FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 december 2012

NS introduceert Langstudeerbonus: ¤ 50 korting

NS introduceert langstudeerbonus: € 50 korting!

Je studeert al een tijdje. Je doet je best, geniet links en rechts ook nog wat en opeens gebeurt het: je bent officieel geen student meer, maar langstudeerder. Je gaat (net) te lang door met je studie. Of van de andere kant: je studiefinanciering is net te kort voor je studie.

Hoe dan ook, opeens heb je het zwaar te verduren. Maandenlang hangen er langstudeerboetes boven je hoofd. En ook al worden die boetes teruggedraaid, je raakt door nieuwe wetgeving binnenkort wel je gratis OV-abonnement kwijt.

Studentenreisproduct vervalt

Per 1 januari 2013 vervalt voor langstudeerders hun zogenaamde studentenreisproduct. Dat betekent dat je vanaf dat moment je eigen abonnement moet regelen. En daar natuurlijk ook zelf voor moet betalen. Dat kan zomaar behoorlijk in de kosten lopen.

Alle beetjes helpen

NS wil jou, als langstudeerder, een hart onder de riem steken. Een kleine financiële meevaller bieden voor de trouwe treinreiziger die je vaak al jaren bent. En daarom introduceert NS de Langstudeerbonus. Elke student van wie het studentenreisproduct vervalt, en dat zijn er per 1 januari 2013 maar liefst 30.000, krijgt € 50 korting op een nieuw NS-abonnement. Scheelt toch weer!

Wat voor jou, € 50 korting?

Ben jij één van die 30.000 langstudeerders? Pak die korting dan mooi mee en kies hier het abonnement dat het beste bij je past. En als je toch aan het klikken bent: doe ook mee met onze Facebook-actie en maak kans op een tiendubbele bonus, oftewel € 500 reistegoed!

VS bereiken op 31 december schuldenplafond

De schulden van de Verenigde Staten bereiken op 31 december aanstaande de daarvoor afgesproken limiet. Het land zal dan een aantal uitzonderlijke maatregelen treffen om volgend jaar 200 miljard dollar aan tekorten te financieren. Dat zei minister van Financiën Timothy Geithner woensdag.
 
'Vanwege de grote onzekerheid' omtrent belastingverhogingen en bezuinigingen, ofwel de fiscal cliff, is het nog niet duidelijk voor hoe lang de uitzonderlijke ingrepen van kracht blijven. Volgens Geithner kan de Amerikaanse overheid onder normale omstandigheden ongeveer 2 maanden vooruit met 200 miljard dollar.

VS bereiken op 31 december schuldenplafond
VS bereiken op 31 december schuldenplafond (Foto: ANP)

[Premier League] Stoke klopt Liverpool op Boxing Day

Liverpool is op de traditionele speeldag in de Premier League op Boxing Day tegen de zesde nederlaag van het seizoen opgelopen. De ploeg van trainer Brendan Rodgers kwam in het Britannia Stadium weliswaar vroeg op voorsprong, maar ging uiteindelijk met duidelijke cijfers onderuit: 3-1.

Stoke springt door de overwinning in de stand over Liverpool heen. De Potters staan achtste, de Reds handhaven zich met een tiende plaats net in het linkerrijtje.

Een overtreding op Luis Suarez leverde Liverpool al in de eerste minuut een penalty op, die door Steven Gerrard werd benut. Stoke liet echter snel daarna zien niet voor niets thuis nog ongeslagen te zijn. Door goals van Jonathan Walters en Kenwyne Jones stond de thuisploeg amper tien minuten na de openingstreffer met 2-1 voor. Walters maakte er een paar minuten na rust met zijn tweede van de avond 3-1 van.

Tottenham Hotspur klom naar de vierde plaats in de Premier League door Aston Villa in Birmingham met 4-0 te verslaan. Nadat Jermain Defoe de score in de 58e minuut had geopend, eiste Gareth Bale met een loepzuivere hattrick de hoofdrol voor zich op. Voor Aston Villa was het de tweede oorwassing in vier dagen tijd. Zondag werd tegen Chelsea met 8-0 verloren. Aston Villa staat zestiende in de Premier League.

Vrolijk K.feest

Menigeen beschouwt december als een gezellige maand, lekker samen liedjes bij de openhaard blèren. Voor mij hoeft dit allemaal niet, doe maar gewoon. In de categorie feesten in december, beginnend met een K, vind kerst het minst leuk. Niet dat ik andere feesten in de maand december, beginnend met een K, kan bedenken. Maar kerstmis heb ik nooit begrepen. Niet dat ik geheel achterlijk ben, met kerst wordt de geboorte van Jezus-Christus gevierd (voor diegene dit het nog niet wisten). A die poespas rondom snap ik niet. Mijn hekel aan kerst-poespas kan ik indelen in drie divisies: ‘geloofsinterpretatie, gezellig doen en muziek’.

Vrouw op Sint Maarten uit takelwagen gegooid

Op Sint Maarten is een Panamese vrouw in de nacht van dinsdag op woensdag uit een takelwagen gegooid en daarna overreden door dezelfde wagen. Dat meldde de politie op basis van eerste onderzoek. De chauffeur van de takelwagen is aangehouden in verband met de dood van de 33-jarige vrouw.

Sint Maarten, een eiland met ruim 35.000 inwoners, was eerder dit jaar ook al het toneel van een aantal gewelddadige moorden. Zo werden op 9 december twee mannen doodgeschoten bij een bar na een ruzie om een vrouw. Ook werd een Amerikaans echtpaar in september vermoord door een bewaker, vermoordde in april een Guyanese man zijn vrouw waarna hij de hand aan zichzelf sloeg en werden in dezelfde maand twee mannen beschoten bij een bushalte met een machinegeweer.

Ook in de jaren daarvoor werden er opvallend veel moorden gepleegd. De autoriteiten maken zich vooral zorgen over negatieve publiciteit, maar de toeristen blijven niet weg van het eiland.

Rooney enkele weken uit roulatie met knieblessure

Manchester United moet het twee tot drie weken stellen zonder Wayne Rooney. De aanvalspartner van Robin van Persie heeft dinsdag op de training een gewrichtsband in zijn knie beschadigd. Hij miste daardoor woensdag al de met 4-3 gewonnen wedstrijd tegen Newcastle United.

Rooney ontbreekt in ieder geval in de competitiewedstrijden tegen West Bromwich Albion en Wigan Athletic. Ook het bekerduel tegen West Ham United moet hij laten schieten. De spits was dit seizoen tot nu toe goed voor zeven doelpunten in de Premier League.


Rooney enkele weken uit roulatie met knieblessure (Foto: Novum)

Doden door noodweer Irak

Door ongebruikelijk zware regenval zijn in het Iraakse dorp Mohammed Al-Sakran, enkele tientallen kilometers van Bagdad, huizen ingestort. Daarbij zijn een vrouw en drie kinderen om het leven gekomen. Dat heeft de politie woensdag gezegd.

Het huis stortte in de nacht van dinsdag op woensdag in. Drie kinderen en hun tante verloren het leven, de ouders van de kinderen bleven ongedeerd.

In Sadr City, een buitenwijk van Bagdad, stortten als gevolg van het noodweer lemen huizen in. Daarbij raakten vijf mensen gewond.

Niet eerder viel er deze winter zoveel regen in Bagdad. Straten liepen onder water en de Iraakse regering gaf iedereen als noodmaatregel een dag vrij.

Door tientallen jaren van oorlog, internationale sancties en achterblijvende investeringen is de infrastructuur in Irak er slecht aan toe. Hoewel sinds 2003 miljarden dollars zijn gespendeerd, zijn veel projecten door corruptie niet van de grond gekomen. Inwoners van Bagdad geven dan ook de regering de schuld van de schade.

De gouverneur van Bagdad, Salah Abdul-Razzaq, zei op de Iraakse staatstelevisie dat de autoriteiten drie tot vier dagen nodig hebben om het water uit de straten te pompen. Intussen is er noodopvang opgezet voor mensen die ontheemd zijn geraakt.

Doden door noodweer in zuiden VS

Het noodweer dat dinsdag losbarstte in het zuiden van de Verenigde Staten heeft aan zeker zes mensen het leven gekost. Meer dan negenhonderd vluchten zijn vanwege het noodweer afgelast.

Twee mensen kwamen om in Arkansas toen ze de controle over hun auto op de gladde weg verloren, over de middenstreep schoten, en inreden op een andere auto. In Oklahoma kwam een bejaarde vrouw om toen haar auto werd geramd door een vrachtwagen. Eerder kwam al een 28-jarige vrouw om bij een verkeersongeluk.

In Texas kwam een man om toen een boom omwaaide en op zijn auto terechtkwam. Een man in Louisiana liet het leven toen zijn huis door een boom werd getroffen.

Dinsdag kwamen 24 meldingen binnen van tornado's in Texas, Louisiana, Mississippi en Alabama. Meer dan honderdduizend mensen zitten zonder stroom. Delen van Illinois, Indiana en Kentucky worden woensdag mogelijk getroffen door sneeuwstormen.

Starbucks mengt zich in debat over 'fiscal cliff'

Koffieketen Starbucks gaat zich in de Verenigde Staten bemoeien met het politieke debat over de zogenoemde 'fiscal cliff'.

Het bedrijf vraagt werknemers die in en rondom Washington D.C. werken om de tekst 'Come Together' op de kopjes koffie te schrijven. Directeur van Starbucks Howard Schultz hoopt dat de boodschap op de koffiekoppen de politici in Washington tot inkeer doet komen.

De tekst verschijnt niet alleen op de koffiebekers van Starbucks. Het bedrijf heeft donderdag ook een advertentie in de Washington Post met een plaatje van een Starbucks-beker met de tekst er op.

De fiscal cliff is een reeks bezuinigingen en belastingverhogingen die automatisch ingaan op 1 januari, tenzij de Republikeinen en Democraten het voor die tijd eens kunnen worden over een plan om het begrotingstekort en de staatsschuld terug te dringen.

Thunderbirds-maker Gerry Anderson (83) overleden

De maker van de televisieserie Thunderbirds, Gerry Anderson, is woensdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Jamie gemeld op de website van zijn vader. Anderson had Alzheimer en het afgelopen halfjaar ging het slecht met zijn gezondheid.

Anderson werkte korte tijd als fotograaf en medewerker van de Britse luchtverkeersleiding. Op zeker moment besloot hij met een aantal vrienden het bedrijf AP Films op te richten. Er kwamen weinig opdrachten binnen en Anderson greep de kans dan ook met beide handen aan toen het bedrijf in 1956 werd gevraagd om een televisieserie met marionetten te maken, The Adventures of Twizzle.

Acht jaar later verscheen Thunderbirds voor het eerst op televisie. Het draait in de serie om de familie Tracy die overal ter wereld grote rampen bestrijdt met speciale apparatuur en futuristische machines. De familie Tracy kreeg hulp van Lady Penelope en haar butler, Parker.

Tunesiër sterft na eten 28 rauwe eieren

Een jonge Tunesiër is overleden na het eten van 28 rauwe eieren. Dat meldde het Tunesisch radiostation Shems FM woensdag.

De 20-jarige Dhaou Fatnassi uit de stad Kairouan schrokte de eieren in een ruk naar binnen, daartoe uitgedaagd door zijn vrienden die hem een onbekend geldbedrag in het vooruitzicht hadden gesteld.

De man kreeg na het winnen van de weddenschap buikpijn. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht. Bij aankomst bleek hij te zijn overleden.

Oud-Feyenoorder Aké (17) maakt debuut bij Chelsea

Nathan Aké zal tweede kerstdag van dit jaar niet snel meer vergeten. De pas 17-jarige Nederlandse middenvelder maakte vandaag zijn debuut in de Premier League voor Chelsea. De regerend Champions League-winnaar won met 0-1 van Norwich City.

Aké, die afgelopen zondag al tegen Aston Villa (8-0 winst) al plaats mocht nemen op de reservebank, verving in de slotfase matchwinnaar Juan Mata. Aké verruilde in december 2010 op 15-jarige leeftijd de jeugdopleiding van Feyenoord voor die van Chelsea.

Vorig seizoen werd de middenvelder gekozen tot grootste belofte van het jaar bij The Blues.

'Meer kans op infectie op koude werkdag'

Een combinatie van een lage temperatuur met een dag werken leveren een hogere kans op op een virusinfectie. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de Universiteit Antwerpen en Hasselt.

De onderzoekers lieten 1752 Belgen een dagboek bijhouden. Hiermee werd bewezen dat er een verband bestaat tussen werken of vrij zijn en de kans op infecties. "Tijdens het weekend hebben we minder, maar langere en meer intense contacten met vrienden en familie dan op werkdagen," legt professor Niel Hens uit.

Dit al eerder vermoede verband werd door de onderzoekers vervolgens naast gegevens over het weer gelegd. "Op koude en droge weekdagen bleken Belgen langere contacten te maken", legt Hens uit. "Van deze weersomstandigheden is tevens geweten dat ze virusoverdracht bevorderen en de kans op infectie verhogen."

Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten een rol spelen bij het voorkomen van seizoensgebonden infecties. Aangeraden wordt meer geïntegreerde studies te doen naar het verband.

Sharapova zegt af voor demonstratiepartij

Maria Sjarapova heeft een voor vrijdag geplande demonstratiewedstrijd tegen de Deense Caroline Wozniacki in Zuid-Korea moeten afzeggen. De Russische tennisster heeft last van een lichte nekblessure.

Sjarapova liet op haar Facebook-pagina weten dat ze noodgedwongen moet rusten totdat ze aan het einde van deze week afreist naar Brisbane voor het eerste toernooi van 2013. "Het spijt me voor al mijn fans in Korea, maar de dokter vindt dat ik een paar dagen niks mag doen", schreef de tennisdiva. "Ik maak het een andere keer goed."

Armstrong: nog één dag voor beroep

Voor Lance Armstrong verstrijkt donderdag de termijn waarop hij bij het internationaal sporttribunaal CAS in beroep kan gaan tegen zijn straf. De internationale wielrenunie UCI ontnam de Amerikaan 2 maanden geleden zijn zeven overwinningen in de Ronde van Frankrijk na bestudering van het voor Armstrong dodelijke Usadarapport.

Het Amerikaanse antidopingbureau was tot de conclusie gekomen dat Armstrong aan het hoofd stond van het meest geavanceerde dopingprogramma uit de sportgeschiedenis. De uitgesproken levenslange schorsing ging formeel op 6 december in. Armstrong had daarna 21 dagen om in beroep te gaan. In augustus zei hij al de dopingbeschuldigingen niet meer te zullen weerleggen.

Rusland verbiedt adoptie kinderen door VS

De Russische Federatieraad heeft woensdag unaniem ingestemd met een wet waardoor het voor Amerikanen verboden wordt Russische kinderen te adopteren. De Doema ging eerder al akkoord met de wet. President Vladimir Poetin moet de wet nog ondertekenen.

De wet wordt gezien als vergelding voor de Magnitsky Act, een wet die eerder dit jaar in de Verenigde Staten werd aangenomen. Die wet is hoofdzakelijk bedoeld om handelsbeperkingen die uit de tijd van de Koude Oorlog stammen te beëindigen, maar roept ook op tot sancties tegen Russen die worden beticht van mensenrechtenschendingen.

De Magnitsky Act is vernoemd naar de Russische advocaat Sergej Magnitski, die in 2008 werd gearresteerd omdat hij overheidsfunctionarissen had beticht van grootschalige belastingfraude. Magnitski werd medische zorg ontzegd en overleed in 2009 in de cel nadat hij door cipiers zwaar was mishandeld. Russische mensenrechtengroepen betichten de regering ervan de daders uit de wind te houden.

Poetin heeft nog niet gezegd of hij de nieuwe wet zal ondertekenen, maar heeft de wet wel een gepaste reactie op de Magnitsky Act genoemd. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken betreurt dat de nieuwe adoptiewet door de Federatieraad is aangenomen. "Het is misplaatst om het lot van kinderen te verbinden aan politieke overwegingen die daar niets mee te maken hebben", aldus het ministerie.

In totaal zijn de afgelopen twintig jaar zo'n zestigduizend Russische kinderen door Amerikanen geadopteerd.

Rangers FC kan zich opmaken voor kampioensfeest

Rangers FC, voorheen beter bekend als Glasgow Rangers, kan de champagne alvast koud zetten. Niet alleen om oud en nieuw te vieren, maar ook om alvast in de stemming te komen voor het kampioenschap in de vierde divisie.

De ploeg won vandaag met 3-0 van Clyde. Lee Wallace, Davie Templeton en Dene Shield maakten de doelpunten in het Ibrox Stadium. De Rangers hebben na zestien speelrondes 39 punten en staan daarmee fier aan kop in de Third Division. De voorsprong op nummer twee Elgin bedraagt al twaalf punten.

Opnieuw vertragingen bij Fyra

De hogesnelheidslijn Fyra tussen Amsterdam en Brussel heeft op tweede kerstdag opnieuw te maken met vertragingen. Treinen kampten met vertragingen tot vijf kwartier, meldt NS Hispeed via Twitter.

Zo'n vijftien keer was de Fyra woensdag vertraagd, onder meer door defect materieel en een wisselstoring. Door de wisselstoring moesten verschillende treinen tussen Breda en Rotterdam Centraal een andere route rijden.

De nieuwe treindienst kampt sinds de start met veel vertragingen. Vorige week meldde de NS nog dat de vertragingen minder waren geworden, doordat een deel van de opstartproblemen was verholpen.


Opnieuw vertragingen bij Fyra (Foto: Novum)

'Napoli weigerde bod van 55 miljoen op Cavani'

Napoli-eigenaar Aurelio De Laurentis heeft duidelijk gemaakt dat Edinson Cavani niet te koop is. De voorzitter liet weten een bod van maar liefst 55 miljoen euro te hebben geweigerd.

"Cavani is een krijger, hij staat symbool voor de club en onze supporters", zegt De Laurentiis tegen Radio Marte. "Om hem te behouden heb ik een bod van 55 miljoen euro van tafel geveegd. Mijn liefde voor Napoli gaat boven geld."

De voorzitter liet niet weten welke ploeg het grote bedrag over had voor de Uruguyaanse spits. Na het WK van 2010 nam Napoli de aanvaller over van Palermo. Bij de Napolitanen is Cavani uitgegroeid tot een absolute smaakmaker.

Neymar in januari niet naar Europa

Neymar is niet van plan om Santos de komende transferperiode te verlaten. De aanvaller zweert trouw aan de Braziliaanse club.

De international van Brazilië wordt steeds sterker in verband gebracht met een transfer naar Barcelona, Real Madrid, Manchester City of Chelsea. Volgens geruchten zou City-directeur Txiki Begiristain vorige week naar Zuid-Amerika zijn afgereisd om met de zaakwaarnemers van Neymar te praten.

Volgens de 20-jarige ster zelf is er echter geen sprake van een transfer op korte termijn. "Ik ben blij bij Santos, met mijn familie, zoon, vrienden. Het is niet het moment om te vertrekken", zegt Neymar. "Dat moment zal nog komen want ik droom van kinds af aan al van spelen in Europa. Maar op dit moment zie ik mij niet voor een andere club spelen dan Santos."

[Premier League] United, Chelsea winnen, City onderuit

Manchester United heeft woensdag uitstekende zaken gedaan aan kop van de Premier League. De ploeg van Sir Alex Ferguson won zelf in een spektakelstuk met 4-3 van Newcastle United en zag naaste belager en rivaal Manchester City met 1-0 verliezen bij Sunderland. Het verschil liep daardoor op tot zeven punten in het voordeel van United.

Javier Hernandez maakte op het van tradities verweven Boxing Day in blessuretijd de winnende goal. Even daarvoor had Robin van Persie met zijn dertiende competitiegoal de 3-3 gemaakt. United werkte in totaal driemaal een achterstand weg. Anita werd vlak voor tijd met een op het oog zware blessure per brancard afgevoerd.

Op Old Trafford stonden drie Nederlanders aan de aftrap. Naast Van Persie en Anita had goalie Tim Krul bij de bezoekers een basisplaats. Oud-Vitessenaar Alexander Büttner bleef de gehele wedstrijd op de bank bij United.

De bezoekers kwamen al na drie minuten op voorsprong, via James Perch. De middenvelder profiteerde van weifelend optreden van United-doelman David de Gea. Jonny Evans maakte vervolgens gelijk, maar groeide vrij snel daarna uit tot de schlemiel. Na een halfuur werkte hij een bal in eigen doel. De treffer werd aanvankelijk afgekeurd omdat spits Papiss Cissé hinderlijk buitenspel gestaan zou hebben, maar scheidsrechter Michael Dean kwam terug op die beslissing.

Na rust kwam United via Patrice Evra voor de tweede maal op gelijke hoogte, maar door de 2-3 van Cissé moest de thuisploeg weer in de achtervolging. Uiteindelijk bracht Van Persie United voor de derde keer langszij. De spits verschalkte in twee instanties collega-international Krul.

United maakte in de slotfase vol jacht op de winnende goal. Daartoe kreeg het ook grote kansen, maar Van Persie en Hernández (2x) toonden zich niet koelbloedig. Aan de andere kant mocht United ook niet klagen dat de bezoekers de paal raakten. In de blessuretijd kwam de 4-3 er alsnog, nadat Hernández eindelijk zijn vizier een keer goed had afgesteld.

United deed uitstekende zaken omdat rivaal City met 1-0 verloor bij Sunderland. Adam Johnson, nota bene oud-speler van City, scoorde acht minuten na rust de winnende goal. Vorig seizoen verloor de ploeg van Roberto Mancini op 1 januari met dezelfde cijfers bij Sunderland.

Benitez lijkt Chelsea onder controle te hebben
Chelsea lijkt zijn draai onder trainer Rafael Benitez eindelijk gevonden te hebben. Na de 8-0 overwinning van afgelopen weekeinde tegen Aston Villa werd woensdag een 1-0 uitzege geboekt op Norwich City. Door de zege handhaaft Chelsea zich op de derde plaats in de Premier League. De ploeg heeft slechts één verliespunt meer dan nummer twee Manchester City.

Juan Mata maakte in de 38e minuut het winnende doelpunt. De Spaanse matchwinner kreeg in blessuretijd een publiekswissel en werd vervangen door Nathan Aké. Voor de Nederlandse jeugdinternational betekende dat zijn competitiedebuut in het shirt van Chelsea.

Everton steeg ten koste van Arsenal, dat door een metrostaking niet in actie kon komen tegen West Ham United, naar de vierde plaats. Wigan Athletic, met Ronnie Stam in de basis, werd door de Toffees met 2-1 verslagen. Johnny Heitinga viel bij Everton twintig minuten voor tijd in.

Overige uitslagen Premier League woensdag:

Queens Park Rangers - West Bromwich Albion 1-2

Reading - Swansea City 0-0

Fulham - Southampton 1-1

Manchester United - Newcastle United 4-3

Sunderland - Manchester City 1-0

Clasie en Fischer lovend over 2012, Maher niet

Ook in 2012 drukten diverse toptalenten hun neus aan het venster. Een van de revelaties was Jordy Clasie. "Mijn jaar 2012 zal ik niet snel vergeten", stelt de middenvelder van Feyenoord dan ook enthousiast. Exclusief voor Novum Nieuws blikken Clasie en twee andere toptalenten terug op 2012. In navolging van Clasie is ook Ajacied Viktor Fischer lovend, terwijl AZ'er Adam Maher van zware tijden spreekt.

Clasie was afgelopen jaar een van de sensaties op de Nederlandse velden. De kleine middenvelder keerde met Feyenoord terug aan de nationale top en werd ook nog eens international. Hij heeft inmiddels twee interlands achter zijn naam staan.

"Fantastisch natuurlijk", zegt de 21-jarige Clasie. "We zijn tweede geworden met Feyenoord. Een prachtig seizoen, waarin we veel mooie resultaten gehaald hebben. En mijn debuut in het Nederlands elftal was ook geweldig." Feyenoord sloot 2012 in stijl af, met een zege op FC Groningen. "De winst zondag was helemaal een goede afsluiting. Met Feyenoord zijn we nu ook weer op de goede weg."

Een ander toptalent in opkomst is Fischer. De Deense vleugelaanvaller brak de afgelopen maanden als een komeet door in Amsterdam. "Het is een heel mooi jaar geweest, zeker weten", zegt hij. Eerder dan verwacht is de 18-jarige Deen een vaste waarde voor de landskampioen. "Dat had ik wel durven dromen, maar ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Maar wel gehoopt en dat is gelukt."

"De laatste tien weken zijn gewoon fantastisch geweest", vervolgt Fischer, die wel van een jongensboek durft te spreken. "Misschien een beetje wel ja." Als kers op de taart maakte de aanvallende middenvelder in november ook nog zijn interlanddebuut tegen Turkije. Fischers Ajax staat momenteel derde in de Eredivisie en wist als enige Nederlandse club Europese overwintering af te dwingen.

Voor Maher was 2012 een jaar van hoge pieken en diepe dalen. Aanvankelijk verliep het crescendo. De 19-jarige Maher liet met AZ in nationaal en internationaal opzicht van zich spreken en werkte zich op tot international. De afgelopen maanden werden AZ en Maher echter teruggeworpen en werd de eerste seizoenshelft afgesloten op een teleurstellende twaalfde plaats, slechts drie punten boven de degradatiestreep.

"Met ups en downs", beschrijft Maher het afgelopen kalenderjaar. "We hebben vorig jaar een heel mooi seizoen gehad met mooie wedstrijden, vooral in de Europa League. Dit seizoen gaat het wat minder. Ik denk dat we veel punten hebben laten liggen voor ons niveau en dat moet eigenlijk niet kunnen." Zijn persoonlijke ontwikkeling loopt parallel met die van AZ. "Het zijn moeilijke en zware tijden", stelt de tweevoudig international, die vindt dat hij vorige week tegen FC Twente 'wel liet zien wat hij waard is'.

Zijn uitstekende optreden tegen de gedeeld koploper van de Eredivisie deed de belangstelling voor zijn persoon weer aanwakkeren. Maher durft niet met zekerheid te zeggen of hij in de tweede seizoenshelft nog steeds speler van AZ is. "Dat weet ik niet. We moeten afwachten." In de zomer liep belangstelling van PSV op niets uit. Maher liet al diverse malen weten een stap hogerop te ambiëren.

Berga pakt nationale titel op kunstijs

Ingmar Berga heeft woensdag de nationale titel marathon op kunstijs veroverd. De schaatser van de BAM-ploeg verwees in Utrecht Bart de Vries en Jouke Hoogeveen naar de tweede en derde plaats. Voor Berga is het na 2007 zijn tweede nationale titel.

Bij de vrouwen ging de hoofdprijs naar Rixt Meijer. Lisanne Soemanta passeerde weliswaar als eerste de finish, maar omdat ze dat vallend had gedaan, werd ze teruggezet naar de derde plaats. Het zilver ging naar Carien Kleibeuker.

Morsi: nieuwe republiek door goedkeuring grondwet

Met de goedkeuring van de nieuwe Egyptische grondwet is een nieuwe republiek gevestigd. Dat heeft de Egyptische president Mohammed Morsi woensdag gezegd. Hij heeft de oppositie opgeroepen de dialoog aan te gaan om de politieke tegenstellingen te overbruggen. De aandacht moet volgens Morsi uitgaan naar het herstel van de economie.

Morsi erkende woensdag dat een 'respectabel' percentage van de Egyptische kiezers tegen de nieuwe grondwet heeft gestemd. Hij deed echter geen toezeggingen aan de oppositie, die tot dusverre heeft geweigerd om de dialoog aan te gaan en heeft gezworen te strijden tegen de grondwet. Volgens critici perkt de nieuwe grondwet de vrijheden in en krijgt de islam het laatste woord.

Morsi zei tevens dat hij opdracht heeft gegeven om versneld een referendum over de nieuwe grondwet te houden om zo een eind te maken aan de instabiliteit in Egypte. De oppositie had Morsi gevraagd om het referendum uit te stellen.

De FOK! verkiezingen zijn er weer!

We hebben dit jaar al veel verkiezingen gehad. Nederland koos VVD en PvdA als grootste partijen, de Amerikanen verkozen Barack Obama tot hun commander-in-chief, en Estelle Cruijff verkoos Badr boven Ruud. Toch gaan de belangrijkste verkiezingen van het jaar pas beginnen: de FOK! verkiezingen.

Zoals elk jaar krijgt iedereen de kans op te stemmen op zijn of haar favoriete users, mods, nieuwsposters, onderdelen van de site en veel meer. Omdat we bij FOK! geen rekening houden met lange tenen of tere zieltjes, kun je zoals gewoonlijk ook op je minst favoriete users, mods, nieuwsposters, onderdelen van de site en nog veel meer stemmen.

Nou, zul je zeggen, ik ben verkocht! Waar en hoe kan ik stemmen? Dat is heel eenvoudig! Surf snel naar verkiezingen.fok.nl of, voor de luie mensen, klik op deze link. Daar kun je aanduiden of invullen wie het in jouw ogen verdient om iedere categorie te winnen.

Omdat het zo hoort, hebben we ook nog een aantal volledig onbetwistbare spelregels:

• Je mag niet op jezelf stemmen.
• Let goed op waar je op stemt! Bijvoorbeeld: 'Beste nieuwkomer 2012' moet dus een wel een registratiedatum uit 2012 hebben. 'Beste SA sport' moet dus ook SA sport zijn geweest in 2012 .
• Maak je niet druk om wat anderen van je stem vinden of van jou verwachten, je hoeft voor een ander je keuze niet aan te passen. Het is jouw keuze, so choose wisely.
• Nomineer niet steeds dezelfde user voor alle vragen of categorieën, op deze manier verpest je de stemming en dus tellen wij deze lijstjes niet mee.

Aarzel niet, want je hebt slechts tot één minuut voor middernacht op 31 december 2012 de tijd om te stemmen. Dan sluit de verkiezing, en gaat een gespecialiseerd team van wiskundigen, notarissen en Maurice de Hond-imitatoren de stemmen tellen. Of de crew doet het gewoon zelf, dat kan ook.

Het eerste deel van de uitslag zal op 1 januari in de loop van de dag verschijnen. Op het tweede gedeelte, de open vragen, zul je nog een weekje moeten wachten. Dat moet men immers met de hand nakijken.

Tenslotte heb ik nog één tip voor jullie: Ciappelletto is met twee p's, twee l's en twee t's. Veel plezier met stemmen!

Nelson Mandela uit het ziekenhuis

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft woensdag het ziekenhuis verlaten. Dat heeft het kantoor van president Jacob Zuma gezegd. Mandela wordt nu thuis verzorgd totdat hij volledig hersteld is.

"We danken de bevolking en de media voor alle beterschapswensen en het respecteren van de privacy van Madiba en zijn familie", aldus woordvoerder van Zuma Mac Maharaj. Dinsdag nog zei president Zuma dat Mandela er 'veel beter' uitzag.

De 94-jarige Mandela lag sinds 8 december in het ziekenhuis vanwege een longontsteking. Ook werden er galstenen verwijderd.

Franse militairen beschermen ambassade in CAR

Frankrijk heeft in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) soldaten ingezet om zijn ambassade in de hoofdstad Bangui te beschermen, nadat woedende demonstranten stenen hadden gegooid naar de diplomatenpost en sommigen erin slaagden het ambassadeterrein binnen te dringen. De demonstranten verwijten de vroegere kolonisator passiviteit bij het bestrijden van een rebellengroep.

President François Hollande heeft het ministerie van Defensie opgedragen alle maatregelen te nemen om de ambassade en de Franse onderdanen in het land te beschermen, zo maakte het ministerie in Parijs woensdag bekend.

Frankrijk heeft 250 soldaten in het land voor een bestaande vredesmissie. Zij verblijven op een basis bij het vliegveld van Bangui.

Man in scootmobiel geslagen en beroofd

Een man in een scootmobiel is in de nacht van dinsdag op woensdag voor zijn huis in Nijmegen mishandeld, terwijl zijn woning werd leeggeroofd. Dat meldde de politie woensdag.

De 50-jarige man reed rond half 1 's nachts zijn tuin in, toen twee mannen hem overvielen. Ze sloegen de man, die gewond raakte. Een van de verdachten ging vermoedelijk de woning in en nam spullen mee. Het slachtoffer is, na de mishandeling en beroving, opgevangen door vrienden.

De politie heeft een buurtonderzoek gehouden en een getuigenoproep gedaan.

Chavez draagt deel macht over aan vicepresident

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft een deel van zijn macht overgedragen aan vicepresident Nicolas Maduro. Daarmee stelt Chavez Maduro in staat om beslissingen te nemen over de overheidsbegroting, onteigeningen en de overheidsschuld. De machtsoverdracht had al op 8 december plaats, maar werd pas van kracht na plaatsing in de staatskrant.

Chavez heeft kanker en wordt in Cuba behandeld. Op 11 december onderging hij een operatie. Sindsdien heeft de president niet van zich laten horen. Op kerstavond verklaarde Maduro nog dat Chavez weer op de been was. Er bestaat echter nog steeds grote onzekerheid over de gezondheid van Chavez.

Slapende man gevonden in gestolen auto

Een man die lag te slapen in een gestolen auto is woensdag in Arnhem opgepakt. De wagen was een paar dagen geleden gestolen in Weesp. Ook was ermee getankt zonder te betalen. Of de man daar meer van weet, is nog onduidelijk, meldt de politie.

Voorbijgangers zagen de auto op de Apeldoornseweg met draaiende motor stilstaan. Op de bestuurdersplaats lag een man te slapen. De voorbijgangers kregen de man niet wakker. Gewaarschuwde agenten lukte dat even later wel.

De 48-jarige man zonder vaste woonplaats vertelde ruzie te hebben en niet naar huis te kunnen. Hij is meegenomen naar een politiebureau en overgedragen aan de politie in Weesp. De auto wordt teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

FOK!filmtip van de dag: Big Fish

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Het belangrijkste aan de tip van vandaag is dat je om 23.10u overschakelt naar Net5. Dan begint namelijk Big Fish. Een flim van Tim Burton met een meer dan aangename cast. Met namen als Ewan McGregor, Helena Bonham Carter, Danny DeVito, Steve Buscemi en Albert Finney om er maar een paar te noemen. De film staat bekend als een van Burton's 'vrolijkere', ga dat zien dus.

Dat was het hoofdgerecht, misschien wil je wat afwisseling op een tweede kerstdag en lust je wel iets sterkers vooraf. In dat geval kun je om 20.30u afstemmen op RLT8 voor de film Wild Things met Neve Campbell, Denise Richards en Matt Dillon. Een thriller uit 1998 die het verhaal vertelt over een leraar die moedwillig wordt verleid om vervolgens voor verkrachting aangeklaagd te worden. 

Voor eenieder die digitale TV in huis heeft en beschikt over de zender 13th Street is er om 21.10u ook nog Basic te zien. Dit was de eerste film sinds Pulp Fiction - ook leuk trouwens - waarin John Travolta en Samuel L. Jackson weer samen te zien waren. Deze film gaat over de basisopleiding van de Rangers. Een elite eenheid in Amerika.

Schoten gelost bij arrestatie overvaller

De politie heeft woensdag in Amsterdam waarschuwingsschoten gelost bij de arrestatie van een 18-jarige verdachte van een overval. Een tweede verdachte wist te ontkomen en is vooralsnog spoorloos, meldt de politie.

De 18-jarige kon rond 13.30 uur worden aangehouden, nadat even daarvoor op de J. Drijverweg een medewerker van een leverancier van sigaretten en snoep was overvallen. De twee daders sloegen na de overval in een auto op de vlucht. Agenten zagen de wagen korte tijd later verderop in Amsterdam-Noord rijden.

Na een korte achtervolging kwam het voertuig met daarin nog de 18-jarige jongen op de Uitdammerdijk tot stilstand. De bestuurder rende weg en sprong in het water, waar hij werd aangehouden, nadat waarschuwingsschoten waren gelost.

Boevengilde slaat slag op eerste kerstdag

Het Boevengilde is eerste kerstdag uitermate actief geweest op verschillende plekken in het hele land. Verschillende politiekorpsen spreken van een inbrakenpiek. Zo werden dinsdag in de regio's IJsselstreek negen, de Achterhoek zeven en Noordwest-Veluwe acht woninginbraken en een poging daartoe gemeld bij de politie. "Dat is duidelijk meer dan op een doorsnee dinsdag", aldus de politie.

Inbrekers weten dat de kerstdagen bij uitstek dagen zijn dat mensen op familiebezoek gaan en langere tijd van huis zijn, aldus de politie. "Inbrekers maken misbruik van dit feit."

De politie roept mensen daarom op verdachte situaties te melden. "Wij adviseren nadrukkelijk om tijdens afwezigheid de boel goed af te sluiten en een lampje te laten branden. Ook is het belangrijk om bij verdachte situaties in de buurt, bijvoorbeeld verdachte personen die in tuinen lopen of door ramen kijken, meteen de politie te bellen via 112 en kentekens en signalementen te noteren."

In bijvoorbeeld het Gelderse Epe kon, dankzij een alerte buurman, vlak na een inbraak een verdachte worden aangehouden. De buurman belde de politie dat een verdachte persoon door een tuin liep. De politie kon de verdachte even later dankzij een signalement aanhouden. Van de woning bleek een raam kapot.

In Tilburg wist een 42-jarige bewoner maandagavond samen met wat buren zelf een inbreker te overmeesteren. Toen de 42-jarige man thuiskwam en de inbraak ontdekte zag hij toen hij naar buiten keek, nog net een hand met een koffertje over een schutting verdwijnen. In Leiden werden voorts een 16- en 17-jarige jongen door de politie aangehouden voor een inbraakpoging in een woning, nadat een getuige meldde een harde knal en glasgerinkel te hebben gehoord.

Ook in onder meer Ermelo, 't Harde, Heerde en Hattem in de regio Noordwest-Veluwe vonden inbraken plaats. In de Achterhoek was het onder meer raak in Aalten, Westendorp, Doetinchem en Didam en in de IJsselstreek bezocht het dievengilde woningen in Eerbeek, Gorssel, Terwolde, Brummen, Lochem, Barchem en Zutphen. Ook in Peins, Harlingen, Uitwellingerga en Leeuwarden hebben woninginbrekers hun slag geslagen.

Vlucht voor politie komt Tilburger duur te staan

Een vlucht voor de politie vanwege openstaande boetes is een 28-jarige Tilburger dinsdagnacht duur komen te staan. De man verloor op een rotonde in zijn woonplaats de macht over het stuur, vloog uit de bocht en ramde met zijn auto een lantaarnpaal, meldt de politie woensdag.

Het ongeluk vond omstreeks 00.15 uur plaats op de Baden Powellaan, nadat de man een stopteken van de politie had genegeerd. De man probeerde na het ongeval te voet te vluchten, maar agenten konden hem na een achtervolging op de Taxandriebaan aanhouden.

De Tilburger verklaarde door het stopteken van de politie in paniek te zijn geraakt, omdat hij nog acht boetes heeft openstaan. In totaal moest de man nog een kleine tweeduizend euro ophoesten. De man is in een cel gezet. Familieleden proberen het geld nu bij elkaar te krijgen. De Tilburger kan volgens de politie daarbij binnenkort twee nieuwe boetes verwachten: een voor het negeren van een stopteken en de ander voor het verlaten van een plaats van een ongeval.

2012 was zonniger en natter dan gebruikelijk

Nederland heeft dit jaar meer zonuren en meer regen gehad dan gemiddeld. De zon was 1717 uren te zien, tegenover een gemiddelde van 1639. Daarbij viel negenhonderd millimeter neerslag, vijftig millimeter meer dan gemiddeld. Dat blijkt woensdag uit een jaaroverzicht van weeronline.nl.

Het was dit jaar gemiddeld 10,4 graden in De Bilt, dat is 0,3 graden warmer dan normaal. De meteorologen van weeronline.nl vinden de weersinvloeden waardoor het in februari net niet tot een Elfstedentocht kwam het meest bijzondere weerfeit van dit jaar.

Sinds 1997, de laatste keer dat de Elfstedentocht werd gereden, waren de verwachtingen niet zo hoog gespannen. Het ijs was echter aangetast door sneeuw, die op plekken waar het ijs te dun was niet op tijd van het parcours kon worden geveegd.

Door deze vorstperiode telde februari dertien ijsdagen (waarbij de temperatuur niet boven het vriespunt uitkomt) terwijl dat er normaal zeven zijn. Het totaal aantal ijsdagen komt dit jaar uit op 51 tegenover 58 normaal. Dit jaar ging weertechnisch gezien al bijzonder van start, 1 januari werd het 12,9 graden, waarmee het de warmste Nieuwjaarsdag ooit was.

Zoals gebruikelijk viel in de kustgebieden meer neerslag dan in de rest van het land. In het westen en zuidwesten viel op veel plaatsen honderd millimeter meer dan normaal. Ook in Friesland was het natter dan mocht worden verwacht, in Leeuwarden viel zelfs tweehonderd millimeter meer dan normaal. In het oosten zat de hoeveelheid wel rond het gemiddelde.


2012 was zonniger en natter dan gebruikelijk (Foto: Novum)

Spanje onderschept drugs op weg naar Nederland

De Spaanse politie heeft elf ton hasj in beslag genomen bij het oprollen van een drugsbende die onder meer aan Nederland leverde. De drugs waren uit Marokko gesmokkeld en zaten in vrachtwagens die waren uitgerust met speciale tanks om ze te verstoppen.

De politie hield 35 verdachten aan. Hiermee zou een omvangrijk leveranciersnetwerk voor de Europese markt zijn ontmanteld. Een groot deel van de vangst werd woensdag op een plein voor het hoofdkantoor van de nationale politie in Madrid tentoongesteld. Een deel van de drugs was zo verpakt dat het op zeep moest lijken. Een groot deel zat in koffers gemaakt van plakband en verpakkingsmateriaal.

De hasj was op weg naar een voorstad van Madrid om van daaruit te worden verspreid naar onder meer België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. De politie nam marihuana met een waarde van vierhonderdduizend euro en veertien voertuigen in beslag.

Mogelijk weer uitstel opening luchthaven Berlijn

Mogelijk wordt de opening van de door technische problemen en een gebrekkige planning geplaagde nieuwe Berlijnse luchthaven Willy Brandt opnieuw uitgesteld. De Duitse minister van transport Peter Ramsauer wilde uitstel van de opening woensdag in de krant Die Welt niet uitsluiten.

Er zijn nog altijd technische problemen met het brandveiligheidssysteem van het vliegveld.

De luchthaven is een van de grootste infrastructuurprojecten van Duitsland, maar door alle problemen rond de bouw is het project verworden tot een hoofdpijndossier voor de betrokken politici. Het project loopt jaren achter op de planning en de kosten zijn inmiddels verdubbeld naar 4,4 miljard euro.

Ramsauer zei dat 'er aanwijzingen zijn dat de openingsdatum van 27 oktober 2013 mogelijk niet wordt gehaald'. De opening werd al drie keer eerder uitgesteld.

Rotterdammer in voet geschoten

Een 20-jarige Rotterdammer is dinsdagnacht in zijn voet geschoten. Agenten troffen de man woensdagochtend vroeg aan in een bushokje in de Maasstad, meldt de politie woensdag. Wat er precies is gebeurd, is nog niet helemaal duidelijk. De man weigert vooralsnog iets te vertellen over de oorzaak van zijn verwonding.

De politie werd rond 04.00 uur gewaarschuwd over de gewonde man in een bushokje op de Zwartehondstraat. Het slachtoffer werd naar een ziekenhuis gebracht.

De politie vermoedt dat de man de schotwond heeft opgelopen bij een vechtpartij bij een horecagelegenheid aan de Boompjeskade. Onderzocht wordt nog of dat inderdaad het geval is.

Handelaren blij met meldpunt vuurwerkoverlast

Vuurwerkhandelaren zijn blij met het meldpunt tegen vuurwerkoverlast. Bij het meldpunt van GroenLinks zijn sinds zaterdag meer dan vijftienduizend meldingen binnengekomen, waarvan de helft over vuurwerkbommen. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) bevestigt dit hun stelling dat overlast vooral door illegaal vuurwerk komt.

"De meldingen die nu binnenkomen zijn meldingen veroorzaakt door illegaal vuurwerk", stelt de BPN. "Het legale vuurwerk wordt immers pas vanaf 28 december verkocht." Vuurwerkbommen zijn sowieso verboden.

De vereniging voelt zich door het initiatief gesterkt in hun strijd tegen illegaal vuurwerk. De BPN trekt hiermee wel een andere conclusie dan de initiatiefnemers van het meldpunt, die consumentenvuurwerk helemaal willen verbieden. "Wij willen dat in de discussie over vuurwerkoverlast beter onderscheid wordt gemaakt tussen legaal en illegaal vuurwerk", stelt een woordvoerder.

Een van de initiatiefnemers, Arno Bonte van de Rotterdamse tak van GroenLinks, vergeleek de BPN dinsdag met de wapenlobby in de Verenigde Staten. "Straks willen ze recht op vuurwerkbezit nog in de grondwet", twitterde hij. BPN neemt deze dreiging niet serieus. "Wij zijn blij met initiatief voor het meldpunt, daar houden we het bij."


Handelaren blij met meldpunt vuurwerkoverlast (Foto: Novum)

Brandt Corstius boos door stad na fluim in gezicht

Jelle Brandt Corstius heeft op tweede kerstdag een rochel in zijn gezicht gekregen. Dat gebeurde toen de journalist en presentator een scooterrijder erop attendeerde dat hij aan het spookrijden was. Brandt Corstius zette direct de achtervolging in.

"Halve stad gastjes achtervolgd om ze kerstgroet op kanis te geven", twitterde de ex-Zomergasten-presentator woensdag. "Als je twee Marokkanen ziet rijden, een met rode helm, 'let me know'."

"Pff, ik geef het op", liet hij later echter weten. "Laffe hazen. Kom er wel achter dat ik een waardeloze conditie heb."

Vier Nederlanders in Marokkaanse selectie

Vier Nederlandse voetballers zijn opgenomen in de Marokkaanse selectie voor de Afrika Cup volgende maand in Zuid-Afrika. Oussama Assaidi, Nordin Amrabat, Mounir El Hamdaoui en Karim El Ahmadi maken deel uit van de selectie van 24 man.

Assaidi speelde vorig seizoen voor sc Heerenveen, El Ahmadi voor Feyenoord. De twee zijn op dit moment bij respectievelijk Liverpool en Aston Villa actief in Engeland. Amrabat maakte in 2011 de overstap van PSV naar Turkije en staat nu onder contract bij Galatasaray. El Hamdaoui verruilde afgelopen zomer Ajax voor het Italiaanse Fiorentina.

Vrouw aangehouden na schijtruzie

Een 33-jarige vrouw uit Arnhem is eerste kerstdag in haar woonplaats aangehouden na een ruzie over hondenpoep. De vrouw verkocht een 44-jarige wijkbewoonster die haar hond uitliet een vuistslag in het gezicht, meldt de politie woensdag.

De 33-jarige vrouw beweerde dat de hond van het slachtoffer bij haar voor de deur in de wijk Malburgen had gepoept. De 44-jarige ontkende dit echter. Bij de daaropvolgende ruzie mishandelde de verdachte het slachtoffer. De 44-jarige Arnhemse liep hierbij een lichte verwonding op aan haar gezicht.

De 33-jarige vrouw werd later thuis aangehouden. Zij stelde dat er niet was geslagen, maar dat over en weer is geduwd. De vrouw gaf aan aangifte te willen doen tegen de wijkbewoonster. Ze is na verhoor op vrije voeten gesteld.

Ray Collins (73) overleden

Rocker Ray Collins is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De oorspronkelijke leadzanger van de Amerikaanse rockband Mothers of Invention lag sinds vorige week in coma nadat hij werd getroffen door een hartstilstand, staat op de website van het Amerikaanse tijdschrift Variety.

Collins verliet Mothers of Invention eind jaren zestig vanwege onenigheid met bandlid Frank Zappa. Hij moest daarna enige tijd werken als taxichauffeur om rond te komen. Later kon de rocker leven van een vergoeding die hij van Zappa ontving voor zijn werk met de band en zijn royalty's plus een uitkering.

Vijf gewonden bij brand in verzorgingstehuis

Bij een brand in een verzorgingstehuis in Amsterdam zijn woensdagmiddag vijf personeelsleden gewond geraakt. De brand brak rond 13.00 uur uit in de keuken. Medewerkers van het verzorgingstehuis ontruimden de eetzaal, waarin op dat moment ongeveer zeventig mensen waren, meldt de brandweer.

Het vuur woedde in een verzorgingstehuis aan de Hugo de Vrieslaan. De geëvacueerde mensen werden buiten opgevangen. De brandweer had het vuur snel onder controle. Rond 13.30 uur kon iedereen weer naar binnen. De personeelsleden die gewond raakten hadden rook ingeademd. Vier van hen zijn ter controle naar een ziekenhuis gebracht.

'Beckham en Monaco komen er niet uit'

De transfer van David Beckham naar AS Monaco staat op losse schroeven. Volgens Franse media is een akkoord tussen beide partijen ver weg.

Nice-Matin meldt dat de eisen van Beckham voorlopig te gortig zijn voor Monaco. Daardoor is een transfer van de Engelsman naar de Franse sleeping giant nog ver weg, zo voorspelt het medium. Monaco zou de komst van Beckham zelfs al uit het hoofd gezet hebben.

Monaco kan de vedette transfervrij ophalen uit de Verenigde Staten. Zijn contract bij LA Galaxy liep vorige maand af. De Monegascen worden al weken als de voornaamste kandidaten genoemd om Beckham over te nemen.

De komst van Beckham zou een welkome versterking zijn voor de spelersgroep van Monaco. De club degradeerde twee seizoenen geleden uit het niets naar de Ligue 2 en slaagde er niet in om een snelle terugkeer af te dwingen. Aan de hand van de 37-jarige zou dit nog dit seizoen moeten lukken.

Villa wil FC Barcelona niet verlaten

David Villa denkt er niet aan om FC Barcelona te verlaten. Dit bevestigde zijn zaakwaarnemer aan Sky Sport. Door verschillende blessures komt Villa niet veel aan spelen toe. Daarnaast zou Arsenal interesse hebben in de Spaanse spits.

Volgens zijn zaakwaarnemer blijft Villa voorlopig gewoon bij de Catalaanse club. "Er wordt altijd veel gesproken over David, omdat hij een geweldige aanvaller is. Maar zijn toekomst ligt in Barcelona. Hij heeft er nog een contract en het is belangrijk om dat te respecteren."

Almagro vervangt Nadal in Abu Dhabi

De Spaanse tennisser Nicolas Almagro vervangt zijn zieke landgenoot Rafael Nadal bij het Mubadala World Tennis Championship in Abu Dhabi. Nadal zou bij het demonstratietoernooi zijn langverwachte rentree maken na zijn knieblessure, maar moest zich met een buikvirus afmelden.

"Ik vind het geweldig dat ik bij dit toernooi mijn opwachting mag maken, tussen al die toppers. Het is voor mij een fantastische voorbereiding op het nieuwe seizoen", aldus Almagro.

Bij het evenement in de Verenigde Arabische Emiraten doen ook Novak Djokovic, Andy Murray, David Ferrer, Tomas Berdych en Janko Tipsarevic mee.

Almagro vervangt Nadal in Abu Dhabi
Almagro vervangt Nadal in Abu Dhabi (Foto: ANP)

Vettel Europees sporter van het jaar

De Duitse autocoureur Sebastian Vettel is door journalisten van 26 persbureaus uitgeroepen tot Europees sporter van het jaar. De rijder van Red Bull veroverde dit jaar voor de derde keer de titel in de Formule 1.

Hij kreeg bij de verkiezing 137 punten en eindigde daarmee voor Bradley Wiggins (130). De Britse wielrenner won in 2012 de Tour en veroverde goud op de tijdrit bij de Olympische Spelen in Londen. Zijn landgenoot Mohamed Farah werd derde met 126 punten. Atleet Farah pakte de olympische titel op de 5000 en 10.000 meter.

Ranomi Kromowidjojo eindigde als achtste met 55 punten. De Nederlandse zwemster, winnares van olympisch goud op de 50 en 100 vrij, bleef onder anderen de Zwitserse tennisser Roger Federer (50 punten) voor.

Fomenko nieuwe bondscoach Oekraïne

Mykhailo Fomenko is de nieuwe bondscoach van het Oekraïense voetbalelftal. De 64-jarige oud-international tekende een eenjarig contract, met een optie voor nog een jaar. Fomenko is de opvolger van Oleh Bokhin, die in september ontslag nam en aan de slag ging bij Dynamo Kiev.

Aanvankelijk was Andriy Shevchenko de gedroomde kandidaat om zijn land te gaan coachen, maar de voormalige topspits bedankte maandag voor de eer. Pogingen om Harry Redknapp en Sven-Goran Eriksson te strikken, liepen ook op niets uit.

Fomenko kwam als international 24 keer uit voor de toenmalige Sovjet-Unie. De Oekraïner speelde ook jarenlang in de defensie van Dynamo Kiev. Als trainer diende hij tal van clubs, waarbij hij het succesvolst was met Metalist Kharkiv.

De coach staat voor de loodzware opdracht om Oekraïne naar het WK in Brazilië te loodsen. De Oekraïners zijn de kwalificatiecampagne belabberd begonnen en wachten na drie wedstrijden nog altijd op hun eerste zege. Afgelopen zomer strandde Oekraïne op het EK in eigen land al in de groepsfase.

Zanger Rinus wil voor fans album uitbrengen

Zanger Rinus hoopt volgend jaar een album uit te kunnen brengen. "Mijn fans vragen er steeds naar", vertelt de 42-jarige Rinus aan Novum Nieuws. Of die plaat er ook gaat komen, is echter de vraag. "In eigen beheer kan ik het niet uitgeven, dat is veel te duur."

Rinus, die bekend werd met nummers als Met Romana op de Scooter en Hey Marlous, zegt het momenteel druk te hebben met zijn carrière. "Ik heb drie clips in de maak", vertelt hij. "In eentje ga ik met de bakfiets naar Tirol, in de andere met Marlous onder de douche en de derde is nog geheim."

Ook rond de kerstdagen zit Rinus niet stil. "Ik ga uit eten in Drachten en naar een voorstelling van Hans Klok, dat vind ik heel leuk." Ook wil de zanger naar de musical Yab Yum. "Je moet jezelf af en toe verwennen", vindt hij. "En tussendoor treed ik ook nog op."

 
Zanger Rinus wil voor fans album uitbrengen

Blinde hond vindt weg naar huis in Alaska

Moederziel alleen in de bijtende winterkou van Alaska probeerde een verdwaalde 8-jarige blinde hond uit Fairbanks de weg naar huis terug te vinden. Met temperaturen tot -40 graden Celcius was die kans echter erg klein. Maar na een tocht van ruim twintig kilometer door de sneeuw werd Abby gevonden in de tuin van een lokale hondentrainer, die de bruin-witte viervoeter met haar baasjes herenigde.

De eigenaren van Abby, die oorspronkelijk uit een asiel komt, raakten het dier 13 december tijdens een sneeuwstorm kwijt. Het gezin met drie kinderen had niet gedacht Abby ooit nog te zien. "Het is een wonder, er zijn geen andere woorden voor", zegt McKenzie Grapengeter, met een brok in haar keel, terwijl tranen in haar ogen opwellen. "We hadden nooit gedacht haar veilig en levend terug te krijgen."

Hondentrainer en dierenarts Mark May kwam Abby 19 december tegen toen hij er met zijn honden op uit was, maar nam haar niet mee. "Ze rende zo'n anderhalve kilometer met ons mee op weg naar huis, totdat ze achter begon te geraken, maar ik had een groot team honden bij me en kon haar dus niet meenemen", aldus May. "Ik zei 'tjonge, ik hoop dat ze een huis vindt'."

De volgende dag stond Abby bij May voor de deur. "Daar zat ze. Ze had ruim 22 kilometer afgelegd vanaf het winterpad naar deze buurt, door te ruiken kennelijk, dus ik pakte haar op en bracht haar naar binnen."

Tot May's verbazing had Abby geen bevriezingsverschijnselen. "Geen bevroren oren, geen bevroren pootjes, ze gaat waarschijnlijk naar huis en dan zal alles weer bij het oude zijn. Er is geen blijvende schade, ze is alleen een avontuur rijker."

De Grapengeters hadden Abby niet voorzien van een adres of een microchip, maar de gemeenschap wist door middel van sociale media Abby's eigenaren te vinden. "We zijn zo enorm dankbaar voor al het harde werk" (van de gemeenschap, red.), zegt Grapengeter. "Ze hebben ons het mooiste kerstcadeau gegeven dat we ons hadden kunnen wensen."

Haren verraden stressniveau ploegdienstwerk

Mensen die in een ploegdienst werken hebben veel meer stress dan mensen die hetzelfde werk doen op reguliere werktijden. Dat heeft internist-endocrinoloog van het Erasmus MC Liesbeth van Rossem aangetoond via een nieuwe meetmethode via het haar. Dat meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) woensdag.

Van Rossum werkte met een meetmethode die al wel wordt gebruikt in de diergeneeskunde en de forensische geneeskunde. Hierbij wordt haar in stukjes van een centimeter geknipt om bepaalde stoffen te meten, in dit geval het niveau van het stresshormoon cortisol. De meetmethode werd vorig jaar door Van Rossum ontwikkeld, en is dit jaar voor het eerst ingezet bij onderzoeken.

De onderzoekster heeft de haarmeetmethode gebruikt om mensen die in ploegendienst werken te onderzoeken. Men vermoedde een verband tussen onregelmatig en 's nachts werken, stress en overgewicht. Van Rossum zag in haar onderzoek inderdaad een sterke correlatie.

De nieuwe meetmethode kan volgens Van Rossum medici helpen problemen met stress en overgewicht sneller op te sporen. Oude meetmethodes via speeksel en bloed leverden alleen momentopnames op, terwijl met de haarmethode per maand teruggekeken kan worden, afhankelijk van het haar.

De haarmeetmethode wordt de komende tijd vaker ingezet. Het Erasmus MC heeft van de Hersenstichting subsidie gekregen voor onderzoek naar de relatie tussen stress en depressies. Een paar maanden geleden hebben de onderzoekers al gepubliceerd over een syndroom waarbij te veel cortisol wordt aangemaakt door een goedaardig gezwel. Dat is met de nieuwe meetmethode veel makkelijker aan te tonen.

Vos met afstand de beste in Zolder

Marianne Vos heeft tijdens de wereldbeker veldrijden in Zolder een demonstratie van haar klasse gegeven. De Nederlandse had op de streep in België een voorsprong van 1.10 minuten op haar naaste achtervolgster de Amerikaanse Katie Compton.

Ook de Belgische Sanne Cant mocht de gang naar het podium maken. Zij finishte vijf seconden achter Compton als derde. Voor Vos was het nog maar haar derde veldrit van het seizoen.

Pornoster bezaaid met sperma

Dat pornoactrices regelmatig vele zaadklodders wegslikken is ook voor Djeez weinig nieuwswaardig. De 20-jarige Uta Kohaku is echter wel op een heel opmerkelijke manier verrast door grote hoeveelheden sperma. De Japanse werd niet getrakteerd op een bukkake, waar de Japanners om bekendstaan, maar kreeg honderden met sperma gevulde flessen.

Kohaku is bezig met een nieuw pareltje: 'Semen Collection 2', oftewel 'Zaadcollectie 2'. Hiervoor heeft ze de hulp van fans ingeschakeld. Via Twitter heeft ze gevraagd om sperma, en met succes.

In nog geen tien dagen tijd zijn er al meer dan honderd flessen met het witte goedje op de deurmat van de pornoactrice geploft. De inzenders is gevraagd hun naam op de fles te schrijven. Als dank zal hun naam worden vermeld op de aftiteling. Die uiteraard vaak wordt bekeken aan het eind van een pornofilm.

Viertal Marokkaanse Nederlanders naar Afrika Cup

De Marokkaanse bondscoach Rachid Taoussi heeft vier spelers met Nederlandse roots opgenomen in de selectie voor de Afrika Cup. Nordin Amrabat, Karim El Ahmadi, Mounir El Hamdaoui en Oussama Assaidi behoren tot de 24-koppige groep, meldt de Marokkaanse bond woensdag. De Leeuwen van de Atlas nemen het in de poulefase op tegen gastland Zuid-Afrika, Angola en Kaapverdië.

Amrabat, El Ahmadi, El Hamdaoui en Assaidi hebben allen een verleden in de Eredivisie, maar zijn inmiddels buiten de landsgrenzen actief. Zo spelen Assaidi en El Ehmadi in Engeland voor respectievelijk Liverpool en Aston Villa. El Hamdaoui komt uit voor het Italiaanse Fiorentina, terwijl Amrabat de Turkse topclub Galatasaray dient. Oud-Feyenoorder El Ahmadi is met achttien interlands de meest ervaren Marokkaanse international met een Nederlandse achtergrond.

Het wordt de vijftiende deelname van Marokko aan de Afrika Cup. Eenmaal wisten de Noord-Afrikanen het toernooi te winnen, in 1976.

De Afrika Cup wordt van 19 januari tot en met 10 februari gehouden in Zuid-Afrika. Het is het tweede Afrikaanse titeltoernooi in twee jaar na de editie van begin dit jaar in Gabon en Equatoriaal Guinea. Vanaf volgend jaar wordt het toernooi in de oneven jaren gespeeld om zo uit het vaarwater van EK's en WK's te blijven. Zambia is titelhouder.

De volledige selectie:

Doel: Nadir Lemyaghri (Wydad Casablanca), Anas Zniti (MAS Fes), Khalid Askri (Raja Casablanca)

Verdediging: Abderahim Chakir (FAR Rabat), Mehdi Benatia (Udinese), Younes Belakhdar (FAR Rabat), Issam el Adoua (Vitoria Guimaraes), Ahmed Kantari (Stade Brest), Abdelhamid el Kaouari (Montpellier, Frankrijk), Zakarya Bergdich (RC Lens)

Middenveld: Karim El Ahmadi (Aston Villa), Adil Hermach (Al Hilal), Kamal Chafni (Stade Brest), Mehdi Namli (MAT Tetouane), Younes Belhanda (Montpellier), Abdelaziz Barrada (Getafe). Chahir Belghazouani (Ajaccio), Youssef Kaddioui (FAR Rabat)

Aanval: Oussama Assaidi (Liverpool), Nordin Amrabat (Galatasaray), Abdelilah Hafidi (Raja Casablanca), Abderrazak Hamdallah (Olympique Club de Safi), Youssef El Arabi (Granada) en Mounir El Hamdaoui (Fiorentina) .

'Schaf tweede kerstdag af'

Tweede kerstdag moet worden afgeschaft en als reguliere vrije dag worden teruggegeven. Ook tweede pinksterdag en tweede paasdag zouden moeten worden geschrapt als collectieve vrije dag en een 'gewone' vrije dag moeten zijn. Dat vindt de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD).

"Zullen we 2e kerstdag/paasdag/pinksterdag gewoon afschaffen en als reguliere vrije dagen teruggeven? Goed voor keuzevrijheid en economie", twittert Van der Burg woensdag.

Zelf brengt hij de verplicht vrije tweede kerstdag als volgt door: "En nu, volkoren kerstbrood van bakkerij Hartog, de #top2000 en wat lezen, kortom een lekkere en ontspannen dag."

'Schaf tweede kerstdag af'
'Schaf tweede kerstdag af' (Foto: ANP)

Eenzame kerst voor BN'ers in overtreding

Diverse BN'ers brengen de feestdagen dit jaar door achter de tralies. Onder anderen Keith Bakker, Kempi en Badr Hari vieren kerst en oud en nieuw in de cel.

Bakker werd in mei veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens seksueel misbruik van ex-cliënten. In drie gevallen werd verkrachting bewezen. Kempi werd eind oktober aangehouden terwijl hij al vastzat in de gevangenis van Dordrecht. De rapper, die in Dordrecht een straf uitzat van twee maanden wegens huiselijk geweld, werd opnieuw opgepakt omdat hij wordt verdacht van het prostitueren van meisjes.

Estelle Cruijff moet kerst vieren zonder haar geliefde Badr Hari. De advocaat van de kickbokser, die vastzit wegens een aantal geweldsdelicten, had gevraagd of Hari de feestdagen thuis mocht doorbrengen, maar de rechtbank wees dat verzoek af.

Cancellara zint op revanche in 2013

Fabian Cancellara is vastberaden om in 2013 een onuitwisbare indruk achter te laten. Dit liet de Zwitserse wielrenner in een interview met Sporza weten.

Cancellara rekent op een sterk team tijdens het klassieke voorjaar. "We hebben een nieuwe coach bij RadioShack en zitten allemaal op dezelfde golflengte", zo liet hij de Belgische sportzender weten. Enkele weken geleden hervatte de olympisch kampioen tegen de klok van 2008 zijn training. 

De specialist in het tijdrijden is gebrand op goede prestaties na een jaar vol pieken en dalen. Zo brak Cancellara tijdens een val in de Ronde van Vlaanderen zijn sleutelbeen op vier plaatsen. Tijdens de Olympische Spelen in Londen ging hij onderuit in een bocht, waardoor hij op slag kansloos werd voor eremetaal in de wegkoers en gehavend aan de start stond van de tijdrit. Cancellara gold als favoriet voor eremetaal, maar kwam niet verder dan de zevende plaats.

Daarentegen won Spartacus de proloog in de Tour de France en droeg hij een week de gele trui. In de privésfeer was er voorspoed voor de renner van RadioShack. Hij werd in de zomer vader van een dochter.

Rentree Boilesen gepland voor eind maart

Kenny Boilesen, de vader van Ajax-speler Nicolai Boilesen, heeft in Deense media laten weten dat de rentree van zijn zoon gepland staat voor eind maart. De linksachter van de Amsterdammers kampt al lange tijd met problemen aan de hamstring.

Tegenover BT liet Kenny weten dat Boilesen langzaam naar zijn terugkeer in wedstrijdverband toewerkt. "Hij zit nu in een cruciale fase en begint weer met anderen te trainen. Ook traint hij weer met de bal en doet hij nog aparte oefeningen." Het herstel verloopt langzaam, maar Ajax wil ook geen risico's nemen met Boilesen.

Vorig seizoen moest Boilesen in het uitduel met PSV het veld verlaten met een hamstringblessure. De linksback werkte aan zijn herstel en keerde tegen Manchester United in de Europa League terug. De rentree was echter van korte duur, want sindsdien kampt Boilesen nog altijd met problemen aan de hamstring.

Explosie in vuurwerkpakhuis Nigeria

Een krachtige explosie in een pakhuis in de Nigeriaanse stad Lagos heeft woensdag een grote brand veroorzaakt. Volgens ooggetuigen lag er vuurwerk in het pakhuis opgeslagen. Het is nog niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

De explosie deed de ramen van woningen kilometers verderop trillen. De brand sloeg snel over naar nabijgelegen panden. Twee brandweermannen probeerden het vuur te blussen, bijgestaan door buurtbewoners. Een uur na de explosie ging er nog altijd vuurwerk af.

Wachtrij Woudagemaal twee uur lang

Bezoekers die op tweede kerstdag een bezoek willen brengen aan het op stoom werkende Woudagemaal bij Lemmer moeten ongeveer twee uur in de rij staan. Dat meldde de organisatie achter het gemaal woensdag op Twitter. Op eerste kerstdag waren de rijen ook al lang.

Het tachtig jaar oude Woudagemaal staat momenteel aan vanwege de hoge waterstand in Friesland. Ook donderdag is het werkende gemaal te bewonderen. Daarna wordt het gemaal weer uitgezet. Bezoeken zijn echter nog steeds mogelijk, tussen 10.00 en 17.00 uur.

Het oude gemaal wordt alleen ingezet als er extra capaciteit nodig is om water het IJsselmeer in te pompen. In januari werd het gemaal voor het laatst aangezet.


Wachtrij Woudagemaal twee uur lang (Foto: Novum)

Chinese geleerden willen politieke hervormingen

Meer dan zeventig prominente Chinese geleerden hebben de nieuwe leiders van de Communistische Partij opgeroepen gematigde politieke hervormingen door te voeren, zoals het scheiden van de partij van de regering. Ze spraken echter niet over het beëindigen van het eenpartijstelsel.

De petitie was opgesteld door Zhang Qianfan, hoogleraar recht aan de Universiteit van Beijing. De CP wordt in het document opgeroepen het land volgens de grondwet te leiden, om de vrijheid van meningsuiting te beschermen, om het opzetten van privé-ondernemingen te stimuleren en om een onafhankelijk rechtssysteem toe te staan. Chinezen moeten hun eigen vertegenwoordigers kunnen kiezen zonder tussenkomst van de CP, aldus de petitie.

Zhang zegt dat de noodzaak bestaat om de grote problemen waarmee het land kampt aan te pakken, zoals sociale ongelijkheid, machtsmisbruik van overheidsfunctionarissen en corruptie. "China loopt het risico op een revolutie en op chaos als het niet snel verandert", zei Zhang.

In de petitie staan enkele punten die ook in Charter 08 stonden, een manifest uit 2008 waarin democratische hervormingen werden geëist. De belangrijkste man achter dat stuk, schrijver Liu Xiaobo, zit een elfjarige gevangenisstraf uit wegens opruiing.

Het huidige document is milder van toon. "We hopen dat de regering het kan accepteren en dat het gesprekken tussen de regering en de bevolking op gang brengt", zei Zhang.

President Birma hekelt corruptie in het land

Welig tierende corruptie en omkoping staan hervormingen in Birma in de weg. Die kritiek heeft de president van Birma, Thein Sein, woensdag in een toespraak die op televisie en radio werd uitgezonden geuit.

Thein Sein zei op een bijeenkomst met zijn ministers en hoge ambtenaren dat 'goed bestuur nog altijd heel zwak is in Birma'. Hij zei dat 'omkoping en corruptie effectiever moeten worden voorkomen om goed bestuur te kunnen implementeren'.

De uitlatingen van de 67-jarige president duiden op een voortzetting van democratische veranderingen in het land, dat tot voor kort met strakke hand door een militair regime werd geleid.

Geweld door begroting Macedonië

Het parlement van Macedonië heeft maandag de begroting voor 2013 goedgekeurd. De stemming werd omgeven met veel tumult rondom het parlementsgebouw. Zeker elf politieagenten en drie parlementsleden van de oppositie raakten gewond, meldden de politie en politieke partijen, en drie relschoppers werden opgepakt.

De begroting werd aangenomen met 65 stemmen voor en vier tegen. Overige leden van het 123 zetels tellende parlement waren afwezig. Journalisten werden voor de stemming weggestuurd uit het gebouw.

De centrumlinkse oppositie stelt dat de conservatieve regering te veel geld bestemt voor groteske monumenten, alsook dure auto's en meubels voor regeringsmedewerkers. Zij eiste dat de begroting van 2,7 miljard euro met tweehonderd miljoen werd teruggebracht; de regering stemde zondag tijdens spoedberaad in met slechts drie miljoen.

De leider van de sociaal-democraten, Branko Crvenkovski, kondigde aan dat zijn partij de zittingen van het parlement voor onbepaalde tijd zal boycotten. Hij riep zijn aanhangers op tot een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid om de regering van premier Nikola Gruevski ten val te brengen. Hij zei dat de conservatieven geld over de balk smijten terwijl veel burgers moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Gruevski beschuldigde zijn tegenstanders maandagavond voor de televisie van een 'gewelddadige poging om democratische instellingen en de rechtmatig gekozen regering omver te werpen'. Hij zei dat Crvenkovski de begroting alleen maar aangrijpt 'voor een strijd om zijn eigen politieke overleving'.

Hellenbrand: 'Niet één sponsor heeft zich gemeld'

Voor geweerschutter Peter Hellenbrand wordt het sappelen richting de volgende Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Sportkoepel NOC*NSF heeft bij de herverdeling van de sportgelden geen bijdrage gegund aan de schietsport.

"Dat is best een hard gelag, want er heeft zich na de Spelen geen enkele sponsor of bedrijf gemeld om mij te ondersteunen", zegt de Limburger, die indruk maakte met zijn vijfde plaats in Londen op het onderdeel 10 meter luchtgeweer.

"Een voetballer weet dat er aan het einde van zijn carrière een zak met geld klaar staat. Ik weet dat ik de komende jaren met een minimuminkomen mijn sport moet bedrijven. Toch ga ik voluit door tot Rio. De passie voor de sport en de drive om beter te worden houden mij op de been. In Londen kreeg ik de bevestiging dat ik bij de wereldtop zit en over 4 jaar is een medaille het ultieme doel", aldus Hellenbrand.

Friedel (41) verlengt bij Tottenham Hotspur

Doelman Brad Friedel weet maar niet van ophouden. De inmiddels 41-jarige goalie van Tottenham Hotspur heeft zijn contract bij de Engelse Premier League-club verlengd tot medio 2014.

In de zomer van 2011 stapte de Amerikaanse keeper over van Aston Villa naar Tottenham Hotspur. Daarvoor kwam de keeper onder meer uit voor Galatasaray, Liverpool en Blackburn Rovers.

De laatste maanden heeft Friedel echter niet altijd meer een basisplaats. De Fransman Hugo Lloris, die afgelopen zomer overkwam van Olympique Lyon, krijgt meestal de voorkeur.

Alt-J voelt geen druk voor tweede album

Alt-J gaat niet gebukt onder zware druk bij het maken van een tweede album. "De verwachtingen zijn misschien hooggespannen, maar op het moment voelen we geen druk", laat zanger en gitarist Joe Newman weten aan Novum Nieuws.

De Britse band, die in de zomer een groot aantal festivals aandeed, waaronder Lowlands, boekte afgelopen jaar groot succes met debuutplaat An Awesome Wave. Het kwartet, dat de prestigieuze Mercury Prize in de wacht sleepte, is inmiddels druk bezig met nieuw materiaal. "Tijdens het creatieve proces zijn we zelf onze grootste critici", legt Newman uit. "Zo lang wij tevreden zijn met de opvolger zullen we geen druk voelen."

Verder staan de leden van Alt-J, dat behalve uit Newman bestaat uit Gwil Sainsbury, Thom Green en Gus Unger-Hamilton, volgens Newman nog steeds met beide benen op de grond. "Er verandert van alles: mensen willen ons ontmoeten, we hebben een groter team om ons heen, spelen in grotere zalen, krijgen meer respect en reizen meer. Maar tot nu toe gaat alles goed en is het succes ons niet naar het hoofd gestegen."

Newman had niet verwacht dat zijn band zo groot zou worden. "Ik had wel vertrouwen in onze liedjes, maar eigenlijk wilde ik gewoon een album maken waar we trots op konden zijn." Alt-J treedt eind februari op in Utrecht.

Milito: "Sneijder schreef historie"

Internazionale-spits Diego Milito geeft aan dat Wesley Sneijder van grote waarde is geweest voor de club en nu zelf moet beslissen over zijn toekomst.

"Sneijder heeft de club geholpen met het schrijven van geschiedenis en de spelers hebben altijd geweldig met hem op kunnen schieten. We hebben hem alle vrijheid gegeven om een beslissing te nemen over het pad dat hij wenst te bewandelen", aldus Milito over zijn ploeggenoot tegenover Sky Italia.

Coach Andrea Stramaccioni heeft vanuit diverse hoeken kritiek gehad over de manier waarop hij met de affaire rondom Sneijder omgaat. Inter heeft de Oranje-international een contractverlenging aangeboden, maar de voorwaarden zijn voor de Utrechter niet aantrekkelijk genoeg. Sneijder heeft dus niet het voornemen om dit vernieuwde contract te ondertekenen en sindsdien wenst Inter hem niet meer op te stellen

Volgens Milito is Stramaccioni echter niets te verwijten. "We hebben een geweldige relatie met Stramaccioni. Toen hij hier kwam, vertelde hij de spelers wat hij van ze vond. Hij was erg oprecht en daarom verdient hij ons respect. Ook al is hij jong als coach, hij heeft zijn vaardigheden laten zien die een coach van Inter nodig heeft."

Van Poppel tekent contract bij Vacansoleil

Boy van Poppel rijdt komend seizoen voor Vacansoleil-DCM. De Nederlandse wielrenner tekende een contract voor één seizoen bij de Nederlandse wielerploeg, aldus Wielerflits.

Het nieuws hing al langer in de lucht, nadat een selectie van Vacansoleil met daarin de Nederlandse renner was uitgelekt. Van Poppel tekende eerder een contract bij het Canadese Team Spidertech, maar dat team maakte bekend een jaar niet actief te zullen zijn in het peloton om daarna proberen een WorldTour-licentie te grijpen.

Daardoor moesten heel wat coureurs, waaronder Van Poppel, op zoek naar een nieuw contract. Bij Vacansoleil vindt Van Poppel heel wat familie terug. Zijn vader Jean-Paul is ploegleider, terwijl zijn jongere broer Danny neoprof is bij de ploeg.

Mausoleum Lenin wordt gerestaureerd

Het mausoleum van Vladimir Lenin aan de rand van het Rode Plein in Moskou wordt gerenoveerd. De fundering heeft waterschade geleden en het bouwwerk begint licht te kantelen. Pas eind april zal het eregraf weer geopend zijn voor bezoekers. Dat heeft de geheime dienst van het Kremlin bekendgemaakt, meldde persbureau Interfax maandag.

In de afgelopen 80 jaar is er geen groot onderhoud gepleegd aan de tombe. Alleen in 1973 werd het aan de buitenkant opgeknapt.

Lenins lichaam wordt ook opgelapt, al blijft hij tijdens de verbouwing wel gewoon in de tombe liggen. De leider van de Russische revolutie overleed in 1924.

Sinds de val van de Sovjet-Unie is het mausoleum van Lenin een punt van discussie. Sommige Russen zien de Sovjet-leider liever begraven. Het Kremlin vindt echter dat Lenin een prominente plek verdient, omdat hij een belangrijk persoon in de Russische geschiedenis was. Zijn lichaam is permanent tentoongesteld in het mausoleum.

Lenin heeft zelf altijd gezegd naast zijn moeder begraven te willen worden.

Wenger: "Echte versterkingen welkom"

Arsenal-coach Arsène Wenger geeft aan dat The Gunners geen grootse transferplannen hebben, maar dat significante versterkingen welkom zijn.

Arsenal heeft de slechtste seizoensstart ooit onder Wenger beleefd. Toch staat de Londense club nog op de vierde plaats van de ranglijst. Deze positie wordt echter wel gedeeld met Everton, Tottenham Hotspur en West Bromwich Albion.

Wenger voelt de druk om met zijn ploeg Champions League-kwalificatie voor volgend seizoen veilig te stellen. De coach geeft te kennen dat zijn ploeg de wil heeft om te winnen en dat hij reeds voldoende kwaliteit in zijn spelersgroep voor handen heeft.

"We begeven ons op de transfermarkt, maar alleen als er sprake is van spelers die onze selectie echt versterken. We hebben namelijk al een goede ploeg, maar als we een uitzonderlijk goede speler tegenkomen, dan zullen we hem proberen vast te leggen", aldus de Franse oefenmeester tegenover diverse Engelse media.

Krkic zal niet juichen tegen FC Barcelona

Mocht AC Milan-spits Bojan Krkic in de dubbele Champions League-ontmoeting met zijn voormalig ploeg FC Barcelona scoren, dan zal de Spaanse aanvaller niet juichen.

"Tegen Barcelona spelen zal speciaal zijn voor mij", zegt Krkíc tegen El Mundo Deportivo. "Sinds ik hier ben, bij AC Milan, heb ik veel gespeeld. Ik wil het ook graag opnemen tegen Barça. Echter, als ik scoor in Camp Nou, zal ik niet juichen. Dat is voor mij onmogelijk om te doen."

Dit seizoen huurt AC Milan de 22-jarige Krkic van AS Roma.

[NBA] Veertiende zege op rij voor Clippers

De Los Angeles Clippers hebben dinsdag (plaatselijke tijd) hun veertiende overwinning op rij geboekt in de NBA. De Denver Nuggets werden op een 112-100 nederlaag getrakteerd.

Uitblinker bij de Clippers was Jamal Crawford. Hij werd topscorer met 22 punten. Matt Barnes was goed voor 20 punten.

Door de zoveelste zege nemen de Clippers de leiding in de Western Conference over van Oklahoma City Thunder. Zij gingen met 103-97 onderuit tegen regerend NBA-kampioen Miami Heat. Dit duel was de herhaling van de finale van vorig seizoen.

Bij de ontmoeting tussen de Heat en Thunder was LeBron James de grote man. Hij was goed voor 29 punten.

Conservatieve Abe weer aan de macht in Japan

Het Japanse parlement heeft woensdag Shinzo Abe geïnstalleerd als minister-president. Hierdoor is na drie jaar van afwezigheid de conservatieve, op het bedrijfsleven gerichte Liberale Democratische Partij (LDP) officieel weer aan de macht.

De LDP is na de Tweede Wereldoorlog vrijwel steeds aan de macht geweest. Abe was al premier tussen 2006 en 2007. Toen trad hij af wegens gezondheidsproblemen, die volgens Abe nu over zijn. Abe is de zevende premier in net iets meer dan zes jaar.

De LDP won de verkiezingen op 16 december overtuigend. De kiezers leken de regerende meer linkse Democratische Partij zat, terwijl Abe beloofde de economische groei te herstellen. Hij wil met een herstelplan komen voor de gebieden die zijn getroffen door de aardbeving en daarop volgende tsunami en nucleaire ramp maart vorig jaar. Ook de economie moet onder zijn leiding een stimulans krijgen.

In het verleden werd Abe bekritiseerd omdat hij de buurlanden van Japan tegen zich in het harnas jaagde. Nu heeft hij beloofd Japan weer een belangrijke speler in de wereldpolitiek en -economie te maken. Veel Japanners zijn bang dat ze op beide podia worden overvleugeld door buurland China.

Abe beloofde bovendien zijn poot stijf te houden in het territoriale dispuut tussen de twee landen over een eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee. Ook wil hij de banden met de Verenigde Staten weer aanhalen.

De nieuwe premier benoemt woensdag ook zijn nieuwe kabinet. Hij heeft al twee vrouwen benoemd, wat in eerdere LDP-regeringen maar weinig gebeurde. Ook zijn de meeste tot nu benoemde bewindslieden jonger, met drie uit vier onder de vijftig jaar.


Conservatieve Abe weer aan de macht in Japan (Foto: Novum)

Amerikaanse consumenten niet scheutig voor kerst

Amerikaanse consumenten hebben flink minder geld uitgegeven in aanloop naar de feestdagen dan verwacht. Dat blijkt woensdag uit cijfers van creditcardmaatschappij Mastercard.

De verkoop van elektronica, kleding, sieraden en huisbenodigdheden steeg in de twee maanden voor Kerstmis met 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Door analisten was een 'gezonde' groei van drie tot vier procent verwacht. Het cijfer betekende de slechtste groei sinds 2008, toen de Amerikaanse economie in een recessie verkeerde door de kredietcrisis.

De cijfers zijn een teleurstelling voor de winkeliers in de Verenigde Staten die met flinke kortingen juist klanten naar binnen wilden lokken. De hoop is nu gericht op de dagen na kerst.


Amerikaanse consumenten niet scheutig voor kerst (Foto: Novum)

Standard-preses hoopt op Beneliga

Standard Luik-voorzitter Roland Duchatelet hoopt dat er zo spoedig mogelijk een Beneliga, bestaand uit Nederlandse en Belgische clubs, geformeerd kan worden. Volgens Duchatelet is het samenstellen van een dergelijke competitie noodzakelijk om de aansluiting met de Europese top te hervinden.

De voorzitter van de Waalse club uit zijn zorgen over de huidige toestand van zowel de Nederlandse als de Belgische competitie. "Er zijn momenteel vijf grote Europese competities, of zes in de nabije toekomst als Rusland blijft groeien. De rest staat op het punt te verdwijnen. Het alternatief is dat we met Nederland de Beneliga starten, anders zal het Belgische voetbal een natuurlijke dood sterven op Europees terrein", aldus Duchatelet tegenover Sudpresse.

"Het is belangrijk dat we zo snel mogelijk beginnen met het opzetten van de competitie. Vanuit realistisch oogpunt zouden we hier over twee jaar klaar mee kunnen zijn. Anderlecht, Club Brugge, Ajax en PSV zijn al voor de Beneliga. Als het project toch misluikt, zal Standard om aansluiting bij de Franse Ligue 1 vragen. Dat is wettelijk mogelijk, maar de Fransen moeten het dan nog wel goedkeuren."

Hodgson wil penalty's bij oefenduels

Roy Hodgson denkt de oplossing te hebben voor de slechte prestaties van Engeland tijdens penaltyseries. Engeland won op grote toernooien slechts één van de zes strafschoppenseries. Op het EK van afgelopen zomer werd de ploeg van Hodgson vanaf elf meter uitgeschakeld door Italië. De bondscoach wil daarom strafschoppen gaan nemen als een oefenwedstrijd in een gelijkspel is geëindigd.

"Voor een groot publiek kun je beter penalty's oefenen dan de volgende ochtend op een training, waar iedereen moeiteloos scoort", zegt Hodgson tegen Sky Sports. "Bij een wedstrijd moet je bovendien die wandeling maken vanaf de middencirkel naar het doel. Wij hebben altijd de last op de schouders van het falen."

"Iedereen die tijdens een penaltyserie naar de strafschopstip loopt, houdt zijn adem in omdat we al zo vaak gemist hebben. 'Zou het dan wéér gebeuren?' Dat moeten we zien op te lossen", vindt de Engelse keuzeheer. The Three Lions wonnen alleen in 1996 tijdens het EK in eigen land een penaltyserie, tegen Spanje (kwartfinale).

FC Twente oefent tegen HJK Helsinki

FC Twente speelt in de voorbereiding op de tweede helft van het seizoen op maandag 7 januari in Maspalomas tegen HJK Helsinki. Het duel is onderdeel van een internationaal toernooi, waaraan de club uit Enschede meedoet.  

De andere deelnemers zijn Lausanne Sports uit Zwitserland en Stromsgodset uit Noorwegen. Op 10 januari zal FC Twente of de finale of het duel om de derde plaats spelen. De nummer 2 van de eredivisie verblijft voor een trainingskamp van 5 tot en met 12 januari op Gran Canaria.

Advocaat: "Bezeten, tot op bepaalde hoogte"

Dick Advocaat geldt binnen de voetbalwereld als een ware liefhebber van het spelletje. Toch nadert ook voor De Kleine Generaal het einde van zijn loopbaan.

"Ik stop er straks een keer mee en dan zien ze me nergens meer", zegt Advocaat tegenover Voetbal International. "Ik ben anders dan Rinus Michels, die kon geen afstand nemen van het voetbal. Die bleef naar de stadions gaan. Ik ga straks lekker voor de buis zitten en wedstrijdjes kijken. Ik ben bezeten, maar wel tot een bepaalde hoogte."

Met een rugzak vol ervaringen laat Advocaat zijn wil bepalen hoe hij zijn leven verder invult. "Ik ben nu op een leeftijd dat ik alleen nog maar dingen doe waar ik zin in heb", aldus de trainer van PSV. "Hetzelfde met interviews of optredens in tv-programma's. Ik voel me nergens te groot voor, maar ik heb er gewoon geen zin meer in om overal op te draven. Als ik overal met frisse tegenzin ga zitten, dat schiet toch ook niet op."

Eerst wacht de klus om de Eindhovenaren naar de landstitel te leiden. "Ik probeer mijn werk bij de A-selectie van PSV zo goed mogelijk te doen. Daar draait het om. Zo af en toe, als er veel van mijn jongens meedoen zoals laatst in Heerenveen, dan ga ik naar het tweede kijken. Maar bij de A1 op zaterdagmiddag zien ze me echt niet, hoor. Die gasten komen over een jaartje of vier een keer bij het eerste. Wat heb ik daaraan?"

IJzerdraad over weg gespannen

Iemand heeft op kerstavond in het Friese Oudehaske voor een levensgevaarlijke situatie gezorgd door een ijzerdraad over de weg te spannen. Een automobiliste zag de draad over de Jousterweg hangen en heeft die verwijderd, meldt de politie woensdag.

De vrouw heeft vervolgens de politie gewaarschuwd. De draad zou rond 19.00 uur over de weg in het dorp tussen Heerenveen en Joure zijn gespannen. De politie vraagt eventuele getuigen zich te melden.

Forza gaat met zes extra auto's het jaar in

Een nieuw jaar, nieuwe auto's. Dat moeten de makers van Forza Horizon hebben gedacht toen zij een datum zochten om de DLC Recaro Car Pack uit te brengen. Het downloadbare pakket is namelijk vanaf 1 januari beschikbaar.

Het Recaro Car Pack bevat zes nieuwe auto's voor het spel. Een 2012 Cadillac Escalade ESV, een 1983 GMC Vandura G-1500, een 2012 Lotus Exige S, een 2012 Lexus LFA Nürburgring Edition, een 2005 Mercedes-Benz SLR en een 1995 Ford Mustang Cobra R.

De DLC kost 400 Microsoft Points en is gratis voor houders van een season pass. Als extraatje krijgen season passbezitters ook nog eens een 2009 Pagani Zonda Cinque Roadster bij het pakket.

War Z zal naamsverandering moeten krijgen

Het zombiespel The War Z moet hoogstwaarschijnlijk een nieuwe naam krijgen. De aanvraag voor registratie van de naam is namelijk aangehouden door de Amerikaanse Patent and Trademark Office. De naam zou te veel lijken op die van de aanstaande Paramount-film World War Z.

De maker van The War Z, Sergey Titov, heeft tegen website Kotaku aangegeven dat hij op dit moment met zijn advocaat in overleg is. Voorlopig is hij niet van plan om het er bij te laten zitten. Mocht de aanvraag definitief worden afgewezen dan zit er niets anders op dan een andere naam te verzinnen.

Kritiek op kersttoespraak koning België

De Belgische koning Albert II krijgt veel kritiek op zijn kersttoespraak, waarin hij waarschuwt voor de gevaren van het populisme. De vergelijking die hij trekt met de opkomst van het nazisme tijdens de crisis in de jaren dertig schiet niet alleen bij de populistische Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) in het verkeerde keelgat, melden Belgische media.

"In de verwarde tijden die we nu meemaken moeten we waakzaam blijven, en de populistische betoogtrant helder doorzien", zegt de koning in de gewraakte passage. "Altijd zoeken ze naar zondebokken voor de crisis, ofwel zijn het de vreemdelingen ofwel landgenoten uit een ander landsdeel. Zulk betoog komt vandaag vaak voor in talrijke Europese landen, ook bij ons. De crisis van de jaren dertig en de populistische reacties die ze teweegbracht mogen niet worden vergeten. Men heeft gezien welke rampzalige gevolgen dat voor onze democratieën heeft betekend."

De koning bezondigt zich hiermee juist zelf aan populisme, stelt professor en specialist in de geschiedenis van de Belgische monarchie Mark van den Wijngaert in de krant De Morgen. De koning richt zijn pijlen volgens hem impliciet op de N-VA, omdat die de schuld van de crisis bij de Franstaligen legt. Volgens de professor is het vervolgens een stap te ver om dat te vergelijken met het populisme in de jaren dertig. "Een grote stap te ver."

Ook de Antwerpse politicoloog Dave Sinardet vindt de vergelijking met de jaren dertig over de top, zegt hij in Het Nieuwsblad. Politicoloog Carl Devos vindt volgens Het Laatste Nieuws dat premier Elio Di Rupo een steek heeft laten vallen door de tekst voor de toespraak goed te keuren. "Wie de monarchie liefheeft, had die passage moeten laten schrappen. Want op deze manier maakt het koningshuis zichzelf kapot."

Het kabinet van Di Rupo zegt volgens de Vlaamse omroep VRT in een reactie dat de koning een gevoel van ongerustheid heeft uitgesproken. "Daarbij heeft hij verwezen naar historische gebeurtenissen die niet hebben bijgedragen om oplossingen te vinden. Hij heeft geen enkele partij bij naam genoemd."

Voorzitter van de N-VA Bart de Wever voelt zich volgens Het Laatste Nieuws niet aangesproken door de verwijzing naar de jaren dertig. Maar ondervoorzitter Ben Weyts stelt in de krant dat de koning zich door Di Rupo heeft laten misbruiken. "Deze toespraak leek wel een uitzending door derden van de PS." Hij kondigt parlementaire vragen aan.

Filippijnse brandweer belaagd door krotbewoners

Bij een grote brand die duizenden woningen in een Filippijnse sloppenwijk heeft verwoest is de brandweer met stenen bekogeld. De inwoners vonden dat de brandweermannen niet snel genoeg werkten en probeerden uiteindelijk de blusslangen af te pakken om hun eigen woningen in San Juan te redden, melden de autoriteiten.

Door de stenenregen raakten twee brandweermannen en een vrijwilliger gewond. Toen brandweermannen een weg zochten door de nauwe steegjes om bij het vuur te komen, werd een van hen door een woedende menigte overrompeld en afgetuigd. Een agent wist hem te redden. Twee brandweerwagens raakten bij het geweld beschadigd. Vanwege de kerstviering zijn veel inwoners van de sloppenwijk volgens brandweerofficier Domingo Cabog dronken. Sommigen zwaaien volgens hem met messen.

Een sloppenwijkbewoner werd door buurtbewoners doodgeslagen nadat hij had geroepen dat hij het vuur in de sloppenwijk had aangestoken. De man zou hebben gedronken en was niet verantwoordelijk voor het vuur. De brand brak volgens de brandweer uit toen kinderen in een huis met aangestoken kaarsen speelden. De politie onderzoekt de dood van de man, maar er is nog niemand aangehouden.

Ongeveer vijfduizend mensen hebben door de brand geen woning meer. Zij zijn opgevangen in een gymnastiekzaal en in tenten bij een basketbalveld.

In Quezon, een andere van de zestien steden die samen de metropool en hoofdstad Manilla vormen, kwamen een dierenarts en zes leden van het huishouden om door een brand. Door het vuur kwamen de slachtoffers vast te zitten in het huis. Het vuur zou zijn ontstaan doordat een elektrisch circuit overbelast raakte.

Langste hogesnelheidslijn in gebruik in China

De langste hogesnelheidslijn ter wereld is woensdag in China in gebruik genomen. Het verbindt de hoofdstad Peking met de economische belangrijke stad Guangzhou in het zuiden van het Aziatische land.

De afstand tussen de steden is 2.298 kilometer en de trein heeft een gemiddelde snelheid van 300 kilometer per uur. Door het gebruik van de hogesnelheidslijn wordt de tot nu toe gebruikelijke reis van 22 uur ingekort tot 8 uur.

China is in 2007 begonnen met het gebruiken van hogesnelheidslijnen en heeft nu het recordaantal van 8.358 kilometer. Dat zal naar verwachting in 2020 verdubbelen.

FOK! wat een weer...Iets beter

Goedemorgen! Op deze 2e kerstdag lijkt het iets beter weer te gaan worden. We komen even tussen twee storingen in te liggen en dat heeft een positieve uitwerking op ons weer. Helemaal droog blijft het vandaag echter niet en deze weersverbetering is maar tijdelijk.

Vooral in het noorden van het land vallen er nog een paar buien, maar elders in het land blijft het vanmiddag op veel plaatsen droog. Ook krijgt de zon wat meer ruimte om te schijnen dan dat we de afgelopen dagen gewend waren. Aan het einde van de dag gaat de bewolking weer toenemen en in de avond regent het weer. Er staat vandaag wel veel wind, want langs de kust staat een harde wind en in de Limburgse heuvels zijn zware windstoten mogelijk. Het wordt vanmiddag op de meeste plaatsen rond de 9 graden.

Voor de komende dagen zit er nog steeds geen winterweer aan te komen, want het blijft zacht en wisselvallig. De beste dag van de week lijkt de vrijdag te gaan worden. De zon schijnt dan geregeld en dan blijft het ook grotendeels droog. Tijdelijk stroomt er dan iets koelere lucht binnen zodat het in de nacht misschien wel een graadje gaat vriezen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

NatuurDe natuur nabij Eemnes is werkelijk prachtig en KlapMongeaul heeft er een goed oog voor. Schitterend!



Schoten bij arrestatie Schiedam

De politie heeft dinsdag een waarschuwingsschot gelost bij de aanhouding van drie mannen in Schiedam. Twee van hen werden aangehouden in een auto waarin ook een vuurwapen werd gevonden, meldt een woordvoerder van de politie dinsdagavond.

Rond 17.15 uur kwam bij de politie een melding binnen dat in een auto een vuurwapen was gezien. Toen de politie arriveerde bij de auto op de Jozef Oreliosingel, sloegen twee van de vier inzittenden direct op de vlucht. Daarop loste de politie een waarschuwingsschot.

Het tweetal in de auto is aangehouden en het vuurwapen is in beslag genomen. Een derde man kon kort daarop worden aangehouden op het nabijgelegen Cornelia van Zantenplein. De vierde inzittende is nog voortvluchtig, meldt de woordvoerder.

10.000 meldingen van vuurwerkoverlast

Bij het internetmeldpunt voor vuurwerkoverlast, afgelopen zaterdag ingesteld door lokale GroenLinksfracties, zijn inmiddels 10.000 meldingen van overlast binnengekomen. Maandag waren dat er 5000. Dat heeft GroenLinks in de nacht van dinsdag op woensdag laten weten.

Ruim de helft van de meldingen gaat over vuurwerkbommen die vaak 's nachts worden afgestoken. "Als zo'n explosief in je straat tot ontploffing wordt gebracht, zit je gelijk rechtop in je bed", zegt fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam. Verder zijn er veel klachten binnengekomen over schade door vuurwerk en vuurwerkstress bij huisdieren.

De vuurwerkbranche liet maandag weten dat er dit jaar naar verwachting 8 procent meer vuurwerk dan vorig jaar zal worden verkocht. Bonte: ,,De Nederlandse vuurwerktraditie dreigt uit de hand te lopen. Elk jaar vallen er meer slachtoffers en neemt de overlast toe. Oud en Nieuw is al lang geen feestje meer."

15 lokale fracties van de partij initieerden de website vuurwerkoverlast.nl. De fracties zetelen onder meer in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Delft, Nijmegen, Haarlem, Oss, Zoetermeer en Zwolle. Zij zien het liefst dat vuurwerk alleen nog door professionals wordt afgestoken.

De bedoeling is dat na 1 januari een bundeling van de meldingen aan de Tweede Kamer wordt aangeboden en dat burgemeesters om extra maatregelen wordt gevraagd.

10.000 meldingen van vuurwerkoverlast
10.000 meldingen van vuurwerkoverlast (Foto: ANP)

Ernstig busongeluk in Zimbabwe

Achttien mensen die voor de feestdagen terugkeerden naar huis hebben in Zimbabwe de dood gevonden toen de vrachtauto waarin zij meereden van de weg raakte en in een ravijn stortte. Dat heeft de Zimbabwaanse staatsradio dinsdag gemeld. Nog eens 46 mensen raakten gewond.

Het ongeluk vond plaats in de afgelegen regio Honde Valley, in het noordoosten van het land.

Veel Zimbabwanen reizen jaarlijks terug naar hun dorpen van herkomst. Veel reizigers klaagden dit jaar over te hoge busprijzen. De politie waarschuwde echter niet mee te rijden in voertuigen die niet over een vergunning beschikken voor passagiersvervoer.

Vijf auto's in brand in garage Maassluis

In het Zuid-Hollandse Maassluis hebben in de nacht van dinsdag op woensdag vijf auto's in een parkeergarage onder een appartementencomplex vlam gevat. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar er was sprake van veel rookontwikkeling.

Er zijn bij de brand geen gewonden gevallen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Vijf auto's in brand in garage Maassluis
Vijf auto's in brand in garage Maassluis (Foto: ANP)

Vrouwelijke kant Bløfs Paskal komt boven met kerst

In de decembermaand komen de vrouwelijke trekjes van Paskal Jakobsen boven. "Mijn vrouwelijke kant floreert rond de kerst", doet de zanger van Bløf uit de doeken voor de camera van Novum Nieuws.

"Wat alles buitenom mijn voorkeur voor vrouwen betreft ben ik volgens mij toch lichtelijk homoseksueel", biecht de 38-jarige zanger op. "Ik hou van alles wat romantisch is. Ik zet die kerstboom begin december al op."

Niet alle mannen van Bløf dragen kerst een warm hart toe. "Ik ben niet zo van de kerst", zegt bassist Peter Slager, die expres op vakantie gaat. "Ik zet een boom op voor de kinderen, als die het leuk hebben, vind ik het prima."

'Obama terug van vakantie om fiscal cliff'

De Amerikaanse president Barack Obama zal waarschijnlijk zijn vakantie op Hawaï afbreken en woensdag terugkeren naar Washington in een poging de gevreesde 'fiscal cliff' te vermijden. Dat heeft een regeringsfunctionaris dinsdag (lokale tijd) bekendgemaakt.

De Democraten en Republikeinen hebben tot 1 januari om tot een akkoord te komen over de aanpak van de overheidsfinanciën. Tot op heden zijn alle pogingen gestrand. Onder Republikeinen bestaat veel verzet tegen belastingverhogingen.

Zonder compromis gaan in het nieuwe jaar alle tarieven van de inkomstenbelasting in de VS omhoog en treedt een reeks bezuinigingen automatisch in werking. Die maatregelen kunnen er volgens economen voor zorgen dat de Amerikaanse economie volgend jaar krimpt.

'Obama terug van vakantie om fiscal cliff'
'Obama terug van vakantie om fiscal cliff' (Foto: ANP)

Koerden Irak schorten olie-export op

De regering van de autonome Koerdische regio in Noord-Irak heeft dinsdag de export van olie opgeschort in verband met een betalingsgeschil met Bagdad. Het besluit kan de toch al stroeve relatie tussen de Koerden en de door Arabieren aangevoerde centrale regering verder verzuren.

De Koerden sloten na de Amerikaanse inval in Irak in 2003 meer dan vijftig leveringsovereenkomsten met buitenlandse oliemaatschappijen, ofschoon ze daar volgens Bagdad geen enkel recht toe hadden. In 2011 sloten de twee partijen een deal waaronder Bagdad de olie verkoopt en daarvoor een vergoeding betaalt aan de Koerden.

De Iraakse Koerden hebben de export opgeschort, omdat de centrale regering de afspraken niet zou nakomen. De woordvoerder van de Iraanse vicepremier voor energiezaken bevestigt dat Bagdad niet de volledige prijs heeft betaald. Dat komt volgens hem echter doordat de Koerden minder olie leveren dan ze hebben beloofd.

Sneeuwstorm en tornado's in VS

Een grote sneeuwstorm en tornado's in het zuiden van de Verenigde Staten hebben dinsdag staten als Texas, Louisiana en Alabama getroffen. In Texas viel zeker een dode. Een man werd geraakt toen een boom op zijn auto viel.

Onder andere de stad Mobile in de staat Alabama is getroffen door een tornado. Ook in andere delen van Alabama en de staat Louisiana zijn huizen verwoest en is de stroom uitgevallen. Ook het vliegverkeer ondervindt hinder van het winterse weer. Er zijn veel vluchten geannuleerd en vertraagd.

Sneeuwstorm en tornado's in VS
Sneeuwstorm en tornado's in VS (Foto: ANP)

'Hacker' kersttoespraak veranderde slechts url

De man die er maandag voor zorgde dat de kersttoespraak van koningin Beatrix uitlekte, zegt alleen enkele nummers in een url op de website van het koninklijk huis te hebben veranderd. Hij was niet gericht op zoek naar de kersttoespraak, zei hij dinsdag in het NOS journaal.

"Ik zat zo maar even rond te klikken op die website, om te kijken hoe dat allemaal werkte", lichtte Anne Jan Roeleveld toe. Hij zegt geen hacktools te hebben gebruikt of te hebben ingebroken en is zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. "Het enige dat ik gedaan heb is een url aangepast en dat is het. Dat kan iedereen, dat kan zelfs mijn opa nog."

De Rijksvoorlichtingsdienst liet eerder weten een onderzoek te hebben ingesteld naar aanleiding van het uitlekken van de toespraak.

Verkiezingscampagne Netanyahu draait om Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Iran tot hoofdonderwerp van zijn verkiezingscampagne gemaakt. Hij beloofde dat het zijn "eerste prioriteit" is een einde te maken aan het nucleaire programma van Iran als hij opnieuw premier wordt.

Netanyahu presenteerde zich dinsdag als de meest geschikte kandidaat om om te gaan met "de dreigingen van raketten en terreur". De Israëlische parlementsverkiezingen zijn op 22 januari.

De regeringsleider herhaalde dat de tijd opraakt om Iran af te houden van een kernwapen. Hij noemde dat zijn belangrijkste missie.

Verkiezingscampagne Netanyahu draait om Iran
Verkiezingscampagne Netanyahu draait om Iran (Foto: ANP)

Messi niet tevreden over jaar 2012

Lionel Messi kende in 2012 een uitstekend jaar met een wereldrecord van 91 doelpunten, maar de speler van FC Barcelona is desondanks niet erg tevreden. Reden hiervoor is dat de aanvaller op de Spaanse beker na naast alle prijzen greep.

Real Madrid pakte in Spanje de landstitel, terwijl Barcelona in de Champions League in de halve finale het onderspit moest delven tegen Chelsea. Dit zit Messi hoog. "Ik ben blij met mijn doelpunten en records, maar dit jaar had beter gekund, met meer bekers. Zonder prijzen zijn mijn goals niet belangrijk."

In het voetbalseizoen 2012-2013 is Barcelona in ieder geval hard op weg om wel de landstitel te veroveren. Halverwege de competitie is Atletico Madrid de naaste achtervolger met negen punten achterstand op de Catalanen. Real Madrid staat maar liefst zestien punten achter op de ploeg van Messi. De Argentijn levert met al weer 26 competitietreffers een grote bijdrage aan dit resultaat.

De grote kerstprijsvraag - Dag 2

De periode die menig gamershart harder laat slaan is weer begonnen: het is kerst! Ook dit jaar weer kun je vele vragen beantwoorden waarmee punten voor de kerstveiling verdiend kunnen worden. Deze punten kunnen na afloop van de kerstprijsvraag ingezet worden voor de kerstveiling waarbij je zelf uit kan kiezen welke prijs je graag zou willen winnen.

Alle vragen zijn te beantwoorden tot en met 2 januari 23:59 uur. De spelregels kun je lezen in deze special.

Vragen dag 2
2-1 Wat is er belangrijker dan de borsten van een vrouw?
2-2 Volgens wie is een dag zonder videoblog een dag niet geleefd?
2-3 Welke 3D game is toch niet zo 3D?
2-4 Welke non-heisa was er over een link?
2-5 Waarmee kunnen consoles vergeleken worden volgens de oprichter van Codemasters?
2-6 Welke game voorkwam dat WesleyB bijna zijn Nintendo DS vergeten was?
2-7 Wat is volgens Kensuke de beste Final Fantasy-game?
2-8 Wat is voor gamers een ware kunstvorm met een vleugje jeugdsentiment?

Raad je plaatjes dag 2:
Logo:

Dafuque?

Wie is het?
Guess who?

Opdracht dag 2
Laat zien dat je goed bent in Guitar Hero III: Legends of Rock door de high-score van StefanW met het nummer One van Metallica te verpulveren, op moeilijkheidsgraad 'easy'. Kladder iets als "FOK!" op een papiertje en zet deze op de foto met jouw highscore. Mail deze naar fokgames@gmail.com met als onderwerp 'kerstprijsvraag 2012' en je nickname gevolgd door de datum van de opdracht. In dit geval dus bijvoorbeeld: "kerstprijsvraag 2012 Pheno 26-12". Deze opdracht mag je tot en met 2 januari insturen.

De highscore van StefanW is 97%. We verwachten dat hij over een weekje weer kan typen:

There can be only one!

Je kunt de vragen beantwoorden via de speciale Kerstprijsvraag-pagina.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.