Pot: "Verwacht verjonging bij Oranje"

Olga Kroeders

Cor Pot is bondscoach van Jong Oranje en zal gaan samenwerken met bondscoach Louis van Gaal. Hij hoopt op een verjonging van Oranje.

Beide heren kennen elkaar al tien jaar. Sinds de aanstelling van Van Gaal, afgelopen vrijdag, spreken de twee intensief. "Ik verwacht dat Louis van de KNVB de opdracht heeft gekregen om te gaan verjongen", zegt Pot in Sp!ts. "Na het WK in Zuid-Afrika is Oranje op dat gebied blijven steken en dat zal nu gaan veranderen."

"Maar zoiets moet je niet te rigoureus doen. Het heeft geen enkele zin om in één keer zes of zeven spelers van Jong Oranje naar het Nederlands elftal over te hevelen. Voor beide elftallen is het beter als dat geleidelijk gebeurt. Want ook voor mij is het resultaat van mijn eigen team belangrijk, al is het logisch dat het grote Oranje prioriteit heeft."

Pot hoopt dat Van Gaal als een persoonlijkheid voor de groep komt te staan. "Deze groep heeft iemand nodig tegen wie ze opkijken. Je moet als bondscoach de baas blijven, anders wordt er door de spelers over je heen gelopen. Of dat tijdens het EK bij Van Marwijk is gebeurd? Ik praat niet over collega’s."

"Met Bert heb ik prima samengewerkt en hij heeft het lange tijd goed gedaan. Op het laatst heeft hij gewoon pech gehad, laten we het daar op houden. Nee, ik ga niet zeggen wat die pech precies inhoudt; dat bewaar ik liever voor mezelf."