FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 december 2012

Nederlanders gewond bij busongeluk in Suriname

Een bus met Nederlandse toeristen aan boord is dinsdagochtend plaatselijke tijd in Suriname over de kop geslagen. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van het plaatsje Marchallkreek, zo'n tachtig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Paramaribo.

Volgens de plaatselijke politie is het ongeval te wijten aan een klapband aan het rechtervoorwiel. Zeven mensen raakten lichtgewond. Een vrouw met verwondingen aan haar hals werd uit voorzorg per ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis in de hoofdstad. Over haar status was dinsdagavond nog niets bekend.

Het ongeval gebeurde op de Afobakkaweg, een van de belangrijkste verkeersassen van het land. De weg verbindt de kuststrook van Suriname met de jungle en werd pas enkele jaren geleden geasfalteerd.

In Suriname staat de Afobakkaweg bekend als een echte 'dodenweg'. Dit jaar vielen in de Zuid-Amerikaanse republiek al tachtig verkeersdoden, op een bevolking van amper een half miljoen.

Doden bij aanslag kerstochtend in Nigeria

Bij een aanslag op kerstochtend in het noordoosten van Nigeria zijn ten minste vijf mensen doodgeschoten, meldt het leger. Vier personen raakten gewond.

De aanslag vond plaats bij het dorp Potiskum in de deelstaat Yobe. Volgens een legerwoordvoerder vond de aanslag plaats in een kerk, maar een woordvoerder van de politie ontkende dit.

Het noordoosten van Nigeria is een gebied waar de radicaalislamitische sekte Boko Haram actief is.

Jongen overleden na ongeluk in Rotterdam

Een 17-jarige jongen is maandagnacht overleden aan de verwondingen die hij donderdag opliep bij een verkeersongeluk in Rotterdam. Dat meldt de politie. Het incident vond plaats op de Groene Tuin.

De jongen stak rond 17.15 uur de weg over toen hij werd geschept door een auto. Zwaargewond werd hij naar het ziekenhuis vervoerd. Daar overleed de Rotterdammer in de nacht van maandag op dinsdag.

[NBA] Boston Celtics wint in Brooklyn

Boston Celtics heeft dinsdag in de NBA gewonnen bij Brooklyn Nets. De mannen van rapper Jay-Z werden met 93-76 verslagen. De Celtics maakten het verschil in het tweede kwart. Toen scoorden de bezoekers 34 punten tegen slechts achttien van de Nets. Rajon Rondo werd de topscorer van het duel. Hij scoorde negentien punten voor de ploeg uit Boston.

Door de zege komen de Celtics nu op veertien overwinningen en dertien nederlagen. Brooklyn had begin november nog elf zeges en vier nederlagen behaald, maar verloor sindsdien negen van de twaalf wedstrijden. De twee ploegen staan daardoor dicht bij elkaar op ranglijst in de middenmoot van de Eastern Conference.

Echtpaar overmeestert inbreeksters in Sliedrecht

Een ouder echtpaar uit Sliedrecht, dat dinsdagavond twee vrouwelijke inbrekers in hun woning aantrof, is erin geslaagd de vrouwen vast te houden en over te dragen aan de politie. De vrouwen, van 17 en 31 jaar afkomstig uit Nieuwegein, konden daarop worden aangehouden, meldt de politie dinsdagavond.

De vrouwen drongen rond 20.00 uur de woning van het echtpaar aan de Lijsterweg binnen. Het tweetal had er echter niet op gerekend dat de bewoners gewoon thuis waren. De man en vrouw reageerden volgens de politie kordaat en slaagden er met behulp van de buren in de twee vrouwen vast te houden, ondanks dat de inbreeksters hen met pepperspray bespoten.

Moordenaar brandweermannen liet brief achter

De ex-gedetineerde die op de dag voor kerst in de Amerikaanse staat New York twee brandweermannen doodschoot heeft een getypte brief achtergelaten waarin hij schreef de hele buurt te willen platbranden en te willen doen 'wat ik het liefste doe: mensen vermoorden'. Dat heeft de politiechef van het stadje Webster, Gerald Pickering, dinsdag gezegd.

De schutter, de 62-jarige William Spengler, had zeventien jaar in de gevangenis gezeten nadat hij in 1980 zijn oma met een hamer om het leven had gebracht. Nadat hij de straf had uitgezeten trok hij in bij zijn moeder en zus. Hij raakte van slag toen in oktober zijn moeder overleed en kon zijn zuster niet uitstaan, zei een buurman, Roger Vercruysse. "Hij bleef aan de ene kant van het huis en zij bleef aan de andere kant." Politiechef Pickering zei dat de autoriteiten nog naar de 67-jarige zus op zoek zijn.

Spengler stak maandagochtend het huis in brand en wachtte de komst van de brandweer en politie af, gewapend met een revolver, een jachtgeweer en een halfautomatisch geweer. Hij schoot twee brandweermannen dood en verwondde twee anderen. De eerste politieagent die ter plaatse arriveerde schoot terug en joeg hem op de vlucht. Later schoot Spengler zichzelf door het hoofd. Volgens Pickering heeft de agent die Spengler verjoeg 'heel waarschijnlijk veel levens gered'.

Een van de wapens die de politie bij Spengler vond was een .223-kaliber Bushmaster, hetzelfde type dat de 20-jarige Adam Lanza eerder deze maand gebruikte bij zijn moordpartij op een basisschool in Newtown in Connecticut. Met zijn strafblad mocht Spengler geen wapens bezitten. Volgens officier van justitie Sandra Doorley van Monroe County leed Spengler na zijn ontslag uit de gevangenis een rustig en onopvallend bestaan.

Pickering zei dat Spengler een brief van twee tot drie kantjes heeft achtergelaten, waaruit geen motief gedestilleerd kan worden. De politiechef wilde niet de volledige inhoud vrijgeven, maar las één zin voor: "Ik moet mij nog gereed maken om te zien hoe veel van de buurt ik kan platbranden en doen wat ik het liefste doe: mensen vermoorden."


Moordenaar brandweermannen liet brief achter (Foto: Novum)

Vijf doden helikopterongeluk Oekraïne

Bij een ongeluk met een helikopter van het ministerie van binnenlandse zaken van Oekraïne zijn dinsdag vijf mensen om het leven gekomen, meldt het ministerie.

De Mi-8 helikopter stortte kort nadat hij van de luchthaven van Aleksandria was opgestegen neer. De doden zijn de drie bemanningsleden en twee mensen van het grondpersoneel. Aleksandria ligt 320 kilometer ten zuidoosten van Kiev.

De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht.

Raad wil band Nederland en Libië versterken

Een recent opgerichte raad wil de relatie tussen Nederland en Libië versterken. Het Dutch Libyan Cooperation Council (DLCC) wil bekijken hoe Nederland kan helpen om Libië tot een stabiel en veilig land te maken. Dat schrijft de Libische krant Libya Herald.

De raad richt zich ten eerste op een plan om een gezondheidssysteem van goede kwaliteit in Libië te creëren. Inmiddels hebben voorbereidende gesprekken plaatsgevonden tussen partijen uit beide landen over het trainen en onderwijzen van studenten geneeskunde. Dat moet zowel in Nederland als in Libië gebeuren.

Oprichter en voorzitter van DLCC Herman Klijnsma laat weten dat dit gezondheidsproject in de toekomst mogelijk te groot en ingewikkeld zal worden en hoopt op een samenwerkingsverband met de Europese Unie of de Verenigde Naties. Klijnsma werkt binnen de raad samen met de Libische arts Hakim Aljadk, die verantwoordelijk was voor de gewonden die vorig najaar tijdens de opstand tegen Moammar Gadhafi in een Nederlands ziekenhuis werden verzorgd.

In januari staan gesprekken gepland met autoriteiten en bedrijven uit Libië en Nederland om het initiatief van de raad verder vorm te geven.

Veenstra: uitzending in Twents 'superspannend'

Michiel Veenstra vond het 'superspannend' om zondagavond een uur in het Twents te presenteren tijdens Serious Request. "Vanaf de dag dat ik radio ben gaan maken als klein jongetje wilde ik niet Twents klinken", vertelde hij aan Novum Nieuws. "Je wil toch een beetje ABN kunnen praten."

"Ik moest al die knoppen die ik in die twintig jaar had omgezet, weer terugdraaien. En dat vond ik heel moeilijk", vervolgt de dj, die dit jaar met Serious Request een recordbedrag van ruim 12,2 miljoen euro ophaalde. Veenstra is afkomstig uit Almelo, waar ze volgens hem 'stadsplat' praten. "Ik was ook bang dat Twentse puristen op me gingen inhakken en zouden zeggen: dat is niet echt Twents. Maar dat is allemaal meegevallen."

Het uur in het Twents werd zondagavond tussen 22.00 uur en 23.00 uur uitgezonden. De band Enorm en Ilse DeLange, allebei afkomstig uit Twente, waren toen te gast in het Glazen Huis.

Grondwet Egypte met 63,8 procent aangenomen

De nieuwe grondwet van Egypte is met 63,8 procent 'ja'-stemmen in een referendum aangenomen, heeft de Egyptische kiescommissie dinsdag meegedeeld. Aan de stemming nam 32,9 procent van de kiesgerechtigden deel.

De door islamisten opgestelde grondwet is de eerste sinds de opstand tegen het bijna dertig jaar durende bewind van Hosni Mubarak in 2011. De oppositie voerde campagne tegen de grondwet omdat zij vreest dat deze de deur openzet naar een islamitisch regime dat vrijheden aan banden zal leggen. Zij heeft aangekondigd de uitslag te zullen aanvechten.

De voorzitter van de kiescommissie, rechter Samir Abou el-Maati, bestrijdt dat er te weinig rechterlijk toezicht op het referendum was.

De officiële uitslag komt vrijwel exact overeen met de officieuze tellingen van de Moslimbroederschap, de voornaamste groep die de nieuwe grondwet steunde.

'Politieagente die Amerikaan doodde is Iraanse'

De politievrouw die maandag een Amerikaanse adviseur in Afghanistan doodschoot is een geboren Iraanse. Zij vertoonde eerder tijdens haar opleiding in Egypte 'instabiel gedrag', maar heeft voor zover dit valt na te gaan geen banden met extremisten. Dat heeft een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken dinsdag gezegd.

De agente, die alleen de naam Nargas gebruikt, doodde de 48-jarige Amerikaan Joseph Griffin met een schot in de borst in een zwaarbewaakt complex in het centrum van Kabul. Eerder werd gezegd dat zij daar vaak kwam en bevoegd was om een wapen mee naar binnen te nemen, maar dinsdag zei de leider van het onderzoek, Mohammad Zahir, dat dit niet het geval was en dat zij het pistool naar binnen had weten te smokkelen. Welke steken de beveiliging hier heeft laten vallen wordt nog onderzocht, zei hij.

Tijdens haar verhoor heeft Nargas volgens Zahir gezegd dat zij ofwel de gouverneur van de provincie Kabul, ofwel het hoofd van politie, ofwel Zahir zelf wilde vermoorden. Toen het te moeilijk bleek om door de laatste veiligheidscordons te dringen, zag zij 'een buitenlander' en schoot hem dood, zei Zahir.

De woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken, Sediq Sediqi, toonde op een persconferentie het Iraanse paspoort van Nargas, dat in haar woning was aangetroffen. Zij was geboren in Teheran en daar getrouwd met een Afghaan. Tien jaar geleden verhuisde zij naar Afghanistan nadat haar man valse papieren had geregeld waardoor zij daar kon wonen en werken. Vijf jaar geleden trad zij toe tot de politie en op haar staat van dienst viel tot maandag niets aan te merken.

Toch was haar mentale conditie 'niet goed', zei Sediqi, die haar gedrag als 'instabiel' omschreef. Na een recente training in Egypte liet een 'buitenlandse overheid' weten dat zij niet 'normaal' leek te zijn.

Dit jaar hebben al zestig aanvallen van Afghaanse agenten of militairen op buitenlandse militairen of burgers plaatsgevonden, vergeleken met 21 in 2011. Ook zijn meer dan vijftig leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten door collega's gedood. Volgens de Taliban wijst dit op toenemende weerstand onder de bevolking tegen de regering in Kabul en de buitenlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan.

Lange wachtrij voor Friese Woudagemaal

Bij het Woudagemaal in Lemmer staat dinsdag een lange wachtrij. Dat meldt Omroep Friesland. Bezoekers hebben vanwege de hoge waterstand in Friesland vanaf dinsdag enkele dagen de mogelijkheid het ruim tachtig jaar oude gemaal te bezichtigen wanneer het in werking is.

Het gemaal is Tweede Kerstdag en donderdag ook nog op stoom te zien. De directie roept bezoekers op vooral op tijd te komen. Het Woudegemaal is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Na donderdag is het gemaal ook nog te bezichtigen, maar dan niet meer in werking.

Het antieke gemaal wordt alleen ingezet als extra capaciteit nodig is om het waterpeil in Friesland te verlagen. Het overtollige water wordt via het gemaal naar het IJsselmeer gepompt. Het Woudagemaal werd in januari voor het laatst ingezet.


Lange wachtrij voor Friese Woudagemaal (Foto: Novum)

Amsterdammers vast voor autodiefstal

Drie mannen uit Amsterdam zijn dinsdag in Oostzaan aangehouden omdat zij ervan worden verdacht een auto te hebben gestolen. De politie kwam de diefstal op het spoor toen dinsdagmorgen een auto uit de bocht vloog op de A8.

De inzittenden stapten na het incident uit de auto en renden weg. Na onderzoek door de politie bleek de auto te zijn gestolen. De drie mannen, van 22 en 23 jaar oud, konden vervolgens met behulp van een speurhond worden aangehouden op de Ambacht. Het drietal is vastgezet en de politie onderzoekt de zaak.

"Verbeek praat meer met spelers dan De Boer"

Niklas Moisander verruilde AZ afgelopen zomer voor Ajax. Met name qua trainers merkt de Finse verdediger grote verschillen tussen beide clubs.

De wijzen waarop Gertjan Verbeek enerzijds en Frank de Boer hun formaties in het gareel trachten te houden tonen weinig gelijkenissen. Wat betreft visie is het onderscheid minder groot. "Tactisch en voetbaltechnisch zie ik niet veel verschillen", zegt Moisander in het tijdschrift 1900

"De overeenkomst is dat ze beiden van aanvallend voetbal houden. Alleen hun aanpak is anders. Frank is meer relaxed", merkt de in Amsterdam teruggekeerde verdediger. "Een voorbeeld is de lunch. Bij AZ lunchten we altijd samen, dat was verplicht. Bij Ajax is er maar één lunch in de week verplicht."

Het dialoog is een instrument dat Verbeek vaak gebruikt, vertelt Moisander. "Hij praat veel meer met spelers, ook vaak onder vier ogen." Meestal had hij hier geen moeite mee. "Maar het is wel eens moeilijk als je zelf al teleurgesteld bent na een wedstrijd."

"Verbeek zei vaak dat ik te zelfkritisch was. We wonnen een keer ruim van VVV-Venlo, maar in de laatste minuten kregen we door mijn toedoen een penalty tegen. Hoewel we die wedstrijd hadden gewonnen, was ik ontzettend boos op mezelf. Gertjan zei toen tegen mij: 'Je moet als aanvoerder wel een beetje lachen als we gewonnen hebben.' Dat heb ik altijd onthouden."

Iran slaat weer Stuxnet-aanval af

Iran zegt weer een aanval van het Stuxnet-virus op zijn computernetwerken te hebben afgeslagen. De computerworm richtte zich deze keer op een elektriciteitscentrale en enkele andere bedrijven in de zuidelijke provincie Hormozgan, zei het hoofd van de provinciale burgerbescherming, Ali Akbar Akhavan, dinsdag tegen het persbureau ISNA.

Iran zegt eerder herhaalde aanvallen van computervirussen als Stuxnet en Flame te hebben afgeslagen die de Iraanse oliesector als doelwit hadden. Volgens Teheran zijn beide wormen onderdeel van een Amerikaans-Israëlische cyberoorlog om het Iraanse atoomprogramma te verlammen. Westerse landen verdenken Iran ervan in het geheim te werken aan een kernwapen, wat Teheran ontkent.

Nadal mist toernooi Abu Dhabi door buikvirus

Tennisser Rafael Nadal heeft zich dinsdag afgemeld voor het demonstratietoernooi in Abu Dhabi. Dat liet de Spanjaard op Facebook weten. Hij heeft een buikvirus en daardoor koorts. Nadal zou bij het toernooi in Abu Dhabi, dat donderdag van start gaat, zijn rentree maken na zeven maanden blessureleed. Hij stond sinds Wimbledon aan de kant met een peesontsteking in zijn knie.

"Ik ben erg teleurgesteld dat ik niet mee kan doen", schrijft Nadal. "Alles was al voorbereid." Artsen hadden hem echter afgeraden om mee te doen omdat zijn lichaam rust nodig heeft om van het virus af te komen. Nadal benadrukte bovendien dat met zijn knie alles goed zit. "Mijn herstel is goed verlopen, mijn knie voelt goed en ik keek er naar uit om weer wedstrijden te spelen."

Het Mubadala World Tennis Championship in Abu Dhabi geldt als de officieuze start van het tennisseizoen. Novak Djokovic, Andy Murray, David Ferrer, Tomas Berdych en Janko Tipsarevic doen nu nog mee aan het toernooi. Het is onduidelijk of Nadal wordt vervangen.


Nadal mist toernooi Abu Dhabi door buikvirus (Foto: Novum)

'Russinnen bij Bushehr negeren Iraanse kledingregels'

Een Iraans parlementslid klaagt dat Russische vrouwen die werken in de kerncentrale van Bushehr zich niet houden aan de strikte islamitische kledingvoorschriften die in Iran gelden, ofschoon ze daar extra voor worden betaald. Hun gedrag heeft een 'bezoedelende en negatieve uitwerking' op de mensen in zijn kiesdistrict, zei Mahdi Mousavinejad uit Buhsher tegen het Iraanse persbureau ISNA.

Mousavinejad wil de kwestie aankaarten in het parlement. Hij zei niet om hoeveel vrouwen het gaat en hoeveel zij extra betaald krijgen om zich in het openbaar van top tot teen te bedekken.

Rusland heeft de kerncentrale in Bushehr voltooid nadat Duitsland zich uit het project had teruggetrokken. In de loop van volgend jaar wil Rusland de centrale aan Iran overdragen.

27 doden bij ongeluk legervliegtuig Kazachstan

Bij een ongeluk met een legervliegtuig in het zuiden van Kazachstan zijn dinsdag 27 inzittenden om het leven gekomen. Aan boord van de Antonov-72 bevonden zich zeven bemanningsleden en twintig leden van de grenswacht, onder wie het waarnemend hoofd van de grensbewakers, kolonel Toerganbek Stambekov. Dat heeft de nationale veiligheidscommissie van het Centraal-Aziatische land bekendgemaakt.

Het ongeluk voltrok zich dinsdagmiddag op ongeveer twintig kilometer van de stad Sjimkent, dicht bij de grens met Oezbekistan. Naar de oorzaak van het ongeluk wordt een onderzoek ingesteld.

Rebellen Syrië nemen stad bij Turkse grens in

Na een wekenlange belegering en felle strijd hebben Syrische rebellen dinsdag de stad Harem, bij de grens met Turkije in de provincie Idlib, veroverd. Het laatste bolwerk van het regeringsleger in de stad, de oude citadel, werd in alle vroegte ingenomen.

"Harem is nu geheel bevrijd", liet Mohammad Kanaan, een activist in Idlib, weten via Skype. Rami Abdul-Rahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei dat een kleine dertig soldaten en regeringsgezinde strijders zich maandagavond hadden overgegeven. Degenen onder de 16 werden vrijgelaten, de rest werd overgedragen aan lokale tribunalen, zei hij.

Het twintigduizend inwoners tellende Harem ligt op ongeveer een kilometer van de Turkse grens. Abdul-Rahman noemde de inname van Harem belangrijk, omdat het een van de steden was die trouw waren gebleven aan het regime.

In de aan Idlib grenzende provincie Aleppo vielen opstandelingen dinsdag een legerbasis aan in Mannagh, eveneens dicht bij de Turkse grens. Volgens de lokale activist Mohammed Saeed ging het om een van de vier luchtmachtbases in de provincie. Het regime maakt veel gebruik van helikopters om belegerde gebieden te bevoorraden en posities van rebellen te bestoken. Door de val in oktober van Maaret al-Numan, aan de hoofdweg tussen Damascus en Aleppo, is bevoorrading over de grond een stuk lastiger geworden. Volgens Saeed belegeren opstandelingen ook de internationale luchthaven van Aleppo en dreigen zij leger- en burgervliegtuigen die daar gebruik van maken uit de lucht te schieten.

In de voorstad Jaramana bij Damascus hebben opstandelingen het regionale hoofd van de militaire inlichtingendienst aangevallen in een hinderlaag. Hij is later aan zijn verwondingen bezweken, meldt het Observatorium.

Gerard Ekdom is trots op Nederland

Gerard Ekdom is trots op Nederland. De 3FM-dj, die dit jaar met Giel Beelen en Michiel Veenstra in het Glazen Huis in Enschede zat, haalde met Serious Request een recordbedrag van ruim 12,2 miljoen euro op.

"Iedereen in Enschede was zo ongelooflijk leuk en lief en gemoedelijk", kijkt Ekdom terug op zijn tijd in het Glazen Huis. "We hebben niet één opstootje gehad. De sfeer was niet één keer grimmig, het was altijd feest", vertelt hij aan Novum Nieuws. "Dus ik ben heel erg trots op heel Nederland. Maar het epicentrum stond in Enschede en daar was het echt feest."

De dj gaat naar eigen zeggen een rustige kerst tegemoet. "Ik ben net verhuisd en de familie komt bij ons thuis. Ik ga een beetje sushi eten, heel rustig."

Chinees rijdt in op schoolklas

Een 48-jarige Chinees is maandag in Fengning in de provincie Hebei met een auto ingereden op een groep brugklassers. Dertien kinderen raakten gewond; sommigen hadden schedelfracturen of verbrijzelde voeten.

Volgens het staatspersbureau Xinhua handelde de man niet onder invloed van drank of drugs, maar maakte hij zich al jaren kwaad over de volgens hem te lichte straffen voor vier mannen die betrokken waren bij de moord op zijn dochter, drie jaar geleden. Waarom hij zijn woede op de kinderen botvierde is onduidelijk.

Drie aanhoudingen na vechtpartij in Haarlem

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag drie mannen aangehouden na een vechtpartij in Haarlem. Bij het incident in de Zijlstraat probeerde een 18-jarige man op een agent in te trappen die met een aanhouding bezig was. Daarop werd een politiehond ingezet, die de verdachte in zijn been beet, meldt de politie dinsdag.

De 18-jarige man is aangehouden voor poging tot zware mishandeling en openlijke geweldpleging. Daarnaast werd een man van 22 jaar aangehouden voor het beledigen van een politieman. Een eveneens 22 jaar oude verdachte werd aangehouden voor openbare geweldpleging. Na verhoor werd het drietal dinsdag weer op vrije voeten gesteld.


Drie aanhoudingen na vechtpartij in Haarlem (Foto: Novum)

Veel doden door koude in Rusland

Een extreme koudegolf in Rusland heeft de afgelopen 10 dagen aan 123 mensen het leven gekost. Rond Moskou daalde het kwik tot min 30 graden Celsius, terwijl in Oost-Siberië min 60 graden Celsius werd gemeten, zeiden functionarissen dinsdag.

Rond 800 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. De temperaturen in Rusland zijn ongeveer 12 graden lager dan normaal in deze tijd van het jaar. Doorgaans zijn de maanden januari en februari de koudste maanden. Volgens de weersverwachting stijgt de temperatuur rond Moskou eind deze week drastisch tot ongeveer het vriespunt.

Veel doden door koude in Rusland
Veel doden door koude in Rusland (Foto: ANP)

Eerste kerstdag in top tien van warmste ooit

Deze eerste kerstdag is een van de warmste ooit. In De Bilt werd een temperatuur van 10,5 graden gemeten. Daarmee behaalt deze dinsdag net een plek in de top tien van warmste eerste kerstdagen ooit, laat een woordvoerder van weeronline.nl weten.

Deze december gaat hoogstwaarschijnlijk de boeken in als een van de vijf natste decembers ooit. Maandag was er al gemiddeld 95 millimeter gevallen, maar daar is 's nachts flink wat bijgekomen.

Ook dinsdagmiddag kunnen er nog buien vallen. Woensdag trekt de regen in de loop van de ochtend het land uit.

Israël opent inschrijving bouwplannen Oost-Jeruzalem

Israël nodigt aannemers uit in te schrijven op bouwplannen voor 942 nieuwe woningen in Gilo, in het oosten van Jeruzalem. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken dinsdag meegedeeld. In Gilo wonen ongeveer veertigduizend Israëliërs.

Israël heeft in de afgelopen weken plannen ontvouwd voor de bouw van wel vijfduizend woningen in Oost-Jeruzalem. De Palestijnen zien in de Israëlische plannen een ondermijning van hun claims om in het oosten van Jeruzalem de hoofdstad van hun toekomstige staat te vestigen. Israël heeft het gebied in 1967 veroverd en vervolgens geannexeerd, maar de internationale gemeenschap heeft die annexatie nooit erkend.

Premier Benjamnin Netanyahu zet vaart achter de bouwplannen om de Palestijnen te straffen voor hun stap naar de Verenigde Naties om een Palestijnse staat in Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook erkend te krijgen. Israël stelt dat de Palestijnen een eigen staat alleen kunnen bereiken door onderhandelingen met Israël; de stap naar de VN ziet het als een poging van de Palestijnen om daar onder uit te komen.

De Palestijnen zeggen dat zij door de verhoogde status met sterkere troeven in handen naar de onderhandelingstafel terug kunnen keren. Die besprekingen liepen vier jaar geleden vast, voornamelijk om de voortgaande bouw van Israëlische nederzettingen.


Israël opent inschrijving bouwplannen Oost-Jeruzalem (Foto: Novum)

Prostituees beroven Nederlander in Duitsland

Een wild avondje is voor een 48-jarige Nederlander geëindigd in een deceptie. Hij wilde de kerst doorbrengen met twee prostituees in een hotelkamer in de Duitse stad Krefeld. De vrouwen gingen er echter vandoor met een bedrag van 10.000 euro.

Dat meldde de politie dinsdag. Een woordvoerder kan weinig zeggen over de beroving, omdat het onderzoek loopt.

Prostituees beroven Nederlander in Duitsland
Prostituees beroven Nederlander in Duitsland (Foto: ANP)

Losgeraakte duwbak weggesleept op de Maas

Een losgeraakte duwbak is dinsdagochtend op de Maas bij het Limburgse Borgharen weggetrokken door sleepboten. Dat melden woordvoerders van Rijkswaterstaat en rederij Fransbergen dinsdag.

De 76 meter lange bak, beladen met 2200 ton kunstmest, was maandagavond al losgeraakt van zijn duwboot. Waarschijnlijk werd de schipper verrast door de sterke stroming toen hij vanuit het Julianakanaal de Maas op wilde varen, laat de woordvoerder van de rederij weten. Daarop kwam de duwbak dwars te liggen en dreigde tegen de stuw van Borgharen te slaan.

Een sleepboot slaagde er maandagavond niet in de duwbak weg te slepen. Pas dinsdagochtend rond 10.00 uur kon het gevaarte worden weggesleept met behulp van drie sleepboten.

De duwbak werd daarop naar de Beatrixhaven bij Maastricht gebracht. De komende dagen wordt daar de mogelijke schade in kaart gebracht.

Leenstra en Van Beek slaan NK allround over

Marrit Leenstra en Lotte van Beek zullen dit weekend niet aan het NK allround deel gaan nemen. Beide schaatssters van Team Van Veen besloten dit vanwege de drukke eerste seizoenshelft die ze achter de rug hebben. Leenstra is de titelverdedigster, terwijl Van Beek vorig jaar negende werd bij het NK.

Leenstra blinkt dit jaar op de 1.500 meter uit met een zege in Kolomna en tweede plaatsen in Heerenveen en Astana. Van Beek doet het goed op de kilometer met drie derde plaatsen in Heerenveen en Kolomna. Op de 1.500 meter in Heerenven werd ze derde.

Ondanks het prima seizoen zijn er zorgen voor onder meer Leenstra en Van Beek, want als er niet snel een sponsor gevonden wordt dan moeten de rijders en rijdsters uit deze ploeg op zoek naar een nieuw team. Er worden gesprekken gevoerd met potentiële geldschieters, maar tot nu toe nog zonder succes.

Scheepvaart op Rijn gestremd

Door het hoge water is de scheepvaart op een groot deel van de Rijn in Duitsland gestremd. Dat heeft een woordvoerder van het meldcentrum voor hoog water in Mainz dinsdag laten weten. In de deelstaten Rijnland-Palts en Hessen is het waterpeil op eerste kerstdag opnieuw gestegen.

De stremming geldt voor het deel van de rivier tussen Speyer, ten zuiden van Mannheim, en Düsseldorf in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Volgens het meldcentrum is moeilijk te zeggen hoeveel het peil in de Rijn de komende dagen nog zal stijgen. Dat zal mede afhangen van het water dat zijrivieren als de Main en de Moezel in de rivier lozen. Het centrum laat weten dat er geen reden tot bezorgdheid is.

Samsom positief over kersttoespraak Beatrix

PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat koningin Beatrix in haar kersttoespraak de juiste toon heeft getroffen. "Europa en vertrouwen worden de cruciale termen komend jaar. Hopelijk in samenhang", laat hij weten op Twitter. Geert Wilders is minder enthousiast.

In haar jaarlijkse toespraak, die maandagavond al uitlekte, is Beatrix positief over Europa. "Europa, dat zijn wij zelf. In zelfvertrouwen kunnen wij aan Europese samenwerking blijven bouwen", sprak de koningin.

Volgens PVV-leider Wilders maakte Beatrix een 'klein foutje'. "Europa, dat zijn we zelf had natuurlijk moeten zijn Europa, dat betalen we zelf", twittert hij.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt het een 'mooie kersttoespraak'. "Vertrouwen is het cement van de samenleving. Maar je kan het niet opleggen, het moet groeien tussen mensen, tussen verschillende bevolkingsgroepen", schrijft hij op Facebook. "Met hernieuwd vertrouwen kan Nederland de toekomst aan. Dus een goede toekomst hebben we als Nederlanders zelf in de hand."


Samsom positief over kersttoespraak Beatrix (Foto: Novum)

Zwavelzuur gelekt in kanaal Gent-Terneuzen

Bij het bedrijf PVS Chemicals in Gent is dinsdagochtend 200 kubieke meter zwavelzuur gelekt. Een gedeelte hiervan is in het kanaal Gent-Terneuzen terechtgekomen. Volgens het Havenbedrijf is er echter geen gevaar voor de volksgezondheid, meldt de VRT.

Het lek is ontstaan in een tank op het bedrijfsterrein. Hierdoor kwam het zuur in de lucht en deels in het kanaal terecht. De zuidwestenwind zorgde ervoor dat de dampen direct verdund en afgevoerd werden. "De dampen die vrijkwamen, waren op dat moment hinderlijk en gevaarlijk in een straal van een tien meter rondom de lozingspijp. Door de twee Beaufort sterke zuidwestenwind werden de dampen sterk verdund en direct afgevoerd in de hogere luchtlagen, waardoor ze geen hinder meer vormden", aldus woordvoerder Johan Bresseleers van het Havenbedrijf Gent.

Op diverse plaatsen heeft de brandweer metingen verricht. Het water in het kanaal had op 2,5 meter van het bedrijf en bij het Nederlandse Sas van Gent een neutrale PH-waarde. "Op het moment van de lozing in het kanaal was men door de hoge waterstand aan het spuien in de richting Terneuzen. Hierdoor werd het zwavelzuur in het water zeer sterk verdund", zegt Bresseleers.

Hoofd Engelse RK-Kerk valt homohuwelijk aan

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Engeland en Wales, aartsbisschop Vincent Nichols, vindt dat de regering-Cameron er een 'janboel' van maakt door het homohuwelijk te willen invoeren. Dat heeft hij tegen de BBC gezegd.

Hij vindt dat de regering helemaal niet het mandaat heeft om huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht toe te staan.

Volgens Nichols had geen enkele partij, dus ook de regerende Conservatieven en Liberaal-Democraten niet, in 2010 legalisering van het homohuwelijk in haar verkiezingsprogramma opgenomen. Toch dreigt die nu werkelijkheid te worden. "Vanuit democratisch oogpunt is dat een janboel. George Orwell (beschrijver van een totalitaire wereld in zijn boek 1984) zou trots op die manoeuvre zijn geweest", zegt Nichols.

Hoofd Engelse RK-Kerk valt homohuwelijk aan
Hoofd Engelse RK-Kerk valt homohuwelijk aan (Foto: ANP)

India en Pakistan strijden weer op cricketveld

India en Pakistan strijden vier jaar na de terroristische aanval door Pakistaanse extremisten in Mumbai weer tegen elkaar op het cricketveld. Op eerste kerstdag begint een serie van twee Twenty20-wedstrijden en drie eendaagse interlands tussen de twee Aziatische rivalen in Bangalore. Het is de eerste keer sinds november 2007 dat een van de twee landen bij de ander op bezoek gaat.

De cricketinterland wordt gezien als een teken van verbeterde verhoudingen nadat die door de aanslagen in Mumbai op scherp waren gezet. Sinds die aanvallen bevroor India het contact met Pakistan wat ook inhield dat er geen sportploegen van de buurlanden elkaar bezochten. De Indiase en Pakistaanse cricketers speelden op grote toernooien en soms in vriendschappelijke wedstrijden in andere landen wel al tegen elkaar.

De onderlinge ontmoetingen zouden een 'belangrijke manier kunnen zijn om de vijandigheden aan de kant te schuiven', denkt Rasool Bakhsh Rais, een politicologieprofessor uit het Pakistaanse Lahore. De druk op de cricketers is dan ook enorm. Bij de Pakistaanse ploeg reist speciaal voor de wedstrijden in India een sportpsycholoog mee.

Voor India zijn de ontmoetingen met Pakistan ook op een andere manier bijzonder. Het wordt de eerste keer dat het eendaagse wedstrijden speelt zonder cricketlegende Sachin Tendulkar. De 39-jarige kondigde afgelopen weekeinde zijn afscheid van de kortste vormen van de cricketsport aan. De 'kleine meester' blijft wel actief in testwedstrijden, de vijfdaagse interlands. Tendulkar won vorig jaar het WK cricket met India.

De veiligheidsmaatregelen rondom de het Chinnaswamy Stadion in Bangalore zijn ook flink opgeschroefd rondom de wedstrijd van dinsdag. Honderden politieagenten en paramilitaire troepen zijn ingezet om de veiligheid te waarborgen.

Zuma: Mandela ziet er beter uit en is monter

Nelson Mandela ziet er 'veel beter' uit. De artsen zijn tevreden over zijn herstel. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma dinsdag gezegd nadat hij de voormalige anti-apartheidsstrijder in het ziekenhuis in Pretoria had bezocht.

Zuma bracht samen met Mandela's vrouw Graca Machel en andere familieleden een kerstbezoek aan de vroegere president. "We troffen hem monter aan", aldus Zuma.

Mandela (94) werd op 8 december opgenomen met een longinfectie. Ook werden galstenen bij hem verwijderd.

Georgië zal Winterspelen Sochi niet boycotten

Georgië zal de Olympische Winterspelen van Sochi in 2014 niet boycotten. Dat heeft de Georgische eerste minister Bidzina Ivanishvili op kerstavond verklaard. "We zullen er in 2014 bij zijn in Sochi. Als we onze relatie met Rusland verder willen normaliseren, moeten we gewoon deelnemen", zei Ivanishvili.

De president van Georgië Mikheil Saakashvili riep twee jaar geleden nog op tot een boycot van de Winterspelen. De relatie tussen Rusland en Georgië is al jaren lang gespannen vanwege een conflict tussen beide landen in de regio's Zuid-Ossetië en Abchazië. In oktober verloor de partij van Saakashvili de parlementsverkiezingen in Georgië, wat de relatie met de buren uit Rusland ten goede is gekomen.

Rutten nog niet bezig met contractverlenging

Fred Rutten beleefde met Vitesse een sterke eerste seizoenshelft en staat na achttien wedstrijden op de vijfde plaats. De directie van de Arnhemmers hoopt dan ook het contract van de trainer op korte termijn te verlengen.

Rutten is echter nog niet bezig met een langer verblijf in Arnhem. "Ik vind januari veel te vroeg", liet de trainer in een reactie weten. "Het is mooi dat ze met me willen praten, dat zie ik als een compliment. Voor het eerst in mijn carrière heb ik een contract voor één seizoen getekend. Nu beslis ik ook wat later."

Toch maakt Rutten zich geen zorgen over de nabije toekomst. "Ik heb nooit met de angst geleefd geen werk te kunnen krijgen. Mocht ik hier niet verlengen en er komt geen andere club, dan ga ik lekker in de tuin werken."

All You Need Is Love heerst op kerstavond

De speciale kerstaflevering van All You Need Is Love trok maandagavond een miljoenenpubliek. De liefdesshow met Robert ten Brink was goed voor ruim 2,6 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Het programma boekt daarmee flinke winst ten opzichte van vorig jaar, toen bijna 2,1 miljoen mensen inschakelden op de kerstspecial. In 2010 wist All You Need is Love een kijkcijferrecord te vestigen met ongeveer 2,8 miljoen toeschouwers.

De conference van Erik van Muiswinkel werd op Nederland 1 door 762.000 mensen bekeken. De tv-première van Loft trok 812.000 kijkers naar Nederland 3.


All You Need Is Love heerst op kerstavond

Acteur Charles Durning (89) overleden

De Amerikaanse acteur Charles Durning is maandag op 89-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats New York. Dat meldden de Amerikaanse media dinsdag.

Durning speelde in meer dan honderd films. Hij speelde onder meer met Dustin Hoffman in de komische film Tootsie (1982). Durning werd twee keer genomineerd voor een Oscar voor zijn rollen in The Best Little Whorehouse in Texas (1982) en To Be or Not to Be (1984). Voor zijn rol als politieagent in Dog Day Afternoon (1975) was hij genomineerd voor een Golden Globe.

Ook was hij te zien in The Sting (1973) en Cat on a Hot Tin Roof (1990).

Acteur Charles Durning (89) overleden
Acteur Charles Durning (89) overleden (Foto: ANP)

Bosniër Zukanovic van Kortrijk naar Gent

Ervin Zukanovic verruilt KV Kortrijk voor AA Gent. Dat meldt zijn nieuwe werkgever maandag. De 25-jarige Bosniër tekende een contract voor 4,5 seizoen en is met ingang van het nieuwe kalenderjaar inzetbaar voor Gent.

Op het eerste gezicht is de overstap geen sportieve promotie voor Zukanovic, die in oktober zijn interlanddebuut maakte en inmiddels twee caps achter zijn naam heeft staan. Kortrijk, de huidige nummer negen van Belgie, staat drie plaatsen hoger dan Gent.

Zukanovic is met AA Gent toe aan zijn vierde Belgische club. Voordat hij vorige zomer in Kortrijk belandde, diende de verdediger ook Eupen en Dender. Daarvoor speelde hij ook bij Zeljeznicar, Austria Lustenau, Velez, FC Sulzberg en KFC Uerdingen 05.

Cancellara: ''Kasseiklassiekers en Giro zijn doelen''

Fabian Cancellara richt zijn pijlen komend seizoen op de kasseiklassiekers en de Ronde van Italië. De Zwitserse tijdritspecialist overweegt ook om de Tour aan zich voorbij te laten gaan. Dit laat hij weten in gesprek met La Gazzeta dello Sport.

''Ik wil me eerst concentreren op Vlaanderen en Roubaix. De Tour laat ik misschien aan me voorbijgaan vanwege het ontbreken van een proloog. Ook in het najaar zijn er koersen waar ik me op kan richtten'', aldus de viervoudig wereldkampioen tijdrijden. 

Cancellara is zeer gemotiveerd om te vlammen in 2013. "Ik kom vanuit een jaar waarin er veel is gebeurd. Zowel positief als negatief. De valpartij in Vlaanderen, geel in de Tour, de geboorte van mijn zoon en mijn pech op de Olympische spelen. Ik weet zeker dat ik sterker uit deze periode kom en nieuwe successen zal boeken. 2013 wordt mijn jaar," besluit Spartacus strijdvaardig.

De Boer kijkt tevreden terug op 2012

Frank de Boer begon iets meer dan twee jaar geleden aan zijn avontuur als trainer bij Ajax. Tot nu toe kan deze periode succesvol genoemd worden. De Boer pakte twee landstitels met de Amsterdammers. De voormalig verdediger van Ajax kijkt dan ook terug op een goed jaar.

"Het jaar 2012 was voor zowel Ajax als mij persoonlijk een fantastisch jaar. Het jaar begon met die ongelooflijke inhaalrace naar het kampioenschap. Een seizoen na het behalen van de derde ster was deze titel bijzonder omdat Ajax voor het eerst in jaren weer eens twee keer achter elkaar kampioen werd", aldus de Ajax-trainer.

De Boer liet wel weten toe te zijn aan een paar dagen met zijn familie: "Het is voor iedereen goed om even stoom af te blazen. Zowel voor de spelers als voor de staf. Even niet aan de training of volgende wedstrijd denken, maar gewoon lekker uitslapen."

Krasse bejaarden jagen inbrekers weg

Een groep inbrekers die op kerstochtend zijn slag probeerde te slaan bij een bejaard echtpaar in het Brabantse Haaren is van een koude kermis thuisgekomen. De 86-jarige man en zijn 82-jarige vrouw gingen de confrontatie aan en wisten de drie of vier mannen weg te jagen. Dat meldt de politie.

De inbrekers hadden rond 09.00 uur een deur van de woning aan het Kerkeind geforceerd en waren zo binnengekomen. De bewoners hoorden vanuit de woonkamer gerommel en namen poolshoogte. Toen ze oog in oog met de mannen stonden, joegen ze hen het huis uit. Ze liepen daarbij wel lichte verwondingen op.

De mannen vluchtten in de richting van Oisterwijk. De politie is nog naar hen op zoek.

Paus hoopt op vrede op aarde

Paus Benedictus XVI heeft dinsdag het urbi et orbi uitgesproken en wenste in zijn kersttoespraak dat er vrede op aarde komt. Ook sprak hij zijn veroordeling uit over de dood van 'weerlozen' in Syrië. Hij drong er bij Israëliërs en Palestijnen op aan de moed te vinden om hun vredesonderhandelingen te hervatten.

In zijn traditionele kersttoespraak vanaf het centrale balkon van de Sint-Pieterbasiliek vestigde de kerkvader ook de aandacht op de landen die de Arabische Lente hebben doorstaan. Hij riep met name Egypte op een rechtvaardige en respectvolle samenleving op te bouwen. Egypte noemde hij het land dat 'gezegend is door de kindertijd van Jezus'.

Voorts bad de paus dat de nieuwe leiders van China religie respecteren, waarmee hij indirect verwees naar de vervolging van Chinese katholieken, die ernstig te lijden hebben gehad onder het communisme.

Kerstcadeaus in het fotoalbum van 1999

Laatst kwam ik toevallig een bericht tegen op Froot met de bestverkochte kerstcadeaus van de afgelopen dertig jaar. De Rubik’s Cube, Legotrein, BMX crossfiets, de Koosh bal, GameBoy (1989!), Tamagotchi, de Furby. Het is werkelijk een fantastische lijst met nostalgische cadeaus die ik zelf ook heb gehad. Ik kan me vooral goed herinneren dat ik met mijn vader een hele stad van Lego heb gebouwd in de woonkamer, met de trein, brandweerkazerne, politiebureau en vuilniswagen. Het was dolle pret met kerst en nog lang daarna!

'Lekken toespraak Beatrix nalatig van RVD'

Volgens ict-journalist Brenno de Winter is het uitlekken van de kersttoespraak van koningin Beatrix te wijten aan 'nalatigheid van de RVD'. Met een simpele instelling zou de site afgeschermd zijn geweest voor nieuwsgierigaards, schrijft het Algemeen Dagblad.

De tekst en opname van de toespraak werd maandag op de site van de Rijksoverheid ontdekt door internetmarketeer Anne Jan Roeleveld. Deze ontdekte het lek door het jaartal in het internetadres van de toespraak van vorig jaar aan te passen.

De vorstin bedankt in haar toespraak alle Nederlanders voor de steunbetuigingen die ze heeft ontvangen na het ongeluk van Prins Friso, eerder dit jaar. Ook spreekt de koningin haar vertrouwen uit in Europa.

Het is niet de eerste keer dat overheidsuitingen op deze wijze uitlekken. In 2011 lekte de Miljoenennota een paar dagen eerder op exact dezelfde wijze uit.

De RVD verklaart dat de toespraak 'op stand-by' online stond. De rede wordt dinsdag om 13.00 uur tegelijkertijd uitgezonden op Nederland 1 en 2 en Radio 1.

CR7: "Ik mis Ferguson en United"

De clash tussen Real Madrid en Manchester United in de Champions League is natuurlijk bijzonder voor Cristiano Ronaldo. Hij koestert warme gevoelens voor zijn oude club.

De Portugese superster van Real Madrid speelde zes jaar bij Manchester United, voordat hij naar De Koninklijke vertrok voor het megabedrag van 94 miljoen euro. Hij had lovende woorden over voor United, dat nog steeds een speciaal plekje in zijn hart heeft.

"Ik spreek vaak met Ferguson. Ik mis hem en ik mis United. Ik voelde me erg goed. Het was daar als bij een familie", aldus Ronaldo tegenover AS over de club waar hij van 2003 tot 2009 speelde. Bij Real Madrid zou hij zich de laatste tijd minder prettig voelen.

"Ik had daar zes geweldige jaren. Ik spreek mijn teamgenoten van toen nog steeds. Met dank aan Manchester United speel ik bij Real Madrid. Zonder hen zou ik niet de speler zijn die ik op dit moment ben."

Mexico-Stad ruilt wapens voor speelgoed

Mexico-Stad wil in ruil voor geld, speelgoed en computerapparatuur wapens inzamelen in een buurt waar een 10-jarige jongen onlangs door een verdwaalde kogel de dood vond. Dat heeft de voorzitter van de wijk Iztapalapa, Jesus Valencia, maandag via Twitter aangekondigd. Inmiddels zouden bijna dertig geweren en 65 pistolen zijn ingeleverd.

Iztapalapa wordt geplaagd door geweldsmisdrijven. Veel mensen vuren tijdens feesten of andere gelegenheden hun wapen leeg in de lucht.

De 10-jarige Hendrik Cuacuas werd in november in zijn hoofd getroffen door een verdwaalde kogel toen hij in de bioscoop een film keek. De kogel was buiten het gebouw afgevuurd.

Ramkraak in Amsterdam-Noord

Een ramkraak in Amsterdam-Noord heeft dinsdagochtend voor veel schade gezorgd. Een auto reed rond 06.30 uur tegen een gevel bij winkelcentrum Ankerplaats aan. De daders gingen er zonder buit op een scooter vandoor. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

De pinautomaat dat de dieven op het oog hadden is van ABN AMRO. Mogelijk is de grijze auto waarmee de ramkraak werd uitgevoerd gestolen. De politie is een onderzoek gestart.

Feyenoord wil ver gaan voor Pellè

Feyenoord wil ver gaan om Graziano Pellè ook na dit seizoen in De Kuip te houden. De Italiaanse spits, gehuurd van Parma, maakte in de eerste helft van het seizoen grote indruk met 14 doelpunten.

"We moeten enorm inventief zijn en constructies bedenken zoals we eerder al met andere spelers hebben gedaan", zei technisch directeur Martin van Geel tegen RTV Rijnmond.

Feyenoord heeft Pellè voor een jaar gehuurd van Parma. "Veruit het belangrijkste is het gevoel dat zo'n jongen en zijn management bij Feyenoord hebben. Dat is heel goed, maar er komen natuurlijk altijd financiële zaken bij kijken. In het geval van Graziano zullen we de grenzen op zoeken, maar nooit meer over die grens heen gaan zoals in het verleden wel eens is gebeurd bij Feyenoord."

Doden bij branden in Filipijnen

Twee branden in de Filipijnen hebben op eerste kerstdag aan zeker acht mensen het leven gekost. Vijftienhonderd mensen in een sloppenwijk zijn dakloos geworden nadat een vuurzee hun hutjes in de as had gelegd.

In Quezon Stad, een voorstad van Manilla, brandden twee appartementencomplexen uit, zei de brandweer dinsdag. Een dierenarts en zes leden van zijn gezin vonden daarbij de dood.

De andere brand woedde in de sloppenwijk San Juan. Een man die door de dakloos geworden sloppenwijkbewoners beschuldigd werd van het aansteken van de brand werd doodgeslagen. Twee brandweermannen raakten gewond toen zij door woedende mensen werden bekogeld met stenen.

Lippi haalt Braziliaan Elkeson naar China

De Braziliaanse middenvelder Elkeson zet zijn carrière voort in China. Guangzhou Evergrande, de club waar de Italiaan Marcello Lippi trainer is, haalde de 23-jarige voor 5,7 miljoen euro weg bij Botafogo. Bij die club was Elkeson sinds afgelopen zomer ploeggenoot van Clarence Seedorf. Hij speelde in twee seizoenen 66 competitiewedstrijden voor de club uit Rio de Janeiro en scoorde daarin negentien keer.

Elkeson is niet de eerste Zuid-Amerikaan die in Guangzhou zijn geld verdient. In de Zuid-Chinese stad treft hij landgenoten Paulao, Cléo en Muriqui, de Argentijn Dario Conca en Lucas Barrios. Die Paraguayaan werd afgelopen zomer overgenomen van Borussia Dortmund.

De club Guangzhou Evergrande is eigendom van de Chinese miljardair Jiayin Xu. De vastgoedmagnaat hernoemde de ploeg bij zijn aankoop in 2010 naar zijn bedrijf Evergrande.

Dronken Brit steelt auto op terrein Schiphol

De marechaussee heeft maandagnacht op Schiphol een dronken Brit aangehouden. De 31-jarige man had een noodknop ingedrukt op een van de pieren en kon zo op het luchthavenplatform komen. Vervolgens stal hij een auto en reed daarmee over het terrein.

De marechaussee werd direct gealarmeerd toen de man op de knop drukte en kon de man even later aanhouden. Hij is overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek. Voor zover bekend heeft het incident geen gevolgen gehad voor het vliegverkeer.

Vechtpartij in supermarkt

'Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen' is niet voor iedereen weggelegd met kerst. In een supermarkt in Maastricht vond maandag een vechtpartij plaats tusen een man en een vrouw.

In de Jumbo in het Mosae Forum kreeg een man ruzie met zijn vriendin. Volgens de politie viel de vriendin tijdens de daaropvolgende duw- en trekpartij op de grond. Ze leek bewusteloos te zijn, maar weigerde later met een opgeroepen ambulance mee te gaan.

De politie schenkt overigens niet veel aandacht aan de zaak, meldt L1. Het stel is bekend bij de politie.

Bankier wordt premier van Curaçao

De directeur van de Postspaarbank Daniel Hodge wordt de nieuwe premier van Curaçao. Hodge zal de komende maanden een overgangsregering leiden. Dat melden Antilliaanse media.

Het kabinet van vakministers moet de komende zes maanden de belangrijkste actuele problemen van het land zien op te lossen. Curaçao heeft grote financiële problemen. Er zijn omvangrijke bezuinigingen nodig om de begroting van het land weer sluitend te krijgen.

Het tussenkabinet onder leiding van Hodge wordt naar verwachting op 2 januari aangesteld. De partijen Pueblo Soberano, PAIS, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran hebben eind november een regeerakkoord gesloten. Het nieuwe kabinet pas over een halfjaar aantreden.

Politie vindt partij illegaal vuurwerk in Helmond

De politie heeft maandag in een woning in Helmond ruim honderd kilo vuurwerk gevonden. De bewoners, een 38-jarige man en een 41-jarige vrouw, handelden in het knalwerk. Dat heeft de politie dinsdag gemeld.

In het huis werden onder meer dozen met vlinders, cobra's en mortieren gevonden. Een flink aantal bleek illegaal. Tegen beide verdachten is een proces-verbaal opgemaakt. Het vuurwerk wordt vernietigd.

Invallen bij Mitsubishi na terugroepactie

Inspecteurs van het Japanse ministerie van Transport hebben dinsdag invallen gedaan bij kantoren van autofabrikant Mitsubishi in verband met de grote terugroepactie die vorige week door het bedrijf werd aangekondigd.

Mitsubishi maakte vorige week bekend 1,2 miljoen auto's terug te halen in Japan in verband met lekkende motorolie, waardoor de motor kan afslaan. Bij eerdere terugroepacties rond hetzelfde probleem waren al ruim 500.000 auto's teruggehaald. Die acties volgden op tips bij het transportministerie, dat Mitsubishi vervolgens dwong de auto's te repareren. Het ministerie vindt dat Mitsubishi te passief heeft gereageerd op de kwestie en onvoldoende informatie heeft verstrekt aan het publiek.

De invallen vonden plaats bij het hoofdkantoor van Mitsubishi in Tokio en bij centra voor kwaliteitscontroles in het gehele land. De inspecteurs willen weten of Mitsubishi voldoende doet om de kwaliteit te verbeteren en zich aan de regels houdt. De Japanse autofabrikant liet weten met het onderzoek mee te werken en maatregelen te zullen treffen om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen.

Invallen bij Mitsubishi na terugroepactie
Invallen bij Mitsubishi na terugroepactie (Foto: ANP)

Spanje-debuut topscorer Michu aanstaande

Spanje-bondscoach Vicente del Bosque is onder de indruk van de prestaties van Premier League-topscorer Michu. De Spanjaard zal daarom binnenkort debuteren voor de nationale ploeg. Michu maakt momenteel furore in het shirt van Swansea City, waar hij met dertien doelpunten uit achttien wedstrijden de huidige topscorer is van de Premier League.

Del Bosque is zeer te spreken over de verrichtingen van de aanvallende middenvelder, die binnenkort een uitnodiging kan verwachten voor de nationale ploeg. De bondscoach wil Michu in actie zien in de komende oefeninterland tegen Uruguay, die op 6 februari gespeeld zal worden.

Michu en Iago Aspas gaan dan in actie komen", aldus Del Bosque op de Spaanse televisie. Laatstgenoemde speler staat momenteel onder contract bij Celta de Vigo.

Michu is bezig aan zijn eerste seizoen in Engeland. Swansea nam de spelmaker afgelopen zomer over van Rayo Vallecano.

Newcastle verbiedt Ameobi Afrika Cup

Shola Ameobi zal Nigeria niet vertegenwoordigen in het toernooi om de Afrika Cup. Newcastle United is niet van plan de aanvaller te laten vertrekken. De 31-jarige aanvaller zou normaliter in januari naar Afrika vertrekken om daar met zijn land uit te komen in het toernooi om de Afrika Cup.

Newcastle meent Ameobi echter te hard nodig te hebben en weigert de spits daardoor te laten gaan. Dat melden diverse Engelse media. Afgelopen maand maakte Ameobi nog zijn debuut voor zijn vaderland, toen hij door bondscoach Stephen Keshi bij de voorlopige selectie werd gehaald. Nigeria neemt het in de groepsfase van de Afrika Cup op tegen titelverdediger Zambia, Burkina Faso en Ethiopië.

Bondscoach Keshi reist met de Nigeriaanse selectie op 27 december af naar Portugal, waar het trainingskamp is opgeslagen. ADO Den Haag-verdediger Kenneth Omeruo is een van de aanwezige spelers.

Alderweireld sluit vertrek bij Ajax uit

Ajax-verdediger Toby Alderweireld is niet bezig met een transfer. De Belg erkent wel ooit in Engeland te willen spelen. De naam van Alderweireld wordt net als die van ploeggenoten Christian Eriksen en Siem de Jong veelal genoemd in het buitenland.

De Belgische verdediger heeft het echter prima naar zijn zin in Amsterdam, waar hij een vaste waarde is in het elftal van trainer Frank de Boer. "Ajax is toch ook een mooie club? Hier mijn hele leven voetballen zou toch ook fraai zijn, niet?", laat Alderweireld weten aan Het Gazet van Antwerpen. "Maar ik steek niet weg dat Engeland een vooruitgang zou zijn."

De verdediger baalde van het puntenverlies dat Ajax zondag leed bij FC Utrecht (0-0). "Dat is niet enkel jammer, maar ook zorgwekkend. We hadden ons net voor de winterstop op een ideale positie kunnen nestelen op één punt van de leider. Nu staan we in 2013 alweer meteen onder druk."

'Tottenham heeft Sneijder bijna binnen'

Wesley Sneijder vervolgt zijn loopbaan zo goed als zeker bij Tottenham Hotspur. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere dello Sport. Volgens het medium heeft Tottenham inmiddels een persoonlijke overeenstemming bereikt met de aanvallende middenvelder, die momenteel op een zijspoor is beland bij zijn club Internazionale.

Corriere dello Sport verwacht dan ook niet dat de Nerazzurri onwelwillend zullen staan tegenover een transfer. The Spurs zouden zo'n twaalf miljoen euro over hebben voor Sneijder. De Oranje-international komt bij Inter niet meer aan spelen toe, sinds hij weigerde een nieuwe verbintenis te ondertekenen waarin hij minder salaris zou verdienen.

Sneijder speelt sinds 2009 voor Inter en won met de Italiaanse club onder meer de Champions League in 2010. De middenvelder kwam eerder in zijn loopbaan uit voor Real Madrid en Ajax. Bij laatstgenoemde club doorliep hij de jeugdopleiding.

Wii U presteert beter bij launch dan PS3 en 360

Nintendo's nieuwste, Wii U, presteert uitzonderlijk goed als je de launchperiode van de eerste vier weken vergelijkt met die van Microsofts Xbox 360 en Sony's PlayStation 3. Toch begrijpt niemand de val van de aandelenwaarde.

In de eerste vier weken dat Wii U verkrijgbaar is, is de console 1,8 miljoen keer over de toonbank gegeven. Dat staat in schril contrast met de andere twee high definition consoles: Xbox 360 verkocht 940 duizend units en Sony verscheepte nog geen half miljoen PlayStation 3's in dezelfde periode.

Wii verkocht in zijn eerste vier weken ongeveer 2,07 miljoen exemplaren, wat Wii U qua populariteit ongeveer op gelijke hoogte zet als het zwiepende fenomeen dat ons tijdens het gamen aan het bewegen kreeg. Die populariteit zet hoge druk op de ketel van Nintendo, helemaal in Noord-Amerika, maar het bedrijf doet het nu beter dan ten tijde van de Wii-lancering. Toen was de console weken, zo niet maanden, uitverkocht.

In tegenstelling tot de positieve verkoopresultaten, zijn investeerders nog lang niet zo blij met Wii U, om redenen die enkel bij hen bekend zijn. Vergeleken met vorig jaar zijn de aandelenwaarde met ongeveer een kwart gedaald, ondanks de kleine succesen die Nintendo vorig jaar boekte. Mogelijk valt dit te wijten aan de negatieve uitspraken van analisten, ongeacht de goede resultaten op zowel soft- als hardwaregebied.

De toekomst ziet er echter rooskleurig uit. Nintendo heeft onlangs bekendgemaakt dat Wii U voor het einde van maart mag rekenen op ten minste 25 nieuwe spellen.

Meer dan 200 autoklonen van de weg geplukt

De politie heeft dit jaar ruim 200 zogenoemde autoklonen van de weg geplukt. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De teller stond begin december op 207.

Het aantal gevonden autoklonen lijkt daarmee iets lager uit te komen dan vorig jaar, toen in totaal 244 auto's werden gevonden waarvan een identiek exemplaar rondrijdt. "De cijfers tonen aan dat we het probleem nog niet onder de knie hebben", zegt een woordvoerder van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Bij het autoklonen krijgt een gestolen auto de identiteit van een auto die wel legaal op de weg is. De RDW registreert deze vorm van criminaliteit sinds 2006. Dat leverde tot nog toe in totaal meer dan 1200 registraties van klonen op.

Giel: niet doneren is een schande

Giel Beelen vindt dat het verplicht is om te doneren aan Serious Request, een 3FM radio-evenement voor het goede doel. Beelen zei maandagavond op radio en tv dat als je nog niet had gedoneerd dat dat een schande was.

Ook werd er gesteld dat dit dan een kwestie van karma zou zijn. Karma betekent dat je altijd terugkrijgt wat je zelf doet of nalaat. In dit geval zou karma dus te maken moeten hebben met babysterfte, want dat is de actie van dit jaar. Beelen haalde met zijn collega's 12 miljoen euro op voor het Rode Kruis.

Beluister de uitspraak op 24 min en 30 seconden. 

Protestacties India duren voort; agent overleden

Het afzetten van straten in het centrum van New Delhi heeft Indiase betogers er niet van weerhouden dinsdag opnieuw bijeen te komen in de buurt van het parlement. Zij eisen dat de regering maatregelen treft om de veiligheid van vrouwen beter te garanderen. Een agent die zondag bij een gewelddadig treffen met betogers gewond raakte is in het ziekenhuis overleden, zei de politie.

De autoriteiten besloten maandag tot het afzetten van straten in New Delhi, nu acties uit protest tegen de verkrachting van een Indiase vrouw in een bus al bijna een week voortduren. De demonstraties houden aan, in weerwil van toezeggingen van de regering zich te buigen over de eisen van de demonstranten. Die willen dat de zes mannen die verdacht worden van de verkrachting ter dood worden veroordeeld.

De politie liet weten een aanklacht wegens moord te hebben ingediend tegen enkele betogers die een aandeel zouden hebben gehad in de dood van de agent die zondag gewond raakte.

Pokémon 'evolueert' in 2013

"Pokémon evolueert in 2013", staat te lezen op de kerstkaart die Pokémon-ontwikkelaar Game Freak naar het blad Nintendo Dream gestuurd heeft. Wat dat precies inhoudt, is niet bekend.

Mogelijk wijst het op een nieuw deel in de serie, maar voor welke console is nog niet bekend. Zowel Nintendo 3DS als Wii U hebben nog geen rpg van de serie mogen verwelkomen, dus voorlopig zetten wij ons geld op die mogelijkheid. Voor nu sluiten we af met een fanvid vol niet-bestaande Pokémans.

Al miljoenen uitgekeerd aan misbruikslachtoffers

Slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk hebben in het afgelopen jaar bijna allemaal een schadevergoeding gekregen. In totaal is er voor enkele miljoenen euro's uitgekeerd. Dat zei Wim Deetman, voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar de misstanden, dinsdag op Radio 1.

De bedragen verschillen per slachtoffer, benadrukte Deetman. Volgens hem zijn er kleine en grote gevallen. Deetman kan geen taxatie geven waar het uiteindelijke bedrag op uitkomt. Volgens hem is nu het belangrijkste dat de kerk 'enigszins iets goed kan maken' en daarmee 'in het reine kan komen'.

De commissie-Deetman deed vorig jaar onderzoek naar seksueel misbruik in katholieke instellingen. Uit het rapport bleek dat tussen 1945 en 1981 tussen de tien- en twintigduizend kinderen zijn misbruikt. Het misbruik was bekend binnen de ordes en bisdommen.

Volgens Deetman krijgen de slachtoffers behalve geld nu ook de nodige aandacht vanuit de kerk. "De aanbevelingen zijn serieus genomen", aldus Deetman. "De bisschoppenconferentie maakt daar veel werk van. Men volgt de zaken en als er problemen zijn, wordt er open naar gekeken." Volgens Deetman was het voor de slachtoffers vooral verschrikkelijk dat ze jaren aan hun lot zijn overgelaten.

Deetman is inmiddels bezig met een vervolgonderzoek naar misbruik van minderjarige meisjes binnen de katholieke kerk. Hij verwacht dat eind februari het eindrapport wordt gepresenteerd. Deetman wilde nog niet vooruit lopen op de conclusies, wel liet hij weten dat aan enkele schrijnende gevallen al hulp en een schadevergoeding is aangeboden. "Dat moet niet wachten", zei hij.


Al miljoenen uitgekeerd aan misbruikslachtoffers (Foto: Novum)

'Zorg dat huis er bewoond uitziet'

Wie Kerstmis bij familie of vrienden viert, doet er goed aan om voor vertrek ervoor te zorgen dat het lijkt of er wel iemand thuis is. Zo kunnen mensen het beste hun lampen aan laten. Donkere huizen zijn namelijk interessant voor inbrekers, waarschuwt de politie dinsdag.

Tijdens de kerstdagen wordt er volgens de politie meer ingebroken dan op gewone dagen. Het is lang donker buiten en mensen zijn lange tijd uit huis, zodat inbrekers ongestoord hun gang kunnen gaan. De politie raadt mensen aan om waardevolle spullen op te bergen en de verpakking van grote kerstcadeaus niet aan de straat te zetten. Ook kunnen mensen beter niet in hun voicemailboodschap of op sociale media melden dat ze de deur uit zijn.

Acteur Jack Klugman (90) overleden

De Amerikaanse acteur Jack Klugman is maandag op 90-jarige leeftijd overleden. Hij bezweek in Los Angeles door nog onbekende oorzaak. Dat heeft zijn zoon Adam bekendgemaakt.

Klugman brak in de jaren zeventig door met zijn rol in de televisieserie The Odd Couple, waarvoor hij twee Emmy Awards kreeg. Hij speelde verder tientallen rollen films, musicals en series als The Defenders, Quincy, ME en The Twilight Zone.


Acteur Jack Klugman (90) overleden

Doden bij noodlanding in Birma

Een passagiersvliegtuig heeft dinsdag een noodlanding gemaakt op een weg vlakbij het stadje Heho in Birma. Twee mensen kwamen om het leven, elf anderen raakten gewond.

Het toestel van Air Bagan was op weg van de hoofdstad van Birma, Rangoon, naar Heho Airport in de provincie Shan State, maar moest een noodlanding maken op ruim drie kilometer van het vliegveld. Aan boord waren 65 passagiers en zes bemanningsleden. Het is niet duidelijk waarom de noodlanding werd ingezet.

Volgens de autoriteiten is een kind van 11 omgekomen en een motorrijder die op het moment van de landing op de bewuste weg reed. De gewonden zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht.

Hoofd Ierse kerk: lobby tegen abortus

Het hoofd van de Ierse katholieke kerk heeft maandag in zijn kersttoespraak opgeroepen om te lobbyen tegen de regeringsplannen om abortus te legaliseren. "Ik hoop dat iedereen die gelooft dat het recht op leven van fundamenteel belang is zijn stem zal laten horen", aldus kardinaal Sean Brady.

De regering van Ierland is bezig met een wet die abortus mogelijk maakt als het leven van een vrouw ermee wordt gered. Aanleiding om nieuwe abortusregels in te voeren is de dood van een vrouw in oktober. Ze stierf aan bloedvergiftiging nadat dokters hadden geweigerd een levensreddende abortus uit te voeren.

Hoofd Ierse kerk: lobby tegen abortus
Hoofd Ierse kerk: lobby tegen abortus (Foto: ANP)

Tomb Raider krijgt mogelijk multiplayer

De website van winkelketen GAME heeft een exclusieve PS3-versie van Tomb Raider om te verkopen. Toen ze deze online gezet hadden stond er in de beschrijving van het spel iets wat hint op een multiplayer-mode.

De tekst is ondertussen alweer verwijderd maar hieronder kun je zien wat er stond.

Key Features

A Turning Point: Experience Lara Croft’s intense origin story from a young woman to a hardened survivor.
An All-New Raiding Experience: Explore a mysterious island filled with environmental puzzles, visceral combat, and ancient tombs to discover.
Fight to Live: Salvage resources, gain experience, and upgrade Lara’s weapons to survive the island’s hostile inhabitants.
Survive as a Team: Play a variety of multiplayer modes as Lara’s Shipmates or Yamatai’s Scavengers.


De game komt 5 maart uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Radio 2 begint aan Top 2000

Met A View To A Kill van Duran Duran begint Radio 2 op Eerste Kerstdag met de veertiende editie van de Top 2000. Om 12 uur opent Radio 2-dj Bert Haandrikman de 156 uur durende marathonuitzending in het Top 2000 Café in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. Elf dj's tellen tot en met oudejaarsavond 24.00 uur af naar de top 3: Stairway to Heaven van Led Zeppelin, Hotel California van The Eagles en Bohemian Rhapsody van Queen.

The Beatles zijn zoals zo vaak hofleverancier van de ranglijst, dit jaar zijn ze met 49 nummers in de Top 2000 vertegenwoordigd. The Rolling Stones hebben 36 noteringen, vier meer dan vorig jaar. De lijst telt 224 Nederlandstalige nummers. Van de nationale artiesten is BLØF dit jaar aanvoerder met 17 songs. Boudewijn de Groot is de hoogst genoteerde Nederlandse artiest met Avond op nummer 5.

Tijdens de stemweek in november is een recordaantal van 3,2 miljoen stemmen uitgebracht voor liedjes op de hitlijst, ongeveer 240.000 mensen gaven hun favoriete nummers door. Vorig jaar trok Radio 2 tussen kerst en oud en nieuw 8,2 miljoen luisteraars.

Luisteraars kunnen de uitzendingen dagelijks bijwonen van 8 tot 23 uur. De uitzendingen zijn ook in beeld te volgen, onder meer via de website van Radio 2 en het digitale themakanaal Cultura24.

Radio 2 begint aan Top 2000
Radio 2 begint aan Top 2000 (Foto: ANP)

Duizenden herdenken geboorte Christus

Duizenden gelovigen vanuit de hele wereld hebben in de nacht van maandag op dinsdag in Bethlehem de geboorte van Jezus Christus herdacht. Volgens de christenen is de stichter van het christendom in deze plaats geboren.

Patriarch Fuad Twal, de hoogste rooms-katholieke geestelijke in de regio, riep tijdens de traditionele nachtmis op tot vrede en een oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. "Alleen gerechtigheid en vrede in het Heilige Land kan de balans en stabiliteit herstellen in de regio en in de wereld", aldus de patriarch.

Fotoservice Instagram aangeklaagd

Een rechtszaak moet er voor zorgen dat Instagram, een speciale fotoservice van socialenetwerksite Facebook, afziet van de aangekondigde verandering van de gebruikersvoorwaarden. Dat heeft het advocatenkantoor dat de aanklacht indient bekendgemaakt.

Instagram kondigde vorige week plannen aan om zich de commerciële rechten van de foto's van gebruikers toe te eigenen. Het bedrijf kreeg een storm van kritiek over zich heen en zwakte daarna de eigen woorden af.

,,De vermeende concessies door Instagram in haar persbericht en de definitieve versie van de nieuwe voorwaarden waren niets meer dan een PR-campagne om de publieke onvrede aan te pakken," aldus de klacht.

Fotoservice Instagram aangeklaagd
Fotoservice Instagram aangeklaagd (Foto: ANP)

Onderzoek naar uitlekken kersttoespraak Beatrix

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft een onderzoek ingesteld naar het uitlekken van de jaarlijkse kersttoespraak van koningin Beatrix. De speech werd maandagavond door iemand gevonden op een server van de overheid.

De RVD laat in een reactie weten het lek te betreuren. Volgens een woordvoerder was het niet alleen een kwestie van getallen veranderen. "Het bestand was voorzien van een numerieke code, naast een datumcode. Het gaat dus om meer dan alleen het veranderen van een jaartal", stelt de RVD in een verklaring.

De toespraak stond al klaar op rijksoverheidsvideo.nl, een zogeheten video hosting platform. Samen met het platform wordt uitgezocht hoe een dergelijke situatie in de toekomst kan worden voorkomen.

Beatrix roept in haar kerstspeech op om vertrouwen te hebben in de rechtsstaat. Ze hekelt de onvrede en het wantrouwen tegenover Europese samenwerking. Ook bedankt ze voor de steun die ze ontvangen heeft na het ongeluk van haar zoon prins Friso.

FOK!filmtip van de dag: Kersteditie!

Op deze eerste kerstdag zijn er de hele dag door belachelijk veel (kerst)films op de buis. Wij van FOK!film hebben een selectie voor je gemaakt welke films er de moeite waard zijn om op deze feestdag te kijken! 

Voor ieder die niet aan een kerstontbijt doet en zich nog een beetje kind voelt, is om 09:00 uur op Nederland 3 de film Pietje Bell te zien. Deze film gaat over de ondeugende knaap Pietje Bell die door zijn kwajongens streken regelmatig in de krant verschijnt. Als Pietje bij toeval achter de criminele zaakjes van krantenmagnaat Stark komt, besluit hij de Bende van de Zwarte Hand op te richten om Stark zijn plannen te dwarsbomen.

Pietje Bell, om 09:00 uur op Nederland 3

's Middags zijn er nog meer films te zien. Zo staat bij RTL 7 zowel Back to the Future (14:10 uur) als het vervolg Back to the Future Part II (16:20 uur) op het programma. In deze films reizen tiener Marty McFly (Michael J. Fox) en wetenschapper Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) door de tijd en beleven ze verschillende avonturen. In beiden delen worden er verschillende uitstapjes gemaakt naar zowel het verleden (1955) als naar de toekomst (2015). 

Ook aan kerstfilms geen gebrek; SBS 6 zendt om 14:55 uur A Dog Named Christmas, hierin probeert een jongen met een achterstand het hele dorp ervan te overtuigen om deel te nemen aan het kerstprogramma van het asiel: adopteer een hond voor de kerstdagen. Zelf adopteert hij een hond genaamd Christmas, als de hond weer terug moet naar het asiel heeft het beest daar niet zoveel trek in. Wat zal er van Christmas terecht komen? Een andere leuke kerstfilm die er in de vroege avond wordt uitgezonden is Elf. Buddy (Will Ferrell) is geadopteerd, op zich is hier niet zoveel vreemds aan is het niet dat zijn adoptievader niemand minder dan de Kerstman is! Als hij erachter komt dat hij geen echte elf is maar een mens, besluit hij naar New York te vertrekken om zijn echte vader op te zoeken. Elf is om 18:30 uur te zien op Veronica

Elf, om 18:30 uur op Veronica

Om 20:30 uur is Bad Santa te zien op Veronica! Oplichter Willie (Billy Bob Thornton) gaat samen met Marcus (Tony Cox), verkleed als Kerstman en kerstelf, verschillende warenhuizen af om deze helemaal leeg te roven. Als ze tijdens hun strooptocht een 8-jarig knulletje tegenkomen die ze de betekenis van Kerst leert, beginnen ze te twijfelen of ze met de berovingen door moeten gaan.

Ben je echt helemaal klaar met kerstfilms dan is er goed nieuws, om 22:05 uur is Slumdog Millionair te zien op Nederland 3. De jonge wees Jamal Malik (Dev Patel) is uitverkoren om deel te nemen aan 'Who Wants to be a Millionaire'. Aan de hand van verschillende vragen die aan Jamal gesteld worden, krijgen we een kijkje in de moeilijke jeugd van de jongen. Jamal is namelijk opgegroeid in een Indiase sloppenwijk en heeft zijn hele leven moeten vechten voor zijn bestaan. Deze met Oscars overladen film van regisseur Danny Boyle is er zeker eentje die je gezien moet hebben. 

Slumdog Millionair, om 22:05 op Nederland 3

Wat jij ook wel of niet gaat kijken, de FOK!film redactie wenst je een bijzonder fijne eerste kerstdag!

Grote brand verwoest Gelders sportcentrum

Een grote brand heeft maandagnacht een sportcentrum in het Gelderse Voorthuizen verwoest. Het pand is volledig in de as gelegd. Niemand raakte gewond, meldt de brandweer.

Het vuur brak rond 03.00 uur uit door nog onbekende oorzaak in het gebouw aan de Apeldoornseweg. De brandweer zette groot materieel in om te voorkomen dat de brand zou overslaan naar nabijgelegen panden maar kon niet voorkomen dat het sportcentrum volledig werd verwoest. Het sein brand meester werd rond 05.00 uur gegeven. Het nablussen duurt naar verwachting nog enkele uren.

FOK! wat een weer...Onrustig

Goedemorgen! Als eerste willen we jullie allemaal heel fijne kerstdagen toewensen. Het zal niet voor iedereen even makkelijk zijn, maar toch hopen we dat de meesten van jullie toch een beetje geluk kunnen vinden tijdens deze kerst.

Het weer zal zich helaas niet van zijn beste kant laten zien, want het is en het blijft onrustig weer. De afgelopen nacht viel er plaatselijk opnieuw veel regen en pas in de ochtend trekt de neerslag naar het oosten toe weg. Later volgen er dan buien en hierbij is er zelfs kans op een klap onweer. Slechts héél af en toe is er ruimte voor een klein beetje zon. De wind gaat ook flink tekeer vandaag en langs de kust staat een krachtige tot soms harde wind uit het zuidwesten. Bij de buien is er kans op zware windstoten en dit alles bij elkaar zorgt voor een herfstachtig weerbeeld. De middagtemperatuur loopt op naar ongeveer 9 graden.

Op tweede kerstdag hebben we eigenlijk hetzelfde weerbeeld. Het enige verschil is dat de temperatuur een graadje moet inleveren. Zomers weer was het trouwens in Duitsland en Frankrijk waar de temperaturen gisteren tot boven de 20 graden opliepen. In München lag vorige week nog een pak sneeuw, maar gisteren hielden de mensen daar gewoon een tuinfeestje. Zo kan het dus soms gaan in de winter.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

NatuurkunstBij temperaturen van -25 graden maakt de natuur haar eigen kunst. Dit schijnt een klimmuur te zijn, maar ik ben de Franse taal niet machtig dus ik kan het verkeerd begrepen hebben.



Serious Request, seriously?

Jaarlijks gaan er 5,5 miljoen baby's dood door gebrek aan simpele medische zorg en begeleiding. Nou en? Onlangs stierf er een bultrug op een zandbank, doe maar eens een gok hoeveel je er daarvan had kunnen redden met het geld dat 3FM nu inzamelt. Baby's die sterven, het is natuurlijk altijd erg, maar is het minder erg om ze nu te laten overleven in een land dat al bol staat van de bevolking en als indirect gevolg daarvan zo ongeveer nul (0) aan perspectief biedt?

'President Chávez beetje vooruit'

De toestand van de Venezolaanse president Hugo Chávez is iets vooruit gegaan sinds zijn operatie tegen kanker. Dat heeft de regering van Venezuela maandag laten weten.

Chávez kreeg na de operatie op Cuba enkele weken geleden een infectie aan zijn luchtwegen. De regering liet toen weten dat het herstel wellicht erg moeizaam zou worden.

Chávez worstelt al geruime tijd met kanker. Sinds 2011 ging hij daarvoor al verschillende keren onder het mes. De komende tijd moet de 58-jarige politicus absolute rust houden.

'Homo's kunnen toch met een vrouw trouwen?'

'Homo's worden niet gediscrimineerd, ze kunnen toch met een vrouw trouwen?' Een non-argument dat je verwacht van doorgewinterde trollen, marginale religekkies, en die neef van je die een paar chromosoompjes te veel heeft. Maar niet van een vooraanstaand politica van een modern Westers land.

Christine Boutin, voorzitster van een oerchristelijke fractie binnen de Franse conservatieve partij UMP zei het vandaag echter op de radio. Ze werd ondervraagd over haar standpunt in het debat rond het homohuwelijk dat nu in Frankrijk woedt, en ze antwoordde: "Vanzelfsprekend mogen zij ook huwen. Maar ze moeten huwen met een andere persoon van een ander geslacht, niet met hetzelfde geslacht."

Ze had ook al een onderbouwing bedacht, die in haar hoofd vast beter klonk: "Waarom? Omdat het huwelijk zorgt voor de vleselijke relatie die begint nadat men een kinderwens krijgt. [..] Het burgerlijke huwelijk is geen zaak van liefde, het kerkelijke huwelijk, dát is een zaak van liefde."

Deze aparte invulling van de betekenis van het huwelijk heeft Boutin tot de risée van Franse internetgebruikers gemaakt. Zo twitterde iemand dat volgens hem 'van Christine Boutin moslims vrij hun religie mogen belijden, als het maar christenen zijn'. Een ander stelt dat verschillende komieken een aanklacht tegen Boutin hebben ingediend wegens illegale concurrentie.

Het debat rond het homohuwelijk woedt al tijden op Twitter, met de hashtag #SiMonFilsEstGay ('AlsMijnZoonHomoWas') en een vrouwelijke tegenhanger daarvan in het middenpunt. Werd het eerst gebruikt als steunbetuiging aan de holebigemeenschap, al spoedig werd het gekaapt door tegenstanders die de meest gruwelijke scenario's beschreven.

Eén Franse twitteraar pakte de hashtag nog eens op in deze zaak: "#AlsMijnZoonHomoWas mag hij zich zelfs huwen, maar wel met zijn nichtje", daarmee verwijzend naar Boutins huwelijk met haar eigen neef.

RVD betreurt uitlekken kersttoespraak Beatrix

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) betreurt het uitlekken van de kersttoespraak van koningin Beatrix. Dat meldde een woordvoerder maandag.

Volgens de RVD stond de toespraak "op stand-by" op de website rijksoverheid.video.nl. "Het bestand was voorzien van een numerieke code, niet alleen een jaartal zoals door sommigen is beweerd", aldus de RVD. "Die code is door derden ontdekt en wij betreuren dat ten zeerste".

Volgens de RVD is de code vermoedelijk ontdekt door te proberen. De dienst gaat "een diepgaand onderzoek" doen naar hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

Volgens de RVD is het uitlekken van de toespraak niet helemaal vergelijkbaar met het uitlekken van de Miljoenennota in 2011. Toen wist een journalist op eenvoudige wijze bij de Miljoenennota te komen. "Vorig jaar was de naam van de site miljoenennota.prinsjesdag2010.nl. Ik heb dat 2010 weggehaald en er 2011 van gemaakt", verklaarde Bram Talman destijds. Volgens de RVD was het deze keer niet mogelijk dezelfde truc toe te passen.

RVD betreurt uitlekken kersttoespraak Beatrix
RVD betreurt uitlekken kersttoespraak Beatrix (Foto: ANP)

Van Persie: "Van Marwijk een topmens"

Robin van Persie kijkt met veel plezier terug op zijn periode onder oud-bondscoach Bert van Marwijk. De aanvaller heeft zich gestoord aan sommige kritiekpunten op de keuzeheer.

Na het mislukte EK-avontuur van Oranje in Polen en Oekraïne besloot Van Marwijk de handdoek in de ring te gooien. De oefenmeester kreeg vervolgens vanuit de Nederlandse media veel kritiek te verwerken. Zo zouden de Oranje-spelers niet topfit zijn geweest en was bovendien de sfeer binnen de spelersgroep niet optimaal. Van Persie nam het in gesprek met RTV Rijnmond op voor Van Marwijk.

"Ik vind sommige kritiek richting hem zwaar onterecht. Dat zijn precies dezelfde mensen die twee jaar terug allemaal de polonaise liepen en op een bootje zaten in Amsterdam. Die mensen gaan dan nu in één keer anders praten. Dus dat zegt meer over die mensen dan over Bert van Marwijk als trainer en als mens. Hij is een topmens en een toptrainer", aldus de spits van Manchester United.

"Ik heb een hele fijne tijd gehad met Van Marwijk", vervolgt Van Persie. "Ik heb er altijd een bloedhekel aan als mensen dan in één keer gaan roepen dat de nieuwe bondscoach zo verfrissend werkt en noem het allemaal maar op. Zo zit ik niet in elkaar. Ik vind dat hij het fantastisch heeft gedaan."

Vinny Guadagnino wil politicus worden

Vinny Guadagnino heeft een nieuw toekomstplan. "Ik wil de politiek in", zegt de 25-jarige Jersey Shore-ster tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. "Dus ik wil rechten studeren om vervolgens de politiek in te gaan."

De realityster deed de uitspraak tijdens een stapavond, maar benadrukt dat hij bloedserieus is. "Ik weet dat het raar klinkt, nu ik net uit een club kom", zei Vinny. "Maar ik heb hersenen, al is dat moeilijk te bevatten."

Vinny werd bekend door de realityserie Jersey Shore. In het programma werd Vinny met andere feestende jongeren als Snooki en Pauly D gevolgd door camera's. Op het moment wordt het laatste seizoen uitgezonden.

De grote kerstprijsvraag - Dag 1

De periode die menig gamershart harder laat slaan is weer begonnen: het is kerst! Op deze eerste kerstdag gaan we zoals elk jaar weer van start met de grote kerstprijsvraag. Ook dit jaar weer kun je vele vragen beantwoorden waarmee punten voor de kerstveiling verdiend kunnen worden. Deze punten kunnen na afloop van de kerstprijsvraag ingezet worden voor de kerstveiling waarbij je zelf uit kan kiezen welke prijs je graag zou willen winnen.

Alle vragen zijn te beantwoorden tot en met 2 januari 23:59 uur. De spelregels kun je lezen in deze special.

Vragen dag 1
1-1 Welke actrice is favoriet bij crewlid Pheno?
1-2 Waar bedenkt Suda51 zijn gameconcepten vaak?
1-3 Welk soort gedrag is besmettelijk?
1-4 Met wat zit FOK!crew Belgische previews te bekijken?
1-5 Welke MMORPG-gigant nam dit jaar een rockster in dienst?
1-6 Welke gameserie kreeg een andere compilatie (en titel) op de Xbox 360 dan op de PS3?
1-7 Welke soort spellen vernederen de gamesindustrie volgens een Spaanse heethoofd?
1-8 Welk crewlid haat de Diablo-serie?

Raad het plaatje dag 1

Logo:

Logo

Wie is het?

Mystery guest

Opdracht dag 1
De eerste opdracht is hetzelfde als die van voorgaande jaren. Verzin een leuke vraag die geschikt is als vraag voor de kerstprijsvraag. Het antwoord moet op te zoeken zijn op FOK!games in een artikel uit 2012. Dit artikel mag bijvoorbeeld een nieuwsbericht, column, special, poll of zelfs een reactie op een bericht zijn. Let erop dat je ook het antwoord toevoegt én een link naar het bronbericht. Uiteraard wordt bij de beoordeling rekening gehouden met de 'leukheid' van de vragen. Deze opdracht moet uiterlijk 31 december 2012 om 23:59 uur ingezonden zijn!

Je kunt de vragen beantwoorden via de speciale Kerstprijsvraag-pagina.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.