Mass Effect 3: Wii U

Als je het oppervlakkig bekijkt ziet het er goed uit: een van de beste games van het jaar als lanceertitel op Wii U. Een actiegame met RPG-elementen die, ondanks controverse rondom het einde, veelgeprezen is. Toch blijkt de Wii U-versie van Mass Effect 3 een onaantrekkelijke aanbieding.

Zodra je de singleplayer opstart moet je een interactieve comic spelen die je vliegensvlug de belangrijkste keuzes uit de eerste twee delen laat maken. Als je die twee delen niet hebt gespeeld, ga je echter veel missen. ME3 maakt ontzettend veel referenties naar de voorgaande delen die je simpelweg niet zult begrijpen.

Is deze Wii U-versie dan voor de speler die die games op een ander platform heeft gespeeld en nu deel drie op Wii U wil proberen? Maar dan kun je je exacte Shepard niet meenemen en een aantal van de wat kleinere keuzes kun je niet via de interactieve comic repliceren.

In ruil voor die compromis krijg een aantal GamePad-functies. Je kunt bijvoorbeeld ME3 volledig op de controller spelen, toch wel tof. Als je op de tv speelt kan de GamePad als 'power wheel' fungeren. In plaats van midden in de actie te hoeven pauzeren, kun je dus snel op het juiste icoontje op het scherm tikken. Verder is het scherm ook een kaart, maar in een lineaire game als ME3 heb je daar niet veel aan.

Of de Wii U-versie mooier is of beter draait dan de andere consoleversies weet ik niet. Het verschil is in ieder geval niet merkbaar, tenzij je obsessief screenshots en filmpjes gaat vergelijken. De 'From Ashes'-DLC is in deze versie inbegrepen. Vreemd genoeg kondigde EA aan dat ze niet zeker wisten of ze ook de 'Omega'-DLC en andere toekomstige uitbreidingen naar de Wii U-versie gaan brengen.

De toffe multiplayermodus zit ook in deze versie, maar door de zeer geringe player base is deze zo goed als waardeloos. Ik heb een half uur naar potjes gezocht, met alle categorieën op 'any'. In die tijd heb ik slechts één potje met één andere speler gespeeld. ME3 is in Amerika al een tijdje uit, je zou verwachten dat er toch meer spelers rondhangen.

Het grootste probleem van deze Wii U-versie is echter de prijs. Mass Effect 3 voor Wii U ligt voor 60 euro in de winkels. Voor ongeveer datzelfde geld kun je nu ook de Mass Effect Trilogy voor PS3, 360 of pc halen. Mass Effect 3 zelf kun je al voor een euro of 20 op die platformen scoren. EA vraagt dus een veel te hoge prijs voor de Wii U-versie.

Conclusie:
Hoe je het ook wendt of keert, Mass Effect 3 blijft een van de beste games van het jaar. Dat geldt ook voor de Wii U-versie. De GamePad-functies zijn aardig, maar je moet er te veel voor opgeven. Zo wordt deze versie misschien niet met DLC ondersteund, is de multiplayer een leeg woestijn en kost het in vergelijking met de andere versies erg veel geld.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Technisch gelijkwaardig aan de andere versies - Veels te duur 7
+ Leuke GamePad-functies - Toekomstige DLC wordt misschien niet ondersteund
- Multiplayer is leeg


Gespeeld op Wii U, ook beschikbaar op PlayStation 3 Xbox 360 en Windows.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.