CDA wil snel meer openheid van goede doelen

Goede doelen moeten meer inzicht geven in de salarissen van hun bestuurders. Dat vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die dinsdag Kamervragen stelt over een openbaar register waarin alle goede doelen moeten worden opgenomen.

Omtzigt stelde vorig jaar al voor om in zo'n register uitgaven, salarissen en de namen van bestuurders van goede doelen te vermelden. Hij vindt dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vaart moet zetten achter het wetsvoorstel om dit mogelijk te maken. "De oorverdovende stilte op de roep om meer openheid bij goede doelen moet maar eens afgelopen zijn", schrijft hij op zijn weblog.

Volgens Omtzigt ontvangen goede doelen elk jaar honderden miljoenen aan belastingvoordeel en moeten ze daarom open zijn over de bestemming van hun inkomsten. Het Kamerlid vindt dat het geld niet bedoeld is voor hoge salarissen van bestuurders.

Ongeveer dertigduizend goede doelen staan bij de Belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Omtzigt wil dat die ANBI's in een register worden opgenomen.

Vorig jaar juni 2011 tekenden de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SFB) en premier Mark Rutte (VVD) het convenant 'Ruimte voor Geven'. Daarin werden afspraken vastgelegd over transparante verantwoording van goede doelen. Omtzigt verwijst in zijn Kamervragen ook naar de vertraging van afspraken uit het convenant.

SBF-secretaris Ronald Zoutendijk laat in een reactie weten de vraag van Omtzigt 'volstrekt overbodig' te vinden. "We hebben gisteren nog overleg gehad met de staatssecretarissen Weekers en Teeven over de plannen rond verantwoording en toezicht. Dat was een prettig overleg met een goed resultaat."

De gesprekken verkeren in een afrondend stadium van de gesprekken, zegt Zoutendijk. "Er ligt in ieder geval dadelijk een voorstel voor het Belastingplan van volgend jaar." Hij wil hier geen details over geven.