Oppositie Ghana klaagt over verkiezingsfraude

De partij van oppositiekandidaat Nana Akufo-Addo heeft zondag geklaagd over fraude bij de presidentsverkiezingen in Ghana. Officiële uitslagen zijn nog niet bekendgemaakt, maar Ghanese media melden dat president John Dramani Mahama de verkiezingen heeft gewonnen. De Nieuwe Patriottische Partij zegt dat haar eigen tellingen Akufo-Addo als winnaar aanwijzen.

De Ghanese kiescommissie liet weten nog geen formele klacht van de oppositie te hebben ontvangen. Waarnemers van het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten Ecowas berichtten zaterdag dat de verkiezingen ondanks enkele haperingen over het algemeen eerlijk en vrij waren verlopen. Bij veel stembureaus was er vrijdag oponthoud doordat stemmateriaal te laat arriveerde en machines om de biometrische gegevens van kiezers te registreren kapot gingen. Op sommige plaatsen werden de verkiezingen daarom tot zaterdag verlengd.

Mahama promoveerde in juli van vicepresident tot president toen president John Atta Mills plotseling overleed. Akufo-Addo nam ook deel aan de vorige verkiezingen in 2008. Hij verloor toen met minder dan een procent van de stemmen verschil van Mills.


Oppositie Ghana klaagt over verkiezingsfraude (Foto: Novum)