Spong: Bouterse zal altijd vrezen voor vervolging

bennootje

Desi Bouterse zal zijn leven lang vrezen dat het Surinaamse volk hem zijn presidentschap ontneemt en de amnestiewet terugdraait. Hij kan dan alsnog worden vervolgd voor de Decembermoorden die dertig jaar geleden zijn gepleegd. Dat zei advocaat Gerard Spong zaterdag bij de herdenking van de moorden in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam, schrijft het Surinaamse dagblad De Ware Tijd.

Spong wees er volgens de krant op dat voormalige juntaleden in Argentinië ook amnestie kregen, maar alsnog berecht worden voor mensenrechtenschendingen. Voorlopig is het presidentschap voor Bouterse volgens Spong een ontsnappingsroute. Uiteindelijk zou het Surinaamse volk het heft in eigen hand moeten nemen om af te rekenen met de moordenaars.

Het proces rond de moorden, dat in 2007 van start ging, wordt geplaagd door vertragingen. In april werd de zogenoemde amnestiewet aangenomen door het Surinaamse parlement. Hierdoor kan Bouterse vrijuit gaan. De diplomatieke relatie met Nederland is na het aannemen van de amnestiewetwet bekoeld.

De militaire rechtbank liet destijds weten zich niet bevoegd te achten een uitspraak te doen over de invloed van de amnestiewetwet op de voortgang van het proces. Het OM kreeg de opdracht uit te zoeken of de amnestiewet in strijd is met de grondwet. Er zou een constitutioneel hof moeten worden opgericht om de amnestiewet te toetsen. Hier zou inmiddels een concept voor klaarliggen.

Net als ieder jaar zijn de moorden zowel in Suriname als in Nederland herdacht. In Suriname gebeurde dat met een dienst bij Fort Zeelandia in Paramaribo, waar de moorden op 8 december 1982 werden gepleegd.