HZO - Kutkinderen en de KNVB

Thako (Okaht)

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over kutkinderen en de KNVB.

Ruk – DriekOplopers
Het is soms lastig om als columnist op FOK! op de actualiteit in te spelen. Ik heb nu eenmaal de woensdagochtend voor mijn reguliere column en voor de zondag hebben we afgesproken dat ik enkel op columns van de afgelopen week mijn eigen visie geef.

Vandaar dat ik deze keer van de gelegenheid gebruik maak om via de column van Driek op de vreselijke moord op grensrechter Richard Nieuwenhuizen in te gaan.

Oké. Laat het mij nu maar eens een keer zeggen. Ook al zullen veel van mijn lezers nu van hun stoel vallen  van verbazing: 'Dit is wel degelijk een Marokkanenprobleem!'

Maar dan val ik wel meteen terug in mijn gebruikelijke nuancering. Je kunt het wel zo noemen, maar dan verandert er nog steeds geen ruk. Als je alle Marokkanen een probleem noemt ook niet. Het is één Marokkanenprobleem dat je ook heel specifiek aan moet pakken.

Het probleem ligt duidelijk onder Marokkaanse jongens van 15 tot 23 jaar. Een beetje allochtonenhater haalt er vlotjes een hele serie extreem islamitische, terroristische, vrouwenmishandelende, baarddragende, werkloze, uitkeringtrekkende en onverstaanbare kerels in jurken bij, maar waar we écht last van hebben zijn jonge, agressieve Marokkanen. Welke maatregel je ook bedenkt: je haalt het meeste rendement als je alle energie op die Marokkaanse jongens van 15 tot 23 jaar richt.

Dan lijkt het me ook weer handig om je energie niet te richten op Marokkaanse jongens en meisjes, die het prima doen op school of gewoon een baan hebben. Wat voor zin heeft het om een keurige jongeman of jongedame lastig te vallen met het gedrag van gestoorde idioten die toevallig enkel hun afkomst delen?

Belachelijke opmerking die ik ergens las: 'Waarom zeggen al die goedwillende en/of bekende Marokkanen hier niets van?'
Onzin! Bullshit! Staat Friesland nu ook op z'n kop omdat er een Friese boer is opgepakt voor de moord op Marianne Vaatstra? Nou, een paar complotdenkers wel, maar ik zie geen massale protestmarsen in Leeuwarden. Het protest was heftiger toen de asielzoekers Mhahrhihanhnhe zouden hebben vermoord.

Waar moeten we dus zijn? Bij die Marokkaanse jongens van 15 tot 23 jaar die zich vreselijk misdragen. Hard straffen en constant op hun huid zitten. En dat mag echt keihard. Als er voor mijn deur een stel blanke jongens de godganse dag de boel onveilig maken, mag de straat wat mij betreft schoon worden geknuppeld. Als vervolgens de politie bij alle ouders even meldt dat zoonlief in de bak zit en je herhaalt dit een keer of wat, dan gaat er echt wel wat veranderen.

Lost dit alles op? Nee. Wel veel. En in ieder geval meer dan steeds maar weer ofwel alles aan de Marokkanen wijten, ofwel uit blijven zoeken welk cultureel, religieus of etnisch probleem er wel niet moet worden opgelost. Beide zijn doelloos en zinloos.

Maar! Dit gezegd hebbende, laat ik de KNVB en de voetbalclubs zelf hier wel heel erg makkelijk mee wegkomen. Iedere idioot die het nu enkel een Marokkanenprobleem blijft noemen, steekt zijn kop ook in het zand.

Ieder voetballertje dat in Nederland een beetje serieus mee gaat doen, krijgt in de training aangeleerd hoe ver hij kan gaan met overtredingen of een grote muil, zonder tegen een kaart aan te lopen. Trainers staan massaal langs de velden te schelden op scheids- en grensrechters. Ouders doen daar met liefde en al even massaal een schepje bovenop. En de KNVB instrueert zijn arbitrage blijkbaar vrij soepel en geeft ze in feite de opdracht mee om een enkele doodschop of een enkele belediging nog te accepteren, voordat ze tot disciplinaire maatregelen over mogen gaan.

Is het dan gek als een paar psychopaatjes - die je zélf nog eens toelaat binnen je organisatie ook – uiteindelijk toch een keer net die ene stap te ver gaan?