven bepalen welke sites of diensten zij gebruiken. Hierdoor is een wetswijziging met overgrote meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen. In mei 2012 nam ook de Eerste Kamer de wet aan, waardoor Nederland nu het eerste land in Europa en het tweede land ter wereld is waar dit principe in de wet is verankerd.

Cybersecurity
Eén van de projecten waar Bits of Freedom op dit moment mee bezig is, zijn de plannen van Ivo Opstelten op het gebied van cybersecurity. "Zo hebben we een manifest geschreven over goed cybersecuritybeleid dat goed is ontvangen en hebben we een brandbrief aan Opstelten overhandigd namens een coalitie van internationale experts die hem oproepen zijn hackplannen in te trekken. Het heeft er toe geleid dat Opstelten tijdens een debat in de Tweede Kamer vorige week flink wat beloftes moest doen aan kritische kamerleden."

Europa vernieuwt komend jaar de huidige en inmiddels sterk verouderde privacyregels. Uit onderzoek van Bits of Freedom blijkt dat er in de voorgestelde regels nog altijd grote gaten zitten. Overheid en bedrijven verzamelen jouw gegevens veel te makkelijk met een beroep op hun 'gerechtvaardigd belang'. Deze vage bepaling geldt als soort joker om onbeperkt jouw persoonsgegevens binnen te halen.

Bits of Freedom kan het niet alleen
BoF krijgt geen subsidie vanuit de overheid of het bedrijfsleven en is dus compleet onafhankelijk en wil dat ook graag blijven. Ze kunnen alleen bestaan dankzij donaties van Nederlanders die geven om hun vrijheid en privacy. En daar kunnen aan bijdragen. Door donateur te worden van Bits of Freedom kan het werk tegen de inperking van vrijheid op internet en privacy in algemene zin voorgezet worden.

Waarom is het belangrijk dat Bits of Freedom haar werk kan blijven doen? "Omdat Bits of Freedom de enige onafhankelijke organisatie in Nederland is die opkomt voor de rechten van internetters. Voor veel mensen is internetvrijheid iets vanzelfsprekends, maar als het aan overheden en bedrijven ligt wordt het internet steeds minder vrij. De overheid wil steeds meer controle uitvoeren op wat wij doen online. Zo liggen er voor 2013 plannen klaar om en om websites te filteren, internetverkeer af te tappen en in te breken op computers om spyware te plaatsen. En omdat ons leven zich steeds meer online afspeelt wordt het steeds belangrijker dat bedrijven zorgvuldig omgaan met jouw persoonlijke data.

Op dit moment worden er in Brussel belangrijke nieuwe privacyregels geformuleerd, maar als het aan de massale lobby van het bedrijfsleven ligt gaan die regels internetters niet beter beschermen. Ondertussen is het nog veel te makkelijk voor bedrijven om gegevens van internetters te verzamelen en door te verkopen, zonder dat jij daar inzicht of controle over hebt. We vinden het belangrijk dat er iemand opkomt voor de rechten van internetters, dat het vrije en open karakter van het internet beschermd wordt. En als onafhankelijke organisatie kunnen we dat alleen doen dankzij de steun van individuele donateurs. Daarom willen we deze week de 750 donateurs aantrekken die we nodig hebben om ons werk in 2013 te kunnen blijven doen."

Als je donateur wordt voor een bedrag van 5 euro per maand krijg je als dank een mooi 'BoF' T-shirt. Uiteraard kan je gewoon zelf bepalen hoe en hoeveel je wil doneren. Dat kan éénmalig of voor een vast bedrag per maand, kwartaal of jaar. In sommige gevallen kan doneren zelfs fiscaal aantrekkelijk zijn. Klik hier voor meer informatie over Bits of Freedom en hoe je kunt doneren.

Voormalig United-directeur naar Britse zwembond

Een voormalig directeur van Manchester United moet het Britse zwemmen er weer bovenop helpen. Maurice Watkins is woensdag aangesteld als nieuwe voorzitter van de nationale zwembond. Watkins is de opvolger van Alistair Gray, die met de Britse zwemploeg teleurstellend presteerde op de Olympische Spelen in eigen land. In Londen werden afgelopen zomer slechts drie zwemmedailles veroverd.

Het Britse zwemmen verkeert sindsdien in crisis. Ook de functies van hoofdcoach en die van prestatiemanager zijn nog vacant. Ook dreigt er flink gesneden te worden in het budget voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Daarover wordt volgende week beslist.

Ondanks de troosteloze situatie heeft algemeen directeur David Sparkes vertrouwen in Watkins. "We staan voor een aantal grote uitdagingen, maar ik ben er zeker van dat Maurice ons verder zal helpen." Watkins verliet Manchester United in juni na 28 jaar trouwe dienst.

[WK] Verlinden als derde naar finale 100 vlinderslag

Joeri Verlinden heeft zich woensdagavond overtuigend geplaatst voor de finale van de 100 meter vlinderslag. De zwemmer van NZA won met een tijd van 50.43 seconden de eerste serie en ging uiteindelijk als derde van het veld door. Alleen de Zuid-Amerikaan Thomas Shields (50.14) en de Zuid-Afrikaan Chad Le Clos (50.16) waren sneller.

Verlinden zwom aanmerkelijk sneller dan in het ochtendprogramma. Hij verbeterde zich met een kleine vier tienden. Verlinden hield zelfs Ryan Lochte, die even daarvoor goud won op de 200 meter vrije slag, achter zich.

Vorige maand greep Verlinden op het EK in Chartres net naast een medaille op de 100 meter vlinderslag. Hij werd toen vierde. Verlinden nam vervolgens revanche met een bronzen medaille op de dubbele afstand.

[WK] Toussaint en Van Rouwendaal niet naar finale

Kira Toussaint en Sharon van Rouwendaal zijn er woensdag bij het WK kortebaan in Istanbul niet in geslaagd de finale van de 100 meter rugslag te bereiken. De Nederlandse zwemsters waren in de halve eindstrijd beiden langzamer dan in de series.

Toussaint was met 58,36 seconden dertien honderdsten trager, terwijl Van Rouwendaal met 58,89 drie honderdsten meer nodig had dan in het ochtendprogramma. Toussaint en Van Rouwendaal eindigden respectievelijk als elfde en vijftiende. Een finaleplaats was weggelegd voor de acht beste zwemsters.

De Deense Mie Oestergaard Nielsen was met 57.15 de snelste. Nummer acht Duane Da Rocha Marce was precies een seconde langzamer. Toussaint kwam dus 21 honderdsten tekort voor de finale.

Stem op een BioShock: Infinite cover

Onlangs verscheen de boxart voor BioShock Infinite, maar vandaag heeft Ken Levine bekendgemaakt dat de game nog een cover bevat. Irrational Games wil jouw mening horen over een andere cover, waarbij je een keuze kunt maken uit zes covers.

De cover met de meeste stemmen zal bij de game zitten. Stemmen is hier mogelijk. Naast deze zes covers is Irrational Games ook van plan om een aantal andere vrij te geven die je uiteindelijk zelf kunt printen en gebruiken. BioShock Infinite ligt vanaf 26 maart in de winkels voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Grand Theft Auto populairste iPad-app

Het actiespel Grand Theft Auto: Vice City is vorige week het meest verkocht van alle apps voor de iPad. Ook de iPhone-versie doet het met een derde plaats goed. Dat blijkt uit gegevens van Apple. Het is de derde game in de reeks die beschikbaar is op apparaten van Apple, na Grand Theft Auto: Chinatown Wars en Grand Theft Auto 3.

Grand Theft Auto: Vice City heeft wel ferme concurrentie van het virtuele huisdier Pou en het puzzelspel Angry Birds: Star Wars. Pou was vorige week de succesvolste nieuwkomer en bereikte de eerste plek, terwijl verschillende versies van Angry Birds al drie jaar lang veel worden verkocht.

Binnen de Grand Theft Auto-reeks zijn 125 miljoen spellen verkocht. In maart wordt het volgende epos, Grand Theft Auto V, verwacht. Daarnaast is Grand Theft Auto: San Andreas, dat in 2004 voor de Playstation 2 verscheen, sinds woensdag te downloaden voor de Playstation 3.

De top tien van bestverkochte iPad-apps in week 49 ziet er als volgt uit:
01. Grand Theft Auto: Vice City
02. Pou
03. Angry Birds Star Wars HD
04. FIFA 13 by EA SPORTS
05. Pages
06. Minecraft - Pocket Edition
07. Modern Combat 4: Zero Hour
08. Bad Piggies HD
09. Earn to Die HD
10. Speel met Dora

De top tien van bestverkochte iPhone- en iPod Touch-apps in week 49 ziet er als volgt uit:
01. WhatsApp Messenger
02. Pou
03. Grand Theft Auto: Vice City
04. Angry Birds Star Wars
05. Earn to Die
06. Bad Piggies
07. FIFA 13 by EA SPORTS
08. Minecraft - Pocket Edition
09. KitCam
10. Free Music Download Pro

Mogelijk 450 slachtoffers BBC-ster Savile

Het aantal vermeende slachtoffers van seksueel misbruik door de BBC-ster Jimmy Savile staat inmiddels op 450. Dat heeft de politie woensdag aan de BBC laten weten.

Zo'n 30 rechercheurs werken aan het onderzoek, dat Operation Yewtree is gedoopt. De slachtoffers waren in overgrote meerderheid vrouw en vaak nog kind. In totaal zijn mogelijk 589 vooral jonge vrouwen en kinderen slachtoffer geworden van Savile en anderen.

De politie heeft de afgelopen tijd bekende Britten aangehouden in het onderzoek rondom Savile. Onder hen zijn oud-popartiest Gary Glitter (68) en de komiek Freddie Starr (69). Savile zelf overleed vorig jaar op 84-jarige leeftijd.

Mogelijk 450 slachtoffers BBC-ster Savile
Mogelijk 450 slachtoffers BBC-ster Savile (Foto: ANP)

Mass Effect 4 zal rond 2015 uitkomen

Mike Gamble heeft in een interview aangegeven dat er volgend jaar meer informatie gaat uitkomen van Mass Effect 4. De planning is dat de game rond 2015 moet uitkomen. Gamble werkte eerder als producer aan Mass Effect 3. Gamble vertelt verder meer over multiplayer in Mass Effect 2 en geschrapte missies uit ME3.

Voorlopig krijgen we nog geen specifieke datum voor Mass Effect 4. Volgens Gamble is de productie zelfs pas een maand geleden begonnen. De planning is wel om volgend jaar al meer informatie te verschaffen over de game. Dit zal waarschijnlijk tijdens de E3 gaan gebeuren.

Daarnaast vertelt Gamble dat het team al een multiplayer-modus wilde bouwen voor Mass Effect 2. Uiteindelijk is die beslissing vervallen omdat het teveel werk zou zijn.

“We had actually wanted to do multiplayer in Mass Effect 2. We started working on it and found out that it was just going to be too much, so we had to take it out of Mass Effect 2. As far as the style it had, like I said we wanted it to be different from other games. It needed to have something that drew people into playing multiplayer over and over again. It had to be something that looked and felt like playing a mission in Mass Effect, except you had 3 other players from around the world with you.This style of multiplayer was something we wanted to do since Mass Effect 2. Regardless on how people felt about the ending of Mass Effect 3, alot of people still play multiplayer."

Verder gaat Gamble meer in op Mass Effect 3. Er is een missie geschrapt uit het spel waarbij we naar de Turian-planeet Palaven zouden gaan. Gamble gaf niet aan waarom deze missie geschrapt is. Wellicht dat deze wel terug komt in Mass Effect 4. Daarnaast zou het einde oorspronkelijk heel anders zijn. Shepard zou een gevecht aangaan met The Illusive Man. Bioware schrapte dat einde omdat het teveel zou lijken op wat andere games doen.

“One of the mission ideas that got scrapped was actually going onto Palaven, the Turian home world, and being able to see what their world was like. We also scrapped the original ending for Mass Effect 3. We were gonna have it as a “boss battle”, where Commander Shepard would go up and fight The Illusive Man who has been transformed by The Reapers. We scrapped that idea because way too many [games] have that as their ending, some final boss fight. Ultimately, we are proud of the finished products in the Mass Effect series and stand by them.”

De verwachting is dat het vierde deel uit de reeks uit zal komen op next-gen consoles. Een versie voor Wii U zal mogelijkerwijs ook uitkomen maar daar wilde gamble nog niet op ingaan.

Hitman HD Trilogy opgedoken

Via de Amerikaans gigant Amazon is Hitman HD Trilogy te bestellen. Square Enix heeft nog geen HD-remake aangekondigd, maar na geruchten en onterechte plaatsingen op prijslijsten van onbekende gamewinkels doet Amazon nu ook mee.

De Hitman HD Trilogy Premium Edition zou volgend jaar al uit moeten komen, op 29 januari zelfs. De prijs voor de premium editie is 39,99 dollar. In deze editie vinden we Hitman 2: Silent AssassinHitman: ContractsHitman: Blood Money en als extra een exlusief art book.

Zoals gewoonlijk gaat Square Enix niet in op geruchten en speculaties. We moeten dus nog even afwachten om te zien of Amazon te vroeg uit de school geklapt is.

Hitman HD Trilogy

AZ overweegt transfermarkt op te gaan

Eerder gaf Earnest Stewart aan dat winterse aankopen niet in lijn zijn met het beleid dat AZ wil voeren. De sportieve malaise brengt hier mogelijk verandering in.

De technisch directeur van de Alkmaarders gaat op het digitale thuis van de club dieper in op het aankoopbeleid. "De mogelijkheden om ons te versterken zijn zeker aanwezig. We hebben de inkomsten en uitgaven nu redelijk in balans", zegt de Nederlandse Amerikaan.

De scouting van potentiële aanwinsten gebeurt op uiterst zorgvuldige wijze, verzekert Stewart. "We houden ons dagelijks bezig met de vraag welke spelers onze selectie eventueel kunnen versterken. Ik kan wel verzekeren dat dit niet op basis van paniek of emotie gebeurt. De spelers waarover wij nadenken, moeten passen binnen ons beleid om jonge talenten te halen die hier de volgende stap in hun carrière kunnen zetten."

Theatrhythm Final Fantasy naar iOS

Theatrhythm: Final Fantasy komt uit voor iOS-apparaten. In de iTunes van Nieuw-Zeeland is de game vandaag gratis te downloaden met liedjes als  in-app aankopen.

In de iOS-versie is er een Quest Medley mode toegevoegd. In deze modus bestaat elke queeste uit een enkele veld- en gevechtsstuk en worden er elke keer weer andere liedjes van verschillende moelijkheidsgraad gespeeld om telkens andere beloningen te verdienen.

Square Enix heeft ook een modus toegevoegd om je eigen liedjes te maken. Je kunt ze delen met andere spelers en de uitgever heeft al aangegeven dat hun ontwikkelaars ook meedoen met deze modus.

Theatrhythm: Final Fantasy voor iOS is gratis, maar je moet liedjes en personages kopen om verder te kunnen spelen.

Theatrhythm

14-jarig meisje overlijdt na botsing met metro

Een 14-jarig meisje uit Amsterdam is woensdagmiddag overleden na een aanrijding met metrolijn 51 op de Parnassusweg in Amsterdam.

Ze kwam kort na 13.00 uur met haar fiets onder de metro terecht. Over de oorzaak van het ongeval is nog niks bekend. Het slachtoffer kwam even voorbij de De Boelelaan onder de metro, die vanuit Amstelveen kwam.

Metrolijn 51 staat bekend als een lijn waar vaak ongelukken mee gebeuren. In september botste de metro nog op een auto.

Assassin's Creed III verkoopt waanzinning goed

Ubisoft heeft vandaag aangekondigd dat Assassin's Creed III de best verkopende game is uit de geschiedenis van het bedrijf. Op het moment van schrijven zijn er al ruim zeven miljoen kopieën verkocht van het spel. Ubisoft spreekt al van een geslaagde kerstmis terwijl de echte kerstdagen nog moeten beginnen.

“We are delighted with the performance of Assassin’s Creed III this Christmas. This is a beautiful and epic game of exceptional quality and we’re pleased that our fans have responded so well to the brand new universe, storyline and game experience.”

Nog wat meer statistieken: gamers hebben met solomissies al meer dan 82 eeuwen aan de game besteed. In totaal zijn er meer dan drie miljard moorden gepleegd. De multiplayer van het spel is door twee keer zoveel spelers gespeeld als de gehele Revelations-game. In meer dan vijf miljard sessies zijn er ongeveer 250 miljoen moorden gepleegd.

En jij, hoeveel heb jij hierin bijgedragen?

Britse krant blundert met oud interview Ian McKellen

De Britse krant Daily Mirror heeft maandag een oud interview met acteur Ian McKellen online gezet. In het vraaggesprek zou de The Hobbit-acteur hebben gezegd al jaren prostaatkanker te hebben. Zijn manager ontkent tegen de Amerikaanse nieuwszender ABC News dat McKellen prostaatkanker heeft. "Het was uit zijn verband gerukt en van een interview van jaren geleden."

In het interview werd uit McKellens mond opgetekend dat hij schrok van het nieuws, maar dat de ziekte onder controle was. Het is niet duidelijk of de 73-jarige McKellen ooit wel aan de ziekte heeft geleden.

De acteur maakt woensdagavond in Londen zijn opwachting voor de première van de film The Hobbit: An Unexpected Journey, waarin hij te zien is als Gandalf.


Britse krant blundert met oud interview Ian McKellen (Foto: Novum)

Football Manager Handheld 2013 vanaf morgen beschikbaar

Het hoge woord is er dan eindelijk uit, vanaf morgen is Football Manager Handheld 2013 beschikbaar voor Android en iOS. De PSP- en Vita-versie waren al enkele weken uit, maar het was nog niet duidelijk wanneer de mobiele versie uit zou komen. Miles Jacobson van Sports Interactive gaf aan dat de versie voor 2013 uit zou komen.

En hij heeft zijn woord gehouden, want vanaf morgen om 01.00 uur zal de game uitkomen. Eerst voor iOS en enkele uren later voor Android. De 2013-versie van de Football Manager Handheld-reeks bevat enkele nieuwe features. Voor het eerst is het mogelijk om gezichten van spelers te zien. Daarnaast zal er een hotlist beschikbaar komen van spelers die goed op dreef zijn. Natuurlijk zijn er ook achievements om te behalen en is er een social media-feature aanwezig om al je successen te delen.

Vraagje voor de Football Manager-fans onder ons. Gaan jullie deze versie kopen? Zo ja, met welk team ga je starten?

FMH13

FOK!filmtip van de dag: The Two Towers

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond is er niet heel veel soeps op tv, maar tussen de al die middelmatigheid is één onvervalste klassieker te vinden: The Lord of the Rings: The Two Towers, die om 20:30 uur uitgezonden wordt op RTL7. Het middelste deel van een trilogie is altijd lastig, want er zit geen echt begin, maar ook geen echt eind aan waardoor een film lastig op eigen benen kan staan. Peter Jackson slaagde er echter in met The Two Towers een meeslepend epos te maken met grootse gevechten, die met behulp van speciaal ontwikkelde digitale techniek nog nooit zo realistisch uit de computer getoverd waren. Ook het schepsel Gollum was een technologische mijlpaal in de filmgeschiedenis. Genoeg reden dus om je weer Middle Earth in te laten zuigen, ter voorbereiding op een bezoekje aan de bioscoop.

Frodo en Sam zetten hun queeste voort om de One Ring naar Mount Doom te brengen en krijgen te maken met het verderfelijke schepsel Gollum. Intussen maken Aragorn, Legolas en Gimli jacht op de orcs die Merry en Pippin ontvoerd hebben maar vinden ze in plaats daarvan een oude vriend. 

Heel veel kijkplezier!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Site plat door Kraftwerk

De ticktetsite van het Tate Modern museum in Londen is platgelegd door een run op kaartjes voor optredens van Kraftwerk. De site kon de vraag niet meer aan. Fans van de Duitse band uitten woensdagochtend in groten getale hun frustratie via sociale media.

Wie een entreebewijs à zestig pond (ruim 74 euro) wilde bemachtigen voor de reeks optredens, kon een reserveringslijn bellen, maar ook die was woensdag voor velen onbereikbaar. Het is de eerste keer sinds 2004 dat de pioniers van de elektronische muziek in Londen optreden.

Sommige fans waren in de vroege uurtjes opgestaan, maar wisten niet in contact te komen met de ticketservice. Anderen probeerden het met drie verschillende telefoons, maar vingen eveneens bot. Onduidelijk is of de concertreeks al is uitverkocht.

Kraftwerk geeft van 6 tot 14 februari in acht shows een chronologisch overzicht van zijn oeuvre. De optredens beloven volgens het museum voor moderne kunst een audiovisueel spektakel te worden, met 3D-animaties en lichteffecten.

Van der Vaart verwacht na winterstop rentree

Rafael van der Vaart denkt na de winterstop zijn rentree te kunnen maken. De middenvelder zal dit jaar niet meer voor Hamburger SV in actie komen omdat hij nog niet voldoende hersteld is van een hamstringblessure.

"Ik heb deze week goed getraind, maar zaterdag komt nog te vroeg. Ik ga fit op vakantie." Van der Vaart had graag nog met HSV tegen Bayer Leverkusen, het laatste duel voor de winterstop, gespeeld. Nu moet hij wachten tot 20 januari wanneer het uitduel tegen 1.FC Nürnberg wacht.

Poetin wil economie bevorderen en leger versterken

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag beloofd de economie van Rusland te bevorderen en het leger te versterken. Hij verwierp internationale klachten over gebrek aan democratie. Pogingen tot buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden noemde hij ontoelaatbaar.

Poetin hield woensdag voor het eerst sinds hij in maart voor de derde keer de presidentsverkiezingen won een toespraak waarin hij de toestand van het land uiteenzette. Hij won die verkiezingen ondanks hevige protesten. Poetin heeft een harde lijn ingezet tegen dissidenten en voerde onder meer een wet door die hoge boetes oplegt aan demonstranten en die maatschappelijke bewegingen beperkt in hun doen en laten.

In de toespraak, die vooral over sociale kwesties ging, beloofde Poetin onder meer gezinnen te zullen aanmoedigen meer kinderen te krijgen en om 25 miljoen nieuwe banen te creëren. Hij beloofde ook de 'instituties te steunen die traditionele spirituele waarden vertegenwoordigen', een teken van nog meer staatssteun aan de Russisch-orthodoxe kerk. In augustus werden twee leden van de punkband Pussy Riot veroordeeld tot twee jaar strafkamp voor het zingen van een protestlied in de belangrijkste kathedraal van Moskou.

Poetin zei dat Rusland zijn eigen visie op democratie zou volgen en normen die van buiten worden opgelegd zal negeren.

"Directe of indirecte buitenlandse inmenging in onze politieke processen is ontoelaatbaar", zei hij. "Degenen die geld uit het buitenland ontvangen en buitenlandse belangen dienen zouden niet moeten deelnemen aan de Russische politiek."

Een van de wetten die het door het Kremlin gecontroleerde parlement goedkeurde, eist van niet-gouvernementele organisaties die geld aannemen van buitenlandse geldschieters en zich met politieke activiteiten bezighouden dat zij zich registreren als 'buitenlandse agenten'. Volgens de organisaties probeert het Kremlin hen daarmee te intimideren en hun geloofwaardigheid tegenover de Russische bevolking te vernietigen, omdat de term 'agent' in Rusland gelijkstaat aan spion.

Poetin zei woensdag ook dat het leger sterker moet worden om de onafhankelijkheid en de veiligheid van Rusland te kunnen waarborgen. Het land moet zijn 'nationale en spirituele identiteit' bewaken, aldus de president.

De oppositie dreef de spot met de toespraak, waarin volgens hen niets nieuws of substantieels werd gezegd. "Alles komt binnenkort goed, beloofd", schreef activist Alexej Navalni op sarcastische toon. Een andere activist, Vladimir Rizjkov, sprak van een 'manifest voor de instandhouding van de status quo'.


Poetin wil economie bevorderen en leger versterken (Foto: Novum)

Proces Decembermoorden in diepe impasse

Het proces rond de Decembermoorden ligt voor onbepaalde tijd stil. Dat meldt de advocaat van hoofdverdachte president Desi Bouterse, Irwin Kanhai, woensdag na de zitting van de militaire rechtbank. Bouterse was zelf niet aanwezig.

De aanklager vindt dat een nog op te richten constitutioneel hof moet toetsen of de omstreden amnestiewet van invloed is op het proces. Door de amnestiewet die in april werd aangenomen gaan de verdachten in de zaak vrijuit.

Tegenstanders vinden dat de wet indruist tegen de grondwet. "Het proces blijft geschorst. Er is geen nieuwe datum gepland", zegt Kanhai over de voortgang van de zaak.

"Er kan al op heel korte termijn een constitutioneel hof worden opgericht. De amnestiewet is er ook snel doorgedrukt", zei jurist Hugo Essed, die de nabestaanden bijstaat, eerder. Hij is bang dat, omdat de leden door president Bouterse benoemd worden, het hof een politiek karakter krijgt.

Het proces dat in 2007 begon liep al veel vertraging op. Bouterse en 23 anderen, worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op vijftien tegenstanders van het militaire regime op 8 december 1982 in Fort Zeelandia in Paramaribo.

Nederlands goud blijft in buitenland

Het grootste deel van de Nederlandse goudvoorraad blijft in het buitenland. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ziet geen aanleiding het goud naar Nederland terug te halen. Ook vindt hij het niet nodig om te gaan kijken of de goudstaven er nog wel echt liggen. Dat schrijft hij woensdag in antwoord op Kamervragen.

CDA en SP hadden vragen gesteld over het Nederlandse goud, dat behalve bij De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam wordt bewaard bij de centrale banken van de VS, Groot-Brittannië en Canada. De partijen wilden weten of Nederland niet, net als Duitsland, moet gaan controleren of het goud er nog wel echt ligt.

Volgens Dijsselbloem is er geen reden tot zorg over het Nederlandse goud. Nederland heeft de afgelopen decennia herhaaldelijk goud verplaatst en verkocht. Dat is altijd vlekkeloos verlopen. Bovendien ligt het goud bij centrale banken met een 'uitstekende staat van dienst', waarmee Nederland 'al decennialang een goede relatie heeft'. Ook vraagt en krijgt DNB jaarlijks een accountantsverklaring dat het goud er nog ligt.

Als Nederland het goud zou willen terughalen, zou dat wel mogelijk zijn. Het is 'juridisch, technisch en praktisch uitvoerbaar', schrijft Dijsselbloem. DNB bewaart het goud bewust op verschillende locaties, uit veiligheidsoverwegingen. Ook is het 'opportuun' om de goudvoorraad dicht bij grote financiële centra zoals New York en Londen te hebben.

Nederland heeft een goudreserve van 612 ton, met een waarde van zo'n 24 miljard euro. Van het Nederlandse goud ligt elf procent in Amsterdam. De rest ligt in Londen (18 procent), New York (51 procent) en Ottawa (20 procent).

Liefdesbrieven Mick Jagger goed voor ruim twee ton

Tien liefdesbrieven die Mick Jagger in 1969 schreef aan zijn toenmalige geliefde Marsha Hunt zijn woensdag geveild voor ruim 187.000 pond (232.000 euro). Sotheby's schatte de waarde van de correspondentie eerder op zo'n 100.000 pond (124.000 euro).

De brieven werden door het veilinghuis omschreven als 'gepassioneerd' en 'poëtisch'. De toen 25-jarige Rolling Stones-zanger schreef onder meer over de maanlanding, zijn liefde voor Hunt en over John Lennon en Yoko Ono die 'iedereen vervelen'. De muzikant zat ten tijde van de brieven in Australië voor opnames van de film Ned Kelly, waarin hij de titelrol speelde.

De Britse Jagger en Amerikaanse Hunt hadden in 1969 een korte affaire. Ze kregen samen een dochter. De actrice en zangeres vormde naar verluidt de inspiratie voor de Rolling Stones-hit Brown Sugar uit 1971. De liefdesbrieven werden gekocht door een telefoonbieder.


Liefdesbrieven Mick Jagger goed voor ruim twee ton (Foto: Novum)

COC wil uitleg McDonald's over transgenderincident

Homobelangenvereniging COC Nederland wil opheldering van McDonald's over een incident rond een transgender die onlangs een filiaal van de fastfoodketen in Amsterdam Osdorp bezocht. De vrouw werd daarbij uitgelachen en nagewezen. Dat gebeurde tijdens filmopnames voor het BNN-programma Spuiten en Slikken.

Bij het bezoek van de vrouw aan het restaurant 1 december ontstond hilariteit onder het personeel. Meerdere medewerkers werden geattendeerd op de transvrouw, waarop zij werd nagewezen en uitgelachen, zo stelt het COC. Het incident werd deels vastgelegd door de filmploeg van BNN, die wilde laten zien hoe het leven van een transgender, iemand die ervaart in het verkeerde lichaam te zijn geboren, eruitziet.

Het COC stuurde McDonald's Nederland woensdag een brief waarin opheldering wordt gevraagd over het incident. Daarnaast wil de belangenorganisatie weten wat de fastfoodketen eraan doet om ervoor te zorgen dat transgenders, lesbiennes, homo's en biseksuelen zich welkom voelen in de restaurants.

McDonald's Nederland laat woensdagmiddag weten niet op de hoogte te zijn van de brief van het COC. Wel zegt de zegsvrouw bekend te zijn met het incident en aan het begin van de avond met een officiële reactie te komen.

De transvrouw heeft een klacht over het incident ingediend bij het Meldpunt Discriminatie in Amsterdam.

Ajax gaat samenwerken met Trencin

Ajax en AS Trencin hebben de handen ineen geslagen. De Amsterdammers zijn met de Slowaakse club een samenwerkingsverband aangegaan, meldt Ajax woensdag. De overeenkomst ging begin deze maand al in en heeft een looptijd van twee jaar.

De clubs gaan samenwerken op voetbaltechnisch gebied, waarbij volgens Ajax gedacht moeten worden aan scouting, de doorstroming van talenten en het overnemen van spelers.

Oud-Ajacied Tscheu La Ling is de eigenaar van Trencin, dat momenteel zesde staat in de Slowaakse Super Liga. Ling was vorig jaar nog inzet van een steekspel tussen Johan Cruijff en de overige leden van de Raad van Commissarissen.

De legendarische nummer veertien schoof Ling naar voren als beoogd algemeen directeur, maar zijn mede-RVC-leden hielden dat tegen. Uiteindelijk kwam het kamp Cruijff in de bestuurscrisis als winnaar uit de wedstrijd, waardoor een samenwerkingsverband met Lings Trencin nu niet uit de lucht komt vallen. Vorige week werd al bekend dat vier spelers van Trencin binnenkort op proef komen in Amsterdam.

Sauber C32 al door crashtests

Het Formule 1-team Sauber heeft de C32 al door alle door de internationale autosportfederatie FIA verplichte crashtests geloodst. Dit betekent dat het chassis de homologatie voor het seizoen 2013 binnenheeft.

Sauber maakte het nieuws via Twitter bekend. "Het chassis van de C32 en de veiligheidsconstructies hebben de controles van de FIA overleefd. Dus we zijn al volledig gehomologeerd en gereed voor de eerste wintertest, vanaf 5 februari in Jerez." Op die dag zal de C32 ook aan het publiek gepresenteerd worden.

John de Mol weer invloedrijkste mediaman

John de Mol was dit jaar, net als in 2011, de invloedrijkste persoon in de Nederlandse media. Hij wordt gevolgd door Matthijs van Nieuwkerk op nummer twee en Joop van den Ende op plek drie van de belangrijkheidsranglijst van het Nederlands Medianetwerk. Ook zij behouden hun positie ten opzichte van vorig jaar.

Op vier staat internetondernemer Alexander Klöpping, die zeven plaatsen steeg. De enige vrouw in de top twintig is Linda de Mol. De invloedrijkste vrouw na haar is Dieuwke Wynia, Van Nieuwkerks rechterhand en hoofdredacteur van de talkshow De Wereld Draait Door. Ze steeg van de 94e naar de 24e plaats en is zo de sterkste stijger.

Het is de tweede keer dat het Nederlands Medianetwerk een lijst heeft samengesteld van de honderd invloedrijkste personen in de media. De ranglijst kwam tot stand door honderden namen voor te leggen aan 25 duizend media- en communicatieprofessionals. Zij konden tien namen selecteren van degenen die zij zien als meest invloedrijk. De organisatie, die voor het onderzoek samenwerkte met marktonderzoeksbureau Mediatest, zette de lijst woensdag online.


John de Mol weer invloedrijkste mediaman (Foto: Novum)

Verschillen in aanpak grootverdieners overheden

Gemeenten en provincies hanteren verschillende normen voor de aanpak van veelverdieners. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat er bij de dertig grootste gemeenten en de twaalf provincies minstens vijf soorten regels gebruikt worden om de topsalarissen in te dammen.

De landelijke Wet normering topinkomens treedt 1 januari in werking. Hierin is vastgelegd dat werknemers van semi-overheidsinstellingen en overheidsinstellingen niet meer mogen verdienen dan 130 procent van het salaris van een minister. Dat is inclusief onkosten en pensioenbijdrage komt dit uit op 228.000 euro per jaar.

De meeste gemeenten en provincies hebben, vooruitlopend op de wet, al hun eigen regels opgesteld. Zo hanteert de gemeente Leiden de zogenoemde Lenferink-norm, die ongeveer 110.000 euro bedraagt. De gemeente Haarlemmermeer heeft de norm van de hoogste gemeentefunctionaris, zo'n 125.000 euro, de provincie Brabant de Brabant-norm van 144.000 euro en Nijmegen overweegt de De Graaf-norm in te voeren. Eindhoven en Den Haag hanteren wel de landelijke balkenendenorm van maximaal 190.000 euro.

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg laat aan Nieuwsuur weten het ontoelaatbaar te vinden dat er verschillende normen zijn. Ze gaat er bij minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) op aandringen dat er één lijn wordt gehanteerd.

Scarponi met terugwerkende kracht geschorst

Michele Scarponi is gestraft voor zijn band met de omstreden arts Michele Ferrari. De 33-jarige wielrenner is door het Italiaanse antidopingcomité Coni voor drie maanden geschorst. Omdat de schorsing met terugwerkende kracht ingaat, mag de Girowinnaar van 2011 begin januari weer fietsen.

Scarponi biechtte onlangs tijdens een hoorzitting op in het verleden enkele keren contact te hebben gehad met Ferrari, wiens naam regelmatig opduikt in het schandaal rondom Lance Armstrong. Voor zijn ploeg Lampre was dat aanleiding om de renner direct op non-actief te stellen.

Geen referendum over toekomst EU

Er komt geen referendum over de toekomstplannen van de EU. De Tweede Kamer stemde woensdagmiddag een SP-motie die hiertoe opriep, weg. Behalve de SP, stemden alleen de PVV en Partij voor de Dieren voor.

Tijdens het debat over de voorstellen van EU-voorzitter Herman Van Rompuy dat eerder op de dag werd gehouden, pleitten deze drie partijen voor het uitschrijven van een volksraadpleging. Zij vinden de plannen van Van Rompuy zo ingrijpend dat een referendum gerechtvaardigd is.

In de plannen van Van Rompuy wordt onder meer gesproken over contracten die afzonderlijke lidstaten moeten afsluiten met de EU over begrotingsdiscipline. Ook wil hij een aparte begroting voor de eurozone. Deze week worden de voorstellen besproken tijdens een eurotop.

De SP noemde deze voorstellen een 'regelrechte coup van federalisten die dromen van de Verenigde Staten van Europa'. De PVV sprak van een 'regelrechte aanslag op de Nederlandse soevereiniteit'.

Premier Mark Rutte (VVD) verklaarde tijdens het debat al dat hij tegenstander is van het organiseren van een referendum. Hij sprak ook tegen dat met de contracten soevereiniteit wordt overgedragen. Het is eerder 'het opnieuw verpakken van bestaande procedures', aldus de premier.

Shia LaBeouf maakt debuut op Broadway

Hollywoodacteur Shia LaBeouf gaat op de planken staan. De acteur gaat in het stuk Orphans spelen, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De rol wordt het Broadwaydebuut van LaBeouf. Ook Alec Baldwin heeft een rol in het toneelstuk van Lyle Kessler.

LaBeouf zal in Orphans de jongen Treat spelen. Baldwin speelt een rijke man die door Treat wordt ontvoerd om zijn jongere broertje te kunnen onderhouden. Het toneelstuk zal vanaf april in New York te zien zijn.

De 26-jarige LaBeouf schuift niet onder stoelen of banken graag serieuze rollen op zich te willen nemen. De Amerikaan is bekend van de blockbusterfilmreeks Transformers, maar wil alleen nog in onafhankelijke speelfilms spelen en dus nu het theater. Hij zal volgend jaar te zien zijn in de erotische film Nymphomaniac van Lars von Trier.


Shia LaBeouf maakt debuut op Broadway (Foto: Novum)

Playbook en Lincoln kanshebbers acteursprijzen

De drama's Silver Linings Playbook en Lincoln maken de meeste kans op de SAG Awards. Beide films kregen vier nominaties voor de acteerprijzen. De SAG Awards worden uitgereikt door de acteursvakbond en worden beschouwd als een goede indicator voor de prijs der prijzen: de Oscars.

Javier Bardem is voor zijn schurkenrol in Bondfilm Skyfall ook genomineerd voor een SAG Award. De nominatie is opmerkelijk omdat acteurs in Bondfilms niet vaak in de prijzen vallen. Hij concurreert in de categorie beste mannelijke bijrol met Robert DeNiro voor Silver Linings Playbook, Alan Arkin voor Argo, Philip Seymour Hoffman voor The Master en Tommy Lee Jones voor Lincoln.

In de categorie hoofdrollen maken Bradley Cooper voor Silver Linings Playbook, Daniel Day-Lewis voor zijn titelrol in Lincoln, John Hawkes voor het drama The Session, Hugh Jackman voor Les Misérables en Denzel Washington voor Flight kans.

De nominaties voor beste vrouwelijke hoofdrollen zijn Jessica Chastain voor het oorlogsdrama Zero Dark Thirty, Marion Cotillard voor het drama De Rouille et d'Os, Jennifer Lawrence voor het drama Silver Linings Playbook, Helen Mirren voor het drama Hitchcock en Naomi Watts voor het drama The Impossible.

De awards worden ook uitgereikt aan televisieacteurs. Daar maken de komedieseries 30 Rock, Modern Family en de drama's Homeland en Boardwalk Empire veel kans.

De SAG Awards zijn film- en tv-prijzen die worden uitgereikt door acteursvakbond Screen Actors Guild. De prijzen worden zondag 27 januari uitgereikt.


Playbook en Lincoln kanshebbers acteursprijzen (Foto: Novum)

'Wereld bereid IsraŰl op te offeren'

De internationale gemeenschap negeert dat Israël gevaar loopt en Europa is bereid de joodse staat op te offeren. Dat heeft de Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman woensdag gezegd.

Europese ministers van buitenlandse zaken hebben kritiek geuit op de beslissing van Israël om door te gaan met bouwen in een omstreden gebied op de Westelijke Jordaanoever. Dit is bij Lieberman in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens Lieberman negeert de internationale gemeenschap dat Israël wordt bedreigd.

Lieberman zei woensdag dat wereldleiders bereid zouden zijn Israël te offeren net zoals dat met het vroegere Tsjechoslowakije gebeurde in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. "Als puntje bij paaltje komt zullen veel belangrijke leiders zonder blikken of blozen bereid zijn Israël op te offeren, om de radicale islamitische militanten te sussen en zichzelf te beschermen", aldus Lieberman.

Dinsdag zei Lieberman al dat sommige Europese landen 'de vernietiging van Israël als een voldongen feit zien'.

Justin Bieber weer in aanvaring met paparazzi

Justin Bieber heeft het weer aan de stok gehad met de paparazzi. Het 19-jarige tieneridool smeet dinsdag een fles water naar fotografen die hem op stonden te wachten, schrijven verschillende Amerikaanse entertainmentsites.

Bieber heeft een verleden met de paparazzi. In februari ging een bodyguard van het popidool op de vuist met een fotograaf die niet luisterde naar de lijfwacht. Deze zomer werd de Canadees bekeurd wegens hardrijden. Volgens Bieber zelf trapte hij het gaspedaal te ver in omdat hij werd achtervolgd door fotografen.

Waarom Bieber dinsdag in Miami niet gelukkig was met de paparazzi, is volgens entertainmentzender E! een raadsel. Bieber lijkt vooralsnog weg te komen met de flessenactie. Er was geen politie in de buurt om hem te bekeuren wegens vervuiling. Of een van de fotografen aangifte gaat doen, bijvoorbeeld vanwege poging tot mishandeling, is niet bekend.


Justin Bieber weer in aanvaring met paparazzi (Foto: Novum)

Bondsdag akkoord met beschermen besnijdenis

De Duitse Bondsdag heeft woensdag ingestemd met een wet die het besnijden van jonge jongetjes legaal maakt. Eerder bepaalde een rechter in Duitsland dat een besnijdenis neerkomt op het toebrengen van lichamelijk letsel. De Duitse regering kwam met het wetsvoorstel na hevige kritiek vanuit de joodse en islamitische gemeenschap op het vonnis van de rechter in Keulen.

Joden in het bijzonder zien het besnijden van jongetjes als een eeuwenoud essentieel onderdeel van hun religieuze traditie. Onder de nieuwe wet is het ouders toegestaan om een opgeleid persoon toestemming te geven de besnijdenis uit te voeren. Als het kind zes maanden of ouder is moet de procedure worden uitgevoerd door een arts.

Een minderheid in de Bondsdag was van mening dat ouders moeten wachten tot het kind 14 jaar is, zodat hij zelf al dan niet kan instemmen met een besnijdenis.

In 2015 nog 'maar' 150 coffeeshops in Amsterdam

Door de, op handend zijnde, sluiting van verschillende coffeeshops, zijn er vanaf 2015 nog 150 coffeeshops over in Amsterdam.

Dit schrijft burgemeester Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. De burgemeester wil dat de komende jaren 44 coffeeshops sluiten omdat ze te dicht bij scholen liggen. Deze shops zullen per 1 januari 2014 niet langer gedoogd worden.

Ook worden er de komende jaren 26 shops gesloten in het kader van het 1012-project, de opschoning van het Wallengebied. Doordat bij elkaar 70 coffeeshops de deuren moeten sluiten, blijven vanaf 2015 circa 150 coffeeshops over in Amsterdam.

'We verwachten dat met deze afname van het aantal coffeeshops een beheersbaar coffeeshopstelsel overblijft waarbij de balans tussen de kracht van het coffeeshopstelsel enerzijds en het tegengaan van overlast en het bestrijden van criminaliteit anderzijds verbetert', schrijft de burgemeester.

Woensdag werd ook al bekend dat Amsterdam een verbod wil op blowen op schoolpleinen.

'WK voetbal altijd op open net'

Het wereldkampioenschap voetbal moet voor iedereen te zien zijn. Dat is het advies van de aanklager van het Europese Hof van Justitie in hoger beroep. Het toernooi mag dus niet achter de decoder verdwijnen als het aan de aanklager ligt.

Het advies van de aanklager wordt doorgaans door het Hof overgenomen. Ook in deze zaak is de kans groot dat dit gaat gebeuren. De voetbalbonden FIFA en UEFA verzetten zich tegen een eerdere uitspraak waarin werd bepaald dat belangrijke duels op het open net moeten worden uitgezonden. 

Groot-Brittannië en België plaatsten onlangs het WK-voetbal op de evenementenlijst. Op die lijst staan evenementen die 'van algemeen belang zijn'. Zowel Groot-Brittannië als België vinden het WK-voetbal een evenement van algemeen belang en moet daarom voor iedereen te zien zijn zonder extra kosten. Ook in Nederland staat het EK en WK-voetbal op de evenementenlijst. 

FIFA en UEFA vinden dat zij in hun eigendomsrechten worden beknot. Het Europese Hof van Justitie doet volgend jaar uitspraak in de zaak die al jaren voortsleept.

Ook Rutte zwijgt over extra bezuinigingen

Ook Mark Rutte (VVD) wil niet vooruitlopen over eventuele extra bezuinigingen. Dat zei de premier woensdag tijdens het debat over de aanstaande eurotop.

Rutte werd gevraagd naar een reactie op de ramingen van De Nederlandsche Bank, waaruit blijkt dat het tekort in Nederland volgend jaar en in 2014 oploopt tot boven de drie procent - meer dan door Brussel wordt toegestaan. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) liet eerder al weten niet te willen reageren op de cijfers.

Het kabinet besluit op basis van ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) en die worden pas rond maart verwacht. Rutte sloot zich hierbij aan. Het kabinet houdt zich aan een 'normale begrotingscyclus', wat betekent dat naar aanleiding van de CPB-cijfers wordt besloten of extra maatregelen nodig zijn, zei hij.

Rutte wilde niet reageren op de vraag het kabinet zich ook volgend jaar aan de norm van een tekort van maximaal drie procent zal houden. Dat zijn 'als dan-vragen', aldus de premier.


Ook Rutte zwijgt over extra bezuinigingen (Foto: Novum)

'Politie heeft nog te weinig oog voor slachtoffer'

De politie en het Openbaar Ministerie hebben onvoldoende oog voor het belang van slachtoffers van misdrijven. Dat vindt Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Hij presenteerde daarom woensdag 'spelregels' voor instanties, waarmee die op een goede manier kunnen omgaan met slachtoffers.

Mensen die slachtoffer zijn van een geweldsmisdrijf voelen zich soms opnieuw slachtoffer als ze met het politieonderzoek en het strafproces in aanraking komen, aldus Brenninkmeijer. "Vaak zijn het de kleine dingen die erin hakken, vertelde een slachtoffer mij."

Zo klagen slachtoffers regelmatig over politiemensen die geen aangifte willen opnemen. Ook komt het volgens de ombudsman regelmatig voor dat slachtoffers niet het complete dossier krijgen voorafgaand aan een rechtszaak of niet worden geïnformeerd over wanneer een zitting plaatsvindt.

Brenninkmeijer stelde de spelregels op om de omgang met slachtoffers in de praktijk te verbeteren. "Informeer een slachtoffer over relevante zaken, laat hem zijn verhaal vertellen, luister actief en behandel hem met respect." De spelregels moeten een aanvulling vormen op de officiële wetgeving voor de versterking van de positie van slachtoffers.


'Politie heeft nog te weinig oog voor slachtoffer' (Foto: Novum)

'Televisie kijken op een Apple-tv'

Voor de lezers van de biografie Steve Jobs, zal het niet als een verrassing komen dat Apple momenteel aan een eigen tv-toestel werkt. In zijn biografie kwam namelijk al naar voren dat hij graag de televisiemarkt zou willen betreden.

Tim Cook, CEO van Apple, vertelde in een onlangs gegeven interview dat Apple de televisiemarkt nauwlettend in de gaten houdt "Mensen die een hoge standaard hebben, zijn in staat om dingen te doen die alle verwachting te boven gaat", aldus Cook. Dit suggereert dat Apple nog steeds in een ontwerpfase zit en verschillende potentiële ontwerpen overweegt.

Volgens de geruchten is Sharp de aangewezen partner en zijn ze onlangs begonnen met de productie van nieuwe 32-inch HI-DPI LCD panelen.

Apple TV

Twee jaar cel geŰist voor fatale burenruzie Almelo

De 61-jarige man uit Almelo die zijn Turkse buurman zou hebben doodgeslagen tijdens een burenruzie, verdwijnt als het aan justitie ligt twee jaar achter de tralies. Tegen zijn 23-jarige zoon is drie maanden cel geëist en een werkstraf van zestig uur.

Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat het slachtoffer, de 64-jarige Aziz Kara, is overleden na een val en dat die val is voorafgegaan door een klap of duw van de verdachte. De zoon was erbij betrokken maar de dood van de man valt hem niet aan te rekenen.

De vechtpartij ontstond na een woordenwisseling tussen een 59-jarige vrouw en een 36-jarige man van Turkse afkomst over een langlopende kwestie. Toen de verdachte, de echtgenoot van de vrouw, zich met het conflict begon te bemoeien liep het uit de hand. Daarop mengden ook hun 23-jarige zoon en Kara, de vader van de 36-jarige man, zich in de vechtpartij. De 64-jarige jarige man raakte bij zijn val zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Volgens justitie is geen sprake van opzet bij het incident. Vader en zoon zouden niet van plan zijn geweest hun achterbuurman te doden. Ook zijn er geen aanwijzingen van racisme of discriminatie. Volgens de officier was er een gebrek aan verdraagzaamheid.

De echtgenote van de verdachte en de zoon van Kara staan later woensdag terecht.

Braafheid loopt bij training enkelblessure op

Edson Braafheid heeft woensdag de training van FC Twente voortijdig moeten verlaten. De linkervleugelverdediger van de Tukkers heeft een enkelblessure opgelopen. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de ernst van de kwetsuur is. Mogelijk mist de tienvoudig international de wedstrijd van vrijdag tegen Heracles Almelo.

De 29-jarige Braafheid wordt dit seizoen door Twente gehuurd van de Duitse club 1899 Hoffenheim. Hij speelde tot nog toe elf competitiewedstrijden. Braafheid kwam eerder al drie seizoenen uit voor de Tukkers.

Natuurgebied Posbank dicht om gladheid en sneeuw

Natuurgebied de Posbank op de Veluwe is sinds woensdagochtend afgesloten. Het betreden of berijden van het gebied is 'levensgevaarlijk' door gladde wegen en bomen en takken die door de sneeuw naar beneden kunnen komen. Dat meldt de Gelderse gemeente Rheden woensdag.

De Posbank is afgesloten voor alle bezoekers en ook hulpdiensten worden niet toegelaten totdat het gebied weer helemaal sneeuwvrij is. De gemeente controleert het natuurgebied regelmatig om vast te stellen of een deel weer open kan. Enkele restaurants in het gebied zijn wel te bereiken.

Woensdag en donderdag verwachten meteorologen in het binnenland nog gladheid en winterse buien. Vanaf vrijdag gaat het pas weer overtuigend dooien, meldt weeronline.nl.


Natuurgebied Posbank dicht om gladheid en sneeuw (Foto: Novum)

'Zieke Mandela aan beterende hand'

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, die in het ziekenhuis ligt vanwege een longinfectie, is aan de beterende hand. Dat heeft het kantoor van president Jacob Zuma woensdag laten weten. Mandela ligt sinds zaterdag in het ziekenhuis.

"De artsen die voormalig president Mandela behandelen hebben gemeld dat hij er de afgelopen 24 uur op vooruit is gegaan en ze zijn tevreden met de wijze waarop hij op de behandeling reageert", aldus de verklaring van een woordvoerster van Zuma. Verdere details werden niet gegeven.

Mandela heeft al eerder te kampen gehad met longproblemen. In 1988, toen hij nog gevangen zat, liep Mandela tuberculose op. Hoewel de ziekte volgens artsen geen blijvende schade aanrichtte, kunnen mensen die tuberculose hebben opgelopen later alsnog problemen ondervinden. Vorig jaar werd hij opgenomen in een ziekenhuis in Johannesburg voor tests. Later bleek het om een longinfectie te gaan.

Moszkowicz krijgt waarschuwing voor belediging

Advocaat Bram Moszkowicz heeft een waarschuwing gekregen wegens het beledigen van rechter Marcel van Oosten. Dat heeft de tuchtrechter van de Raad van Discipline woensdag bepaald. Eind oktober zette de tuchtrechter Moszkowicz al uit zijn ambt, onder meer omdat hij te grote contante betalingen aannam.

De bekende advocaat had Van Oosten, die voorzitter was van de rechtbank in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders, vorig jaar in De Telegraaf onder meer 'een krampachtige, humorloze magistraat' genoemd.

De tuchtrechter oordeelde dat Moszkowicz daarmee te ver is gegaan. Volgens de rechter waren de uitspraken 'onnodig grievend voor de rechter in kwestie'. Ook beschadigen ze het vertrouwen in de rechterlijke macht 'zonder grond en zonder dat daarmee een redelijk doel zoals een cliëntbelang is gediend', aldus de tuchtrechter.

Moszkowicz is tegen zijn schrapping in beroep gegaan. Het Hof van Discipline neemt er naar verwachting volgend jaar een beslissing over. Tot die tijd mag de advocaat zijn beroep blijven uitoefenen.

Volgens de raad heeft de waarschuwing nut, omdat het hof anders kan besluiten dan de raad. Pas als het hof de advocaat gelijk geeft, gaat de waarschuwing officieel in.

Of Moszkowicz ook tegen de waarschuwing in beroep gaat, is niet bekend. De advocaat was op korte termijn niet bereikbaar voor een reactie.

Tientallen niet-integere ambtenaren ontslagen

Vorig jaar is 532 keer een onderzoek ingesteld naar integriteitsschendingen door ambtenaren. Die hebben in 66 gevallen geleid tot strafontslag. In 29 gevallen is aangifte gedaan. Dat blijkt uit een woensdag verschenen rapport over de integriteit van het openbaar bestuur.

Naar integriteitsschendingen door bestuurders en volksvertegenwoordigers is vorig jaar acht keer een onderzoek ingesteld, staat ook in het rapport. Vijf politici zijn opgestapt. Eenmaal is aangifte gedaan.

De onderzoeken naar ambtenaren vonden plaats bij tien ministeries, vijftig gemeentes, zes provincies en twee waterschappen. De meeste gevallen deden zich voor bij de rijksoverheid. Een volledig beeld bieden de cijfers niet, melden de onderzoekers, doordat niet alle overheden complete gegevens konden leveren.

Bijna de helft van de griffiers van provincies en gemeenten heeft meegemaakt dat politici misbruik maakten van informatie of het woord voerden over zaken waarbij een persoonlijk belang speelde. Veertig procent heeft gezien dat nevenfuncties niet worden opgegeven. Provinciegriffiers zien relatief vaak dat declaraties niet kloppen. De griffiers ondernemen niet altijd actie.

Uit het onderzoek blijkt verder dat twee derde van ambtenaren en politici een positief beeld heeft van de integriteit in de eigen organisatie. Een op de tien vindt echter de werkhouding van collega's niet integer. Leidinggevenden vinden vrijwel allemaal dat zij een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van integriteit. Slechts veertig procent van hun ondergeschikten is het daarmee eens.

De afgelopen tijd haalden verschillende affaires rond niet-integere bestuurders het nieuws. Zo wordt de voormalige Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) vervolgd wegens omkoping en witwassen. De afgetreden Limburgse wethouder Jos van Rey (VVD) wordt verdacht van corruptie. Vorige week nog trad staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) af wegens verkeerde declaraties.

Het onderzoek, de Monitor Integriteit Openbaar Bestuur 2012, is uitgevoerd door het kenniscentrum CAOP. De onderzoekers zeggen dat de overheden meer moeten doen aan integriteitsbeleid.

Dijsselbloem: ingrijpen ECB bij alle banken

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil dat de Europese Centrale Bank (ECB) de bevoegdheid krijgt om bij alle banken in Europa te kunnen ingrijpen. Dat heeft de minister van Financiën woensdag gezegd voordat hij naar Brussel afreisde om met zijn collega's te praten over het bankentoezicht.

De ECB krijgt waarschijnlijk de bevoegdheid om in te grijpen bij noodlijdende banken die overheidssteun hebben gekregen. Ook de grote banken - waaronder de grote Nederlandse banken - zullen onder het toezicht vallen, omdat die systeemrelevant zijn. De discussie zal vooral gaan over het toezicht op kleine banken, zei Dijsselbloem.

Daarbij is het voor Nederland 'cruciaal' dat de ECB in elk geval de bevoegdheid krijgt om bij alle banken rechtstreeks te kunnen ingrijpen. Een aantal landen heeft namelijk heel veel kleine banken, die bij elkaar een risico kunnen vormen voor de economie. Als voorbeeld noemde hij de regionale Spaanse banken die grote risico's hebben genomen bij vastgoedprojecten.

Duitsland en Frankrijk zouden het inmiddels eens zijn geworden over een beperkt bankentoezicht, dat alleen voor grote banken en banken die hulp hebben gekregen geldt. De kleinere banken blijven onder nationaal toezicht, schreef de Süddeutsche Zeitung woensdag. De ECB zou nationale toezichthouders wel een aanwijzing kunnen geven en in bepaalde gevallen het toezicht naar zich toe kunnen trekken, aldus de Duitse krant.

Britse rol bij moord op Noord-Ierse advocaat in 1989

Britse agenten hebben een belangrijke rol gespeeld bij de moord in 1989 op een advocaat uit Belfast. Dat heeft de Britse premier David Cameron woensdag gezegd. De moord op Patrick Finucane is een van de meest betwiste moorden in het Noord-Ierse conflict.

Cameron citeerde woensdag uit een langverwacht rapport over de moord. Volgens het rapport was er een 'schokkende mate van geheime samenwerking' tussen de staat en de protestantse Ulster Defence Association wat betreft de moord op Finucane, die gespecialiseerd was in de verdediging van IRA-verdachten.

Twee gewapende mannen van de UDA vuurden meer dan tien kogels op hem af toen hij thuis lunchte met zijn vrouw en drie kinderen. Volgens het rapport hebben overheidsfunctionarissen en geheim agenten een 'cruciale rol' gespeeld bij de moord.

"Er is geen twijfel over mogelijk dat dit schurkachtige agenten waren", zei Cameron. Hij zei echter geen onderzoek in te willen stellen, omdat het rapport zeer uitgebreid is.

Uit vorige onderzoeken was al gebleken dat zowel het Britse leger als de antiterreureenheid van de Noord-Ierse politie agenten en informanten binnen de UDA hadden die betrokken waren bij de moord op Finucane.

Ali B baalde van 'lieve' rappers en artiesten

Ali B onthult dat in het nieuwe seizoen Ali B Op Volle Toeren de spanningen soms hoog oplopen, dit tot groot genoegen van de presentator. In het programma wordt een jeugdige rapper gekoppeld aan een vedette van de Nederlandse muziek. Samen steken ze een oude hit in een nieuw jasje. In de eerste twee seizoenen waren de artiesten en rappers 'onnodig lief' voor elkaar, aldus Ali B. "Dat moet anders, vond ik."

"Er zijn afleveringen waarin meningsverschillen tussen artiesten zo hoog oplopen dat bijna ruzietjes ontstaan", bekent Ali in het AD. "Het is voorgekomen dat een van nature zeer beschaafde, introverte en respectvolle gastrapper een überkritische artiest trof die op een wel heel confronterende manier zijn standpunten ventileerde."

Ali B wil niet uit de doeken doen bij welke artiesten er onenigheid onstond. In het derde seizoen Ali B Op Volle Toeren, dat woensdag van start gaat, zijn onder meer Het Goede Doel, Koos Alberts en Danny de Munk te gast. 

Hoewel de spanningen soms hoog opliepen, zijn de artiesten elkaar nooit letterlijk in de haren gevlogen. "Ik heb vanaf de zijlijn geprobeerd de persoonlijke en artistieke verschillen tussen mensen te benadrukken. Als het niet klikte, was het juist een uitdaging dat de artiest en de rapper elkaar nog wel op het muzikale vlak zouden raken. Als zoiets gebeurt is dat het allermooiste sprookje."

Abonnement The Secret World geschrapt

Het is niet langer nodig een maandabonnement af te sluiten om het online spel The Secret World voor pc te kunnen spelen. Gamers moeten alleen betalen voor de aanschaf van het spel, waarna het geheel toegankelijk is. Het abonnement is optioneel en levert de speler voordelen op. Dat heeft gamebedrijf Funcom woensdag bekendgemaakt.

The Secret World is voor zo'n dertig euro te koop. Het optionele abonnement, dat vijftien euro per maand kost, levert spelers meer ervaringspunten op. Daarnaast krijgen ze een tegoed van tien euro om uit te geven in de virtuele winkel van The Secret World.

In augustus werd bekend dat de verkoop van The Secret World niet naar verwachting was. In iets meer dan twee maanden tijd waren slechts tweehonderdduizend exemplaren van het online spel verkocht. In de laatste drie maanden heeft Funcom verschillende aanpassingen doorgevoerd om de kwaliteit van The Secret World te verbeteren.

Ecclestone: "Geen GP van Oostenrijk"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zegt dat er geen Grand Prix van Oostenrijk op de Formule 1-kalender zal gaan komen. Vorige week schoof Red Bull deze race nadrukkelijk naar voren om zo een wedstrijd op de Red Bull Ring te krijgen, maar Ecclestone wil tegenover de Kleine Zeitung van niets weten.

"Ik heb tot dusver met niemand contact gehad hierover. Ook ben ik nog door niemand hierover benaderd. Ik denk erover om volgend jaar weer een race in Turkije te houden en terug te keren naar Istanbul, al lijkt het er vooralsnog op dat we volgend jaar slechts negentien races hebben, wat voor de Formule 1 overigens geen groot probleem zou zijn."

Ecclestone denkt nog tot volgende week nodig te hebben voor hij een besluit over Turkije zal gaan nemen. Deze wedstrijd kan de plaats op de kalender innemen die vrijgekomen is doordat New Jersey nog niet klaar is om de Formule 1 te ontvangen.

OM eist drie jaar om fraude door 'imam'

Justitie heeft woensdag tegen voormalig islamitisch verzorger Abdullah Haselhoef drie jaar cel geëist voor fraude met kinderopvangtoeslag voor werkende ouders. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie in Den Haag woensdag.

De 44-jarige Haselhoef heeft volgens justitie tussen 2006 en 2009 met zijn gastouderbureau Family House in Den Haag toeslagen aangevraagd voor het opvangen van kinderen, terwijl de ouders geen werk hadden. Ook meldde hij gastouders aan die helemaal geen opvang verzorgden. Verder werden kinderen veel minder of helemaal niet opgevangen terwijl dit wel werd aangegeven.

Op die manier zou Haselhoef onterecht 2,2 miljoen euro hebben binnengeharkt. Daarvan zou hij een miljoen euro in eigen zak hebben gestoken. Ook zou hij hebben gefraudeerd met arbeidsovereenkomsten en salarisspecificaties. Omdat justitie de schade op hem wil verhalen, is eerder al beslag op zijn panden gelegd.

Haselhoef was eerder islamitisch geestelijk verzorger in ziekenhuizen en kreeg na de aanslagen van 11 september 2001 bekendheid als officieuze woordvoerder van de Nederlandse moslimgemeenschap. Nadat hij had gezegd dat praktiserende homoseksuelen volgens de Koran de doodstraf moeten krijgen als ze worden betrapt, ontstond veel commotie. Hij bood hier later zijn excuses voor aan.

Haselhoef werd in 2006 voorzitter van de Nederlands Moslim Raad, maar werd een jaar later opgevolgd. Hij verhuisde toen vanwege pesterijen vanuit het Zeeuwse Krabbendijke naar Duitsland. Daar werd hij in februari vorig jaar aangehouden.

Michael Bay cast nieuwkomers voor Transformer 4

Michael Bay is van plan Brenton Thwaites en Nicola Peltz aan te stellen voor Transformers 4, oftewel Trans4mers. Volgens de Canadese filmsite Twitch speelt Peltz de dochter van Mark Wahlberg en is de Australische Thwaites te zien als haar vriendje.

Bay heeft de hoofdrollen nog niet bevestigd. Wel is zeker dat Wahlberg in Trans4mers zal spelen. De 23-jarige Thwaites heeft een rol in de sprookjesfilm Maleficent met Angelina Jolie als boosaardige stiefmoeder. De meest bekende rol van de 17-jarige Peltz is die van Katara in The Last Airbender.

In de vorige drie Transformers-films speelde Shia LaBeouf de hoofdrol, maar de acteur liet weten geen interesse meer te hebben in blockbusters. Volgens geruchten gaat het vierde deel van de robotfilmreeks over een beroemdheid, de rol van Wahlberg. Zijn kind zou de reeks over moeten nemen.

[WK Clubs] Corinthians bereikt finale

Het Braziliaanse Corinthians heeft zich woensdag dankzij een 1-0 zege op Al Ahly geplaatst voor de finale van het WK voor clubteams in Japan. Paolo Guerrero kroonde zich met een rake kopbal tot matchwinnaar. De Zuid-Amerikaanse kampioen neemt het in de finale op tegen de winnaar van het duel tussen Chelsea en Monterrey, dat donderdag wordt gespeeld.

De Egyptenaren, met oud-Feyenoorder Sherif Ekramy op doel, kwamen er in de eerste helft niet aan te pas in het Toyota Stadion. Het duurde echter een halfuur voordat Corinthians het overwicht in een voorsprong had omgezet. De Peruaanse spits Guerrero, die vorig jaar nog voor HSV uitkwam, schatte een voorzet van de linkerkant goed in en kopte buiten bereik van Ekramy in de verre hoek.

In de tweede helft golfde het spel op en neer en ging Al Ahly op jacht naar de gelijkmaker. De beste kans voor de winnaar van de Afrikaanse Champions League kwam in de 65e minuut toen Corinthians-doelman Cassio Ramos, die een aantal seizoenen onder contract stond bij PSV, door goed uit te komen maar net een doelpunt voorkwam.

Al Ahly speelt zondag om de derde plaats tegen de verliezer van Chelsea - Monterrey. De finale is eveneens op zondag en wordt gespeeld in Yokohama, het stadion waar in 2002 de WK-finale tussen Brazilië en Duitsland werd gehouden.

Habemus tweetem: paus twittert

"Lieve vrienden, het doet me deugd met jullie via Twitter in contact te treden. Dank jullie wel voor al jullie vriendelijke berichten. Ik zegen jullie uit het diepst van mijn hart." Met deze woorden slingerde paus Benedictus XVI woensdagochtend zijn eerste twitterbericht de wereld in.

Veel twitteraars keken al dagen reikhalzend uit naar de eerste tweet van de kerkvader. Bijna tien dagen eerder maakte het Vaticaan bekend dat de paus via Twitter in zes talen vragen over het geloof zal beantwoorden. Hij gebruikt daarvoor de handle @Pontifex, omdat dit in het Latijn niet alleen paus, maar ook bruggenbouwer betekent.

Het Vaticaan probeert zijn aanwezigheid op sociale media te vergroten om het katholieke geloof te verspreiden, vooral onder jongeren. Of dat betekent dat de paus in de toekomst ook zijn encyclieken op deze manier wereldkundig zal maken, is nog onbekend.

Vrouw smokkelt coke in borstimplantaten

De Spaanse douane heeft woensdag op de luchthaven van Barcelona een vrouw uit Panama gearresteerd die probeerde cocaïne het land binnen te smokkelen die verstopt zat in haar borstimplantaten. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt. De vrouw was uit Colombia naar Spanje gevlogen.

Medewerkers van de douane merkten op dat de vrouw recente littekens had en bebloed verband op haar borsten had zitten. Ook zagen ze lichtgekleurde vlekken onder haar huid. De vrouw zei recentelijk borstimplantaten te hebben genomen, maar de agenten waren achterdochtig. De drugs werden gevonden toen de implantaten in een lokaal ziekenhuis werden verwijderd.

Fleur Agema (PVV) lijdt aan MS

PVV-Kamerlid Fleur Agema lijdt aan multiple sclerose. Dat heeft ze woensdag bekendgemaakt. Naar omstandigheden gaat het goed met haar. "MS is onvoorspelbaar maar heb alle vertrouwen in de toekomst #plukdedag", schrijft ze op Twitter. "Bedankt voor alle lieve reacties."

Multiple sclerose, of kortweg MS, is een ziekte in de hersenen en het ruggenmerg die het zenuwstelsel aantast. Patiënten kunnen onder meer last hebben van vermoeidheid, slechte coördinatie en spraakproblemen. Volgens een woordvoerder van Agema is over het verloop van de ziekte niet veel te zeggen.

De 36-jarige Agema zit sinds 2006 voor de PVV in de Tweede Kamer. Ze is vicefractievoorzitter en was Wilders' rechterhand tijdens het Catshuisoverleg eerder dit jaar. Ook is ze namens de partij woordvoerder ouderenzorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg. Eerder was Agema Statenlid in de provincie Noord-Holland.


Fleur Agema (PVV) lijdt aan MS (Foto: Novum)

'Weer PVV-Kamerleden in opspraak'

Opnieuw zijn PVV-Kamerleden in opspraak geraakt. Dat schrijft NRC Handelsblad. Machiel de Graaf zou drie functies hebben gecombineerd terwijl dit volgens partijgenoten onmogelijk was. Reinette Klever zou geen vergunning hebben om haar beroep als vermogensbeheerder uit te oefenen. De PVV kon woensdag niet direct een reactie geven.

Machiel de Graaf was sinds 2010 tot september dit jaar fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad, senator en drie dagen in de week beleidsmedewerker van Tweede Kamerleden. Twee Kamerleden waar De Graaf voor werkte bevestigen tegenover NRC dat hij 'zelden of nooit' beschikbaar was. Hij ontving tot de verkiezingen wel driemaal salaris.

De Graaf zou daarnaast plannen gemaakt hebben om klachten van burgers over een verkeersplan in Den Haag te vernietigen. Over deze kwestie zou Wilders via een e-mail op de hoogte zijn gesteld.

Reinette Klever geeft zich uit voor vermogensbeheerder, maar zou de vergunningen van de AFM missen om dit beroep te mogen uitoefenen. Het Kamerlid zou ook niet ingeschreven staan als werknemer van het bedrijf waarvoor zij vermogensbeheerder was.

Klever laat in een reactie aan NRC weten dat ze geen wettelijke vergunningsplicht had. Deskundigen spreken haar in de krant tegen en zeggen dat voor het vak vermogensbeheerder altijd een vergunning nodig is.

Het is niet de eerste keer dat PVV-Kamerleden in opspraak raken. Zo kwam Kamerlid Eric Lucassen in problemen om ontucht met ondergeschikten en het terroriseren van buurtgenoten. Kamerlid James Sharpe stapte op na verschillende beschuldigingen van mishandeling.

Speel burgemeester over meerdere SimCities

Gisteren liet EA al de nieuwe optie Multi-City zien in een trailer van SimCity. Vandaag heeft Maxis bevestigd dat een regio maar liefst 16 steden kan bevatten. Aangezien we graag een spel met meerdere steden wilden maken, kun je deze steden allemaal zelf opeisen, ze door vrienden laten opbouwen of juist delen met de rest van de wereld.

In het begin van het spel krijg je meteen veel informatie over de regio: wie spelen er nog meer, welke steden zijn nog beschikbaar, welke grote constructies zijn er momenteel is aanbouw en wat voor grondstoffen en andere voordelen hebben de steden in deze regio? Wil je kolenmagnaat worden? Klik op een van de beschikbare steden om te zien hoeveel kolen er onder het aardoppervlak liggen. Zijn er helemaal geen grondstoffen? Bouw dan een afvalhemel en verdien je geld met het oppikken en verwerken van afval van naburige steden.

Eke stad in de regio kan een eigen, gespecialiseerde rol aannemen waarmee het de regio verbetert. De speler beslist of de hele regio zelf gespeeld gaat worden, er vrienden meemogen doen of liever nieuwe vrienden maakt door de regio open te gooien voor heel de Simspelende wereld.

Vanaf 5 maart 2013 is SimCity verkrijgbaar is voor pc en Mac.

KNVB overweegt wedstrijden op maandag

De KNVB overweegt om in de toekomst competitiewedstrijden uit de Eredivisie af te werken op maandagavond. Op deze manier moeten ploegen die op dinsdag, woensdag of donderdag actief zijn in Europa meer tijd krijgen om te herstellen.

"Ja, en in het ideale scenario zit er natuurlijk een week tussen", zegt competitieleider Gijs de Jong van de KNVB tegen Voetbal International. "De realiteit is dat we ook gewoon vastzitten aan de internationale speelkalender." 

In andere competities worden al jaren wedstrijden op maandag afgewerkt. In de Premier League, Primera Division, Serie A en in de Russische en Portugese competitie is men er aan gewend. Of het ook in Nederland een optie is? "Waarom niet", zegt De Jong. "We zouden dat voor de toekomst kunnen bekijken. Maar nu hebben we ons te houden aan de afspraken die zijn gemaakt met de televisie om de wedstrijden te spelen in het weekend."

'Fyra is Aldi-hogesnelheidstrein'

Kees Smilde, woordvoerder van de Belgische reizigersvereniging TreinTramBus, vindt de Fyra maar niks. Hij noemt de door de Italiaanse firma AnsaldoBreda gebouwde treinen 'een hogesnelheidstrein van de Aldi'.

Smilde stelt: "Als je een zo goedkoop mogelijke trein bestelt, dan krijg je die ook." Hij reageert daarmee op de aanhoudende problemen met de treinen die voor de verbinding tussen Amsterdam en Brussel moeten zorgen, schrijft de Volkskrant.

Sinds zondag is de Fyra in reguliere dienst gekomen, na maar liefst vijf jaar vertraging. De als betrouwbare hogesnelheidstrein aangeprezen spaghettiboemels kampen echter al dagen op rij met onder andere ernstige technische mankementen waardoor treinen fors vertraagd raken of zelfs uitvallen.

Volgens de Vlaamse krant De Morgen heeft de producent van de treinen een zeer slechte reputatie. Maar ja, bij de aanbesteding bleek AnsaldoBreda goedkoper te kunnen leveren dan de drie grote treinenbouwers Siemens, Alstom en Bombardier. "We hebben toen bewust voor een uitdager gekozen", aldus Michel Jadot, topman van de internationale tak van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, die samen met NS Hispeed de Fyra exploiteert.

De Fyra
De Fyra (Foto: Novum)

Inval bij Deutsche Bank

De Duitse justitie is woensdag het hoofdkantoor van Deutsche Bank binnengevallen. Dat maakte de bank woensdag bekend. De actie maakt deel uit van een onderzoek naar belastingontduiking bij de handel in CO2-emissierechten.

In oktober zette Deutsche Bank zes medewerkers op non-actief na kritiek van een rechter. Die veroordeelde vorig jaar zes man voor plannen om de belastingdienst voor 300 miljoen euro aan btw te tillen. Dat zou zijn gebeurd tijdens de handel in de emissierechten tussen augustus 2009 en april 2010.

De rechter stelde tijdens het proces dat de manier waarop Deutsche Bank die handel met een aantal van de veroordeelden bestierde, belastingontduiking mogelijk maakte.

Inval bij Deutsche Bank
Inval bij Deutsche Bank (Foto: ANP)

Geen godslastering in Hermitage

De Hermitage in Sint-Petersburg is niet godslasterlijk geweest in het opzetten van zijn laatste tentoonstelling. Dat is de conclusie van een officieel onderzoek naar een expositie van de Britse kunstbroers Jake en Dinos Chapman in het Russische rijksmuseum, meldt de Russische nieuwssite RT woensdag.

Aanklagers in Sint-Petersburg startten vorige week een onderzoek na een reeks klachten van bezoekers van de tentoonstelling End of Fun. De kunstwerken, en dan met name een gekruisigde Ronald McDonald en teddybeer, zouden hun religieuze gevoelens hebben gekwetst.

De directeur van het museum was niet te spreken over de inmenging van de autoriteiten. Hij noemde het een 'culturele vernedering voor de samenleving' en liet weten dat niemand zich moet bemoeien met het artistieke beleid van het museum.

Het kunstenaarsduo's lijkt nog weinig zin te hebben in een vervolgtentoonstelling in Rusland. Ze verontschuldigden zich tegenover de mensen die zich beledigd voelden, maar lieten tegenover persbureau AFP weten niet meer van plan te zijn terug te gaan naar Rusland. De tentoonstelling in de Hermitage duurt tot januari.

[WK] Verlinden door, Van der Zanden uitgeschakeld

Joeri Verlinden heeft woensdag bij de WK kortebaan in Istanbul op de 100 meter vlinderslag de vierde tijd in de series gezwommen. Wendy van der Zanden werd uitgeschakeld op de 400 meter wisselslag. 

Verlinden zwom een tijd van in 50,81. De Amerikaan Ryan Lochte zwom de snelste tijd in de series 50,16. Van der Zanden zwom een persoonlijk record van 4.40,19, maar dat ruim vijf seconden langzamer dan de tijd van de nummer acht. De beste acht plaatse zich voor de  finale. Van der Zanden werd veertiende. 

Hulp aan illegalen voortaan toegestaan in Frankrijk

Het is in Frankrijk niet langer een misdaad om illegale immigranten te helpen. Dat heeft de Nationale Assemblée woensdag besloten.

De regel werd ooit ingesteld om mensenhandelaars te bestrijden, die illegalen in ruil voor forse bedragen veilige doorgang door Frankrijk beloofden. Sociale organisaties die illegale migranten, vaak afkomstig uit verarmde landen, met voedsel en onderdak te hulp schoten protesteerden echter al jaren tegen de regel, omdat ook goedbedoelende hulpverleners gestraft werden.

De Nationale Assemblée nam woensdag een nieuwe wet aan die een wetsartikel uit 1991 tenietdoet. Hulpverlening is voortaan toegestaan, winstbejag ten koste van illegalen blijft verboden.

Wild Things-regisseur maakt comeback

John McNaughton gaat voor het eerst sinds elf jaar weer een film regisseren. Hij gaat Michael Shannon en Samantha Morton regisseren in de horrorfilm The Harvest, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De laatste film van McNaughton was de thriller Wild Things uit 1998.

"Dit is het eerste horrorscenario in 25 jaar waar ik in geïnteresseerd ben", laat de regisseur weten. "Ik kreeg het scenario een paar jaar geleden en hou van het verhaal, het is duister en neemt een geweldige wending." Hij beschrijft de film als een kruising tussen Hans en Grietje en Who's Afraid of Virginia Woolf.

De 62-jarige McNaughton heeft na Wild Things met Neve Campbell en Matt Dillon in de hoofdrollen vooral veel gewerkt voor televisie. Hij regisseerde afleveringen van series als Without a Trace en Push Nevada.

Morton en Shannon spelen in The Harvest een getrouwd stel met een ziek zoontje. Als ze een nieuw buurmeisje krijgen, lijkt het jongetje op te leven.

Elf tips over liquidatie Stanley Hillis

Een uitzending van Opsporing Verzocht over de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Stanley Hillis heeft elf tips opgeleverd. "We onderzoeken de tips op bruikbaarheid", zegt een politiewoordvoerder woensdagochtend. Het valt volgens hem nog niet te zeggen of de gouden tip ertussen zit.

In de uitzending werden bewakingsbeelden getoond die bij de liquidatie zijn gemaakt. De schutter komt niet herkenbaar in beeld, maar de politie hoopt dat hij te herkennen is aan zijn loopje dat te zien is op beelden die vijf maanden later zijn gemaakt. Het is overigens niet zeker of de man op die beelden de schutter is.

De 64-jarige Hillis werd in februari vorig jaar doodgeschoten in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Hij werd op dat moment op een afstand van enkele meters door rechercheurs in een aanhangwagen afgeluisterd. Zij waren echter niet in staat de man die Hillis doodschoot aan te houden.

Op het hoofd van Hillis stond een hoge prijs in de onderwereld. Voor de moord op de crimineel is nog niemand aangehouden.

Hillis werd al sinds de jaren tachtig gerekend tot de top van de Amsterdamse onderwereld. In 1979 schoot hij een politieagent dood. De in 2004 vermoordde vastgoedmagnaat Willem Endstra zei dat hij door Hillis, Willem Holleeder en Dino S. werd afgeperst.

Walvis in problemen bij Texel

Voor de kust van Texel is woensdagochtend een walvis in de problemen gekomen. Het dier is gestrand bij de Razende Bol, een zandplaat in de Waddenzee. Er is een actie op touw gezet om de walvis de redden, meldt natuurcentrum Ecomare.

Het gaat volgens Ecomare om een bultrug. Het dier ligt nog gedeeltelijk onder water. Volgens het natuurcentrum is dat gunstig. De ruim twaalf meter lange bultrug zwaait met zijn staart, maar ziet er verzwakt uit. Het is ongebruikelijk dat bultruggen stranden op zandplaten. "Zeker in goede weersomstandigheden", aldus Ecomare. Strandingen zijn gevaarlijk voor bultruggen. Het gewicht van het lichaam drukt op vitale organen zoals de longen. Hierdoor kunnen de beesten overlijden.

Armstrong mogelijk toch strafrechterlijk vervolgd

Lance Amstrong wordt mogelijk toch strafrechtelijk vervolgd. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie onderzoekt beschuldigingen van Floyd Landis, een oud-ploeggenoot van de Texaan, die beweert bewijs te hebben dat Armstrong overheidsgeld heeft gebruikt om aan verboden middelen te komen. Dat schrijft de Wall Street Journal woensdag.

Landis, die zelf zijn tourzege van 2006 kwijtraakte omdat hij werd betrapt op doping, heeft de rol van klokkenluider op zich genomen in de zaak Armstrong. De wet in de Verenigde Staten schrijft voor dat burgers een aanklacht mogen indienen indien er sprake is van fraude tegen de overheid.

Landis en Armstrong reden samen van 1999 tot 2004, de periode dat Armstrong zes van zijn zeven tourzeges boekte. Sponsor van de ploeg was US Postal, het nationale postbezorgingsbedrijf. Het staatsbedrijf was volgens een contract dat de krant heeft ingezien, goed voor ruim dertig miljoen dollar aan sponsorgeld tussen de jaren 2001 en 2004.

Armstrong werd in oktober, in een vernietigend rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada, ontmaskerd als jarenlange dopingzondaar. Oud-ploeggenoten verklaarden onder ede dat er sprake was van een systematisch dopingnetwerk bij de ploeg. Daarop werden hem zijn zeven tourzeges ontnomen.


Armstrong mogelijk toch strafrechterlijk vervolgd (Foto: Novum)

Grieken kopen meer staatsschuld terug

De Grieken hebben meer staatsschulden teruggekocht dan het bedrag waar naar werd gestreefd. Daarvoor heeft de regering in Athene ook meer geld moeten uittrekken. Dat maakte het agentschap verantwoordelijk voor de schatkist woensdag bekend.

Griekenland koopt onder het opkoopprogramma 31,9 miljard euro aan schulden terug. Daarvoor betaalt het land 11,3 miljard euro. Oorspronkelijk werd gestreefd naar het opkopen van dertig miljard euro voor een bedrag van tien miljard euro.

Door het opkopen van eigen schulden raakt het land 20,6 miljard euro aan schuld kwijt. Het programma is onderdeel van de overeenkomst die het land heeft afgesloten met de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds over het houdbaar maken van de enorme schuldenlast.

Verwacht wordt dat de schuldeisers van Griekenland donderdag definitief besluiten om 34,4 miljard euro aan eerder toegezegde hulp over te maken.


Grieken kopen meer staatsschuld terug (Foto: Novum)

'McCartney op podium met leden Nirvana'

Paul McCartney treedt vandaag op met Nirvana. McCartney neemt tijdens het benefietconcert voor de slachtoffers van superstorm Sandy de zangpartijen van wijlen Nirvana-frontman Kurt Cobain voor zijn rekening, beweert de Britse boulevardkrant The Sun.

McCartney zou in het diepste geheim al enige tijd samenwerken met drummer Dave Grohl en bassist Krist Novoselic. De Beatle zou contact op hebben genomen met Grohl, die McCartney uitnodigde om te 'jammen met een paar maatjes'.

Voor McCartney er erg in had, stond hij met de nog levende leden van Nirvana in de studio. "Ik had geen idee wie ze waren", bekende de 70-jarige Beatle volgens The Sun. "Iemand fluisterde: dat is Nirvana, jij bent Kurt. Ik kon het niet geloven."

Cobain maakte in 1994 een einde aan zijn leven, waarmee ook een einde kwam aan Nirvana. De band trad sinds de jaren negentig nooit meer op.

Nederlandse game voor Wii U uitgesteld

Het puzzelavontuur Toki Tori 2 van de Nederlandse gamestudio TwoTribes is uitgesteld. Het spel voor Wii U had 20 december uit moeten komen, maar wordt nu begin volgend jaar verwacht. De ontwikkelaars zijn van mening dat de game nog niet aan de verwachtingen voldoet. Dat heeft TwoTribes dinsdagavond bekendgemaakt.

"We zijn nu bezig een plan te maken om de zwakke punten van de game aan te pakken", laat het bedrijf weten in een verklaring. Het spel wordt nog aangepast op zowel grafisch als technologisch gebied.

Toki Tori 2 is de eerste game van Nederlandse bodem voor de nieuwbakken spelcomputer van Nintendo. TwoTribes en Nintendo werken al jaren samen aan Toki Tori-spellen voor verschillende spelcomputers van de gamegigant.

Porsche breekt eigen verkooprecord

Porsche heeft in de eerste elf maanden van dit jaar al meer auto's verkocht dan in recordjaar 2011. De Duitse automaker verkocht dit jaar al 129.000 auto's. In heel 2011 verkocht Porsche 119.000 auto's, destijds een verkooprecord voor de automaker.

De markt voor luxe auto's blijft sterk, terwijl het lage segment juist te kampen heeft met scherpere concurrentie.

Porsche zegt in de eerste elf maanden van dit jaar 38,7 procent meer auto's te hebben verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In Europa steeg de verkoop met 6,8 procent, maar in de Verenigde Staten was de stijging 71,4 procent. Ook in China werden 63,4 procent meer auto's verkocht. Porsche is in handen is van Volkswagen.

Porsche breekt eigen verkooprecord
Porsche breekt eigen verkooprecord (Foto: Novum)

Vuurwerkbommen gevonden in huis Delfzijl

De politie heeft dinsdagmiddag in een woning in Delfzijl drie zware vuurwerkbommen gevonden. De 23-jarige bewoner had de bommen zelf in elkaar geknutseld. Hij is aangehouden, meldt de politie woensdag.

De politie had meerdere tips gekregen dat in de woning aan het Schuitenzand zwaar vuurwerk zou liggen. In de berging troffen agenten inderdaad een behoorlijke hoeveelheid vuurwerk en grondstoffen voor het maken van vuurwerkbommen aan. De man zit nog vast.

Politie uitgerukt om haardvuur op schoolbord

De politie is woensdagochtend uitgerukt omdat er een grote brand leek te woeden in de Utrechtse basisschool De Klimroos. Het bleek te gaan om filmpjes van haardvuren die werden uitgezonden op de digitale schoolborden in het gebouw, zegt directeur Marco Brinkhuis.

Om de school aan de Eerste Oosterparklaan in de kerstsfeer te brengen hebben ouders dinsdag alle gangen met kerstversiering opgetuigd. "Om de sfeer verder te verhogen zonden we op de schoolborden YouTubefilmpjes van open haarden uit", zegt Brinkhuis. "Het was heel gezellig, maar blijkbaar is iemand langs de school gelopen en heeft hij 112 gebeld omdat hij dacht dat de vlammen uit het dak sloegen."

Net toen de school was ingegaan kwamen drie politiewagens aanscheuren en renden zes agenten de school in. "Dat leidde even tot paniek bij de ouders, die gingen op dat moment net naar buiten en vroegen zich af wat er aan de hand was." Brinkhuis vond het zelf allemaal nogal vreemd. "Als er brand is gaat bij ons het brandalarm af en wordt de school geëvacueerd."

De kinderen hebben er volgens Brinkhuis weinig van gemerkt. "Twee agenten zijn in een klas geweest, de andere agenten zijn in de gang gebleven." De directeur kon er wel om lachen. "De agenten aanvankelijk niet, maar uiteindelijk zagen ze de humor wel van in." Inmiddels heeft de school een bericht op Facebook gezet om ouders die nog niet op de hoogte zijn gerust te stellen.

Brinkhuis is niet van plan om de filmpjes van de schoolborden te verwijderen. "We doen dit al jaren zo en het heeft nog nooit tot problemen geleid."

Strijd tussen Obama en Romney verfilmd

De strijd tussen Barack Obama en Mitt Romney om het presidentschap van de Verenigde Staten wordt verfilmd. De film over de verkiezingen moet in 2016 te zien zijn bij de Amerikaanse betaalzender HBO, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. In dat jaar kiezen de Amerikanen opnieuw een nieuwe president.

HBO kocht de filmrechten van het boek Double Down: Game Change 2012 van de journalisten Mark Halperin en John Heilemann. Het boek moet wel nog geschreven worden. Het komt volgend najaar uit.

De journalisten schreven eerder een boek over de verkiezingsstrijd van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain en zijn running mate Sarah Palin. Dat boek werd dit jaar verfilmd als Game Change met Ed Harris en Julianne Moore in de hoofdrollen. De HBO-film won vijf Emmy's.

Amerikanen snappen niets van Sinterklaas

Een van Amerika’s populairste entertainmentwebsites heeft het idee opgevat om Amerikanen maar weer eens van hun onnozelste kant te laten zien. De site TMZ heeft het fenomeen ‘Zwarte Piet’ ontdekt en is tot de conclusie gekomen dat het om een schandalige vorm van racisme gaat.

Voor het geval die conclusie nog niet achterlijk genoeg is, doet TMZ er nog een schepje bovenop. Volgens de Amerikanen is Sinterklaas namelijk de Nederlandse versie van de Kerstman, Santa Claus. In werkelijkheid is de Amerikaanse Santa Claus juist afgeleid van Sinterklaas.

TMZ presenteert het sinterklaasfeest dan ook als de Nederlandse vorm van Kerstmis, maar dan met een sterk racistische kant. Zwarte Amerikanen wordt dan ook sterk afgeraden om Kerst te gaan vieren in Nederland.


"Holland's Insanely RACIST Christmas Celebration"

Trion Worlds ontslaat medewerkers

Gamestudio Trion Worlds heeft veertig mensen ontslagen die werkten aan het online spel Rift. Het zou gaan onder anderen gaan om programmeurs en grafische ontwikkelaars. Dat schrijft gamewebsite Gamasutra op basis van anonieme bronnen bij de studio. Het bedrijf zelf bevestigt dat er ontslagen vallen, maar noemt geen aantallen.

Rift kende vorig jaar een goede start. In zijn eerste maand werd de online game een miljoen keer verkocht. Ook de verkoop van de eerste uitbreiding, Storm Legion, was boven verwachting, zo liet Trion Worlds vorige maand weten.

Veel online spellen hebben het moeilijk als betaalde dienst. Veel bedrijven hebben daarop besloten tot een ander verdienmodel. Daarbij kunnen spellen gratis worden gespeeld, maar moet betaald worden om de spelervaring te verrijken. Onder meer Star Trek Online, Lord of the Rings Online en Star Wars: The Old Republic hebben deze overstap al gemaakt.


Trion Worlds ontslaat medewerkers (Foto: Novum)

Fries trekt mes om sneeuwballen

Een 43-jarige man uit Dokkum is dinsdag aangehouden toen hij drie kinderen van 11 en 12 jaar had bedreigd met een mes. De tieners hadden sneeuwballen tegen de ramen van de woning van de man gegooid, waarop de man hen met de dood bedreigde. Dat meldt de politie.

Het incident gebeurde rond 17.00 uur in de Festus Hommiusstraat in de Friese stad. De man zou de kinderen eerder al hebben gewaarschuwd. Hij zit voor nader onderzoek vast. De ouders van de kinderen hebben aangifte gedaan.

Kernafvaltransporten naar Frankrijk niet verboden

De kerncentrale in Borssele mag kernafval per trein blijven afvoeren voor verwerking in het Franse Le Hague. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die Greenpeace en negen andere milieuorganisaties hadden aangespannen.

Toenmalig minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) had in 2010 vergunningen gegeven voor het afvoeren van het kernafval per spoor. Van het afval wordt 95 procent in Frankrijk verwerkt, waarna het meest radioactieve deel terugkomt naar Borssele om daar te worden opgeslagen.

Greenpeace stelde dat de risicoberekeningen die waren gemaakt niet meer actueel zijn vanwege de kernramp in Fukushima. Volgens de raad moet echter alleen worden gekeken naar de risico's die bij het transport komen kijken, omdat de vergunningen daarover gaan en niet over de kerncentrale zelf. Het ongeval in Fukushima zou dus niet ter zake doen.

Greenpeace voerde verder aan dat de minister had moeten nagaan of de gevolgen minder belastend zijn als voor een alternatief, bijvoorbeeld vervoer per boot, wordt gekozen. In de wet staat volgens de Raad van State nergens dat naar alternatieven moet worden gekeken. De minister hoefde alleen na te gaan hoe belastend het gekozen alternatief is.

[WK Clubs] Sanfrecce wordt vijfde na zege op Ulsan Hyundai

Sanfrecce Hiroshima heeft zich in eigen land verzekerd van de vijfde plaats op het WK voor clubs. In de beslissingswedstrijd werd Ulsan Hyundai uit Zuid-Korea verslagen.

De Zuid-Koreanen kwamen in het begin van de wedstrijd nog wel op voorsprong, al had de ploeg daar wel hulp voor nodig. Hiroki Mizumoto was de ongelukkige die de bal na zeventien minuten achter zijn eigen doelman werkte. Sanfrecce wist echter voor rust nog op gelijke hoogte te komen, via een wat gelukkige goal van Satoru Yamagishi, die doelman Young-Kwang Kim via een rebound versloeg.

Na rust werd het krachtsverschil een stuk meer duidelijk. Sanfrecce was een maatje te groot voor de Ulsan uit Zuid-Korea, dat wel dapper strijdend ten onder ging. Aanvaller Hisato Sato was de grote man aan de zijde van Sanfrecce Hiroshima en kroonde zich met twee doelpunten tot Man of the Match Yong Lee deed in de absolute slotfase nog iets terug, maar vervolgens floot de scheidsrechter voor het einde.

Door de 3-2 zege pakte Sanfrecce de vijfde plaats op het WK voor clubs, nadat beide ploegen in de kwartfinale al verloren. De ploegen Corinthians, Monterrey, Al-Ahly en Chelsea staan in de halve finales en komen woensdag en donderdag in actie.

Zeven psychopaten morgen in heel Nederland

Hoewel de film Seven Psychopaths maar vijftien prints in Nederland heeft, is deze 'crossover release' alsnog in het hele land te bewonderen. Dit laat Entertainment One Benelux vandaag weten.

Entertainment One Benelux heeft aangegeven dat het deze week qua releases ontzettend druk is, maar is verder wel blij dat de film alsnog door compleet Nederland is te zien. Op 14 oktober ging de film in Amerika in première, waar het tijdens het openingsweekend een derde van het budget (15 miljoen dollar) wist op te halen. Tot en met 2 december heeft Seven Psychopaths ongeveer 14,7 miljoen dollar opgebracht, waarmee het budget nog niet is gehaald. In Engeland werd Seven Psychopaths afgelopen weekend (7 dec) uitgebracht en kwam de film op de derde plek binnen in de top 10 met 1,8 miljoen pond, achter Rise Of The Guardians en Skyfall.

Marty wordt door zijn beste vriend Billy, een werkloze acteur en parttime dognapper, meegesleurd in de criminele onderwereld van Los Angeles. Op het moment dat Billy en zijn handlanger Hans de schattige Shih Tzu van gangster Charlie ontvoeren, blijkt dat er met Charlie niet te spotten valt. Hij is onvoorspelbaar, extreem gewelddadig en volkomen bereid om de dognapper van zijn hondje te doden. Tot overmaat van ramp krijgen Marty en Billy ook nog eens onverwacht bezoek van psycho Zachariah (Tom Waits) – en zijn witte konijn. Marty heeft uiteindelijk genoeg inspiratie voor zijn script, maar of hij het nog na kan vertellen.

Voor meer opheldering kan je Charlie persoonlijk bellen op dit telefoonnummer. Draait de film niet bij jou in de buurt, maar wil je dit wel graag hebben? Een verzoek indienen bij bijvoorbeeld Pathé kan altijd via de social media-kanalen.

De film verschijnt vanaf 13 december enkel in de onderstaande bioscopen:

AMSTERDAM: De Balie

AMERSFOORT: Lieve Vrouw

ARNHEM: Focus

BREDA: Chassé

DELFT: Lumen

DEVENTER: De Keizer

EINDHOVEN: Plaza Futura

ENSCHEDE: Concordia

HAARLEM: Filmschuur

HEERLEN: Royal

LEIDEN: Kijkhuis

MAASTRICHT: Lumiere

NIJMEGEN: Lux

ROTTERDAM: Cinerama

ROTTERDAM: Lantaren/Venster

UTRECHT: LHC

ZWOLLE: Fraterhuis

Aquariumvis niet vies van mannenliefde

Als je als mannelijke vis echt wilt scoren bij de vrouwtjes, moet je niet te beroerd zijn om eens een andere kerel in de poeperd te nemen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Frankfurt. De Duitsers trokken deze conclusie na onderzoek onder een stel vissen.

Evolutionair bioloog David Bierbach heeft weken van zijn leven gewijd aan het besturen van de seksuele opwinding van de poecilia mexicana. Deze populaire aquariumvisjes, die in de natuur alleen voorkomen in Centraal- en Zuid-Amerikaanse wateren, worden zo'n vijf centimeter groot. Deze gevinde vriendjes blijken gek te zijn op seks.

Als poecilia mexicana-mannetjes met elkaar seks hebben, maakt dit grote indruk op de vrouwtjes. Homoseks toont namelijk aan dat ze vitaal en fit zijn. "Seksuele activiteit zelf is een teken van kwaliteit voor de vrouwtjes", concludeert Bierbach. "Zieke of ondervoede mannetjes vertonen namelijk weinig seksueel gedrag."

De wetenschappers hebben voor de poecilia mexicana gekozen omdat deze vissen, in tegenstelling tot andere, levendbarend zijn. Zij lieten de vrouwtjes filmpjes zien waarop mannetjes seks hebben met zowel elkaar als andere vrouwtjes. "Van beide werden de vrouwtjes opgewonden." Daarnaast keken de vrouwtjesvissen langer naar visporno dan naar filmpjes waarop mannetjes geen seks hebben.

Sportgala 2012, de genomineerden onder de loep

Dinsdag 18 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar.

De komende dagen zal er elke dag een categorie onder de loep genomen worden. Vandaag beginnen we met de sportvrouwen. Alle specials kun je de komende dagen terug vinden op deze pagina.

PVV, SP willen referendum over EU-plannen

De twee grootste oppositiepartijen, PVV en de SP, willen dat er een referendum wordt gehouden over de voorstellen van EU-voorzitter Herman Van Rompuy over de toekomst van de EU. Beide partijen drongen daar woensdag op aan tijdens het debat over de eurotop die deze week wordt gehouden over de toekomstplannen.

Volgens Barry Madlener (PVV) wordt Nederland stapje voor stapje een politieke unie ingedrongen. "Dat is een regelrechte aanslag op de Nederlandse soevereiniteit." Hij eist daarom een referendum. Ook zou premier Mark Rutte (VVD) zijn veto moeten inzetten om de plannen tegen te houden. Bovendien moet de Tweede Kamer met een tweederde meerderheid besluiten over de plannen, in plaats van een gewone meerderheid.

In de plannen van Van Rompuy wordt onder meer gesproken over contracten die afzonderlijke lidstaten moeten afsluiten met de EU over de handhaving van begrotingsdiscipline. Ook wil de Belg een aparte begroting voor de eurozone.

Dit is niets anders dan een 'regelrechte coup van federalisten die dromen van de Verenigde Staten van Europa', concludeerde Harry van Bommel (SP). Europa wil overal het economische en begrotingsbeleid kunnen 'dicteren', zei hij. "Als het aan de SP ligt, zegt de premier daar keihard 'nee' tegen." Ook moet de bevolking zich erover kunnen uitspreken, vindt hij.

Alexander Pechtold (D66) zei dat hij de kritiek dat Nederland een politieke unie wordt 'ingerommeld' kan volgen. De agenda voor de eurotop is 'vaagheid, vaagheid, vaagheid', zei hij. Pechtold is pro-Europees maar hij eiste een duidelijker opstelling van wat het kabinet zelf wil.

Behalve over de toekomst van de EU ging het ook nog over Griekenland. Verschillende partijen willen weten of ook Rutte niet langer uitsluit dat de schulden van het Zuid-Europese land op enig moment worden kwijtgescholden, in navolging van de VVD-fractie. Arie Slob (ChristenUnie) vindt de eurotop verder het uitgelezen moment om voorwaarden op te gaan stellen voor landen die uit de euro willen stappen.


PVV, SP willen referendum over EU-plannen (Foto: Novum)

Amsterdam naar rechter om snelheidsverhoging A10

Amsterdam stapt naar de rechter vanwege de snelheidsverhoging op het westelijke deel van de ringweg A10. De gemeente wil dat deze wordt teruggedraaid van 100 naar 80 kilometer per uur, schrijft wethouder van Verkeer Eric Wiebes (VVD) woensdag in brief aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Amsterdam worstelt al enkele jaren om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. In 2015 moet de gemeente voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit maar Wiebes vreest dat de verhoging van de maximumsnelheid overdag 'letterlijk averechts werkt'.

"De gemeente ziet voldoende aanknopingspunten de beslissing van de minister voor te leggen aan de rechter en zet er op in dat de snelheidsverhoging wordt teruggedraaid", aldus Wiebes. Volgens hem heeft de overheid de risico's op overschrijdingen van de wettelijke normen voor luchtkwaliteit ernstig onderschat.

De wethouder zegt verder bereid te zijn om stevige maatregelen te overwegen, zoals het invoeren van een milieuzone voor het bestelverkeer. Wiebes zegt zich zorgen te maken over de gezondheid van de Amsterdammers. Gemiddeld leven inwoners van de stad als gevolg van luchtverontreiniging een jaar korter.

De maximumsnelheid op de A10 ging afgelopen zomer omhoog. Overdag mag er 100 kilometer per uur worden gereden, 's nachts is de maximumsnelheid nog wel 80 kilometer per uur.

Staatsbosbeheer schrapt twintig procent banen

Tweehonderd van de duizend personeelsleden van Staatsbosbeheer moeten op zoek naar een nieuwe baan. De instelling wil hiermee kosten besparen, om zo de bezuinigingen van het kabinet op natuurbeheer op te vangen.

Staatsbosbeheer maakt de eigen organisatie 'kleiner en zakelijker'. De centrale organisatie wordt geconcentreerd in Amersfoort. Een excursie met een boswachter is voortaan niet meer vanzelfsprekend gratis.

Staatsbosbeheer wil daarnaast de eigen inkomsten verhogen. Vorig jaar werd 51 miljoen euro opgebracht. Dat moet worden verhoogd door bijvoorbeeld duurzaam hout te verkopen. Ook wil Staatsbosbeheer wind- en zonne-energie gaan opwekken.

"Alleen met aanvullende opbrengsten uit de markt kunnen we bepaalde voorzieningen in stand houden", schrijft de organisatie woensdag. Staatsbosbeheer streeft ernaar om negentig procent van de 26.000 hectare natuurgebied in beheer open te houden voor publiek.

Staatsbosbeheer is in 1998 verzelfstandigd. Sindsdien is het al voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van geld. Vorig jaar had de instelling een begroting van 153 miljoen, waarvan 89 miljoen euro van de Rijksoverheid.


Staatsbosbeheer schrapt twintig procent banen (Foto: Novum)

'Rabobank-ploeg wordt Blanco-Giant'

De Rabobank-wielerploeg zal in 2013 waarschijnlijk verder gaan onder de naam Blanco-Giant. Het nieuws wordt via Twitter door Eurosport-journalist José Been gemeld. De website met deze naam is in ieder geval geregistreerd door communicatiedirecteur Richard Plugge.

Been bracht ook al een ontwerp van het nieuwe shirt naar buiten, al is nog niets bevestigd. Morgen zal er een officiële persconferentie worden gehouden waarin zowel de naam als het shirt bekend worden gemaakt.

Square Enix countdown-site is Japanse browsergame

De countdown die vorige week begon op een nieuwe site van Square Enix is vannacht afgelopen. Veel fans speculeerden dat er misschien een nieuwe Star Ocean-game ontwikkeld zou worden door Tri-Ace. Anderen dachten weer dat er een vervolg voor Nier aan zat te komen. Niets is echter minder waar.

De teaser-site telde af naar een browsergame die slechts in Japan uitgebracht gaat worden. De game heet Star Galaxy en belooft een MMO Space Simulation-game te worden. De game zal via de Japanse Yahoo! te spelen zijn en de closed beta begint op 20 december. Inschrijven voor de closed beta kun je overigens hier doen.

De officiële site is hier te vinden

Star Galaxy

Star Galaxy

Star Galaxy

Mancini: "Wij zijn beter dan United"

Ondanks de zes punten achterstand op de ranglijst en de 3-2 nederlaag zondag in het onderlinge duel is manager Roberto Mancini duidelijk: "Wij zijn beter dan Manchester United."

De voormalige trainer van Internazionale zag zijn ploeg zondag in de laatste minuut met 3-2 verliezen door een rake vrije trap van Robin van Persie. Manchester City had zich na een 2-0 achterstand teruggeknokt in de wedstrijd, maar moest genoegen nemen met nul punten. De achterstand op de koploper is gegroeid naar zes punten.

"Het gaat momenteel niet goed maar ik weet zeker dat we een geweldig jaar zullen hebben", vertelt Mancini. "United heeft veel meer ervaring dan wij, maar wij hebben een veel beter team en spelen beter voetbal. Zes punten is geen groot verschil met nog 24 wedstrijden te spelen. We moeten proberen om vijf of zes wedstrijden op rij te winnen en dat verkleinen we de achterstand vanzelf."

Mancini moedigt zijn spelers aan om te blijven strijden voor de titel. "Ook al hebben we zondag verloren, we hebben laten zien dat we een sterk team zijn en dat we de landstitel opnieuw kunnen winnen. We waren wat ongelukkig. We hebben de wedstrijd lang gedomineerd en verdienden het niet om te verliezen. De Premier League is de beste competitie ter wereld en er is nog van alles mogelijk. Vorig jaar hebben we meegemaakt dat je een wedstrijd in de laatste seconde kan winnen", aldus Mancini, doelend op de laatste wedstrijd van de competitie tegen QPR, waarin Kun Aguero The Citizens in de laatste seconde naar het kampioenschap schoot.

Raketlancering Noord-Korea zorgt voor onrust

Noord-Korea heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een raket gelanceerd. Volgens Amerikaanse ruimtevaartdeskundigen heeft het land succesvol een object in de baan om de aarde geplaatst. De lancering heeft voor veel ophef gezorgd in de internationale gemeenschap. De Verenigde Naties vrezen dat de lancering vooruitzichten op vrede en veiligheid in de regio negatief kan beïnvloeden.

Volgens Noord-Korea is de raket gelanceerd om een satelliet in de ruimte te brengen. Het Westen zegt echter dat het vooral gaat om de ontwikkeling van een langeafstandsraket voor militaire doeleinden. De VN-Veiligheidsraad heeft het lanceren van dergelijke raketten door Noord-Korea in een resolutie verboden. Woensdag komt de raad naar verwachting bijeen om de kwestie te bespreken.

De Verenigde Staten noemden de lancering een provocatie en veroordeelden het "onverantwoordelijke" gedrag van Noord-Korea. De EU zei nieuwe sancties te overwegen, de NAVO roept het Aziatische land op zich aan de internationale wetgeving te houden. Kort na de lancering liet ook China weten de lancering te betreuren. Het land geldt als enige grote bondgenoot van Pyongyang en wordt gezien als een van de weinige naties die politieke invloed kan uitoefenen op het geïsoleerde regime.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, noemt het ,,een onverantwoordelijke stap en een zeer ernstige bedreiging voor de internationale stabiliteit en veiligheid" en zei het ,,zeer teleurstellend" te vinden dat Noord-Korea waarschuwingen van de internationale gemeenschap heeft genegeerd.

Pyongyang had ruim van tevoren al bekendgemaakt tussen 10 en 22 december een raket te willen lanceren. De lancering zou in ieder geval plaatsvinden rondom de herdenking van de sterfdag van Kim Jong-il, die 17 december 2011 overleed. De VS, Japan en Zuid-Korea stuurden marineschepen en antiraketsystemen naar nabijgelegen wateren om de lancering in de gaten te houden.

Het was Noord-Korea niet eerder gelukt een raket als deze succesvol te lanceren. Sinds 1998 heeft het vier pogingen gedaan, de laatste mislukte lancering was in april dit jaar.

In 2013 meer nominaties Wielrenner van het Jaar

In 2013 zullen er niet drie maar vijf nominaties voor Wielrenner van het Jaar zijn. Het organiserende Club 48 zwicht hiermee voor de kritiek die Niki Terpstra dit jaar op de verkiezing had. Ook zal de nominatiecommissie vaker gaan rouleren, zo weet AD Sportwereld te melden.

Terpstra werd twee weken geleden zoals verwacht door Club 48 en de lezers van Wielerland verkozen tot Renner van het Jaar en mocht daarom de Gerrit Schulte Trofee in ontvangst nemen. De renner van Omega Pharma-Quick.Step was echter niet aanwezig, omdat hij het niet eens was met het nominatiebeleid. Zo waren Bauke Mollema en Robert Gesink ook genomineerd, terwijl goed presterende renners als Lars Boom en Lieuwe Westra buiten de boot vielen.

Vanuit Mallorca reageert Terpstra verheugd dat er iets met zijn kritiek gedaan wordt. "Goed dat er straks vijf genomineerden zijn. Nu vallen degenen die écht niet mogen ontbreken niet meer buiten de boot. Dat er ook gerouleerd gaat worden in de commissie, is misschien nog wel beter nieuws. Hier hoopte ik wel een beetje op. Mijn statement is gelukkig niet voor niets geweest."

Tumor Bart Chabot onder controle

De hersentumor van Bart Chabot is onder controle. "Ik kan medicijnloos door het leven en hoef voorlopig niet naar het ziekenhuis", vertelt de schrijver, die 2,5 jaar geleden te horen kreeg dat hij een tumor heeft, aan De Telegraaf.

Hoewel Chabots tumor onder controle is, is de 57-jarige nog niet de oude. "Mijn energieniveau ligt nog onder het oude. Maar doordat ik van huis uit al zoveel energie had, kan een beetje minder geen kwaad."

Chabot, die woensdag zijn 25-jarig huwelijksjubileum viert, hoeft pas over een jaar weer naar het ziekenhuis. "Eigenlijk had ik nooit gedacht dat we deze mijlpaal zouden bereiken", zegt Chabot over zijn zilveren huwelijk. "Dat Yolanda het al die jaren met mij heeft volgehouden, is eigenlijk onwaarschijnlijk, want ik schijn niet de makkelijkste te zijn."

Kinderkankersterfte hoger dan in buurlanden

In Nederland komen meer kinderen om door kanker dan in andere welvarende Europese landen. Tussen 2006 en 2010 stierven er per honderdduizend kinderen drie aan kanker. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ten opzichte van de hele Europese Unie zit Nederland precies op het gemiddelde. Luxemburg scoort het beste. Daar lag het sterftecijfer op anderhalf per honderdduizend kinderen. Daarna volgt Oostenrijk met iets meer dan twee en Denemarken met ruim twee. Duitsland staat met ongeveer 2,5 op de vijfde plaats en België met ongeveer 2,8 op de tiende plaats.

Nederland staat in het lijstje op de dertiende plaats en moet Tsjechië voor zich laten. Het wordt gevolgd door Griekenland en Estland. Roemenië scoort het slechtst met vijf sterfgevallen per honderdduizend kinderen.

Het absolute aantal kinderen dat per jaar aan kanker overlijdt, schommelt in Nederland al jaren rond de tachtig. In 2009 was het gedaald van ruim tachtig naar ruim zeventig, sindsdien is het weer opgeklommen om vorig jaar iets boven de tachtig uit te komen. Jongens overlijden vaker aan kanker dan meisjes, maar vorig jaar was er bijna geen verschil meer.

Van 2002 tot en met 2011 zijn in Nederland 862 kinderen tot 14 jaar aan kanker overleden. Twee derde van deze kinderen overleed door een hersentumor of leukemie.

Jaarlijks wordt bij bijna vierhonderd Nederlandse kinderen kanker vastgesteld. Bij kinderen van 2 tot en met 13 jaar is kanker de meest voorkomende doodsoorzaak. Bij 14-jarigen is dat een verkeersongeval en bij 0- tot 2-jarigen zijn het problemen rond de geboorte of aangeboren afwijkingen.

'Negende Potterfilm in aantocht'

Oké de meeste fans zijn er inmiddels wel klaar mee aangezien het laatste Potterboek al een tijd geleden is uitgekomen. Toch komt er volgens de Telegraph een korte negende film over Harry Potter.

De film wordt speciaal gemaakt voor attractieparken en zal bezoekers aan de Universal Studios moeten vermaken. In 2014 gaat de film in Florida in première, andere landen in de wereld volgen later.

Naar verluidt is het een korte film die wel geschoten is met medewerking van de originele cast. Helena Bonham Carter’s deelname is in ieder geval bevestigd.

Lochte verwacht terugkeer Phelps

Ryan Lochte verwacht dat Michael Phelps over enkele jaren zijn comeback zal gaan maken in de zwemsport. De 27-jarige Phelps is achttienvoudig olympisch kampioen en besloot daarom na de Spelen van Londen te stoppen. Lochte denkt dat de Amerikaan er over vier jaar in Rio de Janeiro gewoon weer bij is.

Lochte en Phelps vochten in het verleden fraaie duels uit. In Londen was Lochte de beste op de 400 meter wisselslag, terwijl Phelps op de 200 meter wisselslag het goud voor zich opeiste. Lochte sprak met The Guardian. "Phelps zegt dat hij met pensioen is. De sport zal hem missen, hij was een van mijn favoriete rivalen. Ik denk echter dat hij terugkomt. Als je iets gedurende lange tijd elke dag doet…hij is ook nog jong en zal de sport missen. Ik denk dat we hem terugzien in Rio."

Eerder dit jaar maakte Ian Thorpe een comeback, maar de Australiër wist zich niet voor Londen te kwalificeren. Volgens Lochte is Phelps zo goed dat hij niets te vrezen heeft. "Michael heeft veel talent, hij heeft al eens eerder maanden vrij genomen en wist daarna toch sterk terug te komen. Ik denk niet dat een lange rustperiode hem veel schade berokkent."

Genomineerden Sportvrouw van het Jaar 2012

Dinsdag 18 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag beginnen we met de sportvrouwen.

Sulejmani kan naar Duitsland of Turkije

Het lijkt erop dat Miralem Sulejmani in de winterstop kan vertrekken bij Ajax. De 24-jarige aanvaller is in Amsterdam op het tweede plan geraakt, maar zou zijn carrière voort kunnen zetten bij het Duitse Borussia Mönchengladbach van Luuk de Jong of het Turkse Besiktas.

Ajax-directeur Marc Overmars: "We zijn inderdaad op de hoogte van de belangstelling van Besiktas en Gladbach. Een vertrek in januari zou voor alle partijen het beste zijn." Ook SC Freiburg zou naar Sulejmani geïnformeerd hebben. Het is onduidelijk of de Serviër zelf in januari van club wil wisselen.

Suljemani heeft in Amsterdam een aflopend contract en een wintertransfer is de enige manier waarop nog iets aan de topaankoop van vijf jaar geleden verdiend kan worden. "Als de clubs denken hem gratis op te halen, hebben ze pech. Er moet een transfersom worden betaald. Anders kan het laatste half jaar er ook nog wel bij … Wanneer de clubs over de brug komen, zullen we er altijd uitkomen. Dat is – denk ik – ook in het belang van Miralem. Als hij het komende half jaar wil voetballen tenminste. Hij komt niet voor in de technische plannen van Frank de Boer en ik verwacht niet dat dit snel zal veranderen."

Langere files in oosten door sneeuwbuien

Door een paar flinke sneeuwbuien zijn de files in het oosten van het land woensdagochtend een stuk langer. Vooral in de regio Twente en rond Arnhem en Nijmegen zorgt het weer voor vertraging, meldt de ANWB.

Onder meer op de A12, A27, A28 en A50 loopt het aantal kilometers op tot in de dubbele cijfers. Lokaal kan het glad zijn. In het overgangsgebied tussen regen en sneeuw is het wegdek rond het vriespunt en kan er ijzel voorkomen, waarschuwt weeronline.nl.

Woensdag en donderdag blijft er kans op winterse buien. Vrijdag is het voorlopig gedaan met de winter. Het wordt flink warmer en het gaat regenen.


Langere files in oosten door sneeuwbuien (Foto: Novum)

'Gedragscode voor verzekeraars moet aangescherpt'

De gedragscode voor verzekeraars is ingehaald door wetgeving en moet worden aangepast. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport. De commissie die de naleving van de gedragscode in de verzekeringssector in de gaten houdt constateert wel dat de sector goed bezig is.

De 'governance principes' zijn twee jaar geleden ingevoerd door de verzekeraars zelf. Onder de code hebben zij beloofd de klant meer centraal te stellen. Ook zijn er beloftes gemaakt over bonusbeleid, risicomanagement en functioneren van de raad van bestuur.

De Nederlandse regering heeft de sector sindsdien echter al strengere regels opgelegd. De code moet daarom vernieuwd worden, meent de Commissie Governance Principes Verzekeraars. In de vernieuwing moet meer aandacht worden gegeven aan gedrag en cultuur en zaken als deskundigheid en naleving.

De commissie constateert in het rapport dat de verzekeraars wel 'serieus aan de slag' zijn gegaan met de implementatie van de gedragscode. Er wordt met 'inzet en enthousiasme' aan gewerkt.

Verzekeraars moeten echter meer naar buiten treden met hun toegenomen pogingen om hun gedrag te verbeteren. Daarmee moet 'een signaal worden afgegeven aan consumenten en stakeholders dat het de sector menens is'.

De commissie sluit hierbij aan bij collega's die de soortgelijke Code Banken in de gaten houden. Die meldden dinsdag dat banken goed bezig zijn, maar dat onvoldoende vertellen aan hun klanten.

Uruguay stemt in met homohuwelijk

Het Uruguayaanse parlement heeft dinsdagavond ingestemd met de legalisering van het homohuwelijk. De parlementsleden stemden in met één wet voor zowel het hetero- als het homohuwelijk. Het wetsvoorstel gaat nu naar de senaat waar de regeringscoalitie voldoende zetels heeft om de wet aan te nemen. President José Mujica laat de wet vermoedelijk begin volgend jaar door middel van ondertekening van kracht worden.

Onder de wet mogen alle stellen, homo en hetero, beslissen welke achternaam hun kinderen krijgen. Dat breekt met de traditie die in Latijns-Amerika al eeuwenlang gemeengoed zijn, namelijk dat kinderen verplicht twee achternamen krijgen en dat de eerste daarvan die van de vader is. Dat deel van de wet heeft voor meer controverse gezorgd dan de legalisering van het homohuwelijk.

De katholieke kerk is gekant tegen het wetsvoorstel, maar die heeft weinig invloed in het seculiere Uruguay.

Uruguay werd dit jaar het eerste land in Latijns-Amerika dat abortus goedkeurde en het congres debatteert momenteel over een plan om de regering marihuana te laten verkopen in een poging illegale drughandelaars aan te pakken.

Beatrix uitgeroepen tot Nederlander van het jaar

Koningin Beatrix is door Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het jaar. Het weekblad heeft bewondering voor haar dat ze ondanks moeilijke tijden toch haar menselijke kant heeft laten zien. Beatrix neemt de titel over van premier Mark Rutte, die in 2011 Nederlander van het jaar werd.

Beatrix kende een moeilijk jaar door het ongeluk van haar zoon prins Friso in februari. Daarnaast werd ze volgens Elsevier 'vernederd' door het schrappen van haar rol als staatshoofd bij de formatie.

De koningin is de negende Nederlander van het jaar. Voor de uitverkiezing heeft Elsevier zich laten inspireren door het Amerikaanse weekblad Time, dat sinds 1927 iemand tot Man en later Person of the year uitroept. Eerder ging de titel naar onder anderen Wouter Bos, Linda de Mol, Joop van den Ende en Ayaan Hirsi Ali.


Beatrix uitgeroepen tot Nederlander van het jaar (Foto: Novum)

[NBA] Lakers onderuit tegen laagvlieger Cavaliers

Los Angeles Lakers heeft dinsdag een nederlaag geleden in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De ploeg uit Californië verloor uit bij Cleveland Cavaliers verrassend met 100-94. Het is voor de titelkandidaat al het dertiende verlies in 21 wedstrijden. Cleveland boekte pas zijn vijfde overwinning van het seizoen.

Supervedette Kobe Bryant kon met zijn 42 punten de nederlaag voor zijn ploeg niet voorkomen. Nieuwe aanwinst Dwight Howard tekende bij de Lakers ook voor dubbele cijfers, met negentien punten en twintig rebounds.

Bij Cleveland hadden Kyrie Irving en C.J. Miles een groot aandeel in de zege. Irving, net hersteld van een gebroken vinger, was goed voor 28 punten en elf assists. Miles liet hetzelfde puntentotaal noteren. Ook de Braziliaan Anderson Varejão deed een behoorlijke duit in het zakje, met twintig punten en negen rebounds.

New York Knicks won bij Brooklyn Nets met 100-97, mede dankzij 45 punten van sterspeler Carmelo Anthony. De Knicks blijven door de overwinning de beste ploeg van het Oosten, met zestien overwinningen en slechts vijf nederlagen. Voor de Nets was het de vijfde nederlaag op rij.

Routinier Jason Kidd besliste met krap een halve minuut op de klok het duel met een driepunter. De spelverdeler scoorde in totaal achttien punten. Raymond Felton deed met zestien punten niet veel onder voor Kidd.

Het was de tweede derby van het seizoen tussen beide ploegen. De Nets, sinds dit seizoen weer spelend in New York, hadden begin november in het eigen Barclays Center de koploper nog afgetroefd.

Overige uitslagen
Detroit Pistons - Denver Nuggets 94-101
New Orleans Hornets - Washington Wizards 70-77
Chicago Bulls - Los Angeles Clippers 89-94

Vervolg Tinker, Tailor, Soldier Spy aangekondigd

De spionagethriller Tinker, Tailor, Soldier, Spy krijgt een vervolg. Dit heeft producent Eric Fellner recentelijk aangekondigd.

Fellner heeft inmiddels een mooi team om zich heet weten te krijgen. "We werken inderdaad aan het een en ander. Producent Tim Bevan is druk met scenaristen Peter Straughan en Tomas Alfredson bezig om de puzzel te maken, dus het is in ontwikkeling. De film deed het ongelooflijk goed en kostte bijna niets om te maken. Maar het heeft de tijd nodig. Tim is gemotiveerd en gedreven genoeg om er zeker van te zijn om er nog een te maken."

Tinker, Tailor, Soldier, Spy verscheen in 2011 en bracht wereldwijd om en nabij tachtig miljoen dollar op. Er is nog niet bekendgemaakt waar het vervolg over gaat, maar de kans bestaat dat het verhaal wordt gebaseerd op het al bestaande vervolg van het TTSS-boek van John le Carré. Dit tweede boek draagt de titel The Honourable Schoolboy (1977), het derde boel heet Smiley’s People (1979).

Sitarvirtuoos Ravi Shankar (92) overleden

Sitarvirtuoos Ravi Shankar is dinsdag op 92-jarige leeftijd in San Diego overleden. Dat is op de website van zijn stichting bekendgemaakt. Door Shankar ontdekten miljoenen mensen in het Westen de eeuwenoude Indiase muziek. De Indiase premier Manmohan Singh noemt Shankar een 'nationale schat'.

"Hij was de legende van de legendes", zegt Shivkumar Sharma, een bekende santoorspeler, tegen Indiase media. "Traditionele Indiase muziek was helemaal niet bekend in het Westen. Hij was de muzikant die het vermogen had met het Westerse publiek te communiceren."

In de jaren 50 begon Shankar al met grote Westerse muzikanten samen te spelen, onder wie violist Yehudi Menuhin en jazzsaxofonist John Coltrane. Shankar raakte goed bevriend met George Harrison, gitarist van de Beatles, die gefascineerd was door de sitar. In de jaren zestig werd de sitarspeler wereldberoemd.

Shankar was de vader van de Amerikaanse zangeres Norah Jones. Op 4 november trad hij, samen met zijn andere dochter sitarspeelster Anoushka Shankar Wright, voor de laatste keer op.


Sitarvirtuoos Ravi Shankar (92) overleden (Foto: Novum)

Rel in Zweden om 'peperkoekventjes'

Terwijl in Nederland tradities als Zwarte Piet onder druk staan doordat ze vermeend racistisch zouden zijn, breken ook in andere landen discussies uit over het vermeende beledigende karakter van sommige tradities. Dit keer liggen in Zweden de zogenaamde peperkoekkerels uit de jaarlijkse St. Luciastoet onder vuur.

Ieder jaar wordt op 13 december het feest 'Lucia' gevierd. Dit was oorspronkelijk een voorchristelijk feest voor de zonnewende, dat door de kerk is omgetoverd tot feestdag van een heilige. Op deze voor Zweden belangrijke feestdag wordt in iedere gemeenschap gewoonlijk één Lucia aangewezen, die met een krans met kaarsen op haar hoofd de stoet vooraf gaat, als symbool voor het nieuwe licht. De anderen kinderen verkleden zich als zogenaamde jultomtar, tärnor en pepparkaksgubbar.

Het is die laatste groep waarrond de rel is ontstaan. Zij kleden zich geheel in het bruin, met soms zelfs bruingeverfde gezichten, wat volgens sommigen beledigend kan zijn. De zaak die de discussie aanzwengelde, is die van de 10-jarige Mio Karlsson, die plots geen peperkoekkerel meer mocht spelen. Zijn moeder Jenny legt uit: "Hij is altijd peperkoekkerel geweest, slechts éénmaal is hij een kaboutertje geweest."

Maar dit jaar moet Mio iets anders zijn. Toen Jenny dit hoorde, belde ze de school. Die zei dat ze geen peperkoekkerels meer in de optocht wilden, omdat sommigen er aanstoot aan kunnen nemen. Dat schoot moederlief in het verkeerde keelgat: "Toen zei ik dat als men nu zaken op de spits wil drijven, dat Mio dan niet mee zou doen in die Ku Klux Klan-optocht." Hierbij refereerde ze aan de witte puntmutsen van de kerstkabouters.

De school krabbelde snel terug door eerst te stellen dat het verbod was vanwege het "Drie peperkoekkerelslied", waarin men 'zo bruin, zo bruin zijn wij alle drie' zingt. Nadat er uit het hele land een storm van protest kwam, verdedigde de school zich door te zeggen dat het verbod wegens allergiën was ingesteld. Uiteindelijk besloten ze toch de peperkoekkerels toe te staan.

Hoewel ze een zeer progressieve politiek voeren, hechten de Zweden nog altijd sterk aan hun tradities. Ze zijn dan ook bezig met een voortdurende balanceeract tussen traditie en politieke correctheid. Zo kwam vorig jaar een ander aspect van de Luciastoet in het spotlicht, toen een school weigerde een jongetje toe te staan Lucia te spelen. Geslachtsdiscriminatie, vonden sommigen - een doodzonde in het zeer egalitaire Zweden.

AFM: accountants controleren beter na Vestia

De vier grote accountantskantoren zijn woningcorporaties de laatste jaren intensiever gaan controleren. Twee van de vier hebben dat echter pas na de problemen met derivaten bij Vestia goed opgepakt, constateert de Autoriteit Financiële Markten in een woensdag gepubliceerd rapport.

De vier grote kantoren, PwC, KPMG, Deloitte en Ernst & Young, controleren negentig procent van de 389 Nederlandse corporaties. Naar aanleiding van het bijna faillissement van de Zuid-Hollandse corporatie Vestia heeft de AFM de kantoren verzocht hun eigen controle onder de loep te nemen.

De financiële waakhond constateert dat twee van de vier al voor de onrust bij Vestia hun controles hebben verscherpt. De AFM noemt geen namen, maar volgens verschillende media gaat dit om PwC, die het beste presteert, en Deloitte.

Een derde kantoor begon relatief laat met de aanscherping. Volgens het Financieele Dagblad en nrc.next is dat KPMG, de accountant van Vestia waar de AFM in oktober een tuchtklacht tegen heeft ingediend. Naar het vierde kantoor wordt nader onderzoek gedaan. Ernst & Young heeft tegenover nrc.next bevestigt dat dit hen betreft.

De AFM constateert dat in het verleden de controle rond derivaten onvoldoende is geweest. De risico's van deze renteverzekeringen werden onvoldoende op waarde geschat door de accountant. Een teveel aan derivaten heeft de grote corporatie Vestia aan de rand van de afgrond gebracht. De corporatie is na een miljoeneninjectie van andere corporaties gered.

De AFM wil dat de verhoogde aandacht voor de kwaliteit van jaarrekeningen niet alleen geldt voor woningcorporaties. De accountants moeten deze verscherping ook toepassen bij andere publieke en semi-publieke sectoren, zoals onderwijs- en zorginstellingen, vindt de financiële waakhond.

Evenement: WIDM perspresentatie 2013

Al 13 jaar lang weet het AVRO-programma Wie is de Mol? wekelijks ruim 2 miljoen kijkers aan de buis gekluisterd te houden. Tien weken lang volgen zij tien (bekende) Nederlanders in het buitenland, waarbij één vraag steeds terugkomt: wie is de saboteur in hun midden, oftewel wie is de Mol? Het programma is al zes keer genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring, maar wist hem nog nooit te winnen. In het dertiende seizoen doen onder andere Ewout Genemans, Tim Haars en Janine Abbring mee.

Nederlanders 'googelen' veel op crisis en tv

Het zoekgedrag van Nederlanders op internet wordt beïnvloed door de economische malaise. Afgelopen jaar werd opmerkelijk veel gegoogeld op zoektermen als restschuld, scheefwonen en nivelleren. Ook is te zien dat veel mensen hun huis maar niet kwijt raken, want er werd ten opzichte van 2011 zeer veel gezocht op 'huis verhuren'.

Dat blijkt uit de jaarlijkse 'tijdgeestlijsten' van zoekmachine Google, die woensdag zijn gepubliceerd. Daarin zijn ook de verkiezingen van dit jaar prominent aanwezig. De snelst stijgende term van alle zoekopdrachten in het Nederlands ten opzichte van 2011 is 'stemwijzer', stelt Google. Van de politieke partijen is de SP de meest gezochte politieke partij, gevolgd door PvdA en VVD. Geert Wilders is ondanks het zetelverlies, net als vorig jaar, de meest gezochte politicus in Nederland. Premier Mark Rutte (VVD) en PvdA-partijleider Diederik Samsom volgen direct na hem.

Nederlandse internetgebruikers zoeken daarnaast volop naar informatie over televisie: Voetbal International is het meest gezochte tv-programma, Sandra van Nieuwland de meest gezochte kandidaat van The Voice of Holland en boerin Henrieke de meest gezochte deelnemer aan Boer Zoekt Vrouw. Wesley Sneijder was dit jaar de meest gezochte voetballer en Epke Zonderland de meest gezochte Olympische sporter.

Het zoekgedrag van Nederlanders verschilt wel per regio, blijkt uit de lijsten van Google. Zo werd in de provincie Friesland het meest gezocht naar 'kinderopvang' en in studentenstad Groningen werd 'langstudeerboete' het vaakst in het zoekbalkje getypt. Van alle Nederlanders zoeken de inwoners van Flevoland het meest naar 'huis kopen' en 'vacature'. De meeste mensen die naar 'zorgpremie' zoeken, wonen in Drenthe.

Google keek voor het onderzoek vooral naar de nieuwste trends in het onlinezoekgedrag. Gemeten in absolute aantallen werd dit jaar, net als vorig jaar, het meest gezocht op Facebook. Volgens een woordvoerder komt dat doordat veel mensen de website van Google als startpagina gebruiken, en vervolgens via de zoekmachine naar de populaire socialenetwerksite surfen.

Nederlanders'googelen' veel op crisis en tv
Nederlanders'googelen' veel op crisis en tv (Foto: ANP)

Drie doden door schietpartij winkelcentrum VS

Twee mensen zijn om het leven gekomen toen een gemaskerde man dinsdag het vuur opende in een winkelcentrum in Clackamas, Oregon in de Verenigde Staten. De schutter beroofde daarna zichzelf van het leven. Dat maakte de lokale politie bekend.

Ten minste een persoon raakte gewond. Getuigen hoorden rond de 60 schoten tussen het winkelende publiek. Daarna brak een chaos uit.

De eerste melding van de schietpartij kwam rond 15.30 uur lokale tijd.

'Verloren jaar voor uitzendbranche'

Voor de uitzendbranche is 2012 een 'verloren jaar'. Dat stelt het economisch bureau van ABN AMRO woensdag in een analyse van de sector. Volgens de bank krimpt de sector dit jaar met anderhalf procent. In 2011 groeide de omzet van de uitzendbureaus nog met 8,6 procent.

De uitzendbureaus kunnen ook in de eerste helft van volgend jaar nog niet rekenen op herstel, vermoedt de bank. Wel wordt het sentiment bij de belangrijkste afnemer van de uitzendbureaus, de industrie, positiever. Maar dat weegt niet op tegen de tegenvallende cijfers over onder meer de werkloosheid en het aantal openstaande vacatures.

De bank verwacht dat de economie volgend jaar weer langzaam op stoom komt. De sectoren die daarbij het eerst aantrekken, zoals de industrie, de transportsector en de groothandel, zijn vaak goede klanten van de uitzendbureaus. Ruim een derde van alle uitzendkrachten is in deze sectoren actief. Mede door de groei in deze sectoren verwacht ABN AMRO dat de uitzendbranche over heel 2013 wel een omzetstijging kan laten zien van anderhalf procent.

De groei van de uitzendbureaus volgend jaar kan geen kentering teweegbrengen op de arbeidsmarkt. ABN AMRO verwacht dat de werkloosheid verder zal oplopen van 6,4 procent dit jaar naar 7,1 procent volgend jaar. De economie groeit volgens de bank volgend jaar met 0,2 procent.

'Groeiremmer blijkt meisjes onvruchtbaar te maken'

Groeiremmers die sinds de jaren zeventig door duizenden Nederlandse kinderen zijn geslikt kunnen leiden tot ernstige vruchtbaarheidsproblemen. Meisjes moeten onmiddellijk stoppen met het innemen van de middelen, concluderen het Erasmus MC en het UMC Groningen volgens het AD uit onderzoek onder honderden ex-gebruikers.

Een op de drie vrouwelijke ex-gebruikers bleef gemiddeld veertig maanden ongewild kinderloos. Ruim een kwart onderging uiteindelijk een vruchtbaarheidsbehandeling. Bijna de helft was langer dan een jaar bezig zwanger te worden. Normaal is tachtig procent binnen een jaar zwanger.

Bij een op de zes vrouwen bleken de eierstokken snel te verouderen. Op hun 35ste zouden zij al voortekenen hebben van de overgang.

Het is niet bekend hoeveel vrouwen door de middelen volledig onvruchtbaar zijn geworden. Onderzoeker Emile Hendriks zegt in de krant dat de middelen tot eind jaren negentig in alle ziekenhuizen werden verstrekt. De afgelopen tien jaar gebeurt dat alleen nog in academische medische centra. De vraag zou zijn afgenomen omdat lange vrouwen nu geaccepteerd zijjn.

Kinderartsen is nu geadviseerd de middelen alleen in extreme gevallen toe te dienen. Voorheen kregen meisjes de middelen als ze langer dan 1,80 meter dreigden te worden. Bij jongens werd 1,94 meter aangehouden.

In 2004 werd tot het onderzoek besloten omdat Australische onderzoekers vermoedens hadden dat het middel tot verminderde vruchtbaarheid leidt. Bij honderden vrouwen is een echo gemaakt van hun eierstokken en bloed geprikt. Ook hebben ze een vragenlijst ingevuld.

Amsterdam komt met blowverbod op scholen

Amsterdam voert een blowverbod op schoolpleinen in. De maatregel moet 1 januari ingaan, schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een beleidsbrief. Op sommige middelbare scholen en ROC's wordt volgens de burgemeester tijdens schooltijd veel geblowd. Veel scholen treden hier tegen op, maar zouden soms niet genoeg bevoegdheden hebben om dit aan te pakken. De gemeente gaat scholen die hier niet tegen optreden opdragen dit op te pakken.

Van der Laan wil ook een blowverbod op speeltuinen invoeren. Hij wijst e in de brief op dat speeltuinen zijn bedoeld voor kinderen en dat blowen daar veel overlast kan veroorzaken. Een eerder blowverbod in Amsterdam werd door de Raad van State afgeschoten omdat iets dat al verboden is niet nog eens kan worden verboden. Op verzoek van Amsterdam is de Opiumwet daarom aangepast, waardoor het volgens Van der Laan nu alsnog mogelijk is plaatselijke blowverboden in te voeren.

Van der Laan schrijft verder dat bezoekers van coffeeshops in Amsterdam geen uittreksel uit het Nederlands bevolkingsregister hoeven te tonen. Die eis van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is landelijk ingevoerd om drugstoerisme tegen te gaan. Dat toerisme veroorzaakt vooral in het zuiden van het land overlast.

Amsterdam wordt jaarlijks door zes tot zeven miljoen toeristen bezocht. Een derde daarvan bezoekt een coffeeshop, maar dat zijn volgens Van der Laan geen overlastgevende toeristen. Hij vreest dat zij hun toevlucht zoeken bij straathandelaren als zij zonder uitreksel niet meer bij een coffeeshop terecht kunnen.


Amsterdam komt met blowverbod op scholen (Foto: Novum)

Viecuri stelt twee radiologen op non-actief

Twee radiologen van het Limburgse ziekenhuis Viecurie zijn op non-actief gesteld. Het ziekenhuisbestuur besloot daartoe na een onafhankelijk onderzoek door een radioloog van een ander ziekenhuis, meldt Viecuri op zijn website. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte gebracht.

Bij de twee radiologen was een gebrek aan vertrouwen, samenwerking en communicatie, concludeerde de radioloog van het andere ziekenhuis. Dat komt volgens bestuursvoorzitter Arie van Alphen door botsende karakters. Door de slechte werkverhoudingen werd informatie over patiënten moeizaam aan elkaar overgedragen.

"Ook waren de betrokken radiologen voor collega's bij tijd en wijle moeilijk bereikbaar. Dat kunnen en willen we ons als ziekenhuis niet veroorloven", schrijft Van Alphen in een verklaring.

Het bestuur van de afdeling radiologie bracht het ziekenhuisbestuur in september op de hoogte over de problemen op de afdeling. Het ziekenhuisbestuur besloot in oktober een externe radioloog in te schakelen, die in november verslag uitbracht. Het rapport wordt niet openbaar gemaakt.

Bij de afdeling radiologie werken twaalf specialisten. De afdeling blijft open.

Geen bom in pakketje Herten

Een verdacht pakketje dat dinsdagavond in het Limburgse Herten werd bezorgd blijkt geen explosieven te bevatten. Bomexperts concludeerden een halfuur voor middernacht dat de inhoud van het pakketje ongevaarlijk is, meldt de politie.

Het pakketje was via de post bezorgd bij een woning aan de Broekveeweg. Toen de bewoners het rond 18.30 uur openden leek er volgens de politie een bom in te zitten. Omdat het er professioneel uit zag, werd de straat afgezet. Twintig woningen werden geëvacueerd.

De meeste bewoners konden terecht bij familie of bekenden, twaalf bewoners zijn opgevangen in een sporthal in Herten. De politie heeft het pakketje meegenomen voor verder onderzoek.

Het verhaal van San Andreas in een notendop

Het wachten op GTA V duurt nog wel een tijdje, daarom is GTA San Andreas vanaf vandaag te koop op PlayStation Store. De game is al een tijdje ook verkrijgbaar op Xbox Live. Een prijs voor de game is nog niet bekendgemaakt.

Om dit te vieren heeft Rockstar een twintig-minuten durende video uitgebracht die dieper ingaat op het begin van het verhaal uit San Andreas met nieuwe beelden. Alle personages komen aan bod in de video. De game kwam in 2004 uit voor PlayStation 2, Xbox en pc. Volgend jaar ligt Grand Theft Auto V in de winkels die zich afspeelt in Los Santos en omstreken.

Oprichter Bungie kondigt mobiele shooter aan

Alex Seropian, mede-oprichter van Bungie, Halo veteraan en mede-oprichter van de nieuwe studio Industrial Toys, heeft het eerste project van deze nieuwe studio aangekondigd. Dit project is een mobiele science-fictionshooter die de naam Morning Star zal dragen.

Dit spel staat geplanned voor een release in mid-2013, en zal verschijnen voor iOS. Tim Harris, een designer voor Industrial Toys, heeft het volgende te zeggen: “Our totally unreasonable goal is to completely change the expectations core gamers have for their mobile games, and with that comes a bunch of dialogue about what we’re doing and whether it’s gonna work or not.”

Dit spel vind plaats aan boord van de MSRV-Joplin, een onderzoekschip dat zoekt naar een signaal dat ergens in het zonnestelsel uitgezonden word, en speelt zich 120 jaar in de toekomst af.

FOK! wat een weer...Enkele winterse buien

Goedemorgen! Gisteren vielen er vooral in het noorden van het land sneeuwbuien en dat leverde op sommige plaatsen een sneeuwdekje op van een paar centimeter. Elders in het land waren de buien wat lichter van aard en langs de kust kwam ook regen voor. Vandaag hebben we eigenlijk hetzelfde weerbeeld.

Er vallen enkele winterse buien, maar in de kustprovincies zullen die vandaag voornamelijk uit regen bestaan. Landinwaarts valt er meestal sneeuw en vooral in het oosten kan deze sneeuw ook wel even blijven liggen. Vlak aan zee kan het door een aanlandige wind nog 5 graden gaan worden, terwijl de temperatuur in het binnenland maar nét boven het vriespunt uitkomt. De wind komt uit een westelijke richting en is matig tot vrij krachtig. Morgen is het nog vrij koud weer, maar op vrijdag komt er belangrijk zachtere lucht het land binnen en dan zijn de problemen met gladheid wel voorbij.

Veel sneeuw viel er in de middelgebergten van Europa, maar ook daar zal de zachtere lucht terrein gaan winnen en zal de vorstgrens flink gaan stijgen. Verder nog steeds héél veel regen in het zuidoosten van Europa.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

WinterplaatjeDe winterplaatjes van KlapMongeaul uit Eemnes zijn werkelijk prachtig!Teasertrailer voor March of the Eagles

Paradox Iinteractive heeft een teasertrailer uitgebracht voor hun aanstaande RTS March of the Eagles. In de video krijgen we een eerste blik op wat het strategiespel ons gaat bieden. Paradox is naast de uitgever ook de ontwikkelaar van March of the Eagles.

Het spel speelt zich af tussen 1805 en 1820 tijdens de Napoleontische oorlog. Je speelt als één van de Europese grootmachten in een strijd om de heerschappij over het Europese continent.

March of the Eagles komt in het eerste kwartaal van 2013 uit op pc.

Kerstverhalenwedstrijd 2012

December is een maand van tradities. En dus kun je ook dit jaar meedoen met de Kerstverhalenwedstrijd van FOK!. Schrijf jij hét kerstverhaal van 2012? Dit jaar is het thema: "Een spannende Kerst"

Om mee te doen kun je je kerstverhaal tot en met 17 december insturen. Inzendingen mogen maximaal 1.000 woorden lang zijn. 

De beste vijf verhalen worden beloond met een boekenpakket dat beschikbaar is gesteld door Uitgeverij Atlas Contact. Het boekenpakket bestaat uit de volgende titels:

  

Meer informatie over deze wedstrijd vind je hier.

BŔtatrailer voor Hawken

Adhesive Games heeft een trailer uitgebracht voor hun mechshooter Hawken. Het is een cinematic trailer ter promotie van de open bèta die op 12 december van start gaat. Helaas dus geen gameplay in de video, maar daarom niet minder mooie plaatjes.

Hawken zou eigenlijk 12 december in zijn definitieve vorm uitkomen. De ontwikkelaars hebben echter aangegeven meer tijd nodig te hebben om feedback uit de gesloten bèta te kunnen verwerken. Er is nog geen nieuwe releasedatum aangekondigd. Hawken gaat uitkomen voor Windows.

'Next-gen codenamen bekend'

De site SemiAccurate heeft een blik vol geruchten op het internet losgelaten over de next-gen consoles van Microsoft en Sony. De codenamen en processoren vliegen ons weer om de oren.

Volgens de site heet de nieuwe console intern bij Microsoft 'Kryptos' en niet 'Durango' zoals eerder gedacht werd. Via interne bronnen bij Microsoft hebben zij gehoord dat de next-gen op een AMD-chip genaamd Oban moet gaan draaien. Deze Oban-chip zou eind 2012 in productie moeten gaan maar volgens de site zijn er problemen met de kwaliteit van de chip. Hierdoor zijn er vertragingen. 

De interne naam voor PlayStation 4 is 'Thebes' volgens de site en AMD levert hiervoor ook de processor. De processor moet rekenkracht en grafische dingen afhandelen. Met 8 of 16 Gigabyte aan werkgeheugen moet het toestel de volgende generatie spellen moeiteloos in Full HD en natuurlijk in 3D draaien. De AMD-chip van 'Thebes' wordt waarschijnlijk gemaakt bij Global Foundries of IBM en gaan in productie na de Obanchip van Microsoft. Volgens de site komt de nieuwe PlayStation in de lente of herfst van 2014.

Geruchten zat dus. Het is afwachten of deze interne bronnen gelijk hadden of dat de oom van die zus van die vage Facebookvriendin, die wel eens bij de bakker op de hoek van die Microsoft-medewerker komt, gelijk heeft.

Crysis 3 haalt max uit consoles

Crysis 3 haalt alles wat mogelijk is uit de huidige consoles volgens Cevat Yerli, de baas van Crytek. Volgens hem is er geen procent processorkracht over dat niet gebruikt wordt door de game.

"Crysis 3 haalt zeker weten de max uit de consoles. Er is niet eens meer een procent over", zei Yerli. "Er is geen andere game op deze consoles die er technisch beter uitziet dan Crysis 3, klaar. De meeste games zijn technisch nog niet eens bij Crysis 2. Ik heb het niet over stijl, want dat is subjectief, maar puur over het feit wat we in Crysis 2 gestopt hebben op Xbox 360 en PlayStation 3, ik moet het vandaag de dag nog in een andere game zien gebeuren."

Volgens hem is dat de reden waarom Crytek twee jaar geleden al durfde te zeggen dat Crysis 3 gebruikmaakte van een engine die klaar voor next-gen is. Het bedrijf vindt de engine superieur aan die van de laatste Halo en Gears of War, want zij gebruiken veel meer data en detail in de beelden. De pc is volgens Yerli twee niveaus verder op de consoles.

Of het er allemaal zo mooi uitziet en vooral of het zonder hakken of stoten loopt zien we 21 februari, als Crysis 3 uitkomt voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Crysis 3

Psychopaatje Micha Kat

We hebben het nogal eens over de voor- en nadelen van internet. Het triviale, het vluchtige of juist het extreme. De uitwassen die de sociale media met zich meebrengen. De domheid tegenover de veelheid aan oneindige informatie. Leuke zaken om het over te hebben en op zich zijn deze discussies ook prima middelen om te leren omgaan met het internet.
Tot je bij misschien wel de meest bizarre vorm aankomt: de complottheoriewebsites!

Noord-Korea lanceert raket

Noord-Korea heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een raket gelanceerd. Dat meldde het Zuid-Koreaanse Ministerie van Defensie.

Noord-Korea zegt een satelliet in de ruimte te willen brengen, maar alom wordt gevreesd dat ze geen vreedzame doelen nastreven met de lancering.

De NAVO vreest dat de lancering de verhoudingen in de regio op scherp zet. Vooral buurland en aartsrivaal Zuid-Korea is bevreesd. De raketten zouden uiteindelijk een nucleaire lading kunnen krijgen. In mei mislukte de poging van Noord-Korea om een raket te lanceren.

Noord-Korea lanceert raket
Noord-Korea lanceert raket (Foto: ANP)

Veel minder ziekenhuizen voor kankerpatiŰnt

Veel ziekenhuizen zullen komend jaar moeten stoppen met behandelingen van bepaalde vormen van kanker. Zij kunnen niet voldoen aan nieuwe kwaliteitsnormen voor kankerbehandeling die de Stichting Oncologische Samenwerking (Soncos) heeft opgesteld. Dat concluderen kankerdeskundigen, meldt Medisch Contact woensdag.

Voor de behandeling van maagkanker geldt dat 53 van de 94 ziekenhuizen nu nog niet voldoen aan de gestelde normen. Voor endeldarmkanker gaat het om 24 ziekenhuizen, licht oncoloog en Soncos-voorzitter Koos van der Hoeven toe.

Nederland scoort bij de behandeling van sommige kankersoorten, zoals maagkanker, niet goed in vergelijking met de rest van Europa. Daarom vonden de radiologen, oncologen en oncologisch chirurgen, verenigd in Soncos, het tijd voor strengere kwaliteitsnormen. In de normen, die eind vorige maand werden goedgekeurd door drie wetenschappelijke verenigingen, staan algemene eisen voor ziekenhuizen en specifieke normen per kankersoort.

Onder meer is vastgelegd hoeveel operaties er minimaal jaarlijks moeten plaatsvinden om kwaliteit te garanderen, maar ook eisen met betrekking tot wachttijden en infrastructuur en het aantal verpleegkundigen dat een extra oncologische opleiding heeft.

De kankerdeskundigen hopen met de nieuwe normen de kwaliteit van kankerbehandeling te verbeteren. Bijkomend gevolg is centralisatie van bepaalde behandelingen in ziekenhuizen. "Het is een normeringsdocument. Het kan tot gevolg hebben dat er gecentraliseerd moet worden, maar daar is het niet voor geschreven", aldus Van der Hoeven.

Door strengere normen voor operaties van slokdarmkanker en centralisatie van de behandeling ervan is de overleving van deze patiënten al aantoonbaar verbeterd, zeggen de deskundigen. Hetzelfde zou gelden voor maagkanker en zaadbalkanker.

Vorige maand werd bekend dat zo'n veertig ziekenhuizen niet voldoen aan de Europese richtlijnen voor borstkankerbehandeling. Om kwaliteit te waarborgen pleit ook KWF Kankerbestrijding voor scherpere normen voor borstkankerzorg.

China gaat VS voorbij bij aanvraag patenten

China heeft voor het eerst meer patenten aangevraagd dan de Verenigde Staten. Dat meldt het agentschap van de Verenigde Naties dat over patenten gaat dinsdag. China vroeg vorig jaar ruim vijfhonderdduizend patenten aan.

Wereldwijd werden vorig jaar 2,14 miljoen patenten aangevraagd, stelt de VN-Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom. Dat is acht procent meer dan een jaar eerder. De Chinezen vroegen er daarvan 526.000 aan, de VS 504.000.

In 2010 werd China al de nummer twee op het gebied van patentaanvragen, toen het land Japan inhaalde. Japan heeft vorig jaar 343.000 patenten aangevraagd.

De Europese Unie vroeg 143.000 patenten aan, 5,4 procent minder dan in 2010. Het aantal aanvragen ligt nog wel boven het niveau van 2009, toen de EU 135.000 patenten aanvroeg.

Negentig procent rechters Egypte voor boycot

Negentig procent van de rechters in Egypte wil zaterdag geen toezicht houden op het referendum over de omstreden nieuwe grondwet. Dat heeft de voorzitter van de rechtersvereniging, Ahmed el-Zind, dinsdag gezegd.

Het wegblijven van de rechters leidt er waarschijnlijk niet toe dat het referendum niet doorgaat, maar het roept wel verdere twijfels op over de rechtmatigheid van het grondwetgevende proces.

Als er niet genoeg rechters zijn om op het referendum toe te zien wordt de stemming mogelijk over een aantal dagen uitgespreid. Een kleine groep rechters die trouw zijn aan president Mohammed Morsi heeft gezegd het referendum niet te zullen boycotten.

Egypte is sterk gepolariseerd door de ontwerpgrondwet, die haastig door een islamistische meerderheid is goedgekeurd ondanks een boycot door de seculiere en christelijke oppositie.

Vijftien jaar cel voor roofmoord 's-Graveland

Een 34-jarige man is dinsdag veroordeeld tot vijftien jaar cel voor een roofmoord. De rechtbank in Amsterdam acht hem schuldig aan de dood van de 63-jarige Gooise aannemer Ton Boomgaard bij een overval op zijn huis aan de Loodijk in 's-Graveland. Tegen de man uit Almere was achttien jaar geëist. De rechtbank beticht hem van 'grote gewetenloosheid'.

De overval werd in februari 2009 gepleegd met twee anderen, die later worden berecht. De rechters konden niet vaststellen dat de 34-jarige verdachte het slachtoffer heeft doorgeschoten. Toch is hij veroordeeld voor doodslag, onder meer omdat zijn dna is aangetroffen in de woning. Hij moet de weduwe van de overledene een ton betalen.

Nadat de vrouw van Boomgaard de deur had geopend, schoot haar man haar te hulp. Hij raakte verzeild in een worsteling met de overvallers, die bivakmutsen droegen. Daarna werd Boomgaard vastgebonden op een stoel en door zijn hoofd geschoten. Zijn vrouw en twee kleinkinderen die in het huis aanwezig waren, werden in de kelder opgesloten en bleven ongedeerd. De overvallers gingen er met sieraden en geld vandoor.

De straf viel zwaarder uit omdat de man drie maanden na de overval een gewapende overval op een andere woning pleegde. Voor die overval is hij al veroordeeld.

Waarschuwingssysteem voor machinist bij rood sein

NS en ProRail voeren een extra waarschuwingssysteem in zodat machinisten weten dat er een rood sein nadert. Dat melden NS en ProRail in reactie op het dinsdag gepresenteerde onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de treinbotsing in Amsterdam in april.

Het nieuwe waarschuwingssysteem voor machinisten gaat zo'n vijftig miljoen euro kosten. Aanvullend komt er ook een systeem voor de verkeersleiding waarmee automatisch wordt gemeld dat een trein door een rood sein is gereden.

In afwachting van het nieuwe treinbeveiligingssysteem ERMTS, dat voor 2016 gepland staat, willen NS en ProRail meer investeren in het systeem ATB-vv. Dat systeem zorgt ervoor dat treinen die met een snelheid van minder dan veertig kilometer per uur een rood sein naderen, automatisch worden stilgezet. Aan het einde van dit jaar moeten 2500 seinen met dit systeem zijn uitgerust, wat zo'n 25 miljoen euro gaat kosten.

Daarnaast wordt in de dienstregeling meer tijd ingepland voor treinen om elkaar te kruisen of passeren. Verder wordt een rood sein alleen nog op 'logische' plekken voor de machinist gegeven en wordt het systeem dat gevaarlijke situaties in het spoorboekje automatisch herkent verder uitgebreid.

De NS laat verder een extern onderzoeksbureau het materieel doorlichten. Onder meer het interieur van treinen moet zo veiliger worden.

Bij het ongeluk botsten een intercity en sprinter op elkaar nadat de sprinter een rood sein miste. Van de ongeveer 425 inzittenden raakten er ten minste 190 gewond, van wie ruim twintig ernstig. Een vrouw overleed.

Volgens de OVV bleef het passeren van het rode sein bij de treinbotsing onopgemerkt door zowel de machinist zelf, als de verkeersleiding en andere treinen. Dat gebeurde mede omdat waarschuwingssystemen ontbraken en de dienstregeling te krap was.

Beleef Top Gun opnieuw in IMAX 3D

Paramount Pictures heeft officieel aangekondigd dat Top Gun, de kaskraker van regisseur Tony Scott, opnieuw in de bioscoop zal verschijnen. De film wordt ditmaal uitgebracht in IMAX 3D.

Top Gun, die alweer dateert uit 1986, maakte van Tom Cruise een wereldster en mag inmiddels beschouwd worden als een klassieker. Onder begeleiding van wijlen Tony Scott is de film opnieuw onder handen genomen voor een heruitgave met haarscherpe 3D beelden die de kijker het avontuur opnieuw moet laten beleven.

Top Gun moet op 8 februari 2013 verschijnen in enkele bioscopen die IMAX ondersteunen en zal daar slechts zes dagen te zien zijn. Kort daarna op 19 februari volgt de Blu-ray 3D uitgave en voor wie geen 3D televisie bezit, verschijnt er ook een Blu-ray 2D uitgave met daarop vele extra's, waaronder een zesdelige documentaire over het maken van de film, interviews met Tom Cruise, en beelden van achter de schermen.

Laatste reviews en specials
review
Remnant II
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
©FOK.nl e.a.