FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 juli 2012

Kapitein Costa Concordia afgeleid door telefoontje

De kapitein van de Costa Concordia zegt dat hij vlak voordat het cruiseschip bij het Italiaanse eiland Giglio op de rotsen liep door een telefoongesprek werd afgeleid.

In een dinsdag uitgezonden interview met de particuliere televisiezender Canale 5 zegt kapitein Francesco Schettino dat de aanvaring op 13 januari een 'banaal ongeluk' was waarin het noodlot een rol vervulde. Schettino zei dat hij zichzelf verwijt dat hij zich door het telefoontje van iemand op het eiland heeft 'laten afleiden'.

Met een scheur in de romp begon de Costa Concordia water te maken, om uiteindelijk te kapseizen. Bij het ongeluk verloren 32 van de ongeveer 4200 opvarenden het leven.

Hof Egypte verwerpt decreet van Morsi

De hoogste Egyptische rechter heeft dinsdag het decreet van president Mohammed Morsi om het ontbonden parlement toch bijeen te laten komen opgeschort.

Het arrest van het Opperste Constitutionele Hof kwam enkele uren nadat het parlement voor een korte zitting bijeen was gekomen. De afgevaardigden stemden voor een voorstel om nader juridisch advies in te winnen over het besluit van het hof om een derde van de parlementaire mandaten ongeldig te verklaren, omdat ze niet volgens de wet tot stand waren gekomen. Op grond van dit besluit ontbond de regerende militaire raad op 15 juni het hele parlement.

Het nieuws van de uitspraak van het hof werd door duizenden aanhangers van Morsi op het Tahrirplein in Caïro met afkeuring ontvangen.

Senaat achter hogere AOW-leeftijd

Een meerderheid van de Eerste Kamer staat achter de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de senaat met minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD).

Net als in de Tweede Kamer steunt de zogeheten Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie het voorstel van Kamp. Dat is een uitwerking van de afspraken die deze partijen hebben gemaakt in het begrotingsakkoord. Die partijen hebben ook een meerderheid in de Eerste Kamer.

De senaat behandelt het kabinetsvoorstel op de dag voordat ook de Eerste Kamer met reces gaat. De senatoren stemmen naar verwachting rond middernacht over het voorstel. De senaat staat daarmee voor een historisch besluit: sinds de invoering van de AOW in 1957 werd de pensioenleeftijd nog niet verhoogd.

De voorstanders wezen er dan ook op dat sindsdien veel is veranderd. Mensen worden steeds ouder en kunnen daarom ook langer doorwerken. Door vergrijzing doen ook steeds meer mensen een beroep op de oudedagsvoorziening. Door de leeftijd nu te verhogen wordt de rekening niet doorgeschoven naar toekomstige generaties, klonk het.

De tegenstanders hekelden vooral de snelheid waarmee de verhoging wordt doorgevoerd. Arthur Elzinga (SP) sprak van een 'machtsgreep van een coalitie die na de verkiezingen zeer wel geen meerderheid meer heeft'. De gang van zaken typeerde hij als onfatsoenlijk. De PvdA sprak er opnieuw schande van dat Kamp het zogeheten pensioenakkoord overboord heeft gegooid.

Dat was na moeizaam overleg met de sociale partners tot stand gekomen, maar ging minder ver dan het begrotingsakkoord. "De overlegeconomie is geen wegwerpartikel", betoogde Han Noten (PvdA). De besluitvorming met sociale partners verloopt weliswaar soms stroperig, maar zorgt er wel voor dat belangrijke sociale verandering kunnen rekenen op maatschappelijke acceptatie, zei hij.

Jan Nagel van ouderenpartij 50PLUS ging het verst in zijn kritiek op Kamp, die hij wegzette als 'regent van het ergste soort'. Door de snelle invoering stort de bewindsman mensen die zich opeens geconfronteerd zien met een pensioengat in een 'financieel ravijn'. "Hij heeft geen idee welke schade hij aanricht in individuele huishoudens."

Als de senaat dinsdagnacht instemt met de plannen, gaat de pensioenleeftijd vanaf januari elk jaar met een aantal maanden omhoog, te beginnen met één maand in 2013. In 2019 moet de AOW-leeftijd dan 66 jaar zijn en in 2023 67 jaar. Daarna wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

[CL] Uitslagen eerste voorronde (10/7/2012)

Vanavond stonden de returns in de eerste voorronde van de Champions League op het programma. Feyenoord stroomt pas in de derde kwalificatieronde van het toernooi in. Ajax is al geplaatst voor de groepsfase van het kampioenenbal.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
SP Tre Penne (SMa) F91 Dudelange (Lux)* 0-4 (0-7)
Lusitanos (And) Valletta (Mal)* 0-2 (0-8)
B36 Tórshavn (Fae) Linfield (NIe)* wns 0-0 (0-0)


* = door naar de volgende ronde
wns = wint na strafschoppen

Tien jaar cel geëist voor doodsteken vriendin

Een 24-jarige man uit Zoetermeer die zijn 19-jarige vriendin medio januari doodstak in Zoetermeer heeft dinsdag tien jaar celstraf tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie in Den Haag acht niet bewezen dat de man zijn daad met voorbedachten rade heeft gepleegd.

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de officier van justitie meegewogen dat de verdachte een blanco strafblad heeft, zichzelf meldde bij het politiebureau en heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Het stel had tijdens een avondje uit ruzie gekregen in een horecagelegenheid. De vrouw verweet haar vriend dat er geld weg was en op beelden is te zien dat ze hem sloeg. De man leek de ruzie te willen sussen, maar onderweg naar huis laaide het conflict op

Agenten spraken het stel op een gegeven moment aan en vroegen of ze wel samen verder wilden. Dat deden ze, het tweetal woonde in de woning van de moeder van de vrouw. Eenmaal thuis sloeg het latere slachtoffer de man met een riem op zijn hoofd, gooide een fotolijst van hem op de grond en wierp een mes naar hem. Vervolgens liep ze op hem af om hem te slaan.

De Zoetermeerder heeft zijn vriendin daarna meerdere keren gestoken. Hij ging daarna naar een politiebureau om zich te melden.

De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak

Uitslagen oefenduels 10 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Horst Feyenoord
Manu (2), Steenvoorden, Te Vrede, Kongolo
1-5
VV Dirkshoorn/Regioteam AZ
Boymans (3), Maher, V. Elm
0-5
Be Quick Dokkum sc Heerenveen
Fazli (2), Tannane (2), Uth, Amoah, Van La Parra, Ziyech, De Roon
0-9
VV De Valk Vitesse
Havenaar (4), Van Ginkel (2), Reis (2), Wilfried, Tighadouini, Qazaishvili
0-11
DIO'30 N.E.C. Nijmegen
Van den Meiracker (2), Roorda, Koolwijk, Foor, Ten Voorde, Breuer
1-7
DSE NAC Breda
Van der Biezen (4), Hooi (2), Botteghin, Seuntjens, Bensiali, De Graaf, Luijckx, Zinga, Mputu
0-13
VV Heino PEC Zwolle
Eloisghiri (2), Cicek
1-3
Babberich De Graafschap
El Hassnaoui (2), Calvete (2), Parzyzsek (2), Vincken, Pröpper, Breinburg, Cavlan
0-10
VV Helvoirt FC Den Bosch
Hofstede, Van den Broek, Van Weert
0-3
Leerdam Sport '55 Sparta Rotterdam
Gladon (2), Calabro, Bel Hassani, Deekman, Dogan, Veldmate, Mahi
1-8
KFC Dessel Sport (Bel) FC Eindhoven
Van Boekel, Koç
0-2
Helmond Sport
Grabovac, Quekel
SC Woezik 2-0
Apeldoornse voetbalfederatie AGOVV Apeldoorn
Godee, Brouwers, Reekers, Laghmouchi
1-4
BD Klasbakkenteam FC Oss
Latupeirissa, Van der Kooij, Görgülü, Van de Sande
0-4
Almere City FC Hapoel Ironi Kiryat Shmona (Isr) 0-2

Sylvie kreeg zegen Rafael voor lingerieshow

Rafael van der Vaart heeft er geen enkel probleem mee dat zijn vrouw in ondergoed over een catwalk paradeert. Sylvie, die tijdens de Fashion Week in Berlijn debuteerde als lingeriemodel, vertelt Grazia dat ze nooit discussies met haar man heeft gehad over de show. "Hij is heel trots op mij", glundert Sylvie.

"Natuurlijk is Rafael zich ervan bewust dat anderen mij zien, maar een discussiepunt is het nooit geweest." Sterker nog, de voetballer genoot van zijn schaars geklede vrouw. "Rafael loves jarretels. Zo ziet hij mij het liefst. Het is toch de ultieme fantasie als een vrouw in kousen en jarretels op je wacht. Ik sta echter niet elke avond in de steigers hoor."

Niet alleen Rafael genoot van de show, ook Sylvie was in haar nopjes. Toch stond ze ook tijdens haar moment op de catwalk stil bij een moeilijke periode in haar leven, toen ze borstkanker had. "Juist op dagen zoals deze sta ik daarbij stil en neem ik een paar minuten om na te denken over toen. Hopelijk kan ik laten zien dat het mogelijk is om je leven op te pakken na kanker."

Britse miljardaire Eva Rausing overleden

Eva Rausing, een van de rijkste vrouwen in Groot-Brittannië, is dinsdag dood in haar woning in Londen aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot van de 48-jarige miljardaire na de aanhouding van een 49-jarige man op verdenking van drugsbezit. De arrestant zit niet meer in een politiebureau, maar is naar een kliniek overgebracht omdat hij medische verzorging nodig had, zei de politie.

Eva Rausing is de Amerikaanse echtgenote van Hans Kristian Rausing, erfgenaam van het miljardenfortuin van het verpakkingsconcern TetraPak. Volgens de politie is de doodsoorzaak nog niet vastgesteld.

Zowel Eva Rausing als haar echtgenoot zijn in het verleden in verband met drugs met de politie in aanraking geweest.

Seedorf werkt eerste training af bij Botafogo

Clarence Seedorf heeft zijn eerste training bij zijn nieuwe club Botafogo erop zitten. De 36-jarige Nederlander werd dinsdag ontvangen door coach Oswaldo de Oliveira. Seedorf liep zo'n vijftien minuten rondjes om het veld, waarna hij zich kort bij de groep voegde. De middenvelder kwam afgelopen vrijdag aan in Rio de Janeiro, waar hij een tweejarig contract tekende bij Botafogo.

De speler wordt deze dagen geëvalueerd door de medische afdeling van de Braziliaanse club. Daarna wordt een plan uitgezet om Seedorf zo snel mogelijk speelklaar te krijgen, iets wat ook nog kan worden vertraagd door het missen van de juiste documenten. "Hij moet officieel speelgerechtigd zijn. Deze tijd moeten we dus gebruiken om hem met het team kennis te laten maken", aldus De Oliveira.

Seedorf hoopt zo snel mogelijk te kunnen spelen bij zijn nieuwe club. "Ik ga hard werken om fysiek zo snel mogelijk fit te worden, zodat ik het team naar een hoger niveau kan helpen." De verwachting is dat Seedorf op 22 juli zijn debuut kan maken in de thuiswedstrijd tegen Grêmio.

Waar hij precies komt te spelen is nog onduidelijk. De Oliveira liet dinsdag weten dat hij nog niet heeft besloten waar hij Seedorf wil gebruiken. "Hij kan zowel aanvallend, als op links, als meer verdedigend goed uit de voeten. Ik heb dit nog niet met hem besproken. Binnenkort ga ik met hem en de andere middenvelders om tafel om te kijken waar Seedorf het beste tot zijn recht komt."

Seedorf liet tijdens de persconferentie die hij maandag gaf blijken een diepgewortelde liefde te hebben voor Brazilië. "Ik kom hier al jaren tijdens mijn vakanties. Toen ik tien jaar was zat ik voor de televisie te huilen omdat Brazilië bij het WK in 1986 uit werd geschakeld. Brazilië heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Ik ben trots dat ik in een land mag spelen dat zoveel grote voetballers heeft voortgebracht."

Botafogo is na Flamengo, Fluminense en Vasco da Gama de vierde club in Rio de Janeiro en heeft een jong team in opbouw. De ploeg won in de clubhistorie tweemaal de Braziliaanse titel, in 1968 en 1995, maar degradeerde in 2002. Sindsdien klimt de ploeg langzaam uit het dal en speelt in de competitie mee om de bovenste acht plekken. Na acht speelronden staat Botafogo nu zevende, zeven punten achter koploper Atlético Mineiro.


Seedorf werkt eerste training af bij Botafogo (Foto: Novum)

Jongeren: liever echte baan dan vakantiewerk

Veel jongeren zoeken deze zomer een volwaardige baan en willen geen tijdelijk vakantiewerk. Dat stelt Dennis Wiersma, de voorzitter van vakbond FNV Jong.

Uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek van de bond blijkt dat bijna de helft van de jongeren dit jaar zegt geen vakantiewerk te doen. In 2011 was dit slechts een vijfde. Vooral hogeropgeleide en oudere jongeren laten het nu afweten. ,,Dat kan komen doordat jongeren denken dat er vanwege de crisis toch geen vakantiewerk is, maar waarschijnlijk zijn de meeste van hen in deze economisch moeilijke tijd druk bezig met het zoeken naar een vaste baan", aldus Wiersma.

De jongeren die deze maanden wel tijdelijk bijverdienen krijgen volgens FNV Jong gemiddeld 7,64 euro per uur, ongeveer 80 cent meer dan vorig jaar. Opvallend hierbij is dat jongens gemiddeld ruim anderhalve euro meer verdienen dan meisjes (8,54 tegenover 6,92 euro). De populairste vakantiewerksector is deze zomer de detailhandel (29,4 procent), gevolgd door de horecasector (17,0 procent) en op nummer drie de gezondheidszorg (12,3 procent).

Aan het onderzoek deden 516 vakantiewerkers mee, van wie 420 jongeren tussen de 13 en 19 jaar en 232 jongeren tussen de 20 en 29 jaar.

Jongeren: liever echte baan dan vakantiewerk
Jongeren: liever echte baan dan vakantiewerk (Foto: ANP)

Euthanasiewet leidde niet tot meer euthanasie

In 2010 zijn in Nederland 4050 mensen overleden na euthanasie of hulp bij zelfdoding door een arts op hun uitdrukkelijke verzoek. Het aantal gevallen was daarmee vergelijkbaar met dat van net voor de invoering van de euthanasiewet in 2002. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, het VUmc, het UMC Utrecht en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De onderzoekers publiceren hun bevindingen woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Tegenstanders van de euthanasiewet waren bij de invoering bang dat het aantal gevallen van euthanasie zou toenemen en dat dat ook zou gelden voor levensbeëindiging zonder uitdrukkelijk verzoek bij terminaal zieke patiënten. ,,Maar het aantal gevallen van dit soort levensbeëindiging is juist afgenomen sinds de invoering van de wet’’, zegt professor levensbeëindigingsonderzoek Bregje Onwuteaka-Philipsen (VUmc).

Euthanasiewet leidde niet tot meer euthanasie
Euthanasiewet leidde niet tot meer euthanasie (Foto: ANP)

'Mladic dreigde burgers te vermoorden'

De Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic dreigde al voor het bloedbad in Srebrenica burgers in enclaves in het oosten van het land te vermoorden. Dat heeft David Harland dinsdag als tweede getuige in het proces van Mladic voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag gezegd.

Harland was in de jaren negentig voor de Verenigde Naties werkzaam in Bosnië en had tijdens de oorlog meerdere ontmoetingen met Mladic. Het viel hem op dat de Bosnisch-Servische legerleider naarmate het conflict voortduurde steeds oorlogszuchtiger werd en dreigde burgers in de door de VN beveiligde enclaves te vermoorden.

Mladic staat terecht voor oorlogsmisdaden, waaronder de moord op bijna achtduizend mannelijke moslims in 1995 in Srebrenica.

Harland zei dat de dreigementen van Mladic, die dateerden van eind 1993, serieus werden genomen. "Wij zagen hem als een dwingeland. Als de gelegenheid zich voor zou doen om deze dreigementen uit te voeren, zou hij dat waarschijnlijk doen. Maar het was het niet echt een uiteenzetting van plannen", zei Harland, die eerder voor het tribunaal getuigde in de processen van Mladic' politieke bazen, Radovan Karadzic en wijlen Slobodan Milosevic.

Harland sprak regelmatig met Mladic en bracht daarvan verslag uit aan de VN. Hij merkte dat Mladic steeds hardere taal uitsloeg, omdat hij meende dat de politieke leiders verzuimden de militaire successen van zijn leger te verzilveren.

Mladic en andere militaire leiders van de Bosnische Serviërs 'vonden dat de politieke civiele leiding het niet goed deed en dat zij verdere militaire actie moesten ondernemen', zei Harland.

CZ acht sluiting vijftien ziekenhuizen verantwoord

Vijftien van de ruim honderd ziekenhuizen in Nederland kunnen zonder probleem verdwijnen. Dat stelt zorgverzekeraar CZ dinsdagavond in het televisieprogramma Altijd Wat. Ziekenhuizen zouden verantwoordelijk zijn voor ruim een kwart van de almaar stijgende kosten in de zorg.

Vooral het aanbod van ziekenhuizen in de grote steden is overmatig, vindt CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren. "Als we in Amsterdam een ziekenhuis sluiten, dan wordt niemand daar slechter van." Volgens de bestuursvoorzitter ontstaan dan geen wachtlijsten.

Topman van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam Marc Levi is het in principe eens met Van der Meeren. Maar volgens hem zouden zorgverzekeraars ook gewoonweg kunnen beslissen geen contracten meer te sluiten met een aantal ziekenhuizen. Dat gebeurt al voor een aantal aandoeningen.

Van der Meeren is niet de eerste die oppert ziekenhuizen te sluiten. VVD-coryfee Hans Wiegel pleitte daar in september al voor toen hij nog voorzitter was van Zorgverzekeraars Nederland. Wiegel zei toen dat het samenvoegen van ziekenhuizen veel kosten zou besparen, zonder dat de zorg voor patiënten daaronder zou lijden.

Achmea laat dinsdag in een reactie weten dat de sluiting van vijftien ziekenhuizen niet zomaar kan. "Er kunnen wel ziekenhuizen dicht, maar wellicht komen er andere zorgvoorzieningen voor terug", laat de zorgverzekeraar weten. "Door juist de zorg anders en beter te organiseren bespaar je ook op kosten zonder dat er aan kwaliteit ingeleverd wordt."

Bleker komt met schaapskuddesubsidie

Rondtrekkende schaapskuddes die worden gehoed door een herder met een of meer honden krijgen steun van de rijksoverheid. Voor het behoud van zeldzame schapenrassen komt er een tijdelijke subsidieregeling voor schaapskuddes. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Landbouw Henk Bleker (CDA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Een andere voorwaarde is dat de kuddes bestaan uit zeldzame schapenrassen als het Kempisch, Veluws en Drents heideschaap, de Schoonebeeker of het Mergellandschaap. De subsidieaanvrager moet een begrazingsplan indienen, zodat duidelijk is hoe groot de kudde is en waar en wanneer de kudde rondtrekt.

Het houden van schaapskuddes is volgens de regels van het Europese landbouwbeleid een economische activiteit. En aangezien het verstrekken van subsidie aan bedrijven een verboden vorm van staatssteun is, wordt de regeling ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie.

Bleker schaart de kuddes en zeldzame schapen onder cultuurhistorisch erfgoed. Hoeveel geld er beschikbaar is, is niet bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat schaapskuddes met zeldzame rassen uiteindelijk zonder subsidie worden gehouden.


Bleker komt met schaapskuddesubsidie (Foto: Novum)

'Miljoenentekort bij politieacademie'

De Nederlandse politieacademie heeft grote financiële problemen. Uit stukken van de ondernemingsraad (or) blijkt een tekort van 19 miljoen euro, meldt Nieuwsuur dinsdagavond.

In 2015 zou het tekort oplopen naar 40 miljoen. Het personeel van de academie is in een interne mail enkele weken op de hoogte gesteld van de "urgente financiële situatie". De politievakbonden eisen een onderzoek naar het ontstaan van de tekorten.

NIeuwsuur meldt dat zowel de or als de Raad van Toezicht hun goedkeuring hebben onthouden aan de begroting over dit jaar. Volgens de or zorgen een lagere instroom van studenten, een lagere bijdrage van de overheid en lagere contractomzet in 2015 voor 21 procent minder inkomsten voor de politieacademie.

De bonden zijn ook kritisch over het onderwijs. Ze vinden het 'uitvalpercentage' hoog. 16 korpsen zijn uit onvrede met het onderwijs bij commerciële bureaus cursussen bij hun personeel afnemen. Het gaat dan vooral om rij-opleidingen en vuurwapentraining.

Maradona ontslagen bij Al Wasl

Diego Maradona moet vertrekken als trainer van Al Wasl. De Argentijnse voetbalgrootheid is iets meer dan een jaar na zijn aanstelling ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. Onder leiding van Maradona eindigde de club uit de Verenigde Arabische Emiraten afgelopen seizoen slechts op de achtste plaats in de twaalf clubs tellende competitie.

De positie van Maradona wankelde sinds het complete bestuur van Al Wasl een maand geleden besloot op te stappen. De voormalig sterspeler verklaarde onlangs zelf zijn nog één jaar doorlopende contract gewoon uit te willen dienen. Wel liet hij weten teleurgesteld te zijn over het uitblijven van versterkingen.

Al Wasl was de eerste club die Maradona na zijn actieve spelerscarrière onder zijn hoede had. Daarvoor was hij bondscoach van Argentinië, waarmee op het WK van 2010 in Zuid-Afrika de kwartfinale werd bereikt.

GroenLinks maakt vrije val in peiling, SP klimt

De daling van GroenLinks in de peilingen lijkt onstuitbaar. De partij van Jolande Sap belandde vorige week in de peiling van TNS Nipo al op een historisch dieptepunt van vier zetels, deze week is daar nog een zetel vanaf gegaan. De SP wint drie zetels en is met 34 zetels de grootste.

De VVD, die vorige week het verkiezingsprogramma presenteerde, daalt van 32 naar 31 zetels. De PVV zakt ook verder weg. In de partij van Wilders ontstond vorige week tumult toen meerdere Kamerleden opstapten. De PVV verliest een zetel en houdt er achttien over.

De PvdA stijgt van negentien naar twintig. Het CDA daalt van veertien naar dertien en D66 van zeventien naar zestien. De ChristenUnie wint een zetel ten opzichte van vorige week en komt op acht terecht.

De SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus houden respectievelijk drie, twee en twee zetels.

Alligator valt tiener aan en bijt arm af

Een alligator van zeker drie meter heeft maandag in Florida een nietsvermoedende tiener aangevallen die een duik nam in de rivier de Caloosahatchee. De tiener overleefde de aanval, maar raakte wel zijn arm kwijt. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

"We hebben de alligator gevonden die verantwoordelijk was voor de aanval", aldus een woordvoerder van de Fish and Wildlife Conservation Commission in Florida. Het dier is gevangen en gedood en de arm van de onfortuinlijke tiener werd teruggevonden, maar kon door artsen niet meer worden aangezet.

Het komt zelden voor dat alligators mensen aanvallen; sinds 1948 zijn 224 mensen gebeten door de dieren. Daarvan overleden er 22, blijkt uit cijfers uit 2011. Waarom de alligator de tiener aanviel is niet duidelijk.

Recreatiesector is slechte weersvoorspelling zat

De recreatiesector is klaar met dreigende weersvoorspellingen. Brancheorganisatie Recron roept de media op om terughoudend te zijn met waarschuwingen voor slecht weer. "Dit is het zoveelste jaar dat de recreatiesector flinke schade dreigt op te lopen", zegt Recron-directeur Joep Thönissen.

Volgens Thönissen werd vorige week ten onrechte gewaarschuwd voor regen en onweer. "Maar in 95 procent van Nederland was het de hele week constant uitstekend weer." Wat Thönissen betreft is 'de grens bereikt' en moeten de media hun werk beter doen.

Recron adviseert om een apart 'recreatief weerbericht' te maken. "Geef bijvoorbeeld aan hoe de windkracht ideaal is voor zeilers of hoe het zonnetje een dag in een pretpark extra aangenaam maakt." Ook wil hij dat media kleine kansen om slecht weer niet uitvergroten en aandacht besteden aan de verschillen tussen het weer in diverse regio's.

Maandag lanceerde de PvdA in Hoek van Holland het idee om namens de gemeente schadeclaims in te dienen als slechte weersvoorspellingen niet uitkomen. Later verklaarde de lokale afdeling van de PvdA dat het slechts om een ludieke actie ging, bedoeld om aandacht te trekken.

USADA schorst dopingartsen ploeg Armstrong

Het Amerikaanse antidopingbureau USADA heeft Lance Armstrong de duimschroeven verder aangedraaid. De organisatie heeft sportartsen Luis Garcia del Moral en Michele Ferrari wegens overtreding van de dopingregels voor het leven geschorst. Dit betekent dat ze nooit meer in de Verenigde Staten mogen werken. Ook trainer/coach Jose Pepe Marti wachtte hetzelfde lot.

Garcia del Moral en Ferrari waren artsen van de US Postal-ploeg ten tijde van de successen van Armstrong. De zevenvoudig Tourwinnaar wordt verdacht van het gebruik van doping en tegen hem loopt de procedure nog.

'Curaçao moet onder curatele'

Curaçao moet onder curatele worden gesteld. Dat adviseert het College financieel toezicht (Cft) aan de regering. De staat van de overheidsfinanciën van Curaçao is volgens het Cft 'ernstig'.

De begroting voor 2012 van Curaçao is onder strikte voorwaarden goedgekeurd. De bezuinigingsmaatregelen die genomen moesten worden lopen echter vertraging op, waardoor het begrotingstekort eerder oploopt dan dat het wordt teruggebracht.

Vorig jaar bedroeg het begrotingstekort 160 miljoen gulden, het jaar ervoor 100 miljoen gulden. Curaçao is sinds 2010 een autonoom land binnen het koninkrijk.

Lokale interruptie: Vergadertijgers

Een nieuw verkiezingsprogramma voor D66 wordt altijd door een commissie geschreven. Maar dat wat ze uitbrengen is slechts een voorstel. Het zijn de leden die het laatste woord hebben. Op een congres moet het programma besproken worden en kunnen leden wijzigingsvoorstellen indienen. Dat gebeurt door middel van zogenaamde amendementen. Ieder lid kan een amendement indienen. Om te voorkomen dat we een week moeten vergaderen door een wildgroei aan amendementen zijn er wel drempels opgeworpen. Een lid moet 25 ondersteunende handtekeningen van andere leden hebben of moet via een vergadering van een afdeling of regiovergadering een amendement indienen.

Enorme banner The Hobbit: An Unexpected Journey

Entertainment Weekly mocht een enorme banner plaatsen van Peter Jackson's film The Hobbit: An Unexpected Journey. Opvallend aan de banner is dat het personage Beorn gezien kan worden in zijn gedaante als beer. In de film wordt dit personage gespeeld door de Zweedse acteur Mikael Persbrandt.

Hieronder is de foto te zien. Let op: de poster kan spoilers bevatten! Klik hier voor een vergroting.

Advocaat stuurt Matavz naar Jong PSV

Tim Matavz is voorlopig veroordeeld tot het spelen van wedstrijden bij Jong PSV. Dick Advocaat zette de aanvaller van PSV eerder vandaag een elftal terug, vanwege het gebrek aan scherpte. Daarnaast had hij ook moeite met de loopoefeningen.

"Er zijn twee jongens bij van wie ik zo kan zien dat ze de hele vakantie niks gedaan hebben", liet Advocaat, zonder namen te noemen, aan Voetbal International weten. "Dat is onbestaanbaar voor mij."

Het resterende deel van de selectie gaat intussen verder met de voorbereidingen op het naderende seizoen. Morgenavond spelen de Eindhovenaren een oefenwedstrijd tegen SC Rot-Weiss Oberhausen.

[Tour] Cancellara verkiest bevalling boven Tour

Het is niet ondenkbaar dat Fabian Cancellara de Tour de France vroegtijdig verlaat. De Zwitser en zijn vrouw verwachten namelijk hun tweede kindje, waar het mogelijk is dat de kleine spruit tijdens La Grande Boucle ter wereld komt.

Cancellara was vrij duidelijk in zijn antwoord toen het aanwezige journaille hem vroeg naar wat hij zou doen, mocht de bevalling tijdens de Tour de France aanvangen. "Ik neem gelijk de helikopter en ga naar het ziekenhuis", zei hij stellig.

"Ik heb dit jaar nog twee grote doelen; de Olympische Spelen en de geboorte van mijn tweede kind", besloot Cancellara, die het grootste deel van de eerste Tour-week in de gele trui rond reed.

Stroom opwekken voor strafvermindering

De Braziliaanse gevangene Ronaldo da Silva springt op een fiets, begint verwoed te trappen en stapt pas af als er een flink aantal kilometers op de teller staat. Voor Silva, die een celstraf van 5,5 jaar uitzit wegens een overval op een bakkerij, is de fietstocht een soort ontsnapping. Hoewel hij geen meter van zijn plaats is geweest, is hij toch weer ietsje dichter bij zijn vrijlating gekomen.

Silva maakt deel uit van een initiatief van de autoriteiten waarbij gedetineerden strafvermindering kunnen verdienen, door stroom op te wekken voor het nabijgelegen stadje Santa Rita do Sapucai. Trappend op hun fietstrainers laden de gevangenen een batterij op die tien straatlantarens op een boulevard van elektriciteit voorziet. Voor elke drie werkdagen die de gevangenen op de fiets zitten wordt er een dag van hun straf afgehaald.

Het is een van de projecten in gevangenissen door heel Brazilië die erop zijn gericht om het recidivisme terug te dringen en gevangenen een gevoel van eigenwaarde te geven. In andere gevangenissen kunnen gedetineerden strafvermindering krijgen door boeken te lezen of lessen te volgen. Kritiek dat de projecten 'te soft' zijn voor misdadigers is tot dusver niet veel gehoord.

"Vroeger zaten we de hele dag in onze cel, we zagen de zon maar twee uur per dag", zei de 38-jarige Silva. "Nu zitten we in de buitenlucht, wekken we elektriciteit op voor de stad en komen we dichterbij onze vrijlating." Silva heeft al twintig dagen van zijn straf afgeschaafd, en vier kilogram van zijn lijf.

Gekleed in rode joggingbroeken met bijpassende T-shirts springen Silva en de andere deelnemers aan het project rond negen uur 's ochtends op de fiets. Ze trappen door tot vijf uur 's middags, met twee onderbrekingen voor de lunch en een middagsnack.

Het project, dat twee maanden oud is, is een idee van de lokale rechter, Jose Henrique Mallman. Hij kwam op het idee toen hij een verhaal las over Amerikaanse sportscholen waar met fietsen elektriciteit wordt opgewekt. De politie doneerde fietsen van de afdeling gevonden voorwerpen, monteurs hielpen ze om te bouwen en sloten ze aan op een auto accu. Bedrijven in de stad doneerden geld voor apparatuur om de elektriciteit om te zetten in de 110 volt die nodig is voor de straatverlichting.

Elke avond, vlak voor zonsondergang, rijdt een bewaker met de opgeladen accu naar de boulevard om hem op de straatlantarens aan te sluiten. Waar de boulevard voorheen 's avonds verlaten was zijn er nu stelletjes, hardlopers, kinderen en mensen die hun hond uitlaten te vinden. Een andere bewaker pikt de accu de volgende ochtend op en brengt hem terug naar de gevangenis, waar de gedetineerden klaar staan om hem weer vol te fietsen.


Stroom opwekken voor strafvermindering (Foto: Novum)

Acteur bevestigt Leviathan-DLC Mass Effect 3

Anthony Skordi, stemacteur, heeft bevestigd dat de Leviathan-DLC voor Mass Effect 3 er aan zal komen. De stemacteur zal de stem doen van één van de reapers genaamd Leviathan.

Er gingen al eerder geruchten voor de DLC omdat er details van waren opgedoken in de code van de Extended Cut. Het is mogelijk dat met de DLC er meer bekendgemaakt gaat worden over waar de Reapers vandaan komen en wat hun doelen allemaal zijn. Aanstaande zaterdag zal BioWare tijdens de Comic-Con meer bekendmaken over nieuwe DLC voor Mass Effect 3, vermoedelijk de Leviathan-DLC en de eerder gelekte Earth-DLC.

Villarreal verhuurt De Guzman aan Swansea City

Jonathan de Guzman komt in het nieuwe seizoen uit voor Swansea City. Dit heeft de Engelse club vanavond via Twitter bevestigd. De voormalig speler van Feyenoord wordt gehuurd van het Spaanse Villarreal.

"Ik keek in het afgelopen seizoen elke week naar de Premier League", liet De Guzman in een eerste reactie weten. "Swansea City viel me uiteindelijk met meest op door de zege op Manchester City."

In het afgelopen seizoen kwam De Guzman negentien keer voor Villarreal in actie, maar slaagde er niet in te scoren.

Bakkal verkast naar Dinamo Moskou

Otman Bakkal zet zijn carrière als professioneel voetballer voort bij Dinamo Moskou. De voormalig speler van PSV en Feyenoord was transfervrij en tekent in de Russische hoofdstad een contract voor de duur van drie jaar.

Ronald Koeman deed onlangs nog een poging om Bakkal te behouden, maar dit bleek tevergeefs te zijn. De middenvelder gaf namelijk de voorkeur aan een Europees avontuur en hoopt dat in Moskou te vinden.

Naast de eerdergenoemde twee clubs speelde Bakkal tijdens zijn loopbaan ook nog voor FC Den Bosch, FC Eindhoven en FC Twente.

The Secret World gooit extra server open

MMORPG The Secret World zal er een extra server bijkrijgen. Deze server, ook wel dimensies genoemd in het spel, zal Leviathan heten en een RolePlay-server worden. Momenteel staat dit nog niet zo in de serverlijst vermeld.

De nieuwe server komt er bij om de groei van het aantal mensen die spelen op te vangen. In The Secret World maakt het niet uit waar je je personage maakt want hij is overal speelbaar. Daarnaast kan je ook door guilds van andere servers uitgenodigd worden.

Game-klassiekers beschikbaar voor Nokia Asha-telefoons

Nokia en Namco hebben een samenwerking aangekondigd om flink wat games speciaal beschikbaar te maken voor de Nokia Asha-lijn. De Asha-telefoons zijn simpele smartphones gericht op de massa en flink goedkoper dan een 'echte' smartphone.

De samenwerking tussen Nokia en Namco zorgt ervoor dat er vanaf vandaag 22 titels te downloaden zijn. De prijzen variëren van 99 cent tot $ 2,99. Een aantal van de games zijn klassiekers als

- PAC-MAN®
- Flight Control
- SOULCALIBUR®
- ACE COMBAT NORTHERN WINGS(TM)
- Final Fantasy
- RIDGE RACER® Drift
- BRAIN EXERCISE(TM) with Dr. Kawashima
- GALAGA® Special Edition

Ook EA ondersteunt de Asha-lijn

Ritzege Moser in Polen, Boom derde

De eerste etappe in de Ronde van Polen is gewonnen door Moreno Moser. De Italiaan van Liquigas won de sprint van het eerste deel van het peloton. Lars Boom eindigde als derde, Michal Kwiatkowski kwam als de nummer twee over de streep.

Op ruim twintig kilometer voor de finish waren vijf vroege vluchters teruggepakt. Vervolgens brak het peloton in stukken. Christophe Le Mevel demarreerde vervolgens, maar hij werd op 1,5 kilometer voor de meet door Aleksandr Kolobnev gegrepen. In de zicht van de haven werd de Rus vervolgens door de sprintende groep voorbijgeraasd.

Maak je eigen game voor 299 dollar

Altijd al je eigen game willen maken maar niet in het bezit van enkele miljoenen om alles te financieren? Let dan op! Met Autodesk Scaleform for Mobile Platforms zou je volgens de makers gemakkelijk Flash-assets om kunnen zetten in een speelbare Unity-game.

Scaleform heeft meerdere developers geholpen met het maken van een user interface en werd gebruikt in onder andere Gears of War en Crysis 2. De nieuwe Scaleform for Mobile Platforms is speciaal gericht op mobiele games voor bijvoorbeeld Android en Windows.

"These new versions of Scaleform were created to address growing interest from outside of the triple-A games market. Inspired by innovative use cases of the technology, we first expanded the middleware's mobile game toolsets and tutorials, and are now making Scaleform accessible to more developers," aldus Marc Petit, Autodesk senior vice president, Media & Entertainment.

Voor slechts 299 dollar (zo'n 250 euro) koop je een licentie om de software te gebruiken en kun je direct aan de slag.

Hieronder de promo van het bedrijf:

Palestijnse voetballer vrij na hongerstaking

Een voetballer van het Palestijnse nationale elftal die de afgelopen drie jaar zonder aanklacht vastzat in Israël is dinsdag vrijgelaten. De 25-jarige Mahmoud Sarsak was de afgelopen negentig dagen in hongerstaking om zijn vrijlating af te dwingen.

Volgens Israël was Sarsak lid van de militante Islamitische Jihad. Sarsak heeft dit altijd ontkend. Hij werd dinsdag in het vluchtelingenkamp Rafah, waar zijn familie woont, echter feestelijk onthaald door leden van de Islamitische Jihad. Tientallen mannen schoten met hun geweren in de lucht. Bij een ceremonie in Gaza-Stad prees een van de leiders van de Islamitische Jihad Sarsak als 'een van onze nobele leden'.

Sarsak werd in 2009 gearresteerd toen hij op weg was naar de Westelijke Jordaanoever voor een voetbalwedstrijd. Volgens de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet heeft Sarsak ooit een bom geplaatst, die een Israëlische militair verwondde. Er was echter niet genoeg bewijs om een rechtszaak te beginnen, waardoor Sarsak uiteindelijk zonder aanklacht werd vastgehouden.

In maart begon Sarsak zijn hongerstaking. Diverse mensen uit de internationale sportwereld, onder wie FIFA-president Sepp Blatter en de legendarische Franse speler Eric Cantona, zetten zich in voor zijn vrijlating.


Palestijnse voetballer vrij na hongerstaking (Foto: Novum)

Sijsling legt het af tegen Nishikori

Igor Sijsling is er op het ATP-toernooi van Newport niet in geslaagd om voor een verrassing te zorgen. De Nederlander, 110e op de wereldranglijst, verloor met 4-6 en 4-6 van Kei Nishikori. De Japanner is de nummer achttien van de wereld en op het grastoernooi van Newport als tweede geplaatst.

Sijsling bood Nishikori prima tegenstand, maar gaf op de belangrijke momenten af en toe niet thuis. De Amsterdammer verzilverde slechts twee van zijn acht breakpoints, terwijl de Japanner er vier van de zes benutte. Voor Nishikori wacht nu een ontmoeting met Olivier Rochus. De Belg was de afgelopen twee jaar verliezend finalist in Newport.

Free 2 Play ook mogelijk op Wii U

De Spaanse developer Virtual Toys (bekend van Horsez en Imagine: Fashion Designer) is de eerste developer die een free to play-game voor Wii U heeft aangekondigd. De game zal ook verschijnen op PS3, Vita en pc.

Er is nog niet heel veel over de game bekend, maar Virtual Toys noemt het een groot project en ziet een belangrijke toekomst voor free to play-games:

"Our strategy for the future in the F2P [Free-To-Play] business is not only to be there just because we want to be in the F2P area, but also because we want to make games that are quite ahead what you can find in the market right now.

In that way we’ve developed a new title which is technologically and graphically state-of-the-art in F2P games. This game is multiplatform (PS3, PS Vita, Wii U, PC, browser) and also in terms of gameplay it’s a different and unique experience on consoles or PC. It’s a really, really big project."

Politie rolt vuurwerkbende op

De Rotterdamse politie heeft dinsdag ongeveer tweehonderd kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Bij invallen verspreid over het land zijn vijf verdachten aangehouden, meldt de politie.

Het onderzoek werd ingesteld nadat op internet vermoedelijke handel in zwaar vuurwerk werd geconstateerd. Het gaat om onder meer mortieren, nitraatbommen en vuurpijlen. Een deel van het in beslag genomen vuurwerk is van de zwaarste categorie en is massa-explosief, wat betekent dat de hele partij in een keer kan ontploffen.

Op een camping in het Drentse Gasselte werden een 22-jarige man uit Hoek van Holland en een 46-jarige man uit Groningen opgepakt. Zij worden als hoofdverdachten gezien in dit onderzoek. In Gasselte werd ook een 19-jarige vrouw uit Groningen gearresteerd. In Gemert werd een 48-jarige man opgepakt en in Amstelveen een minderjarige jongen.

Verder werden in een woning in Hoek van Holland computers en administratie in beslag genomen. De Rotterdamse politie kreeg uitgebreide assistentie van de andere betrokken korpsen en verwacht de komende tijd meer verdachten aan te houden.

CDA wil snel meer openheid van goede doelen

Goede doelen moeten meer inzicht geven in de salarissen van hun bestuurders. Dat vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die dinsdag Kamervragen stelt over een openbaar register waarin alle goede doelen moeten worden opgenomen.

Omtzigt stelde vorig jaar al voor om in zo'n register uitgaven, salarissen en de namen van bestuurders van goede doelen te vermelden. Hij vindt dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vaart moet zetten achter het wetsvoorstel om dit mogelijk te maken. "De oorverdovende stilte op de roep om meer openheid bij goede doelen moet maar eens afgelopen zijn", schrijft hij op zijn weblog.

Volgens Omtzigt ontvangen goede doelen elk jaar honderden miljoenen aan belastingvoordeel en moeten ze daarom open zijn over de bestemming van hun inkomsten. Het Kamerlid vindt dat het geld niet bedoeld is voor hoge salarissen van bestuurders.

Ongeveer dertigduizend goede doelen staan bij de Belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Omtzigt wil dat die ANBI's in een register worden opgenomen.

Vorig jaar juni 2011 tekenden de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SFB) en premier Mark Rutte (VVD) het convenant 'Ruimte voor Geven'. Daarin werden afspraken vastgelegd over transparante verantwoording van goede doelen. Omtzigt verwijst in zijn Kamervragen ook naar de vertraging van afspraken uit het convenant.

SBF-secretaris Ronald Zoutendijk laat in een reactie weten de vraag van Omtzigt 'volstrekt overbodig' te vinden. "We hebben gisteren nog overleg gehad met de staatssecretarissen Weekers en Teeven over de plannen rond verantwoording en toezicht. Dat was een prettig overleg met een goed resultaat."

De gesprekken verkeren in een afrondend stadium van de gesprekken, zegt Zoutendijk. "Er ligt in ieder geval dadelijk een voorstel voor het Belastingplan van volgend jaar." Hij wil hier geen details over geven.

Reünie Kylie Minogue en Jason Donovan afgeblazen

Een herenigingsoptreden van Kylie Minogue en Jason Donovan gaat niet door. Het concert, dat woensdag zou plaatsvinden in het Londense Hyde Park, is afgeblazen vanwege het slechte weer van afgelopen weekeinde.

Volgens organisator en PWL-platenbaas Pete Waterman is de ondergrond van het park 'te onveilig' na het noodweer van het Wireless-festival afgelopen weekeinde. Hij zegt ontzettend teleurgesteld te zijn. "Mensen zijn vanuit de hele wereld gekomen om dit mogelijk te maken", vertelt hij aan de BBC. "We kijken nu wat we kunnen doen."

Minogue en Donovan speelden samen in de Australische soap Neighbours, hadden een relatie en zongen de hit Especially For You. Tijdens het concert, bedoeld om oude acts van platenlabel PWL te herenigen, zouden ze voor het eerst in ruim twintig jaar weer samen op het podium staan.

"Het is spijtig om te horen dat de show is afgeblazen", reageert de 44-jarige Minogue op haar website. "Ik leef mee met alle fans die kaartjes hadden voor dit speciale evenement. Jason en ik hadden goed gerepeteerd en konden niet wachten om onze muziek met iedereen te delen."

Naast Minogue en Donovan zouden ook onder meer Steps en Bananarama acte de présence geven. Waterman hoopt dat het concert op een later tijdstip alsnog kan doorgaan.

[Tour] Lloyd stapt af met gebroken elleboog

Matthew Lloyd zal morgen niet meer aan de start verschijnen van de Tour de France. De renner van Lampre heeft zondag bij een val in de etappe naar Porrentruy zijn elleboog gebroken. Dat is gebleken uit onderzoek. Gisteren reed Lloyd overigens nog wel de individuele tijdrit.

"Na aankomst in Porrentruy had ik al het vermoeden dat de elleboog gebroken was, maar Matthew wilde per se de tijdrit afwachten en de rustdag halen", zo zei de teamarts van de Italiaanse wielerploeg. "Inmiddels is gebleken dat hij de Tour moet verlaten. Zijn arm heeft acht dagen rust nodig, daarna mag hij zijn elleboog weer voorzichtig belasten."

Angry Birds spreiden hun vleugels

Rovio, de ontwikkelstudio achter Angry Birds, heeft bevestigd dat de drie oorspronkelijke Angry Birds-games deze winter naar 3DS, PlayStation 3 en Xbox 360 komen.

De Angry Birds Trilogy bevat Angry Birds, Angry Birds Rio, en Angry Birds Seasons. Deze games profiteren van nieuwe "filmpjes", HD-graphics op de consoleversies en veel grafische tweaks, zoals bewegende achtergronden, belichting en spullen die op de achtergrond reageren op jouw acties. Of de extra content die voor iOS- en Androidspelers gratis is ook in deze versies aanwezig zal zijn wil Petri Järvilehto, directeur van Rovio, nog niet zeggen. Wel wilde hij kwijt dat de scores nu per level worden bijgehouden.

"Er zijn zo veel fans die vragen of ze het spel met hun vrienden en familie kunnen spelen op hun eigen console, en tot nu toe waren we niet in staat om iets aan te bieden", zei hij nog. "Nu zijn we eindelijk in staat om een goede ervaringen op die platformen te bieden."

Angry Birds Trilogy komt deze winter uit en ondersteunt PlayStation Move, Microsoft Kinect en Streetpass van 3DS.

Angry Birds

Opgave Terpstra na valpartij in Ronde van Polen

Niki Terpstra is tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen ten val gekomen en heeft moeten opgeven. Terpstra liep bij de valpartij tweede diepe wonden op aan zijn elleboog en daarnaast is hij ook aan zijn schouder gewond geraakt. Voor onderzoek is de Nederlander inmiddels overgebracht naar het ziekenhuis.

Terpstra is over drie weken één van de kopmannen van de Nederlandse ploeg tijdens de wegwedstrijd op de Olympische Spelen. Daarnaast komt hij ook uit op de individuele tijdrit.

Run-DMC kondigt reünie aan

Run-DMC komt dit najaar bij elkaar voor een optreden. De nog in leven zijnde leden van de hiphopgroep staan begin november op het Fun Fun Fun Fest in Texas.

Joseph Simmons, beter bekend als Rev Run, en Darryl 'DMC' McDaniels stopten met Run-DMC nadat hun dj, Jam Master Jay, in 2002 werd vermoord. Volgens organisatoren van het festival gaat een deel van de opbrengst naar de JMJ Foundation for Music, dat jongeren in contact wil brengen met kunst.

Rev Run was na het uiteenvallen van Run-DMC jaren te zien in de MTV-realityserie Run's House. DMC begon een solocarrière.

[Tour] Poels naar ziekenhuis Venlo

Wout Poels zal van Nancy naar de intensive care van het ziekenhuis in Venlo worden vervoerd. Daan Luijkx, de teammanager van Vacansoleil, heeft dit vandaag laten weten.

Gisteravond is er een scan gemaakt. Op grond daarvan gaven de behandelend artsen het groene licht om de renner over te brengen naar Nederland. De toestand van Poels is stabiel en volgens Luijkx zijn er geen complicaties.

Bij de val afgelopen vrijdag in de Tour de France liep Poels drie gebroken ribben, gekneusde longen, een gescheurde nier en een gescheurde milt op.

'Hamilton kan bij Lotus tekenen'

Formule 1-coureur Lewis Hamilton staat in de belangstelling van meerdere topteams. De wereldkampioen van 2008 heeft een aflopend contract bij McLaren en zou nu naast de Britse renstal ook terecht kunnen bij Ferrari, Mercedes en Lotus.

Voor met name laatstgenoemde renstal zou Hamilton open staan om te onderhandelen, zo meldt de Daily Mail. De Brit leek in eerste instantie bij te tekenen bij McLaren, maar er zijn enkele rimpelingen ontstaan. Hij zou in het nieuwe contract een deel van zijn salaris in moeten leveren en ook mag hij zijn trofeeën niet houden. Ook kampt McLaren regelmatig met problemen, waardoor het team dit jaar veel punten heeft laten liggen.

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh gelooft in de kracht van zijn renstal en denkt dat Hamilton daarom geen overstap naar een ander team zal gaan maken. "Nee, Lewis is slimmer dan dat. Hij moet bij dit team willen blijven en ik geloof dat daar sprake van is."

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een T-shirt van Rocksmith. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Welke gitaar komt er in de de Rocksmith-bundel? Het antwoord is een Epiphone Les Paul Junior.

De gelukkige die het T-shirt in de brievenbus mag verwachten is tsjuster. Gefeliciteerd, je ontvangt een pm met verdere details. Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Prijs

De Bakker begint goed in Scheveningen

Thiemo de Bakker heeft bij het challengertoernooi in Scheveningen de tweede ronde bereikt. De Nederlander was de Hongaar Attila Balasz met 4-6, 6-2 en 6-3 de baas. De Bakker was met een wildcard tot het toernooi toegelaten.

De afgelopen periode was De Bakker vooral actief bij futures, het niveau onder de challengers. Op de wereldranglijst bezet de Nederlander inmiddels de 262e plaats,

Fornalik nieuwe bondscoach Polen

Waldemar Fornalik is de nieuwe bondscoach van Polen. De 49-jarige trainer volgt Franciszek Smuda op. Fornalik komt over van Ruch Chorzow en werd verkozen boven oud-bondscoach Jerzy Engel en Smuda's assistent Jacek Zielinski. Smuda had een contract tot en met het afgelopen EK. Onder zijn leiding sneuvelde Polen in de poulefase.

Fornalik had het kleine Ruch Chorzow sinds 2009 onder zijn hoede. Afgelopen seizoen leidde hij de ploeg naar de tweede plaats in het kampioenschap en de bekerfinale.

Verdachten van liquidatie op A73 vrij

De twee mannen die vastzitten voor een liquidatie op de A73 uit 2008 zijn in afwachting van hun hoger beroep op vrije voeten gesteld. De verdachten uit het Limburgse Oijen en het Brabantse Lith zaten sinds 21 april 2009 vast. Dat meldt het gerechtshof in Arnhem, dat onvoldoende gronden ziet om de twee langer vast te houden.

De twee neven hebben celstraffen van 23 en 20 jaar opgelegd gekregen voor de liquidatie van Hans van Geenen. De mannen zouden de auto waarin de 33-jarige Van Geenen uit Oss mee reed in de nacht van 9 op 10 september 2008 met een uzi onder vuur hebben genomen. Het slachtoffer werd geraakt door minstens vijftien kogels en overleed ter plaatse. De bestuurder overleefde de aanslag.

De twee mannen gingen in hoger beroep. Op 18 september doet het hof uitspraak. De twee worden ook verdacht van wiethandel.

Vijftien jaar cel voor pogingen ex te vermoorden

Een 22-jarige man uit Rosmalen moet vijftien jaar de cel in voor pogingen tot moord op zijn ex-vriendin en een poging tot doodslag op haar stiefvader. Ook moet hij een schadevergoeding van 23.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald. De strafmaat is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De man schoot in september meerdere keren gericht op zijn ex toen hij zijn 3-jarige zoon kwam ophalen in het Noord-Brabantse Zeeland. De stiefvader van de vrouw probeerde in te grijpen en werd toen ook beschoten.

Volgens de rechtbank scheelde het weinig of de vrouw had het niet overleefd. Dat werd net als het feit dat het zoontje moet leven met 'de wetenschap dat zijn vader zijn moeder probeerde te vermoorden' meegenomen in het vonnis. De man werd licht verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Politie ontkent messenincident Occupy Utrecht

De politie ontkent dat een zwerver met een mes tenten van Occupy Utrecht heeft vernield.

Er is volgens een woordvoerder in ieder geval geen melding gedaan van het incident waarvan actievoerders van Occupy tegenover RTV Utrecht gewag maken. Ook is er geen aangifte gedaan van de vermeende aanval.

Er is maandag wel een dakloze aangehouden bij het kamp, maar dat was voor openbare dronkenschap. "Er zit licht tussen het verhaal van Occupy en wat bij ons bekend is", zegt de woordvoerder.

De actievoerders van Occupy verklaarden dat zij hun tentenkamp maandag hebben opgebroken vanwege de kapotgestoken tenten. Ook voelden zij zich niet meer veilig in de Utrechtse binnenstad, omdat het volgens hen tweeënhalf uur had geduurd voordat de politie verscheen na een melding over de aanval.

Volgens een woordvoerder van de politie klopt dit verwijt ook niet. "Maandagavond kwam een melding van overlast om 21.45 uur binnen en om 22.10 uur was de dakloze aangehouden."

De politie denkt dat de actievoerders in de war zijn met een avond eerder. Zondagavond meldden zij ook overlast van de dronken zwerver, die deel uitmaakt van het kamp. Volgens de politie is toen gezegd dat de actievoerders het probleem eerst zelf moesten proberen op te lossen, omdat ze de man zelf hebben toegelaten. Later op de avond is wel een surveillancewagen bij het kamp langsgeweest, maar dat was niet vanwege de melding.

De betogers hadden het plein voor het stadhuis van Utrecht bezet. Ze gaan nu kijken of ze nieuwe acties kunnen voorbereiden, al willen ze niet zeggen wat voor acties.

Maandag riep de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen de actievoerders op om hun kamp af te breken. Het vertrek van de kampbewoners zou niets met die oproep te maken hebben.

Van Aanholt nog een jaar bij Vitesse

Vitesse huurt Patrick van Aanholt definitief nog een jaar van Chelsea. De linkerverdediger speelde de tweede helft van vorig seizoen ook al op huurbasis in Arnhem.

Aanvankelijk besloot Vitesse niet verder te gaan maar nu is zijn verhuurperiode in Arnhem alsnog met een jaar verlengd. In Londen komt Van Aanholt niet aan speelminuten. Van Aanholt zal komend seizoen rugnummer 38 dragen.

Afgelopen half jaar kwam Van Aanholt tot negen competitieduels in het geel-zwart van Vitesse. Ook droeg hij bij aan de play-offduels om Europees voetbal, die winnend werden afgesloten.

Van Aanholt verruilde PSV al op zestienjarige leeftijd voor Chelsea. Op Stamford Bridge maakte hij wel al speelminuten in het eerste elftal, maar wist hij nog niet door te breken. Hij werd in de laatste drie jaar verhuurd aan vier verschillende clubs: Conventry City, Newcastle United, Leicester City, Wigan Athletic en Vitesse.

Scratman vliegt in 'The Dark Nut Rises'

Toen The Muppets hun promotiecampagne begon verschenen er meerdere trailers die grote, bekende films op de hak namen. Ice Age: Continental Drift heeft er ook eentje gemaakt, met niemand minder dan eekhoorn Scrat.

Het bekende dierentrio Manny, Diego en Sid keren terug voor hun grootste avontuur tot nu toe. Na een enorme aarbeving scheurt een groot stuk land en drijft het af naar zee. Gescheiden van de rest van de kudde gebruiken de drie een ijsberg om terug naar hun eigen continent te komen. Dit gaat samen met een groots zeeavontuur met exotische zeewezens, piraten en een volledig nieuwe wereld. Ook Scrat keert terug met zijn vervloekte nootje. Door zijn onuitputtelijke jacht naar het eten brengt de noot hem naar plaatsen waar een eekhoorn nog nooit eerder is geweest.

Ice Age: Continental Drift draait nu in de bioscoop.

NOS brengt marathon en wielrennen op Spelen in beeld

De NOS verzorgt tijdens de Olympische Spelen de televisieregistratie van de marathon, het snelwandelen en het wielrennen. Dat meldt de omroep vandaag. De laatste keer dat de NOS een onderdeel tijdens de Zomerspelen in beeld bracht was in 1996 in Atlanta. Tijdens de laatste Winterspelen in Vancouver verzorgde de NOS de beelden van het schaatsen.

De olympische televisieorganisatie Olympic Broadcasting Services benaderde 25 omroepen uit de hele wereld om de beelden in Londen te verzorgen. Zo worden de beelden van het zwemmen door Australiërs gemaakt en maken de Britten zelf de plaatjes van het tennistoernooi.

Hoofdredacteur Maarten Nooter van NOS Sport is trots op het verzoek. "De Spelen zijn het grootste sportevenement van de wereld, er kijken wereldwijd miljarden mensen. Dus ook voor de NOS en de ploeg die de klus gaat klaren is dit een kroon op het werk. De manier waarop wij deze wegsporten in beeld brengen spreekt het IOC aan."

Regisseur Pim Marks heeft een team van zestig man tot zijn beschikking voor de klus. Naast gewone cameramensen kan hij ook motor- en helicoptercamera's inzetten. Nieuw is de inzet van zogeheten 'lead cars'. Dat zijn camerawagens die zijn uitgerust met een vier meter hoge uitschuifbare mast waaraan een hogesnelheidscamera is bevestigd. Daarmee kunnen superslowmotionbeelden worden gemaakt.

Negen jaar en tbs voor doodsteken verliefde vriend

Een 36-jarige man uit Hoogeveen moet negen jaar de cel in en naar een tbs-kliniek voor de moord op een 39-jarige vriend. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald. De man stak het slachtoffer in november in zijn woning in het Drentse Ruinen meerdere keren, nadat deze hem had gezoend en zei verliefd op hem te zijn.

De man, die wel eens bij het slachtoffer logeerde maar naar eigen zeggen niet gediend was van zijn liefdesverklaringen, pakte daarop een mes uit de keuken en stak het slachtoffer. Daarop nam de Hoogevener onder meer de tv, laptop, mobiele telefoon en auto van het slachtoffer mee en reed naar huis. De man werd een dag na de moord aangehouden en bekende korte tijd later.

De rechtbank acht moord bewezen omdat de man voldoende tijd zou hebben gehad om zijn daad te overwegen en daarmee met voorbedachten rade handelde. Justitie had twaalf jaar cel en tbs geëist, maar de rechtbank hield rekening met de ernstige persoonlijkheidsstoornis en zwakbegaafdheid van de man. De man zou een gebrekkige opvoeding hebben gehad en in zijn jeugd seksueel misbruikt zijn.

Nieuw materiaal Michael Jackson in docu Spike Lee

Spike Lee toont in een documentaire de menselijke kant van Michael Jackson. "Hij had een geweldig gevoel voor humor, en hij was grappig. Dat zie je allemaal terug", vertelt de regisseur. Zijn documentaire wordt gelanceerd rond het vijfentwintigjarig jubileum van Jacksons album Bad. "Het is een schatkist aan ontdekkingen."

"We hebben beelden in deze documentaire die niemand ooit nog heeft gezien, materiaal dat Michael zelf heeft gefilmd achter de schermen", aldus Lee, die een groot bewonderaar is van het werk van Jackson. "We hadden toegang tot de hele nalatenschap van Michael Jackson", vertelt de enthousiaste Amerikaan.

Naast zijn persoonlijk leven, komt ook het werk van Jackson ruimschoots aan bod in de docu. "Hij schreef zestig liedjes voor Bad", weet Lee te vertellen. "Maar elf liedjes zijn op het album gekomen." Lee sprak talloze artiesten voor zijn film, zoals Kanye West, Mariah Carey en Sheryl Crow, die achtergrondzangeres was bij zijn Bad-tour. Het album wordt op 18 september opnieuw uitgebracht met extra nummers, een dvd en ander bonusmateriaal. Lee's documentaire komt later dit jaar uit.

Naast de documentaire plant Lee ook een verjaardagseerbetoon voor de King of Pop, die in augustus 54 jaar oud zou zijn geworden. De zanger overleed in 2009 door toedoen van zijn lijfarts Conrad Murray aan een overdosis propofol.

Kickstarter komt naar Engeland

Komende herfst zal Kickstarter ook beschikbaar zijn voor mensen in Engeland. Iedereen kan op dit moment wel een project steunen maar alleen Amerikanen kunnen een project opstarten.

Kickstarter kreeg begin dit jaar een flinke dosis publiciteit toen het nieuwe project van Tim Schafer en zijn studio zo'n drie miljoen ophaalde. Er zijn in totaal meer dan 60.000 projecten via de website opgestart waarvan er ieder geval 700 gamegerelateerd waren en succesvol zijn afgerond. Van de 700 projecten zijn er drie die meer dan een miljoen dollar hebben opgehaald.

Wanneer Kickstarter ook naar Nederland of andere landen zal komen is nog niet bekendgemaakt.

Tot 4,5 jaar cel voor Satudarah-leden

Tien leden van motorclub Satudarah moeten tot 4,5 jaar de cel in. Ze zijn verantwoordelijk voor een serie incidenten, waaronder mishandeling en drugs- en wapenbezit, oordeelde de rechtbank in Breda dinsdag.

De rechtszaak draaide om twee geweldsincidenten, waarvoor alle tien de mannen terechtstonden. Op 13 augustus vorig jaar zijn twee portiers van café De Nachtwacht in Breda bedreigd. Hiervoor heeft de rechtbank slechts één verdachte veroordeeld. Voor de mishandeling van twee mannen later die maand bij camping Fort Oranje in Rijsbergen, zijn wel negen mannen veroordeeld.

De hoogste straf, 4,5 jaar cel, legde de rechtbank op aan een 38-jarige man. Deze man heeft de twee mannen in Rijsbergen meerdere keren met een zware Maglight zaklamp op het hoofd geslagen.

In de kwestie van de bedreiging van de horecaportier in Breda kreeg Satudarah-topman Klaas O. 4 maanden cel voor bedreiging. Behalve de portier heeft hij volgens de rechtbank ook de politie beledigd en zwaar bedreigd.

Tot 4,5 jaar cel voor Satudarah-leden
Tot 4,5 jaar cel voor Satudarah-leden (Foto: ANP)

[Upd] Rodney Sneijder naar RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft Rodney Sneijder een aanbod gedaan. Sneijder baalt van de tweet die hij vorige week verzond, nadat hij was gesignaleerd in Waalwijk.

Sneijder was vorige week op weg naar Waalwijk en liet dat weten aan zijn volgers op Twitter. Toen eenmaal de geruchten op gang kwamen dat hij naar RKC zou verkassen, plaatste hij een volgende tweet. Hij plaatste dat hij daar alleen was om 'meubels te kopen'. Hij zou niet naar RKC gaan, maar een week later lijkt het allemaal anders te lopen. "Het was geen handige tweet", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Volgens het AD tekent Sneijder vandaag een tweejarige verbintenis bij de Waalwijkse club. Aldaar wordt hij herenigd met trainer Erwin Koeman. "Onder Koeman heb ik afgelopen seizoen bij FC Utrecht mijn beste wedstrijden gespeeld", vertelt hij aan het dagbad. "Inderdaad was ik vorige week niet in Waalwijk om meubels te kopen, maar om met RKC te praten."

"Ik ben 21 en het had geen zin bij Ajax te blijven of elders bij een club op de bank te zitten. Bij RKC had ik meteen een goed gevoel. Ik zie er naar uit in een rustige omgeving te voetballen, anders dan bij een club als Ajax of FC Utrecht. Er zijn tal van spelers die dankzij een paar jaar bij RKC een mooie vervolgstap konden maken."

Update 16.20 uur

RKC Waalwijk heeft Rodney Sneijder overgenomen van Ajax, zo heeft de club vandaag laten weten. Hij tekent een contract voor twee seizoenen bij de ploeg van trainer Erwin Koeman.

Wasteland 2 bevat ook eerste deel

Wasteland 2 die nu in de maak is na een succesvol Kickstarter-project zal ook het eerste, originele deel bevatten. Op deze manier kunnen gamers bekijken of het eerste deel echt zo goed was als iedereen beweerde, aldus Brian Fargo.

Een vraag die Fargo veel kreeg was of het origineel ook beschikbaar gemaakt kon worden. Fargo geeft aan blij te zijn dat EA, die de rechten bezit, het gehele project steunt en het eerste deel beschikbaar stelt. Wasteland 2 staat gepland voor een release in oktober.

Twente zonder steunpilaren naar Andorra

FC Twente-trainer Steve McClaren heeft besloten om voor de return tegen UE Santa Caloma enkele basisspelers rust te geven. Diverse media melden dat de club uit Enschede Nacer Chadli, Dusan Tadic en Robbert Schilder thuis laat. Laatstgenoemde was in het heenduel nog goed voor twee treffers, maar zal de reis naar Andorra niet maken.

Twente won het eerste duel met de Andorrezen met 6-0, waardoor de return een formaliteit is. Ook Luuk de Jong en Douglas blijven achter in Enschede. Luuk de Jong is verwikkeld in een transfersoap, waarbij de spits graag een overgang naar Borussia Mönchengladbach maakt, terwijl Douglas nog niet helemaal fit is.

De Tukkers spelen komende donderdag in Andorra de return tegen UE Santa Caloma. Als de ploeg van McClaren zich plaatst dan is het Finse FC Inter Turku de volgende tegenstander op weg naar de Europa League.

Van Bijsterveldt wil beter onderwijsonderzoek

Kennis over onderwijs moet meer en beter gebruikt worden door leraren en scholen. Daarom wordt een nieuw orgaan opgericht om dit te bevorderen, laat minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Marja Bijsterveldt (CDA) dinsdag weten.

De minister gaat samen met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een zogeheten Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek oprichten. "Veel kwalitatief goed onderzoek wordt gedaan, maar te weinig onderzoek komt daadwerkelijk terecht bij de leraren in de klas", zegt Van Bijsterveldt.

De nieuwe instantie moet ervoor zorgen dat vragen uit 'de onderwijspraktijk' de drijfveer zijn voor het onderzoek dat wordt verricht. Ook wil het ministerie bevorderen dat alleen geld wordt besteed aan onderzoek dat het beste bruikbaar is voor het onderwijsveld.

NWO is verantwoordelijk voor het aanstellen van een directeur. Het ministerie verwacht dat het orgaan in 2014 in werking treedt.

Volleyballer Horstink naar Qatar

Volleyballer Robert Horstink zet zijn loopbaan voort in Qatar. De 30-jarige speler heeft een contract ondertekend bij Jaish Sport Club in Doha.

"Een hele mooie club in het altijd warme Qatar", laat Horstink via Facebook weten. Hij was onlangs op stage in Zuid-Korea, maar kwam daar niet tot een akkoord. Horstink speelde de afgelopen vijf jaar bij de Italiaanse topclub Sisley Treviso. Daarvoor speelde hij onder meer bij SSS Barneveld, het Apeldoornse Dynamo en het Belgische Noliko Maaseik.

Spike Lee toont nieuw materiaal Jackson in docu

Spike Lee toont in een documentaire de menselijke kant van Michael Jackson. "Hij had een geweldig gevoel voor humor, en hij was grappig. Dat zie je allemaal terug", vertelt de regisseur. Zijn documentaire wordt gelanceerd rond het vijfentwintigjarig jubileum van Jacksons album Bad. "Het is een schatkist aan ontdekkingen."

"We hebben beelden in deze documentaire die niemand ooit nog heeft gezien, materiaal dat Michael zelf heeft gefilmd achter de schermen", aldus Lee, die een groot bewonderaar is van het werk van Jackson. "We hadden toegang tot de hele nalatenschap van Michael Jackson", vertelt de enthousiaste Amerikaan.

Naast zijn persoonlijk leven, komt ook het werk van Jackson ruimschots aan bod in de docu. "Hij schreef zestig liedjes voor Bad", weet Lee te vertellen. "Maar elf liedjes zijn op het album gekomen." Lee sprak talloze artiesten voor zijn film, zoals Kanye West, Mariah Carey en Sheryl Crow, die achtergrondzangeres was bij zijn Bad-tour.

Het album wordt op 18 september opnieuw uitgebracht met extra nummers, een dvd en ander bonusmateriaal. Lee's documentaire komt later dit jaar uit.

Naast de documentaire plant Lee ook een verjaardagseerbetoon voor de King of Pop, die in augustus 54 jaar oud zou zijn geworden. De zanger overleed in 2009 door toedoen van zijn lijfarts Conrad Murray aan een overdosis propofol.


Spike Lee toont nieuw materiaal Jackson in docu (Foto: Novum)

[Upd] [Tour] Cofidis schorst Di Gregorio

Vanmorgen heeft de Franse politie in Bourg-en-Bresse het hotel bezocht waar de ploeg van Cofidis verblijft. De politie deed dit op verzoek van het parket van Marseille.

Wielrenner Remy Di Gregorio is meegenomen voor verhoor in Marseille. Daarnaast zouden er nog twee man van de Franse wielerploeg zijn aangehouden. Het zou gaan om een onderzoek naar dopinghandel. 

Bij Cofidis rijden onder anderen de Est Rein Taaramäe en de Fransman David Moncoutié.

Update 13.41 uur

Volgens de Franse sportkrant L'Équipe gaat het om een onderzoek naar enkel Di Gregorio. Het onderzoek is een jaar geleden geopend toen de Fransman nog bij Astana reed. Zijn huidige ploeg Cofidis lijkt er niets mee te maken te hebben.

Update 15.55 uur

Di Gregorio is door Cofidis geschorst en dus uit de Tour de France genomen. "De zaak staat op zichzelf en heeft geen gevolgen voor onze deelname aan de Tour. We hebben op dit moment nog erg weinig informatie over de zaak. Maar gezien de omstandigheden, hebben we geen andere keuze dan Rémy di Grégorio voorlopig te schorsen. We moeten nu wachten op meer informatie. Als hij inderdaad betrokken blijkt te zijn bij deze zaak, dan wordt hij volgens de regels van de ploeg direct ontslagen", aldus de verklaring van Cofidis.

Aanleiding om Di Gregorio aan te houden bleek dat bij een telefoontape een gesprek van de renner met een vermeende dopinghandelaar is opgevangen. 

'Raboploeg moet eerst kleinere koersen winnen'

De Rabobankploeg moet zich niet richten op de Tour, maar eerst op kleinere koersen. Dat zegt ploegleider Adri van Houwelingen tegen NRC Handelsblad. Volgens Van Houwelingen moet je winnen leren. "Winnaarstypes kun je creëren door in finales mee te strijden. Daar moeten we aan werken. Laten we eerst de Ronde van de Algarve winnen."

De te grote aandacht voor de Tour de France is volgens Van Houwelingen logisch vanuit publicitair opzicht. Volgens hem zijn de renners van de Nederlandse equipe niet goed genoeg voor de absolute top. "Wij hebben geen sprinter die Cavendish kan verslaan, geen tijdrijder die Wiggins kan verslaan." De kopmannen kunnen zonder pech hooguit meestrijden om 'plaats vijf, zes, zeven'.

Met zijn opmerkingen wil Van Houwelingen tegenwicht bieden aan uitspraken van ploegdirecteur Harold Knebel. Die zei aan het begin van dit seizoen dat de renners zich dit jaar moesten meten met de wereldtop. "Ook in Catalonië en Baskenland moet je meedoen om de zege. Nu laten we het daar lopen."

De ambities van Knebel vallen, mede door een volgens Van Houwelingen te laag budget, niet te realiseren. "Niet in de voorjaarsklassiekers, en door de valpartij gaan we onze ambities in de Tour ook niet realiseren."

FOK!filmtip van de dag: The Darjeeling Limited

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

De Fok!filmtip van vandaag is The Darjeeling Limited (2007). De film, geschreven en geregiseerd door Wes Anderson, vertelt het verhaal van drie van elkaar vervreemde broers (Owen Wilson, Jason Schwartzman en Adrien Brody) die, na het overlijden van hun vader, op zoek gaan naar hun vermiste moeder. De spirituele reis brengt de broers dichter bij elkaar.

The Darjeeling Limited is om 20:30 te zien op RTL7.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Cel moeder voor dumpen baby op snelweg

Een Russische rechter heeft een moeder die haar negen maanden oude baby op de snelweg achterliet veroordeeld tot acht jaar cel. De broer van de moeder kreeg dezelfde straf. De twee hebben toegegeven dat ze hoopten dat het kind zou worden doodgereden.

Een automobilist plukte het kind uiteindelijk van de snelweg, zo'n tien minuten nadat de spruit door zijn moeder was achtergelaten. Het jongetje is na het incident door een gezin in Rusland geadopteerd.

De 24-jarige Elena Osina verklaarde tijdens de rechtszaak dat haar leven met de baby lastig was. Haar ouders, bij wie ze inwoonde, klaagden, en haar vriendje was er vandoor gegaan. Na de uitspraak van het vonnis zei Osina nog dat ze de straf te streng vindt. Ze erkende wel dat het een 'vergissing' was om haar baby op de vierbaanssnelweg achter te laten.

Jongen (13) overleden na aanrijding Den Haag

De 13-jarige jongen uit Den Haag die maandagavond zwaargewond raakte bij een aanrijding is dinsdagochtend overleden in een ziekenhuis. Een 20-jarige Hagenaar die ervan wordt verdacht te zijn doorgereden na het ongeluk werd in de nacht van maandag op dinsdag opgepakt.

Het slachtoffer fietste over de Van Boetzelaerlaan toen hij werd geschept. De jongen werd in kritieke toestand in een ziekenhuis opgenomen.

De politie zette direct een grote zoektocht op touw naar het voertuig en de bestuurder. Die meldde zich in de loop van de avond bij een politiebureau. Toen werd ook duidelijk dat in de Bloemfonteinstraat een voertuig met schade aan de rechtervoorzijde stond.

De man, de eigenaar van het voertuig, is aangehouden en de auto in beslag genomen. Onderzoek moet uitwijzen of de aangehouden verdachte de bestuurder was op het moment van de aanrijding.

Op Twitter wordt gemeld dat dinsdagavond een stille tocht wordt gehouden voor het slachtoffer.

Eerste Kamer stemt in met nationale politie

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met de komst van de nationale politie. Een meerderheid van PVV, VVD, CDA, ChristenUnie en de SGP stemde voor de wetsvoorstellen hiertoe van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De PvdA, GroenLinks, SP, D66, PvdD, OSF en 50Plus stemden tegen. D66 en de PvdA lieten weten dat zij wel voor een nationale politie zijn, maar het wetsvoorstel nog onvoldragen vinden. Opstelten heeft weliswaar al een aantal wijzigingsvoorstellen aangekondigd, maar hij dient die pas in nadat de senaat heeft ingestemd met de komst van de nationale politie.

Senator Thom de Graaf (D66) noemde dat een 'principieel onjuiste procedure'. "De Kamer is zo niet in staat om tot een totale afweging te komen." Daarom stemde hij 'met spijt' tegen de wet. Ook de PvdA liet weten geen 'onvoldragen wetsvoorstel' voor haar rekening te willen nemen.

Met het aannemen van de wet verdwijnen de huidige 26 politiekorpsen om op te gaan in een nationale politie met tien regionale eenheden. De politie wordt landelijk geleid, met een nationale korpschef en met de minister als eindverantwoordelijke. Dat moet op 1 januari een feit zijn.

De invulling van het voorstel ligt nog ter advies bij diverse organisaties, waaronder de politievakbond NPB en ACP. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp was bij de stemming aanwezig. "Het is goed dat er nu duidelijkheid is voor politiemensen, maar het echte werk moet nog beginnen." De Nederlandse Politiebond laat weten voor 1 oktober advies uit te brengen over het inrichtingsplan voor de nationale politie.

Singapore heroverweegt Formule 1-race

Het is nog allerminst een uitgemaakte zaak dat Singapore ook weer op de Formule 1-kalender van 2013 zal staan. De stadsstaat heeft een aflopende verbintenis met Bernie Ecclestone en bekijkt nu of het financieel uit kan om ook de komende vijf jaar een Grand Prix te organiseren, zo meldt Channel NewsAsia.

De race in Singapore staat sinds 2008 op de kalender. De wedstrijd wordt onder kunstlicht in de nacht verreden en voegt zo een nieuwe dimensie aan de sport toe. In september staat de voorlopig laatste editie op het programma en onderhandelingen over de financiële voorwaarden van het nieuwe contract zijn op dit moment gaande.

Minister S. Iswaran geeft tegenover Channel NewsAsia toe dat de Formule 1 ervoor heeft gezorgd dat het toerisme in zijn land fors aangetrokken is. Hij wil de F1 voor zijn land behouden, maar niet tegen elke prijs. "We hopen echter dat we snel tot een overeenkomst kunnen komen die voor zowel ons als de Formule 1 acceptabel is."

Deus Ex krijgt film

CBS Films heeft de filmrechten van Deus Ex: Human Revolution in handen en kijkt samen met uitgever Square Enix nu naar het project. CBS Films wil dicht bij de game blijven en heeft daarom ook nauw contact met ontwikkelaar Eidos Montreal.

De bazen van CBS Films en Square Enix hebben beiden aangegeven blij te zijn met elkaar te mogen werken aan zo'n groot project. CBS Films is bekend van films zoals The Mechanic en The Back-Up Plan. Het verhaal van de film moet die van de game nauw volgen waarin een beveiligingsmedewerker na een aanslag verschillende futuristische implantaten krijgt en achter de daders aan gaat. Wanneer ze aan de film gaan beginnen is nog niet bekendgemaakt.

Heracles legt stagiair Dorda vast

Heracles Almelo heeft de 23-jarige Christian Dorda voor twee jaar vastgelegd. De 23-jarige verdediger met Duitse en Poolse nationaliteit maakte de afgelopen week bij een stage indruk. In het contract van Dorda is ook een optie voor een derde seizoen opgenomen.

Dorda genoot zijn jeugdopleiding bij Borussia Mönchengladbach. Hij kwam daar echter niet verder dan zeven duels in het eerste in het seizoen 2008-2009. Afgelopen jaar speelde hij bij SpVgg Greuther Fürth, maar ook daar werd hij in het tweede gestald.

Directeur Nico-Jan Hoogma van de Almeloërs ziet het zitten in de linksback. "Hij is opgegroeid in het Duitse voetbal, maar is in zijn manier van spelen eigenlijk een Nederlander."

Treinverkeer Hilversum verstoord door stroomstoring

Door een stroomstoring rijden dinsdagmiddag geen treinen van en naar Hilversum. Reizigers moeten rekening houden met ruim een uur vertraging. Naar verwachting is de storing rond 15.30 uur opgelost, meldt Prorail. De storing ontstond dinsdag iets voor 13.00 uur toen kabels werden geraakt bij graafwerkzaamheden.

Tussen Naarden-Bussum en Amersfoort rijden geen treinen en tussen Naarden-Bussum en Utrecht Overvecht evenmin. De NS heeft bussen besteld om reizigers te vervoeren. Op het traject tussen Amsterdam en Naarden-Bussum worden pendeltreinen ingezet. Reizigers tussen Amersfoort en Amsterdam Centraal wordt geadviseerd via Utrecht Centraal te reizen.


Treinverkeer Hilversum verstoord door stroomstoring (Foto: Novum)

Guild Wars 2 krijgt meer content in laatste bèta

In het weekend van 20, 21 en 22 juli zal Guild Wars 2 het laatste bèta-evenement houden. In dit weekend zullen alle vijf de rassen van het spel speelbaar zijn en zijn er twee nieuwe steden toegankelijk. 

De twee steden heten Rata Sum en Grove. Van de vijf rassen waren er altijd drie speelbaar, daar zijn nu de Asura en Sylvani bijgekomen. Naast de rassen en steden is er ook een nieuwe pvp-map voor de guild-conquests uitgekomen. Guild Wars 2 komt 28 augustus uit voor Windows.

Camilla Luddington praat over Lara Croft

Crystal Dynamics gaat samenwerken met Geoff Keighley voor een nieuwe serie "The Final Hours", een interactieve documentaire.

De studio die nu bezig is met de reboot van Tomb Raider, Crystal Dynamics, willen zo de fans meenemen achter de schermen in deze documentaire. Voor het eerst verschijnt de serie samen met een app en een serie online documentaires gepresenteerd door acteur en gamer Zachary Levi.

The Final Hours of Tomb Raider zal fans een inkijkje geven in de roerige wereld van gameontwikkeling. Tevens worden de creatieve en bepalende krachten achter de herintroductie van de iconische Tomb Raider gamefranchise uitgebreid in het zonnetje gezet.

"Persoonlijk ben ik een groot fan van hetgeen Geoff heeft bereikt met de laatste twee Final Hours projecten", aldus Karl Stewart, global brand director Crystal Dynamics. "Soms raakt de persoonlijke kant bij het creëren van een computerspel verloren in het tumult van het tot bloei laten komen van een game. Geoff heeft een wonderbaarlijke kwaliteit juist die kant op een unieke en informatieve manier voor het voetlicht te brengen."

"The Final Hours series documenteert het creatieve proces van de meest veelbelovende games van dit moment, met een speciale aandacht voor de laatste maanden van ontwikkeling", zegt Geoff Keighley. "In het geval van Tomb Raider ben ik extra opgewonden omdat dit in basis een verhaal is over het opnieuw uitvinden van jezelf, zowel voor de ontwikkelstudio als voor de franchise."

The Final Hours of Tomb Raider zal in maart 2013 beschikbaar komen voor iPad, pc en voor de Kindle Fire.

Dit Final Hours-project bevat een serie exclusieve, korte documentaires, gepresenteerd door Chuck en Tangled-ster Zachary Levi. De eerste korte documentaire start met een exclusief interview op locatie met de onlangs aangekondigde stem en personage van Lara Croft, Camilla Luddington.

'Vijand Star Trek 2 uitgelekt door Urban'

Tijdens de promotionele tour voor de film Dredd heeft acteur Karl Urban zijn mond voorbij gepraat over Star Trek 2. Dit is te lezen in een interview met de acteur door website SFX.

Bij de vraag hoe Urban het vindt om met Sherlock-acteur Benedict Cumberbatch te werken op de set. "Hij is geweldig, een goede toevoeging en ik denk dat zijn [rol als] Gary Mitchell voorbeeldig gaat worden." Tegen het eind van het interview blijkt dat Urban iets te veel heeft verteld over Star Trek 2.

Gary Mitchell is in de Star Trek-wereld voor het eerst te zien in de aflevering 'Where No man Has Gone Before' als een oude studiegenoot van kapitein Kirk. In de aflevering transformeert Mitchell tijdens een vlucht door de 'galactic barrier' in een bovennatuurlijk sterke antagonist. Hiermee lijkt een einde te komen aan de speculaties over de toevoeging van Khan als vijand in de film. Het is afwachten of de vijand daadwerkelijk gary Mitchell gaat worden, er is nog zeer weinig bevestigd door de producenten en regisseur van Star Trek 2.

Star Trek 2 verschijnt op 16 mei 2013 in de bioscoop.

Haase verliest van Rosol

Robin Haase is al in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Stuttgart gestrand. De Hagenaar verloor op het Duitse gravel met 6-4 en 7-5 van de Tsjech Lukas Rosol, die op Wimbledon nog voor een sensatie zorgde door Rafael Nadal uit te schakelen.

Haase had weinig antwoord op de sterke service van Rosol. Enkel in de laatste game van de wedstrijd kreeg de Nederlander met vier breakpoints echt kansen, maar die waren niet aan hem besteed.

De nummer één van Nederland heeft sinds het Masters toernooi van Rome half mei maar een wedstrijd gewonnen. Haase verloor met de nederlaag van vandaag vijf keer in de eerste ronde. Alleen op Roland Garros haalde hij de tweede ronde.

ANWB waarschuwt voor drukte door Franse feestdag

Het wordt dit weekend druk op de wegen in Frankrijk vanwege de nationale feestdag quatorze juillet op zaterdag 14 juli. De ANWB waarschuwt vakantiegangers. Voor bijna een miljoen Nederlanders start dit weekend de vakantie. Op scholen in het noorden begint de zomervakantie en in het zuiden begint de bouwvak.

In Frankrijk wordt plaatselijk extra drukte verwacht door werkzaamheden. Op de route door de Rhônevallei, op de A9 richting Spanje en de A40 richting Genève staan komend weekend flinke files. Ook in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk verwacht de ANWB drukte.

Op de Nederlandse wegen zijn het vooral werkzaamheden en evenementen die in het weekend voor files kunnen zorgen. Richting Zandvoort wordt het druk door bezoekers voor de Formule 3 races. Werkzaamheden aan de weg vinden vrijdag plaats op de A2 tussen Zaltbommel en Waardenburg en de A13 is vanaf vrijdagavond het hele weekend dicht tussen knooppunt Kleinpolderplein en Delft-Zuid.

Busgangers zien vakantiebagage verbranden

Zo'n zestig jonge Nederlandse vakantiegangers zijn hun bagage verloren toen hun bus op weg naar het Spaanse Lloret de Mar in Frankrijk in brand vloog. De inzittenden wisten de bus op tijd te verlaten, maar konden hun bagage niet meer uit de bus halen. Er vielen volgens de ANWB geen gewonden.

De brand ontstond tussen Lyon en Valence. De inzittenden zijn met achteropkomende bussen naar een tankstation gebracht en van daaruit hebben andere bussen hen meegenomen naar hun eindbestemming. Daar zijn ze opgevangen door hun reisorganisatie, Beach Masters.

Acht reizigers hebben aangegeven terug naar huis te willen. "Dat is geen makkelijke klus omdat bij sommigen hun reispapieren in hun verbrande bagage zaten", zegt een woordvoerder van de ANWB, die zich als alarmcentrale ontfermt over de terugkeer.

Het consulaat heeft volgens hem al nieuwe reispapieren geregeld. De vakantiegangers kunnen daardoor dinsdagavond op een vliegtuig naar huis worden gezet.

Nederland scoort goed op voedselzekerheid

Nederland behoort tot de wereldtop als het gaat om voedselzekerheid. Dat blijkt uit de eerste mondiale voedselzekerheidsindex van het Amerikaanse concern Dupont die dinsdag is gepubliceerd. Alleen in de Verenigde Staten, Denemarken, Noorwegen en Frankrijk is de situatie beter.

Onderzoekers bekeken de situatie in 105 landen. Ze gingen na of inwoners van de betreffende landen genoeg voedsel tot hun beschikking hebben. Daarbij werd onder meer gekeken naar de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van levensmiddelen.

De top van de index wordt vooral gedomineerd door het rijke Westen. Pas op plaats veertig komt het eerste Afrikaanse land, Zuid-Afrika, in beeld. De Democratische Republiek Congo scoort het laagst.


Nederland scoort goed op voedselzekerheid (Foto: Novum)

Nieuwe castleden The Wolverine bekendgemaakt

De cast van The Wolverine wordt steeds groter. Vandaag heeft Superherohype een eerste groep acteurs en actrices opgenoemd die een rol in de film gaan spelen.

Hoewel er nog geen plotinformatie bekend is, zijn er al wel namen bekend. Naast Hugh Jackman die weer de rol van Wolverine oppakt zijn Hiroyuki Sanada (Lost, Rush Hour 3, The Last Samurai) als Shingen, Ha Yamanouchi (The Life Aquatic with Steve Zissou, Push, Sinbad of the Seven Seas) als Yashida en nieuwelingen Tao Okamoto en Rila Fukushima, die respectievelijk Mariko en Yukio spelen. Overige namen zijn Will Yun Lee en Brian Tee, waar de rolverdeling nog niet bekend van is gemaakt.

Het verhaal is geinspireerd op een scenario van Chris Claremonts en Frank Millers favoriete verhaal in een stripboek. In dit verhaal genaamd The Wolverine 'bevindt Logan, de onsterfelijke krijger en outsider, zich in Japan. Eenmaal daar kruist hij zijn adamantium klauwen met een samuraizwaard, dat eigenaar is van een onbekende uit het verleden van Logan. Wat volgt is een epische strijd dat Wolverine voor altijd zal heugen.'

The Wolverine wordt geregisseerd door James Mangold en verschijnt volgens de eerste planning op 26 juli 2013.

Green Day kondigt twee documentaires aan

Green Day komt niet alleen met drie nieuwe albums, maar kondigt ook twee documentaires aan. Een docu gaat over het wel een wee van de band tijdens de opnamen van de drie cd's en de andere over de dagen voor hun derde album Dookie uit 1994. Dat zegt frontman Billie Joe Amstrong tegen het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

"Het worden geen films waarin we allemaal zitten en vertellen", geeft Armstrong aan. "We willen ons rockleven laten zien terwijl we rocken en zo het verhaal tot stand laten komen in plaats van de geschiedenis op te sommen." De documentairemakers filmen ook bij optredens van de Amerikaanse band in Europa en Japan.

Filmmakers Tim Lynch, die ook de concertregistratie Green Day: Bullet in a Bible produceerde, en Tim Wheeler maken allebei een docu over de punkrockband. Sam Bayer, die ook een paar videoclips van de band opnam, regisseert de films.

De bedoeling is dat de film over de albumtrilogie in première gaat tijdens het Sundance Film Festival in januari. Het eerste album van de trilogie Uno! Dos! Tre! komt uit op 25 september.

De Balie vertoont dagelijks films met Rialto

De Balie in Amsterdam gaat vanaf september dagelijks drie tot vijf films vertonen onder de naam Cinema De Balie. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het Amsterdamse filmtheater Rialto, kondigden beide partijen dinsdag aan.

In het afgelopen jaar is het debatcentrum bij het Leidseplein ingrijpend verbouwd. Het gebouw is voorzien van nieuwe tribunes en digitale projectoren.

Cinema De Balie gaat zich meer profileren als filmtheater voor een gevarieerd en breed publiek. Naast de nieuwe dagelijkse programmering blijft er ook plaats voor de vertrouwde voorstellingen die vaak gepaard gaan met een inleiding, lezing of debat.

Alicia Silverstone heeft moederrol te pakken

Alicia Silverstone heeft weer een nieuw acteerbaantje gevonden. De Clueless-actrice gaat een moeder spelen in het drama Jesus In Cowboy Boots, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety. Silverstone heeft zelf sinds een jaar een zoontje, Bear Blu, met haar man Christopher Jarecki.

Jesus In Cowboy Boots gaat over een jong meisje uit een klein dorp, gespeeld door Amanda Michalka. Ze heeft een moeilijke relatie heeft met haar moeder, de rol van de 35-jarige Silverstone. Het meisje komt tot bloei dankzij haar imaginaire vriend, de cowboy, gespeeld door Billy Burke.

Jesus In Cowboy Boots wordt het regiedebuut van de relatief onbekende William Carey, die ook het scenario schreef voor de film. Silverstone heeft het een tijdje rustig aan gedaan, maar heeft nu weer een aantal filmrollen op de planning. Naast het drama speelt de actrice ook nog de vampierfilm Vamps die dit jaar uitkomt en heeft ze een rol in Marc Turtleaub's komedie Gods Behaving Badly.

Emmerich werkt aan Independence Day 2

Zestien jaar na Independence Day lijkt er dan toch een vervolg te komen op de actiefilm. Roland Emmerich en Dean Devlin werken aan Independence Day 2, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"Ik kan je vertellen dat Roland en ik voor het eerst in elf jaar weer samenwerken", vertelt de enthousiaste Devlin. De twee schreven het scenario voor Independence Day en schrijven nu aan het vervolg. "We hebben heel veel zin om de film te maken." Emmerich regisseerde de hitfilm uit 1996.

"Of we het nou van de grond krijgen of niet, het is een uitdaging om alle stukjes weer bij elkaar te brengen", gaat de scenarist verder. Hij is blij met het concept dat Emmerich en hij nu op tafel hebben liggen. "Creatief gezien, is het voor het eerst sinds het origineel, dat we het gevoel hebben iets waardigs in handen te hebben."

Independence Day met Will Smith in de hoofdrol kwam in 1996 uit en was een groot financieel succes. De actiefilm waarin aliens de wereld kwamen vernietigen leverde wereldwijd ruim 800 miljoen dollar op.

Over een vervolg op de succesfilm wordt al jaren gepraat. Nu lijkt een eerste stap te zijn gemaakt naar een daadwerkelijke Independence Day 2. "We beginnen nu een lang proces van praten met iedereen", zegt Devlin voorzichtig. "We zien wel wat er gebeurt."

Valencia informeert naar Strootman

Valencia volgt Kevin Strootman. Bij PSV en de zaakwaarnemer van Strootman is interesse getoond. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

"Het klopt dat er informatie is opgevraagd, maar dat hebben meer clubs gedaan", zo zegt zaakwaarnemer Chiel Dekker. In de Spaanse media werd al gezegd dat Strootman voor 15 miljoen euro weg mag bij PSV, maar dat is onzin volgens Dekker. "Zover is het nog helemaal niet."

Strootman heeft in Eindhoven nog een verbintenis die tot medio 2016 loopt.

Scooterduo gelanceerd door gespannen touw op gracht

Een 36-jarige scooterrijder en zijn 29-jarige bijrijder zijn vrijdagnacht gelanceerd toen zij op de Prinsengracht in Amsterdam tegen een touw aanreden dat over de weg was gespannen. Beide mannen raakten gewond en zijn naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie dinsdag.

Het incident gebeurde rond 03.00 uur ter hoogte van de Nieuwe Spiegelstraat. Wie het touw over de weg heeft gespannen is onduidelijk. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen.

Politie onderzoekt kleding Badr Hari

De politie onderzoekt kleding van Badr Hari om te onderzoeken of de Amsterdamse vechtsporter zaterdag betrokken is geweest bij een vechtpartij tijdens het dance-evenement Sensation in de Amsterdam ArenA waarbij een 36-jarige man ernstig letsel opliep. Het onderzoek kan dagen in beslag nemen, zei een politiewoordvoerder dinsdag naar aanleiding van berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Badr Hari zegt in de pers onschuldig te zijn en heeft zijn kleding vrijwillig afgestaan. "We onderzoeken zijn kleding om de waarheid te achterhalen", zegt de woordvoerder. De politie heeft nog niemand als verdachte aangemerkt. Getuigen van de vechtpartij worden gehoord.

Politie onderzoekt kleding Badr Hari
Politie onderzoekt kleding Badr Hari (Foto: ANP)

Nederlandse komt om bij busongeluk in Marokko

Een 31-jarige Nederlandse vrouw is maandagavond om het leven gekomen bij een busongeluk in Marokko. De touringcar waarin zij zat was bij Essaouira in het westen van het land betrokken bij een ongeluk. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Bij het ongeluk kwamen ook vijftien andere mensen om het leven. In de bus, die van Casablanca op weg was naar Agadir, zaten geen andere Nederlanders.

De vrouw reisde alleen. Haar familie is op de hoogte gesteld van het ongeval.

FIA: Geen DRS bij gele vlag

Autosportfederatie FIA heeft het gebruik van het Drag Reduction System verboden als in die zone een gele vlag hangt. Het systeem zal uitgeschakeld worden tot de gelevlagsituatie voorbij is.

De maatregel volgt op de controverse die in Valencia rond Michael Schumacher ontstond. De Duitser reed een DRS-zone in met de vleugel open, terwijl er op dat moment vanwege de aanrijding tussen Pastor Maldonado en Lewis Hamilton een gele vlag hing. Omdat de Duitser aan kon tonen dat hij van zijn gas was gegaan behield hij zijn derde plaats.

Om in de toekomst verwarring te voorkomen heeft de FIA nu besloten om bij een gele vlag in het DRS-gebied het systeem uit te schakelen. De eerste keer dat dit gebeurde was afgelopen weekend in de Grand Prix van Groot-Brittannië na een aanrijding tussen Maldonado en Sergio Perez.

Rockstar Vancouver sluit zijn deuren

Uitgever Rockstar Games heeft de Canadese gamestudio Rockstar Vancouver gesloten. De vijfendertig personeelsleden krijgen de mogelijkheid om bij een van de andere gamestudio's van de uitgever te werken. Dat maakt de uitgever dinsdag bekend.

Het sluiten van Rockstar Vancouver is een strategische beslissing van de uitgever. Wegens een betere deal met de belasting willen ze hun andere Canadese gamestudio, Rockstar Toronto, verder uitbreiden. Rockstar Games gelooft dat het samenbrengen van al hun Canadese talent onder één dak de productiviteit ten goede zal komen.

Rockstar Vancouver is vooral bekend om het maken van de actiegame Bully (in Europa uitgebracht als Canis Canem Edit) en het recentelijk verschenen Max Payne 3. Vooral deze laatste game is met meer dan drie miljoen verkochte exemplaren een groot succes voor de uitgever.


Rockstar Vancouver sluit zijn deuren (Foto: Novum)

Hadouir: "Mooie ambiance bij NAC"

Anouar Hadouir tekende vorige week een contract bij NAC. Naar eigen zeggen kon hij ook naar PEC Zwolle en Willem II.

"De club NAC, en de hele entourage daar omheen, heeft me altijd al getrokken. Dat was al zo toen ik in Tilburg voetbalde. Lekker voetballen is nog mooier in een lekkere ambiance", vertelt de aanwinst aan BN/De Stem.

De 29-jarige Hadouir kwam transfervrij over van het Duitse Alemannia Aachen, dat degradeerde uit de tweede Bundesliga. De aanvaller speelde daar pas een seizoen. Hij kwam vorig jaar over van Roda JC. "Achteraf gezien een verkeerde keuze. We kwamen als team kwaliteit te kort om de grote ambities waar te maken."

"Ik zie mezelf absoluut niet als de grote man die het hier wel eventjes gaat maken. We moeten het samen doen. Ik kan het niet in mijn eentje", besluit een realistische aanvaller.

Zomerjurk

De zon scheen, mijn benen waren gladder dan ooit en ik voelde me een beetje sexy. Kortom, het was het perfecte moment om te shoppen naar een nieuwe zomerjurk. Van huis uit heb ik nooit een verfijnde smaak meegekregen, maar dankzij het Google-walhalla is het een eitje om op de hoogte te zijn van de laatste mode. Pastel- en neonkleuren, zilver, bloemen- en andere printjes, afslankstrepen in de zij, kortom, bijna alles kan dit seizoen! Hoe moeilijk kan het zijn?

LOL: Laughing Out Loud

Als Lola (Miley Cyrus) na de zomervakantie op school te horen krijgt dat haar vriendje Chad een ander vriendinnetje heeft gehad tijdens zijn vakantie is haar hart gebroken. Gelukkig vindt ze steun bij haar vriendinnen en haar beste vriend Kyle, maar als ze verliefde gevoelens begint te krijgen voor Kyle weet ze niet goed wat ze daar mee moet. Gelukkig is er altijd nog Facebook waar ze te allen tijde haar vriendinnen kan vinden die haar met raad en daad bijstaan.

België hoopt op zes olympische plakken

België vaardigt 115 atleten af naar de Olympische Spelen in Londen. Dat is de grootste ploeg sinds de Spelen van Helsinki in 1952. Toen deden er 135 Belgische sporters mee aan de Olympische Spelen.

"Het streven de afgelopen keren was een ploeg met de omvang van die van Montréal, toen we met 110 atleten waren. Maar het blijkt nu de grootste ploeg sinds Helsinki”, zo zei delegatieleider Eddy De Smedt. "Ik hoop dat we het resultaat van Atlanta 96 kunnen evenaren. Toen wonnen we er zes."

Elia hoopt via Werder op Oranje

Werder Bremen maakte vanmorgen de komst van Eljero Elia wereldkundig. De club is blij met de pijlsnelle buitenspeler. "We zijn blij dat hij nu deel uit maakt van Werder Bremen."

Elia trainde vandaag al mee met de selectie van Werder. "Zondag was hij afgereisd naar Bremen voor medische keuring. Gisteren wou hij met de selectie meetrainen, maar dit mocht nog niet omdat hij persoonlijk nog wat zaken omtrent zijn contract moest afhandelen met Juventus. Vanmorgen is hij geslaagd voor de fitness-test en stond daarna op het trainingsveld", aldus de club in een statement op de clubsite.

De 26-jarige aanvaller komt over van Juventus, waar hij slechts 175 minuten in actie kwam. "Ik ben vertrouwd met de competitie. Het is één van 's werelds beste competities en de stadions zitten altijd vol. Daarnaast is het niveau hoog en er is veel concurrentie. Via Werder probeer ik om me in de kijker te spelen voor de nationale ploeg", vertelt hij op het digitale thuis van Werder.

Alvorens hij voor Juventus speelde, kwam hij in actie namens ADO Den Haag, FC Twente en Hamburger SV. Hij komt voor 5,5 miljoen euro over (mogelijk twee miljoen extra bij goede prestaties) en tekent voor vier jaar in de Noord-Duitse stad.

Argos verlengt contracten vijf wielrenners

Het wielerteam Argos-Shimano heeft bekendgemaakt dat de contracten van Matthieu Sprick, Yann Huguet, Tom Dumoulin, Roy Curvers en Bert de Backer zijn verlengd. Zij zullen een of meerdere jaren langer in Nederlandse dienst gaan rijden.

De 30-jarige Sprick en zijn 28-jarige Franse landgenoot Huguet zullen tot en met eind 2013 aan Argos verbonden blijven. De 21-jarige Nederlander Dumoulin, de 32-jarige Curvers en de 28-jarige Belg De Backer hebben voor een jaar langer bijgetekend bij de formatie die dit jaar ook in de Tour de France actief is.

Webber racet ook in 2013 voor Red Bull

Mark Webber zal ook in het Formule 1-seizoen 2013 uit gaan komen voor Red Bull Racing. De 35-jarige Australiër maakt hiermee een einde aan de speculaties waarin hij met name gelinkt werd aan Ferrari als vervanger van Felipe Massa.

Webber racet al sinds 2007 voor Red Bull en heeft ondertussen al tien polepositions, negen zeges en 31 podiumplaatsen achter zijn naam staan. In 2010 was hij tot de laatste race van het jaar in de race om de titel. Deze ging toen naar zijn teamgenoot Sebastian Vettel. De Australiër stond vorig jaar in de schaduw van de Duitser, maar in 2012 staat hij inmiddels tweede in het kampioenschap, dertien punten achter Ferrari-coureur Fernando Alonso en zestien punten voor Vettel.

Pyromaan blijkt fotograaf 112Drenthe

De pyromaan die weken achtereen in de nachtelijke uren brand stichtte in Assen, blijkt een fotograaf van de nieuwssite 112Drenthe. Dat zegt het Openbaar Ministerie dinsdag. De man (20) werd in april samen met een even oude plaatsgenoot aangehouden.

Bij de branden eind 2011 en begin 2012 gingen containers, vrachtwagens en taxibusjes in vlammen op. In één geval brandde bijna een woning af, toen het duo een caravan op de oprit in brand had gestoken. De bewoners, die werden gealarmeerd door een voorbijganger, konden toen net op tijd het vuur doven. De totale schade die beide mannen aanrichtten, loopt in de honderdduizenden euro's.

De verdachten keerden telkens kort nadat zij brand hadden gesticht terug om foto's te maken. Die werden gepubliceerd op 112Drenthe.net. Bij de nieuwssite was dinsdag niemand voor commentaar bereikbaar. Beide mannen moeten zich 24 juli voor de rechter verantwoorden.

Pyromaan blijkt fotograaf 112Drenthe
Pyromaan blijkt fotograaf 112Drenthe (Foto: ANP)

Man rijdt 200 op 80 kilometerweg

Een 39-jarige man uit Brielle is zijn rijbewijs kwijt. Hij reed in de nacht van maandag op dinsdag 200 kilometer per uur op een weg op Goeree-Overflakkee waar maximaal 80 kilometer per uur mag worden gereden.

Dat maakte de politie dinsdag bekend. Een tweede snelheidsduivel werd diezelfde nacht op een andere weg op Goeree-Overflakkee gepakt. Deze 25-jarige man uit Sommelsdijk reed 141 kilometer per uur op een 80 kilometerweg. Ook zijn rijbewijs werd ingenomen.

Kink in kabel transfer Büttner

De overgang van Alexander Büttner van Vitesse naar Southampton is onzeker geworden. Dat meldde de Arnhemse club. De zaakwaarnemer van Büttner legde in het weekeinde 'een aanvullende eis van een derde partij' op tafel. Vitesse stelt zich niet onder druk te willen laten zetten en weigert aan de eis te voldoen.

De club bereikte al een akkoord met Southampton en Büttner was zelf ook al rond met de Engelse promovendus. Het enige dat nog nodig was voor het doorgaan van de transfer was de medische keuring van Büttner. Door het alsnog vastlopen van de, eigenlijk al afgeronde, onderhandelingen, reisde de speler daarvoor niet af naar Engeland.

Vitesse stelt teleurgesteld te zijn over de nieuwe ontwikkeling, in het bijzonder omdat de onderhandelingen met Southampton op verzoek van Büttner werden gevoerd. De Arnhemmers benadrukken dat Southampton niets te verwijten valt en claimen zelf ook te hebben meegewerkt aan het slagen van de transfer.

Publiek kan zaterdag afscheid nemen van Komrij

Het publiek krijgt zaterdag de gelegenheid om afscheid te nemen van Gerrit Komrij. Liefhebbers van de dichter en schrijver krijgen vanaf 16.00 uur twee uur de tijd om afscheid te nemen in Felix Meritis in Amsterdam. Dat heeft zijn levenspartner Charles Hofman dinsdag bekendgemaakt.

Ter plaatse kan een condoleanceboek worden getekend. Komrij overleed vorige week donderdagavond na een kort ziekbed. Hij werd 68 jaar oud.

Komrij was van 2000 tot 2004 Dichter des Vaderlands. Hij debuteerde in 1968 als dichter met de poëziebundel Maagdenburgse Halve Bollen en Andere Gedichten. Daarnaast was hij gevreesd criticus en televisierecensent en schreef diverse essays en romans. Hij vertaalde literair werk en schreef ook liederen en toneelstukken.

Tot 1984 woonde Komrij in Amsterdam. Daarna verhuisde hij naar Portugal. Hij overleed in Amsterdam, maar wordt teraardebesteld in Vila Pouca da Beira.


Publiek kan zaterdag afscheid nemen van Komrij (Foto: Novum)

Hellebaut vlaggedraagster België

Tia Hellebaut is door het Belgisch olympisch comité aangewezen om de vlag te dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Dat melden Belgische media vandaag. De 34-jarige hoogspringster won in Beijing goud door de favoriete Blanka Vlasic te kloppen en is ook dit jaar weer kanshebber voor een medaille.

De Olympische Spelen gaan op 27 juli van start met een openingsceremonie. Die wordt geregisseerd door Danny Boyle, bekend van films als Trainspotting, The Beach en Slumdog Millionaire. Wie de Nederlandse vlag draagt is nog niet bekendgemaakt.


Tia Hellebaut vlaggedraagster België (Foto: Novum)

Pot: "Verwacht verjonging bij Oranje"

Cor Pot is bondscoach van Jong Oranje en zal gaan samenwerken met bondscoach Louis van Gaal. Hij hoopt op een verjonging van Oranje.

Beide heren kennen elkaar al tien jaar. Sinds de aanstelling van Van Gaal, afgelopen vrijdag, spreken de twee intensief. "Ik verwacht dat Louis van de KNVB de opdracht heeft gekregen om te gaan verjongen", zegt Pot in Sp!ts. "Na het WK in Zuid-Afrika is Oranje op dat gebied blijven steken en dat zal nu gaan veranderen."

"Maar zoiets moet je niet te rigoureus doen. Het heeft geen enkele zin om in één keer zes of zeven spelers van Jong Oranje naar het Nederlands elftal over te hevelen. Voor beide elftallen is het beter als dat geleidelijk gebeurt. Want ook voor mij is het resultaat van mijn eigen team belangrijk, al is het logisch dat het grote Oranje prioriteit heeft."

Pot hoopt dat Van Gaal als een persoonlijkheid voor de groep komt te staan. "Deze groep heeft iemand nodig tegen wie ze opkijken. Je moet als bondscoach de baas blijven, anders wordt er door de spelers over je heen gelopen. Of dat tijdens het EK bij Van Marwijk is gebeurd? Ik praat niet over collega’s."

"Met Bert heb ik prima samengewerkt en hij heeft het lange tijd goed gedaan. Op het laatst heeft hij gewoon pech gehad, laten we het daar op houden. Nee, ik ga niet zeggen wat die pech precies inhoudt; dat bewaar ik liever voor mezelf."

Marechaussee onderzoekt dood baby Almere

De marechaussee heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van een zes weken oude baby uit Almere. Het kind is half juni onder verdachte omstandigheden overleden.

Een woordvoerder wil zolang het onderzoek loopt inhoudelijk geen commentaar geven, maar bevestigt dat 'de feiten en omstandigheden onderzocht worden'. Vanwege de betrokkenheid van een militair is het onderzoek in handen van de marechaussee en niet van de politie.

Volgens Omroep Flevoland zijn buurtbewoners gevraagd om hulp bij het onderzoek. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

'EFSF-hoofd Regling gaat ook ESM leiden'

De Duitse econoom Klaus Regling gaat leiding geven aan het permanente noodfonds ESM. Nu staat Regling al aan het hoofd van het tijdelijke noodfonds van de Europese Unie, het EFSF.

De 61-jarige Regling moet volgens diplomaten leiding gaan geven aan het fonds dat nog in oprichting is. De oprichting ligt nog voor aan verschillende nationale parlementen. Ook het Duitse constitutionele hof bemoeit zich ermee. Die gaat bekijken of de instelling van het fonds wel verenigbaar is met de Duitse wetgeving. De Nederlandse Eerste en Tweede Kamer hebben al ingestemd.

Het ESM moet uiteindelijk een slagkracht krijgen van vijfhonderd miljard euro, bijeengebracht door de eurolanden. Het fonds moet de instabiliteit in de eurozone een halt toe roepen. Er wordt echter getwijfeld of het fonds groot genoeg is om Spanje en Italië indien nodig te voorzien van reddingspakketten.

Zeepwinkelketen Sabon over de kop

De Nederlandse zeepwinkelketen Sabon is maandag failliet verklaard. Dat meldde het beursgenoteerde moederbedrijf Brand Funding van eigenaar Bob Ultee.

Begin deze maand had de rechter al uitstel van betaling verleend aan Sabon. Het bedrijf zegt zelf in de problemen te zijn geraakt doordat het geen geld meer had voor nieuwe winkels en slecht in het nieuws kwam.

Het bedrijf had geen geld meer omdat de beurskoers in de afgelopen maanden is gekelderd. Dat kwam door pogingen van eigenaar Bob Ultee om de computerketen iCentre op te kopen. Dit moest gefinancierd worden door een extra aandelenuitgifte van Brand Funding.

Dat mislukte echter tweemaal, waarna de beurskoers in elkaar knalde. Het aandeel Brand Funding stond maandag bij het sluiten van de beurs op zestig eurocent. In april stond het aandeel van het bedrijf nog op ruim elf euro. De aankoop van iCentre werd eind mei geannuleerd.

Het bedrijf zit op het strafbankje van de beurs sinds dochterbedrijf Sabon uitstel van betaling kreeg. Het bedrijf heeft een jaar de tijd om van deze waarschuwingsmaatregel af te komen, anders wordt de beursnotering beëindigd.

Voor het faillissement waren er 64 Nederlandse Sabon-winkels, waarvan ongeveer de helft verkooppunten zijn in V&D's. Er werken 375 mensen.


Zeepwinkelketen Sabon over de kop (Foto: Novum)

Vader Katja Leendertz krijgt jaar cel

De 59-jarige vader van Katja Leendertz heeft een jaar cel gekregen voor de ontvoering van zijn destijds 7-jarige dochter drie jaar geleden in Ede. Daarnaast kreeg de man een jaar voorwaardelijk voor als hij opnieuw in de fout gaat. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel en een jaar voorwaardelijk geëist.

De vader zit in de Verenigde Staten en hoeft niet direct de cel in. Hij moet eerst worden uitgeleverd. Ook kan een verzoek worden gedaan om hem zijn straf in de VS uit te laten zitten. Het vonnis betekent in ieder geval dat hij geen EU-lidstaten meer kan bezoeken. Zodra hij de EU binnenkomt wordt hij aangehouden om zijn straf uit te zitten.

De vader plukte het meisje zonder medeweten van haar moeder ten overstaan van klasgenootjes van een schoolplein en reed met haar weg. Er werd een Amber Alert uitgegeven om uit te kijken naar Katja. De man was al met haar vanaf Frankfurt met het vliegtuig onderweg naar de VS toen het internationale aanhoudingsbevel bekend werd.

Een Amerikaanse rechter had een week voordat de man zijn kind meenam, bepaald dat alleen de vader het gezag over het meisje had. De vader had volgens het OM bewust nagelaten dit vonnis aan een Nederlandse rechter voor te leggen. Vorig jaar wees een Nederlandse rechter de voogdij over het meisje toe aan de moeder.

Man doodgeschoten bij Gronings zwembad

Voor de ingang van een zwembad in het Groningse Marum is dinsdagochtend een man doodgeschoten. Hulpdiensten probeerden het slachtoffer nog te reanimeren. Dat zegt een woordvoerder van de politie.

Wat er precies gebeurde rond 07.00 uur voor de deur van het zwembad is nog onduidelijk. De politie is een groot onderzoek gestart. Daarbij is de omgeving afgezet voor sporenonderzoek.

Omstanders zagen kort na het incident een opvallende paarse auto met gouden letters en Belgisch kenteken wegrijden. De politie is naar de auto op zoek en heeft via Burgernet een melding doen uitgaan. In de auto zit volgens de melding op Burgernet een negroïde man met kroeshaar en blauwe kleding.

Eerder in de ochtend is in Marum een auto uitgebrand. Of dat met de zaak te maken heeft is onduidelijk. De politie is daar ook bezig met onderzoek.

[Tour] Martin stapt af

Zoals verwacht zal Tony Martin morgen niet neer aan de start verschijnen van de Tour de France. In overleg met de medische staf van zijn ploeg Omega Pharma-Quick Step heeft de tijdrijder dat besloten.

Vanaf het begin van deze Tour wordt de Duitser door pech achtervolgt. In de proloog reed hij gelijk lek en in de eerste etappe brak hij bij een val een handwortelbeentje. Martin verbeet echter de pijn en reed gisteren de tijdrit waarin hij wederom lek reed.

"Bij elke oneffenheid voelde ik een pijnscheut", zei Martin gisteren. "Doorrijden zou niet bevordelijk zijn geweest voor het genezingsproces".

Gijzeling op Franse school

Een gewapende man heeft dinsdag mensen gegijzeld in een scholencomplex in Vitry-sur-Seine, even ten zuiden van Parijs. In eerste instantie hield de man kinderen in gijzeling. Inmiddels zou hij alleen nog één volwassene vasthouden.

Het complex omvat een crèche en basisscholen. Alle kinderen die in gijzeling waren genomen zijn ongedeerd, zei de politie. De volwassene die nog wordt vastgehouden is de ouder van een van de kinderen.

In Frankrijk is het nu schoolvakantie. De scholen zijn echter wel open voor zomeractiviteiten.

Gamecollectie verkocht voor één miljoen euro

Zaterdag berichtten we dat iemand een aardige gamescollectie te koop aanbood op eBay. Deze collectie is nu verkocht voor één miljoen euro en bevat 7000 games voor 22 verschillende consoles.

Het gaat per console om alle games die er voor zijn uitgekomen en de meesten zitten nog netjes in de verpakking. Het gaat om games voor consoles zoals de Nintendo 64, GameBoy, NES, Dreamcast en nog veel meer consoles. Verzendkosten van de gehele verzameling liggen rond de duizend euro.

'Voogdij dochter voornamelijk naar Katie Holmes'

De dochter van Tom Cruise en Katie Holmes gaat voornamelijk bij haar moeder wonen. Dat vertelt een bron aan het Amerikaanse tijdschrift People. Het acteurskoppel maakte maandag bekend een scheidingsregeling te hebben getroffen.

Eerder lieten Cruise en Holmes weten dat het welzijn van hun 6-jarige dochter Suri centraal stond tijdens de onderhandelingen. "Ze houden allebei van hun dochter', vertelt de bron. "Tom denkt dat het goed voor haar is om bij haar moeder te blijven." Holmes en Cruise willen details rond de scheiding buiten de media houden.

Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ is ook religie een belangrijk onderdeel in de regeling. Zo zou in het document worden beschreven wat Cruise hun dochter wel en niet mag vertellen over Scientology.

Naar verluidt wilde Holmes scheiden omdat de 50-jarige acteur te obsessief bezig was met de Scientology-kerk en wilde ze haar dochter beschermen. De 33-jarige actrice diende twee weken geleden de scheidingspapieren in om een einde te maken aan hun vijfjarig huwelijk.

[Tour] Wiggins: "Ritzege is een bonus"

Bradley Wiggins won gisteren de individuele tijdrit in de Tour de France. Daarmee verstevigde hij zijn leiding in het algemeen klassement.

"Het ging om het klassement vandaag, de etappezege is een bonus", zo zei de Brit van Team Sky. "De dagen hiervoor waren zwaar en dan hoop je een beetje hersteld te zijn. Bij het infietsen voelde het al goed. Het is natuurlijk ook mijn specialiteit".

Olmert vrijgesproken van belangrijkste aanklachten

De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert is dinsdag vrijgesproken van de belangrijkste aanklachten die tegen hem zijn ingebracht in een corruptiezaak. De rechtbank achtte hem wel schuldig aan vertrouwensbreuk. Of Olmert de gevangenis in moet, is nog niet duidelijk.

Olmert was aangeklaagd wegens corruptie. Hij zou in zijn tijd als burgemeester van Jeruzalem steekpenningen hebben aangenomen om de bouw van nieuwe huizen te promoten. Ook zou hij smeergeld van een Amerikaanse zakenman hebben aangenomen en dubbele onkostendeclaraties bij joodse groepen hebben ingediend voor reisjes naar het buitenland.

Olmert was burgemeester van Jeruzalem in de periode 1993-2003. Hij werd in 2006 premier, maar trad in 2009 af om zich tegen de aanklachten te kunnen verweren.


Olmert vrijgesproken van belangrijkste aanklachten (Foto: Novum)

Referendum over afzetting president Roemenië

Roemenië kan een referendum houden over de afzetting van president Traian Basescu. Het Roemeense constitutionele hof heeft daarvoor maandagavond het licht op groen gezet. Vrijdagavond stemde het parlement in met een voortzetting van de afzettingsprocedure.

De centrumlinkse regeringscoalitie van premier Victor Ponta beticht Basescu ervan dat hij zijn bevoegdheden te buiten is gegaan. De president zou zich hebben bemoeid met juridische en regeringszaken.

Het referendum wordt op 29 juli gehouden. De regering-Ponta wil de volksraadpleging zo snel mogelijk laten plaatsvinden om Basescu de kans te ontnemen zijn aanhang te mobiliseren.

De 60-jarige Basescu doorstond in 2007 al eens een afzettingsreferendum, maar zijn populariteit is sindsdien getaand.


Referendum over afzetting president Roemenië (Foto: Novum)

Kleine kredietbeoordelaar verlaagt rating Nederland

De kleine kredietbeoordelaar Egan Jones heeft de kredietrating voor Nederland verlaagd. Ook het oordeel over Oostenrijk werd verlaagd. Egan Jones schreef de verlaging dinsdag toe aan de financiële steun die de twee landen moeten opbrengen voor de zwakkere broeders in de eurozone.

Nederland ging van AA- naar A en Ooostenrijk van A+ naar A. Beide landen kregen een 'negative outlook', wat betekent dat de kans groot is dat er op korte termijn een nieuwe verlaging plaatsvindt.

Bij de drie grootste en belangrijkste kredietbeoordelaars staat Nederland nog op de hoogst mogelijk rating van triple-A. Bij Fitch en Moody's gaat dat gepaard met een stabiele outlook. Standard & Poor's heeft Nederland een negatieve outlook gegeven.

Foto's opgedoken van executies in Nederlands-Indië

Voor het eerst zijn foto's opgedoken van executies in voormalig Nederlands-Indië. De executies zijn zeer waarschijnlijk uitgevoerd door het Nederlandse leger tijdens de politionele acties, schrijft de Volkskrant dinsdag.

De foto's uit een privéalbum van een soldaat die als dienstplichtige diende zijn op de voorpagina gezet. Op een foto zijn drie Indonesiërs in een greppel te zien die in de rug worden geschoten. Op een andere foto ligt een tiental lijken in de greppel terwijl twee Nederlandse soldaten toekijken.

Het oorlogsinstituut NIOD en het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie zeggen in de krant niet eerder zulke foto's te hebben gezien. De maker van de foto's diende bij de artillerie en kwam uit Enschede. Hij is inmiddels overleden. Hij werd in 1947 uitgezonden en keerde pas in 1950 terug, na de soevereiniteitsoverdracht. Het is niet bekend welke executies hij heeft gefotografeerd. De artillerie voerde voor zover bekend zelf geen executies uit. Mogelijk is bijstand verleend aan de speciale troepen of infanteristen die dat wel deden.

De maker heeft nooit ruchtbaarheid aan de foto's gegeven. Een medewerker van het gemeentearchief van Enschede zag de albums onlangs in een vuilcontainer liggen en besloot ze eruit te vissen. Het is niet bekend wie ze daarin heeft gegooid. De eigenaar had geen kinderen en leefde volgens de krant de laatste jaren alleen.

De albums zouden aanvankelijk niet aandachtig zijn bekeken, maar archivarissen werden later gealarmeerd door foto's van een gevangenentransport. Al snel stuitten ze op de foto's van de executies.

Gamescom-organisatie ontkent banden medewerker

Op LinkedIn was een profiel verschenen van ene Gerald Bauser die het programma van de beurs schijnt te maken. Hierop zijn games zoals Guild Wars 3 en GTA V te zien als aanwezig. Guild Wars 3 is al dubieus te noemen maar ook de organisatie neemt afstand van dit profiel.

De organisatoren van gamescom hebben namelijk aangegeven dat deze Bauser niet werkt voor de officiële organisatie van gamescom. Of GTA V aanwezig zal zijn is nog niet duidelijk, de game is namelijk wel gespot in een gamescom-trailer maar de organisatie noch de uitgever geven niet aan dat de game niet aanwezig zal zijn.

Komkommertijd

Terwijl het EK achter ons ligt en we genieten van de Olympische Spelen en Tour de France, is het op gebied van games een stuk minder druk. Het is juli, en qua aanbod aan nieuwe releases is het een maand waarin veel gamers ongetwijfeld geen release-game kopen. Gelukkig zijn er het afgelopen jaar genoeg games uitgekomen die ondergesneeuwd zijn, en valt er dus gewoon te gamen in de zomer!


Geen lening meer bij huurschuld

Mensen met een huurachterstand of onbetaalde energierekeningen krijgen straks geen nieuwe lening meer. Nog dit jaar gaat een proef van start waarbij betalingsachterstanden in een landelijk systeem worden geregistreerd, zegt voorzitter Joke de Kock van de Nederlandse Vereniging van Schuldhulpverlening (NVVK) dinsdag in het AD.

Zo moet worden voorkomen dat wanbetalers nieuwe schulden maken terwijl ze al betalingsproblemen hebben. Banken en andere kredietverleners gaan hun gedragscodes op dit punt aanpassen.

De NVVK probeert al langer een zogenoemd Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) op poten te zetten. Het College Bescherming Persoonsgegevens was tegen, maar staat nu een proef toe op voorwaarde dat een bank of kredietverlener de klant toestemming vraagt om zijn schulden te zien.

Als voorbeeld noemt De Kock iemand die een wasmachine op afbetaling wil kopen. Nu wordt alleen om zijn loonstrookje gevraagd, straks wordt ook gevraagd of hij schulden heeft. De klant kan weigeren hier inzage in te geven, maar dat betekent dat hij geen spullen meer op afbetaling kan kopen.

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) meldde maandag dat het aantal consumenten met een betalingsachterstand op leningen in de afgelopen zes maanden verder is toegenomen, van 7,4 procent naar eind december naar 7,7 procent eind juni. Het bureau in Tiel waarschuwde net als de NVVK voor 'spookschulden', zoals huurachterstanden en belastingschulden, die momenteel niet zichtbaar zijn voor kredietverleners. De BKR pleit ook al jaren voor een centrale registratie van schulden.

Federer: "Ik ben niet de beste tennisser aller tijden"

Roger Federer won afgelopen zondag voor de zevende maal in zijn loopbaan Wimbledon. Bovendien was het zijn zeventiende grandslamtitel. Toch beschouwt de Zwitser zichzelf niet als de beste tennisser aller tijden.

"Ik voel me niet beter dan anderen. De generaties voor ons hebben het voor ons mogelijk gemaakt om de boel professioneel aan te pakken", aldus Federer. "Ik vind sowieso dat je generaties niet kunt vergelijken", benadrukte de Zwitser.

Ajax laat transfer Narsingh schieten

Luciano Narsingh vertrekt niet naar Ajax. Volgens directeur voetbalzaken Marc Overmars gaan de onderhandelingen niet verder. Overmars houdt zich in zijn nieuwe functie bezig met de transferzaken van Ajax. De directeur had gisteren een 'positief' gesprek met zaakwaarnemer Mino Raiola.

"We wilden Luciano voor vier jaar aan ons binden. En daar lag het probleem ook niet meer. We hebben sc Heerenveen vervolgens een verhoogde aanbieding gedaan, die niet is geaccepteerd. Dan houdt het op. We gaan over de grens kijken."

Raiola vindt de vraagprijs van Narsingh niet marktconform. "Ook voor Oussama Assaidi (mogelijk naar Galatasaray, red.) trouwens. Ze melden zich morgen gewoon op de training en dienen hun contract tot 2013 uit", vertelt hij aan De Telegraaf.

Ajax bood naar verluidt drie miljoen euro op de 21-jarige Narsingh terwijl sc Heerenveen graag zes miljoen zou willen zien. "Een prima bedrag voor nog elf maanden contract. De transfermarkt is niet klaar voor de door sc Heerenveen verlangde som. Het is economisch gezien in Europa een heel gecompliceerde situatie. En dat moet iedereen maar weten. Ik zeg dit niet om een rel te veroorzaken, maar omdat de spelers en ik er heel koeltjes in zitten. Over zes maanden mogen ze overal tekenen."

Idols-zangeres Maud bevallen van dochter

Maud Mulder is vorige week maandag bevallen van een dochter. De 30-jarige zangeres, die bekend werd door de finale van het tweede seizoen van Idols te halen, heeft het meisje Skylar May Straal genoemd. Dat heeft haar werkgever Van Hoorne Theaterproducties maandag laten weten aan RTL Boulevard.

Skylar May is het eerste kindje van Maud en haar vriend Gelvin Straal. De zangeres speelt tegenwoordig in de kindermusicals Thomas de Locomotief en Doornroosje. Daarnaast werkt ze met haar girlband Parrish Black aan een album en staat een tournee in de planning.

Aanklacht Armstrong afgewezen

De rechtszaak die Lance Armstrong heeft aangespannen tegen het antidopingbureau USADA is voorlopig van de baan. De rechter wees de zaak af. Armstrong kan echter binnen twintig dagen opnieuw een aanklacht indienen. 

Armstrong werd door het antidopingbureau onlangs officieel beschuldigd van het gebruik van doping.  Armstrong stelt dat het antidopingbureau het grondwettelijk recht op een eerlijk proces schendt. Daarnaast ligt volgens hem de jurisdictie in de zaak bij de internationale wielerunie UCI en niet bij het antidopingbureau. De zevenvoudig winnaar van de Tour de France vroeg de rechter daarnaast of de deadline waarop hij zich tegen de aanklacht van USADA zou moeten verweren kon worden opgeschort.

De rechter heeft de zaak echter afgewezen vanwege een gebrek aan juridische argumenten.

'Zwervers verdrijven betogers Occupy'

Het tentenkamp van Occupy Utrecht is maandagavond opgebroken nadat een zwerver met een mes op meerdere tenten heeft ingestoken. De actievoerders willen niet zeggen of ze nog terugkomen, meldt RTV Utrecht. In Den Haag hebben zwervers het tentenkamp bezet.

Het duurde volgens de actievoerders in Utrecht meer dan tweeënhalf uur voordat de politie verscheen. Daarom zouden ze zich niet meer veilig voelen in de Utrechtse binnenstad. Ze zijn volgens de regionale omroep boos dat de politie en de gemeente hen niet eerder te hulp zijn geschoten. De dakloze is uiteindelijk wel aangehouden.

De betogers hadden het plein voor het stadhuis bezet. Ze gaan nu kijken of ze nieuwe acties kunnen voorbereiden, al willen ze niet zeggen wat voor acties.

Enkele uren voor het vertrek vroeg de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen de actievoerders het veld te ruimen. Hij wilde het plein 'teruggeven' aan de Utrechters en stelde dat een demonstratie nooit onbeperkt kan voortduren. De Utrechtse rechtbank had in april al bepaald dat de betogers na een korte onderbreking voor Koninginnedag weer terug mochten komen. Wolfsen verwacht dat de rechtbank zich binnenkort opnieuw over de kwestie moet uitspreken.

In Den Haag rommelt het ook op het Occupykamp, meldt RTV West. Een groep daklozen zou de oorspronkelijke groep van Occupy Den Haag de toegang tot het kamp ontzeggen.

Die groep daklozen stelt dat de Occupy betogers geld uit giften te hebben besteed aan auto's en vakanties. De daklozen willen nu inzage in de giften en uitgaven van de Occupy beweging. De nieuwe dakloze bezetters op het Malieveld zouden drank en drugs gebruiken, wat tegen de afspraken is die met de gemeente zijn gemaakt.

Spaanse miljardeninjectie eind juli beschikbaar

Spanje kan waarschijnlijk eind deze maand beschikken over een noodpakket van dertig miljard euro. Daarmee kan het land zijn noodlijdende bankensector gaan ondersteunen. Dat zijn de ministers van financiën van de zeventien eurolanden dinsdagochtend vroeg overeengekomen.

De ministers reizen op 20 juli opnieuw af naar Brussel op de overeenkomst te ondertekenen. In een aantal landen moet het parlement nog eerst zijn fiat geven, zei voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker.

De verschillende banken in Spanje krijgen specifieke eisen opgelegd, lichtte Juncker het besluit van de ministers toe. Ook het toezicht op de financiële sector moet worden versterkt. "We zijn er van overtuigd dat met deze voorwaarden de nog resterende zwaktes in de Spaanse bankensector zullen worden aangepakt.''

Volgens minister van financiën Jan Kees de Jager (CDA) zijn hij en zijn collega's het erover eens dat de 'hervorming van de Spaanse financiële sector meedogenloos moet worden uitgevoerd'."Deze hervormingen behelzen met name een bovengrens voor de salarissen van bankbestuurders en een verbod op bonussen."

Het EU-brede sterkere toezicht op de banken moet nog wel worden uitgewerkt, zei de demissionaire minister. "Hierover zijn nog meningsverschillen", zei De Jager. "De details moeten worden uitgewerkt voor het eind van het jaar."

Volgens De Jager moet de overeenkomst over de redding van de Spaanse banken snel worden rondgemaakt."Een aantal landen, waaronder Nederland, Duitsland en Finland moet nog wel parlementaire goedkeuring krijgen. We hopen dat binnen een week af te ronden." Hoe De Jager dit wil doen met het reces van het parlement, is niet duidelijk.

De Jager verwacht dat de Spaanse reddingsoperatie ongeveer honderd miljard euro gaat kosten. De exacte hoogte van de Spaanse reddingsoperatie wordt waarschijnlijk pas in september bekend. Pas dan zijn alle Spaanse banken onderworpen aan een grondige inspectie. Eerder had Spanje gezegd dat het exacte bedrag afgelopen maandag bekend zou worden.

Dinsdag komen de 27 ministers van financiën van de Europese Unie bijeen. Naar verwachting gaan zij dan akkoord met het voorstel om Spanje een jaar langer tot en met 2014 te geven om onder het begrotingstekort van drie procent te komen.


Spaanse miljardeninjectie eind juli beschikbaar (Foto: Novum)

Yolanthe als vriendin Johnny de Mol in Valentino

Presentatrice en actrice Yolanthe Sneijder Cabau van Kasbergen sluit zich aan bij de cast van de romantische comedy Valentino. Yolanthe speelt de rol van Nienke, kunstenares en vriendin van David (Johnny de Mol).

In de film zijn Johnny en Yolanthe als één van de weinigen op de hoogte van het dubbelleven van Valentino, gespeeld door Najib Amhali. Valentino (Najib Amhali) is een succesvolle Italiaanse Maserati-verkoper en heeft een relatie met Monique, de dochter van zijn baas. Hij staat op het punt promotie te maken en met zijn grote liefde te trouwen. Maar Valentino heeft één probleem; hij is namelijk geen Italiaan! Als zijn vader een hartaanval krijgt, doet hij een emotioneel beroep op zijn zoon. Valentino stemt in, maar al snel dreigt zijn promotie tot directeur hierdoor volledig in het water te vallen. En erger nog; door alle smoezen begint Monique te twijfelen aan zijn liefde. Om de vrouw van zijn dromen te behouden, zal Valentino zijn Italiaanse masker af moeten zetten.

De regie van Valentino is in handen van Remy van Heugten, bekend van televisie series als Hoe Overleef Ik...?, Van God Los en Feuten. De opnames zullen deze zomer plaats vinden. VALENTINO wordt geproduceerd door Lemming Film en Launch Works in coproductie met de VARA en wordt uitgebracht door A-Film Distributie. De film wordt onder andere gefinancierd door het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBO Fonds. Filmliefhebbers kunnen mee helpen met het tot stand komen van Valentino. Deze medeproducenten krijgen diverse cadeau’s en kunnen het project van begin tot eind volgen. Op de site www.valentinodefilm.nl staat meer informatie over hoe men mee kan produceren.

Valentino is in het voorjaar van 2013 te zien in de Nederlandse bioscoop.

Renée Soutendijk en dochter te horen in Brave

Renée Soutendijk en haar dochter Caro Lenssen gaan stemmen inspreken in de Nederlandse versie van de animatiefilm Brave. Lenssen vertolkt de stem van het hoofdpersonage Merida en Soutendijk is te horen als haar moeder koningin Elinor. Dat heeft Disney gisteravond laten weten.

Vorige week werd bekend dat Soutendijk haar rol in het theaterstuk Zadelpijn 2: Het Verwende Nest moest laten schieten. Haar zoon is ernstig ziek en de actrice wil er voor hem zijn.

Ook Jenny Arean, Peter Tuinman, Nasrdin Dchar en Marjolein Touw spreken stemmen in. De drie baritons Marco Bakker, Ernst Daniël Smid en Henk Poort zijn te horen als de drie belangrijkste leiders van Schotland.

Brave gaat over de wildebras Merida die zich de woede van de heersende macht op haar hals haalt, omdat ze altijd haar eigen gang gaat. De film draait vanaf 18 juli in de bioscopen.

'PSV heeft jonge Keniaan Devyne op proef'

Bobby Devyne mag proberen een contract in de wacht te slepen bij PSV. De Eindhovenaren hebben de 19-jarige Keniaan komende week op proef, meldt het Eindhovens Dagblad. De aanvaller speelt onder meer vandaag mee in een oefenwedstrijd van Jong PSV tegen Jong Willem II.

Devyne doorliep vanaf zijn dertiende de jeugdopleiding van Chelsea, maar tot een debuut op Stamford Bridge kwam het niet.

FOK!idols 2012 - Doe mee en win!

In deze talentenjacht gaan we op zoek naar het zangtalent dat zich op FOK! schuil houdt. savale, motorbloempje en -Menn0- wonnen de eerste drie edities en vorig jaar ging Bolletje... er met de draadloze set van Sennheiser vandoor.

Wat kan je winnen? Een heuse Sennheiser EW 135 G3 draadloos microfoon systeem! Lees hier hoe je ook mee kan doen, en misschien zien en horen we jou straks zingen!

Steekpartij bij asielzoekerscentrum Ter Apel

Bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel heeft maandagavond een steekpartij plaatsgevonden. Daardoor zijn twee mannen gewond geraakt. Dat meldde de politie.

De twee gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis,één van hen met een traumahelikopter. Hoe ernstig de verwondingen precies zijn, is niet geheel duidelijk. Een vrouw is aangehouden in verband met de steekpartij, maar haar rol in het verhaal is niet helemaal duidelijk.

De politie en de recherche onderzoeken het incident. Verdere informatie over de toedracht of de identiteit van de betrokkenen is nog niet bekend.

Steekpartij bij asielzoekerscentrum Ter Apel
Steekpartij bij asielzoekerscentrum Ter Apel (Foto: ANP)

Marokkaanse rapper in hongerstaking

Een Marokkaanse rapper die vastzit vanwege een liedje waarin hij de politie verbaal zou hebben aangevallen is in hongerstaking gegaan uit protest tegen de omstandigheden van zijn detentie. Dat heeft de broer van de rapper maandag gezegd.

Mouad Belghouat, beter bekend als El-Haqed, Marokkaans voor De Woedende, werd in mei veroordeeld tot een jaar celstraf wegens het beledigen van ambtenaren. In zijn liedje Honden van de Staat beticht hij de politie ervan steekpenningen aan te nemen.

Volgens zijn broer heeft de rapper een hongerstaking van 48 uur afgekondigd omdat hij geen gebruik mag maken van een telefoon en wordt lastiggevallen door andere gevangenen. Ook zouden de bewakers op willekeurige momenten zijn cel doorzoeken.

Belghouat was betrokken bij de hervormingsgezinde 20 Februari-beweging en schreef liedjes waarin hij de Marokkaanse koning bekritiseerde om zijn rijkdom. Ook stelt hij in zijn nummers de ongelijkheid in de Marokkaanse maatschappij aan de kaak.

Chavez 'helemaal vrij van kanker'

President Hugo Chavez van Venezuela zegt dat hij geheel genezen is van kanker. "Vrij, vrij, helemaal vrij", antwoordde hij maandag toen journalisten hem vroegen of hij helemaal van de ziekte af was.

Chavez onderging de afgelopen tijd meerdere behandelingen in het bevriende Cuba. Zijn zwakke gezondheid leidde tot speculaties over de vraag of hij nog wel in staat is om het land te leiden. Chavez zelf heeft daar geen enkele twijfel over: hij doet over drie maanden mee aan de presidentsverkiezingen en hoopt op nog een termijn van zes jaar als president.

Bij Chavez werd in 2011 kanker geconstateerd. Aan het einde van dat jaar verklaarde hij zichzelf ook al eens helemaal gezond. De ziekte keerde een paar maanden later echter terug.

Chavez'helemaal vrij van kanker'
Chavez'helemaal vrij van kanker' (Foto: ANP)

De Jong onderuit in eerste ronde Scheveningen

Mark de Jong is maandag in de eerste ronde van het challengertoernooi van Scheveningen uitgeschakeld. De Rotterdammer verloor in twee sets van de Belg Kimmer Coppejans: 2-6 en 4-6. Beide spelers waren met een wildcard toegelaten. Coppejans won onlangs nog het juniorentoernooi van Roland Garros.

Met Teymuraz Gabashvili sneuvelde er ook een hooggeplaatste speler. De als tweede ingeschaalde Rus verkeek zich op Timo Nieminen uit Finland: 4-6 en 1-6.

Dinsdag komt er nog een vijftal Nederlanders in actie. Thiemo de Bakker, Matwé Middelkoop, Jesse Huta Galung, Thomas Schoorel en Boy Westerhof mogen zich proberen te plaatsen voor de tweede ronde. Schoorel was twee jaar terug verliezend finalist. Huta Galung won het toernooi in 2008.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.