[CT] Australië verslaat Nederland na verlenging

De Nederlandse hockeymannen hebben de finale van de Champions Trophy verloren. De ploeg van bondscoach Paul van Ass moest in een spannende finale pas na een golden goal in de verlenging buigen voor het gastland: 2-1.

Nederland en Australië – die eerder dit toernooi al doelpuntloos gelijkspeelden – hielden elkaar ook in de openingsfase van de finale in evenwicht. Het gastland had wel wat meer cirkelpenetraties, zoals dat zo mooi heet, maar was daarom niet gevaarlijker dan Oranje.

Het was Nederland dat na twintig minuten de eerste strafcorner van de wedstrijd kreeg. Jeroen Hertzberger stond op dat moment niet in het veld en daarom nam Sander Baart plaats op de kop van de cirkel. En met succes. De Belgische Nederlander pushte de bal hoog en onhoudbaar voor de keeper in het doel: 0-1.

De Australiërs – die al vier duels geen tegentreffer hadden geïncasseerd – leken niet onder de indruk en gingen meteen op zoek naar de gelijkmaker. Jamie Dwyer vond echter doelman Jaap Stockmann op zijn weg en de eerste Australische corner leverde ook niets op.

Maar toen de Kookaburra’s vlak voor rust hun tweede strafcorner mochten nemen was het wel raak. Russel Ford was het eindstation van een geslaagde variant: 1-1. De Aussies duwden door en kregen op slag van rust zelf een strafbal toen lijnstopper Klaas Vermeulen de derde Australische corner met zijn lichaam uit het doel werkte.

Dwyer nam plaats achter de bal om zijn ploeg naar de 2-1 te duwen, maar Stockmann – die al het hele toernooi een hoog niveau haalt - hield zijn voormalige teamgenoot bij Bloemendaal van het scoren af.

Na de pauze stond Nederland lange tijd onder grote druk, maar de kansen die Australië in die periode kreeg werden keurig door uitblinker Stockmann gered. Pas halverwege het tweede bedrijf wist Oranje de vijandelijke cirkel ook weer een paar keer te bereiken en dat leidde een leuke slotfase in.

Australië was elf minuten voor tijd dichtbij een voorsprong toen het zijn vijfde corner mocht nemen, maar weer lag Stockmann dwars. Meteen daarna had Oranje bijna een voorsprong te pakken, maar de mooie pass van Floris van der Linden werd door Hertzberger gemist en Baart kreeg er zijn stick vervolgens ook niet meer goed achter. Nog geen minuut later moest Stockmann weer redding brengen op een snoeihard schot van Mark Knowles.

En zo golfde het spel op en neer, maar waren de beste kansen in de laatste acht minuten zowaar voor de Oranjemannen. Uitgerekend in die fase kreeg het gastland weer een corner, maar Stockmann gaf ook nu geen duimbreed toe en redde fraai.

Daardoor stond er na zeventig minuten nog steeds 1-1 op het scorebord en moest er worden verlengd. In de paar minuten die de verlenging duurde was Australië weer de betere en dat resulteerde uiteindelijk in de golden goal van Kieran Govers, die de bal snoeihard in het Nederlandse doel ramde, waardoor de Trophy voor de vijfde keer op rij naar de Aussies gaat.