Eerste Kamer stemt in met nationale politie

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met de komst van de nationale politie. Een meerderheid van PVV, VVD, CDA, ChristenUnie en de SGP stemde voor de wetsvoorstellen hiertoe van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De PvdA, GroenLinks, SP, D66, PvdD, OSF en 50Plus stemden tegen. D66 en de PvdA lieten weten dat zij wel voor een nationale politie zijn, maar het wetsvoorstel nog onvoldragen vinden. Opstelten heeft weliswaar al een aantal wijzigingsvoorstellen aangekondigd, maar hij dient die pas in nadat de senaat heeft ingestemd met de komst van de nationale politie.

Senator Thom de Graaf (D66) noemde dat een 'principieel onjuiste procedure'. "De Kamer is zo niet in staat om tot een totale afweging te komen." Daarom stemde hij 'met spijt' tegen de wet. Ook de PvdA liet weten geen 'onvoldragen wetsvoorstel' voor haar rekening te willen nemen.

Met het aannemen van de wet verdwijnen de huidige 26 politiekorpsen om op te gaan in een nationale politie met tien regionale eenheden. De politie wordt landelijk geleid, met een nationale korpschef en met de minister als eindverantwoordelijke. Dat moet op 1 januari een feit zijn.

De invulling van het voorstel ligt nog ter advies bij diverse organisaties, waaronder de politievakbond NPB en ACP. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp was bij de stemming aanwezig. "Het is goed dat er nu duidelijkheid is voor politiemensen, maar het echte werk moet nog beginnen." De Nederlandse Politiebond laat weten voor 1 oktober advies uit te brengen over het inrichtingsplan voor de nationale politie.